July 2020

Israël bezorgd over alliantie tussen China en Iran
Posted on Friday, July 31, 2020
Iran en China staan op het punt een hechte samen­werkings­overeen­komst op het gebied van handel en militaire zaken te sluiten, waarbij China miljarden investeert in Iran. Israël is bezorgd over de intensievere samenwerking tussen beide landen.
Vuur en zwavel, het komt eraan!
Posted on Friday, July 31, 2020
We horen tegenwoordig niet veel 'vuur en zwavel'-prediking, maar missen we dan iets? Wist je dat er actueel bewijs is, dat er echt vuur en zwavel op Sodom en Gomorra heeft geregend, dat de steden verwoestte? Wat betekent dat voor ons vandaag?
Groeten uit Israël - zomervakantie!
Posted on Friday, July 31, 2020
Hebben we al niet een paar maanden vakantie achter de rug? Na de herdenkingsdag van de rouw, Tisha Be’Av, begint voor religieuze kinderen in Israël de zomervakantie. Nu is de rust weer over, tot september. Gelukkig is er twee weken een vakantiekamp.
Muziekvideo: Hoor Israël, de Heer is onze God
Posted on Friday, July 31, 2020
In het Bijbelgedeelte voor deze week lezen we in Deuteronomium 6:4 de bekende tekst Shema Yisrael, Hoor Israël, de Heere is onze God, de Heere is één. Yitzchok Meir Malek zingt de tekst luid uit, met het enthousiasme van een islamitische muezin die tot het gebed oproept.
Wat heeft geleid tot het verlies van de Tien Stammen?
Posted on Friday, July 31, 2020
Wat kunnen we leren van het Bijbelse verleden, de snelle wisselingen van koningen in het noordelijke rijk Israël, en de weigering van Juda om samen een vijand aan te vallen, om het politieke heden met al zijn onrust beter te begrijpen?
Tisha be'Av: Bid voor de Vrede van Jeruzalem
Posted on Thursday, July 30, 2020
Vandaag is het Tisha be'Av, de dag waarop we de vernietiging van de Tempels in Jeruzalem en nog vele andere rampen die het Joodse volk zijn overkomen gedenken. Israël vast en bidt op deze dag dat God haar in dit land bewaart en beschermt.
Staan Israël en Hezbollah aan de rand van oorlog?
Posted on Thursday, July 30, 2020
Kondigt een reeks gewapende schermutselingen met Hezbollah een nieuw conflict aan bij de noordgrens? Of is iedereen oorlogsmoe, mede door de almaar voortdurende corona-crisis, en is het voldoende als Israël ter afschrikking even zijn tanden laat zien?
Palestijnse Leugenmachine is geen Tijdmachine
Posted on Thursday, July 30, 2020
Voor degenen die hun leven aan een leugen hebben gewijd, zal geen enkele hoeveelheid bewijs genoeg zijn om hen van de waarheid te overtuigen. Je kunt mooie verhalen opstellen over een Palestijnse historie, die zijn geen tijdmachine die het verleden kan veranderen.
Groeten uit Israël – Naar de olijfbomen in de woestijn
Posted on Thursday, July 30, 2020
Het was weer tijd om onze wijngaard en olijfbomen te bezoeken. Dus ik reed samen met mijn collega Rami om 5 uur 's morgens weg, zodat we de grootste hitte daar konden vermijden. Eind juni waren de druiven nog groen en nu zijn ze al paars van kleur en bijna oogstbaar!
Defensie: Een dag in het leven van IDF-soldaten
Posted on Thursday, July 30, 2020
Wil je meedoen met onze cadetten, commandanten, instructeurs, chauffeurs en veldmedici? Hier is uw kans: welkom bij 24 uur in het leven van onze IDF-soldaten. Een tweede video, gemaakt bij de 72 verjaardag van Israël laat zien dat je bij de IDF geen 9-tot-5 baan hebt.
Nucleair Iran vooral gevaar voor Arabische landen
Posted on Wednesday, July 29, 2020
De spanningen tussen de twee belangrijkste denominaties van de moslimwereld, soennieten en sjiieten, in de gehele islamitische geschiedenis bittere vijanden, brengen het Midden-Oosten op de rand van een kernoorlog.
Golf immigranten uit VS brengt ook nieuwe rekruten
Posted on Wednesday, July 29, 2020
Joden hebben de VS altijd beschouwd als een veilige haven tegen het antisemitisme, dat ze van de oude wereld kenden. Sinds de corona-epidemie en het oplaaiende antisemitisme is de emigratie naar Israël sterk toegenomen. Veel jongeren willen in de IDF dienen.
Israëlisch juriste over Trump's 'Utopische' Vredesplan (3)
Posted on Wednesday, July 29, 2020
Talia Einhorn is een gerenommeerd deskundige op het gebied van rechtstaat en democratie. Zij bespreekt de juridische kanten van het ontstaan van Israël en beoordeelt het vredesplan van president Trump. Vandaag deel 3, hoe realistisch is dit vredesplan.
Groeten uit Israël - Een hele ‘normale’ dag
Posted on Wednesday, July 29, 2020
Het telefonisch afhandelen van je verplichtingen voorkomt dat je over Corona kunt nadenken. Ik moest nogal wat zaken afhandelen. Gisteren hing ik urenlang aan de telefoon. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo veel heb gebeld.
Israëlische startup maakt water weer drinkbaar
Posted on Wednesday, July 29, 2020
De Israëlische startup BlueGreen Water Technologies vecht wereldwijd op een kosteneffectieve, milieuvriendelijke manier. tegen algenbloei, een giftige bacterie, die het water van meren en waterreservoirs ondrinkbaar maakt.
Turkije wil de soennitische moslimwereld domineren
Posted on Tuesday, July 28, 2020
De Hagia Sophiakerk is vrijdag, na een beslissing van de Turkse rechtbank en de definitieve bekendmaking door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, zonder coördinatie of voorafgaande kennisgeving, veranderd van een museum in een moskee.
Groeten uit Israël - Winkelen in een Arabisch dorp
Posted on Tuesday, July 28, 2020
In de naburige Arabische dorpen zijn veel Israëlische goederen te koop, zijn ze veel goedkoper en wordt je heel prettig geadviseerd en geholpen. Het is triest dat het leven in Israël zo duur is en dat we voor veel minder geld Israëlische producten kunnen kopen van de Arabieren!
Israëlisch juriste over Trump's 'Utopische' Vredesplan (2)
Posted on Tuesday, July 28, 2020
Talia Einhorn is een gerenommeerd deskundige op het gebied van rechtstaat en democratie. Zij bespreekt de juridische kanten van het ontstaan van Israël en beoordeelt het vredesplan van president Trump. Vandaag deel 2, de Zesdaagse Oorlog en de Westbank.
De Zionisten (6): Generaal Orde Charles Wingate
Posted on Tuesday, July 28, 2020
Ya’akov Kirschen, oud-cartoonist van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als zesde Orde Wingate, een generaal in het Britse leger die Joodse strijders trainde, die later de eerste officieren van het Israëlische leger werden.
Schilderachtige souvenirs: Qoemran bij de Dode Zee
Posted on Tuesday, July 28, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Regering wankelt over conversie­therapie en begroting
Posted on Monday, July 27, 2020
Een controversieel wetsvoorstel over een verbod op conversie­therapie voor homoseksuelen, dat de ultraorthodoxe partijen zeer irriteert, en het geschil over de looptijd van de nieuwe staatsbegroting kunnen leiden tot een nieuwe verkiezingsronde in Israël.
Israël in crisis: Corona, werkloosheid, armoede
Posted on Monday, July 27, 2020
Terwijl tienduizenden demonstranten in het hele land protesteren, voor de woning van premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem, bij zijn huis in Caesarea en op zo'n 250 kruispunten in de hele natie, bevindt Israël zich op een kritiek kruispunt van wegen.
Israëlisch juriste over Trump's 'utopische' vredesplan (1)
Posted on Monday, July 27, 2020
Talia Einhorn is een gerenommeerd deskundige op het gebied van de rechtstaat en de democratie. Zij bespreekt de juridische kanten van het ontstaan van Israël en beoordeelt het vredesplan van president Trump. Vandaag deel 1, het Britse mandaat en het VN-delingsplan.
Groeten uit Israël - Het mondkapje hoort erbij
Posted on Monday, July 27, 2020
Het mondkapje is nu onderdeel van ons dagelijks leven, of we het nu leuk vinden of niet. Nog steeds zijn er mensen die zich er tegen verzetten. Jammer dat we onze energie daaraan verspillen. Niemand heeft voor deze situatie gekozen, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.
Jehizkia's administratief centrum in Jeruzalem ontdekt
Posted on Monday, July 27, 2020
Bij een opgraving van de IAA op de hellingen van de Jeruzalemse wijk Arnona, ter voorbereiding van de bouw van de nieuwe Amerikaanse ambassade, werd een administratief complex blootgelegd van 2700 jaar geleden, de tijd van de koningen Hezekiah en Manasse.
Israël valt leger Syrië aan en versterkt grens Libanon
Posted on Sunday, July 26, 2020
Na een beschieting door het Syrische leger van de Israëlische Golanhoogten heeft Israël Syrische doelen bestookt. Maandag werden bij een luchtaanval op Damascus o.a. een Hezbollah-strijder gedood. Wegens een mogelijke vergelding versterkt Israël de noodgrens.
Israëls revolutionaire gen van verdeeldheid
Posted on Sunday, July 26, 2020
Israël heeft herhaaldelijk zijn talent getoond als het gaat om innovatie en ontwikkeling. Maar net wanneer de natie echt begint te bloeien, lijkt Israël altijd verdeeld en het vernietigt zichzelf. Dit is door de geschiedenis heen waar geweest.
Groeten uit Israël - Corona, en wat dan nog?
Posted on Sunday, July 26, 2020
Zelfs met ongeveer 2000 nieuwe besmettingen per dag, verliep het weekeinde bijna normaal. Maar begrijp me goed, ik wil een en ander nu niet baga­telli­seren, de situatie is heel ernstig. Bijna een miljoen mensen zitten zonder werk, dus zonder inkomen.
Hoe leer je je kinderen te geloven in God?
Posted on Sunday, July 26, 2020
Ik heb de laatste tijd met een groep tieners over het geloof gesproken. Het discussiëren over het geloof in God met deze bruisende groep jongeren, en het luisteren naar hun vragen en de dingen waar ze mee bezig zijn, was fascinerend en verfrissend.
Ultrasound als krachtig wapen in strijd tegen kanker
Posted on Sunday, July 26, 2020
Een baanbrekende ultrasone techniek, die op de Universiteit van Tel Aviv is ontwikkeld voor de behandeling van kanker, kan mogelijk ook worden toegepast bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en andere ziekten.
Zijn Israëli's voorbereid op persoonlijke kosten van annexatie?
Posted on Friday, July 24, 2020
Ook degenen die voorstander zijn van Israëlische annexatie van Judea en Samaria, moeten er rekening mee houden dat de annexatie economische gevolgen heeft voor Israël, naast actief verzet hiertegen van de Palestijnen.
Groeten uit Israël - Slapeloos in Bet Shemesh
Posted on Friday, July 24, 2020
Tijd is een relatief begrip, vooral als je moe bent. We hebben geen wekker nodig, onze drie kleine meisjes worden bijna altijd rond 6:30 uur 's ochtends wakker. Vandaag moeten ze ons bijna uit bed slepen omdat we erg moe zijn.
Muziekvideo: Wie is de man die het leven begeert?
Posted on Friday, July 24, 2020
Vandaag mag u luisteren naar een gedeelte uit psalm 34, vers 13-15, gespeeld en gezongen door de Hava Nagilla Band, in het Hebreeuws met Hebreeuwse en Engelse ondertiteling, met bij de tekst passende afbeeldingen van het land Israël.
Shabbatslezingen: God geeft een nieuwe kans
Posted on Friday, July 24, 2020
God schrijft geen mensen definitief af. Wanneer het nodig is, straft Hij, maar opent daarna zijn vaderarmen en biedt een nieuwe kans. Dat ondervonden de Israëlieten, na 38 jaar zwerven door de woestijn, en Paulus, die eerst Jezus' volgelingen vervolgde.
Veel Iraanse belangstelling voor Israëlische zender
Posted on Thursday, July 23, 2020
'De situatie in Iran is zo slecht geworden, dat duizenden Iraniërs opbellen en om hulp vanuit Jeruzalem vragen,’ vertelde Amrani, die vanuit Israël Perzisch-talige radio-uitzendingen verzorgt. Zijn we in de eindtijd aangekomen?
Amerikaanse invloed op de Israëlische protesten
Posted on Thursday, July 23, 2020
De protesten in Jeruzalem en Tel Aviv, waar het ontslag van premier Bibi Netanyahu wordt geëist, hebben een koortsachtige hoogte bereikt, en lijken te zijn beïnvloed door de recente golf van rellen in de VS rond de dood van George Floyd.
Groeten uit Israël - De Shabbat is weer rustdag
Posted on Thursday, July 23, 2020
De discussies tussen niet-religieuze en religieuze Joden over het houden van de Shabbat zijn er nu even niet meer. Door Corona blijven de winkels en de attracties dan gesloten. We kunnen nu weer de Shabbat houden en van de rust genieten.
Hamas marine-commandant naar Israël gevlucht
Posted on Thursday, July 23, 2020
Een hoge commandant van de militaire vleugel van Hamas is in een rubberboot uit de Gazastrook naar Israël gevlucht. Hij zou al enkele jaren met Israël hebben samengewerkt voordat hij vluchtte om zijn leven te redden, en bracht een laptop met geheime informatie mee.
Israël arresteert terroristische 'welzijnswerkers'
Posted on Thursday, July 23, 2020
In de afgelopen maanden heeft de Israel Security Agency (ISA, ook bekend als de Shin Bet), in samenwerking met de IDF, activiteiten opgerold van een terreur­organisatie die zich als welzijns­organisatie voordeed, meldt het ISA in een persbericht.<
Wie zijn die demonstranten, en wat willen ze?
Posted on Wednesday, July 22, 2020
Israel Today sprak met linkse activisten over de toenemende protesten tegen Netanyahu, omdat de huidige regering de tweede golf van de corona niet effectief aanpakt, en wegens tegen hem ingebrachte beschuldigingen.
Protesten in Jeruzalem: 'Deze keer is het anders'
Posted on Wednesday, July 22, 2020
De afgelopen week is er een storm van massale protesten door Jeruzalem en Tel Aviv getrokken. Veel Israëli's demonstreren al maandenlang en roepen de regering op om de wijdverspreide corruptie aan te pakken en vragen premier Benjamin Netanyahu op te stappen.
Knessetlid: Corona-statistieken bedrieglijk hoog
Posted on Wednesday, July 22, 2020
Terwijl in Israël dagelijks meer dan duizend nieuwe corona­besmettingen worden geregistreerd, en er inmiddels 430 mensen aan zijn overleden, noemt de oppositie in de Knesset de cijfers bedrieglijk hoog en bedoeld om draconische beperkingen te rechtvaardigen.
Groeten uit israël - Persoonlijk contact
Posted on Wednesday, July 22, 2020
Voor Israel Today redacteur Hanna is persoonlijk contact met de klanten erg belangrijk. Vanavond nodigt ze de Duitse lezers uit voor een bijeenkomst op de redactie. Juist in deze moeilijke periode zoekt Israel Today mogelijkheden om het contact met haar lezers in stand te houden.
Techniek: Ontsmettings­alcohol fabriceren uit afval
Posted on Wednesday, July 22, 2020
Israëlische wetenschappers voeren een proefproject uit naar het behandelen van gemeentelijk en agrarisch snoeiwerk, hooi, papierafval en papierslib met ozon, om die om te zetten in ethanol voor handreinigers.
Onverwachte Joods-islamitische samen­werking
Posted on Tuesday, July 21, 2020
Het Hof van Justitie van de Europese Unie in Brussel buigt zich voor het eerst over de rechtmatigheid van koosjer slachten in Europa. In deze situatie nemen Joden en moslims samen een standpunt in tegen de Europese regeringen over het recht op koosjer slachten.
Saudi-Arabië en de 'ontspanning' met Israël
Posted on Tuesday, July 21, 2020
De hartelijker wordende betrekkingen met de Saudis is een belangrijke doorbraak voor Israël, maar Jeruzalem moet rekening houden met de gevolgen ervan. Arabië blijft een dictatoriaal geregeerd land, waar kritiek niet welkom is.
Palestijnse 'gouverneur' Jeruzalem weer gearresteerd
Posted on Tuesday, July 21, 2020
De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Trump heeft ongetwijfeld de Pales­tijnse plannen versneld om de controle over Jeruzalem te verkrijgen, door er duidelijk aanwezig te zijn en activiteiten uit te voeren.
Groeten uit Israël – Oefeningen in geduld
Posted on Tuesday, July 21, 2020
Alledaagse dingen, waar we in het verleden geen aandacht aan besteedden, zijn in deze tijd erg ingewikkeld geworden. Ik zou u graag andere dingen vertellen uit ons dagelijks leven in Israël, maar het coronavirus beheerst onze dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.
De Zionisten (5): Premier David Ben Goerion
Posted on Tuesday, July 21, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als vijfde Ben Goerion, de eerste premier van het land.
Schilderachtige souvenirs: Daken van de oude stad
Posted on Tuesday, July 21, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Palestijnse vlag gezien bij anti-Netanyahu rally
Posted on Monday, July 20, 2020
Premier Benjamin Netanyahu merkte zondag op dat de linkse demonstranten tegen hem niet alleen banden hebben met bekende criminelen, maar dat ze ook hun ware kleuren beginnen te tonen door met Palestijnse vlaggen te zwaaien.
'Proces tegen Netanyahu onmogelijk met mondkapjes'
Posted on Monday, July 20, 2020
Het corruptieproces van premier Benjamin Netanyahu werd zondag hervat, en onmiddellijk eisten de advocaten van de premier uitstel van het proces voor minstens zes maanden. Besloten is, het proces tot januari uit te stellen.
Netanyahu: media hypocriet over Corona stimulus
Posted on Monday, July 20, 2020
Dezelfde liberale verslaggever, die het plan van Bibi om elke Israëli een geldbedrag te geven om de economie te stimuleren bekritiseerde, prees deze maatregel toen Boris Johnson die in het Verenigd Koninkrijk bekend maakte.
Groeten uit Israël - De dag van beslissingen
Posted on Monday, July 20, 2020
Vandaag moet worden besloten welke beperkingen daadwerkelijk ingesteld zullen worden. Maar zelfs dat is niet zeker. Er is veel onrust, in de maatschappij en binnen de regering, hetgeen een serieuze aanpak van deze crisis bijna onmogelijk maakt.
Archeologie: Mikwe uit tijd Tweede Tempel gevonden
Posted on Monday, July 20, 2020
Een Joods ritueel bad of mikwe,daterend uit de tijd van de Tweede Tempel, werd vorige maand toevallig ontdekt in Neder-Galilea tijdens een bergingsopgraving door de Israel Antiquities Authority. Vooafgaand aan bouwprojecten is een archeologisch onderzoek verplicht.
China strijdt om Israëlische goedgezindheid
Posted on Sunday, July 19, 2020
De grote mogendheden van de wereld proberen de kleine Joodse Staat het hof te maken. Lijkt dat niet profetisch? Het is het soort dingen dat Bijbelgelovigen verwachten als het Messiaanse tijdperk begint. Israël zal het centrum van de wereld zijn.
Moedigt Zweden de Palestijnse terreur aan?
Posted on Sunday, July 19, 2020
De Zweedse regering geeft royale financiële hulp aan een Palestijnse organisatie, die in Zweden demonstraties tegen Israël organiseert, openlijk oproept tot een boycot van Israël en Palestijnse 'martelaren' (zelfmoordterroristen) verheerlijkt.
Israël vertelt Arabische pers over aanpak Covid-19
Posted on Sunday, July 19, 2020
Een buitengewone persconferentie van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Arabische media, via Zoom, over de manier waarop Israël met de corona­pandemie omgaat, is weer een hoopvol teken van samenwerking.
Groeten uit Israël - Er heerst een bestuurlijke chaos
Posted on Sunday, July 19, 2020
Chaotisch, alleen zo ik kan de situatie hier in Israël beschrijven. Donderdagavond laat werd besloten dat alle winkels, restaurants, en openbare gelegenheden het hele weekeinde moesten sluiten, maar na felle protesten werd de sluiting van de restaurants weer opgeheven.
Kan Fenofibraat reproductie Coronavirus blokkeren?
Posted on Sunday, July 19, 2020
Onderzoekers hebben een medicijn ontdekt, dat de reproductie van het coronavirus tegenhoudt. 'Het coronavirus zal als een gewone verkoudheid worden,' zegt prof. Ya'akov Nahmias, hoofd van het Centrum voor Bio-engineering van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.
Nieuwe aanval van de Islam op de Christelijke wereld
Posted on Friday, July 17, 2020
Turkije ‘s omvorming van de beroemde Hagia Sofia kerk van een museum tot een moskee past in de grotere agenda van de megalomane Erdogan, die het Christelijke Westen uiteindelijk onder de heerschappij van de islam wil brengen.
Een Hebreeuws woord verklaart de huidige verwarring
Posted on Friday, July 17, 2020
Waarom hebben we de neiging om alleen anderen de schuld te geven van alle problemen die op ons afkomen? Ook wij zijn verantwoordelijk voor het goede en het verkeerde van onze samenleving, om berouw te tonen en terug te keren.
Groeten uit Israël – De grenzen van ons land
Posted on Friday, July 17, 2020
In het Torah-gedeelte voor deze week beveelt God de Israëlieten om het land Kanaän in bezit te nemen, en worden de grenzen van het land aangegeven. Het nu toepassen van dit vers, is waarschijnlijk niet bepaald politiek correct, maar zou Israël voor veel rampspoed hebben bewaard.
Muziekvideo: Gezegend die komt in de naam van de Heer
Posted on Friday, July 17, 2020
Baruch Haba B'Shem Adonai, Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer, is een lied uit de speelfilm The Gospel of John', met aangrijpende beelden uit deze film.
Shabbats­lezingen: Verricht de u opgedragen taak
Posted on Friday, July 17, 2020
Wanneer God je een taak opdraagt, moet je die van harte en bereidwillig volbrengen, dan zal God er zijn zegen over geven en je er de kracht en wijsheid voor geven. Dat ondervonden de stammen Gad en Ruben, de profeet Jeremia, en de jonge voorganger Timotheüs.
Waarom de annexatieplannen zijn vastgelopen
Posted on Thursday, July 16, 2020
Wat is er gebeurd na zoveel aanvankelijke hype over het toepassen van de Israëlische soevereiniteit op de Jordaanvallei? De eenheidsregering toont weinig eenheid, en de Israëlische en Amerikaanse regering hebben de handen vol aan de coronacrisis en de economie.
Zoals Israel Today bestaat er geen tweede
Posted on Thursday, July 16, 2020
Ons persbureau heet Israel Heute voor de Duitstalige gebieden en Israel Today voor de Engels­sprekenden en de Neder­landers. Al 40 jaar functioneren we, dynamisch en gepassioneerd. In de loop der jaren heb ik veel meningen gehoord over onze nieuws­dienst. Goede en slechte.
Groeten uit Israël – Iedereen 750 shekel: Zwijggeld?
Posted on Thursday, July 16, 2020
Elke Israëli krijgt de komende dagen een geldbedrag van de Staat, maar zal dat de situatie kalmeren? Deze week waren er veel demonstraties, bijna wel elke dag. Onze regering voelt zich steeds meer onder druk gezet, maar deze maatregel lost de echte problemen niet op.
Defensie: Luchtmacht verenigt speciale eenheden
Posted on Thursday, July 16, 2020
De Israëlische luchtmacht heeft na een twee jaar durend hervormingsproces zondag verschillende speciale eenheden gecombineerd tot een nieuwe, krachtige eenheid. Het doel hiervan is om de strijdkrachten efficiënter en effectiever te maken.
Israëls nieuwe werkwijze tegen Iran
Posted on Thursday, July 16, 2020
Cyberoorlogsvoering is in toenemende mate Israëls meest effectieve middel tegen het Iraanse kernwapen programma geworden. Maar ook de Mossad is actief in Iran. Arabische bronnen spreken met Israel Today over de ware omvang van de Israëlische aanval op Iran en de groeiende Israëlisch-Arabische samenwerking.
De Israëlische regering ligt onder vuur
Posted on Wednesday, July 15, 2020
Na een aanvankelijk succes in de coronacrisis wordt Israël nu beschouwd als een afschrikwekkend voorbeeld. Dat beïnvloedt ook de populariteit van Netanyahu, zoals onder andere blijkt uit de vele protesten in het land.
Netanyahu zou volgende verkiezingen niet winnen
Posted on Wednesday, July 15, 2020
Door de tweede golf corona-besmettingen, en een economie die geen tekenen van herstel vertoont, is er kritiek op premier Netanyanhu. Bij een verkiezing nu zou zijn Likoed de grootste partij blijven, maar het zou voor Bibi moeilijk worden om een coalitie te vormen.
Record belangstelling voor Aliyah uit Amerika
Posted on Wednesday, July 15, 2020
Afgelopen woensdag kwamen ongeveer 40 nieuwe immigranten uit de VS aan in Israël. De organisatie Nefesh B'nefesh krijgt aanzienlijk meer verzoeken om informatie over Aliyah. Is dit het begin van een grote verhuizing van Amerikaanse Joden naar Israël?
Groeten uit Israël - Hebreeuws? Geen probleem!
Posted on Wednesday, July 15, 2020
Hebreeuws leren is makkelijker dan je denkt. Toen wij naar Israël emigreerden, hebben we een paar maanden lessen gevolgd aan de Ulpan. Maar als je daarna niet meteen in het diepe springt en elke dag Hebreeuws gaat spreken, blijft het een moeilijke taal om te spreken en te verstaan.
Techniek: Drinkwater controleren voor gebruik
Posted on Wednesday, July 15, 2020
Na de Iraanse poging om het drinkwater in Israël ondrinkbaar te maken, worden naast technische middelen ook vissen ingezet om de kwaliteit te bewaken. En een klein testapparaat kan vakantiegangers laten controleren, of het leidingwater elders drinkbaar is.
Stemmen uit Libanon – een land in zware crisis
Posted on Tuesday, July 14, 2020
Libanon is al in de greep van een diepe economische en politieke crisis en staat aan de rand van een hongers­nood en chaos. De waarde van de munt daalt voortdurend. Hezbollah, dat boven de wet lijkt te staan, duwt het land in de richting van Iran.
Vertrekkend ambassadeur bij VN hekelt Obama
Posted on Tuesday, July 14, 2020
Danny Danon leidde vorige week zijn laatste persconferentie als Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties. Daarbij vermeldde hij het verraad van de Joodse Staat door de Amerikaanse president Obama: ‘Het was een moment dat ik nooit zal vergeten’.
Groeten uit Israël - De enige oplossing tegen gsm-tracking
Posted on Tuesday, July 14, 2020
Veel mensen worden ten onrechte in quarantaine geplaatst. De cyber-techniek die 'Shin Bet’ momenteel gebruikt voor het localiseren van personen heeft een groot foutpercentage. Om die reden besloot ik handelend op te treden: mijn telefoon blijft thuis.
De Zionisten (4): de militante Ze'ev Jabotinsky
Posted on Tuesday, July 14, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als vierde een militair en organisator: Ze'ev Jabotinsky.
Schilderachtige souvenirs: De molen van Montefiori
Posted on Tuesday, July 14, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Jordaanse christen waarschuwt Israël voor annexatie
Posted on Monday, July 13, 2020
Is het echt nodig om de Jordaanvallei te annexeren, om hiermee de Oslo-akkoorden te annuleren en een Palestijnse Staat te verhinderen, of terwille van de veiligheid, of wegen de risico's op tegen de winst, vraagt onze Jordaanse commentator Dabbas zich af.
Joodse man redt drie bedoeïenen­kinderen en verdrinkt
Posted on Monday, July 13, 2020
Op de Joodse begraafplaats in Ashkelon vond afgelopen zondag een ongewone begrafenis plaats. Niet alleen Joodse, maar ook vele bedoeïenen gasten kwamen naar de begrafenis van Michael Ben Zikri, om de 45-jarige naar zijn laatste rustplaats te begeleiden.
Jezus is Joods
Posted on Monday, July 13, 2020
Te midden van al het praten over de etniciteit van Jezus, of hij nu zwart, wit of ergens daartussenin is, kiezen velen ervoor te negeren dat hij Joods is. Maar als je van Jezus houdt, moet je ook van de Joden houden – het zijn immers zijn broeders en zusters.
Groeten uit Israël - Creativiteit in de Corona-periode
Posted on Monday, July 13, 2020
Dankzij mijn buren heb ik alleen maar goede herinneringen aan de zware dagen tijdens de Corona-crisis. Ik heb twee geweldige buren. Tijdens de Corona-periode hebben ze hun huis niet verlaten, uit angst besmet te worden, en creëerden ze veel kunstwerken van glas en hout.
Oude christelijke stad gevonden in noord Israël
Posted on Monday, July 13, 2020
In het noorden van Israël zijn de overblijfselen blootgelegd van wat ooit een welvarende christelijke stad uit de Byzantijnse tijd was, die volgens archeologen zo'n 1.400 jaar geleden door de Perzische legers werd verwoest.
Twee grote ego's zijn gevaarlijker dan het coronavirus
Posted on Sunday, July 12, 2020
In plaats van te vechten tegen de nieuwe coronagolf onder het volk, strijden de twee Benjamins met elkaar om het leiderschap. De populariteit van Netanyahu is sterk gedaald, velen zijn ontevreden over zijn rol in de coronacrisis betreffende de gezondheidszorg en de economie.
Superster gaat voor Israëlische wielerploeg rijden
Posted on Sunday, July 12, 2020
Viervoudig Tour de France winnaar Chris Froome zal in het seizoen 2021 voor het 30 leden tellende Israëlische team Start-Up Nation gaan rijden. Het team doet dit jaar voor het eerst mee aan de tour en heeft grote plannen.
Israël wil snel tankvliegtuig; nodig voor aanval Iran?
Posted on Sunday, July 12, 2020
Israël wil zijn capaciteit voor lange­afstands­missies van de luchtmacht op korte termijn verbeteren, door versneld een Amerikaans tank­vlieg­tuig te kopen en ook speciale vliegtuig­brandstof. Dat wijst op een mogelijke aanval op Iran in de nabije toekomst.
Groeten uit Israël - Wat een verrassing!
Posted on Sunday, July 12, 2020
Mensen drinken van onze rode wijn en houden ervan. Daarmee realiseren ze een idee en een visie. Klanten uit Zwitserland en Duitsland beoordeelden onze rode wijn ‘Simeon' uit de woestijn, met een uniek cijfer van 4,6. En ondanks de corona-problemen konden we de kosten dekken.
Israëlische startup: neem alleen de nodige vitaminen
Posted on Sunday, July 12, 2020
Gezond eten is een lastige zaak. We weten beter dan ooit wat goed voor ons is, maar al deze informatie maakt een optimaal dieet een ongrijpbaar doel: hebben we genoeg omega-3-vetzuren en calcium gehad? En wie kan dat bijhouden? Een Israëlische startup wil de weg wijzen.
Israël verstoorde weer Irans nucleaire programma
Posted on Friday, July 10, 2020
Teheran geeft toe dat een reeks mysterieuze explosies geavanceerde en gevoelige apparatuur heeft vernietigd, zoals een assemblagehal voor supersnelle centrifuges. 'Israël weet precies wat Iran doet en waar Iran dat doet'.
Palestijn redt vijf Israëli's van mogelijke lynchpartij
Posted on Friday, July 10, 2020
Vijf jonge Joodse Israëli's werden donderdag gered door een Palestijn, die geen interesse had in een hernieuwde opflakkering van het Israëlisch-Palestijnse conflict. De IDF vreest toename van dergelijke incidenten nadat de PA de veiligheids­coördinatie heeft verbroken.
Groeten uit Israël – 17 Tammoez, een dag van vasten
Posted on Friday, July 10, 2020
Vasten zou gezond zijn, maar zoals met zoveel dingen die gezond zijn, is het niet leuk. Met dit in gedachten vertel ik u vandaag over de vastendag op de 17e van de maand Tammoez, de dag waarop de Romeinen door de muur van Jeruzalem braken.
Muziekvideo: Shir Shel Boqer, Ochtendlied
Posted on Friday, July 10, 2020
In deze video zingt Yonina het lied Shir Shel Boqer, Lied van de Ochtend, waarin zij haar dankbaarheid uitzingt over alle goede dingen die in de dag gebeuren. De video is Engels ondertiteld.
Shabbatslezingen: God houdt zijn werk in stand
Posted on Friday, July 10, 2020
Driemaal lezen we in deze Bijbelgedeelten over Gods zorg voor continuïteit in zijn werk. De leider Mozes wordt opgevolgd door Jozua, de profeet Elia door Elisa, en de apostel Judas door Matthias. God houdt zijn werk in stand!
Waarom Israël El Al niet aan de grond kan laten staan
Posted on Thursday, July 09, 2020
De luchtvaartmaatschappij ElAl is een strategische factor voor de Joodse Staat, een symbool van het land, maar nu is er sprake van dat zij ofwel instort, ofwel in buitenlandse handen valt. Daarom is besloten de maatschappij te nationaliseren om haar te redden.
Heeft Israël net zoveel olie als Saoedi-Arabië?
Posted on Thursday, July 09, 2020
Er zit ongeveer 250 miljard vaten olie in olieschalie (leisteen) in de bodem van Israël, vergelijkbaar met de hoeveelheid olie die Saoedi-Arabië heeft, zei professor Eugene Kendall tegen de Knesset, en hij riep deze op om de hulpbronnen te exploiteren.
Groeten uit Israël - Zwitsers paspoort en het strand
Posted on Thursday, July 09, 2020
Hoe prettig is het, dat de Zwitserse Ambassade zo dicht bij het strand in Tel Aviv ligt. We moesten onze Zwitserse paspoorten vernieuwen en maakten gebruik van de gelegenheid ook het strand en een restaurantje in Tel Aviv te bezoeken.
Defensie: Unit 8200, de grote oren van Israël
Posted on Thursday, July 09, 2020
Binnen het Israëlische leger houdt Unit 8200 zich bezig met het verzamelen van inlichtingen uit communicatie. De afdeling Urim SIGINT Base is in staat alle internet-gerelateerd verkeer te onderscheppen. Dit is met name van belang bij de verdediging tegen Iran.
Israël verwacht binnen 5 jaar 250.000 immigranten
Posted on Wednesday, July 08, 2020
Israël verwacht een kwart miljoen olim (immigranten) in de komende 3 tot 5 jaar, vertelde de voorzitter van het Joodse Agentschap, Yitzchak Herzog, aan het Immigratie- en Absorptiecomité van de Knesset. De coronacrisis en antisemitisme spelen daarbij een rol.
Moslims overtuigden christenen, zionisten te worden
Posted on Wednesday, July 08, 2020
Zou u geloven, dat Arabische moslim­leiders zich zouden inspannen om westerse christelijke politici te overtuigen om zich achter het zionistische initiatief op te stellen, om weer een ​​Joodse Staat in het Midden-Oosten te vestigen? Dat gebeurde, een eeuw geleden.
Volgens veel Britten zijn Joden oorzaak van Covid-19
Posted on Wednesday, July 08, 2020
Een op de vijf Britten is van mening dat de Joden op de een of andere manier verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het coronavirus (Covid-19), om de economie om financiële redenen te laten vastlopen. Veel Joden hebben overwogen Europa te verlaten.
Hamas en Fatach blijven strijden na conferentie
Posted on Wednesday, July 08, 2020
Hoewel Jibril Rajoub van Fatach en Salah al-Arouri van Hamas vorige week een gezamenlijke >online conferentie hielden, waarin ze de vijandschap tussen de twee organisaties beëindigd verklaarden, gaat aan de basis de rivaliteit echter door.
Groeten uit Israël - Bal Masqué
Posted on Wednesday, July 08, 2020
We leven in gekke tijden, met iedere dag meer dan duizend nieuwe besmettingen met het virus. Overal zie je politieagenten die als enige taak hebben het controleren op het dragen van mondkapjes. Helaas zijn we als land een voorbeeld geworden van hoe het niet moet.
Israël lanceert nieuwe verkenningssatelliet Ofek 16
Posted on Wednesday, July 08, 2020
Het Israëlische Ministerie van Defensie en Israel Aerospace Industries (IAI) hebben maandagochtend met succes de verkenningssatelliet Ofek 16 gelanceerd. Deze geavanceerde satelliet zal worden gebruikt door de militaire inlichtingendienst.
Geen Jordaans verzet tegen Israëlische annexatie van Jordaanvallei verwacht
Posted on Tuesday, July 07, 2020
Indien en wanneer Israël de Jordaanvallei annexeert, zal Amman de nieuwe realiteit aanvaarden en rustig verder gaan. Het Koninkrijk Jordanië is al vele jaren een strategische partner van Israël, op het gebied van defensie en de levering van water en aardgas.
Iraakse dominee brengt Jezus naar moslimlanden
Posted on Tuesday, July 07, 2020
Exclusief interview met dominee Bashar Haddad over evangelisatie in het Midden-Oosten en christenen als vredestichters. Hij ziet de islam zien als een duistere misleiding, die moet wijken voor het licht van het geloof in Christus.
Groeten uit Israël - Beperkingen keren helaas terug
Posted on Tuesday, July 07, 2020
Nieuwe beperkingen in de strijd tegen Corona hebben ons weer met beide benen op de grond gezet. De regering is bezorgd, men wil van dit virus af. Onze terugkeer naar het normale dagelijkse leven was te gehaast, we hadden geen geduld meer.
Wijngaard vol druiven en olijfbomen in de Negev
Posted on Tuesday, July 07, 2020
Ayala Shalmayev en Rami bezochten de wijngaard en de olijfgaarden van Israel Today, die voor een belangrijk deel gesponsord zijn door onze lezers. De wijnstokken zaten vol met druiven, en de dit voorjaar geplante olijfbomen groeien goed.
De Zionisten (3): Abba Eban
Posted on Tuesday, July 07, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als derde een invloedrijk diplomaat en minister: Abba Eban.
Schilderachtige herinneringen: De Damascuspoort van Jeruzalem
Posted on Tuesday, July 07, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Joodse houding ten opzichte van Jezus verandert
Posted on Monday, July 06, 2020
Al bijna 2000 jaar lang hebben de Joden Jezus standvastig afgewezen als hun Messias, vaak met een diepe afkeer. Maar sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967, en het herstel van Jeruzalem, is de houding van Israël en het Joodse volk ten opzichte van Jezus drastisch veranderd.
Weer raketten uit de Gazastrook; Israël schiet terug
Posted on Monday, July 06, 2020
Nadat zondag drie raketten vanuit de Gazastrook op Israël waren afgevuurd, viel de Israëlische luchtmacht (IAF) in reactie daarop in de vroege zondag­avond verschillende militaire doelen van Hamas in Gaza aan.
Knessetlid nam deel aan Hamas-Fatach conferentie
Posted on Monday, July 06, 2020
Ayman Odeh, Knessetlid en leider van de Gemeen­schap­pelijke Arabische Lijst, woonde een pers­confe­rentie bij, waar leiders van Hamas en Fatach verklaarden dat zij zich zouden verenigen in de strijd tegen Israël. Er is een klacht tegen hem ingediend in de Knesset.
Groeten uit Israël – We missen de toeristen
Posted on Monday, July 06, 2020
Als je door de straten van Jeruzalem loopt, merk je het meteen: Er zijn geen toeristen! Toerisme is de benzine die de Israëlische motor van de economie aandrijft. Iedereen ziet uit naar de toeristen en wil weer aan het werk en velen vrezen een catastrofe in het land.
Kanaänitisch kleitablet toont vernedering gevangenen
Posted on Monday, July 06, 2020
De zesjarige Imri Elya uit Kibboets Nirim, bezocht onlangs met zijn familie de archeologische site Tel Jemmeh bij Kibboets Re’im, vlak bij de Gazastrook. Daar zag de jongen ineens een klein voorwerp van klei op het pad liggen waar mensen gewoon overheen liepen.
'Israël moet zich voorbereiden op Iraanse aanval'
Posted on Sunday, July 05, 2020
Volgens Arabische media veroorzaakte Israël vorige week minstens twee verlammende explosies bij zeer belangrijke Iraanse faciliteiten. Israël moet zich daarom voorbereiden op een Iraanse tegenaanval, waarschuwde een ex-hoofd van de militaire inlichtingendienst.
Geheimen van de Knesset-Menorah
Posted on Sunday, July 05, 2020
De Menorah, de zevenarmige kandelaar, brengt ons terug naar de tijd dat het volk Israël, dat bevrijd was van de slavernij, tot een natie werd gevormd, toen het gedurende een hele generatie door de woestijn zwierf.
‘Eerst voor de Jood’ – wat is de basis van de Kerk?
Posted on Sunday, July 05, 2020
Het zou niet verrassend moeten zijn, dat de denk­wijze en het wereldbeeld van de Bijbel, zowel het Oude als het Nieuwe Testament, door en door Joods zijn. Een kerk losgekoppeld van Israël is geen onder­deel van Gods plan, maar gewoon een andere religie.
Groeten uit Israël - Een vlieg-avontuur
Posted on Sunday, July 05, 2020
Onze voormalige stagiaire Nathalia Sonnek doet ver­slag van haar vlucht naar huis in het Corona-tijdperk. Een lege luchthaven, een half gevuld vliegtuig en veel aandacht voor de mondkapjes – zolang er controle is. Op dit punt zijn Europeanen braver dan Israëli's.
Strengere richtlijnen na stijging corona-besmettingen
Posted on Sunday, July 05, 2020
Het aantal gevallen van het coronavirus in Israël is dit weekeinde weer gestegen met ruim 1500. De regering en de politie hebben nieuwe maatregelen en strengere controles aangekondigd om de versprei­ding van het virus te beteugelen.
Libanon ernstig in het nauw door Hezbollah
Posted on Friday, July 03, 2020
Het ooit welvarende Arabische land Libanon zit zwaar in de problemen, het land kampt met allerlei crises. De trieste toestand heeft alles te maken met de rol van Hezbollah in Libanon en met een enorme vluchtelingencrisis die begon in 2011.
De PA moet het corona­virus nu alleen bestrijden
Posted on Friday, July 03, 2020
De Palestijnse Autoriteit (PA) is zeer bezorgd over het groeiende aantal mensen dat met het coronavirus is besmet in de door haar bestuurde gebieden. Na het verbreken van alle banden met Israël moeten de Palestijnen de situatie nu zelf oplossen.
Groeten uit Israël - De liefde die je niet ziet
Posted on Friday, July 03, 2020
Hoe herken je liefde? Door de dingen die je voor een ander doet als niemand kijkt, wanneer je het niet doet om iets terug te verwachten. Wat is de Bijbel toch mooi, die ons zulke belangrijke psychologische principes leert!
Muziekvideo: Psalm 51, Heb genade met mij
Posted on Friday, July 03, 2020
Een lied, passend bij de sidra van deze week, waarin Mozes de zonde begaat, op de rots te slaan in plaats van er tegen te spreken. In deze gezongen gedeelten van Psalm 51 (de verzen 3-4, 11-12, 14 en 17) wordt God om genade gesmeekt, naar zijn goedertierenheid.
Shabbatslezingen: God is streng voor wie Hem dient
Posted on Friday, July 03, 2020
'Aan degenen die Mij het naaste staan, zal Ik Mij de Heilige betonen en ten aanschouwen van het gehele volk zal Ik Mij verheerlijken', lazen we eerder na de dood van Aärons zonen. God is streng voor Mozes, die Hem zo goed kent, wanneer deze ongehoorzaam is.
Het noodlottige dubbelspel van de Jordaanse koning
Posted on Thursday, July 02, 2020
Koning Abdullah zit gevangen tussen twee vuren: zijn overwegend Palestijnse bevolking, en de Ameri­kaanse financiële steun. Hij speelt daarom een dubbelspel: in de media wijst hij de Israëlische annexatie af, maar achter de schermen klinkt een ander geluid.
Groeten uit Israël - Week­einde betekent familie
Posted on Thursday, July 02, 2020
Nadat we Pesach alleen moesten vieren, verwel­komen we dit weekeinde eindelijk de Shabbat met onze hele familie. Maar Corona is nog steeds onder ons, zelf nu nog heftiger dan ooit tevoren. Maar dit kan onze vreugde over de ontmoeting met de familie niet bederven.
Joodse onderscheiding voor Arabische sjeik Al-Issa
Posted on Thursday, July 02, 2020
De secretaris-generaal van de Moslim Wereldliga (MWL), Sjeik Mohammed Al-Issa, is onderscheiden voor zijn bijdrage aan de strijd tegen het antisemitisme. Hij is de eerste ontvanger van de jaarlijkse prijs van de Amerikaanse beweging Combat Antisemitism.
Defensie: Een observatieballon kan rondom ver kijken
Posted on Thursday, July 02, 2020
De tijd dat militairen met een grote vlieger een mannetje de lucht in stuurden om te kijken wat de vijand doet, ligt ver achter ons. Tegenwoordig laten we een met helium gevulde ballon op, waaronder een speciale camera hangt, die op een minder riskante manier alles ziet.
Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria nog ver weg
Posted on Wednesday, July 01, 2020
Officieel kan Israël de soevereiniteit uitroepen over delen van Judea en Samaria, volgens de Deal van de Eeuw, maar de verwezenlijking van een dergelijke actie lijkt ver weg. Netanyahu's aarzelende houding heeft geleid tot verzet; het plan is een klucht geworden.
Komt een Arabische vrouw een Joodse stad binnen...
Posted on Wednesday, July 01, 2020
Wie in Israël is geweest, kent ongetwijfeld de levensgrote rode borden, die Joden en toeristen waarschuwen wanneer zij op de Westbank een Arabische stad binnengaan. Is het voor moslims een gevaarlijke onderneming, een Joodse stad binnen te gaan?
Groeten uit Israël - Naar de poort van Abraham
Posted on Wednesday, July 01, 2020
Wat is er logischer, wanneer we de wereld niet mogen ontdekken, nu in elk geval ons eigen land te gaan ontdekken? We zijn daarom naar het natuurpark 'Tel Dan' op de Golan hoogvlakte gegaan. Prachtige wandelpaden, bronnen en zelfs een natuurbad, een echte aanrader!
Geiten tegen bosbranden, uilen tegen muizenplaag
Posted on Wednesday, July 01, 2020
Soms vragen complexe problemen om creatieve oplossingen. Israëlische steden voorkomen branden met de hulp van enkele ongewone brandweermannen: geiten. En kerkuilen helpen de oogst beschermen tegen vraatzuchtige muizen