juni 2020

Palestijnse regering lijkt bereid tot compromissen
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2020
Het is moeilijk te geloven, maar de Palestijnse regering heeft werkelijk een voorstel voor een compromis ingediend bij het internationale Kwartet voor het Midden-Oosten. Het bevat kleine territoriale concessies. Is het serieus of vertragingstactiek?
714 nieuwe corona­besmettingen gemeld in één dag
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2020
De Israëlische gezondheids­autoriteiten hebben de hoogste dagelijkse toename van het aantal corona­besmettingen sinds begin april gemeld. Deze dinsdag, werden al 714 nieuwe gevallen van de ziekte­verwekker bevestigd, meldden ze.
Kerk moet pachtcontract met ‘kolonisten’ nakomen
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2020
De rechtbank oordeelde, voor de tweede keer, dat de Grieks-orthodoxe kerk een pachtovereenkomst betreffende twee grote hotels bij de Jaffapoort met een Joodse organisatie moet respecteren. Dit versterkt de Joodse aanwezigheid in de Oude Stad.
Groeten uit Israël - Strand en geschiedenis
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2020
Op Shabbat waren we weer met de hele familie op weg. We gingen naar Ashdod, waar je tegelijkertijd het strand en archeologische vindplaatsen kunt bezoeken, zoals de oude brug en de resten van een oud kasteel. Het werd weer een onvergetelijke Shabbat.
De Zionisten (2): Golda Meïr
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als tweede een 'moeder in Israël': Golda Meïr.
Schilderachtige herinneringen: Blik op Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Karaktermoord: Saoedi’s tegen Palestijnen
Geplaatst op maandag 29 juni 2020
Op de Palestijnse website Paltimes staat een spotprent met een Saoedi die wegvlucht voor een olievat dat over hem heen dreigt te rollen. Paltimes maakt hiermee Saoedi-Arabië bespottelijk vanwege de extreme daling van de olieprijzen. De Saoedi’s waren woedend.
Groeten uit Israël - De weg kwijt bij aanpak Corona
Geplaatst op maandag 29 juni 2020
Een leeg strand en volle bussen laten zien dat we de weg kwijt zijn bij de bestrijding van het Coronavirus. Vanmiddag wil het kabinet het eens worden over een aantal op te leggen beperkingen. We moeten helaas vooralsnog verder met het huidige alledaagse leven.
Jonge archeologie: Jordaanse munitie bij Klaagmuur
Geplaatst op maandag 29 juni 2020
Bij archeologie gaat niet niet altijd om duizenden jaren oude vondsten. Onlangs werd bij opgravingen onder de lobby van de Westelijke Muurtunnels een voorraad munitie en enkele wapens gevonden, daar in 1967 achtergelaten door Jordaanse soldaten.
Verrassing in de Arabische werkplaats
Geplaatst op maandag 29 juni 2020
De betrekkingen tussen de Arabische en Joodse burgers van Israël zijn vriendelijker dan men zou denken wanneer men naar het dagelijkse nieuws luistert. Dat ondervond ik, toen ik mijn auto naar een Arabische garage bracht, die meer Joodse klanten had.
Zijn we op weg naar het Bijbelse eindtijdconflict?
Geplaatst op zondag 28 juni 2020
Komt er nog meer onrust in de turbulente geschie­denis van Israël? De voorgestelde annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever, het hart van het oude Israël, doet de alarmbellen weer rinkelen in een groot aantal landen.
Landbouw zoals in de bijbelse tijd bestaat nog
Geplaatst op zondag 28 juni 2020
Op de zuidelijke berghelling van Hebron leven de Palestijnse inwoners nog steeds in grotten en bewerken ze hun velden zonder mechanische apparatuur. Voor de oogst gebruiken ze sikkels, net als 3000 jaar geleden.
Groeten uit Israël - Een beetje buitenland in Jaffa
Geplaatst op zondag 28 juni 2020
Door de Corona-crisis kunnen we ons eigen land herontdekken. We moeten nu het toerisme hier in Israël steunen, dat sinds de pandemie een forse 'knock-out' heeft moeten incasseren. Toen we onlangs in Jaffa waren, hadden we het gevoel dat we in het buitenland waren.
Israël onverwachte leider in medicinale psychedelica
Geplaatst op zondag 28 juni 2020
Israël is in stilte een van de wereldleiders geworden in het onderzoek en gebruik van medicinale psychedelica. Dat lijkt verbazingwekkend nieuws, maar het heeft een oorzaak: de verplichte militaire dienst met geregeld conflicten, en raketten uit Gaza die op je zenuwen werken.
Voormalige generaals: 'Trump moet soevereiniteit in Judea en Samaria stimuleren'
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2020
Een groep voormalige Israëlische generaals en hoge veiligheidsfunctionarissen heeft president Donald Trump opgeroepen om het 'vredesplan van de eeuw' uit te voeren en Israël toe te staan de komende weken de soevereiniteit in Judea en Samaria uit te roepen.
Ontslag dreigt voor chauffeur die over Jezus sprak
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2020
De busmaatschappij Kavim overweegt een chauffeur die over Jezus sprak, te ontslaan. Maar de meerder­heid van de Israëli's die op het nieuws reageerden, blijven erbij, dat de evangelie-verkondigende bestuurder niets verkeerds had gedaan.
Groeten uit Israël - Fouten maken is verboden
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2020
We maken allemaal fouten in het leven, en helaas zijn ze vaak onomkeerbaar. En soms kunnen ze grote gevolgen hebben die ons een leven lang navolgen. Dat overkwam Mozes, dat overkwam Bibi Netanyahu, en het kan ons ook zomaar overkomen.
Muziekvideo: Soms moet je gewoon even relaxen
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2020
Niet alle liederen hebben woorden. Een niggoen is een melodie zonder woorden. De muzikant en zanger Moshe Kesselman uit Efrat maakte deze ontspannende niggoen, 'The Chill Niggun', en voerde die uit met Ya'akov Felder en Mendy Portnoy, eveneens uit Efrat.
Shabbats­lezingen: Het gevaar van de rijkdom
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2020
Durven we op God vertrouwen voor ons levens­onder­houd, of hebben we twijfels over zijn zorg voor ons? Willen we op een slinkse manier ons bezit vergroten, zorgen dat we zelf niets tekort komen, en de dienst aan God hiermee minachten?
'Arabische Staten steunen in stilte Israëlische annexatie'
Geplaatst op donderdag 25 juni 2020
De Palestijnse nationalistische zaak is minder belangrijk voor de Arabische staten dan de Palestijnen ons willen laten geloven. Hogere Arabische ambtenaren zeggen dat ze de relaties met Trump en Israël niet zullen riskeren omwille van de Palestijnse zaak.
VN: Palestijnen, blijf aandringen op een eigen Staat!
Geplaatst op donderdag 25 juni 2020
De internationale gemeenschap lijkt zich meer in te spannen voor een Palestijnse Staat dan de Palestijnen zelf. In persoonlijke gesprekken geven Palestijnen vaak aan, liever onder Israëlisch dan onder corrupt Palestijns bestuur te willen leven.
Corona: gebieden in Israël in lockdown geplaatst
Geplaatst op donderdag 25 juni 2020
Na de versoepeling van de richtlijnen loopt het aantal personen besmet met het coronavirus weer op, tot meer dan 500 mensen op één dag. De regering heeft daarop meerdere steden en wijken op verschillende plaatsen in Israël tot ‘afgesloten gebied’ verklaard.
Groeten uit Israël - Lege treinen en stranden
Geplaatst op donderdag 25 juni 2020
De verwachte stormloop naar de stations is tot nu toe uitgebleven, en de treinen hebben heel weinig passagiers. We bezochten het strand, ook daar was het opvallend rustig, evenals in de restaurants en de winkelcentra.
Defensie: Vrouwelijke Israëlische gevechtspiloten
Geplaatst op donderdag 25 juni 2020
We zijn in deze video weer bij de Israëlische luchtmacht. Een pilote laat ons kennis maken met de F-15, een krachtig en duur Amerikaans gevechtsvliegtuig. Hij beschikt over twee motoren, een dubbele staart, en telt twee bemanningsleden.
Terrorist blijkt neef van PA-hoofdonderhandelaar
Geplaatst op woensdag 24 juni 2020
Bij een aanval op een controlepost van de IDF, in een buitenwijk van Jeruzalem, werd Achmed Erekat gedood, een neef van Saeb Erekat, secretaris van de PLO en hoofd­onder­hande­laar. Dit is niet het eerste familielid van Saeb Erekat die bij een aanslag wordt gedood.
Het oordeel over een afgoden dienende generatie
Geplaatst op woensdag 24 juni 2020
Terwijl we op de rand van anarchie wankelen, benadrukte een half verborgen kop (weggestopt op pagina 26 van de Daily Mail) het echte probleem van onze samenleving: afgoderij, in al zijn vormen, zoals geldzucht en moord.
Groeten uit Israël - Giften en de zegen van rabbijnen
Geplaatst op woensdag 24 juni 2020
Doneren voor de behoeftigen is een belangrijk onderdeel van het Jodendom. Bijna elke dag valt er wel een oproep voor donaties door onze brievenbus. Dit systeem moet ervoor zorgen dat niemand meer van honger zal omkomen.
Techniek: Energie uit de golven van de oceaan
Geplaatst op woensdag 24 juni 2020
Ina Braverman, die als baby een radioactieve besmet­ting na de ontploffing van een Chernobyl-kernreactor over­leefde, vroeg zich af of er geen schonere en veiliger manier bestaat om elektriciteit op te wekken. Ze vond die in de golven van de oceaan, een hernieuwbare bron van energie.
Israël en 'God' strijden op Twitter over Jezus
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2020
Het zijn weer vooral de Joden die naar voren komen om de Joodsheid van Jezus te verdedigen. Dat bleek in een berichten­wisseling op Twitter die begon met de bewering, dat Jezus een 'Palestijn uit het Romeinse tijdperk' was.
Palestijnen gemarteld vanwege voorkeur voor Israëlische identiteit
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2020
Er zijn bepaalde dingen die Palestijnse Arabieren niet in het openbaar kunnen zeggen zonder dat ze het risico lopen om door hun eigen regering te worden vervolgd. Wil de wereld echt helpen bij het oprichten van zo’n soort Palestijnse Arabische Staat?
Groeten uit Israël - Op naar de natuur
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2020
We gebruikten het aangename weer op de Shabbat voor een uitstapje met het hele gezin. We reden naar Nachal Sorek, bij Rishon LeTsion. Het bleek veel warmer was dan verwacht, maar we hadden een mooi doel voor ogen - de zee, waar we van een lichte bries genoten.
De Zionisten (1): Theodor Herzl
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als eerste de vader van het moderne politieke zionisme, Theodor Herzl.
Problemen van een First Lady
Geplaatst op maandag 22 juni 2020
Sara Netanyahu kan een positieve verandering teweegbrengen, als ze maar uit de problemen zou kunnen blijven. En problemen veroorzaakt zij zichzelf genoeg, met name in de omgang met personeel en haar invloed op premier Bienjamin Netanyahu.
'Waarom leer je geen Hebreeuws?'
Geplaatst op maandag 22 juni 2020
Hoe kun je beter ontdekken hoe de Hebreeën hun wereld zien dan door hun taal leren? 'Hebreeuws stelt ons in staat om het Oude Testament van binnenuit te bekijken in plaats van door een verrekijker een versie te zien', schreef Leslie C. Allen.
Groeten uit Israël - Niets is vanzelfsprekend
Geplaatst op maandag 22 juni 2020
De treinstations zijn weer open en we kunnen naar enkele concerten. Vandaag hebben de Israëlische spoor­wegen hun werkzaamheden hervat, maar we zijn erg benieuwd hoe deze eerste dag zal verlopen. Ik ga het meteen proberen en ik ben benieuwd of het zal werken.
Archeologie: De vloek van Hadrianus
Geplaatst op maandag 22 juni 2020
De naam ‘Palestina’ hebben we te danken aan de Romeinse keizer Hadrianus, die de herinnering aan Israël wilde uitwissen. De afgebeelde munt werd in het Britse mandaatgebied Palestina gebruikt, maar betekent niet dat er toendertijd een Staat Palestina bestond.
Een verticale plantage: van de muur naar je bord
Geplaatst op zondag 21 juni 2020
Verse groenten zijn niet alleen lekker en gezond, ze vormen ook een mooie wanddecoratie. Een container met een verticale plantage, geplaatst voor een restaurant, laat de klanten zien wat ze kunnen bestellen om te eten voordat ze binnenkomen.
Begin met de beker als halfvol te beschouwen
Geplaatst op zondag 21 juni 2020
'En [de tien verkenners] lieten een kwaad gerucht uitgaan bij de Israëlieten over het land dat zij verkend hadden' (Numeri 13:32). Alleen degenen wier harten open zijn en die immuun zijn voor angst kunnen het Beloofde Land binnengaan.
Groeten uit Israël – De zomervakantie is begonnen
Geplaatst op zondag 21 juni 2020
Na een langdurige discussie is de zomervakantie nu eindelijk begonnen. Maar de zomervakantie zal dit jaar anders zijn dan anders. Niemand zal dit jaar de zomervakantie in het buitenland doorbrengen. Dit is DE kans voor de lokale hotels om de Israëli's terug te winnen!
Medisch: Middel tegen insuline-resistentie (Diabetes 2)
Geplaatst op zondag 21 juni 2020
Komt er eindelijk een pil die de onderliggende oorzaak van diabetes kan verhelpen? Concenter Biopharma of Jerusalem ontwikkelt een medicijn om type 2 diabetes te behandelen en zelfs te voorkomen door de insulinegevoeligheid van het lichaam te herstellen.
Video: Druiven en mais telen in droge woestijngrond
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2020
Hoe laat je de woestijn bloeien? Vraag het maar aan de Israëlische agronomen en wetenschappers die creatieve oplossingen hebben gevonden om dat mogelijk te maken, zoals ondergrondse druppel­irrigatie en bedekken van de bodem tegen verdam­ping.
Pluizige sociale robot vervanger menselijke interactie
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2020
Israëlische onderzoekers van de Ben-Goerion Universiteit van de Negev hebben ontdekt dat een eenmalige, korte sessie met een zeehondachtige, pluizige robot de pijn verminderde, het geluksgevoel vergrootte en het oxytocine-gehalte verlaagde.
Groeten uit Israël - Doe de airco aan!
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2020
Het is volop zomer en er helpt maar één ding tegen de hitte, een goede mazkan (airconditioning). Als ik onze zoon vraag om met de meisjes buiten te gaan spelen, luistert hij niet naar me. Het Torah-gedeelte voor deze week gaat over autoriteit, die ik duidelijk mis...
Shabbatslezingen: God laat zich niet dwingen
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2020
'Door geen bekommeringen, geen klagen en geen pijn, laat God zich iets ontwringen: Hij wil gebeden zijn', schreef de Duitse dichter Paul Gerhard. God liet zich niet dwingen door overmoedige Israëlieten, door de aanwezigheid van de Ark, of door onterecht gebruik van de Naam van Jezus.
Muziekvideo: Door de grote kracht van uw rechterhand
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2020
'God laat zich niets ontwringen: Hij wil gebeden zijn', lezen we in de shabbatslezingen van deze week. In deze video luisteren we naar het vrouwenkoor Hillel Band onder leiding van Merav Brenner, dat een middeleeuws gebed om kracht zing, Ana Ko'ach.
Aantal immigranten verdubbelt na Coronacrisis
Geplaatst op donderdag 18 juni 2020
Tot eind 2020 zullen ongeveer 50.000 Joden naar Israël emigreren, bijna twee keer zoveel als in voorgaande jaren, vertelden vertegen­woordigers van het Joods Agent­schap aan de Knesset. Zij riepen de regering op om de nodige voor­berei­dingen te treffen.
Een lichtbron in donkere omstandigheden
Geplaatst op donderdag 18 juni 2020
God zorgt voor licht in de duisternis, wanneer het leven donker en somber aanvoelt. Hoe reageren we daarop? Een mens die niet vanuit zijn hart reageert op Gods licht en voorziening wordt een 'droge ziel'.
Groeten uit Israël - Bekering tot het Jodendom
Geplaatst op donderdag 18 juni 2020
Je bekeert je niet van de ene op de andere dag tot het Jodendom, het is een proces dat jaren kan duren… Bij ons heeft het meer dan 10 jaar geduurd en we hebben Aliyah gemaakt. En, als je eenmaal hier in Israel bent, wil je niet meer terug.
Defensie: Krav Maga werd wereldwijde vechtsport
Geplaatst op donderdag 18 juni 2020
Wie zich zorgen maakt over zijn of haar persoonlijke veiligheid en wil leren hoe je jezelf kunt verdedigen, kan zich te laten trainen op de manier waarop Israëlische soldaten worden getraind. De methode heet Krav Maga, Hebreeuws voor ‘contactstrijd’.
Veel Israëlisch erfgoed in handen van PA door Deal van de Eeuw
Geplaatst op woensdag 17 juni 2020
In de Deal van de Eeuw blijven honderden Israëlische archeologische vindplaatsen onder gezag van de PA. Misschien is dit wel de reden waarom de grootste tegenstanders van de annexatie van de Westelijke Jordaanoever de Joodse pioniers zelf zijn.
Groeten uit Israël - Corona, Corona, Corona
Geplaatst op woensdag 17 juni 2020
Ondanks dat ik er niet meer over wilde schrijven, is Corona er nog steeds... Honderden studenten en docenten werden helaas weer besmet met het coronavirus, honderden scholen werden weer gesloten. Maar gelukkig zijn er nauwelijks ernstig zieke mensen.
De eerste woorden van de Bijbel in het Hebreeuws
Geplaatst op woensdag 17 juni 2020
De Hebreeuwse taal zit vol geheimen en inzichten. Het eerste vers in de Bijbel luidt: 'In het begin schiep God de hemel en de aarde'. In het Hebreeuws klinkt het vers zo: 'Bereshit Bara Elohim et HaShamayim we'et Ha'Aretz' - בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵתָּׁמהַשִם וְאֵת הָאָרֶץ
Techniek: Bijenkast die bijen verzorgt en honing oogst
Geplaatst op woensdag 17 juni 2020
Ongeveer een derde van alle planten en plantaardige producten die door de mens worden geconsumeerd, is afhankelijk van bestuiving door bijen. Om bijen tegen ziekten en plagen te beschermen, en zelfs hun honing te oogsten, ontwierp een Israëlische startup Beehome.
PA: Israëlische annexatie gaat om bouwen van Tempel
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2020
De minister van Buitenlandse Zaken van de PA probeert een 'godsdienstoorlog' te ontketenen tussen Israël en de moslimwereld, met zijn bewering dat het bij de Israëlische annexatie gaat om het bouwen van een Tempel op de plaats van de Al-Aqsa Moskee.
Voorstander nederzettingen ambassadeur in Londen
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2020
Tzipi Hotovely, minister van Nederzettingen en knessetlid, voorstander van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria, wordt de volgende ambassadeur van Israël in Londen. Voor haar zal het zijn alsof ze, zoals, Daniel 'de leeuwenkuil instapt’.
Asmahan wil iets teruggeven aan het land
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2020
Ze heeft zes kinderen en twee banen. Iemand anders zou daarmee volledig bezet zijn, maar niet Asmahan. Ze is al 16 jaar vrijwilligster voor de Rode Davidsster. De 42-jarige vrouw rijdt in een ambulance en verzorgt patiënten.
Groeten uit Israël - Een dag voor de werklieden
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2020
Vandaag ben ik voor de verandering thuis gebleven in Modi'in. Ik heb een hele lijst met dingen die nodig gedaan moeten worden. En als je thuis op werklieden wacht, moet je meestal de hele dag thuis zijn...
Toerisme: Sergio & Rhoda op zoek naar de Nabateërs
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2020
De Nabateërs zijn een verloren nomadenstam, die een groot rijk hadden in zuidelijk Israël en Jordanië, waar de verborgen stad Petra ligt. In deze video brengen we een bezoek aan de ruïnes van Natabese steden, gelegen in het hart van de handelsroute, de oude stad Avdat.
Symbolisch bouwwerk in Haifa ingestort
Geplaatst op maandag 15 juni 2020
Iedereen die ooit in Haifa is geweest, zal zich de schoorstenen - eigenlijk koeltorens voor water van de olieraffinaderij - herinneren die boven het industrieterrein van de stad uittorenen. Een van deze symbolische bouwwerken is vrijdag ingestort.
Groeten uit Israël - We zijn onder elkaar
Geplaatst op maandag 15 juni 2020
Deze zomer wordt heel anders, want toeristen zullen in de nabije toekomst nog niet naar Israël kunnen vliegen, en Israëli's niet naar het buitenland. Dus deze zomer brengen we 'onder elkaar' door in eigen land. Voor de toeristenindustrie is dit natuurlijk een ramp.
Israëlische soldaten redden belaagde Palestijn
Geplaatst op maandag 15 juni 2020
Israëlische soldaten die vaak worden verguisd als een ‘bezettingsmacht’, hebben in werkelijkheid de taak om de vrede te handhaven. En dat geldt ook wanneer de Joodse gemoederen oplaaien en leiden tot gewelddaden tegen Palestijnse Arabieren.
Archeologie: Pelgrimsweg naar de Tempel blootgelegd
Geplaatst op maandag 15 juni 2020
Israëlische archeologen hebben onlangs een zeldzame 2.000 jaar oude pelgrimsweg blootgelegd, die van de Vijver van Siloam naar de heilige Tempel in de Oude Stad van Jeruzalem leidde. Een weg, waarop ook Jezus gelopen zal hebben.
Dwaze rabbijnse regels en wat de Torah bedoelt
Geplaatst op zondag 14 juni 2020
Een nieuwe rabbijnse uitspraak over het niet betreden van ziekenhuizen op de Shabbat, omdat daar de temperatuur wordt gemeten, toont aan hoe ver de rabbijnen van de Torah zijn verwijderd.
Groeten uit Israël - Leven zonder kunst en cultuur
Geplaatst op zondag 14 juni 2020
Het is moeilijk te geloven dat we al meer dan drie maanden geen theater, bioscoop of concert hebben kunnen bezoeken, en de treinen nog niet rijden. Maar het is onze eigen schuld: door het niet naleven van de corona-regels neemt het aantal besmettingen weer toe.
Prijs van Japanse keizer voor Israëlische professor
Geplaatst op zondag 14 juni 2020
De keizer van Japan heeft een eremedaille uitgereikt aan een Israëlische professor voor zijn bijdrage aan de traditionele Japanse cultuur. Hij heeft klassiek Japans theater gestudeerd en zelfs grote rollen in toneelstukken gespeeld.
Snelle Israëlische geurtest; Corona testen in Congo
Geplaatst op zondag 14 juni 2020
Een Israëlische bedrijf heeft een diagnose-instument ontwikkelt, dat in 30 seconden Covid-19 kan detecteren in door de neus uitgeademde lucht. Het Israëlische Rode Kruis, Magen David Adom, heeft in Congo een drive-through testfaciliteit opgezet.
Onder bewaking bidden bij graven van Jozua en Kaleb
Geplaatst op vrijdag 12 juni 2020
Om te kunnen bidden bij de graven van Jozua en Kaleb, in gebied bestuurd door de Palestijnse Autoriteit, hebben Joden gewapende bescherming van het leger nodig. De begraafplaats van de bijbelse helden wordt regelmatig door lokale moslims beschadigd.
Groeten uit Israël - Het goede, zware land
Geplaatst op vrijdag 12 juni 2020
Het leven in Israël is hard, wisten de Bijbelse verspieders dat al? De salarissen zijn hier lager, de prijzen hoger, de huizen duurder, het klimaat heter, de situatie gespannener – en toch wil iemand die hierheen is geïmmigreerd, niet meer terug.
Muziekvideo: Aanbiddingslied Come Holy Spirit, Come
Geplaatst op vrijdag 12 juni 2020
We blijven met dit lied nog in de sfeer van Pinksteren. Het is een in het Hebreeuws en Engels gezongen gebed om de komst van de heilige Geest, die niet pas op de Pinksterdag, maar ook al in de tijd van Mozes werkzaam was in mensen.
Shabbatslezingen: Gods Geest vaardig over mensen
Geplaatst op vrijdag 12 juni 2020
Niet pas op de Pinksterdag, maar ook in het Oude Testament lezen we over Gods Geest die aan mensen wordt gegeven om hen toe te rusten voor hun taak. Mozes zeventig helpers, de profeten en koning Saul gingen Jezus discipelen hierin voor. En volgen wij?
Prominente Arabieren vragen normalisatie met Israël
Geplaatst op donderdag 11 juni 2020
Terwijl buitenlandse vredesactivisten Israël proberen te boycotten, zeggen lokale Arabieren dat dit niet het beste voor hen is, en roepen op tot normalisatie met de Joodse Staat. Vredesactivisten begrijpen vaak niet wat de gevolgen van hun eisen voor lokale Arabieren zullen zijn.
Palestijnen: Liever onder Israëlisch bestuur
Geplaatst op donderdag 11 juni 2020
Hebben de linkse Israëli's, die zich stevig tegen annexatie verzetten, de moeite genomen om te vragen wat de gemiddelde Palestijnen willen? Of luisteren ze alleen naar de Palestijnse Autoriteit, die je bepaald niet 'democratisch' kunt noemen.
'Geen ontworteling van Israëli's uit hun huizen'
Geplaatst op donderdag 11 juni 2020
De veiligheids­behoeften van Israël moeten worden gegarandeerd, vertelde Netanyahu aan de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas, die met de Israëlische regering kwam praten over de Duitse bezorgdheid over de gevolgen van de geplande annexaties.
Groeten uit Israël - Ayala's nieuwe woning
Geplaatst op donderdag 11 juni 2020
Gisteren vond de eerste oplevering van onze nieuwe woning plaats, waar we deze zomer hopen in te trekken. Hij staat in de nederzetting Na'ale, ten noorden van Modi'in, en gisteren mochten we naar bouwfouten zoeken.
Defensie: Vluchtplan-assistenten bereiden acties voor
Geplaatst op donderdag 11 juni 2020
Gevechtsvliegers van de Israëlische luchtmacht staan in de voorhoede van militaire acties in het noorden en het zuiden. Deze video laat ons de relatief onbekende vliegassistenten zien die er vanaf de grond voor zorgen dat de vliegers weer thuis komen.
Israëlische chauffeur berispt na spreken over Jezus
Geplaatst op woensdag 10 juni 2020
Een Israëlische buschauffeur sprak met passagiers over Jezus, en een videoclip hiervan maakte veel reacties los. Volgens de meeste Israëli's die reageerden heeft hij niets verkeerds gedaan. Maar zijn werkgever denkt er anders over.
Groeten uit Israël - Iedereen doet toch wat hij wil
Geplaatst op woensdag 10 juni 2020
Ik wilde er eigenlijk niet meer over schrijven, maar besloot het toch te doen. Corona bepaalt nog steeds ons dagelijks leven. Het aantal besmettingen loopt weer op, en helaas neem het aantal mensen dat geen mondkapje draagt, gestadig af.
Sprak Jezus Hebreeuws of Aramees?
Geplaatst op woensdag 10 juni 2020
Uit de nieuwste onderzoeken blijkt, dat Jezus en zijn discipelen Hebreeuws met elkaar spraken. Volgens Randall Buth was Hebreeuws de omgangstaal in Jezus’ tijd, en niet alleen Aramees. En voor wie Hebreeuws wil leren, hebben we drie cursussen.
Tel Aviv pakt verkeerschaos aan met bouw metro
Geplaatst op woensdag 10 juni 2020
Het gebied rond Tel Aviv, in de volksmond gewoon het centrum (Merkaz), is een echte verkeers­nacht­merrie. Er wordt al vele jaren nagedacht en overlegd over de aanleg van een sneltram, die in het stedelijke gebied van Tel Aviv onder­gronds zal lopen.
Moeten we voor een tweede golf van Corona vrezen?
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2020
De vertrekkende algemeen directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, liet zich zaterdag somber uit over de komende tweede golf van het corona­virus. Overdrijft hij, of is zijn waarschuwing terecht?
Duits-Israëlische relaties op de proef gesteld
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2020
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas wordt woensdag in Israël verwacht om te spreken over de Israëlische annexatieplannen. Hij is daarmee de eerste buitenlandse politicus die de nieuwe Israëlische regering bezoekt.
Leven na Pinksteren: Houd mijn lamp brandend!
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2020
Toen de Heilige Geest met Pinksteren over Joden uit de hele destijds bekende wereld werd uitgestort, was het niet de bedoeling dat het eenmalig zou zijn, zoals in deze tijd algemeen wordt beweerd. Het is een kracht die we allemaal nog steeds nodig hebben.
Groeten uit Israël - Deze muren beschermen ons
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2020
Als kind in de DDR hield ik niet van muren, maar de veiligheidsmuur in het noorden van Jeruzalem stoort me helemaal niet, helaas. Deze muren en controle­posten hebben eindelijk een einde gemaakt aan een golf van terroristische aanslagen.
Toerisme: Geheel Israël vanuit de lucht gezien
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2020
Nu een persoonlijk bezoek aan het Heilige land nog niet mogelijk is door de Corona-pandemie, bekijken we het land ook vandaag vanuit de lucht. Beelden van de grote steden, van opgravingen, forse rotsachtige bergformaties, het Meer van Galilea en de Dode Zee.
Iraanse woordvoerder volgt Israël op Twitter
Geplaatst op maandag 8 juni 2020
'Er is een nieuwe volger op onze Perzisch-talige twitter, hier om te vernemen wat Iraniërs denken over hun regime als hen niet het zwijgen wordt opgelegd,' tweette Yiftah Curiel, hoofd Digitale Diplomatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Drijft China de landen Amerika en Israël uit elkaar?
Geplaatst op maandag 8 juni 2020
De betrekkingen tussen de VS en Israël worden over het algemeen als rotsvast beschouwd. Maar nu lijkt het dat de relatie tussen de VS en Israël misschien niet zo onaantastbaar is als velen hadden gehoopt.
Groeten uit Israël – Wanneer gaan de treinen rijden?
Geplaatst op maandag 8 juni 2020
Terwijl de bussen en de Jeruzalemse sneltram alweer enige tijd weer rijden (met verplichte mondkapjes), lijken de spoorwegen de trein te hebben gemist. Ze hebben de tijd wel gebruikt om de spoorlijn in Tel Aviv te verlengen, maar er rijdt nog geen trein heen.
Oude Israëlieten gebruikten hash in tempeldienst
Geplaatst op maandag 8 juni 2020
Op een van de twee kleine altaren in het Israel Museum zijn restanten van marihuana en mest gevonden. Ze stonden in een Israëlische tempel uit de achtste eeuw BCE die in een archeologische opgraving werden gevonden in de zuidelijke vestingstad Tel-Arad.
Problemen van Amerika anders dan die van Israël
Geplaatst op zondag 7 juni 2020
De westenwind bracht het trieste nieuws van de protesten en demonstraties, samen met rellen en plunderingen, van de Afro-Amerikaanse gemeen­schap in de VS naar de Israëlische kust. Maar de Amerikaanse problemen zijn niet de Israëlische.
Groeten uit Israël – Hoe leven we verder met Corona?
Geplaatst op zondag 7 juni 2020
Terwijl ik weer in mijn kantoor in Jeruzalem zit, denk ik na over ons nieuwe dagelijkse leven, niet na Corona, maar met Corona. Want we worden slordig met mondkapjes en afstand houden, en het aantal besmettingen neemt toe, vooral in scholen.
Rabbijn troost ouders van doodgeschoten Arabier
Geplaatst op zondag 7 juni 2020
De Jeruzalemse opperrabbijn Aryeh Stern bracht dinsdag, samen met de locoburgemeester van Jeruzalem en raadslid Fleur Hassan-Nahoum, een condoleancebezoek aan de ouders van Iyad Hallak, een gehandicapte Arabier, in Wadi Jose, Oost-Jeruzalem.
Medisch: Sanitaire tunnel voor openbare ruimten
Geplaatst op zondag 7 juni 2020
Nu de lockdown-periode voorbij is, is het een opwindend idee dat we weer naar winkelcentra en zo mogen gaan – maar het is toch wel eng. Omdat je niet voor eeuwig publieke ruimten kunt vermijden, is een sanitaire tunnel bedacht, die passanten met een desinfecterende vloeistof besproeit.
Bemoeizucht van Turkije bedreigt vrede in de regio
Geplaatst op vrijdag 5 juni 2020
De Turkse sterke man Recep Tayyip Erdogan geeft zijn droom niet op om een nieuw 'Ottomaans Rijk' in het Midden-Oosten op te richten, te beginnen met Jeruzalem, ondanks een enorme economische crisis in het moslimland.
Groeten uit Israël - Mijn lieve kinderen
Geplaatst op vrijdag 5 juni 2020
Deze week zijn mijn kleintjes weer naar de kleuter­school gegaan en ik kan u niet beschrijven hoe rustig het nu ineens thuis is. Maar mijn vrouw vertelde me, dat ik wel eens wat positiever over mijn lieve kinderen mag schrijven. En weet u wat een Nazireeër is?
Muziekvideo: Aanbiddingslied bij de Tabernakel
Geplaatst op vrijdag 5 juni 2020
Deze video is opgenomen in de gereconstrueerde Tabernakel in het Timnapark in Israël. Na de hogepriesterlijke zegen zingt de messiaanse zangeres Sarah Liberman over de verlossende kracht van het bloed van de Messias.
Shabbats­lezingen: Gaven gaf Hij aan de mensen
Geplaatst op vrijdag 5 juni 2020
In zijn volk, zijn gemeente, stelt God mensen aan met een bijzondere taak ten dienste van het geheel. Dragers voor de Tabernakel, zangers voor de Tempel, genade­gaven en bedieningen voor de gemeente, die op de Pinksterdag ontstond.
Rouw over verlies van balletdanser Ayman Safieh
Geplaatst op donderdag 4 juni 2020
In Galilea rouwt men om de dood van een Arabische kunstenaar, die in zijn korte leven veel mensen heeft geraakt en jongeren heeft geleerd, hun talent te ontwikkelen en gebruiken, en hun dromen te realiseren.
Vier zussen vechten tegen corona
Geplaatst op donderdag 4 juni 2020
Vier zussen: Yonat, Noa, Uriah en Shirel Daskal, staan samen in de frontlinie in de strijd tegen het coronavirus; en het is niet de eerste keer dat zij zich inzetten voor medische zorg in Israël.
Groeten uit Israël – Bezoek aan de Olijfberg
Geplaatst op donderdag 4 juni 2020
We maakten een uitstapje met de familie, dit keer naar de Olijfberg in Jeruzalem. Daar konden we genieten van het prachtige uitzicht op Jeruzalem en de Tempel­berg. Ik hoop van harte dat u binnenkort zelf deze prachtige stad weer kunt bezoeken.
Defensie: Luchtmacht kan niet zonder vrachtvervoer
Geplaatst op donderdag 4 juni 2020
Bij elke luchtmacht denk je eerst aan gevechts­vliegtuigen en helikopter­eenheden. Maar hoe zit het met vrachtvervoer? In Israël heeft dit ook een kritische rol in de operaties. Vorig jaar werd samen met Amerikaanse collega’s geoefend in Arizona, VS.
Is er een Messiaans-Joodse theologie? Deel 2
Geplaatst op woensdag 3 juni 2020
In mei 1948 werd de Joodse Staat opgericht en in juni 1967 kwam Jeruzalem weer onder Israëlisch bestuur. Messiaans-Joodse gelovigen kregen door de veranderde realiteit ook op geestelijk vlak het mandaat voor een onafhankelijke theologische uitlegging van Bijbelteksten.
Groeten uit Israël - Weer terug in Jeruzalem
Geplaatst op woensdag 3 juni 2020
Twee en een halve maand thuis werken is nu weer voorbij, nu werken we weer vanuit ons redactie­kantoor in Jeruzalem. Ja, ik moet toegeven dat ik het kantoor een beetje gemist heb, hoe prettig het ook is om vanuit huis te werken.
Joodse organisaties samen tegen het coronavirus
Geplaatst op woensdag 3 juni 2020
Vanuit de diaspora en het Joods Agentschap werd een wereldwijd Corona Rondetafel overleg bijeengeroepen met zo'n 30 wereldwijde en regionale Joodse organisaties om de uitdagingen voor het Joodse volk en het herstel van de Joodse gemeenschappen te bespreken.
Israëlische innovatie kan plastic verpakkingen vervangen
Geplaatst op woensdag 3 juni 2020
Wereldwijd worden miljoenen tonnen plastic geproduceerd, die na gebruik veelal in het afval belanden. Plastic microdeeltjes worden in melk aangetroffen. Een Israëlische start-up maakt van ampas verpakkingsmateriaal dat plastic kan vervangen.
Meer dan 200.000 Israëli's geïnfecteerd met Covid-19
Geplaatst op dinsdag 2 juni 2020
Uit een eerste onderzoek in Israël is gebleken dat tussen de 200.000 en 300.000 mensen in het land besmet zijn met het Coronavirus (Covid-19), dat is ongeveer 2,5% van de Israëlische bevolking en aanzien­lijk meer dan het aantal bevestigde gevallen.
De eerste Bijbelwoorden en de Hebreeuwse taal
Geplaatst op dinsdag 2 juni 2020
De Hebreeuwse taal zit vol met mysteries en waardevolle ideeën, die erin verborgen zitten en die we als we de Bijbel voor het eerst lezen niet meteen zien en begrijpen, maar veelal pas na de honderdste keer. Maar zelfs de Hebreeuwse taal is te leren!
Groeten uit Israël – Een ongewone kabinetszitting
Geplaatst op dinsdag 2 juni 2020
De eerste vergadering van de nieuwe regering is niet op de gebruikelijke manier gehouden, maar vanwege Corona-crisis in de Chagall zaal, voor zijn grote wandtapijt dat de Bijbelse verlossing uitbeeldt. Zijn onze politici nog steeds afhankelijk van God, zoals toen?
Toerisme: Jeruzalem, heilige stad van drie religies
Geplaatst op dinsdag 2 juni 2020
Jeruzalem is voor drie religies een heilige stad. In deze korte video ziet u in 360 graden beelden van de heilige plaatsen van deze godsdiensten, de Westelijke Muur, de Rotskoepel op de Tempelberg, en de Heilig Grafkerk. Volgend jaar in Jeruzalem?
Woede in Israël over waargenomen politiegeweld
Geplaatst op maandag 1 juni 2020
Op het doodschieten van de 32-jarige geestelijk gehandicapte Palestijn Iyad Hallak kwam zware kritiek in de Israëlische media. Israëlische agenten worden beschuldigd worden beschuldigd van racisme, maar het gaat om een groter probleem.
Hebreeuwse Schrift­gedeelten voor Pinksteren
Geplaatst op maandag 1 juni 2020
Zelfs vóór de uitstorting van de Heilige Geest, beschreven in Handelingen 2, was Shavoe'ot, Pinksteren. al een feest van overvloed en zegen. Traditioneel worden de priesterlijke zegen en het Bijbelboek Ruth gelezen.
Groeten uit Israël - Een uitstapje naar Tzipori
Geplaatst op maandag 1 juni 2020
Nu de natuurparken weer open zijn, konden we eindelijk de opgravingslocatie in Tzipori bezoeken, die ik altijd al graag wilde zien. Dat betekent: van te voren per internet reserveren en betalen, de tijd is beperkt, en de gebouwen zijn nog gesloten.
Archeologie: Mozaïeken in het Tzipori Nationaal Park
Geplaatst op maandag 1 juni 2020
In deze video brengen we een uitgebreid bezoek aan het Tzipori Nationaal Park, een archeologische site nabij Nazareth en het Bet Netofa dal, in Neder-Galilea. In de video ziet u een oude straat, het Dionysus gebouw, een oude mikwe, het amfitheater en de oude synagoge van Tzipori