April 2020

Yair Netanyahu: christendom is remedie voor ‘Boze EU’
Posted on Thursday, April 30, 2020
De oudste zoon van premier Benjamin Netanyahu, Yair, zei deze week dat hij uitkijkt naar de dag dat Europa weer 'vrij, democratisch en christelijk' is! Aanleiding was de jaarlijkse ‘Israëlisch-Palestijnse Herdenkingsdag Ceremonie’, die met Europese steun werd gehouden.
Wat betekent het voor Israël om eeuwig te zijn?
Posted on Thursday, April 30, 2020
Waar zijn de Romeinen, Perzen, Azteken en Mongolen? Zelfs de machtigste rijken zijn uiteindelijk uiteengevallen. Sommigen kunnen nog bestaan, maar alleen als schaduwen van hun vroegere glorie. Ondanks alle tegenstand bestaat Israël, omdat God het zei.
Groeten uit Israël – Een andere Onafhankelijkheidsdag
Posted on Thursday, April 30, 2020
De 72e Onafhankelijkheidsdag van dit jaar in Israël verliep anders dan in voorgaande jaren. Hoewel de straten zijn versierd met Israëlische vlaggen en feestelijke lichtjes, is de stemming in het land anders dan wat ik vorig jaar heb ervaren. De Israëli's ontbreken.
Geheim van de Israëlische strijdkrachten onthuld
Posted on Thursday, April 30, 2020
Israël heeft een van de meest geavanceerde, bekwame en succesvolle legers ter wereld. Ondanks zijn kleine omvang en beperkte middelen heeft de Israëlische Defensiemacht (IDF) meer dan eens onmogelijke tegenslagen overwonnen.
Iran schendt de mensenrechten in ‘vazalstaat’ Irak
Posted on Wednesday, April 29, 2020
Het Iraanse regime voert een systematische onder­druk­kings­oorlog tegen het Iraakse volk, waarbij de mensen­rechten van de Iraakse burgers worden geschonden, ook door Iraakse milities. De wereld moet voorkomen dat de Irak in een Iraanse vazalstaat verandert.
Hulde aan gezond­heids­zorg op Onafhan­kelijk­heidsdag
Posted on Wednesday, April 29, 2020
Deze woensdag vieren wij de 72ste verjaardag van de Staat Israël. Dit jaar gebeurt alles een beetje anders, de coronacrisis dwingt ons het feest anders te vieren. De Straten zijn leeg, ceremonies worden zonder publiek gehouden. Maar dat vermindert de vreugde niet.
Het land Israël toont zich nu in zijn volle glorie
Posted on Wednesday, April 29, 2020
Het land Israël is mooi, het land Israël bloeit. De lente is het met mij eens, terwijl de dagen weer langer worden na de langzame koude winter. Na de lange periode van thuis zitten en de vele uren duisternis kunnen we van de ontluikende natuur genieten.
Arabier verzorgt redactie­kantoor van Israel Today
Posted on Wednesday, April 29, 2020
Gedurende enkele weken was onze redactie in het hart van Jeruzalem gesloten, voor het eerst sinds het begin van onze bediening. Coronavirus en overheids­voorschriften dwongen ons om vanuit huis te werken. In die tijd heeft de Arabier Jalal voor ons kantoor gezorgd.
Israël gedenkt gesneuvelde soldaten zonder publiek
Posted on Tuesday, April 28, 2020
Dinsdag om 11 uur lokale tijd klonken in het hele land twee minuten lang sirenes. Het land kwam opnieuw tot stilstand en herdacht de gevallen soldaten en de slachtoffers van de terreur tegen de Israëlische bevolking.
Terreuraanval op oude vrouw tijdens Gedenkdag
Posted on Tuesday, April 28, 2020
We waren ze bijna vergeten door de Corona-crisis, maar terreuraanslagen bestaan nog steeds. Een Arabische terrorist maakte gebruik van het normaliseren van de situatie, en met het verplichte mondkapje voor zijn gezicht, zocht hij een slachtoffer voor zijn haat tegen de Israëli's.
Kan een Jood rouwen om dood van Arabische leider?
Posted on Tuesday, April 28, 2020
Achmed Nama was Israëls 200ste corona-slachtoffer. Onder degenen, die kwamen rouwen, was ook Yehoedah Glick, vooral bekend als activist voor de Joodse gods­dienst­vrijheid op de Jeruzalemse Tempelberg, voor velen een ‘extremist’. Hoe is dit mogelijk?
Leven in een tijd van vreugde en verdriet
Posted on Tuesday, April 28, 2020
Het wekelijkse gedeelte uit de Thora, over de dood van de priesters Nadab en Abihu bij de inwijding van de Tabernakel, waarin vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen, kan ons helpen bij het begrijpen van rouw en vreugde.
Wat zouden de gevallen soldaten willen?
Posted on Tuesday, April 28, 2020
Zou Yaniv willen dat zijn vrienden en geliefden rouwen en wanhopen over zijn offer? Als iemand die er trots op is om voor zijn volk en zijn land te vechten, weet ik dat Yaniv niet zou willen dat iemand over hem zou treuren. Hij zou willen dat we zijn leven vieren.
Groeten uit Israël - Herinneringen tijdens Gedenkdag
Posted on Tuesday, April 28, 2020
Deze dagen, waarin we het verdriet over de verliezen en de vreugde van de geboorte van de Staat Israël beleven, zijn een tijd van gedenken. Voor veel families, ook de mijne, is het een tijd om de mensen te herdenken die we niet persoonlijk hebben kunnen ontmoeten.
Een oproep tot gerechtigheid
Posted on Monday, April 27, 2020
Er bestaat in de wereld van vandaag veel onge­rechtig­heid. Denk aan de manier waarop men over Israël spreekt, het onderhuidse antisemitisme in de Britse Labourpartij, de tegenwerking die Messiaanse Joden ervaren in Israël, dat wèl graag de steun van christenen geniet.
Groeiend aantal Israëli’s in Judea en Samaria
Posted on Monday, April 27, 2020
De Israëlische bevolking in het Bijbelse hart van Israël is in 2019 met 15.229 inwoners toegenomen. Dat is een stijging van 3,4 procent. Sinds 2012 is de bevolkings­groei in deze gebieden niet zo gestegen als in het afgelopen jaar.
Groeten uit Israël - Gedenken deze keer vanuit huis
Posted on Monday, April 27, 2020
Na zeven weken beperkingen door het Coronavirus proberen we langzaam terug te keren naar het normale dagelijks leven. Maar de Gedenkdag voor gesneuvelde soldaten, die maandagavond begint, en Onafhan­kelijk­heidsdag, direct erna, moeten we nog thuis vieren.
Archeologie: Ontdekkingen in de Israëlische woestijn
Posted on Monday, April 27, 2020
Al is deze video al een paar jaar oud, hij is de moeite waard om kennis te maken met archeologen die (onder een grote parasol) onderzoek doen in Qumran, de plaats waar de Essenen leefden, en waar na 1947 in grotten boekrollen werden aangetroffen in stenen kruiken.
Vechten tegen corona – verhelpen we de schade of maken we het erger?
Posted on Sunday, April 26, 2020
Hebben we onszelf nog meer in gevaar gebracht met onze paniekreacties? Zullen we, door alles in de strijd te gooien tegen de onzichtbare vijand, het risico lopen een strijd te verliezen die nog veel meer slachtoffers zal eisen?
Internationaal Strafhof richt zich opnieuw op Israël
Posted on Sunday, April 26, 2020
De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Fatou Bensouda, zal op 30 april bekend maken of het Hof mogelijke 'oorlogsmisdaden' gaat onderzoeken, die Israël zou hebben gepleegd, en of het internationale hof jurisdictie heeft in de Palestijnse gebieden.
Ontmoet en eer Israëlische helden op de Gedenkdag
Posted on Sunday, April 26, 2020
Een van de meest ontroerende momenten in Israël heeft elk jaar plaats, als we op de gedenkdag Yom Hazikaron de jonge mannen en vrouwen eren die hun leven hebben gegeven voor de verdediging van de Joodse natie, wat overgaat in de viering van Onafhan­kelijk­heids­dag.
Groeten uit Israël - Terug naar het dagelijks leven?
Posted on Sunday, April 26, 2020
Na het einde van de bijna absolute avondklok tijdens de Pesach feestdagen is er meer leven gekomen op de straten van Jeruzalem, constateert onze stagiaire Nathalia. Vooral omdat meer winkels weer open mogen, lopen steeds meer mensen op straat.
Israëlische startup voorspelt verspreiding van Covid-19
Posted on Sunday, April 26, 2020
De Israëlische startup Diagnostic Robotics kan met behulp van een goed doordachte vragenlijst, die duizenden Israëli’s dagelijks per SMS invullen, de verspreiding van het Covid-19 virus zeer nauwkeurig volgen, en bruikbare adviezen opstellen.
Israëls Aardse Geboorteakte: de San Remo Resolutie
Posted on Friday, April 24, 2020
De populaire mythe, dat Israël gestolen land bezet houdt, wordt volledig ontkracht door een weinig bekend verdrag, dat dit weekeinde honderd jaar geleden werd ondertekend, en dat politici en media liever negeren: de San Remo Resolutie, die de Balfour-verklaring bevestigde.
Israëlisch leger: coronacrisis kan nog achttien maanden duren
Posted on Friday, April 24, 2020
Na het opzetten van een wereldwijd corona inlichtingennetwerk, zeggen de IDF generaals dat het vooruitzicht niet goed is. De Israëlische militaire inlichtingendienst gelooft dat de Joodse Staat en zijn Arabische buren minstens tot het einde van 2021 met het coronavirus en de nasleep ervan te maken zullen krijgen.
Groeten uit Israël – Geïsoleerd van of geïsoleerd met?
Posted on Friday, April 24, 2020
Sinds de coronacrisis zijn we geïsoleerd van veel mensen en dingen, die we vroeger als normaal beschouwden, terwijl we tegelijkertijd geïsoleerd zijn samen met de mensen en dingen die zich in ons huis bevinden. We zijn meer tijd bij ons gezin en minder bij onze vrienden.
Muziekvideo: חיילנו, ‘Chayalenoe’, Onze Soldaten
Posted on Friday, April 24, 2020
Dinsdag 28 april is het Yom Hazikaron, de gedenkdag voor allen die in de strijd om Israëls bestaan zijn gedood in oorlogen of terreurdaden. Dit lied,חיילנו, ‘Chayalenoe’, Onze Soldaten, is een eerbetoon aan de ziel van onze natie.
Shabbats­lezingen: Quarantaine en sociale afstand
Posted on Friday, April 24, 2020
Besmettelijke ziekten zijn er alle eeuwen geweest, ook in Mozes’ dagen. De maatregelen die hij voorschreef, verschillen nauwelijks van welke wij in deze tijd toepassen: controles, quarantaine en sociale afstand, buiten de gemeenschap leven.
Het Nieuwe Normaal: Israël als een licht voor de naties
Posted on Thursday, April 23, 2020
Terwijl de Verenigde Naties hun activiteiten verschuiven naar online communicatie, heeft Israël het initiatief genomen voor twee speciale video-conferenties voor de internationale gemeenschap over de strijd tegen het coronavirus en die geleid.
Wereldwijd zijn er nu 14,7 miljoen Joden
Posted on Thursday, April 23, 2020
Ter gelegenheid van Yom HaShoah, de Israëlische gedenkdag van de Holocaust, heeft het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek bekend gemaakt, dat er eind 2018 14,7 miljoen Joden waren. Dat zijn er evenveel als in het jaar 1925, maar minder als voor de oorlog.
Groeten uit Israël – Thuisonderwijs voor vier kinderen
Posted on Thursday, April 23, 2020
'Houd je hoofd koel!' Ja, dit is precies de zin die ik nu vaker tegen mezelf moet zeggen. Het is werkelijk een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen gezin, huishouding, werk en thuisonderwijs aan vier kinderen in de basisschoolleeftijd.
Hoe beïnvloedt het Coronavirus de Officierstraining?
Posted on Thursday, April 23, 2020
We maken kennis met de trainingsschool voor officieren ‘Bahad 1’. Hij dient als de centrale basis, waar de meeste militairen - ongeacht hun eenheid - op dit moment de officierscursus van de IDF volgen. In de video ziet u hoe wordt gezorgd voor de veiligheid van de cadetten tijdens de coronacrisis.
Trump: Iraanse schepen die ons hinderen laten zinken
Posted on Wednesday, April 22, 2020
Nadat Iraanse kanoneerboten jarenlang schepen van de VS en zijn bondgenoten in de Perzische Golf hebben getreiterd, door er vlak voor of achter langs te varen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn marine opgedragen, die boten neer te schieten.
Corona: Ook Moslims zeggen dat de Messias komt
Posted on Wednesday, April 22, 2020
Niet alleen Israëlische rabbijnen zien de wereldwijde coronavirus pandemie zien als een teken van de komst van de Messias, ook een Iraanse moslimgeestelijke varwacht hun Messias, de Mahdi, en wil zijn komst bespoedigen door het coronavirus te verspreiden.
Terroristische aanvallen ondanks Coronacrisis
Posted on Wednesday, April 22, 2020
We waren het al bijna vergeten, sinds het coronavirus ons dagelijks leven bepaalt. Maar eergisteren en vandaag werden we eraan herinnerd, dat het nog steeds bestaat, de Arabische terreur tegen de Israëli’s.
Netanyahu leest zijn zoon de les na hatelijke tweet
Posted on Wednesday, April 22, 2020
Nadat linkse demonstranten zijn vader een 'dictator' hadden genoemd, wenste de jonge Yair Netanyahu hen in een tweet het coronavirus toe. Benjamin Netanyahu berispte zijn zoon: ‘In de strijd tegen het coronavirus is er geen sprake van politieke overtuiging’.
Israël en Hezbollah in psychologische oorlog
Posted on Wednesday, April 22, 2020
Door het coronavirus zijn slechts weinigen zich bewust van de voortdurende vijandelijkheden vanuit de Libanese terreurgroep Hezbollah. De noordgrens van Israël begint weer verhit te raken, maar de Israëlische media zijn volledig in beslag genomen door de coronapandemie en doen er nauwelijks verslag over.
Vanwaar die felle uitbraak van het Coronavirus in Iran?
Posted on Wednesday, April 22, 2020
Waarom lijkt het coronavirus in Iran veel heftiger te zijn uitgebroken dan in de andere Arabische staten? Niet om de sjiitische moslims te bestraffen, zoals de soennitische moslims zeggen, maar Chinese leerlingen van de koranhogeschool in Qom brachten de ziekte mee.
Groeten uit Israël - Dagelijks leven in het Corona-tijdperk
Posted on Wednesday, April 22, 2020
We zitten al in de zesde week waarin Corona het dagelijks leven bepaalt, waarbij we ons moeten aanpassen. Alle plannen die we eerder hadden gemaakt zijn achterhaald, althans zolang het coronavirus ons dagelijks leven blijft bepalen, en dat kan nog wel even duren.
Links en Arabieren boos over nieuwe regering Israël
Posted on Tuesday, April 21, 2020
De linkse liberale Israëli’s en de meeste Palestijnse Arabieren zijn nooit blij, wanneer een nieuwe rechtse regering de macht in de Joodse Staat overneemt. Maar de nieuwe regering, die maandagavond is gevormd, was voor deze groepen bijzonder schokkend.
‘Zandartiste’ Ilana Yahav tekent bij Holocaust herdenking
Posted on Tuesday, April 21, 2020
‘Om de verschrikkelijkste periode uit de Joodse historie in zand te tekenen is een voorrecht vermengd met grote pijn’, zegt de zandkunstenares Ilana Yahav. ‘Ik sta boven de zandtafel met trillende handen, mijn hart klopt heftig, wetend dat ik in mijn hart en ziel altijd bij hen was’.
Twee minuten brachten het land nog meer tot stilstand
Posted on Tuesday, April 21, 2020
Om 10 uur klonken dinsdag in het hele land twee minuten lang de sirenes, ter nagedachtenis aan de 6 miljoen Joden die door de nazi's in de Holocaust werden vermoord. Het werd nog stiller in het land, dat toch al bijna tot stilstand was gekomen door het coronavirus.
Holocaust Gedenkdag begon maandagavond digitaal
Posted on Tuesday, April 21, 2020
Maandagavond begon Yom HaShoah, de Israëlische gedenkdag van de Holocaust. Israël gedenkt de zes miljoen Joden, die tijdens de Holocaust zijn vermoord. In verband met de Coronacrisis gebeurd dit zonder publiek en digitaal, met tevoren opgenomen toespraken en muziek.
Groeten uit Israël – Herinneringen aan Yom HaShoah
Posted on Tuesday, April 21, 2020
Tot op de dag van vandaag herinner ik me de Holocaust gedenkdag in de basisschool in Jeruzalem. De meeste leraren waren Holocaust-overlevenden. Het school­hoofd, Eliezer Turkel, droeg dan een wit shirt met korte mouwen, zodat we het nummer op zijn arm konden zien.
Ongewenste toeristen in de straten van Haifa
Posted on Tuesday, April 21, 2020
Nu er geen toeristen de Israëlische steden bezoeken en de inwoners zo veel mogelijk thuis blijven wegens het coronavirus, nemen ongewone en ongewenste gasten de straten over. Wilde geiten op de boulevard van Eilat, en wilde zwijnen, die een plaag vormen in Haifa.
Zwarte Vlag protesten noemen Netanyahu een ‘dictator’
Posted on Monday, April 20, 2020
De linksen in Israël maken zeker het beste van de huidige situatie in Israël, veroorzaakt door het coronavirus, door de maatregelen van premier Benjamin Netanyahu om de verspreiding van de ziekte te beteugelen, als ‘dictatoriaal’ aan te duiden.
Leven uit de dood!
Posted on Monday, April 20, 2020
Laat je niet afleiden van het grootste teken van Jezus' spoedige terugkeer: het Joodse herstel, wat zo krachtig door Ezechiël en anderen is voorzien.
Onderzoek bevestigt Assad’s gifgasaanvallen in Syrië
Posted on Monday, April 20, 2020
De VN-waakhond voor chemische wapens (OPCW) heeft zijn langverwachte eerste rapport uitgebracht, waarin president Bashar al-Assad van Syrië expliciet wordt beschuldigd van het uitvoeren van aanvallen met sarin en chloorgas op zijn eigen burgerbevolking.
Holocaust gedenkdag zonder publiek en digitaal
Posted on Monday, April 20, 2020
Tijdens Yom HaShoah, de Israëlische gedenkdag van de Holocaust, die maandagavond begint, gedenkt Israël de zes miljoen Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord. In verband met de Coronacrisis gebeurt dit digitaal.
Groeten uit Israël – Een vindingrijk volk
Posted on Monday, April 20, 2020
Bij het ontstaan van de Joodse Staat, 72 jaar geleden, was er veel vindingrijkheid nodig om met niets zoveel mogelijk op te bouwen. Noodzaak of beperkingen maken vindingrijk. Dit is iets wat je heel snel leert van het Joodse volk en vooral in Israël.
Is dit de tempel die Jozua heeft veroverd?
Posted on Monday, April 20, 2020
In het boek Jozua staat de geschiedenis van de verovering van het land door de Israëlieten. ‘En de Heer gaf Israël Lachis in handen’ (10:32). Dit Bijbelvers is door archeologen zichtbaar gemaakt. Een nieuwe opgraving bevestigt het Bijbelverhaal.
Pogingen om Netanyahu ten val te brengen zijn mislukt
Posted on Sunday, April 19, 2020
Bibi bewijst weer, dat hij een reus onder de dwergen is in de politieke arena. Terwijl hij met Gantz onderhandelt over een eenheidscoalitie met roulerend premierschap, heeft hij geen bezwaar tegen het mislukken ervan en verkiezingen, die het rechtse blok een meerderheid brengen.
Miraculeus ‘Heilig Vuur’ vanuit Jeruzalem de wereld in
Posted on Sunday, April 19, 2020
Orthodoxe christenen voerden afgelopen zaterdag hun jaarlijkse ceremonie uit, waarbij op miraculeuze wijze 'heilig vuur' zou neerdalen op de plaats waar men gelooft dat Jezus begraven is. Vandaar werd het onder politiebegeleiding naar het vliegveld vervoerd.
Facebook: Maandag te gast bij Anat en Aviel Schneider
Posted on Sunday, April 19, 2020
Yom HaShoah, de dag waarop Israël de miljoenen slachtoffers van de Holocaust herdenkt, valt dit jaar op dinsdag 21 april. De maandagavond ervoor willen Aviel en Anat Schneider graag de lezers van Israel Today bij hen thuis aan de keukentafel ontvangen.
Palestijnen zijn economisch afhankelijk van Israël
Posted on Sunday, April 19, 2020
Vertegenwoordigers van de Palestijnen erkennen dat zij economisch afhankelijk zijn van Israël. Nu het aantal besmettingen met Covid-19 in de ‘gebieden’ toeneemt, en Israël geen arbeiders toelaat uit steden waar de ziekte heerst, dreigt daar een grote economische crisis.
Groeten uit Israël – Wat als je niet naar de tandarts mag
Posted on Sunday, April 19, 2020
In deze nieuwe wereld van het coronavirus moet je inventief zijn, wanneer je vreselijk last hebt van kiespijn en de tandartsen geen patiënten mogen ontvangen. Maar met de huidige techniek en veel goede wil kom je heel ver.
Medisch: 10x snellere Covid-19 test ontwikkeld
Posted on Sunday, April 19, 2020
Terwijl er een tekort is aan Covid-19 testmateriaal, waardoor het testen vertraagt en het aantal infecties toeneemt, hebben onderzoekers van de Hebreeuwse universiteit een snelle, goedkope test ontwikkeld die gebruik maakt van veelal aanwezige materialen.
Corona: langzame terugkeer naar normale toestand?
Posted on Friday, April 17, 2020
Premier Benjamin Netanyahu en de regering hebben donderdag, op verzoek van minister Naftali Bennett, zes uur lang gesproken over het hervatten van het economische leven. Uiteindelijk is besloten dat vanaf volgende week de lockdown wordt versoepeld.
Het Meer van Galilea is bijna vol
Posted on Friday, April 17, 2020
Het nieuws over het Meer van Galilea is volledig overschaduwd door de coronacrisis, maar het Meer van Galilea – of Kinneret, zoals de Israëli’s het noemen - is eindelijk weer gevuld. Meer dan dat, het stroomt eigenlijk over!
Groeten uit Israël – Bidden vanaf de balkons
Posted on Friday, April 17, 2020
Een van de moeilijkste zingen voor de orthodoxe Joden is, dat zij niet meer in de synagoge kunnen bidden met een minjan, een groep van tenminste tien mannen, want de synagoge is gesloten. Maar tien mannen op de balkons in een orthodoxe wijk vormt toch ook een minjan...
Muziekvideo: Joodse pioniers in Efrath zingen Psalm 54
Posted on Friday, April 17, 2020
In Israël reageert men op verschillende manieren op de huidige pandemie. Daarbij is een groeiende beweging van mensen die hun ogen naar de hemel opheffen. Bijvoorbeeld Joodse pioniers, die Psalm 54 zingen en de verlossing van de Heer verwachten.
Shabbatslezingen: Onze God is een verterend vuur
Posted on Friday, April 17, 2020
We horen graag een preek over liefde, vergeving, ver­zoening, maar een preek over heiliging en gehoor­zaam­heid aan Gods wetten is niet zo populair. Toch zijn liefde en heiligheid beide eigenschappen van God, zoals geschreven staat: 'Onze God is een verterend vuur'.
12.591 coronapatiënten - terug naar het dagelijkse leven?
Posted on Thursday, April 16, 2020
Op dit moment zijn 12.591 gevallen van met corona besmette mensen bevestigd. Er waren 14 doden in de laatste 24 uur. Netanyahu en de regering overleggen over een langzame terugkeer naar het dagelijks leven.
Israël helpt christenen 'Heilig Vuur' te verspreiden
Posted on Thursday, April 16, 2020
Op zaterdag 18 april, een dag voordat de orthodoxe kerken Paasfeest vieren, vindt in de Heilig Grafkerk een mirakel plaats, het ‘Heilig Vuur’ ontbrandt en wordt gedeeld en naar andere landen overgebracht. Door de Corona-lockdown gebeurt dat dit jaar iets anders.
Fatach: Israël verspreidt het coronavirus in PA
Posted on Thursday, April 16, 2020
Machmoud Abbas, de Palestijnse leider en leider van de Fatach-partij, geeft Israël de schuld van de verspreiding van het coronavirus in het 'bezette Jeruzalem'.
De Chocolade Christenen - een stukje hemel op aarde
Posted on Thursday, April 16, 2020
Werknemers en klanten van enkele Britse chocolade­fabrieken kregen een voorproefje van de hemel op aarde, doordat het welzijn van hun werknemers en van de gemeenschap in het algemeen altijd voorop stonden. Er was ook een betrokkenheid bij Israël.
Groeten uit Israël - Ons gedrag is ons getuigenis
Posted on Thursday, April 16, 2020
De coronaviruscrisis heeft mij er onder andere aan herinnerd hoe belangrijk ons zichtbare gedrag is voor het algemene getuigenis van ons geloof. Hoe zien mensen dat wij handelen, als we geloven dat niemand kijkt? ‘Woorden wekken, daden trekken’.
Video: Israëlisch leger neemt een nieuwe taak op zich
Posted on Thursday, April 16, 2020
Duizend Israëlische soldaten van het Thuis­front­commando voeren nu een belangrijke en kritische taak uit: ouderen die hun huis niet mogen verlaten, voorzien van voedsel en medicijnen, om hen zo te beschermen tegen het coronavirus.
Als afsluiting van Pesach het lied ‘Wehi She’amda’
Posted on Wednesday, April 15, 2020
Vandaag is het de zevende en laatste dag van Pesach, een feestdag in Israël. We komen weer rond een feestelijke tafel bijeen zoals tijdens de Sederavond, maar nu alleen met de naaste familie. En morgen mag er weer chamets, gerezen brood, worden gegeten.
Moeten niet-Joden de feesten van Israël houden?
Posted on Wednesday, April 15, 2020
Nu we in de tijd van de voorjaarsfeesten zitten, wil ik de kwestie van de christenen die de Joodse feestdagen houden, aan de orde stellen. Moeten niet-Joden de feesten van Israël houden? Het antwoord is zowel 'Ja' als 'Nee'.
Israëlische artsen trainden medisch personeel Gaza
Posted on Wednesday, April 15, 2020
Israëlische artsen hebben in de afgelopen weken tientallen Palestijnse artsen, verpleegkundigen en medisch personeel uit de Gazastrook opgeleid om met het Coronavirus om te gaan. Maar de Hamas-regering geeft er liever geen ruchtbaarheid aan.
Studenten bouwen robotkar voor corona-afdelingen
Posted on Wednesday, April 15, 2020
De strijd tegen het coronavirus in Israël kreeg hulp van onverwachte kant: de robotica club op de prestigieuze Hebrew Reali School in Haifa. Na een oproep van het Rambam Ziekenhuis en de universiteit Technion ontwierpen zij een robotkar naar de eisen van het ziekenhuis.
Ontmoet Israëls helden aan de medische frontlinie
Posted on Tuesday, April 14, 2020
Israël is een natie die gewend is aan crises. Maar zelfs hier vormt het coronavirus een unieke uitdaging die de capaciteiten en het geloof van de Joodse Staat op de proef stelt. Bij hun strijd krijgen de Israëlische artsen en verpleegkundigen steun van het leger.
Bedreigt de Ramadan indamming van het coronavirus?
Posted on Tuesday, April 14, 2020
Binnenkort begint de islamitische vastenmaand Ramadan. Ambtenaren van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid vrezen dat, ondanks de gesloten moskeeën, tijdens de moslimfeesten grote massa's mensen bijeen zullen komen.
Video: Israël heeft binnenkort een vaccin tegen Corona
Posted on Tuesday, April 14, 2020
In deze nieuwe video praat Chananya Naftali ons bij over de ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus. Twee Israëlische bedrijven zijn hiermee al ver gevorderd, hebben dierproeven uitgevoerd, en verwachten op 1 juni te beginnen met testen op mensen.
Groeten uit Israël – ‘U zult met vreugde feest vieren’
Posted on Tuesday, April 14, 2020
Ik had op Pesachavond een wat ongemakkelijk gevoel. Het isolement veranderde in een avondklok, waardoor je niet verder dan 100 meter van je huizen mocht gaan. Hoe kan ik de mitzwot (de geboden) van het feest vervullen, om ons samen op dit feest te verblijden?
Toerisme: Een wandeling door de lege Heilige Stad
Posted on Tuesday, April 14, 2020
Elk jaar wordt op Pesach en Pasen de stad Jeruzalem bijzonder goed bezocht. Pelgrims uit de hele wereld bezoeken de Oude Stad van Jeruzalem tijdens deze feesten. Maar dit jaar is alles anders. Het Coronavirus heeft de toeristen verdreven. Volgend jaar in Jeruzalem?
Israël rouwt om voormalige opperrabbijn Bakshi-Doron
Posted on Monday, April 13, 2020
De hele Israëlische natie is in diepe rouw na het overlijden van de nogal controversiële voormalige opperrabbijn Eliyahu Bakshi-Doron, Sefardisch opperrabbijn van Israël van 1993-2003. Hij overleed afgelopen nacht aan het Covid-19-virus.
De dood overwonnen
Posted on Monday, April 13, 2020
Volgens Jezus moet elke ware discipel het vooruitzicht van het martelaarschap onder ogen zien: ‘Laat wie achter Mij aan wil komen zichzelf verloochenen, zijn kruis opnemen en Mij volgen…’ (Markus 8:34).
Hoe gaan Israëls kleine bedrijven om met coronacrisis?
Posted on Monday, April 13, 2020
Het Israëlische bedrijfsleven heeft het zwaar als gevolg van de coronacrisis en de lockdown. Wat doen zij om de crisis te overleven? Israel Today sprak met de eigenaren van drie kleine ondernemingen over de manier waarop ze de lockdown van het coronavirus overleven.
Wanneer vredesactivisten zich tegen de vrede verzetten
Posted on Monday, April 13, 2020
Het belangrijkste obstakel voor vrede in het Heilige Land is, dat de Palestijnen verwachten dat Israël feitelijk zal omvallen en zich zal overgeven. Een Palestijnse vredesactivist, die er anders over dacht en contact maakte met Israëlische vredesduiven, raakte in problemen.
Groeten uit Israël - Gestrand in het Heilige Land
Posted on Monday, April 13, 2020
Toen ik eind november in Israël aankwam, kon ik niet eens van deze situatie dromen. Als vrijwilliger in een hostel kon ik elke dag genieten van prachtig weer en een zekere afzondering van de rest van het land. Nu ben ik gestrand in het Heilige Land, en ik heb er geen spijt van.
Waar werd Jezus begraven, de Grafkerk of de Graftuin?
Posted on Monday, April 13, 2020
Waar was het graf, waarin Jezus drie dagen en nachten begraven is geweest? Was het in de Heilig Grafkerk of in de Graftuin, op korte afstand van Golgotha? Sergio en Rhoda bezochten ze beide, en wijzen op het belangrijkste: vier evangeliën getuigen van Jezus opstanding.
Wanneer krijgt Israël eindelijk een nieuwe regering?
Posted on Sunday, April 12, 2020
Benny Gantz's mandaat om de volgende regering te vormen vervalt zondagavond om middernacht. President Rivlin heeft zondag het verzoek van Gantz om een verlenging van twee weken afgewezen. De Israëli's vragen zich af of ze ooit een nieuwe regering krijgen.
Ons gedrag is ons geloofsgetuigenis
Posted on Sunday, April 12, 2020
De coronacrisis heeft mij er onder andere aan herinnerd, hoe belangrijk ons uiterlijk gedrag is voor het algemene getuigenis van ons geloof. Onze daden spreken luider dan onze woorden. Denk aan het gezegde: ‘Woorden wekken, daden trekken’.
Traditionele priesterlijke zegen bij de Westelijke Muur
Posted on Sunday, April 12, 2020
De in de Pesachweek traditionele priesterzegen bij de Westelijke Muur vond deze zondagochtend plaats, ondanks de beperkingen. Voor het gebed kreeg de rabbijn van de Klaagmuur speciale toestemming om tien mensen te selecteren om er aan deel te nemen.
Groeten uit Israël - Het bijna volle Meer van Galilea
Posted on Sunday, April 12, 2020
Terwijl er discussie gaande zijn over terugkeer naar het normale leven, worden de huidige maatregelen streng gehandhaafd, zoals niet verder dan honderd meter van huis zonder noodzaak. En straks moeten we buitenshuis een mondkapje dragen. En het blijft maar regenen...
Pesach: Tijd om verder te gaan
Posted on Sunday, April 12, 2020
Dit jaar krijgt de Pesach Haggadah, het verhaal van onze Exodus uit Egypte, een hele nieuwe betekenis. Er wordt ons verteld: ‘In elke generatie moet een persoon zichzelf zien alsof hij uit Egypte is gekomen.’ Ook wij kunnen toestaan dat de moeilijkheden die we ondervinden ons dichter bij de juiste plaats voor ons, bij God, brengen.
Respect voor strijd tegen corona van gezondheidszorg
Posted on Sunday, April 12, 2020
Brandweermannen in de stad Hadera in centraal Israël verzamelden zich dinsdag bij de ingang van het Hillel Yaffe Ziekenhuis om hun collega's van de medische diensten publiekelijk te eren voor hun heldhaftige werk bij de bestrijding van de coronavirus pandemie.
Coronavirus en de plagen van Egypte
Posted on Friday, April 10, 2020
Vandaag, nu Israël Pesach viert in de schaduw van de corona-pandemie, zijn vergelijkingen met de uittocht uit Egypte onvermijdelijk. Het bloed van een volmaakt lam, gestreken aan de deurposten van het huis, symboliseerde Jezus dood aan het kruis als het Pesach-lam.
Groeten uit Israël - Pesachschoonmaak
Posted on Friday, April 10, 2020
Voor het Pesach moet het huis worden schoongemaakt van alle Chametz, alle gerezen deegwaren zoals brood en koekjes. Joodse huisvrouwen worden nerveus als ze aan Pesach denken, en het schoonmaken van alle plkejs waar chametz zou kunnen liggen.
BDS-oprichter Barghoudi: boycot Israël, maar niet altijd
Posted on Friday, April 10, 2020
Indien de Joodse Staat als eerste een geneesmiddel tegen het coronavirus zou ontwikkelen, heeft Omar Barghoudi, oprichter van de Boycot Israël beweging (BDS), er geen bezwaar tegen om de boycot tegen Israël te versoepelen.
Muziekvideo: Musici zingen Bach-koraal tegen Corona
Posted on Friday, April 10, 2020
Deze week geen Hebreeuws lied, maar een video van het Bach Festival Maleisië. Musici uit de hele wereld zingen samen het koraal ‘Befiehl du deine Wege’ uit de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach. Ze willen mensen wereldwijd bemoedigen in de corona-crisis.
Shabbatslezingen: Dankliederen van bevrijding
Posted on Friday, April 10, 2020
In deze tijd van Pesach en Pasen lezen we drie liederen van bevrijding. Mozes en de Israëlieten bezingen de bevrijding uit de slavernij, David bezingt God uitredding uit de hand van de Filistijnen en koning Saul, en in het boek Openbaring zingen de verlosten een danklied.
Mijn herinneringen aan Pesach
Posted on Thursday, April 09, 2020
Pesach is het feest dat het Joodse volk over de gehele wereld ieder jaar viert als herdenking van de verlossing uit de slavernij in Egypte. Deze verlossing was het begin van een lange en moeilijke reis. Anat Schneider vertelt haar herinneringen aan dit feest.
Speciale uitvoering van Wehi She’amda
Posted on Thursday, April 09, 2020
Nu de concerttour van onze vrienden Christenen voor Israël niet doorgaat wegens het coronavirus, hebben de Israëlische en Nederlandse muzikanten, die aan de concerten zouden meewerken, vanuit huis, met hun telefoon, een prachtige muziekclip opgenomen van het lied Wehi She’amda.
Defensie: Het verhaal van de Uittocht leven
Posted on Thursday, April 09, 2020
Joden over de hele wereld vertellen tijdens de Sederavond, de vooravond van Pesach, een verhaal: het verhaal van de Uittocht van het Joodse volk, van de slavernij van Egypte naar de vrijheid in Israël.
President Rivlin wenst een gelukkig Pesach-feest
Posted on Wednesday, April 08, 2020
De Israëlische president Rivlin heeft ter gelegenheid van het komende Pesach-feest in een videoboodschap de burgers van Israël en van de Joodse gemeenschappen over de hele wereld toegesproken, waarin hij inging op de problemen die het coronavirus veroorzaakt.
Jeruzalem verdeeld wegens de Corona-crisis
Posted on Wednesday, April 08, 2020
Wat oorlogen en diplomatieke druk niet hebben bereikt, is nu gebeurd door de Corona-crisis: Jeruzalem is verdeeld in zeven afzonderlijke bestuurlijke districten. Burgers moge niet van het ene naar het andere district reizen, om verspreiding van het coronavirus te verminderen.
Groeten uit Israël - Deze avond is alles anders
Posted on Wednesday, April 08, 2020
Vanavond is het zover. Het feest waar ik het meeste van houd begint. Pesach. Waarom houd ik juist zo veel van Pesach? Dat is een goede vraag. Het is ook niet zo, dat ik de andere feestdagen niet fijn vind. Maar Pesach is heel bijzonder voor mij.
Corona-symptomen detecteren met radartechnologie
Posted on Wednesday, April 08, 2020
Twee grote Israëlische defensiebedrijven hebben geavanceerde detectoren voor symptomen van coronavirus ontwikkeld, waarmee artsen op afstand verdachte symptomen van Covid-19 kunnen oppikken. Het systeem is gebaseerd op radartechnologie.
Joden worden beschuldigd van het Coronavirus
Posted on Tuesday, April 07, 2020
Volgens een intern rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is er een sterke toename is van antisemitische publicaties en berichten in de sociale media, die het Joodse volk de schuld geven van de verspreiding van het Coronavirus.
Nood maakt vindingrijk: soldaten zeggen kadishgebeden
Posted on Tuesday, April 07, 2020
Door de coronacrisis mag je niet met meer dan twee personen samen komen. Een bruiloftsfeest kun je uitstellen, maar het kaddishgebed voor een overledene niet. Orthodoxe soldaten, die hun basis niet mogen verlaten, nemen het op zich samen dit gebed te zeggen.
Aardbeving treft Israël, en ander vreemd paasnieuws
Posted on Tuesday, April 07, 2020
• Aardbeving ten zuiden van Eilat zondagochtend,
• Netanyahu: Tijdens de Pesach-seder in huis blijven,
• Mozes: Niemand van u zal zijn huis uitgaan,
• Hebreeuwse ‘krant’ beschrijft Jezus’ opstanding.
Groeten uit Israël – Ter afwisseling naar de woestijn
Posted on Tuesday, April 07, 2020
Zoals u al gelezen heeft, hebben we vorige week nieuwe olijfbomen geplant in de Negev. Ik was er ook bij. De rit naar de woestijn was een welkome afwisseling. Eindelijk een paar uur zonder Corona. We reden met twee auto’s met elk twee personen, en ik moest achterin zitten….
De plaatsen van Jezus sterven en opstanding
Posted on Tuesday, April 07, 2020
In deze stille week, de dagen voor Goede Vrijdag en Paasfeest, gaan we even naar de plaatsen die een rol speelden bij Jezus verzoendend sterven en zijn opstanding: Getsemane, Golgotha, de Graftuin, de Grafkerk, nu onbereikbaar, maar misschien volgend jaar in Jeruzalem?
Waarom is Israël een van de veiligste plekken op aarde?
Posted on Monday, April 06, 2020
Volgens een reeks rapporten over de corona-pandemie is Israël nu een van de veiligste plekken op aarde. De statistieken laten zien dat de Israëli's evenals de Australiërs, met een sterftecijfer van 0,6 procent van het aantal coronapatiënten het beste beschermd zijn.
Wat kan Israël van Azië leren in de strijd tegen Corona?
Posted on Monday, April 06, 2020
Taiwan, Singapore en Hong Kong zijn erin geslaagd op het hoogtepunt van de Corona-crisis de routine van het openbare leven in stand te houden, zonder de economie te hoeven stilleggen. De particuliere en de openbare sector zijn gewoon doorgegaan met hun activiteiten.
Patiënt gearresteerd in bus; meer steden gaan op slot
Posted on Monday, April 06, 2020
• Corona-patiënt gearresteerd in bus naar Jeruzalem,
• Meer (orthodoxe) steden en wijken gaan op slot,
• Avondklok tijdens Pesach voorgesteld,
• Momenteel 8649 coronapatiënten in Israël.
Groeten uit Israël - Bezorgen tot aan de voordeur
Posted on Monday, April 06, 2020
We hebben in deze weken geleerd, dat je veel dingen kunt doen zonder je huis te verlaten. Het winkelen bij de supermarkt is voorbij. We bestellen online. Er zijn daar wachttijden, maar als je deze aankopen op tijd plant, kun je er goed mee omgaan. Maar hoe kom ik aan eieren?
Archeologie: Waar lag de Via Dolerosa in Jeruzalem?
Posted on Monday, April 06, 2020
De huidige straten van Jeruzalem zijn niet ouder dan de middeleeuwen. In de eeuwen daarvoor is Jeruzalem meerdere malen verwoest en herbouwd, op de restanten en de rommel. Waar zijn de originele straten waarop Jezus heeft gelopen? Waar is de Via Dolerosa?
Plan: Joodse en Arabische wijken Jeruzalem afsluiten
Posted on Sunday, April 05, 2020
• 8018 Israëli's zijn besmet met het coronavirus,
• Vooral orthodoxe gebieden zijn zwaar getroffen,
• Voorstel tot afsluiten stadsdelen van Jeruzalem,
• Burgemeester: Open liever corona-hotels
Israël en de Palestijnen in de strijd tegen het coronavirus
Posted on Sunday, April 05, 2020
In Israël maakt men zich zorgen over het vermogen van de Palestijnse Autoriteit (PA) om de corona-crisis op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook aan te pakken. Er is momenteel een ernstig tekort aan medische zorg en beademings­apparatuur.
Pesach en het coronavirus
Posted on Sunday, April 05, 2020
Zoals een gelovige bevriende dokter afgelopen zaterdag zei; het vaccin – of tegengif – voor de huidige crisis is berouw! Laten we, nu Pesach dichterbij komt, de ware vrijheid voor onszelf verzekeren door op ons hart het bloed van Christus, ons Pesach-Lam, aan te brengen.
Groeten uit Israël - Pesach zonder 'Matziot'?
Posted on Sunday, April 05, 2020
We zijn gewend geraakt aan het dagelijks leven met het Coronavirus: thuis werken met alle kinderen om je heen, alleen even naar buiten voor de boodschappen. Maar hoe overleven we Pesach zonder eieren? Dan kunnen we onze geliefde matziot niet maken!
Medisch: Raketfabriek maakt beademings­apparaten
Posted on Sunday, April 05, 2020
We zijn misschien nog niet zover dat de profetie van Jesaja 2:4, dat zwaarden tot ploegscharen worden omgesmeed, in vervulling gaat, maar het ging er op lijken toen de belangrijkste raketfabriek van Israël beademingsapparaten begon te produceren.
Absurd: Netanyahu blootgesteld aan Corona door zijn minister van Volksgezondheid
Posted on Friday, April 03, 2020
Het avondnieuws in Israël werd donderdag gedomineerd door de absurde situatie, dat premier Benjamin Netanyahu en mogelijk zijn hele staf aan het coronavirus was blootgesteld door niemand minder dan hun eigen minister van Volksgezondheid.
Fabriek in Gaza maakt Corona-maskers voor Israël
Posted on Friday, April 03, 2020
Hoe vreemd het ook klinkt, een fabriek in de door Hamas bestuurde Gazastrook vervaardigt een groot deel van de beschermende medische kleding voor de Israëlische gezondheidswerkers om het coronavirus te bestrijden, of Hamas het nou leuk vindt of niet.
Nieuwe olijfbomen geplant in de woestijn van Israël
Posted on Friday, April 03, 2020
Donderdag was het eindelijk zover. We hebben op 4 hectare woestijngrond bij de Egyptische grens 1400 nieuwe olijfbomen geplant! De bodem was gereed gemaakt, de jonge boompjes waren afgeleverd en wilden dringend worden geplant om te gaan groeien.
Groeten uit Israël - Corona Schmorona
Posted on Friday, April 03, 2020
Je kunt het woord Corona niet meer horen, maar het gaat ook niet zonder. Het beheerst het nieuws, of we willen of niet, en kijken naar de cijfers. Het overheerst ook het andere belangrijke nieuws: het politieke drama betreffende de volgende premier.
Shabbats­lezingen: Zorgvuldig omgaan met zondaren
Posted on Friday, April 03, 2020
Hoe ga je in de gemeente om met iemand die heeft gezondigd? De Bijbel wijst ons een weg van zorgvuldigheid en discretie. Geen geroddel, maar een gesprek, een biecht, een gebed, een zondoffer, en met een herstelde relatie met God verder leven.
Muziekvideo: Avadim hayinoe, Slaven waren wij
Posted on Friday, April 03, 2020
Een eenvoudig lied met het oog op Pesach, Paasfeest, dat we komende week vieren: עבדים היינו, היינו, עתה בני חורין, בני חורין. Avadim hayinoe, hayinoe, atta bene chorim, bene chorim. Slaven waren wij, nu zonen van de vrijheid.
Boeren schenken tonnen groente voor Pesach
Posted on Thursday, April 02, 2020
Voor de Pesach-feestdagen leveren boeren in de Arava, de vlakte tussen de Dode Zee en Eilat, elke dag 15 ton groenten , die via sociale diensten en humanitaire hulporganisaties in het hele land aan behoeftige gezinnen worden verstrekt.
6211 Corona-patiënten in Israël, waaronder minister
Posted on Thursday, April 02, 2020
• Minister van Volksgezondheid besmet met Corona,
• Premier Netanyahu moet weer in isolatie,
• Bewegingsvrijheid beperkt in Corona-hotspots,
• Mondkapjes of andere gezichtsbedekking verplicht.
Temidden van de crisis in Gods rust verblijven
Posted on Thursday, April 02, 2020
In tijden van crisis bidden we, maar we moeten deze tijd van rust ook gebruiken om na te denken over ons leven, onszelf verjongen, ons geloof en onze relaties versterken, en het doel dat God ons bij onze geboorte heeft gegeven in handen nemen.
Groeten uit Israël - Stagiaires Samuel en Nathalia
Posted on Thursday, April 02, 2020
De redactie van Israel Heute heeft twee nieuwe stagiaires, Samuel uit Basel Zwitserland, en Nathalia uit Hamburg, Duitsland. Zij maken een paar maanden kennis met het werk in de redactie, maar buiten het kantoor, want dat is momenteel gesloten.
Defensie: Luchtmachten van Israël en VS oefenden
Posted on Thursday, April 02, 2020
Terwijl de wereld oproept tot ‘sociale afstand’ wegens de corona-epidemie, vonden de Israëlische en Amerikaanse luchtmacht een manier om hun oefening, boven zuid Israël, door te laten gaan: er wordt vergaderd met video conferencing, en de gevechts­vliegtuigen houden zelf wel afstand.
De huidige situatie in het licht van de Bijbel
Posted on Wednesday, April 01, 2020
Mensen reageren menselijk op een pandemie. Controleerbare gebeurtenissen worden meestal geaccepteerd. Maar direct daarna zijn er discussies over de ware betekenis van deze gebeurtenissen. Daarom een paar feiten die daarbij kunnen helpen.
Orthodoxe rabbijn: volg de richtlijnen van de regering
Posted on Wednesday, April 01, 2020
Nadat de orthodoxe rabbijn Chaim Kanievsky in eerste instantie de richtlijnen van de regering om de uitbraak van het coronavirus in te dammen had afgewezen en die negeerde, dreigt hij nu alle religieuze Joden die de quarantaine schenden met 'vervolging'.
Groeten uit Israël - Inzoomen, uitzoomen
Posted on Wednesday, April 01, 2020
Sinds het coronavirus ons dagelijks leven begon te domineren, zijn we voortdurend aan het beeldscherm gebonden en krijgen we stapels WhatsApp berichten. Maar ik wil ‘uitzoomen’, naar buiten gaan en mensen persoonlijk ontmoeten, terug naar het alledaagse leven.
Techniek: Zuinige manier om water uit de lucht te halen
Posted on Wednesday, April 01, 2020
De professoren David Broday en Eran Friedler van het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa maakten eind februari hun baanbrekende energie-efficiënte systeem bekend voor het produceren van schoon water uit de lucht.