February 2020

Congreslid: waarom geen Joods gebed op de Tempelberg?
Posted on Friday, February 28, 2020
'Constateren dat als je een Jood of een christen bent je geen vrijheid van meningsuiting hebt op de tempelberg is opmerkelijk en triest.' zei een 'geschokt' bezoekend Amerikaans congreslid die vorige week de Tempelberg in Jeruzalem bezocht.
Groeten uit Israël - Ik wil dit, ik wil dat, ik wil...
Posted on Friday, February 28, 2020
Na de geboorte zijn kinderen absoluut afhankelijk van hun ouders. In de loop van hun leven worden ze steeds zelfstandiger, maar de gewoonte om dingen van hun ouders te eisen is moeilijk af te leren. Ook het volk Israël heeft veel tijd nodig gehad om volwassen te worden.
Shabbatslezingen: De Ark, teken van Gods verbond
Posted on Friday, February 28, 2020
Als zichtbaar teken van Gods verbond maakte Israël de Ark, een kist waarin de Wet werd bewaard. Bloed van offers, op het verzoendeksel van de Ark gesprenkeld, wezen heen naar Jezus offerdood. Maar de Ark geeft ons geen macht over God, ondervonden de Israëlieten in een oorlog.
Muziekvideo: Premier Netanyahu zingt Psalm 147
Posted on Friday, February 28, 2020
Is Benjamin Netanyahu de meest gelovige premier in de moderne geschiedenis van de Staat Israël? Zoiets heeft hij bij talloze gelegenheden gezegd. In deze video zingt hij samen met drie journalisten verzen uit Psalm 147.
Minister Bennett: Kans op oorlog tegen terreur in Gaza
Posted on Thursday, February 27, 2020
Dorpen en steden rond de Gazastrook eisen dat er een einde komt aan de terreur van raketten en vuurballonnen. De terreurgroepen in de Gazastrook zijn klaar voor oorlog, maar is Israël, met de verkiezingen in het verschiet, er wel klaar voor?
Gazastrook: Israëli’s zijn wanhopig, terroristen juichen...
Posted on Thursday, February 27, 2020
Tussen al het nieuws, de paniek over het coronavirus en de komende verkiezingen maandag vergeten de meeste mensen de inwoners van het zuiden van Israël, die opnieuw te lijden hebben onder raketaanvallen. Hun leven wordt ondragelijk, de terroristen verheugen zich.
Netanyahu geeft geen hand uit vrees voor coronavirus
Posted on Thursday, February 27, 2020
De vrees voor het Coronavirus is toegenomen in Israël, nadat een videoclip laat zien hoe premier Benjamin Netanyahu bij een bezoek aan de Grot van de Aartsvaders ontwijkt om andere Joodse gelovigen aan te raken.
Groeten uit Israël - Een hondenleven
Posted on Thursday, February 27, 2020
Elke hond heeft zijn plaats en alles is in orde, dacht ik. Buiten in een kennel dus. Maar mijn kinderen denken er anders over, die willen ze in huis brengen. Goed, dan moeten jullie er ook helemaal zelf voor zorgen. Nou, dat hebben ze geweten...
'Israël behandelt toeristen als het Coronavirus'
Posted on Wednesday, February 26, 2020
Israël is nu bang voor toeristen uit Zuid-Korea vanwege het coronavirus, en heeft een vliegtuig met Koreaanse toeristen teruggestuurd. Een Koreaanse christin vroeg de Israëli's in een gepassioneerd pleidooi om haar volk met sympathie te bekijken, niet met vrees.
Israëlische minister Katz hekelt Bernie Sanders
Posted on Wednesday, February 26, 2020
Israëlische functionarissen proberen zich doorgaans buiten de Amerikaanse verkiezingen te houden. Maar presidentskandidaat Bernie Sanders maakte dinsdag in een debat van de Democratische Partij op zo'n schandalige opmerking dat minister Katz niet kon zwijgen.
Israël rouwt om de dood van een moderne farao
Posted on Wednesday, February 26, 2020
De Israëlische premier Netanyahu was een van de eerste wereldleiders die in het openbaar rouwden om het overlijden van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak. Hij noemde hem een pragmatische, sterke leider, maar veel Egyptenaren zagen hem als een tiran.
Groeten uit Israël - Kinderopvang in Israël
Posted on Wednesday, February 26, 2020
Het leven in Israël is duur, je bent al een maandloon kwijt aan huur of hypotheek. Daarom werken bijna alle moeders hier. De hoge prijzen dwingen hen om hun kinderen al heel jong naar de crèche en de kleuterschool te brengen, terwijl ze eigenlijk nog ‘nestwarmte’ nodig hebben.
Israëlische studenten maken honing zonder bijen
Posted on Wednesday, February 26, 2020
Een team van 12 studenten van het Technion - Israel Institute of Technology heeft het afgelopen jaar gewerkt aan de ontwikkeling van ‘bijenvrije honing’. Die wordt geproduceerd door de bacterie Bacillus subtilis, die na herprogrammering in een laboratorium. 'leert' om honing te maken.
Israël worstelt met bloeiend christelijk toerisme
Posted on Tuesday, February 25, 2020
Israël neemt de rol van bewaarder van christelijke heilige plaatsen heel serieus, maar was niet voorbereid op de enorme toename van het aantal christelijke toeristen. Heilige plaatsen zijn vol, hotels zijn lang tevoren volgeboekt, en er is te weinig parkeerruimte.
43 Falash Mura aangekomen uit Ethiopië
Posted on Tuesday, February 25, 2020
Een groep van 43 Ethiopische Falash Mura – waarvan de voorouders werden gedwongen zich tot het christen­dom te bekeren – is in Israël aangekomen. Oppositie­leider Benny Gantz noemt de toestemming voor hun immigratie ‘een cynische verkiezings­campagne’.
Poerim: Wanneer je vrouw 'Nee!' zegt (Deel 1)
Posted on Tuesday, February 25, 2020
Poerim is een van Israëls meest geliefde feesten, en wie het verhaal doorleest, zal gemakkelijk begrijpen waarom. Een verhaal van een ongehoorzame en een gehoorzame vrouw, een vrouw die moet ontwaken uit de luxe van het paleisleven – en waar is God in dit verhaal?
Groeten uit Israël - Pizza eten met de profeet
Posted on Tuesday, February 25, 2020
Tussen mythologie en werkelijkheid. Na een bezoek aan het theater aten we samen met Antigone en de profeet een mooie pizza in de pizzeria. De beroemde personages werden gewoon weer zichzelf.
Toerisme: Warmwaterbaden in Chammat Gader
Posted on Tuesday, February 25, 2020
Op de Golanhoogten, bij de grens met Jordanië, ligt Chammat Gader, wat staat voor ‘Thermen aan de grens’. Na de zesdaagse oorlog bouwde Israël er een park met meerdere warmwaterbaden. De baden bevorderen de lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Tientallen raketten uit Gaza; speeltuin in Sderot geraakt
Posted on Monday, February 24, 2020
• Zondagavond 21 raketten richting Ashkelon afgevuurd,
• Maandag werden 14 raketten op Sderot afgevuurd,
• Speelplaats en binnenplaats getroffen; geen gewonden,
• Doelen Islamitische Jihad in Gaza en Syrië bestookt.
Niemand heeft baat bij een Palestijnse Staat
Posted on Monday, February 24, 2020
Steeds meer Palestijnen zeggen dat ze simpelweg niet zonder Israël kunnen. Wat zeker is, is dat een Palestijnse Staat die onder de huidige omstandigheden geboren wordt, niet op eigen benen zal kunnen staan, laat staan een betere toekomst kan bieden aan zijn volk, dat zijn broodwinning in Israël zal blijven zoeken.
Politieke overtuiging kan existentiële bedreiging worden
Posted on Monday, February 24, 2020
Wanneer je weigert je vijand als een vijand te zien, en deze niet wil vernederen of onderdrukken, dan heb je de strijd al verloren. Dan ontken je het recht op zelfverdediging en het bestaansrecht van de Staat Israël, en koers je af op een Endlösung voor Israël.
Ga onder de radar met Israel Today!
Posted on Monday, February 24, 2020
Doe mee met het pilotprogramma van ons nieuwe Under the Radar Israel Today (URIT) forum! Aan een pioniersgroep willen we op hun smartphone foto's en verslagen - zowel grappige als serieuze – toezenden, die we 'onder de radar' houden.
Groeten uit Israël – Het is nu veiliger om te lopen
Posted on Monday, February 24, 2020
Nu het coronavirus Israël heeft bereikt, loop ik liever door de straten van Jeruzalem naar de redactie. En dat ook wegens het normale griepvirus, dat zich zeer snel kan verspreiden in een bus met continu hoestende en verkouden passagiers.
Kanaänitische tempel uit Jozua’s tijd opgegraven
Posted on Monday, February 24, 2020
Tijdens recente opgravingen in het Nationale Park Tel Lachish is een voordien onbekende Kanaänitische tempel uit de 12 eeuw BCE opge­graven in de noordoostelijke hoek van de ruïneheuvel van een grote nederzetting uit de bronstijd.
Is Jordanië echt Israëls vredespartner?
Posted on Sunday, February 23, 2020
Jordanië heeft er belang bij de banden met Israël goed te houden. Maar volgens onze vredespartners in Jordanië is Netanyahu een ‘stinkende lompe kerel’ en Israël een ‘terroristische staat’.
Israël over zijn toeren na vaststellen Coronavirus
Posted on Sunday, February 23, 2020
Het Coronavirus is in Israël aangetroffen, en kan met onze christen-vrienden uit Zuid-Korea zijn binnengeglipt. Misschien moet Israël zijn grenzen sluiten voor buitenlanders. Het sluiten van de grens voor Oost Aziaten zou het toerisme en de diplomatieke banden schaden.
Zouden de Israëli's op Jezus stemmen?
Posted on Sunday, February 23, 2020
Nu we helaas al voor de derde keer binnen een jaar landelijke verkiezingen houden, komen we terug op deze belangrijke vraag: op wie denkt u te stemmen, en beschouwt u Jezus (Jesjoea) als een geschikte kandidaat?
Groeten uit Israël - Uniformen wassen en verkiezingen
Posted on Sunday, February 23, 2020
Het eerste weekeinde met onze zoon als soldaat ligt achter ons, zijn uniformen zijn gewassen en gestreken, en over acht dagen worden de volgende verkiezingen gehouden. Zullen die een beslissing brengen? En nog maar een meter, en het Meer van Galilea is vol.
Medisch: Israël betrokken bij bestrijding Coronavirus
Posted on Sunday, February 23, 2020
Begin februari hebben Magen David Adom en IsraAID medische materialen met een van de laatste vluchten naar China gezonden. Een innovatieve Israëlische speekseltest maakt een snelle diagnose van het coronavirus mogelijk.
Familie van een Arabische terrorist vraagt om vergeving
Posted on Friday, February 21, 2020
Op 30 november 2017 werd Ron Kokia, een jonge Israëlische soldaat, doodgestoken bij een bushalte in de stad Arad. In een ongekende stap vroeg een islamitische bedoeïenen­familie Israël om vergiffenis voor de daden van hun moordzuchtige familielid. Meenden ze het echt?
Israël helpt Laos, als niemand anders dat doet
Posted on Friday, February 21, 2020
De abt van een afgelegen boeddhistisch klooster in Laos, waar honderden arme kinderen worden opgevangen, was verrast: 'Veel landen beloofden te helpen, maar verdwenen daarna. Alleen Israël hield haar woord en dat zullen we nooit vergeten.'
Groeten uit Israël -Is de wereld zo slecht?
Posted on Friday, February 21, 2020
'In wat voor wereld groeien mijn kinderen op?' Steeds meer mensen vragen zich dat af. Maar er is hoop. net als in de dagen van Noach zal God voor de zijnen zorgen en hen op tijd redden. En soms zie je goede mensen, op plaatsen waar je die niet verwacht.
Muziekvideo: psalm 103, Loof de Here, mijn ziel
Posted on Friday, February 21, 2020
Vandaag mag u luisteren naar een loflied, psalm 103, in het Hebreeuws en het Engels, gezongen door James Block: Loof de Here, mijn ziel, en al wat in mij is, zijn heilige naam. Loof de Here, mijn ziel en en vergeet niet een van zijn weldaden.
Shabbats­lezingen: Gods heiligheid verdraagt geen afgoden
Posted on Friday, February 21, 2020
De Bijbelgedeelten van deze week spreken van Gods heiligheid. Alleen in de relatie met zijn Schepper en Verlosser kan een mens gelukkig leven. Daar past geen dienst aan een afgod naast. Zelfs het vereren van grote godsmannen kan tot afgoderij worden.
Minister Naftali Bennett: ‘Trots om een Jood te zijn’
Posted on Thursday, February 20, 2020
'Ik ben een trotse Jood', verklaarde minister Naftali Bennett eerder deze week op de Israëlische legerradio. Daarmee reageerde hij op een verbod op 'tefillin-kraampjes' door burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv en diens streven naar een democratische in plaats van Joodse Staat.
Ervaar met ons de kracht van de stilte, in de woestijn
Posted on Thursday, February 20, 2020
Na de Uittocht leidde God zijn volk eerst in de woestijn. In dat verlaten niemandsland werden ze niet afgeleid, en kon God zijn volk vormen. Daarom nodigen we je uit voor een tocht door de woestijn, 11-18 maart, in de omgeving van de Ramon Krater in de Negev woestijn.
Actie tegen haat in Palestijnse schoolboeken
Posted on Thursday, February 20, 2020
Palestijnse schoolboeken blijven een bron van haat tegen Israël. Kinderen die hebben geleerd te haten vormen de grootste hinderpaal voor vrede in het Midden-Oosten. Maar als de PA zijn woord houdt, komt er verandering in het Palestijnse lesmateriaal.
Groeten uit Israël - Emoties op de Munitieheuvel
Posted on Thursday, February 20, 2020
Voor de derde keer vandaag hebben we een van onze kinderen overgedragen aan de zorg van het leger. En steeds weer is dit een zeer emotioneel moment. Het vond plaats op de Munitieheuvel in Jeruzalem, waar in 1967 is gevochten tegen Jordaanse soldaten.
Defensie: Israëls buitenlandse inlichtingendienst Mossad
Posted on Thursday, February 20, 2020
Een van de beruchtste en geheimste inlichtingen­diensten is de Israëlisch Mossad. De organisatie is direct betrokken bij tal van zaken, zoals doden van vijanden, het vangen van een oud-nazi (Eichman!), en het infiltreren in een vijandige regering.
Gantz: Amerikaanse Democraten zijn onze vrienden
Posted on Wednesday, February 19, 2020
Zowel de woorden als de daden van de afgelopen jaren wijzen erop, dat de Amerikaanse Democraten Israël niet langer steunen. Toch denkt Benny Gantz dat Israël de steun van de Amerikaanse Democraten terug kan winnen.
Waarom werd Jehudah Glick opgepakt op Tempelberg?
Posted on Wednesday, February 19, 2020
Yehudah Glick, een voormalig lid van Knesset, werd dinsdag naar de grond geduwd en met geweld van de Tempelberg verwijderd op om de meest kleingeestige reden: 'Hij provoceerde bewust door te langzaam te lopen.'
Ondanks maatregelen zal Coronavirus Israël bereiken
Posted on Wednesday, February 19, 2020
De minister van Volksgezondheid, Rabbi Ya’akov Litzman, zei deze week dat het coronavirus, ondanks de inspanningen van de Joodse Staat, Israël zal bereiken. Gevreesd wordt dat de verplichte qarantaine voor mensen uit China e.o. het toerisme uit die landen zal schaden.
Is het aanvallen van militairen terrorisme of oorlog?
Posted on Wednesday, February 19, 2020
De bekende Israëlische tv-presentator Dan Shilon veroorzaakte een kleine opschudding toen hij vorige week tweette, dat er een onderscheid moest worden gemaakt tussen Palestijnse aanvallen op burgers en aanvallen op Israëlische soldaten.
Groeten uit Israël – Veilig wonen in een nederzetting
Posted on Wednesday, February 19, 2020
Zoals ik al vertelde, woon ik samen met mijn man en onze vijf kinderen in een nederzetting ten noorden van Modi'in. Ik wil u vandaag een beetje vertellen over de zorg voor veiligheid in een nederzetting. En natuurlijk het weer voor vandaag in Israël: Kou, regen en onweer.
Israëlische technologie helpt bij opruimen van mijnen
Posted on Wednesday, February 19, 2020
In grote gebieden van de wereld, waar oorlogen hebben geheerst, vormen landmijnen een bedreiging voor miljoenen mensen. Een Israëlisch bedrijf werkt aan een oplossing om het probleem zo snel mogelijk uit de weg te ruimen, op een veilige en minder dure manier.
Campagne tegen Palestijns gebruik van kindsoldaten
Posted on Tuesday, February 18, 2020
Wie Israël willen veroordelen voor zijn verovering en vestiging in de bijbelse gebieden Judea en Samaria, grijpt vaak naar de Conventie van Genève. Maar andere delen ervan, die veel relevanter zijn voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, worden routinematig genegeerd.
Hoe Iran en Israël zich na Soleimani voorbereiden op oorlog
Posted on Tuesday, February 18, 2020
Een nieuwe documentaire suggereert Israëls directe betrokkenheid bij het doden van de Iraanse topgeneraal. In de KAN-documentaire sprak onder andere Ronen Bergman, een van de best geïnformeerde Israëlische onderzoeksjournalisten met contacten in de Israëlische inlichtingenwereld.
Netanyahu: Facebook is bevooroordeeld tegen mij
Posted on Tuesday, February 18, 2020
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gelooft dat Facebook vooringenomen is ten opzichte van de conservatieve kiezers in Israël en dus zijn kansen op herverkiezing schaadt. Heij zou dit vorige week per telefoon tegen Facebook CEO Mark Zuckerberg hebben gezegd.
Groeten uit Israël – Het leger, een nieuwe levensfase
Posted on Tuesday, February 18, 2020
Een kleine en een grote verandering in deze dagen: het wordt kouder, met regen en onweer, en nog twee dagen en we dragen onze zoon voor twee jaar en acht maanden over aan het leger. Zelfs nu ons derde kind in dienst gaan zijn we nog erg opgewonden.
Toerisme: Darom Adom, Anemoonfestival in de Negev
Posted on Tuesday, February 18, 2020
Wanneer het rode anemoontapijt in het zuiden van Israël in al zijn glorie bloeit, is het elk jaar een onvergetelijke ervaring voor iedereen. Dit jaar bloeien de rode bloemen van 30 januari tot 29 februari. Er vinden diverse evenementen plaats.
Palestijnen moeten de realiteit gaan accepteren
Posted on Monday, February 17, 2020
Sinds 1947 streeft de VN naar een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. De Arabische leiders weigeren echter de realiteit van de Joodse Staat te accepteren, en blijven zich inzetten voor het islamitische streven om de Joden en hun Staat uit te roeien.
Netanyahu en Gantz in de Israëlische sociale media
Posted on Monday, February 17, 2020
Wat vinden de Israëli's van de kandidaten in de aanloop naar de derde verkiezingen? Kijk naar de vele kunstwerkjes in de sociale media. Cartoons en karikaturen zijn altijd een effectief middel geweest om iemand aan te vallen.
Rusland waarschuwt Israël voor oorlog om Syrië
Posted on Monday, February 17, 2020
De Russische ambassadeur in Syrië heeft deze week de Israëlische aanvallen 'gevaarlijk en provocerend’ genoemd, wat sommigen als een versluierde dreiging tegen Israël beschouwen, als Israël doorgaat met het bombarderen van Iraanse posities in het door oorlog verscheurde land.
Groeten uit Israël - Waar zijn de campagneposters?
Posted on Monday, February 17, 2020
Nu, zo kort voor de nieuwe verkiezingen, zie ik bijna geen verkiezingsposters op de ramen. Wat heeft het voor zin? We stemmen toch hetzelfde. En waarom is er zo’n scheiding tussen Sefardische en Ashkenazische religieuze Joden, met eigen partijen en scholen?
Archeologie: Tempelcomplex bij Jeruzalem opgegraven
Posted on Monday, February 17, 2020
Archeologische vondsten in Tel Motza, nabij Jeruzalem, wijzen op het bestaan van een tempel uit de Eerste Tempelperiode die sterk lijkt op de Tempel van Salomo, die in de Bijbel wordt beschreven. Het is een ongekende vondst die veel nog onbeantwoorde vragen oproept.
Tegenslag voor de Palestijnen bij de VN
Posted on Sunday, February 16, 2020
Luisteren de Verenigde Naties eindelijk naar de rede? Hebben ze nu pas begrepen dat de Palestijnen de vrede in het Midden-Oosten in de weg staan? Onvoldoende landen steunden een Palestijnse ontwerp-resolutie tegen Trumps vredesvoorstel.
Regering-Trump: De Palestijnen zijn niet te vertrouwen
Posted on Sunday, February 16, 2020
Een van de manieren waarop het plan 'Vrede tot Welvaart' van de Amerikaanse president Donald Trump de vrede in het Midden-Oosten op zijn kop heeft gezet, is door er niet langer van uit te gaan dat de Palestijnen te vertrouwen zijn.
Bennett: 'Dit zijn de dagen van de derde tempel!'
Posted on Sunday, February 16, 2020
De Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett verklaarde afgelopen woensdag, dat dit de dagen van de Derde Tempel zijn en dat de moderne Staat Israël een essentieel onderdeel is van de profetische wereldwijde verlossing.
Groeten uit Israël - Een rood-groen weekeinde
Posted on Sunday, February 16, 2020
Het weekeinde begon met de voorbereidingen voor de legerdienst van onze zoon: sokken en hemden kopen, met een budget van het leger. Daarna hebben we genoten van de rode anemonen die nu overal bloeien, niet alleen in het zuiden, ook op de heuvels bij Modi’in.
Rabbijnen: kijk naar de tekenen, de Messias komt!
Posted on Sunday, February 16, 2020
Israël gaat binnenkort naar de stembus, voor een derde verkiezing in minder dan een jaar. Het is een ongekende en eerlijk gezegd gênante situatie. Maar enkele top rabbijnen zeggen dat er een zilveren randje is: Zulke verwarring moet de komst van de Messias aankondigen.
Diabetes genezen met Israëlische kunst-alvleesklier
Posted on Sunday, February 16, 2020
De Israëlische startup Betalin Therapeutics kondigde rond de Internationale Diabetesdag op 14 november aan, dat het begint met de aanvraagprocedure voor klinische proeven met zijn revolutionaire kunstmatige alvleesklier.
Knesset-voorzitter: Palestijnse Staat is een absurditeit
Posted on Friday, February 14, 2020
Knesset- voorzitter Yuli Edelstein prees de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn frisse benadering van Israëlisch-Palestijnse vredes­bemiddeling, maar zei dat het Amerikaanse plan nog steeds één fatale fout bevat: een Palestijnse Staat.
Rabbi, help, ik ben verliefd geworden op een christen!
Posted on Friday, February 14, 2020
Assimilatie is een grote zorg voor het Joodse volk. Sommige rabbijnen beschouwen het zelfs als een ernstiger bedreiging dan de Iraanse kernwapens. Wat moet een jonge Jood doen als hij van een christelijke vrouw houdt, maar God niet wil ontstemmen?
Groeten uit Israël - ברוך השם Baroech Hashem
Posted on Friday, February 14, 2020
Als je een Israëli vraagt hoe het met hem gaat, antwoordt hij vaak: 'Baroech Hashem' - Gezegend zij God, of Geprezen zij de Heer. Het is een zeer mooie uitdrukking, want het is een uiting van dankbaarheid. Maar je kom er niet achter hoe het werkelijk gaat met de ander.
Shabbatslezingen: De Tien Geboden, Israëls ‘grondwet’
Posted on Friday, February 14, 2020
De Tien Geboden zijn bekende woorden, die vaak in de kerk worden voorgelezen. Ze vormen de basis voor elke gezonde samenleving. Maar het houden ervan is geen toegangskaartje tot de hemel. God verlangt naar een persoonlijke relatie met de mens, en dat heeft gevolgen voor diens gedrag.
Muziekvideo: Tegenover de berg Sinaï
Posted on Friday, February 14, 2020
‘Het is geen sprookje, vrienden’, zo begint de officiële hymne van Operatie Kadesh, de Sinaïoperatie in 1956. Dit lied is onlosmakelijk verbonden geraakt met de Israëlische cultuur, de cultuur van het zingen van liederen die later de ‘Liederen van Eretz Yisra'el’ werden genoemd.
Arabieren: Israël en VS veroorzaakten Coronavirus
Posted on Thursday, February 13, 2020
Het is verrassend, dat de Arabische pers er zo lang over heeft gedaan om de Joden de schuld te geven van de uitbraak van het Coronavirus. Immers, als men de Joden ergens de schuld van kan geven, dan zal men er de Joden ook de schuld van geven.
Rabbijnen: christenen kunnen bidden in synagogen
Posted on Thursday, February 13, 2020
Tijdens een bijeenkomst van vooraanstaande Duitse en Poolse rabbijnen, die deze maand in Polen plaatsvond, werd besloten dat christenen, ook degenen die zichtbaar een kruis dragen, een synagoge mogen binnengaan en bidden.
Groeten uit Israël – Het probleem van de verkiezingen
Posted on Thursday, February 13, 2020
Bij het invullen van een lottoformulier werd me gevraagd, voor hoeveel keer ik met de aangekruiste cijfers zou willen meespelen. Dat deed me aan de verkiezingen denken, waar we meestal hetzelfde stemmen. Kunnen we niet meteen voor twee keer stemmen?
Israël juicht: niveau Meer van Galilea ongekend hoog
Posted on Thursday, February 13, 2020
De Israëli's dansen van vreugde als het Meer van Galilea eindelijk wordt gevuld. Lange tijd is het kostbare waterpeil door het gebrek aan regen tot een gevaarlijke dieptepunt gedaald, waardoor het zoetwatermeer in een ellendig zoutwatermeer is veranderd.
Defensie: Productie pantser-infanterievoertuig begint
Posted on Thursday, February 13, 2020
Het Israëlische Ministerie van Defensie is begonnen met de serieproductie van de Eitan, wat standvastig of sterk betekent. Het is het eerste gepantserde infanterie­voertuig (APC) van de IDF op wielen, en zal eind 2021 operationeel zijn.
Verhinderde Israël lancering van Iraanse satelliet?
Posted on Wednesday, February 12, 2020
Het is Iran dit weekeinde weer niet gelukt om een commu­nicatie­satelliet in een baan om de aarde te brengen. Volgens de Iraanse media had de raket een te lage snelheid om de Zafar I satelliet in een baan om de aarde te brengen. Hield de lange arm van Israël hem tegen?
Israël krijgt Amerikaanse steun in de strijd tegen Iran
Posted on Wednesday, February 12, 2020
Eind december heeft Israël eindelijk hulp gekregen van het Amerikaanse leger in de strijd tegen Iran en door hem aangestuurde milities. Israëlische en Arabische media slaan alarm. Men verwacht dat een oorlog tussen Iran en de Joodse Staat onvermijdelijk is.
Groeten uit Israël - Dit was al zo in David's tijd!
Posted on Wednesday, February 12, 2020
Wanneer twee collega's elkaar in de keuken ontmoeten, kunnen er interessante gesprekken ontstaan. Dov en ik praten vaak over de niet-religieuze en religieuze Joden in Israël, en we vinden het allebei jammer dat de kloof zo groot is en er zoveel onbegrip is voor religieuze Joden.
Techniek: Hoe recyclet Israël elektronica?
Posted on Wednesday, February 12, 2020
Jaarlijks worden in Israël honderdduizenden elektronische apparaten weggegooid. Recyclen is beter, want wat niet wordt gerecycled komt in de bodem en daardoor kunnen schadelijke stoffen in de grond of de lucht terecht komen.
Bibi belooft Israëlische kleine bedrijven te stimuleren
Posted on Tuesday, February 11, 2020
Premier Benjamin Netanyahu is niet alleen de man die de Bijbelse gebieden wil annexeren. Hij is ook de kandidaat die de Israëlische kleine bedrijven zal stimuleren, als hij wordt herkozen, was Netanyahu’s boodschap in een nieuwe campagne.
‘Christenen VS garantie voor Israëlische soevereiniteit’
Posted on Tuesday, February 11, 2020
De leiders van de Joodse nederzettingen in Samaria hielden zondag een openbare bijeenkomst, waarin ze er bij premier Benjamin Netanyahu op aandrongen om de Bijbelse gebieden onmiddellijk onder Israëlische soevereiniteit te plaatsen.
Arabieren stemmen anders bij de derde verkiezingen
Posted on Tuesday, February 11, 2020
Vanwege de Deal van de Eeuw van Trump lijken veel Arabieren te aarzelen om op de 'Gemeenschappelijke Arabische Lijst' te stemmen. Die steunt immers de Palestijnse zaak, maar veel Israëlische Arabieren willen liever geen inwoner van een Palestijnse Staat worden.
Groeten uit Israël - Luxe problemen
Posted on Tuesday, February 11, 2020
In Israël wordt veel te veel wegwerpservies gebruikt. Niet bij ons, zei ik tegen mezelf, toen onze vaatwasser plotseling niet meer werkte. Nu was ik af met de hand, zoals zoveel gezinnen, ook met veel kinderen. En zo kun je ook servies voor vlees- en melkgerechten apart afwassen.
Toerisme: Acht typisch Joodse recepten
Posted on Tuesday, February 11, 2020
Het Jodendom heeft een hechte relatie met eten. Denk aan de spijswetten (kashroet), en het speciale voedsel dat op Joodse feestdagen wordt gegeten. Zoals hamansoren tijdens Poerim, soefganiot tijdens Chanoekah, en het gevlochten challa-brood op Shabbat.
Netanyahu: Ik geloof in de Bijbel en bescherm Israël!
Posted on Monday, February 10, 2020
Tijdens een recente campagnestop benadrukte premier Benjamin Netanyahu, dat hij de enige kandidaat was die de Israëlische soevereiniteit zou uitbreiden naar Judea en Samaria, en Israël echt zal beschermen, omdat hij echt in de Bijbel gelooft.
De ware voedingsbodem van Palestijnse haat tegen Israël
Posted on Monday, February 10, 2020
Er kan nooit echt vrede zijn, totdat de Palestijnen echt de wil hebben om daadwerkelijk vrede te onderwijzen. Om het PA- en UNRWA-schoolsysteem te veranderen, adviseert Trumps team om ‘vijandige propaganda te verbieden, evenals schoolboeken, leerprogramma's en gerelateerde materialen die in strijd zijn met het doel van de Israëlisch-Palestijnse Overeenkomst, met inbegrip van de ontkenning van het bestaansrecht van de ander.’
Iraanse Joden zeggen dat ze Israël haten
Posted on Monday, February 10, 2020
Terwijl er de laatste tijd steeds berichten komen over Iraanse moslims die weigeren Israël (en de VS) te beledigen, zegt de Iraanse Joodse gemeenschap dat zij de Joodse Staat haten. Wat is de reden voor de haat? Zijn de Iraanse Joden gewoon bang voor hun leven?
Israël heeft al een datum voor vierde verkiezingen
Posted on Monday, February 10, 2020
Binnen drie weken zijn er in Israël voor de derde keer in een jaar landelijke verkiezingen. En de autoriteiten maken zich nu al zorgen dat er deze keer waarschijnlijk ook geen regering komt. Daarom is als voorzorgs­maatregel een datum vastgelegd, voor het geval dat…
Apple's Siri: Israël is een 'Zionistische Bezettingsstaat'
Posted on Monday, February 10, 2020
Siri, de persoonlijke assistent van de iPhone-gebruikers, lijkt objectief te zijn, een banier van betrouwbaarheid. Maar de realiteit is dat wij mensen van nature subjectief zijn, en over zaken ook nog een eigen mening hebben. De mening van de assistenen van Siri?
Groeten uit Israël – Woestijnmensen en sneeuw
Posted on Monday, February 10, 2020
Sneeuwalarm in Jeruzalem. Een temperatuur die even onder het vriespunt komt en een paar sneeuwvlokken zijn genoeg om de hele stad in paniek te brengen, scholen die later beginnen en mensen die zich naar huis spoeden. En de sneeuw? Die viel op de Golanhoogten.
Archeologie: Tempelberg Zeef Project
Posted on Monday, February 10, 2020
Dit project werd oorspronkelijk opgezet door archeologie-­studenten. Zij doen een oproep aan bezoekers om als vrijwilliger mee te helpen bij het zeven van uitgegraven puin uit de Tempelberg. Telkens weer worden keramiek, glas, botten en zelfs schelpen gevonden.
Gaat Netanyahu de Bijbelse gebieden annexeren?
Posted on Sunday, February 09, 2020
Premier Benjamin Netanyahu benadrukt, dat hij bereid is tot eenzijdige annexatie van de Bijbelse gebieden Judea en Samaria. Critici zeggen dat het alleen maar campagne­retoriek is om drie weken voordat Israël weer naar de stembus gaat, zijn kiezers aan te sporen.
Winnaar Israël Prijs: Homo's zijn 'Gehandicapt'
Posted on Sunday, February 09, 2020
De Israëlische prijswinnaar rabbijn Ya’akov Ariel ligt deze week onder vuur omdat hij weigert zijn bewering, dat homoseksuelen een geestelijke handicap hebben, terug te nemen, omdat deze op de Bijbel zijn gebaseerd.
Last minute! Woestijntour 11 – 18 maart 2020
Posted on Sunday, February 09, 2020
Alleen voor ervaren hikers is deze tocht van 11 tot 18 maart. Ervaar een nieuwe wereld: het hoger gelegen woestijngebied met kliffen rond de Ramon-krater! Alleen voor ervaren hikers, het maakt geen deel uit van de Israëlische National Trail, maar ligt westelijk daarvan.
Groeten uit Israël - De Shabbat of de familie?
Posted on Sunday, February 09, 2020
De Shabbat is voor het gezin, en om de rest van de familie te ontmoeten. Op de andere dagen van de week is daar geen tijd voor. Maar wat als je met je auto moet rijden om hen te ontmoeten? Moet je het besturen van een auto echt als ‘ werken’ beschouwen?
Heeft China misschien het Coronavirus zelf gecreëerd?
Posted on Sunday, February 09, 2020
De wereld is momenteel in bijna in paniek, omdat het dodelijke coronavirus zich blijft verspreiden en grenzen blijft overschrijden. Volgens Israëlische en andere experts was het geen toeval, maar zou het deel kunnen uitmaken van China's biologische wapen­programma.
Palestijnen reageren op vredesplan met Dag van Woede
Posted on Friday, February 07, 2020
Donderdag gebeuren een reeks terroristische incidenten in Samaria en Jeruzalem, na een oproep van de Palestijnse Autoriteit tot verzet tegen Trump’s vredesplan. Hierbij raakten 14 Israëlische militairen en politieagenten gewond, en werden tenminste drie Palestijnen gedood.
Bussen met moslims weggestuurd uit Jeruzalem
Posted on Friday, February 07, 2020
Israël hield vrijdag bussen vol moslims tegen, en stuurde hen terug naar noorden van het land. Ze wilden bidden op de Tempelberg, die nog steeds een brandhaard van geweld is, en de Israëlische veiligheid neemt geen enkel risico te midden van een nieuwe escalatie.
Moslim geworden christen probeert agent te vermoorden
Posted on Friday, February 07, 2020
Een Israëlische Arabier beschoot en verwondde donderdag een politieagent in de Oude Stad van Jeruzalem. De aanvaller werd door agenten neergeschoten en overleed. Dit wat slechts een van de vele terroristische incidenten op die dag.
Groeten uit Israël – Waarom huilen kleine meisjes altijd?
Posted on Friday, February 07, 2020
Mijn drie dochters (3, 4 en 6 jaar) zijn lief maar kunnen zo ongelofelijk zeuren en kreunen dat het me gek maakt. Maar als ik op het punt sta te exploderen van woede, kijken ze me met hun grote bruine ogen, onschuldig en tegelijkertijd schuldbewust aan, zodat ik niet meer boos op ze kan zijn.
Shabbatslezingen: Ook de strijd behoort bij het leven
Posted on Friday, February 07, 2020
‘God heeft ons geen kalme reis beloofd, maar wel een behouden aankomst’ is een bekende spreuk op een tegeltje met een zeilboot. Nauwelijks waren de Israëlieten onderweg naar het Beloofde Land, of ze worden in de rug aangevallen door de Amalekieten.
Muziekvideo: Toe Bishvat, De amandelboom bloeit
Posted on Friday, February 07, 2020
Toe Bishvat, dat dit jaar op 10 februari valt, is in Israël een nationale boomplantdag. Dit lied gaat over de amandelboom, die als eerste van alle bomen al in het vroege voorjaar in bloei staat, wat hem de naam ‘waakboom’ bezorgde.
Zainab Soleimani, de vrouwelijke wreker van de islam
Posted on Thursday, February 06, 2020
De jihad tegen Amerika en het Westen heeft een nieuw, meer vrouwelijk gezicht gekregen na het doden van generaal Qasem Soleimani. Zijn dochter Zeinab heeft wraak gezworen en roept als een reizend ambassadeur de vazallen van Iran op tot aanvallen op Amerikanen.
12 militairen gewond bij auto-aanval in Jeruzalem
Posted on Thursday, February 06, 2020
Deze donderdagochtend werden we in Jeruzalem helaas herinnerd aan de realiteit waarin we leven. In de nacht werd een groep soldaten van de Golani-brigade doelbewust door een auto aangereden. Twaalf soldaten raakten gewond, waarvan één ernstig.
Groeten uit Israël – Achtergebleven Start-Up Nation
Posted on Thursday, February 06, 2020
Israëli's zijn briljante vernieuwers, maar hun beste nieuwe technologieën gaan meestal naar het buitenland voordat ze terugkomen naar het eigen land. Israëli's behoren vaak tot de laatsten (in de westerse wereld), die profijt hebben van de Israëlische innovaties.
Defensie: IDF oefende voor oorlog op twee fronten
Posted on Thursday, February 06, 2020
Het Israëlische leger heeft een grootschalige oefening gehouden om zich voor te bereiden op alle scenario’ s en het land veilig te beschermen. Doel was voorbereid te zijn op een gecoördineerde tweevoudige aanval, in het noorden door Hezbollah en in het zuiden door Hamas.
Europa en de mislukte poging tot een resolutie
Posted on Wednesday, February 05, 2020
De nieuwe Europese Buitenlandchef Josep Borrell voelde zich duidelijk zeer beledigd door het vredesvoorstel van de Amerikaanse president Donald Trump. Een kwart van de EU-staten weigert Israël te veroordelen, dus hij gaf zijn eigen boze verklaring af.
Na de Deal van de eeuw: blijft alles hetzelfde?
Posted on Wednesday, February 05, 2020
De status quo is erg populair bij ons. Waarom zou je iets veranderen, als het toch helemaal niet zo slecht is? En waarom zouden de Palestijnen een eigen Staat oprichten, op eigen benen staan en hun rol als slachtoffers opgeven? Maar hoe lang kan dat zo doorgaan?
Groeten uit Israël – Shiva zitten bij de rouwenden
Posted on Wednesday, February 05, 2020
Naar aanleiding van het over­lijden van de vader van een goede vriend een paar woorden over zeven dagen van rouw, de shiva, na de dood van een mens, en de weder­zijdse troost van het bij elkaar zitten. In warme landen zoals Israël wordt een dode meestal dezelfde dag begraven.
Drones voor gebruik in de landbouw
Posted on Wednesday, February 05, 2020
Adama, gevestigd in Israël, bundelt zijn krachten met een startup om drones aan te passen voor gebruik in de landbouw. De Aalscholver van Tactical Robotics zou als onbemande gewasbesproeier goedkoper en veelzijdiger zijn in het gebruik dan traditioneel bestuurde vliegtuigen.
Jared Kushner heeft een tragische fout gemaakt
Posted on Tuesday, February 04, 2020
Heeft de auteur van het vredesplan van Trump onbewust de Palestijnse leiding in de kaart gespeeld? Het lijkt er op dat Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van Trump, de kern van het conflict niet volledig heeft doorgehad.
Wat jammer nou - de olijfbomen zijn op!
Posted on Tuesday, February 04, 2020
Laat in de woestijn van Israël in uw naam een olijfboom planten! Er was veel belangstelling voor deze oproep voor voorlopig onze laatste Olijfbomen plantactie, heel veel mensen wilden helpen om de woestijn groener te maken - nu zijn de bomen op!
Groeten uit Israël - Glimlach, dat is beter dan je denkt
Posted on Tuesday, February 04, 2020
Vanochtend, in de file onderweg naar mijn werk in de ochtendschemering, zorgde een dansende en springende orthodoxe Breslev Jood bij zijn kleurrijke auto met luidsprekers waaruit oosterse muziek klonk, voor vreugde en een goed begin van de dag.
Toerisme: Jeruzalem in de avonduren
Posted on Tuesday, February 04, 2020
Temidden van vrolijke klanken maakt u in deze video een wandeling door Jeruzalem in de avonduren, over de bekende Machane Jehoeda markt, door de Jaffastraat waar de Jeruzalemse sneltram rijdt, door de gezellige winkelstraten, gewoon een beetje flaneren.
Zwarte verpakkingen en dictatuur
Posted on Tuesday, February 04, 2020
Als de overheid ons welzijn op het gebied van roken kan reguleren, waarom dan niet ook op andere gebieden? Wat dacht u van een wet die het gebruik van zonnebrandcrème tussen juni en september verplicht stelt?
‘Het plan van Trump is vergif verpakt als snoepgoed’
Posted on Monday, February 03, 2020
Je zou denken dat Joodse pioniers blij zouden zijn met de eeuwige overeenkomst van Trump, maar de meesten van hen zijn niet. Zij vrezen, dat hiermee een Palestijnse Staat definitief zal worden erkend, en dat Israëlische soevereiniteit over de nederzettingen niet vast staat.
Israëlische Arabische leiders verwerpen voorstel Trump
Posted on Monday, February 03, 2020
In het vredesplan van president Trump is een voorstel opgenomen om 'de driehoekgemeenten (Arabische dorpen in Israël) deel uit te laten maken van de Staat Palestina'. Maar zwaaiend met Palestijnse vlaggen lieten de inwoners weten, niet naar de Palestijnse Staat te willen.
Vredesplan: Wat gebeurt er met onze olijfbomen?
Posted on Monday, February 03, 2020
Op de landkaart, die bij het Amerikaanse vredesplan werd gepresenteerd, staan twee groene plekken ten zuiden van de Gazastrook. Wie had gedacht dat die verlaten hoek in het zuiden, waar onze wijnstokken en olijfbomen staan, opeens in het vredesplan zou opduiken?
Goedemorgen Israël – Roekeloos vertrouwen
Posted on Monday, February 03, 2020
Ik houd niet van confrontaties. In een persoonlijke discussie vind ik het moeilijk om me rustig en terug­houdend uit te drukken. Israël is een agressieve samen­leving, waardoor hij perfect geschikt is voor een semi-introvert persoon zoals ik. Een ander zegt wel, wat ik bedoel.
Het jaar 2019 in Bijbelse archeologie
Posted on Monday, February 03, 2020
In deze video van Erick Stakelbeck zien we korte opnamen van een aantal plaatsen die hij in het afgelopen jaar uitgebreider heeft gefilmd. We zien o.a. Jeruzalem, Be’er Sheva, het Meer van Galilea met Kapernaüm, en enkele archeologische vondsten.
Rabbijn: Trump is misleid en Bibi maakt een fout
Posted on Sunday, February 02, 2020
Zelfs Netanyahu's loyaalste aanhangers hebben moeite met zijn onvoorwaardelijke acceptatie van de ‘Deal van de Eeuw', omdat daarin onder stevige voorwaarden een soevereine Palestijnse Staat mogelijk wordt. Die zou het gewapende conflict met Israël kunnen hervatten.
Israël is niet te koop
Posted on Sunday, February 02, 2020
Het Arabische geduld met de Palestijnen raakt op, aangezien zij opnieuw een vredesplan voor het Midden-Oosten verwerpen. Toch is het nog de vraag, of de langverwachte 'Deal van de Eeuw' van president Trump vrede zal brengen in het Midden-Oosten.
Groeten uit Israël - De zevende dag moet je toch rusten?
Posted on Sunday, February 02, 2020
Een groot deel van de inwoners van Modi’in is blij, als er winkels en restaurants zijn, die open zijn op Shabbat. Een winkel, die ook op Shabbat open was, besloot die dag gesloten te blijven. Dat irriteerde een aantal inwoners. Maar zelf ze rusten op die dag. Er klopt iets niet, denk ik.
Israëlische technologie kan helpen tegen coronavirus
Posted on Sunday, February 02, 2020
Twee Israëlische bedrijven haasten zich bij het voltooien van de ontwikkeling van gezichtsmaskers, die belangrijke instrumenten kunnen zijn bij het voorkomen van infecties bij epidemieën, zoals het Wuhan corona­virus.