december 2020

Israëli's sturen nieuwjaarswensen vol hoop
Geplaatst op donderdag 31 december 2020
in een zeer moeilijk jaar heeft de nieuws­website Israel21c u verteld over Israëli's die onze wereld op alle mogelijke gebieden van het leven verbeteren. Nu heeft deze aan gewone Israëli's op straat gevraagd om hun dierbaarste hoop en wensen voor het komende jaar te vertellen.
Leren Israëlische kinderen alle niet-Joden te doden?
Geplaatst op donderdag 31 december 2020
Het opvoeden van de bevolking tot vrede zou een van de hoekstenen zijn van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Daar heeft de Palestijnse Autoriteit de afgelopen 20 jaar niet aan voldaan, en de anti-Joodse opruiing op Palestijnse scholen is alleen maar toegenomen.
Terreurgroepen in Gazastrook houden militaire oefening
Geplaatst op donderdag 31 december 2020
Geïnspireerd door de reguliere militaire oefeningen van Israël met de legers van bevriende landen zoals Amerika, hielden Hamas en andere Palestijnse terroristische organisaties in de Gazastrook dinsdag een gezamenlijke oefening in de kustenclave.
Defensie: Berg Hermon, de 'ogen van de Staat Israël'
Geplaatst op donderdag 31 december 2020
Het Hermongebergte is meer dan het gewaardeerde skigebied, dat we dinsdag bekeken. De top ervan is het hoogste punt van Israël, met strategisch uitzicht op Libanon in het noorden en westen en Syrië in het oosten, een geschikte plaats om radioverkeer te beluisteren.
Jonathan Pollard landt in Israël
Geplaatst op woensdag 30 december 2020
Na 35 jaar kan Jonathan Pollard eindelijk weer in vrijheid leven. Met zijn terugkeer wordt een nogal ongemakkelijk hoofdstuk afgesloten in de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen, die door deze spionageaffaire waren ontsierd.
Israëli's waarderen Netanyahu's aanpak Coronavirus
Geplaatst op woensdag 30 december 2020
Israël heeft minder geleden onder de Corona-pandemie dan de meeste andere landen, en zal de eerste natie zijn die volledig is ingeënt. Elke dag krijgen tien­duizen­den Israëli's het Covid-19 vaccin. Toch blijft de kritiek klinken in de media. Wat moet Bibi dan nog meer doen?
Raken we het Corona-virus kwijt in het nieuwe jaar?
Geplaatst op woensdag 30 december 2020
De Palestijnse gebieden hebben de afgelopen weken avondklokken en lockdowns opgelegd na een ernstige uitbraak van COVID-19. Israël bereidt zich nu al voor om de komende nationale verkiezingen in maart te houden onder semi-lockdown voorwaarden.
Groeten uit Israël - Corona, slechts een griepje?
Geplaatst op woensdag 30 december 2020
Het Coronavirus heeft ook ons gezin besmet. We kwamen er pas achter toen het al weer beter ging. Maar na de positieve testresultaten volgen er zulke strenge controle-maatregelen, dat je een gevoel krijgt alsof je een misdadiger bent.
Techniek: Hoe overleef je in een droge woestijn?
Geplaatst op woensdag 30 december 2020
Hoe slagen Israëli's er in om midden in de woestijn bomen en planten te laten groeien? Dat daagt landbouwkundigen, agronomen en wetenschappers uit om creatieve oplossingen te ontwikkelen. En zij delen hun kennis met de rest van de wereld.
Spanning tussen christenen en moslims na dansfeest
Geplaatst op dinsdag 29 december 2020
In de Palestijnse gebieden zijn de islamitische wetten ook van toepassing op christenen. Het organiseren van een dansfeest, met alcohol en een DJ, op het terrein van een moskee nabij Jericho, lijkt een voorwendsel voor dreigende acties tegen christenen.
Brawer, Israëls 'Vader van de Geografie', overleden
Geplaatst op dinsdag 29 december 2020
Professor Moshe Brawer, laureaat van de Israëlprijs, oprichter van de afdeling Geografie en voormalig decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv, is op maandag op 101-jarige leeftijd overleden.
De Zionisten (28): Onze minister Henk Vredeling
Geplaatst op dinsdag 29 december 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als laatste: onze Nederlandse minister Henk Vredeling.
Toerisme: Wintersport op het Hermon gebergte
Geplaatst op dinsdag 29 december 2020
Bij een vakantie in Israël denk je aan een warm land, waar je kunt zwemmen en duiken, oude steden en opgravingen bekijken. In de wintertijd kun je er ook prima skiën en sneeuwpret beleven op het Hermon gebergte in het noorden.
Edy Cohen zegt Arabieren wat hun echte problemen zijn
Geplaatst op maandag 28 december 2020
Veel Arabieren hebben nu een grotere hekel aan hun leiders, dan dat ze Israël haten. Dat is de reden waarom de Arabieren in het Midden-Oosten meer vertrouwen hebben in Dr. Edy Cohen, een Israëlische Jood, dan in de informatie van hun eigen islamitische leiders.
Is het goed voor een moslim om een Jood te worden?
Geplaatst op maandag 28 december 2020
Wat gebeurt er met elke moslim in het Midden-Oosten die een Jood wil worden? Dat kan Yusef Almohana je vertellen. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in Koeweit, beschouwt zich als Jood, noemt zich Naftali Ben-Yehuda en wil graag in Israël wonen.
Israëlische delegatie terug van bezoek aan Marokko
Geplaatst op maandag 28 december 2020
De Israëlische delegatie naar Marokko keerde eind vorige week terug naar Israël nadat afspraken waren gemaakt over het aanknopen van betrekkingen tussen Israël en Marokko. Er is, vooral bij Joden uit Marokko, belangstelling voor een bezoek aan het land.
Archeologie: Burcht uit de tijd van David opgegraven
Geplaatst op maandag 28 december 2020
Er is in de religieuze mosjav Hispin, in de zuidelijke Golan, een bouw­werk blootgelegd, waarvan is vast­gesteld dat het uit de tijd van koning David (ijzertijd, elfde tot tiende eeuw v. Chr.) stamt. De vondst is de eerste in zijn soort in deze omgeving.
Ook rechts Israël keert zich tegen Netanyahu
Geplaatst op zondag 27 december 2020
Het centrum-linkse blok in Israël had Benjamin Netanyahu nooit omver kunnen werpen. Maar de rechtse kiezers van Israël kunnen dit misschien wel. Hoe zullen de komende verkiezingen verlopen, met twee serieuze concurrenten van Netanyahu?
Palestijnen: 'Zonder heroriëntering gaan we verloren'
Geplaatst op zondag 27 december 2020
De Palestijnse leiders in Ramallah hebben begrepen dat de teerling geworpen is. Maar ook een steeds groter deel van het Palestijnse volk meent nu, dat als het Palestijnse leiderschap niet wordt veranderd, alles verloren zal gaan.
Waarom brachten de wijzen goud, wierook en mirre?
Geplaatst op zondag 27 december 2020
Wat moet een gezin met een pasgeboren baby met zulke kostbare geschenken als goud, wierook en mirre? Waarom geen praktische, maar ceremoniële cadeau's? Wat misschien onpraktisch lijkt voor dit gezin, was in feite precies wat Jozef en Maria nodig hadden.
Begin Corona Lockdown opent nieuwe horizonten
Geplaatst op zondag 27 december 2020
Vandaag begint de derde nationale lockdown in Israël, die ons dwingt om de komende weken thuis te blijven. Welke nieuwe verbindingen opent deze crisis voor ons? Wie zijn de mensen, culturen, ideeën en buren die we kunnen ontmoeten? Hoe reageren we op deze nieuwe wereld?
Vaccinatiecampagne tegen Corona vlot gestart in Israël
Geplaatst op zondag 27 december 2020
Nadat premier Netanyahu en minister van Volks­gezond­heid Yuli Edelstein zich lieten vaccineren tegen het Covid-19 virus, is de vaccinatie vlot van start gegaan. De callcenters hadden het (te) druk met afspraken maken, en Israël hoopt 16.000 personen per dag te vaccineren.
De kerstgroet van premier Benjamin Netanyahu
Geplaatst op vrijdag 25 december 2020
'Ik wens de vele christelijke vrienden van Israël over de hele wereld een goed kerstfeest. Namens het volk van Israël dank ik ieder van jullie voor jullie gebeden en steun', zei de Israëlische premier in zijn kerstgroet, waarin hij wees op de 'Abraham-akkoorden'.
Is de Messias de zoon van David? (Deel 1)
Geplaatst op vrijdag 25 december 2020
2000 jaar geleden waren de Joden in Galilea, in Judea en buiten Eretz Israel, het land Israël, er volledig van overtuigd dat Yeshoea (Jezus), de inspirerende rabbi-leraar en de wonderdoener, de zoon was van een man met de naam Jozef, 'uit het huis van David'.
Groeten uit Israël – Bijbelse psychologie
Geplaatst op vrijdag 25 december 2020
Israël staat op het punt om een derde lockdown opgelegd te krijgen. Voor mij betekent het dat ik opnieuw beland in een situatie van het managen van drie kleine huilende meisjes, en dat gedurende 24 uur, 7 dagen per week.
Muziekvideo: Aanbiddingsmuziek van Tiferet Yeshua
Geplaatst op vrijdag 25 december 2020
In deze kersttijd mag u luisteren naar gevoelige aanbiddings­muziek van de Hebreeuws­talige Messiaanse gemeente Tiferet Yeshua in Tel Aviv. De video is in het Hebreeuws en Engels ondertiteld.
Shabbats­lezingen: Vrijgekocht tot Gods eigendom
Geplaatst op vrijdag 25 december 2020
Onderkoning Jozef verkocht aan de Egyptenaren graan in ruil voor voor hun vee en grond, zodat alles en iedereen eigen­dom werd van Farao. Wij mogen weten en ervaren, dat Jezus ons heeft los­gekocht van de zonde en de dood om Zijn eigendom te zijn.
Israëli's die het Kerstfeest vieren
Geplaatst op donderdag 24 december 2020
Terwijl families wereldwijd kerstliederen zingen en cadeaus rond de kerstboom uitwisselen, willen steeds meer Israëli’s deelnemen aan de festiviteiten. Dit jaar vieren meer Israëli's Kerstfeest dan ooit tevoren. Ze hebben het vanuit de diaspora meegebracht naar Israël.
Emotionele boodschap van een Holocaust overlevende
Geplaatst op donderdag 24 december 2020
‘Dit is mijn afscheidsevenement’, zei Pesach Anderman, een 91–jarige overlevende van de Holocaust bij een bijzondere viering (via Zoom) van het aansteken van de Chanoekah kaars voor de Keren Hayesod Donateursgemeenschap in Duitsland.
Groeten uit Israël - Met het gezin naar Brazilië
Geplaatst op donderdag 24 december 2020
Ik heb altijd al de drang gehad om avonturen te beleven, maar tege­lijker­tijd was ik bang voor een wereld die ik niet kende. Ik schrijf u nu we weer terug zijn van een vierde reis naar Brazilië, want ik heb een grote veran­dering in mezelf gecon­stateerd.
Defensie: Christin, Israëli en officier in de IDF
Geplaatst op donderdag 24 december 2020
In deze video maken we kennis met Hadeel, 21 jaar en christin, die bezorgd aan haar militaire diensttijd begon. Zij was de eerste in haar familie die dienst nam bij de IDF. Zou zij worden geaccepteerd door haar kamer­genoten en collega's? Dat bleek erg mee te vallen.
Groeten uit Israël - Verkiezingen, wat een Kerstcadeau!
Geplaatst op woensdag 23 december 2020
Precies op tijd voor de Kerstdagen kregen we een cadeau van onze politici: de vierde verkiezingen in twee jaar tijd. En over Kerstfeest gesproken, u vraagt zich waarschijnlijk af wat de Kerstman hier in Jeruzalem te zoeken heeft...
Zonder God zou Israël een stuk gevaarlijker zijn
Geplaatst op woensdag 23 december 2020
Een van mijn beste vrienden zou zonder God waarschijnlijk een van de grootste misdadigers ter wereld zijn. Zonder Gods liefde en leiding zou hij allang aan lager wal zijn geraakt. Zelf zegt hij: ‘Mijn beslissing om Jezus te volgen, houdt mij in toom.’
Techniek: Hulpmiddelen voor veilig autorijden
Geplaatst op woensdag 23 december 2020
Auto's bevatten tegenwoordig steeds meer elektronica, en zijn verbonden met het internet. Dat maakt hen kwetsbaar voor aanvallen door hackers, die cyber-aanvallen kunnen uitvoeren, zoals het uitschakelen van de remmen, of het buitensluiten van de bestuurder.
Joods-Arabisch orkest kweekt goodwill in MO
Geplaatst op woensdag 23 december 2020
Na positieve reacties op een videoclip met een Emiraten-lied, krijgt het orkest meer kansen om van haar te laten horen: dit keer door middel van een concert gewijd aan de klassieke Egyptische muziek.
Eerste officiële evenement van Israël en Marokko
Geplaatst op dinsdag 22 december 2020
Welkom, mijn lieve broeder, het is mijn wens dat onze twee volken samen vele feestdagen zullen vieren', zei de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, tegen zijn ambtgenoot, de Marokkaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Omar Hilale, tijdens een Chanoekah-viering.
Groeten uit Israël - Ons eerste bezoek aan Jericho
Geplaatst op dinsdag 22 december 2020
Mijn man en ik waren beiden nog nooit in Jericho geweest, want toegang daar is strikt verboden voor Israëlische burgers. Maar in verband met Chanoekah heeft het leger de toegang tijdelijk mogelijk gemaakt.
De Zionisten (27): Oostenrijkse Zioniste Erna Patak
Geplaatst op dinsdag 22 december 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als 27e: de Oostenrijkse Holocaust-overlevende Erna Patak.
Toerisme: Jesus Trail, wandelen waar Jezus liep
Geplaatst op dinsdag 22 december 2020
Als toerist bezoek je Israël gewoonlijk in een autobus of auto. Een wandeling door het land geeft toch een veel intersere indruk van het land. De Jesus Trail is een wandelroute van vier dagen door Galilea, van Nazareth naar Kapernaüm.
IJshockey maakt geschiedenis in de woestijn
Geplaatst op maandag 21 december 2020
Er is geschiedenis geschreven in Dubai: voor het eerst sinds de ondertekening van het vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten vond een professioneel sportevenement plaats tussen teams uit Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.
Ongelofelijk: Israëli's delen voedsel uit aan armen in VS
Geplaatst op maandag 21 december 2020
Na tientallen jaren van genereuze hulp van de VS aan Israël, zowel financieel als anderszins, heeft Israël de laatste tijd een paar mogelijkheden gehad om iets terug te doen, door voedsel uit te delen aan de behoeftigen in de Verenigde Staten.
Groeten uit Israël – Vaccinaties lijken een afstudeerfeest
Geplaatst op maandag 21 december 2020
De stemming tijdens het begin van de vaccinaties werd volgens sommigen beschreven als vergelijkbaar met de stemming die er heerst aan het einde van een schooljaar. Desondanks staat er een derde lockdown voor de deur.
Terreur in Samaria: Moeder van 6 kinderen vermoord
Geplaatst op maandag 21 december 2020
Esther Horgan, moeder van zes kinderen uit Tal Menashe in Noord-Samarië, werd zondagavond vermoord bij een terreuraanslag in het Reihan-bos, waar ze aan het joggen was. Zij is het derde Israëlische slachtoffer van een moord in 2020.
Archeologie: Olielampenfabriek Beth Shemes herontdekt
Geplaatst op maandag 21 december 2020
Vorige week meldden we de vondst van één olielamp, nu van een complete fabriek van olielampen, opge­graven in Beth Shemesh. Eigenlijk moet je zeggen: her­opge­graven, want in 1934 werden hier een watercistern en olielampen gevonden, maar de plaats raakte vergeten.
Verschijnt in deze dagen de Ster van Bethlehem?
Geplaatst op zondag 20 december 2020
Houdt u vast! Volgens sterren­kundigen zal de Ster van Beth­lehem – althans de samen­stand van twee grote planeten – net voor de Kerst aan de hemel verschijnen. Is deze astro­nomische gebeur­tenis een teken van Jezus tweede komst?
Groeten uit Israël - Begin van het eind voor Corona?
Geplaatst op zondag 20 december 2020
Zal het begin van de vaccinaties het begin van het einde van het Corona-tijdperk betekenen? 'Eén klein prikje, maar een grote sprong voorwaarts voor ons allemaal’, zei premier Benjamin Netanyahu, toen hij gisteren als eerste de injectie ontving.
Netanyahu laat zich vaccineren; bevolking is sceptisch
Geplaatst op zondag 20 december 2020
Israël heeft zich sterk ingespannen en veel kosten gemaakt om voldoende Covid-19 vaccins aan te schaffen voor de gehele bevolking. Maar een groot deel van die bevolking laat zich niet vrijwillig vaccineren. Premier Netanyahu liet zich vaccineren en gaf daarmee een voorbeeld.
Is gedwongen vaccinatie in Israël juist?
Geplaatst op zondag 20 december 2020
‘Door middel van bureaucratie, die dictatorialer is dan welke wet dan ook, hopen voorstanders van het vaccin het aan iedereen op te leggen,’ beschuldigt het voormalige Knessetlid Moshe Feiglin op zijn website. 'De mens is soeverein over zijn lichaam.'
Terug naar de Iran-deal: bedreiging voor stabiliteit in Midden-Oosten
Geplaatst op vrijdag 18 december 2020
Uit verklaringen van velen die dichtbij de gekozen president staan, blijkt dat Biden van plan is om binnen de eerste zes maanden van zijn ambtstermijn, zonder nieuwe voorwaarden, terug te keren naar de oorspronkelijke Iran-deal (JCPOA).
Vreugde te midden van mistroostigheid
Geplaatst op vrijdag 18 december 2020
Christenen worden verondersteld een volk vol vreugde en dankbaarheid te zijn. Toch laten velen zich neerdrukken door de somberheid en het onheil van de Covid-19 pandemie en de donkere winternachten. De doop met vuur kan de kilte uit het Christendom verdrijven.
Toen Chanoekah een 'oorlogsmisdaad' werd
Geplaatst op vrijdag 18 december 2020
De Palestijnse Autoriteit heeft nooit geaarzeld om grote woorden te gebruiken haar strijd tegen Israël en het Joodse volk. Deze keer hekelen de Palestijnen de Joden, omdat zij de Joodse geschiedenis van Chanoekah vieren bij het graf van de Aartsvaders.
Golf-journalist: 'God schiep ons om in vrede te leven'
Geplaatst op vrijdag 18 december 2020
Toen de Golfstaten besloten om vrede te sluiten met Israël, gingen veel mensen daarin mee en veranderden hun gevoelens ten opzichte van de Joodse Staat schijnbaar van de ene op de andere dag. Maar voor anderen blijkt 70 jaar anti-Israëlische indoctrinatie moeilijker te overwinnen.
Muziekvideo's: Nog even Chanoekah
Geplaatst op vrijdag 18 december 2020
Het Chanoekahfeest ligt net achter ons, en we kijken nog even terug op dit feest van bevrijding van de Griekse overheersing en herinwijding van de Tempel. Bovenstaande video kreeg de naam Rise to the Top, en is geschreven en uitgevoerd door Yerachmiel Ziegler.
Shabbatslezingen: Wie in wijsheid tekortschiet.....
Geplaatst op vrijdag 18 december 2020
In Gods wijsheid laat Hij de trotse verwende zoon Jozef slavenwerk doen en zelfs in de gevangenis komen, tot Hij hem gevormd heeft tot een instrument dat mag dienen om zijn stam, ja een heel land, in het leven te behouden tijdens een grote hongersnood.
Protest kleine ondernemers tegen regering-Netanyahu
Geplaatst op donderdag 17 december 2020
Een meerderheid van de kapitalistisch ingestelde kleine ondernemers is traditioneel verbonden met de regerende Likoedpartij. Maar het falen van deze regering heeft velen er toe gebracht, zich aan te sluiten bij de wekelijkse demonstratie tegen Netanyahu.
Filmbeelden Gal Gadot verlichten de skyline van Dubai
Geplaatst op donderdag 17 december 2020
Hollywoodfilms met Israëlische acteurs in de hoofdrol worden vaak verboden in veel Arabische landen. Maar in de Verenigde Arabische Emiraten wordt de Israëlische actrice Gal Gadot meer dan het levens­groot getoond. Een bewijs dat de vrede tussen Israël en de Golfstaat echt is.
Groeten uit Israël - Stemmen studenten beter?
Geplaatst op donderdag 17 december 2020
In de aanloop naar mogelijke nieuwe verkiezingen staat er één school, het Blich-Gymnasium, in de schijn­werpers. Door de jaren heen is namelijk gebleken dat de studenten daar een heel goede ‘politieke’ neus hebben.
Israëli's herbegraven Joodse beenderen uit Jericho
Geplaatst op donderdag 17 december 2020
De fatsoenlijke begrafenis van menselijke resten van Joden uit de tijd van de Tweede Tempel, waarvan de oude graven nabij Jericho door Arabische plunderaars werden ontheiligd, werd maandag eindelijk afgesloten met de onthulling van een speciale gedenksteen.
Succesvolle onder­scheppings­testen David's Sling
Geplaatst op donderdag 17 december 2020
De Israel Missile Defense Organization (IMDO) en het Amerikaanse Missile Defense Agency (MDA) hebben dinsdag met succes een reeks onder­scheppings­testen afgerond van het David's Sling wapensysteem, dat beschermt tegen kruisraketten en ballistische raketten.
'Zeg dat jullie Israëli's zijn - dan word je beter behandeld!'
Geplaatst op woensdag 16 december 2020
Wat de Israëli's wellicht nog meer heeft verrast dan de eigenlijke norma­liserings­over­een­komst met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is het over­duidelijke en oprechte onthaal dat ze van hun nieuwe Arabische vrienden hebben gekregen.
Groeten uit Israël - Wij vieren het Licht
Geplaatst op woensdag 16 december 2020
In de donkerste maand van het jaar vieren Joden en christenen het licht. Het leven schept licht op deze aarde, en wij mensen zijn hier de bron van het licht. Wij moeten ons inspannen om de duisternis in ons en om ons heen te verdrijven.
Israël wil tegen 2050 voldoen aan Klimaatakkoord
Geplaatst op woensdag 16 december 2020
Israël wil binnen 30 jaar gaan voldoen aan het Klimaat­akkoord van Parijs door bijna alle privé-auto's van de weg halen, van hernieuw­bare energie­bronnen zijn primaire energie­bron maken en de uitstoot van broei­kas­gas­sen met maar liefst 80 procent verminderen.
Techniek: Hoe ver is Israël met zelfrijdende auto's?
Geplaatst op woensdag 16 december 2020
Misschien rijden er eerder dan u denkt zelfrijdende auto's in Israël. Het ministerie van Vervoer werkt aan wetgeving die autonome voertuigen zou toestaan. Misschien wordt Israël het eerste land waar ze mogen rondrijden.
Israël verzendt 10 miljoen bloemen naar Europa
Geplaatst op dinsdag 15 december 2020
De voorbereidingen voor evenementen rond Nieuw­jaar zijn in Europa in volle gang en Israëlische bloemen­kwekers verzenden 10 miljoen bloemen en sier­takken naar het continent op speciale vracht­vluchten naar de bloemen­veilingen in Europa en in de Scandi­navische landen.
Luchthaven Ben Goerion is weer in bedrijf
Geplaatst op dinsdag 15 december 2020
Israëli's houden van reizen. En dat is waarschijnlijk een understatement. Een van de moeilijkste onderdelen van de coronacrisis is voor Israëli's dat ze geen andere plaatsen in de wereld kunnen bezoeken, of buitenlandse bezoekers kunnen ontvangen.
Groeten uit Israël - Corona, is het einde in zicht?
Geplaatst op dinsdag 15 december 2020
Na 10 maanden Corona lijkt het erop dat we de komende Pesach-vakantie normaal zullen kunnen vieren. En ik beloof u dat ik binnenkort alleen nog maar zal schrijven over de interessante en mooie dingen in ons land Israël.
De Zionisten (26): Journalist Abba Achimeïr
Geplaatst op dinsdag 15 december 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als 26e: de Russische Joodse journalist Abba Achimeïr.
Toerisme: Wandeling door Jeruzalem tijdens Chanoekah
Geplaatst op dinsdag 15 december 2020
Deze week viert het Joodse volk Chanoekah, het feest van de herinwijding van de tempel door de Makkabeeën in het jaar 164 voor Christus. Op de chanoekiah-kandelaar wordt elke dag een kaars meer aangestoken. Beleef het mee in de Oude Stad van Jeruzalem.
Veel Indonesische Moslims houden van Israël
Geplaatst op maandag 14 december 2020
Er wordt veel gespeculeerd, dat nog twee moslim­landen vrede zullen sluiten en de betrek­kingen met Israël zullen normaliseren voordat de Ameri­kaanse president Donald Trump het ambt neerlegt. De twee landen waarvan iedereen dit verwacht zijn Oman en Indonesië.
Ook de islamitische Gazastrook is in Kerststemming
Geplaatst op maandag 14 december 2020
Er is geen duidelijker teken dat het Kerstfeest in de regio aan populariteit wint, dan het feit dat zelfs in de door de Islamisten bestuurde Gazastrook de lokale bevolking in de feeststemming komt. Bij voorbeeld door een kerstboom op een mondkapje te borduren.
Groeten uit Israël - Eindelijk Chanoekah-vakantie
Geplaatst op maandag 14 december 2020
De Chanoekah-vakantie geeft ons even pauze van het uitput­tende thuis­onderwijs via Zoom. Gelukkig gaan de scholen langzaamaan weer open. Maar ook start de cursus die onze oudste zoon volgt voor zijn Bar Mitzwa, die hij in maart hoopt te vieren.
2000 jaar oude olielamp gevonden in Jeruzalem
Geplaatst op maandag 14 december 2020
De archeoloog Rikki Zalut Zalut Har-Tuv van de Ir David Foundation heeft onlangs, net voor Chanoekah, een intacte, complete olielamp uit de Tweede Tempelperiode ontdekt, daterend uit de 1ste of 2de eeuw BCE, tussen de Hasmoneese en Romeinse periode.
'Arabische MK's moeten samenwerken met Netanyanu'
Geplaatst op zondag 13 december 2020
Uit een recent onderzoek, uitgevoerd wegens een mogelijke vierde Israëlische verkiezing in twee jaar, blijkt o.a. dat een meerderheid van de Arabische kiezers wil dat hun ver­tegen­woor­digers in de Knesset meer samen­werken met de regering, zelfs als het een rechtse regering is.
Heel Israël viert het Chanoekah feest, ondanks Corona
Geplaatst op zondag 13 december 2020
We zijn nu halverwege het Chanoeka-feest in Israël, en het land raak tin de stemming. Dit feest, dat een week duurt, verloopt dit jaar natuurlijk een beetje anders door de aanhoudende coronacrisis en de dreiging van een derde lockdown.
Groeten uit Israël - Koken met mijn moeder
Geplaatst op zondag 13 december 2020
In het huis van mijn ouders ontsnapt geen enkele gast aan de keuken. Daar kun je alles proeven wat maar mogelijk is. Mijn moeder kan namelijk erg goed koken. Met enkele vrouwen hebben we laatst een workshop in haar keuken gehouden.
Meeste Israëli's laten zich vaccineren tegen Coronavirus
Geplaatst op zondag 13 december 2020
Volgens een begin december gehouden rondvraag zouden de meeste Israëli's (61%) zich laten vaccineren tegen het coronavirus, bij de orthodoxe gemeenschap was dit 50%; 21% heeft nog niet besloten, en 18% zal de inenting weigeren, wanneer die binnenkort beschikbaar komt.
Israël viert vrede en normalisering met Marokko
Geplaatst op vrijdag 11 december 2020
De Amerikaanse president Donald Trump tweette donderdag, dat hij weer de vrede en de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en een Arabisch moslimland had gefaciliteerd. Dit vierde Arabische land in twee maanden is Marokko, waar veel Joden hebben gewoond.
Een Chanoekah getuigenis van Julia
Geplaatst op vrijdag 11 december 2020
Als we deze week een feest vieren, bekend als het Feest van het Licht, word ik herinnerd aan wat mijn Joodse collega Julia Pascoe me vorige week vertelde: 'Als Chanoekah er niet was geweest, zouden we geen Kerstfeest hebben!'
Israëli's en Arabieren helpen dakloze Amerikanen
Geplaatst op vrijdag 11 december 2020
Soms worden de rollen omgedraaid. Het traditionele patroon is dat Israël en zijn Arabische buren de hulp van het rijke Amerika zoeken. Nu bundelen Israël en zijn nieuwe Arabische vredespartners hun krachten om de arme inwoners van de Amerikaanse hoofdstad te steunen en te troosten.
Groeten uit Israël - 'Kol HaKawod’ (goed gedaan!)
Geplaatst op vrijdag 11 december 2020
Het is belangrijk om onze medemens te prijzen, maar vooral ook onze kinderen. Bij mijn drie jonge dochters gebruik ik deze uitdrukking honderden keren per dag. Mijn meisjes zullen zo met een heel groot zelfvertrouwen opgroeien.
Muziekvideo: Kippalive zingt 'Be a Light'
Geplaatst op vrijdag 11 december 2020
In deze week van het Chanoekafeest, het feest van de herinwijding van de Tempel en het wonder van de olie die voldoende was om de lampen op de menorah in de Tempel acht dagen te laten branden, een lied van de bekende Israëlische muziekgroep Kippalive.
Shabbatslezingen: '#Me Too' en de vrouw van Potifar
Geplaatst op vrijdag 11 december 2020
In Genesis 39 gaat het over iemand die seksueel wordt lastig vallen. Deze dingen gebeuren ook nog te vaak in onze tijd. Meestal staat de man sterk tegenover de vrouw, maar in dit geval is het andersom. Een gefrustreerde vrouw wil haar verlangens bevredigen bij haar slaaf.
Het niet-regeren van de Likoedpartij
Geplaatst op donderdag 10 december 2020
Bibi's partij regeert niet en de premier mag de prijs betalen. Fundamentele hervormingen in het justitiële systeem zijn uitgebleven, en de Blauw-Wit minister van Justitie heeft 91 nieuwe rechters kunnen benomen zonder de vereiste instemming van de Likoedpartij.
Bennett: Israël heeft een dwaze obsessie voor Bibi
Geplaatst op donderdag 10 december 2020
Gideon Sa'ar gaat met een eigen partij deelnemen aan de verkiezingen om Netanyahu te verdrijven. Bennett dringt er bij de oppositie op aan om zich niet alleen met Netanyahu bezig te houden, maar een alternatief beleid te presenteren voor de werkelijke problemen.
Defensie: Israëls nieuwste korvet in Haifa aangekomen
Geplaatst op donderdag 10 december 2020
Israël kreeg drie weken geleden de eerste van vier geavanceerde marine korvetten officieel in bezit, die de Duitse scheepsbouwer Thyssen Krupp voor de Joodse Staat bouwt. Ze vergroten Israëls vermogen tegen Iran c.s. op te treden.
Aliens bestaan! bevestigt Israëlische professor
Geplaatst op donderdag 10 december 2020
Een gepensioneerde Israëlische generaal haalde deze week de krantenkoppen in de VS toen hij claimde dat aliens bestaan en dat de president van de VS, Donald Trump, bijna een geheim verbond tussen de buiten­aardsen en de Amerikaanse regering had onthuld.
Groeten uit Israël – Dit jaar is Chanoekah heel anders
Geplaatst op donderdag 10 december 2020
Het Chanoekah-feest begint vanavond. Deze morgen neemt onze regering aanvullende besluiten, om het risico op besmetting beter onder controle te houden. We zullen deze keer de kaarsen in heel kleine kring moeten aansteken.
Komt er normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië?
Geplaatst op woensdag 9 december 2020
Saoedi-Arabië zou Israëls hightech, innovatieve landbouw en watertechnologie goed kunnen gebruiken, vooral voor het Neom-project aan de kust van de Rode Zee. Maar volledige normalisering van de betrekkingen is voorlopig nog niet in zicht.
De eerste coronavaccins zijn in Israël aangekomen
Geplaatst op woensdag 9 december 2020
De eerste doses van het coronavaccin van Pfizer en Biontech zijn in Israël aangekomen. Een DHL-vracht­vlieg­tuig landde vanochtend op de luchthaven Ben Goerion, waar het werd ontvangen door premier Netanyahu en zijn minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein.
Santa Claus deelt mondkapjes uit in Jaffa
Geplaatst op woensdag 9 december 2020
De oude havenstad heeft zijn jaarlijkse kerst­boom­verlichting feestelijk ontstoken, enkele weken na een incident tussen Joden en christenen. Ook in Bethlehem werd traditioneel een grote kerstboom opgetuigd en ontstoken op een erg leeg Kribbeplein.
Groeten uit Israël - Logica? Bepaald niet!
Geplaatst op woensdag 9 december 2020
Eigenlijk zou er vanavond een avondklok worden ingesteld, maar dit plan kreeg geen brede steun. In plaats daarvan mogen vanaf vandaag alle winkels en winkelcentra weer open. Lijkt dit een logisch alternatief?
Techniek: City Transformer, parkeert als motorfiets
Geplaatst op woensdag 9 december 2020
In Israël is een volledig elektrische auto ontwikkeld, die bij het parkeren ongeveer zo veel ruimte inneemt als een motor. De naam ‘City Transformer’ lijkt niet voor niets gekozen. Bij massaal gebruik van deze auto zouden parkeer­problemen nagenoeg tot het verleden behoren.
Sjeik koopt de helft van voetbalclub Beitar Jerusalem
Geplaatst op dinsdag 8 december 2020
De Abraham-akkoorden ontwikkelen zich snel: de nieuwste fase was de aankoop van 50% van de voetbalclub Beitar Jerusalem door sjeik Hamad bin Khalifa Al Nahyan, een lid van de koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten.
Iraniër hangt vlag Israël en bedankje aan Mossad op
Geplaatst op dinsdag 8 december 2020
De Israëlische media waren dinsdag in de ban van een korte videoclip, gefilmd door een Iraanse blogger, die een Israëlische vlag liet zien, opgehangen in Teheran, samen met een bedankje aan de Mossad, die wordt verdacht van het doden van een Iraanse atoom­geleerde.
Netanyahu promoot Israël als pionier in 'Alternatief Vlees'
Geplaatst op dinsdag 8 december 2020
Premier Benjamin Netanyahu bezocht deze week Aleph Farms, een Israëlische food-tech startup die gespe­ciali­seerd is in kweekvlees, dat is vlees dat in een laboratorium uit echte koeiencellen wordt gekweekt. Hij proefde geen verschil tussen kweekvlees en gewone biefstuk.
Groeten uit Israël - Een Chanoekah verrassing...
Geplaatst op dinsdag 8 december 2020
Tijdens Chanoekah (in Nederland ook wel 'chanoeklaas' genoemd) is het gebruikelijk om de kinderen te verrassen met een cadeautje. En dit is precies wat we nu van onze regering hebben gekregen. Wat voor een cadeau? U kunt er hier meer over lezen.
De Zionisten (25): Journalist Nachoem Sokolov
Geplaatst op dinsdag 8 december 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als 25e: de Poolse journalist Nachoem Sokolov.
Toerisme: Dieren in het natuurreservaat Hoela vallei
Geplaatst op dinsdag 8 december 2020
De Hoela vallei is een waterrijk gebied, waar jaarlijks duizenden trekvogels een paar dagen neerstrijken, op doorreis naar Afrika. Oorspronkelijk was het een ongezond moerasgebied; het is deels drooggelegd voor landbouwgrond en deels veranderd in een botanische tuin.
Honderden Ethiopische Joden in Israël aangekomen
Geplaatst op maandag 7 december 2020
Een eerste groep van 316 Ethiopische Joden landde donderdag op het vliegveld Ben Goerion, vrijdag gevolgd door een andere groep van zo'n 100 personen. Daarmee kwam een einde aan de eerste fase van Operatie Tzoer Israël.
Brand gesticht in de Jeruzalemse Kerk van alle Volken
Geplaatst op maandag 7 december 2020
Een verwarde man heeft vrijdag geprobeerd brand te stichten in de Kerk van alle Volken in de Tuin van Getsemane, aan de voet van de Olijfberg in Jeruzalem. Deze is gebouwd op de plaats waar volgens de vier evangeliën Jezus in doodsangst bad voor zijn arrestatie en kruisiging.
IKEA heropent winkels in Israël, ondanks Corona-regels
Geplaatst op maandag 7 december 2020
IKEA Israël trotseerde zondag de corona-voor­schriften van de regering en heropende zijn winkels in de Joodse Staat. De klein­handels­gigant heeft de overheid maan­den­lang onder druk gezet om terug te keren naar de normale gang van zaken, of economische ineen­storting te riskeren.
Groeten uit Israël - Corona is er nog steeds
Geplaatst op maandag 7 december 2020
Wellicht moeten we ons nogmaals aan de corona-beperkingen onderwerpen om deze tijd dan eindelijk achter ons te kunnen laten. Ondertussen kunnen we beginnen met het maken van plannen voor de tijd na Corona.
Archeologie: De Menorah en de Triomfboog van Titus
Geplaatst op maandag 7 december 2020
Als een adembenemende animatie reconstrueert de Boog van Titus de triomfantelijke processie waarin Titus met de enorme hoeveelheid buit, die in 70 jaar CE uit Jeruzalem werd gehaald, waaronder de gouden menora uit de Tempel, door de straten van Rome paradeerde.
Trapt Israël opnieuw in valkuil van nieuwe verkiezingen?
Geplaatst op zondag 6 december 2020
Het is moeilijk te geloven, maar Israël maakt zich langzaam klaar om weer naar de stembus te gaan. Dat ondanks een gevreesde derde golf van het coronavirus, die nu door het land lijkt te gaan. Dat zou de vierde verkiezing in minder dan twee jaar tijd zijn.
Een verloren stam keert uit India terug naar Israël
Geplaatst op zondag 6 december 2020
Binnenkort, op 14 december, komt een groep van 253 Bnei Menashe thuis, maar dit keer in de schaduw van de corona-pandemie. De laatste aliyah, georgani­seerd door Shavei Israel, de organisatie die 'The Lost Tribe' van de Ethiopische Beta Israel thuisbracht, was in 2018.
Groeten uit Israël - Politiek aan de eettafel
Geplaatst op zondag 6 december 2020
Als de hele familie in het weekeinde samenkomt, is het nooit saai. Vooral aan de eettafel, als het onderwerp van gesprek op politiek komt. We zijn het eigenlijk best wel met elkaar eens, maar deson­danks zijn deze gesprek­ken altijd behoorlijk luidruchtig.
'Lockdown heeft weinig invloed op Corona-sterfte'
Geplaatst op zondag 6 december 2020
Overheidsmaatregelen, die bedoeld zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, leiden niet tot verminderde sterftecijfers. Dit concluderen een aantal wetenschappers van Franse universiteiten na het bestuderen van gegevens uit 160 landen.
Minder steun voor anti-Israëlische VN-resoluties
Geplaatst op vrijdag 4 december 2020
De Israëlische VN-ambassadeur Erdan: ‘Jaarlijkse VN-debatten volledig losgekoppeld van de werkelijkheid.’ Dat is volgens Erdan de reden dat de VN maar geen antwoord kan vinden op de Palestijnse zaak.
Israël richt Academie voor Gebarentaal op
Geplaatst op vrijdag 4 december 2020
De oprichting van de Academie voor Gebarentaal is op initiatief van de minister van Cultuur en Sport, Hili Tropper, ter goedkeuring aan de regering voorgelegd als een van de initiatieven die de minister steunt in verband met de bevordering van gelijkheid van personen met handicaps.
Groeten uit Israël - Het onmogelijke proberen
Geplaatst op vrijdag 4 december 2020
Ons Torah gedeelte voor deze week en Chanoekah wijzen ons een weg.'De mens moet streven, maar het resultaat ligt in Gods handen.’ Dit principe kan op heel veel terreinen van het leven worden toegepast en het geeft ons moed en vertrouwen.
Muziekvideo: Een Israëlisch verjaardagsgebed
Geplaatst op vrijdag 4 december 2020
Het lied 'Mijn God die achter de cipres staat' beschrijft Tirza Atar haar hunkering naar liefde, de behoefte die we allemaal hebben, het verlangen dat we niet kunnen opgeven. Het is een rauwe en pijnlijke schreeuw naar God, geschreven door een van Israëls meest getalenteerde liedjesschrijfsters.
Shabbats­lezingen: Kom je beloften na
Geplaatst op vrijdag 4 december 2020
'Betrouwbaarheid is: Doen wat je belooft. Voor­zichtig­heid is: Niets beloven', luidt een oud Joods gezegde. Wanneer je iets belooft, moet je dit ook doen, dat ondervond Jakob die op zijn vlucht God had beloofd Hem te dienen, wanneer God voor hem zou zorgen.
Waarom betreurt Europa de dood van Fakhrizadeh?
Geplaatst op donderdag 3 december 2020
Er van uit gaand, dat Israël schuldig is, heeft de Europese Unie deze week zich gehaast om de moord op de Iraanse nucleaire projectmanager Mohsen Fakhrizadeh te veroordelen, een man wiens grootste verlangen was om de Joden te bombarderen.
Van bedoeïenenherder tot professor
Geplaatst op donderdag 3 december 2020
Jihad El-Sana bracht zijn jeugd door in de woestijn. Nu is de bedoeïen hoofd van de faculteit van Computer­wetenschap aan de Ben Goerion Universiteit, en met Joodse partners begon hij een startup op het gebied van het plaatsen van reclame in digitale media.
Groeten uit Israël - Nieuwe verkiezingen in 2021?
Geplaatst op donderdag 3 december 2020
In april 2019 gooide ik vol verwachting mijn stembiljet in de stembus. Maar na nog twee verkiezingen sindsdien, heb ik geen zin meer om te stemmen. Wie heeft hier schuld aan? De kiezers of onze politici? Ik kan alleen maar hopen dat we allemaal geleerd hebben van de afgelopen twee jaar.
Voormalige militairen opgeleid voor cyberindustrie
Geplaatst op donderdag 3 december 2020
Wie op 18-jarige leeftijd in het leger wordt opgenomen, weet vaak nog niet wat hij na zijn driejarige diensttijd wil doen. Er bestaat wel een grote vraag naar program­meurs en ingenieurs in de Israëlische technologie­sector. Nu wordt deze kloof overbrugd.
Israël staat voor nieuwe zinloze verkiezingen
Geplaatst op woensdag 2 december 2020
Het lijkt erop dat Israël op vervroegde verkiezingen afstevent. Maar dat zal de situatie waarschijnlijk niet zoveel veranderen. De cijfers liegen niet: links kan niet winnen en Bibi zal premier blijven.
Concert voor de Vrede gelijktijdig in Israël en de VAE
Geplaatst op woensdag 2 december 2020
Voor het eerst zal een Israëlisch optreden, het Lied van de Duif, tegelijkertijd worden uitgezonden door de Israëlische televisie en radio, en door de staatstelevisie van de Verenigde Arabische Emiraten.
Israëlische hulporganisatie ZAKA werkt samen met VAE
Geplaatst op woensdag 2 december 2020
De twee hulporganisaties ZAKA en DIHAD hebben tijdens een ceremonie een memorandum van overeenstemming ondertekend over samenwerking op humanitair gebied voor hulp en ondersteuning in internationale crisis- en rampsituaties.
Groeten uit Israël - Een uitstapje naar Tel Aviv - Jaffa
Geplaatst op woensdag 2 december 2020
Eindelijk was er een reden om eens een dag naar Tel Aviv en Jaffa te gaan. We hebben in Jaffa gewandeld en genoten van het uitzicht op Tel Aviv, liepen daarna naar de haven en hebben de Carmelmarkt bezocht. Daar was het echt druk. Afstand houden? Vergeet het maar.
Zes Israëlische uitvindingen bij Time's '100 Innovations'
Geplaatst op woensdag 2 december 2020
Zes Israëlische producten, waaronder een opvouwbare auto, staan op de lijst van Time magazine's 'Best Inventions of 2020: 100 Innovations Changing How We Live'. Time noemt ze uitvindingen 'die de wereld beter, slimmer en zelfs een beetje leuker maken'.
Zijn jullie voor Trump of Biden? en wij zeggen 'Nee'
Geplaatst op dinsdag 1 december 2020
De titel, een interpretatie van Jozua 5:13-14, is de reactie van Israel Today op enkele lezers, die ontstemd waren over artikelen en columns over de Israëlische houding ten opzichte van de Amerikaanse verkiezingen. Onze zorgen liggen bij Israël, en wat de Israëli's te zeggen hebben.
Voor het eerst opent een Joodse School in Dubai
Geplaatst op dinsdag 1 december 2020
Voor het eerst in de geschiedenis wordt volgend jaar in Dubai een Joodse school geopend, als resultaat van de relatie tussen het Israëlische ministerie van Diaspora-aangelegenheden en de Joodse gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Groeten uit Israël – Een Arabische Israëli vertelt
Geplaatst op dinsdag 1 december 2020
Ik heb eindelijk een monteur gevonden die mijn jeep kan repareren. De monteur, een Arabier, wonend in een Arabisch dorpje, vertelde me dat er oude Joodse graven in zijn dorp liggen en dat de naam van deze plaats zelfs in de Hebreeuwse Bijbel wordt genoemd.
De Zionisten (24): Predikant John Charles Hagee
Geplaatst op dinsdag 1 december 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als 24e: de Amerikaanse predikant John Charles Hagee.
Toerisme: Jeruzalem voor en na de Corona-pandemie
Geplaatst op dinsdag 1 december 2020
Jeruzalem was eens de meest bezochte stad in Israël. Dat hoeft geen verrassing te zijn, want Jeruzalem is een heilige stad voor de islam, het christendom en het jodendom. Vandaag is de stad leeg omdat Covid-19 Israël heeft genoodzaakt zijn grenzen te sluiten voor toeristen.