November 2020

De beste nucleaire wetenschapper van Iran is dood
Posted on Monday, November 30, 2020
De vader van het Iraanse nucleaire programma, Mohsen Fakhrizadeh, is dood. Hij werd afgelopen vrijdag vermoord, op weg naar zijn vakantiehuis in Absard, een bergresort 80 kilometer ten oosten van Teheran. Was het en gedurfde Israëlische operatie?
Tel Aviv bevordert romantische ontmoetingen
Posted on Monday, November 30, 2020
De ambtenaren van het stadsbestuur van Tel Aviv hebben echt hun handen vol. Ze moeten niet alleen zorgen voor de vele noodzakelijke belangen van hun burgers, maar ze nemen ook de tijd om te zorgen voor de romantische zaken van de burgers van Tel Aviv.
Groeten uit Israël - Black Friday, Cyber Monday…nou en?
Posted on Monday, November 30, 2020
Wij Israëli's laten ons graag verleiden door de koopjes op 'Black Friday’ en 'Cyber Monday' en staan graag in lange rijen te wachten. Dat geldt niet voor mij, ik koop alleen iets als ik het echt nodig heb. Zelfs ‘Black Friday’ of ‘Cyber Monday’ kunnen dat niet veranderen.
Archeologie: Brede muur beschermde wijk Jeruzalem
Posted on Monday, November 30, 2020
In de tijd van koning David was Jeruzalem een kleine stad, die men nu de Stad van David noemt. Salomo breidde de stad naar het noorden uit met de bouw van de Tempel en zijn plein. Onder koning Hizkia werd een muur gebouwd om een nieuwe wijk te beschermen.
Kerstfeest, Jezus komst als Licht van de wereld
Posted on Sunday, November 29, 2020
Binnenkort vieren we het Kerstfeest, de geboorte van Jezus, de Messias, het Licht van de wereld. Voor christenen een twistpunt wegens de kerstboom en de datum, voor Joden een grote fascinatie. Het lijkt op het lichtfeest Chanoekah, dat ook in december wordt gevierd.
Israel Aerospace Industries wordt geprivatiseerd
Posted on Sunday, November 29, 2020
Het succesvolle defensiebedrijf Israel Aerospace Industries (IAI) zal in de komende maanden bijna de helft van zijn aandelen te koop aanbieden. Het bedrijf, dat het Israëlische ruimteschip naar de maan stuurde, lijdt aan inefficiëntie.
Groeten uit Israël - Normaliteit op proef
Posted on Sunday, November 29, 2020
Het lot heeft beslist welke 15 van de ongeveer 70 winkelcentra in het land mochten worden opengesteld voor een testfase van 10 dagen. Het begon echter op 'Black Friday’, en veel Israëli's maakten enthousiast gebruik van de vele verleidelijke aanbiedingen. Zal deze proef een succes worden?
Corona blijft problematisch bij de Arabische bevolking
Posted on Sunday, November 29, 2020
In de Palestijnse gebieden lijkt de corona-epidemie niet onder controle te krijgen. Op de Westbank zijn sinds het begin van de pandemie ruim 84.000 personen besmet geraakt, waarvan 3000 in de afgelopen week, en tenminste 714 Palestijnen zijn aan de ziekte overleden.
Nog een verbluffende ontwikkeling in het Midden-Oosten
Posted on Friday, November 27, 2020
Zondag vloog de Israëlische premier Benyamin Netanyahu naar Saoedi-Arabië, voor een ontmoeting met kroonprins Mohammed Bin Salman. De kroonprins is voorstander van het normaliseren van de betrekkingen met Israël. Het bezoek werd al weken voorbereid, maar werd geheim gehouden.
Een wonder in de openlucht-synagoge
Posted on Friday, November 27, 2020
‘Ik ontving een geschenk uit de hemel en er vond hier een groot wonder plaats', vertelde Omer Haim, die na een gebedsbijeenkomst in de open lucht, wegens de corona-regels, in elkaar zakte na een hartstilstilstand. Dank zij hulp van MDA-vrijwilliger Raz overleefde hij het.
Groeten uit Israël – De periode van verjaardagen
Posted on Friday, November 27, 2020
Joodse en christelijke kalenders zorgen soms voor verwarring. Oma en opa uit Duitsland feliciteren onze kinderen dan ook altijd op de verkeerde dag. Zij hebben hun verjaardagen gemarkeerd op hun christelijke kalender, en dat leidt vaak tot frustratie.
Arabieren in Golfstaten willen Hebreeuws leren – en u?
Posted on Friday, November 27, 2020
Als gevolg van de hartelijke relatie die zich ontwikkelt tussen Israël en de Verenigde Arabisch Emiraten en Bahrein willen veel zakenmensen in de Golf online Hebreeuws leren. Ook onze lezers kunnen deelnemen aan een online cursus Hebreeuws.
Muziekvideo: De hartekreet van een Israëlische zanger
Posted on Friday, November 27, 2020
Chanan Ben Ari legt in dit lied zijn hart bloot en vraagt de God van Israël: ‘Wat wilt U van mij?’ Toen dit lied uitkwam op de radio en op YouTube, veroorzaakte het behoorlijke opschudding onder orthodox Joodse Israëli's.
Shabbatslezingen: Liefde op het eerste gezicht
Posted on Friday, November 27, 2020
De Bijbel schrijft heel positief over de liefde tussen man en vrouw. Het gezin, een man en een vrouw, zo mogelijk gezegend met kinderen, is Gods doel met de mens. Een gezin met harmonie en vrede, trouw en liefde, waarin geen plaats is voor een derde persoon.
Is de toekomst van Messiaanse gelovigen, Joods?
Posted on Thursday, November 26, 2020
Onze families, vrienden, synagoge en natie bundelden hun krachten om Jezus en Messiaanse Joden uit Israël te houden, maar we waren vastbesloten om te leven als Joden die in Jezus geloven. Maar de tijden veranderen.
Moet de diaspora meepraten over Israëls interne zaken?
Posted on Thursday, November 26, 2020
De kloof tussen de Joden die in Israël wonen en de Joden daarbuiten, in de diaspora, is wijder geworden. Een nieuwe wet, die de Knesset voorschrijft om Joodse leiders rond de wereld te consulteren over te nemen besluiten, zou de kloof kunnen overbruggen.
Groeten uit Israël - Wachten op onze kinderen
Posted on Thursday, November 26, 2020
Aangezien onze jongste zoon zijn militaire dienst­plicht vervult, is de donderdag voor ons een heel bijzondere dag. Op donderdag wachten veel ouders op hun kinderen na een week dienen in het leger. Helaas komen ze niet allemaal weer terug naar huis.
Zware regens en veel bliksems in geheel Israël
Posted on Thursday, November 26, 2020
De zware regens van de afgelopen 24 uur zijn een zegen en een vloek; het waterpeil in het Meer van Galilea is gestegen, maar overstromingen zetten ook straten onder water. Er werd een recordaantal blikseminslagen geteld.
'We moesten een lift bouwen om bij de tunnel te komen'
Posted on Thursday, November 26, 2020
Sinds de terreurgroep Hamas de Gazastrook bestuurd, is deze organisatie gelijk begonnen met een zeer omvangrijke operatie door het aanleggen van tunnels. Om onder de door Israël rond de Gazastrook gebouwde barrière te komen, werd op grote diepte een tunnel gegraven.
Campagne wil globale Joodse solidariteit versterken
Posted on Wednesday, November 25, 2020
Het Israëlische ministerie van Diasporazaken heeft een solidariteits­campagne gelanceerd, waarbij beroemdheden en leiders uit de hele Joodse wereld betrokken zijn, om de krachten te bundelen om samen de Coronavirus-crisis aan te pakken.
Microsoft en Apple voelen zich thuis in Israël
Posted on Wednesday, November 25, 2020
Wie had in 1948 gedacht dat dit kale land zou veranderen in een techno­logische supermacht? Israël heeft een lange weg afgelegd van een kaal landschap naar een bloeiende techno­logische oase, en aan het econo­mische wonder lijkt geen einde te komen.
Groeten uit Israël - 'Wees niet bang, je bent niet alleen'
Posted on Wednesday, November 25, 2020
De onzekerheid over de toekomst boezemt veel mensen angst in. In een lied klinken de volgende woorden: Zelfs als er momenten zijn waarop de angst komt, reikt God ons Zijn hand toe. Hij zal altijd dicht bij ons zijn en als we beven, zal hij ons stevig omarmen.'
De Zionisten (23): Rechter Louis Brandeis
Posted on Wednesday, November 25, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als 23e: de Amerikaanse advocaat en rechter Louis Brandeis.
Iran bedreigt Israël na nieuwe luchtaanvallen in Syrië
Posted on Tuesday, November 24, 2020
De Abraham-akkoorden hebben de balans in het Midden-Oosten misschien tot op zekere hoogte veranderd. Maar ze hebben Iran zeker niet meer geïsoleerd gemaakt, zoals de recente gebeurtenissen laten zien.
Joden in Soedan: We hebben gebeden voor deze dag
Posted on Tuesday, November 24, 2020
'Er is geen echte liefde voor het zionisme hier, en het gaat hier om lokale belangen.' Daarom zijn Israëli's nu welkom om hun kennis, technologie en geld naar een berooid Soedan te brengen. 'Norma­lisatie met Israël zal ons veel voordelen opleveren.'
Groeten uit Israël – Sieraden van munten in Akko
Posted on Tuesday, November 24, 2020
We hebben genoten van een prachtige dag in Akko. We kregen er uitleg van een juwelier over sieraden, gemaakt van oude en nieuwe munten, maakten een wandeling door de oude stad en zagen een indruk­wekkende zons­onder­gang.
De Davidstoren in Jeruzalem wordt gerestaureerd
Posted on Tuesday, November 24, 2020
Aangezien er momenteel geen stromen toeristen zijn, maakt de Israël van de gelegenheid gebruik voor renovatieprojecten aan een aantal toeristische bezienswaardigheden. Een van de grootste daarvan is dat van ‘de toren van David’ in Jeruzalem.
Toerisme: De historie van de Davidstoren
Posted on Tuesday, November 24, 2020
Terwijl de Davidstoren wordt gerestaureerd, kunnen we er in deze video toch even rondkijken, en ons laten informeren over de geschiedenis van deze beroemde citadel, die meer met koning Herodes dan met koning David te maken heeft.
Opwinding over Netanyahu's bezoek aan Saoedi-Arabië
Posted on Monday, November 23, 2020
De Israëli's zijn opgewonden over het onverwachte sensationele bezoek van premier Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Saoedi-Arabië. Saoedische functionarissen bevestigden de geheime bijeenkomst, die nieuwe hoop op vrede geeft.
Oordeel over de landen die Gods volk verstrooiden
Posted on Monday, November 23, 2020
Er is veel commentaar geleverd op de ongekende verdeeldheid in onze samenleving waarvan we de laatste tijd getuige zijn geweest, met name in Amerika tijdens de recente verkiezingen en in Groot-Brittannië door zowel de Brexit en het coronavirus.
Harverwarmende kalligrafie uit Dubai
Posted on Monday, November 23, 2020
Tawfik Zakaria is een getalenteerde kalligraaf uit India die in Dubai woont. Vorige week twitterde hij twee keer afbeeldingen van zijn kunstwerken, met de naam van de president en het woord Koran in het Hebreeuws, die president Re'oeven (Roevi) Rivlin hebben ontroerd.
Groeten uit Israël - Ons nieuwe dagelijkse leven
Posted on Monday, November 23, 2020
Elke dag probeer ik een onderwerp te bedenken dat ons, Israëli's, op dit moment bezighoudt in ons dagelijks leven, en wat niets te maken heeft met het virus. Maar het lukt me niet, we zullen moeten wennen aan dit nieuwe leven van alledag en het accepteren.
Situatie bij de Syrische grens vraagt nieuwe strategie
Posted on Sunday, November 22, 2020
Een ernstige escalatie op de Golanhoogten, het plaatsen van antipersoonsmijnen bij de grens, heeft ervoor gezorgd dat Israëlische leiders op zoek zijn naar nieuwe manieren om de Iraanse dreiging te bestrijden: ligt de oplossing bij het bewapenen van de Syrische Druzen?
Het Midden-Oosten is fundamenteel veranderd
Posted on Sunday, November 22, 2020
Er vinden fundamentele veranderingen plaats in het Midden-Oosten, die uiteindelijk de diplomatieke kaart van de regio nieuw zullen inkleuren, inclusief die van de zo belangrijke Perzische Golf. De koers is uitgezet voor Israël om eindelijk een belangrijke speler in de regio te worden.
Groeten uit Israël - Mijn vakantie is weer voorbij
Posted on Sunday, November 22, 2020
Na een paar dagen vakantie kan de dagelijkse routine nu weer beginnen. We hadden dus de kans om de afgelopen dagen als gezin door te brengen en zijn gezamenlijk twee middagen weggeweest, een keer naar Jeruzalem, een andere keer naar Tel Aviv.
Israëli's afwachtend betreffend corona-vaccinatie
Posted on Sunday, November 22, 2020
Ruim de helft van de Israëli's wil niet tot de eerste groep behoren die wordt gevaccineerd tegen het coronavirus, wanneer er binnenkort vaccins beschikbaar komen, blijkt uit een enquête, gehouden in opdracht van het Israel Democracy Institute. Ze wachten liever even af.
PA hervat de veiligheids­coördinatie met Israel
Posted on Friday, November 20, 2020
De Palestijnse Autoriteit hervat de veiligheids­coördinatie met Israël, die zij in mei dit jaar demon­stratief hadden opgezegd. Israël juicht deze ontwikkeling toe, maar Hamas in de Gazastrook is woedend en noemt het 'verraad van nationale waarden en principes'.
Muziekvideo: Groot is uw trouw - Mah ne'eman Attah
Posted on Friday, November 20, 2020
In deze video hoort u het lied Groot is Uw trouw, o Heer, gezongen in het Hebreeuws, met Hebreeuwse en Engelse ondertiteling, gezongen door de kunstenaars Yoni Davis en Dariel Myers, studenten van de Messiaanse kunstopleiding Yuval Arts.
Israëli gaat in Amerikaanse basketbalcompetitie spelen
Posted on Friday, November 20, 2020
Het is de droom van elke professionele basket­bal­speler, en werkelijk een groot succes voor de pas 19-jarige Deni Avdija, die nu als negende speler wordt geselecteerd door een team binnen de Amerikaanse basketbalcompetitie National Basketball Association (NBA).
Spugen op Jezus zal niet ongestraft blijven
Posted on Friday, November 20, 2020
Israel Today sprak met een Arabische Christen in Tel Aviv, die een arts van Magen David Adom betrapte toen hij op iconen van Jezus en de Maagd Maria spuugde. De ophef in de media hierover noodzaakte de Israëlische politie om in actie te komen.
Is een chassidische tiener de profeet die we nodig hebben?
Posted on Friday, November 20, 2020
Kan een chassidische tiener Joden en christenen inspireren? Luister eens naar deze chassidische Joodse rabbijn. Zijn woorden, als 17-jarige, vormen misschien de sleutel voor een opwekking in de christelijke kerk en het Messiaanse Jodendom.
Shabbatslezingen: 'Jakob, je loopt mank'
Posted on Friday, November 20, 2020
Esau gaf niet veel om de zegen van God. Toen hij honger had, gaf hij zijn eerstgeboorterecht aan Jakob voor een bord linzensoep, en kwam de zegen bij de rechtmatige eigenaar, Jakob. Gods zegen wordt ons niet zomaar in de schoot geworpen. Wij moeten ook bereid zijn ervoor te vechten.
Palestijnen pochen: we hielpen Biden Trump verslaan
Posted on Thursday, November 19, 2020
Hebben de Palestijnen nu een president in het Witte Huis geplaatst, zoals volgens hen de christelijke aanhangers van Israël dat deden met Trump? Volgens de Amerikaanse Palestijnse Raad was er een grote opkomst van moslim-kiezers, die meestal op Biden stemden.
Heibel om videoclip Arabische vliegmaatschappij
Posted on Thursday, November 19, 2020
Vrede tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten is van groot belang. De lucht­vaart­maat­schappij van de VAE begint in maart met een lijn­dienst, en maakte een reclame-video, waarin de Tweede Tempel werd genoemd. Dat viel verkeerd bij de Palestijnen.
Delegatie uit van Bahrein op bezoek in Israël
Posted on Thursday, November 19, 2020
Afgelopen woensdagochtend arriveerde op de luchthaven Ben-Goerion een delegatie uit Bahrein onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif Al-Zayani. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is op bezoek in Israël.
Israëlische marine haalt nieuw korvet op in Duitsland
Posted on Thursday, November 19, 2020
Vorige week werd het in Kiel gebouwde schip overge­dragen aan de Israëlische marine. Deze vaart het nieuwe korvet van de Sa'ar 6 klasse naar Israël, waar het in de haven van Haifa zal worden uitgerust met sensoren, wapens en communicatie­middelen.
Waarom de Mossad Al-Qaida leider al-Masri liquideerde
Posted on Wednesday, November 18, 2020
In augustus van dit jaar was de Mossad weer actief op Iraanse bodem. De liquidatie (van de tweede man van Al-Qaida), die nu pas bekendgemaakt is, heeft een ferme boodschap voor zowel Biden als Iran.
Explosief ontdekt aan Israëlische grens met Syrië
Posted on Wednesday, November 18, 2020
Het Israëlische leger heeft dinsdag een bom gevonden op Israëlisch grondgebied aan de grens met Syrië. Hij kon door het leger onschadelijk worden gemaakt. Als reactie nam de Israëlische luchtmacht dinsdag­nacht doelen op Syrisch grondgebied onder vuur.
Tweede Israëlische astronaut gaat de ruimte in
Posted on Wednesday, November 18, 2020
Eytan Stibbe, zakenman en voormalig gevechts­piloot zal als tweede Israëlische astronaut de ruimte in worden gestuurd om deel te nemen aan een weten­schappe­lijke missie, die gepland is voor het einde van 2021.
Nieuwe robot kan zwemmen, rennen en kruipen
Posted on Wednesday, November 18, 2020
Na bestudering van de bewegingen van kakker­lakken en hage­dissen hebben onder­zoekers van de Ben-Goerion Universiteit een nieuwe amfibische robot ter grootte van een hand­palm ontworpen, die kan zwemmen, over water rennen, en kruipen in moeilijk terrein.
Israëls relatie met VS na overwinning van Biden
Posted on Tuesday, November 17, 2020
Trump veranderde de regels van het spel in het Midden-Oosten, dus wat betekent het voor Israël dat Biden in het Witte Huis komt? Biden lijkt op bepaalde punten op Obama, maar hij is niet zijn letterlijke kopie.
De waarheid ligt in het geloven
Posted on Tuesday, November 17, 2020
Veel Israëli's geloven hun Arabische buren, de media en de instellingen niet, alleen Netanyahu. Andere Israëli's geloven geen woord van Netanyanhu, zelfs niet als hij zegt dat een plus en twee is. Geloof is een belangrijke factor, die mede ons leven bepaalt.
De Zionisten (22): Generaal David 'Mickey' Marcus
Posted on Tuesday, November 17, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als 22e: de Amerikaan die de strijd tegen de Arabische legers leidde.
Toerisme: Loop met ons mee langs de Wierookroute
Posted on Tuesday, November 17, 2020
Israel Today/Israel Heute organiseert, na de geslaagde tochten door de Negev, in februari een woestijn­tocht van elf dagen langs de Wierook­route, door Jordanië en Israël. Gelet op de huidige Corona­pandemie gebeurt dit uiteraard onder voor­behoud van de medische situatie.
Video: Rabbi Sacks over de mutatie van antisemitisme
Posted on Monday, November 16, 2020
Rabbi Sacks, de voormalige Britse opperrabbijn die op 7 november overleed, kon niet zwijgen over twee onderwerpen: Israël en antisemitisme. Een video van Sacks beschrijft hoe het anti­semitisme geleidelijk veranderde in anti-Israëlisme, hoewel het in wezen hetzelfde is.
Groeten uit Israël - Raketten, onweer & Corona
Posted on Monday, November 16, 2020
Eindelijk vormde het weer na lange tijd weer eens het belang­rijkste gespreks­onder­werp. Ook de raketten uit het zuiden hebben onze aandacht van Corona afgeleid. Het Corona-kabinet is het er gisteren over eens geworden, geen nieuwe beslis­singen te nemen.
Jeruzalem van Goud: Kruik met gouden munten ontdekt
Posted on Monday, November 16, 2020
Een aardewerk kruik met vier puur gouden munten van meer dan duizend jaar oud (de Vroege Islamitische periode), werd tijdens archeologische opgravingen van de Israel Antiquities Authority (IAA) opgegraven, 'We hebben blijkbaar een oude spaarpot gevonden'.
Raketbeschieting vanuit de Gazastrook
Posted on Sunday, November 15, 2020
Afgelopen nacht klonken om 2 uur de sirenes in Ashdod en in de Shfela vlakte. In totaal zijn 2 raketten uit de Gazastrook in open land ontploft zonder schade te veroorzaken. Als reactie viel het Israëlische leger installaties aan van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt.
Motie Eerste Kamer tegen stemgedrag bij de VN
Posted on Sunday, November 15, 2020
De Eerste Kamer accepteert niet langer, dat de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN zich niets aantrekt van de wens van de Tweede Kamer, door in te stemmen met het negeren van de Joodse banden met de Tempelberg. Hiertoe heeft de Senaat een motie aangenomen.
Groeten uit Israël - Het gebod voor de Shabbatsrust
Posted on Sunday, November 15, 2020
Ongeacht de traditionele christelijke interpretaties van de Shabbat, suggereert Jezus nergens de Shabbat met voeten te treden. Is de huidige lockdown mogelijk Gods manier om ons stil te zetten en onze positie ten opzichte van Hem in dit opzicht te overdenken?
Pfizer zorgt voor doorbraak met coronavaccin
Posted on Sunday, November 15, 2020
Vorige week maakte het Amerikaanse pharma­ceutische bedrijf Pfizer bekend, dat het samen met het Duitse bedrijf BioNTech een vaccin tegen het Coronavirus heeft ontwikkeld, die in fase 3 testen een vermindering van de symptomen met 90 procent heeft laten zien.
Leer van Amerika: haal ze uit de lucht
Posted on Sunday, November 15, 2020
Zoals sommigen in de Amerikaanse media, roept een leidende linkse Israëli op om rechtse ‘leugenaars’ helemaal het zwijgen op te leggen: ‘Leugens zijn terreur tegen de democratie. (…) Daarom is het zich ontdoen van deze leugenaars een daad van zelfverdediging’.
Relatief veel Joden in het Witte Huis
Posted on Friday, November 13, 2020
Joden maken slechts 2% deel uit van de Ameri­kaanse bevolking, en toch hebben zij een substantiële en groeiende plaats in het Witte Huis. Bereid je dus voor op nog meer Joodse echtgenoten, kleinkinderen en ambtenaren in de volgende Amerikaanse regering.
Rabbi Lord Jonathan Sacks overleden
Posted on Friday, November 13, 2020
Rabbi Jonathan Sacks (72) is op 7 november aan kanker overleden. Als opperrabbijn van Groot-Brittannië zorgde hij 22 jaar lang voor de Britse Joden, maar het waren vooral de publieke optredens na die tijd die hem wereld­wijd populair maakten.
Groeten uit Israël - Hoe trouw je een leuk Joods meisje?
Posted on Friday, November 13, 2020
Abraham stuurde zijn bediende Eliëzer er op uit om een geschikte schoon­dochter te gaan zoeken voor zijn zoon Izak. We kunnen uit dit verhaal veel leren, maar de twee belang­rijkste inzichten zijn waar­schijnlijk dat je Gods hulp en ‘Chessed' nodig hebt.
Muziekvideo: De mens is als een boom in het veld
Posted on Friday, November 13, 2020
In zijn artikel 'Groeten uit Israël' van woensdag noemde Aviel Schneider het lied ' De mens is als een boom in het veld', gecomponeerd door de Israëlische dichter Natan Zach en gezongen door Shalom Chanoch. Hier vindt u de tekst en een vertaling.
Shabbats­lezingen: Mag je God om een teken vragen?
Posted on Friday, November 13, 2020
Mag je God om een teken vragen, wanneer je twijfelt, een moeilijke keuze moet maken, of als bevestiging van een woord van God? Ja, dat mag, wanneer je dit vraagt in geloof. Nee, dat mag niet, wanneer je een teken vraagt uit ongeloof.
Reactie uit Soedan: ‘De Jood geeft je niets gratis’
Posted on Thursday, November 12, 2020
In de Soedanese media werd de vrede met de Joodse Staat zeer verschillend ontvangen. Het is niet gemakkelijk om oude denk­patronen te doorbreken. Sommige commen­tatoren proberen dat echter niet eens en zien de samen­werking met Israël als het zoveelste Joodse complot.
Joden, verraad en de toorn van Allah
Posted on Thursday, November 12, 2020
Het feit dat er een normalisering van de betrek­kingen tussen de VAE, Bahrein en Israël kan plaats­vinden, laat nog eens extra duidelijk zien dat het de Palestijnse Autoriteit is, die een vrede met Israël in de weg staat.
Groeten uit Israël – IKEA wil open maar mag niet
Posted on Thursday, November 12, 2020
In het nieuws van gisteren was IKEA hét onderwerp van de dag. IKEA wilde op eigen initiatief haar winkels openen, omdat zij ook een zogenoemde ‘winkel aan de straat’ zou zijn, maar dan wel een bijzonder grote ‘straatwinkel’. Logica is niet altijd van­zelf­sprekend in tijden als deze.
Defensie: Kleur-opnamen van de Yom Kippoer oorlog
Posted on Thursday, November 12, 2020
Het Israëlische ministerie van Defensie heeft vorige maand, ter gelegenheid van de 47e verjaardag van de Yom Kippoer oorlog, kleuropnamen van het conflict in 1973 vrijgegeven, waarvan sommige nooit eerder zijn gepubliceerd.
Moet Biden Trump bedanken voor situatie in Midden-Oosten?
Posted on Wednesday, November 11, 2020
Na het Obama-tijdperk was er weinig vertrouwen in het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid. Het komende Witte Huis heeft echter een ongekende invloed op Iran en heeft een stabielere regio voor zich staan. Zou dat zijn gebeurd zonder Trump?
Twee artikelen, zeven grote Palestijnse leugens
Posted on Wednesday, November 11, 2020
Hoeveel echt grote leugens passen er in twee artikelen in het officiële dagblad van de Palestijnse Autoriteit? Ten minste zeven, te oordelen naar de uitbarsting over de Balfourdag van dit jaar vanuit Ramallah.
Groeten uit Israël - Soldaten planten onze olijfbomen
Posted on Wednesday, November 11, 2020
'Elke boom is als een nieuwe liefde voor Israël,’ merkte een van de soldaten op die olijfbomen aan het planten waren in de woestijn. De kracht van de boom hangt af van hoe goed hij in de grond geworteld is. Dat geldt in geestelijke zin ook voor ons, als gelovige mensen.
'Mine' vindt uw gegevens in bedrijfscomputers
Posted on Wednesday, November 11, 2020
Welke bedrijven hebben mijn gegevens en hoe kan ik ze beschermen, of verwijderen? Voor die vraag richtten drie jonge Israëli's met ruime ervaring op het gebied van informatica en beveiliging van het internet het bedrijf 'Mine' op.
Hoe Israëli's omgaan met Biden's overwinning
Posted on Tuesday, November 10, 2020
Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou je denken, dat het verlies van Trump, die zo ongekend pro-Israël is, ook het verlies van Israël is. Maar tegenwoordig bedoelen rivaliserende Israëlische politieke kampen totaal verschillende dingen met 'pro-Israël'.
Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat overleden
Posted on Tuesday, November 10, 2020
Saeb Erekat, secretaris-generaal van de PLO en hoofd­onder­hande­laar van de Palestijnse Autoriteit, is dinsdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Hij was vorige maand met het coronavirus besmet en voor behandeling naar het Hadassah Ziekenhuis gebracht.
Groeten uit Israël - Acht maanden Corona in Israël
Posted on Tuesday, November 10, 2020
Het jaar 2020 is snel voorbij gegaan, en op de een of andere manier probeer ik de afgelopen acht maanden te verdringen. Acht maanden Corona in Israël. Ik beleef deze periode als apocalyptisch, we zijn in een nieuwe tijd beland.
De Zionisten (21): De Britse minister Arthur Balfour
Posted on Tuesday, November 10, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als 21e: de Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur Balfour.
Soldaten hielpen onze olijfbomen planten
Posted on Tuesday, November 10, 2020
Afgelopen vrijdag hebben Israëlische soldaten onze 1260 nieuwe olijfbomen geplant in de woestijn nabij de grens met de Egyptische Sinaï. Wegens de Corona-beperkingen was het deze keer niet mogelijk, hiervoor vrienden uit Europa uit te nodigen.
Wat zal Trump voor Israël doen in zijn laatste weken?
Posted on Monday, November 09, 2020
Het is bijna traditie geworden, dat een vertrek­kende Amerikaanse president een laatste, gedurfde stap zet jegens Israël, ofwel een verklaring aflegt, een nalatenschap veilig stelt of zelfs het beleid van zijn opvolger in het Midden-Oosten inperkt.
De Amerikaanse verkiezingen en Israël
Posted on Monday, November 09, 2020
De aandacht is als nooit tevoren op Israël gericht, maar niemand heeft een oplossing kunnen vinden. Behalve, zo lijkt het, een veel verguisde zakenman die vecht voor herverkiezing als president van de VS.
Sheikh die terreur prijst verbannen van Tempelberg
Posted on Monday, November 09, 2020
Israël heeft de islamitische geleerde Sheikh Issam Amira verboden de Tempelberg te betreden, nadat hij tijdens zijn wekelijkse preek in de Al-Aqsa-moskee de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty door een moslimterrorist een 'grote eer voor alle moslims' noemde.
Groeten uit Israël - Koopwoede
Posted on Monday, November 09, 2020
Gisteren beleefden we weer een stap terug naar de ‘normaliteit' hier in Israël, we mochten weer gaan winkelen. Maar toegang tot de winkels is beperkt tot 4 personen. Daardoor is er nu drukte buiten de winkels. Maar toch, gisteren was het een soort van kleine feestdag.
Archeologische verrassing: grenssteen van Kfar Nafah
Posted on Monday, November 09, 2020
Op de Golanhoogten, bij de legerbasis Nafah, genoemd naar een Syrisch dorp, is een 1700 jaar oude grenssteen met de Griekse inscriptie 'Kfar Nafah' ontdekt. Dat betekent, dat de plaats al 1700 jaar geleden de naam Nafah droeg.
Demonstranten: 'Trump is weg, Bibi zal volgen'
Posted on Sunday, November 08, 2020
De demonstranten, die het vertrek van premier Benjamin Netanyahu eisen, voelen zich gesterkt na de neder­laag van de Ameri­kaanse president Donald Trump. En de Palestijnen verwachten dat zijn opvolger zijn ambassade naar Tel Aviv terug­brengt.
Groeten uit Israël - Vaarwel Donald Trump
Posted on Sunday, November 08, 2020
Misschien zullen de komende jaren met Joe Biden veel minder slecht zijn dan veel Trump-supporters vrezen, hij wordt als een vriend van Israël beschouwd. Netanyahu zal het nu zonder zijn goede vriend Donald Trump moeten doen, want er breekt een nieuw tijdperk aan.
Minister waarschuwt voor derde golf coronavirus
Posted on Sunday, November 08, 2020
De Israëlische minister van Volks­gezond­heid, Yuli Edelstein, heeft gewaar­schuwd voor een derde golf van besmet­tingen aan het Corona­virus, en bekriti­seerde het kabinets­besluit om aan een straat gelegen winkels te heropenen, tegen de aan­beve­lingen van zijn ministerie in.
Waarom zijn Joden altijd betrokken bij sociale gerechtigheid?
Posted on Friday, November 06, 2020
Hoewel het Joodse volk maar een kleine fractie uitmaakt van de wereldbevolking, hebben veel Joden door de geschie­denis heen consequent aan de front­linies gestaan van grote sociale bewegingen in de VS en rond de wereld.
Groeten uit Israël - Oudere ouders lachen vaker
Posted on Friday, November 06, 2020
'Abraham was honderd jaar oud, toen zijn zoon Izak geboren werd' (Genesis 21:5). Sarah zegt in haar 90 jarige ouderdom: ‘God heeft mij doen lachen’. Rabbijn Hirsch heeft een boeiend commentaar geschreven over de eeuwigheidswaarde van de naam Yitzchak.
Muziekvideo: Hava Nagila, Laat ons gelukkig zijn
Posted on Friday, November 06, 2020
Deze week een bekend feestelijk lied: Hava Nagila, een vast nummer bij veel Joodse festivals, gezongen in het Hebreeuws en het Pools. De tekst is gebaseerd op Psalm 118:24, die zou in 1918 zijn geschreven om de Britse overwinning in Palestina en de Balfour-verklaring te vieren.
Shabbatslezingen: Lot moet verder zonder zijn vrouw
Posted on Friday, November 06, 2020
In het Bijbelboek Genesis moet Lot zonder zijn vrouw verder gaan na de verwoesting van de steden Sodom en Gomorra. Lot moet zijn vrouw achterlaten en dit is misschien wel het treurigste afscheid dat in dit Bijbelboek beschreven wordt.
Israël: VN ‘Saboteert Vrede’ in Midden-Oosten
Posted on Thursday, November 05, 2020
De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan veroordeelde woensdag de Algemene Vergadering voor de goedkeuring van een reeks anti-Israëlische resoluties die jaarlijks aan het internationale orgaan worden voorgelegd.
Vrije bijen: Geeft bijenzwermen een eigen terrein
Posted on Thursday, November 05, 2020
In Israël is men bezig met het inrichten van wat zij 'vrije boerderijen' voor bijen noemen. Waarom zouden bijen in de wereld, vraag je, vrij moeten zijn? Vliegen ze niet al waar en wanneer ze maar willen, heen en weer van de bijenkorf naar de nectarvelden?
Groeten uit Israël - Verkiezingen in de VS en regen ter afleiding
Posted on Thursday, November 05, 2020
Twee gebeurtenissen zorgden ervoor, dat we Corona een tijdje konden vergeten. Ten eerste de verkie­zingen in de VS, de strijd tussen Trump en Biden, en daarnaast een veel aange­namer ervaring, de enorm zware regenval gisteren in vele delen van het land.
Israëls Mossad doet veel meer dan spioneren
Posted on Thursday, November 05, 2020
De beroemde Israëlische inlichtingendienst Mossad doet tegen­woordig veel meer dan top­terro­risten bespio­neren en uitschakelen. Hij was ook betrokken bij de normali­se­ring met de Gofstaten en de snelle aankoop van medische materialen betreffende het coronavirus.
Israëli's en Palestijnen gespannen over verkiezingen
Posted on Wednesday, November 04, 2020
Zowel Israëli's als Palestijnen wachten vol ongeduld op de uitkomst van de Amerikaanse presidents­verkiezingen. Zij zien die als cruciaal voor hun respectieve doelen, maar stemmen voor een tegengesteld resultaat.
Kan Israël blindelings vertrouwen op de VS?
Posted on Wednesday, November 04, 2020
Israël en de Verenigde Staten van Amerika zijn niet altijd de trouwste bondgenoten geweest. Toegegeven: de VS waren het eerste land dat de Joodse Staat officieel erkende, maar daar gingen wel verhitte interne debatten aan vooraf.
Groeten uit Israël - 'Chanoekat Bet', Housewarming
Posted on Wednesday, November 04, 2020
Juist voor de regens konden we de verhuizing naar ons nieuwe huis vieren. Wegens de beperkingen verdeelden we de feeste­lijk­heden over twee dagen, en ook al was donderdag vooral een ver­jaar­dags­feest, het was tegelijkertijd ook feest voor de inwijding van ons nieuwe huis.
'Gabriel' alarmeert eerste hulp bij beschietingen
Posted on Wednesday, November 04, 2020
Het nieuw ontwikkelde alarm­systeem Gabriel is bedoeld om levens te redden bij schiet­partijen. Het detecteert geweerschoten, wijst eerst de hulpverleners de plaats aan en kan helpen om crises in scholen en gebeds­huizen te vermin­deren.
Zoom-meeting met Israëlische en Iraanse ministers
Posted on Tuesday, November 03, 2020
Een historische ontmoeting tussen een Israëlische minister en een hoge Iraanse ambtenaar vond deze week plaats tijdens een internationale media­conferentie via Zoom. Is dit een kleine eerste stap in de richting van normalisatie?
Groeten uit Israël - De nieuwe tractor is onderweg
Posted on Tuesday, November 03, 2020
Dankzij uw hulp wordt de woestijn steeds groener. Maar we merken goed hoe afmattend het werk eigenlijk is. Handmatig onderhoud op deze schaal is gewoonweg niet meer mogelijk. De woestijn wordt steeds groener, zonder onkruid maar nu wel met een blauwe tractor.
De Zionisten (20): Militante zionist Yitzchak Shamir
Posted on Tuesday, November 03, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als twintigste: de militante Yitzchak Shamir.
Israël vanuit de lucht – de Olijfberg in Jeruzalem
Posted on Tuesday, November 03, 2020
De Olijfberg is een berghelling, grenzend aan de oostkant van de Oude Stad van Jeruzalem. Ten oosten ervan begint de Judese woestijn. Vroeger was hij beplant met olijfbomen, nu is hij bedekt met 150.000 graven, en is Jeruzalems grootse Joodse begraafplaats.
Joodse pioniers bidden voor herverkiezing Trump
Posted on Monday, November 02, 2020
Leiders van de Joodse pioniers baden maandag in de ‘Grot van de Patriarchen’ in Hebron voor de her­ver­kiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. De uitkomst van deze verkiezingen heeft veel invloed op de toekomst van de Staat Israël.
Groeten uit Israël - Het wachten op meer normaliteit
Posted on Monday, November 02, 2020
Het afgelopen uur heb ik wanhopig geprobeerd een onderwerp te bedenken waar we op dit moment interesse in hebben hier in Israël, en dat niets te maken heeft met het coronavirus, maar ik kon niets bedenken. Ik moet het accepteren, alles draait om Corona.
Webinar: de San Remo Resolutie en Israëls landrechten
Posted on Monday, November 02, 2020
Een webinar van Pathway for Peace onthult de waarheid over Joodse landrechten en de belangrijke rol die de San Remo Resolutie hierin gespeeld heeft. Jarenlang bleef dit verborgen in de Britse oorlogsarchieven, maar sinds kort is daar verandering in gekomen.
Geletterdheid blijkt algemeen in tijd Eerste Tempel
Posted on Monday, November 02, 2020
In het oude Koninkrijk van Juda blijken veel meer mensen geletterd te zijn dan eerst werd gedacht, zo blijkt uit een onderzoek van een forensische hand­schrift­kundige van de politie en archeo­logen van de Univer­siteit van Tel Aviv aan teksten op aardewerk scherven.
Video: Het masker van de hypocrisie ontmaskerd
Posted on Sunday, November 01, 2020
Er bestaat een masker dat al veel langer dan de Corona-pandemie bestaat. Ik bedoel niet het mondkapje dat beschermt in stoffige of vervuilde ruimten, maar het masker dat dictators dragen, zoals Iran's Khamenei, Erdogan, Palestijnse president Abbas, de BDS-beweging en anderen.
Groeten uit Israël - Een verdeeld volk
Posted on Sunday, November 01, 2020
Rabin werd 25 jaar geleden vermoord. Destijds was het Israëlische volk verdeeld in links- en rechts denkende mensen. Hebben we de afgelopen 25 jaar hier iets van geleerd? Helaas is ook in deze tijd deze verdeeldheid nog duidelijk zichtbaar onder ons.
Coronapolitiek veroorzaakt meer schade dan het virus
Posted on Sunday, November 01, 2020
Israëlische deskundigen vinden de harde politieke maatregelen tegen het coronavirus onterecht. Volgens hen richten die veel meer schade aan dan het virus zelf. Het coronavirus zou nauwelijks een gevaar vormen voor kinderen, het influenzavirus is voor hen veel gevaarlijker.
Israël test Corona-vaccin Brilife op mensen
Posted on Sunday, November 01, 2020
Een in Israël ontwikkeld vaccin tegen COVID-19 wordt sinds zondag op mensen getest en zal naar verwachting tegen de volgende zomer beschikbaar zijn voor het publiek, wanneer de resultaten van de drie testfasen beschikbaar zullen zijn.