oktober 2020

Herdenking van premier Yitschak Rabin
Geplaatst op vrijdag 30 oktober 2020
25 jaar geleden, op 5 november 1995, werd de toenmalige premier Yitschak Rabin in Tel Aviv na afloop van een massale bijeen­komst tot steun aan de Oslo-Akkoorden dood­geschoten door een extreem-rechtse tegen­stander van deze over­een­kom­sten met de Pales­tijnen.
Groeten uit Israël – Stamgastentafel zonder tafel
Geplaatst op vrijdag 30 oktober 2020
Israël bestaat uit stammen en de tafels worden gevormd door Zoom. In plaats van samen te zitten met een koel biertje, ontmoetten sommige van onze redacteuren de Duitse lezers deze week in cyberspace. Wij willen het aanspreekpunt zijn voor alles wat met Israël te maken heeft.
Muziekvideo: Het land Israël is prachtig
Geplaatst op vrijdag 30 oktober 2020
Een van de nieuw ingevoerde Israëlische feestdagen is Aliyahdag, als viering van de trugkeer naar het land. De offficiële datum is op 10 Nissan, in april, wanneer wordt gelezen dat Jozua de Jordaan oversteekt. De scholen vierden het op 7 Cheswan, dat is dit jaar 25 oktober.
Shabbatslezingen: Een verbond met de mensen
Geplaatst op vrijdag 30 oktober 2020
In de gekozen Bijbelgedeelten lezen we driemaal, dat God zoveel van de mensheid houdt, dat Hij, de almachtige God, een verbond met hen sluit. Een verbond dat de mens niet kan naleven, zodat Hij zelf de straf voor het niet-nakomen ervan op zich nam.
De oorspronkelijke olierijkdom
Geplaatst op vrijdag 30 oktober 2020
Het is algemeen bekend dat het Midden-Oosten rijk is aan olie. Maar wist u ook dat de oorspronkelijke olierijkdom in het Midden-Oosten voor het grootste deel van de geschiedenis uit olijfolie bestond, en niet uit aardolie?
Eerste islamitische land, dat antisemitisme bestrijdt
Geplaatst op donderdag 29 oktober 2020
Het islamitische Albanese parlement heeft de definitie van antisemitisme van de Internationale Holocaust Gedenk Alliantie officieel overgenomen en is daarmee het eerste overwegend islamitische land dat de definitie formeel bevestigt en zich verplicht om het antisemitisme te bestrijden.
Groeten uit Israël - Er waait een nieuwe wind
Geplaatst op donderdag 29 oktober 2020
De Arabische grenzen zich hier open voor Israëli's. Joden en Arabieren komen dichter bij elkaar. Als is niet alles perfect, je kunt wel voelen dat er een nieuwe wind waait. Hoe zal Israël reageren op de botsingen tussen Europese en Arabische regeringen over radicale moslims?
Steun Yahalom in zijn strijd tegen Gaza-tunnels
Geplaatst op donderdag 29 oktober 2020
De Yahalom-eenheid behoort tot het ingenieurs­corps van het Israëlische leger, en beschikt over de technische kennis over explosieven en het opsporen van aanvals­tunnels vanuit Gaza en Libanon. Enkele dagen geleden ontdekte Yahalom een nieuwe tunnel bij de Gazastrook.
Defensie: Grote IDF-oefening bij de Libanese grens
Geplaatst op donderdag 29 oktober 2020
Het Israëlische leger is zondag begonnen met de grootste oefening van dit jaar, waaraan duizenden dienstplichtigen en reservisten deelnemen. Hij speelt zich af aan de noordgrens van Israël, en simuleert een oorlog met de door Iran gesteunde Hezbollah-militie.
Defensie: Dit is de nieuwe Multi­dimensio­nale Eenheid
Geplaatst op donderdag 29 oktober 2020
In de zomer van 2019 vormde het Israëlische leger een compleet nieuw soort elite-eenheid, de Multi­dimensio­nale Eenheid, die in staat zijn om in elke soort gevechts­arena te opereren, met als centrale taak het snel identificeren, opsporen en vernietigen van vijandelijke doelwitten.
Israëli’s helpen vijanden, geïnspireerd door de profeten
Geplaatst op woensdag 28 oktober 2020
‘Je hebt permissie nodig om te doden, maar geen permissie om levens te redden.’ Dat is het motto van de hulporganisatie IFA die mensen helpt, die getroffen zijn door natuurrampen of conflicten. Een exclusief interview met IFA-directeur Gal Lusky.
Een familiewonder – een hartaanval overleefd
Geplaatst op woensdag 28 oktober 2020
Gil en zijn vrouw Dana hadden niet gedacht dat de feestdagen tussen leven en dood 'gevierd' zouden worden. Op Rosh Hashanah kreeg Dana een zware hartaanval en stortte in haar huis in. Dank zij de reanimatiecursus van haar man en de MDA overleefde zij het.
Groeten uit Israël - Eden na de zondvloed?
Geplaatst op woensdag 28 oktober 2020
Het Torah-gedeelte voor deze week, Noach, volgt direct na de schepping van de wereld en de mens. God belooft dat het menselijk gedrag nooit meer zal leiden tot een Goddelijke vernietiging van de aarde. Maar als het toch weer gebeurt, zal dit het werk van de mensheid zijn.
Israël en India werken samen op gebied van water
Geplaatst op woensdag 28 oktober 2020
Vanaf januari 2021 wordt aan de Israëlische ambassade in India een waterattaché toegevoegd, die als taak heeft de Israëlische watertechnologieën in India te bevorderen en India te helpen voorzien in zijn behoeften op het gebied van water.
Vijanden van de Vrede binnen de Knesset?
Geplaatst op dinsdag 27 oktober 2020
Het gedrag van de Israëlische Arabische Knesset­leden is een raadsel. Ze houden zich meer bezig met een Palestijnse Staat dan met de belangen van hun Arabische kiezers. Ze stemden tegen de 'Abraham-akkoorden', omdat die de Palestijnse zaak niet dienen.
Groeten uit Israël - Normaliteit en stamtafels
Geplaatst op dinsdag 27 oktober 2020
Het dagelijkse aantal nieuwe corona­gevallen is drastisch gedaald en voorzichtig proberen we weer terug te keren naar de normaliteit. De scholen openen de deuren voor de laagste vier klassen. Maar blijf voorzichtig, anders komt er een derde lockdown.
De Zionisten (19): Zangeres Naomi Shemer
Geplaatst op dinsdag 27 oktober 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als negentiende: de zangeres Naomi Shemer.
Plan voor beperkte herstart van toerisme in Israël
Geplaatst op dinsdag 27 oktober 2020
Een voorstel voor een beperkte herstart van het toerisme is in eerste lezing door de Knesset goedgekeurd. Eilat en de Dode Zee, waar dertig procent van het toerisme plaatsvindt, worden tot 'toeristische eilanden' verklaard. Bezoekers moeten negatief getest zijn op het coronavirus.
Israël zit gevangen in Azerbeidzjan Armenië-oorlog
Geplaatst op maandag 26 oktober 2020
Hoewel de Nagorno-Karabach oorlog, die in juli opnieuw uitbrak, niet de voorpagina haalde, is het nog steeds een destabiliserende factor in de Kaukasus, die fungeert als een strategische schakel tussen het Midden-Oosten, China, Rusland en Europa.
David Friedman: 5 tot 10 landen zullen vrede zoeken met Israël
Geplaatst op maandag 26 oktober 2020
De Amerikaanse ambassadeur in Israël vermoedt dat zo’n 5 tot 10 Arabische landen in de toekomst vrede zullen zoeken met Israël. ‘Als God het wil, zullen we een einde zien komen aan het Arabisch-Israëlische conflict zoals we dat kennen.’
Arabische belangstelling voor nieuwe Holocaustfilm
Geplaatst op maandag 26 oktober 2020
Arabische media hebben jarenlang geen documen­taires over de Holocaust en de uitroeiing van zes miljoen Joden willen vertonen. Voor het eerst doen nu Arabische media verslag van een documentaire van een Israëlische regisseur over de Holocaust.
Groeten uit Israël - Een trieste aanblik
Geplaatst op maandag 26 oktober 2020
Veel winkeliers proberen een faillissement te voorko­men door bij de winkeldeur te verkopen, wat feitelijk verboden is. Het is een triest gezicht. Iedereen wacht met smart op een beslissing van de overheid, inzake versoepelingen. Dat zou mogelijk volgende week kunnen gebeuren.
De eerste Joodse wetenschapper die het land Israël in kaart bracht
Geplaatst op maandag 26 oktober 2020
Rabbijn Ishtori Haparchi was de eerste wetenschapper die een Hebreeuws boek schreef over de geografie van het land. Zijn boek veroorzaakte een flinke opschudding onder Joden, omdat hij naast de oude bronnen gebruik maakte van wetenschappelijke hulpmiddelen.
Vrede met Soedan is vooral belangrijk als symbool
Geplaatst op zondag 25 oktober 2020
Het lijkt erop, dat Soedan is gezwicht voor de Ameri­kaanse druk om vrede te sluiten met Israël, als onder­deel van het streven van het Afrikaanse moslimland om zijn imago op het internationale toneel te herstellen. Een vrede met vooral symbolische waarde.
Israëlische media over profetische aspecten van het vredesakkoord met de VAE
Geplaatst op zondag 25 oktober 2020
De normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) betekent een belangrijke doorbraak in het Arabisch-Israëlische conflict. Het leidt in Israël tot een levendige discussie over hoe deze ontwikkeling zich verhoudt tot Bijbelse profetieën.
Groeten uit Israël - Een weekeinde zonder Corona
Geplaatst op zondag 25 oktober 2020
Op Shabbat hebben we Corona gewoon genegeerd, want onze oudste zoon kwam ons bezoeken, voor het eerst na vijf weken. Brengt deze nieuwe week ons verdere versoepelingen? De regering is nu meer terughoudend, maar er moeten beslissingen worden genomen.
Hoe ver is Israël met een coronavirus vaccin?
Geplaatst op zondag 25 oktober 2020
In februari 2020, toen het Covid-19 virus zich over de wereld uitspreidde, kwam al snel informatie uit Israël dat daar een instituut ver was met een ontwikkeling tegen datzelfde virus. Wereldwijd spannen laboratoria zich nu in voor een vaccin – wie heeft als eerste een werkend vaccin?
Israëlische defensie-industrie presenteert zich in VAE
Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2020
Tot nu toe was Israëls samenwerking op defensie­gebied met de Golfstaten geheim, nu wordt deze openbaar. De Israëlische defensiebedrijven zijn uitgenodigd voor de internationale wapenbeurs IDEX in Abu Dhabi, VAE
Wonder Woman's Superkrachtige Gebed
Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2020
Kas-sensatie Gadot is nooit verlegen om over haar Joodse Israëlische identiteit te praten, hoe haar grootvader, die de holocaust overleefde, haar leven beïnvloedde en zich verzette tegen anti­semitisme. Gebed speelt een grote rol in haar leven.
Groeten uit Israël - Mijn Droom werd uitgevoerd
Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2020
Dromen hebben hun tijd nodig. Onze lang gekoesterde wens kon door allerlei omstandigheden lange tijd niet verwezenlijkt worden. Maar als dromen niet direct uitkomen, mogen ze dat op hun eigen tijd en op hun eigen manier doen.
Muziekvideo: Bereshiet – In een begin
Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2020
Deze maand heb ik voor u een wat ouder lied uitgekozen, waarin de Schepper van ongerepte landschappen centraal staat, het verhaal dat ons herinnert aan de Tuin van Eden. De titel van het lied is Bereshiet – wat ‘in een begin’ betekent.
Shabbatslezingen: Uitgekozen om heilig te leven
Geplaatst op vrijdag 23 oktober 2020
In zijn wijsheid heeft God de mensheid op de aarde doen wonen om daar heilig te leven, in gehoor­zaam­heid. Maar telkens weer stelt de mens teleur door ongehoorzaamheid en onrecht. Dan God kiest mensen die Hem trouw zijn gebleven, en gaat met hen verder.
Palestijnen sluiten zich aan bij verzetscoalitie
Geplaatst op donderdag 22 oktober 2020
De Palestijnse Autoriteit ondervindt enorme problemen nadat zij de visie van de Amerikaanse president Donald J. Trump, op vrede met Israël, voluit heeft verworpen en alle samenwerking met de Amerikanen en de Joodse Staat heeft stopgezet.
Vrezend voor verlies van Trump reist Gantz naar VS
Geplaatst op donderdag 22 oktober 2020
De Israëlische minister van Defensie Gantz vertrok woensdag­avond plotseling naar Washington voor een ongeplande en dringende bijeenkomst met hoge ambtenaren van de regering-Trump, mogelijk rekening houdend met verlies van Trump in de verkiezingen.
Chinese president wijst EU op antisemitisme
Geplaatst op donderdag 22 oktober 2020
De Chinese president Xi Jinping verraste de Europese leiders, toen hij de kwestie van het anti­semitisme in Europa aan de orde stelde als tegen­argument voor de Europese beschuldigingen tegen China met betrekking tot Hongkong.
Groeten uit Israël - Reizen zonder beperkingen
Geplaatst op donderdag 22 oktober 2020
Gisteren was het tijd geworden om onze herwonnen vrijheid te ervaren. We zijn naar Tel Aviv gereden om daar te wandelen. Er waren daar veel mensen aan het joggen. Een pluspunt van Corona? We zijn allemaal wat sportiever geworden.
Defensie: Yahalom strijd tegen ondergrondse dreiging
Geplaatst op donderdag 22 oktober 2020
De Yahalom-eenheid behoort tot het ingenieurs­corps van het Israëlische leger, en is gespecialiseerd in de technische kennis van bijvoorbeeld de aanvals­tunnels vanuit Gaza en Libanon. Enkele dagen geleden ontdekte deze een nieuwe tunnel nabij de Gazastrook.
Op wie zouden de Israëli's stemmen, Trump of Biden?
Geplaatst op woensdag 21 oktober 2020
Al tientallen jaren is in de VS de steun voor Israël een van de belangrijkste thema’s bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dit jaar is het meer een hot topic dan ooit tevoren. Daarom is het geen wonder dat de Israëli's de race om het Witte Huis gespannen volgen.
Palestijnen bezorgd over de Amerikaanse verkiezingen
Geplaatst op woensdag 21 oktober 2020
De Palestijnse Autoriteit wacht met grote vrees op de resultaten van de presidentsverkiezingen. Na Trump’s erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad en de verhuizing van zijn ambassade verbraken zij de relatie met de VS, en hopen nu op een overwinning voor Biden.
Een nieuw Midden-Oosten lijkt in opkomst
Geplaatst op woensdag 21 oktober 2020
Prins Bandar bin Sultan, de voormalige ambas­sadeur van Saoedi-Arabië in de Verenigde Staten, heeft in een interview zijn minachting uitgesproken over het gedrag van een corrupt Palestijns leiderschap, dat zich vastklampt aan het mislukte beleid uit het verleden.
Groeten uit Israël – De eerste regen!
Geplaatst op woensdag 21 oktober 2020
Geheel onverwacht viel gisteren de eerste regen van het nieuwe jaar in Jeruzalem. Het was een enkele wolk, dus het was ook weer snel voorbij en Jeruzalem keerde weer terug naar haar Corona leven, maar wel met een plezierige herinnering.
Techniek: Mutant bacterie helpt landmijnen opsporen
Geplaatst op woensdag 21 oktober 2020
Israëlische onderzoekers hebben een veilige methode geperfectioneerd om met hulp van gemuteerde E-Coli bacteriën gevaarlijke landmijnen te lokaliseren en onschadelijk te maken, die elk jaar duizenden onschuldige mensen doden en verminken.
Is de echte Arabische lente nu begonnen?
Geplaatst op dinsdag 20 oktober 2020
Een reeks Arabische landen zoekt toenadering met Israël. Het is nog te vroeg om te zeggen of er meer positieve ontwikkelingen zullen zijn in de betrekkingen tussen Israël en de Arabische landen, maar de Arabische lente lijkt nu echt te zijn begonnen.
Delegaties van VS en Israël op bezoek in Bahrein
Geplaatst op dinsdag 20 oktober 2020
Vorige week zwaaide premier Benjamin Netanyahu zichzelf lof toe voor zijn rol bij een 'warme vrede' met de Golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. De betrekkingen tussen Israël en zijn twee andere Arabische vredespartners, Jordanië en Egypte, zijn heel wat koeler.
Discussie over behandeling Saeb Erekat in Israël
Geplaatst op dinsdag 20 oktober 2020
De Palestijnse onderhandelaar en PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat wordt al enkele dagen behandeld in het Israëlische Hadassah ziekenhuis, zoals we gisteren meldden. Dit leidde tot een debat in de media: moet Israël zijn vijanden helpen en behandelen?
Goedemorgen Israël - Waarderen van het normale
Geplaatst op dinsdag 20 oktober 2020
Voor het eerst in vier weken hadden we gisteren weer eens bezoek! Plotseling verandert iets heel normaals in een heel emotionele gebeurtenis! Corona leert ons dat niets in deze wereld als vanzelf­sprekend kan worden beschouwd...
De Zionisten (18): Premier Menachem Begin
Geplaatst op dinsdag 20 oktober 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als achttiende: Menachem Begin, een havik die een duif werd.
Toerisme: Timna Park en model van de Tabernakel
Geplaatst op dinsdag 20 oktober 2020
We blijven in de buurt van Eilat, waar we vorige week de botanische tuin bezochten. 30 km ten noorden van Eilat en de Golf van Akaba ligt het Timna Park, een ruig woestijn­gebied, waar vroeger kopererts werd gewonnen. Er staat een replica van de Tabernakel van Mozes.
Propaganda in Palestijnse schoolboeken (update)
Geplaatst op maandag 19 oktober 2020
Palestijnse schoolboeken zetten Arabische kinderen al generaties lang aan tot het haten van Israël. Volgens een Europees onderzoek bevatten deze boeken geen aansporing tot haat – maar welke boeken onderzocht de EU? Israëlische Arabische schoolboeken!
PA ontvangt aanzienlijk minder Arabische hulp
Geplaatst op maandag 19 oktober 2020
Vorig jaar is de financiële steun van de Arabische landen voor de Palestijnse Autoriteit (PA) met 82% gedaald. Volgens Arabische bronnen is de reden hiervoor de druk van Amerika op de Arabische landen in het kader van het vredesplan voor het Midden-Oosten.
Palestijnse politicus naar Israëlisch ziekenhuis
Geplaatst op maandag 19 oktober 2020
De Palestijnse onderhandelaar en PLO-secretaris-generaal Saeb Arekat is opgenomen in het Israëlische Hadassa-ziekenhuis in Jeruzalem, waar hij wordt beademd. Dit nadat hij ziek werd door een besmetting met het coronavirus en zijn situatie verslechterde.
Groeten uit Israël - Een derde lockdown?
Geplaatst op maandag 19 oktober 2020
Het is geweldig dat we ons weer vrij kunnen bewegen. Maar de druk uit de samenleving op verdere versoepeling is groot en politici lijken niet in staat hun eigen besluiten uit te voeren zoals ze zijn vastgelegd. Is een derde lockdown slechts een kwestie van tijd?
Archeologie: Antiek gewicht van 2 shekel gevonden
Geplaatst op maandag 19 oktober 2020
In de directe omgeving van de Westelijke Muur is bij opgravingen onder de Wilsonboog een oud kalkstenen gewicht ontdekt uit de ijzertijd, de eerste tempelperiode. Het gewicht ervan komt overeen met twee shekels volgens de toenmalige maat.
Lockdown versoepeld, vrees voor nieuwe besmettingen
Geplaatst op zondag 18 oktober 2020
Netanyahu is meer dan ooit afhankelijk van de stem van ultraorthodoxe Joden. Tegelijkertijd klinkt vanuit deze groep veel weerstand tegen de regelgeving van de overheid, een deel dreigt zich aan te sluiten bij de voornamelijk linkse demonstraties.
Israëls 'Corona Wachters' gaan de straat op
Geplaatst op zondag 18 oktober 2020
Wegens de toename van het aantal Corona besmet­tingen, begint Magen David Adom (MDA) met het project 'Corona Wachters', om het publiek te leren hoe het virus werkt en hoe de keten van infecties onder hun familie, vrienden en collega's te door­breken.
Groeten uit Israël - Eindelijk weer vrij!
Geplaatst op zondag 18 oktober 2020
Na vier weken van lockdown kunnen we ons vanaf vandaag weer vrij bewegen in het land. Alleen al de gedachte dat we ons weer vrij in het land kunnen bewegen, waarheen we ook willen gaan, vervult ons met een onbeschrijflijk geluksgevoel.
Plant drie olijfbomen en u krijgt een blik olijfolie uit het zuiden van Israël GRATIS!
Geplaatst op zondag 18 oktober 2020
In het zuiden van de Negev-woestijn, bij de grens met Egypte staan 5.400 olijfbomen die de namen van onze lezers en donateurs dragen. Samen maken we de woestijn van Israël al heel wat groener! Binnenkort worden nog eens 1200 bomen in het woestijn­zand geplant.
Tien Pandemieën uit de laatste eeuwen (Deel 2)
Geplaatst op zondag 18 oktober 2020
Wanneer u zich opgesloten voelt door de coronavirus lockdown, zoals wij hier in Israël op dit moment, of nerveus, of gewoon nieuwsgierig, bieden we u dit Israëlische perspectief op tien grote pandemieën. Vandaag deel 2, met een visuele vergelijking van de pandemieën.
Bennett: ‘Bibi is koning Saul, en ik ben zijn opvolger’
Geplaatst op vrijdag 16 oktober 2020
Voor het eerst komt er een nieuwe alternatieve leider op in het rechtse-blok, die niet uit de Likoed-partij komt en niet Netanyahu heet: Naftali Bennett. Hij is charismatisch, was voorzitter van een hightech onderneming, is gematigd religieus en diende als officier in de Israëlische elite-eenheid Sayeret Matkal.
Wordt Gantz de premier van een zinkend schip?
Geplaatst op vrijdag 16 oktober 2020
Het ziet er steeds meer naar uit dat de eens veel­belo­vende eenheidsregering snel zal vallen. Knesset­leden van de partij Blauw-Wit nemen deel aan demonstraties tegen Netanyahu, dus tegen de coalitie waarvan Blauw-Wit zelf deel uitmaakt. En de aanhang van Blauw-Wit slinkt.
Groeten uit Israël - Een eindeloze vakantie
Geplaatst op vrijdag 16 oktober 2020
De schoolvakanties zijn officieel voorbij, maar de kinderen zijn nog steeds thuis. De lockdown duurt nog onverminderd voort, er wordt weer les gegeven via Zoom, en niemand weet wanneer de kinderen weer terug kunnen naar hun school.
Muziekvideo: Een lied van saamhorigheid
Geplaatst op vrijdag 16 oktober 2020
In deze tijd van coronacrisis en lockdown is het lied 'Een stam van broeders en zusters' weer populair geworden. Deze videoclip is vorig jaar gemaakt ter gelegenheid van het 71-jarig bestaan van de Staat Israël. U kunt luisteren naar een uitvoering gemaakt door de Israëlische politie.
Shabbats­lezingen: God zag dat alles zeer goed was
Geplaatst op vrijdag 16 oktober 2020
Een nieuwe cyclus van Torahlezingen begint vandaag. We beginnen weer bij Genesis 1, het Scheppings­verhaal, waarin we lezen dat alles zeer goed was. En wanneer we om ons heen zien, dat er sindsdien veel is misgegaan, dan mogen we uitzien naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.
Hoe moeten we dan leven?
Geplaatst op donderdag 15 oktober 2020
Wat kunnen christenen leren van het Jodendom met betrekking tot een levende, ervaringsgerichte relatie met God? Een aantal voorbeelden, waaruit blijkt dat kennis van de Hebreeuwse achtergrond nodig is om de hele Bijbel te begrijpen.
Arabische man maakt gebedsruimte voor pioniers
Geplaatst op donderdag 15 oktober 2020
Een Arabische aannemer, die een open ruimte heeft geplaveid voor de gelovigen van de Israëlische gemeenschap Enav in Samaria die nu niet in hun synagoge mogen samenkomen, heeft besloten zijn materialen en arbeid te schenken.
Groeten uit Israël - Lockdown is routine geworden
Geplaatst op donderdag 15 oktober 2020
Ook al zijn we eraan gewend geraakt, we hebben er genoeg van en willen weer naar het strand. Maar veel belangrijker is wat er de komende week verder gaat gebeuren. Zullen er daadwerkelijk aanzienlijke versoepelingen komen? Mogen mensen weer aan het werk?
Defensie: Israëlische marine testte nieuw raketsysteem
Geplaatst op donderdag 15 oktober 2020
De Israëlische marine heeft eind september een geslaagde proef uitgevoerd met een nieuwe versie van het Gabriel zee-naar-zee raketsysteem, dat ontwikkeld is door Israel Aerospace Industries.
'Clinton steunde de politieke islam en de chaos'
Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020
De recente onthulling van Hillary Clinton's e-mails wekt wrevel in de Arabische media in de gematigde landen, omdat ze haar kennelijke steun voor extreme moslim-elementen in het Midden-Oosten aantonen en de chaos die de zogenaamde Arabische Lente veroorzaakte.
Israël steunt Trump bij de Amerikaanse verkiezingen
Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020
In Israël wordt niet alleen reclame gemaakt voor de Amerikaanse verkiezingen, maar ook voor de huidige president Donald Trump. Grote billboards, opgehangen langs de hoofd­verkeers­weg Ayalon in Tel Aviv, wensen Donald en Melania Gods zegen toe voor de komende verkiezingen.
Veel jonge Arabieren willen weg uit Midden-Oosten
Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020
Volgens een enquête willen veel jonge Arabieren hun land verlaten. De Joodse Staat is een van de weinige landen waar Arabische jongeren tevreden zijn – maar hoe zit het dan met de 'apartheidsstaat', discriminatie en rassenhaat?
Groeten uit Israël - Vier weken in lockdown
Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020
Terwijl de aantallen nieuwe Corona-besmettingen in het land door de lockdown blijven dalen, gebeurt precies het tegenovergestelde op de legerbases. Het aantal met het coronavirus besmette soldaten is dramatisch gestegen.
Techniek: National Water Carrier, water in de woestijn
Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020
In het Techniek-artikel van vorige week keken we uitgebreid naar het ontzilten van zeewater, en werd de National Water Carrier even genoemd. Die heeft het land te danken aan Levi Eshkol, die het water naar de woestijn heeft gebracht en Israëls woestenij tot bloei bracht.
Bennett: COVID-19 is een kans voor Israël
Geplaatst op dinsdag 13 oktober 2020
‘Ondanks alle moeite, heeft COVID-19 een kans geopend voor ons om de Staat Israël een hele generatie vooruit te brengen. Complexe sociale en economische processen die zonder de pandemie jarenlang zouden zijn vertraagd, kunnen nu snel vorderen, als we maar besluiten om moedig te handelen en samen te werken.
De Staat Israël: Een verdeeld huis?
Geplaatst op dinsdag 13 oktober 2020
Drieduizend jaar na de splitsing van Israël in twee koninkrijken, onthult de Consensus Index van het Israeli Congress opnieuw een grimmig beeld van verdeeldheid in de Israëlische samenleving langs religieuze, etnische, ideologische en politieke lijnen.
Groeten uit Israël - Branden tijdens de feestdagen
Geplaatst op dinsdag 13 oktober 2020
In het hete en droge weer is één glasscherfje genoeg om een groot vuur te doen ontsteken. In Galilea waren de laatste dagen grote branden, en op de eerste dag van Soekot brak er ook brand uit nabij ons huis, die gelukkig tijdig kon worden geblust.
De Zionisten (17): Joseph Trumpeldor
Geplaatst op dinsdag 13 oktober 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als zeventiende: Joseph Trumpeldor.
Toerisme: De botanische tuinen van Eilat
Geplaatst op dinsdag 13 oktober 2020
De Botanische Tuinen van Eilat vormen een 'Tropische Jungle' in de woestijn. Zaden uit de hele wereld zijn geplant om de tuinen een Bijbelse charme te geven met beekjes, watervallen en terrassen die in de loop der jaren zijn aangelegd.
Vanuit en over het Midden-Oosten
Geplaatst op maandag 12 oktober 2020
Israël sloot vredesakkoorden met Arabische landen, en er zullen er meer volgen. De Israëli's hebben altijd boven alles vrede gewenst. En wie er voor die vrede zorgde, maakte meestal niet uit. Maar nu Bibi er de hand in heeft gehad, zijn sommigen ontevreden.
'Iran moet zijn beleid jegens Israël heroverwegen'
Geplaatst op maandag 12 oktober 2020
Faezeh Hashemi Rafsanjani (foto), dochter van de voormalige Iraanse president Akbar Hashemi Rafsanjani, is een hervormer, net als haar overleden vader. En een van de dingen die ze hervormd wil zien, is het vijandige beleid van Iran ten opzichte van Israël.
Groeten uit Israël - Wanneer kom je naar de Sinaï?
Geplaatst op maandag 12 oktober 2020
Voor veel Israëliërs is de Sinaï de voorhof van Israël. Ze houden van de woestijn bij de Rode Zee. De Sinaï heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het Joodse volk. En dit gevoel leeft nog steeds voort.
Archeologie: Is de Ark van het Verbond verborgen?
Geplaatst op maandag 12 oktober 2020
Waar is de Ark van het Verbond gebleven toen de Babyloniërs Juda veroverden en de Tempel plunderden en verwoestten? Is de Ark in veiligheid gebracht in een schuilplaats, na de eerdere aanval van de Assyriërs ingericht in opdracht van koning Manasse?
Corona, Joodse feestdagen en het goede voorbeeld
Geplaatst op zondag 11 oktober 2020
Corona en de Joodse feestdagen lijken niet goed samen te gaan. Iedereen wil bij familie en vrienden zijn, maar hoe kan Israël dat allemaal aan en geeft de regering het goede voorbeeld? Hoe moet het met synagoge­bezoek en demonstraties?
Video: Een spijker van geloof in de loofhut
Geplaatst op zondag 11 oktober 2020
Ter afsluiting van het Loofhuttenfeest wil ik u deze video over het bouwen van een loofhut, soekkah, niet onthouden. Rabbi Sacks, oud-opperrabbijn van Groot-Brittannië, vertelt een geloofsles die hij, als niet-technicus, leerde bij het bouwen van zijn soekkah.
Elia's wedstrijd met de Baäl-profeten nu wereldwijd
Geplaatst op zondag 11 oktober 2020
De crisis over de besmetting met het Coronavirus van president Trump maakt de groeiende kloof duidelijker tussen Godvrezende mensen en mensen die rebelleren tegen hun Schepper. Ik hoorde zelfs in mijn geest dat 'het Beest is vrijgelaten', dat leg ik later uit.
Groeten uit Israël - Een lockdown in Israëlische stijl
Geplaatst op zondag 11 oktober 2020
Na drie weken lockdown lijken de Israëli's geen geduld meer te hebben. We zagen foto’s van Tel Aviv, met talloze mensen op de boulevard en op het strand. Ook de politie lijkt te begrijpen dat er voor de mensen niet veel anders meer te doen is.
Medisch: Tien Pandemieën uit de laatste eeuwen (1)
Geplaatst op zondag 11 oktober 2020
Wanneer u zich opgesloten voelt door de coronavirus lockdown, zoals wij hier in Israël op dit moment, of nerveus, of gewoon nieuwsgierig, bieden we u dit Israëlische perspectief op tien grote pandemieën.
Waarom beweert Turkije 'Jeruzalem is van ons'?
Geplaatst op vrijdag 9 oktober 2020
Onder de leiding van president Recep Tayyip Erdogan wordt Turkije steeds vijandiger tegenover Israël , bemoeit zich met zijn interne zaken, en richt de ogen op het veroveren van Jeruzalem in een poging om het gevallen Ottomaanse Rijk te doen herrijzen.
Groeten uit Israël - Grote Feestdagen in kleine kring
Geplaatst op vrijdag 9 oktober 2020
Dit jaar heeft het coronavirus onze gebeden verstoord, maar niet onze zang. Aangezien we ons nog steeds in de tijd van het Loofhuttenfeest bevinden, is ‘vreugde’ een doorlopend gebod. Maar een ieder viert het feest zó luidruchtig, dat de hele buurt mee kan vieren.
Muziekvideo: Simchat Torah en de Messias
Geplaatst op vrijdag 9 oktober 2020
Simchat Torah, Vreugde der Wet, dat het Loofhuttenfeest afsluit, is een vreugdevol feest waarin wordt gedanst en gezongen en de Torahrollen feestelijk worden rondgedragen, in de synagogen en op straat.
Shabbatslezingen: Vreugde der Wet, een nieuw begin
Geplaatst op vrijdag 9 oktober 2020
Zondag, en in Israël zaterdag, is het Simchat Torah, Vreugde der Wet, de dag waarop het slot van Deutero­nomium en het begin van Genesis worden gelezen. Er is geen einde aan Gods onderwijs en leiding. Mozes sterft, zijn dienaar Jozua neemt het over.
Tweede lockdown wegens gemis aan discipline
Geplaatst op donderdag 8 oktober 2020
‘Ons volk heeft geen discipline!’, hoorden we de laatste twee weken regelmatig zeggen. Maar ondanks die zelfkennis krijgt de regering toch de schuld van de chaos in het land. De verwijten liegen er niet om: ‘De vis rot vanaf de kop’, zeggen de Israëli’s over de regering.
IDF leert soldaten hun naasten lief te hebben
Geplaatst op donderdag 8 oktober 2020
Terwijl de hele wereld Israël veroordeelt om zijn behandeling van de Palestijnen, leren soldaten in het Israëlische leger hoe ze hun naaste kunnen liefhebben als zichzelf. In pre-militaire academies worden jongeren voorbereid op de militaire diensttijd.
Groeten uit Israël - Goedkoop winkelen tegen een hoge prijs
Geplaatst op donderdag 8 oktober 2020
Zoals ik schreef, doen we vaak inkopen in Arabische dorpen. Arabische winkels zijn goedkoper, maar als je gaat winkelen, sluit dan altijd je auto goed af. Israëlische auto's worden steeds vaker gestolen in Arabische dorpen, dat is helaas geen zeldzaamheid.
Israëls '117 Squadron' na 67 jaar met pensioen
Geplaatst op donderdag 8 oktober 2020
De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft haar oudste squadron F-16 gevechtsvliegtuigen, het 117e Eerste Squadron, bijna 70 jaar na de oprichting, officieel met pensioen gestuurd. Sinds de oprichting in 1953 heeft het squadron deelgenomen aan elke Israëlische oorlog.
Chevron koopt gasvelden-exploitant Noble Engergy
Geplaatst op woensdag 7 oktober 2020
Het Amerikaanse olie- en gasconglomeraat Chevron heeft de overname van Noble Energy afgerond. Beide zijn gevestigd in Houston, Texas. Noble Energy is o.a. in Israël actief, waar het de gasvelden Tamar en Leviathan exploiteert.
Wie heeft Trump groter gemaakt, Amerika of Israël?
Geplaatst op woensdag 7 oktober 2020
Henry Kissinger, de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei ooit dat Staten geen vrienden hebben, alleen maar belangen. Waarom steunt de Amerikaanse regering Israël dan zonder voorbehoud, ook al is zij het niet altijd eens met het beleid van Israël?
Groeten uit Israël - Allemaal in hetzelfde schuitje, of niet?
Geplaatst op woensdag 7 oktober 2020
Wat verwachten we van onze burgers als onze politici denken dat ze boven de wet staan? Er werden meerdere politici betrapt op het doorbrengen van het begin van het Loofhuttenfeest bij hun familie en dus het negeren van de instructies van de Lockdown...
Techniek: Water werd wijn, zout water wordt zoet water
Geplaatst op woensdag 7 oktober 2020
U hebt misschien gelezen dat Kana, in het noorden van Israël, de plaats was van een wonder, dat water in wijn veranderde. Weet u dat het huidige Israël de plaats is van een wonder, dat zout water verandert in zoet water? Dit technologische wonder wordt ontzilting genoemd.
Israëlische leiders herdenken de Heldin van Hebron
Geplaatst op dinsdag 6 oktober 2020
Miriam Levinger, die de bijnaam Heldin van Hebron kreeg, is overleden. Zij heeft de Joodse aanwezigheid in de oude koningsstad Hebron helpen opbouwen. Terwijl de rest van de wereld haar ongetwijfeld als een ‘extremiste’ beschouwt, rouwen Israël en haar regering om haar overlijden.
Groeten uit Israël - Het Corona Kansspel
Geplaatst op dinsdag 6 oktober 2020
Het coronavirus heeft de hechte vriendenkring van onze zoon bereikt. Ik besef dat onze zoon eigenlijk alleen maar geluk heeft dat hij tot nu toe voor besmetting gespaard is gebleven. Het leger zou zich meer om de gezondheid van zijn soldaten moeten bekommeren.
De Zionisten (16): Naftali Imber, dichter van HaTikwa
Geplaatst op dinsdag 6 oktober 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als zestiende: de dichter Naftali Imber.
Toerisme: Prentbriefkaarten van het Heilige land
Geplaatst op dinsdag 6 oktober 2020
In de afgelopen 60 jaar heeft de Britse verzamelaar David Pearlman 's werelds grootste collectie van prentbriefkaarten uit het Heilige Land verzameld, en hij heeft nu zijn collectie van meer dan 100.000 unieke kaarten aan de Hebreeuwse Universiteit geschonken.
Toekomst Midden-Oosten van veel kanten bedreigd
Geplaatst op maandag 5 oktober 2020
Er zijn hoopgevende tekenen van stabiliteit en zelfs van vrede, denk maar aan de vredesdeal met de VAE en Bahrein. Toch wordt de toekomst van het Midden-Oosten van veel kanten bedreigd. De nieuwe realiteit is nog steeds onstabiel.
5.400 nieuwe woningen gepland in Judea en Samaria
Geplaatst op maandag 5 oktober 2020
Er zijn 5.400 nieuwe woningen gepland in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria, maakte premier Benjamin Netanyahu bekend. Enerzijds zoekt hij daarmee de steun van pioniers in mogelijke verkiezingen, anderzijds kan dit de woede van de wereld­gemeen­schap opwekken.
Groeten uit Israël - We laten ons niet opsluiten
Geplaatst op maandag 5 oktober 2020
Het café is gesloten, maar via Whatsapp kunnen we wel bestellingen plaatsen. Er is een lockdown, maar in Jeruzalem lijkt het erop of iedereen een speciale vergunning heeft, of dat alle mensen echt binnen een straal van 1000 meter wonen, want dat is toegestaan.
Opslagvaten vertellen hoe lang een Bijbelse 'Tefach' is
Geplaatst op maandag 5 oktober 2020
Moderne scans van opgegraven aardewerk voor­raad­vaten geven aanwijzingen over de oorspron­kelijke afmeting van de Bijbelse lengte-eenheid Tefach,die door de oude Israëlieten werd gebruikt.
Een oproep tot moed tegen verdrukkingen in
Geplaatst op zondag 4 oktober 2020
Terwijl christenen op verschillende fronten strijd voeren - niet alleen met Covid, maar ook met toenemende pogingen om hun stem tot zwijgen te brengen - is moed de grote noodzaak van het uur. We mogen weten, dat we 'omringd zijn door een grote wolk van getuigen' (Heb 12.1).
Moeten Joden bidden voor de genezing van Trump?
Geplaatst op zondag 4 oktober 2020
De Amerikaanse president Trump is besmet met het Coronavirus. Amerikaanse media lieten hun gedachten gaan over wat er kan gebeuren wanneer Trump niet meer kan regeren, en Israëlische Joden vroegen een rabbijn of ze voor Trump kunnen en moeten bidden.
Groeten uit Israël – Te veel lege winkelpanden
Geplaatst op zondag 4 oktober 2020
Rondom ons redactiekantoor staan de winkels leeg. Toen ik eergisteren door de buurt rond ons redactie­kantoor in het centrum van de stad liep, was ik geschokt... Maar ik wil blijven geloven en hopen, dat Israël ook deze keer zal overleven.
Ernstige Covid-patiënten hersteld in experiment
Geplaatst op zondag 4 oktober 2020
Het Israëlische immuno­therapie­bedrijf Enlivex Therapeutics maakte donderdag bekend, dat vijf Covid-19 patiënten in ernstige tot kritieke toestand binnen enkele dagen na ontvangst van de experimentele behandeling met Allocetra van de ziekte zijn hersteld.
Jeugdherinneringen aan Soekkot bij grootmoeder thuis
Geplaatst op vrijdag 2 oktober 2020
Jeugdherinneringen kunnen ons in het leven de juiste richting wijzen. Zo heb ik een belangrijke les geleerd uit de manier waarop mijn grootmoeder vroeger met onze hele familie het Loofhuttenfeest vierde.
Bijna alles wat je niet wist over de etrog
Geplaatst op vrijdag 2 oktober 2020
'Op de eerste dag moet u voor uzelf vruchten van sierlijke bomen, takken van palmbomen, takken van loofbomen en van beekwilgen nemen'. Wat zijn die vruchten van sierlijke bomen, en wat voor rol spelen ze tijdens de Soekkotweek?
Groeten uit Israël - De laatste Torah-lezingen
Geplaatst op vrijdag 2 oktober 2020
De wekelijkse Torah-lezingen beginnen weer opnieuw. We zijn nu bij het einde van de vijf boeken van Mozes aangekomen. In de laatste verzen van Mozes wordt de eeuwige geldigheid van zijn vijf boeken benadrukt: ze moeten voor altijd onveranderd en onaangeroerd blijven.
Muziekvideo: Soekkot met Boys Town Jeruzalem
Geplaatst op vrijdag 2 oktober 2020
De komende week is het Soekkot, Loofhuttenfeest, waarin het Joodse volk door in hutjes te wonen (altans te eten, voor slapen is meestal geen ruimte), de veertig jaar zwerven door de wildernis gedenkt, op weg naar het beloofde Land.
Shabbatslezingen: Loofhuttenfeest is voor alle volken
Geplaatst op vrijdag 2 oktober 2020
Vandaag is de eerste dag van Soekkot, het Loof­hutten­feest, door Mozes opgedragen om de veertig jaar van zwerven door de woestijn en Gods trouwe zorg in die tijd te gedenken. Ook de heidenvolken zullen opgaan naar Jeruzalem en dit feest meevieren.
Ruzie binnen de kleine groep rechtse journalisten
Geplaatst op donderdag 1 oktober 2020
Schieten binnen het pantservoertuig is een Israëlisch idioom, dat betekent dat er slachtoffers vallen door vrienden die op elkaar schieten in het voertuig. Het gaat dan om de kleine groep rechtse journalisten, die verdampt te midden van door links aangestookte vechtpartijen.
Netanyahu onthult wapendepot van Hezbollah in VN-toespraak
Geplaatst op donderdag 1 oktober 2020
Netanyahu gebruikte opnieuw zijn aanzienlijke vaardigheden als redenaar en spreker om de bal bij de internationale gemeenschap te krijgen. Door Netanyahu's onthulling zal de internationale gemeenschap nu moeten kiezen voor zwijgen of Hezbollah aanpakken.
Groeten uit Israël - Hallo Jeruzalem!
Geplaatst op donderdag 1 oktober 2020
Vandaag ben ik weer naar onze redactie in Jeruzalem gereden. Het ging heel snel, er was geen enkele wegcontrole. Ik ben dankbaar dat we nu in een dorp wonen, er is een grote speeltuin en ’s avonds maken we lange wandelingen met de hond. Daar genieten we erg van.
Eerste Ofek 16 satelliet­beelden van Syrië getoond
Geplaatst op donderdag 1 oktober 2020
In de aanloop van de operationele activiteit van de Ofek 16 verkennings­satelliet hebben het Ministerie van Defensie en Israël Aerospace Industries eind augustus kwalitatief goede opnamen gepubliceerd die door de satelliet boven Syrië zijn gemaakt.