januari 2020

Hongarije – een veilige haven voor Joden
Geplaatst op vrijdag 31 januari 2020
In grote delen van Europa, vooral in het westelijk deel, groeit een gewelddadige vorm van antisemitisme. Maar in Hongarije is de situatie heel anders. Het Joodse leven bloeit daar juist op. Hongaarse Joden krijgen bescherming van de regering.
Groeten uit Israël - Het lieve geld
Geplaatst op vrijdag 31 januari 2020
Er zijn mensen, die denken dat alle Joden rijk zijn. Dat valt tegen, het leven is hier relatief duur, en wie geld uit het buitenland ontvangt, merkt dat de koers van de shekel is gestegen. Weet u, dat de Bijbel positief is over welvaart? Als je geld maar voor iets goeds gebruikt.
Muziekvideo: De farao wordt gek van al die plagen
Geplaatst op vrijdag 31 januari 2020
In de sidra van deze week lezen we, hoe de plagen over Egypte kwamen, als gevolg van de hardnekkige weigering van de Egyptische farao om het slavenvolk van de Israëlieten te laten gaan. In deze video kunt u zien, hoe de farao zich er over beklaagt.
Shabbats­lezingen: Onder Gods bescherming
Geplaatst op vrijdag 31 januari 2020
God wil diegenen beschermen die Hem toebehoren. Hij liet Lot uit Sodom leiden, voordat de stad werd verwoest. Hij liet de huizen van de Israëlieten verzegelen met bloed, voordat de doodsengel door Egypte trok. En Hij verzegelt zijn dienaren, voordat het oordeel over de aarde gaat.
Voor een akkoord heb je toch twee partijen nodig?
Geplaatst op donderdag 30 januari 2020
We hebben lang op de Deal van de Eeuw moeten wachten. Nu willen enkele politici er meteen delen van uitvoeren. Maar voor een deal heb je twee partijen nodig, en de Palestijnse Autoriteit heeft Duizendmaal Nee gezegd. Biedt de deal een echte oplossing voor het probleem?
Reactie van Palestijnse president: ‘Trump is een Hond’
Geplaatst op donderdag 30 januari 2020
De eerste publieke reactie van de Palestijnse president Machmoud Abbas op de publicatie van de 'deal van de eeuw', was een persoonlijke belediging van de Amerikaanse president Donald Trump in de meest onflatteuze bewoordingen
De ware reden waarom Trumps Vredesplan historisch is
Geplaatst op donderdag 30 januari 2020
De Deal van de Eeuw luidt een nieuw tijdperk van vredestichting in, maar niet alleen omdat hij zo voordelig voor Israël is. Er is al veel geschreven over de deal. Toch hebben slechts enkele commentatoren het werkelijke belang ervan ingezien.
Cyberaanvallen op vliegtuigen van wereldleiders
Geplaatst op donderdag 30 januari 2020
Tijdens de herdenking van de bevrijding van Auschwitz, vorige week, hebben terroristen geprobeerd vlieg­tuigen van bezoekende koningen en presidenten te laten neerstorten. De Israëlische cyber­verdediging verhinderde 800 aanvallen op lucht­havens en vliegtuigen.
Groeten uit Israël - De zoektocht naar een moheel
Geplaatst op donderdag 30 januari 2020
Mozes heeft opgedragen, jongetjes op de achtste dag na hun geboorte te besnijden. Wat gebeurt er als de Brit Mila (besnijdenis) op een Shabbat valt, en de moheel (besnijder) elders woont, en (naar Mozes gebod) geen vuur wil maken op Shabbat door de auto te starten?
Defensie: Zware lichamelijke test voor IDF-soldaten
Geplaatst op donderdag 30 januari 2020
Denk je dat je aan de eisen voldoet om lid te worden van een van 's werelds meest elitaire strijd­krachten, het Israëlische leger? Voordat IDF-soldaten hun wapens ontvangen en hun eed afleggen om de Joodse Staat te verdedigen, moeten ze een strenge lichamelijke proef afleggen.
Trumps Deal van de Eeuw zet vredesproces op zijn kop
Geplaatst op woensdag 29 januari 2020
Nadat twintig jaar pijnlijke concessies van Israël werden geëist, is het nu de beurt aan de Palestijnen om concessies te doen. Trump keert de formule, die tot nu toe gebruikt werd voor het vredesproces, 180 graden om.
Joden en christenen bezorgd over verdelen van het land Israël
Geplaatst op woensdag 29 januari 2020
De ‘Deal van de Eeuw’ is het beste vredesplan dat we ooit hebben gezien, maar het verdelen van het land Israël door president Trump is nog steeds een slechte start. Bij een deel van de Palestijnen blijft onder de oppervlakte de haat sudderen tot de volgende geweldsuitbarsting.
Bethlehemse predikant: niet demonstreren maar bidden
Geplaatst op woensdag 29 januari 2020
De Palestijnse Autoriteit reageerde voorspelbaar op de 'Deal van de Eeuw' met een oproep tot massale demonstraties en zelfs geweld. Maar een Arabische predikant roept de christenen op met gebed met het plan bezig te zijn door geestelijk gezag uit te oefenen om vrede te bereiken.
Palestijnen verklaren de oorlog aan VS na vredesplan
Geplaatst op woensdag 29 januari 2020
Als de Palestijnen al eerder een hekel hadden aan de regering-Trump, dan hebben zij door de publicatie van de 'Deal van de Eeuw' dinsdag volledig hun verstand verloren. Ze protesteren en verbranden afbeeldingen van Trump. Maar durven ze nog een stap verder te gaan?
Groeten uit Israël - De Damessalon
Geplaatst op woensdag 29 januari 2020
Het leven in Israël is gevarieerd en interessant, maar vaak ook moeilijk. Niet veel mensen praten er graag over. Op een vrouwenavond deden we het toch. We spraken over seksuele intimidatie en het opvoeden van onze kinderen.
Toerisme: Mijn top-drie tips bij het reizen naar Israël
Geplaatst op dinsdag 28 januari 2020
Israel Today-redacteur David Lazarus woont hier al veertig jaar en geeft graag wijze raad aan degenen die zich tijdens hun bezoek aan de Joodse Staat willen aanpassen aan het land en de gewoonten van zijn inwoners.
Het verhaal van een Israëlische christelijke officier
Geplaatst op dinsdag 28 januari 2020
Het aantal christenen in het Israëlische leger blijft toenemen. Deze keer stellen we een vrouwelijke officier aan u voor. Ondank de druk uit de Arabische en islamitische gemeenschap nam zij vrijwillig dienst in het Israëlische leger en beschouwt ze zich als Israëli.
Wat wordt er van Soleimani's agenda voor het Midden-Oosten?
Geplaatst op dinsdag 28 januari 2020
Het Iraanse meesterbrein is dood, maar anderen hebben het stokje overgenomen, en van Trump lijken we niets te horen. De moord op Soleimani kan een zware slag zijn geweest voor Iran, maar heeft niet geleid tot een noemenswaardige vermindering van de oorlogszuchtige activiteiten van de Iraanse as.
Benefietavond voor Israëlische kinderen met Down syndroom
Geplaatst op dinsdag 28 januari 2020
De stichting Kol Isha houdt op woensdag 5 februari in Amsterdam een benefietavond voor Israëlische kinderen met het Down syndroom, met de artiesten Smadar Morag-Monsinos, Maaike Widdershoven, Yardeen Roos en Anne-Mieke Ruyten.
Groeten uit Israël - Geduld en Israëlische Choetzpah
Geplaatst op dinsdag 28 januari 2020
Het Hebreeuwse woord voor schaamteloosheid is ook buiten Israël bekend, חוצפה choetzpah staat zelfs in het woordenboek. Om dit brutale gedrag te overleven heb je veel geduld nodig, סבלנות savlanoet. Ziezo, vandaag twee Hebreeuwse woorden geleerd.
ICNN-video: Yonathan Behar in Har Bracha
Geplaatst op dinsdag 28 januari 2020
In deze laatste video van ICNN die door Family7 werd uitgezonden, bezoeken we samen met Joshua en Caleb Yonathan Behar, die vertelt over zijn emigratie vanuit New York en zijn leven in Har Bracha (Berg van de Zegeningen) in Samaria.
Palestijnen, anti-Joodse bloedlaster en Twitter
Geplaatst op maandag 27 januari 2020
Platforms zoals Twitter maken het mogelijk dat anti-Joodse propaganda zich sneller dan ooit tevoren kan verspreiden. Na de vermissing van een Arabische jongen in Jeruzalem, concludeerden Palestijnen dat Joden hem hadden ontvoerd, en gaven dit door via Twitter.
Korting voor snelle inschrijvers voor onze woestijntocht
Geplaatst op maandag 27 januari 2020
Ervaar een nieuwe wereld: het hogere woestijngebied rond de Ramon-krater! Alleen voor ervaren wandelaars, niet op de route van de Israeli National Trail. Gedurende deze tijd bloeit de woestijn meer dan ooit. Een unieke gelegenheid om het ​de stilte en verlatenheid van het ‘andere Israël' te leren kennen.
‘Spoorlijn van Terugkeer’ als voorproefje van Jeruzalem
Geplaatst op maandag 27 januari 2020
Op de duinen van de voormalige Joodse nederzetting Gush Etzion, in het zuiden van de Gazastrook, heeft Hamas een nieuwe attractie gebouwd, de "Spoorlijn van Terugkeer", met een themapark waarin delen van de Heilige Stad zijn nagebouwd.
Groeten uit Israël - Het stinkt in Jeruzalem
Geplaatst op maandag 27 januari 2020
Een doordringende en zeer onaangename geur verwelkomde vanmorgen me in Jeruzalem. Ik ken die geur. We hebben er maar al te vaak last van. Het is de stank waarmee de politie een demonstratie van orthodoxe Joden tegen de dienstplicht heeft verdreven.
Archeologie: Opgravingen in de Stad van David
Geplaatst op maandag 27 januari 2020
Al tientallen jaren worden er opgravingen verricht in het gebied ten zuiden van de Tempelberg,dat bekend is als de Stad van David. Laagje voor laagje wordt losgemaakt en gezeefd, op zoek naar voorwerpen die een verhaal kunnen vertellen over de vroegere bewoners.
Milieu: Israëls schatten vernielen voor de winst
Geplaatst op zondag 26 januari 2020
De Israëli's accepteren niet langer de autonome acties van megabedrijven die leiden tot schade aan het lokale milieu. Dat bleek na de uitzending van een documentaire over een 'geheime rivier' vol zout water in de Arava-woestijn ten zuiden van de Dode Zee.
Duitse president ontmoette Holocaust-overlevenden
Geplaatst op zondag 26 januari 2020
Naast zijn deelname aan het World Holocaust Forum, dat afgelopen donderdag in Yad Vashem in Jeruzalem plaatsvond en waarbij hij een van de hoofdsprekers was, bezocht bondspresident Walter Frank Steinmeier ook een filiaal van 'Amcha' (Uw volk).
Historische foto­tentoon­stelling over Joods Agentschap
Geplaatst op zondag 26 januari 2020
Ter gelegenheid van zijn 90-jarig bestaan stelde het Joods Agentschap een fototentoonstelling samen met de titel ‘One to Ninety’. Het Joods Agentschap bracht al jarenlang voor de oprichting van de Staat Israël Joden naar huis.
Groeten uit Israël - Winkelen met een muisklik
Geplaatst op zondag 26 januari 2020
Tegenwoordig kunt u zich de wekelijkse reis naar de supermarkt besparen. Eén klik en de goederen zijn onderweg - zonder problemen? Bijna altijd. Zoals die avond, toen ik niet thuis was, en de medewerkers van de supermarkt de verkeerde doos afleverden.
Medisch: Innovatief Israël, een licht onder de volken
Geplaatst op zondag 26 januari 2020
TIME magazine publiceert jaarlijks een lijst met de honderd beste uitvindingen van het afgelopen jaar. Dit jaar werden niet minder dan negen Israëlische uitvindingen in deze top-100 opgenomen, een wereldrecord. Zeker als je bedenkt dat Israël maar een klein land is.
'Elke vijand van Israël is een vijand van Texas'
Geplaatst op vrijdag 24 januari 2020
Israël is blij met regeringsfunctionarissen, die niet alleen foto's nemen, maar ook duidelijke taal spreken. Zoals de gouverneur van Texas, die zei ‘Je maakt geen grapjes met Texas. Elk kind weet dat. En maak ook geen problemen met Israël, anders krijg je te maken met de Staat Texas.’
Wie gelooft in wonderen?
Geplaatst op vrijdag 24 januari 2020
Volgens een Joods spreekwoord is iemand die in wonderen gelooft, gek, maar iemand die niet in wonderen gelooft, nog gekker. Denk daarbij aan Chanoeka, een Joods feest dat jaarlijks wordt gevierd om de herinwijding van de tempel te gedenken (164 voor Chr.).
Groeten uit Israël - De avonturen van de Bijbel
Geplaatst op vrijdag 24 januari 2020
Waarom zijn de mensen eigenlijk geïnteresseerd in Israël? Ik vermoed dat christenen die Israël steunen zich moeten hebben gerealiseerd, dat het Israël van vandaag dezelfde natie is die in de Bijbel de hoofdrol speelt. Het verhaal van de Bijbel en Israël gaat verder in onze tijd.
Muziekvideo: Tranen over de Holocaust
Geplaatst op vrijdag 24 januari 2020
Over enkele dagen, op 27 januari, is de internationale herdenkingsdag van de Holocaust. Op deze dag bevrijde het Russische leger met verbijstering het Duitse werk- en vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Tomas Niemczyk maakte de treurmuziek bij foto’s uit de Duitse kampen.
Shabbatslezingen: God ontfermt zich over wie Hij wil
Geplaatst op vrijdag 24 januari 2020
God ontfermt zich over wie Hij wil en Hij verhardt wie Hij wil, want Hij weet wat er in het hart van een mens leeft. Daarom ontfermt Hij zich over zijn volk Israël en bevrijdt Hij hen uit de slavernij, en straft Hij het hardnekkige en trotse Egypte.
Wie annexeert het meest, Netanyahu of Gantz?
Geplaatst op donderdag 23 januari 2020
Netanyahu beloofde vorig jaar het Jordaandal te annexeren, wat zijn rivalen een ‘politieke stunt’ noemden. Toen beloofde uitdager Benny Gantz hetzelfde. Bibi gaat nu een stap verder, en belooft volledige Israëlische controle over de Bijbelse gebieden.
Joden tot presidenten: ‘Jullie spotten met de Holocaust’
Geplaatst op donderdag 23 januari 2020
De bezoekende Franse president Emmanuel Macron heeft ook deze donderdag onbedoeld twijfel doen ontstaan over het doel van zijn bezoek, de Holocaust herdenken en antisemitisme bestrijden, door een bezoek aan de Holocaust-ontkenner Machmoud Abbas.
President Macron schopt Israëli's uit Franse kerk
Geplaatst op donderdag 23 januari 2020
De historische bijeenkomst van de leiders van de westerse wereld, deze week in Jeruzalem, om het antisemitisme te bestrijden, kreeg woensdag een wat een gênante wending toen de Franse president Emmanuel Macron feitelijk een Joodse beveiliger uit een kerk schopte.
Groeten uit Israël - Jehiye beseder, alles komt goed!
Geplaatst op donderdag 23 januari 2020
We maken kennis met de uit Zwitserland afkomstige Ayala Shalmayev, die met haar man een huis laat bouwen in de nederzetting Na’ale. Ze ondervonden, dat je zelf goed toezicht moet houden, en dat men hier niet zo serieus is met de tijd als in Zwitserland, maar uiteindelijk komt alles goed.
IDF plaatst sensoren om Hezbollah te horen graven
Geplaatst op donderdag 23 januari 2020
Het Israëlische leger is vorige week begonnen met het plaatsen van technologie, die het graven van terreur­tunnels bij de Libanese grens kan detecteren. Dit volgt op een campagne Operatie Noordelijk Schild van vorig jaar, waarbij de IDF zes tunnels van Hezbollah vernietigde.
Shin Bet verhinderde 560 terreuraanslagen in 2019
Geplaatst op woensdag 22 januari 2020
In het afgelopen jaar heeft de binnenlandse inlichtingen­dienst Shin Bet meer dan 560 terroristische aanslagen weten te verhinderen, berichtte het hoofd van deze dienst, Nadav Argaman. Over de meeste ervan hoort men niet meer, dan dat er arrestaties zijn verricht.
Israëlische Millennials hebben weinig hoop op vrede
Geplaatst op woensdag 22 januari 2020
De meeste Israëlische en Palestijnse Millennials gaan ervan uit dat het conflict nooit zal eindigen. Vergeleken met andere conflicten in de wereld is de Millennium-generatie het meest pessimistisch over het Israëlisch-Palestijnse conflict.
‘Hier ervoer ik wat tijd is, dat ik besta en wie ik ben’
Geplaatst op woensdag 22 januari 2020
We vlogen op 19 november naar Tel Aviv om deel te nemen aan een georganiseerde groeps­wandel­tocht door de Negev woestijn. Het motto was ‘Negev extreem’ en het werd geleid door Israel Today, schrijft een deelnemer aan de derde woestijnreis in november 2019.
Groeten uit Israël - Bezoek van koningen en vorsten
Geplaatst op woensdag 22 januari 2020
Terwijl het ene vliegtuig na het andere op het vliegveld Ben Goerion landde, rolde Jeruzalem de rode loper uit om de koningen en vorsten van de naties van de wereld te ontvangen. Ze komen naar Jeruzalem om de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz te gedenken.
Poetins speciale relatie met Israël en de Joden
Geplaatst op dinsdag 21 januari 2020
De Russische leider heeft de reputatie koudbloedig te zijn. Waarom is hij dan zo bijzonder warm richting Israël en de Joden? De oorsprong van deze warme houding zou in Poetins verleden kunnen liggen: liefdevolle Joodse buren in zijn jeugd.
‘Dood elke Amerikaanse soldaat in het Midden-Oosten’
Geplaatst op dinsdag 21 januari 2020
De recente oproep van Hassan Nasrallah, de secretaris-generaal van de sjiitische Hezbollah-militanten aan de noordelijke grens van Israël met Libanon, om alle Amerikaanse soldaten in het Midden-Oosten te doden, mag niet onbeantwoord blijven.
Overstromingen in Israël: wordt hier de profetie vervuld?
Geplaatst op dinsdag 21 januari 2020
De overstromingen in het hele land teisteren Israël al wekenlang. Er zijn minstens zes mensen omgekomen en de schade loopt in de miljarden shekels. Nu zijn er mensen die in deze overstromingen de Bijbelse profetie voor het herstel van de Dode Zee zien, althans het begin ervan.
Groeten uit Israël - sneeuw­vlokken in Jeruzalem?
Geplaatst op dinsdag 21 januari 2020
Eigenlijk wilde ik eerst over de voortdurende regen vertellen, die ons ook deze week gezelschap houdt, toen ik ineens verblind werd door wat zonnestralen die door het raam van mijn kantoor kwamen. Het wordt koud, tegen het vriespunt, en de Jeruzalemmers zien uit naar sneeuw.
Toerisme: Israël voor archeologie-liefhebbers
Geplaatst op dinsdag 21 januari 2020
Deze video is gemaakt voor toeristen die niet van steden en drukte houden. Hij bevat een reeks drone-opnamen van archeologische vindplaatsen en ruige natuur­gebie­den, zoals Caesarea, Megiddo, Gamla en het Meer van Galilea.
Netanyahu beschuldigd van benutten van de Holocaust
Geplaatst op maandag 20 januari 2020
Later deze week zal een groep belangrijke leiders van de westerse wereld in Jeruzalem zijn om de 75ste verjaar­dag van de bevrijding van Auschwitz te herdenken. Volgens zijn tegenstanders benut Netanyahu dit evenement voor zijn campagne voor de komende verkiezingen.
Stelden Palestijnen voor om een wereldleider te doden?
Geplaatst op maandag 20 januari 2020
De extra veiligheid is een sleur voor ons in Jeruzalem, maar na een redactioneel artikel in de officiële krant van de Palestijnse Autoriteit weten we waarom bezoekende wereldleiders al die vervelende veiligheidsmaatregelen nodig hebben.
Groeten uit Israël - Hoe is het leven met Arabieren?
Geplaatst op maandag 20 januari 2020
Joden en Arabieren leven en werken dag in dag uit nauw samen in Israël. Het zijn buren, werkgevers, werknemers en soms zelfs goede vrienden. Maar na zo ontelbaar veel terroristische aanslagen is het vertrouwen helaas enigszins geschokt.
ICNN-video: Israëls thuiskomst uit de diaspora
Geplaatst op maandag 20 januari 2020
In de afgelopen eeuw zijn we getuige geweest van de terugkeer van het Joodse volk naar zijn oude vaderland. Joden keerden terug, voornamelijk uit Europa en het Oostblok, maar ook uit verre streken zoals China en Ethiopië.
Palestijnen dreigen met 'Datgene wat verboden is'
Geplaatst op zondag 19 januari 2020
De beoogde vredespartners van Israël zijn weer bezig en dreigen als kleinzielige kinderen een woedeaanval te ontketenen als ze niet krijgen wat ze willen: ‘We moeten de fundamenten van Israël schudden'
Arabische Christen: Daarom dien ik in het Israëlische leger
Geplaatst op zondag 19 januari 2020
Steeds meer Arabische christenen melden zich aan voor dienst in het Israëlische leger. Als niet-Joden zijn zij daartoe niet verplicht. Veel jonge Arabische christenen zien het toch als hun plicht, om zich samen met hun Joodse landgenoten in te zetten voor de verdediging van dit land.
Eerste aardgas stroomt van Israël naar Egypte
Geplaatst op zondag 19 januari 2020
Het enorme Leviathan-gasveld voor de kust van Israël is begonnen met de export van aardgas, naar het land dat tijdens zijn oprichting de grootste vijand van Israël was, maar dat sinds enkele jaren een van de beste vrienden onder de Arabische landen is geworden.
Groeten uit Israël - De Tel Aviver en de parkeerplaats
Geplaatst op zondag 19 januari 2020
Het blijft regenen in Israël; zaterdag moeten we de hond van mijn zoon, die met zijn vriendin op bezoek was, tussen de buien door snel even uitlaten. Hij moest al halverwege de middag terug naar Tel Aviv, anders is er geen parkeerplaats meer te vinden bij zijn huis.
Medisch: Beddengoed resistent maken tegen bacteriën
Geplaatst op zondag 19 januari 2020
Ziekenhuisbedden en kleding van patiënten zijn een belangrijk kanaal voor de overdracht van gevaarlijke bacteriën die ziekenhuisinfecties veroorzaken. Op meerdere manieren kunnen stoffen bacterievrij worden gemaakt. Sonovia wil de gebruiksduur ervan verlengen.
Jeruzalem bedankt Iraniërs voor respecteren van vlag
Geplaatst op vrijdag 17 januari 2020
Te midden van de aanhoudende protesten in Iran zijn er aanwijzingen, dat de Iraniërs de vermoeide tactiek van het regime, om Amerika en Israël tot zondebok te maken, afwijzen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken sprak van ‘Een veelbelovende stap naar een betere toekomst’.
Ridley Herschell, van Poolse Jood tot Brits predikant
Geplaatst op vrijdag 17 januari 2020
Een van de pioniers van de moderne Messiaans Joodse beweging was de 19e eeuwse predikant Ridley Herschell. Hij groeide op in een antisemitische omgeving in Polen, kwam tot geloof door het lezen van woorden van Jezus, en werd een geliefd predikant in Groot-Brittannië.
Groeten uit Israël - Wat was dat voor lawaai?
Geplaatst op vrijdag 17 januari 2020
Gisteren vroeg mijn dochter op de speelplaats wat een vreemd geluid was. 'Dat is een vliegtuig dat boven ons vliegt,' antwoordde ik. Dit was het geluid van de Joodse natie die niet langer het slachtoffer is van slavernij en vervolging, maar een eigen Staat heeft en terugvecht.
Muziekvideo: Moshe Bateva, Mozes in een mandje
Geplaatst op vrijdag 17 januari 2020
Terwijl deze week het begin van het boek Exodus wordt gelezen, het verhaal van de Uittocht onder de bezivan Mozes, mag u luisteren naar een klassiek lied over baby Mozes, drijvend in een mandje op de Nijl.
Shabbatslezingen: Loop God niet voor de voeten
Geplaatst op vrijdag 17 januari 2020
Mensen die in eigen kracht en naar eigen inzicht God willen dienen, kunnen Hem in de weg staan. Dat ontdekte Mozes, die een Egyptenaar doodsloeg, koning Saul, die zelf offerde en niet op Samuel wachtte, en Saulus, die de sekte van de 'christenen' vervolgde.
Defensie: Israëls verbazing­wek­kende ver­nieuw­ende wapens
Geplaatst op donderdag 16 januari 2020
Israël is nog steeds flink in de minderheid vergeleken met de omliggende landen, maar de hoge kwaliteit maakt van zijn leger de machtigste in de regio. Het Israëlische leger (IDF) staat bekend als een van de beste ter wereld en is in het bezit van de modernste wapens ter wereld.
Na drie weken rust: vier raketten uit de Gazastrook
Geplaatst op donderdag 16 januari 2020
Na drie weken van rust werden woensdag de eerste raketten van het jaar 2020 afgeschoten op plaatsen in het grensgebied van de Gazastrook. Mogelijk wil Hamas hiermee Egypte onder druk zetten om meer goederen naar de Gazastrook te exporteren.
Groeten uit Israël – Waar is onze boter gebleven?
Geplaatst op donderdag 16 januari 2020
Ik vraag me al maanden af waarom die mooie, in blauw verpakte boter, niet meer te koop is in mijn favoriete supermarkt. Ik ben er al aan gewend geraakt, dat niet altijd alles er is in Israël, daarom ik heb er nooit verder over nagedacht. En wat hoor ik nu ...
Eerste medailles bij Olympische winterspelen voor jeugd
Geplaatst op donderdag 16 januari 2020
De Israëlische skiër Noa Szollos, 16 jaar, heeft deze maand tijdens de Olympische Winterspelen voor jongeren 2020 in Lausanne, Zwitserland, een zilveren en een bronzen medaille gewonnen bij het alpineskiën, bericht Israel21c.
Het roemloze einde van de roemrijke Arbeidspartij
Geplaatst op woensdag 15 januari 2020
De fusie van de Arbeiderspartij met de linkse Meretz-partij, die deze maandag plaatsvond, markeert het einde van de historische zionistische socialistische partijen, die de opmerkelijke prestatie leverden, de zionistische droom van de Joodse Staat te verwezenlijken.
Het verhaal van een blinde Luchtmacht-onderofficier
Geplaatst op woensdag 15 januari 2020
We schreven in het Israel Today magazine van maart 2018 over de blind geboren Ori, die ondanks haar blindheid, niet wilde afzien van dienen in het leger. Ongeveer anderhalf jaar na het begin van haar militaire diensttijd heeft Ori nu de Medal of Excellence ontvangen.
Video: De waarheid over de Iraanse nucleaire dreiging
Geplaatst op woensdag 15 januari 2020
De Iraanse nucleaire dreiging is reëel, en het wordt tijd dat de wereld de ogen opent voor wat Israël al weet. De mainstream nieuwsberichten zijn tegenwoordig helaas niet meer actueel betreffende de nucleaire dreiging in Iran en een groot aantal andere regionale kwesties.
Groeten uit Israël - Gaat de tijd in Israël sneller?
Geplaatst op woensdag 15 januari 2020
Op de een of andere manier lijkt de tijd hier veel sneller te gaan. Komt dat door mijn dagelijkse routine als volwassene? Na haar legerdienst moet onze dochter nu beslissen over haar toekomstige carrière. Zij wil een opleiding volgen voor het ontwerpen van kleding.
Techniek: Technion Rube Goldberg machine 2020
Geplaatst op woensdag 15 januari 2020
Hoe bouw je een reeks apparaten, die als een soort kettingreactie op elkaar reageren, en waarin twintig technologische uitvindingen uit de 20e eeuw worden toegepast. Dat is de opdracht van het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa voor de Rube Goldberg machine
Qasem Soleimani en de ineenstorting van de moraal
Geplaatst op dinsdag 14 januari 2020
Het is altijd interessant om te zien hoe mensen­rechten­activisten de zonden vergoelijken van degenen die gezworen hebben hen weg te vagen. Er zijn ook links-liberale Israëli's die het terrorisme rechtvaardigen.
Groeten uit Israël: We houden allemaal van stabiliteit
Geplaatst op dinsdag 14 januari 2020
Ik denk vaak hoe leuk het zou zijn om de kindertijd opnieuw te beleven. Wij volwassenen hebben veel zorgen, maar negeren vaak die ene grote zorg van onze kinderen. Er zijn veel zaken, die ons uit ons evenwicht kunnen brengen. Voor kinderen is een echtscheiding de grootste.
Toerisme: Woestijntocht voor getrainde wandelaars
Geplaatst op dinsdag 14 januari 2020
Na de woestijnhikes in november en december vorig jaar, organiseert de Duitse afdeling van Israel Today van 11 t/m 18 maart een woestijnwandeltocht door het hogere woestijngebied rond de Ramon Krater. De tocht is alleen geschikt voor ervaren wandelaars.
Toerisme: Tien van de interessantste plaatsen in Israël
Geplaatst op dinsdag 14 januari 2020
In deze video brengt u korte bezoeken aan tien van de interessantste plaatsen van Israël, waarbij veel aandacht wordt gegeven aan de heilige plaatsen van de drie religies. We zien opnamen gemaakt in o.a. Jeruzalem, Bethlehem, Tel Aviv, Nazareth, Dode Zee, Eilat en Haifa.
Iraanse studenten weigeren Israëlische vlag te vertrappen
Geplaatst op maandag 13 januari 2020
Na de dood van de Iraanse top-generaal Qasem Soleimani dreigde Teheran met uitgebreide represailles, ook tegen Israël, dat naast de Verenigde Staten de grote boze vijand is. Maar af en toe blijkt uit protesten, dat het Iraanse volk de leugens van de ayatollahs niet gelooft.
Israëlisch team wereldkampioen debatteren
Geplaatst op maandag 13 januari 2020
Een oude Joodse wijsheid zegt ‘twee Joden, drie meningen’. Wie ooit in Israël is geweest, kent de gangbare discussiecultuur in het land. Het is daarom niet verwonderlijk,dat een Israëlisch team een van de winnaars was van het Wereldkampioenschap Debatteren.
Groeten uit Israël – We verlangen naar de zomer
Geplaatst op maandag 13 januari 2020
We worstelen hier in Israël al wekenlang met de griepvirussen, schrijft Dov Eilon. Die hebben al 25 mensen het leven gekost, en het griepvaccin is bijna op. Ook op de redactie van Israel Today zijn een aantal zieken. Oorzaken zijn de uitzonderlijk zware regen en de kou.
ICNN-video: Pastorale tocht door de tabernakel
Geplaatst op maandag 13 januari 2020
Twaalf jaar geleden kwam Orna Greenman in contact met twee vrouwen, die problemen hadden. Dit leidde haar tot het opzetten van de bediening Ot U’Mofet, ‘Een teken en wonder’, dat eenzame vrouwen wil helpen.
Archeologie: Mozaïek ontdekt in synagoge op Golan
Geplaatst op maandag 13 januari 2020
In de oude stad Majdulia werd in 2014 de restanten van een synagoge ontdekt. Daarin is een mozaïek aangetroffen, dat het vroegste bewijs is van het versieren van een synagoge op de Golanhoogten, berichtte de Universiteit van Haifa begin december.
Een stadion vol Talmoed-meesters
Geplaatst op zondag 12 januari 2020
Als je over het Joodse onderwijs of de Bijbelstudie spreekt, dan gaat het meestal over de studie van de (Babylonische) Talmoed. Op 1 januari kwamen in New Jersey 90.000 mensen bijeen, die in 7½ jaar alle 2711 pagina’s hadden bestudeerd, één pagina per dag.
Werkloosheidscijfers waren nog nooit zo laag
Geplaatst op zondag 12 januari 2020
Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de cijfers bekend gemaakt van de arbeidsmarkt in oktober. De werkloosheid was slechts 3,4 procent, terwijl dat een maand eerder nog 3,6 procent was. Dit is een record.
Groeten uit Israël – Het gezin blijft altijd belangrijk
Geplaatst op zondag 12 januari 2020
In onze Groeten uit Israël artikelen schrijven wij, de redacteuren van Israel Today, over ons persoonlijke dagelijks leven in het Beloofde Land. Vandaag maken we kennis met Michael Selutin, nog niet zo lang getrouwd en vader van enkele dochters.
Groeten uit Israël - Vrijdagmorgen in de shoek
Geplaatst op vrijdag 10 januari 2020
Vrijdag is de enige dag van de week waarop ik vroeg opsta, vertelt Anat Schneider. Mijn man en ik beginnen het weekend met een kop koffie om 7:30 uur op de Machane Yehoeda markt in Jeruzalem. We ontmoeten daar al jaren vrienden. We noemen het ons 'Vrijdags Parlement'.
Muziekvideo: In drie talen zingen over liefde
Geplaatst op vrijdag 10 januari 2020
Ter gelegenheid van het bezoek aan Israël door de religieuze leider van Indonesië, Sheikh Haji Yahya Cholil Staquf, nodigde Koeloelam op 14 juni 2018 duizend mensen uit naar de Toren van David in Jeruzalem om samen één lied te zingen, in drie talen en in een driestemmige harmonie.
Shabbats­lezingen: God maakt soms andere keuzes
Geplaatst op vrijdag 10 januari 2020
Gods keuzes zijn vaak anders dan onze keuzes. God koos niet voor Ismaël, Abrahams eersteling, maar voor Isaäk, Jakob werd gekozen boven zijn oudere broer Esau, en van Jozefs zonen kreeg niet Manasse maar zijn jongere broer Efraïm de grootste zegen.
Zal de VS Iraanse kernlocaties bombarderen?
Geplaatst op vrijdag 10 januari 2020
Trump heeft Amerikaanse zware bommenwerpers naar de regio gestuurd. Er kan maar één mogelijk doelwit zijn. Voor Iran is het kernprogramma een heilige koe. En president Trump bereidt zich misschien voor om het af te slachten.
'Het zijn geen Joden. Enkelen gaan zelfs naar een kerk!'
Geplaatst op donderdag 9 januari 2020
Met deze woorden viel de opperrabbijn van Israël, Yitzchak Yosef, de vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar Israël geëmigreerde burgers aan. Hij beschuldigt de regering ervan, goddeloze niet-Joden het land binnen te brengen om het religieuze evenwicht in Israël te verschuiven.
Naharia in noordelijk Israël overstroomd
Geplaatst op donderdag 9 januari 2020
Normaal gesproken is regen in Israël een teken van zegen en overvloed - een zeer gewenste zaak; maar sinds vorige week heeft het stormachtige weer het paradijs in het Midden-Oosten geteisterd, en het doet er deze week nog een schepje bovenop.
Groeten uit Israël - 'Waar kom je eigenlijk vandaan?'
Geplaatst op donderdag 9 januari 2020
Vandaag maken we kennis met Israel Heute-mede­werkster Hanna Ross, die 16 jaar geleden met haar ouders uit Duitsland naar Israël emigreerde, en vertelt wat haar opviel in dit kosmopolitische land. Israël is zo uniek en zo origineel als geen enkel ander land.
'Light Blade' laser vernietigt vuurballonnen en drones
Geplaatst op donderdag 9 januari 2020
In Israël is een op de laser gebaseerd verdedigings­systeem ontwikkeld, dat bedoeld is om vuurballonnen, vliegers en drones te vernietigen die vanuit Gaza in de richting van Israël worden gelanceerd, meldde Yisrael Hayom.
In Israël verandert het klimaat sneller
Geplaatst op woensdag 8 januari 2020
ovember 2019 was een van de zes droogste november­maanden van de afgelopen tachtig jaar in Israël. Op veel plekken viel helemaal geen regen, en verder viel er gemiddeld twintig procent minder regen dan normaal in november. Eén voordeel: het was heerlijk weer.
Israëli's wantrouwen Bibi en zijn tevreden met hun land
Geplaatst op woensdag 8 januari 2020
In een jaar waarin de Israëli's twee mislukte nationale verkiezingen hebben overleefd (de derde Knesset-verkiezingen worden in maart gehouden), is het vertrouwen in de regering en de over­heids­instel­lingen voor­spel­baar afgenomen.
Groeten uit Israël - De stilte voor de storm
Geplaatst op woensdag 8 januari 2020
Er wordt weer stormachtig weer verwacht, hopelijk alleen wat betreft het weer. Er is een winterstorm in aantocht, met kans op overstromingen. Met vier graden vind ik het hier in de ochtend echt koud. En weet iemand waar mijn paraplu is gebleven?
Israëlisch Leviathan-veld begint levering van aardgas
Geplaatst op woensdag 8 januari 2020
Het Israëlische Leviathan aardgasveld voor de kust van Haifa is begin januari begonnen met het leveren van aardgas, wat het operationeel consortium 'een historisch keerpunt in de geschiedenis van de Israëlische economie' noemde, meldde Israel Nationaal news.
De Bennett-doctrine: voorkomen van militaire opbouw
Geplaatst op dinsdag 7 januari 2020
Israëls nieuwe, tijdelijke, minister van Defensie Naftali Bennett – voormalig majoor in het Israëlische leger – eist een daadkrachtig optreden in Syrië en is al verant­woor­delijk voor een aantal acties in Syrië. Dit mag niet op Libanon, met 150.000 raketten, gaan lijken.
Israël moet een populair merk worden
Geplaatst op dinsdag 7 januari 2020
'Wat denk je over Israël?' Deze eenvoudige vraag werd gesteld aan jongvolwassenen van 21 tot 40 jaar in de VS, Europa, Zuid-Amerika en Australië. Het doel is om hier inzicht in te krijgen, om het imago van de Joodse Staat te verbeteren via de sociale media.
Israël: Bissschop Atallah Hanna, stop met je leugens
Geplaatst op dinsdag 7 januari 2020
De Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Jeruzalem, probeert al enkele weken met een verhaal over vergiftiging het anti-Israëlische sentiment onder christenen over de hele wereld te versterken. Israël heeft hem zondag gevraagd met zijn leugens te stoppen.
Groeten uit Israël - Wie neemt vandaag de auto?
Geplaatst op dinsdag 7 januari 2020
Kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen, zegt een oud spreekwoord. Nu mijn zoon niet meer naar school gaat en een rijbewijs heeft, is de vraag: Wie neemt vandaag de auto? Voorts: we verwachten veel regen, en nieuws via de mobiele telefoon.
Toerisme: Een reisgids voor Tel Aviv
Geplaatst op dinsdag 7 januari 2020
Evenals vorige week brengen we een bezoek aan de stad Tel Aviv, badplaats, bezienswaardigheid en het economische hart van Israël. De video beschrijft een aantal wandelroutes door de stad, zoals over de befaamde Dizengoff straat.
Wat was Israëls rol in het doden van Soleimani?
Geplaatst op maandag 6 januari 2020
Vrijdagochtend vroeg doodde een Amerikaanse MQ-9 Reaper-drone de op één na machtigste Iraanse functionaris Qassem Soleimani, de commandant van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde. Washington bedankte niet bij naam genoemde partners in het Midden-Oosten die de machtigste generaal van Iran hielpen uitschakelen.
Israëlische presentator: Rouw niet om terrorist Soleimani
Geplaatst op maandag 6 januari 2020
Terwijl het grootste deel van het Midden-Oosten blij was met de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani, rouwden linkse Hollywood-liberalen om partijpolitieke redenen. Een Israëlische TV-commentator las hen de les en wees hen op de feiten.
Groeten uit Israël: Kinderen zijn een zegen, en een last
Geplaatst op maandag 6 januari 2020
Als ik het woord 'last' gebruik, bedoel ik dat op de best mogelijke manier. Een van de definities van last is 'verantwoordelijkheid voor het bereiken van een bepaald doel of een bepaalde taak'. Het herinnert ons eraan waar God mee te maken heeft bij het leiden van ons allen.
Plant olijfbomen op uw naam in het Heilige Land!
Geplaatst op maandag 6 januari 2020
De woestijn en de dorre plaatsen zullen vrolijk zijn, de wildernis zal zich verheugen en in bloei staan als een roos', profeteerde Jesaja (35:1). We zien dit voor onze ogen gebeuren in de Negev woestijn, die Israel Today samen met vele anderen weer in cultuur brengt.
Archeologie: 1200 jaar oud 'Chanoeka-geld' gevonden
Geplaatst op maandag 6 januari 2020
Bij opgravingen in Yavneh, centraal Israël, werd een voorraad gouden munten gevonden. De zeven gouden munten werd bewaard in een aardewerk kannetje. 'Dit kan persoonlijke spaargeld van een pottenbakker zijn,' zeggen de archeologen.
President Rivlin spreekt in de Duitse Bondsdag
Geplaatst op zondag 5 januari 2020
President Re'oeven (Rubi) Rivlin zal met zijn Duitse ambtgenoot Steinmeyer in januari in Israël, Polen en Duitsland deelnemen aan herdenkingen van de bevrijding van Auschwitz, 75 jaar geleden. Hij zal daarbij een toespraak houden in het Duitse parlement, in het Hebreeuws.
Kerstfeest 2019 in de Arabische wereld
Geplaatst op zondag 5 januari 2020
In Libanon is 35 procent van de bevolking christen. De verschillende religies in het land worden nog steeds officieel erkend, ondanks dat de regering grotendeels is overgenomen door Hezbollah.
Nieuw antisemitisme in de VS is oproep tot Aliyah
Geplaatst op zondag 5 januari 2020
Tot nu toe hebben de Joden zich altijd op hun gemak gevoeld in de VS, maar na de recente reeks aanvallen in New York lijkt de situatie langzaam te veranderen. Is het een goddelijke aanwijzing voor de miljoenen Ameri­kaanse Joden , om eindelijk naar Israël te emigreren?
Groeten uit Israël - Een verregende Shabbat
Geplaatst op zondag 5 januari 2020
De regen is een zegen voor ons land. Maar als er plotseling te veel regen valt in korte tijd, kan het zelfs gevaarlijk zijn. De regio Tel Aviv heeft gisteren een van de meest regenachtige dagen ooit meegemaakt. Er voeren zelfs enkele kano's door de straat.
Medisch: Experimenteel lang werkend Ebola vaccin
Geplaatst op zondag 5 januari 2020
Om de steeds terugkerende, dodelijke Ebola-uitbraken in delen van Afrika te bestrijden, hebben gezondheids­werkers aan meer dan 100.000 mensen gevaccineerd. Israëlische en Duitse wetenschappers werken aan een experimenteel vaccin dat een langdurige bescherming biedt.
Hoe reageert Iran na de liquidatie van Soleimani?
Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020
De Israëlische media schrijven deze vrijdagochtend bijna uitsluitend over het nieuws over de moord op generaal Qassem Soleimani, de leider van de Iraanse Revolutionaire Garde. Een bericht, dat Israël in staat van alarm heeft gebracht. Wanneer en hoe zal Iran reageren?
Tien meest gelezen Israel Today-artikelen van 2019
Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020
Het nieuwe jaar is aangebroken, en het is altijd interes­sant om achterom te kijken en te onthouden wat in de afgelopen 12 maanden het meest onze aandacht trok. Er is veel gebeurd, maar het is verrassend wat voor onze lezers het belangrijkste was.
Jordaniër: Chanoeka gevaar voor christenen en moslims
Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020
'Het Lichtfeest is een zionistisch koloniaal ritueel', verklaarde Abdullah Cana'an, de voorzitter van het Koninklijk Comité voor Jordaanse Zaken in Jeruzalem, deze week in een bericht. 'Een gevaar voor alle christenen en moslims in Jeruzalem,' schreef hij.
Groeten uit Israël: De vrijdag is geen vrije dag
Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020
Eigenlijk is vrijdag geen werkdag in Israël, maar degenen die de Shabbat houden hebben veel te doen, schrijft Michael Selutin, die vandaag deze persoonlijke kijk op Israël en zijn drie dochters schrijft, in plaats van zijn collega Dov Eilon.
‘Israël is de hedendaagse antichrist’
Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020
Israëlische experts zeggen dat de verachtelijke geest van het antisemitische achter het besluit van het Internationaal Strafhof zit om de Joodse Staat te vervolgen.
Muziekvideo: Chanoeka, o Chanoeka
Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020
Chanoeka is het Joodse lichtfeest in december. Tijdens deze feestweek wordt de herin­wijding van de Tweede Tempel in Jeruzalem herdacht, waarbij volgens de traditie de lampen van de menora in de tempel acht dagen bleven branden op de hoeveelheid olie voor één dag.
Shabbatslezingen: Een verrassende herkenning
Geplaatst op vrijdag 3 januari 2020
Het was een grote verrassing voor de zonen van Jakob, toen de strenge onderkoning van Egypte hun broer Jozef bleek te zijn. Het zal een grote verrassing zijn voor het volk Israël, wanneer de door hen verworpen rabbi Jezus bij zijn wederkomst blijkt de verwachte Messias te zijn.
Inkomsten uit terrorisme zijn ook belastbaar
Geplaatst op donderdag 2 januari 2020
Israëlische Palestijnen, die werden beloond voor het doden van Joden, zijn de Staat Israël nu miljoenen aan belastingheffingen verschuldigd. Zij vallen onder dezelfde belastingregels als Israëlische bedrijven en personen.
Technologie­bedrijven brengen steeds meer geld binnen
Geplaatst op donderdag 2 januari 2020
In 2019 hebben Israëlische techno­logie­bedrijven bijna 10 miljard dolar opgehaald door de verkoop van bedrijven en fusies. Maar er zijn ook zeer succes­volle zoge­naamde 'eenhoorns', bedrijven die er voor kiezen zelfstandig te blijven en op eigen kracht te groeien.
Groeten uit Israël: Samen rijd je sneller naar het werk
Geplaatst op donderdag 2 januari 2020
Ik hoop dat u het nieuwe jaar goed begonnen bent. Vandaag begint ook bij jullie, op eerste werkdag van het jaar 2020, het dagelijkse leven weer. Hier bij ons wordt er eigenlijk niet al te veel aan gedaan. Vandaag aandacht voor carpoolen, want de wegen zijn overvol.
Defensie: De IDF in 2019, in 63 seconden
Geplaatst op donderdag 2 januari 2020
In een sneltreinvaart laat het Israëlische leger zien waarmee het in het afgelopen jaar bezig is geweest: Israëlische burgers beschermen, historische gebeurtenissen gedenken en vieren, nieuwe wapens testen, acties in Gaza en Syrië. Gelukkig Nieuwjaar!
Groeten uit Israël: Wordt 2020 een beter jaar?
Geplaatst op woensdag 1 januari 2020
Het nieuwe decennium is begonnen. Wordt 2020 een beter jaar? Lukt het na de derde ronde van de verkiezingen een regering te vormen? We zijn blij met de vele regen die in deze tijd valt, het niveau van het Meer van Galilea stijgt. We wensen u een succesvol 2020.
Israel Today gaat nieuwe wegen
Geplaatst op woensdag 1 januari 2020
Zoals ik in het januari­nummer van het Israel Today Magazine schreef, is het tijd om onze aanpak te her­over­wegen. Vandaag is de eerste dag van 2020, en van een nieuw decennium. Ter voorbereiding hebben we de afgelopen maanden verschillende brain­storm­sessies gehad.
Israëlische startup voorspelt opbrengsten fruit­oogst
Geplaatst op woensdag 1 januari 2020
Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat wij het hele jaar door kunnen genieten van vers fruit. We denken er vaak niet bij na hoeveel inspanning het kost voor boeren, transporteurs, verpakkingsbedrijven en handelaren.