September 2019

Rosh HaShanah vanuit traditioneel Joods perspectief
Posted on Monday, September 30, 2019
Op de eerste dag van de maand Tishri verlaat God, zo zegt het de traditie, zijn genadetroon en zet Hij zich op zijn rechterstoel. De klanken van de shofar roepen het volk op tot het tonen van berouw, en God uit eigen vrije wil te vragen om hun koning te zijn en hun zonden te vergeven.
Alle Israëlische hits van 5779 binnen vier minuten
Posted on Monday, September 30, 2019
Het was een groot jaar voor Israëlische muziek na onze overwinning bij het Eurovisie Songfestival en het organiseren van de massale zangwedstrijd. We sluiten het jaar 5779 af met een kort overzicht van de 32 populairste Israëlische liederen van dit afgelopen jaar.
Bewijs Babylonische verovering Jeruzalem gevonden
Posted on Monday, September 30, 2019
Bij opgravingen op de berg Zion in Jeruzalem is dit jaar een tweede belangrijke vondst gedaan, die een duidelijk bewijs vormt van de Babylonische verovering van de stad vanaf 587/586 voor Christus. Het gaat om een aslaag, gevolg van een brand, met daarin diverse voorwerpen.
Syrische beroemdheid wenst Israël 'Gelukkig Nieuwjaar'
Posted on Sunday, September 29, 2019
'Een gelukkig nieuwjaar', en 'overwinning over Iran', wenst de bekende Syrische filmregisseur en auteur Kamal Hasson Israel toe. Hij leeft in ballingschap in de Zweedse hoofdstad Stockholm, vanwege zijn verzet tegen het Syrische regime.
Gelukkig Nieuwjaar! Vanavond begint Rosh HaShanah
Posted on Sunday, September 29, 2019
Zondagavond begint het tweedaagse Joodse nieuw­jaars­feest Rosh HaShanah, dat twee dagen duurt. Het is eigenlijk de enige Joodse feestdag die niet Joods is, want hij is niet geassocieerd met een gebeurtenis in de Joodse geschiedenis, zoals de andere feestdagen.
Medisch: Kan Israëlische technologie ADHD genezen?
Posted on Sunday, September 29, 2019
Een Israëlische startup heeft een nieuw medisch hulpmiddel ontwikkeld voor de behandeling van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD, 'Alle Dagen Heel Druk'). En het vereist geen medicijnen zoals Ritalin of Adderall, maar het gebruik van een kap met elektroden.
Stagiaire Edda Schmidt: Israël, een land als geen ander!
Posted on Friday, September 27, 2019
'Het volk, de cultuur, de samensmelting van oud en modern - het is allemaal zo uniek', schrijft onze nieuwe stagiaire Edda Schmidt. 'En ik zit er middenin als ik mijn nieuwe stage begin'. Een eerder bezoek was voor haar de aanleiding om een stageperiode aan te vragen.
Hoe Israël eindelijk een regering zou kunnen krijgen
Posted on Friday, September 27, 2019
De politieke arena van Israël blijft een puinhoop na recente verkiezingen, en een derde verkiezing in dit jaar is een zeer reële mogelijkheid. De gesprekken tussen de twee grote politieke blokken, Blauw en Wit en Likoed, verlopen allesbehalve soepel.
Themanummer Israel Today over Israëlische landbouw
Posted on Friday, September 27, 2019
Het Israel Today magazine van december wordt een zeer speciale uitgave met als thema 'Israëlische landbouw'. Onze abonnees kunnen het eind november in de brievenbus verwachten. En wanneer u nog geen abonnee bent, kunt u zich nog aanmelden.
Muziekvideo: Welkom aan het nieuwe jaar 5780
Posted on Friday, September 27, 2019
Over enkele dagen, maandag 30 september, is het Joodse Nieuwjaar. Dan begint het jaar 5780 Anno Mundi. Wij verwelkomen dit nieuwe jaar met het lied 'Bashanah Haba'ah', Het komende jaar, met daarin de woorden 'Je zult zien hoe goed het zal zijn, in het komende jaar'.
Shabbats­lezingen: Gods gebod geeft licht en leven
Posted on Friday, September 27, 2019
God gaf ons zijn geboden niet als een 'wetboek van strafrecht', met strenge regels, maar als een gids ten leven voor een volk dat moest leren als een heilig, afgezonderd volk te leven, om een zegen te zijn voor de gehele wereld.
Palestijnse 'vluchtelingen' worden uit Libanon verdreven
Posted on Thursday, September 26, 2019
Het aantal 'Palestijnse vluchtelingen', dat in Libanon woont in 'vluchte­lingen­kampen' (Inmiddels uitgegroeid tot dorpen en stadjes), neemt af. Als gevolge van hun beperkte burgerrechten en druk van de overheid vertrekken veel Palestijnen naar het westen.
Brits toneelstuk over jodenhaat en kindertransporten
Posted on Thursday, September 26, 2019
Een nieuw toneelstuk vestigt in Groot-Brittannië de aandacht op de gevaren van het toenemende antisemitisme en het onge­contro­leerde liberalisme in de Europese cultuur van vandaag. Het vertelt het verhaal van ouders die hun kinderen twee maal verloren.
Vrouw gewond door messteken nabij Modi'in
Posted on Thursday, September 26, 2019
Een 14-jarige Palestijn heeft woensdag een vrouw met een mes aangevallen op een druk kruispunt. De 22-jarige vrouw kreeg steekwonden in haar bovenlichaam en is met matig letsel naar het ziekenhuis gebracht. De aanvaller is gearresteerd.
Defensie: Vrouwen en mannen in gevechtseenheden
Posted on Thursday, September 26, 2019
De dienstplicht geldt in Israël voor mannen en vrouwen, die drie respectievelijk twee jaar in dienst gaan. Het plaatsen van mannen en vrouwen in gevechtseenheden is bij veel legers een discussiepunt, in Israël is dit al jarenlang gebruikelijk. Een aantal vrouwen stellen zich voor.
Een zetel meer voor Likoed; de impasse duurt voort
Posted on Wednesday, September 25, 2019
De Israëlische centrale kiescommissie heeft dinsdagavond de officiële uitslag van de verkiezingen van 17 september bekend gemaakt. Likoed krijgt een zetel meer (32), te koste van de partij Verenigd Torah-Jodendom (7). De impasse over de vorming van een regering duurt voort.
Israëlische serie wordt hit op Netflix
Posted on Wednesday, September 25, 2019
Het is een tv-serie over het familieleven van de afgeschermde charedim (ultraorthodoxe Joden) in de wijk Ge'ula in Jeruzalem. De serie heet ‘Shtisel’, genoemd naar de achternaam van de hoofdpersoon. De serie is zeer populair bij een grote internationale groep fans.
Sjiieten herdachten moord op Mohammeds kleinzoon
Posted on Wednesday, September 25, 2019
De sjiieten over de hele wereld rouwden op 10 september, tijdens El-Ashoera, om de dood van de kleinzoon van de profeet Mohammed, Hoessein ibn Ali, de geestelijke vader van de sjiitische islam. Een rouwdag waarop sommige sjiieten zichzelf zwaar kastijden.
Techniek: Vest beschermt astronauten tegen straling
Posted on Wednesday, September 25, 2019
Het is al weer 50 jaar geleden, dat een mens op de maan wandelde bij de Apollo 11-missie. Nu worden er plannen gemaakt om weer naar de maan, en zelfs naar Mars te gaan. Het Israëlisch-Amerikaanse bedrijf StemRad maakt dit mede mogelijk.
Gezamenlijke Arabische Lijst: Vriend of vijand?
Posted on Tuesday, September 24, 2019
Lieberman beschouwt de Gezamenlijke Arabische Lijst als vijand van de Joodse Staat, en kan Blauw en Wit-leider Gantz, die er mee samenwerkt, niet als premier aanbevelen. De termen 'vriend' en 'vijand' zijn zo subjectief geworden dat Israël niet langer een vijand van binnenuit kan herkennen.
Mensen­rechten­raad: Haat, racisme en het oude liedje
Posted on Tuesday, September 24, 2019
Zoals bij elke zitting van de Mensen­rechten­raad was er opnieuw een debat over vermeende Israëlische mensenrechtenschendingen. Deze keer werd premier Netanyahu beschuldigd van 'racistische opruiende toespraken' tegen de Palestijnen.
Baby berggorilla krijgt de Hebreeuwse naam 'B'rit'
Posted on Tuesday, September 24, 2019
De eer, de nieuw geboren gorilla's in Rwanda een naam te geven, is gewoonlijk voorbehouden aan koningen en beroemdheden. Dit jaar zorgde de nieuwe Israëlische ambassadeur voor opwinding door een van de baby's een Hebreeuwse naam te geven.
Toerisme: Over de Israel National Trail door de Negev
Posted on Tuesday, September 24, 2019
De Israëlische Negev-woestijn is bepaald geen dorre saaie zandvlakte van zand, zand, en nog eens zand. Het gebied, waar Mozes met de Israëlieten doorheen trok, is gevarieerd, heuvelachtig met smalle paden en adem­bene­mende vergezichten. Bent u er wel eens met vakantie geweest?
Hoe kan een meerderheid een verkiezing verliezen?
Posted on Monday, September 23, 2019
Hoewel de meeste Israëlische Joden rechts zijn, lijkt na de verkie­zin­gen van vorige week het linkse blok iets groter (57 zetels) dan het rechtse blok (55 zetels), een gevolg van de manipulatie van het politieke systeem van Israël. Maar hoe links is de Arabische Lijst?
Israëlisch verkiezingen lopen uit op chaos
Posted on Monday, September 23, 2019
Alsof de tweede landelijke verkiezingen binnen een half jaar nog niet genoeg was, lijkt de nasleep van de verkiezingen van 17 september in Israël nu op een soort politiek circus. Een overzicht van alle interessante en schadelijke gebeurtenissen na de landelijke verkiezingen .
Waarom gingen meer Arabische kiezers stemmen?
Posted on Monday, September 23, 2019
Het opkomstpercentage bij Israëls Arabische kiezers was deze keer veel groter, vooral dankzij de campagne-activiteiten van Netanyahu, georganiseerde busreizen naar stembureaus, en een aanbeveling om te gaan stemmen van de Palestijnse Autoriteit.
Palestijnen claimen Jozua's altaar op de berg Ebal
Posted on Monday, September 23, 2019
Zoals we in de Bijbelgedeelten van 21 september lazen in Deuteronomium 27:1-10, moest Jozua na het binnen ­trekken van het Beloofde Land een altaar bouwen op de berg Ebal. Dit altaar is ontdekt en opgegraven, maar ligt op Palestijns gebied en wordt mogelijk geclaimd als 'Palestijns erfgoed'.
Israëls Gouden Toekomst
Posted on Sunday, September 22, 2019
De Israëlische verkiezingen lijken in de richting te wijzen van de voormalige generaal Benny Gantz, die pas vijf maanden geleden op het toneel verscheen, toen hij en premier Benjamin Netanyahu nagenoeg hetzelfde aantal zetels kregen. Een commentaar van christen-zionist Charles Gardner.
Postzegel bij 25 jaar betrekkingen Israël-Vaticaan
Posted on Sunday, September 22, 2019
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van diplomatieke banden tussen de Staat Israël en de Heilige Stoel is een gezamenlijke herdenkings­postzegel uitgegeven door de Israëlische postdienst en de Numismatische Dienst van de Heilige Stoel.
Sport: Israël naar Olympisch kampioenschap Honkbal
Posted on Sunday, September 22, 2019
Israël heeft zich deze week gekwalificeerd voor het olympische wereld­kampioen­schap Honkbal, dat in 2020 in Tokyo zal worden gespeeld. Het zal de eerste keer zijn dat Israëlische honkballers hiervoor worden toegelaten. Bij het Europese kampioenschap werden zij vierde.
'Saudi, Inc', hoe Arabië een energie-grootmacht werd
Posted on Friday, September 20, 2019
Het lijkt er op, dat Saoedi-Arabië zich niet veel zorgen maakt over de aanvallen van Iran op zijn olievelden en een raffinaderij. De Amerikaanse president Trump klonk veel oorlogszuchtiger na de aanval. Hier is een blik op het energie-imperium van het islamitische koninkrijk.
Kom je voor een redactie-stage, ga je druiven oogsten...
Posted on Friday, September 20, 2019
Onze stagiaire Eliane Müller hielp maandag met de druivenoogst in de woestijn. Dat betekende voor haar: om 2 uur opstaan voor de lange rit naar de zuidelijke Negev, om niet in de extreme middaghitte te hoeven werken. Hier zijn haar indrukken.
Muziekvideo: Israël, vertrouw op de Heer
Posted on Friday, September 20, 2019
In de shabbatslezingen gaat het over het volk Israël, dat vanuit het Overjordaanse het Beloofde Land binnentrekt om dit te veroveren, maar eerst op de berg Ebal een altaar bouwt. Dit lied zingt hen toe: Israël, vertrouw op de HERE, Hij is hun hulp en hun schild.
Shabbatslezingen: Jozua bouwt een altaar op de Ebal
Posted on Friday, September 20, 2019
Zoals Mozes opdroeg, bouwt Jozua na het binnen­trek­ken van het beloofde land een altaar op de berg Ebal, en laat er de Wet op witgekalkte stenen schrijven, en de zegen en de vloek proclameren. Op dezelfde plaats leert Jezus, dat het bij aanbidding niet gaat om de plaats, maar om je hart.
Hebreeuwse gedichten vertaald voor een moslimland
Posted on Thursday, September 19, 2019
Een selectie van 25 gedichten van de moderne Israëlische dichteres Rachel is vertaald en gepubliceerd in de overwegend islamitische Staat Azerbeidzjan. Het is een initiatief van de Israëlische ambassadeur in Azerbeidzjan, Dan Stav.
Video: Verkiezingen in Israël, een politieke patstelling
Posted on Thursday, September 19, 2019
Israël hield dinsdag verkiezingen, voor de tweede keer in vijf maanden. Dit was nodig, omdat het na de verkie­zingen van 9 april niet mogelijk was een meer­der­heids­coalitie te vormen. Zonder de partij Yisrael Betenoe is dat ook nu niet mogelijk. Israël zit in een politieke patstelling.
Sport: Iraanse Judobond aangepakt wegens Israëlhaat
Posted on Thursday, September 19, 2019
Grote krantenkoppen in Israël: de Iraanse Judobond is sinds 18 september uitgesloten van wed­strijden om het wereld­kampioen­schap wegens onsportief gedrag tegenover Israëlische deelnemers. De Iraanse Judobond heeft nog 21 dagen om hiertegen in beroep te gaan.
Defensie: Tieners uit Sderot trainen voor dienst in IDF
Posted on Thursday, September 19, 2019
Terwijl in veel landen tieners zich druk maken over hun opleiding, sociale media, de laatste mode, denken in Israël tieners tegen het eind van hun middelbare school opleiding aan het verdedigen van hun land in een van de beste legers ter wereld.
Israël reageert op onzekere verkiezingsuitslag
Posted on Wednesday, September 18, 2019
De Israëlische pers weet niet zeker hoe ze de verkiezing moeten duiden, en ambtenaren zijn zeer terughoudend met het bekend maken van voorlopige resultaten. De krantenkoppen weerspiegelen de dubbel­zinnigheid van de pat­stelling in de verkiezings­uitslag van gisteren.
Verkiezingen: Likoed en Blauw en Wit elk 32 zetels
Posted on Wednesday, September 18, 2019
Nadat 91 procent van de stemmen zijn geteld, staan de partijen Blauw en Wit en Likoed volgens de huidige prognose op gelijke voet met elk 32 zetels in de Knesset. Wat zijn de mogelijkheden? Een brede coalitie van Likoed met Blauw en Wit, of de Arabische partij in de regering?
Politieke partijen jammerden: 'Help, we verliezen.'
Posted on Wednesday, September 18, 2019
>In deze verkiezingscampagne maakten de politici meer dan voorheen gebruik van leugens. Met paniekerige uitspraken riepen zij hun kiezers op om snel naar de stemlokalen te gaan, want wij staan er slecht voor, wij verliezen, en wilt een regering van de andere partij?
Techniek: Israël leidt strijd tegen woestijnvorming
Posted on Wednesday, September 18, 2019
Israël is het enige land ter wereld waar de woestijn zich terugtrekt. Hoewel 60 procent van het grondgebied van Israël woestijn is, is dit het enige land ter wereld waar de dorre gebieden kleiner worden. Ook de Verenigde Naties erkent de expertise van Israël op dit gebied.
Iedereen behalve Mozes, iedereen behalve Bibi!
Posted on Tuesday, September 17, 2019
In juni stonden de Israëlische media bol van berichten over de Bijbelse Korach en zijn aanhangers, die tegen Mozes in opstand kwamen (Numeri 16). In de media werd de opstand van Korach vergeleken met de bijna bezeten felheid van het linkse kamp tegen Benjamin Netanyahu.
En opnieuw gaat Israël naar de stembus
Posted on Tuesday, September 17, 2019
Voor de tweede keer binnen vijf maanden worden 6.394.030 kiesgerechtigde burgers opgeroepen om te stemmen op een van de partijen die zich kandidaat stellen voor de Knesset, en daarmee mee te beslissen over de toekomst van hun land.
Druiven oogsten in de Negev-woestijn
Posted on Tuesday, September 17, 2019
De druiven in onze wijngaard in het zuiden van de Negev-woestijn, het was tijd voor de oogst. Daarom verlieten we maandagochtend om 4 uur ons redactiekantoor in Jeruzalem en reden de lange weg, door de woestijn, naar onze wijngaard om de mooie trossen te plukken.
Toerisme: Adembenemende luchtfoto's van Israël
Posted on Tuesday, September 17, 2019
Enkele jaren geleden werd de film Jerusalem opgenomen. Deze selectie uit die film toont prachtige luchtopnamen van het Heilige Land, van de Middellandse Zee, de rivier de Jordaan, Nazareth, de Dode Zee, de bergvesting Massada, en tenslotte Jeruzalem.
Een puur seculiere eenheids­regering voor Israël?
Posted on Monday, September 16, 2019
Enkele uren voordat de stembureaus open gaan, spreken de Israëlische politici zich uit over de meest verdeeldheid zaaiende kwesties, zoals het opnemen van religieuze partijen in de regering of het Joodse karakter van de democratische Staat Israël.
'Stem op Shas, of ga naar de hel op de oordeelsdag'
Posted on Monday, September 16, 2019
Stemmen wordt verondersteld een zaak van het geweten te zijn, maar veel Israëli's worden gemani­pu­leerd door religieuze dreigementen wanneer ze naar de stembus gaan. Ook in de westerse landen laten christelijke leiders soms duidelijk weten, welke partij hun voorkeur heeft.
Arabische moslimstaat strijdt mee tegen antisemitisme
Posted on Monday, September 16, 2019
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben samen met de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) een actieplan ter bestrijding van haatdelicten, waaronder antisemitisme, in gang gezet. Een signaal van de verbeterende relaties van de Joodse Staat en zijn Arabische buren.
Intel opent slimste gebouw ter wereld in Petach Tikva
Posted on Monday, September 16, 2019
De Amerikaanse chipfabrikant Intel, een van de grootste buiten­landse werkgevers in Israël heeft een nieuw onderzoeks- en ontwik­kelings­centrum geopend in Petach Tikva, dat volgens het management het slimste gebouw ter wereld is.
Archeologie: Oude Pelgrimsstraat verjoodst Jeruzalem
Posted on Monday, September 16, 2019
Na zes jaar archeologisch onderzoek en andere werkzaamheden is eind juni de eeuwenoude Pelgrims­straat in de Stad van David geopend voor publiek. Deze ligt in de Arabische stadswijk Silwan. Je kunt nu een veel beter begrip krijgen van het Israëlische koninkrijk in Bijbelse tijden.
Steun van bedrijven voor Messiaans hulpproject
Posted on Sunday, September 15, 2019
Messiasbelijdende Joden in Israël hebben het programma Social Delivery Organization opgezet. Hierdoor kunnen Israëlische bedrijven overtollige inventaris en andere spullen schenken voor verdeling onder de armen en andere liefdadigheidsinstellingen in het land.
Christen-Arabier: 'Stem niet op de Arabische partij!'
Posted on Sunday, September 15, 2019
De christen-Arabier Josef Haddad roept in een open brief alle Arabische burgers in Israël op, om niet op de Verenigde Arabische Lijst te stemmen, maar om vertegenwoordigers te kiezen 'die de komende vier jaar met ons samenwerken in de Knesset'.
Medisch: Kanker bestrijden met 'nanoghosts'
Posted on Sunday, September 15, 2019
De Israëlische professor en onderzoeker Marcelle Machluf, 56 jaar, hoopt een revolutie in de behandeling van kanker te ontwikkelen. Zij werkt sinds 12 jaar aan een systeem om medicijnen gericht af te geven om om kanker te bestrijden, genaamd 'nanoghosts'.
Netanyahu's annexatieplan: truc of geschenk?
Posted on Friday, September 13, 2019
Als hij volgende week herkozen wordt, is Netanyahu gereed om eindelijk iets te doen waar de meeste Israëli’s decennia geleden mee instemden; de annexatie van de Jordaanvallei.
Muziekvideo: You Raise Me Up, U gaf mij toekomst
Posted on Friday, September 13, 2019
In de Bijbellezingen gaat het o.a. over het zwagerhuwelijk, dat levensperspectief bood aan een weduwe zonder kinderen. Dat ondervond ook de weduwe Ruth. Het familielid Boaz nam de zorg voor haar op zich, huwde haar, zodat ze kon zeggen: You raise me up, u gaf mij toekomst.
Shabbatslezingen 14 september: Het zwagerhuwelijk
Posted on Friday, September 13, 2019
Onder de Israëlieten moet zorg zijn voor weduwen. De naam van de gestorvene moet voortleven, grond moet in de familie blijven, kinderen moeten voor bejaarde ouders zorgen. Dat ondervonden Ruth en Naomi toen zij terugkeerden uit Moab.
Arabische kiezers geven de voorkeur aan Netanyahu
Posted on Thursday, September 12, 2019
Volgens een onderzoek zal iets meer dan de helft van de Israëlische Arabieren bij de komende verkiezingen stemmen. Bijna een kwart van het Arabische publiek ziet Benjamin Netanyahu als de juiste kandidaat voor premier.
Netflix-serie 'The Spy', over Israëls bekendste geheim agent
Posted on Thursday, September 12, 2019
Netflix slaagt erin om een spionagethriller te presenteren die uitsteekt boven andere thrillers over Israëls grootste agent: Eli Cohen. Vierenvijftig jaar na zijn dood door ophanging in Damascus blijft hij een vereerde figuur in Israël. De zesdelige miniserie, The Spy, poetst Cohen's heroïsche imago op.
Waar vrede stichten voor de zwakken is
Posted on Thursday, September 12, 2019
De Israëlische leiders zijn bekritiseerd voor het inbrengen van westelijke begrippen van vrede stichten in een gevecht in het Midden-Oosten. Wie hier de confrontatie wil vermijden, in plaats van met geweld te dreigen, wordt als zwak en laf beschouwd.
Drone Dome: Israëls nieuwe verdediging tegen UAV's
Posted on Thursday, September 12, 2019
Drones en UAVs (onbemande vliegtuigen) zijn een belangrijke uitdaging geworden voor de veiligheid van Israël, dat op zijn beurt innovatieve nieuwe oplossingen heeft gevonden. Een ervan is de Drone Dome, een ontwikkeling van de Israëlische defensie-industrie Rafael.
Israël vecht nu op vier fronten tegen Iran
Posted on Wednesday, September 11, 2019
Een reeks gebeurtenissen in verband met de heimelijke oorlog tussen Iran en Israël in Irak, Syrië, Libanon en Gaza van de afgelopen dagen wijst erop dat deze oorlog escaleert en dat Iran de druk op de Joodse Staat probeert op te voeren. Israël is bereid om indien nodig doortastend op te treden.
Drones worden steeds populairder – en gevaarlijker
Posted on Wednesday, September 11, 2019
Drones, die vliegende apparaten met vier of zes propellers, worden steeds meer genoemd in het nieuws. Wat vroeger vooral speelgoed was, waar je in je vrije tijd mee speelde, heeft zich nu ontwikkeld tot een bedreiging van de veiligheid, en niet alleen voor het vliegverkeer.
Ontziltings­installaties onmisbaar voor drinkwater
Posted on Wednesday, September 11, 2019
Dankzij het grote zoet­water­reservoir dat het Meer van Galilea vormt en de vijf ontziltings­installaties in Israël komt er water uit de Israëlische kranen. Maar jaren van droogte betekenen dat het waterpeil van het meer te veel daalt en de ontziltings­installaties alleen niet genoeg water kunnen leveren.
Raketten uit Gaza na annexatie­plan Jordaan­vallei
Posted on Wednesday, September 11, 2019
'Indien ik wordt herkozen, plaats ik de Jordaanvallei onder Israëlische soevereiniteit', verklaarde premier Netanyahu. Hamas was het daar niet mee eens, en reageerde met raketten. Waarop Israël reageerde met aanvallen op doelen van Hamas. En dat was het dan.
Fred Wright hielp Ethiopische Joden in Operatie Salomo
Posted on Tuesday, September 10, 2019
De wereldwijde strijd om Joden te redden van vervol­ging is niet voor de bangerikken. Maar oud-hoofd­onderwijzer, docent en pastor Fred Wright liet zich door niets weer­houden om Gods uitver­korenen te helpen om weer naar hun oude land terug te keren.
Grens tussen religieuze en seculiere muziek vervaagt
Posted on Tuesday, September 10, 2019
Wat Israël eenvoudigweg magisch maakt, is de unieke samen­smelting van oude en moderne muziek, religieuze en wereldse muziek. Ook niet-religieuze zangers brengen liederen met religieuze thema's uit, die veel beluisterd worden door zowel de religieuze als de seculiere bevolking.
Hooggerechtshof eist sloop­datum illegale gebouwen
Posted on Tuesday, September 10, 2019
Het Hooggerechtshof heeft de Staat Israël bevolen om nu eindelijk een datum vast te stellen voor de sloop van illegale Arabische gebouwen op staatsgrond in Gush Etzion. De organisatie Regavim beklaagt zich over de laksheid van de Staat tegen illegale bebouwing.
Toerisme: Banias, een van de bronnen van de Jordaan
Posted on Tuesday, September 10, 2019
Net als twee weken geleden een video uit het hoge noorden van Israël, waar de Jordaan ontspringt. In het noorden van de Golanhoogten bezoeken we het natuurreservaat Banias, een gebied met natuurschoon, watervallen en de ruïnes van oude steden.
Verzet tegen tragedie van Palestijnse eerwraakmoorden
Posted on Monday, September 09, 2019
Nadat dit jaar wel 18 vrouwen werden ver­moord in de Palestijnse gebieden in 'eer­wraak­moorden', protesteren honderdduizenden uit de Arabische wereld tegen de moord op een vrouw uit Bethlehem, en geven een stem aan de onderdrukte vrouwen van het Midden-Oosten.
De betekenis van Palestijnse martelaren
Posted on Monday, September 09, 2019
Begin mei eerde de Palestijnse Autoriteit (PA) de vroegere terrorist Khalil Al-Wazir, ofwel ‘Abu Jihad’, door een nieuw gebouw van de Al-Istiqlal-Universiteit in Jericho naar hem te noemen. Het is het zoveelste object dat zijn naam draagt.
Archeologie: Vondsten in Shiloh bevestigen de Uittocht
Posted on Monday, September 09, 2019
Enkele unieke belangwekkende ontdekkingen op de archeologische vindplaats Shiloh in Samaria onderschrijven de oude Joodse banden met het land Israël, en komen overeen met het Bijbelse verhaal van de uittocht uit Egypte.
Gewelddadig weekeinde in Gaza; inval kwestie van tijd
Posted on Sunday, September 08, 2019
• 6000 rellende 'demonstranten' bij grenshek Gaza­strook,
• Stenen, explosieven en molotov­cocktails naar soldaten gegooid,
• Vijf raketten uit Gaza naar Sderot afgeschoten,
• Legervoertuig beschadigd door explosief gedropt door drone.
Beheersing van het conflict met Hamas
Posted on Sunday, September 08, 2019
Ondanks de pragmatische campagne van Israël om de omstan­dig­heden in Gaza met economische stimulansen te verbeteren, blijft Hamas onverbiddelijk vijandig. Een Israëlische invasie van Gaza om het Hamas-regime te verdrijven is echter een kostbare en riskante onderneming.
Palestijnen straks zonder stroom wegens wanbetaling?
Posted on Sunday, September 08, 2019
Volgens een verslag van de publieke televisiezender KAN 11 is het Israëlische elektriciteitsbedrijf van plan de stroomlevering aan de Palestijnse Autoriteit af te sluiten. Die heeft een forse betalings­achterstand, die is opgelopen tot 1,7 miljard shekels (€ 434 miljoen).
Gevaarlijk tandartsbezoek in Samaria
Posted on Sunday, September 08, 2019
Een Israëlische vader en zijn zoon werden na een tandartsbezoek in een Arabische stad in Samaria aangevallen en gewond door een terrorist. De tandarts kwam tussenbeide en redde waarschijnlijk het leven van de Israëli's, waarvoor hij zelf nu doodsbedreigingen heeft ontvangen.
Waldemar Haffkine en de vaccinatie tegen cholera
Posted on Sunday, September 08, 2019
Het zijn vaak de onopvallende mensen op de achtergrond, die het meeste teweeg brengen. Zo iemand was Waldemar Haffkine. Met zijn onder­zoeks­resultaten op het gebied van vaccinaties heeft hij ontelbaar veel mensen het leven gered.
Palestijns leiding geeft toe: We zullen ons volk dwingen om vluchtelingen te blijven
Posted on Friday, September 06, 2019
Dat zoveel Palestijnse Arabieren 'vluchtelingen' blijven, is geen situatie die door Israël wordt veroorzaakt. Het is een bewust beleid om Israël te belasteren in het oog van de wereld. Palestijnse leiders worden meer gedreven door haat tegen Israël dan door liefde voor hun volk.
Eliane Müller: Mijn eerste dagen in Jeruzalem
Posted on Friday, September 06, 2019
Onze nieuwe stagiaire is in Jeruzalem goed ontvangen en is al een vast onderdeel van onze redactie. Ze is blij met haar appartement in Jeruzalem, dat ze met twee Israëlische meisjes deelt, en waar ze zelf kan koken. Hier zijn haar eerste indrukken.
Linkse en rechtse blokken bij de nieuwe verkiezingen
Posted on Friday, September 06, 2019
Nadat er na de verkiezingen van april 2019 geen coalitie gevormd kon worden die kon regeren, wordt op 17 september opnieuw gekozen. Zal deze keer een van de zijden de noodzakelijke meerderheid bereiken, om een regering te kunnen vormen?
Muziekvideo: Jesaja 53:2-8, de lijdende Knecht
Posted on Friday, September 06, 2019
Bij de sidra van deze week, waarin o.a. Mozes een profeet zoals hij aankondigt, behoort traditioneel de profetenlezing uit Jesaja 53, over de lijdende Knecht van de Heer. Christian Verwoerd zingt op zijn eigen manier een gedeelte uit deze profetie, in het Nederlands.
Shabbats­lezingen: Een Profeet uit uw broeders
Posted on Friday, September 06, 2019
De Bijbel bevat veel profetieën over de komst van de Messias. Mozes beschreef Hem als de Profeet, naar wie geluisterd moet worden, Jesaja beschreef Hem als de lijdende Knecht van God, en Johannes de Dopers wees Hem aan toen Jezus zich liet dopen in de Jordaan.
Illegaal bouwen onder auspiciën van Verenigde Naties
Posted on Thursday, September 05, 2019
De VN steunt het illegaal beslag leggen op land en dit bebouwen in de officieel door Israël gecontroleerde zone C in Judea en Samaria door de Palestijnse Autoriteit. Deze heeft verklaard, dat zij zich niet meer zal richten naar de verdeling van Judea en Samaria in A-, B- en C-zones.
Twijfel aan tellen stemmen; kostte dit Likoed een zetel?
Posted on Thursday, September 05, 2019
Slechts 48% van de Israëli's heeft vertrouwen in het tellen van de stemmen bij de komende landelijke verkiezingen. Volgens de leiders van Nieuw Rechts en een Likoed-kandidaat zijn er bewust fouten gemaakt bij de vorige tellingen, waardoor Likoed een zetel heeft gemist.
Een schokkende stilte over het bloedbad van Hebron
Posted on Thursday, September 05, 2019
Negentig jaar geleden viel een Arabische menigte de Joodse bewoners van Hebron aan, terwijl het Britse leger vrijwel niets deed. Een groep Britse christenen veront­schul­digen zich voor de nalatigheid van hun regering om de moord op Joden te voorkomen, of op zijn minst te veroordelen.
Defensie: De eerste korvet is in Kiel gedoopt
Posted on Thursday, September 05, 2019
Op 23 mei vond de tewaterlating van de eerste van vier voor de Israëlische marine gebouwde korvetten plaats. Het schip is door Thyssen Krupp op de werf van Kiel gebouwd en is een van de pijlers van de Israëlische maritieme verdediging. Het schip kreeg bij haar doop de naam Magen (schild).
Arafats mislukte poging, terroristen mee te smokkelen
Posted on Wednesday, September 04, 2019
Slechts twee maanden na de ondertekening van de Oslo-akkoorden en de oprichting van de Palestijnse Autoriteit zou PLO-leider Arafat hebben geprobeerd vier terroristen met zijn autocolonne de Gazastrook binnen te mokkelen. Een poging die mislukte.
Hebollah-beschieting stopte na toneelspel van soldaten
Posted on Wednesday, September 04, 2019
Een toneelstukje van het Israëlische leger was genoeg voor Hezbollahleider Nasrallah, om de aanval op een Israëlisch legervoertuig afgelopen zondagmiddag als een succes te benoemen. De korte confrontatie bij de Libanese grens in het noorden was voorlopig voorbij.
Techniek: Weer meer start-ups naar buitenland verkocht
Posted on Wednesday, September 04, 2019
Voor het zesde jaar op rij zijn er meer Israëlische hi-tech start-ups overgenomen door buitenlandse bedrijven. Volgens IVC, toonaangevend op het gebied van bedrijfsinformatie, werd in de eerste helft van 2019 voor 14,48 miljard dollar verkocht in 66 verschillende deals.
Techniek: Luchtreiniger en rookalarm in één apparaat
Posted on Wednesday, September 04, 2019
Wie last heeft van pollen-alergie, of bezorgd is over vervuiling van de lucht in huis, denkt aan een luchtreiniger. En wie aan veiligheid denkt, plaatst een rook­melder en kool­monoxide­-alarm. De Israëlische startup Aura Air gaat die functies in één apparaat plaatsen.
Hoe de IDF de derde Libanonoorlog voorkwam
Posted on Tuesday, September 03, 2019
Israël heeft blijk gegeven van verfijning in de oorlogsvoering, waardoor Hezbollah werd vernederd en een nieuw verwoestend conflict werd vermeden.
Ontmoet Arabische moslims die Israël verdedigen
Posted on Tuesday, September 03, 2019
Israël beschuldigen van apartheid is alleen mogelijk, als je opzettelijk de lokale minderheden negeert, die zeggen dat er geen of nauwelijks apartheid is. Voor wie de Joodse Staat Israël wil delegitimeren, is het gemakkelijk om dit soort laster rond te strooien. Maar de feiten zijn anders.
Toerisme: Indrukken uit Mongolië, de laatste nomaden
Posted on Tuesday, September 03, 2019
Hoofdredacteur Aviel Schneider vertelt over de indrukken van zijn reis, met zijn vrouw Anat en hun zoon Moran, naar Mongolië. Een reis, die hem deed denken aan de aartsvaders Abraham, Yitzchak en Jakob, die net als de Mongolen in tenten woonden.
Dossier 4000: Bibi tussen laster en megacorruptie
Posted on Monday, September 02, 2019
Met de verkiezingen over enkele weken, is de strijd om premier Netanyahu uit zijn functie te verdrijven geïntensifieerd. Dossier 4000 is een slagveld geworden waarop anti-Bibi en pro-Bibi krachten elkaar bestrijden, en alle normen van fatsoen en beleefdheid niet meer gelden.
Orthodoxe Joodse groep verhinderde 'massale doop'
Posted on Monday, September 02, 2019
Meer dan duizend charedische (ultraorthodoxe) Joden kwamen in Jeruzalem bijeen voor een conferentie, bedoeld om zich te beklagen over de opkomst van het zendingswerk in de stad, de aanwezigen voor te lichten over het zendingswerk en vrijwilligers te rekruteren tegen de missionarissen.
Uit Iran en Jemen rechtstreeks naar school in Israël
Posted on Monday, September 02, 2019
Meer dan 2000 schoolkinderen uit 37 landen zijn deze zomer naar Israël geëmigreerd en hebben zondag hun eerste schooldag gehad. De meesten kwamen uit Rusland (880), gevolgd door de VS (ongeveer 400), Frankrijk (ongeveer 270) en Oekraïne (ongeveer 150).
Is een Arabische vrouw welkom in een Joodse stad?
Posted on Monday, September 02, 2019
'Deze weg leidt naar een Palestijns dorp. Het is gevaarlijk voor Israëlische burgers om er binnen te gaan', waarschuwen borden langs de weg. Staan er ook zulke borden op de wegen naar Joodse dorpen, om Arabieren voor gevaren te waarschuwen?
Ons avontuur: onze olijfboom in de Negev opzoeken!
Posted on Monday, September 02, 2019
'Shalom, kunt u ons alstublieft helpen? We zijn op dit moment in Kadesh Barnea! We willen graag onze olijfboom zien! Misschien kunt u ons bellen? Dat mailden Dirk & Corrie B. naar de redactie van Israel Today in Jeruzalem – en met hulp vonden zij hun olijfboom.
Bijbelse archeologie, minimalisme versus maximalisme
Posted on Monday, September 02, 2019
Op 30 april jl. organiseerde het Schlechter-Instituut voor Joodse Studies in Jeruzalem een reeks lezingen. Een van de sprekers, Professor Yosef Garfinkel, sprak over het thema ‘De Bijbel opnieuw bezoeken’. Recentelijk ontdekte Garfinkel, hoofd van het Archeologisch Instituut van de Hebreeuwse Universiteit, een versterkte muur in Tel Lachis uit de 10e eeuw v. Chr.
Hezbollah reageert op Israëlische acties met raketten
Posted on Sunday, September 01, 2019
Na eerdere dreigingen is Hezbollah overgegaan tot actie, en heeft vanuit Libanon anti-tank raketten op Noord-Israël afgeschoten. Verschillende hits zijn bevestigd. Er zijn tot nu toe geen slachtoffers gemeld. Israël heeft gereageerd met een raketbeschieting.
Weer een land erkent Jeruzalem als Israëls hoofdstad
Posted on Sunday, September 01, 2019
Het land Nauru in Micronesië is het recentste land dat heeft aangekondigd dat het Jeruzalem erkent als de hoofdstad van de moderne Staat Israël. Misschien vindt iemand dit niet belangrijk, maar het wijst op de verdere vervulling van de Bijbelse profetie.
De zomervakantie is geëindigd; de ouders zijn opgelucht
Posted on Sunday, September 01, 2019
De ouders van schoolkinderen zijn opgelucht. Ze hoeven hun kinderen niet langer bezig te houden en te schipperen met hun werk. De lange zomervakantie is na ruim twee maanden voorbij, en vandaag, 1 september, gaan 2,3 miljoen Israëlische kinderen weer naar school.
Medisch: Niet-toxische lijm voor herstellen weefsels
Posted on Sunday, September 01, 2019
Je kunt een lijmpistool voor meer gebruiken dan lijmen van karton en repareren van speelgoed. Onderzoekers van de technische universiteit Technion in Haifa en het Boston Children's Hospital hebben een lijmpistool ontwikkeld, waarmee je beschadigde weefsels aan elkaar kunt hechten.