August 2019

Hoe Israël de Iraanse as opnieuw een nederlaag toebracht
Posted on Friday, August 30, 2019
Na een reeks conflicten in de afgelopen week, realiseert Iran dat het Israëls militaire capaciteiten nog steeds niet kan evenaren of overwinnen.
Stagiaire Eliane Müller: Het leven hier is zeer kleurrijk
Posted on Friday, August 30, 2019
Kort voor haar stage bij de redactie van Israel Heute begint, vertelt Eliane Müller over de indrukken die ze heeft opgedaan tijdens haar verblijf in het land tot nu toe. Veiligheids­maat­regelen worden routine, Israëli's zijn hulp­vaardig en vriendelijk, en het land is erg mooi.
Zich verblijden en vrolijk zijn – een Goddelijke opdracht
Posted on Friday, August 30, 2019
Onze wijze rabbijnen hebben hun collega's geadviseerd om elke lezing met een grap te beginnen, zoals deze: 'Waarom beantwoorden Joden elke vraag met een tegenvraag?' 'Waarom niet?' Zo zijn de luisteraars ontspannen en in een positieve stemming en nemen het materiaal beter in zich op.
Shabbatslezingen: Beproef de geesten of zij uit God zijn
Posted on Friday, August 30, 2019
Mozes, Jesaja en Johannes roepen het ons toe: wees op je hoede, dat je alleen God dient en je niet laat verleiden tot ongehoorzaamheid, de afgoderij en gruwelen van de buurvolken of vreemde leringen van profeten. Toets wat zij zeggen aan Gods Woord.
Muziekvideo: God is ons een toevlucht en kracht
Posted on Friday, August 30, 2019
Dit lied, Elohim Lanu Machaseh va Oz, is een vertolking van de tekst van Psalm 46:2 en 8, God is ons een toevlucht en kracht; Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden. De HEERE van de legermachten is met ons; de God van Jakob is voor ons een veilige vesting.
Test IDF waakzaamheid van Hezbollah met poppen?
Posted on Thursday, August 29, 2019
Nadat Hezbollah leider Nasrallah zondag Israël dreigde met een reactie op de aan de Joodse Staat toege­schre­ven aanval op een stadsdeel in Beiroet, lijkt het Israëlische leger de waakzaamheid van Hezbollah te testen met een militaire pop in een legervoertuig.
Kan er zoiets bestaan als een goede Samaritaan?
Posted on Thursday, August 29, 2019
De barmhartige Samaritaan is een zeer geliefd bijbel­verhaal bij jong en oud. Om de gelijkenis van Jezus echt te begrijpen, moeten we de relatie tussen Samaritanen en Joden begrijpen en bereid zijn om de boodschap van de barm­hartige Samaritaan ter harte te nemen.
Sport: Israël voor het eerst wereldkampioen Judo!
Posted on Thursday, August 29, 2019
Judoka Sagi Muki is is de eerste Israëlische wereldkampioen in Judo ooit. Hij heeft geschiedenis geschreven en zijn land veel vreugde gebracht. In de halve finale weigerde de Egyptische tegenstander hem de hand te schudden, wat de relatie tussen beide volken kenmerkt.
Defensie: Nieuwe technologie vernietigt vijanden en spaart levens
Posted on Thursday, August 29, 2019
Israël heeft een systeem ontwikkeld, dat met een ongekende nauwkeurigheid aanvalsraketten kan geleiden bij het opsporen en treffen van een vijandelijke lanceerinstallatie die raketten afvuurt op de Staat Israël. Door de nauwkeurigheid worden levens van onschuldigen gespaard.
De obsessie van het Hooggerechtshof met racisme
Posted on Wednesday, August 28, 2019
Het Hooggerechtshof van Israël verbood vorige week twee leden van Otzma Yehudit (Joodse Kracht) mee te doen aan de komende verkiezingen. Naast Michael Ben-Ari mogen nu ook Benzi Gopstein en Baruch Marzel niet meedoen, op grond van 'aanzetten tot racisme'.'
Nieuwe HBO-serie misinformeert kijkers over conflict
Posted on Wednesday, August 28, 2019
In zijn streven naar morele gelijkwaardigheid heeft HBO belangrijke feiten buiten beschouwing gelaten bij de verfilming van de ontvoering en moord op drie jonge Joodse tieners (Naftali Frenkel, Gilad Shaer en Eyal Yifrah) in 2014 en de moord op de Palestijnse jongen Muhammad Abu Chadir.
Nieuw-Zeeland bevriest financiële steun aan UNRWA
Posted on Wednesday, August 28, 2019
Na Nederland en Zwitserland heeft nu Nieuw-Zeeland besloten, voorlopig zijn geldelijke steun aan de UNRWA stop te zetten. De VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen wordt onder andere beschuldigd van corruptie en connecties met terreur­organisaties.
VS verwijdert Palestina van zijn officiële website
Posted on Wednesday, August 28, 2019
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 'Palestijns gebied' of 'Palestijnse Autoriteit' verwijdert van een lijst van landen en gebieden waarbij de VS betrokken is. De Palestijnse Autoriteit bekritiseert deze stap als een poging om de Palestijnse zaak teniet te doen.
Techniek: World Environment Day en Israëls bijdragen
Posted on Wednesday, August 28, 2019
Begin juni was het World Environment Day, gewijd aan de zorg voor het milieu op deze aarde. Israël heeft in zijn recente ontstaansgeschiedenis veel problemen moeten oplossen, denk aan ontzilting van zeewater, zuivering van afvalwater en hernieuwbare energie.
Noord-Israël paraat na dreiging Libanese Hezbollah
Posted on Tuesday, August 27, 2019
Na de Israëlische aanvallen op militaire installaties in Syrië en Libanon, waarmee raketaanvallen op Israëlische steden en dorpen in het noorden werden voorkomen, dreigt Hezbollah-leider Nasrallah met een vergeldingsaanval, en zijn Israëlische troepen in het noorden gemobiliseerd.
Na terreur wil Bibi Joodse nederzetting laten groeien
Posted on Tuesday, August 27, 2019
Terwijl Palestijnse leiders na de aanslag op de familie Shnerb stilzwijgend barbaars geweld tegen Joden blijven goedkeuren, reageert premier Benjamin Netanyahu met het versterken van nederzettingen op de Westbank: hij keurde de bouw van 300 nieuwe woningen goed.
Nieuw leerplan 'Joodse waarden' voor scholen in Israël
Posted on Tuesday, August 27, 2019
'Joods-Israëlisch Erfgoed' is een intensief en uitgebreid nieuw programma, dat is toegevoegd aan het curriculum voor de meer dan 2 miljoen leerlingen die op 1 september 2019 naar school gaan. Het is grotendeels gebaseerd op de Bijbel.
Toerisme: De berg Hermon in Libanon, Israël en Syrië
Posted on Tuesday, August 27, 2019
De berg Hermon is een bergmassief in het grensgebied tussen Libanon, Israël en Syrië. De top, met een hoogte van 2814 m, ligt in Syrië. De zuidelijke hellingen van de berg Hermon dalen af naar Israëlisch grondgebied en zijn een populair Israëlisch skigebied.
Raketten uit Gaza onderschept boven openluchtconcert
Posted on Monday, August 26, 2019
Zondagavond werden vanuit de Gazastrook drie raketten afgeschoten naar zuidelijk Israël. Twee ervan werden onderschept door het Iron Dome raketschild, boven de hoofden van Israëlische concertbezoekers. Videoclips tonen de PTSS-veroorzakende realiteit van het leven hier.
Wanneer de schouwdraad als tourniquet wordt gebruikt
Posted on Monday, August 26, 2019
De eenvoudige, instinctieve actie van een gewonde vader om het leven van zijn zoon te redden door een tzietziet, de schouwdraad aan zijn gebedsmantel, te gebruiken om een bloeding te stoppen, zou de sleutel kunnen zijn tot het genezen van de nationale kloof van Israël.
Hoe Iran en Israël opnieuw dicht bij oorlog kwamen
Posted on Monday, August 26, 2019
Ik keek toe terwijl de Israëlische vliegtuigen op weg waren voor weer een nieuwe luchtaanval tegen Iraanse doelwitten in Syrië. Enkele minuten later kwamen de eerste berichten binnen over luide explosies in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus.
Archeologie: 1200 jaar oude moskee ontdekt in Negev
Posted on Monday, August 26, 2019
Bij de bedoeïenenstad Rahat, in de Israëlische Negev woestijn, is vorige maand een moskee uit de vroege islamitische periode ontdekt door bedoeïenen en studenten die op vakantie waren, in een opgraving onder toezicht van de Israel Antiquities Authority.
En weer rouwt Israël na een terroristische aanslag
Posted on Sunday, August 25, 2019
Een verdrietig weekeinde ligt achter ons. Opnieuw rouwt een heel land om de zinloze dood van een jongere. Vrijdagochtend stierf Rina Shnerb, nadat haar gezin tijdens een wandeling in Samaria werd getroffen door een bom of granaat. Dat gebeurt helaas steeds weer.
Israëls verborgen slagveld eist de meeste levens
Posted on Sunday, August 25, 2019
Het heeft meer levens geëist dan alle oorlogen en terreuraanslagen bij elkaar, maar krijgt veel minder aandacht. Er komen meer mensen door op dan door alle oorlogen en terreuraanslagen samen. Toch maken we ons er minder zorgen om: het verkeer in Israël.
Homo-hatende PA beschuldigt Israël van vervolging
Posted on Sunday, August 25, 2019
De recente vervolging van de LGBT-gemeenschap in de Palestijnse gebieden herinnert ons er sterk aan hoe triest de situatie is van soortgelijke gemeenschappen in de Arabische en islamitische wereld. En dan durven ze Israël nog te beschuldigen van 'vervolging' en 'apartheid'.
Het verband tussen Labello, Nivea en Tesa-tape
Posted on Sunday, August 25, 2019
Een scheur in een bladzijde van een boek repareren of een cadeau inpakken? Een beetje plakband, en het is weer te gebruiken. Deze praktische uitvinding hebben we te danken aan Oscar Troplowitz, een apotheker en ondernemer die op 18 januari 1863 in het Poolse Gleiwitz werd geboren in een Joodse familie.
Palestijnse bom treft Israëlisch gezin; dochter gedood
Posted on Friday, August 23, 2019
Een Israëlisch gezin, dat vrijdagochtend een wandeling maakte bij een populaire natuurlijke bron in Samaria, werd het slachtoffer van een daar verborgen bom. De Palestijnse dader lag in hinderlaag en liet de bom exploderen toen het gezin langskwam.
Abbas: marcheer met miljoen martelaren naar Jeruzalem
Posted on Friday, August 23, 2019
De Palestijnse president Machmoud Abbas heeft de hele Palestijnse bevolking opgeroepen een leger te vormen en naar Jeruzalem te marcheren. Hij wordt door de internationale gemeenschap 'gematigd' genoemd, maar hij verwerpt de grondbeginselen van de vrede.
Status-quo: hoe Israël als Joodse natie overleeft
Posted on Friday, August 23, 2019
De vroege zionisten en hun leider Ben Goerion hadden een zuiver seculiere Staat kunnen oprichten, maar ze wisten dat dit tot tweespalt met de religieuze Joden en tot de ondergang zou leiden. Een aantal afspraken regelen de verhoudingen tussen beide groepen Joden.
Video: Soldaten eten voor het eerst hummus
Posted on Friday, August 23, 2019
Tijdens een gezamenlijke marine-oefening met het Israëlische leger namen soldaten van over de hele wereld even pauze om voor het eerst in hun leven pittabrood met hummus te proberen. In de video ziet u hun reacties. Herinnert u zich uw eerste keer?
Muziekvideo: Hoor Israël, de Here is onze God
Posted on Friday, August 23, 2019
Een bekend gedeelte uit de shabbatslezingen van vorige week is Deuteronomium 6:4, Hoor Israël, de HEERE is onze God, de HEERE is één'. Een tekst, die als de Joodse geloofsbelijdenis wordt beschouwd. In de video kunt een moderne uitvoering door de King of Kings gemeente in Jeruzalem.
Shabbatslezingen: Geen trots maar dankbaarheid
Posted on Friday, August 23, 2019
We hebben niets om ons op te beroemen in deze wereld, leren ons de Bijbelgedeelten van deze shabbat. God gaf Israël zijn land, Nebukadnezar zijn wereldrijk, Hij geeft ons een nieuw leven. Hij vraagt dankbaarheid, maar wanneer wij trots worden, neemt Hij het weer af.
Iraanse milities ongewoon stil na vermoedelijke Israëlische luchtaanvallen
Posted on Thursday, August 22, 2019
In het Midden-Oosten van vandaag is het Israël dat opschept over het raken van zijn vijanden, terwijl zijn vijanden in relatieve stilte terugkrabbelen. Na de waarschuwingen van premier Netanyahu en voormalig minister van Defensie Liberman zou dat niet als een verrassing moeten komen.
Hamas schiet weer raketten af, en Israël schiet terug
Posted on Thursday, August 22, 2019
Woensdagavond werd Israël aangevallen door raketten uit de Gaza­strook, en Israëlische vliegtuigen reageerden door woensdagnacht terroristische doelen in Gaza te beschieten. Deze keer waren dat waren marine-installaties van Hamas. Waarna nog een raket Israël binnendruppelde...
Arabische lijst deel van de volgende regerings­coalitie?
Posted on Thursday, August 22, 2019
Voor het eerst heeft een Arabische partijleider zich publiekelijk bereid verklaard, toe te treden tot een centrum-linkse regerings­coalitie. Maar wie de kloof tussen de Arabische Knessetleden en de Israëlische politiek kent, weet dat hij hiermee alleen stemmen wil trekken.
1,5 miljoen Arabische Israëli's staan voor de keuze
Posted on Thursday, August 22, 2019
Een groeiend aantal Israëlische Arabieren is niet langer bereid om te stemmen op Arabische partijen, die alleen nog maar haat voor Israël koesteren, en nalaten in de Knesset aandacht te vragen voor brandende sociale kwesties in de Arabische gemeenschappen, zoals geweld en misdaad.
Defensie: IDF toonde gevechts­voertuig van de toekomst
Posted on Thursday, August 22, 2019
Het Israëlische leger heeft begin augustus enkele van zijn vernieuwde gevechts­voertuigen getoond. Deze worden bediend door twee personen, in plaats van vier, maken gebruik van de modernste technieken, en zijn gebaseerd op autonome capaciteiten en kunstmatige intelligentie.
Trump: Amerikaanse Joden moeten loyaal zijn aan Israël
Posted on Wednesday, August 21, 2019
President Donald Trump noemde dinsdag in dezelfde zin Joden en loyaliteit, maar de reguliere media schreven enigszins misleidend over zijn opmerking. Hij vroeg zich af, hoe Joden op de Democraten kunnen stemmen, een partij die openlijk anti-Israëlische congresleden steunt.
Geloof groeit door het te beoefenen en het is zichtbaar!
Posted on Wednesday, August 21, 2019
Geloof is geen intellectuele aanvaarding van een geloofssysteem. Het gaat om het vertrouwen op God voor alles en alles. Geloof is iets dat je oefent of traint, zoals iemand naar de sportschool gaat om zijn lichaamskracht op te bouwen.
Vragen bij zomerevenement voor kinderen in Sderot
Posted on Wednesday, August 21, 2019
Een meerdaags evenement nodigt Israëlische kinderen uit het hele land uit om naar de regelmatig beschoten grensstad met de Gazastrook te komen. Een controversiële documentatie in de marge over geslachtsverandering leidt tot discussies.
Techniek: Israëlische technologie bevriest kankercellen
Posted on Wednesday, August 21, 2019
Een nieuwe behandeling voor bepaalde typen kanker, met name borstkanker, ontwikkeld door IceCure-Medical in Caesarea in Israël, bevriest die tot een temperatuur van min 150° Celcius. Hierdoor is een operatie niet nodig en wordt de opnameduur verkort.
Hamas chanteert Israël met dreiging van meer geweld
Posted on Tuesday, August 20, 2019
De terreurgroep zegt dat 'lone wolf' aanvallen zullen toenemen als Israël geen beschermingsgeld betaalt. Dinsdag dreigde Hamas om geweld vanuit de Gaza­strook tegen Israël te doen escaleren, tenzij Jeruzalem beperkingen op de kustenclave verlicht, over­een­komstig de voor­waarden van een onlangs tot stand gekomen wapen­stil­stand.
Israël wil Palestijnen helpen de Gazastrook te verlaten
Posted on Tuesday, August 20, 2019
Het Israëlische veiligheids­kabinet heeft het afgelopen jaar gewerkt om de Palestijnen te helpen de Gazastrook te verlaten zonder terug te keren. De Amerikaanse organisatie Alliance for Israel Advocacy promoot een plan om Palestijnen uit Judea en Samaria te verhuizen.
Messiaanse aanpak voor vrede met de Palestijnen
Posted on Tuesday, August 20, 2019
Vanaf de oprichting van de Staat Israël is er van uit gegaan, dat de Joodse Staat vreedzaam naast een Palestijns-Arabische Staat zou kunnen bestaan - wat niet mogelijk bleek. Een Amerikaanse messiaans-Joodse groep stelt nu voor, Palestijnen te helpen emigreren.
Toerisme: Met trein en elektrische step naar Tel Aviv
Posted on Tuesday, August 20, 2019
In deze video reizen we met Dov Eilon, de Duitstalige redacteur van onze uitgave Israel Heute, van het redactiegebouw in Jeruzalem naar Tel Aviv, met de Jeruzalemse sneltram en de nieuwe sneltrein, en in Tel Aviv stapt hij op een populair vervoermiddel, een elektrische step.
Opruiing doodt, en vrede is het eerste slachtoffer
Posted on Monday, August 19, 2019
Waarom zouden kinderen anderen neersteken en zichzelf daarbij laten doden, tenzij hun dat werd opgedragen? Wie zijn die leiders, die met hun gezwollen retoriek de kinderen van hun volk ophitsen om hun leven te geven voor een onbereikbaar idee?
Aanvaller van 14 jaar, te jong om te worden gedood?
Posted on Monday, August 19, 2019
Iedereen die een politie­agent probeert te vermoorden, moet verwachten dat hij wordt neergeschoten, hoe oud hij ook is. Dan is gezeur over arresteren en verhoren, of een propaganda­praatje over een escalatie met het oog op de verkiezingen, niet op zijn plaats.
Archeologie: Hoe een vrouw Abel Beth Ma'achah redde
Posted on Monday, August 19, 2019
en merkwaardige geschiedenis in de Bijbel, in de dagen van koning David, speelt zich af in de stad Abel Beth Ma'achah, waar nu opgravingen worden verricht. Hij wil ons een les leren over vrouwen met gezag. Een wijze vrouw commandeert er de commandant van koning David's leger.
Aanvallen met auto, mes en raketten, maar Israël wil rust
Posted on Sunday, August 18, 2019
In Israël wil men graag een periode van rust hebben in de dertig dagen tot de verkiezingen. Wordt dit uitgebuit door terroristen, die een oorlogsstemming willen bereiken met een steekpartij, het aanrijden van voetgangers, raketten uit Gaza en een infiltratie-poging?
Rollen omgedraaid bij Tlaib's plan, Israël te veroordelen
Posted on Sunday, August 18, 2019
De vijandige Amerikaanse volksvertegenwoordiger Rashida Tlaib overspeelde haar hand, toen ze proberen om Israël wreed en onderdrukkend te laten lijken. Tot haar verrassing kreeg ze zomaar toestemming om haar oude oma te bezoeken – maar ze weigerde te gaan.
Ramadan onder bezetting
Posted on Sunday, August 18, 2019
In de eerste week van juni eindigde de islamitische vastenmaand Ramadan met het feest Eid al-Fitr. Hoe verloopt dit feest onder Israëlische bezetting in vergelijking met andere vieringen in de regio. We waren erbij en moesten constateren dat er geen verschil is.
Koude douche voor Palestijnen bij de Verenigde Naties
Posted on Friday, August 16, 2019
Iedereen was verrast, toen deze week de VN de fictieve 'Staat Palestina' aan de schandpaal nagelde wegens schendingen van de internationale normen en wetten. De Palestijnen, die gewend waren aan een voorkeursbehandeling, waren misschien wel het meest verbaasd.
Toe be'Av: (Niet) de Israëlische Valentijnsdag
Posted on Friday, August 16, 2019
Toe be'Av, de vijftiende dag van de Hebreeuwse maand Av, deze vrijdag, is in Israël een dag gewijd aan de liefde. Het is echter meer dan de Israëlische versie van Valentijnsdag (in het Hebreeuws: Yom Ha'Ahava, יום האהבה, Dag van Liefde), en heeft eigenlijk een veel diepere betekenis.
Messiaaanse Joden vragen annexatie van Judea en Samaria
Posted on Friday, August 16, 2019
‘We zouden president Trump willen aanmoedigen om de inherente rechtvaardigheid en eerlijkheid te erkennen van het steunen van het herstel van Judea en Samaria als deel en landdeel van de moderne Joodse staat Israël, zo zegt Terry Allen, AIA directeur van Publiek Beleid.
Arabische jongeren rouwen om dood Dvir Sorek
Posted on Friday, August 16, 2019
Een groep Arabische jongeren uit de Palestijnse gebieden heeft een brief geschreven aan de familie van Dvir Sorek, die vorige week is vermoord, waarin zij hun afschuw over de moord uiten, en de hoop dat zij een 'brug' naar de vrede tussen Joden en Arabieren kunnen bouwen.
De eerste dagen van onze stagaire Eliane in Israël
Posted on Friday, August 16, 2019
Eliane is een paar dagen geleden in Israël geland. Vanaf september loopt ze vijf maanden stage op de redactie van Israel Heute. Hier vertelt ze haar eerste indrukken van het land en van de intensieve zomercursus Hebreeuws bij de universiteit van Haifa.
Muziekvideo: Meer van Motty Steinmetz
Posted on Friday, August 16, 2019
Na zijn concert in Afula voor een orthodox Joods publiek, waar mannen en vrouwe gescheiden zaten, met daartussen een mechitza, een kloek uitgevallen laken, een concert dat door het Hooggerechtshof verboden was maar gewoon doorging, kent iedereen in Israël deze zanger.
Shabbats­lezingen: Verzwager je niet met ongelovigen
Posted on Friday, August 16, 2019
Jullie zijn een door God apart gezet volk, een geheiligd volk, zegt Mozes in zijn afscheidsrede. Vermeng je daarom niet met de heidense volken die nu in het land Kana'an wonen, wat zij zouden jullie van de dienst aan de ware God afbrengen en tot zonde verleiden.
Kan een christen de Joden haten?
Posted on Thursday, August 15, 2019
Helaas worden de schaamteloze antisemitische interpretaties van de Evangeliën nog steeds door grote christelijke organisaties omarmd. Een ervan is de Amerikaanse organisatie TruNews, die het Joodse volk geheel lijkt te hebben afgeschreven en christen-zionisten verkettert.
Gescheiden zitten bij een concert? Leven en laten leven
Posted on Thursday, August 15, 2019
Hoe groot de kloof is tussen religieuze en niet-religieuze Joden hier in Israël werd ons duidelijk door de ruzie over een concert van een Joods-orthodoxe zanger gisteren in Afula, waarbij mannen en vrouwen apart moesten zitten. Een paar persoonlijke woorden hierover.
Zomervakantie voor Arabische en Joodse kinderen
Posted on Thursday, August 15, 2019
Israël wordt vaak afgeschilderd als een land van een en al conflict, waar je voortdurend op je hoede moet zijn voor bommen en raketten. Nou, het leven is er gewoner en rustiger dan u denkt. Ook de kinderen leven hier in werkelijkheid een vrij normaal leven.
Defensie: Shayetet 13, de marine-commando's
Posted on Thursday, August 15, 2019
Shayetetet 13 (Hebreeuws: שייטת 13, letterlijk Flotilla 13) is een eenheid van de Israëlische marine en een van de primaire verkenningseenheden van de IDF. De eenheid is een van de meest geheime eenheden van het Israëlische leger.
De belangrijkste kwesties in de komende verkiezingen
Posted on Wednesday, August 14, 2019
Terwijl de kwesties van godsdienst en Staat de regering ten val brachten, zijn dat niet de zaken die kiezers bij het kiezen van een politieke partij motiveren. Het belangrijkst vinden zij economische en sociale kwesties, en veiligheid en buitenlandse zaken.
Palestijn, bedreigd na hulp aan Joden, mag naar Israël
Posted on Wednesday, August 14, 2019
Het heeft even geduurd, maar na drie jaar heeft Israël de 'nobele' Palestijnse redder van Joodse gewonden en zijn gezin een veilig onderkomen gegeven. Na zijn onzelfzuchtige daad werd hij met de dood bedreigd door mede-Palestijnen.
Gecoördineerde poging om Israël oorlog in te slepen mislukt
Posted on Wednesday, August 14, 2019
Deskundigen waarschuwen nu dat Israël meer vastberaden actie moet ondernemen tegen elke poging om de Tempelberg over te nemen, aangezien de Palestijnse Arabieren dit zien als het begin van het verkrijgen van zeggenschap over heel Israël.
Techniek: Israëlische Amos-17-satelliet gelanceerd
Posted on Wednesday, August 14, 2019
De geavanceerde communicatiesatelliet Amos 17 is op 6 augustus gelanceerd vanaf de basis Cape Canaveral in Florida en na een half uur in een baan om de aarde gebracht. Hij zal voorzien in de groeiende communicatie-behoeften van Afrika ten zuiden van de Sahara.
Het Hooggerechtshof en de rechten van de Kraai
Posted on Tuesday, August 13, 2019
Af en toe, wanneer kleinigheden plaats maken voor echte problemen, lijkt het erop dat dat het juridische systeem het 'besturen volgens het recht' heeft vervangen door het 'besturen volgens de rechters', wat waarschijnlijk de belangrijkste kwestie is bij de komende verkiezingen.
Honderd jaar Tempelberg als islamitisch wapen
Posted on Tuesday, August 13, 2019
De gevechten op de Tempelberg deze week, toen de Joodse treurdag Tisha Be'Av samenviel met het begin van het islamitische offerfeest Eid al-Adha, herinnerden ons eraan hoe explosief deze heilige plaats is gebleven sinds de ophitsing door de moefti van Jeruzalem.
Toerisme: Negev Hikes in december al 2/3 geboekt!
Posted on Tuesday, August 13, 2019
Wanneer u wilt deelnemen aan onze hikes door de Bijbelse woestijn in november of december, dan moet u snel zijn. Onze internationale Negev Desert Hiking Tour, die voor de tweede keer plaatsvindt is al voor twee-derde volgeboekt.
Toerisme: Invasie van kwallen eindelijk ten einde
Posted on Tuesday, August 13, 2019
Als gevolg van de zware winterregens, die veel voedingsstoffen voor het zeeleven de Middellandse Zee in spoelden, was er deze zomer een massale hoeveelheid kwallen langs de Israëlische Middel­landse Zeekust. De Kwallenkaart vertelt, waar je veilig kunt zwemmen.
Israëlische president sprak profetische woorden
Posted on Monday, August 12, 2019
Ter gelegenheid van Tisha be'Av, de nationale dag van rouw en zelf-onderzoek voor het Joodse volk, hield president Rivlin zondag een krachtige bijbelse toespraak als een cruciale, zelfs profetische boodschap voor de toekomst van onze natie en familie.
Saoedi na bezoek aan Israël: 'alsof je in de hemel bent'
Posted on Monday, August 12, 2019
In een vrijmoedig gesprek met een Israëlische gelovige, ontkracht de Saoedische blogger Mohammed Saud de alomtegenwoordige leugens over de de Joodse Staat. 'Ik weet niet hoe ik mijn gevoel moet beschrijven – alsof ik in de hemel was', zei hij na terugkeer in Riyad
104-jarige Holocaust-overlevende met 400 nakomelingen
Posted on Monday, August 12, 2019
Shoshana Ovitz, die op 20-jarige leeftijd Auschwitz overleefde, had één verzoek voor haar 104e verjaardag: 'Met al mijn kinderen, kleinkinderen en hun nakomelingen samenkomen bij de Westelijke Muur'. Zij vierde haar verjaardag met meer dan 400 nakomelingen.
Archeologie: Grote opgraving bij Beit Shemesh
Posted on Monday, August 12, 2019
Wanneer je halverwege de snelweg vanuit Jeruzalem richting Tel Aviv weg 38 neemt naar het zuiden, zie je ter hoogte van Beit Shemesh aan beide kanten van de weg hoe een complete antieke stad wordt opgegraven. Honderden archeologen zijn hier al maanden bezig.
Opstootjes op de Tempelberg door samenvallen feesten
Posted on Sunday, August 11, 2019
Tisha be'Av, de gedenkdag van de vernietiging van twee tempels, valt dit jaar samen met het islamitische offerfeest Eid al-Adha, waarop tienduizenden moslims op de Tempelberg komen bidden. De onrust op de Tempelberg kwam dus niet onverwacht.
Geen vrede bij grenshek Gaza; vijf militanten gedood
Posted on Sunday, August 11, 2019
Het was in het weekend langs het grenshek naar de Gazastrook allesbehalve rustig. Twee keer hebben gewapende terroristen geprobeerd om door het hek te breken. Dankzij de oplettendheid van het Israëlische leger werden de terroristen gestopt.
Moordenaars van Dvir Sorek al snel gearresteerd
Posted on Sunday, August 11, 2019
De moordenaars van de 18-jarige Dvir Sorek, wiens lichaam donderdag werd gevonden, werden zaterdag van hun bed gelicht en gearresteerd. Beelden van veiligheids­camera's op straat, waarop hun auto te zien was, maakten snelle arrestaties mogelijk.
De trek van ooievaars naar Afrika is begonnen
Posted on Sunday, August 11, 2019
Vorige week zijn de eerste zwermen ooievaars waargenomen in Israël, waar ze even aansterken voordat zij doorvliegen naar Afrika. De Israëlische luchtmacht heeft speciale radars opgezet om botsingen met de trekvogels te voorkomen.
Drukte over ver­spre­kin­gen, bij gebrek aan beter
Posted on Sunday, August 11, 2019
In de tijd voor de verkiezingen wordt er veel drukte gemaakt over kleinigheden. Bij voorbeeld over de ver­spre­kingen van Blauw en Wit-leider Benny Gantz. Is hij alleen maar een slordige spreker, of zeggen zijn reeks fouten iets over zijn leidinggevende kwaliteiten?
Tisha be'Av - Waarom treuren we nog steeds?
Posted on Friday, August 09, 2019
Ik vroeg het aan de lokale Messiasbelijdende Joden en ontdekte dat velen zich niet bewust waren van de ware betekenis van dit plechtige vasten op de dag, waarop het Joodse volk werd getroffen door tal van rampen, waaronder de vernietiging van beide Tempels.
Muziekvideo: Treurdag om de verwoeste tempels
Posted on Friday, August 09, 2019
Van zaterdagavond 10 tot zondag 11 augustus vermeldt de Joodse kalender Tisha be'Av, de negende van de maand Av, de treurdag om de verwoesting van de Eerste Tempel en de Tweede Tempel, en tal van andere rampen die het volk Israël troffen, in vroeger dagen en in deze tijd.
Shabbatslezingen 10 augustus: Buigen of barsten
Posted on Friday, August 09, 2019
In veel preken gaat het over de liefde van God, en dat is een goede zaak. Maar God is ook heilig, en Hij kan geen ongehoorzaamheid en onrecht toestaan. Wie zijn liefde­volle uitgestoken hand afslaat, krijgt te maken met Gods oordeel, dat ook een oproep tot terugkeer is.
Joodse religieuze soldaat doodgestoken gevonden
Posted on Thursday, August 08, 2019
Een Joodse yeshiva-student, die onlangs was opge­nomen in het Israëlische leger, is donder­dag­ochtend vroeg dood­gestoken aangetroffen bij het Etzion Blok van Joodse nederzettingen, ten zuiden van Bethlehem. Hij wordt behandeld als een gevallen soldaat.
Half-Palestijnse Miss Filipijnen houdt van Israël
Posted on Thursday, August 08, 2019
De Filipijns deelneemster aan de Miss Universe verkiezing, Gazini Ganados, dochter van een Palestinse vader en een Filipijnse moeder, is trots op haar Palestijnse erfenis, maar gelooft niet dat haar haar een vijand van de Joodse Staat zou moeten maken.
Defensie: Israël en VS testten Arrow 3 raket in Alaska
Posted on Thursday, August 08, 2019
De VS en Israël hebben eind juli, enkele dagen na Iraanse testen met de middel­lange-afstands raket Shahab 3, in Alaska de nieuwe in Israël ontwikkelde Arrow 3 getest. Deze is bedoeld voor het onder­scheppen van ballistische raketten van buiten de atmosfeer.
Tempelinstituut oefent verbranden van de Rode Vaars
Posted on Wednesday, August 07, 2019
Het Tempelinstituut heeft onlangs geëxperimenteerd met de nauwgezette rabbijnse rituelen rond het verbranden van een Rode Vaars. De Israëlische professor die betrokken is bij het beproeven van dit ritueel noemt het een 'historisch moment' op de weg naar reinheid en verlossing.'
Hamasstraat en Vuurballon Boulevard in Tel Aviv
Posted on Wednesday, August 07, 2019
Kent u de Arafat­straat in Tel Aviv? Of de Hamas­straat en de Vuur­ballon Boulevard? De Tel Avivers zelf waren ook verrast, toen hun straat plotseling een andere naam had. Hiermee wil een organisatie er bij de Israëlische regering op aandringen, harder op te treden tegen Hamas.
Terreuraanvallen van Hamas in Jeruzalem voorkomen
Posted on Wednesday, August 07, 2019
Israëlische veiligheidstroepen ontdekten in Hebron explosieven, die in Jeruzalem zouden moeten ontploffen. Ze waren op aanwijzingen van de terreurorganisatie Hamas vervaardigd, en bestemd voor aanslagen tegen zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit.
Een hele stad helpt kinderen met kanker
Posted on Wednesday, August 07, 2019
Veel Israëli's hebben gehoor gegeven aan de oproep om onbaatzuchtig een beetje zomerse vreugde te geven aan ernstig zieke kinderen en hun gezinnen, waarvan vaak beide ouders werken. Een grote groep chauffeurs zorgt voor leuke uitstapjes en vervoer bij ziekenhuisbezoeken.
Techniek: Nanodeeltjes als vaccin tegen melanoom
Posted on Wednesday, August 07, 2019
Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv hebben een vaccin tegen melanoom ontwikkeld. Het bevat nanodeeltjes en kan leiden tot een belangrijke doorbraak in de behandeling van gevaarlijke huidkanker door het sensibiliseren van het immuunsysteem.
Premier PA: 'Beschouw alle gebieden als A-zone'
Posted on Tuesday, August 06, 2019
Mohammad Shtayyah, de premier van de Palestijnse Autoriteit (PA), heeft maandag tijdens een kabinets­vergadering in Ramallah gezegd, dat de PA de mogelijkheid overwoog om alle Palestijnse gebieden als A-zone te behandelen en zijn aanwezigheid daar te versterken.
De nieuwe kleren van de keizer, Israëlische stijl
Posted on Tuesday, August 06, 2019
De tegenstanders van Netanyahu's zijn er zo door geobsedeerd, hem ten val te brengen, dat ze niet eens meer zien hoe ze verdeeldheid in het land veroorzaken. De elfjarige blogger Noga Amit Mashiach roept hen tot de orde. 'Met het mes tussen de tanden' is geen taal voor politici.
Palestijnse navigatie-app helpt controle­posten vermijden
Posted on Tuesday, August 06, 2019
De Arabische starter Doroob uit Ramallah heeft een nieuwe navigatie-app ontwikkeld, die Arabische chauffeurs in Judea en Samaria helpt om controle­posten, lange files en Joodse neder­zettingen te vermijden: 'Voor de volgende controlepost rechtsaf slaan'.
Toerisme: Qasr el Yahud, doopplaats aan de Jordaan
Posted on Tuesday, August 06, 2019
In deze warme dagen reizen we met Sergio en Rhoda naar Qasr el Yahud, gelegen aan de Jordaan, dichtbij de plaats waar deze uitmondt in de Dode Zee. Het mijnenveld uit de tijd van de Zesdaagse Oorlog is opgeruimd, en de doopplaats is weer toegankelijk.
Koning Abdullah II ondermijnt de vrede met Israël
Posted on Monday, August 05, 2019
Waarschijnlijk om zijn positie in eigen land te versterken, stelt de Jordaanse koning Abdullah II zich steeds negatiever op tegenover Israël. Een grote groep Israëlische toeristen werd door Jordaanse ambtenaren vernederd, omdat ze bij het graf van A'aron zouden 'bidden'.
Archeologie: Joods dorp uit Hasmoneeën-tijd ontdekt
Posted on Monday, August 05, 2019
Ten zuiden van Jeruzalem zijn de bijzondere ruïnes ontdekt van een tweeduizend jaar oude Joodse nederzetting uit de periode van de Hasmoneeën. Het Joodse dorp ligt in de huidige Arabische stadswijk Sharafat.
School Givat Havila, het vredes-experiment
Posted on Sunday, August 04, 2019
Givat Haviva is een internationale school met visie. Er wordt gewerkt aan een netwerk van jonge leiders die zich willen inzetten voor vrede in het Midden-Oosten. De campus is gelegen te midden van Arabische dorpen en Joodse agrarische nederzettingen.
De hypocrisie van Palestijnse propaganda ontmaskerd
Posted on Sunday, August 04, 2019
De mainstream media slikken Palestijnse propaganda, zonder de moeite te nemen de feiten te controleren, en verspreiden zo een negatief beeld over Israël. Ook de Arabische Knesset-leden zijn een belangrijke factor in de kloof tussen Joden en Arabieren in het land.
Moet Israël Ilhan Omar en Rashida Tlaib toelaten?
Posted on Sunday, August 04, 2019
Twee islamitische Amerikaanse Congresleden, die luidruchtige voorstanders van de Palestijnse zaak bleken, willen de Joodse Staat bezoeken, die zij 'bezet Palestina' noemen. Zal het ervaren van de co-existentie in het land een einde maken aan hun vitriool-spuiterij?
Waarom wil PA overeenkomsten met Israël beëindigen?
Posted on Friday, August 02, 2019
Op 25 juli vertelde Abbas het Palestijnse publiek, dat hij een commissie had opgericht, die de uitvoering van zijn besluit om alle over­een­komsten met Israël te beëindigen, zou onder­zoeken. Wat beoogt Abbas met dit dreigement, dat hij al vaker uitsprak maar nooit uitvoerde?
President Rivlin ontving moeders 'eenzame soldaten'
Posted on Friday, August 02, 2019
President Re'oeven (Roevi) Rivlin heeft donderdag een delegatie van ongeveer 30 moeders uit Noord-Amerika ontvangen, waarvan de kinderen in het Israëlische leger dienen. Hij bedankte hen, dat zij hun kinderen hebben gestuurd om Israël en zijn grenzen te verdedigen.
Muziekvideo: Het bloed van Jezus reinigt
Posted on Friday, August 02, 2019
De shabbatslezingen gaan o.a. over de zes vrijsteden en de dood van de hogepriester. Iemand, die onopzettelijk iemand heeft gedood, is daar veilig voor de bloedwreker, tot de dood van de hogepriester. Een beeld van de dood van onze Hogepriester, Jezus Christus, waarover dit lied gaat.
Shabbatslezingen: Vrijsteden en de dood van de hogepriester
Posted on Friday, August 02, 2019
Om bloedwraak tegen te gaan, en een onopzettelijke doodslager te beschermen tegen de bloedwreker, geeft Mozes opdracht zes vrijsteden aan te wijzen, verspreid over het land. In de vrijstad moest hij blijven tot de dood van de hogepriester – maar wat betekent dat?
Israëlische Arabier ging naar ISIS en wil weer naar huis
Posted on Thursday, August 01, 2019
Ongeveer vier jaar geleden verliet Sayyaf Sharif Daod, een Israëlische Arabier uit Noord-Israël, zijn dorp Kafr Bara om zich bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) aan te sluiten. 'Ik heb mij vergist', zegt hij nu, en vraagt om naar huis te mogen terugkeren.
Is wijn uit Joodse nederzettingen 'Product van Israël'?
Posted on Thursday, August 01, 2019
Het Canadese federale gerechtshof heeft uitge­sproken, dat het 'onjuist, misleidend en bedrieglijk' is om wijnen die in Joodse nederzettingen in Judea en Samaria zijn gemaakt, te bestempelen als een 'Product van Israël'. Een politieke uitspraak, om boycotacties mogelijk te maken
Drie soldaten gewond na beschieting bij grenshek
Posted on Thursday, August 01, 2019
Drie Israëlische militairen raakten afgelopen nacht gewond toen een terrorist uit de Gazastrook over het grenshek op Israëlisch grondgebied kwam en de soldaten beschoot. Een officier raakte matig gewond en twee soldaten raakten licht gewond. De schutter werd doodgeschoten.
Defensie: Als baby zwaar gewond, nu marine-commando
Posted on Thursday, August 01, 2019
'Het is een wonder dat ik nog leef en dat ik ben toegelaten in de elite-eenheid, waarvan ik altijd heb gedroomd,' zegt S., die in 2002 als baby ernstig gewond raakte door een raket vanuit de Gazastrook, en nu is toegelaten tot de elite-eenheid Marine-commando's.