July 2019

Saoedi-Arabië, Israël en de Palestijnse Autoriteit
Posted on Wednesday, July 31, 2019
De alles behalve hartelijke ontvangst door Palestijnen van de Saoedische blogger Mohammed Saud, die op uitnodiging Jeruzalem bezocht, is nog niet vergeten in Israël. Het vertelt veel over Saoedi-Arabië, dat toena­dering tot Israël zoekt en afstand neemt van de Palestijnen.
Steeds meer moslims negeren de boycot
Posted on Wednesday, July 31, 2019
Al een paar jaar lang trekken moslims zich steeds minder aan van de boycot van de Joodse staat door de islamitische wereld. Het aantal toeristen uit islamitische landen (niet alleen uit het Midden-Oosten) stijgt ieder jaar.
Hamas wil vrije hand voor terreur in Judea en Samaria
Posted on Wednesday, July 31, 2019
Een hooggeplaatst lid van de terreurorganisatie Hamas heeft de Palestijnse Autoriteit opgeroepen om de 'Palestijnse verzetsorganisaties' de vrije hand te geven voor acties tegen de 'bezettingsmisdaden' op de 'Westbank' en in de 'bezette Al-Quds', Jeruzalem.
Nieuwe huizen voor Joden èn Arabieren op de Westbank
Posted on Wednesday, July 31, 2019
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft besloten tot de bouw van 700 nieuwe woningen voor Arabische Palestijnen in Judea en Samaria. Deze bouw maakt deel uit van een groter plan voor de regio, dat ook 6000 nieuwe woningen voor Joodse 'kolonisten' omvat.
Techniek: Regulus Cyber detecteert GPS-verstoringen
Posted on Wednesday, July 31, 2019
Onze maatschappij – met name luchtvaart en scheepvaart – wordt steeds afhankelijker van systemen voor nauwkeurige plaatsbepaling zoals het Amerikaanse GPS. De luchthaven Ben Goerion werd onlangs gehinderd door stoorsignalen. Een Israëlisch bedrijf kan die detecteren.
Corruptie bij leiding vluchtelingen-organisatie UNRWA
Posted on Tuesday, July 30, 2019
Een intern onderzoek beschuldigt de leiding van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA van corruptie en wanbeheer bij het uitvoeren van hun functie en eist het ontslag van de leiding van de organisatie.
Palestijnse Autoriteit houdt jeugdkamp in Jeruzalem
Posted on Tuesday, July 30, 2019
Honderd Arabische kinderen van 7 tot 12 jaar nemen deel aan een zomerkamp van de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem, krijgen les in contact­gevechten van de PA-politie, lessen over de 'nakba', en zingen liederen die heel Israël als hun eigen land opeisen.
Orthodox-Joodse schrijver Herman Wouk overleden
Posted on Tuesday, July 30, 2019
Herman Wouk, de befaamde Amerikaanse orthodox-Joodse schrijver, die vooral bekend is om zijn Pulitzer-prijs bekroonde historische roman The Caine Mutiny, is kort voor zijn 104e verjaardag overleden. Hij was de zoon van Joodse immigranten uit Wit-Rusland.
Toerisme: Strand Tel Aviv toegankelijk, veilig en vuil
Posted on Tuesday, July 30, 2019
Op deze hete dagen zijn in Nederland de stranden en meren erg in trek om verkoeling te vinden. Dat geldt ook voor Israël, dat met zijn lange kustlijn veel mooie stranden heeft. De stranden van Tel Aviv kregen onlangs de 'Blauwe Vlag' uitgereikt, omdat ze aan hoge standaarden voldoen.
De grote kloof tussen religieus en seculier
Posted on Monday, July 29, 2019
Politiek is in Israël erg ingewikkeld, met veel partijen, met elk een andere ideologie. Er zijn twee grote kampen, rechts en links. Binnen deze kloof ligt een andere, tussen seculier en religieus. Religie is in Israël geen kwestie van links tegenover rechts, maar kan soms rechts van binnenuit splijten.
Hoe is het als een christin ontdekt dat zij een Jodin is?
Posted on Monday, July 29, 2019
Devorah Esther groeide op in een protestantse kerk in New York. Alle familieleden waren christen, zolang ze zich kan herinneren. Ze gingen regelmatig naar de kerk, baden tot Jezus en vierden het Kerstfeest en Pasen, zoals elke goede christelijke familie. Maar toch waren ze anders.
Archeologie: 9.000 jaar oude stad gevonden nabij Jeruzalem
Posted on Monday, July 29, 2019
Een oude stad uit het Neolithicum (Nieuwe Steentijd), de grootste bekende stad in Israël uit die periode, ontdekt bij werkzaamheden aan snelweg 16 die de hoofdweg Tel Aviv-Jeruzalem met Zuidwest-Jeruzalem zal verbinden, toont aan dat dit gebied in die periode al bewoond was.
Israël zet zich in voor de Middellandse Zee
Posted on Monday, July 29, 2019
Menselijke ontwikkeling, samen met overbevissing, vervuiling en toerisme heeft geleid tot een aanzienlijke afname van de mariene biodiversiteit in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Israël wil een onderzoek starten voor bescherming van ecosystemen.
Versplintering bij rechts kan links aan de macht brengen
Posted on Sunday, July 28, 2019
De kleinere rechtse partijen hebben begrepen, dat zij voor de komende verkiezingen technische blokken moeten vormen om de kiesdrempel te halen en in de Knesset te kunnen komen. Ook drie linkse partijen besloten tot samengaan. Hoe slaat straks de balans uit?
Nieuwe film toont gedurfde redding Ethiopische Joden
Posted on Sunday, July 28, 2019
De nieuwe film The Red Sea Diving Resort is geïnspireerd door een van de opmerkelijkste echte reddings­operaties ooit. Hij laat zien hoe de Israëlische Mossad duizenden Ethiopische Joden Israël binnensmokkelde, gebruik makend van een verlaten vakantie­resort in Soedan.
Amerikaanse rockband Bon Jovi betoverde Israël
Posted on Sunday, July 28, 2019
De Amerikaanse rockband Bon Jovi beloofde in 2015 om weer naar Israël te komen, en heeft zich aan die belofte gehouden. Op 25 juli trad Jon Bon Jovi op in Tel Aviv en volgens alle bezoekers was zijn concert een groot succes.
Het standpunt over Israël van de nieuwe Britse premier
Posted on Friday, July 26, 2019
Als christen die gelooft in Gods grote eeuwige doelen voor Israël, zoals die in de Bijbel staan beschreven, juich ik de keuze toe van Boris Johnson als nieuwe premier van Groot-Brittannië. En ik zal voor hem bidden; hij heeft het zeker nodig.
Een ezel loopt midden in de nacht een vliegveld binnen
Posted on Friday, July 26, 2019
Sorry mensen, dit is geen grapje. Een muilezel wandelde werkelijk lukraak het vliegveld Ben Goerion in Tel Aviv binnen! Hoe een muilezel de streng beveiligde terminal binnen kon komen is geen grapje, en het beveiligings­personeel was geschokt toen ze de ezel aantroffen.
Hebreeuws woord: Halacha, gaan met God
Posted on Friday, July 26, 2019
Joods Israël is verwikkeld in een ideologisch debat over de vraag in hoeverre de Staat Israël gevormd moet worden naar de halacha. Welk verband bestaat er tussen het Hebreeuwse werkwoord ‘gaan’ (lalechet - לׇלֶכֶﬨ‬) en de Joodse wetten en geboden die de ‘halacha’ worden genoemd?
Muziekvideo: Een stam van broeders en zusters
Posted on Friday, July 26, 2019
De shabbatslezing van deze week gaat over het binnengaan en wonen in het land Israël. Daarbij mag u luisteren naar deze moderne videoclip, gemaakt ter gelegenheid van het 71-jarig bestaan van de Staat Israël, als officieel lied van Onaf­hanke­lijk­heids­dag 5779/2019.
Shabbats­lezingen 27 juli: Het land is van God
Posted on Friday, July 26, 2019
Het land Kana'an is in zicht, en Mozes geeft opdracht de families te tellen en later het land eerlijk te verdelen. Maar het is en blijft Gods land, waar Gods regels gelden, en wie aan die wetten ongehoorzaam is, hoort er niet thuis, leren ons de perioden van ballingschap.
Midden-Oosten-conflict staat los van Israël
Posted on Thursday, July 25, 2019
Het conflict tussen Israël, de Palestijnen en de Arabieren wordt veelal gezien als de oorzaak van alle conflicten in het Midden-Oosten. De realiteit is natuurlijk veel gecompliceerder. De meeste conflicten in het Midden-Oosten hebben niets van doen met Israël of de Joden.
Analyse: Israël breidt zijn strijd tegen Iran uit
Posted on Thursday, July 25, 2019
Terwijl Israël zijn luchtaanvallen tegen Iraanse doelwitten in Syrië voortzet, lijkt Israël zijn campagne tegen de Quds strijdmacht van het Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGC) in Irak te hebben uitgebreid. Dit bleek duidelijk uit berichten in de Arabische en Iraanse media.
Defensie: Gebruikte Israël een Harop drone in Irak?
Posted on Thursday, July 25, 2019
Vorige week donderdagnacht werd een Iraanse basis in Irak aangevallen, waarbij ballistisch raketten werden verwoest en een aantal militairen uit diverse landen om het leven kwam. Mogelijk werd hiervoor een Israëlische Harop drone gebruikt, meldt Debka.
Is zorg voor rechten van dieren voorbehouden aan links?
Posted on Wednesday, July 24, 2019
Tal Gilboa, een van de luidruchtigste dieren­rechten­activisten in Israël en oprichter van de organisatie 'Glass Walls', maakt een eind aan het axioma dat veganisten links en progressief zijn. Zij is bevriend met Yair Netanyahu, die nu ook veganist is geworden.
Enquête: Meeste Israëli's willen eliminatie van Hamas
Posted on Wednesday, July 24, 2019
De meerderheid van de Israëlische bevolking is volgens een opiniepeiling van mening, dat hun land jammerlijk heeft gefaald in de strijd tegen Hamas in de Gazastrook. Hamas zou moeten worden uitgeroeid, en Hamas-leiders mogen gericht worden gedood.
Moeten de rabbijnen gezag hebben over Messiasbelijdende Joden?
Posted on Wednesday, July 24, 2019
Messiasbelijdenden met een orthodox-Joodse achtergrond zien dingen anders dan degenen die meer geassocieerd worden met ‘de Kerk’. Onder de Messiasbelijdende Joden in Israël wordt voortdurend gediscussieerd over de vraag of de rabbijnen en hun uitspraken wel of niet gezag moeten hebben over het leven van Joden die in Jezus geloven.
Punt van debat: is het Nieuwe Testament antisemitisch?
Posted on Wednesday, July 24, 2019
Als gevolg van onbehoorlijk gedrag van de kerken in het verleden hebben Joden het Nieuwe Testament te onrechte geïnterpreteerd als antisemitisch. De kerkelijke leer, dat de Joden de Zoon van God hebben gedood, heeft tot het gebruik van veel geweld geleid.
Techniek: Delen aardgasplatform Leviathan onderweg
Posted on Wednesday, July 24, 2019
De eerste van vier gigantische schepen met delen van het aardgasplatform Leviathan vertrokken vorige week voor een 13.000 km lange reis van Texas en de Golf van Mexico naar de Middellandse Zee, waar die door het Nederlandse bedrijf Heerema op hun plaats worden getild.
Wat willen Epstein, Barak en de Wexner Foundation?
Posted on Tuesday, July 23, 2019
Een schandaal, waarbij de vroegere premier betrokken is, maakt opnieuw duidelijk dat buitenlandse agenten van het progressivisme in Israël opereren. Epstein's Wexner Foundation blijkt (evenals het New Israel Fund) een buitenlands orgaan te zijn voor sociale verandering in Israël.
Saoedische journalist mishandeld op de Tempelberg
Posted on Tuesday, July 23, 2019
De Palestijnse haat bij een groot deel van de Palestijnen is veel sterker dan de onderlingen band die moslims met elkaar zouden moeten hebben, zo bleek maandag toen een Arabische journalist die Israël bezocht, op de Tempelberg werd lastiggevallen, bespuwd en uitgescholden.
Israëlische verpleegster: Onze situatie is ondraaglijk
Posted on Tuesday, July 23, 2019
In het hele land zijn duizenden verpleeg­kundigen de ziekenhuizen uitgelopen en staken, uit protest tegen de slechte werkomstandigheden en een besluit van de minister van Volksgezondheid Ya'akov Litzman om de salarissen van verpleegkundigen drastisch te verlagen.
Toerisme: De vier zeeën van het Heilige Land
Posted on Tuesday, July 23, 2019
Iedereen die ooit in Israël is geweest, weet dat het land uniek is. En het zijn niet alleen de mensen, de natuur en de diverse plaatsen die de kleine Joodse Staat zo bijzonder maken. Ook de geografische ligging is opmerkelijk, het land grenst aan vier totaal verschillende zeeën.
Heeft Israël een Iraanse basis in Irak aangevallen?
Posted on Monday, July 22, 2019
Donderdagnacht heeft een niet-geïdentificeerde vliegtuig of drone een Iraanse militaire basis aangevallen in het district Salah al-Din in Irak. Het is een woestijngebied vlakbij de grens tussen Irak en Syrië, waardoor de belangrijkste landcorridor van Iran naar Syrië en Libanon loopt.
Sport: Israël weer Europees jeugd-basketbalkampioen
Posted on Monday, July 22, 2019
Evenals vorig jaar is het Israëlische basketballteam voor de leeftijdsgroep tot 20 jaar Europees kampioen geworden bij de wedstrijden van de Internationale Basketbalbond (FIBA). Bij het verdedigen van de titel versloeg het team Spanje met 92-84 in Tel Aviv.
'Verblijdt u met de blijden; en weent met de wenenden'
Posted on Monday, July 22, 2019
Alsof het leven van een Messiasbelijdende Jood niet ingewikkeld genoeg was, stond ik dit jaar voor een ander dilemma: vasten op Shiv'ah Asar b'Tammuz (17e van Tammuz) of niet? Moet ik na mijn bekering blijven vasthouden aan rabbijnse tradities zoals vasten?
Archeologie: Joods leven in Galilea bleef na 1e eeuw
Posted on Monday, July 22, 2019
Het Joodse leven in Galilea verdween niet in de eerste eeuwen, toen het christendom opkwam en de Romeinen de Joden in ballingschap stuurden, zoals historici dachten. Ontdekkingen in een synagoge bij het Meer van Galilea tonen aan dat het Joodse leven bloeide.
14-jarige Palestijnse zelfmoord-terrorist vertelt alles
Posted on Sunday, July 21, 2019
Na negen jaar in de gevangenis heeft een Palestijnse man, die op het laatste moment toch niet dood wilde, nu een nieuw perspectief op het Israëlisch-Palestijnse conflict en hij is vastbesloten om een normaal leven te leiden en dit aan de jongeren in Nabloes te vertellen.
Verzet Brits predikant tegen groeiend antisemitisme
Posted on Sunday, July 21, 2019
Ds. Alex Jacob, langdurig aanhanger en ooit kandidaat van de Labourpartij, is geschokt en beschaamd door diens verbondenheid met antisemitisme. Hij waarschuwt, dat de behandeling van Israël en de Joden het toekomstige succes van Groot-Brittannië en andere landen zal bepalen.
Aanval op toeristisch hotel in Ashdod verijdeld
Posted on Sunday, July 21, 2019
De districtsrechtbank van Be'er Sheva heeft informatie vrijgegeven over een geplande aanval op een hotel. De Israëlische inlichtingen­dienst arresteerde een door Hamas propaganda­materiaal geradicaliseerde man, die in het bezit was van granaten en een geweer.
Sport: Iraanse atleten treden toch niet aan tegen Israël
Posted on Sunday, July 21, 2019
Nadat het Iraanse Olympische Comité in mei schriftelijk aan de Internationale Judofederatie had verklaard, dat Iran 'het Olympisch Handvest en het non-discriminatie beginsel volledig zou respecteren', trekt het land zijn akkoord in en verbiedt wedstrijden tegen Israëlische atleten.
Predikant: BDS is een belediging voor het christendom
Posted on Friday, July 19, 2019
De Boycot-, Desinvesterings- en Sanctiebeweging is niet alleen een antisemitische aanval op de Joodse Staat, maar ook een belediging voor het christendom, verklaarde dr. Rubén Proietti, een vooraanstaand evangelisch christelijk leider uit Argentinië tijdens een recent bezoek aan Israël.
Brazilië – een nieuwe vriend
Posted on Friday, July 19, 2019
De Braziliaanse president Bolsonaro kreeg een warme ontvangst toen hij eind maart een bezoek bracht aan Jeruzalem. De vriendschap en verbondenheid met Netanyahu was voelbaar. Bolsonaro kwam ook met een geschenk: Hij opende een handelsmissie in Jeruzalem
80% der Israëlische 13-jarigen heeft toegang tot porno
Posted on Friday, July 19, 2019
Israëlische jongens blijken op jongere leeftijd dan ooit toegang hebben tot pornografie, zo bleek uit een onderzoek in opdracht van de regering, dat ook de zorgelijke aanbeveling bevat, de kinderen in school progressieve seksuele waarden te onderwijzen.
Muziekvideo: Om Sions wil zal ik niet zwijgen
Posted on Friday, July 19, 2019
Terwijl in de Shabbatslezing (onbedoeld) zegeningen over Israël worden uitgesproken door de heidense profeet Bileam, luisteren we in deze video naar de beloften van God over de stad Jeruzalem, vermeld in Jesaja 62:1-12. Een tekst die ook oproept tot gebed:
Shabbatslezingen: Wat God zegt, dat zal ik spreken
Posted on Friday, July 19, 2019
Wat wordt er toch veel gepraat op deze wereld, en in de kerken. Hoeveel daarvan komt voort uit menselijke wijsheid, uit studieboeken (die op zichzelf niet verkeerd hoeven zijn), en hoe veel (of hoe weinig) van onze woorden is echt geïnspireerd door Gods Geest?
Toerisme: Bezoekers enthousiast over tijd in Israël
Posted on Thursday, July 18, 2019
De jaarlijkse enquête van het Israëlische ministerie van Toerisme laat zien dat bijna alle bezoekers genoten van hun tijd in de Joodse Staat. Met 4 miljoen toeristen was 2018 een recordjaar. Ook de eerste helft van 2019 toont een voort­zetting van de stijgende bezoekers­aantallen.
Bestookt Facebook Joodse kinderen met het evangelie?
Posted on Thursday, July 18, 2019
Israëlische Joodse organisaties hebben Facebook aangeklaagd omdat er advertenties van de Messiaanse organisatie One for Israel op de Facebook-pagina's van Joodse kinderen geplaatst. De bediening achter de advertenties zegt dat het niets illegaals heeft gedaan.
Extreme hittegolf veroorzaakt talrijke branden
Posted on Thursday, July 18, 2019
De korte maar extreme hittegolf van gisteren heeft een groot aantal branden in het hele land veroorzaakt, o.a. on Or Jehuda, Shavei Shomron in Samaria en bij Haifa. Een huis, een aantal auto's en een kudde schapen zijn verbrand. Bij de Dode Zee werd het 50 graden.
Overdracht Hamas-gelden naar Westbank verhinderd
Posted on Thursday, July 18, 2019
Hamas heeft via particuliere ondernemingen, buiten het banksysteem om, middelen naar Judea en Samaria overgebracht om er in die gebieden terroristische activiteiten mee te financieren. De IDF werkt aan methoden om herhaling hiervan te voorkomen.
Defensie: Het geheime wapen, herstelde Torah-rollen
Posted on Thursday, July 18, 2019
Terwijl het Israëlische leger een van de meest technologisch geavanceerde legers ter wereld is, blijven perkamenten Torah-rollen met beproefde wijsheid de geheime bron van de kracht van de IDF.
Homoseksuelen-therapie: Is Israël al bekeerd?
Posted on Wednesday, July 17, 2019
Een opmerking van de huidige Israëlische minister van Onderwijs, dat hij als rabbijn iemand naar een conversie­therapie voor homoseksuelen heeft verwezen en dat die werkte, heeft heftige discussies losgemaakt. Moeten degenen die aan de Bijbelse moraal vasthouden 'geconverteerd' worden?
Israëls groeiende rol in de wereldwijde oorlog tegen terreur
Posted on Wednesday, July 17, 2019
ISIS plant een comeback, maar deze groep en andere jihadistische groepen zullen te kampen hebben met een versterkte Joodse Staat. De Israëlische spionage­dienst Mossad en de militaire inlichtingen­dienst van de IDF hebben in drie jaar tijd wereldwijd zo'n 50 terreuraanslagen gedwarsboomd.
Israël neemt afscheid van zijn Maestro Zubin Mehta
Posted on Wednesday, July 17, 2019
In een emotioneel eerbetoon heeft het Israëlisch Philharmonisch Orkest afscheid genomen van Zubin Mehta, de Maestro, die al 50 jaar lang het wereld­beroemde orkest leidt. Hoewel hij niet Joods of Arabisch is, werd hij het 'kroonjuweel van het culturele leven van Israël' genoemd.
Rondleiding naar nieuwe mode in een oude stad
Posted on Wednesday, July 17, 2019
Israël staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve oplossingen voor moderne technologische en ecologische uitdagingen. Voor de meesten is het onbekend, dat Israël in de modewereld een gewild merk aan het worden is. Naast Tel Aviv gaat Jeruzalem daar een rol bij spelen.
Techniek: Een robot-worm die door de darmen kruipt
Posted on Wednesday, July 17, 2019
Onderzoekers van de Israëlische Ben Goerion Universiteit in Be'er Sheva hebben kleine robot-wormen ontwikkeld, die misschien in de toekomst voor medische doeleinden kunnen worden gebruikt. De Israëlische nieuwszender i24 maakte er een filmpje van.
'Wie verbrandt de akkers waarop hij werkt?'
Posted on Tuesday, July 16, 2019
Israël overweegt 5000 mensen uit Gaza de kans te geven om aan de andere kant van het grenshek te werken. Nu de situatie bij het grenshek rustiger is, wordt dit met Hamas besproken. Het zou voor Israël goedkope arbeid, en voor Gaza een economische stimulans betekenen.
Kijk eens wie er op de cover van TIME Magazine staat!
Posted on Tuesday, July 16, 2019
Het tijdschrift­artikel is bevooroordeeld, maar kan niet ontkomen aan de erkenning van Netanyahu's prestaties, als militair bij een inlichtingen-eenheid en als langst zittend premier van een klein land, dat een unieke plaats in de geschiedenis heeft verworven.
Unieke expositie over klimaat­veran­dering in Tel Aviv
Posted on Tuesday, July 16, 2019
In de strijd tegen klimaat­verandering op gemeentelijk niveau is Tel Aviv een toon­aan­gevende stad geworden. Op 18 juli 2019 wordt een nieuwe tentoon­stelling over klimaat­verandering, de eerste in zijn soort in de wereld, geopend in het Tel Aviv Museum of Art.
Toerisme: Sint Gerasimos Klooster in de Judese woestijn
Posted on Tuesday, July 16, 2019
In deze video gaan we weer op pad met Sergio en Rhoda. We volgen een onbekende weg, die ons naar een prachtige plaats midden in het Jordaandal leidt, te noorden van de Dode Zee. Deze plaats blijkt een van de oudste kloosters van de wereld te zijn.
Jonge Joden in Europa willen emigreren
Posted on Monday, July 15, 2019
Uit een recent onderzoek onder Joden in Europa blijkt dat 41 procent van de 16 tot 34-jarigen overweegt om naar Israël te emigreren omdat ze zich niet langer veilig voelen. 45 procent van hen lette erop, dat ze niet openlijk als Joods herkenbaar zijn.
Demografische aardschok: Over dertig jaar 17 miljoen Israëli’s?
Posted on Monday, July 15, 2019
Als Israël in 2048 honderd jaar bestaat, wonen er naar verwachting zo’n 17 miljoen mensen. Op dit moment heeft Israël 9 miljoen inwoners. Tijdens de oprichting van de staat in 1948 had Israël 650.000 inwoners en in 1988 al 4,5 miljoen.
Palestijnen klagen dat archeologie Jeruzalem judaïseert
Posted on Monday, July 15, 2019
De Palestijnse Autoriteit heeft veel succes bij het herschrijven van de geschiedenis van het Heilige Land. Een groot deel van de internationale gemeenschap gelooft vandaag in hun versie. Wat jammer nou dat de moderne archeologie wekelijks de leugens aan het licht brengt.
Hebben archeologen de Bijbelse stad Ziklag gevonden?
Posted on Monday, July 15, 2019
Na vier jaar van opgravingen hebben Israëlische en Australische archeologen naar alle waarschijnlijkheid de Bijbelse stad Ziklag gevonden. In deze Filistijnse stad, op de grens tussen het stamgebied van Juda en het Filistijnse gebied, verborg David zich voor koning Saul.
Kandidaten lopen zich warm voor komende verkiezingen
Posted on Sunday, July 14, 2019
Het opkomende linkse blok heeft een duidelijke boodschap: 'Zeker niet Netanyahu!', terwijl rechts moeite heeft om een motto te vinden. De nieuwe partij van oud-premier Ehud Barak is de vonk die de tweede verkiezings­campagne van 2019 lijkt te hebben ontstoken.
Zoon van Netanyahu verdedigt Joodsheid van Jezus
Posted on Sunday, July 14, 2019
Premier Benjamin Netanyahu's oudste zoon, Yair, reageerde vorige week fel, zich beroepend op de Bijbel, toen een Palestijns-Amerikaanse provocateur op Twitter de domme bewering herhaalde dat Jezus een zoon van Palestina was.
Vooruitzicht van een Joodse exodus uit Engeland
Posted on Sunday, July 14, 2019
Terwijl Iran Israël met kernwapens dreigt te vernietigen, zijn zelfs Joden in het Verenigd Koninkrijk niet langer veilig. Joden voelen zich steeds meer gevangen in wat bijna een déjà vu-moment is voor Gods uitverkorenen – deze keer hebben ze echter wel een toevluchtsoord. Maar nu ook Israël van alle kanten ernstig wordt bedreigd, kunnen zij opnieuw in de val lopen als we blijven toegeven aan dictators die hen haten.
Zijn twee raketten en een Hamaslid een artikel waard?
Posted on Sunday, July 14, 2019
Vrijdagavond schoot Hamas vanuit de Gazastrook weer twee raketten af op Israëlisch grondgebied. Ook op vrijdag schoot de IDF een Hamaslid dood, dat volgens de berichten demonstranten weghield van het grenshek. Is dat nieuws of geen nieuws? Moet ik er over schrijven?
Landen rond de Rode Zee openen onderzoekscentrum
Posted on Friday, July 12, 2019
Onder leiding van een neutrale derde partij gaat Israël samen met zijn buurlanden een project beginnen dat zich uitsluitend gaat bezighouden met bescherming, bewaking en onderzoek van het ecosysteem van de unieke koraalriffen in de Rode Zee.
Sport: Israëlisch-Arabische atlete beledigd als verrader
Posted on Friday, July 12, 2019
Hanin Nasser is Israëlisch kampioen hoogspringen en vertegenwoordigt Israël op de Europese U23 Kampioen­schappen atletiek (de tussencategorie tussen junioren en volwassenen). Arabische organisaties noemen haar daarom een verraadster.
Shabbatslezingen: God geeft ons sacramenten
Posted on Friday, July 12, 2019
In de kerk noemen we het sacramenten, middelen die God gebruikt tot heil van zijn gemeente: doopwater ter reiniging, schuldbelijdenis of biecht ter vergeving, olie ter genezing, avondmaal/eucharistie, wijwater. Hier gaat het over reinigingswater, gemaakt van een volmaakt rode koe.
Muziekvideo: Jubileumkoor van Radio Kol-Barama
Posted on Friday, July 12, 2019
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de orthodoxe radiozender Radio Kol-Barama studeerden ongeveer 3000 scholieren en yeshiva studenten dit indrukwekkende lied in, dat spreekt over het verwachten van de Messias.
Netanyahu: Geen nederzetting ontruimen in vredesplan
Posted on Thursday, July 11, 2019
De Israëlische leider Benjamin Netanyahu zegt genoeg te hebben van de 'onzin' van het ontwortelen van Joodse of Arabische gemeenschappen in het kader van een Israëlisch-Palestijns vredesplan. Dit heeft in het verleden niet tot vrede geleid.
Palestijnen vervuilen het milieu, en de wereld zwijgt
Posted on Thursday, July 11, 2019
Het vooroordeel tegen Israël van deze wereld blijkt weer eens uit de reactie (of eigenlijk: het gebrek aan reactie) op de milieuvervuiling die Palestijnse militanten veroorzaken door het verbranden van autobanden. Dikke zwarte rook vol roetdeeltjes stijgt op.
PA verhoogt 'salaris' van gedetineerde terroristen
Posted on Thursday, July 11, 2019
De Israëlische 'waakhond' Palestinian Media Watch rapporteert een enorme verhoging van de betalingen aan alle gedetineerde terroristen, waaronder moordenaars van Israëlische kinderen, en dat ondanks de Palestijnse economische crisis.
Spanning stijgt in Perzische Golf na incident met tanker
Posted on Thursday, July 11, 2019
Vijf gewapende boten van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben kennelijk geprobeerd een Britse olietanker te veroveren toen deze door de Straat van Hormuz in de Perzische Golf passeerde. Nu een militair conflict in Iran waarschijnlijker wordt, verhoogt Israël in stilte zijn paraatheid.
Defensie: India koopt Israëlische geleide raketten
Posted on Thursday, July 11, 2019
De Indiase luchtmacht heeft volgens Indiase media een overeenkomst gesloten met het Israëlische defensiebedrijf Rafael Advanced Defense Systems, voor de aankoop van 200 geavanceerde SPICE 2000 bommen voor zo'n 3 miljoen dollar.
Ook Joodse kinderen houden van spelletjes
Posted on Wednesday, July 10, 2019
De zomer komt eraan met zonovergoten dagen en veel koude dranken, en natuurlijk veel kinderen die overal in Israël aan het spelen zijn. Dat stelde en stelt de rabbijnen voor een flink aantal vragen: Mag dit spelletje wel, en mag het ook op shabbat en feestdagen?
Jordaans parlementslid: Blaas Israëlische pijpleiding op
Posted on Wednesday, July 10, 2019
De Jordaanse parlementariër Tareq Khoury (die christen is) heeft, bij een persconferentie over de aanleg van een tweede aard­gas­leiding van Israël naar Jordanië, de burgers van het Hasjemitisch Koninkrijk opgeroepen tot criminele sabotage tegen elke aard­gas­leiding in het land.
Techniek: Rugzak kan dienst doen als kogelvrij vest
Posted on Wednesday, July 10, 2019
Het Israëlische bedrijf Masada Armour heeft een rugzak ontwikkeld, die in enkele seconden als een kogelvrij vest kan worden gebruikt. Het bedrijf besloot hiertoe na de schietincidenten in Amerikaanse scholen, om leerlingen te beschermen en hun zelfvertrouwen te versterken.
Israël Producten Centrum weigert Israëlische producten te etiketteren
Posted on Tuesday, July 09, 2019
De Europese Commissie onderstreept dat producten die in Judea en Samaria worden gemaakt niet 'Israëlisch' zijn, maar Nederlandse christenen denken daar duidelijk anders over. Het Israël Producten Centrum weigert de politiek gemotiveerde anti-Israëlische wetten na te leven.
Weer een terreurtunnel ontdekt bij zuiden Gazastrook
Posted on Tuesday, July 09, 2019
Het Israëlische leger heeft maandag bekend gemaakt dat bij de aanleg van de ondergrondse barrière langs de grens met de zuidelijke Gazastrook een nieuwe terreurtunnel is ontdekt. Hij komt uit de Gazastrook en werd aan de Israëlische kant van de grens ontdekt.
Europa vraagt Israël: hoe pakken jullie de immigratiecrises aan?
Posted on Tuesday, July 09, 2019
Na jaren van het bekritiseren van Israël over zijn politiek van nationale identiteit, vraagt Europa nu aan Israëlische deskundigen op het gebied van recht, veiligheid, immigratie en ethiek hoe ze kwesties betreffende nationale identiteit kunnen aanpakken.
Toerisme: Waarom is de Dode Zee zo zout?
Posted on Tuesday, July 09, 2019
De Dode Zee is een van de zoutste wateren op aarde. Kabels, die in het water worden neergelaten, zijn als snel bedekt met een harde laag zoutkristallen. Maar hoe is het zo gekomen? Wat is de oorzaak van de zoutafzettingen op de diepste delen van de bodem?
Conflictmanagement of vredesonderhandelingen?
Posted on Monday, July 08, 2019
De neiging om een passende en solide oplossing te willen vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen, ligt diep in de Israëlische cultuur en mentaliteit verankerd. Deze houding komt voort uit de traditie om tot elke prijs dingen te willen oplossen.
Of je het leuk vindt of niet, Trump is een rockster in Israël
Posted on Monday, July 08, 2019
Of je nu van hem houdt, of hem haat, is het niet te betwisten dat de Amerikaanse president Donald Trump ongekende maatregelen heeft genomen om de standvastige Amerikaanse steun voor Israël te tonen. In de Joodse Staat Israël is Donald Trump een rockster.
Archeologie: Filistijnen kwamen uit Europa, bewijst DNA
Posted on Monday, July 08, 2019
Een nieuw onderzoek van DNA, gevonden in skeletten onder Filistijnse huizen, laat zien de aartsvijanden van Israël, de Filistijnen, meer dan 3.000 jaar geleden uit Europa naar het land kwamen. Hun herkomst is lange tijd een mysterie geweest.
Willen jonge Arabieren de Islam en hun land verlaten?
Posted on Sunday, July 07, 2019
Een groeiend aantal Arabieren heeft genoeg van de islam en zijn religieuze leiders, zo blijkt uit het grootste onderzoek dat ooit in de regio is uitgevoerd. Bijna 20% van de Arabieren in het Midden-Oosten keert de islam de rug toe, zo blijkt uit het onderzoek.
De Ethiopische protesten vanuit een Bijbels wereldbeeld
Posted on Sunday, July 07, 2019
De tragische dood van Salomon Tekah heeft vorige week in het hele land een golf van rellen en demonstraties veroorzaakt. Messiasbelijdende Joden kunnen een positieve rol spelen, als wij dat willen.
Israël leidt de strijd tegen de mensenhandel
Posted on Sunday, July 07, 2019
Jarenlang worstelde Israël met mensenhandel, de slavernij van mannen, vrouwen en kinderen. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buiten­landse Zaken wordt Israël nu beschouwd als het belangrijkste land dat zich bezighoudt met deze wereldwijde tragedie.
Vijf gewonden na twee aanvallen met auto's
Posted on Sunday, July 07, 2019
Een Arabische terrorist ramde bij Himze een groep Israëlische soldaten met zijn auto; vijf van hen raakten gewond. In Samaria probeerde een vracht­wagen­chauffeur bij een controlepost een politieagent aan te rijden; de chauffeur is nog voortvluchtig.
De vredesimam uit Iran
Posted on Friday, July 05, 2019
Imam Mohamad Tawhidi belichaamt de ideale islamitische geestelijke waar veel mensen in het Westen op hopen. Hij heeft gestudeerd aan diverse universiteiten in Iran, Irak en Australië en staat bekend als een hervormer van de islam.
Mossad-directeur zegt dat Iran liegt over kernwapens
Posted on Friday, July 05, 2019
Als er actie moet worden ondernomen, is het nu de tijd, met een besluitvaardige president in het Witte Huis. Maandag hield Mossad-directeur Yossi Cohen een toespraak op een veiligheidsconferentie. Hij onthulde een reeks activiteiten die zijn organisatie in de loop van de laatste jaren ondernam en die talloze levens in de hele wereld hebben gered.
De stage is mij bevallen – is het iets voor u?
Posted on Friday, July 05, 2019
Karl Friedrich uit Duitsland, leerling-journalist, vertelt over zijn stage van vier weken, die hij heeft gedaan in de Duitstalige redactie van Israel Heute. Naast vertaalwerk schreef hij enkele toeristische artikelen, waarbij hij ook de foto's maakte.
Muziekvideo: Shalva Band, 'The Door Will Open'
Posted on Friday, July 05, 2019
Deze week weer een optreden van de inmiddels bekende Shalva Band. Het gaat over een opgroeiende jongen, fietsen door de stad, de muziek waar hij van houdt, het leven buiten, de natuur, aan het einde zal je een huis vinden waarvan de deur open staat.
Shabbats­lezingen: Wij kunnen niet zonder overheid
Posted on Friday, July 05, 2019
Een van de eerste geboden die de mensheid na de zondvloed kreeg, was het instellen van een recht­bank om bij moord recht te spreken. Een overheid dus. En die overheid hebben we hard nodig om het leven leefbaar te houden – in de dagen van Mozes, van Paulus, en in onze tijd.
Trump manoeuvreert de Palestijnen naar isolatie
Posted on Thursday, July 04, 2019
Donald Trump is ontevreden over de status quo in het Israëlisch-Palestijnse conflict, en probeert de hindernissen voor vrede weg te nemen, zoals de Palestijnse eis voor een 'recht op terugkeer'. En dat gaat niet volgens 'business as usual'.
Minder Arabische belangstelling voor Palestijnse zaak
Posted on Thursday, July 04, 2019
Vroeger was de Palestijnse kwestie voor de Arabische leiders een middel om Israël aan te vallen, maar nu is dit voor de Arabische leiders een excuus om zich tot de Joodse Staat te wenden. Dat bleek ook rond de economische vredesconferentie in Bahrein.
Ondanks boycot exporteert Gaza kleding naar Israël
Posted on Thursday, July 04, 2019
Hoewel Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, de BDS-campagne officieel heeft goedgekeurd, staat het de textielfabrieken in de Gazastrook toe om goederen naar de aartsvijand Israël te exporteren. De textiel­industrie groeit en heeft 400 nieuwe werknemers aangeworven.
Tweede zoon van Hamas-oprichter Yousef loopt over
Posted on Thursday, July 04, 2019
Suheib Yousef is de tweede zoon van Sheik Hassan Yousef, een mede-oprichter van Hamas, met een belangrijke functie in deze organisatie, die plotseling besloten heeft zich tegen de terroristische organisatie die de Gazastrook controleert te keren en die te verlaten.
Defensie: Marine op patrouille langs de Libanese grens
Posted on Thursday, July 04, 2019
In juni hielden de Israëlische strijdkrachten, luchtmacht en marine een grote oefening voor een oorlog op meerdere fronten. Een van die fronten is de grens met Libanon waar de terreurorganisatie Hezbollah de dienst uitmaakt, en het aangrenzende zeegebied.
Israëlisch-Arabische betrekkingen sterk verbeterd
Posted on Wednesday, July 03, 2019
De Israëli's zijn bijna euforisch, terwijl de Palestijnen laaiend zijn over de normalisering van de betrekkingen tussen de Golfstaten en de Joodse Staat. Regelmatig bezoeken Israëlische ministers de Golfstaten, en mogelijk komt er een Israëlische vertegenwoordiging in Oman.
Israëli’s demonstreren voor familie, dat wil zeggen: één moeder en één vader
Posted on Wednesday, July 03, 2019
De tegenbeweging tegen de LGBT-agenda in Israël wint aan kracht. Honderden mensen gingen de straten van Haifa op om te demonstreren voor gezinnen - één moeder en één vader. Volgens de organisatoren is de mars een initiatief van zowel religieuze als seculiere burgers.
83 gewonden tijdens demonstraties van Ethiopiërs
Posted on Wednesday, July 03, 2019
Nadat zondag een jonge Israëli van Ethiopische afkomst door een politie­agent werd doodgeschoten, vonden dinsdag in het hele land gewelddadige protesten plaats van Israëli's uit de Ethiopische gemeenschap, die het verkeer op bijna alle belangrijke wegen tot stilstand brachten.
Leven in Jeruzalems Arabische wijken wordt verbeterd
Posted on Wednesday, July 03, 2019
Een jaar geleden startte de gemeente Jeruzalem een vijfjarenplan voor de verbetering van het leven en de leefomgeving in de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem, om de integratie van de inwoners te verbeteren. Vooral in het onderwijs wordt geïnvesteerd.
Techniek: Onzicht­baar­heids­mantel zonder Harry Potter?
Posted on Wednesday, July 03, 2019
Wetenschappers van de Ben Goerion Universiteit in Be'er Sheva, die onderzoek verrichten aan materiaal­opper­vlakken op nanoschaal, werken aan een theorie voor het vervaar­digen van een echte onzicht­baar­heids­mantel – zoals Harry Potter die bezat.
300 Joden uit Indonesië willen naar Israël emigreren
Posted on Tuesday, July 02, 2019
300 Joden wonend in Jayapura, de hoofdstad van de Indonesische provincie Papoea, leven volgens de Joodse traditie en zijn volgens rabbi Tuvia Singer geïnteresseerd in het maken van Aliyah. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld.
Toerisme: Een wijd uitzicht op de Scopusberg
Posted on Tuesday, July 02, 2019
Deze keer heeft onze stagiair Karl Friedrich een uitstapje gemaakt naar de Scopusberg, gelegen ten noordoosten van de Oude Stad van Jeruzalem, bij de Hebreeuwse Universiteit en een vestiging van het Hadassa Ziekenhuis, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.
Israëlische bank benoemt eerste Arabische voorzitter
Posted on Tuesday, July 02, 2019
Deze week is er geschiedenis geschreven toen Bank Leumi, een van de twee grootste banken in Israël, voor het eerst een Israëlische Arabier tot voorzitter benoemde. Daarmee is duidelijk aangetoond dat Israël géén apartheidsstaat is, en ook topfuncties open staan voor Arabieren.
Archeologie: 2000 jaar oude Pelgrimsweg ingewijd
Posted on Monday, July 01, 2019
Een gedeelte van de 2000 jaar oude Pelgrimsweg in Jeruzalem, die de banden van het Joodse volk met Jeruzalem verder versterkt, werd zondag geopend, begeleid door protesten van de Palestijnse Autoriteit, Hamas, Jordanië en linkse vredesactivisten.
Luchthaven Sde Dov, Tel Aviv, buiten bedrijf gesteld
Posted on Monday, July 01, 2019
Zondagavond om 23:20 uur is het laatste vliegtuig van de luchthaven Sde Dov in Tel Aviv vertrokken naar Ramon Airport bij Eilat. Hiermee is – na talloze pro­tes­ten tegen het opheffen van de verbinding met Eilat – een einde gekomen aan een stukje geschiedenis.
Grotere belangstelling voor producten uit Israël
Posted on Monday, July 01, 2019
De Future Brand Country Index 2019 laat zien dat mensen meer geneigd zijn om producten uit Israël te kopen. De kwaliteit van de producten die in Israël worden gemaakt, is sinds 2014 4 punten gestegen en ligt nu net achter België, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk.