April 2019

Bevooroordeelde New York Times heeft Joodse wortels
Posted on Tuesday, April 30, 2019
De anti-Israëlische vooringenomenheid van de New York Times is welbekend, en de spotprent van premier Benjamin Netanyahu deze week, die als hond aan de lijn van president Trump is afgebeeld, was slechts een voorbeeld van hoe de iconische mediagigant zijn anti-Israëlische propaganda toont.
Palestijnse Autoriteit wil zich losmaken van Israël
Posted on Tuesday, April 30, 2019
De Palestijnse Autoriteit wil zich stapsgewijs voorbereiden op een afscheiding van de 'Israëlische bezetting', verklaarde de nieuwe premier van de PA, Mohammad Shtayyeh, maandag tijdens een ontmoeting met de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken in Ramallah.
Pesach: Israëli's naar Egypte, Egyptenaren naar Israël
Posted on Tuesday, April 30, 2019
Elk jaar gedenken de Joden tijdens Pesach de Exodus uit de Egyptische slavernij naar de vrijheid in het land Israël. Jaarlijks kiezen tienduizenden Israëli's voor een Pesachvakantie in de Egyptische Sinaï, en Egyptische Kopten kwamen naar Israél.
Capsule Hotel geopend in Jeruzalem
Posted on Tuesday, April 30, 2019
Capsule, of pod, hotels zijn al jaren populair in overbevolkte Aziatische landen zoals China en Japan, en vinden nu hun weg naar Israël. In Jeruzalem is er onlangs een geopend, en later dit jaar zullen enkele capsule hotels worden geopend in Tel Aviv.
Nieuw gekozen Knesset begint met zijn werk
Posted on Tuesday, April 30, 2019
De nieuw gekozen 21e Knesset begint deze dinsdag zijn werk met een ceremoniële openingssessie. Aan het begin van de sessie worden de 120 afgevaardigden beëdigd. Er zijn daarbij veel nieuwe gezichten te zien, 49 in totaal, die eerst een introductiecursus kregen.
Video van de dag: Eiland in Meer van Galilea verzinkt
Posted on Tuesday, April 30, 2019
De video van vandaag laat ons het eiland zien, dat wegens jarenlange droogte op kwam duiken in het dalende water van het Meer van Galilea. Maar na de fantastische winter met veel regen en sneeuw op de Hermon, die tot half april duurde, verdwijnt het eiland weer.
PA weigert haar burgers medische behandeling in Israël
Posted on Monday, April 29, 2019
Onlangs verschenen op sociale netwerken berichten van anti-Israëlische groepen die Israël ervan beschuldigen dat het weigert kankerpatiënten uit de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook te behandelen. Maar de oorzaak is de PA, die er niet meer voor wil betalen.
Israël leidend bij ont­wik­ke­ling zelf­rijdende auto's
Posted on Monday, April 29, 2019
Israël is een centrum geworden voor computer­systemen die zelf­rijdende auto's besturen. En de volgende stap om automatische voer­tuigen op de weg te krijgen is nu op komst, nu Volkswagen en Mobileye testen met zelf­rijdende auto's gaan uitvoeren in sraël.
Het belang van Pesach in de samenleving van vandaag
Posted on Monday, April 29, 2019
Donderdagavond kwamen gezinnen weer bijeen voor het slot van de Pesachweek, waarin we de uittocht uit Egypte gedenken. Hoewel wij Israëli's deze familiebijeenkomst als vanzelfsprekend beschouwen, is het al ongebruikelijk om iets te vieren dat veel Joden als een mythe beschouwen.
Video van de dag: stadsdeel Mamilla in Jeruzalem
Posted on Monday, April 29, 2019
De video van vandaag toont ons indrukken uit Jeruzalem. De video begint op het Davidka-plein, dan gaat hij over de Jaffastraat, voorbij het stadhuis. Dan zien we de Jaffapoort van een afstand. In de oude stad is het veel drukker, de Arabische winkels zijn natuurlijk open.
Israël blijft als voorheen een licht voor de naties
Posted on Sunday, April 28, 2019
Volgens het jaarlijkse US World Report is Israël een van de invloedrijkste en machtigste landen ter wereld, ondanks een BBP van slechts 351 miljard dollar en een bevolking van slechts 8,7 miljoen inwoners.
Twee Syrische gevangenen vrij als teken van goede wil
Posted on Sunday, April 28, 2019
De Israëlische media berichtten zaterdag over de vervroegde vrijlating van twee Syrische gevangenen. President Re'oeven Rivlin had hen gratie verleend, als teken van goede wil na het repatriëren van het lichaam van een Israëlische soldaat vanuit Syrië naar Israël.
Moslima die Joden haatte houdt van Joodse Messias
Posted on Sunday, April 28, 2019
Mevrouw A (haar naam wordt niet genoemd, om haar te beschermen) veroorzaakte heel wat opschudding toen ze een Israëlische gemeente toesprak in een zwarte boerka met slechts een kleine opening voor haar ogen Een video-interview met haar is te zien op het videokanaal van One for Israel.
Weg uit Sderot wegens Hamas, nu beschoten in de VS
Posted on Sunday, April 28, 2019
De familie Dahan emigreerde van Sderot naar Amerika nadat zij jarenlang onder de beschieting van de Hamas-raketten hadden geleden, en verloor vervolgens bijna hun dochter door de handen van een dolle anti­semitische schutter.
Video van de dag: Bescherming van dieren in Israël
Posted on Sunday, April 28, 2019
Op 21 april was het de Dag van de aarde, die dit jaar de bescherming van bedreigde diersoorten als onderwerp heeft. In de Jeruzalemse Bijbelse Dierentuin worden populaties van de bedreigde Vale Gieren en het Perzische Damhert hersteld en in het wild uitgezet.
Fantasie en robots vertellen de Pesach-geschiedenis
Posted on Friday, April 26, 2019
Getalenteerde, creatieve studenten van het prestigieuze Technion-Israel Institute of Technology in Haifa vertellen de Pesach-geschiedenis, compleet met het splijten van de Rode Zee, de Brandende Struik en veel matzah, met behulp van robots en veel fantasie.
Muziekvideo: Litouwse charedische muziek
Posted on Friday, April 26, 2019
Voor deze shabbat mag u luisteren naar een aantal rustige Hebreeuwse liederen uit charedische (ultraorthodox-Joodse) kringen uit Litouwen, met afbeeldingen uit de Joodse traditie.
Shabbatslezingen 27 april: Naar het beloofde land
Posted on Friday, April 26, 2019
Wonen in Gods land, onder Gods hoede, in relatie met Hem, is Gods doel met zijn volk. Voor de Israëlieten was dat het land Kanaän, en voor ieder die gelooft, is het wonen in Gods koninkrijk op aarde, nu aarzelend zichtbaar, en straks bij Jezus wederkomst ten volle.
Video van de dag: Metoellah, het noordelijkste dorp
Posted on Friday, April 26, 2019
De video van vandaag brengt ons naar Metoellah, het noordelijkste dorp in Israël aan de grens met Libanon, dat het dorp aan drie kanten omgeeft. Metulla heeft ongeveer 1600 inwoners en is dus geen stad maar een gemeenschap.
Uniek: Officier van het Israëlische leger sprak bij de VN
Posted on Thursday, April 25, 2019
Voor het eerst werd de Staat Israël bij de Verenigde Naties vertegenwoordigd door een hoge officier van het Israëlische leger. De commandant van het medisch commando, brigadegeneraal Dr. Bader Tarif, sprak op een conferentie van de VN over 'Redding van de VN-vredestroepen'.
Einde van Pesach, Mimoena en Moefleta's
Posted on Thursday, April 25, 2019
Zaterdagavond, na de Shabbat, is Pesach voorbij en er mag weer gerezen brood worden gegeten. In veel huizen van Joodse families van Marokkaanse afkomst wordt op deze avond uitgenodigd om de zogenaamde Moefleta's te eten. Het van oorsprong Marokkaanse Mimoenafeest is nu een Israëlisch feest geworden.
Defensie: Bijzondere IDF-eenheden: YALTAM
Posted on Thursday, April 25, 2019
In het aprilnummer van het Israel Today Magazine worden vier bijzondere eenheden van het Israëlische leger voorgesteld. Vandaag: YALTAM. een eenheid die onder water kan worden ingezet voor reddings- en sabotage-operaties. de eerste plaats verantwoordelijk voor sabotagedaden onder water.
Video van de dag: Meer uitstapjes voor de Pesachweek
Posted on Thursday, April 25, 2019
De video met uitstapjes voor de week van Pesach toont ons het Safaripark in Ramat-Gan, het Jeruzalem-Museum in de Davidstoren en plezier in het water van de Jordaan en een picknick in de kibboetsim Sde Nehamia en Lehavot HaBashan in het noorden.
Onenigheid vormt een volk
Posted on Wednesday, April 24, 2019
Oppositie voeren hoort bij democratie. Daarom is kritiek leveren op de regering legitiem. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt 24 uur per dag door de media bekritiseerd. Of dat nu terecht is of niet, kritiek hoort bij het politieke spel.
Hoe stemden Arabieren en Druzen in de verkiezingen?
Posted on Wednesday, April 24, 2019
Het stemgedrag bij de recente verkiezingen in Israël was dramatisch bij de lokale minderheden, met name de Arabieren en Druzen. Israëlische Arabieren voelen zich in de steek gelaten door de Arabische partijen, die zich meer voor een Palestijnse Staat dan voor hen inspan­nen.
Huis van terrorist Omar Abu Laila verwoest
Posted on Wednesday, April 24, 2019
De Israëlische veiligheidstroepen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in het dorp Zawia in Samaria het huis van de terrorist Omar Abu Laila verwoest. Op 17 maart had hij de soldaat Gal Keidan en de rabbijn Ahiad Ettinger, vader van 12 kinderen, bij een schietaanval gedood.
Wetenschap: Eerste 3D levend hart geprint in Israël
Posted on Wednesday, April 24, 2019
Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv hebben het eerste driedimensionale hart ter wereld geprint, gemaakt van menselijk weefsel en biologische moleculen. De cellen moeten nog leren samenwerken om als pomp te kunnen werken.
Video van de dag: Er zijn zo veel uitstapjes mogelijk
Posted on Wednesday, April 24, 2019
Het is nu Chol HaMo'ed Pesach, de gewone dagen van de Pesach­week. En er bestaat geen beter moment om met de familie de natuur in te gaan. In de video van vandaag zien we enkele van de bestemmingen. Sleeën in het noorden, strand en zon in het zuiden, dat alles op één dag.
Joodse wijzen over de wereldwijde islamitische oorlog tegen christenen
Posted on Tuesday, April 23, 2019
Zondag was de wereld getuige van een van de dodelijkste terreuraanslagen in de geschiedenis. Christenen waren opnieuw het doelwit. Er vindt nog veel meer geweld plaats tegen christenen. De huidige golf van antichristelijke islamitische terreur werd eeuwen geleden voorspeld door Joodse wijzen.
Oekraïne kiest Joodse toneelspeler als president
Posted on Tuesday, April 23, 2019
Oekraïne, een land waarin veel antisemitisme bestond en bestaat, waarin de Joodse bevolking is gedecimeerd, heeft nu een Joodse premier en een Joodse president, die zijn bekendheid dankt aan een tv-komedie waarin hij van schoolmeester president werd.
Geboren op de Golan­hoogten? Dan ben u Israëli!
Posted on Tuesday, April 23, 2019
Na de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten door de Verenigde Staten, kunnen Amerikaanse burgers die op de Golanhoogten geboren zijn, nu eindelijk Israël als hun geboorteland in hun paspoorten vermelden.
Video: Priesterlijke zegen bij de Westelijke Muur
Posted on Tuesday, April 23, 2019
Niet minder dan 100.000 Joden verzamelden zich gisteren bij de Westelijke Muur of Klaagmuur om de priesterlijke zegen, de Birkat HaKohanim, te ontvangen. Dit evenement heeft twee keer per jaar plaats, bij het Loofhuttenfeest en bij Pesach.
Even uitblazen tussen de coalitie-onder­hande­lingen...
Posted on Tuesday, April 23, 2019
Zoals het behoort in de week van de Pesach-vakantie, heeft premier Benjamin Netanyahu even pauze genomen tijdens de coalitie-­onder­hande­lingen en met zijn familie een uitstapje gemaakt. Maandag bezocht hij met zijn vrouw Sara en zijn twee zonen Yair en Avner het noorden van Israël.
Video van de dag: Jaffa's kunstenaarswijk Neve Tzedek
Posted on Tuesday, April 23, 2019
Neve Tzedek was het eerste Joodse stadsdeel dat in 1887, 22 jaar voor de oprichting van Tel Aviv, buiten de oude binnenstad van Jaffa ontstond. Tegenwoordig is Neve Tzedek een kunstenaarswijk met veel ambachtelijke winkels, modeboutiques, cafés en restaurants.
Pesach-lied benadrukt broederschap en eenheid
Posted on Monday, April 22, 2019
Meer dan 30 van Israëls geliefdste artiesten hebben meegewerkt aan een speciaal Pesach-project met een boodschap van eenheid en liefde voor het land Israël. Het lied besluit met een boodschap van president Rivlin over eenheid en Israël als het eeuwige thuis van het Joodse volk.
Priesters offeren Pesachlam in Jeruzalem
Posted on Monday, April 22, 2019
In overeenstemming met het Bijbelse gebod hebben de priesters van het Tempelinstituut dit jaar een Pesachlam geofferd, uitkijkend op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem.
Ondanks waarschuwing ruim 20.000 Israëli's in de Sinaï
Posted on Monday, April 22, 2019
Met Pesach vieren we de uittocht uit Egypte, de weg van het Joodse volk naar de vrijheid. Tegenwoordig verlangen veel Israëli's echter weer naar een deel van Egypte, het Sinaï-schiereiland, ondanks de waarschuwingen van het Israëlische Bureau voor Terrorismebestrijding.
Video van de dag: Reizen door Israël
Posted on Monday, April 22, 2019
Veel Israëli's gebruiken de Pesachweek voor excursies in het hele land. De Israëlische publieke televi­siezender KAN heeft een nieuwe serie voorbereid, waarin de gebroeders Perl ons uitnodigen voor een reis door het land, naar plaatsen waar een 'normale' toerist mis­schien niet zou komen.
In het weekeinde onlusten en een raket bij grenshek
Posted on Sunday, April 21, 2019
In het grensgebied met de Gazastrook is het de afgelopen tijd weer wat rustiger geworden, al lijkt het overdreven om absolute rust te verwachten. Zo verzamelden zich afgelopen vrijdag weer enkele duizenden 'vreedzame demonstranten', zoals de buitenlandse media hen noemen.
Trump's vredesplan wordt (bijna) alles wat Israël wil
Posted on Sunday, April 21, 2019
We behoeven niet bezorgd te zijn, dat president Donald Trump, na zijn erkenning van Jeruzalem als hoofdstad, de verplaatsing van de ambassade, en instemming met Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten, grote concessies zal eisen, zegt de vertrekkende Franse ambassadeur in de VS.
President vierde Pesach met 400 'eenzame soldaten'
Posted on Sunday, April 21, 2019
De Israëlische president Re'oeven Rivlin vierde vrijdagavond de Sederavond samen met stafchef Avi Kochavi en 400 zogenaamde 'eenzame' soldaten uit 35 landen. De viering vond plaats op het terrein van de Yachad Lemaan Hachayal voor Israëlische soldaten in Givat Olga.
Video: Zeilers in problemen op het Meer van Galilea
Posted on Sunday, April 21, 2019
Vrijdag was het erg stormachtig in het noorden, zodat twee surfers op ongeveer 1000 meter van de kust van het Meer van Galilea met hun boten afdreven. Ze werden door de waterpolitie van het meer opgehaald en veilig aan land gebracht.
ICNN-video: Geestelijk antisemitisme
Posted on Sunday, April 21, 2019
In deze video klinkt bezorgdheid over de trend binnen het christendom die een valse leer verkondigt, de vervangingstheologie, die leert dat Gods beloften aan Israël nu aan de kerk toebehoren. Hij gaat over een geestelijke strijd die het bestaan van Israël en het Joodse volk aanvecht.
Video van de dag: Herkent u deze plaatsen?
Posted on Sunday, April 21, 2019
De week van Pesach is een goede periode om er op uit te gaan met het gezin en het land te leren kennen, ook wanneer het weer momenteel niet zo lente-achtig is. Deze video laat ons op beelden zien van een aantal bekende delen van Israël. Herkent u de diverse plaatsen?
Pesach en Pasen: Voedsel om over na te denken
Posted on Friday, April 19, 2019
De lentefeesten van Pesach op vrijdagavond 19 april en Pasen op zondag 21 april staan weer voor de deur, een tijd om de verhalen van geloof en moed te vertellen die ons leven zin en hoop geven. Maar wat betekent al dat voedsel op de Joodse sedertafel?
Muziekvideo: Medley van Pesach liederen
Posted on Friday, April 19, 2019
Vandaag een medley van traditionele Pesach-liederen. Een aantal ervan worden uitgespeeld of gedans door kinderen.
Shabbatslezingen 20 april: Het Lam van God
Posted on Friday, April 19, 2019
Het bloed van een lam, aan de deurposten gesmeerd, beschermde de Israëlieten tegen de doodsengel die rondging door Egypte als de laatste plaag. Zo zal het bloed van Jezus, de lijdende Knecht van God, die zich voor ons gaf als offerlam, ons beschermen tegen de straf op de zonde.
Video van de dag: Vanavond begint het Pesach-feest
Posted on Friday, April 19, 2019
Deze vrijdagavond begin het Pesach-feest met de Sederavond. Tijdens de Pesachweek gedenken de Joden de uittocht uit Egypte, uit de slavernij naar het beloofde land. Op de Sederavond wordt tijdens een feestelijke maaltijd de hele geschiedenis in herinnering gebracht.
Rivlin draagt Netanyahu op een regering te vormen
Posted on Thursday, April 18, 2019
Nu is het officieel: De Israëlische president Re'oeven Rivlin heeft gisteren Benjamin Netanyahu de opdracht gegeven om een regering te vormen. Dat betekent onderhandelen, vooral met de orthodoxe partijen. Er komt geen regering van nationale eenheid met Blauw en Wit.
Israëlische leerlingen vinden zeldzame 1.600 jaar oude gouden munt
Posted on Thursday, April 18, 2019
Hoe ironisch is het dat een gouden munt, die werd geslagen door een antisemitische Byzantijnse keizer die het Sanhedrin afschafte en een uittocht van Joden veroorzaakte, door Joodse leerlingen in een herboren Joodse Staat werd gevonden.
PA roept op tot Europese erkenning van Palestina
Posted on Thursday, April 18, 2019
De nieuwe premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, heeft de Europese landen woensdag opgeroepen om snel een 'Staat Palestina' binnen de grenzen van 1967 te erkennen. Deze stap zou de twee-staten-oplossing redden.
Australië opent vertegen­woordi­ging in Jeruzalem
Posted on Thursday, April 18, 2019
Australië heeft een bureau voor handel en veiligheid geopend in Jeruzalem. Het bevindt zich in het nieuwe 'WEWORK' kantorencomplex aan de King George straat in het centrum van Jeruzalem. Onder druk is de belofte, een ambassade in Jeruzalem te vestigen, ingetrokken.
Winter-avontuur in de Negev-woestijn: iets voor u?
Posted on Thursday, April 18, 2019
Wilt u uw grenzen leren kennen? Kom dan met ons mee! Als je Israël anders wilt zien en ervaren, moet je naar de woestijn. Ervaar 7 dagen lang de woestijn, de plaats waar mensen een nieuw perspectief krijgen op Israël, op de natuur en op zichzelf.
Video: Ondanks hun opleiding geen vrouwen in tanks
Posted on Thursday, April 18, 2019
Nadat het Israëlische leger al tien vrouwen met succes had opgeleid voor dienst in in gepantserde gevechtseenheden en vier vrouwelijke soldaten waren benoemd tot tankcommandant, is recent besloten om vrouwen niet toe te laten tot deze gevechtseenheden.
New Israel Fund 'bezorgd' over Israëls democratie
Posted on Wednesday, April 17, 2019
Het New Israel Fund zegt zich zorgen te maken over de Israëlische democratie, die voor politiek rechts heeft gekozen. Maar in werkelijkheid blijft Israëls gezonde democratie inspanningen van subversieve organisaties zoals het New Israel Fund dwarsbomen.
Hoe Israël en VS zich voor­be­reiden op oorlog met Iran
Posted on Wednesday, April 17, 2019
Terwijl Israël zijn verdediging versterkt, Iran zich verder verschanst in Syrië ondanks Israëlische bombardementen, Israël en de VS samenwerken op het gebied van raketverdediging, en meer Amerikaanse F-35's naar de regio komen, lijkt een oorlog onvermijdelijk.
Huis van terrorist Salah Bargouti verwoest
Posted on Wednesday, April 17, 2019
Israëlische veiligheids­troepen hebben woensdag­ochtend vroeg het huis van de terrorist Salah Bargouti vernietigd. Hij heeft afgelopen december de beschieting uitgevoerd op een busstation buiten Ofra, waarbij de baby Amiad Israel Ish-Ran werd gedood.
Video van de dag: het HaYarkon Park Tel Aviv
Posted on Wednesday, April 17, 2019
De video van vandaag toont ons het alom bekende HaYarkon Park in Tel Aviv. Hij laat ons kennismaken met de vele mogelijkheden die het park te bieden heeft, waaronder fietspaden, sportfaciliteiten, een botanische tuin, een kunstmatig meer, waterfietsen op de Yarkon rivier, en een pretpark.
Hoe men de BDS-beweging kan bestrijden
Posted on Tuesday, April 16, 2019
De anti-Israël boycot beweert dat Israël een fundamenteel onrechtvaardige apartheidsstaat is, net als het vroegere Zuid-Afrika, en heeft heel wat aandacht gekregen, maar wij kunnen het effectief bestrijden met waarheid en activisme.
Deal van de Eeuw omvat geen Palestijnse Staat
Posted on Tuesday, April 16, 2019
De langverwachte details van de 'Deal van de Eeuw' van de regering-Trump zullen waarschijnlijk de Palestijnen geen eigen Staat geven, volgens bronnen dicht bij het Witte Huis. Hij zal zich vooral richten op de veiligheid van Israël en de economische situatie van de Palestijnen.
Antisemitisme groeit in Europa
Posted on Tuesday, April 16, 2019
Volgens de laatste statistieken is het aantal anti­semitische incidenten in Duitsland met bijna tien procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. En als er ook nog geweld bij werd gebruikt, met zestig procent. Maar er is ook positief nieuws.
Merkel nodigt Netanyahu uit; benadrukt Palestijnse Staat
Posted on Tuesday, April 16, 2019
De Duitse bondskanselier Angela Merkel feliciteerde maandag premier Netanyahu met zijn overwinning in de verkiezingen. In de loop van het gesprek nodigde ze Netanyahu uit voor een ontmoeting in Berlijn, zodra hij zijn nieuwe regering heeft gevormd.
Video van de dag: Eurovisie-videoclips van Israël
Posted on Tuesday, April 16, 2019
Over een maand vindt het Eurovisie Songfestival 2019 plaats in Tel Aviv. Voor het optreden van elke kandidaat wordt een korte videoclip met motieven uit het gastland getoond. In de video van vandaag kunt u een paar gedeelten zien.
Oprichter van BDS werd toegang tot de VS geweigerd
Posted on Monday, April 15, 2019
De oprichter van de campagne 'Boycot, desinvesteringen en sancties' (BDS) tegen Israël, Omar Barghouti, werd de op de luchthaven Ben Goerion het inreizen van de Verenigde Staten geweigerd. Leiders van Amerikaanse BDS-groepen mogen Israël niet meer in.
Trump feliciteert Netanyahu met verkiezings­overwinning
Posted on Monday, April 15, 2019
Netanyahu blijft zijn hartelijke persoonlijke relatie met de Amerikaanse leider prijzen als een groot voordeel voor Israël. Trump belde hem vanuit het presidentiële vliegtuig om hem en het Israëlische volk te feliciteren met de herverkiezing van Netanyahu.
Presidenten Rivlin en Bolsonaro twisten over vergeving
Posted on Monday, April 15, 2019
De uitspraak van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro over de Holocaust dat 'we kunnen vergeven, maar we kunnen niet vergeten', heeft in Israël tot felle reacties geleid van het Holocaust herdenkingsmuseum Yad Vashem, en vooral van president Re'oeven Rivlin.
ICNN-video: De VS heeft een unieke relatie met Israël
Posted on Monday, April 15, 2019
In deze video van Proclaiming Justice tot the Nations (Gerechtigheid aan de Volken Proclameren), spreekt Laurie Cardoza-Moore over de unieke relatie die Amerika met israël heeft. Zij is in gesprek met Yoram Ettinger, gepensioneerd ambassadeur van Israël in de VS.
Video van de dag: Het oudste en het nieuwste station
Posted on Monday, April 15, 2019
Het station van Jaffa werd in 1891 als eerste station in het Midden-Oosten geopend. Het was deel van het plan om de kust met Jeruzalem te verbinden. Het nieuwste station is het ondergrondse station van Jeruzalem, waarvan we deze keer het bovengrondse deel zien.
Bibi's geheime wapen
Posted on Monday, April 15, 2019
In een tijdperk dat ontdaan is van politici van aanzien, steekt Binyamin ‘Bibi’ Netanyahu met kop en schouders boven de rest uit. Door de meeste Israëli's, en veel van Israëls voorstanders in het buitenland, wordt de taaie houding van Bibi gezien als de beste kans op vrede.
Pompeo: Israëls soevereiniteit over Bijbels kernland is geen hindernis voor vrede
Posted on Sunday, April 14, 2019
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei vrijdag tegen CNN, dat de belofte van premier Benjamin Netanyahu om delen van Judea en Samaria te annexeren, een vredesverdrag met de Palestijnen niet in de weg zal staan.
Israël naar de maan: Werk aan Bereshiet 2 is begonnen
Posted on Sunday, April 14, 2019
De Israëli's die betrokken waren bij de mislukte opging om op de maan te landen, zijn nog gemotiveerder om hun droom werkelijkheid te laten worden. Er werd meteen met een nieuw project voor een maanlander gestart, met de naam Bereshiet 2.0.
NASA-hoofden bedankten SpaceIL voor de inspiratie
Posted on Sunday, April 14, 2019
Israël's maanlander Bereshiet is er bijna in geslaagd om op het oppervlak van de maan te landen. Maar ondanks een storing in de laatste momenten, met als gevolg een crashlanding, hebben SpaceIL en alle betrokkenen bij het project ongetwijfeld geschiedenis geschreven.
Mislukte dromen - de maanlanding en de kiesdrempel
Posted on Sunday, April 14, 2019
Het was eind vorige week spannend: de laatste stembiljetten werden geteld, waarna het officiële eindresultaat werd verwacht (haalt onze partij de kiesdrempel?), en de Israëlische ruimtesonde 'Bereshiet' zou donderdagavond een historische landing op de maan maken. .
Video van de dag: Een zonnig weekeinde
Posted on Sunday, April 14, 2019
In Israël schijnt de zon voluit, terwijl we nier nog nachtvorst hebben. Het zonnige weekeinde werd door veel Israëli's gebruikt voor uitstapjes in de natuur. In het algemeen wordt de maand april beschouwd als de maand voor excursies en picknicks met het gezin: lekker warm, maar niet te heet.
Israël ruimtevaart-natie: ‘The Sky is the Limit’
Posted on Friday, April 12, 2019
‘Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt. Dat zal ons beroemd maken.’ Israël is op dit moment bezig de vierde natie te worden die een ruimtevaartuig, met de pretentieuze naam ‘Bereshiet’, op de maan laat landen.
Ik droom van een Joods Kerstfeest...
Posted on Friday, April 12, 2019
Wie had gedacht, dat het de Joden zijn geweest die melodieën bedachten en enkele van de beroemdste en populairste kerstliederen ooit hebben geschreven? Larry Weinstein behandelt deze fascinerende en ongekende historische ironie in zijn nieuwe film.
Muziekvideo: Kinderen spelen de Uittocht uit Egypte
Posted on Friday, April 12, 2019
Komende week, van 20 tot 27 april, is het Pesach, de Joodse Paasweek. Op vrijdag 19 april, Goede Vrijdag, wordt de Sederavond gevierd. In deze video spelen en zingen kinderen op hun manier over de tien plagen over Egypte en de Uittocht en het klaarmaken van de sedertafel.
Shabbats­lezingen 13 april: Melaatsheid
Posted on Friday, April 12, 2019
Wie door de besmettelijke huidziekte melaatsheid werd getroffen, moest buiten de gemeenschap leven om verdere besmetting te voorkomen. Wie genas, moest dit laten controleren door de priesters. Jezus genas melaatsen – maar waar bleef hun dankbaarheid?
Video van de dag: Bidden bij de Westelijke Muur
Posted on Friday, April 12, 2019
Als onderdeel van de voorbereidingen voor het Pesach werden deze week, zoals elk jaar voor Pesach en Nieuwjaar, de oneindige hoeveelheid briefjes die in de spleten van de stenen werden gestoken, verzameld om op de Olijfberg te worden begraven.
Hoe Bibi won en Benny verloor
Posted on Thursday, April 11, 2019
Netanyahu’s tegenstanders herhaalden de fouten uit het verleden door Netanyahu aan te vallen zonder een levensvatbaar alternatief aan te bieden. Het gevolg, Netanyahu’s overwinning, is hetzelfde als in het verleden.
Vanavond landt Israëlische ruimtesonde op de maan
Posted on Thursday, April 11, 2019
Nu de verkiezingen achter de rug zijn, wachten we hier in Israël op de rechtstreekse uitzending van de landing van de Bereshiet-ruimtesonde op de maan, die vanavond tussen 22 uur en 23 uur plaatselijke tijd zal plaatsvinden. En u kunt meekijken.
Is een nieuwe Holocaust mogelijk?
Posted on Thursday, April 11, 2019
Drieënveertig procent van de Israëli’s houdt er rekening mee dat het Joodse volk nog een keer het doelwit zal worden van een poging om het te vernietigen. Slechts twaalf procent denkt dat er nooit meer zoiets zal gebeuren wat lijkt op de Holocaust van de nazi’s.
Video van de dag: Bijzondere IDF-eenheden: Oketz
Posted on Thursday, April 11, 2019
In het aprilnummer van het Israel Today Magazine worden vier bijzondere eenheden van het Israëlische leger voorgesteld. Vandaag de eenheid Oketz (stekel), die met honden werkt. Hun opdracht bestaat uit terreurbestrijding, zoek- en reddingsacties en nog meer.
Airbnb: We verzetten ons tegen de BDS-beweging
Posted on Wednesday, April 10, 2019
Een groep Joodse huiseigenaren in Judea en Samaria hebben in de VS Airbnb aangeklaagd wegens discriminatie. Na de afwikkeling van rechtszaken tegen zijn anti-kolonistenbesluit, beklemtoont de populaire vakantie­verhuur­website dat het de boycot van Israël niet steunt.
Volgende regering komt onder meer religieuze dwang
Posted on Wednesday, April 10, 2019
Een punt van kritiek op Netanyhu is, dat hij toegaf aan veel eisen van de ultra­orthodoxe partijen in zijn regering. Maar hij had, en heeft, hen nodig voor een meerderheid in de Knesset, en een regering onder leiding van de partij Blauw en Wit zou óók niet zonder hun steun kunnen.
Netanyahu krijgt een vijfde ambtstermijn als premier
Posted on Wednesday, April 10, 2019
Nadat bijna 97 procent van de stemmen zijn geteld, staan Likoed en Blauw en Wit beiden op 35 zetels en is het zo goed als zeker dat Benjamin Netanyahu ook de volgende regering zal leiden en daarmee de langst regerende Israëlische premier van alle tijden wordt.
Video's van de dag: De Rothschild Boulevard in Tel Aviv
Posted on Wednesday, April 10, 2019
De video van vandaag nodigt u uit om een wandeling te maken over de Rothschild Boulevard, een van de belangrijkste straten van Tel Aviv, die begint in het zuidwesten van de stad in de wijk Neve Tzedek en leidt naar het Habima Theater in het noorden.
Israëlische verkiezingen: Rechts is links
Posted on Tuesday, April 09, 2019
In Israël ligt een boek in de schappen met de titel ‘Waarom stem je rechts en blijf je toch links?’ Deze vraag raakt een reëel probleem en frustreert de mensen in het rechtse kamp. Zij vragen zich voortdurend af waarom de door hen gekozen regering nauwelijks hun rechtse opvattingen omzet in daden.
Video van de dag: Vakantie­plannen? Dit is Tel Aviv
Posted on Tuesday, April 09, 2019
Deze video laat u kennismaken met Tel Aviv met zijn zonnige zandstranden. Een drone maakte opnamen van de stad, te beginnen van de oude havenstad Jaffa, dan de wijken Florentine en Neve Tzedek, de Carmel markt, het strandgedeelte voor kite surfers en diverse andere stranden.
Politieke enquêtes en leugens – wat is het verschil?
Posted on Monday, April 08, 2019
Terwijl het minder dan 24 uur duurt tot de verkiezingen beginnen, hebben de Israëlische media de deksel van een politieke doos van Pandora met politieke enquêtes en leugens geopend. Woorden die in het Hebreeuws opmerkelijk veel op elkaar lijken.
Morgen zijn de verkiezingen, feest van de democratie
Posted on Monday, April 08, 2019
De dag van de verkiezingen was en is voor mij altijd een bijzondere dag. Al een of twee dagen ervoor voel ik deze bijzondere sfeer. Ja, ik zou het vergelijken met uitzien naar een vakantie. Op deze dag bepalen wij, de burgers van Israël, zelf onze toekomst.
Video van de dag: Vogels bij het Meer van Galilea
Posted on Monday, April 08, 2019
De video van vandaag brengt ons weer naar het noorden, naar het Meer van Galilea, waarover we de laatst tijd zoveel positief nieuws hoorden. De waterspiegel stijgt nog steeds, en daar zijn we erg blij mee. Die vreugde willen we met u delen.
Commentaar: Israël opgeofferd voor Arabische olie
Posted on Sunday, April 07, 2019
Het geheim is uitgekomen: Groot-Brittannië zit al sinds onze toetreding tot Europa, in het begin van de jaren zeventig, vast aan een anti-Israëlische over­een­komst - een beleid dat ons naar alle waar­schijn­lijk­heid in het stof van de geschiedenis zal doen belanden.
Israëls maanmissie toont donkere achterkant maan
Posted on Sunday, April 07, 2019
Israël maakt geschiedenis met de eerste particulier gefinancierde missie naar de maan. Hij heeft een manoeuvre uitgevoerd om rondjes rond de maan te draaien. Onderweg krijgen we opnamen te zien van iets wat we hier op aarde nooit te zien krijgen: de donkere kant van de maan.
ICNN-video: Achter het rook­gordijn van de Gaza­strook, en de hypo­crisie van de Mensen­rechten­raad
Posted on Sunday, April 07, 2019
In deze indrukwekkende video zien we de vrijdagse rellen in de Gazastrook, waarin op vreedzame wijze een rookgordijn van brandende autobanden wordt gelegd en stenen worden geslingerd. In het tweede deel weerlegt kolonel Kemp de klachten over Israëlische agressie tegen Gaza.
Video van de dag: Jeruzalem & Tel Aviv
Posted on Sunday, April 07, 2019
De video van vandaag begint met luchtopnames uit Jeruzalem. We zien de wijk Malcha met de Bijbelse Dierentuin, het treinstation Malcha, het Technologiepark en het winkelcentrum. Daarna nieuwe opnamen van Tel Aviv met de kust, de skyline en natuurlijk de oude stad Jaffa met zijn haven.
Grootste zonnestroomtoren operationeel in de Negev
Posted on Friday, April 05, 2019
De Ashalim elektriciteits­centrale op zonne-energie in de Negev-woestijn in Israël is operationeel. Deze telt meer dan 50.000 computer­gestuurde spiegels, die de zon in twee richtingen volgen en het zonlicht weerkaatsen naar een boiler bovenop een 240 m hoge toren.
Zo functioneren de verkiezingen voor de Knesset
Posted on Friday, April 05, 2019
In Israël wordt over vier dagen gestemd voor de Knesset, op dinsdag 9 april. Deze video legt uit, hoe dat verloop. Meer dan veertig partijen doen er aan mee. Wie er gaat winnen? Voor de met spanning verwachte uitslag moeten we nog wat geduld hebben.
Muziekvideo: Psalm 121, Lied van de Opgang
Posted on Friday, April 05, 2019
Shir Lama'alot, Lied van de Opgang, staat boven deze oude psalm, die gezongen werd door de Joodse pelgrims op hun weg omhoog naar Jeruzalem. Hij wordt gezongen door James Block, die op 10 april in Den Haag te horen is bij Pillar of Fire.
Shabbatslezingen 6 april: Ook Jezus werd besneden
Posted on Friday, April 05, 2019
Naast de vele religieuze wetten gaf Mozes het volk veel praktische wetten, over hygiëne en gezond­heids­zorg, zoals besnijdenis van jongetjes en een periode van afzondering voor een kraamvrouw. Ook Jozef en Maria gehoorzaamden daaraan, en lieten Jezus besnijden.
Video van de dag: Zakencentrum Ramat Gan
Posted on Friday, April 05, 2019
De video van vandaag neemt ons mee door de straten van de stad Ramat Gan, die grenst aan de oostkant van Tel Aviv. De stad van 156.000 inwoners wordt beschouwd als het zakencentrum van Israël. Ramat Gan staat bekend om zijn diamantbeurs, en de Nederlandse ambassade staat er.
Israël en de VS in actie tegen groeiende Iraanse raketdreiging
Posted on Thursday, April 04, 2019
Zowel Israël als de Verenigde Staten zijn vastbesloten om de voltooiing van de Iraanse landcorridor van Teheran naar de Israëlische grens op de Golanhoogten, te voorkomen. Daartoe houdt de VS meer troepen in Syrië dan het oorspronkelijk van plan was.
Einde aan geweld bij grenshek van de Gazastrook?
Posted on Thursday, April 04, 2019
Hamas, de Islamitische Jihad en andere terreur­groepen in de Gazastrook zouden volgens een bericht in de in Jeruzalem verschijnende Arabische krant Al Quds hun leden hebben bevolen alle geweld­dadige acties bij het grenshek te staken.
Oude Joodse nederzetting ontdekt in Be'er Sheva
Posted on Thursday, April 04, 2019
De scherf van een zeldzame olielamp met de afbeelding van een menorah met negen takken (een chanoekiah) is gevonden in de zuidelijke stad Be'er Sheva. Dit is weer een bewijs van Joodse bewoning in dit deel van Israël in de eerste eeuw van onze jaartelling.
Lichaam vermiste soldaat teruggebracht uit Syrië
Posted on Thursday, April 04, 2019
IDF-tankcommandant Zachary Baumel is donderdag in Jeruzalem begraven, zo'n 37 jaar nadat hij vermist werd tijdens de Slag om Sultan Yacoub in Libanon. Zijn lichaam werd in de buurt van Damascus opgespoord door Russische militairen.
Video van de dag: Bijzondere IDF-eenheden: Alpinisten
Posted on Thursday, April 04, 2019
In het aprilnummer van het Israel Today Magazine worden vier bijzondere eenheden van het Israëlische leger voorgesteld. Deze zijn gespecialiseerd in taken die bijzondere kennis en vaardigheden vereisen, en ze behoren tot de beste ter wereld. Vandaag: de Alpinisten.
Netanyahu spreekt met Poetin over Iran in Syrië
Posted on Wednesday, April 03, 2019
Premier Netanyahu zal donderdag in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin spreken over regionale conflicten. De twee leiders hebben de afgelopen dagen telefonisch gesproken over Israëls zorgen over de Russische aanpak van de militaire opbouw van Iran in Syrië.
Aanval met mes verijdeld, aanvaller doodgeschoten
Posted on Wednesday, April 03, 2019
Woensdagochtend vroeg kon een mesaanval worden verijdeld door de snelle en vastbesloten reactie van twee automobilisten. Het voorval vond plaats tegen 8.30 uur plaatselijke tijd, op route 60, in de buurt van de stad Nabloes, niet ver van het controlepunt voor het dorp Hawara.
Artikel over sociale media trollen blijkt flop
Posted on Wednesday, April 03, 2019
Waarom de gerespecteerde journalist Ronen Bergman ten prooi is gevallen aan social media trolling is een raadsel. Zijn artikel ging over geruchten dat de Likoed-partij gebruik maakte van valse sociale media-accounts en robots, of bots, om hun politieke rivalen te beschadigen.
Nechama Rivlin's conditie ernstig maar stabiel
Posted on Wednesday, April 03, 2019
Nadat de gezondheid van de vrouw van president Re'oeven Rivlin na een longtransplantatie aanzienlijk was verslechterd, brak de Israëlische president zijn staatsbezoek af en keerde woensdagmorgen terug naar Israël om bij zijn vrouw in het ziekenhuis te kunnen zijn.
Eerste Messiaans-Joodse Knessetkandidaat
Posted on Wednesday, April 03, 2019
Over een week, op 9 april, zijn in Israël de landelijke verkiezingen. We maken kennis met David Friedman, een Messiaanse Jood die als nummer 1 is op de lijst Gush Hatanachi, Bijbels Blok, een partij van Joden en Christenen verenigd door de Bijbel.
Video van de dag: Indrukken uit Israël
Posted on Wednesday, April 03, 2019
De video van vandaag toont ons enkele indrukken uit Israël. Het begint in het noorden bij het Meer van Galilea, dan gaat het verder via Haifa met zijn haven naar Tel Aviv, waar onze korte virtuele reis eindigt met een prachtige opname van Tel Aviv in de nacht.
Uitwisseling gevangenen met Hamas bij wapenstilstand?
Posted on Tuesday, April 02, 2019
De aan de Hamas behorende tv-zender Al-Quds TV berichtte dinsdagochtend vroeg, dat de op handen zijnde overeenkomst tot een wapenstilstand tussen Hamas en Israël ook het uitwisselen van gevangenen zal omvatten.
Boycot-oproep veroorzaakt rush op Israëlische wijnen
Posted on Tuesday, April 02, 2019
De anti-Israël Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) beweging leed vorige week in ons land een grote tegenslag toen een van haar activisten onbedoeld een stormloop op Israëlische wijnen van de Hema ontketende.
Is er een verschuiving naar Arabisch-Israëlische normalisatie?
Posted on Tuesday, April 02, 2019
De Arabische wereld aanvaardt in toenemende mate het bestaansrecht van Israël en zelfs de soevereiniteit over Jeruzalem. De betrekkingen met enkele Arabische Golfstaten zijn enigszins verbeterd, waarbij het bedrijfsleven verder wil gaan dan de regeringen..
Antisemiet Roger Waters woedend na Een April grap
Posted on Tuesday, April 02, 2019
Roger Waters, de voormalige frontman van Pink Floyd, een krachtig verdediger van de 'Palestijnse zaak' en van totale boycot van Israël, is zeer ontstemd nadat het Israëlische ministerie van Strategische Zaken liet weten dat hij een concert in Tel Aviv zou geven.
Video van de dag: Kom naar het Eurovisie Songfestival
Posted on Tuesday, April 02, 2019
Over anderhalve maand wordt in Tel Aviv het Eurovisie Songfestival gehouden. In de video wordt uitgelegd, dat er geen reden is om je zorgen te maken over de raketten die Hamas bij vergissing afschiet. Maar neem wel geld mee, want de hotels in Tel Aviv zijn veel duurder in die periode.
Het is 1 april en cannabis is geen misdaad meer
Posted on Monday, April 01, 2019
Het is 1 april en het gebruik van cannabis (marihuana) is in Israël geen misdaad meer. Sinds middernacht gaat niemand voor het bezitten of het roken van cannabis de gevangenis in of wordt hij/zij ervoor aangeklaagd. Maar er gelden nog wel een aantal beperkingen.
Manipuleert Netanyahu verkiezingen met fake nieuws?
Posted on Monday, April 01, 2019
Premier Benjamin Netanyahu probeert de komende nationale verkiezingen te stelen door de sociale media te manipuleren, riepen zijn rivalen maandag. Maar met zes miljoen eigen volgers op de sociale media heeft Benjamin Netanyahu geen nepnieuws nodig.
Gazastrook: Niet iedereen wil vrede bij het grenshek
Posted on Monday, April 01, 2019
Over een paar dagen zullen Hamas en Israël een wapen­stil­stands­over­een­komst ondertekenen. Volgens berichten in de media is die bereikt met Egyptische hulp. Maar Hamas benadrukte zaterdag echter al, dat het bij de komende wapenstilstand niet om een vredesakkoord zou gaan.
Kritiek op christen-parlementariër voor gebed tot Jezus
Posted on Monday, April 01, 2019
Het republikeinse parlementslid. Stephanie Borowicz sprak op het podium van het parlement van Pennsylvania een gedurfde proclamatie uit dat Jezus Heer is, bij de beëdigings­ceremonie van de democratische afgevaardigde Movita Johnson-Harrell, een Amerikaanse moslima.
Indrukken van de 1e internationale Negev Wandeltocht
Posted on Monday, April 01, 2019
Wilt u uw grenzen leren kennen? Ga dan met ons mee! Als je Israël anders wilt zien en beleven, moet je naar de woestijn. Ervaar de woestijn gedurende 7 dagen, waar mensen een nieuw perspectief krijgen op Israël, de natuur en zichzelf. Deze video laat u zien wat u daar te wachten staat.
Video's van de dag: Overvloed aan zoet en zout water
Posted on Monday, April 01, 2019
Het regent al weken flink in Israël. In het hele noorden is de stroming van de rivieren zeer sterk door de aanhoudende regenval, het waterpeil van het Meer van Galilea is wel 13 centimeter gestegen. De tweede video brengt ons naar Tel Aviv met zijn wolkenkrabbers en stranden.