March 2019

Ondanks raketten opent Israël grenzen naar Gazastrook
Posted on Sunday, March 31, 2019
Israël heeft de grensovergangen naar de Gazastrook weer geopend. Die waren gesloten, na de raketaanval op Mishmeret in de regio Sharon. Een Egyptische delegatie heeft heel veel moeite gedaan om Hamas en Israël het eens te laten worden over een nieuwe wapenstilstand.
Zegel Dienaar van de Koning ontdekt in Stad van David
Posted on Sunday, March 31, 2019
Een zeldzame en opwindende ontdekking: Een 2.600 jaar oud zegel met inscriptie met de woorden 'behoort aan Nathan-Melech, dienaar van de Koning', gevonden in de Stad van David, is een bewijs van de Joodse bewoning van Jeruzalem en de betrouwbaarheid van de Bijbel.
Wat heeft Netanyahu gemeen met koning Manasse?
Posted on Sunday, March 31, 2019
Hoe zou Benjamin Netanyahu beschreven worden in de context van de Bijbel? En hoe zouden zijn voorgangers ervan afkomen? Zijn de Gay-parades in Jeruzalem geen gruwel vanuit Bijbels oogpunt? Zijn het niet de Joods-orthodoxen die ons waarschuwen voor vreemde gebruiken, goden en culturen?
Braziliaanse president op bezoek: 'Ik houd van Israël!'
Posted on Sunday, March 31, 2019
Voor zijn eerste reis buiten het westelijk halfrond koos de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro voor een bezoek aan Israël, waar hij op zondagochtend werd verwelkomd door premier Benjamin Netanyahu en een volledige eregarde. Een steuntje voor diens her­ver­kiezing?
ICNN-video: Gaza (9), Paarden-therapie en Vredesmuur
Posted on Sunday, March 31, 2019
Kort na de rakettenregen uit de Gazastrook, op 12 en 13 november 2018, maakte Israel CNN opnamen over het leven onder de terreur van Hamas. In deel 9 ontmoeten we twee broers, actief met paarden-therapie voor kinderen met problemen, en keramiste Zamir met haar vredesproject 'Path of Peace'.
Video van de dag: Met de boot op het Meer van Galilea
Posted on Sunday, March 31, 2019
In Israël is men erg blij met de overvloedige regenval die deze winter ons heeft gebracht. Het waterpeil van het meer van Galilea is met bijna tweeënhalve meter gestegen, en dan moet het smeltwater van de berg Hermon nog komen. Vaart u met ons mee over het meer?
Grote belangstelling bij begrafenis 'eenzame soldaat'
Posted on Friday, March 29, 2019
Alex Sasaki was zonder zijn familie vanuit de VS naar Israël gekomen om in het Israëlische leger te dienen als een zogenaamde 'eenzame soldaat'. Hij werd begin van deze week dood aangetroffen in zijn woning. Meer dan duizend mensen waren aanwezig bij zijn begrafenis.
Walmart op het overnamepad in Israël
Posted on Friday, March 29, 2019
Het hoofd van Walmart was deze week in Israël om te spreken over investeringen van de detailhandelsreus in de Joodse Staat. Walmart CEO Doug McMillion ontmoette Israëlische overheids­functio­naris­sen en bezocht lokale hi-tech startup bedrijven.
Muziekvideo: Nadab, Abihu en koshere dieren
Posted on Friday, March 29, 2019
Deze week een wat ongebruikelijke muziekvideo, maar wel een die precies weergeeft wat zich in het Torah-gedeelte van deze week afspeelt: de ambtsaanvaarding van de priesters, de ongehoorzaamheid van twee zonen van A'aron, en uitleg over reine en onreine dieren.
Shabbatslezingen: Jezus is onze hogepriester
Posted on Friday, March 29, 2019
A'aron en zijn vier zonen waren tot priesters gewijd, brachten offers voor zichzelf en het volk, Gods heerlijkheid verscheen – en toch had God iets beters voor ogen, de priester-koning Jezus, die door zichzelf te offeren echte verlossing bracht, en heersen zal als koning.
Video van de dag: 22 medailles bij Special Olympics
Posted on Friday, March 29, 2019
Van 14 tot 21 maart werden in Abu Dhabi de Special Olympics World Summer Games gehouden. Hieraan doen atleten met een mentale en meervoudige handicap mee. Onder de 7500 deelnemers uit 192 landen waren 25 atleten uit Israël, die maar liefst 22 medailles mee naar huis brachten.
Overblijfselen van 2000 jaar oud Joods dorp gevonden onder Arabische wijk
Posted on Thursday, March 28, 2019
Hoe ironisch is het dat de Arabieren Joden ervan beschuldigen dit land te onteigenen. Als men net onder de oppervlakte graaft, blijkt het tegenovergestelde waarheid te zijn.
Moet de Gazastrook in quarantaine?
Posted on Thursday, March 28, 2019
Israël heeft de afgelopen veertien jaar zo’n beetje alles geprobeerd om de vrede te bewaren aan de zuidelijke grens, maar helaas zonder succes. Er blijft nog één mogelijkheid voor Israël over om de terreur uit Gaza de kop in te drukken: een volledige isolatie van Gaza.
Bijbels Blok wil christenen en Messiaanse Joden in de Knesset
Posted on Thursday, March 28, 2019
De algemene verkiezingen van Israël worden binnen twee weken gehouden en weinigen verwachten dat de vrijwel onbekende partij Bijbels Blok (גוש התנכי, goesh hatanachi) enige kans maakt om zetels in de volgende Knesset te winnen.
Video van de dag: Israëlische moslim welkom in de IDF
Posted on Thursday, March 28, 2019
Yahya Mahamid is Israël niet gaan haten omdat het een racistische apartheidsstaat is, hij werd zo opgevoed. Later ontdekte hij dat hij belogen was, dat de Joodse meerderheid van Israël in vrede wil leven en wil samenleven met zijn eigen Arabische bevolking en de Arabische Staten eromheen.
Wie gaf bevel tot de recentste escalatie in Zuid-Israël?
Posted on Wednesday, March 27, 2019
Israël en Hamas kwamen maandag opnieuw dicht bij een totale oorlog nadat een van de Palestijnse terreurgroepen in Gaza een langeafstandsraket richting Israël afvuurde. Hamas werd verrast door de heftige Israëlische reactie en smeekte naar verluidt voor een hervatting van een kwetsbare wapenstilstand.
Netanyahu tot AIPAC: 'Het gaat niet over de Benjamins'
Posted on Wednesday, March 27, 2019
Premier Benjamin Netanyahu heeft via de satelliet de jaarvergadering van de AIPAC toegesproken, nadat hij zijn bezoek aan Washington had onderbreken om terug te keren naar Israël vanwege de raketbeschietingen van Hamas.
Na erkenning VS van Golan andere Bijbelse gebieden?
Posted on Wednesday, March 27, 2019
Een Israëlische functionaris noemde de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten een kans om andere Bijbelse gebieden, die tijdens de Zesdaagse Oorlog zijn ingenomen, officieel terug te eisen.
Precisie-raketaanvallen op militaire doelen van Hamas
Posted on Wednesday, March 27, 2019
In de nacht van dinsdag op woensdag hebben gevechtsvliegtuigen van de IAF een militaire compound aangevallen van Hamas in Dir al-Balah in de centrale Gazastrook, evenals een aantal andere militaire doelen in de kustenclave. Dit als reactie op de rakettenregen van Hamas.
Video van de dag: Haven en oude stad van Jaffa
Posted on Wednesday, March 27, 2019
De video van vandaag nodigt ons uit om de oude stad van Jaffa te bezoeken. In deze volledig nieuwe video zijn veel bijzonderheden te zien. Zoals de klokkentoren en de oude haven en nog veel meer. Israëli's en toeristen houden van deze plek.
Inzicht in Gaza: De geschiedenis die het conflict aanwakkert
Posted on Tuesday, March 26, 2019
Hamas beschoot deze week opnieuw Israëlische gemeenschappen en lanceerde zelfs drie langeafstandsraketten naar het dichtstbevolkte gebied van Israël. De huidige opflakkeringen in de Gazastrook staan niet op zichzelf: al zeventig jaar bouwt de situatie zich op.
Sympathie voor onze vijanden doet eigen mensen pijn
Posted on Tuesday, March 26, 2019
Onze progressieve liberale samenleving is zo geobsedeerd door het 'begrijpen' van de pijn van iedereen, dat we zelfs met onze hardnekkigste vijanden sympathiseren en onze eigen pijn negeren. Een Israëlische vrouw hekelt de linkse media na een gesprek met de vader van een moordenaar.
Jeruzalem wordt toe­ganke­lijkste Oude Stad ter wereld
Posted on Tuesday, March 26, 2019
De Oude Stad van Jeruzalem is de meest bezochte plaats in Israël, met ongeveer 10 miljoen bezoekers per jaar. De toegankelijkheid van de stad met zijn nauwe, smalle en hellende straten is aanzienlijk verbeterd, ten behoeve van wandelaars en roelstoel­gebruikers.
Gespannen rust na nachtelijke beschietingen uit Gaza
Posted on Tuesday, March 26, 2019
Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdagochtend, als reactie op de raket­beschie­tingen van gisteren, doelen in de Gazastrook aangevallen, waaronder een militair terrein van Hamas in Dir al Balah, zoals de woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde.
Video van de dag: Bat Yam, een rustige kustplaats
Posted on Tuesday, March 26, 2019
De video van vandaag toont ons indrukken uit de stad Bat Yam. De stad met bijna 130.000 inwoners, gelegen ten zuiden van Tel Aviv, werd in 1926 gesticht door pioniers uit Tel Aviv. Maar pas na de stichting van de Staat begon de stad te groeien door de vele immigranten.
Anti-Messiaanse update: Een burgemeester steunt Joodse gelovigen
Posted on Monday, March 25, 2019
Een burgemeester is welwillend tegenover Joodse gelovigen, terwijl de orthodoxen zich aansluiten bij de Messiaanse Joden in het verspreiden van de boodschap van Poeriem.
Het enige woord dat echtscheiding kan voorkomen
Posted on Monday, March 25, 2019
Er is één woord dat een huwelijk kan redden, zeggen de leiders Jeruzalems orthodoxe Joodse gemeen­schappen, die goede raad geven over het onder­houden van die gezonde, langdurige relaties die zo cruciaal zijn voor een gelukkig gezin en een lang leven.
Gaza-oorlog nu waarschijnlijker wegens verkiezingstijd
Posted on Monday, March 25, 2019
Het is geen toeval dat we slechts enkele weken voor de algemene verkiezingen getuige zijn van een escalatie van de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël. Het zal niemand verbazen, als de huidige regering veel krachtiger reageert op dergelijke provocaties dan in de afgelopen jaren.
Alweer? Raketbeschieting zou 'per ongeluk' zijn
Posted on Monday, March 25, 2019
Evenals tien dagen geleden, toen twee raketten op Tel Aviv werden afgevuurd, was het volgens hoge Hamas-leden opnieuw een 'ongeluk' toen een raket vanuit de Gazastrook werd afgevuurd, waardoor een huis in een moshav ten noorden van Kfar Saba volledig is verwoest.
Raket vanuit Gaza treft woning in Sharongebied
Posted on Monday, March 25, 2019
Maandagochtend vroeg is een raket vanuit de Gazastrook in een moshav ten noorden van de stad Kfar Saba geëxplodeerd. Hij sloeg rechtstreeks in een woning in, die volledig vernietigd werd. Zeven mensen raakten licht tot middelzwaar gewond, waaronder ook twee kleine kinderen.
Video van de dag: De toegangs­wegen tot Jeruzalem
Posted on Monday, March 25, 2019
De video van vandaag is wat ouder, maar het toont ons vooral mooie uitzichten vanuit de lucht op het moderne Jeruzalem. We zien de beroemde snarenbrug bij de ingang van de stad, waar tegenwoordig zeer intensief wordt gebouwd, en het tramstation bij de Herzlberg.
VN-Mensenrechtenraad veroordeelt Israël, niet Hamas
Posted on Sunday, March 24, 2019
De Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties kwam vrijdag bijeen om zoals ieder jaar een resolutie tegen Israël aan te nemen, waarin de Joodse Staat ervan wordt beschuldigd in de Gazastrook de mensenrechten te schenden en oorlogshandelingen uit te voeren.
Russische Joden en hun invloed op Israël
Posted on Sunday, March 24, 2019
'Zeventig Russischtalige Joden die Israël hebben gevormd' is een nieuw educatief initiatief dat de aandacht vestigt op de bekendste pioniers die het moderne zionisme en de Staat Israël hebben gevormd, waaronder leiders in de politiek, het leger, kunstenaars, wetenschap en literatuur.
ICNN-video: Gaza (8), Veel aandacht voor beveiliging
Posted on Sunday, March 24, 2019
Kort na de rakettenregen uit de Gazastrook, op 12 en 13 november 2018, maakte het Israel CNN video team opnamen over het leven onder de terreur van Hamas. In deel 8, Kibboets Netiv Ha'Arasra, spreken we met hoofd beveiliging Ziv over de beveiliging rond de Gazastrook.
Netanyahu klaagt zijn politieke rivalen aan
Posted on Sunday, March 24, 2019
Netanyahu heeft de ongekende stap gezet om een smaadproces aan te spannen tegen zijn belangrijkste rivalen in de verkiezingen: de leiders van de partij Blauw en Wit. Die beweren, dat Netanyahu geld heeft verdiend aan de order voor onderzeeboten.
Legendarische Israëlische spion Rafi Eitan overleden
Posted on Sunday, March 24, 2019
De voormalige meesterspion van de Mossad Rafi Eitan overleed zaterdag op 92-jarige leeftijd. Hij is het best bekend als de man die in 1960 de 'architect van de nazi-holocaust', Adolf Eichmann, tijdens een gewaagde, heimelijke operatie in Argentinië oppakte en naar Israël bracht.
Video van de dag: Mooi weer voor een uitstapje
Posted on Sunday, March 24, 2019
Het lenteachtige weer in het weekeinde heeft veel Israëli's weer naar buiten gelokt, de natuur in, naar vlinders en kleurrijke bloemen in Charish en Eshkol, het strand van Rishon LeZion, de nationale parken van Caesarea en Awdat en de amandelbloesem in Yesoed Hama'alah.
Na de verkiezingen is Jeruzalem aan de beurt
Posted on Friday, March 22, 2019
Naar verwachting wordt na de Israëlische verkiezingen het Amerikaanse vredesplan bekend gemaakt. Wat hiervan uitlekt, komt er op neer dat Israël zich zou moeten terugtrekken uit het grootste deel van Judea en Samaria. Jeruzalem zal zeker een struikelblok blijken.
Een miljard distelvlinders bezoeken Israël
Posted on Friday, March 22, 2019
Een buitengewone zwerm van briljant gekleurde vlinders bedekte Israël tijdens de Poerim-vieringen. Volgens de Israëlische Vlinder­vereniging vliegen nu tussen de 700 miljoen en ruim een miljard distelvlinders via Israël naar Europa, op zoek naar voedsel en naar hun jaarlijkse broedplaatsen.
Shabbats­lezingen: Barm­hartig­heid wil Ik, en geen offers
Posted on Friday, March 22, 2019
In de Bijbelgedeelten voor deze week lezen we over de uitgebreide voorschriften voor de diverse soorten offers, waarmee men zijn dankbaarheid aan God kon tonen. Maar van groter waarde dan offers zijn een toegewijd hart, gehoorzaamheid en barmhartigheid.
Muziekvideo: Kinderlach zingt Poeriem-liederen
Posted on Friday, March 22, 2019
Donderdag 21 maart was het Poeriem, waarop wordt gevierd hoe de bannelingen van Israël ontkwamen aan de de moordplannen van de Perzen/Iraniërs. U vindt het verhaal in het boek Esther. Het Israëlische jongenskoor Kinderlach zingt enkele bekende Poeriem-liederen.
Video van de dag: Poerim optochten
Posted on Friday, March 22, 2019
Donderdag werden in veel steden de traditionele Poerim optochten gehouden, genaamd 'Adloyada', een oude traditie. De eerste Adloyada parade vond plaats in 1912 in Tel Aviv. De video van vandaag toont impressies van de parades in Cholon en Netanya.
Hoe Iran zich voorbereidt op oorlog met Israël
Posted on Thursday, March 21, 2019
Vorige week werd Iran opnieuw betrapt op de bouw van een nieuwe raketfaciliteit in Syrië. Deze bouw heeft maar één doel: Israël vernietigen. En het is niet de enigste activiteit die Iran onderneemt om dit doel te behalen.
In memoriam Bart Repko, een vriend die mij voortijdig heeft verlaten
Posted on Thursday, March 21, 2019
Bart Repko, bekend door het proclameren van Gods beloften op de muren van Jeruzalem, is zondag 17 maart overleden aan een hersentumor. Hij was een graag geziene gast op de redactie van Israel Today, en heeft aangezet tot de Nederlandse uitgave van het maandblad.
Sociale netwerken en hackers bedreigen verkiezingen
Posted on Thursday, March 21, 2019
Net zoals bij de verkiezingen in de VS, communiceren ook Israëlische politici met de kiezers nu bijna alleen nog maar via de sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Maar de techno­logische vooruitgang brengt ook gevaren met zich mee.
Netanyahu ontmoet VS-president Trump in Witte Huis
Posted on Thursday, March 21, 2019
Premier Benjamin Netanyahu ontmoet maandag (25 maart) de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis, zo werd woensdag bekend gemaakt tijdens de ontmoeting van Netanyahu met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Jeruzalem.
Waarom moeten Joden dronken worden op Poerim?
Posted on Thursday, March 21, 2019
Tijdens Poerim zijn Joden verplicht zichzelf in de vergetelheid te drinken, schreven rabbijnen in het wetboek Shoelchan Aroech. Hoe vreemd is dit, terwijl de Bijbel duidelijk leert dat 'wijn is een spotter, de drank een luidruchtige; ieder die zich daaraan overgeeft, is niet wijs'
Video van de dag: Maak kennis met vrouwen in de IDF
Posted on Thursday, March 21, 2019
Op deze dag van Poerim, waaraan we het heldhaftige gedrag van koningin Esther gedenken, maken we kennis met vier vrouwen die dienst doen in het Israëlische leger. Zij vertellen iets over hun werk. 'Het is een plicht, en een voorrecht, om Israël te dienen en te beschermen'.
Kan Netanyahu worden aangeklaagd voor verraad?
Posted on Wednesday, March 20, 2019
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vecht misschien niet alleen voor zijn huidige baan. Misschien vecht hij voor zijn persoonlijke vrijheid. Linkse partijen veroordeelden de persoonlijke aanvallen op Rabin, voor deze werd vermoord, maar doen hetzelfde met Bibi.
Rellen in Gaza; is de 'Arabische lente' begonnen?
Posted on Wednesday, March 20, 2019
Bij al het nieuws over de Gazastrook en omgeving – de Egyptische delegatie die kwam bemiddelen bij een wapenstilstand tussen Israël en Hamas, de raketten op Tel Aviv, de Israëlische reactie hierop – ontbraken de massale demonstraties tegen de heerschappij van Hamas.
Terrorist van Ariel gedood na vuurgevecht
Posted on Wednesday, March 20, 2019
De terrorist Omar Abu-Laila, die afgelopen zondag twee Israëli's vermoordde nabij Ariel, werd dinsdagavond door Israëlische veiligheidstroepen gepakt in een huis in het dorp Abwein bij Ramallah. Tijdens het daarop volgende vuurgevecht werd hij doodgeschoten
Imam: moord op moslims is schuld van de Joden
Posted on Wednesday, March 20, 2019
De Soedanese geestelijke Abd Al-Jalil Al-Karouri zei in een vrijdagpreek, die op Soedan TV werd uitgezonden, dat de moordenaar die 49 mannen, vrouwen en kinderen in moskeeën in Christchurch, Nieuw Zeeland, heeft doodgeschoten, voor de Joden werkte.
Video van de dag: Sionsplein populair na renovatie
Posted on Wednesday, March 20, 2019
Een korte blik op Jaffastraat en het Sionsplein, dat nog populairder is geworden na de volledige renovatie. Het is de week van het Poerimfeest. Gisteren vierden de schoolkinderen het feest en verschenen ze verkleed in de klassen. Tot zondag hebben de scholen vrij.
Geroepen voor een tijd als deze
Posted on Wednesday, March 20, 2019
Het is tijd om onze onverschilligheid aan de kant te zetten door de rol van Esther op ons te nemen – door in de bres te springen voor een bedreigd volk.
Het is Poerim, dus ik stem op Bibi Netanyahu
Posted on Tuesday, March 19, 2019
Door weer een andere onverklaarbare, sommigen zouden zeggen goddelijke, wending van de gebeurtenissen, staat de toekomst van Israël opnieuw op het spel, en precies in de tijd voor Poerim. Er is slechts een politicus die heeft aangetoond dat hij de bedreigingen van Israël goed begrijpt
Het Hooggerechtshof als (links) politiek orgaan
Posted on Tuesday, March 19, 2019
Het besluit van het Hooggerechtshof om kandidaat dr. Michael Ben-Ari van de uiterst rechtse partij Otzmah Yehoedit niet tot de verkiezingen toe te laten en de kandidatuur van de linkse radicale Hadash-kandidaat prof. Ofer Cassif goed te keuren, heeft het extreem-rechtse kamp bijzonder boos gemaakt.
Waar kom je vandaan?
Posted on Tuesday, March 19, 2019
De trein naar Tel Aviv reed voor mijn neus weg, ik was maar 18 seconden te laat. Terwijl ik op de volgende trein wachtte, liep een orthodoxe man op me af. Of ik geïnteresseerd was in literatuur over rabbijn Nachman en of ik misschien iets ‘met Gods hulp’ over had voor zijn gemeente? Ik gaf hem vijf sjekel.
Jordaans parlementslid eert voortvluchtige terrorist
Posted on Tuesday, March 19, 2019
Terwijl in Israël de slachtoffers van de terreuraanval in Ariël worden begraven, prees een Jordaans parlementslid achter de lessenaar de daad van de 18-jarige Arabische terrorist Omar Abu Lila, die nog steeds op de vlucht is. Hij vroeg de Israëlische ambassadeur weg te sturen.
Bij aanslag gewonde soldaat buiten levensgevaar
Posted on Tuesday, March 19, 2019
De 19-jarige Israëlische soldaat Alexander Dvorsky, die ernstig gewond raakte bij de terreuraanslag bij Ariel, is niet langer in levensgevaar. Dit meldde het ziekenhuis waar de soldaat wordt behandeld dinsdagochtend. De jacht op de aanvaller gaat onverminderd voort.
Video's: Laatste vliegtuig vertrekt van luchthaven Eilat
Posted on Tuesday, March 19, 2019
Met de video's van vandaag nemen we afscheid van het oude vliegveld van Eilat, dat midden in de stad ligt. Na 70 jaar is daar maandag aan het begin van de avond het laatste passagiersvliegtuig vertrokken richting Tel Aviv. De nieuwe luchthaven Ramon verzorgt nu het luchtverkeer.
Israëls rechtse libertaire pro-marihuanapartij 'Zehoet'
Posted on Monday, March 18, 2019
De Zehoet-partij (Hebreeuws: זהות, 'Identiteit') was aanvankelijk nergens te vinden in de eerste polls van de komende verkiezingen. Maar naarmate de week vorderde, begon de partij wat op te schuiven naar de kiesdrempel en begon zij voet aan de grond te krijgen in de komende Knesset.
Sanhedrin eert Nikki Haley met penning
Posted on Monday, March 18, 2019
De organisatie die zichzelf het herstelde Sanhedrin noemt, heeft een penning geslagen met het gezicht van Nikki Haley. Zo wil men haar standvastige verdediging van Israël herdenken. De opbrengst gaat naar de bouw van de derde tempel.
National Geographic filmt 'The Story of God' in Israël
Posted on Monday, March 18, 2019
Het derde seizoen van de National Geographic show 'The Story of God' wordt gefilmd in Israël. Sinds 2016 reist Morgan Freeman de wereld rond om verslag te doen over veel verschillende religies en hun ideeën over God. Freeman reist nu naar Israël om de wortels van het christendom te verkennen.
Moslims willen nog een moskee op de Tempelberg
Posted on Monday, March 18, 2019
De rechtbank van Jeruzalem heeft de Staat opgedragen om het Bab el-Rahma-gebouw, tegenover de Gouden Poort, onmiddellijk te sluiten. Een maand geleden besloot de Islamitische Trust (Waqf), dit gebouw te heropenen en er weer een moskee van te maken.
Aanslag eist tweede slachtoffer; jacht naar de dader
Posted on Monday, March 18, 2019
Rabbi Achiad Ettinger, leider van de Jeshiva 'Oz veEmoena' in het zuiden van Tel Aviv, is maandagochtend overleden aan zijn ernstige verwondingen. Hij werd 47 jaar en laat zijn vrouw en 12 kinderen achter. De klopjacht naar de dader gaat nog voort
Video van de dag: Water en sneeuw in het noorden
Posted on Monday, March 18, 2019
Nadat er in het weekeinde verse sneeuw op de Hermon is gevallen, is de berg nu weer open voor bezoekers. De video van vandaag toont u de Bazelet stroom, die letterlijk overloopt door de overvloedige regenval, en de besneeuwde Hermon met enkele bezoekers.
Palestijnse schutter gevlucht na schiet- en steekpartij
Posted on Sunday, March 17, 2019
Bij twee achtereenvolgende aanvallen heeft een Palestijnse Arabische militant zondagochtend een militair gedood en anderen met diens wapen beschoten, waardoor twee personen ernstig gewond raakten. Het leger zoekt in de omgeving van Ariël naar de aanvaller.
ICNN-video: Gaza (7), honden therapie voor kinderen
Posted on Sunday, March 17, 2019
Kort na de rakettenregen uit de Gazastrook, op 12 en 13 november 2018, maakte het Israel CNN video team opnamen over het leven onder de terreur van Hamas. In deel 7, Tkuma + Yad Mordechai, een gesprek met hondentrainer Avi Biton.
Yair Netanyahu irriteert Turkije: Istanbul is Constantinopel
Posted on Sunday, March 17, 2019
Het liedje 'Istanbul, (not Constantinople)' verwijst naar de naamsverandering van Constantinopel in Istanbul door de Turken. Maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vond het niet grappig toen Yair Netanyahu de stad met zijn vorige, pre-Turkse naam aanduidde.
Verliest Hamas de controle over Gaza?
Posted on Sunday, March 17, 2019
Sinds 2007 heeft Hamas de Gazastrook volledig onder controle gehouden, maar zijn ijzeren greep lijkt te verslappen. Overal in Gaza wordt gedemonstreerd. ‘Het is tijd om de autoriteiten van Hamas verantwoordelijk te houden voor de verslechterende situatie in Gaza,’ aldus een jonge demonstrant.
Verslag uit de woestijn - Dag 6, de bergen van Eilat
Posted on Sunday, March 17, 2019
Vandaag is de zesde dag van onze tocht door de woestijn, die langzaam maar zeker ten einde loopt. De afgelopen twee dagen zijn we langs de Netafim (Nachal Netafim) naar Shroret Canyon gelopen. Daarna beklommen we de berg Yehoram en Shlomo.
Video van de dag: De dorre vlakten bloeien
Posted on Sunday, March 17, 2019
De profeten voorspelden een tijd waarin Israël zou worden hersteld, en dat het land zich zou verheugen; dat de dorre plaatsen weer tot bloei zouden komen na eeuwen van verlatenheid. De vervulling van deze profetieën is nu een jaarlijkse gebeurtenis in het zuiden van Israël.
Altijd hetzelfde: Raket, overleg, reactie, angst, einde
Posted on Friday, March 15, 2019
Gisteravond werd onze routine ineens onderbroken door een bericht over een raketalarm in Tel Aviv. De basketbalwedstrijd ging er ongehinderd door. Daarna verliep alles zoals eerdere keren, zelfs het TV-nieuws had een herhaling van eerdere uitzendingen kunnen zijn.
Commentaar: Israël moet terreur harder aanpakken!
Posted on Friday, March 15, 2019
Waar zijn de regering, de politie en de afschrikking die een einde kunnen maken aan dit voortdurende geweld, dat alleen maar escaleert? Zo zag het er vrijdag uit bij het hek bij autoweg 443, een grote snelweg die Tel Aviv en Jeruzalem met elkaar verbindt.
Muziekvideo: Jezus is het ultieme offerlam
Posted on Friday, March 15, 2019
Terwijl in de sidra van deze week over alle offers wordt gesproken, zingt in dit lied Joshua Aaron over het ultieme offer, waarvan de eerdere offers een voorafschaduwing waren: de Messias die zichzelf gaf als offer voor de zonden van de wereld.
Shabbatslezingen 16 maart: Geen trots maar trouw
Posted on Friday, March 15, 2019
Een paar simpele woorden in de Bijbelgedeelte over het brengen van een spijsoffer zeggen veel over de gezindheid, waarin we God een dankoffer mogen brengen: zonder hoogmoed, trots of wellust, maar met trouw aan Gods eeuwige verbond.
Verslag uit de woestijn - Dag 4, onverwachte schoonheid
Posted on Friday, March 15, 2019
Na een rustige nacht in Nachal Nekarot, vervolgden we vanochtend onze tocht door de prachtige Negev woestijn. We zijn onderweg naar de berg Yahav, vanwaar we de onbeschrijfelijke schoonheid van dit land kunnen bewonderen, en brengen we Shabbatavond door in Nachal Sh'choret.
Hamas beschiet Tel Aviv; en Israël schiet hard terug
Posted on Friday, March 15, 2019
Donderdagavond tijdens de spits werden vanuit de Gazastrook twee raketten afgeschoten op Tel Aviv, die op open terrein neerkwamen. Als reactie bestookte Israël honderd doelen van Hamas in de Gazastrook, waarop vanuit Gaza vier raketten richting Sderot werden afgevuurd.
Video van de dag: Leven onder raketbeschietingen
Posted on Friday, March 15, 2019
In de video van vandaag vertellen Israëlische moeders over het leven onder raketbeschieting vanuit de Gazastrook. Ze hebben 15 seconden de tijd om zich met de kinderen in veiligheid te brengen, nadat de sirenes waarschuwen voor een raket uit de Gazastrook.
Arabische staten: normalisering met Israël voortzetten
Posted on Thursday, March 14, 2019
Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten hebben deze maand naar verluidt een poging afgewezen om de Arabische normalisering met Israël te beteugelen. In Oman zijn sociale media-activisten opgepakt die kritiek hadden op hernieuwde relaties met Israël.
Westbank en Golan voor VS niet langer 'bezet gebied'
Posted on Thursday, March 14, 2019
Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in zijn jaarlijkse mensenrechtenrapport over 2018, dat deze week werd gepubliceerd, de Golanhoogten een 'door Israël bestuurd territorium' genoemd. Eerdere regeringen noemden het consequent 'bezet gebied'.
Artikel in Poolse krant: 'Hoe herkent je een Jood'
Posted on Thursday, March 14, 2019
Veel Polen hebben het antisemitische gedrag van een deel van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog nog niet verwerkt. Een extreem-rechtse nationalistische Poolse krant plaatste een artikel op de voorpagina met instructies voor lezers over 'hoe herken je een Jood'.
Video: Israëlische vrouwen zijn zeer geëmancipeerd
Posted on Thursday, March 14, 2019
Internationale Vrouwendag ligt al weer een paar dagen achter ons, dat was op 8 maart. Eigenlijk heeft Israël zo'n dag niet nodig, de vrouwen zijn er goed geëmancipeerd en worden algemeen als gelijkwaardig aan mannen beschouwd. Ook in het leger.
Waterproject 'Koning Willem Alexander' geopend
Posted on Thursday, March 14, 2019
Woensdag is het waterproject van Mitzpeh Ramon, dat de naam Koning Willem-Alexander Waterproject kreeg, in gebruik genomen door het Keren Kayemet L'Israel-Joods Nationaal Fonds (KKL-JNF). Hiermee wordt een groot gebied geschikt gemaakt voor de landbouw.
Verslag uit de woestijn - Dag 3, wolken en veel wind
Posted on Thursday, March 14, 2019
Op de derde dag van onze tocht door de Bijbelse woestijn lopen we van Mitzpe Ramon naar Nachal Nekarot, een van de wadi's die van de Ramon Krater naar beneden leiden, naar het Aravah dal. Het is veel koeler geworden, de lucht is bewolkt en er waait een sterke wind.
Video van de dag: Parade van het Israëlische leger
Posted on Thursday, March 14, 2019
Vandaag een unieke en zeldzame video van een parade van het Israëlische leger, twee jaar geleden, ter gelegenheid van het 68-jarig bestaan van de Staat Israël, met daarin overdracht van vaandels, liederen van de legeronderdelen, met historische opnamen uit de beginjaren van de Staat.
Wat zit er achter de crisis op de Tempelberg?
Posted on Wednesday, March 13, 2019
Sinds duizenden Arabische moslims vorige maand de status quo op de Tempelberg hebben verbroken, lopen de spanningen over deze belangrijke berg steeds hoger op. De Palestijnen gebruiken de Tempelberg in toenemende mate om elke kans op vrede met Israël te ontwrichten.
Leger Israël onthult terreurcel Hezbollah op Golan
Posted on Wednesday, March 13, 2019
Het Israëlische leger heeft een terreurcel van Hezbollah ontdekt, die werd aangevoerd door een al jaren door de VS gezochte veteraan. Vanuit een Syrisch dropje op de Golanhoogten, in de buurt van de grens met Israël, verzamelden zij informatie oever Israëlische doelen.
Verrassing voor eenzame soldaat bij afscheid van IDF
Posted on Wednesday, March 13, 2019
Eyal wist niet dat zijn moeder in Israël was toen de afscheids­ceremonie begon en hij was zeer opgewonden toen hij haar de hal zag binnenkomen. Het Joods Agentschap had de verrassing gepland en sponsorde zijn moeder om helemaal uit Venezuela Israël te bezoeken.
Christenen demonstreerden tegen BDS bij GroenLinks
Posted on Wednesday, March 13, 2019
Zo'n 150 christelijke vrienden van Israël in Nederland hebben dinsdagochtend samen met Joodse leiders in Utrecht geprotesteerd tegen een motie van de partij GroenLinks ter ondersteuning van de anti-Israël boycot, desinvestering en sancties (BDS) beweging,
Verslag uit de woestijn - Dag 2, wadi's vol regenwater
Posted on Wednesday, March 13, 2019
Onze tweede dag in de woestijn is begonnen. Vandaag lopen we van de Hava Canyon naar de Ramon Krater. De woestijn staat in volle bloei en is gewoonweg prachtig. De normaal gesproken droge rivierbeddingen (wadi's) zitten vol met zoet regenwater.
Video van de dag: De oude haven van Caesarea
Posted on Wednesday, March 13, 2019
De video brengt ons naar de oude haven van Caesarea. De oude stad Caesarea Maritima werd gebouwd door koning Herodes. De haven was in die tijd een van de belangrijkste havens in de regio en Caesarea een van de belangrijkste steden van het Romeinse Oosten.
Eilat staakt tegen sluiting snelle verbinding met Tel Aviv
Posted on Tuesday, March 12, 2019
De stad Eilat protesteert vandaag met een staking van vier uur tegen de voorgenomen sluiting van de luchthaven Sde Dov in Tel Aviv. Dinsdagochtend om 10 uur plaatselijke tijd werden alle in- en uitritten afgesloten, en ook de grensovergangen naar Egypte en Jordanië.
Schokkende politieke affiche veroorzaakt beroering
Posted on Tuesday, March 12, 2019
De Israëlische splinterpartij Yashar, die waarschijnlijk niet eens de kiesdrempel van 3,25 procent zal halen bij de verkiezingen, is er in gelaagd zeer veel Israëli's te irriteren met hun beledigende affiches, gericht tegen de leiders van andere politieke partijen.
'Joodse terroristen' vrijgesproken, katholieke kerk boos
Posted on Tuesday, March 12, 2019
Functionarissen van de katholieke kerk in Israël spraken dinsdag hun frustratie uit over de vrijspraak van twee Israëlische Joden wegens gebrek aan bewijs. Zij werden beschuldigd van het bekladden van de Dormition Abdij op de berg Zion in 2016.
6,9 miljard dollar voor Israëlische chipmaker Mellanox
Posted on Tuesday, March 12, 2019
De Amerikaanse technologiereus Nvidia Corporation heeft een overeenkomst ondertekend om de Israëlische chipmaker Mellanox Technologies aan te kopen voor 6,9 miljard dollar. Het is de derde grote overname in twee jaar, na Mobileye en Frutarom.
Verslag uit de woestijn - Dag 1, de woestijn bloeit
Posted on Tuesday, March 12, 2019
Maandag begon onze derde woestijntocht in Israël. In totaal 33 deelnemers uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ontmoetten elkaar gisterochtend in Tel Aviv, van waaruit we na de laatste voorbereidingen direct de woestijn in gingen.
Video van de dag: de bergen Arbel en Nitai
Posted on Tuesday, March 12, 2019
Deze video toont ons beelden van twee bergen in het noorden die als een tweeling bij elkaar staan en uitzien op het Meer van Galilea. Het zijn de berg Arbel en zijn 'broer' de berg Nitai. De Hasmoneeën zouden zich in de grotten van de berg Arbel hebben verschanst toen ze tegen Herodes vochten.
Nieuwe Palestijnse premier Shtayyah: Hamas isoleren
Posted on Monday, March 11, 2019
De Palestijnse leider Machmoud Abbas heeft zondag het vooraanstaande lid van zijn Fatachpartij en de hem na staande Mohammed Shtayyah de opdracht gegeven om een nieuwe regering te vormen, nadat de regering onder premier Rami Hamdallah eind januari was afgetreden.
Gaan Israëlische verkiezingen over rechts tegen links?
Posted on Monday, March 11, 2019
Na het aanklagen van premier Netanyahu, net toen zijn overwinning onontkoombaar leek, waren we getuige van het plotselinge omslaan van de balans. Volgens een opiniepeiling van TNS zou Netanyahu's Likoed nu 29 zetels krijgen, en de centrum-linkse factie ' Blauw en Wit' 37 zetels.
ICNN-video: Gaza (6), Roniet Bart vecht tegen trauma's
Posted on Monday, March 11, 2019
Kort na de rakettenregen uit de Gazastrook, op 12 en 13 november 2018, maakte het Israel CNN video team opnamen over het leven onder de terreur van Hamas. In deel 6: Kibboets Sa'ad, een gesprek met Roniet Bart, onderwijzeres van de als schuilkelder gebouwde school.
Zo willen partijen problemen van Gazastrook oplossen
Posted on Monday, March 11, 2019
De Israëlische legerradio heeft de leiders van de verschillende politieke partijen gevraagd, hun voorstellen te geven voor het oplossen van de situatie in de Gazastrook. De antwoorden variëren van een totale blokkade tot onderhandelen en opheffen van de blokkade.
Video van de dag: Huwelijk in Circasisch dorp Richaniya
Posted on Monday, March 11, 2019
In het noorden van Israël liggen de Circasische dorpen Richanya en Kfar Kama. De Circassiërs werden in de Kaukasusoorlog door de Russen uit de Krim verdreven. De video van vandaag toont een Circassische bruiloft in Richanya volgens hun behouden gebleven tradities.
De antisemitische paradox: antisemitisme in naam van het goede
Posted on Monday, March 11, 2019
De buitengewone inspanningen om bizarre beschuldigingen tegen Israël te onderbouwen - die gaan van genocide tot kindermoord, van etnische zuivering tot apartheid - hebben één ding gemeen: het omzetten van het antisemitisme in het moreel aanvaardbare standpunt die het altijd al heeft geambieerd te zijn.
Let op wie u kiest: de Bijbel en uw stem
Posted on Sunday, March 10, 2019
De Bijbel bevat enkele tamelijk directe adviezen hoe gelovigen moeten kiezen bij democratische verkiezingen. Zo draagt Mozes de kinderen van Israël in het boek Deuteronomium, hoofdstuk 16, de Israëlieten op om voor elke stam en in elke stad een rechter en een leider aan te stellen.
Christenen delen Israëlische zorgen over Trumps vredesplan
Posted on Sunday, March 10, 2019
Trump nodigt evangelische leiders uit om van gedachten te wisselen over Trumps ‘deal van de eeuw’: zijn vredesplan voor het Midden-Oosten. De Amerikaanse evangelische christenen zijn sterke aanhangers van Israël. Bovendien vormen zij een noemenswaardig deel van Trumps achterban.
Ahed Tamimi wil haar Engels verbeteren
Posted on Sunday, March 10, 2019
Ahed Tamimi, die acht maanden in de gevangenis heeft gezeten na het slaan en treiteren van Israëlische soldaten, wil nu haar Engels verbeteren. Daarvoor is ze van plan om drie maanden in Engeland door te brengen, zoals ze een interview vertelde aan de Jordaanse media.
Netanyahu: Israël geen Staat van al zijn burgers maar Joodse Staat
Posted on Sunday, March 10, 2019
Premier Netanyahu en zijn Likoed zijn erop gebrand om de verkiezingen neer te zetten als een strijd om de Joodse ziel van de Staat Israël, die naar zijn mening bedreigd zal worden als de centristische en linkse partijen op 9 april als winnaar uit de bus komen.
Schaam ik mij voor mijn kleine witte keppeltje?
Posted on Sunday, March 10, 2019
Op weg naar de synagoge in Istanbul reikte ik in mijn jaszak om mijn keppeltje op te zetten, aarzelde en keek om me heen. Was er iemand die toekeek? Schaamde ik me om Joods te zijn? Anders dan thuis in Israël was niemand anders op de drukke straat Joods.
Video van de dag: de Kerk van de Verheerlijking
Posted on Sunday, March 10, 2019
De video van vandaag brengt ons weer naar het noorden. Deze keer gaan we naar de berg Tabor, naar de Kerk van de Verheerlijking. Het is een Franciscaanse kerk. Men gelooft dat het de berg Tabor was, waarop Jezus aan zijn discipelen verscheen in een goddelijke gestalte
Machmoud Abbas en de Holocaust
Posted on Friday, March 08, 2019
Het is algemeen bekend dat de zogenaamd gematigde Palestijnse gesprekspartner van Israël, Machmoud Abbas, een aanhanger is van de bijzonder schadelijke door de nazi’s geïnspireerde complot­theorie over de Holocaust. Deze wordt al heel lang op de lokale scholen onderwezen.
Muziekvideo: Zo zag de Tabernakel er uit
Posted on Friday, March 08, 2019
In de Shabbatslezingen gaat het deze week over het oprichten van de Tabernakel, de plaats waar God zijn volk wilde ontmoeten. In deze video beelden van een nagebouwde Tabernakel, met Hebreeuwse liederen, beginnend met de zegen van Aäron.
Shabbatslezingen 9 maart: Een beter verbond
Posted on Friday, March 08, 2019
De tabernakel en de tempel waren gebouwd volgens Gods aanwijzingen, de inwijding was feestelijk, toch had God een beter verbond in gedachten. De offers waren onvolmaakt en moesten dagelijks worden herhaald, tot het offer van de grote Hogepriester, Jezus Christus.
Video van de dag: Gazellen vallei, Jeruzalem
Posted on Friday, March 08, 2019
Midden in Jeruzalem, niet ver van het Tedi Stadion, het winkelcentrum in Malcha en onder het Holyland wooncomplex ligt de Vallei van de Gazellen. In dit zeer bijzondere park bevinden zich ongeveer 30 wilde gazellen, die vrij rondlopen op een oppervlakte van ongeveer 100 hectare.
Braziliaanse leider helpt Netanyahu bij verkiezingen
Posted on Thursday, March 07, 2019
Terwijl de bondgenoten van Israël in Amerika en elders doorgaans alles proberen te vermijden wat gezien zou kunnen worden als 'inmenging' in het verkiezingsproces van de Joodse Staat, komt de nieuwe Braziliaanse president premier Netanyahu helpen om herkozen te worden.
Nieuwe zuidelijke lucht­haven bij Eilat geopend
Posted on Thursday, March 07, 2019
Denkt u aan een bezoek aan het zonnige Eilat om te ontsnappen aan de winterse kou? U kunt nu naar de nieuwe luchthaven van de badplaats vliegen, die maandag geopend werd. De luchthaven ligt op slechts 18 km ten noorden van Eilat en heeft een snelle busverbinding met deze stad.
Video: 80 Joden uit Ethiopië aangekomen in Israël
Posted on Thursday, March 07, 2019
De Israëlische regering heeft zich ertoe verplicht om dit jaar duizend Joden uit Ethiopië het land binnen te brengen en in de Israëlische samenleving te integreren. De eersten kwamen een maand geleden aan. Gisteravond landden nog eens 80 Ethiopische Joden op de luchthaven Ben Goerion.
Raket explodeert op open terrein in district Eshkol
Posted on Thursday, March 07, 2019
• Sinds kort weer ballonnen met explosieven uit Gazastrook,
• Woensdag ontplofte een raket uit Gaza in district Eshkol,
• Palestijnen voeren druk op Israël op om geld te krijgen,
• Eskalatie van geweld rond de verkiezingsdatum verwacht.
Huis van terrorist Assem Barghouti verwoest
Posted on Thursday, March 07, 2019
Woensdagnacht is het huis vernietigd van de terrorist Assem Barghouti, die verantwoordelijk was voor de dood van twee Israëlische soldaten en een pasgeboren baby. Binnenkort wordt ook het huis van Arafat Irfaiyam, die een vrouw verkrachtte en vermoordde, gesloopt.
Video van de dag: De Israëlische marine oefent
Posted on Thursday, March 07, 2019
In deze video mag u even meekijken naar een paar oefeningen van de Israëlische marine, waaraan enkele jagers, een onderzeeboot en een helikopter deelnemen. Beelden van o.a. het op sleeptouw nemen van een schip, landen van een helikopter en ophijsen van een brancard.
Steun voor Israël bij Democraten vermindert snel
Posted on Wednesday, March 06, 2019
De steun voor Israël onder de Amerikaanse Democraten neemt sterk af, en de partij die ooit de voorkeur van de Amerikaanse Joden had, verliest snel hun steun. Bij de Republikeinen zegt 79% meer sympathie te hebben voor Israël dan voor de Palestijnen, tegenover 27% van de Democraten.
Hoe de aanklacht tegen Netanyahu de Israëlische verkiezingen kan beïnvloeden
Posted on Wednesday, March 06, 2019
‘Het bewind van koning Bibi is lang genoeg doorgegaan.’ Critici staan in de rij om een helpende hand te bieden bij het verdrijven van Netanyahu, de langst dienende premier van Israël.
Liberale vooroordelen: LHBT en moslimlanden
Posted on Wednesday, March 06, 2019
Het is een mysterie waarom de westerse linkse politiek zich zo intensief inzet voor de LHBT-agenda, en tegelijk voor de golf van islamitische immigranten uit het Midden-Oosten, een wereld die wordt gekenmerkt door wat in het Westen ‘homofobie’ wordt genoemd.
Israëlische ruimteschip neemt verbazingwekkende selfie
Posted on Wednesday, March 06, 2019
Het Israëlische ruimtevaartuig Bereshiet (Genesis) heeft een spectaculaire selfie gemaakt met een deel van het ruimtevaartuig en op de achtergrond de aarde op 37.600 km afstand, en naar het controlecentrum in Yehoed, Israël, gestuurd.
Video van de dag: Middag­wandeling in Jeruzalem
Posted on Wednesday, March 06, 2019
Impressies uit Jeruzalem op een koele dag in maart. De video van vandaag nodigt u uit voor een korte wandeling in de voet­gangers­zone van de Ben Jehoeda straat. Het was best koel, dus er waren duidelijk minder mensen onderweg. Maar ook in de winter heeft Jeruzalem zijn charme.
Weer luchtballonnen met springladingen in het zuiden
Posted on Tuesday, March 05, 2019
De laatste tijd zijn in het zuiden weer aan elkaar gebonden gekleurde luchtballonnen gezien. Eigenlijk wel een mooi gezicht, als er maar geen explosieven aan hingen. Het Israëlische leger reageerde op deze aanvalswapens met aanvallen op stellingen van Hamas.
De komende verkiezingen: draaien ze om Judea vs. Israël?
Posted on Tuesday, March 05, 2019
Meer dan ooit tevoren gaat het bij de verkiezingen van 2019 om een nieuwe manifestatie van progressieve Israëli's tegenover ‘de Joden’. Wie zal Israël gaan regeren? Is het land in de eerste plaats een democratische, of een Joodse Staat?
Netanyahu hoopt op meerderheid voor Likoedpartij
Posted on Tuesday, March 05, 2019
Premier Netanyahu heeft maandag officieel de verkiezings­campage van de Likoed­partij gelanceerd, en benadrukt dat alleen hij in staat is een rechtse regering samen te stellen en te leiden. Hij maakte in zijn toespraak geen melding van aanklachten wegens corruptie.
Homopaar wint rechtzaak tegen Jeruzalemse pizzeria
Posted on Tuesday, March 05, 2019
Een homoseksueel koppel, dat beweerde dat een Jeruzalemse pizzeria vorige zomer heeft geweigerd om hen te bedienen, heeft hun rechtszaak tegen het restaurant gewonnen. Ben Yehuda Pizza moet 16.000 NIS ($4.400) aan schadevergoeding betalen aan Sammy Kanter.
Hamas is blut en eist geld: 'Geen geld - geen rust'
Posted on Tuesday, March 05, 2019
Nadat Hamas weigerde nog meer geld van Qatar te accepteren, lijkt er nu een gat te ontstaan in de begroting van de door de terreurorganisatie bestuurde Gazastrook. Nu ontbreekt het geld om de salarissen te betalen, en eist Hamas dit geld van Israël.
Arabische journalist: 'Atoombom op Israël? Het kan me niet schelen!
Posted on Tuesday, March 05, 2019
De 'Palestijnse' Arabische journalist Dr. Nasser Al-Lahan, hoofdredacteur van het in 2005 in de Palestijnse Autoriteit opgerichte persbureau Ma'an, zei onlangs in een televisie-interview dat Israël zo arrogant was dat iedereen een kernbom naar het land zou gooien uit woede.
Video van de dag: Winterse beelden uit Israël
Posted on Tuesday, March 05, 2019
De winter van 2019 zal als een bijzonder regenachtige winter in onze herinnering blijven. De waterstand van het Meer van Galilea heeft voor het eerst in meer dan twee jaar de onderste rode lijn overschreden en blijft stijgen. Deze video toont ons indrukken uit Israël in de winter van 2019.
Palestijnen beledigen VS-gezant Jason Greenblatt
Posted on Monday, March 04, 2019
In een bijzonder botte slag tegen de regering-Trump schreef de officiële krant van de Palestijnse Autoriteit afgelopen weekeinde, dat de onbekwaamheid van de speciale VS-gezant Jason Greenblatt moet liggen aan het Downsyndroom, waaraan deze zou lijden.
Is Netanyahu een instrument van God?
Posted on Monday, March 04, 2019
Bij de komende verkiezingen in Israël gaat het ten diepste niet om het verdelen van Jeruzalem of het opgeven van de Bijbelse gebieden Judea en Samaria, maar om een morele kwestie: moet een zeer succesvol staatsman opstappen omdat hij verdacht wordt van corruptie?
Auto-aanval in Samaria, 2 Israëlische soldaten gewond
Posted on Monday, March 04, 2019
Bij een auto-aanval in het Binjamin-district in Samaria raakten zondagavond twee Israëlische soldaten gewond, waaronder een officier die ernstig gewond raakte. Twee van de aanvallers overleefden het niet. Hamas verwelkomde de terreuraanslag.
Cyberaanval onthult ernstige gebreken in beveiliging
Posted on Monday, March 04, 2019
Maar liefst een miljoen Israëlische websites, waar­onder die van grote banken en telecom­bedrijven, werden in het weekend gehackt. De websites in kwestie waren slechts voor een korte periode offline, vervangen door de tekst 'Jeruzalem is de hoofdstad van Palestina #OpJeruzalem'.
Video van de dag: 80 meter omlaag naar de treinen
Posted on Monday, March 04, 2019
Deze video toont het afdalen naar de perrons van het nieuwe Yitzchak Navon station in Jeruzalem. De rails liggen 80 meter onder de grond, daarom heb je vier verschillende roltrappen nodig voordat je in de trein kunt instappen. Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij je tijdplanning.
Airbnb zit in de nesten door boycot van Joodse huizen
Posted on Sunday, March 03, 2019
Na Florida waarschuwt ook Texas Airbnb dat het ernstige juridische stappen zal ondernemen in verband met het op een zwarte lijst plaatsen van Joodse huizen op de 'Westelijke Jordaanoever'.
Gantz in plaats van Netanyahu? Israël is diep verdeeld
Posted on Sunday, March 03, 2019
Het besluit van procureur-generaal Avichai Mandelblit om premier Netanyahu te beschuldigen van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk, in afwachting van een hoorzitting, zou heel goed de uitslag van de komende verkiezingen kunnen bepalen.
VS sluit consulaat voor Palestijnen in Oost-Jeruzalem
Posted on Sunday, March 03, 2019
Het consulaat van de VS in Oost-Jeruzalem, dat Palestijnse Arabieren bediende, wordt maandag gesloten, en de bureaus verhuizen naar de nieuwe Amerikaanse ambassade in West-Jeruzalem. Van Palestijnse zijde kwam kritiek op deze verhuizing.
Commentaar: De strop aanhalen bij de terroristen
Posted on Sunday, March 03, 2019
Door hun totaal verschillende standpunten betreffende Israël worden grote verschillen tussen de Britse partijen Labour en Conservatieven zichtbaar. Labourleider Corbyn noemt Hezbollah en Hamas zijn vrienden, minister Javid verbiedt elke steun aan terreurorganisatie Hezbollah.
ICNN-video: Gaza (5), David Bing uit kibboets Kfar Aza
Posted on Sunday, March 03, 2019
Kort na de rakettenregen uit de Gazastrook, op 12 en 13 november 2018, maakte het Israel CNN video team opnamen over het leven onder de terreur van Hamas. In deel 5: Kibboets Kfar Aza, een gesprek met uit Nederland afkomstige aardappelboer David Bing.
Video van de dag: Rivieren en bloemen in het noorden
Posted on Sunday, March 03, 2019
Deze video toont ons impressies van de natuur uit het noorden van het land. Door de vele regens zijn de rivieren weer vol water. We bewonderen de natuur bij de Jarden rivier, bij de Hasbani rivier, in de Hula vallei, bij de doopplaats Yardenit en aan het eind zien we de waterval van de Ayun rivier.
Jeruzalem, We hebben een probleem
Posted on Friday, March 01, 2019
Soms zou ik willen dat ik in dat Israëlische ruimte­vaartuig was dat deze week naar de maan vertrok. Maar helaas hebben de juridische problemen van Netanyahu Israëls luidruchtige verkie­zings­campag­nes opgestuwd tot ongekende niveaus van waanzin.
Trommelende bruid baart opzien in sociale netwerken
Posted on Friday, March 01, 2019
De negentienjarige Shira Hershkovitz droomde ervan om op haar eigen trouwdag het slagwerk te bespelen. Begin deze maand heeft ze deze droom waar kunnen maken, tot schande en verbijstering van de ultraorthodoxe Joodse autoriteiten in Israël.
Volgens sommige Israëli's is Netanyahu's tijd voorbij
Posted on Friday, March 01, 2019
Voor het eerst in de geschiedenis van Israël werd donderdag een zittende premier geconfronteerd met officiële aanbevelingen om hem te vervolgen voor corruptie. De politieke tegenstanders van premier Benjamin Netanyahu riepen hem op, om meteen af te treden.
Muziekvideo: Zingend de Shabbat binnengaan
Posted on Friday, March 01, 2019
Terwijl in de Bijbellezingen dit weekeinde onder andere het shabbatsgebod nog eens wordt onderstreept, zingt Jonathan Settel ons in deze medley toe: 'Shabbat Shalom'.
Shabbatslezingen 2 maart: Tabernakel, Tempel en Gemeente
Posted on Friday, March 01, 2019
De Bijbelgedeelten gaan over de bouw van de Tabernakel. De Heer geeft mensen wijsheid voor het maken van voorwerpen voor de Tabernakel, en later voor de Tempel. In het Nieuwe Testament gaat het over een geestelijk huis, een gemeente van gelovigen, gebouwd op Jezus Christus.
Video van de dag - De woestijn bloeit
Posted on Friday, March 01, 2019
Het Israel Today team was een paar dagen geleden in de Negev woestijn, om precies te zijn in Nof Tsukim. Onze cameraman legde wat indrukken vast van de nu bloeiende woestijn. Ter plaatse werd verteld dat de woestijn al sinds vijf jaar niet meer zo had gebloeid als deze winter.