December 2019

Eindelijk hulp voor Israël in de oorlog tegen Iran
Posted on Tuesday, December 31, 2019
De Israëlische en Arabische media luiden de noodklok, dat een oorlog tussen Iran en de Joodse Staat nu onvermijdelijk is. Zondag kreeg Israël eindelijk hulp van het Amerikaanse leger in de strijd tegen Iran en zijn talrijke bondgenoten in het Midden-Oosten.
Orthodoxe Joden die een soort Kerstfeest vieren
Posted on Tuesday, December 31, 2019
Het reguliere westerse kerstfeest is voorbij. Maar in Israël versieren veel orthodoxe Joden nu dennenbomen en wachten op de komst van een alternatieve versie van de Kerstman. Schokkend, menen sommigen, het is een symbool van het christendom, het is afgodendienst.
Als er maar vrede was....
Posted on Tuesday, December 31, 2019
‘Over de hele wereld lijden in totaal 78 miljoen mensen honger. Israël is een van de weinige landen die oplos­singen kunnen vinden voor het immense honger­probleem, en het begin van die oplossingen is er al’, zegt Rami Dabbas, onze correspondent in Jordanië.
Toerisme: Dertien grappige foto's uit Tel Aviv
Posted on Tuesday, December 31, 2019
Deze week geen video, maar een serie grappige foto's, gemaakt in Tel Aviv door de fotograaf Evyatar Dayan, die oog heeft voor contrasten en overeenkomsten. De nieuwswebsite Israel21c zette ze voor ons op een rijtje.
Wat betekent goedkoop Amazon voor Israëls economie?
Posted on Monday, December 30, 2019
De Amerikaanse internet­gigant Amazon is in Israël aangekomen, en biedt veel Amerikaanse producten aan die veel goedkoper zijn dan in de Israëlische winkels, al kan het transport lang duren. De vraag is, of het de winkelprijzen in Israël omlaag zal brengen.
Vandaag is de laatste dag van Chanoeka
Posted on Monday, December 30, 2019
Zondagavond staken we de achtste kaars van de Chanoeka kandelaar aan, de Chanoekia. Hiermee komt er een einde aan het acht dagen durende feest, dat het wonder van de olie bij de tempel­inwijding gedenkt. Maar het wonder van Chanoeka blijft altijd aanwezig.
Archeologie: Landbouw in het oude Israël
Posted on Monday, December 30, 2019
De agrarische sector in Israël, dat voor meer dan de helft uit woestijn­land­schap bestaat, floreert. Israël loopt voorop bij de wereldwijde export van land­bouw­producten. Citrus­vruchten, zoals de bekende Jaffa-sinaas­appels, maar ook bloemen en wijn, zijn belangrijke export­producten.
De Cheese Challenge, die een boycot verhinderde
Posted on Sunday, December 29, 2019
Prof. Hatem Bazian, een Palestijn die lesgeeft over de Islam aan de Universiteit van Berkeley, Californië, riep op tot een boycot van de supermarkten van Trader Joe omdat hij Israëlische fetakaas verkoopt. Na een Facebook-actie nam de verkoop ervan juist sterk toe.
Israël is gastheer van Wereld­kampioen­schap Gamen
Posted on Sunday, December 29, 2019
De Staat Israël zal in november 2020 in Eilat het wereld­kampioen­schap elektronische sporten organiseren, zo heeft de International Electronic Sports Federation bekend gemaakt. Dit is het grootste en meest prestigieuze evenement op het gebied van gaming ter wereld.
Winter in Israël, sneeuw op de berg Hermon
Posted on Sunday, December 29, 2019
De berg Hermon werd zaterdag voor het eerst in dit seizoen voor bezoekers geopend. Voor het skiën ligt er nog niet genoeg, maar voor een sledetocht en een sneeuwpop waren de 35 centimeter sneeuw beneden en 60 centimeter bovenop de berg altijd genoeg.
Medisch: BiomX: Een hamer op zoek naar spijkers
Posted on Sunday, December 29, 2019
In het medische artikel van vorige week keken we naar het microbioom, de grote aantallen microben in en om ons lichaam. Dit vervolgartikel gaat over fagen, een lange tijd vergeten methode om met behulp van virussen ongewenste microben selectief te vernietigen.
Netanyahu blijft top­kandidaat van de Likoed­partij
Posted on Friday, December 27, 2019
Na de voorverkiezingen voor het voorzitter­schap van de Likoed­partij, die donderdag werden gehouden op aandringen van uitdager Gideon Sa'ar, bleek Netanyahu vanochtend het vertrouwen te hebben van een over­weldi­gende meerder­heid van de Likoedleden.
Video: Vrolijk Chanoeka in Jeruzalem
Posted on Friday, December 27, 2019
In Jeruzalem heerst een Chanoeka-sfeer. Op elke straathoek worden de bij het feest behorende soefganiot in alle variaties aangeboden. De straten zijn feestelijk versierd, en elke avond wordt een kaars meer aangestoken op de Chanoekia, de negenarmige Chanoeka-kandelaar.
Afrikaanse Schoon­heids­koninginnen bezochten Israël
Posted on Friday, December 27, 2019
Een delegatie van vijf schoonheidskoninginnen uit West Afrika bezocht vorige week op uitnodiging Israël, en ontmoette daarbij vrouwen die Israëlische bedrijven leiden, en maakten kennis met innovaties die door Israëlische vrouwen worden geleid.
Plant olijfbomen op uw naam in het Heilige Land!
Posted on Friday, December 27, 2019
De woestijn en de dorre plaatsen zullen vrolijk zijn, de wildernis zal zich verheugen en in bloei staan als een roos', profeteerde Jesaja (35:1), en dat zien we voor onze ogen gebeuren in de Negev woestijn, die Israel Today samen met vele anderen weer in cultuur brengt.
Muziekvideo: 'O Come, O Come, Immanuel'
Posted on Friday, December 27, 2019
O kom, o kom, Immanuël, verlos uw volk, uw Israël,
herstel het van ellende weer, zodat het looft uw naam, o Heer!
Is een bekend Kerstlied. Joshua Aaron zingt het in het Engels en Hebreeuws in de Davidstoren in Jerusalem.
Shabbatslezingen: Gods dromen worden werkelijkheid
Posted on Friday, December 27, 2019
'Voorzeker, de Heere HEERE doet niets tenzij Hij Zijn geheimenis heeft geopenbaard aan Zijn dienaren, de profeten', schreef de profeet Amos. God kondigt tevoren aan wat Hij gaat doen, door dromen en door profeten, opdat wij Gods hand erin herkennen.
Verkiezingen, verkiezingen en weer voorverkiezingen
Posted on Thursday, December 26, 2019
De verkiezing van de voorzitter van de Likoed­partij, die deze donderdag wordt gehouden, is misschien wel belangrijker dan de eigenlijke verkiezing van een nieuwe Knesset. Uitdager Gideon Sa'ar denkt, dat hij een betere partijleider is dan Bibi en beter in staat een regering te vormen.
Rashida Tlaib: Chanoeka-groet met een gespleten tong
Posted on Thursday, December 26, 2019
De Israëlische presentator van i24 News laat niets heel van de dubbelhartige Chanoeka-groet van de Amerikaanse politica Rashida Tlaib. Net als de Palestijnse leiders in Ramallah heeft Tlaib goed geleerd om met een gespleten tong te spreken.
Christenen in Israël zijn vooral Arabieren
Posted on Thursday, December 26, 2019
Kort voor het Kerstfeest publiceerde het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn rapport over 2019, waaruit blijkt dat het aantal christenen dat in Israël woont ongeveer even snel groeit als de Joodse bevolking, terwijl de moslimbevolking sneller groeit dan beide.
Video: Vrolijk Kerstfeest uit Israël
Posted on Thursday, December 26, 2019
In veel plaatsen van Israël wordt het kerstfeest gevierd, met de onvermijdelijke kerstman op een kameel (rendieren gedijen hier niet), versierde kerstbomen en andere versieringen en kerstliederen. In deze video enkele opnamen uit Nazareth, Jaffa, Haifa en Jeruzalem.
Defensie: Wat vragen kinderen hun ouders in de IDF?
Posted on Thursday, December 26, 2019
Het Israëlische leger maakt in Israël deel uit van het dagelijks leven. Er zijn veel gezinnen waarvan een ouder, of allebei. In deze video krijgen kinderen uit zulke gezinnen de kans om hun ouders vragen te stellen. Wat interesseert de kinderen het meest?
Gelukkige Chanoeka vanuit de ruimte!
Posted on Wednesday, December 25, 2019
Jessica Meir kan geen kaarsen aansteken tijdens haar bezoek aan het internationale ruimtestation, maar ze heeft wel de juiste sokken ingepakt. 'Gelukkige Chanoeka aan allen die het op Aarde vieren' twittert ze, met een foto van haar Chanoeka sokken en een blik op de verre Aarde.
Naim en Samuel – wie zijn zij?
Posted on Wednesday, December 25, 2019
Ieder mens heeft een naam, ieder mens heeft een verhaal en ieder mens is het centrum van de wereld. Vaak zien we elke dag dezelfde gezichten. Maar we zien hen vaak als levende stilstaande beelden. Weer een mens in de natuur. Meer weten we niet over hen.
Simcha Blass en de Israëlische waterrevolutie
Posted on Wednesday, December 25, 2019
Simcha Blass was een Pools-Israëlische ingenieur en uitvinder. Hij heeft een cruciale rol gespeeld bij de watervoorziening in Israël. Samen met zijn zoon Yeshayahu ontwikkelde hij de druppelirrigatie. Maar boven alles bleef het zionisme voor hem het belangrijkste doel in zijn leven.
Israëlische televisieserie geëerd door New York Times
Posted on Wednesday, December 25, 2019
Israëlische TV-series, gebaseerd op ware gebeur­tenis­sen, worden veel bekeken en zijn kassuccessen. The New York Times beoordeelde een aantal inter­natio­nale TV-series van de laatste tien jaar, en Israëlische producties kregen de eerste en achtste plaats op de lijst.
Pro-Palestijnse activist gebruikt Jezus voor politiek doel
Posted on Tuesday, December 24, 2019
De beruchte Britse graffiti­kunstenaar Banksy opende een paar jaar geleden een propaganda-hotel in Bethlehem. Nu spot hij feitelijk met Jezus door met een kerststal de Palestijnse nationalistische beweging te promoten. Jezus kwam niet als boegbeeld van een politieke agenda.
Veel toeristen in Palestina bezoeken 'Joodse' plaatsen
Posted on Tuesday, December 24, 2019
De Palestijnse Autoriteit beroemt zich op een record­toerisme van meer dan 3 miljoen bezoekers – ondanks de 'bezetting – maar de toeristen bezoeken veelal historische plaatsen die alleen bekend zijn geworden door de Joodse historie!
Toerisme: Bethlehem in de winterse sneeuw
Posted on Tuesday, December 24, 2019
In deze kersttijd brengen we een kort bezoek aan Bethlehem. Niet het bombastische, overwegend islamitische Bethlehem dat het christelijke kerstfeest viert met een enorme overvolle kerstboom en vuurwerk, maar een verstild Amerikaans Bethlehem onder een deken van sneeuw.
Internationaal Strafhof tegen de Joodse Staat
Posted on Monday, December 23, 2019
De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof wil onderzoeken of Israël tijdens de Gaza-oorlog in 2014 oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Net als de Makka­beeën van weleer, kampt het Israëlische leiderschap nu met internationale dreigingen die ons willen vernietigen.
Labour verloor verkiezingen, met hulp van Hamas
Posted on Monday, December 23, 2019
Na de grote verkiezingsoverwinning van de Britse Conservatieven op de Labour partij van Jeremy Corbyn ontstaat er een duidelijker beeld van de hand van God in dit alles. Een door Corbyn geleide regering zou de Britse Joodse gemeenschap in ernstige problemen brengen.
Palestijn die land verkocht aan Joden, is nu dood
Posted on Monday, December 23, 2019
Een Palestijnse man, die naar verluidt eigendommen verkocht aan Joodse kopers, werd zondag dood verklaard in een ziekenhuis in de Palestijnse 'hoofd­stad' Ramallah. Het Palestijnse regime, dat zegt naar vrede te streven, handhaaft toch een racistische wet die dit verbiedt.
Netanyahu: Strijd tegen antisemitisme nog niet voorbij
Posted on Monday, December 23, 2019
Premier Benjamin Netanyahu stak zondagavond samen met de Amerikaanse ambassadeur David Friedman bij de Klaagmuur de eerste kaars aan van het Chanoeka-feest. Hij sprak zich daarbij uit over het antisemitisme van onze tijd, nu van het Internationaal Gerechtshof.
Scholieren vierden liever Kerstfeest dan Chanoeka
Posted on Monday, December 23, 2019
Israëli's blijken steeds meer belangstelling te tonen voor het Kerstfeest, en doen er in enkele plaatsen zelfs aan mee. Maar toen middelbare scholieren in Herzliya de christelijke feestdag kozen boven Chanoeka als winterfeest, veroorzaakte dit een vuurstorm in de stad.
Archeologie: Herodes' heidense tempel
Posted on Monday, December 23, 2019
Herodes de Grote, wiens rol in de kerstgeschiedenis u ongetwijfeld wel weet, staat bekend om de uitbreiding van de Tweede Tempel in Jeruzalem. Wist u, dat hij daarnaast ook heidense tempels heeft gebouwd voor de Romeinse keizer Augustus?
Grootste chanoekia van Midden-Oosten staat in Sderot
Posted on Sunday, December 22, 2019
Als symbool van steun voor de bewoners van het grens­gebied van de Gaza­strook van vrienden buiten Israël, werd dinsdag een gigantische chanoekia ingehuldigd, die vanuit Neder­land naar Sderot was overgebracht.
Hamas roept op tot aanvallen op Israëlische burgers
Posted on Sunday, December 22, 2019
De terreurorganisatie Hamas wil de gewapende strijd tegen Israël in Judea en Samaria en de Arabische stadsdelen van Jeruzalem intensiveren en heeft daarom opgeroepen tot escalatie van de aanvallen op Joden 'op de bezette Westbank', meldt het nieuwsportaal Arutz 7,
'Wat ik de Palestijnen heb aangedaan als IDF-soldaat'
Posted on Sunday, December 22, 2019
Tegenstanders van Israël, zowel in binnen­land als buiten­land, hebben onder de vlag 'Breaking the Silence' veel verhalen opge­blazen van een heel klein groepje IDF-soldaten over mishan­deling van Pales­tijnen. Het is nu tijd om de stilte hierover te door­breken en te spreken.
Protesten tegen Shabbat-bussen in Tel Aviv
Posted on Sunday, December 22, 2019
Zaterdagavond, na het einde van Shabbat, demon­streer­den enkele honderden mensen in Tel Aviv voor het huis van de burgemeester, Ron Huldai, tegen de bussen die al enkele weken op Shabbat rijden, wat zij als een stap in de richting van secularisatie van de Joodse Staat beschouwen.
Medisch: Verandert het micro­genoom de genees­kunde?
Posted on Sunday, December 22, 2019
In Israël wordt al een aantal jaren uitgevoerd naar het microbioom, de grote aantallen microben die zich in en op ons lichaam bevinden. Dit onderzoek zal helpen bij het voorspellen, diagnosticeren en behandelen van een breed scala aan aandoeningen en ziekten.
ICNN-video: David Rubin in Shiloh, Samaria
Posted on Sunday, December 22, 2019
In deze video maken we kennis met David Rubin, die 21 jaar geleden uit de VS naar Shiloh kwam. Na een terreuraanslag realiseerde hij zich, hoeveel kinderen hier lijden aan trauma's door aanslagen, en richtte het Shiloh Israel Children's Fund op om van de trauma's te herstellen.
Steeds grotere aantallen Joden komen thuis in Israël
Posted on Friday, December 20, 2019
Israël is een immigratieland. Dit jaar kwamen twintig procent meer immigranten het land binnen dan vorig jaar. Het zijn niet alleen golven van Joden die terug­keren naar hun oude vaderland, ook grote aantallen gast­arbeiders en illegale immigranten bevolken het land.
Snelle treinverbinding Jeruzalem-Tel Aviv geopend
Posted on Friday, December 20, 2019
Jarenlang werd de opening van de directe sneltrein­verbinding tussen Jeruzalem en Tel Aviv uitgesteld. Nu is het eindelijk zover. De trein legt in slechts een half uur het 57 kilometer lange traject tussen beide steden af, over negen bruggen en door vijf tunnels.
Eliane Müller: Aan alle goede dingen komt een einde
Posted on Friday, December 20, 2019
Vier maanden lang werkte Eliane als stagiaire bij de Israel Heute redactie. Kort voor haar terugvlucht naar Duitsland vatte ze haar indrukken uit Israël samen: Het is nauwelijks te geloven, maar mijn tijd hier is nu ook voorbij. Nu is het tijd om afscheid te nemen.
Muziekvideo: Kom naar huis, na 2000 jaar
Posted on Friday, December 20, 2019
Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Migranten, op 18 december, publiceerde het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek de aantallen immigranten in het Heilige Land, een aantal dat met de jaren toeneemt. Deze video roept op: Kom naar huis.
Shabbats­lezingen: God spreekt in dromen
Posted on Friday, December 20, 2019
In de Bijbel lezen we meermalen, dat God tot mensen spreekt in een droom. Denk aan de dromen van Jozef, de schenker en de bakker, en aan Gods waar­schu­wing aan Jozef, de man van Maria. In deze tijd lezen we over moslims aan wie Jezus in een droom verschijnt.
Turkije wordt snel de volgende vijand van Israël
Posted on Thursday, December 19, 2019
Turkije is nu een actief lid geworden van de anti-Israëlische as die door Iran wordt geleid, maar het land behoudt zijn onafhankelijkheid bij operaties tegen de Joodse Staat, terwijl het zijn samenwerking met Hamas uitbreidt.
Is Libanese informatie over 'Deal van de Eeuw' correct?
Posted on Thursday, December 19, 2019
De Libanese nieuwszender Al Mayadeen publiceerde maandag­avond een bericht over de zogenaamde 'deal van de eeuw' - het vredesplan dat de Amerikaanse president Donald Trump uitwerkt voor Israël en de Palestijnse gebieden. Maar hoe betrouwbaar is dit?
Oude station van Jeruzalem verwelkomt alle culturen
Posted on Thursday, December 19, 2019
Het oude station van Jeruzalem, sinds zes jaar een groot amusementscomplex met cafés, restaurants en boetieks, verwelkomt bezoekers op een heel bijzondere manier. Grote posters verwelkomen gasten met 'Namaste', een Indiaas gebaar dat 'buigen voor u' betekent.
Weer raket uit de Gaza­strook; infiltratie verhinderd
Posted on Thursday, December 19, 2019
Woensdagnacht klonken weer de sirenes in het zuiden van het land, in Sderot en het dorp Ibim. Om 2.33 uur plaatselijke tijd werd vanuit de Gazastrook de zoveelste raket afgeschoten. De Iron Dome lucht­verdedi­ging kon de raket afweren, niemand raakte gewond.
Defensie: Pittige officiersopleiding voor vrouwen
Posted on Thursday, December 19, 2019
Vrouwen doen niet onder voor mannen in het Israëlische leger. Ook zij ondergaan een stevige training, om opgewassen te zijn tegen de gevaarlijke situaties waarmee zij te maken krijgen. In deze video opnamen van een pittige officiersopleiding.
Palestijnen pushen alternatieve universitaire kennis
Posted on Wednesday, December 18, 2019
Waarom laten we de Palestijnen ongehinderd hun wijd­verbreide complot­theorieën verkondigen, die geen rekening houden met bewezen feiten, Bijbelse verslagen en archeologische vondsten, en alleen Palestijnse politieke doelen ondersteunen?
Palestijnse TV: 'Wij zijn de enigen die de dood vieren'
Posted on Wednesday, December 18, 2019
Palestijnse media blijven het terrorisme aanmoedigen door de plegers van zelfmoordaanslagen te verheerlijken en hen een beloning van 72 maagden in de hemel in het vooruitzicht te stellen. 'Wij zijn de enigen die het nieuws van het huwelijk van een martelaar vieren.'
Intel koopt Israëlisch bedrijf voor 2 miljard dollar
Posted on Wednesday, December 18, 2019
Kort voor Kerstfeest gaf de Amerikaanse chip­fabrikant Intel zichzelf een cadeautje door de aankoop voor twee miljard US dollar van het Israëlische high-tech bedrijf Habana Labs, fabrikant van processor­chips voor kunst­matige intelligentie.
Populair ijsmerk Ben & Jerry's maakt Verkiezingsijs
Posted on Wednesday, December 18, 2019
Wat, alweer verkiezingen? Sommigen zijn erdoor geïrriteerd, anderen laat het volledig koud - in de letterlijke zin van het woord. Het ijsmerk Ben & Jerry's, dat vrij populair is in Israël, heeft de huidige politieke onrust aangegrepen om een nieuwe smaak te lanceren.
Techniek: Toporovsky’s wonderploeg
Posted on Wednesday, December 18, 2019
Een paar oude mensen in Rishon LeZion kennen Yitzjak Lieb Toporovsky nog wel. Hij werd in 1866 geboren, en is van onschatbare waarde geweest als hervormer van de traditionele houten ploeg die in het heilige land in gebruik was.
Een schreeuw om hulp vanuit Bethlehem
Posted on Tuesday, December 17, 2019
De echte reden voor christelijk lijden in de geboorte­plaats van Jezus is een bewuste zuivering van de eens overwegend christelijke stad van christelijke inwoners. De kerst­vieringen van nu in Bethlehem zijn niet meer dan een podium voor Palestijnse nationalistische propaganda.
Wie zijn die Israëli's die Corbyn steunen, en waarom?
Posted on Tuesday, December 17, 2019
Als je de reacties van de grote nieuwsagentschappen in Israël op de uitslag van de Britse verkiezingen leest, krijg je de indruk dat de Israëli's de hardnekkige antisemiet Jeremy Corbyn hebben gesteund. Wie zijn die Israëli's en waarom steunen zij hem?
Wilde zwijnen voelen zich thuis in Haifa
Posted on Tuesday, December 17, 2019
De derde stad van Israël wordt geteisterd door een plaag van wilde zwijnen en weet niet hoe deze te beheersen. Nu het diervriendelijke stadsbestuur afschieten heeft verboden, hebben ze geen natuurlijke vijanden meer. 'We leven in de jungle', klagen de inwoners.
Steeds meer toeristen bezoeken Jeruzalem
Posted on Tuesday, December 17, 2019
Dit jaar is het aantal toeristen in Jeruzalem met 38 procent gestegen, en in 2019 bezochten ongeveer 4,8 miljoen bezoekers de hoofdstad. Daarmee is, volgens het Britse bedrijf Euromonitor, het toerisme er het meest toegenomen. Tel Aviv ontving dit jaar rond de 3 miljoen gasten.
Toerisme: Hikers Israel Today genieten van de natuur
Posted on Tuesday, December 17, 2019
Ondanks het feit dat de Negev Woestijn nachten op dit moment extreem koud zijn, geniet de internationale groep hikers van Israel Today van de majestueuze vergezichten, het zeldzame plantenleven en de prachtige zonsopgangen en zonsondergangen.
Filternet wordt Solconmail op 1 januari
Posted on Tuesday, December 17, 2019
Een berichtje voor de lezers met een @filternet.nl mailadres: Filternet komt per 1 januari te vervallen. Wilt u daarom voor die tijd uw e-mail adres wijzigen. In veel gevallen heeft u een @solconmail.nl adres, maar een aantal lezers kiezen misschien voor een andere provider, en we willen hen niet kwijt.
Palestijnse verkiezingen – met een heel ander doel
Posted on Monday, December 16, 2019
In tegenstelling tot Israël, dat de derde verkiezing binnen een jaar voorbereidt, heeft de Palestijnse Autoriteit al lang geen verkiezingen meer gehouden. Maar ze hebben daar een totaal ander doel, wat Hamas betreft: Palestijnen verenigen voor de 'bevrijding van Palestina'.
Brengt Brazilië zijn ambassade naar Jeruzalem?
Posted on Monday, December 16, 2019
Het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem kan een riskante stap zijn voor een land. Niet alleen Arabische landen dreigen met ver­geldings­maat­regelen, ook progressieve Europese landen kunnen negatief reageren op de verplaatsing van een ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.
Onderwijscentrum 'Licht van Vreugde'
Posted on Monday, December 16, 2019
In deze maand, waarin we het Chanoekafeest van de herinwijding van de Tempel vieren, het feest van een wonder, bezoek we het onderwijscentrum 'Or Simcha' waar bijna dagelijks een klein wonder gebeurt, dat verwaarloosde kinderen weer hoop krijgen.
Een droge november­maand, en nat in december
Posted on Monday, December 16, 2019
Israël wordt relatief harder getroffen door de klimaat­verandering dan de meeste andere landen. Er valt minder regen dan voorheen. Door middel van landbouw, ontzilting van zeewater en waterbeheer is Israël goed op weg bij de voorbereiding op een drogere en warmere toekomst.
Archeologie: Modi'in, de stad van Judas Maccabeüs
Posted on Monday, December 16, 2019
In de stad Modi'in wordt je het hele jaar door herinnerd aan het komende Chanoeka feest, dit jaar van 22 tot 30 december. Tijdens dit feest wordt op de negenarmige Chanoeka-kandelaar elke dag een lichtje meer ontstoken, herinnerend aan de herinwijding van de Tempel.
Sport: Israëlische en Iraanse judoka's omarmen elkaar
Posted on Sunday, December 15, 2019
Een Israëlische en een Iraanse judoka omarmden elkaar voordat ze in China deelnamen aan de wereld­kampioen­schappen. Bij eerdere wedstrijden in Japan werd de Iraniër door zijn land gedwongen, zich terug te trekken om niet tegen de Israëli te hoeven aantreden.
ICNN-video: Corinne Sudai in Elon Moreh, Samaria
Posted on Sunday, December 15, 2019
In deze video maken we kennis met Corinne Sudaï, een Nederlandse Joodse vrouw (van Franse oorsprong) die Alijah heeft gemaakt en nu in Elon Moreh woont: midden in Samaria, het hartland van Israël, waar ook het graf van Jozef zich bevindt.
Algen uit de woestijn
Posted on Sunday, December 15, 2019
In het R&D-instituut van cHatzevah, in de Arava woestijn, wordt onderzoek gedaan naar algen. Men wil hier bepaalde stoffen uit woestijnplanten winnen, die een positief effect blijken te hebben op de bestrijding van neuro­degeneratieve ziektes zoals de ziekte van Alzheimer.
Messiaanse leiders in VS prijzen standpunt van Trump
Posted on Friday, December 13, 2019
De Alliance for Israel Advocacy (AIA), een Messiaans-Joodse lobby in Washington DC, prees de regering-Trump voor haar gedurfde en nauwkeurige verduidelijking op 18 november, dat de Israëlische nederzettingen niet in strijd zijn met het internationale recht en dus niet illegaal zijn.
Stagiaire Edda Schmidt neemt afscheid van Jeruzalem
Posted on Friday, December 13, 2019
Wat zijn die drie maanden van mijn journalistieke stage bij snel voorbij gegaan! Verbazing­wekkend hoe snel de tijd gaat. Ik herinner me de dag, dat ik hier op kantoor achter mijn bureau zat en mijn eerste artikel schreef, alsof het gisteren was.
De Kerstman komt vroeg naar Jeruzalem
Posted on Friday, December 13, 2019
Allerlei wilde theorieën doen de ronde in Jeruzalem, over wie die in het rood geklede man is die op een kameel in de Heilige Stad rondrijdt. Is het Elia? Is het een bedoeïen die het koud heeft? Of is de Kerstman de weg kwijt geraakt?
Shabbatslezingen: Mij komt de wraak toe
Posted on Friday, December 13, 2019
De geschiedenis van Dina zul je niet in de Kinder­bijbel aantreffen. Na een verkrachting nemen twee van haar broers verschrikkelijk wraak. De Bijbel leert ons, wraak aan God over te laten, en alleen op Zijn bevel te strijden, en niet zomaar kwaad met kwaad te vergelden.
Muziekvideo: Ik ben Uw gunstbewijzen niet waard
Posted on Friday, December 13, 2019
Nu werkt de video wel.
Bij zijn terugkeer uit Charan, met vrouwen, kinderen en kudden vee, vreest Jakob zijn broer Ezau te ontmoeten, en hij bidt tot God: Ik ben te gering voor al Uw gunst­bewijzen en voor al de trouw, die U aan uw knecht hebt bewezen. De Joodse zanger Yonatan Razel zingt de Hebreeuwse tekst uit Genesis 32:10.
Mainstream vs Sociale Media: De strijd om echt nieuws
Posted on Thursday, December 12, 2019
De beslissing van Israel Today, om geleidelijk over te stappen van gedrukte tijdschriften naar een volledig digitaal nieuwsportaal, is van cruciaal belang voor elk persbureau dat relevant wil blijven. Onze Duitse en Engelse uitgaven hebben al stappen in die richting gezet.
Hoog­gerechts­hof in het land van Humpty Dumpty
Posted on Thursday, December 12, 2019
Terwijl Israël geconfronteerd wordt met een stille, berekende justitiële staatsgreep, worden de stemmen steeds luider en luider van de oppositie die zich verzet tegen de rechters van het Hoog­gerechts­hof, die de plaats van de regering willen innemen.
Knesset ontbonden, we beginnen van voren af aan
Posted on Thursday, December 12, 2019
Nadat het premier Netanyahu, Blauw-Wit-leider Benny Gantz en de knessetleden niet is gelukt, een meerder­heids­regering te vormen, is de 22e Knesset om midder­nacht ontbonden. Over slechts één ding werden de partijen het eens, de verkiezingsdatum is 2 maart 2020.
Archeoloog: Joodse Tempel stond wèl op de Tempelberg
Posted on Thursday, December 12, 2019
De Tempelberg, het 36 hectare grote plateau, is het meest betwiste stukje grond ter wereld, dat verhitte discussies oproept. Stond hier de Tempel, of in de Stad van David? De archeoloog Eli Shukron verzekert Israel Today: ‘De Joodse tempel was op de Tempelberg, niet in de Stad van David!’
Defensie: Jongeren met handicap welkom in de IDF
Posted on Thursday, December 12, 2019
Het Israëlische leger (IDF) is het enige leger ter wereld dat mensen met speciale behoeften integreert, waar­onder jongeren met autisme en met extreme lichamelijke en ontwikkelings­beperkingen. Het heeft het Amerikaanse leger geïnspireerd tot navolging.
Wat zit er achter Erdogans tirades tegen Israël?
Posted on Wednesday, December 11, 2019
De Turkse leider klinkt meer en meer als het soort onverbiddelijke dictator die het gebied zou kunnen ontwrichten. Zijn staat van dienst wat betreft het schenden van mensenrechten, liegt er niet om. Hij presenteert Turkije als de enige verdediger van de Palestijnse Arabieren.
Netanyahu ontmoet politici uit 25 landen
Posted on Wednesday, December 11, 2019
Premier Netanyahu ontving maandag een delegatie van 25 ministers en afgevaardigden op zijn kantoor in Jeruzalem. De bijeenkomst vond plaats onder auspiciën van de Israel Allies Foundation, die samenwerkt met regeringen over de hele wereld om Israël te promoten.
Albanië prijst IDF-ingenieurs voor hulp na aardbeving
Posted on Wednesday, December 11, 2019
Na een zware aardbeving in Albanië gingen Israëlische militaire ingenieurs naar dit land om te beoordelen of licht beschadigde gebouwen veilig zijn. In een video­bood­schap aan premier Netanyahu prees premier Edi Rama de Israëlische ingenieurs en bedankte Israël voor de hulp.
Arabië neemt gevleugelde Mossad agent gevangen
Posted on Wednesday, December 11, 2019
Nee, dit is is geen sprookje uit '1001 Nacht', hoewel een actieve Arabische verbeeldings­kracht er een grote rol in speelt. In Arabische landen zijn een groot aantal onschuldige dieren als 'Israëlische spionnen' geëxecuteerd. De laatste arrestant is een gier....
Gal Gadot , Wonder Woman, is terug!
Posted on Wednesday, December 11, 2019
Na het grote succes van de eerste "Wonder Woman" - film, waarin Israëls favoriete filmster, Gal Gadot, de rol van de superheld Diana Prince, alias Wonder Woman, speelde, komt nu het langverwachte tweede deel in de bioscopen.
Jojoba olie uit Israël
Posted on Wednesday, December 11, 2019
Jojoba olie uit kibboets Chatzerim wordt verkregen uit de zaden van de jojobastruik. Deze plant wordt hier gekweekt en met gerecycled water bevochtigd via druppelirrigatie. De directeur van het bedrijf, Nati Barak, vertelde ons dat de jojobastruik uit de woestijnen van Mexico en Arizona komt.
Stop met de Jodenhaat in Palestijnse leerboeken!
Posted on Tuesday, December 10, 2019
Noorwegen bevriest fondsen voor het Palestijnse Ministerie van Onderwijs totdat de lastercampagne tegen Joden en Israël in het leerplan is gestopt. Ook de VN, Groot-Brittannië, de EU en de Verenigde Staten vinden de ophitsing in de Palestijnse schoolboeken onacceptabel.
Nogmaals de bouw van de Derde Tempel
Posted on Tuesday, December 10, 2019
Het artikel ' Nieuwe bevindingen – zou Israël al kunnen beginnen met bouw derde tempel?', dat we op 6 december publiceerden, is helaas te snel door de redactie geplaatst. We werken momenteel aan een artikel hierover, waarin archeologen aan het woord komen.
Video: Israëlische jeugd kiest voor verandering
Posted on Tuesday, December 10, 2019
'We hebben Waze gecreëerd, maar zijn de weg kwijt', zingen Israëlische jongeren in een virale YouTube-video. Nu de Israëlische regering in een impasse is geraakt, bijna een jaar na de eerste in een reeks verkiezingen, kiezen Joodse jongeren voor echte verandering.
Kerstfeest in het Aramees, gesproken in Jezus' dagen
Posted on Tuesday, December 10, 2019
Voor het eerst werd het kerstfeest op een openbaar plein in Israël gevierd met kerstliederen in het Aramees, uit de tijd van Jezus. Deze unieke historische gebeurtenis vond plaats op Shabbat in het Aramees-Maronitische dorp Bir'am in Opper Galilea, ten zuiden van de Libanese grens.
Duitse stafchef Eberhard Zorn bezoekt Israël
Posted on Tuesday, December 10, 2019
Eberhard Zorn, stafchef van de Duitse strijdkrachten, bezocht de afgelopen twee dagen Israël als gast van IDF-stafchef Aviv Kochavi. Het bezoek van de generaal is het eerste sinds zijn benoeming. Met top­functiona­rissen van de IDF werden operationele en strategische kwesties besproken.
Be'er Sheva moet de nieuwe toeristische attractie worden
Posted on Tuesday, December 10, 2019
Om het toerisme te stimuleren, nieuwe woonwijken te creëren en de metropool aan de rand van de Negev-woestijn in het zuiden van Israël te voorzien van een ‘groene long’, is twee jaar geleden het Be'er Sheva River Parks-project gelanceerd.
Frankrijk: Antizionisme is gelijk aan antisemitisme
Posted on Monday, December 09, 2019
In Frankrijk worden degenen die Israël haten om wat het is, een Joodse Staat, nu als antisemieten beschouwd. Het Franse parlement lijkt echter niet echt enthousiast over deze nieuwe wet. Volgens anti-zionistische Joden verbiedt deze wet kritiek op Israël.
Regen, bliksem en onweer leidden tot overstromingen
Posted on Monday, December 09, 2019
De winter lijkt Israël nu echt te hebben bereikt. Na een van de droogste novembermaanden ooit, veroorzaakte de zware regenval van gisteren zware overstromingen in veel delen van het land. Een jongeman raakte gewond door een blikseminslag.
Vesting van Sisera mogelijk ontdekt in noordelijk Israël
Posted on Monday, December 09, 2019
Israëlische archeologen geloven dat een bouwwerk, dat in het noorden van Israël werd ontdekt, toebehoorde aan Sisera, een vijandelijke commandant die werd gedood door de Joodse heldin Jael, zoals beschreven in het Bijbelboek Rechters, hoofdstuk 4.
ICNN-video: De chocoladefabriek in Hebrons heuvels
Posted on Monday, December 09, 2019
Joshua en Caleb Waller praten dit keer met Joe Zander, die vanuit Amerika Aliyah naar Israël maakte. In de heuvels van Hebron begon hij met een chocolade fabriek. Aansluitend een kort programma over Israëlische Innovatieve projecten op medisch gebied.
VN-Mensenrechtenprijs voor Palestijnse terreurgroep
Posted on Sunday, December 08, 2019
In Israël is men woedend over het besluit van het jaarlijkse VN-forum voor Bedrijfsleven en Mensenrechten in Genève om een Mensenrechten- en Bedrijfsleven-prijs toe te kennen aan de Palestijnse organisatie Al-Haq, die zich actief inzet voor de boycot van de Staat Israël.
Een normaal weekeinde, alleen rellen en drie raketten
Posted on Sunday, December 08, 2019
Het weekeinde ging weer voorbij zonder speciale incidenten. Vrijdag hielden 'vreedzame' demonstranten de traditionele Mars van de Terugkeer bij het grenshek van de Gazastrook, en zaterdagavond werden drie raketten afgevuurd op de stad Sderot.
Pro-Palestijnse studenten in VS kennen de feiten niet
Posted on Sunday, December 08, 2019
Pro-Palestijnse studenten aan de Universiteit van Berkeley (VS) blijken bedroevend onwetend van de feiten. Daarom is het in het tijdperk van nepnieuws van cruciaal belang om helder en vast­bera­den te reageren om nauwkeurig en duidelijk de waarheid te laten zien.
Nieuwe ontwikkelingen tegen de ziekte van Alzheimer
Posted on Sunday, December 08, 2019
Israëlische onderzoekers hebben een technologie ontwikkeld voor het transport van medicijnen binnen silicium nano­structuren naar de hersenen. Die geven een eiwit vrij, dat de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan remmen.
Nieuwe bevindingen – zou Israël al kunnen beginnen met bouw derde tempel?
Posted on Friday, December 06, 2019
Was wat we tegenwoordig de ‘Tempelberg’ noemen, eigenlijk gewoon een Romeins fort? Sinds de verovering van de stad Jeruzalem in 1967 is er intensief onderzoek gedaan door een aantal Joodse archeologen. Allemaal hebben zij onomstotelijk aangetoond dat de tempel in de stad van David lag, en niet op de Tempelberg zoals wij die kennen.
President Rivlin tot leiders: 'Zijn jullie gek geworden?'
Posted on Friday, December 06, 2019
De Israëlische president bekritiseerde de partijleiders van Blauw-Wit en Likoed voor hun koppigheid bij gesprekken over een regeringscoalitie en de steeds waarschijnlijker wordende derde verkiezingen. 'Ga akkoord en breng dit land weer op de rails.'
Verschillen in levensverwachting in Israëlische steden
Posted on Friday, December 06, 2019
Volgens informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek varieert de levens­verwachting van de Israëli's aanzienlijk, afhankelijk van de stad waar zij wonen. Van invloed zijn de sociaal-economische status en de aanwezigheid van ultra­orthodoxe bewoners.
Muziekvideo: Lied van hoop en gebed om bescherming
Posted on Friday, December 06, 2019
In het Bijbelgedeelte voor deze week lezen we o.a. over Jakobs leven in dienst van oom Laban en zijn vlucht, met vrouwen, kinderen en kudden vee. Een vlucht, waarbij hij zeker om Gods bescherming gebeden zal hebben. Daarover gaat ook de muziekvideo van deze week.
Shabbatslezingen: Gods volk keert terug naar Kanaän
Posted on Friday, December 06, 2019
God heeft aan Abraham en zijn nakomelingen het land Kanaän beloofd. Telkens weer leidt Hij hen terug naar dit land, of stuurt hen er tijdelijk uit weg na onge­hoor­zaam­heid. Denk aan Jakob in Charan, de Babylonische ballingschap en de Romeinse ballingschap.
Melk en honing vloeien ook bij de Palestijnen
Posted on Thursday, December 05, 2019
Ook de Palestijnen genieten van het Bijbelse land waar melk en honing rijkelijk vloeien. De buiten­landse media brengen bijna altijd negatief nieuws uit de betwiste gebieden, maar in werkelijkheid floreert de landbouw in de Palestijnse gebieden, mede door de hulp van Israël.
Defensie: Shaldag, de commando's van de luchtmacht
Posted on Thursday, December 05, 2019
De Sayeret Shaldag Unit is een special forces unit onder leiding van de Israëlische luchtmacht. Hij wordt beschouwd als een van de meest elite eenheden in de IDF. De meeste van hun operaties zijn geclassificeerd en niet bekend bij het publiek.
ICC: Onder­scheppen Gaza­vloot geen oorlogs­misdaad
Posted on Wednesday, December 04, 2019
Voor de derde keer wees het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een aanklacht af tegen Israël wegens oorlogs­misdaden tijdens het onderscheppen van de Mavi Marmara, het Turkse vlaggenschip van de vloot die in mei 2010 probeerde de zeeblokkade van de Gazastrook te doorbreken.
Israël behoort tot de tien sterkste landen ter wereld
Posted on Wednesday, December 04, 2019
Israël staat op de achtste plaats van de door US News and World Report opgestelde lijst van de sterkste landen ter wereld. Daarmee komt Israël voor landen met natuurlijke hulpbronnen, zoals Saoedi Arabië en Turkije, en rijkere landen zoals Canada en Zwitserland.
Dragen van een keppeltje in Jordanië ongewenst
Posted on Wednesday, December 04, 2019
Een groep religieuze Joden uit Israël werd de toegang tot Jordanië ontzegd omdat zij kippot (keppeltjes) en andere Joodse kledingstukken droegen. Pas na tussenkomst van de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken werd de groep toegelaten.
Hoe water in de woestijn terechtkwam
Posted on Wednesday, December 04, 2019
Water in de woestijn: Dat wonder werd altijd in verband gebracht met Mozes. Maar er bestaat ook nog een stille held die de kinderen van Israël meer water in de woestijn heeft gebracht dan wie ook: Levi Eshkol, de man die Israëls woestenij tot bloei bracht.
Palestijnse sportfunctionaris: Jeruzalem is niet Joods
Posted on Tuesday, December 03, 2019
De Palestijnse functionaris Jibril Rajoud zegt in een video op zijn Facebook-pagina, dat Jeruzalem alleen van hen is, het zal alleen islamitisch-christelijk zijn. Deze stormachtige toespraak toont opnieuw aan dat de Palestijnse leiding niet geïnteresseerd is in echte vrede.
Baron Edmond de Rothschild en de Israëlische landbouw
Posted on Tuesday, December 03, 2019
Sinds de zestiger jaren van de 19e eeuw kwamen er steeds meer Joodse zionisten naar Israël. Zij legden met hun eerste moshavs (agrarische nederzettingen) een fundament voor de latere stichting van de Staat Israël.
Verdienen Joodse vluchtelingen ook gerechtigheid?
Posted on Tuesday, December 03, 2019
Op 30 november herdacht de Staat Israël de deportatie van 900.000 Joden uit moslimlanden, veelal met achterlating van al hun bezittingen. Hun aantal is groter dan de omstreeks 750.000 Arabische vluchtelingen, die op verzoek of gedwongen Israël verlieten.
Toerisme: Een Shabbat in de woestijn
Posted on Tuesday, December 03, 2019
Onze Duitstalige woestijnreizigers brachten anderhalve week geleden de Shabbat door in de woestijn. 'De Shabbats­rust in de grote Ramon krater deed ons allemaal goed. Na drie dagen onder­weg in de woestijn, vierden we vrijdag­avond de Shabbats­maaltijd onder de sterren­hemel.'
In Hebron wordt een nieuwe Joodse wijk gebouwd
Posted on Monday, December 02, 2019
Op het terrein van de historische Oude Markt van Hebron, die tot de Arabische opstand in 1929 Joods eigendom was, zal een Joodse wijk worden gebouwd. Er wordt rekening gehouden met Arabische bewoners van gebouwen. Saeb Erekat protesteerde tegen het besluit.
Moeten kerstbomen worden versierd met de Davidster?
Posted on Monday, December 02, 2019
Een kerk in Noorwegen krijgt kritiek van de plaatselijke autoriteiten, omdat zij de Davidsster gebruikt als onderdeel van haar openbare kerstversiering, wat de vraag doet rijzen waarom Joodse symbolen worden gebruikt in combinatie met een christelijke feestdag.
Video: Sporen van verovering van Kana'an in woestijn
Posted on Monday, December 02, 2019
In de Bijbelse gebieden van Israël zijn enkele van de meest ontzagwekkende overblijfselen te zien van de verovering van het Beloofde Land door het Joodse volk, meer dan 3000 jaar geleden.
ICNN-video: Moshe en Leah Goldsmith in Itamar
Posted on Monday, December 02, 2019
Joshua en Caleb Waller interviewen Batya Sela in de heuvels van In deze aflevering van HaYovel praten Joshua en Caleb Waller met het echtpaar Goldsmith, die als één van de eersten aliyah maakten en zich vestigden in Itamar. Rabbijn Moshe en Leah Goldsmith hebben leiding gegeven aan de ontwikkeling van hun prachtige gemeenschap, Itamar, in de Shomron.
Wat is belangrijker: Netanyahu, of rechts?
Posted on Sunday, December 01, 2019
Het is nu bijna zeker, dat er voor de derde maal verkiezingen komen in Israël. Zowel premier Netanyahu als Benny Gantz, de leider van Blauw en Wit, konden geen meerderheidsregering vormen. Moet Likoed Netanyahu wegsturen voor de volgende verkiezingen?
Reddingseenheid redt Arabische wandelaars op Shabbat
Posted on Sunday, December 01, 2019
Wanneer u iets leest over het Arabisch-Israëlische conflict, dan is dat meestal negatief nieuws. Toch zijn er zijn ook positieve berichten uit onze regio, maar deze worden in het buitenland meestal verzwegen. Want velen laten zich niet door het conflict beïnvloeden.
Anglicaanse kerk betreurt bijdrage aan Joods lijden
Posted on Sunday, December 01, 2019
Een document van de Church of England, waarin christenen worden opgeroepen om zich te bekeren wegens hun bijdrage aan de Holocaust, is inderdaad welkom, vooral in een tijd van drastisch toenemend antisemitisme.
Weet u wat er vorige week in Iran is gebeurd?
Posted on Sunday, December 01, 2019
Bij protesten tegen de regering in Iran zijn afgelopen week meer dan 200 mensen gedood. De moellahs doen hun best om dit te verdoezelen. Het Iraanse regime wil zeker niet, dat u dit soort video's ziet, maar het Iraanse volk heeft genoeg van hun onmenselijke beleid.
Schoten bij grenshek en raket; gesprekken met Hamas
Posted on Sunday, December 01, 2019
Ondanks het afgelasten van de 'mars van terugkeer' heeft zich een incident voorgedaan bij het grenshek van de Gazastrook. Na de dood van een jonge Arabier klonk weer een raketalarm in het zuiden. En volgens berichten zijn gesprekken met Hamas over 'rust' weer hervat.
Medisch: Chatbot voor vroegtijdige diagnose Alzheimer
Posted on Sunday, December 01, 2019
Vroegtijdige signalering van de ziekte van Alzheimer is van belang. Dan kunnen mogelijk nieuwe medicijnen, die op andere gebieden van de neurologie effectief blijken, worden toegepast. Er wordt een met computers werkend systeem ontwikkeld voor deze vroegtijdige signalering.