november 2019

Video: De historische stemming over Resolutie 181
Geplaatst op vrijdag 29 november 2019
Terwijl veel mensen vandaag alleen maar denken aan 'Zwarte Vrijdag', heeft deze dag een veel grotere betekenis voor Israël. Precies 72 jaar geleden stemde de Algemene Vergadering van de VN voor de oprichting van een Joodse Staat naast een Arabische Staat.
Saoedi-Arabische gast: 'Ik houd van het Joodse volk!'
Geplaatst op vrijdag 29 november 2019
De betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Na een bezoek van een Arabische blogger, bracht een cultureel onderzoeker een werkbezoek aan Israël. Hij was verrast, dat hij werd geaccepteerd, en hoopt op normalisering van de relaties.
Israëlische kankerpatiënte siert voorkant modeblad
Geplaatst op vrijdag 29 november 2019
Een krachtig beeld van de Israëlische goodwill trok de aandacht van een wereldwijd merk. Het gaat om de Zichron Menachem Foundation, die kinderen met kanker steunt, o.a. door te zorgen voor pruiken wanneer zij door de behandeling hun haar verliezen.
De winter is begonnen in Jeruzalem
Geplaatst op vrijdag 29 november 2019
Onze Duitse stagiaire Eliane schrijft over haar persoon­lijke indrukken van het Jeruzalemse 'winterweer', de niet-geïsoleerde onverwarmde huizen in Israël en de eerste kerstboom in de stad. Ze was blij, dat ze nog een jas in haar koffer had.
Shabbats­lezingen: Vertrouw op God, ook in tegenspoed
Geplaatst op vrijdag 29 november 2019
Ieder mens kent perioden van voor- en tegenspoed. Ook de aartsvaders Abraham en Izak worden geconfronteerd met droogte en hongersnood. Hoe ga je daar mee om? Zoek je zelf een oplossing, of zoek je eerst Gods Koninkrijk, leg je de tegenspoed aan God voor en wacht je op zijn oplossing?
Muziekvideo: Psalmen zijn gezongen gebeden
Geplaatst op vrijdag 29 november 2019
Deze muziekvideo kan de manier waarop de wereld bidt veranderen, meent rabbi Jeremy Gimpel. De psalmen zijn gebeden, niet om de te mompelen, maar om ze te zingen en zo onze dank en zorgen bij God te brengen. In deze videoclip de enthousiast gezongen Hebreeuwse Psalm 150.
Politieke impasse: een messiaanse kijk op de dingen
Geplaatst op donderdag 28 november 2019
De Staat Israël staat momenteel op een tweesprong, en dat is al sinds het begin van het jaar het geval. Twee verkiezingen hebben geen perfecte kandidaat opgele­verd. Laten we – zoals Paulus schreef – bidden en danken voor degenen die ons land moeten regeren.
Angst voor raketten bij bewoners van het zuiden
Geplaatst op donderdag 28 november 2019
Een video over de angst van de kinderen voor de raketten in het zuiden van het land verspreidde zich zeer snel in de sociale netwerken. De kinderen trillen van angst en weigeren de bunker te verlaten. In gemeenten rond de Gazastrook lijden velen aan traumatische stress.
Moeten christenen een Palestijnse Staat steunen?
Geplaatst op donderdag 28 november 2019
Christenen zijn vandaag de invloed­rijkste en betrouw­baarste aanhangers van de Staat Israël. Premier Benjamin Netanyahu heeft dit bij talloze gelegenheden erkend. Hoe moeten zij omgaan met die netelige kwestie, de oprichting van een Palestijnse Arabische Staat?
Ethiopische Joden vieren Sigd feest
Geplaatst op donderdag 28 november 2019
Woensdag vierden de Ethiopische Joden het Sigd feest, om te herinneren aan de Torah en de vernieuwing van Gods verbond met zijn volk. Het is een traditie die zij uit Ethiopië meebrachten en die de Joden samen zou kunnen brengen.
Defensie: Maak kennis met Israëls 'Lone Soldiers'
Geplaatst op donderdag 28 november 2019
In deze video van Friends of the Israel Defense Forces (FIDF) en Nefesh B' Nefesh stellen een aantal 'eenzame soldaten' zich aan ons voor. Ze zijn zonder hun familie naar Israël gekomen om een aantal jaren te dienen in het Israëlische leger.
Dag van Woede flopt; nederzettingen geen probleem
Geplaatst op woensdag 27 november 2019
De Palestijnse leiding had voor dinsdag een Dag van Woede, een 'nationale driftbui' aangekondigd wegens het Amerikaanse besluit, de Joodse nederzettingen niet langer als illegaal te beschouwen. Maar slechts enkele tientallen Palestijnen namen de moeite te demon­streren.
Weer raketten uit de Gazastrook, dit keer van Hamas
Geplaatst op woensdag 27 november 2019
Ongeveer 2 weken geleden was er de laatste 'ronde' tussen de Islamitische Jihad en Israël, die eindigde met een wapenstilstand. Dinsdagavond klonken de sirenes weer en werden twee raketten op Israël afgevuurd. De afzender – Hamas – heeft inmiddels antwoord gekregen.
VN stemt in met Israëlische landbouw-resolutie
Geplaatst op woensdag 27 november 2019
Geavanceerde technologie kan geen kwaad, daar­over is men het wel eens bij de VN, toen Israël een resolutie over landbouw-technologie indiende die brede steun kreeg. Sommige Arabische Staten hadden een ander standpunt - omdat het voorstel van Israël kwam.
Fotograaf brengt geschiedenis Holocaust-overlevenden
Geplaatst op woensdag 27 november 2019
Een Israëlische fotograaf presenteert de geschiedenis van de overlevenden van de Holocaust op een optimistische manier aan de wereld. Hij wil hiermee vooral de millenials bereikten, de jonge generatie die weinig van holocaust en antisemitisme weet.
Techniek: Taranis gewasbewaking helpt boeren
Geplaatst op woensdag 27 november 2019
Ongeveer 19.000 boeren in acht landen maken gebruik van het Taranis beeldvormings- en analyseplatform om ziekten en plagen in grote groepen gewassen te helpen voorkomen. Zo helpt Israëlische technologie boeren wereldwijd om hun gewassen te verbeteren.
Holocaust - 'Grootste leugen in moderne geschiedenis'
Geplaatst op dinsdag 26 november 2019
In oktober werd een conferentie gehouden voor Jordaanse onderzoekers en journalisten onder het motto 'De Holocaust - de grootste leugen in de moderne geschiedenis'. Met personen of landen die zo uitgaan van antisemitisme, is geen verzoening mogelijk.
Antisemitisme en politiek rechts
Geplaatst op dinsdag 26 november 2019
Het is de 27-jarige Stephan B. op Jom Kipoer niet gelukt in de Duitse stad Halle de synagoge binnen te komen. Hoe serieus hij dat van plan was, blijkt uit zijn actie om na zijn mislukte poging dan maar twee voorbijgangers dood te schieten. Dankzij de verregaande veilig­heids­maat­regelen van de Joodse gemeente is een tragische massaslachting voorkomen.
Toerisme: Magnifieke foto's uit de Negev-woestijn
Geplaatst op dinsdag 26 november 2019
Een team van 23 avonturiers is momenteel onderweg in Israëls woestijn. We begonnen onze wandeling in Sde Boker, waar ooit de eerste premier van Israël, David Ben Goerion, woonde en Israëls toekomst in de woestijn voorzag. In december kunt u zelf deze unieke tocht meemaken.
Benjamin Netanyahu's volgende gevecht
Geplaatst op maandag 25 november 2019
Na de aanklachten wegens omkoping en misbruik van vertrouwen, lijkt premier Benjamin Netanyahu niet van plan af te treden als premier, noemt hij het een poging tot staatsgreep, en wil hij de Likoedpartij blijven leiden. Er tekent zich een kloof af in de Israëlische maatschappij.
Palestijnse leiders kondigen 'nationale driftbui' aan
Geplaatst op maandag 25 november 2019
De Palestijnse leiders blijven ons vertellen dat ze een vredelievend volk zijn, maar hun retoriek en acties logenstraffen die bewering voortdurend. De 'nationale driftbui' die ze aankondigen na president Trump's beslissing, zie ik wekelijke in de reacties van mijn jongere kinderen.
Finse regering reageert traag op golf van antisemitisme
Geplaatst op maandag 25 november 2019
Al jaren wijst de Israëlische ambassadeur op toenemende antisemitische incidenten in het land. Pas na een reeks pesterijen tegen de Joodse gemeenschap en de Israëlische ambassade in Helsinki, en een solidariteits­demonstratie van de kerken, reageert de Finse regering.
Controversiële verkoop van nazi-objecten loopt goed af
Geplaatst op maandag 25 november 2019
De aangekondigde verkoop van een groot aantal nazi-voorwerpen zorgde voor veel opwinding en veront­waar­diging van Duitse en Joodse zijde. De verkoop ging door en kreeg een goed einde: een zakenman kocht de topstukken en schenkt ze aan een Joodse stichting.
ICNN-video: Batya Sela in de heuvels van Itamar
Geplaatst op maandag 25 november 2019
Joshua en Caleb Waller interviewen Batya Sela in de heuvels van Itamar, niet ver van de grens met Jordanië. Ze vertelt o.a. over de verschrikkelijke moord op het gezin Fogel, haar huwelijk en dromen. Toen zij met haar man naar Itamar verhuisde, kreeg ze een geweer van haar vader.
De waarheid zal je vrijmaken
Geplaatst op zondag 24 november 2019
Het verwerpen door de VS van het decennialange bedrieglijke beleid ten aanzien van Israël maakt eindelijk echte vrede mogelijk.
Zowel in de VS als in Israël blijkt de uitleg van het internationaal recht vooral gebaseerd te zijn op het politieke standpunt van de jurist die het uitlegt.
Reactie op product-labeling: zaken met Israël uitbreiden
Geplaatst op zondag 24 november 2019
Als reactie op het Europese besluit, dat Joodse producten geïmporteerd uit Judea en Samaria niet meer het etiket 'made in Israel' mogen dragen, komen op 4 december 650 christelijke zakenlieden in Israël bijeen om mogelijkheden voor zaken met dit land te onderzoeken.
Rabbijnen prijzen Trump voor vervullen Bijbelse profetie
Geplaatst op zondag 24 november 2019
Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump in eigen land kampt met een golf van kritiek en beschuldigingen van wangedrag, ook van veel Amerikaanse Joden, wordt hij in Israël geprezen als de belangrijkste Amerikaanse leider die Bijbelse profetieën vervult.
'Israël kan altijd op Australië rekenen'
Geplaatst op zondag 24 november 2019
De Australische premier Scott Morrison heeft de Jeruzalemprijs van de World Zionist Organization ontvangen wegens zijn steun aan de Joodse gemeenschap in Australië en de Staat Israël. 'Israël kan altijd op Australië rekenen', verklaarde hij.
Medisch: Elektrische hoofdband tegen migraine
Geplaatst op zondag 24 november 2019
Een Israëlische hoofdband die migraine bestrijdt, is recent goedgekeurd door het Europese Comité voor geneesmiddelen en mag het CE-keurmerk dragen. Deze hoofdband, Neurolief, is het eerste apparaat in zijn soort dat als veilig wordt beschouwd voor poliklinisch gebruik.
Premier Netanyahu aangeklaagd; is dit zijn einde?
Geplaatst op vrijdag 22 november 2019
Premier Benjamin Netanyahu moet terecht staan in drie corruptiezaken, nadat de procureur-generaal donderdag besliste aanklachten in te dienen, meldde het Ministerie van Justitie. Volgens de Israëlische wet is de premier niet verplicht om af te treden vanwege de aanklacht. Het wordt wel moeilijker, te blijven regeren.
Kwart van de Europeanen nog steeds antisemieten
Geplaatst op vrijdag 22 november 2019
Een op de vier Europeanen, die reageerde op een recente opiniepeiling van de Anti-Defamation League (ADL), heeft nog steeds een negatieve, haatdragende houding tegenover Joden. Antisemitische stereotypen waren relatief aanzienlijk hoger onder moslims.
Muziekvideo: Eliëzer ontmoet Rebekka bij de bron
Geplaatst op vrijdag 22 november 2019
Een romantische video bij de Bijbelgedeelten van deze week, over de dienstknecht Eliëzer die door zijn heer Abraham naar de familie in Charan wordt gezonden om een lieve gelovige bruid te zoeken voor zijn zoon Izaäk. De Hebreeuwse tekst en een vertaling zijn bijgevoegd.
Shabbatslezingen: Isaäks huwelijk met Rebekka
Geplaatst op vrijdag 22 november 2019
Twee verhalen over een vrouw bij een bron, waarvan het leven radicaal verandert. De knecht van Abraham bezoekt diens familie, om een geschikte vrouw te zoeken voor zijn zoon Izak. En Jezus ontmoet in Shomron een vrouw, en biedt haar levend water aan.
Waarom Israël de oorlog met de Iraanse as opvoert
Geplaatst op donderdag 21 november 2019
Israël heeft de sluier van dubbelzinnigheid afgeworpen, en spreekt nu openlijk over de strijd tegen Iran. Na een raketaanval vanuit Syrië werden doelen van Iran en Hezbollah in Syrië aangevallen, en de nieuwe minister van Defensie Bennett gaf een duidelijke waarschuwing.
Aanklacht tegen PA wegens school in natuurreservaat
Geplaatst op donderdag 21 november 2019
De organisatie Regavim gaat naar de rechtbank met zijn eerste klacht tegen de Palestijnse Autoriteit, wegens de bouw van een school in een Israëlisch natuurreservaat. De nieuw gebouwde school is met geld van de Europese Unie en andere internationale stichtingen gebouwd.
Shabbatsbussen verbinden Tel Aviv met omgeving
Geplaatst op donderdag 21 november 2019
In Israël rijden op Shabbat, de religieuze rustdag, in de meeste steden geen bussen. Alles staat stil iedereen rust. Vanuit niet streng-religieuze hoek kwam de vraag naar vervoer op Shabbat, wat tot politieke debatten heeft geleid. Tel Aviv begint nu met shabbatsbussen.
Defensie: Israël produceert vleugels voor de F-35
Geplaatst op donderdag 21 november 2019
Israel Aerospace Industries (IAI) heeft inter­nationaal een zeer goede naam als fabrikant van vliegtuig­onderdelen, in het bijzonder wat betreft de fabricage van de vleugels van de Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen.
ICNN-video: Erez Ben-Sa’adon in Rechelim (1)
Geplaatst op donderdag 21 november 2019
Net als in de dagen van Mozes, die spionnen uitzond om het Beloofde Land te verkennen, waarvan er tien met slecht nieuws terugkeerden, gaan ook in deze tijd negatieve verhalen de wereld rond. In deze video zien we de wijnmakerij van Erez Ben-Sa’adon in Samaria.
Komen er voor de derde keer verkiezingen in Israël?
Geplaatst op woensdag 20 november 2019
Met zeer weinig tijd over om een regering te vormen, blijven de verschillen tussen de partijen groot. Liberman bemiddelt nu tussen Kachol Lavan (Blauw en Wit) en Likoed in een laatste poging om een nationale eenheidsregering te vormen.
'Wie overdag Israël aanvalt, kan 's nachts niet slapen'
Geplaatst op woensdag 20 november 2019
Als reactie op de raket­aanval van dinsdag door Iraanse troepen vanaf Syrische bodem op Noord-Israël, heeft de Israëlische luchtmacht (IAF) afgelopen nacht tientallen doelen van de Iraanse al-Quds Brigade in Syrië getroffen, evenals Syrische lucht­verdedigings­batterijen.
Israël snijdt weer in betalingen aan Palestijnse Autoriteit
Geplaatst op woensdag 20 november 2019
Israël int belastingen ten behoeve van de PA, maar in plaats van het geld te besteden aan het verbeteren van het leven, gebruiken ze een groot deel om terreur aan te moedigen. Daarom verlaagt Israël het aan de PA betaalde belastinggeld, en die zit nu in financiële problemen.
Kijk nou eens, iemand erkent eindelijk de waarheid....
Geplaatst op woensdag 20 november 2019
Een groot deel van het Israëlisch-Palestijnse conflict kan van de onderhandelingstafel worden gehaald, misschien ook echt wordt opgelost, door simpelweg de gedocu­men­teerde geschiedenis te erkennen: dat de Joden een lange en rijke geschiedenis hebben in Judea en Samaria.
Techniek: IR-camera verbetert zicht zelfrijdende auto's
Geplaatst op woensdag 20 november 2019
Zelfrijdende auto's kunnen 'zien' door een verschei­den­heid aan high-tech camera's en sensoren, die aan het voertuig zijn bevestigd. Maar zelfs de beste camera's kunnen falen in het donker of in slechte omstan­dig­heden. Kunnen infraroodcamera's een nuttige aanvulling zijn?
Raketalarm in het noorden, vier raketten onderschept
Geplaatst op dinsdag 19 november 2019
Om 4:52 uur plaatselijke tijd jankten de sirenes weer in Israël, maar dit keer in het noorden aan de grens met Syrië, waaruit vier raketten op Israël waren afgevuurd. Iron Dome werkte weer betrouwbaar, onderschepte alle vier de raketten, geen enkele bereikte Israëlisch grondgebied.
Komen er nieuwe verkiezingen, of niet?
Geplaatst op dinsdag 19 november 2019
Over 24 uur weten we misschien of we ons moeten voorbereiden op een derde Knesset-verkiezing in slechts één jaar. Maar het land kan zich een­voudig­weg geen derde verkiezing binnen een jaar veroorloven. Politici behoren dat te begrijpen.
Netanyahu slaat 'rood alarm' voor Israël
Geplaatst op dinsdag 19 november 2019
Tijdens een speciale noodtop op maandag waarschuwde premier Benjamin Netanyahu de Israëli’s dringend dat zij op het punt zouden kunnen staan de gevaarlijkste regering in de korte geschiedenis van de Staat Israël te krijgen: een regering die gebonden is aan aanhangers van de Palestijnse terreur.
VS verklaart: Israëlische neder­zettingen niet illegaal
Geplaatst op dinsdag 19 november 2019
De Amerikaanse minister van Buiten­landse Zaken, Mike Pompeo, zei maandag dat de Israëlische neder­zettingen volgens een besluit van de VS het inter­natio­nale recht niet schenden. De verklaring werd in Israël verwel­komd, maar door de PA scherp bekritiseerd. De EU was ook kritisch.
Bericht van de Joodse evangelist Ya'akov Damkani
Geplaatst op dinsdag 19 november 2019
Velen van onze lezers zullen bekend zijn met de Israëlische evangelist Ya'akov Damkani. Na een hartziekte kan hij niet meer lopen en spreken, en zit hij in een rolstoel. Zijn vrouw Elisheva stuurde ons dit bericht.
Toerisme: De drie gezichten van de Jeruzalemse markt
Geplaatst op dinsdag 19 november 2019
Wie in Jeruzalem is geweest, kent ongetwijfeld de Machane Jehuda markt met zijn talloze kramen, winkeltjes en eetgelegenheden. Onze Duitse stagiaire maakte een video van de drie gezichten van deze bekende gezellige markt.
EXPO 2020: Israël zonder muren te zien in Dubai
Geplaatst op maandag 18 november 2019
Israël zal met een open paviljoen aanwezig zijn op de wereld­tentoon­stelling in de golfstaat Dubai, die van oktober 2020 tot april 2021 wordt gehouden. Het effect zal zeker voelbaar zijn in het hele Midden-Oosten. Israëlische burgers mogen Dubai bezoeken voor de wereld­tentoon­stelling.
Illegale bouw op archeo­logische vindplaats verhinderd
Geplaatst op maandag 18 november 2019
Een unieke historische site, nabij de Palestijnse stad Jericho en daterend uit de tijd van de Tweede Tempel, werd eind oktober gered van mogelijke beschadiging en vernietiging, meldde de Archeo­logische Eenheid van het Burgerlijke Bestuur in een persbericht via de COGAT.
Sport: Voetbalteams Argentinië en Uruguay in Israël
Geplaatst op maandag 18 november 2019
Ondanks de campagne van de BDS-beweging zijn de nationale voetbalteams van Argentinië en Uruguay in Israël aangekomen om elkaar vanavond te ontmoeten in het uitverkochte Bloomfield Stadion in Tel Aviv voor een langverwachte vriendschappelijke wedstrijd.
Vrees voor minderheidsregering met Arabische steun
Geplaatst op zondag 17 november 2019
De leider van de partij Yisrael Betenoe, Avigdor Lieberman, zou zaterdagavond de partij Blauw-Wit zijn fiat hebben gegeven voor de vorming van een minder­heids­regering, die externe steun krijgt van de Verenigde Arabische Lijst. Premier Benjamin Netanyahu heeft hier sterk tegen gewaarschuwd.
Trump toont minder vertrouwen in 'verliezer' Netanyahu
Geplaatst op zondag 17 november 2019
Ze zijn al enkele jaren het hechtste politieke koppel op het internationale toneel. Maar komt er een einde aan de romance tussen president Trump en premier Netanyahu? De Amerikaanse president weinig geduld met degenen die de controle niet kunnen overnemen en de leiding nemen.
Hamas breekt wapen­stilstand met raket­beschieting
Geplaatst op zondag 17 november 2019
De donderdag bekend gemaakte wapen­stilstand werd vrijdagnacht om 1.56 uur nogmaals verbroken. Twee raketten werden vanuit de Gazastrook afgevuurd in de richting van Be'erSheva, de hoofdstad van de Negev. Het Iron Dome raketafweersysteem kon beide raketten afweren.
Onderzoek naar afremmen van botkanker bij kinderen
Geplaatst op zondag 17 november 2019
Onderzoekers van het Weizmann Institute of Science hebben onlangs een nieuwe manier ontdekt om de verspreiding van een type botkanker tegen te gaan, die veelbelovende resultaten heeft opgeleverd in een proef bij muizen.
Britse christenen: Strijd met Gaza is ook onze strijd
Geplaatst op vrijdag 15 november 2019
Kunnen de rampen mijn land Groot-Brittannië verband houden met het feit dat Israël niet wordt gesteund in tijden van nood? Voor de verkiezingen in mijn geboortestad Doncaster schreven de kranten over wie de schuld had aan de overstromingen, maar nauwelijks over raketten uit Gaza.
Israëlische luchtmacht wint '#Tetris Challenge'
Geplaatst op vrijdag 15 november 2019
De Israëlische luchtmacht gaat alle uitdagingen aan - niet alleen in een noodgeval. Israël heeft de uitdaging van #TetrisChallenge aangenomen, poetste haar vliegtuigen en voertuigen op, zette er de uitrusting en bemanningen omheen, en maakte er een foto van.
Israëli's onderaan de lijst van alcoholconsumptie
Geplaatst op vrijdag 15 november 2019
Het alcoholgebruik in Israël is een van de laagste ter wereld, ondanks de uitstekende Israëlische wijnen. Volgens de statistieken gebruiken Israëlische burgers, na de moslimlanden Turkije en Indonesië, de minste alcohol, in vergelijking met alle landen ter wereld.
Muziekvideo: God belooft Abraham een zoon
Geplaatst op vrijdag 15 november 2019
In deze video, door Opa Tuvia gemaakt voor kinderen, zien we hoe Abraham en Sara bezoek krijgen van drie engelen, die hen een zoon beloven. En na negen maanden kan Sara zich verheugen over een baby. De geschiedenis staat in Genesis 18 en 21.
Shabbatslezingen: God houdt zijn beloften, op zijn tijd
Geplaatst op vrijdag 15 november 2019
Wat zijn wij mensen vaak ongeduldig! Wanneer God iets belooft, verwachten we dat Hij die belofte meteen vervult. Maar vaak wil God ons geloof op de proef stellen, en laat Hij ons een een tijdje wachten, om de belofte op zijn tijd uit te voeren.
Kritiek op etikettering-besluit van Europese Unie
Geplaatst op donderdag 14 november 2019
Dinsdag heeft het Europees Hof van Justitie bepaald dat goederen, die afkomstig zijn uit nederzettingen in Judea, Samaria en de Golanhoogten, als zodanig moeten worden geëtiketteerd wanneer ze in de EU worden verkocht. In en buiten Israël klinkt veel kritiek op deze uitspraak.
Wapenstilstand? Tot de volgende ronde...
Geplaatst op donderdag 14 november 2019
Hoeveel wapen­stilstands­overeen­komsten zijn er in de afgelopen jaren al gesloten tussen Israël en de Gazastrook? En hoe lang hebben ze geduurd? Zal het deze keer mogelijk zijn om te voorkomen dat de situatie in de loop van de tijd uit de hand loopt?
Gevechtsronde eindigt weer met een wapenstilstand
Geplaatst op donderdag 14 november 2019
De raketbeschietingen tegen Israël zijn woensdag tot laat in de nacht doorgegaan. Steeds weer jankten de sirenes in Zuid-Israël tot ongeveer 2 uur in de nacht. De IDF reageerde met tegenaanvallen op faciliteiten van Islamitische Jihad, waarbij 6 mensen om het leven kwamen.
Onterechte beschuldiging door Amnesty International
Geplaatst op donderdag 14 november 2019
Amnesty International heet de Israëlische aanval met een raket op het kantoor van de Palestijnse onafhankelijke Mensen­rechten­commissie (foto) krachtig veroordeeld. Een verslaggever van Fox News weerlegde deze beschuldiging: de raket kwam van Islamitische Jihad.
Defensie: Mossad zoekt gekwalificeerd personeel
Geplaatst op donderdag 14 november 2019
De bekende Israëlische spionage-organisatie Mossad heeft met de eerste tweet een officieel Twitter-account geopend: 'Wij zijn aangekomen. Nu kunt u ons ook volgen.' Het doel is, te wijzen op diverse vacaturen en carrièremogelijkheden bij dit beroemde instituut.
Dood van topterrorist brengt Hamas in moeilijke positie
Geplaatst op woensdag 13 november 2019
Op het moment dat ik dit schrijf, heeft Palestijnse Jihad meer dan 200 raketten vanuit de Gazastrook afgeschoten naar Israëlische steden. De Hamas-leiders van Gaza vrezen een open oorlog met Israël, maar zijn ook huiverig om zwak over te komen.
Huidige strijd in Gaza is de wraak van Netanyahu...
Geplaatst op woensdag 13 november 2019
De huidige gevechten in de Gazastrook kan het resultaat zijn van meer dan alleen de terechte uitschakeling van een gevaarlijke terroristenleider. Premier Netanyahu zou woedend zijn geweest, toen de Jihad-leider er in slaagde hem te vernederen tijdens een toespraak.
De gespannen situatie overwinnen met humor
Geplaatst op woensdag 13 november 2019
In Israël proberen de burgers met humor met de gespannen situatie om te gaan. Zo circuleert er een foto van een man, die de sirenes hoorde loeien en naast zijn auto in de houding ging staan – zoals hij dat gewend was op gedenkdagen.
Techniek: Inspectie en perfectie van auto’s
Geplaatst op woensdag 13 november 2019
Het Israëlische bedrijf UVeye ontwikkelt voor auto­bedrijven, bus­vervoer­maatschappijen en autohandelaars systemen voor het inspecteren van voertuigen. In 2016 begon het bedrijf met de ontwikkeling van een systeem voor het opsporen van explosieven in voertuigen.
Reacties op de Israëlische operatie in de Gazastrook
Geplaatst op dinsdag 12 november 2019
'Israël kan zijn vijanden overal bereiken', zei Netanyahu in een verklaring. Het hele politieke spectrum was deze keer vrij eensgezind. Ook Benny Gantz (Blauw en Wit), die het zelden eens is met Netanyahu, sprak zijn steun uit voor de recente actie. De Arabische partijen dachten er anders over.
Daarom moest Bahaa Abu al-Ata worden uitgeschakeld
Geplaatst op dinsdag 12 november 2019
Afgelopen nacht werd de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) leider Bahaa Abu al-Ata in Gaza gedood door een Israëlische bom. Een poging om ook PIJ-leider Akram al-Ajouri bij Damascus uit te schakelen is blijkbaar mislukt. Hiervoor moet een goede reden zijn geweest.
Raketten op Israël na uitschakelen van topjihadist
Geplaatst op dinsdag 12 november 2019
Deze dinsdag begon met een luchtalarm sirenes boven het noorden van de Negev en de regio Tel Aviv. Nadat de Israëlische luchtmacht een belangrijke Jihad-leider had gedood, regende het tot nu toe 75 raketten op zuidelijk en centraal Israël, waaronder enkele treffers.
Moslimstaat opent deuren voor Israëlisch paspoort
Geplaatst op maandag 11 november 2019
Israëlische atleten die deelnamen aan wedstrijden en Israëlische functionarissen hebben het land de afgelopen jaren al bezocht, maar dit is een belangrijke doorbraak. Jarenlang werden de betrekkingen tussen Israël en de Golfstaten achter de schermen gevoerd, maar de laatste tijd begint dit aanzienlijk te veranderen.
Benjamin Netanyahu: De vloek van succes
Geplaatst op maandag 11 november 2019
Hij wordt bewonderd en bekritiseerd. Al jarenlang speelt hij een politieke hoofdrol zowel in binnen- als buitenland. Als Israëls beste ambassadeur spreekt hij als geen ander de Algemene Vergadering van de VN toe in vloeiend Engels.
Het is nog niet te laat voor een hike door de Negev
Geplaatst op maandag 11 november 2019
Vorig jaar hadden we een ongelofelijk goede tijd met elkaar tijdens onze trektocht van een week door de Bijbelse woestijn, zoals de verre voorvaderen van de Israëlieten dat duizenden jaren geleden deden. En deze maanden lopen we deze hike nog een keer.
Bennett benoemd tot nieuwe minister van Defensie
Geplaatst op maandag 11 november 2019
De Israëlische regering steunde zondag het voorstel van premier Netanyahu om Naftali Bennett van de partij HaYamin Hechadash (Het Nieuwe Rechts), die zich bij de Likoedfractie heeft aangesloten, tot minister van Defensie te benoemen.
BDS-campagne tegen voetbal­wedstrijd in Tel Aviv
Geplaatst op maandag 11 november 2019
De BDS-beweging misbruikt weer een sport­evenement voor haar strijd tegen Israël, met protesten tegen een vriend­schappelijke voetbal­wedstrijd tussen Argentinië en Uruguay, die op 18 november zal plaatsvinden in het onlangs gerenoveerde Bloomfield Stadion in Tel Aviv.
Wat is er toch met Jeruzalems Gouden Poort?
Geplaatst op maandag 11 november 2019
Jeruzalems Poort van Barmhartigheid, of Gouden Poort, is gehuld in mysterie. De vrees van moslims met betrekking tot deze poort – waarvoor zij een islamitische begraafplaats aanlegden – lijken het Joodse en christelijke geloof met betrekking tot de Messias te bevestigen.
Minister van Justitie botst met het juridische systeem
Geplaatst op zondag 10 november 2019
De strafrechtelijke beschuldigingen tegen premier Netanyahu hebben zich geleidelijk ontwikkeld tot een totale strijd tussen het ambtenarenapparaat voor rechts­hand­having van de Staat, en de regering. Dit heeft ernstige scheuren in de Israëlische democratie blootgelegd.
Meerderheid voor regering met Likoed en Netanyahu
Geplaatst op zondag 10 november 2019
Een meerderheid van de Israëli's wil de Blauw-en-Wit leider Benny Gantz een regering vormt, bij voorkeur met Likoed, premier Benyamin Netanyahu en de religieuze partijen. Lukt het hem of een ander knessetlid, niet om een regering te vormen, dan volgen weer verkiezingen.
Hoe Israël de VS hielp ISIS-chef Al-Baghdadi te doden
Geplaatst op zondag 10 november 2019
U wist wel dat Israël op enig niveau betrokken moest zijn bij de recente uitschakeling van de ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi door de Amerikaanse speciale strijdkrachten in Syrië, maar Israël bijdragen is niet wat de meeste mensen verwachten.
Medisch: Revolutionaire hulp van robots bij operaties
Geplaatst op zondag 10 november 2019
Israëlische onderzoekers bedenken gloednieuwe manieren om robots, augmented reality en lasers te gebruiken om chirurgische ingrepen in de eenentwintigste eeuw radicaal te veranderen.
Archeologie: Kamp van Romeins legioen opgegraven
Geplaatst op zondag 10 november 2019
Een Israëlisch team van archeologen heeft unieke vondsten opgegraven op een terrein vlak bij de beroemde Tel Megiddo in het noorden van Israël. Hier is de legerplaats geweest van het zesde keizerlijke legioen, dat ongeveer 5000 soldaten telde.
Tel Aviv keurt rijden van bussen op Shabbat goed
Geplaatst op vrijdag 8 november 2019
Het gemeentebestuur van Tel Aviv-Jaffa heeft een budget van 1,5 miljoen shekel goedgekeurd voor de financiering van een intercity minibusdienst op Shabbat. Zeven lijndiensten zullen die dag de metropool met de omliggende steden verbinden.
Minister van Vervoer zorgt voor 'gestrande' reizigers
Geplaatst op vrijdag 8 november 2019
Minister van Vervoer Bezalel Smotrich heeft in het verleden vaak de voorpagina's gehaald, vooral vanwege ongebruikelijke controversiële opvattingen. Nu heeft hij weer de aandacht getrokken - maar deze keer een beetje anders: door een verkiezingsbelofte te houden.
Muziekvideo: Yoni en Nina Tokaye zingen 'One Day'
Geplaatst op vrijdag 8 november 2019
Wij verwelkomen deze shabbat met het lied One Day, een lied van verlangen naar vrede. Meer dan 40 miljoen mensen over de hele wereld beluisterden de 'carpool'-uitvoering door het schattige echtpaar Yoni en Nina Tokaye met hun kinderen.
Shabbats­lezingen: Jezus Priester zoals Melchizedek
Geplaatst op vrijdag 8 november 2019
De priester-koning van Salem, het latere Jeruzalem, Melchizedek, is een opmerkelijk persoon. Hij kende God, diende Hem als priester, en zegende Abram na zijn veldtocht. Hij is het typebeeld van de Messias, Jezus, die priester is in eeuwigheid en de heidenen zal oordelen.
Israëlische en Palestijnse brandwachten trainen samen
Geplaatst op donderdag 7 november 2019
Twintig Israëlische en Palestijns-Arabische brand­weer­mannen kwamen dinsdag bij elkaar op een reddings­school in Rishon Lezion in centraal Israël, om samen te oefenen in het redden van levens, ongeacht hun etnische afkomst. En dit was niet de eerste gezamenlijke oefening.
Israëlische onderscheppingsraket in Russische handen
Geplaatst op donderdag 7 november 2019
Volgens berichten in de media is een Israëlische onderscheppingsraket, die in juni werd afgeschoten op vanuit Syrië afgeschoten raketten, niet in de lucht ontploft maar onbeschadigd neergekomen en door het Syrische leger overgedragen aan Rusland.
Defensie: IDF is het 'veganistische' leger ter wereld
Geplaatst op donderdag 7 november 2019
Op Wereldveganistendag, op 1 november, maakte de Legerradio bekend, dat het Israëlische leger (IDF) met meer dan 10.000 soldaten het meest 'veganistische' leger ter wereld is. Eén op de 18 soldaten voedt zich met veganistisch voedsel.
Baghdadi is dood, maar Islamitische Staat leeft voort
Geplaatst op woensdag 6 november 2019
De leider van de Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, is dood, vijf jaar nadat hij in de Al Noeri Grand Moskee in de Noord-Iraakse stad Mosoel de oprichting van een kalifaat in Irak en Syrië aankondigde. IS is slechts gehavend, zijn ideologie doordringt nog veel van het Midden-Oosten.
Kabelbaan naar de Westelijke Muur goedgekeurd
Geplaatst op woensdag 6 november 2019
De ministerraad van Volkshuisvesting, onder leiding van minister van Financiën Moshe Kachlon, heeft de bouw van een kabelbaan van het oude station in het zuiden van Jeruzalem naar de Klaagmuur goedgekeurd, om deze toegankelijker te maken voor het grote aantal bezoekers.
Niveau Meer van Galilea deze zomer weinig gedaald
Geplaatst op woensdag 6 november 2019
Deze zomer heeft het Meer van Galilea aanmerkelijk minder water verloren dan gebruikelijk. Dit meer is niet alleen het diepste zoetwatermeer op aarde, maar ook het grootste zoetwaterreservoir van Israël. In de zomer verliest het echter vaak veel water en daalt het waterpeil aanzienlijk.
Techniek: zelfrijdende auto's laten 'denken' als mensen
Geplaatst op woensdag 6 november 2019
Er is wereldwijd veel belangstelling voor zelfrijdende auto's, die voor meer veiligheid op de weg moeten zorgen. Een ervan is de Israëlische startup Mobileye, in 1999 opgericht door Ziv Aviram en Amnon Shashua, die enkele jaren later met OrCam begonnen.
Wat staat Israël te wachten in de komende oorlog met Iran?
Geplaatst op woensdag 6 november 2019
Ministers in Israël geven naar verluidt de voorkeur aan een confrontatie met Iran op dit moment ‘in plaats van over vijf jaar, nadat Iran zijn veroveringen in het Midden-Oosten rond Israël heeft voltooid, en kernbommen heeft verworven,’ volgens Oren, voormalig Israëlische ambassadeur in de VS.
Hamas dreigt Tel Aviv te bombarderen bij inval in Gaza
Geplaatst op dinsdag 5 november 2019
Nadat Israël dit weekeinde opnieuw werd beschoten met raketten vanuit de Gazastrook, waarna het Israëlische leger meerdere (lege) Hamas-doelen in de Gazastrook aanviel, waarschuwt Hamas Israël nu voor verder ingrijpen in de Gazastrook.
Daarom beschiet het Israëlische leger lege stellingen
Geplaatst op dinsdag 5 november 2019
De bewoners van gebieden die regelmatig worden beschoten zeggen dat hun leiders te bang zijn om doortastend te reageren. Een commandant van het leger legt uit, waarom zijn tanks niet meer terroristen doden: Het is een waarschuwing, en een signaal dat we geen oorlog willen.
Holocaust-overlevenden ontmoetten hun redder
Geplaatst op dinsdag 5 november 2019
Op 3 november vond in Yad Vashem, het herden­kings­museum van de martelaren en helden van de Staat Israël in de Holocaust, een buiten­gewone en emotionele reünie plaats. Twee bejaarde over­levenden ontmoetten de Griekse vrouw die hen verborgen heeft gehouden.
Toerisme: Oude en nieuwe foto's van Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 5 november 2019
De Oude Stad van Jeruzalem, in het oosten van de stad gelegen, is eigenlijk niet zo groot, een ommuurd gebied van slechts 0,9 vierkante kilometer. Tot 1860 vormde dit gebied de hele stad Jeruzalem. Reisgids Zahi Shaked verzamelde oude foto's uit dit tijd en maakte er een historische fotoreportage van.
Libanon staat op instorten
Geplaatst op maandag 4 november 2019
Israëls noorderbuur wordt momenteel in de greep gehouden van een volksopstand waarvan velen vrezen dat deze tot een burgeroorlog kan leiden. Nadat honderdduizenden protesteerden in de straten van Libanon, heeft premier Sa’ad Al-Hariri zijn ontslagbrief ingediend.
Nieuwe wegen en spoorlijnen voor Judea en Samaria
Geplaatst op maandag 4 november 2019
De Israëlische minister van Vervoer wil de nederzettingen in Judea en Samaria uit hun isolement bevrijden en verbinden met Israëlische steden door de aanleg van nieuwe wegen en treinverbindingen en verbetering van het openbaar vervoer.
5000 jaar oude Kanaänitische metropool opgegraven
Geplaatst op maandag 4 november 2019
Ten noorden van de regio Tel Aviv, in de regio Sharon, is een uitgestrekte 5.000 jaar oude Kanaänitische stad ontdekt, bericht de Israel Antiquities Authority (IAA). En-Esur is naar verluidt de grootste stad uit de vroege bronstijd die ooit in Israël is ontdekt.
Weer 10 raketten afgeschoten op Sderot - en wat nu?
Geplaatst op zondag 3 november 2019
Na een relatief rustige maand werden we dit weekeinde weer herinnerd aan de realiteit waarin we hier leven. De inwoners van de stad Sderot zagen vrijdag maar liefst tien raketten die vanuit de Gazastrook op de stad werden afgevuurd. Een auto werd doorzeefd.
Israëlische kinderen leven met angst voor Gaza-raketten
Geplaatst op zondag 3 november 2019
Een generatie Israëlische kinderen groeit in het gebied rond de Gazastrook op in bijna constante angst en de wereld is bijna doof voor hun kreten. De meeste Israëli's zijn niet langer bereid om zulke 'offers' op het veronderstelde 'vredesaltaar' te brengen.
Terugkeer uit ballingschap, het grote teken van onze tijd
Geplaatst op zondag 3 november 2019
De allereerste regel van het gebed dat Jezus ons leerde, het Onze Vader, benadrukt dat God belang hecht aan het grote teken van onze tijd - de terugkeer van de Joden naar hun oude land en het herstel van Israël als natiestaat.
Defensie: Lucht­macht­oefening 'Blauwe Vlag' begint
Geplaatst op zondag 3 november 2019
Om de twee jaar organiseert de Israëlische luchtmacht de luchtgevecht oefening 'Blauwe Vlag' op het militaire vliegveld van Uvda. Dit jaar vindt het plaats van 3 tot 14 november. Israël nodigt voor deze oefening ook luchtmachten van andere landen uit naar het vliegveld in de Negev-woestijn.
De avontuurlijke weg om een visum te verlengen
Geplaatst op vrijdag 1 november 2019
Deze keer geeft onze stagiaire Eliane ons een inzicht in de Israëlische bureaucratie. Omdat haar stage op de redactie van langer duurt dan de drie maanden die je op een toeristenvisum in het land mag verblijven, moest zij haar visum verlengen.
Het nieuwe academische jaar is begonnen
Geplaatst op vrijdag 1 november 2019
Deze week moesten veel jongeren in Israël na een lange zomer­vakantie weer naar de collegezalen gaan. Ongeveer een week na de hoge feest­dagen begon het nieuwe semester van de universiteiten in Israël. Israël telt dit jaar 313.600 studenten. Steeds meer Arabieren studeren.
Muziekvideo: Noach en de dieren in de Ark
Geplaatst op vrijdag 1 november 2019
Vandaag weer een muziekvideo bij het Bijbel­gedeelte van deze shabbat, Genesis 6-11: het verhaal van Noach en de dieren, die hij van de verdrinkingsdood redde in de Ark, getekend en gezongen voor kinderen.
Shabbatslezingen: Geniet, maar drink met mate
Geplaatst op vrijdag 1 november 2019
Wat zegt de Bijbel over wijn? We lezen over wijn, die het hart verheugt, over Timoteüs, die het advies krijgt een beetje wijn te drinken voor zijn maag­klachten, en over Noach, die duidelijk geen maat wist te houden en zich bedronk. Ook Salomo waarschuwde tegen dronken­schap.