oktober 2019

De Turkse invasie en de band van Israël met de Koerden
Geplaatst op donderdag 17 oktober 2019
Honderden mensen protesteerden dinsdagavond voor de Turkse ambassade in Tel Aviv en eisten de stop­zetting van de Turkse operaties tegen het Koerdische volk in Noord-Syrie. Ook enkele dagen geleden werd in Jeruzalem gedemonstreerd tegen de Koerdische volkenmoord.
Waarom zwijgt de VN bij de Turkse inval in Syrië?
Geplaatst op donderdag 17 oktober 2019
'Als het Israël was dat Syrië was binnengevallen, zou [de VN] ons binnen enkele seconden hebben veroordeeld,' merkt de Messiaanse Israëlische YouTuber Chananya Naftali op in zijn update vanaf de Israëlisch-Syrische grens.
Auto-aanval op agenten grenspolitie nabij Ramallah
Geplaatst op donderdag 17 oktober 2019
Bij een arrestatie-operatie in een 'vluchtelingenkamp' nabij Ramallah zijn woensdagavond undercover-agenten van de grenspolitie door een terrorist aangevallen met een auto. De agenten raakten niet gewond, de aanvaller werd uitgeschakeld en is zwaar gewond.
Nog maar een paar plaatsen vrij voor de woestijntocht
Geplaatst op donderdag 17 oktober 2019
Over een maand beginnen onze laatste woestijn­trek­tochten! Maak van de gelegenheid gebruik om je dagelijkse leven te ontvluchten, in de voetsporen van Mozes en het volk Israël te lopen en God in de woestijn te ervaren!
Defensie: Unit 8200, de oren en ogen van de IDF
Geplaatst op donderdag 17 oktober 2019
Unit 8200 is de belangrijkste eenheid voor het verzamelen van inlichtingen in de IDF. Deze eenheid is een van de beste in zijn soort ter wereld. Hij kan cruciale informatie uit een grote scala van bronnen verzamelen, bewerken en doorsturen.
Turkse invasie van Syrië veroorzaakt chaos
Geplaatst op woensdag 16 oktober 2019
Er is weinig begrip voor het merkwaardige besluit van president Donald Trump, om meer Amerikaanse troepen uit Syrië weg te halen en zo de Koerden in de steek te laten. Velen maken zich bezorgd over de chaotische en verwarrende golf van gebeurtenissen die het ontketende.
Gebedsdienst in Grafkerk uit solidariteit met Koerden
Geplaatst op woensdag 16 oktober 2019
In de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem werd dinsdag uit solidariteit met de bedreigde Koerden een heel bijzondere en ontroerende gebedsdienst gehouden, waaraan Israëlische Arabische christenen van verschillende denominaties deelnamen.
Israëlische president bezoekt loofhut van opperrabbijnen
Geplaatst op woensdag 16 oktober 2019
Bij zijn bezoeken aan de loofhutten (soekka's) van beide opperrabbijnen ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest drong president Rivlin aan op eenheid van links en rechts in Israël: 'We moeten een manier vinden om elkaar te respecteren, ook al zijn we het niet met elkaar eens'.
Techniek: Drinkwater uit lucht voor Costaricanen
Geplaatst op woensdag 16 oktober 2019
Met spoed bracht Israël een drinkwatermachine naar de bewoners van Costa Rica. Na een enorme brand in een van de arme wijken van San José in Costa Rica waren ongeveer vierhonderd mensen, waaronder veel kinderen, dakloos geworden en ze hadden geen drinkwater meer.
Techniekje: Een loofhut op wieltjes....
Geplaatst op woensdag 16 oktober 2019
Dit kan alleen in Israël. Een orthodoxe Jood in Jeruzalem ontwierp een kleine mobiele loofhut, met kleine, door een elektromotor op batterijen aangedreven wielen. Op het dak van de soekkah de traditionele plantenbundel van een palmtak, beekwilgen en mirtetakken.
Joodse spionnen die zich voordeden als Arabieren
Geplaatst op dinsdag 15 oktober 2019
Uit vrees voor een Duitse inval in Palestina tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog vormde Groot-Brittannië, samen met de Joodse gemeenschap, een speciale spionage-eenheid om inlichtingen te verzamelen over de opdoemende dreiging.
Film HaOeshpizin, een orthodox Joods Loofhuttenfeest
Geplaatst op dinsdag 15 oktober 2019
Deze film vertelt het verhaal van een orthodox-Joodse familie in Jeruzalem, die zijn best doet om het gebod te vervullen om tijdens het feest bezoekers uit te nodigen naar hun Soekkah (hut om buiten te eten). Er zijn enkele onverwachte en ongewenste gebeurtenissen.
Arabische leraar: Tempel­berg is heilig voor iedereen
Geplaatst op dinsdag 15 oktober 2019
De Tempelberg is al jarenlang steeds weer het centrum van conflicten en rellen. De drie grote wereldreligies, Jodendom, christendom en islam, beroepen zich op deze bijzondere plek in Jeruzalem. Volgens een Arabische schooldirecteur moeten de Joden er ook mogen bidden.
Toerisme: Loofhuttenfeest in Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 15 oktober 2019
Tijdens het Loofhuttenfeest, Soekkot, wordt de stad Jeruzalem overspoeld door religieuze ijver en seculiere festiviteiten. Duizenden Joden verzamelen zich bij de Klaagmuur in de heilige stad om de jaarlijkse zegen van de nakomelingen van de priesters van de Joodse tempel te ontvangen.
Langzaam maar zeker: De integratie van orthodoxe Joden
Geplaatst op maandag 14 oktober 2019
De orthodoxe gemeenschap in Israël is bezig te veranderen, maar door de agressieve linkse politiek lijkt dit proces nu de verkeerde kant op te gaan. Avigdor Lieberman wil niet met Benjamin Netanyahu in één regering zitten, tenzij de dienstplicht voor orthodoxen geldt.
Archeologie: Goliath's stad Gath blijkt veel groter
Geplaatst op maandag 14 oktober 2019
In de Filistijnse stad Gath, waar de reusachtige Filistijnse krijger Goliath werd geboren en ooit woonde, hebben archeologen overblijfselen ontdekt die ouder en indrukwekkender zijn dan de bij eerder opgravingen ontdekte, die uit de 9e en 20e eeuw BCE dateren.
Soekkot Same'ach! Gelukkig Loofhuttenfeest!
Geplaatst op zondag 13 oktober 2019
Direct na Yom Kippoer, Grote Verzoendag, begonnen de voorbereidingen voor het Loofhuttenfeest, Soekkot, een week duurt. Overal hoorde je ijverig timmeren om de soekkah, de loofhut, op te bouwen. Ook koopt men de vier onderdelen van de plantenbundel, die bij het feest behoort.
Daniel The Musical in Jeruzalem in première gegaan
Geplaatst op zondag 13 oktober 2019
De wereldpremière van de muzikale presentatie van het leven van Daniël, met een Afrikaans aroma, werd afgelopen week donderdagavond met een staande ovatie bij het Theater van Jeruzalem ontvangen. De producer, Joe Niemand, is een Zuid-Afrikaanse vriend van Israël.
Medisch: Bot laten groeien in het laboratorium
Geplaatst op zondag 13 oktober 2019
Toen Danny Ya'akobson, een sportfanaat, twee jaar geleden een ernstig beenletsel opliep na een auto-ongeluk, had hij niet gedacht dat hij 's werelds eerste patiënt zou worden die een in zijn laboratorium gekweekt botimplantaat zou krijgen, en na een jaar aan een triatlon meedoen.
Wat betekent Trumps beslissing over de Koerden voor Israël?
Geplaatst op vrijdag 11 oktober 2019
De Amerikaanse president Donald Trump heeft net een nieuw oorlogsgebied in Syrië gecreëerd, toen hij, na een telefoontje met de Turkse leider Erdogan, zijn zegen gaf aan een nieuwe Turkse inval in Syrië. Dit maakt de Israëli's bezorgd: kunnen zij hem op de lange termijn wel vertrouwen?
Muziekvideo: Avinoe Malkenoe, gebed om vergeving
Geplaatst op vrijdag 11 oktober 2019
Avinoe Malkenoe, Onze vader, onze Koning, is een klassiek lied waarin vergeving wordt gevraagd voor de zonden en wordt gebeden om ingeschreven te staan voor een goed nieuw jaar. Het lied klinkt vaak tijdens de dagen van inkeer tussen Joods Nieuwjaar en Grote Verzoendag.
Shabbatslezingen: Oproep tot inkeer en terugkeer
Geplaatst op vrijdag 11 oktober 2019
Yom Kippoer, Grote Verzoendag, de dag van vasten, inkeer en schuldbelijden, ligt enkele dagen achter ons. Mozes en de profeten roepen deze shabbat ook op, dankbaar te zijn voor Gods weldaden en Hem niet ongehoorzaam te worden, maar tot Hem terug te keren.
Geweldscrisis in Arabische sector deels eigen schuld
Geplaatst op donderdag 10 oktober 2019
De Gezamenlijke Arabische Lijst, na de recente verkiezingen de derde grootste partij van de Knesset, geeft het Israëlische establishment de schuld van de gewelds­crisis in de Arabische sector, maar negeert de onder­liggende problemen in hun eigen samen­leving.
Positieve Saoedische reacties op felicitatie van Israël
Geplaatst op donderdag 10 oktober 2019
Voor het eerst heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Saudi-Arabië gefeliciteerd met zijn nationale feestdag en opgeroepen tot samenwerking tegen Iran. Tientallen Saoediërs antwoordden met vreugde: 'Lang leve Saudi-Arabië, lang leve Israël'.
Op Yom Kippoer verzegeld in het Boek des Levens
Geplaatst op donderdag 10 oktober 2019
Ik ken geen ander volk, dat een dag op zijn agenda heeft waarop mensen elkaar toewensen, dat ze verzegeld zijn in het Boek des Levens. Ook weet ik niet hoe alle gebeden tijdens de Grote Verzoendag de geest van de mensen beïnvloeden.
Laatste onvergetelijke trektocht door de Negev-woestijn
Geplaatst op donderdag 10 oktober 2019
Heeft u onze laatste hike in de voetsporen van Mozes gemist of wilt u weer meedoen, kom dan deze winter, in november of december, en en beleef een onvergetelijk avontuur in de Negev-woestijn van Israël. Het zijn de laatste tochten die we organiseren.
Defensie: De onverwachte soldaten in de IDF
Geplaatst op donderdag 10 oktober 2019
Israël is een divers land, met mensen van over de hele wereld en met verschillende achtergronden, tradities en overtuigingen. Net als de natie die het verdedigt, bestaat de Israëlische defensie uit een unieke mix van soldaten, zeelieden en piloten.
Yom Kippoer, een bijna-dood-ervaring
Geplaatst op woensdag 9 oktober 2019
Tijdens de vastendag Yom Kippoer vragen we om Slicha en Mechila, om vergeving en kwijtschelding van de zonde. Van ons wordt verwacht dat we ons hart en onze daden beproeven op bewuste of onbewuste zonde, en ook degenen vergeven die tegen ons gezondigd hebben.
In welk jaar heeft Israël Yom Kippoer niet gehouden?
Geplaatst op woensdag 9 oktober 2019
We kunnen in de Bijbel lezen, dat Israël een keer Yom Kippoer niet heeft gehouden! Dat gebeurde in het jaar waarin koning Salomo de bouw van de Tempel voltooide en de inwijding ervan vierde, een feest dat volgens de Bijbel 14 opeenvolgende dagen duurde.
Oorlogswonder tijdens de Yom Kippoer oorlog
Geplaatst op woensdag 9 oktober 2019
Een gevangen genomen Syrische commandant legde uit waarom hij zich tijdens de Yom Kippoer oorlog in 1973 terugtrok, toen zijn honderd­vijftig tanks op het punt stonden door te stormen naar het centrum van de Joodse Staat.
Techniek: Het autowiel opnieuw uitgevonden
Geplaatst op woensdag 9 oktober 2019
De Israëlische startup REE, gevestigd in Tel Aviv, is bezig de opbouw van auto's volledig opnieuw te ontwikkelen, door alle belangrijke onderdelen van een auto - remmen, sensoren, thermische systemen, motor en aandrijving - naast de wielen te plaatsen.
Vanavond begint Yom Kippoer, de dag van verzoening
Geplaatst op dinsdag 8 oktober 2019
Yom Kippoer is de belangrijkste Joodse feestdag, hij vormt de afsluiting van de 'tien dagen van bekering' (Hebreeuws: Aseret Yame Teshoeva), die op Rosh HaShanah, Nieuwjaarsdag, begon. Yom Kippoer besluit deze tien dagen waarop alle schepselen worden beoordeeld.
Bereidt Israël zich voor op oorlog met Iran?
Geplaatst op dinsdag 8 oktober 2019
De hoogste generaals van Iran waarschuwen Israël en de VS voor hun nieuwe en gevaarlijke benadering van oorlog. Hossein Salami, de nieuwe commandant van de IRGC, beweerde vorige week dat het ‘zionistische regime niet langer een bedreiging vormt’ en waarschuwde Israël dat ‘in elke nieuwe oorlog het (Zionistische) regime van de politieke geografie van de wereld zal wegvagen.’
Vader herdenkt verongelukte dochter in de Himalaya
Geplaatst op dinsdag 8 oktober 2019
Vijf jaar nadat zijn dochter in een sneeuwlawine in de Himalaya stierf, keerde de vader van de eerste vrouwelijke navigator van een gevechtsvliegtuig terug naar de Himalaya, om met een delegatie van gehandicapte klimmers uit Israël dezelfde top in de Himalaya te bereiken.
Toerisme: Drone-opnamen van de Dode Zee
Geplaatst op dinsdag 8 oktober 2019
Vandaag weer beelden uit het zuiden van Israël. Een drone maakte opnamen van de Dode Zee – met grote velden van zoutkristallen – en de wijde omgeving, waaronder de oude bergvesting Massada en de palmplantages, want de woestijn wordt vruchtbaar gemaakt.
Fiddler on the Roof al 55 jaar vertoond in theaters
Geplaatst op maandag 7 oktober 2019
Bijna 55 jaar na de openingsvoorstelling in het Imperial Theatre in New York City, wordt, het iconische Broadway-toneelstuk Fiddler on the Roof nog steeds vertoond. Het heeft zo'n lange levensduur, dat het sinds 22 september 1964 elke dag ergens ter wereld wordt opgevoerd.
Rellen tegen bezoekers aan het Graf van Jozef
Geplaatst op maandag 7 oktober 2019
Afgelopen zondagavond waren er massale rellen bij het graf van Jozef bij Nablus. Traditioneel komen voor Yom Kippoer veel Joden hier bijeen om hun Slichot gebeden uit te spreken. Volgens de media kwamen er zondag­avond meer dan 1000 Joodse bezoekers om te bidden bij het graf.
Archeologie: Hoe Joods was Jezus?
Geplaatst op maandag 7 oktober 2019
Was Nazareth, en dus ook Jezus, beïnvloed door de Grieks-Romeinse filosofie en cultuur? Heel wat geleerden beweren dat, en beschrijven een Jezus zonder Joodse wortels. Opgravingen in het nabij Nazareth gelegen Zippori geven een indruk van het leven in het jaar 0.
Het christendom verspreid zich door Iran
Geplaatst op zondag 6 oktober 2019
Zoals het geschreven staat: 'Geloof, dat van groter waarde is dan die van goud, dat vergaat en door het vuur beproefd wordt' (1 Petrus 1:7). Dat is nergens duidelijker dan onder de vervolgde christenen van Iran, het snelst groeiende en grootste netwerk van kerken in de wereld.
Gehandicapte IDF-veteranen bezochten Auschwitz
Geplaatst op zondag 6 oktober 2019
Een delegatie van 45 gehandicapte oorlogs­veteranen van de IDF, in de leeftijd van 20 tot 70 jaar, heeft een bezoek gebracht aan de vernietigings­kampen in Polen. Navon, die de missie leidde, noemde het een van de krachtigste reizen die de Joodse geschiedenis doorgeeft.
Israël onderzoekt medische weed wetenschappelijk
Geplaatst op zondag 6 oktober 2019
Stoffen in cannabis worden steeds meer erkend als effectieve behandelingen voor veel ziekten en aandoeningen. De Israëlische wetenschapper Dr. Nirit Bernstein onderzoekt daarom de gehele cannabisplant. Israël hoop een grote exporteur van medische cannabis te worden.
Shadow Strike, Israël voorkwam een Syrisch kernwapen
Geplaatst op vrijdag 4 oktober 2019
Op 6 september 2007 vernietigde de Israëlische luchtmacht de nog niet voltooide al-Kibar kernreactor in het noordoosten van Syrië, die door Noord-Korea werd gebouwd. Het indringende boek Shadow Strike: Inside Israel’s Secret Mission to Eliminate Syrian Nuclear Power vertelt het verhaal van deze gedurfde missie.
Rosh HaShana in Jeruzalem
Geplaatst op vrijdag 4 oktober 2019
Afgelopen zondag begon het Joodse Nieuw­jaars­feest en dit keer was onze stagiaire Eliane Müller zelfs in Israël en maakte ze mee, hoe dit feest hier wordt gevierd. Het was een zeer interessante ervaring om bij dit feest aanwezig te zijn en te zien hoe de Israëli's hun Nieuwjaar vieren.
Aken wil kunstprijs intrekken wegens antisemitisme
Geplaatst op vrijdag 4 oktober 2019
Na informatie te hebben ontvangen over de activiteiten in de antisemitische en anti-Israëlische BDS-beweging van de beoogde prijswinnaar, de in Libanon geboren kunstenaar Walid Ra'ad, besloot de Duitse stad Aken de kunstprijs in te trekken.
Shabbatslezingen: De vreemdelingen bij Israël gerekend
Geplaatst op vrijdag 4 oktober 2019
Al vanaf de Uittocht stond het volk Israël open voor anderen, die met hen de Heer wilden dienen. Mensen van allerlei herkomst trokken mee uit Egypte. Voor hen golden dezelfde wetten als voor de Israëlieten, bij God zijn ze geen tweederangs burgers.
Muziekvideo: Gebeden om vergeving op Yom Kippoer
Geplaatst op vrijdag 4 oktober 2019
Woensdag 16 oktober is het Grote Verzoendag, een dag van inkeer en berouw, een dag om excuses aan te bieden en het in orde te maken met mensen die je onrecht hebt aangedaan, en om je zonden aan God te belijden, zoals in dit lied 'slicha', en zijn vergeving te ontvangen.
Kritisch moment in strafrechtelijk onderzoek Netanyahu
Geplaatst op donderdag 3 oktober 2019
Israël balanceert op de rand van wijdverspreide burgerlijke onrust, nu binnenkort het besluit over de aanklacht tegen Netanyahu wordt verwacht. Aanhangers van Netanyahu noemen het uitkiezen van slechts één politicus voor aanklachten, een 'politieke heksenjacht'.
Terreurcel achter de bomaanslag bij Dolev opgerold
Geplaatst op donderdag 3 oktober 2019
Er is weer een lid opgepakt van de terreurgroep, die op 23 augustus een bom liet ontploffen bij een bron bij de nederzetting Dolev in district Benjamin, die de 17-jarige Rina Schnerb het leven kostte en twee andere verwondde. Drie anderen waren al eerder opgepakt.
Irak beschuldigt Israël van aanvallen – voor het eerst
Geplaatst op donderdag 3 oktober 2019
De leiding van Irak rammelt met de sabels en beschuldigt voor het eerst Israël van de reeks aanvallen op militaire doelen in zijn land. Mogelijk geeft hij hiermee groen licht aan Iraakse pro-Iraanse sjiitische milities voor militaire acties tegen Israël.
Prijzen voor Israëlische studenten Aardwetenschappen
Geplaatst op donderdag 3 oktober 2019
Bij de Internationale Olympiade Aardwetenschappen in Zuid-Korea hebben de Israëlische studenten het prima gedaan. Het is een jaarlijkse competitie voor middelbare school studenten om hun vaardigheid op het gebied van geologie, meteorologie, milieukunde en astronomie te testen.
Israëls ‘Iron Fist’ voor Nederlandse pantservoertuigen
Geplaatst op donderdag 3 oktober 2019
De Britse defensie-multinational BAE Systems zal het Israëlische actieve beschermingssysteem ‘Iron Fist’ van Elbit Systems integreren in 150 CV90 Infanterie gevechtsvoertuigen van de Nederlandse landmacht. Enkele jaren geleden heeft de landmacht het systeem met succes getest.
Aantal Joden wereldwijd gestegen tot 14,8 miljoen
Geplaatst op woensdag 2 oktober 2019
Rond Rosh HaShanah, Joods Nieuwjaar, waren er 14, 8 miljoen Joden over de hele wereld, volgens een rapport van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is 100.000 meer dan een jaar geleden. De meesten, 6,7 miljoen, wonen in Israël.
Duizenden pelikanen maken een tussenstop in Israël
Geplaatst op woensdag 2 oktober 2019
Vorige week streken duizenden witte pelikanen neer in de Hula-vallei net ten noorden van het Meer van Galilea voor een pitstop op weg naar Afrika. De bewoners van Noord-Israël hebben geluk. Ze krijgen dit spektakel elk jaar te zien, zonder dat ze ergens naartoe behoeven te reizen.
Eerste volledig elektrische vliegtuig ter wereld
Geplaatst op woensdag 2 oktober 2019
Hij ziet er uit als een militaire drone, maar hij is minder gevaarlijk. Op de zojuist gehouden Paris Air Show baarde de firma Eviation veel opzien met het elektrisch aangedreven vliegtuig Alice. De eerste geïnteresseerden meldden zich al direct.
Joods jaar 5979 eindigt met toeristisch record
Geplaatst op dinsdag 1 oktober 2019
In het Joodse jaar 5979, dat zondag eindigde, bezochten ongeveer 4,6 miljoen toeristen het Heilige Land, vergeleken met 3,9 miljoen in 5778, een stijging van 18 procent. Volgens de minister van Toerisme door uitbreiding van de accommodaties en verlaging van de kosten.
Gelukkig Nieuwjaar van de Israëlische Grenspolitie
Geplaatst op dinsdag 1 oktober 2019
In deze grappige video wenst de Israëlische Grenspolitie u op Rosh Hashanah een goed en zoet nieuw jaar, gesymboliseerd door de appel en de pot honing, die regelmatig opduiken. Ze willen hun vreugde en optimisme met u delen en iets van hun werk laten zien.
Toerisme: Promenade, Tel Aviv-style
Geplaatst op dinsdag 1 oktober 2019
Toen Lord Herbert Samuel, de Britse hoge commissaris voor het mandaatgebied Palestina, in 1920 Tel Aviv bezocht, adviseerde hij het gemeentebestuur om een promenade aan te leggen langs het strand in de Allenby-wijk. Een advies, dat een goede uitwerking heeft gehad op de stad.