October 2019

Wat is er over van de vrede tussen Israël en Jordanië?
Posted on Thursday, October 31, 2019
Niet alleen is de vrede tussen Jordanië en Israël koel geworden, hij schijnt bovendien op het punt te staan om in te storten. Binnen Israël zijn de meningen verdeeld over de vraag wie hiervoor als schuldige aangewezen kan worden.
De eerste ondergrondse begraafplaats ter wereld
Posted on Thursday, October 31, 2019
Elk jaar worden er in Jeruzalem ongeveer 3.500 mensen begraven. Na verloop van tijd groeit de bevolking en door de wens van velen om in de heilige stad begraven te worden, ontstaat momenteel in Jeruzalem een echt ruimteprobleem. Ondergronds begraven lijkt een goede oplossing.
De video die de Turkse dictator niet wil dat u hem ziet
Posted on Thursday, October 31, 2019
Onlangs heeft de Turkse president (lees: dictator) Recep Tayyip Erdogan zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN gebruikt om te protesteren tegen Israël en zijn 'onderdrukking ' van de Palestijnse Arabieren. Het was een oefening in flagrante hypocrisie.
Defensie: Militaire inlichtingen­dienst Sayeret Matkal
Posted on Thursday, October 31, 2019
Sayeret Matkal is een speciale eenheid, een van de militaire inlichtingen­diensten van het Israëlische leger, met als belangrijkste taak het infiltreren en verzamelen van informatie diep in vijandelijk gebied om strategische informatie te verkrijgen.
Waarom de Israëlisch-Arabische vrede zo koel wordt
Posted on Wednesday, October 30, 2019
Er waren zulke hoge verwach­tingen, maar ondanks meer dan twee decennia van samenwerking hebben de betrekkingen tussen Israël en het 'gematigde' buurland Jordanië een nieuw dieptepunt bereikt. Zelfs het vredes­verdrag is nu niet veel meer dan een formaliteit.
Gouverneur van Ramallah: 'Israël is de ergste kanker'
Posted on Wednesday, October 30, 2019
Laila Ghannam, gouverneur van Ramallah en lid van de PA, gebruikte haar toespraak bij de opening van de borstkankermaand om de haat tegen Israël te blijven aanwakkeren en verspreiden. Voor aanzetten tot haat tegen Israël lijkt ieder middel goed genoeg te zijn.
Techniek: OrCam geeft blinden kunstmatig zicht
Posted on Wednesday, October 30, 2019
MyEye, een draagbaar apparaat van OrCam, een startup uit Jeruzalem, geeft blinden en slechtzienden 'kunstmatige zicht', vergroot hun zelfstandigheid en opent een heel nieuwe wereld voor hen. Het wordt bevestigd aan de poot van een bril en kijkt dus in dezelfde richting als de gebruiker.
De Lemba: Een Joodse stam in Afrika
Posted on Tuesday, October 29, 2019
Onze redacteur David Lazarus sprak met William Bjoraker, na zijn terugkeer uit Afrika. William gaf er Hebreeuwse les aan de Lemba, een Afrikaanse stam die uit Joodse volgelingen van Jezus bestaat.
'Vijgenboom' – de Ethiopische burgeroorlog ontsnappen
Posted on Tuesday, October 29, 2019
Het is 1989 en Ethiopië wordt verscheurd door een burgeroorlog. Het land is verzonken in het moeras van geweld en wanhoop en de mensen, met name de Joden, zijn wanhopig om te vertrekken. Fig Tree speelt zich af in deze woelige periode.
Amerikaanse Joden bang om openlijk kippa te dragen
Posted on Tuesday, October 29, 2019
Een jaar na de terreuraanslag in een synagoge in Pittsburgh, waarbij 11 gelovigen om het leven kwamen, blijkt uit een onderzoek van het American Jewish Committee (AJC) dat het aantal antisemitische aanvallen op Joden in de VS is toegenomen.
Toerisme: de Ein Bokek waterval in de Judese woestijn
Posted on Tuesday, October 29, 2019
Evenals vorige week gaan we naar het woestijngebied van Israël, nu naar de waterval van Ein Bokek in het bergachtige gebied van de Judese woestijn, ten noorden van de Dode Zee. Houdt u van dit woeste landschap? Dan kunt u zich nog aanmelden voor een van onze woestijntochten.
Israëlische benoemd in belangrijke functie bij de VN
Posted on Monday, October 28, 2019
De Israëlische Natalia Mendel is benoemd tot hoofd van de afdeling VN-relaties, waardoor zij een van de hoogst­geplaatste Israëlische leden van de internationale organisatie is. Hiermee zijn niet minder dan 29 Israëli's werkzaam in topfuncties binnen de Verenigde Naties.
Netanyahu: De volgende oorlog zullen wij winnen
Posted on Monday, October 28, 2019
'Als ons de oorlog wordt verklaard, zullen we op een overweldigende manier overwinnen', zei de Israëlische premier zondag, tijdens zijn bezoek aan de vliegbasis Palmachim in het zuiden van het land. Hij werd er verrast met een feestje ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag.
PA overlegt met Hamas over Palestijnse verkiezingen
Posted on Monday, October 28, 2019
De voorzitter van de Palestijnse Centrale Verkiezings­commissie (CEC), Hanna Nasir, is zondag in de Gazastrook aangekomen voor gesprekken met de Hamas Leiderschapsraad en andere Palestijnse vertegenwoordigers over te houden verkiezingen.
Hamas-functionaris: 'Normalisatie met Israël is verraad'
Posted on Monday, October 28, 2019
Hamas-parlementslid Marwan Abu Ras, die aan het hoofd staat van de Hamas-fractie in het Palestijns-Arabische parlement, zei zondag dat normalisering met de 'bezettende staat' (Israël dus) een misdaad tegen de Islam is, die overeen komt met verraad op nationaal niveau.
Archeologie: Opgraving toont historische realiteit Edom
Posted on Monday, October 28, 2019
Bij opgravingen is gebleken dat Edom, het stam­gebied van de nakomelingen van Jakob's broer Esau, als koninkrijk bestond in de tijd van Mozes en Jozua. Een netwerk van kopermijnen en smelterijen in de Timna vallei wijst op een bloeiende en rijke samen­leving.
Israël in de greep van politieke verlamming
Posted on Sunday, October 27, 2019
Nu Netanyahu het mandaat verliest om een regering te vormen, is de politieke situatie een duistere fase ingegaan en is Israël in een staat van politieke verlamming terecht gekomen. Betwijfeld wordt, of Blauw en Wit-leider Benny Gantz wel slaagt in het vormen van een regering.
Speciaal magazine 'Israëlische Landbouw'
Posted on Sunday, October 27, 2019
In de tijd van de Joodse pioniers in Palestina, en in de 71 jaar dat Israël bestaat in het dorre en verwaarloosde land, hebben de Israëli's geleerd hoe ze de woestijn tot leven kunnen brengen. Nu helpen zij de landbouw in Arabische en andere arme landen verbeteren.
25 jaar koele vrede tussen Israël en Jordanië
Posted on Sunday, October 27, 2019
Het historische vredesverdrag tussen Israël en Jordanië is 25 jaar geleden ondertekend. Dit evenement wordt vandaag door geen enkele partij gevierd. Van de optimistische plannen voor een gemeenschappelijk vliegveld en een waterkanaal kwam niets terecht.
Oogdruppels in plaats van een bril bij verziendheid
Posted on Sunday, October 27, 2019
Tot nu toe kan verziendheid, het normale verlies van het vermogen om scherp te zien op korte afstand, dat optreedt bij het ouder worden, alleen worden gecorri­geerd met brillen, contactlenzen of chirurgie. Twee Israëlische onderzoeken werken aan oogdruppels voor dit probleem.
In het begin was er een toekomst
Posted on Friday, October 25, 2019
Deze Shabbat na de najaarsfeesten begint het Joodse volk, bij het wekelijks voorlezen van een gedeelte uit de Torah, de boeken van Mozes, weer bij het boek Genesis. 'In het begin' brengt ons terug naar de behoefte aan een nieuwe start naar een betere toekomst.
Veel illegale wapens in de Arabische sector
Posted on Friday, October 25, 2019
Volgens de Israëlische politie zijn er de afgelopen tien maanden meer dan 4000 illegale wapens, waaronder 526 pistolen en 435 geweren, voornamelijk aanvals­geweren, in beslag genomen in Israël, waarvan negentig procent in de Arabische sector.
Israel Today redacteur Aviel Schneider spreekt in Nijkerk
Posted on Friday, October 25, 2019
De hoofdredacteur van Israel Today, Aviel Schneider, spreekt op dinsdag 12 november om 20 uur in het Israëlcentrum, Henri Nouwenstraat 34, Nijkerk, over het thema ‘Het echte Israël in tijden van nepnieuws’.
Muziekvideo: Eva, Adam en de slang in de tuin van Eden
Posted on Friday, October 25, 2019
Vandaag een bijzondere muziekvideo bij de Bijbel­gedeelten van deze shabbat, Genesis 1-6: het verhaal van Adam en Eva in de tuin van Eden, en de verleiding door de slang, uitgespeeld en gezongen voor kinderen onder leiding van opa Tuvia.
Shabbatslezingen: Geen kennis buiten God om
Posted on Friday, October 25, 2019
De Bijbel is niet negatief over kennis en wijsheid, het boek Spreuken bevat een lofrede over de wijsheid. De Bijbel wijst wel kennis af, die buiten God om verworven wordt, kennis waardoor we God buiten spel zetten en niet meer nodig hebben. Die kennis geeft geen leven.
Iran gebruikt chaos om Israël in de oorlog te slepen
Posted on Thursday, October 24, 2019
Het plotselinge besluit van president Trump om de Amerikaanse speciale troepen uit Syrië terug te trekken, na een telefoontje met zijn Turkse tegenhanger Erdogan, veroorzaakte grote veranderingen in de strategische situatie in het Midden-Oosten en kan tot een oorlog tussen Iran en Israël leiden.
Palestijnse blokkade van websites schendt persvrijheid
Posted on Thursday, October 24, 2019
Op 21 oktober publiceerde een rechtbank in Ramallah een lijst van online media die door het gerechtelijk bevel van de Palestijnse Autoriteit worden geblok­keerd. De Palestijnse gerechtelijke uitspraak wordt bekritiseerd als een schending van de persvrijheid.
Hackathon tegen antisemitisme op internet
Posted on Thursday, October 24, 2019
De Israëlische ambassade in Warschau heeft een hackathon georganiseerd om een signaal af te stellen tegen haatzaaien en antisemitisme op het internet. Studenten uit Israël, Polen, Duitsland, Frankrijk en Amerika deden mee.
Het is nooit te laat voor een avontuur in de Negev
Posted on Thursday, October 24, 2019
Stap uit uw comfortzone en test uw persoonlijke grenzen. Dit is een ervaring die u maar één keer in je leven meemaakt. Leer het land van Abraham, Isaac en Jacob kennen op een unieke manier, en ervaar de Israëlische woestijn als nooit tevoren!
Defensie: Het geheime wapen, de ogen van de IDF
Posted on Thursday, October 24, 2019
Hoewel andere landen jaloers zijn geworden op het Israëlische leger door de allernieuwste technologie, is een deel van de winnende formule ouderwetse waakzaamheid en oplettendheid van gewone soldaten.
VS bezorgd over banden tussen Israël en China
Posted on Wednesday, October 23, 2019
Israël vreest een breuk in de betrekkingen met Washington als de economische banden met China, zijn op twee na grootste handelspartner, zich blijven ontwikkelen. Dit land beheert nu een deel van de haven van Haifa en legt de lightrail van Tel Aviv aan.
Tunesië koos president wegens zijn haat jegens Israël
Posted on Wednesday, October 23, 2019
Tunesië is al lang vriendelijk voor de lokale Joden en verdraagzaam ten opzichte van Israël, maar nu lijkt het tij te zijn gekeerd. De nieuw gekozen president dankt zijn overwinning mede aan opruiende redevoeringen tegen Israëli's en de Joodse Staat, en steun aan Palestina.
Rabbijn Kaduri voorspelde huidige regeringscrisis
Posted on Wednesday, October 23, 2019
We zijn net het Hebreeuwse jaar 5780 ingegaan en ik heb begrepen dat rabbijn Kaduri, de voormalige leider van de Sefardische gemeenschap, in de jaren tachtig heeft voorspeld dat net voor het begin van dit jaar, twee mannen, Benjamin genaamd zonder succes zouden strijden om het premierschap.
Blinde Zuid-Afrikaanse kerkleiders steunen BDS
Posted on Wednesday, October 23, 2019
De Zuid-Afrikaanse Anglicaanse kerk heeft zijn anti­semitische stand­punt openlijk bevestigd door zijn steun aan de BDS-beweging uit te spreken. De kerkelijke leiders nemen zo een antisemitische houding aan tegen­over degenen aan wie zij alles te danken hebben.
Jeruzalem-mars, Loofhuttenfeest 2019
Posted on Wednesday, October 23, 2019
Zoals beloofd, laten we u vandaag een video zien van de Jeruzalem-mars die afgelopen donderdag plaatsvond. Het is een van de kleurrijkste en vrolijkste evene­menten tijdens Soekkot, waarvoor mensen uit vijftig landen naar de heilige stad waren gekomen.
Uitstellen tot 'na de feestdagen'? Dat is dus nu
Posted on Wednesday, October 23, 2019
We stellen bij ons graag veel dingen uit tot de dagen na de feestdagen. 'Na de feestdagen' is waarschijnlijk een van de populairste zinnen hier in Israël. Twee keer per jaar hebben we de mogelijkheid om dingen die we moeten doen, uit te stellen tot na de feestdagen.
Techniek: Oplossing voor het afvalprobleem
Posted on Wednesday, October 23, 2019
Een Israëlisch bedrijf pakt het letterlijk en figuurlijk groot aan. We hebben het over een oplossing voor 242 miljoen ton afval. Deze kolossale berg afval bleef namelijk in 2016 wereldwijd over omdat het niet kon worden verwerkt of hergebruikt.
Hoe gewone Duitsers de 20ste eeuw hebben ervaren
Posted on Tuesday, October 22, 2019
Verontrustende herinneringen hebben de meeste Duitsers veranderd, waardoor ze zich van andere Europeanen onderscheiden. De 20ste eeuw bracht Duitsland ramp en vernieuwing, waardoor het van een militaire agressor getransformeerd is naar een pijler van de Europeaanse democratie.
Israëlische Knessetlobby initieert steun voor Koerden
Posted on Tuesday, October 22, 2019
Nu Trump de Koerden in de steek heeft gelaten, is er een Knesset-lobby opgezet voor het versterken van de Israëlische betrekkingen met de Koerden, misschien de enige natuurlijke bondgenoot van Israël in het Midden-Oosten, waarmee al duizenden jaren een band bestaat.
Wat zit er achter de pro-Bibi demonstraties?
Posted on Tuesday, October 22, 2019
De demonstraties, die met een enkele honderden begonnen zijn en nu enkele duizenden mensen tellen, betekenen veel meer dan alleen maar steun voor Netanyahu. Ze betekenen ook, dat men meer dan genoeg heeft van de minachting van linkse media en politici.
Toerisme: De Ramon krater, ontstaan door erosie
Posted on Tuesday, October 22, 2019
Een van de wonderlijkste plaatsen van Israël is de Ramon Krater, of in het Hebreeuws Maktesh Ramon. Het is geen inslag-krater van een meteoor of vulkanische krater ontstaan door een vulkaan­uitbarsting, maar hij werd gevormd door erosie door stromend water.
De kracht van retoriek
Posted on Monday, October 21, 2019
Een van de meest krachtige middelen in de politiek is de redevoering. Je kunt een volk overtuigen door een juiste retoriek. Koning Salomo was zich daar al van bewust toen hij zei: ‘Leven en dood zijn in de macht van de tong.’ Een goed spreker weet zijn publiek te boeien en te overtuigen.
'Netanyahu heeft een vervaldatum'
Posted on Monday, October 21, 2019
Netanyahu werd een politieke goochelaar genoemd, maar misschien heeft hij geen konijnen meer in zijn hoge hoed en nadert zijn vervaldatum. Blauw en Wit zou bereid zijn tot een eenheids­regering, met het vooruitzicht van Netanyahu's vertrek zodra hij wordt aangeklaagd.
Mozaiek van Brood-vermenig­vuldiging opgegraven
Posted on Monday, October 21, 2019
Op de vloer van de 'verbrande kerk' in Hippos, aan de overzijde van het Meer van Galilea, hebben Israëlische archeo­logen van de Universiteit van Haifa een prachtige mozaïek gevonden dat de ver­menig­vuldiging van de broden uitbeeldt. Vond dit wonder in deze omgeving plaats?
Simchat Torah - de vreugde over de Wet
Posted on Sunday, October 20, 2019
De hoge Joodse feestdagen eindigen met Simchat Torah, het feest van de Vreugde der Wet, dat in Israël op zondagavond begint en buiten Israël een dag later. De Torahrollen worden in plechtige processies, de zogenaamde Hakkafot, door de synagogen gedragen.
Netanyahu ontvangt minister Pompeo in zijn soekkah
Posted on Sunday, October 20, 2019
Premier Benjamin Netanyahu ontmoette vrijdag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op zijn kantoor in Jeruzalem. Een deel van de gesprekken voerden zij in de loofhut van de premier. Pompeo heeft de VN gevraagd, het wapenembargo tegen Iran te hervatten.
Medisch: Resultaten bloedtest binnen tien minuten
Posted on Sunday, October 20, 2019
Een Israëlisch medisch technologisch bedrijf is bezig om een revolutie in het bloedonderzoek te veroorzaken door de ontwikkeling van een machine met de naam OLO, die bloedmonsters analyseert en binnen tien minuten de resultaten afdrukt.
De valkuil van politieke intriges en samenzweringen
Posted on Friday, October 18, 2019
De politieke intriges, die Israël tot op heden teisteren, zijn niet nieuw. De Bijbel staat vol met samen­zwerings­theorieën die koningen ten val hebben gebracht, naties hebben verdeeld en de harten van dappere mannen en vrouwen hebben doen smelten.
Jeruzalem Mars 2019 trok 70.000 deelnemers
Posted on Friday, October 18, 2019
Zoals elk jaar werd gisteren tijdens het Loof­hutten­feest de Jeruzalem Mars gehouden, door het hart van de stad. Het is een van de kleurrijkste en vrolijkste evene­menten tijdens de feestdagen van soekkot, waarvoor mensen uit wel vijftig landen naar de heilige stad waren gekomen.
Shabbats­lezingen: Loofhuttenfeest, een dubbel feest
Posted on Friday, October 18, 2019
Het Loofhuttenfeest was een dubbel feest, door een week te wonen in hutjes herdacht het volk de zwerftocht door de woestijn na de Uittocht uit Egypte, en met offers toonde men zijn dankbaarheid voor de oogst van het land, die nu was binnengehaald.
Muziekvideo: Shlomit bouwt een vredesloofhut
Posted on Friday, October 18, 2019
Een klassiek lied bij het Loofhuttenfeest, geschreven door de bekende Naomi Shemer, is Shlomit Bonah Soekkat Shalom, Shlomit bouwt een vredesloofhut. U mag luisteren naar een goed verstaanbare oude opname, nog uit de tijd vóór de video-opnamen, gezongen door Yonathan Bar Giora.
De Turkse invasie en de band van Israël met de Koerden
Posted on Thursday, October 17, 2019
Honderden mensen protesteerden dinsdagavond voor de Turkse ambassade in Tel Aviv en eisten de stop­zetting van de Turkse operaties tegen het Koerdische volk in Noord-Syrie. Ook enkele dagen geleden werd in Jeruzalem gedemonstreerd tegen de Koerdische volkenmoord.
Waarom zwijgt de VN bij de Turkse inval in Syrië?
Posted on Thursday, October 17, 2019
'Als het Israël was dat Syrië was binnengevallen, zou [de VN] ons binnen enkele seconden hebben veroordeeld,' merkt de Messiaanse Israëlische YouTuber Chananya Naftali op in zijn update vanaf de Israëlisch-Syrische grens.
Auto-aanval op agenten grenspolitie nabij Ramallah
Posted on Thursday, October 17, 2019
Bij een arrestatie-operatie in een 'vluchtelingenkamp' nabij Ramallah zijn woensdagavond undercover-agenten van de grenspolitie door een terrorist aangevallen met een auto. De agenten raakten niet gewond, de aanvaller werd uitgeschakeld en is zwaar gewond.
Nog maar een paar plaatsen vrij voor de woestijntocht
Posted on Thursday, October 17, 2019
Over een maand beginnen onze laatste woestijn­trek­tochten! Maak van de gelegenheid gebruik om je dagelijkse leven te ontvluchten, in de voetsporen van Mozes en het volk Israël te lopen en God in de woestijn te ervaren!
Defensie: Unit 8200, de oren en ogen van de IDF
Posted on Thursday, October 17, 2019
Unit 8200 is de belangrijkste eenheid voor het verzamelen van inlichtingen in de IDF. Deze eenheid is een van de beste in zijn soort ter wereld. Hij kan cruciale informatie uit een grote scala van bronnen verzamelen, bewerken en doorsturen.
Turkse invasie van Syrië veroorzaakt chaos
Posted on Wednesday, October 16, 2019
Er is weinig begrip voor het merkwaardige besluit van president Donald Trump, om meer Amerikaanse troepen uit Syrië weg te halen en zo de Koerden in de steek te laten. Velen maken zich bezorgd over de chaotische en verwarrende golf van gebeurtenissen die het ontketende.
Gebedsdienst in Grafkerk uit solidariteit met Koerden
Posted on Wednesday, October 16, 2019
In de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem werd dinsdag uit solidariteit met de bedreigde Koerden een heel bijzondere en ontroerende gebedsdienst gehouden, waaraan Israëlische Arabische christenen van verschillende denominaties deelnamen.
Israëlische president bezoekt loofhut van opperrabbijnen
Posted on Wednesday, October 16, 2019
Bij zijn bezoeken aan de loofhutten (soekka's) van beide opperrabbijnen ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest drong president Rivlin aan op eenheid van links en rechts in Israël: 'We moeten een manier vinden om elkaar te respecteren, ook al zijn we het niet met elkaar eens'.
Techniek: Drinkwater uit lucht voor Costaricanen
Posted on Wednesday, October 16, 2019
Met spoed bracht Israël een drinkwatermachine naar de bewoners van Costa Rica. Na een enorme brand in een van de arme wijken van San José in Costa Rica waren ongeveer vierhonderd mensen, waaronder veel kinderen, dakloos geworden en ze hadden geen drinkwater meer.
Techniekje: Een loofhut op wieltjes....
Posted on Wednesday, October 16, 2019
Dit kan alleen in Israël. Een orthodoxe Jood in Jeruzalem ontwierp een kleine mobiele loofhut, met kleine, door een elektromotor op batterijen aangedreven wielen. Op het dak van de soekkah de traditionele plantenbundel van een palmtak, beekwilgen en mirtetakken.
Joodse spionnen die zich voordeden als Arabieren
Posted on Tuesday, October 15, 2019
Uit vrees voor een Duitse inval in Palestina tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog vormde Groot-Brittannië, samen met de Joodse gemeenschap, een speciale spionage-eenheid om inlichtingen te verzamelen over de opdoemende dreiging.
Film HaOeshpizin, een orthodox Joods Loofhuttenfeest
Posted on Tuesday, October 15, 2019
Deze film vertelt het verhaal van een orthodox-Joodse familie in Jeruzalem, die zijn best doet om het gebod te vervullen om tijdens het feest bezoekers uit te nodigen naar hun Soekkah (hut om buiten te eten). Bekijk nu de film, met een Engelse ondertiteling.
Arabische leraar: Tempel­berg is heilig voor iedereen
Posted on Tuesday, October 15, 2019
De Tempelberg is al jarenlang steeds weer het centrum van conflicten en rellen. De drie grote wereldreligies, Jodendom, christendom en islam, beroepen zich op deze bijzondere plek in Jeruzalem. Volgens een Arabische schooldirecteur moeten de Joden er ook mogen bidden.
Toerisme: Loofhuttenfeest in Jeruzalem
Posted on Tuesday, October 15, 2019
Tijdens het Loofhuttenfeest, Soekkot, wordt de stad Jeruzalem overspoeld door religieuze ijver en seculiere festiviteiten. Duizenden Joden verzamelen zich bij de Klaagmuur in de heilige stad om de jaarlijkse zegen van de nakomelingen van de priesters van de Joodse tempel te ontvangen.
Langzaam maar zeker: De integratie van orthodoxe Joden
Posted on Monday, October 14, 2019
De orthodoxe gemeenschap in Israël is bezig te veranderen, maar door de agressieve linkse politiek lijkt dit proces nu de verkeerde kant op te gaan. Avigdor Lieberman wil niet met Benjamin Netanyahu in één regering zitten, tenzij de dienstplicht voor orthodoxen geldt.
Archeologie: Goliath's stad Gath blijkt veel groter
Posted on Monday, October 14, 2019
In de Filistijnse stad Gath, waar de reusachtige Filistijnse krijger Goliath werd geboren en ooit woonde, hebben archeologen overblijfselen ontdekt die ouder en indrukwekkender zijn dan de bij eerder opgravingen ontdekte, die uit de 9e en 20e eeuw BCE dateren.
Soekkot Same'ach! Gelukkig Loofhuttenfeest!
Posted on Sunday, October 13, 2019
Direct na Yom Kippoer, Grote Verzoendag, begonnen de voorbereidingen voor het Loofhuttenfeest, Soekkot, een week duurt. Overal hoorde je ijverig timmeren om de soekkah, de loofhut, op te bouwen. Ook koopt men de vier onderdelen van de plantenbundel, die bij het feest behoort.
Daniel The Musical in Jeruzalem in première gegaan
Posted on Sunday, October 13, 2019
De wereldpremière van de muzikale presentatie van het leven van Daniël, met een Afrikaans aroma, werd afgelopen week donderdagavond met een staande ovatie bij het Theater van Jeruzalem ontvangen. De producer, Joe Niemand, is een Zuid-Afrikaanse vriend van Israël.
Medisch: Bot laten groeien in het laboratorium
Posted on Sunday, October 13, 2019
Toen Danny Ya'akobson, een sportfanaat, twee jaar geleden een ernstig beenletsel opliep na een auto-ongeluk, had hij niet gedacht dat hij 's werelds eerste patiënt zou worden die een in zijn laboratorium gekweekt botimplantaat zou krijgen, en na een jaar aan een triatlon meedoen.
Wat betekent Trumps beslissing over de Koerden voor Israël?
Posted on Friday, October 11, 2019
De Amerikaanse president Donald Trump heeft net een nieuw oorlogsgebied in Syrië gecreëerd, toen hij, na een telefoontje met de Turkse leider Erdogan, zijn zegen gaf aan een nieuwe Turkse inval in Syrië. Dit maakt de Israëli's bezorgd: kunnen zij hem op de lange termijn wel vertrouwen?
Muziekvideo: Avinoe Malkenoe, gebed om vergeving
Posted on Friday, October 11, 2019
Avinoe Malkenoe, Onze vader, onze Koning, is een klassiek lied waarin vergeving wordt gevraagd voor de zonden en wordt gebeden om ingeschreven te staan voor een goed nieuw jaar. Het lied klinkt vaak tijdens de dagen van inkeer tussen Joods Nieuwjaar en Grote Verzoendag.
Shabbatslezingen: Oproep tot inkeer en terugkeer
Posted on Friday, October 11, 2019
Yom Kippoer, Grote Verzoendag, de dag van vasten, inkeer en schuldbelijden, ligt enkele dagen achter ons. Mozes en de profeten roepen deze shabbat ook op, dankbaar te zijn voor Gods weldaden en Hem niet ongehoorzaam te worden, maar tot Hem terug te keren.
Geweldscrisis in Arabische sector deels eigen schuld
Posted on Thursday, October 10, 2019
De Gezamenlijke Arabische Lijst, na de recente verkiezingen de derde grootste partij van de Knesset, geeft het Israëlische establishment de schuld van de gewelds­crisis in de Arabische sector, maar negeert de onder­liggende problemen in hun eigen samen­leving.
Positieve Saoedische reacties op felicitatie van Israël
Posted on Thursday, October 10, 2019
Voor het eerst heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken Saudi-Arabië gefeliciteerd met zijn nationale feestdag en opgeroepen tot samenwerking tegen Iran. Tientallen Saoediërs antwoordden met vreugde: 'Lang leve Saudi-Arabië, lang leve Israël'.
Op Yom Kippoer verzegeld in het Boek des Levens
Posted on Thursday, October 10, 2019
Ik ken geen ander volk, dat een dag op zijn agenda heeft waarop mensen elkaar toewensen, dat ze verzegeld zijn in het Boek des Levens. Ook weet ik niet hoe alle gebeden tijdens de Grote Verzoendag de geest van de mensen beïnvloeden.
Laatste onvergetelijke trektocht door de Negev-woestijn
Posted on Thursday, October 10, 2019
Heeft u onze laatste hike in de voetsporen van Mozes gemist of wilt u weer meedoen, kom dan deze winter, in november of december, en en beleef een onvergetelijk avontuur in de Negev-woestijn van Israël. Het zijn de laatste tochten die we organiseren.
Defensie: De onverwachte soldaten in de IDF
Posted on Thursday, October 10, 2019
Israël is een divers land, met mensen van over de hele wereld en met verschillende achtergronden, tradities en overtuigingen. Net als de natie die het verdedigt, bestaat de Israëlische defensie uit een unieke mix van soldaten, zeelieden en piloten.
Yom Kippoer, een bijna-dood-ervaring
Posted on Wednesday, October 09, 2019
Tijdens de vastendag Yom Kippoer vragen we om Slicha en Mechila, om vergeving en kwijtschelding van de zonde. Van ons wordt verwacht dat we ons hart en onze daden beproeven op bewuste of onbewuste zonde, en ook degenen vergeven die tegen ons gezondigd hebben.
In welk jaar heeft Israël Yom Kippoer niet gehouden?
Posted on Wednesday, October 09, 2019
We kunnen in de Bijbel lezen, dat Israël een keer Yom Kippoer niet heeft gehouden! Dat gebeurde in het jaar waarin koning Salomo de bouw van de Tempel voltooide en de inwijding ervan vierde, een feest dat volgens de Bijbel 14 opeenvolgende dagen duurde.
Oorlogswonder tijdens de Yom Kippoer oorlog
Posted on Wednesday, October 09, 2019
Een gevangen genomen Syrische commandant legde uit waarom hij zich tijdens de Yom Kippoer oorlog in 1973 terugtrok, toen zijn honderd­vijftig tanks op het punt stonden door te stormen naar het centrum van de Joodse Staat.
Techniek: Het autowiel opnieuw uitgevonden
Posted on Wednesday, October 09, 2019
De Israëlische startup REE, gevestigd in Tel Aviv, is bezig de opbouw van auto's volledig opnieuw te ontwikkelen, door alle belangrijke onderdelen van een auto - remmen, sensoren, thermische systemen, motor en aandrijving - naast de wielen te plaatsen.
Vanavond begint Yom Kippoer, de dag van verzoening
Posted on Tuesday, October 08, 2019
Yom Kippoer is de belangrijkste Joodse feestdag, hij vormt de afsluiting van de 'tien dagen van bekering' (Hebreeuws: Aseret Yame Teshoeva), die op Rosh HaShanah, Nieuwjaarsdag, begon. Yom Kippoer besluit deze tien dagen waarop alle schepselen worden beoordeeld.
Bereidt Israël zich voor op oorlog met Iran?
Posted on Tuesday, October 08, 2019
De hoogste generaals van Iran waarschuwen Israël en de VS voor hun nieuwe en gevaarlijke benadering van oorlog. Hossein Salami, de nieuwe commandant van de IRGC, beweerde vorige week dat het ‘zionistische regime niet langer een bedreiging vormt’ en waarschuwde Israël dat ‘in elke nieuwe oorlog het (Zionistische) regime van de politieke geografie van de wereld zal wegvagen.’
Vader herdenkt verongelukte dochter in de Himalaya
Posted on Tuesday, October 08, 2019
Vijf jaar nadat zijn dochter in een sneeuwlawine in de Himalaya stierf, keerde de vader van de eerste vrouwelijke navigator van een gevechtsvliegtuig terug naar de Himalaya, om met een delegatie van gehandicapte klimmers uit Israël dezelfde top in de Himalaya te bereiken.
Toerisme: Drone-opnamen van de Dode Zee
Posted on Tuesday, October 08, 2019
Vandaag weer beelden uit het zuiden van Israël. Een drone maakte opnamen van de Dode Zee – met grote velden van zoutkristallen – en de wijde omgeving, waaronder de oude bergvesting Massada en de palmplantages, want de woestijn wordt vruchtbaar gemaakt.
Fiddler on the Roof al 55 jaar vertoond in theaters
Posted on Monday, October 07, 2019
Bijna 55 jaar na de openingsvoorstelling in het Imperial Theatre in New York City, wordt, het iconische Broadway-toneelstuk Fiddler on the Roof nog steeds vertoond. Het heeft zo'n lange levensduur, dat het sinds 22 september 1964 elke dag ergens ter wereld wordt opgevoerd.
Rellen tegen bezoekers aan het Graf van Jozef
Posted on Monday, October 07, 2019
Afgelopen zondagavond waren er massale rellen bij het graf van Jozef bij Nablus. Traditioneel komen voor Yom Kippoer veel Joden hier bijeen om hun Slichot gebeden uit te spreken. Volgens de media kwamen er zondag­avond meer dan 1000 Joodse bezoekers om te bidden bij het graf.
Archeologie: Hoe Joods was Jezus?
Posted on Monday, October 07, 2019
Was Nazareth, en dus ook Jezus, beïnvloed door de Grieks-Romeinse filosofie en cultuur? Heel wat geleerden beweren dat, en beschrijven een Jezus zonder Joodse wortels. Opgravingen in het nabij Nazareth gelegen Zippori geven een indruk van het leven in het jaar 0.
Het christendom verspreid zich door Iran
Posted on Sunday, October 06, 2019
Zoals het geschreven staat: 'Geloof, dat van groter waarde is dan die van goud, dat vergaat en door het vuur beproefd wordt' (1 Petrus 1:7). Dat is nergens duidelijker dan onder de vervolgde christenen van Iran, het snelst groeiende en grootste netwerk van kerken in de wereld.
Gehandicapte IDF-veteranen bezochten Auschwitz
Posted on Sunday, October 06, 2019
Een delegatie van 45 gehandicapte oorlogs­veteranen van de IDF, in de leeftijd van 20 tot 70 jaar, heeft een bezoek gebracht aan de vernietigings­kampen in Polen. Navon, die de missie leidde, noemde het een van de krachtigste reizen die de Joodse geschiedenis doorgeeft.
Israël onderzoekt medische weed wetenschappelijk
Posted on Sunday, October 06, 2019
Stoffen in cannabis worden steeds meer erkend als effectieve behandelingen voor veel ziekten en aandoeningen. De Israëlische wetenschapper Dr. Nirit Bernstein onderzoekt daarom de gehele cannabisplant. Israël hoop een grote exporteur van medische cannabis te worden.
Shadow Strike, Israël voorkwam een Syrisch kernwapen
Posted on Friday, October 04, 2019
Op 6 september 2007 vernietigde de Israëlische luchtmacht de nog niet voltooide al-Kibar kernreactor in het noordoosten van Syrië, die door Noord-Korea werd gebouwd. Het indringende boek Shadow Strike: Inside Israel’s Secret Mission to Eliminate Syrian Nuclear Power vertelt het verhaal van deze gedurfde missie.
Rosh HaShana in Jeruzalem
Posted on Friday, October 04, 2019
Afgelopen zondag begon het Joodse Nieuw­jaars­feest en dit keer was onze stagiaire Eliane Müller zelfs in Israël en maakte ze mee, hoe dit feest hier wordt gevierd. Het was een zeer interessante ervaring om bij dit feest aanwezig te zijn en te zien hoe de Israëli's hun Nieuwjaar vieren.
Aken wil kunstprijs intrekken wegens antisemitisme
Posted on Friday, October 04, 2019
Na informatie te hebben ontvangen over de activiteiten in de antisemitische en anti-Israëlische BDS-beweging van de beoogde prijswinnaar, de in Libanon geboren kunstenaar Walid Ra'ad, besloot de Duitse stad Aken de kunstprijs in te trekken.
Shabbatslezingen: De vreemdelingen bij Israël gerekend
Posted on Friday, October 04, 2019
Al vanaf de Uittocht stond het volk Israël open voor anderen, die met hen de Heer wilden dienen. Mensen van allerlei herkomst trokken mee uit Egypte. Voor hen golden dezelfde wetten als voor de Israëlieten, bij God zijn ze geen tweederangs burgers.
Muziekvideo: Gebeden om vergeving op Yom Kippoer
Posted on Friday, October 04, 2019
Woensdag 16 oktober is het Grote Verzoendag, een dag van inkeer en berouw, een dag om excuses aan te bieden en het in orde te maken met mensen die je onrecht hebt aangedaan, en om je zonden aan God te belijden, zoals in dit lied 'slicha', en zijn vergeving te ontvangen.
Kritisch moment in strafrechtelijk onderzoek Netanyahu
Posted on Thursday, October 03, 2019
Israël balanceert op de rand van wijdverspreide burgerlijke onrust, nu binnenkort het besluit over de aanklacht tegen Netanyahu wordt verwacht. Aanhangers van Netanyahu noemen het uitkiezen van slechts één politicus voor aanklachten, een 'politieke heksenjacht'.
Terreurcel achter de bomaanslag bij Dolev opgerold
Posted on Thursday, October 03, 2019
Er is weer een lid opgepakt van de terreurgroep, die op 23 augustus een bom liet ontploffen bij een bron bij de nederzetting Dolev in district Benjamin, die de 17-jarige Rina Schnerb het leven kostte en twee andere verwondde. Drie anderen waren al eerder opgepakt.
Irak beschuldigt Israël van aanvallen – voor het eerst
Posted on Thursday, October 03, 2019
De leiding van Irak rammelt met de sabels en beschuldigt voor het eerst Israël van de reeks aanvallen op militaire doelen in zijn land. Mogelijk geeft hij hiermee groen licht aan Iraakse pro-Iraanse sjiitische milities voor militaire acties tegen Israël.
Prijzen voor Israëlische studenten Aardwetenschappen
Posted on Thursday, October 03, 2019
Bij de Internationale Olympiade Aardwetenschappen in Zuid-Korea hebben de Israëlische studenten het prima gedaan. Het is een jaarlijkse competitie voor middelbare school studenten om hun vaardigheid op het gebied van geologie, meteorologie, milieukunde en astronomie te testen.
Israëls ‘Iron Fist’ voor Nederlandse pantservoertuigen
Posted on Thursday, October 03, 2019
De Britse defensie-multinational BAE Systems zal het Israëlische actieve beschermingssysteem ‘Iron Fist’ van Elbit Systems integreren in 150 CV90 Infanterie gevechtsvoertuigen van de Nederlandse landmacht. Enkele jaren geleden heeft de landmacht het systeem met succes getest.
Aantal Joden wereldwijd gestegen tot 14,8 miljoen
Posted on Wednesday, October 02, 2019
Rond Rosh HaShanah, Joods Nieuwjaar, waren er 14, 8 miljoen Joden over de hele wereld, volgens een rapport van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is 100.000 meer dan een jaar geleden. De meesten, 6,7 miljoen, wonen in Israël.
Duizenden pelikanen maken een tussenstop in Israël
Posted on Wednesday, October 02, 2019
Vorige week streken duizenden witte pelikanen neer in de Hula-vallei net ten noorden van het Meer van Galilea voor een pitstop op weg naar Afrika. De bewoners van Noord-Israël hebben geluk. Ze krijgen dit spektakel elk jaar te zien, zonder dat ze ergens naartoe behoeven te reizen.
Eerste volledig elektrische vliegtuig ter wereld
Posted on Wednesday, October 02, 2019
Hij ziet er uit als een militaire drone, maar hij is minder gevaarlijk. Op de zojuist gehouden Paris Air Show baarde de firma Eviation veel opzien met het elektrisch aangedreven vliegtuig Alice. De eerste geïnteresseerden meldden zich al direct.
Joods jaar 5979 eindigt met toeristisch record
Posted on Tuesday, October 01, 2019
In het Joodse jaar 5979, dat zondag eindigde, bezochten ongeveer 4,6 miljoen toeristen het Heilige Land, vergeleken met 3,9 miljoen in 5778, een stijging van 18 procent. Volgens de minister van Toerisme door uitbreiding van de accommodaties en verlaging van de kosten.
Gelukkig Nieuwjaar van de Israëlische Grenspolitie
Posted on Tuesday, October 01, 2019
In deze grappige video wenst de Israëlische Grenspolitie u op Rosh Hashanah een goed en zoet nieuw jaar, gesymboliseerd door de appel en de pot honing, die regelmatig opduiken. Ze willen hun vreugde en optimisme met u delen en iets van hun werk laten zien.
Toerisme: Promenade, Tel Aviv-style
Posted on Tuesday, October 01, 2019
Toen Lord Herbert Samuel, de Britse hoge commissaris voor het mandaatgebied Palestina, in 1920 Tel Aviv bezocht, adviseerde hij het gemeentebestuur om een promenade aan te leggen langs het strand in de Allenby-wijk. Een advies, dat een goede uitwerking heeft gehad op de stad.