Maand

januari 2019

Israël waarschuwt Iran met reeks aanvallen in Syrië
Geplaatst op maandag 21 januari 2019
Nadat zondag een vanuit Syrië gelanceerde raket werd afgeweerd boven de berg Hermon, reageerde de Israëlische luchtmacht zondagavond met intensieve lucht­aanvallen op Iraanse posities in Syrië. De leger­woord­voerder waarschuwde Syrië, dat Iran zijn gang laat gaan.
Qatar brengt Gaza geld en wil elektriciteit organiseren
Geplaatst op maandag 21 januari 2019
Nu het de afgelopen week rustiger was bij de grens met de Gazastrook, krijgt Qatar toestemming voor een derde betaling aan Gaza, door velen 'zwijggeld' genoemd. Qatar wil ook de distributie van elektriciteit in de Gazastrook ter hand nemen, mits de bewoners betalen.
Internationale luchthaven Ramon bij Eilat geopend
Geplaatst op maandag 21 januari 2019
De nieuwe internationale luchthaven Ramon is vandaag officieel geopend. De luchthaven, die 18 kilometer ten noorden van de stad Eilat ligt, zal voorlopig echter alleen voor binnenlandse vluchten worden gebruikt. Later zullen er ook internationale vluchten worden afgehandeld.
Groeten uit Israël – Mooi weer om bomen te planten
Geplaatst op maandag 21 januari 2019
Het weer kon niet beter zijn voor 'Toe Bishvat', het Nieuwjaar van de Bomen, dat we vandaag vieren. Want vandaag worden weer in veel bossen in het land bomen geplant. Het herinnert me aan boom­plant­acties met de schoolklas van de kinderen. En dan het weer: het wordt warmer.
Video van de dag: Toe BiShvat, plant een boom
Geplaatst op maandag 21 januari 2019
Vandaag vieren we Toe BiShvat, het nieuwjaarsfeest van de bomen. Hoewel het nog midden januari is, beginnen hier in Israël al veel bloemen te bloeien. Het is op deze dag gebruikelijk, veel vruchten te eten en bomen te planten. U kunt meedoen, door een boom te laten planten bij de Gazastrook.
UNRWA mag geen scholen meer hebben in Jeruzalem
Geplaatst op zondag 20 januari 2019
'Er zijn geen vluchtelingen in Jeruzalem, alleen burgers,' zei de voormalige burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat. Daarom moet de stad de verantwoordelijkheid nemen voor de inwoners van de Arabische stadsdelen en zorgen voor gezondheidszorg, onderwijs, sociale zaken en reiniging.
Iron Dome onderschept raket nabij de berg Hermon
Geplaatst op zondag 20 januari 2019
Terwijl duizenden Israeli's genieten van de sneeuw op de berg Hermon en de helling afdalen met ski's of sleeën, werd het Iron Dome raketafweersysteem boven de besneeuwde berg actief en heeft een vanuit Syrië afgeschoten projectiel afgeweerd.
Groeten uit Israël – Twintig graden in januari...
Geplaatst op zondag 20 januari 2019
Verbazingwekkend, zo snel als weekeinde voorbij is. Een paar regels over een zonnig weekeinde (bij ons in Modi'in leek het wel zomer), het vooruitzicht van een paar weken zonder regen, het traditionele bezoek aan onze dochter bij de basis, en het weer voor vandaag in Israël.
Premier Netanyahu brengt staatsbezoek aan Tsjaad
Geplaatst op zondag 20 januari 2019
Minister-president Benjamin Netanyahu is deze zondag naar Tsjaad gevlogen voor een staatsbezoek, waar hij werd ontvangen door een erewacht. Tijdens het bezoek werd de hervatting van de diplomatieke betrekkingen bekend gemaakt.
Video: Ook Fatach houdt vast aan geweld tegen Israël
Geplaatst op zondag 20 januari 2019
Na het begin van de vredesbesprekingen met de PLO, de voorloper van de huidige Palestijnse Autoriteit, geloofden de Israëli's dat deze zou afzien van geweld. Ze hadden het mis. De Palestijnse leiders blijven geweld tegen Israël als legitiem middel zien om hun doel te bereiken
Video van de dag: Opening luchthaven Ramon bij Eilat
Geplaatst op zondag 20 januari 2019
De nieuwe internationale luchthaven Ramon in Eilat wordt maandag geopend. De video van vandaag geeft ons een eerste blik in de nieuwe en zeer moderne luchthaven. Alles is daarom zeer modern. Automatische paspoortcontroles en incheck-automaten zijn vanzelfsprekend.
Holocaust-overlevende eet Falafel met de president
Geplaatst op vrijdag 18 januari 2019
President Re'oeven Rivlin en zijn vrouw Nechama nodigden gisteren David (Dugo) Leitner uit voor een Falafel diner. Waarom Falafel? Op 14-jarige leeftijd liep Dugo uitgeput en uitgehongerd de dodenmars van Auschwitz en droomde van de broodjes die hij in Israël zou eten.
Shabbatslezingen 19 jan: Brood in de wildernis
Geplaatst op vrijdag 18 januari 2019
God weet wat we nodig hebben. Niet alleen brood voor ons hart – zijn Woord – maar ook gewoon brood voor het gewone leven. Zo kregen de Israëlieten manna in de woestijn, voedde een profeet honderd man, en gaf Jezus een menigte te eten met vijf broden en twee vissen.
Muziekvideo: Toe Bisvat, 'verjaardag van de bomen'
Geplaatst op vrijdag 18 januari 2019
Toe Bisvat is een Israëlisch feest voor het ontwaken van de natuur uit zijn winterslaap. Dit jaar valt dit feest op 21 januari. Na de winterregens lopen de knoppen van bladeren en bloemen weer uit, een nieuwe vruchtendragende cyclus is begonnen.
Groeten uit Israël: Regen een zegen voor het Meer van Galilea
Geplaatst op vrijdag 18 januari 2019
Ik kon vanochtend voor het eerst sinds lange tijd mijn jas thuis laten toen ik mijn zoon naar school reed. Na 22 jaar nemen we binnenkort afscheid van het schoolsysteem, en we zijn blij met de vele regens, waardoor het waterpeil van het Meer van Galilea is gestegen.
Video van de dag: Nationale parken en natuurreservaten
Geplaatst op vrijdag 18 januari 2019
Binnenkort, op 21 januari, is het Toe bi'Shvat, het Nieuwjaar van de Bomen. Ter gelegenheid hiervan nodigt deze video ons uit voor een bezoek aan enkele van de mooiste nationale parken en natuurreservaten van het land, waar u ook een verscheidenheid aan bomen kunt leren kennen.
Trump's gelekte vredesplan: Nepnieuws of proefballon?
Geplaatst op donderdag 17 januari 2019
Israëli's waren geschokt over mogelijke gelekte details van het Amerikaanse vredesplan, dat sterk tegemoet zou komen aan de Palestijnse eisen. De Israëlische TV-zender 'Channel 13' berichtte er woensdagavond over en beriep zich op een Amerikaanse bron.
Klachten over Internationale 'waarnemers' in Hebron
Geplaatst op donderdag 17 januari 2019
De minister voor Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan, wil het mandaat van de TIPH, de organisatie die sinds 25 jaar waarnemers naar Hebron stuurt, niet verder verlengen. Maar er is nog een organisatie, die toeristen met een hesje als uniform als 'waarnemers' naar Hebron stuurt.
Hoe Israël eraan werkt om de Iraanse as te verslaan
Geplaatst op donderdag 17 januari 2019
Netanyahu en Israëls militaire leiders houden zich niet meer stil en hebben in feite de oorlog aan Iran verklaard: 'De opeenstapeling van recente aanvallen bewijst dat we meer dan ooit vastbesloten zijn om actie te ondernemen tegen Iran in Syrië, net zoals we beloofd hebben.’
Groeten uit Israël: Natte sneeuw en hagelbuien
Geplaatst op donderdag 17 januari 2019
De meteorologen kunnen uiteindelijk tevreden zijn, ze hadden gelijk met hun weerbericht voor Jeruzalem. Gisteravond heeft het echt gesneeuwd. De Jeruzalemmers waren blij met deze onderbreking van het dagelijks leven. Wat jammer dat het vandaag allemaal gesmolten is.
Video van de dag: De eerste sneeuw in Jeruzalem
Geplaatst op donderdag 17 januari 2019
Om de eerste sneeuwdag, of beter gezegd 'sneeuwavond' in Jeruzalem, naar behoren te vieren, vandaag een video met enkele winterimpressies, die de Jeruzalemer Reuven Haramati vanaf het balkon en en raam van zijn appartement heeft genomen
Shuafat, het enige 'vluchtelingenkamp' van Jeruzalem
Geplaatst op woensdag 16 januari 2019
Ik reed 19 jaar lang langs de grijze huizen van Shuafat bij het verlaten van het stadsdeel Pisgat Ze'ev, waar ik tot een paar jaar geleden woonde. Het zogenaamde vluchtelingenkamp Shuafat maakte deel uit van mijn dagelijks leven. Het ligt direct tegenover Pisgat Ze'ev.
Wapenfabriek ontdekt in Nabloes, Samaria
Geplaatst op woensdag 16 januari 2019
De Israëlische veiligheidstroepen hebben dinsdag in Nablus een wapenfabriek ontdekt. Samen met de veiligheidsdienst en de politie heeft het Israëlische leger de wapenfabriek doorzocht en machines en materialen voor het maken van wapens in beslag genomen.
Groeten uit Israël: Jeruzalem klaar voor het grote moment
Geplaatst op woensdag 16 januari 2019
In Jeruzalem is alles klaar voor het grote moment. De nieuwe burgemeester van Jeruzalem kondigde aan dat het onderwijs vandaag om 15 uur in de hele stad zou eindigen om deze dag te vieren. Maar op welke grote gebeurtenis wachten de Jeruzalemmers vandaag?
Palestijnse Autoriteit wil volledig VN-lidmaatschap
Geplaatst op woensdag 16 januari 2019
De Palestijnse Autoriteit wil zich ondanks het te verwachten veto van de VS inspannen voor het volledige lidmaatschap van de Verenigde Naties. Een verzoek hiertoe zal binnen enkele weken worden ingediend, zei de 'Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken'.
Video van de dag: Jeruzalem in de nacht
Geplaatst op woensdag 16 januari 2019
De video van vandaag nodigt u uit voor een wandeling door Jeruzalem, deze keer in de avond. De wandeling begint in de Jaffastraat, langs het stadhuis en vervolgens via de Jaffapoort naar de Oude Stad. Daar gaat de wandeling via de Joodse wijk naar de Klaagmuur of Westelijke Muur.
Leeuwen van de Jordaan beveiligen de oostgrens
Geplaatst op dinsdag 15 januari 2019
In Israël moeten ook vrouwen in militaire dienst. Er wordt soms fel gediscussieerd over de rol van de vrouw in het leger. Mannen moeten twee jaar en acht maanden dienen, vrouwen twee jaar. Vrouwelijke militairen laten telkens weer zien dat ze niet onderdoen voor de mannen.
Netanyahu: meer aanvallen op Iraans leger in Syrië
Geplaatst op dinsdag 15 januari 2019
Tot zover die 'spel-veranderende' Russische luchtafweer batterijen. Israël heeft gebroken met zijn eerdere beleid van dubbelzinnigheid, en zegt vandaag openlijk dat het Iraanse doelen in Syrië heeft aangevallen, en zal dit opnieuw doen.
Nieuwe stafchef Aviv Kochavi neemt het roer over
Geplaatst op dinsdag 15 januari 2019
Het Israëlische leger heeft sinds vandaag een nieuwe stafchef. In een plechtige ceremonie op het hoofdkwartier van het leger in Tel Aviv kreeg Aviv Kochavi van premier en minister van Defensie Benjamin Netanyahu de rang van luitenant-generaal.
Groeten uit Israël – Is uw noodverlichting in orde?
Geplaatst op dinsdag 15 januari 2019
In Jeruzalem bereidt men zich voor op de tot nu toe koudste dag van deze winter, die vanaf morgenavond misschien ook eindelijk weer wat sneeuw naar de hoofdstad zal brengen. Vandaag wordt het echter overwegend zonnig, de stilte voor de storm.
Video van de dag: De Golanhoogten na de regen
Geplaatst op dinsdag 15 januari 2019
De hevige regens van de afgelopen dagen hebben vooral naar het noorden van het land bijzonder veel water gebracht. De beken zijn vol, het waterpeil van het Meer van Galilea blijft stijgen. Op de Golanhoogten heeft het zo hard geregend, dat er een groot aantal plassen zijn gevormd.
Verkiezingen: Partijen splitsen en hergroeperen zich
Geplaatst op maandag 14 januari 2019
Negentig dagen voor de vervroegde verkiezingen is de Israëlische politiek in wanorde. Onze politieke spelers splitsen zich af van bestaande partijen of vormen nieuwe partijen. Tot nu toe hebben zeven nieuwe partijen zich aangemeld om mee te dingen naar de 120 zetels in de Knesset.
Duizenden Gazanen ontsnappen uit de Gazastrook
Geplaatst op maandag 14 januari 2019
Duizenden jonge Gazanen, waaronder veel artsen, hebben de afgelopen acht maanden de Gazastrook verlaten. Het nieuwsportaal Ynet meldt dat tussen mei en september 2018 de helft van de mensen, die de Gazastrook verlieten, niet terugkeerden.
Zware regenbuien en overstromingen in het noorden
Geplaatst op maandag 14 januari 2019
Zware regenbuien in het noorden hebben maandagochtend vroeg overstromingen en afgesloten straten veroorzaakt. In Akko, Migdal, Sachnin en andere plaatsen liepen straten onder en stroomden huizen vol water. Twee bestuurders moesten uit hun auto worden bevrijd.
Groeten uit Israël – Kans op sneeuw in Jeruzalem?
Geplaatst op maandag 14 januari 2019
Vanochtend was het erg koud in Jeruzalem. De meteorologen denken dat er woensdag misschien zelfs sneeuw valt. Herinneringen aan eerdere sneeuwdagen in Jeruzalem, pizza om het nieuwe nummer van ons tijdschrift klaar is, en natuurlijk het weer voor vandaag.
Video van de dag: Fietsen door Israël
Geplaatst op maandag 14 januari 2019
Israël is sinds enige tijd ook een aantrekkelijke bestemming voor fietsers geworden. In deze video vergezellen we de mountainbiker Benjamin op zijn tocht door Israël, waar een speciaal en onofficieel mountainbikepad loopt van noord naar zuid van Israël, genaamd Holyland Challenge.
Onrustig weekeinde bij Gaza, een dode, een raket
Geplaatst op zondag 13 januari 2019
Terwijl veel Israëli's het zonnige weer van het weekend gebruikten voor een excursie in de natuur, reageerden ongeveer 13.000 inwoners van de Gazastrook op de oproep van Hamas en kwamen deze vrijdag weer naar de grens met Israël om problemen te maken met het grenshek.
Operatie Noordelijk Schild na zesde tunnel voltooid
Geplaatst op zondag 13 januari 2019
Nadat het Israëlische leger erin geslaagd is een zesde tunnel te vinden die door Hezbollah vanuit Libanon tot onder Israëlisch grondgebied werd gegraven, is de operatie 'Noordelijk Schild' nu voltooid verklaard. De tunnel wordt binnen enkele dagen geneutraliseerd.
Irakezen vestigen een 'Virtuele Ambassade' in Israël
Geplaatst op zondag 13 januari 2019
De houding ten opzichte van Israël verschuift in de Arabische wereld. Dit heeft veel te maken met Iran, dat een gemeen­schappe­lijke vijand wordt, maar nog meer met de doorsnee Arabieren, die zich eindelijk realiseren dat de Joodse Staat niet hun vijand is.
Netanyahu bevestigt luchtaanval in Syrië
Geplaatst op zondag 13 januari 2019
Premier Netanyahu meldde zondag tijdens de kabinetsvergadering dat Israëlische vliegtuigen vrijdagnacht een Iraans wapenarsenaal op de luchthaven van Damascus hebben aangevallen. Hij meldde ook de ontdekking van een tunnel aan de noordgrens.
Groeten uit Israël: Berg Hermon vol met 9000 bezoekers
Geplaatst op zondag 13 januari 2019
Het zonnige weekeinde lokte zaterdag duizenden Israëli's naar de natuur en de met sneeuw bedekte berg Hermon. Maar ook het zuiden, dat nu groen kleurt, was een geliefd doel voor een dagje uit. Vanaf vandaag keert de winter terug, en voor woensdag wordt zelfs sneeuw in Jeruzalem verwacht.
Hamas-video van mislukte Israëlische operatie in Gaza
Geplaatst op zondag 13 januari 2019
Hamas publiceerde zaterdag een video over de mislukte Israëlische operatie in de Gazastrook op 11 november, waarbij een Israëlische officier en zeven terroristen werden gedood. Het doel ervan zou het plaatsen van afluisterapparatuur voor het telefoonverkeer zijn geweest.
Video van de dag: Skiën op de berg Hermon
Geplaatst op zondag 13 januari 2019
De video van vandaag brengt ons weer naar het noorden, naar de met sneeuw bedekte berg Hermon, die dit weekeinde de bestemming was van duizenden Israëli's. Na de zware sneeuwval van vorige week werd daar het skiseizoen geopend - doet u mee?
Weduwe Shevach: Terreur zal nooit zijn doel bereiken
Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019
Stenen, molotovcocktails en steekwapens zijn de middelen waarmee in slechts één week 57 terreuraanslagen op Joden in Judea en Samaria zijn uitgevoerd, zoals in de video wordt vermeld. Een enorm aantal, dat waarschijnlijk niet is gepubliceerd in enige nieuwsuitzending buiten Israël.
Ministers prijzen anti-terreur­eenheid van Grenspolitie
Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019
Premier en minister van Defensie Benjamin Netanyahu en de minister van Binnenlandse Veiligheid Gilad Erdan bezochten donderdag de basis van de anti-terreur­eenheid Yamam van de Israëlische Grenspolitie, om de strijders te prijzen voor hun recente operaties.
Groeten uit Israël: Ik ben nooit op de Hermon geweest
Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019
Er is een zonnig weekeinde begonnen, een kleine pauze tussen twee winterstormen, want vanaf zondag­avond zou het weer opnieuw beginnen met storm en flinke regenbuien. Op de met sneeuw bedekte berg Hermon worden duizenden recreanten verwacht.
Muziekvideo: Wij waren slaven, nu zijn we vrij
Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019
Deze week een juichend lied bij de Uittocht uit Egypte, Avadiem hayino, atta bene chorin, Slaven waren wij, maar nu zijn we zonen van de vrijheid.
Shabbatslezingen 12 januari: Een dorsende os...
Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019
In het verhaal van de Uittocht staan een paar regels, waar we gewoonlijk overheen lezen: laat ieder aan zijn buurman of buurvrouw gouden of zilveren voorwerpen vragen, als vergoeding voor honderden jaren harde arbeid. Ook de apostelen hebben recht op loon voor hun arbeid.
Video van de dag: De Dode Zee is niet zo dood
Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019
De video van vandaag brengt ons weer naar de Dode Zee. Er is een zeer groot aantal video's van deze zeer bijzondere regio, het laagste punt op aarde. Maar deze nieuwe video is bijzonder mooi. De landschappen zien eruit als kunstwerken door de lens van de camera.
Invloed van internet op publieke opinie soms gevaarlijk
Geplaatst op donderdag 10 januari 2019
We laten ons vaak meeslepen door de media en de sociale netwerken en geloven alles wat daar geschreven staat. Hoe gevaarlijk dit soms kan zijn, blijkt uit de gevolgen van de berichtgeving over een docente die haar campus niet meer durft te betreden.
Verkiezingen zijn ingewikkeld voor Messiaanse Joden
Geplaatst op donderdag 10 januari 2019
Het politieke weefsel van de Staat Israël is ingewikkelder dan velen zich wellicht realiseren, en dat wordt nog ingewikkelder als je in Yeshua gelooft.
Arabische moslima: Ik ben een trotse Israëlische
Geplaatst op donderdag 10 januari 2019
Dima Tayeh is de eerste moslima, die zich kandidaat heeft gesteld voor een plaats op de Likoedlijst voor de Knesset. Zij zegt dat Israël geen apartheidsstaat is, en dat premier Netanyahu een groot leider is. Haar familie distantieert zich van haar en wil niets meer met haar van doen hebben.
Vier Joodse jongeren uit voorarrest vrijgelaten
Geplaatst op donderdag 10 januari 2019
Zondag schreven we over de arrestatie van in totaal vijf Joodse jongeren door de Israëlische veiligheids­dienst, verdacht van het gooien van stenen naar een auto. Vier van hen zijn vandaag naar huis gestuurd, waar ze nu onder huisarrest staan.
Groeten uit Israël: Meer van Galilea 11 cm gestegen!
Geplaatst op donderdag 10 januari 2019
In het weekeinde kunnen we eindelijk weer wat zon 'bijtanken'. Tot de Shabbat worden de temperaturen elke dag iets warmer. En op de berg Hermon worden de toegangen vrijgemaakt en begint het skiseizoen, dat zeker duizenden Israëli's naar het noorden zal lokken.
Video van de dag: Een wandeling door Tel Aviv
Geplaatst op donderdag 10 januari 2019
We blijven in Tel Aviv. Terwijl u gisteren het heringerichte Dizengoffplein kon bewonderen, nodigt de video van vandaag u uit om door enkele straten in het centrum van Tel Aviv te wandelen. Het begint op de Rothschild Boulevard en eindigt op het Dizengoffplein.
Meer geweld in Gaza moet aandacht voor falend bestuur van Hamas afleiden
Geplaatst op woensdag 9 januari 2019
De leiders van Hamas besteden veel geld aan een luxueus leven en proberen nu de aandacht van zijn onbekwaamheid om te besturen af te leiden door een escalatie van geweld langs de grens van de Gazastrook in het Terrorist komende weekeinde. Wat een verrassing...
Liever in de gevangenis dan in de Gazastrook
Geplaatst op woensdag 9 januari 2019
Israel Today heeft al vaak met inwoners van Gaza gesproken. Telkens weer valt het ons op hoe bang ze zijn dat Hamas ontdekt dat ze met een Israëlische journalist hebben gesproken. Hun antwoorden schetsen een somber beeld van het leven onder het Hamasregime.
Mesaanval bij bushalte, 14-jarig meisje licht gewond
Geplaatst op woensdag 9 januari 2019
Een 14-jarig schoolmeisje is woensdagochtend vroeg in Jeruzalem bij een bushalte in de buurt van haar huis met een scherp voorwerp aangevallen door een onbekende. Het meisje kreeg lichte steekwonden in het bovenlichaam. De aanvaller wist te ontsnappen.
11 jaar cel voor oud-minister Segev wegens spionage
Geplaatst op woensdag 9 januari 2019
De voormalige minister Gonen Segev is woensdag tot een gevangenisstraf van 11 jaar veroordeeld, nadat hij bij verhoren had erkend dat hij informatie aan Iran had doorgegeven. De aanklacht voor verraad werd ingetrokken wegens zijn bekentenis.
Groeten uit Israël – Skiën op de berg Hermon
Geplaatst op woensdag 9 januari 2019
Voor het geval dat u voor deze winter een skivakantie wilt plannen, is het misschien goed om even te wachten met het boeken, want er is een alternatief voor de 'typische skilanden'. De winterstorm heeft voor veel sneeuw op de berg Hermon en veel water in het Meer van Galilea gezorgd.
Video van de dag: Dizengoffplein in Tel Aviv is nu klaar
Geplaatst op woensdag 9 januari 2019
Enige tijd geleden werd de bouw van het nieuwe Dizengoffplein in Tel Aviv voltooid. Deze video laat u het nieuwe Dizengoffplein zien, waarvan de bouw eind vorig jaar werd beëindigd. Het plein is een mooie oase geworden, midden in de stad.
Netanyahu wil tegenover zijn beschuldigers staan
Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019
Premier Benjamin Netanyahu sprak maandagavond live op de televisie, om te eisen dat hij het recht krijgt om tegenover zijn aanklagers te staan in de verschillende corruptiezaken die momenteel tegen hem gericht zijn. Critici noemden het echter een verkiezingsshow.
Terrorist van Givat Assaf gearresteerd
Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019
De Israëlische veiligheidsdienst meldde dinsdagochtend, dat het was gelukt om de terrorist te arresteren, die bij de aanslag op het kruispunt van Givat Assaf twee Israëlische soldaten doodschoot en een derde soldaat levensgevaarlijk verwondde.
Hamas wil zich ontdoen van Machmoud Abbas
Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019
Salah al-Bardawil, lid van het 'Politburo' van Hamas, beschuldigde de Palestijnse leider Machmoud Abbas ervan, de confrontatie met de 'bezetting' in de interne Palestijnse arena te brengen. Hij zou niet geschikt zijn om het 'Palestijnse' volk te leiden.
Soldaat verdronken tijdens een navigatie-oefening
Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019
Eviatar Yosefi, een 20-jarige Israëlische soldaat, is maandag bij een ongeval omgekomen tijdens een oefening in het noorden van het land. Tijdens een solo navigatie-­oefening probeerde hij een waterstroom over te steken, viel in het water en verdronk.
Hier staan de olijfbomen van onze lezers in de Negev
Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019
In december hebben we de tijd gevonden en toestemming gekregen van het leger om met drones luchtfoto's te maken van onze olijfgaard. 4.000 olijfbomen staan verspreid over drie velden en gedijen uitstekend. We willen onze wijngaard daar graag uitbreiden.
Groeten uit Israël – Sneeuw in het noorden van het land
Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019
Terwijl het in het noorden, op de Golanhoogten, al sneeuwt en de kinderen sneeuwpoppen maken, wacht men in Jeruzalem zoals ieder jaar op de traditionele 'sneeuwdag'. Het is koud in Jeruzalem, maar nog niet koud genoeg voor echte sneeuw.
Video van de dag: de eeuwenoude stad Akko
Geplaatst op dinsdag 8 januari 2019
De video van vandaag laat ons de oude stad van Akko zien. De oude muren, vestingen, burchten, kastelen, kerken, moskeeën en synagogen getuigen van de spannende geschiedenis van deze stad en haar verschillende heersers. Veel van de oude gebouwen hebben de tijd overleefd.
Israël vraagt VS erkenning soevereiniteit over Golan
Geplaatst op maandag 7 januari 2019
Israël vraagt de VS om zijn soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennen, maar wil niet dat dit wordt gezien als 'compensatie' voor de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië. Tijdens een ontmoeting met premier Netanyahu bekrachtigde Trumps veiligheidsadviseur Bolton Israëls recht op zelfverdediging.
Poging van PA tot volwaardig VN-lid geblokkeerd
Geplaatst op maandag 7 januari 2019
Het is de Palestijnse Autoriteit niet gelukt, om haar status van waarnemer bij de Verenigde Naties te verbeteren en als volwaardig stemgerechtigd lid te worden erkend. De poging werd geblokkeerd door Israël en verschillende bevriende staten.
Kleurige ballonnen, raketten en luchtaanvallen
Geplaatst op maandag 7 januari 2019
Tientallen gekleurde ballonnen, waaraan een modelvliegtuig met een explosief was bevestigd, waren het startschot voor een nieuwe 'ronde' tussen Hamas en Israël. De Israëlische reactie werd gevolgd door een raket uit Gaza, wat leidde tot een volgende Israëlische reactie.
Kerst in de Gazastrook, niet stil en niet heilig
Geplaatst op maandag 7 januari 2019
Een feest te midden van vreugde en angst, hoop en hel. Kerst in Gaza. Een Arabisch christen vertelt ons via de telefoon: ‘De geboorte van onze Verlosser is hier moeilijk te vieren. De nachten zijn niet stil en ook niet heilig. Wij wonen in het Heilige Land, maar dit land bloedt.’
Oud-minister van Defensie Moshe Arens overleden
Geplaatst op maandag 7 januari 2019
De voormalige Israëlische minister van Defensie en Buitenlandse Zaken Moshe Arens is maandag op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Savion overleden. Hij laat zijn vrouw Muriel, zijn vier kinderen en talrijke kleinkinderen achter.
Groeten uit Israël: Storm, kou en natte sneeuw
Geplaatst op maandag 7 januari 2019
Het is koud, zelfs erg koud. Ook bij ons in Modi'in was het gisteravond zo koud dat we de airconditioning hebben ingeschakeld. In Gush Etzion vielen 's nachts enkele sneeuwvlokken. We krijgen nog een paar bijzonder koude dagen. Alleen in Eilat is het niet koud.
Video van de dag: Israël zoals u het nog nooit zag
Geplaatst op maandag 7 januari 2019
De video van vandaag laat ons Israël van bovenaf zien. Het zijn opnamen van een drone. We krijgen beelden te zien uit vele delen van het land, waaronder de zonnecentrale in Ashalim in de Negev, een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Rishon LeZion en de haven van Ashdod.
Israel Today Kanaan Olijfolie 'Eden' koud geperst
Geplaatst op zondag 6 januari 2019
De keuze aan olijfolie in de supermarkt is groot en kan verwarrend zijn. Goede producten kun je echter met een paar eenvoudige regels herkennen. Door koud persen blijven de gezonde inhoudsstoffen behouden, en het komt ook aan op het zuurgehalte.
Joodse jongeren verdacht van doden Arabische vrouw
Geplaatst op zondag 6 januari 2019
Vijf Joodse jongeren zijn een aantal dagen geleden door de Israëlische veiligheidsdienst gearresteerd op verdenking van het gooien van stenen naar een auto, waardoor een vrouw om het leven kwam. Tegen de arrestaties werd gedemonstreerd in Jeruzalem.
Groeten uit Israël: Militairen op straat? Heel normaal!
Geplaatst op zondag 6 januari 2019
Vandaag was het zover, ik heb mijn warme muts opgezet. Het is hier nu 5 graden, meer door de stevige wind is de gevoels­tem­pera­tuur veel lager. Er komt, kou, wind en regen. De docente die een studente in uniform berispte heeft tot veel discussie geleid.
Ontslaat Netanyahu twee leden van zijn kernkabinet?
Geplaatst op zondag 6 januari 2019
Volgens geruchten wil premier Benjamin Netanyahu de minister van Onderwijs Naftali Bennett en de minister van Justitie Ayelet Shaked uit zijn kabinet zou willen ontslaan. Door het vertrek uit de partij Het Joodse Huis zijn ze geen lid meer van een coalitiepartij.
Autobus beschoten in Samaria, bestuurder licht gewond
Geplaatst op zondag 6 januari 2019
Een Israëlische lijnbus werd zaterdagnacht, kort na middernacht, beschoten bij de nederzetting Bet El in Binyamin.. De bus van lijn 140 van de busmaatschappij Egged was op weg van Jeruzalem naar Bet El toen onbekenden het vuur op de bus openden.
Video van de dag: Sneeuwstorm op de berg Hermon
Geplaatst op zondag 6 januari 2019
De video van vandaag toont ons een groep wintervaste mannen die een zogenaamd sneeuwparcours ondernamen en de berg Hermon in een goed tempo omhoog liepen. En het werd daarbij steeds witter. Op de top van de berg ligt al een 25 centimeter dikke sneeuwlaag.
'Geweld tegen vrouwen is een nationaal probleem'
Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019
In de residentie van de Israëlische president Reuven Rivlin werd donderdag een evenement gehouden voor de campagne tegen geweld tegen vrouwen, waarbij belangrijke bijdragen voor de campagne werden onderscheiden
Jordaanse vakbond laat over Israëlische vlag lopen
Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019
Een foto uit Jordanië, waarop de Jordaanse minister van Informatie Jumana Ghunaimat over een Israëlische vlag loopt, heeft geleid tot een officiële klacht van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die de Jordaanse ambassadeur om opheldering vroeg.
Jezus, de tempel en een oud stenen gewicht
Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019
'Een verbazingwekkende archeologische ontdekking' noemde premier Netanyahu de ontdekking van een 3000 jaar oude beka weegsteen, die gebruikt werd voor het wegen van een halve sikkel aan zilver, gevonden tijdens opgravingen bij de fundering van de Westelijke Muur.
Groeten uit Israël: Gabbai en Livni, drama van de week
Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019
Vandaag waren 'Emily en de Professor' weer bij mij op bezoek, het aardige gespreksprogramma, waarin deze keer over DE gebeurtenis van de week werd gesproken, hoe Tzippi Livni voor de camera uit de Zionistische Unie werd gegooid, die nu niet meer bestaat.
Muziekvideo Shier LaShalom, Lied voor de Vrede
Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019
Dit lied van Ya'akov Rotblit en Yair Rosenblum vertolkt een hartstochtelijk maar misschien niet helemaal realistisch verlangen naar vrede. Het is duidelijk beïnvloed door de Brits-Amerikaanse anti-oorlog liederen uit de zestiger jaren. Het wordt uitgevoerd door Shiri Maimon.
Shabbatslezingen 5 januari: God ontfermt zich
Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019
God laat zich kennen als een genadige Heer. Hij ontfermt zich over mensen van wie het hart uitgaat naar Hem, mensen die tot Hem roepen. Niet op grond van eigen verdiensten, van goede werken, ontfermt God zich, leidt Hij uit de slavernij, maakt ons levend met Christus.
Video van de dag: Door de straten van Tel Aviv
Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019
De video van vandaag brengt ons weer naar Tel Aviv en nodigt ons uit voor een wandeling door de straten, ook de wat kleinere, in de omgeving van de Karmelmarkt. Het begint bij de strandpromenade, dan lopen we langs de Allenbystraat en bezoeken we de markt.
Israëlische expert klaagt: Trump weet niet wat hij doet
Geplaatst op donderdag 3 januari 2019
Eerst verbijsterde de Amerikaanse president Trump Israël met het besluit, Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken; donderdag schokte hij de Joodse Staat echt toen hij verklaarde dat Iran alles kan doen wat het wil in in de door oorlog verscheurde natie.
Engeland wil ontruiming van Khan al-Ahmar verhinderen
Geplaatst op donderdag 3 januari 2019
Het Bedoeinendorp Khan al-Ahmar, dat van het Hooggerechtshof al lang had moeten worden ontruimd, staat er nog steeds. Het zijn onder andere Britse inspanningen die de ontruiming van het dorp verhinderen, alsof het Brits Mandaat daar nog zou gelden.
Groeten uit Israël: Militairen zijn onderdeel van ons volk
Geplaatst op donderdag 3 januari 2019
In Israel behoren soldaten in uniform tot het normale straatbeeld, ze zijn een deel van ons volk. Een paar gedachten over de docente die een studente berispte omdat zij in haar uniform in de klas verscheen. En natuurlijk het weer voor vandaag in Israël: wat regen, sneeuw en hagel.
Amona herbouwd en voor de tweede keer ontruimd
Geplaatst op donderdag 3 januari 2019
Bij de nieuwe ontruiming van de kort geleden weer opgerichte nederzetting Amona raakten 23 politieagenten gewond. De partij 'Nationale Unie' verweet premier Netanyahu, dat hij zijn verkiezingscampagne begint met het verdrijven van Joden van hun landt.
Video Chananya Naftali: Daarom steun ik Israël
Geplaatst op donderdag 3 januari 2019
In deze video legt vlogger Chanaya Naftali uit, waarom hij Israël steunt. Niet alleen wegens zijn innovaties of bijdragen aan de wereld, maar omdat het goed is dit te doen, want Israël is het enige thuis voor het Joodse volk. Voor de oprichting van Israël hadden we geen eigen thuisland.
Video van de dag: 4 miljoen toeristen in 2018
Geplaatst op donderdag 3 januari 2019
De 4 miljoenste bezoeker is deze week in Israël geland. Dit betekent dat het aantal toeristen dat Israël heeft bezocht sinds 2006 is verdubbeld. De video van vandaag laat zien waarom Israël gewoon de ultieme vakantiebestemming is. Wanneer kunnen we u verwelkomen?
Lekte Lieberman over Trumps 'Deal van de Eeuw'?
Geplaatst op woensdag 2 januari 2019
Volgens een bericht in de Londense Arabische krant 'Al-Hayat' zou de voormalige minister van Defensie Avigdor Lieberman twee weken voor zijn aftreden details over Trumps vredesplan hebben onthuld. Maar Lieberman zelf ontkent dit bericht.
Gebedsoproepen in Jeruzalem moeten zachter worden
Geplaatst op woensdag 2 januari 2019
In de Arabische stadsdelen van Jeruzalem zullen de muezzins de mensen blijven oproepen tot gebed, maar dan iets zachter dan ze tot nu toe klonken. In moskeeën en omliggende straten worden luidsprekers met een kleiner volume geplaatst.
Jeruzalemse docente beledigt studente in uniform
Geplaatst op woensdag 2 januari 2019
Een studente aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, die tevens dienst doet in het Israëlische leger, werd door haar docente berispt omdat zij in uniform verscheen voor een lezing. Na het bekend worden in de media heeft de universiteit haar excuses aangeboden.
Groeten uit Israël: Politiek is saai? Hoe komt u erbij!
Geplaatst op woensdag 2 januari 2019
Ook al is hier in Jeruzalem de lucht blauw, de stralende zon bedriegt ons, het is relatief koel met slechts 9 graden. December was de regenrijkste maand sinds 1991, en momenteel is een van de beste soapseries de Israëlische politiek in de verkiezingstijd.
Video van de dag: Ben-Goerions Huis in de woestijn
Geplaatst op woensdag 2 januari 2019
Deze video laat ons het huis in de woestijn zien van David Ben Goerion, de eerste premier van Israël die er van droomde om 'de woestijn tot bloei te brengen', evenals enkele activiteiten die aan de bezoekers van het huis worden aangeboden.
Het wel en wee van Israël in 2018
Geplaatst op woensdag 2 januari 2019
Het afgelopen jaar heeft Israël een aantal moeilijke momenten doorgemaakt. Tegelijkertijd vonden in 2018 historische ontwikkelingen plaats die hoop, opwinding en positieve veranderingen brachten binnen de Joodse Staat en in de betrekkingen met andere landen in het Midden-Oosten.
Netanyahu: ‘Jullie zijn onze beste ambassadeurs’
Geplaatst op dinsdag 1 januari 2019
Tijdens een topconferentie met zo’n tweehonderd vertegenwoordigers van christelijke media uit de hele wereld in Jeruzalem, zei premier Netanyahu: ‘De Joodse staat heeft geen betere vrienden dan de evangelische christenen.’
Israëlische hulp voor kinderen in Afrika
Geplaatst op dinsdag 1 januari 2019
Israëlische ambassades in Afrikaanse landen hebben diverse activiteiten georganiseerd, vooral om kinderen te helpen, onder andere een Israëlische kindertheater in Ivoorkust en een marionettenspel als therapie voor kinderen met stress in Rwanda.
Zionistische Unie valt uiteen; alliantie met Benny Gantz?
Geplaatst op dinsdag 1 januari 2019
Tijdens een fraktievergadering van de Zionistische Unie verklaarde de leider van de Arbeidspartij, Avi Gabbai, dat het partnerschap met Tzippi Livni en haar HaTnua-partij is beëindigd. Reden hiervoor kan een mogelijke alliantie met de nieuwe partij van Benny Gantz zijn.
Groeten uit Israël: Grote betalingen alleen via de bank
Geplaatst op dinsdag 1 januari 2019
Nu is het zo ver, het nieuwe jaar is begonnen. Een paar regels over het begin van het nieuwe jaar, in alle rust thuis, nieuwe wetten die vandaag in werking treden, waaronder het betalen van grote bedragen per bankoverschrijving, en twee belangrijke gebeurtenissen in Israël in het komende jaar.