August 2018

Liberman: Alleen Israëls veiligheidsbelang bindt ons
Posted on Friday, August 31, 2018
We hebben weinig te maken met afspraken over de herinrichting van Syrië, die zijn niet bindend voor ons, alleen de veiligheids­belangen van Israël, verklaarde minister van Defensie Avigdor Liberman donderdag tijdens een bezoek aan grens­gemeenten in het noorden.
Netanyahu's zoon Jair ook verdachte bij 'Dossier 4000'
Posted on Friday, August 31, 2018
Zoon Jair van premier Benjamin Netanyahu wordt er nu ook door de politie van verdacht, dat hij samen met Sara Netanyahu heeft deelgenomen aan de omkopingsaffaire die bekend staat als 'Dossier 4000'. Zij werden beschreven als de 'uitvoerende arm' in de zaak.
Muziekvideo: 'El Avotenoe', 'God van onze vaderen'
Posted on Friday, August 31, 2018
In deze video kunt u luisteren naar Birgitta Veksler. Tijdens haar militaire dienst zong Birgitta twee jaar in de legerband. Een ongeluk dat haar bijna haar leven heeft gekost bracht Birgitta in een persoonlijker relatie met God en zij vond een diepere betekenis voor haar leven en haar zang.
Shabbatslezingen 1 september: Blijf trouw aan uw God
Posted on Friday, August 31, 2018
We lezen deze week over het afscheid van Mozes van het volk Israël aan het einde van hun woestijnreis, en over het afscheid van Jezus van zijn leerlingen. Blijf trouw aan alles wat je hebt geleerd in deze jaren, is de boodschap van beide. Wees een volk van rechtvaardigen.
Groeten uit Israël: Start schooljaar wordt strak geleid
Posted on Friday, August 31, 2018
Het laatste weekeinde voor het begin van het nieuwe schooljaar is begonnen. Het begin van het schooljaar wordt hier in Israël zeer serieus genomen en bijna als een militaire operatie behandeld. Ook Israël kent zij-instromers die na een eerdere carrière het onderwijs in gaan.
Video van de dag: Terug naar huis
Posted on Friday, August 31, 2018
Drieduizend jaar geleden ontwikkelde de Israëlieten een bloeiende beschaving in hun vaderland. Na buitenlandse veroveringen gingen velen gingen in ballingschap. Na 1900 jaar verdrukking, vervolging en moord in tal van landen is de hoop niet verflauwd en keren zij terug naar huis.
Netanyahu waarschuwt vijanden bij nucleair centrum
Posted on Thursday, August 30, 2018
Bij de ceremonie om het Negev Nucleair Onderzoekscentrum te hernoemen, zei Netanyahu: 'Iedereen die ons wil verwonden zal gewond raken. Over de overeenkomst tussen Syrië en Iran: 'We zijn vastbesloten om de militaire opbouw van Iran in Syrië te verhinderen'.
Netanyahu naar antisemitisme-conferentie UNESCO
Posted on Thursday, August 30, 2018
Als onderdeel van de 73e Algemene Vergadering van de VN wordt op 26 september in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York een UNESCO-conferentie tegen antisemitisme gehouden, als reactie op diverse aanvallen op Joden en hun instellingen.
Israëlische president Re'oeven Rivlin moet rust nemen
Posted on Thursday, August 30, 2018
Volgens berichten in de media ondergaat de Israëlische president sinds woensdag een permanente intraveneuze behandeling met antibiotica onder toezicht van zijn artsen. Hij heeft enkele afspraken moeten afzeggen en streeft er naar, zichzelf meer rust te gunnen.
Groeten uit Israël: Ooit vrede met Hamas? Een illusie
Posted on Thursday, August 30, 2018
En weer staat er een weekeinde voor de deur, het laatste van de vakantie. Een paar gedachten over het begin van het nieuwe schooljaar, het eeuwige en nooit eindigende conflict met Hamas, en een uitnodiging voor een trektocht door de woestijn in november.
Video's van de dag: Arad in de woestijn van Judea
Posted on Thursday, August 30, 2018
De video van vandaag neemt ons mee de woestijn in. Aan de rand van de Judese woestijn, 25 kilometer van de Dode Zee, ligt de stad Arad. De stad kreeg zijn naam wegens de gelijknamige Joodse vesting 'Tel Arad'. De stad werd in 1962 gesticht
Trump brengt revolutie in Palestijns-Israëlisch conflict
Posted on Wednesday, August 29, 2018
Er vindt een revolutie plaats in de manier waarop de Verenigde Staten met het Palestijns-Israëlische conflict omgaan. Die revolutie zou serieuze gevolgen kunnen hebben voor de veiligheidssituatie in Israël, zeggen sommigen, terwijl anderen Gods hand zien in de verbluffende ontwikkelingen.
Producten uit grensgebied Gaza op de markt in Tel Aviv
Posted on Wednesday, August 29, 2018
Tientallen kraampjes, drukte en veel plezier waren vandaag te zien in het havengebied van Tel Aviv, waar de 'Otef b´Kef'-markt werd gehouden, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, waar producten uit plaatsen rond de Gazastrook werden aangeboden.
Gebedsbriefjes zijn uit de Westelijke Muur verwijderd
Posted on Wednesday, August 29, 2018
Duizenden briefjes zijn dinsdag uit de stenen van de Klaagmuur of Westelijke Muur verwijderd, zoals tweemaal per jaar gebruikelijk is. Dit gebeurde met het oog op de komende hoge Joodse feestdagen Rosh Hashannah, Jom Kippoer en Soekkot, het Loofhuttenfeest.
Extreme hike tocht door de Negev in december
Posted on Wednesday, August 29, 2018
Het is niet alleen een avontuurlijke tocht door de Negev woestijn – die heel wat anders is dan een dorre zandvlakte – maar ook een persoonlijke geestelijke reis, in de voetsporen van Mozes en het volk Israël, om in december een week met een groep door de wildernis te trekken.
Groeten uit Israël: In Israël geen 'heer in het verkeer'
Posted on Wednesday, August 29, 2018
Een paar regels over de verbazingwekkende verandering die veel Israëli's ondergaan zodra zij in hun auto stappen, theorielessen voor het rijbewijs op de middelbare scholen, en natuurlijk het weerbericht voor vandaag in Israël: een beetje warmer.
Video van de dag: Frishman strand, Tel Aviv
Posted on Wednesday, August 29, 2018
De laatste dagen van de zomervakantie zijn begonnen. Een laatste kans om een paar mooie dagen door te brengen op het strand in Tel Aviv. Het Frishman strand, dat u in deze video ziet, is waarschijnlijk een van de meest bekende en populaire stranden.
Trumps vluchtelingenbeleid is stap op weg naar vrede
Posted on Tuesday, August 28, 2018
De Amerikaanse president Trump wil de miljoenen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen het 'recht op terugkeer' ontzeggen. Geen enkele wereldleider heeft in het verleden de kracht gehad om de harde eisen, die vrede in het Midden-Oosten in de weg staan, af te wijzen.
Abbas: Akkoord Hamas met Israël? Alleen over mijn lijk
Posted on Tuesday, August 28, 2018
Het is al bekend dat het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, allesbehalve enthousiast is over de onderhandelingen over een wapenstilstand tussen Hamas en Israël zonder zijn deelname.
Belofte ingelost, huis van moordenaar in Kobar verwoest
Posted on Tuesday, August 28, 2018
Soldaten van het Israëlische leger hebben maandagavond, in samenwerking met de grenspolitie en het burgerlijk bestuur van het ministerie van Defensie, het huis van de terrorist Tareq Ibrahim Dar Yusuf in het dorp Kobar verwoest.
Plant een olijfboom in onze olijfgaard op 4 oktober
Posted on Tuesday, August 28, 2018
U kent inmiddels onze olijfgaard in de Negev. Op 15 maart werden de eerste 1000 olijfbomen geplant, op 22 april volgde de tweede serie van 1000, en op donderdag 4 oktober – net na het Loofhuttenfeest en Vreugde der Wet – gaan de laatste 1000 bomen de grond in. En u mag meehelpen.
Geschiedenis van illegale immigratie kwam tot leven
Posted on Tuesday, August 28, 2018
Veel badgasten waren waarschijnlijk verbaasd toen ze zagen wie maandag vanaf de zee naar het strand van Tel Aviv kwamen. Tientallen acteurs hadden zich verkleed zich als de 100.000 illegale immigranten (Ma´apilim) die uit Europa aankwamen voor de oprichting van de Staat Israël.
Groeten uit Israël: Meer van Galilea ongekend laag
Posted on Tuesday, August 28, 2018
Ik moet zeggen dat augustus, dat ten einde loopt, verrassend genoeg een zeer aangename maand was. Een paar woorden over een eiland in het Meer van Galilea, dat binnenkort niet langer een eiland is, de 'komkommertijd' hier bij ons en verontrustend nieuws uit Duitsland.
Video van de dag: Wandeling door de Ben Yehudastraat
Posted on Tuesday, August 28, 2018
In de video van vandaag kunt u, na een lange tijd, weer een stukje met me meelopen tijdens een korte wandeling in het centrum van Jeruzalem. De sfeer in de stad was gewoon zo goed, dat ik gewoon de camera weer moest pakken om u die te laten proeven.
Syrië en Iran willen militaire samenwerking versterken
Posted on Monday, August 27, 2018
Volgens berichten in de media wil Iran helpen bij de wederopbouw van Syrië door 'aanwezigheid, deelname en steun'. Dit is bekend gemaakt door de Iraanse minister van Defensie Amir Hatami. Internationaal proberen vooral Rusland en de VS om Iran zo ver mogelijk buiten Syrië te houden.
Dag van herstel in kibboets Kerem Shalom
Posted on Monday, August 27, 2018
Nadat de terreur van vuurvliegers een groot aantal velden en bossen bij de Gazastrook heeft verbrand en vorige week honderden raketten op Israëlische plaatsen in het zuiden werden afgeschoten, wordt nu de tijd van rust gebruikt om een deel van de schade te herstellen.
Liberman maakt opening grensovergang Erez bekend
Posted on Monday, August 27, 2018
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft bekend gemaakt, dat Israël de grensovergang tussen Erez en Gaza deze maandag zal heropenen. De grensovergang is een week geleden gesloten vanwege rellen bij het grenshek; de afgelopen dagen was het rustig.
Palestijnse verklaring: Geen Joden op de Tempelberg
Posted on Monday, August 27, 2018
De nationalistische en islamitische krachten in het district Ramallah, het coördinerende orgaan van Arabisch-Palestijnse organisaties, roepen op tot de oprichting van een 'verdedigingscomité' om de Palestijnse Arabieren te beschermen tegen 'dagelijkse aanvallen van de kolonisten.'
ICNN video: Barry Shaw, bestrijder van boycotacties
Posted on Monday, August 27, 2018
In deze video maken we kennis met Barry Shaw, die zijn visie geeft over de boycotbeweging tegen Israël en de onwetendheid die mensen hierover hebben. Meer dan 30 jaar geleden maakte Barry Shaw vanuit Groot-Brittannië aliyah naar Israël en woont nu in Netanya.
Groeten uit Israël: Heeft Hamas iets begrepen?
Posted on Monday, August 27, 2018
Toen ik vanochtend vroeg naar Jeruzalem reed, was het zodanig zwaar bewolkt dat ik dacht dat er zo meteen wat regendruppels zouden vallen. Een paar regels over een voorproefje van de herfst, het wachten op overeenstemming met Hamas, en het nieuwe voetbalseizoen.
Video van de dag: Ontspan je op de Machane Jehudamarkt
Posted on Monday, August 27, 2018
Er is altijd wel iets te beleven op de Machane Jehudamarkt van Jeruzalem. Vooral wanneer het weekeinde nadert, is de markt vol met mensen die hun boodschappen doen voor de volgende shabbat. Twee straatmuzikanten zingen ons toe: 'Doe alles wat rustiger!'
Trump veegt Palestijns 'Recht op Terugkeer' van tafel
Posted on Sunday, August 26, 2018
Nadat hij Jeruzalem van tafel had gehaald in het vredesproces, heeft de Amerikaanse president Donald Trump nu nog een onacceptabel standpunt van de Palestijnse Autoriteit vernietigd: het recht van miljoenen zogenaamde Palestijnse vluchtelingen om terug te keren.
Annuleren voetbalwedstrijd gevolg Palestijnse dreigingen
Posted on Sunday, August 26, 2018
• Het Argentijnse voetbalteam werd op 9 juni in Israël verwacht voor een vriendschappelijke wedstrijd,
• Enkele dagen tevoren zegt het Argentijnse team de al uitverkochte wedstrijd af,
• De boycotbeweging klopte zich op de borst voor dit succes,
• Voorzitter Jibril Rajoub van de Palestijnse voetbalbond door FIFA geschorst wegens oproepen tot geweld.
PA verijdelt terroristische aanval; Hamas beklaagt zich
Posted on Sunday, August 26, 2018
De Palestijnse politie heeft enkele dagen geleden een grote terreuraanslag verhinderd toen zij een bijzonder groot explosief aan de rand van snelweg 443 ontdekte en door een sappeur onschadelijk liet maken. Hamas heeft de verijdeling van de geplande aanval veroordeeld.
VS verlaagt hulpgelden voor de Palestijnen
Posted on Sunday, August 26, 2018
De regering van de Amerikaanse president Donald Trump wil 200 miljoen dollar bezuinigen op hulpgelden voor de Palestijnen, bestemd voor projecten in Gaza en op de Westbank. Dit werd vrijdag bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
John McCain was een ware vriend van de Joodse Staat
Posted on Sunday, August 26, 2018
John McCain, vele jaren Amerikaanse senator, oorlogsheld en herhaaldelijk presidentskandidaat, verloor zaterdag zijn strijd tegen hersenkanker. Naast veel andere lofbetuigingen lieten de Israëlische leiders iedereen weten dat McCain een trouwe bondgenoot van de Joodse Staat was.
Groeten uit Israël: Wennen aan de schooltijden
Posted on Sunday, August 26, 2018
De nieuwe week is begonnen. Het is de laatste week van die eeuwenlange zomervakantie. Een paar regels over de geslaagde verkoop van schoolboeken en een weekeinde zonder het nieuws te volgen. Het weer: iets 'koeler', ik zie uit naar de herfst.
Video van de dag: Zie de zon in zee zinken in Tel Aviv
Posted on Sunday, August 26, 2018
Deze video nodigt u uit om te genieten van de zonsondergang op de strandpromenade in Tel Aviv. Er is nauwelijks een betere manier om de dag af te sluiten. Koop een ijsje of koffie, ga op een bankje langs de boulevard zitten of gewoon op het strand en kijk hoe de zon langzaam in zee zinkt.
Netanyahu naar bijeenkomst van de Baltische Staten
Posted on Friday, August 24, 2018
Premier Benjamin Netanyahu is donderdag op reis gegaan naar Litouwen, waar hij de topontmoeting van de Baltische Staten zal bijwonen. Dit is zijn eerste bezoek aan het land in zijn huidige functie en dit 'weerspiegelt de groeiende status van Israël in de wereld'.
Interactief wandelpad dwars door Galilea
Posted on Friday, August 24, 2018
De ‘Sanhedrin Trail’ legt een verbinding tussen techniek en archeologie. Het pad loopt dwars door de natuur tussen Tiberias en het nationale park ‘Beit Shearim’. Negentienhonderd jaar geleden liepen hier de grote Joodse denkers overheen.
Shabbatslezingen 25 augustus: Een geheiligd leven
Posted on Friday, August 24, 2018
Het is geen geringe opgave om het volk van God te zijn. Mozes geeft een groot aantal regels en voor­schriften, noodzakelijk om een goed functionerende maatschappij en een geheiligd volk voor God te zijn. En wanneer God straft, volgt daarop zijn ontferming en herstel.
Muziekvideo: Een liefdeslied van Naomi Shemer
Posted on Friday, August 24, 2018
Deze week al een wat oudere opname. De groep The Dudaim, bestaande uit Israel Gurion en Benny Amdursky maakten samen met Uri Harpaz en Yossi Khoury in 1985 een gezamenlijk album met liederen van Naomi Shemer. In de video ziet u het lied 'Draag wit'.
Groeten uit Israël: Wees dankbaar met wat je hebt
Posted on Friday, August 24, 2018
Het is weer vrijdag, weekeinde, shabbat. De laatste tijd heeft het weekeinde bij ons in het gezin aan betekenis gewonnen. Het bezoek aan een kleine bakkerij en een kort gesprek met een kassière hebben me geholpen om met meer tevredenheid de Shabbat te ontvangen.
Video van de dag: Het leven van koning David
Posted on Friday, August 24, 2018
Wanneer u momenteel in Jeruzalem bent, mag u niet nalaten het Davidtoren Museum, het Museum voor de Geschiedenis van Jeruzalem, te bezoeken. Op dit moment en tot begin oktober vindt er 's avonds in het donker een heel bijzondere lichtshow plaats.
Terwijl Bolton en Netanyahu Syrië bespreken, bereidt Iran zich voor op oorlog tegen Israël
Posted on Thursday, August 23, 2018
John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van president Donald Trump, sprak deze week met premier Netanyahu vooral op Syrië en over de verschansing van Iran in dit land. De wereldmachten willen Iran daar weg hebben, maar zeggen niets te kunnen doen om deze bedreiging van Israël te verdrijven..
Machtsstrijd over voorzitterschap van PA intensiveert
Posted on Thursday, August 23, 2018
Volgens het nieuwsportaal Arutz 7 zijn binnen de Palestijnse Autoriteit de voorbereiding gaande voor de machtsstrijd na het toekomstige aftreden van de (overjarige) Palestijnse leider Machmoud Abbas. Favoriet is Jibril Rajoub.
VN: Israël mag Gaza niet tot 'gijzelaar' maken met hulp
Posted on Thursday, August 23, 2018
De VN-secretaris van Buitenlandse Zaken Rosemary DiCarlo dringt er bij Israël op aan zijn hulp aan de Gazastrook niet afhankelijk te maken van politieke omstandigheden. Het geld voor VN-noodbrandstof is op; er moet een tweestatenoplossing worden gevonden.
Bijna 1000 nieuwe woningen in Judea en Samaria
Posted on Thursday, August 23, 2018
Het burgerlijk bestuur in Judea en Samaria keurde dinsdag de bouw goed van 384 nieuwe wooneenheden in de nederzettingen. Nog eens 600 wooneenheden bevinden zich in de laatste fase voordat later een definitieve bouwvergunning wordt afgegeven.
Back To Basics – Een hike voor bikkels
Posted on Thursday, August 23, 2018
We hebben voor begin december een expeditie-­trektocht van zeven dagen gepland in de Negev-woestijn. Wij zullen het zuidelijke deel van de beroemde Israel National Trail afleggen. Een expeditie in de Bijbelse woestijn van Israël,zoals maar weinigen die kennen.
Groeten uit Israël: Mag niet-Jood werken op Shabbat?
Posted on Thursday, August 23, 2018
Gisteren ging de discussie over de bouw van een brug in Tel Aviv op Shabbat. Volgens velen gebruiken de orthodoxe partijen het geschil over de Shabbat alleen voor hun politieke belangen . Strikt religieuze Joden laten zelf iedere Shabbat een niet-Jood, de 'Shabbat-goi', voor hen werken.
Video van de dag: De stranden van Herzliya
Posted on Thursday, August 23, 2018
Het is nog steeds zomer, dus het is de moeite waard om een kijkje te nemen op de vele stranden die Israël te bieden heeft. De video van vandaag brengt ons naar Herzliya, dat net ten noorden van Tel Aviv ligt en deel uitmaakt van de agglomeratie Tel Aviv.
Moet Israël bezorgd zijn over Trump's woorden?
Posted on Wednesday, August 22, 2018
President Trump sprak dinsdag o.a. over het Israëlisch-Palestijnse vredesproces; mogelijk maakt hij binnenkort zijn vredesplan bekend. Trump is ongeëvenaard in zijn vriendschap voor Israël, maar stelt het land misschien ook ongeëvenaarde eisen in zijn vredesplan.
Bijna regeringscrisis door bouw van brug op Shabbat
Posted on Wednesday, August 22, 2018
Gepland werk aan een brug in Tel Aviv op de Shabbat leidde bijna weer tot een regeringscrisis. Deze keer werd snel gereageerd en opdracht gegeven het werk onmiddellijk te beëindigen. Critici beschuldigen de regering ervan zich te onderwerpen aan de orthodoxe coalitiepartners.
VS-ambassadeur David Friedman bezocht Nazaret
Posted on Wednesday, August 22, 2018
David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur, is door PLO-leider Mahmoud Abbas uitgekafferd met woorden als ‘Joodse settler’ en ‘zoon van een hond’, nadat hij in Nazaret vrijuit sprak over de situatie in Israël en Palestijnse leiders op hun verantwoordelijkheid wees.
Bolton: Geen plan voor erkenning Golan als Israëlisch
Posted on Wednesday, August 22, 2018
De Amerikaanse veiligheidsadviseur, John Bolton, die momenteel in Israël op bezoek is, zei op een persconferentie dat er momenteel in de Amerikaanse regering geen discussie is over de erkenning van de Golanhoogten als Israëlisch grondgebied.
Groeten uit Israël: 'Gratis' onderwijs is niet goedkoop
Posted on Wednesday, August 22, 2018
Alweer begint een normale zomerdag. Er is niets nieuws te vertellen over het weer. Vandaag ook weer een paar regels over het spoedig beginnende nieuwe schooljaar, gratis lessen, die niet bepaald goedkoop zijn, en veel feestdagen direct na de zomervakantie.
Video: Schone technologie voor schoner milieu
Posted on Wednesday, August 22, 2018
In deze video zien we vier slimme Israëlische oplossingen voor wereldwijde ecologische problemen. Israël heeft internationale erkenning gekregen voor zijn vermogen om beperkte natuurlijke hulpbronnen op duurzame wijze te benutten.
Hamas: Geen vredesplan, maar Jeruzalem bevrijden
Posted on Tuesday, August 21, 2018
Terwijl personen in Israël en de internationale gemeenschap werken aan een nieuw vredesvoorstel voor het Midden-Oosten, blijven zij negeren dat een aanzienlijk deel van de Palestijnse bevolking niet geïnteresseerd is in een vrede die Israël in staat stelt om te blijven bestaan.
Onderzoek naar doden twee Palestijnen bij grenshek
Posted on Tuesday, August 21, 2018
Voor het eerst is de Israëlische militaire politie een onderzoek begonnen naar twee incidenten tijdens de rellen bij het grenshek van de Gazastrook, waarbij Israëlische soldaten twee Palestijnse jongeren hebben doodgeschoten.
Israël lanceert '#No2Anti­semitism'-campagne bij VN
Posted on Tuesday, August 21, 2018
Volgende maand, van 25 tot 28 september, vindt de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaats in New York. De VN-ambassadeur van Israël, Danny Danon, zal een onlinecampagne tegen antisemitisme starten, waarvoor medewerking van politici wordt gevraagd.
Pepsi betaalt $ 3,2 miljard voor Israëlisch SodaStream
Posted on Tuesday, August 21, 2018
De Amerikaanse drankengroep PepsiCo wil voor een bedrag van 3,2 miljard dollar de Israëlische producent van frisdrankmachines SodaStream overnemen, werd maandag bekend gemaakt. De fabriek, waarin veel bedoeïenen werken, blijft in Be'er Sheva gevestigd.
ICNN video: Avi Abelow, Israel Video Network
Posted on Tuesday, August 21, 2018
In deze video is Ruud Dankelman in gesprek met Avi Abelow, een trotse Jood, directeur van het Israel Video Network, met honderden kijkers op de hele wereld. Dit netwerk heeft tot doel om eerlijk nieuws over Israël te brengen door de verspreiding van video’s.
Groeten uit Israël: Snel nog schoolboeken kopen
Posted on Tuesday, August 21, 2018
Het is al eind augustus, de zomervakantie is bijna voorbij. Nog eenmaal, voor de laatste keer in mijn leven, zal ik me moeten bezighouden met de lijst met schoolboeken voor het nieuwe schooljaar van mijn zoon. Het weer: warm en zonnig.
Video's van de dag: Strand en zeeschildpaddencentrum
Posted on Tuesday, August 21, 2018
De video van vandaag toont ons het strand van Michmoret, volgens velen een van de beste stranden aan de Middellandse Zee. In Michmoret is ook het Reddings- en Revalidatiecentrum voor zeeschildpadden gevestigd van de Israëlische Natuur- en Park Autoriteit.
Soldaten beschoten; branden gaan door bij Gaza
Posted on Monday, August 20, 2018
De media berichten al enkele dagen over het op handen zijnde overeenkomst over een wapen­stil­stand tussen Israël en Hamas. Maar ter plaatse is daar niet veel van te zien, zoals bleek uit een beschieting bij het grenshek en een brand bij kibboetz Bari.
IDF computernerds helpen voedselprobleem oplossen
Posted on Monday, August 20, 2018
Veel soldaten gebruiken de vaardigheden, die zij in de IDF hebben geleerd, ten voordele van de hele mensheid. Bij voorbeeld de start-up NRGene, opgericht door oud-leden van de befaamde 8200 cyberoorlog eenheid, die meewerkten aan het ontcijferen van het genoom van tarwe.
Groeten uit Israël: Je mag niet overal zwemmen
Posted on Monday, August 20, 2018
Eigenlijk kunnen we de dagelijkse weersvoorspelling in de zomermaanden achterwege laten, want het weer is al lange tijd nauwelijks veranderd. Gisteren verdronk in Ashdod weer iemand in zee, ondanks een waarschuwingsbord, het 52e slachtoffer van dit badseizoen.
Video van de dag: Bekijk Jaffa en Tel Aviv
Posted on Monday, August 20, 2018
Ook de video van vandaag komt uit Tel Aviv. Hij bevat bijzonder mooie opnamen van Tel Aviv. De video richt zich vooral op een bezoek aan Jaffa. De foto's van daar zijn bijzonder kleurrijk en nodigen uit om te wandelen door de straten van Jaffa met zijn vele winkels en restaurants.
Erez-overgang gesloten na voortduren van rellen
Posted on Sunday, August 19, 2018
Omdat de onrust bij het grenshek van de Gazastrook ook afgelopen vrijdag voortduurde, heeft Israël zondag ochtend de grensovergang Erez tussen Israël en Noord-Gaza gesloten, behalve voor medische en humanitaire noodgevallen.
Spanning tussen Egypte en de Palestijnse Autoriteit
Posted on Sunday, August 19, 2018
De gespannen betrekkingen tussen Egypte en de Palestijnse Autoriteit lijken te verslechteren door de houding van de Palestijnse leider Machmoud Abbas inzake een wapenstilstand met Hamas, aldus een bericht in de in Londen gevestigde Arabische krant Al-Hayat.
Tel Avivers: Liever koffie drinken dan demonstreren
Posted on Sunday, August 19, 2018
Voor zaterdagavond een demonstratie op het Rabinplein aangekondigd van de inwoners van het zuiden die in het grensgebied met de Gazastrook wonen en maandenlang hebben geleden onder vuurvliegers en raketten. Maar slechts een paar honderd Tel Avivers kwamen hun steun betuigen.
ICNN video: Shiri Lava en wijnmakerij Har Bracha
Posted on Sunday, August 19, 2018
Dwze video gaat over Shira Lava, die haar man volgde naar Samaria, naar de Berg van de Zaligsprekingen. Op deze profetische plaats planten zij in 2004 wijnstokken op de berghellingen. Uit het niets bouwden zij een wijnmakerij op, die nu jaarlijks 10.000 flessen kwaliteitswijn oplevert.
Groeten uit Israël: Hard werken aan de nieuwe spoorlijn
Posted on Sunday, August 19, 2018
En weer is hier een nieuwe week begonnen, met nieuwe hoop. In het radionieuws werd gesproken over de spoedige in gebruikstelling van de sneltreinverbinding tussen Aviv en Jeruzalem. Het weer mag van mij zo blijven als de laatste dagen, zomers warm, maar niet te heet.
Video van de dag: De boulevard van Tel Aviv
Posted on Sunday, August 19, 2018
De video van vandaag nodigt uit tot een wandeling over de boulevard bij de haven van Tel Aviv, een zeer populaire plek voor een uitstapje met het hele gezin, waar naast het fantastische uitzicht op de zee veel restaurants, cafés en winkels zijn om te shoppen.
Video: 239 nieuwe immigranten aangekomen in Israël
Posted on Friday, August 17, 2018
Afgelopen woensdag landde op de luchthaven Ben Goerion weer een El Al vliegtuig dat gecharterd was door de organisatie Nefesh B'Nefesh en 239 nieuwe immigranten uit Noord-Amerika 'thuisbracht'. De ontvangst van nieuwe immigranten is altijd een bijzonder moment.
Hamas: Westelijk Muur behoort aan de moslims
Posted on Friday, August 17, 2018
Hamas heeft in een publicatie het Joodse volk elke religieuze of historische band met het land Israël ontzegd. De krant Falestine van Hamas zaterdag een speciale uitgave publiceren over de Klaagmuur, die in het Arabisch, naar het paard van Mohammed, 'Kotel Al-Buraq' heet.
Doorkruis de Negev – Mis deze unieke kans niet
Posted on Friday, August 17, 2018
We hebben voor begin december een expeditie­trektocht van zeven dagen gepland in de Negev-woestijn. Wij zullen het zuidelijke deel van de beroemde Israel National Trail afleggen. Een expeditie in de Bijbelse woestijn van Israël,zoals maar weinigen die kennen.
Shabbatslezingen 18 augustus: Rechtvaardigheid
Posted on Friday, August 17, 2018
In de Bijbelgedeelten voor deze Shabbat gaat het over rechtvaardigheid en gerechtigheid. Rechters en wachters moeten worden aangesteld om rechtvaardig recht te spreken, Johannes de Doper geeft aanwijzingen voor rechtvaardig gedrag, en God zelf zal de rechtszaak van zijn volk verdedigen.
Muziekvideo: Gadol Adonai, Groot is de Heer
Posted on Friday, August 17, 2018
In deze muziekvideo zingt Sarah Liberman een Hebreeuws christelijk loflied. De tekst is Hebreeuws met fonetische en Engelse ondertiteling. Het is een opname van een concert georganiseerd door de Messianic Jewish Alliance of Israel (MJAI).
Groeten uit Israël: Woonhuizen blijven erg duur
Posted on Friday, August 17, 2018
Een vers weekeinde ligt voor ons. Een paar regels over de komende Gemeenteraadsverkiezingen en de vergeefse pogingen om de woningprijzen te laten dalen. Jonge echtparen hebben het steeds moeilijker om aan een eigen woning te komen. Ook mijn zoon is op zoek naar een betaalbare woning.
Video van de dag: Historische bergvesting Masada
Posted on Friday, August 17, 2018
De video van vandaag brengt ons naar de Judese woestijn. We vergezellen Moar in de vroege ochtend op zijn beklimming via het zigzag lopende 'slangenpad' van de historische vesting op het bergplateau van Masada (spreek uit: Metzada), nabij de Dode Zee.
Wapenstilstand van Hamas en Israël zal mislukken
Posted on Thursday, August 16, 2018
Na enkele dagen van betrekkelijke rust in de Gazastrook proberen Israël en Hamas – via bemiddeling door Egypte, de VN en de VS – opnieuw te onderhandelen over een wapenstilstand. De PLO lijkt echter een buiten hen om bereikt akkoord te willen verstoren.
Hamas en Israël - overeenkomst, verdrag of regeling?
Posted on Thursday, August 16, 2018
De media berichtten de laatste weken steeds weer over een misschien snel te bereiken overeenstemming tussen Hamas en Israël. Daarbij wordt niet over een overeenkomst, maar slechts over een 'regeling' gesproken. En daar daar zal een reden voor zijn.
Trump: Israëli's en Palestijnen moeten iets opgeven voor vrede
Posted on Thursday, August 16, 2018
De regering-Trump onthult nog steeds niet de details van haar langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten, maar heeft woensdag wel gezegd dat noch Israël noch de Palestijnen 'volledig tevreden' zullen zijn met het voorstel. Maar de PA wijst het plan ongezien af.
Groeten uit Israël: Niet zwemmen zonder toezicht
Posted on Thursday, August 16, 2018
Er is in de zomer niets mooiers dan naar het strand of het zwembad gaan om af te kolen. Maar helaas waren er deze zomer te veel tragedies. Sinds het begin van het badseizoen in maart zijn in Israël al 49 mensen verdronken, waaronder dertien kinderen. Toezicht blijft nodig!
Video van de dag: De stad Eilat in de avond
Posted on Thursday, August 16, 2018
De video van vandaag brengt ons weer naar de zuidkant van het land in de stad Eilat aan de Rode Zee. De meeste video's van Eilat tonen ons het uitzicht op de Rode Zee en het strand met de boulevard. Maar vandaag gaan we de stad Eilat bekijken in de avondschemering.
Gideon's Schild: Zo zal Israël Hezbollah verslaan
Posted on Wednesday, August 15, 2018
Hezbollah-leider Sheikh Hassan Nasrallah schepte dinsdag op, dat het leger van zijn organisatie nu sterker is zelfs dan de beroemde Israëlische strijdkrachten. Intussen is nieuwe technologie ontwikkeld, die het kan opnemen tegen mortiervuur en nieuwe aanvalsmethoden.
Video: Daarom heeft Israël de beste tank ter wereld
Posted on Wednesday, August 15, 2018
Israëls zelf ontworpen Merkava MK4 – wat koets of strijdwagen betekent – is lange tijd geprezen als een van de beste ter wereld. Hij wordt bediend door vier man, de bestuurder, de lader, de schutter en de commandant, en loopt op benzine en koffie.
'Gazanen, Israël is de oplossing, niet het probleem'
Posted on Wednesday, August 15, 2018
Minister van Defensie Liberman richtte zich via de facebookpagina van de Coodinator voor Regeringsactiviteiten in de 'Gebieden', tot de inwoners van de Gazastrook en vertelde hen dat ook zij iets te winnen zouden hebben als de Israëlische burgers in het zuiden rust en veiligheid genieten.
UNRWA-scholen mogelijk dicht wegens geldgebrek
Posted on Wednesday, August 15, 2018
De zomervakantie eindigt over ongeveer twee weken, in Israël, de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook. Door gebrek aan financiële steun van de VS is het mogelijk dat de 500.000 schoolkinderen die in de UNRWA-scholen leren, dan gesloten scholen zullen vinden.
Groeten uit Israël: Wat ik te duur vind, koop ik niet
Posted on Wednesday, August 15, 2018
Het einde van de zomervakantie nadert. Maar gelukkig beginnen als spoedig de feestdagen, zodat je veel kunt uitstellen 'tot na de feestdagen', wat we hier graag doen. De prijzen voor melkproducten - een gevoelig onderwerp - zullen echter nog voor de feestdagen worden verhoogd.
Video van de dag: Wijn en honing uit Binyamina
Posted on Wednesday, August 15, 2018
Het stadja Binyamina werd opgericht in 1922 en vernoemd naar Baron Edmond (Benjamin) James de Rothshild en is beroemd om zijn wijn en honing. Binjamina is de thuisbasis van enkele van Israëls grootste wijnhuizen. Het stadje met 8400 inwoners is gemakkelijk te bereiken met de trein.
Palestijnen willen Israël uit de VN gooien
Posted on Tuesday, August 14, 2018
Aan de grens met Gaza is het sinds twee dagen rustig en alles wijst erop dat dit voorlopig zo zal blijven. Maar op diplomatiek niveau gaat de oorlog tussen de Palestijnen en Israël onverminderd door, met een tot falen gedoemd initiatief.
Palestijns boycotcomité: Arabische Knessetleden, stap op
Posted on Tuesday, August 14, 2018
Het Palestijnse Nationale Comité voor de Boycot van Israël heeft de Knessetleden van de Gezamenlijke Arabische Lijst opgeroepen na te denken over de noodzaak van 'Palestijnse' deelname aan het Israëlische parlement. De oproep is een reactie op de Nationaliteitswet.
Beloning voor rust bij het grenshek van de Gazastrook
Posted on Tuesday, August 14, 2018
Sinds twee dagen heerst er rust bij het grenshek van de Gazastrook. Geen vuurvliegers, ballonnen, geen branden, geen onrust en geen pogingen om door het grenshek te breken. Het moet de inwoners nu duidelijk worden gemaakt wat ze te verliezen hebben als de rust weer wordt verstoord.
Saoedische Kroonprins: ‘Palestijnen moeten hun mond houden!’
Posted on Tuesday, August 14, 2018
Het lijkt erop dat de Palestijnen niet alleen hun privileges op de politieke agenda dreigen te verliezen, zij wekken in toenemende mate ook de ergernis op van Arabische regeringen, doordat ze alle gelegenheden voorbij laten gaan, en alle vredesvoorstellen afwijzen.
Groeten uit Israël: Elektrische scooter, perfect!
Posted on Tuesday, August 14, 2018
Wie al eens in Tel Aviv is geweest, heeft zeker de vele scooters, elektrische fietsen en nu ook elektrische scooters gezien. Vooral de elektrische scooters worden steeds populairder. Het weer is momenteel meer dan aangenaam en herinnert ons er aan, dat de maand september nadert.
Video van de dag: Nationale parken in de zomer
Posted on Tuesday, August 14, 2018
Israël is het hele jaar door een geweldige bestemming. Maar in de zomer is een reis naar Israël bijzonder plezierig. Voor degenen die het in de zomer in Israël te warm vinden, toont de video van vandaag een aantal plaatsen die bijzonder geschikt zijn om af te koelen.
Lieberman: 'De vraag is niet of, maar wanneer'
Posted on Monday, August 13, 2018
Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft deze maandag een bezoek gebracht aan de Gaza-divisie van het Zuidelijk Commando voor een briefing. Wat betreft de vraag over een volgende ronde tussen Israël en Hamas, stelde hij later dat de vraag niet of, maar wanneer moet luiden.
Israël wil UNRWA laten opheffen – maar liever niet nu
Posted on Monday, August 13, 2018
Nog in januari van dit jaar bestookte premier Benjamin Netanyahu de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), als een van de belangrijkste obstakels voor vrede. Nu lijkt hij daarvan terug te komen, om geen nieuw geweld in de Gazastrook uit te lokken.
ICNN video: Michael Thaler en zijn dochter Rachel
Posted on Monday, August 13, 2018
Michael Thaler, wiens familie de Holocaust overleefde, verhuisde als vierjarig jongetje met zijn ouders naar Amerika. Na zijn dienst in het Amerikaanse leger in Vietnam raakte hij geïnteresseerd in Israël en na een bezoek aan dit land verhuisde hij er in 1971 naar toe.
Hamas geestelijke: Joden worden apen en varkens
Posted on Monday, August 13, 2018
Een geestelijke en een parlementslid van Hamas citeerde tijdens een recente parlementszitting in Gaza uit de Koran, waarin hij de Joden bekritiseerde en vergeleek met apen en varkens. De zitting van het Parlement werd uitgezonden door de Libanese televisiezender Al-Quds.
Zesdaagse Oorlog documenteren voor de toekomst
Posted on Monday, August 13, 2018
Het Israëlische Ministerie van Jeruzalem en Erfgoed is, in samenwerking met de Wereld Zionistische Organisatie, begonnen met een missie om alle mogelijke invalshoeken van de Zesdaagse Oorlog van 1967 grondig te documenteren.
Groeten uit Israël: Het is hier ook afgekoeld
Posted on Monday, August 13, 2018
Gisteren beklaagde ik me nog over de hitte terwijl ons telkens weer een zekere afkoeling was beloofd, maar nu moet ik toegeven dat het vanochtend vroeg aangenaam koel was toen ik hier in Jeruzalem mijn ochtendwandeling naar de redactie maakte. Het was net rond de 21 graden.
Video van de dag: Nahariya, stad met Duitse wortels
Posted on Monday, August 13, 2018
Helemaal in het noorden van het land, bijna aan de grens met Libanon, ligt de stad Nahariya, die vandaag ongeveer 55.000 inwoners telt. Hij werd in 1934 gesticht door Joodse immigranten uit Duitsland. Nahariya was lange tijd een centrum van de Duitstalige cultuur.
Protest met Palestijnse vlaggen tegen Nationaliteitswet
Posted on Sunday, August 12, 2018
Tegenstanders van Israëls Nationaliteitswet protesteerden zaterdag tegen wat zij een 'racistische' wet noemen. Veel leden van minderheden in Israël hebben moeite met de bewoording van de wet, die de minderheden en de gelijkheid van alle burgers, ongeacht ras of religie, niet vermeldt.
Demonstratie toont noodzaak van Nationaliteitswet
Posted on Sunday, August 12, 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft zondag in de wekelijkse kabinets­bijeen­komst ook commentaar geleverd op de demonstratie van de Israëlische Arabieren tegen de Nationaliteitswet. Die wet is nodig om de toekomst van Israël als de natiestaat van het Joodse volk veilig te stellen.
Wat zit er achter de laatste escalatie in Zuid-Israël?
Posted on Sunday, August 12, 2018
De wapenstilstand met Hamas in de Gazastrook lijkt het voor het moment te houden, maar men moet zich toch afvragen wat de reden is voor de laatste golf van geweld, die eigenlijk al eind maart begon met de 'Grote mars van de Terugkeer' en escaleerde met vuurvliegers en raketten.
Netanyahu: Niet minder dan volledige wapenstilstand
Posted on Sunday, August 12, 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft zondag aan het begin van de wekelijkse kabinets­bijeen­komst opnieuw bevestigd dat Israël niet tevreden zal zijn met minder dan een volledige wapenstilstand met Hamas in de Gazastrook, inclusief de vuurvliegers en de ballonnen.
Vloot uit de Gazastrook kwam niet zo ver
Posted on Sunday, August 12, 2018
Een vloot van zo'n 40 boten probeerde zaterdag, in het kader van de zogenaamde 'Mars van de Terugkeer'-campagne, vanuit de haven in Gaza de zeegrens naar Israël nabij het Zikim-strand te bereiken, om de zeeblokkade te doorbreken. Maar de vloot kwam niet ver.
Groeten uit Israël: Alweer storingen in het treinverkeer
Posted on Sunday, August 12, 2018
Vandaag begint niet alleen een nieuwe week, maar ook een nieuwe maand, de maand Elloel. Die begint met iets lagere temperaturen, maar het wordt deze week toch weer erg warm. En de trein zorgde voor een verrassing door slechts eenmaal per uur te rijden, wegens elektrificatie.
Video van de dag: Bijbelse dierentuin van Jeruzalem
Posted on Sunday, August 12, 2018
In de video van vandaag begeleiden we schoolkinderen van de Bethlehem Evangelical Academy tijdens hun excursie naar de Bijbelse dierentuin van Jeruzalem, een van de meest bezochte toeristische attracties in Israël, waarin ook het Israel Aquarium is gehuisvest.
Israëlische politici: Wapenstilstand is een fout
Posted on Friday, August 10, 2018
Donderdagavond is vanaf 22.45 uur plaatselijke tijd volgens de media een wapenstilstand over­een­geko­men met Hamas, en sindsdien is het rustig gebleven. De inwoners van het zuiden werd gevraagd het dagelijks leven op te nemen. Er klonk echter ook felle kritiek.
Analyse: Israël en Trumps nieuwe sancties tegen Iran
Posted on Friday, August 10, 2018
Israëlische deskundigen en politici hopen dat de nieuwe maatregelen van de VS uiteindelijk zullen leiden tot de ondergang van de Islamitische Republiek. Iran lijkt op de rand van instorten te staan, maar het volk geeft niet de VS (of Israël) de schuld, maar zijn eigen leiders.
Muziekvideo: Aanbiddingsmuziek uit Jeruzalem
Posted on Friday, August 10, 2018
In deze muziekvideo zingt en danst de groep Living Waters op de daken van de Oude Stad van Jeruzalem een aanbiddingslied, gebaseerd op Ezechiël 36:25 'Ik zal rein water op u sprenkelen en u zult rein worden', een Bijbelse profetie van de terugkeer van het Joodse volk naar hun eigen land.
Shabbatslezingen 11 augustus: De zegen of de vloek?
Posted on Friday, August 10, 2018
Mozes stelde Israël voor de keuze: de zegen wanneer het luistert en gehoorzaamt aan God, de vloek, wanneer het volk andere goden volgt. Ook Jezus plaatste zijn toehoorders voor een keuze: is Hij een profeet, de beloofde Messias, of een bedrieger?
Groeten uit Israël – We hunkeren naar rust
Posted on Friday, August 10, 2018
Na een niet zo eenvoudige week, die begon met de strijd over de Nationaliteitswet en eindigde met de rakettenregen uit de Gazastrook, willen we nu eindelijk rust hebben. Ook de kinderen in het zuiden hebben hun zomervakantie verdiend.
Video van de dag: Ashkelon, strand, archeologie, haven
Posted on Friday, August 10, 2018
We blijven in het zuiden, de video van vandaag brengt ons nog een beetje zuidelijker, naar de stad Ashkelon. Die bevindt zich op korte afstand van de noordgrens van de Gazastrook en daarom klinkt er vaak een raketalarm. De stad heeft ongeveer 134.500 inwoners en bezit een zeer mooi strand.
Burgemeester van Sderot roept op tot actie in Gaza
Posted on Thursday, August 09, 2018
De burgemeester van Sderot, Alon Davidi, roept op tot een operatie tegen Hamas in de Gazastrook. De rust in de streek moet worden hersteld en het leven moet worden genormaliseerd. In Gaza werd gezegd dat er een einde is gekomen aan de escalatie.
Klacht: 'BBC verdraait de werkelijkheid'
Posted on Thursday, August 09, 2018
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij de Britse zender BBC geklaagd over de verdraaide berichtgeving over de gebeurtenissen na de raketaanvallen uit de Gazastrook. Door alleen de doden in Gaza te noemen, en de rakettenregen niet te melden, wordt Israël als dader voorgesteld.
150 raketten uit Gazastrook; oorlog lijkt onvermijdelijk
Posted on Thursday, August 09, 2018
In de nacht en in de vroege ochtenduren zijn vanuit Gaza 150 tot 200 raketten en mortiergranaten op Zuid-Israël afgevuurd. Volgens een hoge IDF-officier is een grondoperatie waarschijnlijk. Activiteiten rond de Gazastrook zijn afgelast, land wordt niet bewerkt, het treinverkeer is gestaakt.
Wil Hamas een verdere escalatie of wapenstilstand?
Posted on Thursday, August 09, 2018
Een woordvoerder van Hamas noemde de Israëlische represaille-aanvallen na de rakettenregen een agressie. Israël zou er geen succes mee hebben. Anderzijds werd melding gemaakt van de belangstelling van Hamas voor een wapenstilstand voor de langere termijn.
Eenzame soldate ontvangt de 'Award of Excellence'
Posted on Thursday, August 09, 2018
M., een 'eenzame soldate' (militair zonder familie in Israël), die in een speciale eenheid bij de Gazastrook dient, werd voor de vervulling van haar taken genomineerd en bekroond met een IDF-prijs, de Award of Excellence. Ze hoopt in Israël te kunnen blijven.
Groeten uit Israël – 150 raketten in plaats van rust
Posted on Thursday, August 09, 2018
We dachten al bijna, dat de situatie in het zuiden spoedig rustig zou worden. Ook van de kant van Hamas waren optimistische geluiden te horen. Maar toen begon plotseling, naar verluidt bij vergissing, woensdagavond een nieuwe ronde met meer dan 150 raketten.
Video van de dag: Ashdod, de belangrijkste havenstad
Posted on Thursday, August 09, 2018
De video van vandaag brengt ons iets verder naar het zuiden, naar de stad Ashdod. Een stad met een historie van duizenden jaren. Ashdod is nu de zesde grootste stad in Israël met ongeveer 221.000 inwoners. Het is ook de grootste en belangrijkste haven van het land.
Lokale christenen discussiëren over Nationaliteitswet
Posted on Wednesday, August 08, 2018
De discussies over Israëls Nationaliteitswet, die het Joodse karakter van het land vastlegt, gaan door. Sommige christenen noemen deze wet discriminatie, anderen benadrukken dat de wet noodzakelijk is om zowel Israël al zijn minderheden te beschermen.
De EU passeert Israël met Palestijns wegenplan
Posted on Wednesday, August 08, 2018
De Europese Unie heeft een plan uitgewerkt voor de opbouw van een verkeersinfrastructuur, om Gaza met Judea en Samaria te verbinden, zonder Israël nadere gegevens te verstrekken of dit in het plan te betrekken. Israël wijst een verbinding tussen Gaza en de Westbank beslist af.
Nieuwe dienstplichtwet of nieuwe verkiezingen
Posted on Wednesday, August 08, 2018
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de regering nog eens drie maanden de tijd gegeven om een nieuw wetsontwerp inzake de militaire dienstplicht op te stellen. Bereikt de regering geen overeenstemming met de orthodoxe partijen, dan volgen begin 2019 verkiezingen.
Eerste Israëlische vrouwelijke squadroncommandante
Posted on Wednesday, August 08, 2018
Voor het eerst is in Israël een vrouw benoemd tot commandant van een Israëlisch squadron van de luchtmacht. Generaal-majoor Amikam Norkin, bevel­hebber van de luchtmacht, benoemde majoor G. tot de nieuwe commandante van het 122e squadron.
Groeten uit Israël: Duur ijs en protesten gehandicapten
Posted on Wednesday, August 08, 2018
Gisteren blokkeerde gehandicapten de uitgang van Terminal 3 van de luchthaven Ben Goerion. Veel toeristen zaten vast. Maar is dat nou de manier om publieke steun te krijgen? En waarom kosten ijs en sinaasappelsap in Europa veel minder dan in Israël?
Video van de dag: De jachthaven van Herzliya
Posted on Wednesday, August 08, 2018
De video van vandaag toont ons opnamen van de jachthaven van Herzliya. De stad Herzliya ligt ten noorden van Tel Aviv. De jachthaven is een van de grootste in het Midden-Oosten. Het biedt niet alleen een ligplaats voor jachten, maar ook een winkelcentrum met veel restaurants en cafés.
Heeft Mossad een Syrische wetenschapper gedood?
Posted on Tuesday, August 07, 2018
De New York Times meldde maandag dat de Israëlische inlichtingendienst Mossad de Syrische raketingenieur dr. Aziz Asber heeft gedood. De Mossad zou hem naar verluidt maanden hebben gevolgd en hem daarna hebben opgeblazen met een autobom.
Terroristen beschieten Israëlische soldaten vanuit Gaza
Posted on Tuesday, August 07, 2018
Dinsdagochtend werd bij het grenshek van de Gazastrook op Israëlische soldaten geschoten. Het leger beantwoordde het vuur en doodde daarbij twee schutters. Aan Israëlische zijde is niemand gewond geraakt. Intussen wordt er gesproken over een wapenstilstand.
Zomerkampen van Hamas: Kindermishandeling
Posted on Tuesday, August 07, 2018
De zomer is een prachtig jaargetijde. De kinderen in Israël hebben vakantie, gaan op excursie, vliegen naar het buitenland of bezoeken een van de vele zomerkampen. Ook de kinderen in Gaza kunnen naar een zomerkamp van hamas, dat meer op een militaire training lijkt.
Jonge Christenen na bezoek aan Israël: 'Media liegen'
Posted on Tuesday, August 07, 2018
Een internationale groep millennials heeft nieuw inzicht gekregen in het Israëlisch-Palestijnse conflict na contacten met beide partijen - en ze waren geschokt door wat ze ontdekten. Hun reis van drie weken werd op film opgenomen voor de speelfilm Quest for Truth.
‘Eindelijk hebben we het echte Israël gezien’
Posted on Tuesday, August 07, 2018
Negen journalisten uit Arabische landen, die kortgeleden op uitnodiging van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken het Joodse land bezochten, zeiden verbaasd: ‘Israël ziet er heel anders uit dan de Arabische media ons willen doen geloven.’
Groeten uit Israël Demonstraties, blokkades, stakingen
Posted on Tuesday, August 07, 2018
Demonstraties van brandweermannen, straatblokkades en protesten van ultraorthodoxe Joden tegen de dienstplicht, en een staking van verpleegkundigen. Dat is het gewone leven hier bij ons in Israël. En het weer: het blijkt hier met 31 graden koeler dan bij jullie in Europa.
Video van de dag: Zonne-energie in Eilat
Posted on Tuesday, August 07, 2018
In de stad Eilat aan de Rode Zee schijnt de zon ongeveer 360 dagen per jaar. Het is niet meer dan logisch dat de zon ook wordt gebruikt om milieuvriendelijke energie op te wekken. In de video presenteert het stadsbestuur van Eilat de koers naar volledige energie-onafhankelijkheid.
Palestijn bedreigd na redding van Joodse kinderen
Posted on Monday, August 06, 2018
Een Palestijnse man zei dat hij en zijn vrouw met de dood zijn bedreigd door mede-Palestijnse Arabieren omdat hij het heeft gewaagd, twee Joodse Israëlische kinderen, die in 2016 gewond waren geraakt bij een terroristische aanslag, het leven te redden.
Zeebarrière tussen Israël en de Gazastrook
Posted on Monday, August 06, 2018
Het Israëlische Ministerie van Defensie heeft voor het eerst beelden gepubliceerd van de zeebarrière, die bij de noordelijke grens met de Gazastrook in de buurt van Zikim strand wordt aangelegd om terroristen te beletten Israël via de zee binnen te komen.
Groeten uit Israël – Nieuwe ruzie over de shabbatsrust
Posted on Monday, August 06, 2018
Alsof Israël nog niet genoeg problemen heeft waaraan het aandacht moet geven, lijkt nu ook de strijd om de Shabbat weer te ontbranden. Dit kan ook het begin zijn van de verkiezingscampagnes voor de komende verkiezingen. Het weer? Net zo warm als bij jullie in Europa.
Video van de dag: Steeds meer wolkenkrabbers
Posted on Monday, August 06, 2018
De video van vandaag toont ons luchtopnamen van het groeiende aantal wolkenkrabbers van Tel Aviv en Ramat Gan. Alsof het een race tussen de twee steden is, worden er steeds meer en steeds hogere wolkenkrabbers gebouwd.
90.000 Druzen op het Rabinplein eisen gelijkheid
Posted on Sunday, August 05, 2018
Zaterdagavond kwamen meer dan 90.000 Druzen en anderen op het Rabinplein voor het stadhuis van Tel Aviv bijeen om tegen de nationaliteitswet te demonstreren. Een speciaal ministerscomité zal de betrokkenheid met de Druzengemeenschap en andere gemeenschappen bevorderen.
Trump zou VN-agentschap UNRWA willen sluiten
Posted on Sunday, August 05, 2018
Opnieuw lijkt de Amerikaanse president Donald Trump vastbesloten om de spelregels te veranderen door het sluiten van de UN Relief and Works Agency (UNRWA), een organisatie die hij grotendeels verantwoordelijk acht voor het verhinderen van echte vrede in het Midden-Oosten, wat ook de mening is van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
Brandweerlieden uit VS helpen blussen in het zuiden
Posted on Sunday, August 05, 2018
Tien brandweermannen uit de VS kwamen naar Israël om te helpen bij het blussen van de branden die in het grensgebied van de Gazastrook werden veroorzaakt door vuurvliegers en ballonnen. 'We vechten schouder aan schouder met de Israëlische brandweer, die een zeer hoog niveau heeft'.
ICNN video: David Ha'ivri uit Kfar Tapu'ach, Samaria
Posted on Sunday, August 05, 2018
In deze video maken we kennis met David Ha'ivri uit Kfar Tapu'ach in Samaria. Hij gelooft in interactie met mensen en wordt vaak gevraagd om commentaar te geven voor grote nieuwsmedia. Hij vertelt over de terugkeer van het Joodse volk na 2.000 jaar en over het Bijbelse belang van Judea en Samaria.
Groeten uit Israël – Een heel normaal weekeinde
Posted on Sunday, August 05, 2018
Veel Israëli's trekken in het weekeinde de natuur in, of brengen de shabbat bij familie door. In het nieuws zijn berichten over nieuwe onrust bij het grenshek in het zuiden met nieuwe branden, en over de strijd rond de Nationaliteitswet. Een heel normaal weekeinde dus.
Video van de dag: Een weekeinde in Tel Aviv-Jaffa
Posted on Sunday, August 05, 2018
Vandaag weer een 'toeristische video'. Hij geeft ons indrukken van een weekeinde in Tel Aviv. Het strand en een bad in zee mogen natuurlijk niet ontbreken. Ook een bezoek aan Jaffa met zijn kunststudio's en restaurants stond op het programma.
Het gevoel van gerechtigheid van de duivel
Posted on Friday, August 03, 2018
De oude truc, van slechte mensen die zich voordoen als vroom, van politici die een slechte agenda presenteren als een rechtvaardige campagne voor gerechtigheid, is een tactiek zo oud als de tijd zelf. De nieuwe Palestijnse heldin Ahed Tamimi is er een duidelijk voorbeeld van.
Liel mag nu toch naar het WK Schaken in Tunesië
Posted on Friday, August 03, 2018
Maandag hebben we bericht over de zevenjarige Liel Levitan, die door de Tunesische schaakfederatie werd uitgesloten van deelname aan het wereldkampioenschap dat daar wordt gehouden, alleen omdat ze een Israëli is. Na enige druk is ze nu toch welkom in Tunesië.
Shabbatslezingen 4 augustus: Vertrouw Gods beloften
Posted on Friday, August 03, 2018
Vertrouw niet op je eigen kunnen, op je eigen beperkte mogelijkheden, lezen we in de Bijbelgedeelten voor deze dag. Vertrouw op Gods beloften en gehoorzaam aan zijn opdracht – dan zul je de verlossing ervaren.
Muziekvideo: Marslied van de Golani brigade
Posted on Friday, August 03, 2018
Vandaag mag u luisteren naar het marslied Golani Sheli het officiële lied van de Golani Brigade. Het lied noemt de vele veldslagen van de brigade, en vermeldt daarbij Rafah in de Sinai oorlog, Tel Faher in de Zesdaagse Oorlog, en de berg Hermon in de Yom Kippoer oorlog.
Groeten uit Israël – Stank en demonstraties in Jeruzalem
Posted on Friday, August 03, 2018
Demonstraties, stinkend water en de Pride-Parade. De Jeruzalemse politie had het gisteren druk, en is er in geslaagd voor orde te zorgen, ook de Pride-Parade verliep zonder problemen. De tweede helft van de zomervakantie is begonnen, in de kranten staan al 'Weer naar school' advertenties.
Video van de dag: Israëlisch weekeinde in 70 seconden
Posted on Friday, August 03, 2018
Het is vrijdag, dat is hier weekeinde. Het weekeinde begint hier al op donderdagavond en eindigt op zaterdagavond met het einde van de shabbat. De video van vandaag laat ons in 70 seconden zien hoe Israël dit weekend viert. Er zijn zoveel mogelijkheden.
Zijn Iraanse troepen terug­getrok­ken van Israëls grens?
Posted on Thursday, August 02, 2018
Met hulp van Iran en Hezbollah heeft de Syrische regering de gebieden langs de Israëlisch grens heroverd op de rebellen. Het lijkt er echter niet op, dat Rusland de Iraanse strijdkrachten op een afstand houdt, en Israël staat nu aan twee grenzen tegenover Iraanse strijdkrachten.
IAF doodt zeven terroristen op Syrische Golanhoogten
Posted on Thursday, August 02, 2018
Een gevechtsvliegtuig van de Israëlische luchtmacht (IAF) heeft in de nacht van woensdag op donderdag een groep gewapende ISIS-terroristen in het zuidelijke deel van de Syrische Golanhoogten aangevallen. Zeven terroristen zouden bij de aanval om het leven zijn gekomen.
Moeder van gevallen IDF soldaat eist hulp van VN
Posted on Thursday, August 02, 2018
Woensdag 1 augustus was het vier jaar geleden dat tijdens de Gaza-oorlog de Israëlische soldaat Hadar Goldin werd gedood en zijn lichaam werd vervolgens door Hamas ontvoerd. Zijn moeder eiste tijdens een demonstratie hulp van de VN voor teruggave van zijn lichaam door Hamas.
Geen brandstof meer voor Gaza wegens vuurvliegers
Posted on Thursday, August 02, 2018
Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft de invoer van brandstof in Gaza weer stopgezet, nadat de grensovergang Kerem Shalom ongeveer een week geleden werd heropend. Reden is de aanhoudende terreur van vuurvliegers die in Israël velden in brand hebben gestoken.
Compromis met Druzen over Nationaliteitswet
Posted on Thursday, August 02, 2018
Nadat de Israëlische Nationaliteitswet op verzet stuitte in delen van de Druzengemeenschap van Israël, kon nu een compromis tussen premier Netanyahu en de leiders van de Druzengemeenschap worden gesloten. Een nieuwe wet zal de rechten van minderheden vastleggen.
Groeten uit Israël – Omstreden parade in Jeruzalem
Posted on Thursday, August 02, 2018
Vandaag wordt in Jeruzalem de jaarlijkse 'Jerusalem Pride Parade' gehouden. Daarbij wordt ook Shira Banki herdacht die drie jaar geleden door een ultraorthodoxen Jood werd vermoord, die toen met de parade was meegelopen. Het weer: Lichte regen in augustus.
Video van de dag: Nieuwe luchthaven Ramon bij Eilat
Posted on Thursday, August 02, 2018
Begin 2019 wordt de nieuwe internationale luchthavens 'Ilan en Assaf Ramon' in gebruik genomen. De nieuwe luchthaven ligt 12 kilometer ten noorden van Eilat, de meest zuidelijke stad van Israël. Hij zal twee bestaande luchthavens vervangen, die in Eilat en de tijdelijke luchthaven Uvda.
Vergeten aspect van de ‘racistische’ Nationaliteitswet
Posted on Wednesday, August 01, 2018
Velen ergeren zich aan de onlangs door de Knesset aangenomen Nationaliteitswet, die Israël als Joods definieert en het Hebreeuws als de officiële taal - maar hoe zit dat met de daarmee overeen komende Palestijnse grondwet?
Is Iraanse terugtrekking van grens Israël ver genoeg?
Posted on Wednesday, August 01, 2018
Russische functionarissen maakten woensdag bekend, dat zij met Israël en Iran overeenstemming hebben bereikt over de opstelling van troepen bij de Israëlisch-Syrische grens. Maar is 75 km afstand voldoende, wanneer raketten een reikwijdte van 100 km hebben?
Groeten uit Israël - Een kloof in de samenleving
Posted on Wednesday, August 01, 2018
Er komt geen eind aan de discussies over de Nationaliteitswet. Vooral een groep voelt zich in de steek gelaten, de Druzen. Al voor de oprichting van de Staat Israël steunden ze het Joodse volk. Nu is er een kloof ontstaan in die bijzondere band tussen de Druzen en het Joodse volk.
Video van de dag: Strandcultuur in Israël
Posted on Wednesday, August 01, 2018
Het is al augustus en we zitten midden in de zomer. De zon schijnt en het is warm, vaak zelfs echt heet. Wat is er mooier dan een paar uur op het strand doorbrengen. De video van vandaag laat ons kennismaken met de Israëlische strandcultuur.