juli 2018

Video van de dag: schiet die spoorlijn al op?
Geplaatst op vrijdag 20 juli 2018
De nieuwe video van vandaag toont ons opnieuw de indrukwekkende spoorbrug in de Ayalonvallei kort voordat de spoorlijn in de tunnel onder de Jeruzalemse bergen verdwijnt. Zoals u ziet is het spoor hier al geëlektrificeerd. Het wordt tijd. Voor september zou de lijn klaar moeten zijn.
Knesset keurt omstreden Nationaliteitswet goed
Geplaatst op donderdag 19 juli 2018
In een nachtelijk en soms zeer stormachtig debat heeft de Knesset de zeer omstreden zogenaamde Nationaliteitswet aangenomen. Van de parlementsleden stemden er 62 voor en 55 tegen de wet, die Israël definieert als een natiestaat van het Joodse volk.
Hoe moreel is het standpunt van de stafchef van de IDF?
Geplaatst op donderdag 19 juli 2018
Een link-liberale progressieve agenda is de leiding van het Israëlische leger binnengeslopen en heeft diepe verdeeldheid in de Israëlische maatschappij veroorzaakt. Pas na een opdracht van het kabinet ging het leger optreden tegen Palestijnse jongeren die vuurvliegers de grens over sturen.
Ook Palestijnse giften voor een herdenkingssynagoge
Geplaatst op donderdag 19 juli 2018
Verscheidene Palestijnen, waaronder een aantal uit de Gazastrook, hebben besloten geld te doneren voor de bouw van een synagoge ter nagedachtenis aan Re'uven Schmerling, die in oktober 2017 door twee terroristen is neergestoken in zijn pakhuis in Kfar Kasim.
Jordaanse journalist: Israël veroorzaakte aardbevingen
Geplaatst op donderdag 19 juli 2018
Nadat een Iraanse generaal Israël er onlangs van beschuldigde de wolken uit zijn land te stelen, beschuldigt nu een Jordaanse journalist de Joodse staat ervan, verantwoordelijk te zijn voor de aardbevingen die vorige week bij het Meer van Galilea hebben plaatsgevonden.
Groeten uit Israël – Gelijke rechten voor iedereen?
Geplaatst op donderdag 19 juli 2018
De Knesset heeft gisteren een wet inzake draagmoederschap aangenomen, die tot spontane demonstraties heeft geleid, omdat geen rekening was gehouden met mannen. Vrouwen mogen in Israël kinderen krijgen met hulp van een draagmoeder, maar mannen niet.
Video van de dag: de Dode Zee
Geplaatst op donderdag 19 juli 2018
De video van vandaag brengt ons opnieuw naar de Dode Zee. Het toont ons prachtige opnamen vanaf het laagste punt van de aarde. De schone en onlangs gerenoveerde stranden nodigen uit om te zwemmen of uit te rusten onder een van de parasols.
Zo werd Irans kern­wapen­programma blootgelegd
Geplaatst op woensdag 18 juli 2018
Amerikaanse kranten publiceerden deze week, hoe de Israëlische inlichtingendienst Mossad er in slaagde, in Teheran een gigantische stroom documenten te stelen over het geheime Iraanse kernwapenprogramma. Dat bleek groter, geavanceerder en beter georganiseerd dan was verwacht.
Hamas beveelt te stoppen met vuurvlieger-terreur
Geplaatst op woensdag 18 juli 2018
De druk vanuit Egypte en de angst voor een Israëlische operatie in de Gazastrook lijken effect te hebben. Naar verluidt zou Hamas zijn leden hebben bevolen een einde te maken aan de terreur van de vuurvliegers en ballonnen. Maar zullen die luisteren?
Groeten uit Israël – Een ballon is (g)een speelgoed
Geplaatst op woensdag 18 juli 2018
Deze zomer wordt nog steeds verstoord door vuurvliegers en ballonnen uit de Gazastrook. Gisteren was een brandende ballon bijna op een kind geland. Jammer, dat we onze kinderen nu moeten waarschuwen voor vliegers en ballonnen, in plaats van ermee te spelen.
Video's van de dag - Lacrosse-wereldkampioenschap
Geplaatst op woensdag 18 juli 2018
Het Wereldkampioenschap Lacrosse wordt van 12 t/m 21 juli in Israël gehouden, in het stadion van Netanya. Het Israëlische team staat op de zevende plaats op de wereldranglijst en speelt woensdagavond in de kwartfinale tegen het nationale team van Australië.
Wapenstilstand geschonden? Geen gas en benzine!
Geplaatst op dinsdag 17 juli 2018
♦ Vuurvliegers uit Gaza ondanks wapenstilstand,
♦ Als reactie waarnemingsposten Hamas aangevallen,
♦ Raket uit Gaza ontploft binnen Gazastrook,
♦ Een week geen levering van gas en benzine aan Gaza.
Was Trumps gesprek met Poetin een zegen voor Israël?
Geplaatst op dinsdag 17 juli 2018
De aanwezigheid van Iraanse troepen in het door oorlog verscheurde Syrië was een belangrijk discussiepunt van de presidenten Donald Trump en Vladimir Poetin, maandag in Helsinki. Maar volgens Poetin is het vertrek van alle Iraanse toepen uit Syrië onrealistisch.
Groeten uit Israël – Demonstraties en vuurvogels
Geplaatst op dinsdag 17 juli 2018
Terwijl in Jeruzalem weer een groep gehandicapten de straat opgingen en het verkeer tot stilstand brachten, branden er in het zuiden weer akkers. Hamas lijkt naast brandende vliegers en ballonnen een nieuw wapen te hebben: de vuurvogel.
Video van de dag: Het Tzuk strand in Tel Aviv
Geplaatst op dinsdag 17 juli 2018
De video van vandaag brengt ons naar een van de populairste stranden van Tel Aviv. Toen onze kinderen nog kleiner waren, gingen we altijd graag naar dit strand. Het is het Tzuk strand, dat is gelegen in het noorden van Tel Aviv. Tzuk is het Hebreeuwse woord voor rots of klif.
Netanyahu bezoekt het zuiden van Israël
Geplaatst op maandag 16 juli 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft maandag een bezoek gebracht aan het zuiden van het land, naar aanleiding van de terreur met de vuurvliegers. Hij sprak met de burgemeester van Sderot en de leiders van de districten rond de Gazastrook.
Waar vechten de Palestijnen eigenlijk voor?
Geplaatst op maandag 16 juli 2018
Als iemand zou vragen waar de Palestijnen voor vechten, zou men kunnen antwoorden: 'Voor een Palestijnse Staat in de bezette gebieden'. Dat is wat de rookgordijnen van de slimme propaganda velen doen geloven. Maar zijn ze daarmee tevreden?
Hamas waarschuwt Israël: 'Hef de blokkade op'
Geplaatst op maandag 16 juli 2018
Hamas-leider Ismail Haniyeh heeft Israël zondag gewaarschuwd voor een verdere escalatie van de situatie in het zuiden als de 'blokkade' van de Gazastrook niet wordt opgeheven. 'Eerst moet de agressie van de vijand ophouden, dan zal het verzet ophouden,' zei Haniyeh,
Groeten uit Israël – Hoe gaat het nu verder?
Geplaatst op maandag 16 juli 2018
'Grande Finale', 'Bravo la France' en 'Olala' zijn vandaag te lezen in onze dagbladen. Maar dat was het dus, voetbal is weer voorbij. Vanaf vandaag hebben we weer het dagelijks leven en hebben we weer tijd voor onze eigen problemen. Bij Tel Aviv zijn Iron Dome-batterijen opgesteld.
Video van de dag: 100 Jaar Hebreeuwse Universiteit
Geplaatst op maandag 16 juli 2018
Deze maand, op 24 juli om precies te zijn, viert de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem dat 100 jaar geleden de eerste steen werd gelegd op de Scopusberg. Dit evenement werd eind juni gevierd met een indrukwekkende lichtshow op de muren van de Davidstoren.
'Geen wapenstilstand als vuurvliegers niet stoppen'
Geplaatst op zondag 15 juli 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft zondag benadrukt, dat Israël in geen geval zal instemmen met een wapenstilstand als die geen volledige stopzetting van de vuurvliegers en ballonnen zou inhouden. Volgens geruchten zou er slechts een geleidelijk einde komen aan de vuurvliegers.
Meer dan 200 raketten uit de Gazastrook op Shabbat
Geplaatst op zondag 15 juli 2018
♦ Ruim 200 raketten op nederzettingen rond Gazastrook,
♦ Vier gewonden door raketinslag in Sderot,
♦ Luchtmacht viel daarop ruim 40 doelen in Gaza aan,
♦ Hamas wil een bestand – behalve voor vliegers
Knesset: geen draagmoeders voor homoseksuele paren
Geplaatst op zondag 15 juli 2018
De Knesset van Israël heeft vorige week een poging afgewezen van paren van hetzelfde geslacht om opgenomen te worden in een amendement op de Draagmoederschapswetten van de Staat. In Israël is het homohuwelijk niet gelegaliseerd.
ICNN video: Corinne Sudai in Elon Moreh, Samaria
Geplaatst op zondag 15 juli 2018
In deze video maken we kennis met Corinne Sudaï, een Nederlandse Joodse vrouw (van Franse oorsprong) die Alijah heeft gemaakt en nu in Elon Moreh woont, midden in Samaria, het Hartland van Israël! Elon Moreh is de plaats waar God aan Abram verscheen bij de eik van Moreh
Groeten uit Israël: Herinneringen aan Gaza-oorlog 2014
Geplaatst op zondag 15 juli 2018
De alarm-app van mijn mobiele telefoon waarschuwde bijna onafgebroken voor nieuwe raketaanvallen op het zuiden. Meer dan 200 raketten en mortiergranaten werden vanuit de Gazastrook afgeschoten. Bij het kijken naar de voetbalwedstrijd werd ik steeds aan 2014 herinnerd.
Video van de dag: hulppakketten voor Syrische kinderen
Geplaatst op zondag 15 juli 2018
Vorige week hebben kinderen uit alle gemeenten op de Golanhoogten samen met hun ouders aan pakketten samengesteld voor kinderen in Syrië. De inhoud van de pakketten moest lijken op cadeautjes, zoals ze bij verjaardagen van kinderen worden uitgedeeld aan de gasten.
Rusland en Iran bedreigen Israëls veiligheid vanuit Syrië
Geplaatst op vrijdag 13 juli 2018
Israël is bezorgd, dat de Syrische burgeroorlog kan eindigen met de aanwezigheid van strijdkrachten die vijandig zijn ten opzicht van Israël en gereed om aan te vallen. Rusland praat over de levering van een luchtafweersysteem aan Syrië, en toont zich geen betrouwbare partner.
Vuurdrones in plaats van vuurvliegers uit Gaza?
Geplaatst op vrijdag 13 juli 2018
In de afgelopen weken hebben terroristen uit de Gazastrook duizenden vliegers en ballonnen met ontvlambare materialen en explosieven Israëlisch grondgebied binnengevlogen, waardoor aan Israëlische zijde meer dan 700 branden zijn veroorzaakt.
Muziekvideo: Volkslied Hatikva gezongen in 50 landen
Geplaatst op vrijdag 13 juli 2018
Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Staat Israël organiseerde het Joods Wereldcongres een speciaal cadeau: duizenden mensen uit 50 verschillende landen zonden video's in waarin zij het Israëlische volkslied, Hatikva (De Hoop) in het Hebreeuws zingen.
Shabbatslezingen 14 juli: Kom een belofte na
Geplaatst op vrijdag 13 juli 2018
Kom een belofte na, neem die serieus. Denk na, voordat je ondoordacht iets belooft en er later spijt van krijgt. Denk aan de rechter Jefta, die een grote belofte aan God deed indien hij de veldslag zou winnen, en hierdoor een groot probleem kreeg.
Groeten uit Israël – Zijn we gewend aan het brandende zuiden?
Geplaatst op vrijdag 13 juli 2018
In het dagelijkse nieuws van de TV werd deze week veel minder bericht over brandende velden in het zuiden. Zijn we aan deze nieuwe realiteit gewend? Of hebben momenteel te veel gebeurtenissen, zoals de aardbevingen en het voetbalkampioenschap, ons daarvan afgeleid?
Video van de dag: Voetballen in Jeruzalem
Geplaatst op vrijdag 13 juli 2018
Israël heeft zich dit keer helaas ook niet gekwalificeerd voor deelname aan het Wereldkampioenschap Voetbal. Maar dat betekent niet dat dit wereld­kampioen­schap gewoon aan ons voorbij gaat. Overal in het land worden de wedstrijden in restaurants en cafés en op openbare plaatsen bekeken.
Israël wil schepen Noorse Gazavloot in beslag nemen
Geplaatst op donderdag 12 juli 2018
De districtsrechtbank van Jeruzalem heeft opdracht gegeven tot de tijdelijke beslaglegging op twee Noorse boten die deelnemen aan een nieuwe vloot naar Gaza, die in de komende week in Gaza wordt verwacht. De waarde van de twee schepen wordt geschat op ongeveer 75.000 euro.
Marine-commando's houden Israëls kust veilig
Geplaatst op donderdag 12 juli 2018
Er is niets mooiers dan te genieten van een zomerdag aan het strand. Niemand verwacht op zo’n moment dat er vanuit de zee mogelijk gevaar kan dreigen. De commando’s van de marine zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op de stranden.
VS senator waarschuwt Netanyahu tegen deal met Poetin inzake Syrië
Geplaatst op donderdag 12 juli 2018
Als premier Benjamin Netanyahu overweegt om met Rusland een akkoord te sluiten over de toekomst van Syrië, dan kan hij beter nog eens nadenken, waarschuwde een hoge Amerikaanse senator. Rusland heeft geen controle op de Iraanse strijdkrachten in Syrië.
Syrische drone neer­ge­scho­ten boven Meer van Galilea
Geplaatst op donderdag 12 juli 2018
♦ Syrische drone vliegt 10 kilometer boven Israël,
♦ Drone neergeschoten boven Meer van Galilea,
♦ Waarschuwingsaanvallen op Syrische stellingen,
♦ Netanyahu: Russen moeten Iran dwingen uit Syrië te vertrekken.
Groeten uit Israël – Iedereen wil vliegen
Geplaatst op donderdag 12 juli 2018
We zitten al in de tweede week van de zomervakantie. Op de luchthaven Ben Goerion worden nieuwe recordaantallen passagiers verwacht. Iedereen wil vliegen naar zijn vakantiebestemming. Geen wonder, de prijzen worden steeds lager, en vakantie in eigen land is toch wel duur.
Video van de dag: de Jaffapoort in Jeruzalem
Geplaatst op donderdag 12 juli 2018
De video van vandaag brengt ons weer naar Jeruzalem en toont ons prachtige luchtopnamen van de Oude Stad in de omgeving van de Jaffapoort, een van de zeven geopende poorten in de muur rond de Oude Stad. De opnames van deze video zijn van zeldzaam goede kwaliteit.
Israëlische marine stopt weer een boot uit Gaza
Geplaatst op woensdag 11 juli 2018
De Israëlische marine heeft dinsdag een boot met acht mensen aan boord, afkomstig uit de Gazastrook, aangehouden en naar de haven van Ashdod gesleept, omdat deze probeerde de wettige Egyptisch-Israëlische zeeblokkade te doorbreken.
Welkom in Gaza, geniet van uw verblijf hier!
Geplaatst op woensdag 11 juli 2018
Wie kan zich voorstellen dat het in Gaza prettig wonen is? De media schilderen deze kuststrook aan de Middellandse Zee in elk geval af als een van de armste en ellendigste oorden ter wereld. Dat heeft alles met Israël te maken, maar om andere redenen dan je zou denken.
VN eert Israëlische medische hulporganisatie
Geplaatst op woensdag 11 juli 2018
Een groot deel van onze berichten over de VN heeft een bittere nasmaak. Geen enkel ander land wordt door de Verenigde Naties zo bekritiseerd en veroordeeld als Israël. Maar deze keer kon de VN niet voorbijgaan aan het uitstekende werk van de organisatie 'Save a Child's Heart' uit Israël.
Assad: Syriërs moeten Israël weer gaan haten
Geplaatst op woensdag 11 juli 2018
De Syrische dictator Bashar Assad wint misschien binnenkort de oorlog om de controle over zijn land, maar hij heeft de strijd om de harten en gedachten over de 'zionistische entiteit' grotendeels verloren. Veel Syriërs hebben immers ondervonden dat Israël geen vijand is.
Groeten uit Israël – Twee pleinen in twee steden
Geplaatst op woensdag 11 juli 2018
Twee beroemde pleinen in twee steden, Jeruzalem en Tel Aviv, worden momenteel heringericht, en zijn juist in de zomer een bouwplaats. Het Dizengoffplein in Tel Aviv, een bezienswaardigheid in de stad, en het Tsionplein in Jeruzalem, een plein met veel geschiedenis.
Video van de dag: Het Meer van Galilea
Geplaatst op woensdag 11 juli 2018
De video van vandaag brengt ons naar het noorden van Israël, naar het Meer van Galilea, en toont ons indrukken van het meer en zijn omgeving. Aan het begin van de video zien we de Arbel berg, waarop je een heel mooie wandeling kan maken.
Israël sluit grensovergang Kerem Shalom naar Gaza
Geplaatst op dinsdag 10 juli 2018
De grensovergang Kerem Shalom tussen Israël en de Gazastrook wordt per direct gesloten. Er wordt echter nog wel humanitaire hulp aan Gaza verstrekt. Deze sluiting is bedoeld om druk uit te oefenen op Hamas, om te stoppen met zijn brandende vliegers.
Marokko erkent niet-officiële betrekkingen met Israël
Geplaatst op dinsdag 10 juli 2018
De Marokkaanse regering heeft ontkend officiële betrekkingen met Israël te hebben nadat Arabische media over een dergelijke situatie hadden gespeculeerd. Tegelijkertijd zei de woordvoerder van de regering echter dat er 'netwerken met andere landen zijn die dit helpen omzeilen'.
ICNN video: Joodse wetenschapper doet Joodse ontdekking
Geplaatst op dinsdag 10 juli 2018
De Joodse wetenschapper James Tour, een belangrijk onderzoeker op het gebied van scheikunde, gastspreker in veel grote Amerikaanse universiteiten, houder van een stapeltje patenten en oprichter van enkele bedrijven, deed de grootste ontdekking van zijn leven.
Groeten uit Israël – En weer beefde de aarde
Geplaatst op dinsdag 10 juli 2018
Toen ik gisteren thuiskwam, vernam ik dat er in het noorden bij Tiberias alweer een lichte aardbeving is geweest. Nu heeft de aarde daar binnen een week al 15 keer gebeefd. In Tiberias is men er niet gerust over, veel oude gebouwen en woonhuizen zijn niet bestand tegen een aardbeving.
Video van de dag: Aardbevingen, oorzaak en gevolg
Geplaatst op dinsdag 10 juli 2018
Het noorden van Israël wordt geschud door een reeks lichte aardbevingen. Niet uitgesloten is, dat er een zwaardere zal volgen. Die zou licht tot ernstige schade kunnen toebrengen aan 80.000 oudere woningen, die niet bestand zijn tegen een aardbeving.
Controverse over Israëlisch-Poolse verklaring
Geplaatst op maandag 9 juli 2018
Een gezamenlijke verklaring over de rol van Polen in de Holocaust heeft geleid tot controverse onder Israëlische historici en politici. Netanyahu heeft zich op glad ijs begeven omdat hij heeft ingestemd met wat velen als een revisie van de Holocaust beschouwen.
Israëlische soldaten redden leven van Palestijnse baby
Geplaatst op maandag 9 juli 2018
Een video laat zien, hoe een bezorgde Palestijnse familie in Hebron rond een paramedicus van het Israëlische leger staat wanneer hij een negen maanden oude baby reanimeert.
Gaza-reservisten geven uit protest medailles terug
Geplaatst op maandag 9 juli 2018
Uit protest tegen het feit dat de Israëlische regering niet genoeg zou doen om de lichamen van de soldaten Oren Shaul en Hadar Goldin, gesneuveld in de Gaza-oorlog en in handen zijn van Hamas, naar huis te brengen, hebben 400 reservisten hun medaille voor de operatie teruggegeven.
ICNN video: Nederzetting Pnei Kedem in Judea
Geplaatst op maandag 9 juli 2018
In deze video bezoeken we de nederzetting Pnei Kedem, in Judea, het hartland van Israël, en maken we kennis met Michael Luria, de grondlegger van deze gemeenschap. De heuvels bij de nederzetting zijn in de afgelopen jaren beplant met olijfbomen en wijnstokken.
Groeten uit Israël – Bezorgdheid over aardbevingen
Geplaatst op maandag 9 juli 2018
De reddingsactie in de grot in Thailand en de aardbevingen bij het Meer van Galilea hebben bij ons momenteel veel andere onderwerpen naar de achtergrond verdrongen, Nu wachten we tot de aarde weer tot rust komt, dan hebben we weer tijd voor politieke aardbevingen.
Video van de dag: Samen zingen in de Davidstoren
Geplaatst op maandag 9 juli 2018
Duizend mensen, Joden, Christenen en Moslims, die elkaar nog nooit eerder hadden gezien, ontmoetten elkaar in juni in de Davidstoren in Jeruzalem, om samen als onderdeel van het Koolulam-project een lied in te sturderen en uit te voeren, 'One Love' van Bob Marley.
Wat hebben we geleerd van honderd dagen branden?
Geplaatst op zondag 8 juli 2018
De afgelopen 100 dagen is er geen enkele dag voorbijgegaan waarin geen velden en bossen in brand werden gestoken door vliegers en ballonnen van Hamas. Gedurende deze honderd dagen heeft Israël bijna niets gedaan om Hamas ervan te weerhouden om de zuidelijke Negev-regio te verbranden.
Palestijnen weigeren EU-delegatie te ontmoeten
Geplaatst op zondag 8 juli 2018
De Europese Unie is zeer boos op de premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, nadat hij geweigerd heeft een EU-delegatie tijdens haar bezoek aan de Palestijnse Autoriteit te ontvangen, wegens kritische Europese vragen naar het gebruik van EU-subsidies.
Minister van Landbouw bezoekt Tempelberg
Geplaatst op zondag 8 juli 2018
De minister van Landbouw Uri Ariel (Het Joodse Huis) heeft zondagochtend als eerste Knessetlid gebruik gemaakt van de nieuwe bezoekregeling voor Knessetleden op de Tempelberg. Vorige week heeft premier Benjamin Netanyahu een verbod hiertoe opgeheven.
Groeten uit Israël – Is een nieuwe actie in Gaza zinvol?
Geplaatst op zondag 8 juli 2018
Vier jaar geleden, tijdens het WK voetbal, begon de operatie Tzoek Eitan in de Gazastrook. En ook nu, tijdens het WK voetbal, heeft het zuiden weer te lijden onder raketten, granaten en vuurvliegers. Een nieuwe operatie lijkt onvermijdelijk, maar kan die het probleem oplossen?
Video: leven in de schaduw van de Hamas-terreur
Geplaatst op zondag 8 juli 2018
In de video van vandaag vertellen Israëli's die op slechts vijf kilometer van Gaza wonen over hun leven met de terreur van Hamas, over het gevaar van raketten en mortiergranaten, over de vernielde oogst door de brandende vliegers, de opgelopen trauma's.
Branden in de bergen van Jeruzalem en bij Gazastrook
Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018
♦ Brand in Jeruzalemse bergen bedreigde woningen,
♦ Drie brandweerploegen en acht blusvliegtuigen ingezet,
♦ Ook brand in Academisch Centrum Lev, Jeruzalem,
♦ Donderdag 5 branden bij Gazastrook door vuurvliegers.
Iron Dome-installaties opgesteld nabij de Gazastrook
Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018
Het Israëlische leger heeft in het zuiden van het land enkele raketafweersystemen van Iron Dome opgesteld. Een woordvoerder van het leger legde uit dat na een nieuwe beoordeling van de veiligheidssituatie was besloten tot deze stap.
Muziekvideo: Halleluja LeOlam, Halleluja voor altijd
Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018
Het bekende lied Halleluja LeOlam, Halleluja voor altijd, bekend van het Euro Songfestival 1979, kreeg ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Staat Israël een aangepaste tekst van Kobi Oshrat en Yinon Yahel.
Shabbatslezingen 6 juli: De ijver voor Uw huis
Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018
'Want de ijver voor uw huis heeft mij verteerd' schreef David. De Bijbelgedeelten voor nu gaan over drie mannen, in wiens leven dit werkelijkheid werd: de priester Pinehas, de profeet Elia, die het opnam tegen de Ba'alpriesters, en Jezus, die opkwam voor de heiligheid van het huis van zijn Vader.
Groeten uit Israël: Aard­bevings­risico serieus nemen!
Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018
Ook vandaag spreekt men bij ons in de media nog steeds over de gevaren van een sterke aardbeving. De lichte aardbevingen van woensdag lijken ons wakker geschud te hebben. Maar niet voor lang, want spoedig zijn we weer met andere problemen bezig. We hebben er genoeg, helaas.
Video van de dag: Azrieli Sarona Toren in Tel Aviv
Geplaatst op vrijdag 6 juli 2018
Ongeveer drie weken geleden werd in Tel Aviv de Azrieli Sarona Toren, de hoogste wolkenkrabber van het land, in gebruik genomen. Het nieuwe indrukwekkende gebouw met een hoogte van 238,5 meter ligt direct naast het Sarona-complex en telt 61 verdiepingen, meest kantoren.
Hamas wilde soldaten bespioneren met hun smartphone
Geplaatst op donderdag 5 juli 2018
Het Israëlische leger heeft een spionageactiviteit van Hamas ontdekt. Militanten van Hamas hadden, o.a. via vriend­schaps­ver­zoeken met valse profielen, contact opgenomen met soldaten, en hen vervolgens overgehaald om een speciale app te downloaden op hun smartphones.
Ex-minister staat terecht wegens spionage voor Iran
Geplaatst op donderdag 5 juli 2018
Het proces tegen de voormalige minister van Milieu en Energie Gonen Segev is vanochtend begonnen voor de districtsrechtbank van Jeruzalem. Hij wordt beschuldigd van spionage voor Iran en het verstrekken van informatie aan de vijand, wat de veiligheid van Israël heeft geschaad.
Knessetleden mogen Tempelberg weer bezoeken
Geplaatst op donderdag 5 juli 2018
Nadat het sinds twee jaar voor Knesset-leden verboden was de Tempelberg te bezoeken, heeft premier Benjamin nu gehoor gegeven aan een verzoek van Yehuda Glick (Likoed) om het bezoekverbod te beëindigen. Er zijn wel een aantal beperkingen.
Groeten uit Israël – Honderd dagen verbrande aarde
Geplaatst op donderdag 5 juli 2018
Terwijl in het noorden van het land de aarde weer beefde, verbrand de aarde in het zuiden steeds meer als gevolg van de brandende vliegers. Woensdag braken 20 nieuwe branden uit in de regio bij de Gazastrook. Op shabbat gedenkt men daar 100 dagen vlieger-terreur.
Video van de dag: Op een skateboard door Tel Aviv
Geplaatst op donderdag 5 juli 2018
Deze video brengt ons weer naar Tel Aviv. Deze keer begeleiden we een skateboarder op zijn rit door de haven van Tel Aviv en over de boulevard bij het strand. De haven is tegenwoordig een populaire uitgaansbuurt met veel winkels, cafés, restaurants en speelplaatsen voor de kinderen.
Netanyahu's nieuwe Iran-offensief werkt inspirerend
Geplaatst op woensdag 4 juli 2018
Premier Netanyahu heeft een public-relations-offensief gelanceerd, dat uitsluitend gericht is op het Iraanse volk, en zijn nieuwe strategie is al gekopieerd door Iran, een van Israëls vijanden. Hij heeft hulp aangeboden bij de watercrisis, en moedigt demonstraties tegen het regime aan.
Rechtvaardigt rechter in VS terreur tegen pioniers?
Geplaatst op woensdag 4 juli 2018
Palestijnse leiders rechtvaardigen terreuraanslagen op Israëli's vaak als een 'natuurlijke reactie' op de aanwezigheid van deze Joodse 'kolonisten'. Het is zorgelijk dat een Amerikaanse districtsrechtbank het gedeeltelijk eens lijkt te zijn met de Palestijnen over deze kwestie.
PA: 'Terroristen blijven een salaris ontvangen'
Geplaatst op woensdag 4 juli 2018
Hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit verklaarden dat zij nooit zouden ophouden met het betalen van salarissen aan terroristen. Een bureau gaat de inhouding van die salarissen op belastinggelden van de PA regelen en toezien op verdachte NGO's.
Herdenken van Herzl's dood, een seculiere verlosser
Geplaatst op woensdag 4 juli 2018
Theodor Herzl, die de zionistische visie werkelijkheid maakte, stierf op 3 juli 1904. Hij was nog maar 44 jaar oud en zijn voortijdige dood leidde overal in de Joodse wereld tot een golf van verdriet. Ondanks jeugdzonden en het niet dragen van een kipa wordt hij gerespecteerd door de rabbijnen.
Groeten uit Israël – De volgende aardbeving komt zeker
Geplaatst op woensdag 4 juli 2018
Vanochtend vroeg beefde de aarde in het noorden van het land en herinnerde ons er aan, dat we het gevaar van een sterke aardbeving, die ons ongetwijfeld eens zal treffen, niet mogen onderschatten. In het zuiden geen nieuws, de vliegers zorgen gisteren voor weer 22 branden.
Video van de dag: Jeruzalem Lichtfestival 2018
Geplaatst op woensdag 4 juli 2018
In Jeruzalem wordt op dit moment het traditionele Lichtfestival gehouden. De video van vandaag nodigt u uit om het Lichtfestival in en rond de Oude Stad van Jeruzalem te bezoeken, en het indrukwekkende lichtspel op de historische gebouwen en muren te bewonderen.
Nieuwe wet tegen 'salarissen voor terroristen'
Geplaatst op dinsdag 3 juli 2018
De Knesset heeft een wet aangenomen waarbij het bedrag dat de Palestijnse Autoriteit maandelijks aan terroristen en hun families betaalt, wordt afgetrokken van het belastinggeld dat Israël voor de Palestijnen int. De Palestijnen noemen het een 'oorlogsverklaring' en waarschuwen voor de gevolgen.
Palestijn gedood bij doorbreken grenshek met Israël
Geplaatst op dinsdag 3 juli 2018
Maandag hebben Palestijnse militanten opnieuw geprobeerd het grenshek van de Gazastrook te doorbreken en een onbezette waarnemingspost van het Israëlische leger in brand te steken. Bij een beschieting werd er een gedood en raakte een andere gewond.
Iraanse generaal: 'Israël steelt onze wolken'
Geplaatst op dinsdag 3 juli 2018
Israël lijkt voor alles verantwoordelijk te zijn. Maandag beschuldigde een Iraanse generaal de Joodse Staat ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanhoudende droogte in zijn land, omdat het zou verhinderen dat de wolken boven Iran regen laten vallen.
Groeten uit Israël – De strijd om de dienstplicht
Geplaatst op dinsdag 3 juli 2018
In Israël heeft men een leger van het volk, zegt men. Maar helaas is dat niet zo. De meeste orthodoxe Joden weigeren ook na 70 jaar zoals iedereen in het leger te dienen. Ze zien Torahstudie als hun bijdrage aan het volk. Een nieuwe dienstplichtwet moet nu voor orde zorgen. Maar doet hij dat?
Video van de dag: Nachal Charedi, orthodoxe soldaten
Geplaatst op dinsdag 3 juli 2018
Niet alle orthodoxe Joden weigeren in het Israëlische leger te dienen. In 1999 werd het Netzach Yehuda Bataljon opgericht, dat bekend is als 'Nachal Charedi'. Dit was bedoeld om orthodoxe Joden de kans te geven in het leger te dienen en hun geloof te blijven belijden.
Indirecte besprekingen tussen Israël en Hamas
Geplaatst op maandag 2 juli 2018
De ambassadeur van Qatar in Gaza, Mohammed El-Emadi, heeft in een interview bevestigd dat Israël indirecte onderhandelingen voert met Hamas om een oplossing te vinden voor de humanitaire crisis in de Gazastrook. Abbas vreest dat dit tot afscheiding van Gaza kan leiden.
Australië verlaagt steun aan PA; zal Trump volgen?
Geplaatst op maandag 2 juli 2018
Australië heeft maandag zijn besluit bekendgemaakt om de directe financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit te verlagen, omdat deze geneigd is dat geld te gebruiken om anti-Israëlisch terrorisme te financieren. Het geld gaat nu naar een humanitair fonds voor de Palestijnse Gebieden van de VN.
Video: Wat gebeurt er tussen Syrië en Israël?
Geplaatst op maandag 2 juli 2018
Het Israëlische leger heeft vorige week een grote hoeveelheid hulpgoederen naar de Syrische vluchtelingen gebracht, en zes ernstig gewonde Syriërs naar Israëlische ziekenhuizen gebracht. Waarom is dit nieuws niet interessant voor de internationale media?
Russische luchtmacht beperkt Israël tegen Iraanse doelen
Geplaatst op maandag 2 juli 2018
Een Russisch-Syrisch offensief in het zuidwesten van Syrië bemoeilijkt de operationele mogelijkheden van Israël tegen de toenemende Iraanse dreiging vanuit dit land. Om het voor Israël nog ingewikkelder te maken, sloot de Russische luchtmacht zich aan bij het offensief.
Groeten uit Israël – Iedereen houdt van voetbal
Geplaatst op maandag 2 juli 2018
Bijna iedereen houdt van voetbal, dat was zelfs te merken aan de veiligheidssituatie in Israël. Sinds het begin van het wereldkampioenschap voetbal is het veel rustiger geworden. Maar op een dag zonder wedstrijden waren er weer rellen bij het grenshek. Kunnen we daar iets van leren?
Video van de dag: Het Carmelstrand van Haifa
Geplaatst op maandag 2 juli 2018
Vandaag nodigen wij u uit om zich een beetje te ontspannen. De video van vandaag brengt ons naar het Carmelstrand van Haifa. Geniet van het ruisen van de zee en de helderblauwe hemel. De zomer is nog maar net begonnen, u heeft nog genoeg tijd om een ticket te boeken.
IDF versterkt tank- en artillerie-eenheden in het noorden
Geplaatst op zondag 1 juli 2018
Na overleg van het noordelijke commando van het Israëlische leger en een nieuwe beoordeling van de veiligheidssituatie aan de grens met Syrië heeft het leger vanmorgen zijn op de Golanhoogten gestationeerde tank- en artillerie-eenheden versterkt.
Zes gewonde Syriërs naar Israëlische ziekenhuizen
Geplaatst op zondag 1 juli 2018
Zes gewonde Syrische burgers zijn vrijdag tijdens een nachtelijke operatie naar Israël gebracht voor medische behandeling. Onder de gewonde Syriërs bevinden zich vier kinderen van wie de families zijn omgekomen in de gevechten tussen het Syrische leger en rebellen.
Groeten uit Israël – claxonneren kan gevaarlijk zijn
Geplaatst op zondag 1 juli 2018
Het imago van de Israëlische automobilisten is niet zo best. Zijn rijstijl is agressief en ongeduldig. Dat ondervond vrijdag een automobiliste persoonlijk, de kranten schreven er dit weekeinde over. In het zuiden waren weer enkele branden. Het weer is echt zomers.
Video van de dag: Op een skateboard naar de Dode Zee
Geplaatst op zondag 1 juli 2018
Er bestaan veel mogelijkheden om naar de Dode Zee te rijden. Je kunt met de auto of met de bus rijden, of een spannende fietstocht maken. Maar voor Alex Glixman was dat niet interessant genoeg. Hij racete op zijn skateboard naar het laagste punt op aarde.