July 2018

Israël zet zich in voor bedreigde Syrische burgers
Posted on Tuesday, July 31, 2018
'Israël is een racistisch land dat alle Arabieren haat en hen niets dan het slechtste wenst'. Dat is tenminste wat tegenstanders van de Joodse Staat je vertellen. Maar waarom spant Israël zich dan zo in om het leven van Syrische Arabieren te redden?
Agente Grenspolitie licht gewond door molotovcocktail
Posted on Tuesday, July 31, 2018
Een agente van de Grenspolitie raakte dinsdagochtend licht gewond aan haar hand, nadat in het vluchtelingenkamp Dheisheh bij de stad Bethlehem een molotovcocktail naar haar was gegooid. Dit kamp is bekend als het meest gewelddadige kamp in Judea en Samaria.
Thuisbezorgd.nl neemt Israëlische onderneming over
Posted on Tuesday, July 31, 2018
Het Nederlandse maaltijdbezorgbedrijf Thuisbezorgd, ook bekend onder de naam Takeaway, neemt zijn Israëlische branchegenoot 10bis over. Daardoor is het straks actief in twaalf landen, waarvan Nederland, Duitsland, Polen, België en Oostenrijk de belangrijkste markten zijn.
Groeten uit Israël – Ook Arabisch is deel van Israël
Posted on Tuesday, July 31, 2018
Hoewel het Arabisch een verplicht vak is in onze scholen, spreekt nauwelijks een Joodse leerling deze taal. Daar moet verandering in komen. Of Arabisch nu een officiële taal van ons land is of niet, het Arabisch is en blijft een deel van ons land.
Video van de dag: Hayarkon Park, Tel Avivs 'groene long'
Posted on Tuesday, July 31, 2018
De video van vandaag brengt ons weer naar Tel Aviv. Deze keer leren we de 'groene long' van de stad kennen, het Hayarkon Park. Het park is een van de populairste bestemmingen voor een dagje uit, bezocht door 16 miljoen mensen per jaar.
Kritiek oud-rechter Hoog­ge­rechts­hof op Nationaliteitswet
Posted on Monday, July 30, 2018
De Nationaliteitswet, die twee weken geleden door de Knesset is aangenomen en die Israël definieert als een Joodse Staat, wordt nog steeds van vele kanten hevig bekritiseerd. Hij zou minderheden uitsluiten van fundamentele burgerrechten en annexatie van Judea en Samaria mogelijk maken.
Tunesië weigert jonge schaakkampioene toegang tot WK
Posted on Monday, July 30, 2018
Keer op keer wordt Israël een apartheidsstaat genoemd, die zijn Arabische medeburgers zou discrimineren. Maar wanneer een ander land discrimineert tegen Israëlische burgers, blijft het stil, ondervond jeugdig schaakkampioene Liel, die niet wordt toegelaten in Tunesië voor het WK.
Zijn maansverduistering en aardbeving een teken?
Posted on Monday, July 30, 2018
Gisteren was er weer een aardbeving in Israël, en dat op dezelfde dag als de langdurigste 'bloedmaan' maansverduistering van de eeuw. Ik hoorde van zowel Joden als christenen en moslims dat dit een wake-up call kan zijn, een hemels teken, zoals genoemd door de profeet Joël.
Groeten uit Israël – Vandaag alleen normaal nieuws
Posted on Monday, July 30, 2018
Vandaag begon de dag met heel normaal nieuws, zoals je dat overal kunt horen. In plaats van berichten over raketten en vuurvliegers waren er berichten over zinloze en vermijdbare ongevallen en een #metoo geval in de Arbeidspartij. Het weer is aangenaam, niet zo heet.
Video van de dag: Reisvideo naar Israël
Posted on Monday, July 30, 2018
In deze video's begeleiden we een groep op hun reis door Israël in het kader van het programma Passages, dat christelijke studenten de kans wil geven in contact te komen met de wortels van hun geloof. Zij maken ook kennis met de inwoners en met het moderne wonder van de Staat Israël.
'Protesten in Gaza zijn vreedzaam, en doodt elke Jood!'
Posted on Sunday, July 29, 2018
Een van de belangrijkste Hamas-leiders in de Gazastrook beweerde vorige week opnieuw dat de demonstraties langs de grens van de kustenclave met Israël 'vreedzaam' zijn. Daarna moedigde hij lokale moslims echter aan om alle Joden te doden die ze in handen konden krijgen.
Weer botsingen bij het grenshek met de Gazastrook
Posted on Sunday, July 29, 2018
De gewelddadige massaprotesten aan de grens tussen Israël en Gaza gaan door, ook al is de internationale belangstelling ervoor enigszins afgenomen. Volgens berichten in de Palestijnse media zijn zondagochtend twee Palestijnen door Israëlische luchtaanvallen om het leven gekomen.
Provocateur Ahed Tamimi weer vrijgelaten
Posted on Sunday, July 29, 2018
Ahed Tamimi en haar moeder Nariman zijn zondag vrijgelaten uit de gevangenis na hun arrestatie in december. Ze hadden twee Israëlische soldaten aangevallen, die niet op hun provocaties mochten reageren. De video-opname daarvan veroorzaakte verontwaardiging onder de Israëli's.
ICNN video: Rabbijn Yehoeda Glick, Likoedpartij
Posted on Sunday, July 29, 2018
We maken kennis met rabbijn Yehoeda Glick, knessetlid voor de Likoedpartij. Velen noemen hem een extremist, een kolonist. Maar wie is hij nu werkelijk? Hij overleefde een aanslag op zijn leven, heeft een vast vertrouwen in God, is vader van 8 kinderen is, en wil vrede voor de hele wereld.
Groeten uit Israël – Rouw en maansverduistering
Posted on Sunday, July 29, 2018
Dit weekeinde werd gekenmerkt door het verdrietige nieuws over de begrafenis van de 31-jarige Yotam Ovadia, die donderdagavond voor zijn huis werd vermoord, en de gebeurtenis van de eeuw, de maansverduistering van vrijdagavond. Een nieuwe week begint.
Video van de dag: Tel Aviv overdag en in de nacht
Posted on Sunday, July 29, 2018
Er zijn al veel prachtige video's van deze buitengewone stad. Toch ben ik altijd weer enthousiast wanneer er een nieuwe video van Tel Aviv is. Dus ik wil jullie deze video niet onthouden. Tot uw volgende bezoek aan Tel Aviv kunt u genieten van de prachtige foto's van de stad.
Israëls Natiestaatwet heeft niets te maken met racisme
Posted on Friday, July 27, 2018
Er klinken veel negatieve commentaren op Israëls Natiestaatwet, die de status van Israël vastlegt als natie-staat van het Joodse volk. De wet versterkt de positie van Israël als de natiestaat van het Joodse volk, en is niet bedoeld om enige bevolkingsgroep achter te stellen.
Muziekvideo: 70 jaar Israël - 70 jaar muziek
Posted on Friday, July 27, 2018
De Staat Israël viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. 70 jaar Israël betekent ook 70 jaar muziek in Israël. De ontwikkeling van de Israëlische muziek, de Hebreeuwse liederen, loopt synchroon met de geschiedenis van de Joodse Staat.
Shabbatslezingen 28 juli: Het grote gebod
Posted on Friday, July 27, 2018
Het liefhebben van God met heel je hart, met heel je ziel en met al je kracht moet de basis zijn van je leven en van het houden van Gods geboden. En wanneer je denkt, dat je het nu verbruid hebt bij God door ongehoorzaamheid, spreekt de profeet Jesaja over troost en herstel.
Dode bij steekpartij in nederzetting Adam
Posted on Friday, July 27, 2018
Donderdagavond werd een 31-jarige man gedood bij een mesaanval in de nederzetting Adam bij Jeruzalem, en twee andere mannen raakten gewond. De 17-jarige aanvaller werd geneutraliseerd door een voorbijganger die zag wat er gebeurde.
Groeten uit Israël – Een verdrietig weekeinde
Posted on Friday, July 27, 2018
Ik had vandaag liever over mooie dingen geschreven, want vandaag is het Tu be'Av, de Joodse dag van de liefde. Gisteravond kreeg iik bericht over een mesaanval in de nederzetting Adam. Het weekeinde begint met een tragedie.
Soldaat gewond door schoten, ondanks wapenstilstand
Posted on Thursday, July 26, 2018
Ook de laatste overeengekomen wapenstilstand tussen Israël en Hamas is gisteren gebroken, toen terroristen vanuit de Gazastrook op een Israëlische militair schoten bij het grenshek. De soldaat, een 21-jarige officier van de Givati-eenheid, raakte gewond in de buik.
350 mijnen in één keer opgeblazen op Golanhoogten
Posted on Thursday, July 26, 2018
Honderden oude Syrische mijnen tegen mensen en tanks werden dinsdagmiddag gelijktijdig onschadelijk gemaakt. Het mijnenveld ligt vlakbij de Benot Ya'aqovbrug over de Jordaan. Het tot ontploffing brengen van de mijnen werd uitgevoerd door de Mijnopruimingsdienst.
Groeten uit Israël – Hitte en brandgevaar
Posted on Thursday, July 26, 2018
Nog nooit werd op één dag zo veel stroom verbruikt als gisteren, als gevolg van de hittegolf. In het grensgebied met de Gazastrook werd een nieuwe hitterecord gemeten. Dat zorgde voor verhoogd brandgevaar, waarvan men gebruik maakte door met vuurvliegers weer akkers in brand te steden.
Raketten uit Syrië in het Meer van Galilea ontploft
Posted on Thursday, July 26, 2018
Woensdagmiddag klonken de sirenes weer op de Golanhoogten, voor de derde dag op rij. Deze keer zou het alarm zijn veroorzaakt door de gevechten binnen Syrië van het Syrische leger van Assad tegen de rebellen. Twee raketten explodeerden in het Meer van Galilea.
Video van de dag: Kitesurfen op het Meer van Galilea
Posted on Thursday, July 26, 2018
Het Meer van Galilea en de Golanhoogten staan momenteel in het middelpunt van de belangstelling wegens de gevechten van de burgeroorlog in Syrië. Toch is het Meer van Galilea nog steeds een zeer populaire bestemming voor een dagje uit.
Nieuwe immigranten uit de VS en Frankrijk verwelkomd
Posted on Wednesday, July 25, 2018
'Welkom thuis!' Met deze zin werden 232 nieuwe immigranten uit Noord-Amerika woensdagochtend verwelkomd na de landing op de luchthaven Ben Goerion. Maandag landde op dit vliegveld een vliegtuig met rond de 300 nieuwe immigranten uit Frankrijk.
Nikki Haley: 'Arabische leiders bang om Palestijnen de waarheid te zeggen'
Posted on Wednesday, July 25, 2018
Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, zei dinsdag bij de VN-Veiligheidsraad dat het Palestijnse leiderschap te lang in een valse realiteit mocht leven omdat de Arabische leiders bang waren hen de waarheid te vertellen.
Syrië belooft te reageren op neerhalen van vliegtuig
Posted on Wednesday, July 25, 2018
Een Syrische ambtenaar vertelde aan het Libanese nieuwsportaal Elnashra dat Damascus niet betrokken wil raken bij een oorlog tegen de Israëlische vijand, omdat het hoofddoel van Syrië is het beëindigen van zijn militaire operaties tegen de terreurgebieden in het zuiden van het land.
Groeten uit Israël – Geen ruimte voor fouten bij IDF
Posted on Wednesday, July 25, 2018
Gisteren schoot Israël een Syrisch vliegtuig neer in het Israëlische luchtruim. De piloot had zich vergist. Had men niet kunnen wachten met neerschieten? Helaas niet, want niemand weet wat de piloot dacht, toen hij slechts drie minuten van de Israëlische stad Katzrin verwijderd was.
Video van de dag: Israel Philharmonic Orchestra
Posted on Wednesday, July 25, 2018
Een week geleden vond op het Habimaplein in Tel Aviv een speciale gebeurtenis plaats. Een concert van het Israel Philharmonic Orchestra werd live uitgezonden op een groot scherm. Een goede gelegenheid om het orkest te leren kennen zonder een kaartje te hoeven kopen.
Israëlische leger schiet Syrisch gevechtsvliegtuig neer
Posted on Tuesday, July 24, 2018
Een Syrisch gevechtsvliegtuig, dat dinsdagmiddag 2 km boven Israëlisch grondgebied vloog, is neergeschoten en stortte neer bij Yarmouk. Bewoners van de stad Tzfat meldden twee lanceringen van Israëlische verdedigingsraketten. Syrië is woedend over deze 'hulp aan terroristen'.
Kerem Shalom grens­over­gang gedeeltelijk open
Posted on Tuesday, July 24, 2018
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft bekend gemaakt, dat de grensovergang Kerem Shalom naar de Gazastrook vanaf dinsdagmiddag gedeeltelijk is heropend. Hij is afgesloten geweest om druk uit te oefenen op Hamas om de vliegerterreur een halt toe te roepen.
Een Exodus ervaring – Durft u het aan?
Posted on Tuesday, July 24, 2018
We hebben voor begin december een expeditie­trektocht van zeven dagen gepland in de Negev-woestijn. Wij zullen het zuidelijke deel van de beroemde Israel National Trail afleggen. Een expeditie in de Bijbelse woestijn van Israël,zoals maar weinigen die kennen.
Rabbijnen verontrust na val van grote steen van de Kotel
Posted on Tuesday, July 24, 2018
De val van een groot stuk steen uit het zuidelijke deel van de Klaagmuur, een dag na de treurdag Tisha be'Av, roept vragen op bij rabbijnen en vraagt om zelfonderzoek – en tot onderzoek naar de bouwkundige toestand van de gehele Westelijke Muur. Maar daar verzet de moslimwereld zich tegen.
Groeten uit Israël – Een wonder bij de Klaagmuur?
Posted on Tuesday, July 24, 2018
Sinds tientallen jaren is er geen steen van dit formaat van de Westelijke Muur losgeraakt. Waarom gebeurde dit nu precies een dag na de herdenking van de vernietiging van de beide Tempels? Had de vrouw, naast wie de steen neerkwam, alleen maar geluk, of steekt er veel meer achter?
Video van de dag: Testrit op spoorbrug bij Jeruzalem
Posted on Tuesday, July 24, 2018
De video van vandaag geeft hoop op het spoedig in gebruik nemen van de sneltreinverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Hij toont de testrit van een elektrische locomotief op de brug voor de ingang van Jeruzalem. Het station is zo goed als klaar. Gewoon een beetje geduld nog.
Israël in crisis als Assad's legers Golangrens naderen
Posted on Monday, July 23, 2018
Terwijl de IDF dit weekeinde 800 leden van de Syrische reddingsorganisatie 'White Helmets' naar Jordanië vervoerde, bestookt het Assad-regime genadeloos het laatste verzet in het Yarmoukbekken. Netanyahu bespreekt onverwacht de situatie op de Golan met de Russische minister van Buitenlandse Zaken.
ICNN video: 'Jerusalem Jane', Jane Kiel
Posted on Monday, July 23, 2018
Jane Kiel, een christelijke Deense vrouw, ziet het als de roeping van haar leven, de wereld te laten zien dat Israël niet de 'slechterik' is. 'Ik houd echt van jullie land, jullie verdienen het, om hier in vrede te leven. Als ik zou moeten schreeuwen om het de wereld duidelijk te maken dan zal ik dat doen'.
Raketafweer 'Davids Sling' gebruikt in het noorden
Posted on Monday, July 23, 2018
Maandagochtend 10 uur plaatselijke tijd jankten in noordelijk Israël de sirenes. Het alarm bleek niet veroorzaakt door een Syrische drone maar door de gevechten in Syrië. Het Israëlische leger lanceerde voor het eerst raketten van het nieuwe verdedigingssysteem Davids Sling.
Israëlische luchtmacht reageert op vuurballon
Posted on Monday, July 23, 2018
Ondanks de zaterdag met Hamas overeengekomen wapenstilstand, die ook een einde te maken aan de terreur met vuurvliegers en ballonnen, werden twee ballonnen met explosieven ontdekt. De Israëlische luchtmacht reageerde met een aanval.
Grote steen uit de zuidelijke Klaagmuur gevallen
Posted on Monday, July 23, 2018
Maandagochtend is een grote steen van een apart deel van de Westelijke Muur (Klaagmuur) losgeraakt en gevallen op de plaats waar een paar uur eerder het gebed voor het einde van het vasten van Tisha be'Av had plaatsgevonden.
Groeten uit Israël – Nog een naam op de lijst
Posted on Monday, July 23, 2018
Terwijl men vanochtend in de media weer over de gewone dingen spreekt, is het voor een familie niet meer zoals het vroeger was. De gevallen militair Aviv Levi wordt weer een getal in de statistiek.We mogen hen niet vergeten, onze kinderen die hun leven voor ons hebben gegeven.
Video van de dag: Akko, een van de oudste havens
Posted on Monday, July 23, 2018
De video van vandaag brengt ons in het noorden naar Akko of Acre. We bezoeken de markt in de oude binnenstad en krijgen indrukken van de haven in Akko, één van de oudste havens ter wereld. De oude stad, met versterkingen uit de tijd van de Kruisvaarders, is UNESCO-werelderfgoed.
Israël bracht 800 bedreigde Syriërs naar Jordanië
Posted on Sunday, July 22, 2018
Het Israëlische leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag op een geheime missie 800 Syrische leden van de Syrische civiele beschermingsorganisatie 'Witte Helmen' en hun gezinnen uit Syrië naar Jordanië overgebracht. Het Syrische leger beschouwt hen als rebellen.
Israëlische artsen proberen gewonden uit Gaza te helpen
Posted on Sunday, July 22, 2018
Het is geen nieuwtje meer dat Israëlische artsen naar Gaza komen’, zegt Mohammed uit Gaza. 'De Israëlische artsen komen om de twee maanden, brengen medicijnen en doen wat zij kunnen. Maar het is lang niet genoeg om de grote nood hier te lenigen.’
Wapanstilstand na dood van soldaat en luchtaanvallen
Posted on Sunday, July 22, 2018
♦ Israëlische soldaat vrijdag gedood bij Gazastrook,
♦ Israël reageerde met luchtaanvallen op 60 doelen,
♦ Hamas vroeg wapenstilstand, ook voor vuurvliegers,
♦ Rust in de Gazastrook – maar voor hoelang?
Groeten uit Israël – Rust tot de volgende ronde
Posted on Sunday, July 22, 2018
De rust is teruggekeerd in het zuiden. Maar daarvoor moest wel eerst een Israëlische soldaat het leven verliezen. Een verdrietig weekeinde, dat eindigt met de hoop op een betere tijd en de herinnering aan de vernietiging van de tempels. Vandaag is het 'Tisha be'Av'.
Video's van de dag: Verdriet en hoop op Tisha be'Av
Posted on Sunday, July 22, 2018
Zaterdagavond begon Tisha be'Av, waarop we de vernietiging van de eerste en tweede tempel herdenken. De video toont de Klaagmuur, waar weer duizenden Joden bijeenkwamen om te bidden. Tisha be'Av mag ook een dag zijn om vooruit te zien, naar een mogelijke bouw van een nieuwe Tempel.
Luchthaven Ramon bij Eilat ingewijd
Posted on Friday, July 20, 2018
Afgelopen maandag landde voor het eerst een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij Arkia op de internationale luchthaven 'Ilan en Assaf Ramon' in Eilat. Maar het zal enkele maanden duren voordat de nieuwe luchthaven daadwerkelijk begint met de activiteiten.
Video's: Treurdag Tisha be'Av
Posted on Friday, July 20, 2018
Zondag 22 juli is het Tisha be'Av, de negende dag van de maand Av, de dag waarop we de vernietiging van de eerste en tweede Joodse Tempel en nog meer rampen gedenken. Tijdens de vooravond komen duizenden Joden voor gebed bijeen bij de Westelijke Muur.
Shabbatslezingen 21 juli: Waarom luisteren we niet?
Posted on Friday, July 20, 2018
God vraagt ons om gehoorzaamheid. Hij heeft zo vele malen laten zien dat Hij te vertrouwen is, door machtige daden zoals de Uittocht uit Egypte, door wonderen in Jezus dagen – maar waarom weigeren we Hem te gehoorzamen? Waarom twijfelen we aan zijn almacht?
Groeten uit Israël – Nationaliteitswet verandert niets
Posted on Friday, July 20, 2018
Is Israël niet altijd als de Staat van de Joden aangeduid? Is het verrassend dat onze taal Hebreeuws is? De nu door de Knesset goedgekeurde Nationaliteitswet legt toch eigenlijk alleen dat vast, wat altijd al zo geweest is. Toch is het een reden voor onze tegenstanders om zich op te winden.
Video van de dag: schiet die spoorlijn al op?
Posted on Friday, July 20, 2018
De nieuwe video van vandaag toont ons opnieuw de indrukwekkende spoorbrug in de Ayalonvallei kort voordat de spoorlijn in de tunnel onder de Jeruzalemse bergen verdwijnt. Zoals u ziet is het spoor hier al geëlektrificeerd. Het wordt tijd. Voor september zou de lijn klaar moeten zijn.
Knesset keurt omstreden Nationaliteitswet goed
Posted on Thursday, July 19, 2018
In een nachtelijk en soms zeer stormachtig debat heeft de Knesset de zeer omstreden zogenaamde Nationaliteitswet aangenomen. Van de parlementsleden stemden er 62 voor en 55 tegen de wet, die Israël definieert als een natiestaat van het Joodse volk.
Hoe moreel is het standpunt van de stafchef van de IDF?
Posted on Thursday, July 19, 2018
Een link-liberale progressieve agenda is de leiding van het Israëlische leger binnengeslopen en heeft diepe verdeeldheid in de Israëlische maatschappij veroorzaakt. Pas na een opdracht van het kabinet ging het leger optreden tegen Palestijnse jongeren die vuurvliegers de grens over sturen.
Ook Palestijnse giften voor een herdenkingssynagoge
Posted on Thursday, July 19, 2018
Verscheidene Palestijnen, waaronder een aantal uit de Gazastrook, hebben besloten geld te doneren voor de bouw van een synagoge ter nagedachtenis aan Re'uven Schmerling, die in oktober 2017 door twee terroristen is neergestoken in zijn pakhuis in Kfar Kasim.
Jordaanse journalist: Israël veroorzaakte aardbevingen
Posted on Thursday, July 19, 2018
Nadat een Iraanse generaal Israël er onlangs van beschuldigde de wolken uit zijn land te stelen, beschuldigt nu een Jordaanse journalist de Joodse staat ervan, verantwoordelijk te zijn voor de aardbevingen die vorige week bij het Meer van Galilea hebben plaatsgevonden.
Groeten uit Israël – Gelijke rechten voor iedereen?
Posted on Thursday, July 19, 2018
De Knesset heeft gisteren een wet inzake draagmoederschap aangenomen, die tot spontane demonstraties heeft geleid, omdat geen rekening was gehouden met mannen. Vrouwen mogen in Israël kinderen krijgen met hulp van een draagmoeder, maar mannen niet.
Video van de dag: de Dode Zee
Posted on Thursday, July 19, 2018
De video van vandaag brengt ons opnieuw naar de Dode Zee. Het toont ons prachtige opnamen vanaf het laagste punt van de aarde. De schone en onlangs gerenoveerde stranden nodigen uit om te zwemmen of uit te rusten onder een van de parasols.
Zo werd Irans kern­wapen­programma blootgelegd
Posted on Wednesday, July 18, 2018
Amerikaanse kranten publiceerden deze week, hoe de Israëlische inlichtingendienst Mossad er in slaagde, in Teheran een gigantische stroom documenten te stelen over het geheime Iraanse kernwapenprogramma. Dat bleek groter, geavanceerder en beter georganiseerd dan was verwacht.
Hamas beveelt te stoppen met vuurvlieger-terreur
Posted on Wednesday, July 18, 2018
De druk vanuit Egypte en de angst voor een Israëlische operatie in de Gazastrook lijken effect te hebben. Naar verluidt zou Hamas zijn leden hebben bevolen een einde te maken aan de terreur van de vuurvliegers en ballonnen. Maar zullen die luisteren?
Groeten uit Israël – Een ballon is (g)een speelgoed
Posted on Wednesday, July 18, 2018
Deze zomer wordt nog steeds verstoord door vuurvliegers en ballonnen uit de Gazastrook. Gisteren was een brandende ballon bijna op een kind geland. Jammer, dat we onze kinderen nu moeten waarschuwen voor vliegers en ballonnen, in plaats van ermee te spelen.
Video's van de dag - Lacrosse-wereldkampioenschap
Posted on Wednesday, July 18, 2018
Het Wereldkampioenschap Lacrosse wordt van 12 t/m 21 juli in Israël gehouden, in het stadion van Netanya. Het Israëlische team staat op de zevende plaats op de wereldranglijst en speelt woensdagavond in de kwartfinale tegen het nationale team van Australië.
Wapenstilstand geschonden? Geen gas en benzine!
Posted on Tuesday, July 17, 2018
♦ Vuurvliegers uit Gaza ondanks wapenstilstand,
♦ Als reactie waarnemingsposten Hamas aangevallen,
♦ Raket uit Gaza ontploft binnen Gazastrook,
♦ Een week geen levering van gas en benzine aan Gaza.
Was Trumps gesprek met Poetin een zegen voor Israël?
Posted on Tuesday, July 17, 2018
De aanwezigheid van Iraanse troepen in het door oorlog verscheurde Syrië was een belangrijk discussiepunt van de presidenten Donald Trump en Vladimir Poetin, maandag in Helsinki. Maar volgens Poetin is het vertrek van alle Iraanse toepen uit Syrië onrealistisch.
Groeten uit Israël – Demonstraties en vuurvogels
Posted on Tuesday, July 17, 2018
Terwijl in Jeruzalem weer een groep gehandicapten de straat opgingen en het verkeer tot stilstand brachten, branden er in het zuiden weer akkers. Hamas lijkt naast brandende vliegers en ballonnen een nieuw wapen te hebben: de vuurvogel.
Video van de dag: Het Tzuk strand in Tel Aviv
Posted on Tuesday, July 17, 2018
De video van vandaag brengt ons naar een van de populairste stranden van Tel Aviv. Toen onze kinderen nog kleiner waren, gingen we altijd graag naar dit strand. Het is het Tzuk strand, dat is gelegen in het noorden van Tel Aviv. Tzuk is het Hebreeuwse woord voor rots of klif.
Netanyahu bezoekt het zuiden van Israël
Posted on Monday, July 16, 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft maandag een bezoek gebracht aan het zuiden van het land, naar aanleiding van de terreur met de vuurvliegers. Hij sprak met de burgemeester van Sderot en de leiders van de districten rond de Gazastrook.
Waar vechten de Palestijnen eigenlijk voor?
Posted on Monday, July 16, 2018
Als iemand zou vragen waar de Palestijnen voor vechten, zou men kunnen antwoorden: 'Voor een Palestijnse Staat in de bezette gebieden'. Dat is wat de rookgordijnen van de slimme propaganda velen doen geloven. Maar zijn ze daarmee tevreden?
Hamas waarschuwt Israël: 'Hef de blokkade op'
Posted on Monday, July 16, 2018
Hamas-leider Ismail Haniyeh heeft Israël zondag gewaarschuwd voor een verdere escalatie van de situatie in het zuiden als de 'blokkade' van de Gazastrook niet wordt opgeheven. 'Eerst moet de agressie van de vijand ophouden, dan zal het verzet ophouden,' zei Haniyeh,
Groeten uit Israël – Hoe gaat het nu verder?
Posted on Monday, July 16, 2018
'Grande Finale', 'Bravo la France' en 'Olala' zijn vandaag te lezen in onze dagbladen. Maar dat was het dus, voetbal is weer voorbij. Vanaf vandaag hebben we weer het dagelijks leven en hebben we weer tijd voor onze eigen problemen. Bij Tel Aviv zijn Iron Dome-batterijen opgesteld.
Video van de dag: 100 Jaar Hebreeuwse Universiteit
Posted on Monday, July 16, 2018
Deze maand, op 24 juli om precies te zijn, viert de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem dat 100 jaar geleden de eerste steen werd gelegd op de Scopusberg. Dit evenement werd eind juni gevierd met een indrukwekkende lichtshow op de muren van de Davidstoren.
'Geen wapenstilstand als vuurvliegers niet stoppen'
Posted on Sunday, July 15, 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft zondag benadrukt, dat Israël in geen geval zal instemmen met een wapenstilstand als die geen volledige stopzetting van de vuurvliegers en ballonnen zou inhouden. Volgens geruchten zou er slechts een geleidelijk einde komen aan de vuurvliegers.
Meer dan 200 raketten uit de Gazastrook op Shabbat
Posted on Sunday, July 15, 2018
♦ Ruim 200 raketten op nederzettingen rond Gazastrook,
♦ Vier gewonden door raketinslag in Sderot,
♦ Luchtmacht viel daarop ruim 40 doelen in Gaza aan,
♦ Hamas wil een bestand – behalve voor vliegers
Knesset: geen draagmoeders voor homoseksuele paren
Posted on Sunday, July 15, 2018
De Knesset van Israël heeft vorige week een poging afgewezen van paren van hetzelfde geslacht om opgenomen te worden in een amendement op de Draagmoederschapswetten van de Staat. In Israël is het homohuwelijk niet gelegaliseerd.
ICNN video: Corinne Sudai in Elon Moreh, Samaria
Posted on Sunday, July 15, 2018
In deze video maken we kennis met Corinne Sudaï, een Nederlandse Joodse vrouw (van Franse oorsprong) die Alijah heeft gemaakt en nu in Elon Moreh woont, midden in Samaria, het Hartland van Israël! Elon Moreh is de plaats waar God aan Abram verscheen bij de eik van Moreh
Groeten uit Israël: Herinneringen aan Gaza-oorlog 2014
Posted on Sunday, July 15, 2018
De alarm-app van mijn mobiele telefoon waarschuwde bijna onafgebroken voor nieuwe raketaanvallen op het zuiden. Meer dan 200 raketten en mortiergranaten werden vanuit de Gazastrook afgeschoten. Bij het kijken naar de voetbalwedstrijd werd ik steeds aan 2014 herinnerd.
Video van de dag: hulppakketten voor Syrische kinderen
Posted on Sunday, July 15, 2018
Vorige week hebben kinderen uit alle gemeenten op de Golanhoogten samen met hun ouders aan pakketten samengesteld voor kinderen in Syrië. De inhoud van de pakketten moest lijken op cadeautjes, zoals ze bij verjaardagen van kinderen worden uitgedeeld aan de gasten.
Rusland en Iran bedreigen Israëls veiligheid vanuit Syrië
Posted on Friday, July 13, 2018
Israël is bezorgd, dat de Syrische burgeroorlog kan eindigen met de aanwezigheid van strijdkrachten die vijandig zijn ten opzicht van Israël en gereed om aan te vallen. Rusland praat over de levering van een luchtafweersysteem aan Syrië, en toont zich geen betrouwbare partner.
Vuurdrones in plaats van vuurvliegers uit Gaza?
Posted on Friday, July 13, 2018
In de afgelopen weken hebben terroristen uit de Gazastrook duizenden vliegers en ballonnen met ontvlambare materialen en explosieven Israëlisch grondgebied binnengevlogen, waardoor aan Israëlische zijde meer dan 700 branden zijn veroorzaakt.
Muziekvideo: Volkslied Hatikva gezongen in 50 landen
Posted on Friday, July 13, 2018
Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de Staat Israël organiseerde het Joods Wereldcongres een speciaal cadeau: duizenden mensen uit 50 verschillende landen zonden video's in waarin zij het Israëlische volkslied, Hatikva (De Hoop) in het Hebreeuws zingen.
Shabbatslezingen 14 juli: Kom een belofte na
Posted on Friday, July 13, 2018
Kom een belofte na, neem die serieus. Denk na, voordat je ondoordacht iets belooft en er later spijt van krijgt. Denk aan de rechter Jefta, die een grote belofte aan God deed indien hij de veldslag zou winnen, en hierdoor een groot probleem kreeg.
Groeten uit Israël – Zijn we gewend aan het brandende zuiden?
Posted on Friday, July 13, 2018
In het dagelijkse nieuws van de TV werd deze week veel minder bericht over brandende velden in het zuiden. Zijn we aan deze nieuwe realiteit gewend? Of hebben momenteel te veel gebeurtenissen, zoals de aardbevingen en het voetbalkampioenschap, ons daarvan afgeleid?
Video van de dag: Voetballen in Jeruzalem
Posted on Friday, July 13, 2018
Israël heeft zich dit keer helaas ook niet gekwalificeerd voor deelname aan het Wereldkampioenschap Voetbal. Maar dat betekent niet dat dit wereld­kampioen­schap gewoon aan ons voorbij gaat. Overal in het land worden de wedstrijden in restaurants en cafés en op openbare plaatsen bekeken.
Israël wil schepen Noorse Gazavloot in beslag nemen
Posted on Thursday, July 12, 2018
De districtsrechtbank van Jeruzalem heeft opdracht gegeven tot de tijdelijke beslaglegging op twee Noorse boten die deelnemen aan een nieuwe vloot naar Gaza, die in de komende week in Gaza wordt verwacht. De waarde van de twee schepen wordt geschat op ongeveer 75.000 euro.
Marine-commando's houden Israëls kust veilig
Posted on Thursday, July 12, 2018
Er is niets mooiers dan te genieten van een zomerdag aan het strand. Niemand verwacht op zo’n moment dat er vanuit de zee mogelijk gevaar kan dreigen. De commando’s van de marine zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op de stranden.
VS senator waarschuwt Netanyahu tegen deal met Poetin inzake Syrië
Posted on Thursday, July 12, 2018
Als premier Benjamin Netanyahu overweegt om met Rusland een akkoord te sluiten over de toekomst van Syrië, dan kan hij beter nog eens nadenken, waarschuwde een hoge Amerikaanse senator. Rusland heeft geen controle op de Iraanse strijdkrachten in Syrië.
Syrische drone neer­ge­scho­ten boven Meer van Galilea
Posted on Thursday, July 12, 2018
♦ Syrische drone vliegt 10 kilometer boven Israël,
♦ Drone neergeschoten boven Meer van Galilea,
♦ Waarschuwingsaanvallen op Syrische stellingen,
♦ Netanyahu: Russen moeten Iran dwingen uit Syrië te vertrekken.
Groeten uit Israël – Iedereen wil vliegen
Posted on Thursday, July 12, 2018
We zitten al in de tweede week van de zomervakantie. Op de luchthaven Ben Goerion worden nieuwe recordaantallen passagiers verwacht. Iedereen wil vliegen naar zijn vakantiebestemming. Geen wonder, de prijzen worden steeds lager, en vakantie in eigen land is toch wel duur.
Video van de dag: de Jaffapoort in Jeruzalem
Posted on Thursday, July 12, 2018
De video van vandaag brengt ons weer naar Jeruzalem en toont ons prachtige luchtopnamen van de Oude Stad in de omgeving van de Jaffapoort, een van de zeven geopende poorten in de muur rond de Oude Stad. De opnames van deze video zijn van zeldzaam goede kwaliteit.
Israëlische marine stopt weer een boot uit Gaza
Posted on Wednesday, July 11, 2018
De Israëlische marine heeft dinsdag een boot met acht mensen aan boord, afkomstig uit de Gazastrook, aangehouden en naar de haven van Ashdod gesleept, omdat deze probeerde de wettige Egyptisch-Israëlische zeeblokkade te doorbreken.
Welkom in Gaza, geniet van uw verblijf hier!
Posted on Wednesday, July 11, 2018
Wie kan zich voorstellen dat het in Gaza prettig wonen is? De media schilderen deze kuststrook aan de Middellandse Zee in elk geval af als een van de armste en ellendigste oorden ter wereld. Dat heeft alles met Israël te maken, maar om andere redenen dan je zou denken.
VN eert Israëlische medische hulporganisatie
Posted on Wednesday, July 11, 2018
Een groot deel van onze berichten over de VN heeft een bittere nasmaak. Geen enkel ander land wordt door de Verenigde Naties zo bekritiseerd en veroordeeld als Israël. Maar deze keer kon de VN niet voorbijgaan aan het uitstekende werk van de organisatie 'Save a Child's Heart' uit Israël.
Assad: Syriërs moeten Israël weer gaan haten
Posted on Wednesday, July 11, 2018
De Syrische dictator Bashar Assad wint misschien binnenkort de oorlog om de controle over zijn land, maar hij heeft de strijd om de harten en gedachten over de 'zionistische entiteit' grotendeels verloren. Veel Syriërs hebben immers ondervonden dat Israël geen vijand is.
Groeten uit Israël – Twee pleinen in twee steden
Posted on Wednesday, July 11, 2018
Twee beroemde pleinen in twee steden, Jeruzalem en Tel Aviv, worden momenteel heringericht, en zijn juist in de zomer een bouwplaats. Het Dizengoffplein in Tel Aviv, een bezienswaardigheid in de stad, en het Tsionplein in Jeruzalem, een plein met veel geschiedenis.
Video van de dag: Het Meer van Galilea
Posted on Wednesday, July 11, 2018
De video van vandaag brengt ons naar het noorden van Israël, naar het Meer van Galilea, en toont ons indrukken van het meer en zijn omgeving. Aan het begin van de video zien we de Arbel berg, waarop je een heel mooie wandeling kan maken.
Israël sluit grensovergang Kerem Shalom naar Gaza
Posted on Tuesday, July 10, 2018
De grensovergang Kerem Shalom tussen Israël en de Gazastrook wordt per direct gesloten. Er wordt echter nog wel humanitaire hulp aan Gaza verstrekt. Deze sluiting is bedoeld om druk uit te oefenen op Hamas, om te stoppen met zijn brandende vliegers.
Marokko erkent niet-officiële betrekkingen met Israël
Posted on Tuesday, July 10, 2018
De Marokkaanse regering heeft ontkend officiële betrekkingen met Israël te hebben nadat Arabische media over een dergelijke situatie hadden gespeculeerd. Tegelijkertijd zei de woordvoerder van de regering echter dat er 'netwerken met andere landen zijn die dit helpen omzeilen'.
ICNN video: Joodse wetenschapper doet Joodse ontdekking
Posted on Tuesday, July 10, 2018
De Joodse wetenschapper James Tour, een belangrijk onderzoeker op het gebied van scheikunde, gastspreker in veel grote Amerikaanse universiteiten, houder van een stapeltje patenten en oprichter van enkele bedrijven, deed de grootste ontdekking van zijn leven.
Groeten uit Israël – En weer beefde de aarde
Posted on Tuesday, July 10, 2018
Toen ik gisteren thuiskwam, vernam ik dat er in het noorden bij Tiberias alweer een lichte aardbeving is geweest. Nu heeft de aarde daar binnen een week al 15 keer gebeefd. In Tiberias is men er niet gerust over, veel oude gebouwen en woonhuizen zijn niet bestand tegen een aardbeving.
Video van de dag: Aardbevingen, oorzaak en gevolg
Posted on Tuesday, July 10, 2018
Het noorden van Israël wordt geschud door een reeks lichte aardbevingen. Niet uitgesloten is, dat er een zwaardere zal volgen. Die zou licht tot ernstige schade kunnen toebrengen aan 80.000 oudere woningen, die niet bestand zijn tegen een aardbeving.
Controverse over Israëlisch-Poolse verklaring
Posted on Monday, July 09, 2018
Een gezamenlijke verklaring over de rol van Polen in de Holocaust heeft geleid tot controverse onder Israëlische historici en politici. Netanyahu heeft zich op glad ijs begeven omdat hij heeft ingestemd met wat velen als een revisie van de Holocaust beschouwen.
Israëlische soldaten redden leven van Palestijnse baby
Posted on Monday, July 09, 2018
Een video laat zien, hoe een bezorgde Palestijnse familie in Hebron rond een paramedicus van het Israëlische leger staat wanneer hij een negen maanden oude baby reanimeert.
Gaza-reservisten geven uit protest medailles terug
Posted on Monday, July 09, 2018
Uit protest tegen het feit dat de Israëlische regering niet genoeg zou doen om de lichamen van de soldaten Oren Shaul en Hadar Goldin, gesneuveld in de Gaza-oorlog en in handen zijn van Hamas, naar huis te brengen, hebben 400 reservisten hun medaille voor de operatie teruggegeven.
ICNN video: Nederzetting Pnei Kedem in Judea
Posted on Monday, July 09, 2018
In deze video bezoeken we de nederzetting Pnei Kedem, in Judea, het hartland van Israël, en maken we kennis met Michael Luria, de grondlegger van deze gemeenschap. De heuvels bij de nederzetting zijn in de afgelopen jaren beplant met olijfbomen en wijnstokken.
Groeten uit Israël – Bezorgdheid over aardbevingen
Posted on Monday, July 09, 2018
De reddingsactie in de grot in Thailand en de aardbevingen bij het Meer van Galilea hebben bij ons momenteel veel andere onderwerpen naar de achtergrond verdrongen, Nu wachten we tot de aarde weer tot rust komt, dan hebben we weer tijd voor politieke aardbevingen.
Video van de dag: Samen zingen in de Davidstoren
Posted on Monday, July 09, 2018
Duizend mensen, Joden, Christenen en Moslims, die elkaar nog nooit eerder hadden gezien, ontmoetten elkaar in juni in de Davidstoren in Jeruzalem, om samen als onderdeel van het Koolulam-project een lied in te sturderen en uit te voeren, 'One Love' van Bob Marley.
Wat hebben we geleerd van honderd dagen branden?
Posted on Sunday, July 08, 2018
De afgelopen 100 dagen is er geen enkele dag voorbijgegaan waarin geen velden en bossen in brand werden gestoken door vliegers en ballonnen van Hamas. Gedurende deze honderd dagen heeft Israël bijna niets gedaan om Hamas ervan te weerhouden om de zuidelijke Negev-regio te verbranden.
Palestijnen weigeren EU-delegatie te ontmoeten
Posted on Sunday, July 08, 2018
De Europese Unie is zeer boos op de premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, nadat hij geweigerd heeft een EU-delegatie tijdens haar bezoek aan de Palestijnse Autoriteit te ontvangen, wegens kritische Europese vragen naar het gebruik van EU-subsidies.
Minister van Landbouw bezoekt Tempelberg
Posted on Sunday, July 08, 2018
De minister van Landbouw Uri Ariel (Het Joodse Huis) heeft zondagochtend als eerste Knessetlid gebruik gemaakt van de nieuwe bezoekregeling voor Knessetleden op de Tempelberg. Vorige week heeft premier Benjamin Netanyahu een verbod hiertoe opgeheven.
Groeten uit Israël – Is een nieuwe actie in Gaza zinvol?
Posted on Sunday, July 08, 2018
Vier jaar geleden, tijdens het WK voetbal, begon de operatie Tzoek Eitan in de Gazastrook. En ook nu, tijdens het WK voetbal, heeft het zuiden weer te lijden onder raketten, granaten en vuurvliegers. Een nieuwe operatie lijkt onvermijdelijk, maar kan die het probleem oplossen?
Video: leven in de schaduw van de Hamas-terreur
Posted on Sunday, July 08, 2018
In de video van vandaag vertellen Israëli's die op slechts vijf kilometer van Gaza wonen over hun leven met de terreur van Hamas, over het gevaar van raketten en mortiergranaten, over de vernielde oogst door de brandende vliegers, de opgelopen trauma's.
Branden in de bergen van Jeruzalem en bij Gazastrook
Posted on Friday, July 06, 2018
♦ Brand in Jeruzalemse bergen bedreigde woningen,
♦ Drie brandweerploegen en acht blusvliegtuigen ingezet,
♦ Ook brand in Academisch Centrum Lev, Jeruzalem,
♦ Donderdag 5 branden bij Gazastrook door vuurvliegers.
Iron Dome-installaties opgesteld nabij de Gazastrook
Posted on Friday, July 06, 2018
Het Israëlische leger heeft in het zuiden van het land enkele raketafweersystemen van Iron Dome opgesteld. Een woordvoerder van het leger legde uit dat na een nieuwe beoordeling van de veiligheidssituatie was besloten tot deze stap.
Muziekvideo: Halleluja LeOlam, Halleluja voor altijd
Posted on Friday, July 06, 2018
Het bekende lied Halleluja LeOlam, Halleluja voor altijd, bekend van het Euro Songfestival 1979, kreeg ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Staat Israël een aangepaste tekst van Kobi Oshrat en Yinon Yahel.
Shabbatslezingen 6 juli: De ijver voor Uw huis
Posted on Friday, July 06, 2018
'Want de ijver voor uw huis heeft mij verteerd' schreef David. De Bijbelgedeelten voor nu gaan over drie mannen, in wiens leven dit werkelijkheid werd: de priester Pinehas, de profeet Elia, die het opnam tegen de Ba'alpriesters, en Jezus, die opkwam voor de heiligheid van het huis van zijn Vader.
Groeten uit Israël: Aard­bevings­risico serieus nemen!
Posted on Friday, July 06, 2018
Ook vandaag spreekt men bij ons in de media nog steeds over de gevaren van een sterke aardbeving. De lichte aardbevingen van woensdag lijken ons wakker geschud te hebben. Maar niet voor lang, want spoedig zijn we weer met andere problemen bezig. We hebben er genoeg, helaas.
Video van de dag: Azrieli Sarona Toren in Tel Aviv
Posted on Friday, July 06, 2018
Ongeveer drie weken geleden werd in Tel Aviv de Azrieli Sarona Toren, de hoogste wolkenkrabber van het land, in gebruik genomen. Het nieuwe indrukwekkende gebouw met een hoogte van 238,5 meter ligt direct naast het Sarona-complex en telt 61 verdiepingen, meest kantoren.
Hamas wilde soldaten bespioneren met hun smartphone
Posted on Thursday, July 05, 2018
Het Israëlische leger heeft een spionageactiviteit van Hamas ontdekt. Militanten van Hamas hadden, o.a. via vriend­schaps­ver­zoeken met valse profielen, contact opgenomen met soldaten, en hen vervolgens overgehaald om een speciale app te downloaden op hun smartphones.
Ex-minister staat terecht wegens spionage voor Iran
Posted on Thursday, July 05, 2018
Het proces tegen de voormalige minister van Milieu en Energie Gonen Segev is vanochtend begonnen voor de districtsrechtbank van Jeruzalem. Hij wordt beschuldigd van spionage voor Iran en het verstrekken van informatie aan de vijand, wat de veiligheid van Israël heeft geschaad.
Knessetleden mogen Tempelberg weer bezoeken
Posted on Thursday, July 05, 2018
Nadat het sinds twee jaar voor Knesset-leden verboden was de Tempelberg te bezoeken, heeft premier Benjamin nu gehoor gegeven aan een verzoek van Yehuda Glick (Likoed) om het bezoekverbod te beëindigen. Er zijn wel een aantal beperkingen.
Groeten uit Israël – Honderd dagen verbrande aarde
Posted on Thursday, July 05, 2018
Terwijl in het noorden van het land de aarde weer beefde, verbrand de aarde in het zuiden steeds meer als gevolg van de brandende vliegers. Woensdag braken 20 nieuwe branden uit in de regio bij de Gazastrook. Op shabbat gedenkt men daar 100 dagen vlieger-terreur.
Video van de dag: Op een skateboard door Tel Aviv
Posted on Thursday, July 05, 2018
Deze video brengt ons weer naar Tel Aviv. Deze keer begeleiden we een skateboarder op zijn rit door de haven van Tel Aviv en over de boulevard bij het strand. De haven is tegenwoordig een populaire uitgaansbuurt met veel winkels, cafés, restaurants en speelplaatsen voor de kinderen.
Netanyahu's nieuwe Iran-offensief werkt inspirerend
Posted on Wednesday, July 04, 2018
Premier Netanyahu heeft een public-relations-offensief gelanceerd, dat uitsluitend gericht is op het Iraanse volk, en zijn nieuwe strategie is al gekopieerd door Iran, een van Israëls vijanden. Hij heeft hulp aangeboden bij de watercrisis, en moedigt demonstraties tegen het regime aan.
Rechtvaardigt rechter in VS terreur tegen pioniers?
Posted on Wednesday, July 04, 2018
Palestijnse leiders rechtvaardigen terreuraanslagen op Israëli's vaak als een 'natuurlijke reactie' op de aanwezigheid van deze Joodse 'kolonisten'. Het is zorgelijk dat een Amerikaanse districtsrechtbank het gedeeltelijk eens lijkt te zijn met de Palestijnen over deze kwestie.
PA: 'Terroristen blijven een salaris ontvangen'
Posted on Wednesday, July 04, 2018
Hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit verklaarden dat zij nooit zouden ophouden met het betalen van salarissen aan terroristen. Een bureau gaat de inhouding van die salarissen op belastinggelden van de PA regelen en toezien op verdachte NGO's.
Herdenken van Herzl's dood, een seculiere verlosser
Posted on Wednesday, July 04, 2018
Theodor Herzl, die de zionistische visie werkelijkheid maakte, stierf op 3 juli 1904. Hij was nog maar 44 jaar oud en zijn voortijdige dood leidde overal in de Joodse wereld tot een golf van verdriet. Ondanks jeugdzonden en het niet dragen van een kipa wordt hij gerespecteerd door de rabbijnen.
Groeten uit Israël – De volgende aardbeving komt zeker
Posted on Wednesday, July 04, 2018
Vanochtend vroeg beefde de aarde in het noorden van het land en herinnerde ons er aan, dat we het gevaar van een sterke aardbeving, die ons ongetwijfeld eens zal treffen, niet mogen onderschatten. In het zuiden geen nieuws, de vliegers zorgen gisteren voor weer 22 branden.
Video van de dag: Jeruzalem Lichtfestival 2018
Posted on Wednesday, July 04, 2018
In Jeruzalem wordt op dit moment het traditionele Lichtfestival gehouden. De video van vandaag nodigt u uit om het Lichtfestival in en rond de Oude Stad van Jeruzalem te bezoeken, en het indrukwekkende lichtspel op de historische gebouwen en muren te bewonderen.
Nieuwe wet tegen 'salarissen voor terroristen'
Posted on Tuesday, July 03, 2018
De Knesset heeft een wet aangenomen waarbij het bedrag dat de Palestijnse Autoriteit maandelijks aan terroristen en hun families betaalt, wordt afgetrokken van het belastinggeld dat Israël voor de Palestijnen int. De Palestijnen noemen het een 'oorlogsverklaring' en waarschuwen voor de gevolgen.
Palestijn gedood bij doorbreken grenshek met Israël
Posted on Tuesday, July 03, 2018
Maandag hebben Palestijnse militanten opnieuw geprobeerd het grenshek van de Gazastrook te doorbreken en een onbezette waarnemingspost van het Israëlische leger in brand te steken. Bij een beschieting werd er een gedood en raakte een andere gewond.
Iraanse generaal: 'Israël steelt onze wolken'
Posted on Tuesday, July 03, 2018
Israël lijkt voor alles verantwoordelijk te zijn. Maandag beschuldigde een Iraanse generaal de Joodse Staat ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanhoudende droogte in zijn land, omdat het zou verhinderen dat de wolken boven Iran regen laten vallen.
Groeten uit Israël – De strijd om de dienstplicht
Posted on Tuesday, July 03, 2018
In Israël heeft men een leger van het volk, zegt men. Maar helaas is dat niet zo. De meeste orthodoxe Joden weigeren ook na 70 jaar zoals iedereen in het leger te dienen. Ze zien Torahstudie als hun bijdrage aan het volk. Een nieuwe dienstplichtwet moet nu voor orde zorgen. Maar doet hij dat?
Video van de dag: Nachal Charedi, orthodoxe soldaten
Posted on Tuesday, July 03, 2018
Niet alle orthodoxe Joden weigeren in het Israëlische leger te dienen. In 1999 werd het Netzach Yehuda Bataljon opgericht, dat bekend is als 'Nachal Charedi'. Dit was bedoeld om orthodoxe Joden de kans te geven in het leger te dienen en hun geloof te blijven belijden.
Indirecte besprekingen tussen Israël en Hamas
Posted on Monday, July 02, 2018
De ambassadeur van Qatar in Gaza, Mohammed El-Emadi, heeft in een interview bevestigd dat Israël indirecte onderhandelingen voert met Hamas om een oplossing te vinden voor de humanitaire crisis in de Gazastrook. Abbas vreest dat dit tot afscheiding van Gaza kan leiden.
Australië verlaagt steun aan PA; zal Trump volgen?
Posted on Monday, July 02, 2018
Australië heeft maandag zijn besluit bekendgemaakt om de directe financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit te verlagen, omdat deze geneigd is dat geld te gebruiken om anti-Israëlisch terrorisme te financieren. Het geld gaat nu naar een humanitair fonds voor de Palestijnse Gebieden van de VN.
Video: Wat gebeurt er tussen Syrië en Israël?
Posted on Monday, July 02, 2018
Het Israëlische leger heeft vorige week een grote hoeveelheid hulpgoederen naar de Syrische vluchtelingen gebracht, en zes ernstig gewonde Syriërs naar Israëlische ziekenhuizen gebracht. Waarom is dit nieuws niet interessant voor de internationale media?
Russische luchtmacht beperkt Israël tegen Iraanse doelen
Posted on Monday, July 02, 2018
Een Russisch-Syrisch offensief in het zuidwesten van Syrië bemoeilijkt de operationele mogelijkheden van Israël tegen de toenemende Iraanse dreiging vanuit dit land. Om het voor Israël nog ingewikkelder te maken, sloot de Russische luchtmacht zich aan bij het offensief.
Groeten uit Israël – Iedereen houdt van voetbal
Posted on Monday, July 02, 2018
Bijna iedereen houdt van voetbal, dat was zelfs te merken aan de veiligheidssituatie in Israël. Sinds het begin van het wereldkampioenschap voetbal is het veel rustiger geworden. Maar op een dag zonder wedstrijden waren er weer rellen bij het grenshek. Kunnen we daar iets van leren?
Video van de dag: Het Carmelstrand van Haifa
Posted on Monday, July 02, 2018
Vandaag nodigen wij u uit om zich een beetje te ontspannen. De video van vandaag brengt ons naar het Carmelstrand van Haifa. Geniet van het ruisen van de zee en de helderblauwe hemel. De zomer is nog maar net begonnen, u heeft nog genoeg tijd om een ticket te boeken.
IDF versterkt tank- en artillerie-eenheden in het noorden
Posted on Sunday, July 01, 2018
Na overleg van het noordelijke commando van het Israëlische leger en een nieuwe beoordeling van de veiligheidssituatie aan de grens met Syrië heeft het leger vanmorgen zijn op de Golanhoogten gestationeerde tank- en artillerie-eenheden versterkt.
Zes gewonde Syriërs naar Israëlische ziekenhuizen
Posted on Sunday, July 01, 2018
Zes gewonde Syrische burgers zijn vrijdag tijdens een nachtelijke operatie naar Israël gebracht voor medische behandeling. Onder de gewonde Syriërs bevinden zich vier kinderen van wie de families zijn omgekomen in de gevechten tussen het Syrische leger en rebellen.
Groeten uit Israël – claxonneren kan gevaarlijk zijn
Posted on Sunday, July 01, 2018
Het imago van de Israëlische automobilisten is niet zo best. Zijn rijstijl is agressief en ongeduldig. Dat ondervond vrijdag een automobiliste persoonlijk, de kranten schreven er dit weekeinde over. In het zuiden waren weer enkele branden. Het weer is echt zomers.
Video van de dag: Op een skateboard naar de Dode Zee
Posted on Sunday, July 01, 2018
Er bestaan veel mogelijkheden om naar de Dode Zee te rijden. Je kunt met de auto of met de bus rijden, of een spannende fietstocht maken. Maar voor Alex Glixman was dat niet interessant genoeg. Hij racete op zijn skateboard naar het laagste punt op aarde.