May 2018

IDF: Wapens, munitie en onderzeeërs vernietigd in Gaza
Posted on Thursday, May 31, 2018
Het Israëlische leger (IDF) publiceerde deze week een lijst van enkele van de meer dan 60 terroristische doelen die het in de Gazastrook heeft getroffen na raketbeschieting van gemeenschappen in het zuiden van Israël.
Zijn we getuige van de doodstrijd van Israëls links?
Posted on Thursday, May 31, 2018
Twee recente gebeurtenissen maken duidelijk waarom de Israëlische linkse partijen stervende zijn, en waarom, als gevolg daarvan, de rechtse Likoedpartij van Benjamin Netanyahu blijft winnen. Er zijn boeken volgeschreven over de stervende linkse beweging van Israël.
Het Iraanse plan voor Israël en het Midden-Oosten
Posted on Thursday, May 31, 2018
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde vorige week een nieuw beleid aan dat erop gericht is het hegemonistische streven van Iran in het Midden-Oosten terug te dringen en te voorkomen dat de Islamitische Republiek een kernwapen in handen krijgt.
300 Asielzoekers erkennen lost kernprobleem niet op
Posted on Thursday, May 31, 2018
Israël heeft aangekondigd dat het 300 asielzoekers uit Soedan 'A5 humanitaire visa' zal verstrekken. Dit lijkt goed nieuws, hoewel sommigen beweren dat de regering de kern van het probleem uit de weg gaat en de kritische stemmen tegen het regeringsbeleid tot zwijgen brengt.
Groeten uit Israël: Wie heeft deze ronde gewonnen?
Posted on Thursday, May 31, 2018
Er licht weer een 'ronde' achter ons. Alsof het een wedstrijd is, worden de botsingen met Hamas in de Gazastrook bij ons vaak een r'ronder' genoemd. De spelregels lijken bekend te zijn bij beide partijen. En wie heeft nu gewonnen? Het weer: aangenaam, niet zo heet.
Video van de dag: Flitsen van Tel Aviv en Haifa
Posted on Thursday, May 31, 2018
Deze video brengt ons weer naar Tel Aviv, een indrukwekkende stad. Deze nieuwe video geeft ons een bijzonder mooi uitzicht op enkele van de prachtige pleinen van de stad en maakt ook een kleine omweg naar Haifa, waar op de berghelling de Baha'i tuinen zijn aangelegd.
VN-Veiligheidsraad bespreekt raketaanvallen uit Gaza
Posted on Wednesday, May 30, 2018
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt vandaag (woensdag) de laatste raketaanvallen van terroristen in de Gazastrook. De Verenigde Staten hadden via hun VN-ambassadrice Nikki Haley om de bijeenkomst verzocht.
Wapenstilstand zonder gezichtsverlies voor Hamas?
Posted on Wednesday, May 30, 2018
Het Israëlische leger heeft als reactie op de beschietingen sinds gisteren in totaal 65 doelen in Gaza aangevallen. Een leger­woord­voerder zei dat er geen belangstelling is voor een verdere escalatie van de situatie. Het is rustig sinds 5 uur vanochtend, er is geen raketbeschieting meer geweest.
Weer een terreurtunnel verwoest bij grens Egypte
Posted on Wednesday, May 30, 2018
Het Israëlische leger maakte dinsdag bekend, dat het bij de grens met Egypte een nieuwe terreurtunnel heeft aangevallen en vernield. De tunnel is enkele weken geleden al ontdekt met behulp van nieuwe technologieën voor het opsporen van tunnels.
130 raketten en mortier­granaten in één dag
Posted on Wednesday, May 30, 2018
♦ Binnen een etmaal 130 raketten en mortiergranaten,
♦ Granaten en reacties van IDF wisselden elkaar af,
♦ Raketafweersysteem onderschept meeste raketten,
♦ Meerdere inslagen veroorzaakten schade,
♦ Zes Israëli's licht gewond door raketsplinters.
Groeten uit Israël: in 15 seconden naar de schuilplaats
Posted on Wednesday, May 30, 2018
We leven in een buitengewone werkelijkheid. Daarginds in het zuiden vliegen je de granaten en raketten om je hoofd, en hier bij ons is het een heel gewone dag. In het zuiden wordt de bevolking aangeraden, zich niet verder dan 14 seconden van een schuilplaats te verwijderen.
Wie zitten er achter de massale escalatie in Zuid-Israël?
Posted on Wednesday, May 30, 2018
De situatie langs de grens met de Gazastrook balanceert op de rand van een totale oorlog. Het was een Iraanse poging om een nieuwe oorlog aan de zuidelijke grens te ontketenen, na de mislukte pogingen van de afgelopen weken om Israël vanuit Gaza binnen te dringen.
Video van de dag: Een rit door de westelijke Negev
Posted on Wednesday, May 30, 2018
De video van vandaag nodigt u uit om met de auto door de westelijke Negev te rijden. De ongeveer 22 km lange tocht leidt over de snelweg 34 van de kruising bij Netivot naar de Yad Mordechai kruising. De video is zonder muziek, gewoon luisteren naar muziek naar eigen smaak.
Weer raketten uit Gaza na Israëlische vergeldingsactie
Posted on Tuesday, May 29, 2018
Na de zware beschietingen vanuit de Gazastrook reageert het Israëlische leger nu met een reeks aanvallen op doelwitten van de Islamitische Jihad en Hamas in de Gazastrook. Daarop werd vanuit de Gazastrook een tweede serie mortiergranaten afgeschoten.
Situatie Gaza escaleert door 27 granaten van Hamas
Posted on Tuesday, May 29, 2018
Deze dinsdag begon voor de Israëli's in de gebieden rond de Gazastrook met jankende sirenes van het luchtalarm. Om ongeveer 7 uur 's ochtends begon het 'Rode Alarm' te klinken. De speelplaats van een kleuterschool werd getroffen door een granaat.
Ghassan Aboud: ‘De vijand houdt meer van mij’
Posted on Tuesday, May 29, 2018
Veel Arabieren komen tot het besef, dat Israël niet hun vijand is, en dat het misschien het enige land in de regio is dat om hen geeft. Een Arabier uit Oost-Jeruzalem: ‘Ik woon liever tussen mijn zogenaamde vijanden, de Israëli’s, dan tussen mijn Arabische vrienden.’
Groeten uit Israël: Geen file, als je er maar voor betaalt
Posted on Tuesday, May 29, 2018
Vanochtend vroeg heb ik mijn dochter verrast door haar naar de poort van haar basis te brengen. Een paar regels over de 'snelle rijstrook', waarop je tegen betaling om de file heen kunt rijden, en het luchtalarm in de gebieden rond de Gazastrook.
Video van de dag: De 'Red Canyon' bij Eilat
Posted on Tuesday, May 29, 2018
De 'Red Canyon' ligt in de bergen, 20 minuten ten noorden van Eilat. Wanneer u van wandelen houdt, dan moet u zeker deze plek bezoeken. De canyon wordt beschouwd als een van de mooiste wandelroutes in het land. De natuur is gewoon overweldigend.
Israël bouwt zeebarrière bij noordelijke Gazastrook
Posted on Monday, May 28, 2018
Israël is begonnen met de bouw van de eerste zeebarrière ter wereld. De barrière zal wordt in de zee aan de noordelijke grens met Gaza opgebouwd en is bedoeld om te voorkomen dat terroristen uit de Gazastrook over de zee Israël binnendringen.
300 brandende vliegers - 300 hectare verbrande velden
Posted on Monday, May 28, 2018
Nadat ongeveer 30 brandende vliegers meer dan 300 hectare landbouwgrond hebben verbrand, willen de Israëlische boeren zich nu verdedigen. Ze willen een aanklacht indienen tegen twee Hamasleiders bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Gij zult niet doden. Punt. Of gaat het om iets anders?
Posted on Monday, May 28, 2018
De zogenaamde 'demonstraties' aan de grens tussen Israël en Gaza zijn een andere vorm van militaire tactiek in de Palestijnse oorlog tegen Israël. Degenen die jammeren over het doden van deze voorhoede-troepen hebben een zeer gevaarlijke instelling en misbruiken de Bijbel.
Video: Onze olijfgaard gezien vanuit de lucht
Posted on Monday, May 28, 2018
Het was een mooie ervaring, om samen met onze medewerkers en een groep vrijwilligers de tweede serie 1000 olijfbomen in onze olijfgaard te planten. De derde en laatste aanplant van olijfbomen in onze olijfgaard staat gepland voor oktober 2018!
ICNN Video: Hulpproject van rabbi Moshe Peleg
Posted on Monday, May 28, 2018
In deze aflevering vervolgen we het gesprek met rabbijn Moshe Peleg, nu over zijn project in het hart van Jeruzalem. Misschien heeft u er een romantisch beeld over, maar de situatie onder de jongeren gaat achteruit. Het gebruik van alcohol en drugs neemt toe.
Groeten uit Israël: Nieuwe tramlijn naar het stadion
Posted on Monday, May 28, 2018
Ondanks pogingen van de BDS-beweging speelt op 9 juni het nationale elftal van Argentinië een vriendschappelijke wedstrijd tegen Israël in Jeruzalem. Jammer dat de nieuwe tramlijn naar het stadion pas over vele jaren klaar is. Het weer: hitte, regen en onweer.
Video van de dag: Stads­wandeling door Tel Aviv
Posted on Monday, May 28, 2018
In deze video nodigen we u uit voor een wandeling door de straten van Tel Aviv. Beleef Tel Aviv alsof u er zelf bent. Zonder muziek, zonder te snelle overgangen. We beginnen onze stadswandeling in de Ibn Gvirol straat en nemen dan een pauze op het Rabinplein voor het stadhuis van Tel Aviv.
Europa's metafysische grief tegen Israël
Posted on Sunday, May 27, 2018
Nu de vooringenomenheid van de Europese Unie tegen Israël duidelijker wordt, is het duidelijk dat het hierbij niet over de 'bezetting' gaat. Indien de Europese Unie werkelijk de bevolking van Europa vertegenwoordigt, dan wordt dit continent een echte bedreiging voor Israël.
Michael Brown: Daarom spreek ik bij ‘Christ at the Checkpoint’
Posted on Sunday, May 27, 2018
De bekende Amerikaanse promotor van het Messiaanse Jodendom dr. Michael Brown spreekt maandag tijdens de (omstreden) conferentie Christ at the Checkpoint in Bethlehem. Israël Today publiceerde enkele maanden geleden een gesprek met hem hierover.
Tankbeschieting na explosief aan grenshek Gazastrook
Posted on Sunday, May 27, 2018
Zaterdagavond verstopten terroristen uit de Gazastrook een explosief aan het grenshek om de Israëlische veiligheidstroepen aan te vallen die daar zijn ingezet. Het explosief werd echter tijdig ontdekt en door een gecontroleerde explosie geneutraliseerd.
Israëlische soldaat bezweek aan zijn verwondingen
Posted on Sunday, May 27, 2018
De 20-jarige militair Ronen Lubarsky, die donderdag zwaar gewond raakte tijdens rellen bij een arrestatie-actie van gezochte terroristen in Ramallah, is zaterdagavond aan zijn verwondingen overleden en op de Herzlberg begraven. Hij heeft de strijd om het leven verloren.
Groeten uit Israël: Waterpeil Meer van Galilea zeer laag
Posted on Sunday, May 27, 2018
Ondanks de sterke regenval van eind april heeft Israël niet genoeg water. De waterstand van het Meer van Galilea staat op een dieptepunt, de reserves zijn opgebruikt.Een campagne uitnodigt ons uit om water te besparen, en men wil ontzilt zeewater naar het meer brengen.
Video van de dag: Rondreis door Israël
Posted on Sunday, May 27, 2018
We beginnen de nieuwe week met een nieuwe video over een zevendaagse rondreis door Israël, gemaakt in december 2017. We krijgen flitsende indrukken uit Jeruzalem, Ein Gedi, Tel Aviv, Nazareth en Haifa.
Tsjechische minister: Hamas verantwoordelijk voor doden
Posted on Friday, May 25, 2018
De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Martin Stropnický, schreef in een openbare verklaring op de website van het ministerie dat alleen Hamas verantwoordelijk is voor de Palestijnen die bij de onlusten aan de grens met de Gazastrook zijn omgekomen.
Baby blijkt geen slacht­offer van de rellen in Gaza
Posted on Friday, May 25, 2018
Na de rellen in de Gazastrook werd Israël voor kindermoordenaar uitgemaakt, omdat ook een 8 maanden oude baby door het inademen van traangas zou zijn gedood. Nu de baby al niet gezond bleek, is zijn naam van de lijst van 'martelaren' geschrapt.
Muziekvideo: Vrede zij u, mijn lieflijk landje
Posted on Friday, May 25, 2018
In de 'Groeten uit Israël'-blog van woensdag heeft u kunnen lezen over het Israëlische satire-programma 'Eretz Nehederet'. Die naam is afgeleid van een loflied op het land Israël, Shalom Lach Eretz Nehederet, met een voor oudere Nederlanders erg bekende melodie.
Bijbellezingen 26 mei: Nazireeërs in de Bijbel
Posted on Friday, May 25, 2018
Numeri 6 geeft de regels voor het nazireeërschap, een tijdelijke of permanente toewijding aan God. De Bijbel noemt de richter Simson, Johannes de Doper en de apostel Paulus als nazireeërs. Was Jezus een nazireeër? Nee, Hij was afkomstig uit Nazareth.
Groeten uit Israël: Vergissen is menselijk
Posted on Friday, May 25, 2018
Een paar regel over de stad Re'oet, waar men indertijd niet zo blij was een deel van de stad Modi'in-Maccabim-Re'oet te worden. Door de drukte van de afgelopen weken hebben we weinig aandacht kunnen even aan de Mars van de Natiën in Jeruzalem.
Video van de dag: Mars van de Naties 2018
Posted on Friday, May 25, 2018
'U bent niet alleen' was het motto van de Mars van de Naties, die vorige week in Jeruzalem werd gehouden. Duizenden christenen liepen door de straten van Jeruzalem en toonden hun liefde en steun voor de Staat Israël. De video toont een korte samenvatting van de mars.
Ondanks Israëlische aanval gaat Iran door met militaire opbouw in Syrië
Posted on Thursday, May 24, 2018
Na de grote Israëlische luchtaanval op de Iraanse Quds Force in het door oorlog verscheurde Syrië op 10 mei gaat Israël door met deze luchtaanvallen. De Israëlische luchtmacht blijkt aanzienlijk beter dan die van Iran en Rusland.
Grote bouw­plannen voor Judea en Samaria
Posted on Thursday, May 24, 2018
Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft grote plannen voor Judea en Samaria. Gisteren maakte hij bekend dat hij zich inspant voor bouwvergunningen voor wel 3900 nieuwe woningen in Judea en Samaria. Daarvan zouden er 2500 op korte termijn moeten worden gebouwd.
Israëlische soldaat levens­gevaarlijk gewond in actie
Posted on Thursday, May 24, 2018
Een Israëlische soldaat is vandaag levens­gevaarlijk gewond door een blok beton bij een arrestatie-operatie in het vluchtelingenkamp Al Amari. Bij een controlepost nabij Bethlehem werden agenten beschoten; de schutter werd later opgepakt.
Groeten uit Israël: De strand­wacht vertrekt al om 16 uur
Posted on Thursday, May 24, 2018
Het lijkt hier nu echt zomer te zijn. En is er dan iets mooiers dan de dag te eindigen op het strand? Maar juist aan het eind van de middag, wanneer het aangenaam weer is en de zon niet meer zo heet is, gaat de strandwacht naar huis en is de zee 'gesloten'.
Video van de dag: De Strandpromenade van Tel Aviv
Posted on Thursday, May 24, 2018
De zomer lijkt nu echt in ons land te zijn aangekomen. Bijna dagelijks lopen de temperatuur op tot boven de 30 graden. Het is heel goed weer voor een dag naar het strand. In Tel Aviv is de boulevard volledig gerenoveerd en is nu klaar voor het strandseizoen.
Wanneer de waarheid van Israël een leugen wordt
Posted on Wednesday, May 23, 2018
'Een groot deel van de westerse media heeft de leugens van Hamas doorgegeven in plaats van deze van te voren met Israël te controleren,' zei IDF-woordvoerder Ronen Manelis. 'Wanneer ik, zoals Hamas, moet liegen om te winnen bij de publieke opinie, dan geef ik de voorkeur aan de waarheid en verliezen'.
Europa waarschuwt: Trump blijft niet altijd president
Posted on Wednesday, May 23, 2018
De enthousiaste steun van Washington voor Israël lijkt eindelijk overeen te komen met die van het Amerikaanse volk. En de Joodse Staat koestert zich in de bijna onomstreden steun van zijn beleid, maar moet wel bedenken dat Donald Trump niet voor eeuwig de Amerikaanse president is
Israëlische leger valt terreur­tunnel aan
Posted on Wednesday, May 23, 2018
De Israëlische luchtmacht heeft dinsdagnacht weer een tunnel van Hamas aangevallen, in het noorden van de Gazastrook. Ook twee doelen van de marine van Hamas werden aangevallen. Het was een reactie op het in brand steken van een post van het Israëlische leger.
Groeten uit Israël: Is alles toegestaan in een satire?
Posted on Wednesday, May 23, 2018
Houdt u van satire? Ik heb vroeger altijd graag gekeken naar satirische programma's op tv. Maar ook bij satire moeten er grenzen zijn. Een Nederlandse satire van BNNVARA heeft bij ons veel ergernis veroorzaakt en tot een officiële klacht van Israël geleid.
Video van de dag: de Ben Jehuda Straat in Jeruzalem
Posted on Wednesday, May 23, 2018
Gisteren heb ik eindelijk weer door de stad gewandeld. Het was toch wel een beetje warm met 33 graden. Maar daar had ik na 30 jaar aan gewend moeten zijn. Dus, beste lezers, vergezel me op een wandeling van vijf minuten door de voetgangerszone van Jeruzalem.
Vrijheid van meningsuiting misbruikt voor 'Palestinisering'
Posted on Tuesday, May 22, 2018
Het is een goede zaak, dat Israël de vrijheid van meningsuiting beschermt, maar er wordt misbruik van gemaakt door zogeheten mensenrechten-NGO's die de doelstellingen van de PLO en Hamas steunen en zich verzetten tegen een 'racistische' Joodse Staat.
Moslimleiders willen 'islamitisch leger' om Palestina te beschermen
Posted on Tuesday, May 22, 2018
De Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan en andere moslimleiders willen een islamitisch leger in het leven roepen om de Palestijnse Arabieren te 'beschermen' nadat afgelopen maandag 62 van hen zijn omgekomen tijdens pogingen om Israël vanuit de Gazastrook binnen te dringen.
Binnengedrongen terroristen staken legerpost in brand
Posted on Tuesday, May 22, 2018
De rust van de afgelopen dagen werd vanochtend verstoord toen een groep terroristen uit de Gazastrook erin slaagde door het grenshek te komen en Israëlisch grondgebied binnen te dringen. Daar staken ze een onbemande post van het Israëlische leger in brand.
Groeten uit Israël: Saaie dagen zijn goed in die hitte
Posted on Tuesday, May 22, 2018
Gisteren was weer zo'n heel normale dag. U weet wel, een alledaagse dag, een echt saaie alledaagse dag. En dat is precies wat we nodig hebben. Een paar regels over Israëlische TV-series en over de tot nu toe rustige tijd tijdens de Ramadan. Het weer: heet!
Video van de dag: Reisverslag uit Israël
Posted on Tuesday, May 22, 2018
De video van vandaag is een interessant verslag van een reis naar Israël. De hier beschreven reis leidde naar Jeruzalem, Acre (Akko) en Tel Aviv en ook naar Jericho en Bethlehem. De video heeft een zeer goede kwaliteit en absoluut de moeite waard om te zien.
In Gaza heeft men geen zin meer om te vechten
Posted on Monday, May 21, 2018
In Gaza lijken de mensen Hamas niet langer blindelings te willen volgen en hun leven in gevaar te willen brengen. Een inwoner, die werd gearresteerd tijdens zijn poging Israël binnen te vallen, vertelt in een video over de situatie in Gaza, waar het leven alleen door Hamas wordt bepaald.
Paraguay opent nieuwe ambassade in Jeruzalem
Posted on Monday, May 21, 2018
De president van Paraguay, Horacio Cartes, is zondag in Israël aangekomen. Hij werd op de luchthaven van Ben Goerion ontvangen door de Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid Gilead Erdan. Hij opent vandaag de nieuwe ambassade van zijn land in Jeruzalem.
Waarom evangelische christenen Israël steunen
Posted on Monday, May 21, 2018
In Israël gaan men steeds meer het profetische aspect van de recente gebeurtenissen inzien, en de rol die christenen en gebed spelen bij de vervulling ervan. In de Jerusalem Post werd de verplaatsing van de VS ambassade toegeschreven aan de invloed van evangelische christenen.
Groeten uit Israël: Zo'n vrije zondag is wel leuk
Posted on Monday, May 21, 2018
Dit weekeinde hebben we een keer kunnen ervaren hoe het is om een vrije zondag te hebben. We hadden bijna een paar vrije zondagen per jaar gekregen, maar dat is uiteindelijk niets geworden. Het weer: het blijft heet; blijft het daarom zo rustig in Hebron, Jeruzalem en elders?
Video van de dag: Varen op het Meer van Galilea
Posted on Monday, May 21, 2018
De video van vandaag brengt ons naar het noorden, naar het Meer van Galilea, waar u met een reisgezelschap kunnen deelnemen aan een boottocht op het meer. Vaar op een boot van het Meer van Galilea, zoals misschien de vissers 2000 jaar geleden deden.
Alleen in Israël: Supermarkt met groot vertrouwen
Posted on Sunday, May 20, 2018
Het was vrijdagmiddag, vlak voor de shabbat. Door het slechte week viel in een supermarkt de stroom uit, de kassa's werkten niet meer. De klanten stonden met volle winkelwagens voor de kassa's. Welke beslissing moest de chef van de zaak nemen? Met lege handen wegsturen?
ICNN Video: Rabbi Moshe Peleg uit Mea Shearim (1)
Posted on Sunday, May 20, 2018
Jack van der Tang spreekt met de ultraorthodoxe rabbijn Moshe Peleg uit de wijk Mea Shearim. De groep ultraorthodoxe Joden ligt onder vuur in Israël wegens hun weigering om de dienstplicht te vervullen en omdat er zovelen niet werken maar in de Yeshiva studeren.
Netanyahu: Ik ben het eens met Hamas over protesten
Posted on Sunday, May 20, 2018
Premier Benjamin Netanyahu en de terreurorganisatie Hamas zijn het met elkaar eens? Wel, meestal niet maar hij kon deze keer instemmen met de recente uitspraken van Hamas functionarissen over de redenen voor de 'vreedzame' protesten langs de grens van de Gazastrook.
Video van de dag: De Torah en het Sinaï gebergte
Posted on Sunday, May 20, 2018
Op het Wekenfeest, Shavoe'ot, gedenken we dat Mozes na de uittocht uit Egypte op de Sinai van God de Torah, de onderwijzing, ontving ten behoeve van het volk Israël. De Sinaï is een berggebied op het Sinaï schiereiland, waar monniken het Sint Catharina klooster hebben gebouwd.
'Vanuit het noorden zal het onheil losbreken'
Posted on Friday, May 18, 2018
Men zou zich moeten afvragen waarom de antisemitische retoriek van de Turkse president Erdogan zo licht terzijde wordt geschoven. Of waarom Europa, verliefd op de Palestijnen die dromen van de vernietiging van Israël, de nucleaire overeenkomst met Iran steunt.
Foute vragen in Palestijnse enquête
Posted on Friday, May 18, 2018
Dr. Khalil Shikaki, directeur van The Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR), is een pragmatisch man met veel goede relaties met Israëlische Joden. De Jerusalem Press Club vroeg hem waarom de situatie vanuit Palestijns perspectief aanzienlijk is verslechterd.
Muziekvideo: Een oogstlied voor Shavoe'ot
Posted on Friday, May 18, 2018
Dit weekeinde is het Pinksteren, Wekenfeest of Shavoe'ot in het Hebreeuws. Gevierd wordt het ontvangen van de Wet op de berg Sinaï, en het binnenhalen van de tarweoogst – in Israël is dat een winterteelt. De eerstelingen van de oogst worden in de tempel aangeboden. Daarom vandaag een oogstlied.
Bijbellezingen 19 mei: God spreekt in de woestijn
Posted on Friday, May 18, 2018
In de Bijbelgedeelten van dit weekeinde speelt de woestijn een belangrijke rol. De Israëlieten worden er geteld, in de woestijn ontving het volk de Torah, en als het ongehoorzaam is, wordt het in de woestijn van de ballingschap gezonden, totdat God zich weer over hen ontfermt
Groeten uit Israël: Shavoe'ot, we eten kaas en zuivel
Posted on Friday, May 18, 2018
We kreigen een lang weekeinde, meteen na de shabbat begint Shavoe'ot, een feest waarbij zeer veel kaas en melkproducten worden gegeten. Een dergelijke feestdag doet ons goed, even een dag rust in deze niet zo eenvoudige tijd. Het weer: zeer heet, met temperaturen tot 42 graden.
Video van de dag: Shavoe'ot optocht in Zichron Ja'akov
Posted on Friday, May 18, 2018
Shavoe'ot, het Wekenfeest of Pinksterfeest begint zaterdagavond. Naast het feest van het ontvangen van de Torah is shavoe'ot een oogstfeest. Het is vooral populair door de oogst-optochten van de kibboetsim, zoals de optocht van vorig jaar in kibboets Zichron Ja'akov.
Diplomatieke oorlog tussen Israël en Turkije
Posted on Thursday, May 17, 2018
De betrekkingen tussen Israël en Turkije zijn nog nooit zo slecht geweest. Ze bereikten deze week een nieuw dieptepunt toen de heethoofdige dictator van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, Israël ‘een terreur- en apartheidsstaat’ noemde die ‘genocide’ pleegde in Gaza.
Een epigram voor Israëls 'eerbiedwaardige' mensen
Posted on Thursday, May 17, 2018
Ondanks het verklaarde doel van de deelnemers aan de Mars van de Terugkeer in de Gazastrook - de vernietiging van de Joodse Staat - zijn er in Israël intellectuelen, die spreken van 'het bloedbad onder ongewapende demonstranten die geen bedreiging vormen voor Israël'.
Hamas: '50 doden bij het grenshek behoorden bij ons'
Posted on Thursday, May 17, 2018
Terwijl velen over de hele wereld geloven, dat de 62 mensen die bij rellen in Gaza zijn gedood, vreedzame demonstranten waren, zei Hamas dat het leden van Hamas waren. Israëlische vrachtwagens met essentiële medische apparatuur werd niet toegelaten tot de Gazastrook.
Huizen in Sderot beschadigd door machinegeweervuur
Posted on Thursday, May 17, 2018
De inwoners van de stad Sderot, die in de directe omgeving van Gaza ligt, hadden gisterenmiddag geluk toen vier huizen werden getroffen door kogels die vanuit Gaza waren afgevuurd. Er was alleen materiële schade, niemand is gewond geraakt
ICNN Video: Joël Voordewind, de ChristenUnie en Israël
Posted on Thursday, May 17, 2018
In deze video is Jack van der Tang in gesprek met Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, die vertelt over de zaken die hem aan het hart liggen, waaronder Israël. Met name het lot van de Palestijnen komt aan de orde en de mogelijkheden van samenwerkingsprojecten.
Groeten uit Israël: Liever shoarma dan Turkse kebab
Posted on Thursday, May 17, 2018
In een oorlog blijkt Israël vaak de verliezer, de 'voorlichtingsoorlog', in het Hebreeuws 'Hasbara'. Daarom zijn onze betrekkingen met Turkije, die toch al niet zo goed zijn, op een nieuw dieptepunt beland. Maar wat hebben we Turkije met zijn kebab nodig, als onze shoarma toch veel lekkerder is?
Video van de dag: Jeruzalems parken en tuinen
Posted on Thursday, May 17, 2018
Vandaag laten we u een video zien van de Jerusalem Foundation. De video toont de enorme ontwikkeling van Jeruzalem in de afgelopen 51 jaar, sinds de hereniging van de stad. Naast de zorg voor de archeologische vindplaatsen zijn veel parken en tuinen aangelegd, een groene long.
Hamasleider: protesten in Gaza niet vreedzaam (video)
Posted on Wednesday, May 16, 2018
Degenen die de waarheid willen weten over de situatie langs de grens met de Gazastrook, moeten goed luisteren naar de leiders van Hamas, die de kustenclave regeert – als ze Arabisch spreken. Maar veel media negeren dit liever, het past niet bij hun partijdige agenda.
RK kerken in Israël bezorgd over Gaza en Jeruzalem
Posted on Wednesday, May 16, 2018
De katholieke kerken in het Heilige Land hebben dinsdag in een verklaring hun bezorgdheid uitgesproken over de gebeurtenissen in de Gazastrook, waar maandag bij de rellen bij het grenshek 60 mensen om het leven zijn gekomen en ongeveer 3 000 gewond zijn geraakt.
Guatemala opende zijn ambassade in Jeruzalem
Posted on Wednesday, May 16, 2018
Woensdagmorgen opende Guatemala zijn nieuwe ambassade in Jeruzalem. Het is daarmee het tweede land na de Verenigde Staten dat Jeruzalem erkent als de hoofdstad van de Staat Israël. Guatamala en Israël zijn al vele jaren goede vrienden.
De Nakba: vreugde voor Israël, rouw voor de Palestijnen
Posted on Wednesday, May 16, 2018
Op 14 mei 1948 proclameerde Ben Goerion de oprichting van de Joodse Staat in Palestina, genaamd Israël. Voor de Palestijnen was het een catastrofe. ‘Al Nakba zoals zij het noemen, resulteerde in het vertrek van meer dan 700.000 Arabieren en ruim 200.000 binnenlandse ontheemden.
Groeten uit Israël: de wereld en zijn waarheid
Posted on Wednesday, May 16, 2018
Tussen de opening van twee ambassades in Jeruzalem liggen de gebeurtenissen van maandag; de wereld schijnt weer tegen ons te zijn. Die kent alleen zijn eigen waarheid, en is niet bereid naar de feiten te kijken en zijn mening bij te stellen. Het weer: het wordt heet.
Video van de dag: Jeruzalem van bovenaf
Posted on Wednesday, May 16, 2018
Deze week werd Jeruzalemdag gevierd, de 51e verjaardag van de hereniging van de Israëlische hoofdstad. De nieuwe video van vandaag toont ons indrukken van deze zeer bijzondere stad met prachtige opnamen uit de lucht.
Gaat bevooroordeelde VN de Gaza-doden onderzoeken?
Posted on Tuesday, May 15, 2018
Zoals te verwachten heeft de Veiligheidsraad van de VN opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de tientallen Palestijnse doden in de Gazastrook. Maar de Veiligheidsraad lijkt te betwijfelen of de VN wel in staat is een dergelijk onderzoek uit te voeren.
Palestijnen willen Israël vervolgen voor oorlogsmisdaden
Posted on Tuesday, May 15, 2018
De Palestijnse Autoriteit heeft besloten Israël bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aan te klagen voor oorlogsmisdaden wegens zijn bouw van neder­zettingen.
De PA heeft ook drie dagen van rouw uitgeroepen wegens de doden in de Gazastrook.
Israëlische Arabieren roepen algemene staking uit
Posted on Tuesday, May 15, 2018
Het Comité van Arabische burgers van Israël heeft maandagavond een algemene staking uitgeroepen voor woensdag om zijn solidariteit met de inwoners van Gaza te betuigen. De staking zal scholen en bedrijven treffen. In Jeruzalems Oude Stad wordt nu al gestaakt.
ICNN Video: In Our Hands, de strijd om Jeruzalem
Posted on Tuesday, May 15, 2018
In mei 1967 verenigden de Arabische landen zich met als doel Israël van de kaart te vegen. Minder dan 20 jaar na de oprichting van hun land stond Israël op het punt om vernietigd te worden. Die zes dagen, begin juni 1967, veranderde de geschiedenis voorgoed.
Groeten uit Israël: Mogen we eigenlijk wel feestvieren?
Posted on Tuesday, May 15, 2018
We leven in een bijna onmogelijke realiteit. Dus ik weet niet met welke woorden ik deze dag moet beginnen. Mogen we wel feest vieren, ondanks de gebeurtenissen inde Gazastrook? Wij Israëli's gebruiken elke reden om te feesten, dat lijken we nodig te hebben. Het weer: het wordt warmer.
Video van de dag: Bij de grens met de Gazastrook
Posted on Tuesday, May 15, 2018
In de video van vandaag gaan we met Chananya Naftali, sinds kort plaatsvervangend media-adviseur in het kantoor van premier Netanyahu, naar de grens met de Gazastrook. Daar legt hij uit waarom Hamas' zogenaamd vreedzame protestmarsen allesbehalve vreedzaam zijn.
Van noord tot zuid dooft Israël snel Iraanse branden
Posted on Monday, May 14, 2018
‘Nooit een saai moment’ lijkt het motto van Israël sinds de oprichting van de Staat in 1948. Vorige week schoot de Iraanse Quds Force vanuit Syrië 20 tot 30 raketten richting Noord-Israël. Vandaag zijn er massale rellen in de Gazastrook, door Hamas gestimuleerd met Iraans geld.
35.000 Arabieren protesteren bij grenshek Gazastrook
Posted on Monday, May 14, 2018
35.000 tot 40.000 inwoners van de Gazastrook hebben gehoor gegeven aan de oproep van Hamas en zijn vandaag naar verschillende plaatsen in de buurt van het grenshek gegaan om te protesteren. Ze gooien stenen naar Israëlische soldaten, verbranden banden en proberen het grenshek te naderen.
Live stream opening van de Amerikaanse ambassade
Posted on Monday, May 14, 2018
Vandaag wordt de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem ingewijd met een plechtige ceremonie. Israël Today laat u de ceremonie in de Jeruzalemse wijk Arnona in een livestream zien:
Hamas bedreigt Joden nabij de Gazastrook
Posted on Monday, May 14, 2018
Hamas heeft een video uitgebracht waarin het dreigt de inwoners van Joodse plaatsen in de buurt van de Gazastrook te vermoorden en adviseert hen, hun huizen te verlaten voordat het te laat is. Egypte bood aan een grenspost te openen wanneer de terugkeer-marsen stoppen.
Israël tot Gazanen: 'Wees geen marionetten van Hamas'
Posted on Monday, May 14, 2018
De Israëlische luchtmacht heeft maandagochtend folders boven Gaza gedropt, waarin de inwoners van Gaza worden gewaarschuwd het grenshek niet te naderen, dit te beschadigen of aan terroristische activiteiten deel te nemen. Ze mogen zich niet laten misbruiken als instrument van Hamas.
Groeten uit Israël: Een week vol feestelijkheden
Posted on Monday, May 14, 2018
Nu is hij aangebroken, de dag waarop hier in Israël zo lang wordt gewacht. Vanmiddag wordt de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend. Israël is toch al in feestelijke stemming, en heeft nog 'Netta-koorts'. En het weer? Aangenaam, het wordt iets warmer.
Video's van de dag: Jeruzalemdag met Vlaggenmars
Posted on Monday, May 14, 2018
Gisteren vierden we Jeruzalemdag, de 51e verjaardag van de hereniging van de stad Jeruzalem. Om u een indruk te geven van wat er hier gisteren in het centrum van de stad gebeurde, zijn er vandaag drie video's, die de feestvreugde op diverse plaatsen in de stad laten zien.
Israël wint het Songfestival: 'We zijn geen speelgoed'
Posted on Sunday, May 13, 2018
Zaterdag won Israël het Eurovisie Songfestival in Lissabon met zangeres Netta en het liedje 'TOY' en inspireerde heel Israël. Het was de vierde overwinning van Israël in deze Europese wedstrijd. Op het Rabinplein in Tel Aviv werd tot zeer laat in de nacht feest gevierd.
Tunnel vernietigd - Kerem Shalom grensovergang dicht
Posted on Sunday, May 13, 2018
♦ Hamas terreurtunnel bij kibboets Erez opgeblazen,
♦ Grensovergang Kerem Shalom in brand gestoken,
♦ Toevoerleiding gas en brandstof naar Gaza vernield,
♦ Israël sluit grensovergang Kerem Shalom tot nader order.
Jeruzalemdag: Vlaggenmars, wegafsluitingen en rel
Posted on Sunday, May 13, 2018
♦ De traditionele vlaggenmars, ook door de Oude Stad,
♦ Diverse wegen in Jeruzalem afgesloten,
♦ Politie en grenspolitie waakzaam in de stad,
♦ Rel door zingende Joden op de Tempelberg.
Ambassade VS in Jeruzalem wordt maandag geopend
Posted on Sunday, May 13, 2018
Jeruzalem bereidt zich voor op de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade, maandag. In de omgeving van het gebouw in het Jeruzalemse stadsdeel Arnona zijn de omliggende straten al ontruimd en gedecoreerd met Amerikaanse en Israëlische vlaggen.
Groeten uit Israël: Eurovisie 'volgend jaar in Jeruzalem'
Posted on Sunday, May 13, 2018
Wat een nacht! Het was een zeer korte nacht, pas om half drie werd bij ons thuis de televisie uitgeschakeld. Je wint immers niet elk jaar het Eurovisie Songfestival. Dat wordt volgend jaar dus hier in Jeruzalem gehouden. En dan het weer: koeler en een beetje regen.
Video van de dag: Jeruzalem 51 jaar herenigd
Posted on Sunday, May 13, 2018
Vandaag is het Jeruzalem Dag. Israël viert de 51e verjaardag van de hereniging van Jeruzalem. De video van vandaag toont ons enkele interessante plaatsen van het moderne en oude Jeruzalem die de sterke band van het Joodse volk met hun hoofdstad laten zien.
Syrische journalist: we zijn blij met de aanval op Iran
Posted on Friday, May 11, 2018
In Syrië is men blij met de Israëlische aanvallen op Iraanse doelen in Syrië, vertelde een Syrische journalist, die liever anoniem blijft, over de situatie in Syrië, de Iraanse aanwezigheid en de Israëlische aanvallen. Hij werd in een nieuwsprogramma op de Israëlische tv geïnterviewd.
Israëls lied 'TOY' voor het Eurovisie Songfestival 2018
Posted on Friday, May 11, 2018
Zaterdagavond is het eindelijk zover. Om 21 uur begint het Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon. Ook Israël heeft met zangeres Netta opnieuw de finale bereikt. Het lied TOY (Speelgoed), dat Netta gaat zingen, is sinds de release een bijna hysterische hit geworden.
Muziekvideo: Yerushalayim Shel Zahav
Posted on Friday, May 11, 2018
Op zondag 13 mei is het Yom Jerushalayim, Jeruzalemdag, de dag waarop in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog de stad werd bevrijd van de Jordaanse bezetting. Wat past daar beter bij dan het lied Yerushalayim Shel Zahav, Jeruzalem van Goud.
Bijbellezingen 12 mei: Het land behoort aan God
Posted on Friday, May 11, 2018
De Bijbelgedeelten voor deze shabbat Behar, (Op de berg) gaan over het eigendom van land, dat we in bruikleen hebben, en het jubeljaar, waarin land terugkeert naar de oorspronkelijke eigenaar, en het jaar van het welbehagen van de Heere,
Groeten uit Israël: Nu graag even een rustig weekeinde
Posted on Friday, May 11, 2018
Toen ik gisteren laat in de middag in Modi'in uit de bus stapte, kwam er een golf hete lucht naar me toe. Morgen wordt het koeler en het kan regenen. Sinds gisteren spreekt men in de media bijna alleen over de gebeurtenissen in het noorden. We hopen op een rustig weekeinde.
Video van de dag: Jeruzalem, een herenigde stad
Posted on Friday, May 11, 2018
Zondag vieren we Jeruzalem-dag, de hereniging van de hoofdstad van Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Een stad die een ontmoetingsplaats is voor mensen van alle geloofsovertuigingen en culturen. De video van vandaag toont ons de verschillende gezichten van de stad.
Meer dan 50 Iraanse doelen in Syrië aangevallen
Posted on Thursday, May 10, 2018
De reactie op de nachtelijke raketaanval van de Iraanse 'Quds Brigade' op de Golanhoogten liet niet lang op zich wachten. In de nachtelijke uren heeft de Israëlische luchtmacht niet minder dan 50 Iraanse doelen in Syrië aangevallen.
Israël bewijst velen een dienst met luchtaanvallen
Posted on Thursday, May 10, 2018
Gisteren, kort na middernacht, kreeg ik van iemand op de Golanhoogten een bericht: 'Het is begonnen!' De Iraanse Quds Brigade vuurde vanuit Syrië 20 raketten af op Israël, die buiten de Israëlische grenzen werden onderschept door het raketafweersysteem Iron Dome.
Analyse: De oorlog met Iran is nog maar net begonnen
Posted on Thursday, May 10, 2018
Afgelopen nacht lanceerde Iran eindelijk de langverwachte vergeldingsaanval op Israël na een reeks luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië in de afgelopen drie maanden. Verwacht wordt dat Israël zijn preventieve aanvallen tegen Iraanse doelen in Syrië zal voortzetten.
Groeten uit Israël: Leven gaat door na Iraanse raketten
Posted on Thursday, May 10, 2018
De nieuwe dag begon met berichten over een nachtelijke raketaanval op de Golan door de Iraniërs. Vanochtend begon in het noorden het gewone dagelijks leven weer. Het weer: vandaag wordt het zeer warm, met zandstormen in het zuiden, morgen koeler met een beetje regen.
Video van de dag: Bental Berg, uitkijkpost op de Golan
Posted on Thursday, May 10, 2018
De video van vandaag brengt ons naar het noorden, waar het afgelopen nacht allesbehalve rustig was. We bezoeken de 1171 meter hoge Bental Berg, een uitgedoofde vulkaan op de Golanhoogten, vanwaar we een goed uitzicht hebben op Syrië.
'Preventieve aanval Israël verhinderde Iraanse aanval'
Posted on Wednesday, May 09, 2018
De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft dinsdagavond een Iraanse drone- of raketaanval op de Golanhoogten voorkomen. Na ongewone activiteit in Libanon en Syrië voerde de Israëlische luchtmacht een aanval uit op een Iraanse basis ten zuiden van Damascus.
Iraanse aanval verwacht na opzeggen nucleaire deal
Posted on Wednesday, May 09, 2018
De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag in zijn verklaring al gezegd wat eigenlijk al werd verwacht. Hij zei dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit de 'slechte en vreselijke' nucleaire overeenkomst met Iran en de sancties tegen het land zullen hervatten.
Terreur met brandende vliegers gaat door
Posted on Wednesday, May 09, 2018
Terwijl velen, na de verklaring van de Amerikaanse president Trump dat de VS het nucleaire akkoord opzegt, de blik naar het noorden richten, in afwachting van een Iraanse reactie, blijven Israëlische velden in het zuiden aan de grens met de Gazastrook branden.
Groeten uit Israël: Spanning met Trump, ontspanning met Netta
Posted on Wednesday, May 09, 2018
Het weer blijft doen wat het wil. Een paar regels over een bijzondere avond voor de TV, met de redevoering van Trump en het afwachten van eventuele gevolgen, Netta en Israël bij de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, en natuurlijk het weer voor vandaag.
Video van de dag: Een wandeling door Tel Aviv
Posted on Wednesday, May 09, 2018
De video van vandaag brengt ons weer naar Tel Aviv. Het is een geweldige stad. Vandaag kunt u gewoon een beetje genieten van de dagelijkse sfeer van de stad. Wandel door een aantal straten in het centrum van Tel Aviv alsof u daar werkelijk bent.
Palestijnen willen eigen stadsbestuur in Jeruzalem
Posted on Tuesday, May 08, 2018
Leiders van de Palestijnse Autoriteit waarschuwden vandaag, dat ze zou voor de volgende week maandag massale protesten zullen organiseren en een 'dag van woede' tegen de op deze dag geplande openings­ceremonie van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.
‘Al-Quds is de eeuwige hoofdstad van Palestina’
Posted on Tuesday, May 08, 2018
Het besluit van de Verenigde Staten om de Amerikaanse ambassade in mei 2018 te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem, is een doorn in het oog van de Palestijnen. Het moment van de verhuizing houdt verband met het 70-jarig bestaan van de Staat Israël.
Over twee jaar 'Israëlische' zalm op Duitse borden
Posted on Tuesday, May 08, 2018
Het Israëlische bedrijf Aqua Maof uit Rosh HaAyin, dat een geavanceerde technologie heeft ontwikkeld voor de snellere opkweek van vissen, zal voor het Duitse bedrijf 'Berlin District Salmon GmbH' (Bella) ten noorden van Berlijn de grootste zalmkwekerij van Duitsland bouwen.
Elor Azaria is vrijgelaten en thuis verwelkomd
Posted on Tuesday, May 08, 2018
Elor Azaria, een voormalig sergeant die werd veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens zijn schot op een reeds overwonnen terrorist in Hebron, is na het uitzitten van tweederde van zijn straf, vrijgelaten uit de gevangenis en feestelijk ontvangen in zijn moederstad.
Groeten uit Israël: Eerlijke kans bij Eurovisie Songfestival?
Posted on Tuesday, May 08, 2018
Het weer is momenteel onberekenbaar, warm, koel onweer en zware hagel in Tel Aviv. Een paar woorden over de hoop op een Israëlische overwinning bij het Eurovisie Songfestival, en de ongelukkig gekozen plaats voor het 'Museum van Tolerantie' in Jeruzalem.
Video van de dag: De Romeinse stad Caesarea
Posted on Tuesday, May 08, 2018
De video van vandaag toont ons opnamen van de haven in Caesarea. De oude stad werd door Herodes tussen 22 en 10 voor Christus gebouwd ter ere van de Romeinse keizer Augustus. De archeologische vindplaatsen in de Caesarea behoren tot de belangrijkste van Israël.
Analyse: Turkije werkt aan islamisering van Jeruzalem
Posted on Monday, May 07, 2018
In de aanloop naar de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem pompt Turkije samen met de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië een kwart miljard dollar in de islamisering van de stad. Gevreesd wordt, dat hiermee ook rellen worden gefinancierd.
Verbale oorlog en dreigingen van Iran en Israël
Posted on Monday, May 07, 2018
De Iraniërs zijn boos op Israël, heel boos zelfs. Na elke aanval op een van hun bases op Syrisch grondgebied groeide hun woede en hun belofte om wraak te nemen op Israël. De ontmaskering van hun nucleaire programma heeft de stemming onder de Iraniërs zeker niet verbeterd.
Wegwijzer naar de Amerikaanse ambassade is er al
Posted on Monday, May 07, 2018
De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, heeft maandag de eerste wegwijzer naar de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem opgehangen. De voorbereidingen voor de feestelijke opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem zijn in volle gang.
Video over Utrechtse Joden: Beladen treinen
Posted on Monday, May 07, 2018
De Tweede Wereldoorlog heeft ook in Utrecht diepe sporen achtergelaten. Tussen 1942 en 1945 werden 1200 Utrechtse Joden per trein op transport gesteld naar kampen in Vught en Westerbork. RTV Utrecht maakte de DocU ‘Beladen treinen’ over het lot van de Utrechtse Joden.
Groeten uit Israël: Mei wordt een interessante maand
Posted on Monday, May 07, 2018
De dag begon met bliksem, donder en regen, en dat houden we nog een paar dagen. Een paar regels over de Giro d'Italia in Israël, die ons enthousiast maakte voor fietsen, de onzinnige vernielzucht van demonstranten in de Gazastrook, kritische dagen in de meimaand en grote woorden van Iran..
Video van de dag: Samen zingen in de Jizreelvallei
Posted on Monday, May 07, 2018
'Koloelam' is een sociaal project om veel mensen samen te laten zingen. De video van vandaag is één dag na de 70ste Onafhankelijkheidsdag opgenomen in de Jizreelvallei. Ongeveer 2000 mensen ontmoetten elkaar in het 'Museum HaEmek' (Museum van de Vallei) om samen te zingen.
'Trump wil deel van Jeruzalem aan Palestijnen geven'
Posted on Sunday, May 06, 2018
Na de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en kort voor de verhuizing van de ambassade van de Verenigde Staten daarheen, berichten Israëlische media dat de Amerikaanse president Donald Trump wil dat Israël een deel van de Heilige Stad aan de Palestijnen geeft.
Israëlische leger reageert op brandende vliegers
Posted on Sunday, May 06, 2018
Het Israëlische leger heeft zaterdagavond een stelling van Hamas in het noorden van Gaza aangevallen, nadat weer brandende vliegers naar Israëlische velden waren gestuurd om ze in brand te steken. Drones, gebruikt om de vliegers te onderscheppen, blijken kwetsbaar voor katapulten.
Hamas wendt verwondingen voor bij de Gazastrook
Posted on Sunday, May 06, 2018
Bij de 'vreedzame' protestacties aan de grens van de Gazastrook gaat het niet altijd zoals je op de televisie ziet. De IDF wordt vaak beschuldigd van het doodschieten van onschuldige burgers. Maar een video laat zien dat niet elke 'gewonde' er werkelijk een is.
Vlag van Guatemala wappert al in Jeruzalem
Posted on Sunday, May 06, 2018
De voorbereidingen voor de opening van de Guatemalteekse ambassade in Jeruzalem zijn in volle gang. Hij wordt tijdelijk gevestigd op de derde verdieping van het Technologiepark in de wijk Malcha in Jeruzalem. Een aantal andere landen zullen dit jaar nog volgen.
'Vredesprijs voor Netanyahu na stelen Iraanse geheimen'
Posted on Sunday, May 06, 2018
Israël Premier Benjamin Netanyahu moet worden genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede na zijn presentatie van Iraanse nucleaire geheimen, die door de Mossad werden gestolen, volgens Lior Harari, een bekende activist van de Likoedpartij.
De wereld ziet Iran en Netanyahu helemaal verkeerd
Posted on Sunday, May 06, 2018
Er is al veel gezegd en geschreven over de dramatische onthullingen van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu Netanyahu over het Iraanse kern­wapen­pro­gramma. Internationale reacties op zijn presentatie tonen hun medeplichtigheid aan de nucleaire ambities van Iran.
Groeten uit Israël: Giro d'Italia brengt ons land op TV
Posted on Sunday, May 06, 2018
Het weer doet momenteel wat het wil. We hadden een zeer afwisselend weekeinde op de TV met veel tegenstellingen. De Giro d'Italia met wielrenners uit de hele wereld en mooie landschappen van Israël, daarnaast de protesten bij de Gazastrook met brandende autobanden en vliegers.
Video van de dag: Met de Giro d'Italia door de Negev
Posted on Sunday, May 06, 2018
De video van vandaag brengt ons naar het zuiden van het land, de Negev. Het beschrijft de derde en laatste etappe van de Giro d'Italia in Israël, beginnend in Be'er Sheva en eindigend in Eilat aan de Rode Zee, langs onder andere Sde Boker en Mitzpe Ramon.
Eerste etappe Giro d'Italia gereden in Jeruzalem
Posted on Friday, May 04, 2018
Vrijdag om 13.50 uur begon de 101ste Giro d'Italia in Jeruzalem. 176 wielrenners van 22 teams werden donderdag voor het stadhuis van Jeruzalem voorgesteld. Voor het eerst namen ook twee Israëli's deel, Guy Niv en Guy Sagiv, die voor het team van 'Israel Cycling Academy' startten.
Muziekvideo: Parade in Jeruzalem voor Lag ba'Omer
Posted on Friday, May 04, 2018
Donderdag was het Lag Ba'Omer, de 33ste dag van de Omertelling, de telling van 50 dagen tussen Pesach/Pasen en Shavoe'ot/Pinksteren. Een dag die gevierd wordt met vuurtjes, parades en boogschieten. Daarom deze keer geen muziek, maar een optocht over het plein bij de Westelijke Muur.
Bijbellezingen 5 mei: Geroepen tot heilig priesterschap
Posted on Friday, May 04, 2018
De Heer stelt hoge eisen aan het hoge ambt van de priesters, die Hem op aarde vertegenwoordigen. Zij hebben geen bezit, God zorgt voor hen middels de offerdienst. Door ons geloof in Jezus maakt God ons tot een heilig priesterschap.
Video: Protesten bij grenshek Gaza zijn niet vredig
Posted on Friday, May 04, 2018
De reguliere media blijven de protesten bij het grenshek van de Gazastrook te onrechte als 'vreedzaam van karakter' aanduiden. Maar zoals gewoonlijk is niet moeilijk om de waarheid te ontdekken, je hoeft alleen maar te luisteren naar wat de Palestijnen zelf te zeggen hebben.
Groeten uit Israël: We krijgen een heel drukke maand
Posted on Friday, May 04, 2018
Het is hier heet, zo heet dat we de airco vannacht aanzetten. Een paar woorden over de start van de Giro d'Italia in Jeruzalem, en dat op de heetste dag van de hittegolf, de belangrijkste gebeurtenissen in de maand mei, en de problemen met de Gazastrook en met Iran.
Video van de dag: de Judesche woestijn
Posted on Friday, May 04, 2018
Nadat we gisteren de skyline van Tel Aviv konden bewonderen, neemt de video van vandaag ons mee naar de rust van de Judese woestijn, op een afstand van slechts een uur met de auto. Israël verenigt zoveel verschillende landschappen op een klein gebied.
Terreur met vliegers - Israëlische velden branden
Posted on Thursday, May 03, 2018
Israël heeft dure technologische middelen ontwikkeld tegen de raketten en de terroristische tunnel vanuit de Gazastrook. Maar als het wapen een brandende vlieger is die door de wind direct naar de velden van de Israëlische kibboetsiem wordt gedreven, helpen geen van deze verdedigings­systemen.
Palestijnse leider: 'Abbas heeft Holocaust niet ontkend'
Posted on Thursday, May 03, 2018
Gisteren reageerde de voorzitter van het Palestijnse Uitvoerend Comité, Saeb Arekat, voor het eerst op kritiek op de toespraak van de Palestijnse leider Machmoud Abbas. Hij zou de Holocaust niet ontkennen, en noemde de kritiek een 'gecoördineerde aanval'.
'Zonder steun voor eenzame soldaten was ik niet gebleven'
Posted on Thursday, May 03, 2018
J.B. komt uit de Australische stad Perth. Op een leeftijd van 21 jaar besloot hij zijn leven te veranderen, naar Israël te emigreren en in militaire dienst te gaan. De steun die hij vooral als 'eenzame soldaat' kreeg, heeft hem geholpen zijn nieuwe leven in het land op te bouwen.
Groeten uit Israël: Te heet voor Lag beOmer vuurtjes
Posted on Thursday, May 03, 2018
We konden gisteren voor het eerste de ramen open laten, het rook niet naar vuur. Want deze keer waren er in Modi'in, en in veel andere steden, geen 'Lag beOmer vuurtjes', wegens het zeer hete en droge weer. Een paar woorden over Lag beOmer in Meron en de eerste knipbeurt voor driejarigen.
Video van de dag: Tel Aviv blijft inspireren
Posted on Thursday, May 03, 2018
Vandaag gaan we weer naar Tel Aviv, ook al hebben we al zoveel video's van deze stad getoond. De stad Tel Aviv maakt me telkens weer enthousiast. De video van vandaag toont ons de 'skyline' van Tel Aviv gezien vanaf de zee. Geniet maar van de prachtige opnamen.
Abbas: Holocaust was de schuld van de Joden zelf
Posted on Wednesday, May 02, 2018
In een ongelooflijk antisemitische tirade beschuldigde Israëls vredespartner, de Palestijnse leider Machmoud Abbas, die voor 'gematigd' doorgaat, de Joden ervan, dat ze zelf schuld hebben aan hun eigen bijna-uitroeiing in de nazi-Holocaust.
Palestijnen zorgen zelf voor elektriciteits­voorziening
Posted on Wednesday, May 02, 2018
Israël heeft een overeenkomst gesloten met de Palestijnse Autoriteit die de Palestijnen een eigen elektriciteitsvoorziening zal garanderen. Zij zullen niet langer afhankelijk zijn van Israël, dat de elektriciteitsvoorziening van de Palestijnen decennialang in handen heeft gehouden.
Jonge Gazaan: Schiet me neer, dan krijg ik geld
Posted on Wednesday, May 02, 2018
Bij de wekelijkse rellen bij het grenshek van de Gazastrook zijn verschillende Palestijnen om het leven gekomen door beschietingen door Israëlische soldaten. Recent vroeg een Palestijn die het hek naderde, neergeschoten te worden, zodat hij geld krijgt van Hamas.
Groeten uit Israël: Vuurtjes stoken tijdens Lag beOmer
Posted on Wednesday, May 02, 2018
Uiteindelijk heeft het gisteren hier niet geregend. Het weer wordt warm en droog, met enkele uitjes. Een paar regels over Lag beOmer, dat vanavond in het hele land plaatsvindt, problemen in het openbaar vervoer, naïeve Europeanen en het Duitse nieuws over Iran en Machmoud Abbas.
Video van de dag: Eilat in vogelvlucht
Posted on Wednesday, May 02, 2018
De video van vandaag brengt ons naar het zuidelijkste deel van Israël, naar Eilat. Eerst zien we van bovenaf het zomerstadje Eilat met zijn prachtige strand aan de Rode Zee, de hotels en het onderwater observatorium.
Netanyahu: Iran streeft nog steeds naar kernwapens
Posted on Tuesday, May 01, 2018
Maandagavond presenteerde premier Benjamin Netanyahu in het ministerie van Defensie in Tel Aviv 110.000 uit Iran gesmokkelde geclassificeerde documenten, die zonder enige twijfel aantonen dat Iran nog steeds probeert kernwapens te verkrijgen - ondanks Iraanse ontkenningen.
Netanyahu's doel: niet informeren maar wakker schudden
Posted on Tuesday, May 01, 2018
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft veel ophef gemaakt in zijn dramatische presentatie van geclassificeerde documenten over het Iraanse kernwapenprogramma die uit Iran werden gesmokkeld. Vele sluiten de ogen voor de Iraanse leugens.
Neveneffect van het Iraanse gevaar
Posted on Tuesday, May 01, 2018
Het is geen geheim dat de Arabische staten nog banger zijn voor een nucleaire aanval van Iran, dan Israël. Dit leidt ertoe dat er steeds meer stille samenwerking ontstaat tussen diverse Arabische landen en Israël, ook al zijn er nog steeds geen officiële diplomatieke betrekkingen.
Groeten uit Israël: Netanyahu onthult Iraanse plannen
Posted on Tuesday, May 01, 2018
Het is hier warm, ik zweette al toen ik om 6 uur van huis ging. Een paar regels over de grote show van Bibi over de Iraanse nucleaire plannen, de irritante en misschien opzettelijke naïviteit van de Europeanen, en de maand mei die niet gemakkelijk zal worden.
Video van de dag: Paragliden in Netanya
Posted on Tuesday, May 01, 2018
De video van vandaag brengt ons naar Netanya. De stad Netanya staat bekend om haar prachtige strand. Om op het strand te komen, moet je echter eerst van de klif bij de kust afdalen. Er is ook een stoeltjeslift aanwezig. Deze klif maakt Netanya een populaire plek voor paragliders.