April 2018

Analyse: Oorlog tussen Israël en Iran onvermijdelijk?
Posted on Monday, April 30, 2018
De situatie tussen Israël en Iran blijft zeer gespannen, nadat de Israëlische luchtmacht (IAF) op 10 april opnieuw de T-4-basis in de buurt van de noordelijke stad Homs in Syrië heeft gebombardeerd, en zondag nieuwe luchtaanvallen zou hebben uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië.
Arabische kroonprins: Geen vrede door Palestijnse leiders
Posted on Monday, April 30, 2018
De toekomstige koning van Saoedi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman, lijkt het Palestijnse leiderschap te zien als het grootste obstakel voor vrede in het Heilige Land. Hij zei dit vorige tijdens een ontmoeting met Joodse leiders in New York, meldde de Israëlische televisiezender Channel 10.
Doden bij bestormen grenshek van de Gazastrook
Posted on Monday, April 30, 2018
De gewelddadige pogingen van Arabische terroristen uit de Gazastrook om het grenshek te beschadigen en Israël binnen te dringen gaan niet alleen door, maar zijn sinds gisteren nog agressiever geworden. Een ander probleem zijn brandende vliegers, die tarweakkers in brand zetten.
Groeten uit Israël: Neem twijfel en waarschuwing serieus
Posted on Monday, April 30, 2018
Bij ons is het moeilijk om terug te keren naar het dagelijks leven, na de volkomen zinloze dood van tien jongeren. Yehiye beseder', 'alles komt in orde', hoor je hier vaak zeggen, maar we moeten ophouden daarop te vertrouwen. Het weer: het wordt warmer, met kans op buien in het zuiden.
Video van de dag: Een half uur Tel Aviv bewonderen
Posted on Monday, April 30, 2018
Vandaag hebben we een compleet nieuwe video, waarin u een toeriste op haar reis in Tel Aviv kunt begeleiden. De video duurt bijna 27 minuten en geeft ons bijzonder mooie en misschien ook wat ongebruikelijke indrukken van deze fascinerende stad.
Harde Israëlische strategie tegen rellen bij grenshek
Posted on Sunday, April 29, 2018
Afgelopen vrijdag waren er opnieuw rellen in de Gazastrook, toen zo'n duizend Arabieren bij de (gesloten) grensovergang Karmi bijeenkwamen om weer te protesteren. Honderden van hen probeerden het grenshek te beschadigen door granaten en explosieven te gooien.
Trump: Misschien kom ik naar opening ambassade
Posted on Sunday, April 29, 2018
De Amerikaanse president Donald Trump komt misschien naar Jeruzalem om de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade bij te wonen. De ambassade wordt geopend op 14 mei, de zeventigste verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring van Israël in de Jeruzalemse wijk Arnona.
Israël CNN video: Holocaust­museum Yad Vashem
Posted on Sunday, April 29, 2018
In dit deel van de serie Focus on Israel bezoeken we een van 's werelds meest prestigieuze musea, het Holocaust­museum Yad Vashem in Jeruzalem, in 1953 opgericht met als missie de herinnering aan de Holocaust te bewaren en door te geven aan de toekomstige generaties.
Door verdriet verscheurd Israël zoekt naar antwoorden
Posted on Sunday, April 29, 2018
Israël begint deze nieuwe week met een gebroken hart. Gesprekken en alle belangrijke krantenkoppen gaan over de tragische gebeurtenis, toen donderdag tien Israëlische tieners werden meegesleurd in een plotselinge overstroming in een wadi nabij de Dode Zee.
Groeten uit Israël: Mechina's zijn toch een goede zaak
Posted on Sunday, April 29, 2018
Vandaag schijnt de zon weer, alsof de dramatische overstromingen van de laatste dagen niet hebben plaatsgevonden. Nog een paar regels over de tragedie in de woestijn, een herdenking in Tel Aviv, het doel en nut van de mechina's, en het weer: het wordt warmer, de regen neemt afscheid.
Video van de dag: Wadi Nachal Tze'elim stroomt vol
Posted on Sunday, April 29, 2018
De plotselinge terugkeer van de regen eind april heeft enorme overstromingen in de woestijn veroorzaakt. De anders droge rivierbeddingen van de wadi's werden met een bijna onvoorstelbare snelheid en kracht gevuld met water. Ook een Jeruzalemse straat veranderde in een rivier.
IsraëlCNN video: Politieke basis voor Israël
Posted on Friday, April 27, 2018
In dit deel van de serie Focus on Israel vertelt Laurie Cardoza-Moore, voorzitster van de Amerikaanse organisatie Proclaiming Justice to the Nations, over de politieke basis voor de band van het volk Israël met het land Israël.
10 studenten omgekomen bij overstroming in woestijn
Posted on Friday, April 27, 2018
Tien studenten van een pre-militaire training, van 17 en 18 jaar, zijn donderdag tijdens een excursie in de woestijn om het leven gekomen door een plotselinge vloedgolf in een wadi. Het hele land is geschokt en vraagt zich af, waarom deze excursie bij dit regenweer doorging.
Muziekvideo: Liederen voor Onafhankelijkheidsdag
Posted on Friday, April 27, 2018
Ter gelegenheid van de zeventigste Onafhan­kelijk­heids­dag luisteren we naar het lied Kol ha'eleh, 'Over al deze', van Naomi Shemer, gezongen door een groot koor, begeleid door het Jerusalem Street Orchestra.
Bijbellezingen 28 april: Leef als een heilig volk
Posted on Friday, April 27, 2018
God geeft zijn volk duidelijke regels, ook op seksueel gebied, opdat het hen wel gaat. Israël is door Hem apart gezet als een heilig volk, en mag niet in de perversiteit van de heidenvolken vervallen.
Groeten uit Israël: Onvoorstelbare overstromingen
Posted on Friday, April 27, 2018
Ik weet niet goed hoe ik vandaag moet beginnen. Veel straten stonden gisteren onder water. Maar een tragedie in de woestijn, waarbij tien jonge mensen werden verzwolgen, dringt al het andere nieuws naar de achtergrond. Het weer wordt vandaag wat rustiger.
Video van de dag: Overstromingen bij de Dode Zee
Posted on Friday, April 27, 2018
Sinds woensdag regent het in vele delen van het land, vooral in het zuiden en oosten. In de woestijn is de regen bijzonder hevig. De video van vandaag toont ons opnamen uit de woestijn bij de Dode Zee. Droge wadi's veranderden binnen zeer korte tijd in woeste rivieren.
Netanyahu's Likoed nog sterker in nieuwe peiling
Posted on Thursday, April 26, 2018
Uit een nieuwe opiniepeiling in het dagblad Israel Hayom blijkt dat de rechtse Likoed-partij van premier Benjamin Netanyahu, als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zijn greep op de macht verder zou versterken. Grote verliezer is de Arbeidspartij.
Vertrekken de Amerikaanse troepen uit Syrië?
Posted on Thursday, April 26, 2018
De Israëlische publieke omroep KAN meldde dat men zich in Israël op dit moment zorgen maakt over de plannen van president Donald Trump om de in Syrië gestationeerde Amerikaanse troepen terug te trekken. Israël staat niet toe dat Russische luchtafweerraketten in Syrische handen komen.
Israël investeert in stimuleren van Arabieren in hi-tech
Posted on Thursday, April 26, 2018
Is dat apartheid? Israël steunt de Arabische deelname aan de groeiende high-tech industrie en wil nu in twee jaar vijf miljoen euro investeren in de bouw van technologieparken in Arabische steden. Tevens moet de infrastructuur er worden verbeterd
Het grote verschil tussen Natalie Portman en David Grossman
Posted on Thursday, April 26, 2018
De in Israël geboren Hollywood-ster Natalie Portman bezorgde premier Benjamin Netanyahu een klap in het gezicht door haar weigering aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Genesis-prijs in zijn aanwezigheid, een daad waarmee zij zich losmaakt van Israël.
Groeten uit Israël: Hagel en zware regens eisten levens
Posted on Thursday, April 26, 2018
Ik was kletsnat, toen ik gisteren thuiskwam. Eigen schuld, ik had mijn paraplu in de auto gelaten. Zware regen en hagelbuien zorgden gisteren voor chaotische toestanden in het land, zie de video's. Twee mensen kwamen om het leven door plotselinge waterstromen in wadi's.
Video van de dag: De rommelmarkt in Jaffa
Posted on Thursday, April 26, 2018
Deze video toont ons de vlooienmarkt in Jaffa, in het Hebreeuws 'Shoek Hapishpeshim'. Deze markt bestaat al sinds de 19e eeuw, een tijd waarin de handel floreerde, want Jaffa was in die tijd een belangrijke havenstad. Tijdens Britse mandaat kreeg de markt zijn huidige karakter.
Israëls opperrabbijn: Duitse Joden, blijf een kipa dragen
Posted on Wednesday, April 25, 2018
De laatste antisemitische incidenten in Berlijn hebben ook de Israëlische media bereikt. Dit heeft geleid tot een discussie over het dragen van een kipa (keppeltje). Moet je die onder de pet houden? De Israëlische opperrabbijn riep de Duitse Joden op om niet te stoppen met het dragen van de kipa.
Debatteren over Jezus, net als in de dagen van Paulus
Posted on Wednesday, April 25, 2018
Een jong Joods stel heeft zich voor de rabbinale rechtbank moeten verdedigen, omdat zij op de traditionele Joodse wijze wilden trouwen. In dit geval ging het om een stel dat in Jezus gelooft. Nu wordt in Israël niet getrouwd voor de burgerlijke stand; trouwen is altijd een religieuze aangelegenheid.
Netanyahu neemt in Jezus gelovende Jood aan
Posted on Wednesday, April 25, 2018
Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu kwam deze week in het nieuws door Chananya Naftali aan te nemen als zijn nieuwe plaatsvervangende media-adviseur. Hij is al jarenlang een bekende pro-Israël YouTube-blogger, we hebben regelmatig zijn video's gepubliceerd.
Ambassade Honduras mogelijk naar Jeruzalem
Posted on Wednesday, April 25, 2018
Nadat het Hondurese parlement op 12 april van dit jaar een motie had aangenomen, waarin de regering werd opgeroepen zijn ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem, heeft er nu een ontmoeting tussen beide landen plaatsgevonden.
Groeten uit Israël: Twee wielerwedstrijden in Jeruzalem
Posted on Wednesday, April 25, 2018
Zonder paraplu ben ik vandaag droog op de redactie gekomen. Het lijkt wel winter, met die regenbuien. Een paar woorden over een nieuwe tunnel voor fietsers in Jeruzalem, een wielerwedstrijd op vrijdag als generale repetitie voor de Giro d'Italia, en het vergeten van kinderen in de auto.
Video van de dag: Giro d'Italia in Jeruzalem
Posted on Wednesday, April 25, 2018
Volgende week begint hier in Jeruzalem een van de belangrijkste wielerwedstrijden ter wereld, de Giro d'Italia. In totaal drie etappes leiden dan door het land. De race begint in Jeruzalem op vrijdag 4 mei en gaat verder van Haifa naar Tel Aviv. De derde etappe gaat dan van Be'er Sheva naar Eilat.
Gazanen sturen brandende vliegers naar Zuid-Israël
Posted on Tuesday, April 24, 2018
Palestijnse militanten in de Gazastrook hebben een nieuwe tactiek om chaos te veroorzaken in de Joodse Staat - brandende vliegers. Lokale activisten hebben brandbaar materiaal op vliegers aangebracht en sturen deze naar de aangrenzende Israëlische regio Negev.
'Land voor Vrede'- het grote verraad van Gaza
Posted on Tuesday, April 24, 2018
Terwijl de duizenden Palestijnse oproerkraaiers, die deelnemen aan demonstraties tegen Israël aan de grens met Gaza, genoeg media-aandacht krijgen, is de media-aandacht zelden gericht op de Joodse slachtoffers van geweld die in de omgeving wonen.
Israëlisch leger reageert op mortiergranaat uit Syrië
Posted on Tuesday, April 24, 2018
Een vanuit Syrië afgeschoten mortiergranaat is maandag neergekomen aan de Israëlische kant van de Golanhoogten nabij het grensstadje Quneitra. Hij is waarschijnlijk tijdens de gevechten van de daar heersende burgeroorlog afgeschoten en verdwaald naar Israëlisch grondgebied.
Huis in Jenin verwoest van terrorist betrokken bij moord
Posted on Tuesday, April 24, 2018
De Israëlische veiligheidstroepen hebben dinsdag­ochtend vroeg het huis verwoest van een terrorist die in januari betrokken was bij de moord op Rabbi Raziel Shevach. De vader van zes kinderen is op 9 januari van dit jaar buiten zijn woonplaats Havat Gilad doodgeschoten
Groeten uit Israël: Vluchtelingen brachten antisemitisme
Posted on Tuesday, April 24, 2018
Vandaag verwachten we hier in Jeruzalem een aangename 27 graden, maar we krijgen ook regendagen. Een paar regels over Natalie Portman, die niet naar Israël wil komen, de Backstreet Boys, die in Israël waren, en de toename van antisemitisme in Duitsland door de vluchtelingen.
Video van de dag: Met de tram door Jeruzalem
Posted on Tuesday, April 24, 2018
Heeft u altijd al een tramrit door Jeruzalem willen maken? De video van vandaag maakt het mogelijk. De reis begint bij de Herzlberg, dan gaan we via de Jaffastraat door de stad, langs het stadhuis, de Jaffapoort en de Damascuspoort naar de laatste halte in Pisgat Ze'ev.
Hamas stuurt kinderen naar het front
Posted on Monday, April 23, 2018
Afgelopen weekend was er weer onrust bij het grenshek van de Gazastrook, net als in de drie weken daarvoor. Na de oproep van Hamas waren deze keer slechts 3000 burgers naar het grenshek gegaan als onderdeel van de 'Mars van de Terugkeer'.
Iran: we zijn klaar om Israël elk moment aan te vallen
Posted on Monday, April 23, 2018
Een Iraanse brigadegeneraal waarschuwde dat Iran gereed is Israël op elk moment aan te vallen. Indien Israël zich blijft bemoeien met Iran's pogingen om een stevige militaire voet aan de grond te krijgen in Syrië, dan krijgt de Joodse Staat te maken met overweldigende vergeldingsacties.
Trump lijkt gefrustreerd over Israëlische nederzettingen
Posted on Monday, April 23, 2018
Veel rechtse Israëli's vonden het te mooi om waar te zijn, dat de Amerikaanse president Trump het neder­zettingen­beleid zou steunen. Nu lijkt Trump toch niet gelukkig met de bouw in de nederzettingen, die de Palestijnen zou ergeren.
Tweede duizendtal bomen geplant in onze Olijfgaard
Posted on Monday, April 23, 2018
Op 15 maart werden de eerste 1000 olijfbomen van onze lezers geplant. Gisteren, zondag 22 april, zijn er weer 1000 jonge olijfbomen geplant. De derde aanplant van nog eens 1000 olijfbomen zal in de herfst plaatsvinden tijdens de Joodse feestdagen in september.
Groeten uit Israël: we hebben 900 olijfbomen geplant
Posted on Monday, April 23, 2018
Nadat zondag de redactie gesloten was en we met de deelnemers aan de Israel Heute-Jubileumreis in de Negev-woestijn waren om olijfbomen te planten, begint nu het gewone leven weer. We werden verrast door zware regenbuien op een plaats waar het slechts enkele dagen per jaar regent.
Video: 70 jaar Israël - 300 drones aan de hemel
Posted on Monday, April 23, 2018
De video van vandaag herinnert ons weer aan de indrukwekkende viering van de 70ste Onaf­hanke­lijk­heids­dag van de Staat Israël op de Herzlberg in Jeruzalem. Een van de hoogtepunten waren 300 drones met verlichting die verschillende motieven aan de hemel 'tekenden'.
Niets is vanzelfsprekend, en zeker niet dat de woestijn zal bloeien
Posted on Sunday, April 22, 2018
In de afgelopen zeventig jaar van haar bestaan heeft Israël op de oude Bijbelse grond de akkerbouw opnieuw uitgevonden. Maar het moderne nageslacht van Abraham trof het beloofde land heel wat minder welvarend aan als hun voorvaderen drieduizend jaar geleden.
Video van de dag: Israël is het vaderland van de hoop
Posted on Sunday, April 22, 2018
De Staat Israël heeft een unieke geschiedenis die keer op keer tegenslagen heeft getrotseerd, door het Joodse volk te herenigen met zijn voorouderlijk vaderland in een heldhaftige strijd om de traditie te behouden en moedig verder te gaan in de toekomst.
Islamitische Jihad bedreigt Israëlische soldaten
Posted on Friday, April 20, 2018
Ook deze vrijdag zullen er weer 'demonstraties' plaatsvinden aan de grens met de Gazastrook. De inwoners van de Gazastrook werd gevraagd weer massaal naar het grenshek te lopen. De actie van vandaag kreeg de naam 'protest van gevangenen en martelaren'.
Ceremonie voor Israëls 70e Onafhankelijkheidsdag
Posted on Friday, April 20, 2018
Woensdagavond begon de viering van de 70ste verjaardag van de Staat Israël met de officiële plechtigheid op de Herzlberg in Jeruzalem. Het was een kleurrijk en indrukwekkend evenement. Het hoogtepunt was het ontsteken van de 12 fakkels die de 12 stammen van Israël symboliseren.
De bevolking van Israël groeit langzamer
Posted on Friday, April 20, 2018
Op de 70e Onafhankelijkheidsdag publiceerde het Israëlische Bureau voor de Statistiek actuele bevolkingscijfers: Israël heeft nu 8,842 miljoen inwoners. Tegen de honderdste verjaardag in 2048 zal dit aantal naar verwachting zijn opgelopen tot 15,2 miljoen.
Groeten uit Israël: Onaf­han­ke­lijk­heids­dag was groot feest
Posted on Friday, April 20, 2018
Wat een feest was deze 70ste Onaf­han­ke­lijk­heids­dag! Hier in Israël weet men van feesten. Vuurwerk in tal van plaatsen, een vliegshow boven het strand van Tel Aviv, overal barbecueën in de parken - ondanks de spanningen bij de Gazastrook en in het noorden van het land.
Video van de dag: 70 jaar Israël - typisch Israëlisch
Posted on Friday, April 20, 2018
De video van woensdag ging over de vraag, wat het betekent om een Israëli te zijn. In de video van vandaag krijgen we antwoorden op de vraag met veel voorbeelden van wat het betekent om Israëli te zijn. Maar alsjeblieft, beste lezers, neem de video alstublieft niet te serieus.
Ron Schleifer: Psychologische oorlogsvoering
Posted on Thursday, April 19, 2018
Ron Schleifer doceert het vak ‘psychologische oorlogsvoering’ aan de Universiteit van Ariël. Hij vertelt me dat hij de enige wetenschapper is die zich op dit onderwerp heeft toegelegd. Schleifer is ook de oprichter van het Ariel Research Center for Defense and Communications.
Muziekvideo: Lied bij de Gedenkdag voor gevallenen
Posted on Thursday, April 19, 2018
De Joodse muziekgroep Six13 bracht in 2015 deze emotionele gezongen video 'Chai' ('Leven') uit als eerbetoon aan de Israëlische slachtoffers van oorlog en terreur. Ondanks de tranen en de pijn die we voelen, herinnert dit lied ons aan de echte betekenis van het leven.
Bijbellezingen 21 april: Over roddelen en melaatsheid
Posted on Thursday, April 19, 2018
Melaatsheid, lepra, was een ernstige besmettelijke ziekte die wegens besmettingsgevaar leidde tot uitstoting uit de gemeenschap. Het wordt in verband gebracht met de roddel van Mirjam tegen Mozes; door roddelen stoot je ook iemand uit de gemeenschap.
Video van de dag: De hoop, Wedergeboorte van Israël
Posted on Thursday, April 19, 2018
Op de zeventigste verjaardag van de Staat Israël zien we in deze video de geschiedenis zich ontvouwen door de ogen van een aantal visionairs en de oprichters van Israël, waaronder, Theodor Herzl, Eliezer Ben-Yehoeda, Chaim Weizmann, David Ben-Goerion en Golda Meïr.
Iran toont militaire macht aan noordgrens van Israël
Posted on Wednesday, April 18, 2018
Teheran lijkt zich voor te bereiden op een directe confrontatie met Israël. De militaire invloed van Iran in Syrië neemt toe, er wordt gewerkt aan bewapening en een moderne luchtmacht. Het land wil dit nu gebruiken om doelen binnen de Israëlische Staat aan te vallen.
Kort Nieuws: Gazastrook, Jenin, Westbank
Posted on Wednesday, April 18, 2018
♦ Vijf Palestijnen uit Gaza verhinderd de grens naar Israël over te steken,
♦ Illegale wapenwerkplaats in Jenin leeggehaald,
♦ Gezochte Palestijn opgepakt op de Westbank.
Israël herdenkt gevallenen en viert dan hun overwinning
Posted on Wednesday, April 18, 2018
Vanochtend om 11 uur plaatselijke tijd klonken overal in het land de sirenes, niet wegens een aanval, maar om de 23.646 gevallen soldaten en 3134 slachtoffers van terreur te gedenken. Bijna elke Israëli bleef stilstaan en stopte met alles wat hij deed. Ook het verkeer stopte op straat.
Groeten uit Israël: Dag van gedenken voor dag van vreugde
Posted on Wednesday, April 18, 2018
Een nieuwe dag is begonnen. Een dag van verdriet en vreugde. Het begint met de herinnering aan de vele soldaten en burgers van dit land, die in de oorlogen en de terreur aanslagen gedood zijn en eindigt met het begin van de viering van de 70e Onaf­hanke­lijk­heids­dag van Israël, ons vaderland.
Video van de dag: Wat betekent het een Israëli te zijn?
Posted on Wednesday, April 18, 2018
Israël viert vanavond en morgen Onafhanelijkheidsdag, zijn zeventigste verjaardag. Tienduizenden Israëli's zullen door de straten trekken en feestvieren. Maar wat betekent het, zelf een Israëli te zijn? In deze video wordt uitgelegd wat het betekent om Israëli te zijn.
Een vlag voor elke gevallen militair
Posted on Tuesday, April 17, 2018
Ter gelegenheid van Yom HaZikaron, de herdenking van de gevallen soldaten en slachtoffers van terreur, die vanavond begint, werd maandag de traditionele vlaggenceremonie gehouden op de militaire begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem.
Israël stelt rode lijn voor Rusland, meer vrees voor oorlog
Posted on Tuesday, April 17, 2018
De Israëlische Arutz Sheva radio meldde maandag dat de regering van premier Benjamin Netanyahu Rusland een duidelijke boodschap had gestuurd, dat het zijn geavanceerde S-300 lucht­verdedigings­systeem niet aan het Syrische regime moet verkopen.
PA verzet zich tegen vredesplan zonder Jeruzalem
Posted on Tuesday, April 17, 2018
Husam Zomlot, de gezant van de Palestijnse Autoriteit in Washington, zei maandag dat de Palestijnse Autoriteit (PA) geen Amerikaans vredesplan zal aanvaarden waarin Oost-Jeruzalem en een rechtvaardige oplossing voor het vluchtelingen­probleem niet zijn opgenomen.
UNRWA, de EU en de affaire met de landkaarten
Posted on Tuesday, April 17, 2018
Het nieuwsportaal Arutz Sheva berichtte over het bezoek van EU-commissaris voor Uitbreiding en Europees Nabuurschapsbeleid Johannes Hahn aan scholen van de VN-Organisatie voor hulpverlening en werk (UNRWA) in het Libanese Bedawwi Camp, en constateerde enig gegoochel met landkaarten.
Groeten uit Israël: Dank zij hen bestaat ons land
Posted on Tuesday, April 17, 2018
Vanavond begint de Gedenkdag van de gesneuvelde soldaten en de slachtoffers van de terreur. Al vanaf het begin van de week horen we veel verhalen over mensen die hun leven voor hun land, voor ons, hebben opgeofferd. Op de radio horen we liederen met teksten van gevallen soldaten.
Video van de dag: 12.000 mensen zingen samen
Posted on Tuesday, April 17, 2018
Begin deze maand, de maand van de zeventigste onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël, nodigde onze president Re'uven Rivlin de burgers uit om samen te zingen in de concerthal van Tel Aviv. Het moet een heel bijzondere ervaring zijn geweest.
Palestijnse leiders: Blijf je verzetten en overleef Trump
Posted on Monday, April 16, 2018
Als de Palestijnse Autoriteit gewoon standvastig blijft, zal de Amerikaanse president Donald Trump spoedig verdwijnen en kan het 'vredesproces' weer een volledig anti-Israëlische aangelegenheid worden, zei de gevangen zittende terroristenleider Marwan Barghouti.
De jeugd van Israël is minder zionistisch
Posted on Monday, April 16, 2018
Maar liefst 95 procent van de Israëli's boven de 50 zien zichzelf als zionisten, maar slechts 75 procent van degenen boven de 29 jaar. Bij de orthodoxe Joden ligt dit cijfer nog veel lager. Dit was het resultaat van een onderzoek door de Zionistische Wereldorganisatie.
Scholieren doen verbluffende archeologische vondsten
Posted on Monday, April 16, 2018
Hebben die archeologen er een geintje van gemaakt, door doelbewust oude artefacten neer te leggen op het terrein in noordelijk Israël, waar we helpen met opgravingen? dacht de scholier Yonah. Maar de gouden munt die hij vond was echt.
IsraëlCNN video: Historisch bewijs van Israël
Posted on Monday, April 16, 2018
In dit deel van de serie Focus on Israel vertelt Laurie Cardoza-Moore, voorzitster van de Amerikaanse organisatie Proclaiming Justice to the Nations, over het historische bewijs voor de band van het volk Israël met het land Israël.
Groeten uit Israël: Supermarkten doen goede zaken
Posted on Monday, April 16, 2018
Zo zie ik het weer graag: de zon, een blauwe lucht, en aangename, niet te warme temperaturen. Een paar regels over de naderende Onafhankelijkheidsdag, barbecueën op elke beschikbare plaats, Israëls eerste supermarkt, en orthodoxen rellen weer bij een rekruteringsbureau.
Video van de dag: De wedergeboorte van een natie
Posted on Monday, April 16, 2018
Deze nodigt ons voor op een reis door de opwindende geschiedenis van de wedergeboorte van de Staat Israël, vanaf het laatste Joodse koninkrijk onder koning David, die Jeruzalem tot hoofdstad maakte, via de stichting van de Staat Israël, tot de dag van vandaag.
Iran dreigt om 'Tel Aviv met de grond gelijk maken'
Posted on Sunday, April 15, 2018
Iran wil dat Israël en zijn westerse bondgenoten begrijpen dat als ze zich in Syrië blijven mengen, het de Joodse Staat is die de zwaarste prijs zal betalen. 'Als Israël nog een paar dagen wil overleven, moet het een einde maken aan dit kinderachtige spel', aldus Ali Shirazi.
IDF: 'Iraanse drone was geladen met explosieven'
Posted on Sunday, April 15, 2018
De Iraanse drone, die op 10 februari van dit jaar de Israëlische grens overstak, was geladen met explosieven, maakte het Israëlische leger vrijdagavond bekend. Uit onderzoek van het leger bleek dat de drone op weg was naar een terreuraanslag tegen Israël.
Tunnel ontdekt onder Israëlisch grondgebied
Posted on Sunday, April 15, 2018
Het Israëlische leger heeft een terreurtunnel van Hamas ontdekt en geneutraliseerd. Hij was bijzonder lang en goed gebouwd. Hij was aangesloten op het tunnelnetwerk in de Gazastrook en liep onder Israëlisch grondgebied in het district Sha'ar Hanegev.
Israëlische soldaat overlijdt door ongeluk met tank
Posted on Sunday, April 15, 2018
Een Israëlische militair is zaterdag om het leven gekomen tijdens een routineprocedure bij de Egyptische grens. De tank waarin hij zich bevond gleed van de weg, waardoor een projectiel ontplofte, wat leidde tot de dood van de soldaat. Drie andere militairen raakten gewond.
Groeten uit Israël: Al 70 jaar vechten voor bestaansrecht
Posted on Sunday, April 15, 2018
Een nieuwe week is begonnen, waarin we de 70ste Onaf­hanke­lijk­heids­dag van de Staat Israël zullen vieren. Maar eerst herdenken we de gevallen soldaten en de slachtoffers van terreur. De kranten schrijven over hun geschiedenissen, en over een mogelijke reactie op de aanval in Syrië.
Video van de dag: Israël van de woestijn tot de stad
Posted on Sunday, April 15, 2018
Deze week vieren we de 70ste verjaardag van de Staat Israël. Daarom kiezen we voor de komende dagen video's, die de prestaties en de schoonheid van dit land laten zien. Deze video geeft ons een prachtig overzicht van de diversiteit van dit land.
Israel Heute reisgroep liep ‘Mars van het leven’
Posted on Friday, April 13, 2018
Donderdag 12 april nam een groep deelnemers aan de Israel Heute reis naar Polen deel aan de ‘Mars van het leven’. Dat was niet gemakkelijk. Het bezoek aan Auschwitz wordt bij elke stap moeilijker.
Bijbellezingen 14 april: Een heilig volk voor God
Posted on Friday, April 13, 2018
Op deze shabbat lezen we iets over Gods doel met zijn volk: een heilig, apart gezet volk voor Hem te zijn door naar Hem te luisteren en voor Hem vrucht te dragen.
Muziekvideo: Klaaglied bij de Holocaust
Posted on Friday, April 13, 2018
Vandaag geen vrolijk of bekend lied, maar een klaaglied bij Yom HaShoah, de Israëlische herdenking van de Holocaust. Psalm 22, die begint met 'Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?' (Eli, Eli, lama asavtani in het Hebreeuws) is altijd de uitroep van de Jood onder dwang geweest.
Groeten uit Israël: 70ste Onafhankelijkheidsdag nadert
Posted on Friday, April 13, 2018
De eerste week na de Pesachweek is al weer voorbij. We leven u tussen twee gedenkdagen met ongelofelijke en ook verdrietige geschiedenissen, die straks eindigen met uitbundige vreugde over de oprichting van de Staat Israël op de 70ste Onafhankelijkheidsdag.
Video van de dag: Israël wordt 70
Posted on Friday, April 13, 2018
Over vijf dagen, op 18 april, begint 's avonds de 70e verjaardag van de Staat Israël. Veel video's werden bij deze gelegenheid uitgebracht. De video van vandaag toont ons enkele mijlpalen in de 70-jarige geschiedenis van de nog jonge Joodse Staat.
Kort nieuws: Gaza, Vredesplan, Syrië, gifgas, Iran
Posted on Thursday, April 12, 2018
♦ Stelling van Hamas aangevallen als reactie op een explosief,
♦ Het Amerikaanse vredesplan nadert zijn voltooiing,
♦ Arabische sociale media prijzen Israël voor aanval in Syrië
♦ Syrië dreigt Israël in geval het wordt aangevallen,
♦ Israël: Aanval van Iran gaat ten koste van regime-Assad
Israël gedenkt slachtoffers van de Holocaust
Posted on Thursday, April 12, 2018
Vandaag is het Yom HaShoah, de Israëlische gedenkdag aan de Holocaust. Om 10 uur lokale tijd kwam het hele land twee minuten tot stilstand. De officiële herden­kings­plechtig­heid vond plaats in het Yad Vashem Holocaust Memorial in Jeruzalem.
Israel Heute reisgroep in Polen bezocht POLIN museum
Posted on Thursday, April 12, 2018
Gisteren bezocht de groep samen met Anat en Aviel Schneider en Daniela Epstein het POLIN Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden. Het museum is in april 2013 geopend en bevindt zich direct tegenover het Gedenkteken voor de Helden van het getto van Warschau.
Mark Twains droom, een reisverslag uit 1867
Posted on Thursday, April 12, 2018
In mei 2009 gaf Benjamin Netanyahu zijn gastheer Barack Obama een boek cadeau: ‘The Innocents Abroad’ van Mark Twain. De Amerikaanse auteur had dit reisverslag in het kader van zijn wereldreis in 1867 geschreven. Het hoogte­punt van die reis was zijn tocht door het heilige land.
Groeten uit Israël: Yom HaShoah, dag van gedenken
Posted on Thursday, April 12, 2018
Om 10 uur lokale tijd loeien vandaag de sirenes overal en het hele land zal 2 minuten stilstaan. Een paar woorden en gedachten over de huidige gedenkdag aan de Holocaust, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël: het wordt warmer.
Video: Twee minuten waarin een heel land stil stond
Posted on Thursday, April 12, 2018
Om 10 uur plaatselijke tijd klonken de sirenes twee minuten lang in het hele land ter nagedachtenis aan de 6 miljoen Joden die door de nazi's waren vermoord. Het dagelijks leven kwam twee minuten tot stilstand. Twee minuten ter nagedachtenis van de slachtoffers.
Israël in hoogste alarmfase nu Iran dreigt met aanval
Posted on Wednesday, April 11, 2018
De Israëlische strijdkrachten zijn in de hoogste alarmfase nadat Iran dreigde vergeldingsmaatregelen te nemen nadat maandagochtend vroeg de luchtmachtbasis T-4 in Centraal-Syrië werd gebombardeerd. De zou een hoofdkwartier zijn voor Iraanse drones die het Syrische regime steunen.
Twee video's veroorzaken onrust over gedrag soldaten
Posted on Wednesday, April 11, 2018
Twee video's uit het grensgebied van de Gazastrook hebben de afgelopen dagen veel discussies veroorzaakt. Vooral de eerste, die laat zien hoe Israëlische soldaten juichen wanneer een Arabier bij het grenshek wordt neerge­schoten, zorgde vooral in de buitenlandse media voor krantenkoppen.
Polenreis Israel Heute: weinig over van Joods verleden
Posted on Wednesday, April 11, 2018
Met 30 deelnemers is zondag de reis van Israel Heute – de oorspronkelijke Duitstalige uitgave van Israel Today – naar Joods Polen begonnen. Vóór de Holocaust woonden er 3 miljoen Joden in Polen. Er is bijna niets overgebleven van het Joodse verleden in Warschau
Groeten uit Israël: Holocaust-herdenking Yom HaShoah
Posted on Wednesday, April 11, 2018
Voordat hij eindelijk afscheid nam, heeft de winter gisteren nog één keer alles gegeven wat hij had. Een paar woorden en gedachten over Yom HaShoah, de gedenkdag aan de Holocaust, een project hierover op de school van mijn zoon, en natuurlijk het weer in Israël: de zon keert terug.
Video van de dag: 600 Holocaust-overlevenden zingen
Posted on Wednesday, April 11, 2018
Donderdag 12 april is het Yom HaShoa, de Israëlische herdenking van de moord op 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de herdenking is er dit jaar een heel bijzonder project: 600 overlevenden en hun nakomelingen zingen samen het lied 'Chai', Leven.
Arabische steun voor Israël tegen Gaza op sociale media
Posted on Tuesday, April 10, 2018
Hamas wist dat het, door tienduizenden Palestijnen naar de grens te sturen om met geweld het veiligheidshek te doorbreken, in de media punten zou scoren tegen Israël, dat zich moest verdedigen. Maar velen in de Arabische wereld legden de schuld precies daar waar die behoort: bij Hamas,.
De vredesindustrie ontwricht het land
Posted on Tuesday, April 10, 2018
Israël is altijd een geliefd doel geweest voor buitenlanders die er de maatschappij willen ontwrichten. In dit opzicht loopt het New Israel Fund (NIF) voorop. Het stelt zich ten doel Israël te veranderen in wat zij verstaat onder een ‘progressieve staat’, oftewel een niet-Joodse Staat.
Groeten uit Israël: Dode Gazanen belangrijker dan dode Syriërs?
Posted on Tuesday, April 10, 2018
Het regent, zelfs hard, misschien wel voor het laatst voor de zomer. Een paar regels over de schijnheiligheid van het Internationale Gerechtshof in Den Haag, dat zich wel druk maakt over Israël maar niet over Syrië, een pro-Palestijnse demonstratie in Berlijn, en het weer in Israël.
Video: Vlag voor Israëls 70ste Onafhankelijkheidsdag
Posted on Tuesday, April 10, 2018
Wie deze dagen over Jeruzalem heen zou vliegen, kan de enorme Israëlische vlag niet ontgaan, die ter gelegenheid van de zeventigste onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël op het dak van de ambtswoning van de Israëlische president is gespannen.
Israël reageert op explosieven aan grenshek met Gaza
Posted on Monday, April 09, 2018
Maandagochtend vroeg heeft de Israëlische luchtmacht een stelling van Hamas in het noorden van Gaza aangevallen. De aanval was een reactie op het plaatsen van twee geïmproviseerde explosieven bij het hek van de Gazastrook door drie Palestijnen die daarvoor de grens waren overgestoken.
Opperrabbijn: Israël moet meer ingrijpen in Syrië
Posted on Monday, April 09, 2018
De Israëlische opperrabbijn Rabbi Yitzchak Yosef heeft er zondag bij de regering van premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen, er niet voor terug te deinzen om de onschuldige burgers van Syrië te beschermen tegen de aanhoudende bloedbaden door hun eigen regering.
IsraëlCNN video: De waarheid over Jeruzalem
Posted on Monday, April 09, 2018
In deze videoclip legt Danny Ayalon uit waarom president Trump de belofte doet om de Amerikaanse ambassade te verhuizen naar Jeruzalem, de hoofdstad van Israël. Dit besluit is gegrondvest op de historische, religieuze, culturele en fysieke band van de Joden met hun hoofdstad
Groeten uit Israël: Diepvriesbrood en huurfietsen
Posted on Monday, April 09, 2018
Toen ik gisteren de redactie verliet, was het buiten bewolkt en veel koeler dan de laatste dagen. Een paar regels over diepgevroren brood voor de dag na Pesach, waar de klanten niet blij mee zijn, Chinese fietsen te huur in de steden, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Met de kameel bij de Dode Zee
Posted on Monday, April 09, 2018
Deze video brengt ons opnieuw naar de Dode Zee. Daar kunt je de woestijn niet alleen te voet of met de fiets verkennen, maar ook op een kameel. Deze dieren kunnen lang overleven zonder waterbron en hebben zich daardoor optimaal aangepast aan de omstandigheden in de woestijn.
Lieberman: Hamas betaalt demonstranten bij grenshek
Posted on Sunday, April 08, 2018
Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft vrijdag Hamas de schuld gegeven van de hernieuwde onrust bij het grenshek in de Gazastrook. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn negen inwoners van Gaza gedood door schoten van het Israëlische leger.
Gedode Palestijnse 'journalist' bestuurde een drone
Posted on Sunday, April 08, 2018
Als je in leven wilt blijven tijdens een gewapende confrontatie, kun je waarschijnlijk beter geen drone lanceren boven de hoofden van militairen. Blijkbaar heeft de Palestijnse Arabier, die tijdens botsingen langs het veiligheidshek van Gaza werd gedood, daar niet aan gedacht.
Palestijnen: VN niet geloofwaardig, wegens veto's VS
Posted on Sunday, April 08, 2018
Voor de Palestijnen heeft de Verenigde Naties alle geloofwaardigheid verloren, omdat het Amerika in staat stelt te voorkomen dat de Palestijnen tijd verspillen met zinloze (en ongefundeerde) veroordelingen van Israël door er hun veto's over uit te spreken.
Hamas laat Gaza-betogers de nazi-vlag voeren
Posted on Sunday, April 08, 2018
In de meeste westerse staten wordt een demonstratie met nazi-symbolen nauwelijks een 'vreedzame' demonstratie genoemd. Waarom gebruiken de internationale reguliere media dergelijke woorden in hun berichten over de demonstraties langs de grens van de Gazastrook?
Israëlische burger verhindert aanval met mes
Posted on Sunday, April 08, 2018
Een Israëlische burger is er vandaag in geslaagd een mesaanval te verhinderen. Het incident gebeurde kort na 13 uur plaatselijke tijd bij een tankstation bij het kruispunt Mishor Adumim bij de stad Ma'aleh Adumim. De terrorist is zwaar gewond in het ziekenhuis opgenomen.
IsraëlCNN video: Archeologisch bewijs van Israël
Posted on Sunday, April 08, 2018
In dit deel van de serie Focus on Israel vertelt Laurie Cardoza-Moore, voorzitster van de Amerikaanse organisatie Proclaiming Justice to the Nations, over het archeologische bewijs voor de band van het volk Israël met het land Israël, zoals opgravingen op de Golanhoogten en in de Stad van David.
Groeten uit Israël: President eregast bij Mimoena-feest
Posted on Sunday, April 08, 2018
Ze zijn voorbij, de feestdagen, de lange schoolvakantie, het eten van matzes. Een paar regels over te veel calorieën, het bakken van matziot, het mimoena-feest, rokende autobanden in de Gazastrook, het feestelijke mei-nummer van het Israel Today magazine, en het weer in Israël.
Video van de dag: Kennedy gedenkteken, Jeruzalem
Posted on Sunday, April 08, 2018
De video van vandaag neemt ons mee de bergen van Jeruzalem in naar 'Yad Kennedy', het Herdenkings­monument van Kennedy. Het is een monument dat ter nagedachtenis aan de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy in 1966 werd gebouwd.
Het Lege Graf, een archeologisch onderzoek
Posted on Friday, April 06, 2018
Forensische bewijzen voor het bestaan van Jezus zullen wel nooit worden gevonden. Maar hiermee is niet gezegd dat Hij niet geleefd zou hebben. Het bekende tijdschrift National Geographic ging op archeologisch onderzoek in de Jeruzalemse Grafkerk.
Bijbellezingen 6 april: God vraagt gehoorzaamheid
Posted on Friday, April 06, 2018
Op deze shabbat lezen we over de ernstige gevolgen die het kan hebben, wanneer iemand zich laat leiden door eigen enthousiasme of eigen plannen, in plaats naar Gods verordeningen te handelen, en over de komst van de grote Priester die de levitische priesters vervangt.
Muziekvideo: Pesachlied Vehie she'amda
Posted on Friday, April 06, 2018
Het Pesachlied Vehie she'amdah, dat wordt gezongen als onderdeel van de hagadah, de liturgie van de Pesachviering , verhaalt hoe in elke generatie mensen tegen het Joodse volk opstonden. 'Maar de Heilige redde ons uit hun handen', zo besluit het lied.
Aanval op Israëlisch marineschip verijdeld
Posted on Thursday, April 05, 2018
Het Israëlische leger maakte woensdag bekend, dat de Israëlische veiligheidstroepen op 12 maart een poging van Palestijnse vissers om een marineschip met raketten aan te vallen en bemanningsleden te ontvoeren, hebben kunnen verhinderen.
Israël CNN film: De Andere Kant van het Kruis
Posted on Thursday, April 05, 2018
Een verbazingwekkende documentaire video over Jezus, gemaakt vanuit een Israëlisch Joods gezichtspunt. Onder orthodoxe Joden maakt iemand zich verdacht, indien hij iets positiefs zegt over Jezus, uit vrees voor assimilatie of afval van het Joodse geloof.
Netanyahu neemt even pauze op de Golanhoogten
Posted on Thursday, April 05, 2018
Na een moeilijke tijd met veel ondervragingen en het drama rond de uitwijzing van illegale immigranten maakten premier Benjamin Netanyahu met zijn vrouw Sara en zijn zonen Yair en Avner gebruik van de Pesachweek om een uitstapje naar de Golanhoogten te maken.
Groeten uit Israël: Gazastrook gehuld in zwarte rook?
Posted on Thursday, April 05, 2018
Het eind van de Pesachweek nadert. Na de tweede feestdag mag weer gezuurd brod worden gegeten. Een paar regels over het mimoenafeest en mufletas, wie staan er op de hoofdfoto, brandende autobanden vrijdag in de Gazastrook, en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de dag: Zingen in de Kibboets Ein Gev
Posted on Thursday, April 05, 2018
Mensen in Israël zingen graag. Het Hebreeuwse lied heeft een heel bijzondere plaats in het dagelijks leven. Je kunt de hele geschiedenis van Israël alleen met zijn liederen ervaren. Met elkaar zingen is erg populair. Niet alleen wordt er op het podium gezongen, maar het hele publiek zingt enthousiast mee.
Wordt Israëls sociale kloof geleidelijk kleiner?
Posted on Wednesday, April 04, 2018
Velen in Israël zijn van mening dat de foto links een getrouwe weergave is van de verandering die Israëlisch links heeft ondergaan. Hij werd genomen op de laatste zaterdag van maart, nadat Israël met succes de massale infiltratiepoging uit Gaza had verhinderd.
500 nieuwe woningen in Samaria als antwoord op moord
Posted on Wednesday, April 04, 2018
De minister van Sport en Cultuur Miri Regev kondigde tijdens een receptie van het district Samaria aan dat de bouw van 500 nieuwe woningen in de nederzetting Har Bracha onmiddellijk na Onafhankelijkheidsdag zal worden goedgekeurd.
Pesachwonder: Orthodoxe Jood droomt van Jezus
Posted on Wednesday, April 04, 2018
Terwijl we de dood van Jezus als vervulling van Pesach gedenken, vieren we ook het wonder van de opstanding, Gods grote verlossing waardoor wij vanuit de slavernij in de vrijheid komen. De getuigenis van de orthodoxe Jood Yonatan Perry is hiervan een actueel voorbeeld.
Groeten uit Israël: Wat doen we met 40.000 illegalen?
Posted on Wednesday, April 04, 2018
We zijn bijna aan het eind van de Pesachweek, ik heb wel weer trek in gewooon brood. De straten zijn nog leeg, veel mensen gaan dagjes uit. We weten in Israël nog steeds geen raad met de 40.000 Afrikaanse illegalen, een dilemma tussen criminaliteit aanpakken en menswaardige behandeling.
Video van de dag: Berg Arbel bij het Meer van Galilea
Posted on Wednesday, April 04, 2018
De video van vandaag brengt ons naar het noorden, naar de rand van het Meer van Galilea. Daar verheft zich de berg Arbel. Hij ligt op ongeveer 4 kilometer van het meer en biedt, met een hoogte van 188 meter, een geweldig uitzicht op het meer en de Golanhoogten.
Waarom vrijdag 16 Palestijnen zijn gedood in Gaza
Posted on Tuesday, April 03, 2018
Afgelopen vrijdag was de vooravond van Pesach, en herdacht bijna elke Israëlische Joodse familie een van de meest fundamentele gebeurtenissen in de Bijbel - de Exodus uit Egypte. Afgelopen vrijdag was ook een klassiek voorbeeld van dodelijke Palestijnse propaganda.
Zigzagbeleid rond de illegale Afrikaanse immigranten
Posted on Tuesday, April 03, 2018
Maandag werd bericht over een oplossing voor het vluchtelingen­probleem in Israël. Er was een akkoord gesloten met de vluchtelingenhulporganisatie van de Verenigde Naties. Na sterke kritiek werd dinsdag besloten deze afspraak te heroverwegen.
Toekomstige Saoedische koning positief tegenover Israël
Posted on Tuesday, April 03, 2018
Israël en Saoedi-Arabië hebben nog geen officiële diplomatieke betrekkingen, maar deze week leek Prins Mohammed bin Salman, de toekomstige vorst van het olierijke koninkrijk, de Joodse Staat officieus te erkennen in uitlatingen voor de Amerikaanse media.
Groeten uit Israël: Grillen, een 'nationale sport'
Posted on Tuesday, April 03, 2018
Van mij mag het wel Pesach blijven. Een paar regels over de Machane Yehoeda markt in de vroege ochtend, waar dagelijks enorme hoeveelheden fruit en groente worden aangevoerd, en over geliefde doelen voor uitstapjes tijdens de Pesachweek zoals de vele nationale parken.
Video van de dag: Pesachvakantie in de natuur
Posted on Tuesday, April 03, 2018
We zitten in de week van Pesach, in het Hebreeuws heet dit 'Chol HaMo'ed'. De kinderen hebben vakantie en veel volwassenen nemen deze week ook vakantie. Sinds het begin van het Pesachfeest hebben meer dan 200.000 mensen geprofiteerd van het aangename weer voor uitstapjes in de natuur.
Na druk van buitenaf nu ook druk van binnenuit
Posted on Monday, April 02, 2018
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft zondag bevestigd, dat de lichamen van de terroristen die vrijdag zijn gedood, niet naar de Gazastrook zullen worden overgebracht. Een dergelijke actie zal alleen plaatsvinden in ruil voor de stoffelijke resten van twee gesneuvelde Joodse soldaten.
Amerikaanse ambassadeur ontvangt priesterzegen
Posted on Monday, April 02, 2018
Tienduizenden gelovige Joden zijn maandagochtend naar het plein voor de Westelijke Muur in Jeruzalem gekomen om de priesterzegen van de Kohanim (Joodse priesters) te ontvangen. Deze traditionele zegen wordt daar elk jaar op hoge feestdagen uitgesproken.
Gaza is zelf verantwoordelijk voor leed
Posted on Monday, April 02, 2018
Er is eindelijk sprake van een zekere doorbraak in het vredesproces in het Midden-Oosten. Hoewel het misschien niet het soort doorbraak is waarop de internationale gemeenschap had gehoopt, biedt het mogelijkheden om een echt vredesproces op gang te helpen.
Netanyahu doet kritiek van Erdogan af als 1 April-grap
Posted on Monday, April 02, 2018
Turkije heeft vrijdag Israël scherp bekritiseerd vanwege zijn acties aan de grens met de Gazastrook. Premier Netanyahu wees Turkije op zijn eigen gedrag: Koerden bombarderen, Noord-Cyprus bezetten, steun aan terroristen, en noemde het een 1 April grap.
Groeten uit Israël: waar gaan we dit jaar met vakantie?
Posted on Monday, April 02, 2018
Je kunt merken dat het deze week Pesach is, we zaten met slechts drie passagiers in de bus. Een paar regels over vakantie op de stille stranden bij het Meer van Galilea, de nog onbenutte toeristische mogelijkheden van Tiberias, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Jeruzalem vanuit de lucht
Posted on Monday, April 02, 2018
De video van vandaag is een gloednieuwe video van Jeruzalem, onze hoofdstad. Het begint met uitzicht op de zogenaamde Gan HaPa'amon (Liberty Bell Park), het Vrijheidsklok Park, rechts daarvan zien we het oude stadsdeel Yemin Moshe.
Trump: Arabieren, kalmeer over doden bij Gazagrens
Posted on Sunday, April 01, 2018
President Donald Trump van de VS heeft afgelopen weekeinde zijn ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, opdracht gegeven een resolutie van de Veiligheidsraad te blokkeren waarin Israël de schuld wordt gegeven van de Palestijnse doden tijdens de rellen in de Gazastrook.
30.000 bij de grens - Heeft Hamas zijn doel bereikt?
Posted on Sunday, April 01, 2018
Ongeveer 30.000 inwoners van de Gazastrook naderden vrijdag het grenshek met Israël om te demonstreren. Het Israëlische leger had de burgers van de Gazastrook gewaarschuwd het grenshek niet te naderen, wat zij toch deden, met 17 doden en veel gewonden als gevolg.
Israël CNN video: Bijbels bewijs voor Israël
Posted on Sunday, April 01, 2018
In dit deel van de serie Focus on Israel vertelt Laurie Cardoza-Moore, voorzitster van de Amerikaanse organisatie Proclaiming Justice to the Nations, over het Bijbelse bewijs voor de band van het volk Israël met het land Israël. Zelfs de Koran bevestigt deze band op twee plaatsen.
'Israëlische vliegtuigen snuffelden in Iraanse luchtruim'
Posted on Sunday, April 01, 2018
Israëlische gevechtsvliegtuigen zouden volgens Arabische media onlangs over Syrië en Irak het Iraanse luchtruim zijn binnengevlogen en in verschillende grote Iraanse steden naar doelwitten hebben gekeken, volgens de Koeweitse krant Al-Jarida.
Groeten uit Israël: Hamas maakt propaganda met doden
Posted on Sunday, April 01, 2018
De stad leek wel leeg, toen ik vanochtend uit de bus stapte. Een paar woorden over het weer, dat goed in de war is, de sederavond bij mij thuis en een blik op de gebeurtenissen in de Gazastrook, die verlopen lijken zoals Hamas die bedoeld had, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Vrede gaat door de maag
Posted on Sunday, April 01, 2018
Bijna iedereen houdt van een goede maaltijd en de gezelligheid die dat met zich meebrengt, en natuurlijk van de goede gesprekken met vrienden rond de eettafel. Eten verbindt mensen. Dit is nu precies het uitgangspunt van een groep Joodse, islamitische en christelijke koks.