March 2018

Een Messiaanse Jood in het Witte Huis
Posted on Friday, March 30, 2018
Iedereen in Israël weet intussen hoeveel steun het land van wedergeboren christenen krijgt. Ook een president in het Witte Huis, die de evangelische beweging welgezind is, is niets nieuws. Maar Israël heeft helaas een grens getrokken tussen evangelische christenen en hun Messiaans-Joodse broeders.
Muziekvideo: Pesachlied Dayenoe, Genoeg voor ons
Posted on Friday, March 30, 2018
'Dayenoe' is een al duizend jaar oud vrolijk Pesachlied, dat in vijftien regels Gods grote daden tijdens de Uittocht bezingt, steeds gevolgd door 'Dayenoe' , dat 'Dit zou voor ons genoeg zijn' betekent. In deze video laat Boys Town Jerusalem zijn eigen, wat verkorte, versie van dit lied horen.
Bijbellezingen 30 maart: Pesach en Paasfeest
Posted on Friday, March 30, 2018
Op deze shabbat van Pesach, de uittocht uit Egypte, lezen we gedeelten over de instelling van het feest van de ongezuurde broden, de eerste viering ervan in het land Israël, en de viering van Pesach door Jezus en zijn leerlingen waardoor het een nieuwe betekenis kreeg.
Groeten uit Israël: Wij wensen u goede feestdagen
Posted on Friday, March 30, 2018
Vrijdagavond zitten we aan een feestelijke tafel en vieren we de Sederavond, de avond van het Pesachfeest. We lezen voor uit de Haggadah en denken aan de uittocht uit Egypte. In Gaza heeft men de 'Mars van de Terugkeer' aangekondigd, waarbij duizenden naar het grenshek zullen lpen.
Video: Wat betekent 'Palestina' op oude landkaarten?
Posted on Friday, March 30, 2018
Oude landkaarten laten zien dat 'Palestina' van oudsher wordt gebruikt als een geografische term, niet als de naam van een natie of staat. In deze video zien we hoe kaarten uit de tijd ver voor de PLO de waarheid van de Joodse band met het land laten zien.
Netanyahu bedankt VS voor verlagen van steun aan PA
Posted on Thursday, March 29, 2018
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de regering van president Trump bedankt, omdat deze de Taylor Force Act heeft aangenomen, die de Amerikaanse financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit sterk vermindert, omdat met dit geld terreur wordt bevorderd.
Duitsland en Israël strijden om plaats in Veiligheidsraad
Posted on Thursday, March 29, 2018
Duitsland wil weer een plaats in de Veiligheidsraad. Maar Israël wil dat ook, voor het eerst, en zal met Duitsland en België om de felbegeerde zetel strijden. De Amerikanen steunen deze wens van de Israëli's. Wegens de kandidatuur van Duitsland zijn de kansen voor Israël niet zo goed.
Boycotactie tegen Israëlische serie Fauda bij Netflix
Posted on Thursday, March 29, 2018
BDS, de beweging die zich inzet voor een boycot van Israël, bemoeit zich nu ook met de televisie en heeft volgens berichten in de media de video­streaming­dienst Netflix gevraagd de succesvolle Israëlische serie Fauda uit het programma te verwijderen.
Rabbijn gelooft dat Trump Derde Tempel zal bouwen
Posted on Thursday, March 29, 2018
De onverdeelde steun van de Amerikaanse president Donald Trump voor de Joodse Staat en zijn openlijke erkenning van Jeruzalem als hoofdstad hebben veel Israëliërs enthousiast gemaakt. Een rabbijn gelooft dat hij een grote rol zal spelen bij de bouw van de Derde Tempel.
Groeten uit Israël: wat doen we aan voedselverspilling?
Posted on Thursday, March 29, 2018
Het weer is in de war. Terwijl gisteren kou en regen werd verwacht, werd het erg warm, en vandaag werd het koud en het regent. Een paar woorden over een zandstorm, de voorbereidingen en inkopen voor Pesach, en hou voorkom je als consument verspilling van voedsel.
Video: Een dag in het leven van een Israëlische boer
Posted on Thursday, March 29, 2018
Deze video brengt ons naar het zuiden, naar de Arava-woestijn. Daar leren we Nir kennen, een boer die in de moshav Idan, ten zuiden van de Dode Zee aubergines verbouwt. Hij vertelt wat het betekent om hier boer te zijn en hoe juist de woestijn een plaats is die geen waterprobleem heeft.
IDF waarschuwt inwoners Gaza voor mars naar grens
Posted on Wednesday, March 28, 2018
Het Israëlische leger waarschuwt in een Arabischtalige video de inwoners van de Gazastrook tegen deelname aan de zogenaamde 'Mars van Terugkeer' op vrijdag. Gevreesd wordt dat Hamas de chaos zal uitbuiten om terroristen Israël binnen te smokkelen.
Gaza: het Singapore van het Midden-Oosten?
Posted on Wednesday, March 28, 2018
Herhaaldelijk spreken Israëlische en Arabische politici over hun droom om van de Gazastrook een soort ‘Singapore van het Midden-Oosten’ te maken. Deze landstrook van 360 vierkante kilometer en 1,8 miljoen inwoners moet een economisch bloeiende oase worden.
Palestijnse vrouwen mogen ook terroristen zijn
Posted on Wednesday, March 28, 2018
In de Palestijnse Autoriteit genieten vrouwen dezelfde rechten als mannen, ook als het om terreurdaden gaat. Dit 'feit' werd enige tijd geleden geprezen door de secretaris van de Palestijnse leider Machmoud Abbas tijdens een ceremonie op 'Internationale Vrouwendag'.
Pech: Germania-vliegtuig botst met EL AL-vliegtuig
Posted on Wednesday, March 28, 2018
Een Duits-Israëlische ontmoeting van een iets ander soort gebeurde woensdagochtend op de luchthaven Ben Goerion. Een Duits vliegtuig van de maatschappij Germania had een licht botsing met een Israëlisch vliegtuig van EL AL. Schade:enkele miljoenen shekels.
Groeten uit Israël: Liever in Israëlische cel dan in Gaza?
Posted on Wednesday, March 28, 2018
Het was goed dat ik vandaag met de auto ben gegaan, hij is mooi schoon geregend. Een paar regels over de regen, het afkondigen van weer een droog jaar het benutten van regenwater en afvalwater, drie opgepakte hongerige militanten uit Gaza, en de miljoenenloop vrijdag.
Video van de dag: Zonsopgang aan de kust van Tel Aviv
Posted on Wednesday, March 28, 2018
De video van vandaag brengt ons weer een keer naar Tel Aviv. Het is vroeg in de ochtend, de zon gaat net op, een nieuwe dag begint. Binnenkort zullen het strand en de straten van Tel Aviv weer gevuld zijn. Laat u inspireren door de ochtend-impressies van Tel Aviv.
Drie Israël binnengedrongen terroristen gearresteerd
Posted on Tuesday, March 27, 2018
Soldaten van het Israëlische leger hebben dinsdagochtend nabij de legerbasis Tze'elim drie Arabische terroristen gearresteerd nadat zij vanuit de Gazastrook Israël 20 kilometer waren binnengedrongen. Ze waren bewapend met granaten en messen
Politie speurt naar illegale Palestijnse arbeiders
Posted on Tuesday, March 27, 2018
De Israëlische politie is zaterdag begonnen met de zogenaamde 'Operatie Biur Chametz'. Ongeveer 2.300 grenswachten, vrijwilligers en politieagenten hebben in Israël binnen de groene lijn gezocht naar Palestijnse arbeiders die zich illegaal in Israël ophouden.
'Olijfbomen in de woestijn? Dat heeft toch geen zin!'
Posted on Tuesday, March 27, 2018
Onlangs ontvingen we een e-mail van een lezer die zich afvroeg waarom we juist in de woestijn olijfbomen planten. Hij schreef dat er geen water was en dat het project geldverspilling was. 'Dat heeft geen zin,' meende deze lezer... Wat? Natuurlijk heeft het zin!
Duitse minister: Palestijnen, breek geen bruggen af
Posted on Tuesday, March 27, 2018
De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas brengt zijn eerste bezoek aan het Midden-Oosten. Voor zijn ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu, sprak hij maandag in Ramallah met de Palestijnse leider Machmoud Abbas.
Groeten uit Israël: Netanyahu's verhoord over Bezeq
Posted on Tuesday, March 27, 2018
Ook vandaag blijft het zomers weer, de komende dagen kan er wat regen vallen. Een paar regels over charoset, marror en het verhoor van de familie Netanyahu over 'Dossier 4000', telefoonmaatschappij Bezeq, en het bezoek van de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.
Video: VS ambassadeur bakt matzes voor Pesach
Posted on Tuesday, March 27, 2018
Over drie dagen begint in de avond Pesach. In de Pesachweek eten we geen gezuurd (gerezen) voedsel, in plaats van brood eten we matzes. Vele gemeenten zijn in de laatste dagen samengekomen om gezamenlijk matzes te bakken. Ambassadeur David Friedman hielp een handje mee.
Bewoners van Amona naar nieuwe nederzetting Amichai
Posted on Monday, March 26, 2018
Na 14 maanden wachten is het eindelijk zover. Vandaag verhuizen 30 families, die in februari 2017 verdreven werden uit hun nederzetting Amona en sindsdien ondergebracht waren in een hostel in Ofra, naar de nieuwe nederzetting Amichai, waar een nieuw huis op hen wacht.
Pesachoffer ceremonie dit jaar nabij de Tempelberg
Posted on Monday, March 26, 2018
Religieuze Joodse facties zeggen dat ze steeds dichter bij de realisatie van de Derde Tempel komen. Het recentste bewijs hiervan is de toestemming van de politie om een Pesachoffer ceremonie te houden op slechts tientallen meters van de plaats waar ooit de Tweede Tempel stond.
Normalisering relatie met Israël is 'tegen de islam'
Posted on Monday, March 26, 2018
De Raad van religieuze geleerden en docenten van Beit Al-Mukdas (het Tempelberg-complex) in Jeru­zalem heeft gewaarschuwd voor een normalisering van de betrekkingen met Israël, of 'bezetting', zoals Israël in de verklaring van de Raad werd genoemd.
Arabisch zwijgen na erkennen vernietiging kernreactor
Posted on Monday, March 26, 2018
Vorige week heeft Israël openlijk toegegeven, dat het in 2007 een kernreactor in aanbouw in Syrië heeft vernietigd, voordat deze in bedrijf kon worden gesteld. In feite wisten ze dat al in Israël, maar nu was het officieel. Maar de Arabische pers zweeg er in alle talen over.
Groeten uit Israël: Raketbeschieting bleek vals alarm
Posted on Monday, March 26, 2018
Sinds gisteren is het weer donker, als ik in de vroege ochtend het huis verlaat Een paar regels over een woningbrand in Be'er Sheva en een groot aantal Iron Dome afweerraketten, die voor niets de lucht in werden geschoten na een vals alarm, dat de mensen in het zuiden naar de schuilkelders stuurde.
Video van de dag: Oudbouw en nieuwbouw in Tel Aviv
Posted on Monday, March 26, 2018
We hebben u al veel video's van Tel Aviv laten zien. Dit keer is er geen strand te zien met de beroemde kustlijn, de boulevard en het oude Jaffa op de achtergrond, maar de stad met zijn vele oude Bauhaus huizen, de nieuwe moderne wolkenkrabbers en de groene bomen ertussen.
Trump haalt weer vriend van Israël naar het Witte Huis
Posted on Sunday, March 25, 2018
De Amerikaanse president Donald Tromp heeft donderdag weer een wijziging in de staf van het Witte Huis bekend gemaakt, die wijst op de voorbereiding van een verandering in het Midden-Oostenbeleid in het voordeel van Israël. John Bolton wordt de nieuwe Nationale Veiligheidsadviseur
Israël onderzoekt Facebook's schending privacywetten
Posted on Sunday, March 25, 2018
Israël heeft vorige week – evenals verscheidene andere landen - een openbaar onderzoek ingesteld naar de schending door Facebook van lokale privacywetten door de overdracht van persoonsgegevens van Facebook aan Cambridge Analytica, die ze illegaal gebruikte.
VN-Mensen­rechten­raad veroordeelt Israël vijf keer
Posted on Sunday, March 25, 2018
Dit weekeinde heeft de VN-Mensen­rechten­raad zijn jaarlijkse bijeenkomst van een maand in Genève op de gebruikelijke manier afgesloten: de als anti-Israëlisch bekend staande VN-organisatie nam zaterdagavond vijf resoluties tegen Israël aan.
Israël CNN video: Christelijk antisemitisme
Posted on Sunday, March 25, 2018
In deel 3 van de serie Focus on Israel vertelt Laurie Cardoza-Moore, voorzitster van de Amerikaanse organisatie Proclaiming Justice to the Nations, over het toenemende antisemitisme en de resten van de vervangingstheologie in de christelijke kerken.
Groeten uit Israël: Camera ziet uw telefoon in de auto
Posted on Sunday, March 25, 2018
De temperatuur is bij ons in Modi'in wel 15 graden gedaald, en dat blijft nog even zo. Een paar regels over lange files wegens een van de vele ongelukken, camera's die ook in de auto kunnen kijken, zaterdag is het Pesach, en recepten die je van matzes kunt maken.
Video van de dag: Modderloop Tel Aviv 2018
Posted on Sunday, March 25, 2018
Ongeveer een week geleden werd in Tel Aviv de traditionele 'Modderloop' gehouden. Dit modderige plezier, waarin men tal van kundernissen moest overwinnen, vond plaats in het Yarkonpark en werd gestart door de burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai.
Jeruzalem is paraat voor de feestdagen
Posted on Friday, March 23, 2018
De aanslagen van de afgelopen dagen, waarbij drie Israëli's werden vermoord, hebben geleid tot verscherping van de veiligheids­maatregelen in Jeruzalem. Er is veel meer grenspolitie te zien in de Oude Stad en op pleinen met veel mensen, zoals de Machane Jehoeda Markt.
Israël en VAR namen deel aan grote luchtmachtoefening
Posted on Friday, March 23, 2018
De luchtmachten van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël namen, samen met de luchtmachten van Griekenland, de VS, Groot-Brittannië, Cyprus en Italië, afgelopen week deel aan de jaarlijkse Iniohos-luchtmachtoefening in Griekenland.
Bijbellezingen 24 maart: Jezus onze Hogepriester
Posted on Friday, March 23, 2018
Op deze shabbat lezen we gedeelten over de inwijding van de hogepriester Aharon en zijn zonen als priesters, gehoorzaamheid is beter dan offers, en het eeuwige hogepriesterschap van Jezus, Gods Zoon, op basis van een beter verbond.
Muziekvideo: Mah nishtana, wat verschilt deze avond?
Posted on Friday, March 23, 2018
'Mah nistanah', 'Wat verschilt deze avond van alle avonden?' is een bekend lied uit de Hagadah, de liturgie voor Sederavond, de avond waarmee het Pesachfeest begint, de viering van de Uittocht uit het Egyptische slavenhuis.
Groeten uit Israël: Ook hier begint de zomertijd
Posted on Friday, March 23, 2018
Wanneer u een van de heetste plaatsen in Israël wilt bezoeken, kom dan naar ons in Modi'n. En het wordt nog warmer. Een paar regels over de extreem lange rit naar huis van onze zoon door een demonstratie van orthodoxe Joden, het komende Pesachfeest, en de zomertijd.
Video van de dag: Israël gaat voorop bij waterrecycling
Posted on Friday, March 23, 2018
Vroeger was water in Israël schaars. Vandaag heeft Israël geen waterprobleem meer, maar is wereldwijd een leider op het gebied van water geworden door de ontwikkeling van oplossingen zoals geavanceerde waterfiltratiesystemen, ontziltingsinstallaties en druppelinstallaties.
Regering-Trump waarschuwt Palestijns leiderschap
Posted on Thursday, March 22, 2018
Het geduld van Washington met de leiding van de Palestijnse Autoriteit is bijna op. Sinds president Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, zijn de Amerikaans-Palestijnse betrekkingen op zijn zachtst gezegd gespannen geweest.
Boekrollen uit Qumran Palestijns cultureel erfgoed?
Posted on Thursday, March 22, 2018
De Palestijnen zijn dol op UNESCO. Sinds het begin van hun lidmaatschap in 2011, hebben ze een aantal successen geboekt en is een aantal belangrijke Bijbelse en culturele sites door de UNESCO aan hen toegewezen. Nu azen ze op de Dode Zeerollen.
Acht maanden gevangenisstraf voor Ahed Tamimi
Posted on Thursday, March 22, 2018
De militaire rechtbank in Ofer veroordeelde woensdag de 17-jarige Ahed Tamimi tot acht maanden gevangenisstraf. Zij werd beschuldigd van het slaan en schoppen van twee Israëlische soldaten in haar dorp Nabi Saleh. Ze kreeg ook een boete van 5000 shekel (1200 euro).
Groeten uit Israël: Vakantieschool in de Pesachvakantie
Posted on Thursday, March 22, 2018
Het is zomer, geen lente, maar zomer. Anders kan ik dit weer nauwelijks noemen. Een paar woorden over de (lange) Pesachvakantie en de Vakantieschool, scheiding van geslachten in trams en bussen, en een mooie rit in de elektrische bus. En het weer: het wordt heet.
Video van de dag: 'Voorjaars­schoon­maak' van de Muur
Posted on Thursday, March 22, 2018
Het is weer zover. Elk half jaar, voor het Joodse Nieuwjaar en voor Pesach, worden duizenden briefjes, die de bezoekers van de Westelijke Muur in de scheuren van de muur hebben geschoven, door medewerkers van de Muur verzameld en vervolgens begraven op de Olijfberg.
Israël erkent vernietigen Syrische kernreactor
Posted on Wednesday, March 21, 2018
Na meer dan tien jaar staat de Israëlische militaire censuur de publicatie toe van details over de vernietiging van de kerncentrale in Syrië. Nu geeft Israël officieel toe dat het de aanval in 2007 heeft uitgevoerd. Maar de publicatie is ongetwijfeld ook bedoeld als waarschuwing voor Iran.
'Bureaucratie vertraagt verhuizing ambassade VS niet'
Posted on Wednesday, March 21, 2018
Volgens een nieuwsbericht van Channel2 News zou de geplande verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem in gevaar komen door bureaucratie. Minister Kachlon van Financiën stelde in een tweet de Amerikanen gerust.
Kloof PA-Hamas groter dan ooit na nieuwe sancties
Posted on Wednesday, March 21, 2018
De Palestijnse leider Machmoud Abbas is van plan een reeks nieuwe sancties goed te keuren tegen Hamas, die hij verantwoordelijk heeft gesteld voor de aanslag op de Palestijnse premier Rami Hamdallah. Het zal de werkloosheid en armoede in de Gazastrook verergeren.
Zuid-Afrika heeft toch Israëls water-expertise nodig
Posted on Wednesday, March 21, 2018
De Zuid-Afrikaanse regering is blijkbaar gedwongen om, geconfronteerd met een apocalyptisch scenario, nederig terug te komen op haar voortdurende negatieve houding tegenover Israël. De miljoenenstad Kaapstad dreigt min of meer zonder water te komen.
Groeten uit Israël: We wisten toch al van die reactor?
Posted on Wednesday, March 21, 2018
Op de radio wordt vandaag over maar één onderwerp gesproken, een operatie die al 10½ jaar geleden plaats had en de naam 'Mechoetz LaKoefsa' kreeg, 'Outside the Box'. Maar eigenlijk wist iedereen al wat er toen gebeurde. Het weer: helder en een beetje warmer. Wegens de Pesachvakantie wordt het standseizoen al snel geopend.
Video van de dag: De rode rotsen van het Timnadal
Posted on Wednesday, March 21, 2018
Gisteren konden we in Tel Aviv een door mensenhanden gemaakt 'landschap' van glas en beton bewonderen, vandaag zien we weer een kunstwerk van de natuur, en wel de Timna vallei in het zuiden van Israël, op slechts ongeveer 30 kilometer afstand van de stad Eilat.
Abbas noemt VS ambassadeur 'zoon van een hond'
Posted on Tuesday, March 20, 2018
De Palestijnse leider Machmoud Abbas noemde maandag de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman een 'zoon van een hond'. Hij verwerpt de kritiek van de ambassadeur dat hij de terreuraanslagen van de afgelopen dagen niet heeft veroordeeld.
Mijnen worden geruimd bij doopplaats Qasr al Yahud
Posted on Tuesday, March 20, 2018
Israël is dinsdag begonnen met het ruimen van landmijnen bij de doopplaats Qasr al Yahud, nabij Jericho en de Dode Zee, waar Jezus zou zijn gedoopt door Johannes de Doper. Hiervoor wordt een oppervlakte van ongeveer een miljoen vierkante meter doorzocht.
Acht Arabieren gearresteerd wegens nalatigheid
Posted on Tuesday, March 20, 2018
De politie heeft maandag acht Arabieren gearresteerd, die worden ervan beschuldigd van nalatigheid. Zij zagen de gebeurtenissen op de plaats van de aanval, maar hadden niets gedaan om de mesaanval van zondag te verhinderen, waarbij Adiel Coleman werd vermoord.
Wie genadig is met de wrede, is wreed voor de barmhartige
Posted on Tuesday, March 20, 2018
Er is opwinding ontstaan over de longtransplantatie die de Palestijnse diplomaat Seab Erekat zou ondergaan in een Israëlisch ziekenhuis. Erekat, Israëls gezworen vijand, had de chotspe om te vragen om een Joodse donorlong die hem kon redden van longfibrose, een dodelijke aandoening.
Groeten uit Israël: Doorgaan met leven na de aanslagen
Posted on Tuesday, March 20, 2018
Vandaag is het ook officieel lente. Een paar regels over ons dagelijkse leven in de schaduw van terreur. Leven we hier werkelijk zoals de mensen in Europa? Of doen we net alsof, om onze kinderen te beschermen? Het weer: het wordt iets minder warm.
Video van de dag: Tel Aviv in de nachtelijke uren
Posted on Tuesday, March 20, 2018
Net als gisteren toont de video van vandaag ons op een heel bijzondere manier de stad Tel Aviv. Dit keer in de nachtelijke uren. Dit uitzicht op de skyline van de stad met nachtelijke verlichting verandert het glas en beton van de hoogbouw tot een kunstwerk.
Terrorist steekt vader van vier kinderen in Jeruzalem
Posted on Monday, March 19, 2018
Zondagmiddag had in de Oude Stad van Jeruzalem weer een aanslag plaats. Een terrorist verwondde de 32-jarige Adiel Coleman zo zwaar met meerdere messteken, dat de artsen na enkele uren zijn dood moesten vaststellen. Hij laat een vrouw en vier kleine kinderen achter.
Elor Azaria mag vervroegd naar huis op 10 mei
Posted on Monday, March 19, 2018
Elor Azaria, die tot 14 maanden gevangenisstraf is veroordeeld wegens doodslag op een reeds uitgeschakelde terrorist, ziet op zijn verzoek zijn straf met een-derde verminderd en mag op 10 mei terugkeren naar het huis van zijn ouders.
Machmoud Abbas verwelkomt vrijgelaten terrorist
Posted on Monday, March 19, 2018
Vorige week werd de terrorist Rajaei Haddad na twintig jaar vrijgelaten uit de gevangenis en in Oost-Jeruzalem feestelijk ontvangen door honderden mensen. Ook de Palestijnse leider Machmoud Abbas bereidde de terrorist een warme ontvangst.
Palestijnse omstanders wilden helpen na aanslag
Posted on Monday, March 19, 2018
Terwijl vrijdag op de Westbank een jonge Palestijnse Arabier inreed op Israëlische soldaten, waardoor twee van hen stierven en twee zwaar gewond raakten, deed een groepje Palestijnse omstanders hun best om de gewonde soldaten te helpen en een vervolgaanval te voorkomen.
ICNN video: Tel Hai, waar je de geschiedenis voelt
Posted on Monday, March 19, 2018
Tel Hai, in het uiterste noorden van Israël, is één van de vier originele Joodse nederzettingen in Galilea. Zonder de vastberadenheid van de pioniers van begin vorige eeuw om alle ontberingen te doorstaan zou het huidige Galilea nooit een deel zijn geworden van het huidige Israël.
Groeten uit Israël: Vrees voor een golf van geweld
Posted on Monday, March 19, 2018
Waarom ben ik toch met een trui en een jas aan van huis gegaan, terwijl het zo warm wordt? Een paar woorden en gedachten over het verdrietige begin van de nieuwe week, met weer een slachtoffer, een in een lange reeks. Bestaat er dan geen middel om de terroristen te stoppen?
Video van de dag: Dromen worden werkelijk in Tel Aviv
Posted on Monday, March 19, 2018
De video van vandaag toont ons de stad Tel Aviv vanuit een iets ander perspectief. Dit keer zonder het strand en de prachtige boulevard. De video toont de stad met zijn vele, deels indrukwekkende hoogbouw, alsof het een kunstwerk van steen en glas is.
Twee Israëlische militairen gedood door terreuraanval
Posted on Sunday, March 18, 2018
Vrijdagmiddag heeft in Samaria een auto-aanval plaatsgevonden, waarbij twee Israëlische militairen op slag dood waren en twee andere ernstig gewond raakten. De Palestijnse dader handelde op eigen initiatief, 100 dagen na Trump's erkenning van Jeruzalem als hoofdstad.
Israël reageert op explosieven aan het grenshek
Posted on Sunday, March 18, 2018
Zaterdag is voor de tweede keer binnen een week een explosief tot ontploffing gebracht aan het grenshek van de Gazastrook. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Als reactie zou de Israëlische luchtmacht doelen van Hamas-in het centrum van de Gazastrook hebben aangevallen.
Israëlisch leger verhindert herbouw terreurtunnel
Posted on Sunday, March 18, 2018
Het Israëlische leger heeft zondag voor de tweede keer een terreurtunnel van Hamas vernield, die al tijdens de Gaza-oorlog in 2014 was vernield, nadat Hamas was begonnen met de herbouw van de tunnel. Een tweede tunnel werd vernietigd tijdens een luchtaanval.
Israel CNN video: Nachtelijk bezoek aan Jozef's graf
Posted on Sunday, March 18, 2018
Het graf van aartsvader Jozef ligt in de Bijbelse stad Shechem (Nablus) op de Westbank. Hoewel het graf van Jozef een erkende historische en Bijbelse plaats is, mag het Joodse volk deze slechts één keer per maand bezoeken, midden in de nacht, begeleid door het Israëlische leger.
Groeten uit Israël: Onrust verwacht tijdens feestdagen
Posted on Sunday, March 18, 2018
De nieuwe week begint verdrietig. Ik was vrijdag net klaar met schrijven toen ik de eerste berichten over een auto-aanval in Samaria hoorde. Op de radio werd vanochtend over de gespannen situatie in de komende weken gesproken. Het weer is prima, het wordt zeer warm.
Video van de dag: Ondergronds station in Jeruzalem
Posted on Sunday, March 18, 2018
We zullen nog wat geduld moeten hebben tot de eerste sneltrein tussen Tel Aviv en Jeruzalem voor het eerst het nieuwe ondergrondse station van Jeruzalem binnenrijdt. Eigenlijk zou de lijn binnen twee weken in gebruik worden genomen, maar het station van Jeruzalem is al bijna klaar.
Israël bestookt Gaza na bomexplosie tegen soldaten
Posted on Friday, March 16, 2018
Palestijnse terroristen lieten donderdag bij het veiligheidshek rond Gaza een bom exploderen toen een IDF-patrouille naderde. Bij de explosie raakten geen Israëli's gewond. Israël reageerde snel en woedend met een beschieting van diverse Hamas-installaties..
Israël op de 11e plaats onder de gelukkigste landen
Posted on Friday, March 16, 2018
Het World Happiness Report, dat landen rangschikt op basis van criteria als bruto binnenlands product, maatschappelijke ondersteuning, gezonde levensverwachting, sociale vrijheid, vrijgevigheid en de aanwezigheid van corruptie, heeft Israël opnieuw op de elfde plaats gezet.
Legerradio wil de shabbat meer gaan respecteren
Posted on Friday, March 16, 2018
Galei Zahal, de Israëlische legerradio, wil vanaf nu proberen de shabbat meer gaan respecteren, zei de chef van het radiostation Shimon Alkabetz, die sinds augustus in functie is, in een interview met het nieuwsportaal van de Times of Israel.
Muziekvideo: Yevarechecha, vrolijke klezmermuziek
Posted on Friday, March 16, 2018
Vandaag weer een paar vrolijke bekende melodieën, uitgevoerd op viool en klarinet door het bekende klezmer-orkest Yevarechecha.
Bijbellezingen 17 maart: De betekenis van de offers
Posted on Friday, March 16, 2018
Op deze shabbat Wayikra lezen we drie gedeelten die betrekking hebben op de offerdienst. Zondigen is niet goedkoop, maar God vergeeft wie echt berouw heeft, leerden deze offers. Al die offers waren een voorafschaduwing van Jezus' verzoenend offer.
Groeten uit Israël: Wat zijn artiesten toch duur!
Posted on Friday, March 16, 2018
De laatste week is weer omgevlogen, het is al weer vrijdag, de shabbat staat voor de deur. Een paar regels over drie gesloten pretparken, terwijl de feestdagen naderen, vertraging bij de bouw van de sneltram in Tel Aviv, en peperdure artiesten tijdens Onafhankelijkheidsdag.
Video van de dag: Marokkaans eten in Israël
Posted on Friday, March 16, 2018
De Marokkaanse keuken is een vast onderdeel van de Israëlische eetcultuur, er zijn in het hele land veel goede restaurants die Marokkaanse gerechten aanbieden. De video van vandaag laat ons kennismaken met een aantal van deze klassieke restaurants.
Trump vermindert, Merkel vergroot steun aan UNRWA
Posted on Thursday, March 15, 2018
Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump de betalingen aan UNRWA heeft gehalveerd, zijn de Duitse betalingen aan de VN-organisatie voor Palestijnse Vluchtelingen tijdens het bewind van kanselier Merkel verhoogd van 3 miljoen euro in 2003 tot 80 miljoen euro in 2017.
Duizend olijfbomen geplant – De woestijn wordt groen
Posted on Thursday, March 15, 2018
Vandaag zijn we begonnen met het planten van de eerste duizend olijfbomen in onze olijvengaarde, in het zuiden van de Negevwoestijn. Enkele van onze Israel Today medewerkers zijn hiervoor naar de Negev gereden, om te plaatste mee te werken.
Geen mobiele telefonie bij grens met de Gazastrook
Posted on Thursday, March 15, 2018
'Dit nummer is momenteel niet bereikbaar,' is waar­schijn­lijk het meest gehoorde bericht dat je krijgt wanneer je iemand probeert te bereiken met een mobiele telefoon die zich in het westen van de Negev bij de grens met de Gazastrook bevindt.
Amerikaanse en Israëlische militairen oefenen samen
Posted on Thursday, March 15, 2018
Deze weken wordt de grote tweejaarlijkse gezamenlijke oefening van Amerikaanse en Israëlische militairen gehouden, waarover u gisteren heeft kunnen lezen. Vandaag twee video's, met een oefening in een mock-up dorp en zwaar militair materieel.
Israël CNN video: Made in Israel, medische uitvindingen
Posted on Thursday, March 15, 2018
Gordon Robertson brengt een aantal Israëlische medische doorbraken onder uw aandacht. Zoals kanker- en diabetes behandeling, een technologie om blinde mensen te helpen zien en kreupele mensen te laten lopen.
Groeten uit Israël: Slechts 6 shekel er bij voor ouderen
Posted on Thursday, March 15, 2018
Gisteren hebben we thuis besloten, de zomer- en winterkleren te wisselen. We zijn van plan, onze airconditioning de komende zomer zo weinig mogelijk te gebruiken; stroom is duur. En waarom krijgen de ministers een flinke loonsverhoging en krijgen onze bejaarden slechts 6 shekel er bij?
Video van de dag: De jachthaven van Ashkelon
Posted on Thursday, March 15, 2018
Gisteren konden we de jachthaven van Tel Aviv bewonderen. De video van vandaag brengt ons verder naar het zuiden, naar Ashkelon. Ook daar vind je een mooie jachthaven, de 'Ashkelon-Marina'. Het is zelfs een van de grootste jachthavencomplexen in het Midden-Oosten.
Geboortecijfer stijgt weer in Israël
Posted on Wednesday, March 14, 2018
De geboortecijfers over het jaar 2016 laten zien dat in de Joodse Staat 181.405 baby's werden geboren, een stijging van 92 procent ten opzichte van 1980. Van deze baby's werd 73,9 procent geboren bij Joodse vrouwen, 23,2 procent bij 73,9% Arabische vrouwen.
Grote Israëlisch-Amerikaanse militaire oefening
Posted on Wednesday, March 14, 2018
Israël en de VS houden deze week een grote tweejaarlijkse militaire oefening, die de naam Juniper Cobra kreeg, 12 dagen duurt en zich richt op een strijd op meerdere fronten. Er nemen 2000 IDF militairen en 2500 Amerikaanse mariniers aan deel.
Elor Azaria verzoekt om vervroegde vrijlating
Posted on Wednesday, March 14, 2018
Het militaire tribunaal in Tel Aviv debatteert woensdag over een verzoek van soldaat Elor Azaria om vervroegd uit de gevangenis te worden vrijgelaten. Azaria werd veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf nadat hij in 2016 een reeds overweldigde en op de grond liggende terrorist doodschoot.
Israel CNN video: Laat Joden wonen in oude Joodse wijk
Posted on Wednesday, March 14, 2018
In deze video maken we kennis met Daniel Luria en de organisatie Ateret Cohanim. In wat nu een Arabische wijk van Oost-Jeruzalem is, ruim een eeuw geleden een door Jemenitische Joden bewoond dorp, kopen zij gebouwen om die weer door Joden te laten bewonen.
Groeten uit Israël: Geen verkiezingen, iedereen gelukkig
Posted on Wednesday, March 14, 2018
Het besluit is gevallen: er komen geen verkiezingen in juni, maar pas, zoals gepland, in november 2019. Waartoe diende al die drukte? Alles lijkt nu weer in orde, Pesach kan komen. Volgende week begint de zomertijd, het weer wordt warm en zonnig.
Video van de dag: De jachthaven van Tel Aviv
Posted on Wednesday, March 14, 2018
Nadat we de afgelopen twee dagen de prachtige stranden ten zuiden (Bat Yam) en ten noorden (Netanya) van Tel Aviv konden bewonderen, brengt de video van vandaag ons weer naar Tel Aviv zelf, met opnamen van de jachthaven en de 'skyline' van de stad.
Bomaanslag op Palestijnse premier in de Gazastrook
Posted on Tuesday, March 13, 2018
De premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, was dinsdagochtend bij een bezoek aan de Gazastrook het doelwit van een bomaanslag. Zeven veiligheidsagenten raakten licht gewond, Hamdallah zelf bleef ongedeerd.
Gelijke rechten voor iedereen – ook op de Tempelberg
Posted on Tuesday, March 13, 2018
Na de moord op twee grenswachten op het Tempelplein met binnengesmokkelde vuurwapens werden bij de ingangen metaaldetectors geplaatst. Na rellen werden die verwijderd - behalve bij de Mugrabi poort, die Joden en toeristen gebruiken. Is dit discriminatie?
Israël blij met ontmoeting van Trump en Noord-Korea
Posted on Tuesday, March 13, 2018
Tot verrassing van een ieder die geloofde dat de Amerikaanse president Donald Trump op een gewapend conflict met Noord-Korea afkoerste, heeft hij een uitnodiging aanvaard om de Noord-Koreaanse leiders te ontmoeten.
Meeting Point Jerusalem, een unieke kans
Posted on Tuesday, March 13, 2018
Meeting Point JLM is de juiste plaats voor degenen die behoefte hebben aan dieper inzicht in wat er in Israël gebeurt. Om de conflicten in het Midden-Oosten te begrijpen moet je rekening houden met de geschiedenis en de geopolitieke, sociale en geestelijke situatie van Israël.
Groeten uit Israël: Is uw beveiligde ruimte in orde?
Posted on Tuesday, March 13, 2018
Is dat nodig? Moeten we deze zomer echt naar de stembus? Een paar regels over mogelijk verkiezingen, een extra vakantiedag, een landelijke oefening als voorbereiding op een mogelijke raketaanval, herinnering aan de Gaza-oorlog, de Dag van de Goede Daden, en het weer voor vandaag.
Video van de dag: Badplaats Netanya
Posted on Tuesday, March 13, 2018
Ook de video van vandaag presenteert een alternatief voor de stranden van Tel Aviv. Gisteren konden we het prachtige strand van Bat Yam ten zuiden van Tel Aviv bewonderen, vandaag krijgen we een indruk van het strand van de stad Netanya, dit keer ten noorden van Tel Aviv.
Wil Hamas weer zelfmoordaanslagen plegen?
Posted on Monday, March 12, 2018
Een artikel op de website van de militaire arm van de terreurorganisatie Hamas herdenkt de dodelijke zelfmoordaanslagen op twee bussen van lijn 18 in Jeruzalem, 22 jaar geleden. De schrijver noemt daarbij de mogelijkheid van nieuwe aanslagen.
'Trump's Midden-Oosten Vredesplan is bijna gereed'
Posted on Monday, March 12, 2018
Geheel volgens zijn karakter is de Amerikaanse president Donald Trump van plan een radicaal andere benadering te volgen bij het bemiddelen voor vrede tussen Israël en de Palestijnse Arabieren. Hij zou daarin specifieke oplossingen voor specifieke problemen aandragen.
Poetin probeert de Joden de schuld te geven
Posted on Monday, March 12, 2018
Te midden van een lopend onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen, zei de Russische president Vladimir Poetin dat het hem 'niets kon schelen', en probeert hij ook aan Joden de schuld te geven..
Is dit Facebook het ware gezicht van de Labourpartij?
Posted on Monday, March 12, 2018
De leider van de Britse Labourpartij, Jeremy Corbyn, wordt opnieuw beschuldigd van antisemitisme. Corbyn zou tot aan zijn eerste weken als leider van de Britse Labourpartij hebben deelgenomen aan een geheime antisemitische Facebook-groep.
Groeten uit Israël: Moeten we hiermee winnen?
Posted on Monday, March 12, 2018
Ook vanochtend was het frisjes, toen ik in Jeruzalem uit de bus stapte. Een paar woorden en gedachten over de regeringscrisis en eventuele verkiezingen al in juni, het opmerkelijke Israëlische lied voor het Eurovisie Songfestival, herinneringen aan 1999 en natuurlijk het weer voor vandaag.
Video van de dag: Het strand in Bat Yam
Posted on Monday, March 12, 2018
Het is bijna lente, de temperaturen stijgen. Langzaam maar zeker kunt u zich voorbereiden op het nieuwe strandseizoen. Maar het hoeft niet altijd Tel Aviv te zijn. Ook de stad Bat Yam, gelegen ten zuiden van Jaffa, heeft een prachtig strand met boulevard.
Diplomaten bezoeken grensgebied met Gazastrook
Posted on Sunday, March 11, 2018
Ongeveer 70 diplomaten hebben vorige week een excursie gemaakt naar het grensgebied van Gaza om hen te helpen de situatie aan de zuidelijke grens van Israël te begrijpen en een beeld te krijgen van de dreiging van de terreurtunnels van Hamas en de Iraanse inmenging in de Gazastrook.
Video over vrouwelijke soldaten al weer snel verwijderd
Posted on Sunday, March 11, 2018
Afgelopen donderdag publiceerde de Israëlische luchtmacht op haar Facebook-pagina op de Internationale Vrouwendag een video over vrouwelijke soldaten bij de luchtmacht. Maar al een paar uur later gaf het Israëlische leger opdracht de video te verwijderen.
Groeten uit Israël: Compromis of verkiezingen?
Posted on Sunday, March 11, 2018
Toen ik vanochtend rond 6 uur van huis ging, dacht ik dat ik mijn jas wel thuis kon laten, maar met 10 graden was het In Jeruzalem toch fris. Ik woon hier schitterend, een natuurgebied op 50 meter afstand. En komen er verkiezingen, of bereikt men een compromis over de Dienstplichtwet?
Video van de dag: windmolens op de bergrug Gilboa
Posted on Sunday, March 11, 2018
Deze video brengt ons naar het noorden, naar Gilboa, een bergrug in de vlakte van Jizreël. Dit is een bijzonder mooie omgeving. Vooral bij de turbines van het windpark zou men de indruk kunnen krijgen ergens in West Europa te zijn, waar veel van deze windturbines staan.
Israëlische artsen redden Syrische vrouw en haar baby
Posted on Friday, March 09, 2018
Artsen van het Rambam Medisch Centrum in Haifa hebben het leven gered van een Syrische vrouw en haar baby. Vanwege een complicatie tijdens haar zwangerschap kreeg ze van Syrische artsen te horen dat ze moest beslissen wie zou overleven, zij of de baby.
Bijbellezingen 10 maart: De betekenis van het heiligdom
Posted on Friday, March 09, 2018
Op deze shabbat lezen we in Exodus over het maken van de tabernakel en de voorwerpen die er in staan en de priesterkleding, in 1 Koningen over de voorwerpen in de tempel van Salomo, en in de brief aan de Hebreeën gaat het over de zinnebeeldige betekenis van het heiligdom.
Muziekvideo: Zo klonk de lier uit Davids dagen
Posted on Friday, March 09, 2018
De 'lier van Har Megiddo' is een instrument, geëtst op een ivoren plaquette die werd ontdekt bij de opgravingen in de oude stad Megiddo. Omdat ik benieuwd was hoe dit instrument klinkt, heb ik er een replica van gemaakt en dat bespeel ik in deze video.
Groeten uit Israël: Jeruzalemse Marathon gelopen
Posted on Friday, March 09, 2018
Het is gisteravond koeler geworden. Daarvoor was het nevelig door zand dat de woestijnwind meevoerde. Ondanks de demonstratie van orthodoxe Joden ben ik gisteren thuis gekomen. En vandaag wordt in Jeruzalem de marathon gelopen, met rond de 35.000 deelnemers.
Video van de dag: Vrouwen in Israël
Posted on Friday, March 09, 2018
Gisteren was het Internationale Vrouwendag. De video van vandaag geeft ons een aantal interessante feiten over de vrouwen in Israël. Weet u dat Israëlische vrouwen gemiddeld 84,3 jaar oud zijn, waardoor ze wat betreft levensverwachting tot de top 10 behoren?
Rechtervleugel sterker bij vroegtijdige verkiezingen
Posted on Thursday, March 08, 2018
Als de diverse coalitiepartners hun dreigementen uitvoeren om de regering-Netanyahu te verlaten door voor een motie van wantrouwen van de oppositie te stemmen, blijkt uit opiniepeilingen dat de rechtse partij Likoed alleen maar baat zal hebben bij vervroegde verkiezingen.
Erkenning van Jeruzalem: te mooi om waar te zijn
Posted on Thursday, March 08, 2018
Het is alweer bijna twee maanden geleden dat president Trump op 6 december jl. officieel erkende dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, en dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zal verhuizen. Met of zonder die erkenning was Jeruzalem natuurlijk allang de hoofdstad van Israël.
Frankrijk: Trump had Jeruzalem niet moeten erkennen
Posted on Thursday, March 08, 2018
De Franse president Emmanuel Macron hekelde de Amerikaanse president Donald Trump omdat deze recent openlijk erkende wat voor iedereen overduidelijk is: dat Jeruzalem de hoofdstad van de Staat Israël is. Hij meent dat de VS geen vredesbemiddelaar meer kan zijn.
Groeten uit Israël: Weer verkeersinfarct in Jeruzalem?
Posted on Thursday, March 08, 2018
Het was vanochtend om 6 uur al warm. Er staat ons een hete dag te wachten, en niet alleen wegens het warme weer. Jeruzalem kan vandaag door nieuwe demonstraties van de orthodoxe Jeruzalemse Groep van de overleden rabbijn Auerbach weer van de buitenwereld worden afgesloten.
Video van de dag: De Knesset, Jeruzalem
Posted on Thursday, March 08, 2018
De video van vandaag toont ons het complex rond het Israëlische parlement, de Knesset. We zien ook het gebouw van het Hooggerechtshof en het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zich tegenover het Hooggerechtshof bevindt, eveneens in de stadswijk Givat Ram.
Wil Benjamin Netanyahu nieuwe verkiezingen?
Posted on Wednesday, March 07, 2018
De Israëlische regering verkeert in crisis. De reden hiervoor is de eis van de orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom van minister van Volksgezondheid Ya'akov Litzman om een wetsvoorstel over de dienstplicht door te drukken vóór de beraadslagingen over de rijksbegroting van 2019.
Iran verdrievoudigt productie van raketten
Posted on Wednesday, March 07, 2018
Het Iraanse staatspersbureau Fars berichtte woensdag, dat de Iraanse regering zijn productie van raketten heeft verdrievoudigd. Hoewel Iran veel vijanden heeft in het Midden-Oosten, vormt er maar één land een echte militaire hindernis voor Teheran's dromen van hegemonie: Israël.
Rabbi: We zijn niet homofoob, niet bang voor LGBT-trend
Posted on Wednesday, March 07, 2018
'Wij zijn moedige mensen – en we zijn niet bang voor de LGBT-trend', zei een prominente rechtse rabbijn in een toespraak op een bijeenkomst van een factie binnen de partij Het Joodse Huis van minister Naftali Bennett. De meest seculiere Israëli's reageerden meteen woedend.
Postzegels: 50 jaar Israëlische televisie
Posted on Wednesday, March 07, 2018
Israël heeft begin februari een postzegel uitgegeven, gewijd aan het 50-jarig bestaan van de (vorig jaar opgeheven) Israëlische televisie, meldt de Israëlische Filatelistische Dienst. Op de zegel staan de logo's van diverse televisieshows afgebeeld.
Groeten uit Israël: Het TV-gebouw, vergane glorie
Posted on Wednesday, March 07, 2018
Het was nog koel, toen ik vanochtend tegen 6 uur van huis ging, maar het wordt steeds warmer. Een paar verdrietige gedachten bij het passeren van het oude gebouw van de oude Israëlische televisie, en alle veranderingen en bouwactiviteiten in Jeruzalem.
Video van de dag: Edith Wolfson Park, Tel Aviv
Posted on Wednesday, March 07, 2018
De video van vandaag toont ons opnieuw het Edith Wolfson Park in het zuidwesten van Tel Aviv. Het park werd gebouwd in 1976 en ligt op een 57 meter hoge heuvel, het hoogste punt in Tel Aviv. Daarom heeft u een goed uitzicht over de stad en de zee.
VN-klacht over minder steun negeert echte problemen
Posted on Tuesday, March 06, 2018
Het hoofd van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) klaagde deze week, dat het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om te bezuinigen op de financiering de organisatie had verlamd. Is hier sprake van wanbeheer?
Minister Kachlon: Begroting aannemen of wij vertrekken
Posted on Tuesday, March 06, 2018
Minister van Financiën Moshe Kachlon dreigde dinsdag tijdens een factiebijeenkomst van zijn Koelanoepartij de regering te verlaten, als de nieuwe begroting niet voor Pesach wordt goedgekeurd. Een orthodoxe partij eist eerst vrijstelling van dienst voor Torahstudenten.
'Brits koningshuis keert terug uit “ballingschap”'
Posted on Tuesday, March 06, 2018
Tot nu toe heeft geen enkel lid van het Britse koningshuis een officieel bezoek aan Israël gebracht. Maar nu komt deze ‘ballingschap’ tot een einde, door het bezoek van Prins William, de kleinzoon van de koningin en tweede in de lijn voor de troonsopvolging.
Trump mogelijk naar opening Amerikaanse ambassade
Posted on Tuesday, March 06, 2018
De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag tijdens een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis gezegd dat hij eventueel naar Israël komt om de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem bij te wonen.
Planten van olijfbomen uitgesteld tot tweede helft maart
Posted on Tuesday, March 06, 2018
De aanplant van de olijfbomen van onze lezers was gepland voor deze week. Vanwege logistieke en weersom­stan­dig­heden zijn we echter helaas genoodzaakt om deze aanplant met 2 weken uit te stellen. De eerste aanplant zal – Deo Volente – plaatsvinden tussen 14 en 16 maart.
Groeten uit Israël: We zijn weer terug in het land
Posted on Tuesday, March 06, 2018
Na de koudeschok in Duitsland ben ik weer snel gewend aan de lekkere warme temperatuur van Israël, waar het de komende dagen nog warmer wordt. De toegang naar Jeruzalem is in een grote bouwput veranderd, en de winkels herinneren ons aan het komende Pesachfeest.
Video van de dag: Israëlische natuurreservaten
Posted on Tuesday, March 06, 2018
Israël is een klein land, maar heeft toch veel te bieden. De natuur is ook indrukwekkend. Je vindt er valleien, woestijnen, bergen en de zee, dat alles is aanwezig in Israël. De video van vandaag toont ons tien van de mooiste natuurgebieden van Israël.
Gemeubileerd appartement voor familie moordenaar
Posted on Monday, March 05, 2018
De schaamteloze aanmoediging van terroristisch geweld door de Palestijnse Autoriteit gaat onverminderd door. In januari vermoordden Hamas-terroristen rabbi Raziel Shevach, vader van zes jonge kinderen, die zeer geliefd was in zijn kleine Joodse gemeenschap in Samaria.
Paul Julius Reuter, oprichter van het persbureau
Posted on Monday, March 05, 2018
Wat hebben postduiven, koningin Victoria en door Cork in het water gegooide kisten met elkaar gemeen? Persbureau Reuters! De oprichter van het meest bekende persbureau ter wereld is in 1816 geboren als zoon van een rabbijn. Zo was een Jood tot zegen voor de wereld.
Iraniërs: 'Nieuwe moskee lelijk door Joodse invloed'
Posted on Monday, March 05, 2018
Het Joodse volk was verbaasd dat het betrokken was bij een verhit debat over moskee-ontwerpen in Iran. Een massieve nieuwe moskee, die in Teheran wordt gebouwd, is een strak, minimalistisch ontwerp dat volgens architecten de 'soberheid van de vroege islam' oproept.
Video van de dag: Poerim, het Joodse carnaval
Posted on Monday, March 05, 2018
De video van vandaag toont ons nog een paar indrukken van het Poerim festival dat we vorige week vierden. De vele optochten van verklede personen doen me denken aan een carnaval voor kinderen.
Regering-Netanyahu in gevaar door orthodoxen
Posted on Sunday, March 04, 2018
Het grote nieuws van deze zondag in Israël is, dat de regering van premier Benjamin Netanyahu gevaarlijk dicht bij omvallen staat. De orthodoxe partijen eisen wetgeving op grond waarvan Joodse yeshiva-studenten worden vrijgesteld van militaire dienstplicht.
Israël CNN: deze week vier korte video's
Posted on Sunday, March 04, 2018
Deze week vier korte videoclips, over bloeiende gemeenschappen in Samaria, het pottenbakkeratelier van Batya in Itamar, een toespraak van Mosab Hassan Yousef ('Prins van Hamas') over de islam, en het gebruik van bouwmaterialen in de Gazastrook voor tunnels.
Groeten uit Israël: Deze week planten we olijfboompjes
Posted on Sunday, March 04, 2018
In plaats van twee, hebben we uiteindelijk vier hectare land voorbereid om in de toekomst een heuse olijfboomgaard in de woestijn te laten groeien. We hebben het zaaigoed klaar liggen, de bodem bewerkt, de bevloeiings­installaties geplaatst en de grond bemest. U, onze vrienden, gaf ons in een paar weken tweeduizend olijfbomen!
Video van de dag: Israëlische watertechnologie
Posted on Sunday, March 04, 2018
Druppelirrigatie, ontzilting van zeewater en het hergebruik van afvalwater hebben hun wortels in Israël, en helpen nu landen rond de wereld om watertekorten en de verwoestijning van vruchtbaar land te bestrijden. In deze video ziet u iets van de Israëlische water-technologie.
Satelliet surveillance vindt Iraanse raketbasis in Syrië
Posted on Friday, March 02, 2018
De aanwezigheid van Iran in Syrië kan niet langer worden afgedaan als betrokkenheid bij de voortdurende burgeroorlog van zijn bondgenoot. Fox News berichtte deze week dat satellietbeelden een nieuwe Iraanse militaire faciliteit in de buurt van Damascus hadden onthuld.
Gal Gadot presenteert een Oscar in Hollywood
Posted on Friday, March 02, 2018
De Israëlische actrice Gal Gadot, bekend door haar rol als Wonder Woman, zal op 4 maart bij de Oscar-uitreikingen in Hollywood een Oscar presenteren. Daarmee heeft de voormalige Miss Israël zich gevestigd bij de topacteurs van de wereld.
Muziekvideo: Nieuwe en oude Poerim-liederen
Posted on Friday, March 02, 2018
Op 1 maart was het Poerim, het feest van de uitredding van de Joodse ballingen in het Babylonische rijk van de vernietiging. Daarom vandaag twee video's met Poerim-liederen, een moderne uitvoering van de Maccabeats, en een met de klassieke Poerim-lederen.
Bijbellezingen 3 maart: Ongehoorzaamheid brengt de dood
Posted on Friday, March 02, 2018
Op deze shabbat Ki Tisa (Wanneer u heft) lezen we o.a. hoe het volk Israël het verbond met God verbreekt, door het vereren van een gouden kalf, later van de afgod Baäl, maar steeds volgt op Gods straffende hand de uitnodiging tot bekering en vernieuwing van het verbond.
Groeten uit Israël: Elektrische auto's stimuleren
Posted on Friday, March 02, 2018
Het weer heeft ons verwend deze Poerim, gisteren scheen de zon de hele dag, en het wordt nog warmer. We bezochten gisteren de legerbasis van onze dochter in Tel Aviv. Israël is van plan om veel oplaadstations voor elektrische auto's te plaatsen en afscheid te nemen van brandstof-auto's.
Video van de dag: Rapper Nissim Black
Posted on Friday, March 02, 2018
In de video van vandaag vertelt rapper Nissim Black ons hoe hij zijn weg naar het Jodendom heeft gevonden. Ongeveer twee jaar geleden kwam de in Amerika geboren Nissim naar Israël, waar hij nu met zijn vrouw en kinderen als orthodoxe Jood in Israël woont.
Israël bereidt zich voor op oorlog in het noorden
Posted on Thursday, March 01, 2018
Een belangrijke Israëlische generaal en lid van Knesset voor de Arbeidspartij zegt dat recente botsingen met Iraanse en andere strijdkrachten in Syrië erop wijzen dat oorlog in het noorden van Israël slechts een kwestie van tijd is.
'Arabieren staan achter Israël bij oorlog tegen Iran'
Posted on Thursday, March 01, 2018
In een onofficiële, onwetenschappelijke enquête via Twitter zei een flinke meerderheid van de respondenten uit het Arabische Midden-Oosten dat ze Israël zouden steunen indien er een oorlog uitbreekt tussen Israël en Iran en zijn milities in Syrië.
Orthodoxe partij eist gelijkstelling studie en dienstplicht
Posted on Thursday, March 01, 2018
De orthodoxe Torahpartij (Jahadoet Hatora), die deel uitmaakt van de regeringscoalitie, dreigde tegen de begroting voor 2018 te stemmen als er niet ook een wetsvoorstel in stemming zou worden gebracht dat studies op religieuze scholen gelijkstelt met dienst in het leger.<
Groeten uit Israël: Bij Poerim behoren Hamansoren
Posted on Thursday, March 01, 2018
Purim Sameach! Ongelofelijk, het regent niet terwijl het Poerim is. Vandaag lopen Batman, Wonder Woman, Trump en andere bekende personen door de straten, bakken en eten we Hamansoren, en laten we al die moeilijke dingen even rusten. En het weer: warm en zonnig!
Video van de dag: Poerim, feest voor iedereen
Posted on Thursday, March 01, 2018
Vandaag is Poerim. En Poerim, het feest van de verlossing uit de Perzische bedreiging, is er voor iedereen. Twee dagen geleden was er een heel bijzondere Poerimoptocht in Tel Aviv, waarin kinderen van gastarbeiders die in Israël werkten en ook van asielzoekers verkleed door de straten liepen.