februari 2018

PA boos omdat Israël salaris terroristen wil blokkeren
Geplaatst op maandag 19 februari 2018
De regering van de' gematigde' Palestijnse leider Machmoud Abbas veroordeelde zondag Israël, omdat het heeft besloten niet langer mee te werken aan het betalen van salarissen aan gevangen Palestijnse terroristen.
Jeruzalem belast geen kerken maar kerk-bedrijven
Geplaatst op maandag 19 februari 2018
Het zag er ernstig uit in de krantenkoppen. Daar stond, dat de gemeente Jeruzalem heeft besloten om lokale kerken te belasten, terwijl daarbij de synagogen en moskeeën niet werden genoemd. Maar de zaak zat toch even anders in elkaar.
Geslaagde test verdedigingsraket voor lange afstand
Geplaatst op maandag 19 februari 2018
Het Israëlische Ministerie van Defensie heeft bekend gemaakt, dat het maandagochtend met succes de Arrow 3 (Hebreeuws: חֵץ3 Chetz 3) raket heeft getest. Dit is een samen met de VS ontwikkeld verdedigingssysteem tegen langeafstandsraketten van buiten de atmosfeer.
Groeten uit Israël: Te weinig controle op hijskranen
Geplaatst op maandag 19 februari 2018
De regen is voorlopig voorbij, maar bracht wel fijn veel water naar het Meer van Galilea. Een tragisch ongeval met een hijskraan kostte een vrouw het leven; is er te weinig controle? Waarom nodigt de Veiligheidsconferentie Iran uit, dat openlijk zegt een ander land te willen vernietigen?
Video's van de dag: Het Sarona complex in Tel Aviv
Geplaatst op maandag 19 februari 2018
Deze video brengt ons weer naar Tel Aviv, naar een plaats die de meesten van u waarschijnlijk al kennen, Sarona, ooit een nederzetting van de Tempeliers uit Duitsland, nu na restauratie van 37 oude huizen en herinrichting van het gehele complex, een wijk voor recreatie en ontspanning.
Luchtmacht reageert op explosie en raketbeschieting
Geplaatst op zondag 18 februari 2018
• Vier Israëlische militairen raakten zaterdag gewond door een explosie bij de grens met de Gazastrook,
• Als reactie viel de Israëlische luchtmacht doelen in de Gazastrook aan,
• Een raket sloeg een gat in het dak van een woonhuis,
• Twee observatieposten van Hamas werden hierop beschoten.
Poolse premier: 'Ook Joodse daders tijdens Holocaust'
Geplaatst op zondag 18 februari 2018
Het antwoord van de Poolse premier op de vraag van een Israëlische journalist over de Poolse Holocaustwet, heeft de crisis in de betrekkingen tussen Israël en Polen alleen maar meer vergroot. Er wordt om het terugroepen van de Israëlische ambassadeur gevraagd.
Israel CNN video: Het nieuwe antisemitisme
Geplaatst op zondag 18 februari 2018
In deel 3 van de serie Focus on Israel gaat het over de vormen, die het antisemitisme aanneemt sinds de stichting van de Staat Israël. Bronnen hiervan zijn zowel extreem links, de radicale islam, als extreem rechts. De video is zaterdagavond uitgezonden door Family7.
Groeten uit Israël: Fijn, regen - je wordt er wel nat van
Geplaatst op zondag 18 februari 2018
Waarom heb ik er niet aan gedacht, om een paraplu mee te nemen? Een paar woorden over een verregende shabbat, onrust rond de Gazastrook in het zuiden, ergernis over de Poolse premier, en natuurlijk het weer: hier en daar regen, kans op overstromingen.
Video van de dag: Bliksembezoek aan Israël
Geplaatst op zondag 18 februari 2018
De video van vandaag is een samenvatting van vijf minuten van een reis naar Israël in januari van dit jaar. Naast mooie foto's uit de Negev woestijn zien we impressies van Jeruzalem, Tel Aviv, Nazareth, het meer van Galilea, de Dode Zee en Eilat.
Netanyahu: Indien nodig bombarderen we Syrië weer
Geplaatst op vrijdag 16 februari 2018
Premier Benjamin Netanyahu verwierp donderdag het idee van internationaal opgelegde beperkingen op Israëlische militaire acties in Syrië na een ernstige botsing met Iraanse en Syrische troepen eerder deze week. Hij bezoekt momenteel de veiligheidsconferentie in München.
Sancties tegen Hamas in nieuwe Amerikaanse wet
Geplaatst op vrijdag 16 februari 2018
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een preventieve wet aangenomen tegen Hamas en het gebruik van menselijke schilden. De wet veroordeelt Hamas omdat het burgers, waaronder kinderen, als menselijk schild misbruikt, en maakt het mogelijk sancties op te leggen.
Muziekvideo Klezmermuziek 'When The Temple Is Built'
Geplaatst op vrijdag 16 februari 2018
Deze shabbat wordt in de synagogen voorgelezen over de bouw van de Tabernakel in de woestijn en van de Tempel van Salomo in Jeruzalem. Daarom deze keer een stukje klezmermuziek met de titel 'When The Temple Is Built', wanneer de Tempel is gebouwd.
Bijbellezingen 17 februari: De bouw van Gods huis
Geplaatst op vrijdag 16 februari 2018
Op deze shabbat Teroemah, Gaven, lezen we enkele Bijbelgedeelten over het inzamelen van gaven voor de bouw van de Tabernakel en de beschrijving ervan, de bouw van de Tempel van Salomo, en de bouw van de Gemeente.
Groeten uit Israël: Twee dappere vrouwen
Geplaatst op vrijdag 16 februari 2018
Ongelofelijk, het is al weer vrijdag. Een paar regels over de nieuwe Israel Today Magazine, dat naar de drukker is, mijn dochter, die in dienst is maar thuis slaapt, twee bewonderenswaardige vrouwen in het programma Ontbijt-TV, en het weer voor vandaag: de regen komt terug.
Video van de dag: De stranden van Tel Aviv
Geplaatst op vrijdag 16 februari 2018
We hebben veel video's gezien van Tel Aviv, en we kennen allemaal de prachtige stranden van de stad. Maar deze nieuwe video is bijzonder mooi en heeft een zeer goede beeldkwaliteit. De video toont ons de verschillende stranden van Tel Aviv en legt ons uit waar ze liggen.
Levenslang voor moordenaar van familie Salomon
Geplaatst op donderdag 15 februari 2018
De terrorist Omar al-Abed, die in juli 2017 Yosef Salomon, zijn dochter Chaya en zijn zoon Elad heeft vermoord in de nederzetting Chalamish, is donderdag veroordeeld tot vier keer levenslange gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van 440.000 euro.
Nikki Haley verdedigt neerhalen van Iraanse drone
Geplaatst op donderdag 15 februari 2018
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, verdedigde het neerschieten door Israël van een Iraanse drone die woensdag Israëlisch grondgebied binnendrong. Ze beschreef het binnendringen van de drone als een 'schandalige escalatie.'
Christelijke en Joodse tieners samen op kamp voor IDF
Geplaatst op donderdag 15 februari 2018
Veel Israëlische Joodse tieners nemen deel aan wat een mechina wordt genoemd, een voorbereidings­kamp voorafgaand aan hun verplichte militaire dienst. Dit jaar werd ook een mechina gehouden voor Joodse en christelijke jongeren die onder de wapenen gaan.
Groeten uit Israël: 'Wachters van de Weg' voor veiligheid
Geplaatst op donderdag 15 februari 2018
We lijken niet veel te leren van verkeersongelukken. Ook afgelopen nacht en vanochtend verongelukten twee mensen. Een app op een filmende mobile telefoon die verkeersovertreders op heterdaad betrapt moet het aantal ongevallen verminderen. Het weer: eerst t warm, daarna weer te koud.
Video van de dag: Israëlische radio in het Perzisch
Geplaatst op donderdag 15 februari 2018
Sinds 1956 zendt de Israëlische radio radioprogramma's uit in het Perzisch. De doelgroep was toen niet alleen Joden die uit Perzië naar Israël waren geëmigreerd, maar ook de Iraanse burgers. De video van vandaag stelt ons voor aan de mensen achter de microfoon.
Netanyahu woedend nu politie adviseert tot aanklacht
Geplaatst op woensdag 14 februari 2018
De oproepen aan premier Benjamin Netanyahu, om onmiddellijk ontslag te nemen, hebben een hoogtepunt bereikt, nadat de Israëlische politie dinsdag openlijk adviseerde hem aan te klagen wegens corruptie, na een onderzoek van ruim een jaar.
Aardolie aangetoond bij olieboring in de Jizreël vallei
Geplaatst op woensdag 14 februari 2018
Zion Oil & Gas maakte dinsdag bekend, dat er duidelijk olie is aangetoond bij een olieboring in de Jizreël vallei. Tijdens operaties om de boorput schoon te maken kwam men 'vrij stromende' olie tegen terwijl de boorspoeling circuleerde.
Zien we elkaar bij MEETING POINT JERUSALEM?
Geplaatst op woensdag 14 februari 2018
Meeting Point Jeruzalem is bedoeld voor degenen die verlangen naar dieper inzicht in wat er in Israël gebeurt. Om de conflicten en problemen hier te begrijpen, moet je niet alleen rekening houden met de geschiedenis, maar ook met de geopolitieke, sociale en geestelijke situatie van Israël.
Groeten uit Israël: Verkeersongeval op puur opzet?
Geplaatst op woensdag 14 februari 2018
Ik kon vandaag mijn paraplu thuis laten, we krijgen een paar warme dagen door hete oostenwinden uit de woestijn. Een paar regels over premier Netanyahu en aanbevelingen van de politie, een tragisch ongeval, en Israëls vertegenwoordiger bij het Eurovisie Songfestival.
Video van de dag: In het zuiden van Tel Aviv
Geplaatst op woensdag 14 februari 2018
De video van vandaag nodigt u uit voor een wandeling door het zuidelijke deel van Tel Aviv. In plaats van Dizengoff, Rothshild Boulevard of Frishman, maken we dit keer een flinke wandeling door de straten van de wijken Florentin, Neve Sha'anan en de Levinskymarkt.
PA diplomaat: 'Wij leren onze kinderen stenen gooien'
Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018
Abdallah Abushawesh, lid van de Palestijnse delegatie bij de Verenigde Naties, vertelde aan Canadese studenten in het hoofdkwartier van de VN, dat de Palestijnen trots zijn op het gooien van stenen naar Israëlische troepen en dat ze hun kinderen zullen blijven leren stenen te gooien.
Spanning tussen premier Netanyahu en president Trump
Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018
De Israëlische media toonden zich dinsdag opgewonden door de eerste echte spanning tussen premier Netanyahu en president Trump. Tot nu toe was de nauwe samenwerking tussen de twee leiders en de sterkere pro-Israëlische standpunten van het huidige Witte Huis ongekend.
Vrede met de Palestijnen: Een Messiaanse benadering
Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018
Vanaf de oprichting van de Staat Israël is de wereld er vanuit gegaan dat de Joodse staat vreedzaam naast een Palestijns-Arabische Staat zou kunnen bestaan. Helaas hebben bemiddelings­pogingen niets opgeleverd. Maar nu komt er een nieuwe praktische oplossing op Bijbelse basis bovendrijven.
Arabier eist schadevergoeding na neerstorten F-16
Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018
Je wilt het niet weten De Israëlische F-16, die zaterdag door Syrische luchtafweergeschut was neergehaald, stortte neer op land dat eigendom was van een adviseur van het vijandigste en giftigste Arabische lid van Knesset, en die eist schadevergoeding.
Israel CNN video: Abraham en Hannah Yakin
Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018
We bezochten het schilders­echtpaar Abraham en Hannah Yakin in Jeruzalem. Al zijn ze hoogbejaard, ze zijn nog steeds actief zoals uit deze documentaire blijkt. Met hart en ziel bewogen met hun land en hun kinderen en kleinkinderen, geven ze ons een kijkje in hun lange leven en werk
Groeten uit Israël: Kijk op je navigatie-app èn de borden
Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018
Toen ik vanochtend opstond hoorde ik de regen buiten. Er viel heel veel regen, dat hebben we nodig. Je kunt de populaire navigatie-app Waze niet altijd geloven, bemerkten twee soldaten die gisteren bij vergissing de Palestijnse stad Jenin binnenreden: kijk ook naar die grote rode borden.
Video van de dag: Tel Aviv en Jeruzalem in 2018
Geplaatst op dinsdag 13 februari 2018
De video van vandaag toont reisindrukken van Tel Aviv en Jeruzalem. In Tel Aviv kunt u de Karmelmarkt, de zee tijdens de storm en Jaffa zien. In de oude stad Jeruzalem bezoeken we de Heilig Grafkerk en de Klaagmuur, en tenslotte een indruk van de Bahai-tuinen in Haifa.
Trump klinkt als Obama over Israëlisch-Palestijnse vrede
Geplaatst op maandag 12 februari 2018
Veel Israëli’s vreesden dat dit onvermijdelijk was. De trend is altijd zo geweest: hoe pro-Israël presidents­kandidaten tijdens de verkiezings­campagne ook klinken, na binnenkomst in het Witte Huis geven ze Israël altijd de schuld, dat er geen vrede is.
Knessetlid Zoabi: 'Israëlische soldaten zijn moordenaars'
Geplaatst op maandag 12 februari 2018
Het Knessetlid Hanin Zoabi van de Verenigde Arabische Lijst is maandag verwijderd uit een vergadering van de Onderwijscommissie van de Knesset, nadat zij Israëlische soldaten moordenaars had genoemd.
Twee soldaten ontsnappen aan moordpoging in Jenin
Geplaatst op maandag 12 februari 2018
Een Israëlisch legervoertuig is vandaag bij vergissing de stad Jenin binnen gereden, gelegen op het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit. Daar werden ze door tientallen Arabieren met stenen bekogeld. Met hulp van de Palestijnse politie konden zij ontkomen.
Netanyahu stelt kiezers gerust over beschuldigingen
Geplaatst op maandag 12 februari 2018
In een boze video erkent premier Netanyahu op zijn Facebook-pagina, dat er politie-onderzoeken tegen hem lopen. 'Maar ik ben er zeker van dat de gerechtelijke autoriteiten uiteindelijk tot één conclusie zullen komen, tot de simpele waarheid: er is niets'.
Groeten uit Israël: Begrepen de Iraniërs de boodschap?
Geplaatst op maandag 12 februari 2018
De 'hittegolf' is voorbij, gisteren was het al koeler, de lucht ruikt naar regen, en op de Hermon wordt verse sneeuw verwacht. In de nieuwsberichten gaat het alleen om de gebeurtenissen in het noorden. Zal de rust terugkeren? Hebben de Syriërs en de Iraniërs de boodschap van Israël begrepen?
Video van de dag: Charish, een grote stad in aanbouw
Geplaatst op maandag 12 februari 2018
De video van vandaag laat ons kennismaken met de stad in aanbouw Charish. In 2007 besloot de toenmalige minister van Volkshuisvesting de stad, eigenlijk een verlaten kibboets, om te vormen tot een stad. Nu ziet Charish eruit als een enorme bouwplaats.
Netanyahu: Israël tolereert geen schending soevereiniteit
Geplaatst op zondag 11 februari 2018
Premier Benjamin Netanyahu sprak aan het begin van de kabinetsvergadering over de gebeurtenissen van gisteren en de situatie in het noorden: 'Gisteren hebben we de Iraanse en Syrische troepen hard getroffen en hun duidelijk gemaakt dat onze aanpak niet is veranderd.'
Zware aanval op Syrië na neerschieten Israëlische F16
Geplaatst op zondag 11 februari 2018
Voor het eerst in 34 jaar is zaterdag een vliegtuig van de Israëlische luchtmacht neergeschoten door Syrische luchtdoelraketten. Het nam deel aan een vergeldingsmissie, na het binnendringen van een Syrische drone in het Israëlische luchtruim.
Groeten uit Israël: Luchtmacht valt aan, leven gaat door
Geplaatst op zondag 11 februari 2018
Eigenlijk had ik me het weekeinde anders voorgesteld. Ik wilde in de tuin genieten van de zon en het mooie uitzicht, toen een kennis me belde over gevechten in het noorden. Toen heb ik de TV aangezet. Na de eerste lichte schok was ik dan weer gerustgesteld.
Video van de dag: Skiën op de besneeuwde Hermon
Geplaatst op zondag 11 februari 2018
Ondanks de incidenten van gisteren in het noorden werd de berg Hermon dit weekend weer zeer goed bezocht. Helaas is de sneeuw een beetje minder geworden, maar dat was geen reden voor duizenden Israëli's om thuis te blijven.
Arabische journalisten zagen Israël zoals het echt is
Geplaatst op vrijdag 9 februari 2018
Een delegatie van 9 journalisten uit Arabische landen, waaronder vijf uit Marokko, en anderen uit Jemen, Libanon, Syrië en het Koerdische deel van Irak, bezochten Israël als gast van het ministerie van Buitenlandse Zaken en namen deel aan diverse rondleidingen..
Muziekvideo ter nagedachtenis aan rabbijn Shevach
Geplaatst op vrijdag 9 februari 2018
Ter nagedachtenis aan rabbijn Raziel Shevach, die op 9 januari werd doodgeschoten, is een videoclip verschenen waarin de zanger Yitzchak Meir, de dochters van de rabbijn en zijn vroegere studievriend, rabbi Hanoch Wasserman, liederen zingen die gebruikelijk zijn bij een begrafenis.
Bijbellezingen 10 februari: Voorschriften voor het leven
Geplaatst op vrijdag 9 februari 2018
Op deze shabbat Mishpatiem, Voorschriften, lezen we enkele Bijbelgedeelten met voorschriften voor het goed functioneren van het dagelijks leven. Hoe ga je om met het leven en de bezittingen van andere mensen? Hoe wil God geëerd en gediend worden?
Groeten uit Israël: Waarom is alles hier duurder?
Geplaatst op vrijdag 9 februari 2018
Het is al weer vrijdag, dat gin snel! Maar de tijd laat zich niet tegenhouden, de klok tikt verder. Het weer blijft lekker warm, zomers. Een nieuwe maatregel probeert de prijzen van veel producten in de winkels lager te maken door de prijzen in het buitenland te laten vermelden.
Video van de dag: Kibboets Ne'ot Smadar
Geplaatst op vrijdag 9 februari 2018
De video van vandaag brengt ons naar de zuidelijke Negev woestijn, 70 kilometer ten noorden van Eilat. Daar ligt de kibboets Ne'ot Smadar Deze kibboets werd opgericht in 1989 'om een gemeenschap te creëren die zich richt op samenwerking en creativiteit in het dagelijks leven.'
President Rivlin bezocht familie van Itamar Ben-Gal
Geplaatst op donderdag 8 februari 2018
President Re'uven Rivlin bezocht donderdag de nederzetting Har Bracha in Gush Etzion voor een condoleancebezoek aan de familie van rabbijn Itamar Ben-Gal. De 29-jarige rabbijn werd maandag bij een terreuraanslag op een kruispunt bij Ariël vermoord door een terrorist.
'Palestijnen, stop met ontkennen van de Joodse historie'
Geplaatst op donderdag 8 februari 2018
Wat Israël betreft, is het ontkennen van de Joodse historische en religieuze verbondenheid met dit land, en in het bijzonder met Jeruzalem, op dit moment de belangrijkste hindernis om vrede te bereiken. Dit brengt de vrede alleen maar verder buiten bereik.
Steun voor Palestijns revisionisme brokkelt af
Geplaatst op donderdag 8 februari 2018
Door Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, werd ook het vuurtje aangewakkerd van de Palestijnse geschiedvervalsing. Palestijnse regeringsleden en verslaggevers beweren, dat het Joodse volk geen historische of religieuze verbinding heeft met de heilige stad.
Groeten uit Israël: Jeruzalem bouwt nieuw zakencentrum
Geplaatst op donderdag 8 februari 2018
De kleine winterse 'hittegolf' houdt vandaag nog aan, het wordt zelfs nog warmer. 'Jerusalem Gateway', Poort naar Jeruzalem, is de naam van een nieuw project dat de toegang tot Jeruzalem volledig vernieuwt en Jeruzalem tot een internationaal economisch centrum wil maken.
Video van de dag: de woestijn van Judea
Geplaatst op donderdag 8 februari 2018
Deze video brengt ons naar de woestijn van Judea, tussen Jeruzalem en de Dode Zee. De overgang naar de woestijn, na het verlaten van Jeruzalem, is indrukwekkend. Al na een paar minuten bent je midden in de woestijn.
Licht gewonde en dode bij steekpartij in Karmei Tzur
Geplaatst op woensdag 7 februari 2018
Woensdagochtend is een 36-jarige Israëlische bewaker licht gewond geraakt tijdens een mesaanval in een wachtgebouw bij de toegang tot Karmei Tzur in Gush Etzion. De andere bewaker reageerde onmiddellijk en schoot de terrorist dood.
Linkse MK bespot Netanyahu: Annexeer Westbank toch
Geplaatst op woensdag 7 februari 2018
Tijdens een recent Knesset-debat over de 'Soevereiniteitswet', die het Israëlische burgerlijk recht zou toepassen op de 'Westbank' (Judea en Samaria) werd de regering-Netanyahu beschimpt over haar onwil om de rechtse kern-ideologie daadwerkelijk te implementeren.
Syrisch leger: 'Israëlische aanval op Damascus'
Geplaatst op woensdag 7 februari 2018
De Syrische staatsradio berichtte woensdag, dat de Israëlische luchtmacht vanuit Libanon een onderzoekscentrum ten noordwesten van Damascus heeft aangevallen met raketten. Het Syrische leger zou enkele van de Israëlische raketten hebben onderschept.
De eerste week van maart planten we olijfboompjes!
Geplaatst op woensdag 7 februari 2018
De zaailingen van de olijfbomen zullen waarschijnlijk in de eerste week van maart worden geplant, na het Joodse Poerimfeest. Waarschijnlijk sluiten we deze dag het redactiebureau in Jeruzalem en helpen we samen bij het aanplanten. U mag wel meehelpen, als u wilt.
Groeten uit Israël: Waarom rijden we zo roekeloos?
Geplaatst op woensdag 7 februari 2018
Het wordt steeds warmer, elke dag stijgt de thermometer weer een beetje.. Een paar woorden over de vele verkeersongevallen, waardoor in een dag zes mensen de dood vonden, de begrafenis van rabbijn Itamar Ben Gal, het hele land rouwt mee met de jonge weduwe en haar vier kinderen.
Video van de dag: Nationaal Park Achziv
Geplaatst op woensdag 7 februari 2018
Het steeds warmere weer doet ons al denken aan de komende zomer. De video van vandaag toont ons het Achziv National Park in het noorden van het land, net voor Rosh Hanikra, de grens met Libanon. Het strand van Achziv wordt beschouwd als een van de mooiste stranden in Israël
Rabbijn Itamar Ben-Gal komt nooit meer thuis
Geplaatst op dinsdag 6 februari 2018
Itamar Ben Gal, een 29-jarige rabbijn en vader van vier jonge kinderen, is maandag bij een bushalte bij Ariël in Samaria (Westbank) doodgestoken. Een 19-jarige Israëlische Arabier uit Jaffa liep naar hem toe en stak een mes in zijn borst.
Moordenaar van Rabbi Shevach gedood in Jenin
Geplaatst op dinsdag 6 februari 2018
Achmad Nassar Jarar werd dinsdag doodgeschoten tijdens een operatie van het Israëlische leger in Jenin. Hij was de terrorist die de terroristische groepering leidde die op 9 januari rabbi Raziel Shevach doodschoot, en zou betrokken zijn bij meerdere aanslagen.
Hoe is het, om als een Arabier in Israël te leven?
Geplaatst op dinsdag 6 februari 2018
In Israël wonen 1,6 miljoen Arabieren, die het Israëlische staatsburgerschap hebben. Ze vormen 20,6 procent van de bevolking. Vergeleken met andere landen in het Midden-Oosten hebben de Arabieren hier een goed leven, met dezelfde mogelijkheden als de Joden.
Groeten uit Israël: Bewonder de dans van de spreeuwen
Geplaatst op dinsdag 6 februari 2018
Kan ik mijn bericht vandaag wel met 'Goede morgen' beginnen, na de mesaanval op een rabbijn gisteren? Het maakt me zo verdrietig. Maar het leven moet doorgaan. Daarom beelden van een dansende spreeuwenzwerm in de Negev. En het weer: het is warm en het blijft warm.
Video van de dag: Tel Aviv is ook leuk in de regen
Geplaatst op dinsdag 6 februari 2018
Een familie uit Polen wilde ontsnappen aan de winter en vloog voor drie dagen naar Israël om wat zonneschijn bij te tanken. Maar ze hadden het verkeerde weekeinde gekozen. Ze beleefden een stormachtige dag in Tel Aviv. Toch lijken ze plezier te hebben gehad.
MEETING POINT JLM 2018
Geplaatst op dinsdag 6 februari 2018
Vier Studiedagen in het redactiekantoor van Israel Today in Jeruzalem. 22-25 Mei 2018. Samen gaan we op zoek naar de diepere achtergronden van de politieke, sociale en geestelijke situatie in Israël, met redactieleden, historici, veiligheidsexperts en archeologen.
Israëli doodgestoken in Ariël, Samaria
Geplaatst op maandag 5 februari 2018
In Ariël in Samaria werd maandagmiddag een 40-jarige Israëli neergestoken. Hij werd zeer ernstig verwond, en is later aan zijn verwondingen bezweken. De moordenaar is op de vlucht. Een groot aantal veiligheidstroepen doorzoeken het gebied om hem te arresteren.
Slechte situatie in Gaza kan snel tot oorlog leiden
Geplaatst op maandag 5 februari 2018
Een nieuw conflict tussen Israël en Hamas dit jaar is mogelijk, als gevolg van het wanbeheer van Hamas in Gaza en de daaruit voortvloeiende slechte humanitaire omstandigheden, zei de stafchef van het Israëlische leger Gadi Eizenkot zondag tijdens de kabinetszitting.
NY Times: Israëlische luchtaanvallen in Egyptische Sinaï
Geplaatst op maandag 5 februari 2018
Israëlische vliegtuigen bombarderen al twee jaar lang in de Egyptische Sinaï, met weinig of geen media-aandacht, berichtte de New York Times van vorige week in een artikel dat insloeg als een bom. Het doelwit van deze aanvallen is natuurlijk niet Egypte of zijn leger, maar ISIS.
Polen annuleert deelname toeristische beurs in Tel Aviv
Geplaatst op maandag 5 februari 2018
De Poolse minister van Toerisme heeft zijn geplande deelname aan de International Mediterranean Tourism Fair in Tel Aviv, die dinsdag begint, afgezegd. De reden voor de afzegging lijkt de crisis tussen Israël en Polen te zijn, die het gevolg is van de Poolse Holocaustwet.
Wetsontwerp tegen gebedsoproepen in behandeling
Geplaatst op maandag 5 februari 2018
Premier Benjamin Netanyahu's coalitiepartners dringen opnieuw aan op behandeling van een wetsvoorstel dat moskeeën verbiedt om de gebedsoproep via luidsprekers rond te bazuinen. Twee versies van deze 'Muezzinwet' werden in maart in eerste lezing in de Knesset besproken.
Groeten uit Israël: Elektrische bus en tram, veel schoner
Geplaatst op maandag 5 februari 2018
Waarom heb ik mijn winterjas aan? Dat vroeg ik me vanochtend in Jeruzalem af, waar het duidelijk warmer was, en het weer blijft zomers. In een nieuwe bus in Modi'in miste ik de uitlaatgassen. Die waren er niet, het was een elektrische bus, goed voor het milieu.
Video van de dag: Ramon Krater in de Negev
Geplaatst op maandag 5 februari 2018
We hebben de Ramon Krater al meerdere keren in een video gezien. Maar deze video is bijzonder mooi. We zien het Bezoekerscentrum in Mitzpe Ramon, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de krater. Een mooie tussenstop onderweg naar Eilat?
Palestijnse politie voorkomt lynchen van Israëli
Geplaatst op zondag 4 februari 2018
Een Israëli uit Tel Aviv verdwaalde na een uitstapje en reed met zijn auto de Palestijnse stad Abu Dis binnen, waar hij bij de Al Quds Universiteit werd bekogeld en zijn auto in brand werd gestoken. De Palestijnse veiligheidstroepen hielpen hem in veiligheid brengen.
Chawat Gilad krijgt – na moord – status van nederzetting
Geplaatst op zondag 4 februari 2018
De Israëlische regering heeft zondag tijdens de wekelijkse zitting de buitenpost Chawat Gilad erkend als nederzetting. Kort na de dodelijke beschieting van rabbi Raziel Shevach, vader van zes kinderen uit Chawat Gilad, hadden velen hierom gevraagd als antwoord.
Geschil over Shabbat gaat verder in Ashdod
Geplaatst op zondag 4 februari 2018
In het Big Winkelcentrum in Ashdod zijn altijd veel winkels geopend op de Shabbat, wat sinds begin januari de zogenaamde 'Supermarktwet', werd aangenomen, niet meer is toegestaan. Het uitdelen van bekeuringen leidde tot felle demonstraties en een gebroken ruit.
Israel CNN video: Gesprek met Kees van der Staaij
Geplaatst op zondag 4 februari 2018
In een gesprek met Jack van der Tang legt SGP-fractieleider Kees van der Staaij de speerpunten van zijn partij uit: morele zaken, zoals het huwelijk, en Israël, o.a. om de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad – ook door Nederland – en stopzetting van betalingen aan families van terroristen.
Groeten uit Israël: Oud-minister maakt uitglijder
Geplaatst op zondag 4 februari 2018
Het lijkt echt al lente te zijn, we genieten van bijna zomerse temperaturen. Veel Israëli's gebruiken het mooie weer voor uitstapjes naar het zuiden, waar de rode anemonen bloeien. Oud-minister Rafi Eitan kreeg veel kritiek op zijn steun aan 'Alternative für Deutschland'.
Video van de dag: Skiën in de sneeuw op de Hermon
Geplaatst op zondag 4 februari 2018
Terwijl het elke dag een beetje warmer wordt met temperaturen boven de 20 graden Celsius, ligt er nog steeds sneeuw op het Hermon gebergte. Het enige skigebied van Israël werd dit weekeinde zo goed bezocht, dat de plaats meerdere keren gesloten moest worden.
Staatsbezoek president Rivlin aan Griekenland
Geplaatst op vrijdag 2 februari 2018
President Re'uven Rivlin was deze week op een driedaagse staatsbezoek aan Griekenland, waarvoor hij was uitgenodigd door president Prokopis Pavlopoulos. Samen met zijn vrouw Nechama landde hij zondagavond in Athene, waar hij werd ontvangen door een erewacht.
Stenengooiers halen de voorpagina’s niet
Geplaatst op vrijdag 2 februari 2018
De Joodse website Hakol Hayehudi registreert elke gewelddadige actie van Palestijnen tegen Joden. De website concludeert dat er een stille intifada gaande is. Maar ook dat onder Israëli’s de apathie tegenover dit ‘milde terrorisme’, toeneemt. Meestal gaat het om stenengooiers.
Muziekvideo bij Toe Bishvat: De Amandelboom Bloeit
Geplaatst op vrijdag 2 februari 2018
Op woensdag 31 januari – dat is 15 shevat op de Joodse kalender – was het Toe Bishvat, de 'verjaardag van de bomen'. Deze dag heeft zich in Israël ontwikkeld tot een boomplantdag, waarin schoolklassen er op uit trekken om bomen te planten.
Bijbellezingen 3 februari: Gods geboden zijn heilzaam
Geplaatst op vrijdag 2 februari 2018
Op deze shabbat Jetro, genoemd naar Mozes' schoonvader, lezen we drie Bijbelgedeelten die spreken over Gods heilzame handelen met deze wereld. Er is zegen in het houden van Gods geboden.
Groeten uit Israël: Veel minder plastic zakken gebruikt
Geplaatst op vrijdag 2 februari 2018
We hebben prachtig weer! Stralende zon en lekker warm. Zou de winter al voorbij zijn? En het weer blijft zomers. Een paar regels over de boodschappen voor de shabbat en waarom de Israëli's geen plastic zakken meer gebruiken en liever een paar linnen tassen meebrengen.
Video van de dag: de Israëlische astronaut Ilan Ramon
Geplaatst op vrijdag 2 februari 2018
De video van vandaag herinnert aan Ilan Ramon, de eerste Israëlische astronaut. Heel Israël was trots op hem toen hij met de Columbia space shuttle de ruimte in ging. Helaas keerde hij daarvan nooit terug, de space shuttle verongelukte bij de terugkeer in de atmosfeer.
Nepnieuws ten dienste van zelf-hatende Joden
Geplaatst op donderdag 1 februari 2018
Veel Israëli's zullen instemmen met het steeds algemenere en zorgwekkender gevoel dat 'het vuur van het antisemitisme, dat momenteel overal ter wereld brandt, het resultaat is van Israëlische brandstichting'. Denk aan de ophef rond de tienduizenden illegalen uit Afrika.
Postzegels: Gehandicapten integreren in de samenleving
Geplaatst op donderdag 1 februari 2018
Op 19 december 2017 verscheen een postzegel, die aantoont dat Israël het belang erkent van de integratie van mensen met een handicap in de samenleving en het stimuleren van hun grotere betrokkenheid bij het leven in het land; vooral als mensen die hun talenten willen geven.
Het antwoord van Israël op de Poolse Holocaustwet
Geplaatst op donderdag 1 februari 2018
Nadat het Poolse parlement een wet heeft aangenomen die verbiedt om Polen in verband met de Holocaust te noemen, en alleen de handtekening van de Poolse president ontbreekt om het juridisch bindend te maken, komt nu de reactie uit Israël.
Groeten uit Israël: Gedenk de Holocaust, vergeet het niet
Geplaatst op donderdag 1 februari 2018
Het wordt steeds meer lente. Zelfs mijn sinaasappelboompje begint al te b loeien. Bij ons is men verontwaardigd over een Poolse wet die zou verbieden Polen in relatie met de Holocaust te noemen. Volgend jaar bezoekt mijn zoon Auschwitz in Polen. Het weer: het wordt steeds warmer.
Video van de dag: Bekijk Tel Aviv in een heteluchtballon
Geplaatst op donderdag 1 februari 2018
Wilt u Tel Aviv bekijken vanuit vogelperspectief? In het Yarkon Park is de zogenaamde TLV ballon, een heteluchtballon die met een touw met de grond verbonden blijft, de maximale hoogte is ongeveer 90 meter. Tot 30 personen kunnen tegelijkertijd met de ballon opstijgen.