December 2018

‘Ik staarde naar een Hebreeuwse rol die tweeduizend jaar niet gelezen was’
Posted on Monday, December 31, 2018
De Copper Scroll Project biedt een fascinerende kijk op het onderzoek naar de meest unieke Dode Zee-rollen.
Israël telt begin 2019 bijna 9 miljoen inwoners
Posted on Monday, December 31, 2018
Bij het begin van het nieuwe burgerlijk jaar heeft het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag gemeld, dat de Israëlische bevolking bijna 9 miljoen mensen telt. Relatief veel gezinnen leven in armoede, vooral charediem en Israëlische Arabieren.
Netanyahu: Christenen beste vrienden van Israël, en omgekeerd
Posted on Monday, December 31, 2018
Netanyahu is met zijn vrouw Sara en hun oudste zoon Yair in Brazilië voor de inhuldiging van de gekozen president Jair Bolsonaro. In een toespraak tot Braziliaanse christenen noemde Netanyahu de relatie tussen lokale gelovigen en de Joodse Staat 'een alliantie van broeders'.
Groeten uit Israël: Oude­jaars­nacht zonder vuurwerk
Posted on Monday, December 31, 2018
Veel Israëli's komen morgen oververmoeid op hun werk, want Nieuwjaarsdag is hier een gewone werkdag. Voor de nieuwe verkiezingen dingen steeds meer partijen naar de gunst van de kiezers, en die versplintering kan een probleem voor de rechtse partijen vormen.
Premier Netanyahu op staatsbezoek in Brazilië
Posted on Monday, December 31, 2018
Sinds vrijdag is premier Netanyahu als eerste Israëlische regeringsleider op staatsbezoek in Brazilië. De verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem is alleen een kwestie van tijd, citeerde hij de gekozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens een bijeenkomst met Joodse leiders.
Minder aanvallen met stenen, meer met messen in 2018
Posted on Monday, December 31, 2018
Aan het einde van het burgerlijk jaar publiceerde het Israëlische leger een samenvatting van de veiligheids­incidenten in 2018. Het aantal terreur­aanslagen in Judea en Samaria is licht gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Uit de Gazastrook werden 1000 raketten afgeschoten.
Video van de dag: Uitgaan in Tel Aviv of Jeruzalem?
Posted on Monday, December 31, 2018
Vanavond wordt op veel plaatsen in Israël het begin van het nieuwe burgerlijke jaar gevierd. De video van vandaag gaat over de vraag welke stad het beste nachtleven, de beste bars of de beste clubscene te bieden heeft, Tel Aviv of Jeruzalem?
Hoe kan Netanyahu zorgen aan de macht te blijven?
Posted on Sunday, December 30, 2018
De vervroegde verkiezingen in Israël staan gepland voor 9 april. De huidige peilingen voorspellen een gemakkelijke overwinning voor premier Benjamin Netanyahu en zijn Likoed-partij. Maar hij neemt geen enkel risico. De splitsing van Het Joodse Huis vormt een risico.
Weer rellen, ballonnen en een raket bij de Gazastrook
Posted on Sunday, December 30, 2018
Voor het eerst in anderhalve maand tijd werd zaterdagavond vanuit de Gazastrook weer een raket naar Israël afgevuurd. Deze landde in open terrein in het district Eshkol, zonder enige schade aan te richten. In twee moshaviem werden ballonnen met een een explosief ontdekt.
Groeten uit Israël: Een druk jaar ligt achter ons
Posted on Sunday, December 30, 2018
Het laatste weekeinde van het jaar 2018 ligt achter ons. Het was een heel koel weekeinde, we hebben de airco aangezet om ons te verwarmen. Een korte terugblik op gebeurtenissen van het jaar, dat morgenavond eindigt. En het weer: hier en daar een regenbui met onweer.
Israëlische schrijver Amos Oz overleden
Posted on Sunday, December 30, 2018
Vrijdag stierf Amos Oz, waarschijnlijk de meest succesvolle en internationaal erkende schrijver van Israël. De in Jeruzalem geboren auteur werd internationaal geprezen en zijn werken zijn vertaald in 36 talen, waardoor hij de meest vertaalde Israëlische auteur is.
Bennett en Shaked (Joodse Huis) vormen nieuwe partij
Posted on Sunday, December 30, 2018
Er komt weer een nieuwe mededingen bij voor de komende verkiezingen: Naftali Bennett en Ayelet Shaked maakten gisteren tot ieders verrassing zaterdagavond in het journalisthuis 'Sokolov' in Tel Aviv de oprichting van een nieuwe partij bekend.
Man probeert huis van premier Netanyahu op te blazen
Posted on Sunday, December 30, 2018
Een Israëlische man is vrijdag in Caesarea gearresteerd nadat buurtbewoners de politie vertelden dat hij een zak met explosieven bij zich droeg en op zoek was naar het huis van de familie Netanyahu. Die was niet thuis, maar op bezoek in Brazilië.
Video van de dag: Tel Aviv en Jaffa in wintersfeer
Posted on Sunday, December 30, 2018
De video van vandaag brengt ons weer naar Tel Aviv en geeft ons wat winterse indrukken van de stad. We zien Jafo met zijn haven, en ook het strand en de boulevard van Tel Aviv, dat in de winter veel minder bezoekers trekt, maar toch zijn bekoring heeft.
Nieuw opgeleide piloten voor Israëlische luchtmacht
Posted on Friday, December 28, 2018
Woensdag hebben 41 afgestudeerden van de driejarige pilotencursus van de Israëlische Luchtmacht hun 'wings' gekregen. Voor het eerst was er een piloot uit de Ethiopische gemeenschap bij. De ceremonie werd besloten met een indrukwekkende luchtparade.
Israel Aerospace Industries rust Indiase oorlogsschepen toe
Posted on Friday, December 28, 2018
De Israëlische producent van militaire afweer­systemen, Israel Aerospace Industries, heeft met India een van de grootste wapentransacties van dit jaar afgesloten. Het gaat om een bedrag van 777 miljoen dollar voor de bewapening van zeven oorlogsschepen.
Muziekvideo: Mozes in het biezen mandje
Posted on Friday, December 28, 2018
In deze Hebreeuwstalige muziekvideo, behorend bij de shabbatslezingen uit Exodus over Mozes, zien we hoe de kleine Mozes in een rieten mand op de rivier drijft en wordt gevonden door de prinses van Egypte.
Shabbatslezingen 29 december: Door God geroepen
Posted on Friday, December 28, 2018
U kent het verhaal van Mozes, die in de tijd dat het volk Israël werd verdrukt in Egypte te vondeling werd gelegd in een mandje in de Nijl, werd gevonden en aan het hof van Farao opgevoed als een prins – maar na een eigenmachtige optreden, moet hij vluchten, totdat God hem roept.
Groeten uit Israël: 'Meneer, op wie gaat u stemmen?'
Posted on Friday, December 28, 2018
Gisteren had de regen me toch nog even te pakken. Ik was net op weg naar de auto toen het begon. Een paar gedachten over de tijd tot de verkiezingen en de hoop, dat Israël daarna niet in een politiek doodlopende weg terecht is gekomen. En het weer: af en toe een regenbui.
Video van de dag: Impressies van een reis naar Israël
Posted on Friday, December 28, 2018
In deze video volgen we een groep stagiers van het Alex Springer concern bij hun bezoek aan Israël. De jongeren bezochten onder andere de grens met de Gazastrook, een bedoeïenen­kamp in de Negev, de stad Jeruzalem en Tel Aviv, de nieuwe Palestijnse stad Rawabi en Ramallah.
Operatie Noordelijk Schild: vijfde tunnel opgeblazen
Posted on Thursday, December 27, 2018
De operatie Noordelijk Schild, voor het lokaliseren en uitschakelen van aanvalstunnels van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah langs de grens, is in zijn vierde week. Woensdag maakte het Israëlische leger bekend dat de vijfde tunnel was ontdekt en opgeblazen
Israël waarschuwt inwoners van de Gazastrook
Posted on Thursday, December 27, 2018
Kolonel. Iyah Sarhan, Coördinator voor Regerings­activiteiten in de Gebieden (COGAT), heeft op zijn Arabische Facebook-pagina de inwoners van de Gazastrook gewaarschuwd voor deelname aan terroristische activiteiten langs het grenshek.
Trump zegt dat Israël voor zichzelf kan zorgen
Posted on Thursday, December 27, 2018
De Amerikaanse president Donald Trump wees woensdag de kritiek af, dat zijn plotselinge terugtrekking van Amerikaanse strijdkrachten uit Syrië Israël verder in gevaar had gebracht. Hij benadrukte, dat de Joodse Staat perfect in staat is zichzelf te verdedigen.
Nieuwe situatie in Syrië is slecht voor Israël
Posted on Thursday, December 27, 2018
De aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij alle Amerikaanse troepen uit Syrië zou terugtrekken, sloeg vorige week in als een bom. Sindsdien wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat Trump Israël in gevaar heeft gebracht door dit besluit te nemen.
Groeten uit Israël: Hebreeuws, taal in ontwikkeling
Posted on Thursday, December 27, 2018
Hoewel het vanochtend nog niet heeft geregend, heb ik wel mijn regenkleding meegenomen, want we krijgen een nat en koud weekeinde. Vandaag is het de Dag van de Hebreeuwse Taal. Op melkpakken staan nieuwe Hebreeuwse woorden, die 'import' woorden moeten vervangen.
Video van de dag: Kerst­stemming in Jeruzalem
Posted on Thursday, December 27, 2018
De feestdagen zijn weer achter de rug, maar ik wilde je deze video toch nog laten zien. Toen ik een paar dagen geleden door de stad liep, hoorde ik ineens een bekend kerstlied: Joy to the World. Een groep toeristen waren spontaan bij de piano voor het stadhuis kerstliederen gaan zingen.
Doelen van Hezbollah en Iran beschoten bij Damascus
Posted on Wednesday, December 26, 2018
Dinsdagavond werden doelen van Hezbollah en Iran nabij Damascus beschoten. Het zou gaan om enkele leiders van Hezbollah en militair materieel bestemd voor Hezbollah. Boven Israël werd een Syrische lucht­verdedigings­raket onderschept.
Alleen in Israël: de kerstman legt tefillin aan
Posted on Wednesday, December 26, 2018
Volgens de video lijkt het nu duidelijk dat ook de 'kerstman' een Jood is. Maar nu serieus. De bovenstaande video wordt momenteel veel bekeken op de sociale netwerken en toont een Jood, verkleed als een Kerstman, die de Tefillin, de Joodse gebedsriemen, aanbrengt.
Walla: Kan IDF-excursie naar christelijk museum wel?
Posted on Wednesday, December 26, 2018
De Hebreeuwstalige nieuwswebsite Walla! vraagt zich bij een bespreking van de educatieve reizen voor jonge soldaten van het Israëlische leger af, waarom de jonge soldaten naar het Friends of Zion Museum worden gebracht. De IDF denkt er nog eens over na.
Groeten uit Israël: Verkiezingen, voer voor journalisten
Posted on Wednesday, December 26, 2018
Ik hoop dat u een prettige Eerste Kerstdag hebt gehad en dat u van de feestdagen geniet. Een paar regels over de periode tot de verkiezingen, een veelheid van problemen die moeten worden opgelost, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video: Wandelen door de Oude Stad van Jeruzalem
Posted on Wednesday, December 26, 2018
Na een lange pauze nodig ik u, beste lezers, uit om samen met mij door de straten van Jeruzalem te wandelen. In de video van vandaag kunt u mij vergezellen op een wandeling door de Oude Stad, die begon in de christelijke wijk en eindigde bij de Klaagmuur.
Maak het zuiden weer groen – Plant een boom!
Posted on Tuesday, December 25, 2018
Gelukkig worden we bij de Gazastrook momenteel niet meer geplaagd door vuurvliegers en ballonnen met explosieven, de verbrande velden moeten nog wel tot bloei gebracht worden, verbrande boven in natuur­reservaten moeten worden vervangen.
Groeten uit Israël: Netanyahu of een alternatief?
Posted on Tuesday, December 25, 2018
Wanneer onze jongste zoon slechts zes dagen eerder was geboren, dan had hij kunnen deelnemen aan de vervroegde verkiezingen voor de Knesset. Een paar regels over de ontbinding van de Knesset en de verkiezingen, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Enquête belooft 30 zetels voor Likoedpartij
Posted on Tuesday, December 25, 2018
Na het bekend worden van de vervroegde verkiezingen op 9 april 2019, duurde het niet lang voordat de eerste uitslag van een enquête werd gepubliceerd. Indien de verkiezingen volgens de enquêteresultaten verlopen, dan hoeft premier Netanyahu zich geen zorgen te maken.
175.000 christenen in het Heilige Land
Posted on Tuesday, December 25, 2018
Volgens het Israëlische Bureau voor de Statistiek wonen er ongeveer 175.000 christenen in het Heilige Land, 2 procent van de totale bevolking. Daarvan zijn 77,7 procent Arabische christenen. In 2017 groeide de christelijke bevolking in Israël met 2,2 procent.
Video van de dag: De Annunciatiekerk in Nazareth
Posted on Tuesday, December 25, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar het noorden naar Nazareth, de geboortestad van Jezus, en laat ons de Annunciatie­kerk of Kerk van de Aankondiging bezoeken, waar volgens de rooms-katholieke traditie de aartsengel Gabriël aan de maagd Maria verscheen.
Israël kiest nieuwe Knesset op 9 april
Posted on Tuesday, December 25, 2018
Omdat de regeringscoalitie met slechts 61 zetels er niet in slaagt de Recruteringswet aan te nemen, die de dienstplicht van orthodoxe Joden regelt, komen er vervroegd verkiezingen voor een nieuwe Knesset. Avi Gabbai ( Arbeidspartij) hoopt premier te worden...
Onderdrukking in Iran: Een kijkje achter de schermen
Posted on Monday, December 24, 2018
De beschieting van een militaire parade in Ahavas, eind september, was voor velen geen verrassing, omdat de Arabische minderheid in dit deel van het door Perzen bewoonde Iran zeer opstandig is. En het land kent nog veel andere minderheden, waaronder Koerden.
Israël bezorgd; heeft Trump Syrië aan Turkije 'overgegeven'?
Posted on Monday, December 24, 2018
Berichten, dat de Amerikaanse president Donald Trump deze week Syrië feitelijk heeft 'overgegeven' aan de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan, hebben de zorgen van Israël over de situatie aan de noordelijke grens alleen maar groter gemaakt. Het vormt ook een bedreiging voor de Koerden.
Gebed voor door een aanslag zwaar gewonde soldaat
Posted on Monday, December 24, 2018
Enkele honderden mensen verzamelden zich zondagavond bij de Westelijke Muur om te bidden voor het welzijn van de soldaat Netanel Felber, die op 13 december levensgevaarlijk gewond raakte bij de aanslag bij Givat Assaf.
President Rivlin ontving soldaten met speciale behoeften
Posted on Monday, December 24, 2018
De Israëlische president Re'oeven Rivlin ontving zondag in zijn ambtswoning jonge mannen en vrouwen met speciale behoeften, die vrijwillig in het Israëlische leger dienen. Hun dienst wordt mogelijk gemaakt door het programma 'Bijzonder in Uniform'.
Groeten uit Israël: Ook Jeruzalem is in kerststemming
Posted on Monday, December 24, 2018
Het is alweer zo ver, 24 december. Een paar gedachten over de kerstsfeer vroeger in Duitsland, feestdagen die tot consumptiefeesten zijn gemaakt, de kerstsfeer in Israël, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël: hier en daar een bui.
Video van de dag: Kerstfeest vieren in Israël
Posted on Monday, December 24, 2018
De christelijke wereld viert het Kerstfeest. Terwijl u vanavond uw cadeautjes uitpakt onder de kerstboom en twee bezinnende feestdagen doorbrengt met uw gezin, gaat het dagelijks leven hier in Israël verder. Slechts ongeveer 150.000 van de meer dan 8 miljoen Israëli's zijn christen en vieren het kerstfeest.
Sterkere druk op Netanyahu om af te treden als premier
Posted on Sunday, December 23, 2018
De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit zou zondag beginnen met het herzien van het bewijsmateriaal, dat premier Benjamin Netanyahu betrokken was bij omkoperij. Dit leidde tot nieuwe oproepen aan de Israëlische leider om onmiddellijk op te stappen.
Abbas ontbindt Palestijnse Wetgevende Raad
Posted on Sunday, December 23, 2018
Abbas maakte zaterdag in zijn toespraak in Ramallah ook de ontbinding bekend van het parlement van de Palestijnse Autoriteit, dat al lang niet meer actief is en waarin Hamas een meerderheid heeft. De ontbinding is het resultaat van een beslissing van het Grondwettelijk Hof.
Abbas: 'Netanyahu betaalt Hamas voor hun aanvallen'
Posted on Sunday, December 23, 2018
De Palestijnse leider Machmoud Abbas heeft zaterdag tijdens een toespraak in Ramallah premier Benjamin Netanyahu ervan beschuldigd, dat hij geld overmaakt aan Hamas dat deze gebruikt om de terroristische aanslagen in Judea en Samaria te financieren.
ICNN-video: Uitverkoren en buitengesloten
Posted on Sunday, December 23, 2018
Drie Duitse programmamakers hebben maandenlang gefilmd in Duitsland en Frankrijk om de nieuwe Jodenhaat in beeld te krijgen. Resultaat was een indringende film over bedreigde Franse Joden en Duitse extreemrechtse actievoerders voor een boycot van Israël.
Groeten uit Israël: Protesten 'Gele Hesjes' verlopen
Posted on Sunday, December 23, 2018
Een paar regels over een rustig weekeinde, de militaire dienst van onze kinderen, die voor hen en voor hun ouders begint op Ammunition Hill in Jeruzalem, een handvol berichten over het weekeinde, waaronder het aflopende protest tegen prijsverhogingen van de Gele Hesjes.
'We zullen reageren op dood van vier demonstranten'
Posted on Sunday, December 23, 2018
Terreurorganisaties in de Gazastrook hebben een reactie aangekondigd op de dood van vier Arabieren, die vrijdag de grens met Israël overstaken tijdens de Mars van de Terugkeer, waarvoor afgelopen vrijdag 8000 mensen bijeen waren gekomen
Video's van de dag: Het Feest der Feesten in Haifa
Posted on Sunday, December 23, 2018
In december vindt in Haifa het Feest der Feesten plaats, met als doel bevorderen van tolerantie en wederzijds respect door middel van cultuur en kunst. Ook al vallen de feesten van de drie godsdiensten, Kerstfeest, Chanoeka en Ramadan, niet altijd samen, ze worden gezamenlijk gevierd.
Groeten uit Israël: Boeren tevreden over de vele regen
Posted on Friday, December 21, 2018
We hebben nu echt winter, zoals het behoort, een Israëlische winter met veel regen. Een paar regels over een gesprek op de radio met een landbouwer over de regen en de hoop op een vol Meer van Galilea, en over een discussieprogramma waar ik elke vrijdag graag naar luister.
Shabbatslezingen 22 december: Hoop na de dood
Posted on Friday, December 21, 2018
Is alles afgelopen na de dood? Jakob en koning David gaven instructies voor na hun dood, en Petrus vertelt in zijn brief over de hoop, die we door de opstandig uit de dood van Jezus Christus, mogen hebben op een leven na dit leven, in de hemel bij de Here.
Muziekvideo: Kerstliederen uit Galilea
Posted on Friday, December 21, 2018
In deze video kunt u luisteren en kijken naar kerstliederen, gezongen tijdens een kerstviering door leerlingen van de basisschool, waarschijnlijk christelijke Arabieren, van het dorp Tarshicha in West Galilea. De video is opgenomen door Shlomo Sharvit.
Aviel Schneider: Is Israël bovennatuurlijk?
Posted on Friday, December 21, 2018
De viering van het 70-jarig bestaan van Israël wordt door veel mensen in het land als een wonder beschouwd. Maar is het bestaan van Israël werkelijk iets bovennatuurlijks? Het is duidelijk dat wonderen wel in de Bijbel worden beschreven, maar dat ze in de politiek van nu, ofwel niet worden waargenomen of gewoon worden genegeerd.
Video van de dag: Lekkernijen uit West-Galilea
Posted on Friday, December 21, 2018
Ook deze vrijdag vergezellen we de gastronomische auteur Michal Levit op haar culinaire reis door Israël. We blijven in het noorden van het land. Deze keer gaan we naar het westen van Galilea, waar de Israëlische keuken en de zee elkaar ontmoeten.
Israël waakzaam nu Amerikaanse troepen Syrië verlaten
Posted on Thursday, December 20, 2018
De Israëlische defensie-organisatie reageerde donderdag met verbazing en bezorgdheid op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump, dat ISIS was verslagen en dat de Amerikaanse troepen en diplomaten daarom Syrië zouden verlaten.
Netanyahu: Hezbollah gevaar voor Israël èn Libanon
Posted on Thursday, December 20, 2018
Naar aanleiding van de vier tunnels van Hezbollah onder de Israëlische noordgrens, die tot op heden zijn ontdekt en onbruikbaar zijn gemaakt, noemt premier Netanyahu in een korte video met welk bedoelingen Hezbollah deze tunnels groef, en wie ze financierde.
Minder voedselhulp WFP voor Palestijnse Arabieren
Posted on Thursday, December 20, 2018
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) heeft bekend gemaakt dat het aan het begin van het nieuwe jaar drastisch zal snijden in de steunbetalingen aan ongeveer 190.000 Arabieren die in de Gazastrook en de Palestijnse Autoriteit wonen.
Video: heeft de twee­staten­oplossing nog een kans?
Posted on Thursday, December 20, 2018
Keer op keer zijn er pogingen ondernomen om die te bereiken, al 80 jaar lang. Maar het heeft nooit gewerkt. Wanneer is het moment gekomen dat men bereid is om een andere weg te zoeken? De video toont de geschiedenis van de 'twee­staten­oplossing'. Is hij nog steeds actueel?
Groeten uit Israël: De hemelsluizen gingen open
Posted on Thursday, December 20, 2018
Afgelopen nacht werd ik door een harde donderslag uit mijn slaap opgeschrikt. Een paar regels over de natte en stormachtige weg naar de redactie, niet meer met kasgeld betalen in de bussen in Tel Aviv, en misschien een eerste succes voor de Israëlische 'gele hesjes'.
Video van de dag: Kerst­boom en muezzin in Jaffa
Posted on Thursday, December 20, 2018
Er zijn waarschijnlijk weinig plaatsen in het Midden-Oosten waar je een kerstboom kunt bewonderen en tegelijkertijd de islamitische gebedsoproep van de muezzin kunt horen. Deze video brengt ons naar Jaffa, waar de traditionele kerstboom direct naast de beroemde klokkentoren is opgesteld.
Knesset voor uitzetting van familieleden van terroristen
Posted on Wednesday, December 19, 2018
Na een verhit debat stemde de meerderheid van de Knessetleden voor een wetsvoorstel, dat het mogelijk maakt dat leden van de families van terroristen tot zeven dagen na een aanslag uit hun huizen worden gezet en naar een andere locatie in Judea en Samaria worden overgebracht.
Kan Hamas-leider Haniye de nieuwe chef van de PA worden?
Posted on Wednesday, December 19, 2018
Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehou­den in de Palestijnse Autoriteit, zou Hamas-leider Ismail Haniye het winnen van de Pales­tijnse leider Machmoud Abbas, niet alleen in Gaza, maar ook op de zogenaamde West Bank. Dat blijkt uit een nieuwe peiling.
Israëlische organisatie klaagt Palestijnse Autoriteit aan
Posted on Wednesday, December 19, 2018
De brute moord op Jamal Khashoggi heeft wereldwijd veel stof doen opwaaien. Maar voor vergelijkbare of nog ernstiger schendingen van mensenrechten door de Palestijnse Autoriteit, is nauwelijks aandacht. Het Jerusalem Institute of Justice diende een aanklacht in.
Rusland maakt Israëlische luchtaanvallen in Syrië vrijwel onmogelijk
Posted on Wednesday, December 19, 2018
Dinsdag verhinderden militairen van de Libanese strijdkrachten (LAF) IDF-militairen een prikkel­draad­hek op te zetten aan de Israëlische kant van de zogenaamde Blauwe Lijn. Ondertussen wordt de Israëlische activiteit in Syrië door Rusland beperkt.
Groeten uit Israël: Actie buschauffeurs voor veiligheid
Posted on Wednesday, December 19, 2018
En het is al weer woensdag, wat gaan de dagen snel voorbij. Een paar regels over mijn dagelijkse busritten, interessante passagiers, die ook wel eens voor een verrassing zorgen, keurige chauffeurs, die het niet altijd gemakkelijk hebben, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Klooster Mar Saba
Posted on Wednesday, December 19, 2018
De video van vandaag brengt ons naar de woestijn van Judea, meer bepaald naar het klooster Mar Saba. Het hele kloostercomplex ligt op de helling van een berg aan de rivier de Kidron, tussen Bethlehem en de Dode Zee. Het Grieks-orthodoxe klooster werd in 483 gesticht.
Oppositie verwerpt wet voor politieke doeleinden
Posted on Tuesday, December 18, 2018
Hoe moeilijk het is om met een coalitie van slechts 61 van de 120 zetels te regeren, bleek maandag bij de stemming over een wet, waarvan men zeker was dat deze zou worden aangenomen. Door een 'truc' van de oppositie werd het wetsontwerp uiteindelijk verworpen.
Video: 31 jaar Hamas - 31 jaar terreur
Posted on Tuesday, December 18, 2018
Afgelopen weekend vierde de terreurorganisatie Hamas haar 31e verjaardag. In deze periode voerde het honderden terroristische aanslagen uit tegen Israëlische burgers, waarbij honderden Israëli's werden gedood en duizenden gewond raakten.
Lage opkomst bij Israëlische versie Gele Hesjes-protest
Posted on Tuesday, December 18, 2018
In Frankrijk werden de straten overstroomd door demonstranten tegen prijsverhogingen, gehuld in gele hesjes. In Israël werd geprobeerd, deze protesten na te doen, maar met weinig succes. De organisatoren blijken uit linkse kringen te komen.
ICNN-video: Highway, de weg van de Aartsvaders
Posted on Tuesday, December 18, 2018
In deze video volgen we de route die de aartsvaders reisden door de heuvels van Judea en Samaria. Nu niet per ezel, maar in een auto over wat tegenwoordig Autoweg 60 heet, langs tal van historische plaatsen zoals de bergen Ebal en Gerizim, en Shilo, waar de Tebernakel heeft gestaan.
Groeten uit Israël: waarom is alles hier zo duur?
Posted on Tuesday, December 18, 2018
Het heeft gisteren toch niet geregend, toen ik tegen 17 uur in Modi'in aankwam. Een paar regels over het dagelijks leven na een niet eenvoudige week, de hoge kosten van levensonderhoud en de aangekondigde prijsverhogingen, en natuurlijk het weer voor vandaag.
Video van de dag: Jeruzalem's officiële kerstman
Posted on Tuesday, December 18, 2018
De video van vandaag laat ons kennismaken met Issa Anis Kassissieh. Hij woont in een 700 jaar oud huis in de christelijke wijk van de oude stad van Jeruzalem. Zeker nu, met Kerstfeest, heeft Issa veel te doen, want hij is de officiële kerstman van Jeruzalem.
Vertrouwen in Netanyahu als 'Mr. Security' gedaald
Posted on Monday, December 17, 2018
Decennialang heeft premier Benjamin Netanyahu zichzelf aangeprezen als 'Mr. Security', de enige politicus en leider die de Israëli's echt kan beschermen tegen hun vele vijanden. Maar een ongelukkige samenloop van gebeurtenissen in de afgelopen weken wekt twijfel aan die titel.
Netanyahu zegt, dat Israël spionnen in Iran heeft
Posted on Monday, December 17, 2018
Premier Benjamin Netanyahu vertelde zondag aan een groep diplomaten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Israëlische spionnen routinematig Iran 'bezoeken'. Iran is ongetwijfeld al lang op de hoede voor mogelijke Israëlische infiltranten of informanten.
Hamas viert 31ste verjaardag en bedreigt IDF
Posted on Monday, December 17, 2018
'Elke soldaat die de Gazastrook binnenkomt, wordt gedood of gevangen genomen Dat zei de politieke leider van Hamas, Ismail Haniye, zondag bij de viering van de oprichting van Hamas. Hij beloofde ook, de Palestijnse gevangenen te bevrijden uit de Israëlische gevangenissen.
Is vernietiging van huizen het juiste middel tegen terreur?
Posted on Monday, December 17, 2018
Hoe effectief is de straf van het vernietigen van huizen van terroristen eigenlijk, wanneer de Palestijnse Autoriteit het gezin van de terrorist niet alleen een dik salaris betaalt, maar ook de vernietigde huizen binnen korte tijd weer hetbouwt?
Groeten uit Israël: West-Jeruzalem? Dat ken ik niet
Posted on Monday, December 17, 2018
Een paar woorden over een stad genaamd West Jeruzalem, waarin zelfs het weer anders schijnt te zijn dan in Jeruzalem, en die nu door Australië als onze hoofdstad wordt beschouwd, en over de Jeruzalemse tram als teken van vreedzaam samenleven.
Video van de dag: Klooster Qasr al Yahud bereikbaar
Posted on Monday, December 17, 2018
Bijna 50 jaar lang was het klooster van Sint Johannes de Doper, dat vanwege het kasteelachtig uiterlijk de naam Qasr al-Yahud, 'Kasteel van de Joden' kreeg, afgesloten. Het ligt nabij de doopplaats aan de westoever van de Jordaan, ten noorden van de Dode Zee
Demonstratie bij huis premier: 'We zwijgen niet langer'
Posted on Sunday, December 16, 2018
Honderden mensen uit Judea en Samaria en andere delen van Israël kwamen vanochtend voor het kantoor van de premier bijeen om te protesteren tegen de zwakte van de regering in de strijd tegen het terrorisme. Er werd aangedrongen op legalisering van nederzettingen.
Groeten uit Israël: Leren omgaan met verlies en verdriet
Posted on Sunday, December 16, 2018
Een nieuwe week is begonnen, en dat is ook wel goed. Een paar regels over de gezinnen van terreurslachtoffers, die binnenkort weer alleen hun verlies moeten verwerken, een heerlijk warme shabbat, en herinneringen aan demonstraties in 2011, want ook nu wordt alles veel duurder.
Veel kritiek op Australische erkenning West-Jeruzalem
Posted on Sunday, December 16, 2018
In een openbare verklaring zei de Australische premier Scott Morrison zaterdag (shabbat!), dat Australië nu officieel 'West-Jeruzalem' erkent als de hoofdstad van de Staat Israël. Vervolgens klonk er kritiek van beide kanten, van Israël en van de Palestijnse Autoriteit.
Operatie Noordelijk Schild: Vierde tunnel ontdekt
Posted on Sunday, December 16, 2018
Operatie Noordelijk Schild aan de grens met Libanon gaat zijn derde week in. Afgelopen weekeinde konden de soldaten een vierde aanvals­tunnel van Hezbollah vinden die zich voorbij de grens tot onder Israëlisch grondgebied uitstrekt. De exacte locatie is niet bekend gemaakt.
IDF vernietigt huis van moordenaar van sergeant
Posted on Sunday, December 16, 2018
Het Israëlische leger heeft een video gepubliceerd van de vernietiging van het huis van Islam Abu Hamid. De terrorist had meer dan een half jaar geleden een sergeant van de Duvdevan-eenheid gedood, door vanaf het dak van het huis een zware marmeren plaat op hem te gooien.
Als er één is gevallen, zullen er nog veel meer opstaan
Posted on Sunday, December 16, 2018
Shira Ish-Ran maakte de nachtmerrie van elke moeder mee. Zij was ernstig gewond als gevolg van een beschieting, vorige week bij Ofra, en haar baby overleed na een keizersnee. Nu heeft de ruwende moeder belooft dit Hamas aan te rekenen door meer kinderen te krijgen.
ICNN-video: Ari Abramowitz enthousiast over Jeruzalem
Posted on Sunday, December 16, 2018
Lopend door de straten van de Oude Stad van Jeruzalem vertelt Ari Abramowitzwat Jeruzalem betekent voor hem en voor het Joodse volk: Jeruzalem is het kloppend hart van Israël. Jeruzalem is een beleving. Jeruzalem is altijd in het bewustzijn van het Joodse volk.
Video van de dag: Volkswagen Konnect Campus
Posted on Sunday, December 16, 2018
De video van vandaag laat ons kennismaken met twee vrouwen, een Duitse en haar Israëlische collega. Het is hun taak om met hulp van de in mei geopende Volkswagen Konnect Campus innovatieve Israëlische mobiliteitsoplossingen te vinden voor het VW-concern.
Protesten na aanvallen, staking Samaria aangekondigd
Posted on Friday, December 14, 2018
Enkele honderden mensen hebben donderdagavond in Jeruzalem gedemonstreerd tegen de nieuwe golf van terreur. Aan premier Netanyahu werd gevraagd harder op te treden tegen terreur. Voor zondag werd een staking in de getroffen districten aangekondigd..
Woede over kop van de Britse krant 'The Guardian'
Posted on Friday, December 14, 2018
Een kop en het artikel over de aanslagen van gisteren in de Britse krant The Guardian veroorzaakten felle kritiek in Israël. De krant bracht de twee soldaten, die zijn gedood bij de aanval bij Givat Assaf, in verband met twee terroristen die zijn doodgeschoten door de Israëlische veiligheidsdiensten.
Amerikaanse ambassadeur veroordeelt aanslagen
Posted on Friday, December 14, 2018
De Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman veroordeelde de aanslag bij Givat Assaf, waarbij twee Israëlische soldaten werden gedood. Hij bekritiseerde ook de betalingen van de PA aan terroristen, waarmee deze dodelijke aanslagen als het ware worden beloond.
Groeten uit Israël: Wat een treurige dag was dat
Posted on Friday, December 14, 2018
Wat een treurige dag was dat gisteren! Eerst hoorden we van het overlijden van die baby, daarna kwam de mes-aanval in de Oude Stad van Jeruzalem, en later de wrede aanslag op een bushalte bij Givat Assaf, waar twee jonge militairen het leven lieten.
De slachtoffers van de aanslag bij Givat Assaf
Posted on Friday, December 14, 2018
Yuval Mor Yosef, 20 jaar oud, en Yosef Cohen, 19 jaar oud, zijn de twee Israëlische soldaten die donderdag door een terrorist werden gedood op een kruispunt bij Givat Assaf. Ze worden vandaag begraven in Ashkelon en Jeruzalem.
Muziekvideo: De Leeuw van Juda
Posted on Friday, December 14, 2018
In deze video zingen Joshua Aaron uit Israël en de Freedom Night Band uit Tübingen het lied 'Leeuw van Juda' in het Hebreeuws en Duits. Zeg me wie de duisternis heeft verslagen, wie heeft het graf overwonnen? Wie is de Leeuw van Juda? De kracht en het schild van ons geloof? Halleluja, Jezus is de Heer.
Shabbatslezingen 15 december: In genade aangenomen
Posted on Friday, December 14, 2018
Na vele jaren ontmoet Jozef zijn broers, die hem als slaaf hebben verkocht naar Egypte. Zijn ze nog zo hardvochtig als vroeger? Zal hij hen gevangen zetten, terugsturen? Nee, Jozef neemt hen in genade aan als broers, zoals God ons in genade aanneemt als zijn kinderen.
Video van de dag: De Arabische keuken in Galilea
Posted on Friday, December 14, 2018
Het is weer vrijdag, tijd voor weer een bijdrage van gastronomisch auteur Michal Levit. In deze video maken we in Galilea kennis met de Arabische keuken, die een belangrijke rol speelt in de Israëlische culinaire scene, waarin oude en nieuwe tradities worden gecombineerd.
Israëls nieuwe strategie in de oorlog tegen Iran
Posted on Friday, December 14, 2018
‘Operatie Noordelijk Schild’ gaat zijn tweede week in en het Israëlische leger (IDF) werkt aan de vernietiging van een derde Hezbollah-aanvalstunnel onder de grens met Libanon. Ondertussen is het steeds duidelijker geworden dat Israël een psychologische oorlog voert tegen Iran en zijn bondgenoten.
Palestijn doodt twee Israëli's in Samaria; Hamas feest
Posted on Thursday, December 13, 2018
Een Palestijnse Arabische schutter stapte donderdag uit een auto langs autoweg 60 bij Givat Assaf in centraal Samaria en opende het vuur op een groep Israëlische Joden die op een kruispunt bij een bushalte stonden te wachten. Daarna vluchtte hij in zijn auto.
Israëlische troepen doden terrorist van Barkan
Posted on Thursday, December 13, 2018
Na een zoektocht van twee maanden zijn de Israëlische veiligheidstroepen er woensdag in geslaagd om de terrorist op te sporen die twee mensen heeft gedood in het industriepark Barkan. Hij was gewapend en werd tijdens zijn arrestatie neergeschoten.
Mesaanval in Jeruzalem, twee gewonden, dader dood
Posted on Thursday, December 13, 2018
In de Oude Stad van Jeruzalem heeft donderdagmorgen vroeg een mesaanval plaatsgevonden . Twee agenten van grenspolitie raakten licht gewond. Een van de agenten slaagde erin de terrorist neer te schieten en hem te doden.
Baby van in Ofra beschoten moeder is gestorven
Posted on Thursday, December 13, 2018
Kort nadat de bij een aanslag zwaar gewonde moeder en haar gewonde man hun baby voor het eerste zagen, is deze gestorven. Hij is slechts vier dagen oude geworden. Veiligheidstroepen hebben in of bij Ramallah een van de daders van de aanslag doodgeschoten.
Groeten uit Israël: Wat doe je aan een slecht imago?
Posted on Thursday, December 13, 2018
Door mijn artikel over de Duitse CDU heb ik geleerd, dat je niet altijd op bepaalde bronnen moet vertrouwen. Daar schrijf ik nog een paar regels over, en gedachten over de vraag waarom het imago van Israël in het buitenland zo slecht is, en natuurlijk het weer voor vandaag: regen.
Video van de dag: Het Zionsplein in Jeruzalem
Posted on Thursday, December 13, 2018
Het Zionsplein is een van de meest centrale pleinen in Jeruzalem. Het ligt aan het einde van de Ben Jehuda voetgangerszone aan de Jaffastraat. Onlangs is de herinrichting van het plein voltooid. Het is nu nog uitnodigender geworden met de vele nieuwe zitplaatsen.
IDF vindt derde Hezbollah-tunnel onder noordgrens
Posted on Wednesday, December 12, 2018
Het is meer dan een week geleden dat Israël 'Operatie Noordelijk Schild' lanceerde om tunnels op te sporen en te vernietigen die de Libanese terroristische militie Hezbollah onder de noordelijke grens heeft gegraven. Dinsdag werd de derde van deze tunnels ontdekt in het bergachtige gebied.
Israël plant ambassade­wijk in Jeruzalem
Posted on Wednesday, December 12, 2018
Nu de VS en Guatemala al hun ambassades in Jeruzalem hebben, hoopt Israël dat meer Staten spoedig zullen volgen. Om hierop voorbereid te zijn, plant het Israëlische ministerie van Volkshuisvesting en Bouw een complex dat plaats biedt aan meerdere ambassades.
Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken op bezoek
Posted on Wednesday, December 12, 2018
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Matteo Salvini is dinsdag in Israël aangekomen voor een tweedaags bezoek. Salvini, voorzitter van de zeer rechtse Legapartij, wordt beschouwd als een vriend van Israël. Hij bezocht de operatie tegen de tunnels van Hezbollah.
Kerstfeest en Chanoeka, Licht in de duisternis
Posted on Wednesday, December 12, 2018
Nu we de traditionele kersttijd naderen, zijn we ons maar al te goed bewust van de somberheid van de midwinter en willen we de duisternis helpen verdrijven met een veelvoud van heldere lichten, die ons herinneren aan de komst van de Joodse Messias Jezus, het Licht der wereld.
ICNN-video: Messiaanse gemeente King of Kings
Posted on Wednesday, December 12, 2018
Twee leden van de Jeruzalemse gemeente King of Kings, Irit Iffert en Jael Kalisher, leggen uit wat een Messiaanse gemeente is, en vertellen over hun eigen leven en geestelijke zoektocht. Christen worden in Israël betekent er voor kiezen, tot een minderheid te behoren.
Groeten uit Israël: Wanneer is iemand een terrorist?
Posted on Wednesday, December 12, 2018
Ook deze dag begint met een stralende zon. Een paar gedachten over het wellicht te frequente gebruikt van het begrip 'terrorist', het lijden van Arabische medeburgers door deze terroristen en de herinnering aan een voormalige Arabische medestudente die nooit per bus wilde reizen.
Video van de dag: Parkeren op het dak in Tel Aviv
Posted on Wednesday, December 12, 2018
Een parkeerplaats vinden in Tel Aviv is een bijna onmogelijke uitdaging. Veel inwoners van de stad laten liever hun auto op een parkeerplaats staan en gaan met de bus of elektrische scooter naar het werk. Maar er is nog een andere oplossing voor het parkeerprobleem.
Pogingen tot auto-aanvallen in Judea en Samaria
Posted on Tuesday, December 11, 2018
Dinsdagochtend konden Israëlische veiligheids­troepen twee aanvallen met auto's verhinderen. Bij een van de incidenten werd de terrorist doodgeschoten. De ander bedacht zich na waarschuwingsschoten en werd gearresteerd.
Gewonde door de aanval bij Ofra: 'Am Israel Chai!'
Posted on Tuesday, December 11, 2018
'Am Israel Chai, het volk Israël leeft, voor altijd en eeuwig, zal niemand ons breken,' zei Shmuel David, een van de gewonden van de aanslag bij Ofra. Toen pakte hij zijn gitaar en zong met zijn vrienden een lied. De zoektocht naar de schutter gaat door.
Help ons de natuur bij de Gazastrook te herstellen
Posted on Tuesday, December 11, 2018
Elk voorjaar veranderen talloze rode anemonen het landschap van zuidelijk Israël in een prachtige zee van wuivende rode bloemen. In de gebieden langs de Gazastrook zal er komend voorjaar weinig van te zien zijn door de vele branden. Help ons, de natuur in het zuiden te herstellen!
Erkent Australië vandaag Jeruzalem als hoofdstad?
Posted on Tuesday, December 11, 2018
Volgens een bericht in de Australische krant The Australian, zal de Australische premier Scott Morrison en zijn regering vandaag na een kabinetsvergadering Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen. De ambassade wordt nog niet verplaatst wegens de hoge kosten.
Groeten uit Israël: We leven van feest tot feest
Posted on Tuesday, December 11, 2018
Chanoeka ligt achter ons. Gisteravond hebben we geen kaars meer aangestoken. In de koelkast liggen nog een paar oude soefganiot. Ook dat is nu voorbij. Een paar regels over de feestdagen en hun speciale gerechten, zinloze terreur, Europese naïviteit en pizza op de redactie..
Video van de dag: Hoofdbedekkingen in Israël
Posted on Tuesday, December 11, 2018
In deze video laten Israëli's van diverse religies hun bijzondere hoofddeksels zien, zoals de gebreide kipa van de nationaal-religieuze Joden, de zwarte hoed van de orthodoxe Joden, de modieuze hoofddeksels van de getrouwde Joodse vrouw, de hijab van de moslimvrouw of het traditionele hoofddeksel van de druzen.
Duitse CDU lijkt terroristen te willen ondersteunen
Posted on Monday, December 10, 2018
De Duitse partij CDU wil de Palestijnse betalingen aan terroristen financieel blijven steunen. Die indruk krijg je tenminste, nadat de partij een verzoek aan de Bondsregering afwees, om steun­betalin­gen aan de Palestijnse Autoriteit te bevriezen totdat de uitkeringen aan terroristen zijn stopgezet.
Vrede met Arabieren door kracht, niet door zwakte
Posted on Monday, December 10, 2018
Tientallen jaren werd verondersteld dat Israël diep moest buiten en toegeven om vrede met de Arabische wereld sluiten. Dit vertoon van zwakte heeft Israël niets opgeleverd. Het tonen van kracht heeft in de afgelopen maanden wel tot normalisatie van de relaties geleid.
Schietincident in Samaria; walgelijke reactie van Hamas
Posted on Monday, December 10, 2018
• Zeven gewonden bij beschieting in Samaria,
• Zwangere vrouw zwaar gewond, baby eveneens,
• Hamas juicht aanval op onschulige mensen toe,
• Israëlische leger speurt naar de daders.
Zeer geslaagde eerste Nederlandse woestijn-hike
Posted on Monday, December 10, 2018
De eerste woestijn-hike, waarvoor we Nederlanders hadden uitgenodigd, was een groot succes. 14 Nederlanders, twee Amerikanen en een Canadees maakten de avontuurlijke tocht door de woestijn en legden in zeven dagen meer dan 120 kilometer af.
Groeten uit Israël: Drie maanden tot de volgende vakantie
Posted on Monday, December 10, 2018
Na het geheel grijze weekeinde laat het weer hier in Jeruzalem zich van zijn beste kant zien. Een paar regels over de laatste Chanoeka-kaars, heel lang wachten op de volgende schoolvakantie, de vrijheid van godsdienst in Israël, en het weer: de zon schijnt vanuit een stralend blauwe hemel.
Video van de dag: Chanoeka Potpourri uit Jeruzalem
Posted on Monday, December 10, 2018
Vandaag eindigt het achtdaagse Chanoeka feest. We willen in een goed humeur afscheid nemen van dit feest. De video van vandaag brengt u een selectie van Chanoeka-liederen, gespeeld door een violistenduo, Nir Sarussi en Ariella Zeitlin, in het centrum van Jeruzalem.
Hamas: Gewapende strijd tegen Israël wordt voortgezet
Posted on Sunday, December 09, 2018
Ter gelegenheid van de 31ste verjaardag van het begin van de eerste Intifada verklaarde Hamas zaterdag dat de gewapende strijd tegen Israël zal worden voortgezet. Het is een strategische optie om de Palestijnse kwestie te beschermen en de nationale rechten van Palestina te herstellen.
Derde Libanonoorlog lijkt onvermijdelijk na bedreigingen
Posted on Sunday, December 09, 2018
Als gevolg van het ontdekken van een aantal door Hezbollah vanuit Libanon gegraven tunnels, en na de dreiging van Hezbollah, dat zijn raketten geheel Israël kunnen treffen, lijkt het slechts een kwestie van tijd tot een conflict tussen Israël en de Hezbollah-militie uitbreekt
Groeten uit Israël: Meer van Galilea gestegen na regen
Posted on Sunday, December 09, 2018
Wat een weekeinde! Drie hele dagen heeft het bij ons geregend. Er zijn recordhoeveelheden regen gevallen, vooral in het midden van het land. In Tel Aviv werden straten afgesloten die dreigden onder te lopen. Tenslotte het weer voor vandaag in Israël: de zon schijnt weer!
Arabier gedood, verdacht van verkoop land aan Joden
Posted on Sunday, December 09, 2018
Zaterdag werd een Palestijnse Arabier die in Israël woonde neergeschoten in zijn woonplaats Jaljulia, nadat hij persoonlijke bezittingen op de zogenaamde 'Westelijke Jordaanoever' zou hebben verkocht aan Israëlische Joden.
Operatie 'Noordelijk Schild': Tweede tunnel ontdekt
Posted on Sunday, December 09, 2018
De operatie ' Noordelijk Schild' aan de grens met Libanon werd in het weekeinde voortgezet onder zware weersomstandigheden. Zaterdag ontdekte het leger een tweede aanvalstunnel van Hezbollah, die net als de eerste tunnel, al de grens met Israël was gepasseerd.
Video van de dag: Heeft u zelf een wonder ervaren?
Posted on Sunday, December 09, 2018
Het Chanoekafeest herinnert ons aan het wonder van de olie, toen een klein vat met olie genoeg was om acht dagen lang de lampen in de tempel te laten branden. In de video van vandaag vragen twee journalisten in Jeruzalem mensen naar hun persoonlijke wonder.
Hamas niet veroordeeld in VN ondanks meerderheid
Posted on Friday, December 07, 2018
Voor de Verenigde Naties lijkt ieder middel gerechtvaardig te zijn om een veroordeling van de terreur­organisatie Hamas te vermijden, zelfs nadat de VS en Israël er al in geslaagd waren om in de Algemene Vergadering een meerderheid te bereiken voor deze veroordeling.
500 verijdelde terroristische aanslagen in 2018
Posted on Friday, December 07, 2018
De Israëlische veiligheids­dienst (Shin Bet) kon in 2018 maar liefst 500 terreuraanslagen verhinderen. Dinsdag was er een ceremonie, de Premiersprijs, ter ere van zes speciale operaties en verschillende veiligheids­agenten voor hun uitstekende prestaties in 2017 en 2018.
Muziekvideo: Diverse Chanoekah­liederen
Posted on Friday, December 07, 2018
In deze muziekvideo zingt een koor diverse liederen die bij het Chanoekahfeest behoren. Het eerste lied, Maoz Tzur, vertelt de Joodse historie in poëtische vorm en gedenkt de bevrijding van vier oude vijanden: Farao, Nebukadnezar, Haman en Antiochus.
Shabbatslezingen 8 december: Chanoekah-viering
Posted on Friday, December 07, 2018
Deze shabbat valt in de week van het Chanoekah-feest, waarin de herinwijding van de Tempel wordt gevierd, die in het jaar 165 BCE plaatsvond, na een periode van verdrukking tegen de Griekse over­heersers, die de Tempel hadden ontwijd en het Jodendom verboden.
Groeten uit Israël: Als het hier regent, regent het hard
Posted on Friday, December 07, 2018
Daar viel de regen, zonder onderbreking en op volle kracht, wegen werden rivieren. Een paar regels over de zware regens en de duizend bliksems, cadeau's bij Chanoeka, vroeger was dat het traditionele Chanoeka-geld, en een weekeinde thuis met het hele gezin.
Video van de dag: Lekker eten in Galilea
Posted on Friday, December 07, 2018
Ook op deze vrijdag vergezellen we de gastronomische auteur Michal Levit op haar culinaire reis door Israël. Deze keer gaan we naar het noorden, naar Galilea. Michal bezoekt de kibboets Chanita, die slechts 100 meter van de grens met Libanon in het westen van Galilea ligt.
Netanyahu roept VN op tot optreden tegen Hezbollah
Posted on Thursday, December 06, 2018
Premier Netanyahu heeft de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gevraagd om een veroordeling van Hezbollah en zijn schending van de Israëlische soevereiniteit. Duitsland, Groot-Brittannië en Rusland veroordeelden het graven van tunnels door Hezbollah.
ANALYSE: Hoe Israël en de VS werken aan de beteugeling van Iran
Posted on Thursday, December 06, 2018
Dinsdagochtend lanceerde het Israëlische leger (IDF) de operatie 'Noordelijk Schild' aan de Israëlische kant van de grens met Libanon. De operatie tegen Hezbollah begon enkele uren nadat premier en minister van Defensie Benyamin Netanyahu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, in Brussel (België) ontmoette.
Zware regens en over­stromingen in het hele land
Posted on Thursday, December 06, 2018
De Israëlische meteorologen hadden het voorzien. Donder­dag­ochtend begon het al in het noorden en aan de kust hevig te regenen. Later breidde de regen zich uit over het hele land. In Rechovot moesten de kinderen uit een ondergelopen kleuterschool worden gered.
Groeten uit Israël: Waar zijn mijn winterkleren?
Posted on Thursday, December 06, 2018
Het is winter geworden, we krijgen de komende dagen intensieve aanhoudende regens. In het noorden is het rustig na het begin van de operatie tegen de tunnels van Hezbollah. Een woord van dank voor onze soldaten die ook tijdens Chanoeka voor onze veiligheid zorgen.
Video van de dag: Chanoeka in Jeruzalem
Posted on Thursday, December 06, 2018
Het is deze week Chanoeka. De feestelijke sfeer is overal voelbaar. Maar wat gebeurt er als je in de stad Jeruzalem heerlijke soefganiot, het klassieke Chanoeka-gebak, wordt aangeboden, maar je eerst nog wat moet dansen?
Netanyahu verdacht van omkoping in ruil voor steun
Posted on Wednesday, December 05, 2018
De Israëlische politie heeft geadviseerd premier Netanyahu en zijn vrouw Sara aan te klagen voor omkoping, fraude en schending van het publieke vertrouwen, evenals Shaul Elovitch, eigenaar van telecombedrijf Bezeq en van nieuwssite Walla!-.
Operatie 'Noordelijk Schild': Hezbollah-tunnel vernietigd
Posted on Wednesday, December 05, 2018
Het Israëlische leger is aan de noordelijke grens bezig met de operatie ' Noordelijk Schild', bedoeld voor het lokaliseren en neutraliseren van grensoverschrijdende aanvalstunnels van Hezbollah. Een eerste tunnel is al ontdekt en met explosieven onbruikbaar gemaakt.
Groeten uit Israël: Met de trein sneller naar huis
Posted on Wednesday, December 05, 2018
Gisteren is het eindelijk gebeurd. Ik wachtte daar al zo lang op. Ik was al zo vaak van plan het te doen, maar telkens is er dan weer wat tussen gekomen. Maar gisteren was het dan eindelijk zover: ik ben met de trein naar Modi'in gereden, via de luchthaven, heel snel.
Video's van de dag: Door de Dizengoffstraat in Tel Aviv
Posted on Wednesday, December 05, 2018
De video van vandaag nodigt u uit voor een korte busrit over de Dizengoffstraat in Tel Aviv. Daarbij rijden we ook langs het nieuw ontworpen Dizengoffplein. Daar is een Chanoekah-kandelaar opgesteld, waar elke avond een kaars meer wordt aangestoken.
Iran mobiliseert moslims aan noordgrens van Israël
Posted on Tuesday, December 04, 2018
Zuid-Libanon is helemaal klaar voor Irans plan om Israël van de kaart te vegen. Nu Syrië nog. Maar daar wordt hard aan gewerkt vlakbij de grens van Israël. Hezbollah heeft een directe opdracht uit Iran ontvangen om Syrische burgers te rekruteren.
Operatie 'Noordelijk Schild' tegen Hezbollah-tunnels
Posted on Tuesday, December 04, 2018
Het Israëlische leger is maandagavond begonnen met Operatie Noordelijk Schild. De operatie beoogt het lokaliseren en neutraliseren van door Hezbollah gegraven grens­overschrij­dende aanvals­tunnels. Een eerste tunnel is inmiddels gevonden.
VN wijst weer Joodse band met Jeruzalem af
Posted on Tuesday, December 04, 2018
Terwijl de Algemene Vergadering van de VN donderdag zal stemmen over een resolutie waarin de terreur­organisatie Hamas wordt veroordeeld voor haar raketaanvallen op Israël, wijst de VN alweer de Joodse band met de stad Jeruzalem af.
Dag 2: Chanoekah vieren in de woestijn
Posted on Tuesday, December 04, 2018
De woestijn kan spreken als we alleen met God zijn en over Hem en zijn woord mediteren! Net zoals de olijfolie, die gebruikt werd om de Menorah te voeden, representatief is voor de Heilige Geest, voedt de Heilige Geest onze geest wanneer we alleen met God zijn.
Groeten uit Israël: Chanoekah-festval, een dure zaak
Posted on Tuesday, December 04, 2018
Vandaag kan onze zoon weer uitslapen, want de vakantie is weer begonnen. In de Chanoekah-feestweek zijn er veel festivals en kindervoorstellingen, dure zaken voor de ouders. In Jeruzalem werd een ballonnenparade gehouden. Het weer: iets koeler, kans op regen.
Video van de dag: Grote Chanoekiah in Jeruzalem
Posted on Tuesday, December 04, 2018
De video van vandaag houdt ons weer in de Chanoekah stemming. Op het dak van het winkelcentrum 'Hadar' in Jeruzalem werd een grote Chanoekiah opgebouwd, 11 meter hoog en 56 meter breed, een van de grootste ter wereld.
Hamas-rechtbank veroordeelt zes Palestijnen ter dood
Posted on Monday, December 03, 2018
Een Hamas-rechtbank in Gaza heeft deze maandag 13 vonnissen uitgesproken tegen Palestijnen die beschuldigd worden van collaboratie met Israël. Zes van de straffen zijn doodvonnissen. De veroordeelden zullen worden opgehangen.
Politie adviseert tot aanklacht tegen Netanyahu
Posted on Monday, December 03, 2018
Het is een beetje spannend voor de Israëlische premier nadat de politie gisteren adviseerde tot een aanklacht in de omkoopaffaire rond telefoon­maatschappij Bezeq. Netanyahu beschuldigt vertrekkend politiechef Roni Alsheikh van een campagne tegen hem.
President Rivlin vierde Chanoekah met ultraorthodoxe soldaten
Posted on Monday, December 03, 2018
De Israëlische president Re'oeven Rivlin stak zondagavond de eerste kaars van Chanoekah aan met soldaten van de ultra­orthodoxe eenheden van het Israëlische leger. Daarin dienen ongeveer 7.400 ultraorthodoxe officieren en soldaten, en dat aantal stijgt.
Engelstalige tocht door de Bijbelse woestijn gestart
Posted on Monday, December 03, 2018
Na onze geslaagde Duitstalige tour door de Bijbelse woestijn, die vorige week werd afgesloten, is zondag onze Engelstalige begeleide hike van start gegaan. De avonturiers zullen een groot deel afleggen van het zuidelijke deel van de Israel National Trail.
Groeten uit Israël: Chanoekiah-foto's op Facebook
Posted on Monday, December 03, 2018
Hoewel het weerbericht over een kleine temperatuursverhoging sprak, had ik het vanochtend in Jeruzalem toch fris. Een enorme file gisteren in Jeruzalem maakte het oerinstinct 'voordringen' in de mensen wakker, en het aansteken van de eerste kaars van Chanoekah.
Video van de dag: Eerste Chanoeka-kaars bij Kotel
Posted on Monday, December 03, 2018
In deze video kunt u aanwezig zijn bij het aansteken van de eerste kaars van Chanoeka bij de Westelijke Muur. De kaars werd aangestoken door de opperrabbijn van Israël, rabbijn David Lau, in aanwezigheid van de opperrabbijn van de Muur, rabbijn Shmoe'el Rabinovitch.
Hamas vreest veroordeling door de VN
Posted on Sunday, December 02, 2018
Een resolutie van de VS, waarin de raketaanvallen van Hamas op Israël worden veroordeeld en wordt opgeroepen een einde te maken aan het geweld, wordt donderdag in het hoofdkwartier van de VN in stemming gebracht. Hamas denkt daar anders over.
Nieuw: extra vierge Kanaän olijfolie 'Eden'
Posted on Sunday, December 02, 2018
Kunt u zich een keuken voorstellen zonder zout of peper? Nou, een keuken zonder olijfolie zou ook niet compleet zijn. Olijfolie heeft veel heilzame eigenschappen. Het is bewezen dat olijfolie uw gezondheid beschermt.
Wapens per vliegtuig naar Hezbollah na aanval in Syrië
Posted on Sunday, December 02, 2018
Iran hoopte ongetwijfeld dat de introductie van geavanceerde Russische luchtafweersystemen in Syrië verdere Israëlische luchtaanvallen op zijn installaties zou afschrikken. Nu dat niet het geval blijkt, worden wapens per vliegtuig naar Hezbollah in Libanon gevlogen.
Hezbollah waarschuwt Israël in video: val ons niet aan
Posted on Sunday, December 02, 2018
Hezbollah in Libanon heeft in een video Israël gewaarschuwd tegen het aanvallen van doelen van de organisatie in Libanon. De video, onderdeel van Hezbollah's psychologische oorlogvoering, toont mogelijke Israëlische doelen voor raketten van de terreurorganisatie.
Groeten uit Israël: Modi'in, oorsprong van Chanoekah
Posted on Sunday, December 02, 2018
In mijn stad Modi'in wordt je bij het rijden door de straten steeds weer herinnerd aan de opstand van de Maccabeeën en aan Chanoekah, het lichtfeest, dat vanavond begint met het aansteken van de eerste kaars. Dit jaar val het samen met de eerste Advent.
Video van de dag: De grootste Chanoekah hits
Posted on Sunday, December 02, 2018
Vanavond wordt de eerste kaars aangestoken van Chanoekah, ook wel het lichtfeest genoemd. Het is de jaarlijkse viering van de herinwijding van de Tempel na de opstand van de Hasmoneeën. Het rabbinaatskoor van het Israëlische leger zingt enkele Chanoekah liederen.