November 2018

VS: Laat door PA ontvoerde Amerikaanse Palestijn vrij
Posted on Friday, November 30, 2018
De ambassadeur van de Amerikaanse president Donald Trump in Israël, David Friedman (foto), eiste woensdag dat de Palestijnse Autoriteit een Amerikaans staatsburger vrijlaat die zij feitelijk heeft ontvoerd omdat hij zijn eigendom in Oost-Jeruzalem aan Joden heeft verkocht.
Ruth & Elliot Handler: de ‘ouders’ van Barbie en Ken
Posted on Friday, November 30, 2018
U kent ze ongetwijfeld, de slank uitgevoerde Barbiepoppen, in de loop der jaren uitgegroeid tot een hele familie vriendelijk-ogende poppen. Maar wist u dat de oorspronkelijke Barbie en Ken zijn bedacht door een Joods echtpaar in de Verenigde Staten?
Muziekvideo: One Human Fabric
Posted on Friday, November 30, 2018
Deze Hebreeuws-talige video bezingt de sterke onderlingen verbondenheid van de mensheid. Hij is geschreven door Moti Hamen.
Shabbatslezingen 1 december: Zorg voor weduwen
Posted on Friday, November 30, 2018
De zorg voor weduwen zag er anders uit in de Bijbelse tijden, toen er geen sociale dienst bestond en het de plicht van kinderen was, hun ouders te verzorgen. Een broer of ander naast familielid nam de weduwe bij zich in huis, en de kinderen stonden op naam van de overleden man.
Groeten uit Israël: Zondagavond begint Chanoekah
Posted on Friday, November 30, 2018
Het is al weer vrijdag, wat gaat een week snel. Morgen kunt u het eerste deurtje van de Adventskalender openen, en zondag steken we de eerste Chanoekah-kaars aan. Een paar herinneringen aan de kersttijd, vroeger in Duitsland, en een leuke video over het naderende Chanoekah­feest.
Video van de dag: Een restaurant midden op de markt
Posted on Friday, November 30, 2018
Het is weer vrijdag, tijd voor een volgende video van gastronomisch auteur Michal Levit. Het is waarschijnlijk de droom van elke chef-kok om midden op de markt een restaurant te hebben, waar de ingrediënten voor de gerechten altijd vers en in de directe omgeving verkrijgbaar zijn.
Video: Wie is verantwoordelijk voor het lijden in Gaza?
Posted on Thursday, November 29, 2018
Het leven in Gaza is tegenwoordig niet gemakkelijk. En volgens de mainstream media is alleen Israël hiervoor verantwoordelijk. Maar tijdens de Gaza-oorlog in 2014 zagen Israëlische soldaten zelf hoe Hamas zijn eigen burgerbevolking in de Gazastrook misbruikte.
Hamas beklaagt zich bij VN tegen veroordeling
Posted on Thursday, November 29, 2018
De leider van de politieke tak van de terreur­organisatie Hamas, Ismail Haniye, heeft in een brief aan de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Maria Fernando Spinosa, geklaagd over een door de VS en Israël geplande stemming over een veroordeling van zijn organisatie.
Het zuiden is weer groen na de regens
Posted on Thursday, November 29, 2018
Nog niet zo lang geleden veranderde de terreur van vuurvliegers het bloeiende zuiden in zwarte verschroeide aarde. Nu, na enkele millimeters regen, die de afgelopen weken is gevallen en de as heeft weggespoeld, is het zuiden weer groen geworden en op sommige plaatsen bloeit het zelfs.
Groeten uit Israël: Het stinkt weer in Jeruzalem
Posted on Thursday, November 29, 2018
Het stinkt weer hier in Jeruzalem. Een weerzinwekkende stank kwam me tegemoet toen ik uit de bus stapte. Hiermee pakt de politie een ultraorthodoxe demonstratie tegen dienstplicht aan. Voor onze redactie is een chanoekiah opgesteld, zondagavond wordt de eerste kaars aangestoken.
Video van de dag: Bet Shemesh, een mooie stad
Posted on Thursday, November 29, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar de stad Bet Shemesh, gelegen in de Shfela vlakte aan de spoorlijn van Tel Aviv naar Jeruzalem, aan de voet van het Jeruzalem gebergte. De stad werd in 1950 opgericht als ontwikkelings­stad en telt nu 114.000 inwoners.
Hamas: PA-controle over Gazastrook, mits verkiezingen
Posted on Wednesday, November 28, 2018
Volgens een bericht in de Libanese krant Al-Mayadeen zouden de leiders van de terroristische organisatie Hamas bereid zijn de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit (PA), mits binnen een half jaar verkiezingen worden gehouden.
Tsjechische president: 'Volgende keer kom ik naar de inwijding van de ambassade in Jeruzalem'
Posted on Wednesday, November 28, 2018
De Tsjechische president Milos Zeman, die momenteel op officieel bezoek is in Israël, heeft dinsdag samen met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem het 'Tsjechische Huis' ingewijd. De landen hebben oude en zeer hechte vriendschapsbanden.
Groeten uit Israël: Het leven wordt weer 'normaal'
Posted on Wednesday, November 28, 2018
Een paar woorden en gedachten over het dagelijks leven in Israël, de meningen over Israëli's in het buitenland en de kans op de oplossing van het conflict en het normale leven, dat ondanks alles mogelijk is. En dan het weer: zomerse temperaturen in november.
Video van de dag: Jeruzalem in november
Posted on Wednesday, November 28, 2018
Gisteren heb ik mijn middagpauze en het mooie weer benut voor een kleine wandeling. Dat had ik al lange tijd niet gedaan. Het resultaat is een video van acht minuten, waarin u mag meewandelen door de Jaffastraat van het gemeentehuis naar het nieuw opgebouwde Sionplein.
ANALYSE: Iran en Israël bereiden zich voor op meerfrontenoorlog
Posted on Wednesday, November 28, 2018
De Iraanse leiders hebben in het weekend hun woordenoorlog tegen Israël en de Verenigde Staten opgevoerd. Daarnaast blijkt uit nieuwe informatie dat zowel het Israëlische leger (IDF) als de Islamitische Republiek zich actief voorbereiden op een oorlog met meerdere fronten in Israël.
PA houdt Arabier vast na verkoop van land aan Joden
Posted on Tuesday, November 27, 2018
Issam Akel, die in Oost-Jeruzalem woont, is door de Palestijnse Inlichtingendienst (GIS) gearresteerd omdat hij onroerend goed had verkocht aan Joden, wat de Palestijnse Autoriteit als een ernstige misdaad beschouwt. Israël probeert hem uit de Palestijnse gevangenschap te bevrijden.
Welke prijs moet Israël betalen voor Jeruzalem?
Posted on Tuesday, November 27, 2018
Eind augustus zei VS-president Donald Trump dat Israël tijdens de onderhandelingen een zeer hoge prijs zou moeten betalen voor de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, en dat de Palestijnen een zeer hoge schadeloosstelling zullen ontvangen.
Autoaanval in Gush Etzion, drie militairen gewond
Posted on Tuesday, November 27, 2018
Bij een autoaanval op snelweg 60 in Gush Etzion ten zuiden van Jeruzalem zijn maandag drie Israëlische soldaten gewond geraakt. De terrorist probeerde te ontkomen en kwam om het leven door schoten van Israëlische veiligheidstroepen.
Groeten uit Israël: Telefoon­storing, wat een ellende!
Posted on Tuesday, November 27, 2018
Een paar regels over de jaarlijkse herdenkingsceremonie voor een overleden familielid, en een technische storing in een netwerk voor mobiele telefoons, die bijna vijf uur lang omstreeks 900.000 klanten van de buitenwereld afsneed en veel Israëli's aan de rand van de wanhoop bracht.
Video van de dag: Luchthaven Ramon bij Eilat
Posted on Tuesday, November 27, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar het zuiden, naar Timna, naar de nieuwe internationale luchthaven Ramon. Oorspronkelijk zouden de eerste vliegtuigen daar in 2017 landen, maar de datum voor de opening van de nieuwe luchthaven werd herhaaldelijk uitgesteld.
Netanyahu's volgende horde: stemmingen overleven
Posted on Monday, November 26, 2018
De regering van premier Netanyahu overleefde het aftreden van minister van Defensie Lieberman en de terugtrekking van zijn Yisrael Betenoe partij uit de regeringscoalitie. Maar nu regeert hij met de kleinste meerderheid, en er komen belangrijke stemmingen in de Knesset.
Arrestaties in Jeruzalem wegens werven voor PA-politie
Posted on Monday, November 26, 2018
De Israëlische politie heeft zondag in oostelijk Jeruzalem 32 Arabische inwoners van de stad gearresteerd die worden verdacht van het werven van kandidaten voor de Palestijnse politie. Tevens werden geld, documenten en munitie in beslag genomen.
Groeten uit Israël: Bus-informatie in drie talen
Posted on Monday, November 26, 2018
Toen ik vanmorgen vroeg het huis uitging, was het nog helemaal donker. Een nieuw elektronisch Informatiebord bij de bushalte herinnerde me aan de discussies over de Natiestaatwet en over hoe gemakkelijk velen in het buitenland zich door de BDS-beweging laten meeslepen.
President van Tsjaad bracht historisch bezoek
Posted on Monday, November 26, 2018
Zondag is de president van de Afrikaanse staat Tsjaad, Idriss Deby, in Israël aangekomen voor een bezoek. Dit is het eerste officiële bezoek sinds het einde van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee staten in 1972.
Dag 7 (samenvatting): Het was een unieke ervaring
Posted on Monday, November 26, 2018
Het valt niet mee om je comfortzone te verlaten. 'Je bent op weg naar geweldige plekken!' - Dr. Seuss. De eerste Israël-Trail wandeling was een groot succes. In 7 dagen hebben we ongeveer 120 kilometer gelopen. Had u mee willen lopen? Dan kan, in december.
ICNN-video: Schaapherder Avraham Herzlich (deel 2)
Posted on Monday, November 26, 2018
Joshua en Caleb Waller reizen door Jeruzalem, Judea en Samaria om de verhalen te horen van mensen die in het gebied wonen dat de wereld de 'Westbank' noemt – Judea en Samaria dus. We zetten het gesprek voort met Avraham Herzlich, afkomstig uit New York en nu schaapherder in Samaria.
Video van de dag: De stranden van de Dode Zee
Posted on Monday, November 26, 2018
Sergio en Rhoda nemen ons mee naar het diepste punt op aarde, de Dode Zee, en laat ons kennismaken met enkele van de beste stranden waar je de Dode Zee kunt beleven. Voor de meeste stranden is er geen toegangsprijs, omdat ze openbaar zijn.
Sloop in Shuafat – bewoners zijn blij, EU is woedend
Posted on Sunday, November 25, 2018
De Europese Unie heeft zaterdag de sloop veroordeeld van illegaal opgetrokken gebouwen in het 'vluchtelingenkamp' Shuafat in Jeruzalem, zonder zich te bekommeren om de redenen daarvoor: een verzoek van de bewoners wegens overlast en een verkeers­congestie.
Groeten uit Israël: Regen, een zegen en een gevaar
Posted on Sunday, November 25, 2018
Ondanks de regen was het weer tijdens de shabbat van gisteren bij ons erg aangenaam. Op andere plaatsen heeft het duidelijk harder geregend, zoals in Haifa, waar in een ondergelopen tunneltje een man van het dak van zijn auto moest worden gered.
540 nieuwe immigranten bij november-rekrutering IDF
Posted on Sunday, November 25, 2018
Het Israëlische leger is vandaag begonnen met de rekrutering van de maand november. Tot 4 december zullen duizenden nieuwe soldaten hun dienst in de verschillende gevechts­eenheden beginnen. Onder de nieuwe soldaten bevinden zich ook 540 nieuwe immigranten.
Dag 6: Woestijnwandeling tussen de regenbuien door
Posted on Sunday, November 25, 2018
Door de regens moesten we zaterdag ons programma veranderen. Daarom liepen we op Shabbat in de Ramon Krater de route van de berg Ardon in het midden van de krater. Dit is een route met veel uitdagingen en een prachtig woestijnlandschap.
Video van de dag: De tien mooiste plekjes van Jaffa
Posted on Sunday, November 25, 2018
Jaffa is een van de populairste plekken in de stad, niet alleen voor toeristen, maar ook voor Israëli's. De oude stad van Jaffa is vooral populair bij bruidsparen. Het is een prachtige achtergrond voor foto's van het trouwalbum. We bekijken een aantal bezienswaardigheden in deze stad.
Tsjechische president wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen
Posted on Friday, November 23, 2018
Vóór zijn bezoek aan Israël in de komende week verklaarde de Tsjechische president Milos Zeman dat hij zich inspant om de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Zijn premier Andrej Babis vindt dat echter geen goed idee.
President viert Bar Mitzva met kinderen terreurslachtoffers
Posted on Friday, November 23, 2018
Elk jaar nodigen de Israëlische president Reuven Rivlin en zijn vrouw Nechama kinderen uit voor een Bar of Bat Mitzvah viering. De kinderen komen uit gezinnen die getroffen zijn door terroristische aanslagen. Maandag ontving hij 60 kinderen in zijn residentie.
Dag 5: Woestijntocht ingekort wegens verwachte regen
Posted on Friday, November 23, 2018
Vandaag hebben we wel tot 7 uur geslapen. Terwijl het in het hele land plaatselijk hard regent, schijnt bij ons de zon. Wegens de aangekondigde regen hebben we de wandelroute veranderd om onze groep niet onnodig in gevaar te brengen door een mogelijke plotselinge overstroming.
Shabbatslezingen 24 november: Wat leeft er in het hart?
Posted on Friday, November 23, 2018
Jakob keert terug uit Haran, waar hij bij zijn oom Laban werkte, met zijn twee dochters huwde, elf zonen kreeg en grote kudden vee verwierf. Hij vreest zijn broer Esau te ontmoeten, voor wie hij was gevlucht. De ontmoeting valt mee, de broers verzoenen zich – maar hoe oprecht is Esau?
Muziekvideo: Shoevoe baniem, Keer terug, zonen
Posted on Friday, November 23, 2018
In deze video zingt Oxane Eliahu gedeelten uit Jeremia hoofdstuk 3, die een oproep vormen om terug te keren: 'Keer weder, afkerige kinderen, want Ik ben heer over u'. De tekst wordt weergegeven in het Hebreeuws, Engels en Spaans.
Groeten uit Israël: Ha, fijn regen!
Posted on Friday, November 23, 2018
Vanmorgen vroeg werd ik wakker van de regendruppels die met volle kracht op de markiezen van onze tuin vielen. Een paar woorden over de vele soldaten in het station, die eindelijk weer naar huis komen, en een vol huis bij ons, waar een verjaardag wordt gevierd.
Video van de dag: De onmisbare tomaat
Posted on Friday, November 23, 2018
De gastronomie-auteur Michal Levit bespreekt in deze video een onmisbaar ingrediënt in de Israëlische keuken. Het gaat over de tomaat. Dit is waarschijnlijk, en terecht, de belangrijkste groente van de Israëli's. We komen die bijna overal tegen.
Trumps 'deal van de eeuw' pas in februari
Posted on Thursday, November 22, 2018
De Amerikaanse president Donald Trump zal zijn vredesplan voor het Israëlisch-Palestijnse conflict pas in februari 2019 bekend maken. Het plan, bekend als de 'deal van de eeuw', zou oorspronkelijk dit jaar worden gepubliceerd.
Palestijnse journalisten: boycot Eurovisie in Israël
Posted on Thursday, November 22, 2018
Het in Ramallah gevestigde Palestijnse journalisten­syndicaat heeft zich gisteren een brief aan de European Broadcasting Union (EBU) uitgesproken tegen het houden van het volgende Eurovisie Songfestival in Israël en een boycot geëist.
Verslag uit de woestijn, dag 4: we leren samenwerken
Posted on Thursday, November 22, 2018
We begonnen de vierde dag om 5 uur 's ochtends met een heerlijk ontbijt. Na een nacht van acht uur waren we goed uitgerust en vol energie voor de nieuwe dag. Onze groep leerde al snel om samen te werken en elkaar te helpen om alle hindernissen te overwinnen.
Groeten uit Israël: Kom eens langs bij de redactie
Posted on Thursday, November 22, 2018
Eigenlijk was het een echt normale en rustige week. Een paar woorden over de regering, die niet is gevallen, een weekeinde met een verjaardag, en de weersverwachting spreekt van regen en onweer. En wanneer u in Jeruzalem bent: kom eens langs, de koffie staat klaar.
Video van de dag: Geplande centrale stad Modi'in
Posted on Thursday, November 22, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar de jonge stad Modi'in, waar steeds meer nieuwe stadsdelen ontstaan. Modi'in is een geplande stad. Het wordt ook wel 'de stad van de toekomst' genoemd. De ligging is zeer centraal, op 30 kilometer van Jeruzalem en ook van Tel Aviv.
ANALYSE: Iran zit achter laatste crisis in Gaza
Posted on Thursday, November 22, 2018
De informatie die deze week is vrijgegeven en de opmerkingen van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu tijdens een toespraak tot het Israëlische publiek op zondag, werpen een nieuw licht op de huidige situatie. Iran blijkt achter de laatste crisis in Gaza te zitten.
Erdan: Israël is gereed voor operatie in de Gazastrook
Posted on Wednesday, November 21, 2018
Israël is bereid en in staat en bereid om de Gazastrook binnen te vallen als dit de enige manier is om de vrede en veiligheid van de Israëlische burgers op lange termijn te garanderen, zei de minister van Binnenlandse Veiligheid tijdens een conferentie van het dagblad Jerusalem Post.
Jordanië wil meer water van Israël krijgen
Posted on Wednesday, November 21, 2018
Jordanië heeft zich tot Israël gewend met het verzoek, meer water uit het Meer van Galilea te krijgen. De jaarlijkse watertoedeling is een onderdeel van het vredesverdrag tussen de landen. En hoe gaat het verder met de discussie over de gepachte stukken land?
Hoge kwaliteit extra vierge olijfolie van eerste persing uit het zuiden van Israël
Posted on Wednesday, November 21, 2018
Olijfolie hoort net als zout en peper in elke keuken thuis. Goede olijfolie is zijn gewicht in goud waard, imponeert met zijn eigen intense smaak en brengt afwisseling in uw dagelijkse keukenroutine. Kent u onze hoogwaardige Kanaän-olijfolie 'Eden'?
Verslag uit de woestijn: dag 3, de zon zien opkomen
Posted on Wednesday, November 21, 2018
Deze derde dag van onze woestijntocht begonnen we al om 5 uur met een moeizame beklimming van de berg Hod Akev, om de zonsopkomst in de woestijn tegen 6 uur te bewonderen. Onze groep is goed gehumeurd en loopt nog steeds in een zeer goed tempo.
Groeten uit Israël: Vliegen is goedkoper dan ooit
Posted on Wednesday, November 21, 2018
Een paar regels over de capitulatie van Airbnb voor de BDS-beweging, goedkope vluchten naar het buitenland en de gevaarlijke reservesnaren van een Israëlische cellist op het vliegveld van Warschau, en natuurlijk het wee voor vandaag in Israël: het wordt iets koeler.
Video van de dag: Machane Jehuda markt in avondsfeer
Posted on Wednesday, November 21, 2018
Gisteren liep ik, zoals bijna elke dag, op weg naar de bus over de Machane Jehuda markt om nog wat dingen te kopen. Het begon donker te worden, en dat schiep samen met de mensen en de geluiden een bijzonder mooie avondsfeer op de markt.
Kamer huren via Airbnb? Niet in Judea en Samaria!
Posted on Tuesday, November 20, 2018
Wanneer u voor uw volgende vakantie in Israël een mooie kamer in Ariel of Ma'ale Adumim wilt zoeken op de website van Airbnb, dan moet u haast maken. Want over een paar dagen vindt u daar, en in alle andere plaatsen in Judea en Samaria, geen kamers of appartementen meer.
Regering-Netanyahu gered door spirituele tussenkomst
Posted on Tuesday, November 20, 2018
De regering van premier Benjamin Netanyahu is deze week bijna gevallen. Volgens nieuwe berichten is die gered dankzij een beetje spirituele tussenkomst. Na een gesprek met de geestelijk leider van de partij Het Joodse Huis bleef deze deel uitmaken van de regering.
Abortus: hierover denken de VS en Israël echt anders
Posted on Tuesday, November 20, 2018
Sinds de verkiezing van president Donald Trump vormen Israël en de Verenigde Staten een sterk verenigd front in de zalen van de Verenigde Naties. Maar maandag stemde Israël in de Algemene Vergadering tegen een voorstel van de VS, dat abortus wil afremmen. .
Verslag uit de woestijn: Zuidelijke Israel Trail, dag 2
Posted on Tuesday, November 20, 2018
Na een heerlijk samenzijn bij het kampvuur hebben we allemaal goed geslapen in onze tenten. Vanochtend vroeg zijn we tegen 6 uur op weg gegaan. Sterke mist bedekte de zon, wat de mysterieuze sfeer van de Bijbelse woestijn nog meer tot uitdrukking.
Groeten uit Israël: Kent u de telefoonmunt nog?
Posted on Tuesday, November 20, 2018
Vanochtend vroeg ik me af, met welke bus ik naar Jeruzalem zou rijden. Elke buslijn heeft voor- en nadelen. In de bussen wordt niet meer met contant geld betaald, je hebt een Rav-kav kaart nodig. 30 jaar geleden stonden we in het studentenhuis in de rij voor de telefoon, nu heeft iedereen een mobieltje.
Video van de dag: Kafarnaüm, waar Jezus woonde
Posted on Tuesday, November 20, 2018
De video van vandaag, een bijzonder mooie en interessante video, neemt ons mee naar het noorden, naar het Meer van Galilea, nauwkeuriger gezegd naar Kafarnaüm of Kapernaüm, of zoals het in het Hebreeuws wordt genoemd 'Kfar Nachum', het dorp van Nachum.
Netanyahu's regering houdt stand, geen verkiezingen
Posted on Monday, November 19, 2018
Na het aftreden van minister van Defensie Lieberman, en een politiek schaakspel over zijn opvolging, lijken er geen nieuwe verkiezingen te komen. Minister Naftali Bennett verklaarde vandaag, af te zien van zijn eisen en Netanyahu te steunen in zijn strijd tegen Hamas.
Hamasleider: 'Volgende keer raketten op Tel Aviv'
Posted on Monday, November 19, 2018
Er mag dan een wapenstilstand met Hams zijn, vrede is er zeker niet. Ondanks de pas bereikte wapenstilstand hebben Hamas en Islamitische Jihad dreigingen tegenover Israël uitgesproken. De volgende keer zullen de raketten Tel Aviv bereiken, waarschuwde een Hamasleider.
Verslag uit de woestijn: Zuidelijke Israel Trail, dag 1
Posted on Monday, November 19, 2018
Vandaag is de Duitstalige groep begonnen aan de zevendaagse wandeltocht door de Bijbelse woestijn. De eerste 29 deelnemers van de wandeling door de woestijn op de Israëlische National Trail lopen de komende 7 dagen door de Bijbelse woestijn naar Eilat.
Groeten uit Israël: Wij hebben ook een OV-chipkaart
Posted on Monday, November 19, 2018
Plotseling is de zomer weer terug. Blauwe hemel, warme zonnestralen. Een paar regels over de basis in Tel Aviv waar mijn dochter dienst doet, waar zij erg tevreden over is, nieuws over de sneltrein naar Jeruzalem en de Rav Kav kaart, die je daarvoor nodig hebt.
Video van de dag: Kunnen moslims gedijen in Israël?
Posted on Monday, November 19, 2018
Israëlische moslims vormen omstreeks twintig procent van de bevolking. De meesten van hen wonen in steden. Ze zijn vrij om hun godsdienst te belijden. Ze zijn vrij om een eigen bedrijf te hebben. Ze hebben mooie huizen en mooie auto's. En Joden doen elke dag zaken met hen.
Groeten uit Israël: Herinneringen aan uitstapjes
Posted on Sunday, November 18, 2018
Na een verregende week was het op de shabbat weer zonnig en relatief warm. Veel Israëli's gebruikten het mooie weer voor een uitstapje naar de natuur. Een paar tips voor een uitstapje op shabbat en herinneringen aan de tijd, dat onze kinderen nog klein waren.
ICNN-video: Schaapherder Avraham Herzlich (deel 1)
Posted on Sunday, November 18, 2018
Joshua en Caleb Waller reizen door Jeruzalem, Judea en Samaria om de verhalen te horen van mensen die in het gebied wonen dat de wereld de 'Westbank' noemt. In deze aflevering maken we kennis met Avraham Herzlich, afkomstig uit New York en nu schaapherder in Samaria.
Voor het eerst een christen als Israëlisch ambassadeur
Posted on Sunday, November 18, 2018
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor het eerst een Arabische christen tot ambassadeur benoemd. De diplomaat George Deek is benoemd tot de nieuwe Israëlische ambassadeur in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.
Arabisch christen uit Oost-Jeruzalem bij Grenspolitie
Posted on Sunday, November 18, 2018
Het dagblad Yediot Achronot doet vandaag verslag van een Arabische christen uit Oost-Jeruzalem, die net zijn vier maanden durende basisopleiding bij de Israëlische grenspolitie heeft afgerond en binnenkort zal beginnen met zijn reguliere dienst als agent bij de grenspolitie.
VS steunt bij VN Israëls controle over Golanhoogten
Posted on Sunday, November 18, 2018
De Verenigde Staten hebben vrijdag voor het eerst tegen het jaarlijkse besluit van de VN tot veroordeling van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten gestemd. Tot nu toe hadden de Verenigde Staten zich slechts van stemming onthouden.
Video van de dag: de Dode Zee na de regen
Posted on Sunday, November 18, 2018
Vorige week heeft het eindelijk bijna overal in het land geregend. Ook de wadi's vulden zich weer met water en werden stromende beken. Wegen werden overstroomd. Het water was zo sterk dat een deel van weg 90 bij de Dode Zee gewoon werd weggespoeld.
25 jaar Oslo-akkoorden: een uitgestelde oorlog
Posted on Friday, November 16, 2018
Na 25 jaar wordt er nog steeds gediscussieerd over het nut van de Oslo-akkoorden, die in september 1993 door Yasser Arafat en Yitzchak Rabin werden gesloten en leidden tot de oprichting van de Palestijnse Autonomie. De PLO werd erkend als regering van het Palestijnse volk.
Groeten uit Israël: Wat een week was dat!
Posted on Friday, November 16, 2018
Wat een week was dat! Een hagel van raketten vanuit de Gazastrook, burgemeesters­verkiezingen, protesten van boze burgers in het zuiden die niet begrijpen waarom ze weer in de steek worden gelaten met de raketten, en het aftreden van minister Lieberman van Defensie. En toch hebben we de vrijdag weer gehaald.
Shabbatslezingen 17 nov.: God spreekt aan het begin
Posted on Friday, November 16, 2018
Aan het begin van een nieuwe levensfase, op een moment van onzekerheid over de toekomst en de toekomstige levenstaak, verschijnt God om te bemoedigen, richting te geven, zijn aanwezigheid en leiding te beloven. Dat ondervonden Jakob, Salomo en Jezus.
Muziekvideo: Halleluja, Elichana zingt psalm 146
Posted on Friday, November 16, 2018
Met strand, golven en bergen op de achtergrond zingt Elichana Elia psalm 146: Halleluja, Loof de Here, mijn ziel, ik zal de Here loven, mijn leven lang. Welzalig hij, diede God van Jakob tot zijn hulpe heeft.
Video van de dag: De Pita, een complete maaltijd
Posted on Friday, November 16, 2018
De video van vandaag gaat over een klein rond broodje brood dat een hele maaltijd kan bevatten. Het gaat over de pita die gevuld kan worden met vele heerlijke dingen. Het eerste waar je aan denkt is Falafel of Sabich, aubergines met tehina en een hardgekookt ei.
Wijdverspreide woede in Israël na wapenstilstand met Hamas
Posted on Thursday, November 15, 2018
Nadat 460 raketten in iets meer dan één dag op zuidelijk Israël waren afgevuurd, sloten de Israëlische regering en Hamas op dinsdagavond met behulp van Egyptische bemiddeling een wapenstilstand. Dit nieuws veroorzaakte boosheid onder velen in Israël, met name onder de bewoners van de Gaza-gordel.
Zoetigheden in Gaza - Regeringscrisis in Israël
Posted on Thursday, November 15, 2018
Terwijl de nieuwe wapenstilstand in Gaza door veel Israëli's als een overgave aan terreur wordt gezien en Israël in een regeringscrisis is beland door het aftreden van minister van Defensie Avigdor Lieberman, viert Gaza feest met snoepgoed en een feestelijke optocht.
Vier agenten licht gewond bij mesaanval in politiebureau
Posted on Thursday, November 15, 2018
Bij een mesaanval in een politiebureau in het district Armon Hanaziv in Jeruzalem zijn woensdagavond in totaal vier politieagenten licht gewond geraakt. De terrorist kon worden overmeesterd. Hij raakte ernstig gewond. De gewonde agenten zijn na zieken­huis­behande­ling weer thuis.
Boze reactie op invoer levensmiddelen uit Gazastrook
Posted on Thursday, November 15, 2018
Israëli's waren geschokt toen ze ontdekten dat een groot deel van de producten die in hun supermarkten nog steeds uit Gaza komt, ondanks dat Hamas en zijn bondgenoten de Gazastrook gebruiken als lanceerplaats voor raketaanvallen op de Joodse Staat.
Groeten uit Israël – Hier en daar regen en onweer
Posted on Thursday, November 15, 2018
Nadat het gisteren in vele delen van het land hard heeft geregend, schijnt de zon vanochtend in Jeruzalem. Maar ook vandaag kunnen er regenbuien en onweersbuien voorkomen. In de oostelijke en zuidelijke wadi’s kunnen overstromingen ontstaan.
Video's van de dag: Nieuw Dizengoffplein in Tel Aviv
Posted on Thursday, November 15, 2018
Na bijna twee jaar werk is het nieuwe Dizengoffplein in Tel Aviv gereed. In januari 2017 werd begonnen met de sloop van het oude verhoogde plein. Nu is het plein weer op straatniveau, zoals het was toen het plein in 1934 in gebruik werd genomen. De fontein is ook weer terug.
Israël moet eindelijk beslissen wat het met Hamas wil
Posted on Wednesday, November 14, 2018
De laatste ronde van gevechten in en rond de Gazastrook liep weer uit op een voorspelbare wapenstilstand; Hamas bleef intact en goed bewapend en kan Israël later weer bestoken. Een Israëlische expert legt uit waarom Israëls huidige beleid tegenover Hamas niet werkt.
Minister Lieberman neemt ontslag wegens 'overgave'
Posted on Wednesday, November 14, 2018
Minister van Defensie Avigdor Liberman heeft tijdens een speciale bijeenkomst van zijn fractie (Yisrael Betenoe, Israël Ons Huis) zijn ontslag aangekondigd. Hij beschouwt de overeenstemming met Hamas over een wapenstilstand als een overgave aan terreur.
Wapenstilstand met Hamas - Tot de volgende ronde
Posted on Wednesday, November 14, 2018
Zeer veel Israëli's, vooral de bewoners van het zuiden, zijn niet gelukkig met het hernieuwde akkoord over een wapenstilstand met Hamas Maar dat wisten we toch al. Niemand twijfelt er aan, dat het slechts een kwestie van tijd is, tot er een volgende 'ronde' zal komen.
Israëlische kritiek op Netanyahu vanwege wapenstilstand
Posted on Wednesday, November 14, 2018
Israëli’s kwam de laatste wapenstilstand met Gaza ter ore via Hamas en Al Jazeera. De wapenstilstand volgde op een tweedaags spervuur van vijfhonderd raketten. Pas later lieten de Israëlische media het land weten dat het kabinet had ingestemd met deze wapenstilstand. Het staakt-het-vuren kreeg veel kritiek te verduren in Israël.
'Raketalarm' tijdens zitting van de VN-Veiligheidsraad
Posted on Wednesday, November 14, 2018
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is dinsdag initiatief van Koeweit en Bolivia bijeengekomen om de escalatie van de situatie in het zuiden van Israël en de Gazastrook te bespreken. Danny Danon vroeg Hamas te veroordelen wegens zijn agressie.
Moshe Leon is nieuwe burgemeester van Jeruzalem
Posted on Wednesday, November 14, 2018
Na een spannende verkiezingsnacht heeft de hoofdstad van Israël een nieuwe burgemeester. Het is Moshe Leon, die zijn rivaal Ofer Berkovitch met drie procentpunten verschil versloeg. In Ramat Gan won Carmel Shama HaCohen, en in Bat Yam wordt Zvika Brot de nieuwe burgemeester.
Groeten uit Israël – Herfstachtig weer
Posted on Wednesday, November 14, 2018
Vanochtend is het erg fris hier in Jeruzalem. De hemel is bedekt. Een paraplu zou vandaag wel eens handig kunnen zijn. Dit herfst- tot winterachtige weer zal ons nog tot het weekeinde begeleiden, dan zullen de temperaturen weer wat gaan stijgen en de regen zal weer afscheid nemen.
Video van de dag: Open Restaurants Jeruzalem
Posted on Wednesday, November 14, 2018
Wie nu in Jeruzalem is, kan de stad niet alleen door zijn ogen, maar ook door zijn maag leren kennen. Sinds gisteren vindt in de stad het zogenaamde 'Open Restaurants Jeruzalem' plaats, een culinair festival waarbij vele restaurants en bekende chef-koks uit Jeruzalem betrokken zijn.
ANALYSE: Israël bereidt zich voor op derde Gaza-oorlog
Posted on Tuesday, November 13, 2018
De IDF bereidt zich voor om reservisten op te roepen. De dramatische aankondiging kwam nadat sinds maandag vierhonderd raketten op zuidelijk Israël neerkwamen. Het is een duidelijk teken dat Israël zich voorbereidt op een nieuwe oorlog tegen Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza.
400 raketten op Israël, kabinet overlegt over stappen
Posted on Tuesday, November 13, 2018
Na de 400 raketten en granaten, die maandag vanuit de Gazastrook op Israël werden afgeschoten, is het Israëlische veiligheidskabinet dinsdagochtend bijeengekomen om verdere stappen in de strijd tegen Hamas te bespreken. De VN en Egypte bemiddelen voor een wapenstilstand.
'Wonder' redt 50 soldaten bij beschieting van autobus
Posted on Tuesday, November 13, 2018
Hamas-terroristen hebben maandag vanaf de grens van de Gazastrook een anti-tankraket afgevuurd op een passagiersbus die aan de Israëlische kant van de grens reed. Enkel minuten eerder had de bus, die geen militaire tekens had, rond de 50 Israëlische militairen afgezet.
Ludwig Schneider begraven in Kibboetz Einat
Posted on Tuesday, November 13, 2018
Ludwig Schneider, de oprichter van Israel Today, is dinsdagochtend een week geleden begraven in Kibbuz Einat. Honderden mensen uit binnen- en buitenland vergezelden hem op zijn laatste reis.
Het zuiden brandt weer – Plant een boom!
Posted on Tuesday, November 13, 2018
Of het nu gaat om vuurvliegers, terreurballonnen of raketaanvallen die sinds gisteren zijn toegenomen - het zuiden komt niet tot rust. Help bij de wederopbouw van het Zuiden met onze agrarische hulpactie 'Darom Adom' - plant een boom, geef een signaal!
Groeten uit Israël: Pakken we nu eindelijk Gaza aan?
Posted on Tuesday, November 13, 2018
Ik weet niet hoe ik vandaag moet beginnen. Normaal zou ik wat schrijven over de tweede ronde van de burgmeestersverkiezingen, hier in Jeruzalem en veel andere steden en districten. Maar de werkelijkheid is anders. In het zuiden regent het raketten.
Video van de dag: De jachthaven van Ashkelon
Posted on Tuesday, November 13, 2018
Sinds gisteren zijn er bijna 400 raketten en mortiergranaten uit de Gazastrook in het zuiden van Israël neergekomen. Een stad die in het bijzonder getroffen is door de aanvallen is Ashkelon. De video van vandaag toont ons deze mooie jachthaven, waar een van de raketten ontplofte.
‘Liever Israëlische bezetting dan Hamas’
Posted on Monday, November 12, 2018
Door de aldoor toenemende spanningen tussen Israël en Hamas in Gaza dreigt er opnieuw oorlog. De inwoners van Gaza geven aan dat de situatie in Gaza ondragelijk is. Zelfs zo erg, dat ze zeggen dat ze verlangen naar de tijd dat Israël in Gaza de dienst uitmaakte.
Groeten uit Israël: We hadden rust rond Gaza verwacht
Posted on Monday, November 12, 2018
Dan denk je dat de situatie in en om de Gazastrook rustiger wordt, vooral na de ontvangst van 15 miljoen dollar uit Qatar vorige week, volgens afspraak met Israël, en toen begon gisteravond mijn mobiele telefoon weer te trillen: raketalarm. Eigenlijk had ik dat niet verwacht.
Spanning na dood Hamas-commandant en IDF-officier
Posted on Monday, November 12, 2018
Tijdens een operatie in de Gazastrook zondagavond zijn in een vuurgevecht met Hamas-terroristen zeven Hamas-leden gedood, waaronder de Hamas-leider van de Khan Yunis Brigade Nur Barakeh. Aan Israëlische kant werd een officier gedood en een soldaat raakte matig gewond.
Video van de dag: Tel Aviv in winterse sfeer
Posted on Monday, November 12, 2018
Er verschijnen steeds weer nieuwe video's van Tel Aviv, zoals deze, die een paar dagen geleden werd uitgebracht. De video van vandaag toont ons de mediterrane metropool in een meer winterse sfeer, die zijn charme heeft. Tel Aviv is altijd goed voor een reis, zelfs als de zon niet schijnt.
Abbas veegt Trump's vredesplan ongezien van tafel
Posted on Sunday, November 11, 2018
Het plan van president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten zal mislukken, meent Abbas, net als dat van zijn voorgangers, als de Palestijnse Autoriteit er iets over te zeggen heeft. Hij noemt de Balfour Verklaring een 'samenzwering', en blijft half Jeruzalem opeisen.
Terrorist uit Gaza steekt plantenkas brand in kibboets
Posted on Sunday, November 11, 2018
Nadat 15 miljoen dollar naar de Gazastrook was gebracht, rekende men op een beetje rust. Niet iedereen in de Gazastrook blijkt daarin geïnteresseerd, vrijdag stak een terrorist de grens met Israël over, en stak in de kibboets Netiv Ha'asera een plantenkas in brand.
Groeten uit Israël: Vrijdagavond begint de Shabbat
Posted on Sunday, November 11, 2018
De nieuwe week is begonnen. Het weekeinde is weer eens 'als een haas' voorbijgegaan. Een paar regels over het beginnen van de Shabbat met het hele gezin, een amusante TV-serie daarover, overstromende wadi's en een weggespoelde weg in de woestijn bij de Dode Zee.
15 miljoen dollar 'beschermingsgeld' voor Hamas
Posted on Sunday, November 11, 2018
Drie koffers met 15 miljoen dollar uit Qatar bereikten donderdag de Gazastrook, voor betaling van salarissen van ambtenaren van de Hamas-regering. Als tegenprestatie wordt rust verwacht. In Israël zijn velen er niet tevreden mee en zien het als een capitulatie voor Hamas.
Katie Hopkins tegen vooringenomen media
Posted on Sunday, November 11, 2018
De anti-Israël berichtgeving die in de Europese media domineert, is een doorn in het oog van de Britse journaliste Katie Hopkins. Op haar website www.hopkinsworld.com uit zij haar afschuw over deze vorm van journalistiek. Israel Today interviewde haar tijdens haar bezoek aan Israël.
Video van de dag: Bergvesting Masada
Posted on Sunday, November 11, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar de woestijn van Judea. Aan het zuidwestelijke einde van de Dode Zee, op een geïsoleerde tafelberg, ligt de voormalige Joodse vesting Masada, die in het jaar 73, tijdens de Joodse oorlog, werd veroverd door de Romeinen.
Muziekvideo: Jakob ontsteelt zijn broer Esau de zegen
Posted on Friday, November 09, 2018
In deze musical-achtige video, passend bij de shabbatslezingen, zien we hoe Jakob het eerstgeboorterecht koopt van zijn broer Esau, en later zijn vader Izaäk bedriegt om de zegen van het eerstgeboorterecht.
Shabbatslezingen 10 november: Verkiezende liefde
Posted on Friday, November 09, 2018
Twee zonen worden geboren in het gezin van Isaäk en Rebekka. Met wie zal God de geslachtslijn, de lijn van de heilsgeschiedenis, voortzetten? Hij weet wat er in de harten leeft, en kiest de stille Jakob boven de jager Esau. Maar Jakob moet nog afleren, God een handje te helpen.
Groeten uit Israël – 9 november Reichskristallnacht
Posted on Friday, November 09, 2018
Het is weer vrijdag, weekeinde, en bij ons in Modiïn schijn de zon. Deze vrijdag is geen gewonde vrijdag. Het is vandaag 9 november, de dag waarop in 1938 opgehitste Duitsers 1400 synagogen in brand staken en honderden Joden werden afgevoerd en vermoord.
Ethiopische Joden vierden Sigd-feest
Posted on Friday, November 09, 2018
De Ethiopische Joden in Israël hebben woensdag het Sigd-feest gevierd, waarop ze hun verbond met God vernieuwen. President Rivlin riep de Ethiopische gemeenschap op, gratieverzoeken in te dienen voor Ethiopische jongeren met een strafblad wegens integratieproblemen.
Video van de dag: Het overvloedige Israëlische ontbijt
Posted on Friday, November 09, 2018
Het ontbijt wordt als belangrijkste maaltijd van de dag beschouwd. Het geeft kracht en energie voor de hele dag. Dit is al bekend sinds de tijd van de stichting van de kibboets. Na een goed en voedzaam ontbijt hadden ze pas genoeg energie om op het veld te werken.
Commentaar: Terroristen ruiken bloed
Posted on Thursday, November 08, 2018
Israël bevindt zich in een oorlogssituatie nu de in Gaza gevestigde terroristen nog meer raketten op de Joodse Staat laten regenen. We kunnen in het huidige conflict dan ook nog meer bloedvergieten verwachten.
Minister Katz in Oman: spoorlijn naar Perzische Golf
Posted on Thursday, November 08, 2018
De Israëlische minister van Transport, Israel Katz, werd dinsdag hartelijk ontvangen bij zijn aankomst in Oman. Met zijn gastheren was hij aanwezig bij een traditionele sabeldans. In een internationale transportconferentie presenteerde hij zijn plan voor een spoorverbinding tussen de Middellandse Zee en de Perzische Golf via Israël en Jordanië.
Standbeeld minister Regev als protest tegen Cultuurwet
Posted on Thursday, November 08, 2018
Op het Habima plein in Tel Aviv zorgde een standbeeld van Miri Regev, de minister van Cultuur, donderdagochtend voor een sensatie. Het was opgesteld voor het Habimah-theater en was een protest tegen eisen, gesteld aan culturele subsidies.<
Laatste oproep voor extreme hike door de Negev
Posted on Thursday, November 08, 2018
Durft u het aan: een avontuurlijke tocht door de Negev woestijn – die heel wat anders is dan een dorre zandvlakte – een extreme en originele hike in december, een week lang met een groep door de wildernis trekken?
Groeten uit Israël: Zo ziet eclectische stijl er uit
Posted on Thursday, November 08, 2018
Terwijl het gistermiddag in Jeruzalem donderde en regende, scheen slechts 30 km verderop in Modi'in de zon vanuit een blauwe hemel. Het is rustig in Israël, en dat is niet verkeerd. In Tel Aviv staat een interessant huis, gebouwd in eclectische stijl, een mengsel van meerdere oude stijlen.
Video van de dag: Hatzalah, de snelste eerste hulp
Posted on Thursday, November 08, 2018
De video van vandaag vertelt ons meer over de reddingsorganisatie United Hatzalah. Het bijzondere aan deze organisatie is de indruk­wekkend korte tijd die de paramedici nodig hebben om bij een noodsituatie te komen, in de meeste gevallen minder dan drie minuten.
Israëlische TV toont de waarheid over Hamas in Gaza
Posted on Wednesday, November 07, 2018
Het gebeurt niet veel dat Israëli's de kans krijgen om met eigen ogen te zien wat Hamas doet in Gaza. Maar nu heeft een Israëlische tv-zender een tv-ploeg naar de kustenclave gestuurd. Een unieke blik op de situatie in Gaza.
Daarom zijn Israëli's zo bezorgd over volgende stafchef
Posted on Wednesday, November 07, 2018
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman kondigde onlangs aan dat van de drie kandidaten Maj.-Gen. Aviv Kochavi de volgende stafchef van de IDF zal zijn. De twee andere kandidaten bleken politiek-linkse standpunten te verkondigen en zijn afgevallen.
Familie Barkan-slachtoffers: doodstraf voor terroristen
Posted on Wednesday, November 07, 2018
Ongeveer 700 familieleden en vrienden van Kim Levengrond en Ziv Hagbi, die een maand geleden door een terrorist in het Barkan Industriepark werden vermoord, hebben dinsdag opgeroepen tot harde actie tegen de terrorist, die nog steeds niet kon worden aangehouden.
Groeten uit Israël: Bijna staking voor meer veiligheid
Posted on Wednesday, November 07, 2018
Wanneer je de dag begint met praten over het weer, lijkt dat een teken dat het alledaagse leven met zijn alledaagse problemen is teruggekeerd - zoals we graag willen. Er was bijna een algemene staking voor meer veiligheid op de werkplek, er zijn te veel ongelukken in de bouw.
Video van de dag: Haifa, de derde grootste stad
Posted on Wednesday, November 07, 2018
In de video van vandaag gaan we weer naar het noorden, om precies te zijn naar Haifa. De stad is gelegen aan de voet van de Karmel bergrug, heeft een bevolking van ongeveer 281.000 inwoners en is de derde grootste stad van het land, na Jeruzalem en Tel Aviv.
Netanyahu: Als we kracht uitstralen, negeert men de bezetting
Posted on Tuesday, November 06, 2018
Wanneer Israël zwakte vertoont, nodigt het de internationale gemeenschap uit om gevaarlijke eisen te stellen over de 'bezetting' van Palestijnse gebieden. Omgekeerd, wanneer Israël kracht uitstraalt, wordt de Palestijnse kwestie bijna genegeerd ten gunste van belangrijker zaken.
Verijdelde aanvallen op Israëlische soldaten
Posted on Tuesday, November 06, 2018
Dinsdagochtend hebben Israëlische veilig­heids­troepen in Mishor Adumim, ten oosten van Jeruzalem, een aanval op Israëlische soldaten kunnen verhinderen. Maandag had een soortgelijk incident plaats buiten de Israëlische stad Kiryat Arba in Judea, ten zuiden van Jeruzalem.
Video van de dag: Tel Aviv, hoofdstad van de veganisten
Posted on Tuesday, November 06, 2018
Veganistisch eten wordt steeds populairder. De stad Tel Aviv wordt beschouwd als de wereldhoofdstad van de veganistische keuken. In geen andere stad zijn meer veganistische restaurants per hoofd van de bevolking. Intussen zijn er meer dan 400 vegetarische en veganistische restaurants in Tel Aviv.
Groeten uit Israël: Herdenking van verkeersslachtoffers
Posted on Tuesday, November 06, 2018
Ik had gisteren groot gelijk dat ik mijn regenjas had meegenomen. Een paar regels over het begin van de winter in Israël met veel regen en onweer, het gevaar van verkeersongevallen, een tweede ernstig ongeval en een herdenkingsceremonie voor verkeersslachtoffers.
Rabin-herdenking zorgt voor verdeeldheid in plaats van eenheid
Posted on Monday, November 05, 2018
Een kleine tienduizend mensen verzamelden zich voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor Yitzhak Rabin op de plaats waar hij 23 jaar geleden werd vermoord. Deze bijeenkomst heeft – tegen alle hoop in – de eenheid onder de Israëli’s nooit bevorderd.
'Hollywood-gala' zamelt $60 miljoen in voor steun IDF
Posted on Monday, November 05, 2018
Het is moeilijk om te blijven beweren dat Israël op het internationale podium geïsoleerd is, wanneer mensen in Hollywood, het hart van het wereldwijde entertainment, een enorm geldbedrag inzamelen om het Israëlische leger te steunen.
Rustiger vrijdag in Gaza door Egyptische bemiddeling
Posted on Monday, November 05, 2018
De Egyptische president Fattah Al-Sisi heeft afgelopen zaterdag een ontmoeting gehad met de Palestijnse leider Machmoud Abbas in Sharm el-Sheik om de ontwikkelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict te bespreken. De grensrellen zijn duidelijk afgenomen.
Netanyahu steunt wet op doodstraf voor terroristen
Posted on Monday, November 05, 2018
De Israëlische omroep KAN meldde maandag, dat premier Netanyahu tijdens een vergadering met leiders van de coalitiepartijen zijn steun had uitgesproken voor een wet, die het militaire en civiele rechtbanken gemakkelijker zal maken de doodstraf uit te spreken voor terroristen.
Groeten uit Israël: Ludwig Schneider was man met passie
Posted on Monday, November 05, 2018
Buiten regent het, eindelijk een voorproefje van de winter. Afgelopen nacht heeft het bij ons stevig geonweerd en hard geregend. Ik begin deze dag met een persoonlijk woord bij de dood van Ludwig Schneider, die ik helaas niet persoonlijk kon leren kennen.
Video van de dag: Hippos bij het Meer van Galilea
Posted on Monday, November 05, 2018
De video van vandaag brengt ons naar het Meer van Galilea en toont ons de oude Grieks-Romeinse stad Hippos of Sussita, wat beide 'paard' betekent. Hij ligt op een vlakke heuvel aan de voet van de Golanhoogten, twee kilometer ten oosten van het Meer van Galilea.
ICNN-video: Het Hinnomdal bij Jeruzalem
Posted on Sunday, November 04, 2018
In deze video bespreken we Gods oorspronkelijke plan voor het Hinnomdal als grens tussen Juda en Benjamin, het gebruik ervan voor het offeren van kinderen aan de god Moloch, hoe het een synoniem werd voor de hel, het gebruik ervan om water uit Bethlehem over te brengen.
Woord uit Jeruzalem – Rots of aangestampte grond?
Posted on Sunday, November 04, 2018
Iedereen die een huis bouwt moet dit doen op een rots, omdat het anders kan worden weggespoeld door overstromingen en instorten. Hiermee wil Jezus zeggen dat alleen daders van Zijn Woord hun huis van geloof bouwen op vaste rotsen. Daarom is de kerk van Jezus gesticht op Gods rots
Ludwig Schneider, oprichter Israel Today, overleden
Posted on Sunday, November 04, 2018
Ludwig Schneider, de oprichter van Israel Heute en Israel Today en de vader van de huidige hoofd­redacteur Aviel Schneider, is zaterdagnacht 3 november overleden. Hij is 77 jaar oud geworden. Hij is overleden zoals hij had gewild: in zijn Jeruzalemse huis, omgeven door al zijn boeken.
Is toename antisemitisme in VS de schuld van Trump?
Posted on Friday, November 02, 2018
Amerikaanse liberale progressieven beweren dat president Donald Trump een antisemiet is, wat ze baseren op een ongelukkige uitspraak na het bloedbad in Pittsburgh, en vooral op een volslagen verkeerde uitleg van een onderzoek naar antisemitisme van de ADL.
Groeten uit Israël – Shabbat shalom
Posted on Friday, November 02, 2018
Het is weer vrijdag. Een interessante week eindigt. De week van de gemeenteraad­verkiezingen en de lage opkomst in Jeruzalem. Juist de niet-religieuze burgers blijven op de dag van de verkiezingen liever thuis en klagen later over de uitslag van de verkiezingen.
Netanyahu verwelkomt verplaatsing Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem
Posted on Friday, November 02, 2018
Premier Benjamin Netanyahu prees donderdag de nieuw gekozen president van Brazilië, Jair Bolsonaro, voor zijn plan om de ambassade van zijn land naar Jeruzalem te verplaatsen. Bolsonaro wil ook de Palestijnse ambassade in zijn land sluiten.
Shabbatslezingen 3 november: Leven na de dood
Posted on Friday, November 02, 2018
Is de dood het einde? Is alles dan afgelopen? Moeten we het alleen hebben van het leven hier op aarde? Zeker niet, God belooft zijn kinderen een onsterfelijk lichaam in zijn koninkrijk. Reden om je niet druk te maken over deze aarde? Zeker niet, 'zoek de vrede/het welzijn voor uw stad', zei Jeremia.
Muziekvideo: Eliëzer en Rebekka
Posted on Friday, November 02, 2018
In de shabbatslezingen van deze week staat ook, in Genesis 24, het mooie verhaal van de knecht Eliëzer die een geschikte vrouw voor Izaäk, de zoon van zijn meester, gaat zoeken in Haran. Daarom vandaag een lied over deze romantische gebeurtenis, met Hebreeuwse ondertiteling.
Video van de dag: Archeologische heuvel Tel Megiddo
Posted on Friday, November 02, 2018
De video van vandaag toont ons Tel Megiddo, een historische stad waarvan de overblijfselen bestaan uit een Tel (archeologische heuvel) in het noorden van Israël. Megiddo of Armageddonstaat bekend om zijn historische, geografische en theologische betekenis .
ANALYSE: Israël centraal in nieuwe orde in het Midden-Oosten
Posted on Thursday, November 01, 2018
Dit is een historische week geweest met gebeurtenissen die aantoonden dat de oude orde in het Midden-Oosten is geëindigd en dat Israël in het centrum van de nieuwe orde staat.
Joden delen overal hun geloof in de Messias
Posted on Thursday, November 01, 2018
Israël blijft niet alleen Gods 'kostbaar bezit', maar het Joodse volk zal ook potentieel de rijkste hulpbron van de kerk zijn, wanneer het Jezus leert kennen en volgen. We zijn hen het evangelie verschuldigd, want Joodse evangelisten brachten ons het goede nieuws.
Vooruitgang bij inspanningen voor vrede met Hamas
Posted on Thursday, November 01, 2018
Volgens Palestijnse bronnen is er aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de inspanningen voor een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Het gaat o.a. om het overmaken van geld uit Qatar voor salarisbetalingen en de invoer van door Qatar betaalde brandstof
Groeten uit Israël: Dertig graden in november?
Posted on Thursday, November 01, 2018
Plotseling is de zomer weer terug. Rond de dertig graden in Modi’in. Maar in Jeruzalem blaast een oostenwind en is het duidelijk kouder dan in Modi’in of aan de kust. Dat is interessant. En wie kiezen de Jeruzalemmers straks als burgemeester?
Video van de dag: Ontspannen bij de Dode Zee
Posted on Thursday, November 01, 2018
De video van vandaag is weer bedoeld om er rustig ontspannen naar te kijken. Hij toont u de Dode Zee en haar prachtige omgeving, met soms wat surrealistische beelden. U hoort daarbij de muziek van het Itai Armon Ensemble.