Nieuws Archief

October 2018

Groeten uit Israël: Wie wordt de burgemeester van Jeruzalem?
Posted on Wednesday, October 31, 2018
Gisteren hoefde er niet te worden gewerkt. Men hoopte daarmee een grotere verkiezingsopkomst te krijgen voor de verkiezingen. Nog niet voor de knesset, maar voor de steden en districten. Gisteren kozen we nieuwe burgemeesters en gemeenteraden.
Bloedbad in Pittsburgh verdeelt de Joodse wereld
Posted on Wednesday, October 31, 2018
De moord op elf Joden in een synagoge in Pittsburgh bracht aanvankelijk een gevoel van eensgezindheid onder de Joden wereldwijd. Nu tracht een linkse Amerikaanse Joodse organisatie de moordaanslag te kapen om er Trump en Netanyahu mee aan te vallen.
Jeruzalem wacht nog op een nieuwe burgemeester
Posted on Wednesday, October 31, 2018
In Jeruzalem is een tweede ronde nodig bij de gemeente­raads­verkiezingen, wordt het Mosje Leon of Ofer Berkovitsj? In Tel Aviv werd Ron Huldai herkozen, en Haifa krijgt een burgermoeder. Door de vrije dag was de opkomst iets hoger, 55 tegen 51 procent.
Minister van Religieuze Zaken sterft aan kanker
Posted on Wednesday, October 31, 2018
De minister van Religieuze Zaken, David Azoulai, is dinsdag op 64-jarige leeftijd aan kanker overleden. Van 1996 tot maart van dit jaar was hij lid van de Knesset voor de Shaspartij. Dinsdagavond werd hij in Jeruzalem begraven.
Video van de dag: De Armeense gemeenschap
Posted on Wednesday, October 31, 2018
De video van vandaag laat ons kennismaken met de Armeense gemeenschap, die al vele eeuwen in het land woont. Ze floreert in Israël en leeft zij aan zij met mensen van verschillende herkomst en religies in de multiculturele metropool Haifa.
Wereld bekritiseert, Israël begroet president Brazilië
Posted on Tuesday, October 30, 2018
Toen Donald Trump tot president van de Verenigde Staten werd gekozen klonk er wereldwijd kritiek. Dat zelfde gebeurde bij de verkiezing van de hardliner Jair Bolsonaro als nieuwe president van Brazilië. Israël feliciteerde de vriend van de Joodse Staat van harte.
Commentaar: Herkennen we de tekenen der tijden?
Posted on Tuesday, October 30, 2018
Herkennen we in de vele profetieën van de Bijbel Gods handelen in onze dagen? Zien we de tekenen der tijden? Dat de kerk Gods handelen in het herstel van Israël niet herkent, is even gevaarlijk als dat Israël Jezus niet herkent als de Messias.
Vuurwapenwet aangepast
Posted on Tuesday, October 30, 2018
Onlangs werd de nieuwe wapenwet van kracht in Israël. Gilad Erdan (Likoed), minister van Veiligheid, wil dat meer burgers in staat zijn om in te grijpen bij terroristische aanvallen. Oud-militairen, vrijwilligers bij de politie en paramedici kunnen een wapenvergunning krijgen.
Video van de dag: Beëdiging vrouwelijke militairen
Posted on Tuesday, October 30, 2018
Ron Cantor is trots op zijn dochter Yael, die in 2010 haar basisopleiding heeft afgerond. Te zien is dat elke jonge vrouw die wordt beëdigd, een geweer en een Bijbel (Tenach) krijgt, waarbij ze ANI NISHBAT uitroept. Dit betekent: ik beloof trouw [aan het Israëlische leger].
Palestijnen: Bombardeer Tel Aviv na dood 'vogelvangers'
Posted on Monday, October 29, 2018
Duizenden Arabieren gingen zondag in de hele Gazastrook de straat op en protesteerden tegen het doden door Israëlische soldaten van drie jongeren die explosieven aan het grenshek bevestigden. Ze hadden er alleen maar vogeltjes willen vangen.....
Protesten bij de grens en in Tel Aviv tegen Gaza-beleid
Posted on Monday, October 29, 2018
Israëlische demonstranten sloten maandagmorgen de grensovergang Keren Shalom naar Gaza, waardoor vrachtwagens de door Hamas gecontroleerde gebieden niet konden binnenrijden. De avond ervoor was er een demonstratie in Tel Aviv.
Israëlische gouden medaille in Abu Dhabi – nu met vlag
Posted on Monday, October 29, 2018
In Abu Dhabi werd zondag voor het eerst het Israëlische volkslied gespeeld, nadat de Israëlische Judoka Sagi Muki de gouden medaille in zijn gewichtsklasse won bij het internationale Grand Slam Judo toernooi. Vorig jaar was er geen vlag of volkslied voor de winnaar.
Groeten uit Israël: Gemeen­teraads­verkie­zingen
Posted on Monday, October 29, 2018
Nadat bij ons het gewone leven is teruggekeerd, ondanks protesten van bewoners van het zuiden, publiceren de media over de slachtoffers van het bloedbad in een synagoge in Pittsburgh, VS. Morgen worden gemeente­raads­verkiezingen gehouden en is de redactie gesloten.
Video van de dag: Tel Aviv in de herfst
Posted on Monday, October 29, 2018
Vandaag weer een video van Tel Aviv, waarvan er natuurlijk veel zijn. Deze nieuwe video werd enkele dagen geleden opgenomen, toen de eerste winterstorm werd aangekondigd, was de lucht grijs. We zien het strand en een overzicht van de indrukwekkende skyline van Tel Aviv.
Niemand spreekt over de tweede Nakba
Posted on Sunday, October 28, 2018
De Palestijnen spreken graag over hun ‘catastrofe’ (Arabisch: Nakba), die plaatsvond in mei 1948, toen de staat Israël werd uitgeroepen. In de catastrofe van de Syrische burgeroorlog zijn de daar in kampen wonende Palestijnen gevlucht, en velen vonden de dood.
Groeten uit Israël: Sderot is de rakettenregen zat
Posted on Sunday, October 28, 2018
Wat een weekeinde! Ik had me een rustig weekeinde gewenst, maar in plaats daarvan kreeg het zuiden een rakettenregen vanuit de Gazastrook.En daarna mag men weer verder gaan met het dagelijks leven. Zou u in een dergelijke realiteit willen leven?
Video van de dag: Wierookroute door de woestijn
Posted on Sunday, October 28, 2018
De video van vandaag neemt ons mee de woestijn in en toont ons een deel van de oude wierookroute. De wierookroute was een van de belangrijkste handelsroutes uit de oudheid. De route leidde van het zuidelijke Arabische schiereiland naar de oevers van de Middellandse Zee.
Gazastrook: Rellen en raketten, protest tegen de situatie
Posted on Sunday, October 28, 2018
Een onrustige shabbat ligt achter ons, met de gebruikelijke duizenden 'demonstranten' langs het grenshek van de Gazastrook, gevolgd door tientallen raketten en mortiergranaten. Uit protest tegen de al zeven maanden durende terreur is in Sderot een protestgroep ontstaan.
Israël is niet meer zo 'geïsoleerd' in de Arabische wereld
Posted on Sunday, October 28, 2018
De bewering van Palestijnse nationalisten en hun sympathisanten, dat Israël wereldwijd wordt geboycot omdat het niet heeft meegewerkt aan de oprichting van een Palestijnse Staat, wordt gemakkelijk ontkracht. Want Israël is niet eens zo geïsoleerd binnen de Arabische wereld.
Video: Dit denken de Israëli's over premier Netanyahu
Posted on Sunday, October 28, 2018
Na alle discussies in Israël over de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen in maart en het mogelijk bestaan van een complot van enkele Likoed-prominenten tegen premier Benjamin Netanyahu, spreken in deze video gewone Israëli's zich uit over hun premier
Stephen Hawking: Er is geen God. Albert Einstein: Er is
Posted on Friday, October 26, 2018
Stephen Hawking was open over zijn eigen gebrek aan geloof in God, zelfs als wetenschappers om hem heen tot de tegenovergestelde conclusie kwamen en zeiden dat de Big Bang theorie leek te bewijzen dat iemand of iets groters de lont moet hebben ontstoken.
Muziekvideo: Sta op en doorkruis het land
Posted on Friday, October 26, 2018
In de shabbatslezingen van vorige week lazen we over Abram. die van God deze belofte kreeg: Sta op, ga het land door in zijn lengte en in zijn breedte, want Ik zal het u geven (Genesis 13:17). 'Sta op en doorkruis het land' is de titel van een vermaard lied over deze opdracht
Iraanse dreigementen tegen Israël en de VS
Posted on Friday, October 26, 2018
Hossein Amir-Abdollahian, speciaal gezant van het Iraanse parlement en voormalig Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken, zei in een interview voor Russia Today TV dat als Israël 'de geringste fout' tegen Iran zou maken, Iran Tel Aviv en Haifa met de grond gelijk zou maken.
Shabbatslezingen 27 oktober: Gods oordeel over Sodom
Posted on Friday, October 26, 2018
God is liefdevol – maar ook heilig, Hij verdraagt de zonde niet. God gaat zelf kijken of de zonde van Sodom en Gomorra zo groot is, dat er een einde komt aan zijn verdraagzaamheid. Abraham pleit voor zijn neef Lot: gaat u de rechtvaardige met de goddelozen verdelgen?
Groeten uit Israël: De eerste winterstorm
Posted on Friday, October 26, 2018
Gisteravond kwam hij, met een kleine vertraging, maar hij kwam, de eerste winterstorm van het seizoen. Een paar regels over een stormachtige nacht met hagel, storm en omgewaaide bomen, met de hoop dat het weer de bewoners van Gaza deze vrijdag thuis laat blijven.
Video van de dag: Israëli's houden van sport
Posted on Friday, October 26, 2018
In Israël houden de mensen van sporten. Al in de vroege ochtend kun je hele groepen op straat zien joggen. In de weekenden heeft men de indruk alsof de Tour de France in Israël plaatsvindt, er zijn veel fietsgroepen die het weekeinde gebruiken voor een gezamenlijke rit door het land.
Netanyahu: mijn eigen partij wil mij wegsturen
Posted on Thursday, October 25, 2018
Premier Benjamin Netanyahu zou al in maart volgend jaar, acht maanden voor de geplande datum, vervroegde verkiezingen willen houden, om gebruik te maken van de gunstige publieke opinie. Hij beschuldigt partijgenoten ervan, dat ze hem daarna willen wegsturen.
Raket ontploft in Eshkol – wie saboteert de-escalatie?
Posted on Thursday, October 25, 2018
De grensovergangen naar de Gazastrook zijn nog maar net heropend en de invoer van brandstof, die wordt gefinancierd door Qatar, was toegestaan, en er kwam al antwoord: woensdagavond laat explodeerde er een raket in district Eshkol, zonder schade aan te richten.
Video: Gewone Israëli's die levens redden
Posted on Thursday, October 25, 2018
De volgende video laat u kennis maken met het levensreddende vrijwilligerswerk van Niv. Net als veel andere gewone Israëli's is Niv een vrijwillig EHBO-er bij de medische noodhulporganisatie United Hatzalah, wiens mobiele noodhulpteams vaak als eerste ter plaatse zijn.
BACK TO BASICS - extreme hike door de Negev
Posted on Thursday, October 25, 2018
Durft u het aan: een avontuurlijke tocht door de Negev woestijn – die heel wat anders is dan een dorre zandvlakte – die ook een persoonlijke geestelijke reis is, in december een week met een groep door de wildernis trekken?
Groeten uit Israël: Storm, onweer en overstromingen
Posted on Thursday, October 25, 2018
Het volgende weekeinde nadert al snel. En dat wordt een heel bijzonder weekeinde, dat ons eraan zal herinneren wat ons later in de winter te wachten staat: er is een storm met regen en onweer beloofd, die misschien voor wat rust langs de Gazastrook zal zorgen.
Video van de dag: Arad, niet wat jullie dachten
Posted on Thursday, October 25, 2018
De video van vandaag laat ons kennismaken met de stad Arad. Deze ligt 25 kilometer ten westen van de Dode Zee op de grens tussen de woestijn van Judea en de Negev-woestijn. Arad werd in 1962 opgericht door een groep jonge Israëli's die eerder in moshavs en kibboetsim hadden gewoond.
Islamic Relief: Royale giften voor terroristen
Posted on Wednesday, October 24, 2018
Hoe is het mogelijk dat donaties en overheids­subsidies, bestemd voor het goede doel, terechtkomen bij terroristische organisaties? Het is in deze tijd toch niet al te moeilijk om financiële stromen te traceren?
Meeste Joden in VS verwerpen beleid Trump en Israël
Posted on Wednesday, October 24, 2018
Een grote meerderheid van de Amerikaanse Joden wijst het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische regering met betrekking tot Iran, de Palestijnen en Jeruzalem af, zo blijkt uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Jewish Electorate Institute.
HRW: Geen geld meer naar de politiestaat Palestina
Posted on Wednesday, October 24, 2018
Kranten schrijven gemakkelijk over mishandelingen door Israël, maar ze hebben weinig ruimte (of zin) om te schrijven over verifieerbare systematische misdaden tegen Palestijnen, gepleegd door hun eigen regeringen, zoals vermeld in een vernietigend rapport van Human Rights Watch.
'UNRWA is deel van het probleem en niet de oplossing'
Posted on Wednesday, October 24, 2018
Bassam Eid legt uit waarom UNRWA niet de oplossing voor het probleem is, maar deel van het probleem is. Hij beschuldigt de internationale gemeenschap, de VN, UNRWA en de Palestijnse leiders ervan dat ze de Palestijnse vluchtelingen gegijzeld houden in de vluchtelingenkampen.
Groeten uit Israël: Herfst, tijd van hitte en regenbuien
Posted on Wednesday, October 24, 2018
Regen, onweer en overstromingen. In het weerbericht voor vandaag lijkt het wel of de winter is begonnen. Een paar regels over de herfst die hier eigenlijk niet bestaat, regen en plotselinge overstromingen in de woestijnwadi's, zoals die in april tien jonge mensen het leven kostte.
Video van de dag: Varen op het Meer van Galilea
Posted on Wednesday, October 24, 2018
Een video om te ontspannen. Maak een boottocht op het Meer van Galilea en luister daarbij naar de golven van het water. Je krijgt bijna het gevoel dat je er echt bent. Het waterpeil van het meer daalt nog elke dag. Regen is dringend nodig om ook in de toekomst van dit meer te kunnen genieten.
ICNN-video: Het nieuwe Antisemitisme
Posted on Tuesday, October 23, 2018
In deel 2 van de serie Focus on Israel, in Nederland uitgebracht door Israël CNN, gaat het over de vormen, die het antisemitisme aanneemt sinds de stichting van de Staat Israël. Bronnen hiervan zijn zowel extreem links, de radicale islam, als extreem rechts.
Waarom Jordaanse koning delen van vredesdeal opzegt
Posted on Tuesday, October 23, 2018
De aankondiging van koning Abdullah II dat Jordanië delen van het nu 24 jaar bestaande vredesakkoord met Israël niet zou verlengen, kwam als een donderslag bij heldere hemel. De verslechterde relatie tussen Jordanië en Israël is niet de enigste oorzaak van de aankondiging.
Gedenken moord op Rabin toont Israëls verdeeldheid
Posted on Tuesday, October 23, 2018
Israël herdacht zondag dat 23 jaar geleden toenmalige premier Yitzchak Rabin werd vermoord. Israël heeft zich aanzienlijke inspanningen getroost om deze tragedie op een waardige en a-politieke manier te herdenken, maar het is steeds meer verdeeld geraakt omdat links de moord blijft zien als het gevolg van rechtse aanzetten.
Palestijnen moeten behandeling van terroristen betalen
Posted on Tuesday, October 23, 2018
Israël betaalt jaarlijks ongeveer 25 miljoen shekel (ongeveer 6 miljoen euro) voor de medische verzorging van terroristen die in Israël gevangen zitten. Een nieuw wetsontwerp in de Knesset moet hier nu een einde aan maken: de rekening gaat naar de Palestijnse Autoriteit.
Groeten uit Israël: Kritieke situatie waterhuishouding
Posted on Tuesday, October 23, 2018
Ineens is het weer echt warm geworden, terwijl ons toch een winters weekeinde met regen, onweer en overstromingen was voorzegd. De Israëlische State Comptroller heeft gisteren de Water Autoriteit verantwoordelijk gesteld voor de slechte toestand van de waterhuishouding.
Video van de dag: Rosh Pina, een oude nederzetting
Posted on Tuesday, October 23, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar het noorden van Israël naar Rosh Pina in Opper-Galilea. Het relatief kleine dorp werd in 1882 gesticht door 30 immigrantenfamilies uit een Roemeense stad. Het wordt beschouwd als een plaats van rust en ontspanning.
Israël waarschuwt: de spelregels veranderen in Gaza
Posted on Monday, October 22, 2018
Een gespannen rust in het grensgebied van Gaza zou het resultaat kunnen zijn van ernstige Israëlische dreigingen om 'het spel te veranderen' indien terroristen in de kustenclave de bewoners van zuidelijk Israël blijven bedreigen. Aanleiding is de raket die een woning in Be'er Sheva trof.
Aanval met schaar in Hebron, dader doodgeschoten
Posted on Monday, October 22, 2018
In Hebron heeft een Arabische terrorist vandaag een Israëlische soldaat met een schaar aangevallen en hem licht verwond. Andere soldaten openden het vuur en schoten de terrorist neer. De aanval vond plaats bij het Graf van de Aartsvaders.
Ironie: VN beschuldigt Israël, en huurt Israëli's in
Posted on Monday, October 22, 2018
Volgens de Verenigde Naties is de agressieve aanpak van Israël op het gebied van veiligheid een van de belangrijkste hindernissen voor vrede in het Midden-Oosten. Toch vertrouwt de VN de beveiliging van hun personeel en middelen in Afrika toe aan een Israëlische beveiligingsbedrijf.
Arabische Christen-soldaat: IDF is meest morele leger
Posted on Monday, October 22, 2018
Steeds meer wordt getracht het regeringsbeleid van Israël en het gedrag van de IDF te besmeuren. Als reactie reageren steeds meer leden van minderheden en soldaten, die de halve waarheden en regelrechte misleidingen van de tegenstanders van de Joodse Staat ontmaskeren.
Herinneringen aan Rabin's dood, 23 jaar geleden
Posted on Monday, October 22, 2018
Zondag was de officiële gedenkdag van de moord op Itzchak Rabin. Dat is al 23 jaar geleden. Ik herinner me die avond van 4 november 1995 nog heel goed. Twee jaar daarvoor waren de Oslo-akkoorden getekend, en er was een reeks zelfmoordaanslagen
Groeten uit Israël: We mogen Rabin niet vergeten
Posted on Monday, October 22, 2018
We kunnen vandaag weer eens met het weer beginnen, want als de meteorologen gelijk hebben krijgen we interessant weer, een sharav. Voorts een paar regels over de bijeenkomst van gisteren op het Rabinplein, ter herdenking van de moord op Rabin, 23 jaar geleden.
Video van de dag: Graffiti in het oude Tel Aviv
Posted on Monday, October 22, 2018
De video van vandaag toont Tel Aviv van een iets andere kant. Naast de vele nieuwe en moderne gebouwen van staal en glas, bestaan er nog steeds herinneringen aan het oude Tel Aviv. Veel van deze overblijfselen van vroeger zijn nu versierd met graffiti.
Grensposten Gaza open na relatief rustig weekeinde
Posted on Sunday, October 21, 2018
Na een aanzienlijke vermindering van het aantal gewelddadige rellen aan het grenshek dit weekeinde, besloot minister van Defensie Avigdor na overleg om de grensovergangen Erez en Kerem Shalom weer te openen. In een kibboets landde een tros ballonnen met een verdacht voorwerp.
Groeten uit Israël: Parkeren in Tel Aviv? Een ramp!
Posted on Sunday, October 21, 2018
Zo snel als het gekomen is, zo snel is het weekeinde ook weer voorbij. Een paar regels over de zaterdagavond in Tel Aviv, de fantastische sfeer op het Dizengoffplein, de parkeerproblemen in de stad, die vindingrijk maakt, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Israël gedenkt moord op Itzchak Rabin, 23 jaar geleden
Posted on Sunday, October 21, 2018
Israël gedenkt deze zondag de 23ste jaardag van de moord op voormalig premier Itzchak Rabin. Hij werd vermoord door een Joodse moordenaar op de avond van 4 november 1995, na een vredesbijeenkomst op het Malche Israel Plein (nu Rabin Plein) in Tel Aviv.
Tienduizenden bij het graf van aartsmoeder Rachel
Posted on Sunday, October 21, 2018
Tienduizenden Joden bezoeken dit jaar opnieuw het graf van Rachel in Bethlehem. Rachel wordt beschouwd als een van de aartsmoeders van Israël. De aanleiding is de herdenking van het overlijden van Rachel, op de 11e van de maand Cheshvan, die dit jaar op de Shabbat viel.
Luchthaven Eilat tijdelijk gesloten wegens overstroming
Posted on Sunday, October 21, 2018
Terwijl Jeruzalem nog steeds wacht op de eerste echte regen, werden de stad Eilat aan de Rode Zee en de zuidelijke Negev-woestijn zaterdagmiddag getroffen door de eerste overstromingen van het seizoen. Enkele wadi'sliepen vol water, en de luchthaven van Eilat moest tijdelijk sluiten.
Video van de dag: Jeruzalem, de hoofdstad van Israël
Posted on Sunday, October 21, 2018
We beginnen de nieuwe week met een blik op Jeruzalem, de hoofdstad van Israël. De video begint met beelden van de ingang van Jeruzalem, die de laatste jaren sterk is veranderd en nog steeds in aanbouw is. Denk aan de snarenbrug, het nieuwe treinstation en nieuwe woonwijken.
Palestijnse kinderen opvoeden tot oorlog of vrede?
Posted on Friday, October 19, 2018
Sinds de oprichting heeft Israël geprobeerd om in vrede te leven met zijn Arabische buren. Hoewel er al vrede is bereikt met Egypte en Jordanië, lijkt een vreedzame oplossing voor het conflict met de 'Palestijnen' nog ver weg. Wat zijn de kansen op vrede voor de Palestijnen?
Politie wil ook deelnemen aan ontvangsceremonies
Posted on Friday, October 19, 2018
Wanneer Israël een officiële gast ontvangt, is het Israëlische legerorkest er meestal ook om de gast met een mars of het volkslied te begroeten. Nu wil heeft de minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilead Erdan, dat ook de Israëlische politie hieraan deelneemt.
Shabbatslezingen 20 oktober: Handelen in het geloof
Posted on Friday, October 19, 2018
Het was geen kleinigheid voor de familie van Abram om hun stad in het vruchtbare Tweestromenland te verlaten en naar Haran te reizen. Het was een grote stap in geloofsgehoorzaamheid voor Abram en zijn neef Lot om verder te reizen naar het bergland van Kana'an.
Muziekvideo: Kinderlied over Noach en de ark
Posted on Friday, October 19, 2018
In de shabbatslezingen van vorige week ging het over Noach, die met zijn zonen en vrouwen en heel veel dieren de zondvloed overleefde, die de aarde overspoelde. Ik vond een leuke getekende animatie van deze gebeurtenis met een Hebreeuws kinderlied.
Groeten uit Israël: Leven gaat door, ondanks de raket
Posted on Friday, October 19, 2018
Het is weer vrijdag, misschien wel een van de mooiste dagen van de week, afgezien van de shabbat natuurlijk. Een paar regels over de vreugde aan het begin van de shabbat, de hoop op een rustig weekeinde, en liefst zonder 'demonstranten' bij het grenshek van de Gazastrook.
Video van de dag: de nieuwe gemeenschap Sheizaf
Posted on Friday, October 19, 2018
Deze video neemt ons mee naar de Negev woestijn en laat ons kennismaken met de nieuwe gemeenschap Sheizaf, gelegen ten zuiden van Be'er Sheva. Hij werd in 2012 opgericht met als doel de droom die Ben Goerion al had, het tot ontwikkeling brengen van zuidelijk Israël, de woestijn.
Terug naar routine – maar niet iedereen is tevreden
Posted on Thursday, October 18, 2018
In het zuiden van Israël, in het grensgebied met de Gazastrook, kan men vandaag weer terugkeren naar de routine. De gisteren door het Israëlische leger opgelegde beperkingen werden na een rustige nacht opgeheven. Maar niet iedereen is tevreden over de situatie.
Palestijnse Autoriteit geeft Israël de schuld van escalatie
Posted on Thursday, October 18, 2018
Het kabinet van de Palestijnse Autoriteit heeft zich woensdag tijdens een bijeenkomst in Ramallah uitgesproken over de verdere escalatie van de situatie aan de grens met de Gazastrook. Maar de raketaanval op Be'er Sheva werd met geen woord genoemd
Zoeken naar terrorist van Barkan gaat door
Posted on Thursday, October 18, 2018
Bijna twee weken geleden werden de Israëli's Kim Yehezkel en Ziv Hajabi op hun werkplek in het industriepark Barkan vermoord. Sindsdien is de terrorist op de vlucht, het leger is naar hem op zoek. Zijn huis zal worden vernietigd, is zijn familie meegedeeld.
VN-gezant Mladenov: Snel de-escalatie nodig in Gaza
Posted on Thursday, October 18, 2018
De Israëlische president Rivlin heeft woesdag gesproken met Nickolay Mladenov, de speciale VN-gezant voor het Midden-Oosten. Deze spant zich in om de-escalatie van de situatie rond de Gazastrook te bereiken om een verwoestende oorlog te voorkomen.
Groeten uit Israël: Blijft het rustig rond de Gazastrook?
Posted on Thursday, October 18, 2018
De week is hier al weer bijna voorbij. In het zuiden moet het dagelijks leven weer worden opgenomen. Maar dat is voor een gezin uit Be'er Sheva, dat gisteren zijn huis heeft verloren, niet eenvoudig. Of we nu weer rust krijgen zal vrijdag blijken. Het weer blijft aangenaam 'koel'.
Video van de dag: Oud en modern Ashkelon
Posted on Thursday, October 18, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar het zuiden, naar Ashkelon. De stad ligt ten zuiden van Ashdod, zeer dicht bij de noordelijke grens van de Gazastrook. De video geeft ons wat indrukken van de stad en toont de overblijfselen van het oude en het moderne Ashkelon
Analyse: Hamas en Israël dichter bij een totale oorlog
Posted on Wednesday, October 17, 2018
Dinsdagnacht kwamen Hamas en Israël een stap dichter bij een totale oorlog, nadat twee Grad-raketten vanuit de Gazastrook werden gelanceerd in de richting van belangrijke Israëlische bevolkingscentra. 'We moeten een harde klap toedienen'meent minister Lieberman.
Netanyahu kondigt harde maatregelen aan
Posted on Wednesday, October 17, 2018
'Israël neemt de aanvallen op het grenshek, op het grensgebied met de Gazastrook en op Be'er Sheva zeer ernstig', zei premier Netanyahu. 'Ik heb aan het begin van de wekelijkse kabinets­verga­dering gezegd dat als deze aanvallen niet stoppen, wij ze zouden beëindigen'.
Israël reageert snel op raketbeschietingen
Posted on Wednesday, October 17, 2018
Volgens de laatste berichten heeft Israël al gereageerd op de raketaanval. De luchtmacht zou terroristische doelen in de Gazastrook hebben aangevallen. In Lahia werd een groep terroristen aangevallen die op het punt stonden een raket te lanceren.
Raket uit Gazastrook treft woning in Be'er Sheva
Posted on Wednesday, October 17, 2018
De inwoners van Be'er Sheva werden vannacht om 3.39 uur uit hun slaap gerukt door het gehuil van de sirenes. Raketalarm. Slechts korte tijd later trof een Grad-raket, afgevuurd vanuit de Gazastrook, een woonhuis. Het huis werd zwaar beschadigd, het dreigt in te storten.
Gemengd huwelijk leidt tot discussie over assimilatie
Posted on Wednesday, October 17, 2018
Het recente huwelijk van twee Israëlische beroemdheden, ‘Fauda’-ster Tzachi Halevi (Joods) en televisiepresentatrice Lucy Aharish (Moslim), bracht het eeuwenoude debat over assimilatie – en zijn relevantie in het 21e -eeuwse Israël – opnieuw op gang.
Smakelijk Israël, koken alsof je in Israël bent!
Posted on Wednesday, October 17, 2018
Laat u verleiden door de Israëlische eetgewoontes: 54 klassieke recepten uit Israël geven u een kijkje in de Joodse keuken en brengen de oriëntaalse cultuur heel dichtbij, tot op uw bord. Ieder recept is kenmerkend voor de Joodse feestdagen.
Groeten uit Israël: Raketalarm? Naar de strongroom!
Posted on Wednesday, October 17, 2018
Deze dag begon voor mij met een verrassing. Doordat ik mijn 'Red alert app', die raketalarmen in real time doorgeeft, na de laatste 'ronde' in augustus had uitgeschakeld om in alle rust te kunnen slapen, had ik vanochtend vroeg geen idee wat er deze nacht in Be'er Sheva is gebeurd.
Video van de dag: De sneltram van Jeruzalem
Posted on Wednesday, October 17, 2018
De video van vandaag laat ons kennismaken met de enige tram die Israël nu heeft. De Jeruzalemmers moesten er vele jaren op wachten en veel geduld hebben, want de bouw duurde, zoals zo vaak, langer dan gepland. Maar het geduld en het lange wachten waren het waard.
Iran bedreigt Midden-Oosten met meer dan atoombom
Posted on Tuesday, October 16, 2018
Iran bedreigt nu al de stabiliteit in een aantal Arabische landen, zoals Irak, Syrië, Libanon en Jemen. Het wil de 'sjiitische' revolutie naar de Arabische wereld exporteren. Maar wat zal er gebeuren wanneer Iran in het bezit van de atoombom komt?
Lieberman: 'Ernstige klap voor Hamas brengt 5 jaar rust'
Posted on Tuesday, October 16, 2018
Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft deze dinsdag met officieren van het Zuidelijk Commando de situatie aan de grens met de Gazastrook besproken. De algemene opvatting was, dat de huidige situatie niet langer kan voortduren, zo verklaarde Lieberman daarna.
Australische ambassade mogelijk naar Jeruzalem
Posted on Tuesday, October 16, 2018
De Australische premier Scott Morrison overweegt volgens de Australische media om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de Australische ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Dit kan verband houden met de verkiezingen.
JE KUNT HET! – Tot ziens in de Negev
Posted on Tuesday, October 16, 2018
Ieder mens heeft zo nu en dan een rustperiode nodig, een tijd waarin je opnieuw ontdekt waar het op aankomt in het leven. Daarom is het soms nodig om er even helemaal tussenuit te zijn. Bijvoorbeeld zeven dagen in de Negev-woestijn in Israël.
Groeten uit Israël: Is er wel een oplossing voor Gaza?
Posted on Tuesday, October 16, 2018
Een paar gedachten over de onmogelijke realiteit, waarin wij leven. Is het wel in orde, dat wij gewoon doorgaan met ons dagelijks leven, terwijl de bewoners van het zuiden te lijden hebben onder de vuurterreur van Hamas? Het weer: het blijft zeer aangenaam.
Video van de dag: 'Buizen-hostel' in de Negev
Posted on Tuesday, October 16, 2018
Heeft u altijd al eens willen slapen in een betonnen buis? Dit is precies wat Israëls eerste 'buizen-hostel' nu aanbiedt, slapen in een betonnen buis van twee meter, in een voshav in de Negev. Het is een veel goedkoper alternatief voor een dure gastenkamer.
Premier Netanyahu: 'B'Tselem? Een schande'
Posted on Monday, October 15, 2018
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt donderdag zijn driemaandelijkse vergadering over het Midden-Oosten. De directeur van de Israëlische NGO 'B'Tselem', Hagai El-Ad, zal daar ook spreken, wat door de Israëlische regering zeer bekritiseerd is.
Soldaten verhinderen mesaanval in Samaria
Posted on Monday, October 15, 2018
Nog steeds is het onrustig in Judea en Samaria. Na de aanval in het Barkan Industriepark en een mesaanval in de buurt van de Arabische stad Nablus, probeerde een Arabische terrorist maandag met een mes soldaten aan te vallen bij een bushalte in de buurt van autoweg 5.
Israëlische rechter bijna gelyncht op de Westbank
Posted on Monday, October 15, 2018
De spanningen tussen Joden en Arabieren op de Westbank zijn sterk toegenomen. Maandagochtend wilden Palestijnen een Israëlische auto tot stoppen dwingen en de bestuurder aanvallen. Dat bleek rechter David Mintz van het Hooggerechtshof zijn.
Commentaar: Wie is Lara Alqasam eigenlijk?
Posted on Monday, October 15, 2018
Lara Alqasam, een Arabisch-Amerikaanse studente, werd vorige week de toegang tot Israël geweigerd wegens haar steun aan de BDS-beweging. Ze was in Florida actief in een anti-Israël organisatie. Voor haar vertrek leek het haar beter, al haar sociale media accounts te wissen.
Groeten uit Israël: Zomer- en wintertijd? Graag zo laten!
Posted on Monday, October 15, 2018
Ook vandaag was het lekker koel toen ik naar de redactie wandelde. Een paar regels over zomer- en wintertijd, het nieuwe academische studiejaar en het hoge collegegeld, herinneringen aan het begin van mijn studie met sociale dienstverlening in een klein museum.
Video van de dag: Elkaars cultuur leren kennen
Posted on Monday, October 15, 2018
Een bijzonder programma bij het Hadassah College in het centrum van Jeruzalem, waar Joden en Arabieren samen studeren, helpt de studenten de cultuur van de anderen beter te leren kennen. Er ontstaan veel vriendschappen, die ook na de studie standhouden.
20 terroristen doorbreken grenshek; zeven doden
Posted on Sunday, October 14, 2018
Ook deze vrijdag verzamelden zich ongeveer 15.000 Arabieren uit de Gazastrook bij het grenshek om deel te nemen aan de 'Mars van de Terugkeer', die al een traditie is geworden. Wegens de zware rellen is de levering van diesel voor de elektrische centrale van Gaza stopgezet.
Netanyahu waarschuwt Hamas voor 'harde klappen'
Posted on Sunday, October 14, 2018
Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde Hamas vandaag aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering, dat het Israëlische leger steeds dichter bij een grootschalige militaire operatie in de Gazastrook komt, als het door Hamas gesteunde geweld bij het grenshek zal aanhouden.
Veroorzaakte aanval kolonisten dood Arabische vrouw?
Posted on Sunday, October 14, 2018
De Israëlische veiligheidsdienst is begonnen met een onderzoek naar de achtergrond van de dood van een Arabische vrouw en moeder van acht kinderen. Volgens Palestijnse bronnen raakte ze vrijdag dodelijk gewond door stenen die door Joodse kolonisten naar haar auto werden gegooid.
Christen-zionist Lewis Way gaf alles aan het Joodse volk
Posted on Sunday, October 14, 2018
Toen een jonge Britse advocaat meer dan 200 jaar geleden een groot fortuin kreeg, besteedde hij het niet voor zichzelf, maar gebruikte hij het om de sleutel te draaien die uiteindelijk de vervulling van talrijke Bijbelse profetieën zou ontsluiten.
ICNN-video: De geschiedenis van het Antisemitisme
Posted on Sunday, October 14, 2018
In deel 2 van de serie Focus on Israel worden de wortels en de geschiedenis van het antisemitisme onderzocht. Hoe kon de holocaust gebeuren, en waarom keken de meeste christenen werkloos toe hoe zes miljoen Joden en vijf miljoen andere 'ongewenste' mensen werden vermoord?
Groeten uit Israël: Staking bij begin academisch jaar
Posted on Sunday, October 14, 2018
Het was lekker koel, toen ik vanochtend in Jeruzalem uit de bus stapte. Een paar regels over een rustig weekeinde thuis, mijn zoon is terug uit India, het begin van het academische studiejaar van de universiteiten in Israël, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video: Hoe maak je een goede commandant?
Posted on Sunday, October 14, 2018
Het Israëlische leger heeft zijn eigen soort commandanten geschapen, met de wil om te doen wat nodig is, om creatief te zijn en zich betrokken te voelen bij hun missies. De IDF vroeg een aantal huidige en vroegere stafchefs wat nodig is om een goede commandant te worden.
PA boos over verkoop van onroerend goed aan Joden
Posted on Friday, October 12, 2018
Het kabinet van de Palestijnse Autoriteit (PA) veroordeelt de verkoop van woonruimte aan Joden in de Oude Stad van Jeruzalem en richt daarom een onderzoekscommissie op. Het gaat om de verkoop van een oud huis in 'Aqaba Darwish' in de Oude Stad.
Ook vrouwen staan hun mannetje in het bedrijfsleven
Posted on Friday, October 12, 2018
Israëlische vrouwen die in high-tech bedrijven werken, lieten zich voor het stadhuis van Tel Aviv fotograferen met een afbeelding van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het was een reactie op een foto van Merkel met uitsluitend mannen uit de high-tech industrie.
Muziekvideo: Liefdeslied Erev Shel Shoshanim
Posted on Friday, October 12, 2018
Erev Shel Shoshanim, Avond van Rozen, is een poëtisch Israëlisch liefdeslied, dat vaak klinkt tijdens bruiloften. In deze uitvoering wordt het gezongen door Miriam Makeba.
Shabbatslezingen 13 oktober: Zondvloed, een nieuw begin
Posted on Friday, October 12, 2018
De zondvloed betekende de dood van een onrecht­vaardig geslacht, maar God maakte ook een nieuw begin met de rechtvaardige Noach en zijn zonen. Jezus kondigde ook een oordeel aan bij zijn weder­komst. Leven wij zorgeloos, of zien wij uit naar zijn komst?
Groeten uit Israël: Waarom geld betalen voor een krant?
Posted on Friday, October 12, 2018
Een ding is altijd zeker: het volgende weekeinde komt beslist. Een paar woorden over mijn verlangen naar regen, de gelukte poging om nog een weekeinduitgave van de gratis krant Israel Hayom te bemachtigen, en een bezoek aan de legerbasis van mijn dochter.
Video van de dag: Modi'in-Makkabiem-Re'oet
Posted on Friday, October 12, 2018
De video van vandaag toont ons de relatief jonge stad Modi'in, gelegen aan de snelweg 443 tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Modi'in bestaat sinds het jaar 1996 en werd later samen met de steden Makkabiem en Re'oet de stad Modi'in-Makkabiem-Re'oet.
Een nieuwe Palestijns-Israëlische oorlog aan de horizon
Posted on Thursday, October 11, 2018
Israël en Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, staan op de rand van een openlijke oorlog, waar de Palestijnse Autoriteit duidelijk op aanstuurt door Hamas wat financiën betreft te 'verstikken'. ‘We bereiden ons militair voor – dat is geen loze verklaring,’ waarschuwde Netanyahu.
Mesaanval in Samaria; dader op de vlucht
Posted on Thursday, October 11, 2018
Een Israëlische reservemilitair is donderdagmiddag door een Arabische terrorist gestoken en middelzwaar gewond geraakt. Een vrouw raakte iets later licht gewond toen soldaten en een Israëlische burger de terrorist probeerden te neutraliseren en het vuur op hem openden.
UNESCO: we lieten Israëli's en Palestijnen samen­werken; Israëlische ambas­sa­deur: Wat een onzin!
Posted on Thursday, October 11, 2018
Met een (afgedwongen) compromis tussen Israël en de Palestijnen denkt de UNESCO het vertrek van Israël uit de organisatie te keren. De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon was niet onder de indruk: 'De Staat Israël zal geen lid zijn van een organisatie die de geschiedenis probeert te herschrijven'.
Ari Fuld voorgedragen voor Prijs voor Burgerlijke Moed
Posted on Thursday, October 11, 2018
Ari Fuld, die in september bij een terreuraanslag om het leven kwam, werd door Gilad Erdan, de Israëlische minister van Openbare Veiligheid, voorgedragen voor de Prijs voor Burgerlijke Moed, de hoogste civiele onderscheiding van Israël.
Groeten uit Israël: Noemen ze dat 'vreedzaam'?
Posted on Thursday, October 11, 2018
Langzaamaan merk je, dat het herfst is. Een paar regels en gedachten over het zeer aangename weer van de laatste dagen, een tragedie in Beitar Illit en de hoop op een rustig weekeinde, met name in het zuiden, bij de grens met de Gazastrook.
Video van de dag: Treinrit van vliegveld naar Jeruzalem
Posted on Thursday, October 11, 2018
De video van vandaag laat ons kennismaken met het nieuwe Yitzchak Navon Treinstation' in Jeruzalem, dat, zoals we al hadden gemeld, eind september in gebruik is genomen. De video geeft interessante informatie over de nieuwe lijn naar de luchthaven Ben Goerion.
Blijf waakzaam tegen dood door duizend snijwonden
Posted on Wednesday, October 10, 2018
Het voortbestaan van Israël wordt bedreigd door duizenden kleine wonden, wanneer plaatselijke radicalen proberen de Palestijnse terreur te herdefiniëren; niet religie of nationalisme zou het motief zijn, maar economische redenen of psychische problemen.
Nikki Haley, VS-ambassadeur bij de VN, vertrekt
Posted on Wednesday, October 10, 2018
Nikki Haley, de bekende Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde naties, kondigde dinsdag haar ontslag aan tijdens een persconferentie met de Amerikaanse president Donald Trump. Zij blijft tot het einde van het jaar in functie. Veel Israëli's waren verrast door haar besluit.
Vuurballonnen zijn in en rond Jeruzalem geland
Posted on Wednesday, October 10, 2018
Woensdagochtend werden bomexperts van de Israelische politie met spoed naar de luxe Jeruzalemse wijk German Colony geroepen, nadat bewoners een 'terreurballon' hadden gezien die landde op de hoofdweg, de Emek Rafaim straat. De politie roept op tot waakzaamheid.
Joods wereldcongres: Hamas pleegt milieumisdaden
Posted on Wednesday, October 10, 2018
Het Joodse Wereldcongres heeft bij de milieu-organisatie van de Verenigde Naties UNEP een petitie met meer dan 22.000 handtekeningen ingediend, waarin wordt gewezen op de schade die Hamas vanuit de Gazastrook toebrengt aan Israëlisch grondgebied.
Groeten uit Israël: Nieuwe Dizengoff-plein is klaar
Posted on Wednesday, October 10, 2018
Wanneer krijgen we eindelijk weer regen, vraag ik me de laatste dagen af. Een paar regels over de gevaren van het rijden op een e-bike of e-scooter, waarover hier de laatste tijd veel wordt gesproken, parkeerproblemen in Tel Aviv, en het vernieuwde Dizengoff-plein.
Video van de dag: Het Jeruzalemse Aquarium
Posted on Wednesday, October 10, 2018
Jeruzalem staat bekend om zijn oude geschiedenis en rijke cultuur, maar Jeruzalem herbergt nu een groot aantal zeevissen uit de regio. Het Israel Aquarium, het eerste aquarium op het land in de regio, werd al snel bekend om zijn uitgebreide collectie van het lokale zeeleven.
UEFA, we kijken voetbal in geheel Israël – of nergens
Posted on Tuesday, October 09, 2018
De Israëlische omroeporganisatie KAN wilde de uitzendrechten voor de wedstrijden, die door de UEFA worden georganiseerd, verwerven voor 5 miljoen euro. Omdat uitzending niet toegestaan is in Samaria en Judea, ziet de omroeporganisatie af van de uitzendrechten.
Palestijnen doorbreken grenshek noordelijk Gaza
Posted on Tuesday, October 09, 2018
Ook maandag kwamen weer 5000 Palestijnen uit de Gazastrook in opstand bij het grenshek. Bij de kibboets Zikit werd het hek doorbroken en werden granaten en explosieven naar de Israëlische soldaten gegooid. Palestijnse boten probeerden de zeeblokkade te doorbreken.
Israël herdenkt terreur­slacht­offers in VN hoofdkwartier
Posted on Tuesday, October 09, 2018
Na het uitblijven van een veroordeling door de Verenigde Naties van de terreuraanslag in het Industriepark Barkan, richt de Israëlische delegatie in het hoofdkwartier van de VN een gedenkteken voor de slachtoffers in. 'We zullen de wereld er aan herinneren'.
Laatste plaatsen voor extreme hike door de Negev
Posted on Tuesday, October 09, 2018
Durft u het aan: een avontuurlijke tocht door de Negev woestijn – die heel wat anders is dan een dorre zandvlakte – die ook een persoonlijke geestelijke reis is, in december een week met een groep door de wildernis trekken?
Groeten uit Israël: Wie wordt Jeruzalems burgemeester​?
Posted on Tuesday, October 09, 2018
Ook vandaag grote krantenkoppen over de jacht op de terrorist van de aanslag van zondag. Een paar regels over de terugkeer naar het dagelijks leven, de vier stembiljetten voor de komende gemeenteraadsverkiezing, en wie kiest Jeruzalem als zijn nieuwe burgemeester.
Video van de dag: De Carmelit, een hellende trein
Posted on Tuesday, October 09, 2018
Vorige week werd in Haifa de Carmelit weer in gebruik genomen. De Carmelit is momenteel de enige Israëlische metro, totdat de tram van Tel Aviv, die in aanbouw is en ook ondergronds zal rijden, in 2021 in gebruik wordt genomen.
Trump steunt Israël tegen Russische luchtafweer S-300
Posted on Monday, October 08, 2018
Na de plaatsing van het geavanceerde Russische lucht­afweer­systeem S-300 in Syrië, dat Israëlische acties tegen Iraanse militaire aanwezigheid bemoeilijkt, stuurt Trump extra F-35 stealth gevechtsvliegtuigen naar Israël en plaatst een extra squadron ervan op de vliegbasis bij Abu Dhabi.
Netanyahu: Israël bereidt zich voor op oorlog met Gaza
Posted on Monday, October 08, 2018
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft tijdens de kabinetsvergadering van zondag een duidelijke waarschuwing afgegeven aan de Palestijnse Autoriteit. Als de situatie bij de grens met de Gazastrook blijft verslechteren, is een militaire operatie mogelijk.
Aviel Schneider, na 30 jaar weer in de Sinaï
Posted on Monday, October 08, 2018
In de laatste week van juli riep onze jongste zoon Elad opeens: ‘Kom op, laten we naar de Sinaï gaan!’ We vertrokken ‘s morgens om 4 uur, om 8 uur stonden we aan de grens bij Taba en een kwartier later reden we door de Sinaï met onze bedoeïen-gids Muhammed.
Eerste slachtoffer van aanslag in Barkan begraven
Posted on Monday, October 08, 2018
Zondag al werd één van de twee slachtoffers van de terreuraanslag> in het industriepark Barkan begraven. Het is de 28-jarige Kim Levengrond Yehezkel van Rosh HaAyin, moeder van een eenjarig kind. Ziv Hagbii wordt vanmiddag in Moshav Nir Israel begraven.
Groeten uit Israël: Ook na deze tragedie verder leven
Posted on Monday, October 08, 2018
Ik zou zo graag met u over het weer hebben willen spreken, over de aangename koele wind, die men in de avond voelt. Graag zou ik u weer over het dagelijks leven in Israël hebben verteld. Maar helaas is ons dagelijks leven gisteren weer verstoord door een terreuraaanslag..
Video van de dag: Ashdod, van kamp tot grote stad
Posted on Monday, October 08, 2018
In de video van vandaag bezoeken we weer de stad Ashdod, ten zuiden van Tel Aviv. Ashdod is een van de grootste steden van Israël en blijft groeien. Het huidige Ashdod begon in 1956 als opvangkamp voor nieuwe immigranten uit Marokko en Egypte.
Palestijn doodt 2 Israëli's in industriepark Barkan
Posted on Sunday, October 07, 2018
In het industriepark Barkan, op de Westbank nabij Ariël, een toonbeeld van co-existentie van Joodse en Palestijnse arbeiders, heeft zondagochtend een Palestijn twee mensen doodgeschoten en een verwond. Hamas en Islamitische Jihad juichten de moorden toe.
Geen nieuws uit het zuiden, de gebruikelijke rellen
Posted on Sunday, October 07, 2018
Nadat ook dit weekend weer omstreeks 20.000 Arabieren in de Gazastrook oproer veroorzaakten bij het grenshek met Israël, heeft de minister van Defensie Avigdor Lieberman opdracht gegeven om de visserijzone voor de kust van Gaza weer van 9 mijl tot 6 mijl te verkleinen.
Laatste olijfbomen geplant, de woestijn wordt groen!
Posted on Sunday, October 07, 2018
Afgelopen donderdag vond in de Negev woestijn de derde en voorlopig laatste aanplant plaats van nog eens 2.000 olijfbomen. In totaal maken nu 4.000 olijfbomen van onze lezers de Israëlische woestijn groener bij Be'er Milka, Nitzana en Kadesh Barnea, bij de grens met Egypte.
Groeten uit Israël: Autopech, dus met de bus
Posted on Sunday, October 07, 2018
De nieuwe week begon voor mij met autopech en een bezoek aan de tandarts. Daarom moest ik vandaan met de bus naar Jeruzalem. Een paar indrukken en gedachten over de rit - inclusief een veiligheidscontrole - en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël: iets minder warm.
Video van de dag: Nationaal Park Timna
Posted on Sunday, October 07, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar het zuiden van het land. Het toont ons opnamen vanuit de lucht van een van de indrukwekkendste plaatsen van het land, het archeo­lo­gische Nationaal Park Timna. Het ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van de stad Eilat.
Angela Merkel's problematische beleid jegens Israël
Posted on Friday, October 05, 2018
Er zijn twee verontrustende aspecten in het Duitse beleid ten aanzien van het Israëlisch-Palestijnse conflict: het Duitse besluit om het financiële gat te dichten nu de VS stopt het het financieren van UNRWA, en de steun aan het illegale bedoeïenendorp Khan al-Akmar.
Meer religieuze meisjes in het leger dan nooit
Posted on Friday, October 05, 2018
Volgens een publicatie van het Israëlische ministerie van Defensie is het aantal religieuze meisjes in het Israëlische leger met 15% toegenomen tot 308, 15% meer dan vorig jaar en meer dan 100% meer dan in 2014. Bijna 20% van hen denkt aan een carrière in het leger.
Shabbatslezingen 6 oktober: God zag, dat het goed was
Posted on Friday, October 05, 2018
Na Simchat Torah, Vreugde der wet, beginnen we de Torah weer vanaf het begin te lezen. Vandaag het Scheppingsverhaal dat ons vertelt dat God de wereld zeer goed heeft geschapen. En wij mensen mogen er zorg voor dragen, als goede rentmeesters.
Muziekvideo: Adon HaSlichot – God van vergeving
Posted on Friday, October 05, 2018
Adon HaSlichot is een gebed in de vorm van een lied, dat in de Joodse maand Elul wordt gezongen in de synagoge tot aan Yom Kippoer (Grote Verzoendag). De tekst is bedoeld om God te vertellen dat de mens zijn grootheid wil kennen en wil erkennen dat Hij de Allerhoogste is.
Groeten uit Israël: Wat wil Hamas, rust of rellen?
Posted on Friday, October 05, 2018
Het is gelukt, de eerste normale week na de feestdagen ligt achter ons. Een paar regels over de niet zo eenvoudige situatie in het zuiden en het zoeken naar een oplossing voor het maar niet eindigende conflict, waar woorden en daden elkaar tegenspreken.
Video van de dag: Het Amusementspark van Tel Aviv
Posted on Friday, October 05, 2018
De video van vandaag neemt ons mee naar een plaats die altijd geliefd is tijdens vakanties en weekeinden. Het is het Lunapark in Tel Aviv, een pretpark dat in 1975 werd gebouwd op het tentoonstellingsterrein van Tel Aviv, nu bekend als de 'Expo Tel Aviv'.
IDF stuurt versterkingen naar grens met Gazastrook
Posted on Thursday, October 04, 2018
De situatie bij het grenshek met de Gazastrook is de laatste dagen weer verslechterd. Daarom besloot stafchef Gadi Eizenkot donderdagochtend om de Israëlische strijdkrachten aan de grens met de Gazastrook te versterken.
Hamas-leider Sinwar: 'Ik wil geen oorlogen meer'
Posted on Thursday, October 04, 2018
Niemand en vooral Hamas, is geïnteresseerd in een nieuwe oorlog, zei Hamas-leider Yahya Sinwar woensdag in een interview met een Italiaanse krant en de Israëlische krant Yediot Achronot. Opheffing van de blokkade is voor hem een voorwaarde voor rust.
Duitse bondskanselier Angela Merkel in Israël
Posted on Thursday, October 04, 2018
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is woensdagavond zoals gepland in Israël geland voor een bezoek van 24 uur. Ze wordt vergezeld door een groot deel van haar kabinet, waarmee ze leden van de Israëlische regering zal ontmoeten voor het traditionele regerings­overleg.
Hamas richt zich op kinderen met speelgoedballonnen
Posted on Thursday, October 04, 2018
Hamas gebruikt nu vuurballonnen, waaraan lichtjes en speelgoed zijn bevestigd, om peuters aan te moedigen om ermee te spelen. Zulke ballonnen werden ontdekt in de regio Eshkol, aan de grens met de Gazastrook. Vuurballonnen zijn ook in steden ver van Gaza aangetroffen.
Maak een vuist tegen de vuurvlieger-terreur uit Gaza
Posted on Thursday, October 04, 2018
Elk voorjaar veranderen talloze rode anemonen het landschap van zuidelijk Israël in een prachtige zee van wuivende rode bloemen. In de gebieden langs de Gazastrook zal er komend voorjaar weinig van te zien zijn door de vele branden. Help ons, da natuur in het zuiden te herstellen!
Groeten uit Israël: Militaire dienst, school voor het leven
Posted on Thursday, October 04, 2018
Wanneer onze dochter over een jaar haar militaire dienst beëindigt, begint die voor onze jongste zoon. Een paar regels en een Duitse video over de dienst in het leger, die voor velen een school van het leven is, en over het weer in Israël, dat gelukkig iets is afgekoeld.
Video van de dag: Open huizen in Tel Aviv
Posted on Thursday, October 04, 2018
Deze video van de Bayerische Rundfunk toont ons opnamen in enkele zeer bijzondere huizen in Tel Aviv en de oude stad Jaffa. Eind september werd het publiek uitgenodigd om een blik te werpen in meer dan 100 bijzondere particuliere huizen en appartementen.
VN-staf ontvlucht Gaza na bedreiging door Palestijnen
Posted on Wednesday, October 03, 2018
Nadat de Amerikaanse president besloot de financiering van de Palestijnse vluchtelingorganisatie UNRWA stop te zetten, heeft die wegens geldgebrek medewerkers ontslaan. Een tiental UNRWA stafleden zijn naar Israël gevlucht na bedreiging door hun eigen Palestijnse medewerkers.
Verbond tegenover nieuwe progressieve werkelijkheid
Posted on Wednesday, October 03, 2018
Wie naar Hebreeuws nieuws en televisie­series kijkt, ziet een dramatische toename van de programma's die te maken hebben met emancipatie van vrouwen en LGBT. Israël heeft liberaal progressivisme beter weerstaan dan veel westerse naties, maar de strijd is nog lang niet voorbij
Duitse Bondskanselier Merkel in Israël verwacht
Posted on Wednesday, October 03, 2018
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, bekend als een grote vriend van Israël, wordt woensdagavond op de luchthaven van Ben Goerion verwacht voor een tweedaags bezoek aan het Heilige Land. Een aantal ministers zen zakenlieden maken deel uit van de delegatie.
Groeten uit Israël: Rijbewijs vereist voor e-bikes?
Posted on Wednesday, October 03, 2018
Vanochtend zijn ook de scholen weer begonnen, nu draait alles weer normaal. Een paar regels over de gevaren bij het rijden op een e-bike of e-scooter, de campagne van een beroemd Israëlisch model voor het dragen van een helm, en het weer voor vandaag in Israël.
Video: Met de trein van Jeruzalem naar de luchthaven
Posted on Wednesday, October 03, 2018
Het nieuwe Yitzchak Navon treinstation in Jeruzalem is sinds een week in bedrijf.De video van vandaag toont de reis van Jeruzalem naar de luchthaven Ben Goerion, die over enkele indrukwekkende bruggen en door zeer lange tunnels voert.
Groeten uit Israël: De feestdagen zijn weer voorbij
Posted on Tuesday, October 02, 2018
En nu zijn ze voorbij, de feestdagen. Nu begint het gewone dagelijks leven weer. De tijd is gekomen om alles wat we ons voor „na de feestdagen” hebben voorgenomen, ter hand te nemen en ook te doen. Na het 'Dansen met de Torahrollen' begint het gewone leven weer.
PA vervolgt VS wegens verplaatsing van ambassade
Posted on Tuesday, October 02, 2018
De Palestijnse Autoriteit heeft een rechtszaak tegen de VS aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wegens is de verplaatsing van hun ambassade naar Jeruzalem, wat een schending van de Conventie van Wenen over diplomatieke betrekkingen zou zijn.
Bennet: Lieberman moet harder optreden tegen Gaza
Posted on Tuesday, October 02, 2018
Naftali Bennet (Habayit Hayehoedie, Het Joodse Huis), minister van Onderwijs en lid van het Veilig­heids­kabinet, riep minister van Defensie Avigdor Lieberman (Israël Betenu, Israël Ons huis) op om harder op te treden tegen Hamas-terroristen in de Gazastrook.
Noorse bemiddeling uitruil gevangenen met Hamas?
Posted on Tuesday, October 02, 2018
Noorwegen bemiddelt in de gesprekken voor een uitwisseling van gevangenen tussen Hamas en Israël, zo berichtte de met Hamas verbonden Libanese krant Al-Akhbar zaterdag. Een belangrijke Israëlische functionaris heeft dit bericht maandag echter ontkend.
Hamas: 'Abbas wil Israëlische operatie in Gazastrook'
Posted on Tuesday, October 02, 2018
Een hooggeplaatst lid van de terreurorganisatie Hamas is van mening, dat de Palestijnse leider Machmoud Abbas vanwege zijn politieke belangen voorstander is van een Israëlische operatie in de Gazastrook. De 'marsen van terugkeer' gaan door tot de doelen zijn bereikt, zei hij.
Video van de dag: Zoutkorsten in de Dode Zee
Posted on Tuesday, October 02, 2018
Een nieuwe video van de Dode Zee. De Dode Zee is altijd goed voor een uitstapje, ook buiten de feestdagen. Vooral na de zomer, wanneer de temperaturen langzaam dalen, is het baden in de Dode Zee zeer aangenaam. Probeer het eens uit!
Nieuwe bewijzen voor Irans nucleaire programma
Posted on Monday, October 01, 2018
Iran reageerde vrijdag op de toespraak van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. Netanyahu onthulde daarin de locatie van een Iraanse nucleaire faciliteit in de hoofdstad Teheran; die het land nooit bekend had gemaakt.
ICNN video: Amiram Guy, Shamir Saladesfabriek
Posted on Monday, October 01, 2018
Shamir Salads, een fabriek van kosher voedsel, is in 1974 opgericht en is een pionier op het gebied van productie en verkoop van gekoelde choemoes (humus) salades in Israël. In de fabrieken van Shamir Salads werken Arabische en Joodse arbeiders in vrede samen.
Joodse en Arabische vrouwen gaan voor vrede
Posted on Monday, October 01, 2018
Mogen Joodse en Arabische vrouwen op hetzelfde trottoir lopen? Mogen ze autorijden? Hoe komt het dat er nog steeds Arabieren in Israël wonen? Zijn die niet allemaal vermoord door de Joden? Dergelijke vragen werden in Amerikaanse kerken gesteld aan Joodse en Arabische vrouwen.
Video van de dag: Verblijd u tijdens Soekot
Posted on Monday, October 01, 2018
In deze video kunt u kijken en luisteren naar het koor van Boys Town Jerusalem, dat enkele jaren geleden een speciaal lied voor Soekot opnam, 'Vesamachta Bechagecha', Het is gebaseerd op Deuteronomium 16:14-15, waar staat 'Verblijd u op uw feest'.

Laatste uitgave

Archief