Maand

januari 2018

Trump: 'Ambassade VS niet binnen een jaar verplaatsen'
Geplaatst op donderdag 18 januari 2018
De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag gereageerd op de uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, dat de Amerikaanse ambassade in de loop van dit jaar naar Jeruzalem kan worden verplaatst. Hij wil geen tijdelijke oplossing.
Nachtelijke operatie in Jenin; huis moordenaar verwoest
Geplaatst op donderdag 18 januari 2018
Bij een nachtelijke operatie in de stad Jenin zijn twee strijders van de Grenspolitie licht en zwaar gewond tijdens een schotenwisseling met terroristen. Zij zochten er naar de moordenaars van rabbi Raziel Shevach, die vorige week dinsdag vanuit een auto werd doodgeschoten.
Postzegels: Slangen in Israël
Geplaatst op donderdag 18 januari 2018
De Israëlische Filatelistische Dienst bericht, dat de Israëlische postdienst in december een drietal postzegels heeft uitgegeven waarop in het land voorkomende slangen zijn afgebeeld.
Groeten uit Israël: Wat doen we aan al die files?
Geplaatst op donderdag 18 januari 2018
Gisteren was het een mooie Jeruzalemse winterdag, koel en regenachtig. We krijgen regen, storm en sneeuw. 'Israël 2018 - Een Land in de file', is de naam van een reeks artikelen op de website van Ynet, waarin wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor de eeuwige files.
Video van de dag: Reisvideo van Tel Aviv en Jeruzalem
Geplaatst op donderdag 18 januari 2018
In deze toont een toeriste ons een aantal indrukken van haar reis naar Israël. Eerst zien we een paar opnamen van Tel Aviv, zoals de toegang tot de Karmelmarkt, het strand en de oude binnenstad van Jaffa, dan gaan we kort naar de Dode Zee en vervolgens naar Jeruzalem
Netanyahu: 'Ambassade VS komt eerder naar Jeruzalem'
Geplaatst op woensdag 17 januari 2018
Toen president Donald Trump de stad Jeruzalem erkende als hoofdstad van de Staat Israël, zeiden hij en zijn regering dat verhuizing enkele jaren zou duren. Volgens premier Benjamin Netanyahu kan het sneller, door het consulaat in Jeruzalem tot ambassade te verklaren.
Abbas: oorlog als Trump Jeruzalem-verklaring niet intrekt
Geplaatst op woensdag 17 januari 2018
De Palestijnse leider Machmoud Abbas vervolgde dinsdag zijn overdreven reactie op de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door met een regionale oorlog te dreigen. De Arabische wereld denkt er anders over.
Eerste proefrit op de Koning David Lijn naar Jeruzalem
Geplaatst op woensdag 17 januari 2018
Eind maart is het eindelijk zover: de hogesnelheidslijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem wordt dan in gebruik genomen. Gisteren werd voor het eerst een proefrit gemaakt op een deel van het spoor dat al een naam heeft gekregen:'De Koning David Lijn'.
Groeten uit Israël: Ernstig ongeval door loslopende kameel
Geplaatst op woensdag 17 januari 2018
De regen, die voor de komende dagen was beloofd, is nog niet gekomen, maar het blijft koel en regenachtig. Kamelen zijn mooie dieren, maar wanneer je ze plotseling op de weg ziet, kan dat zeer gevaarlijk zijn. Gisteren was er een tragisch ongeval in de Negev woestijn.
Video van de dag: De Negev woestijn
Geplaatst op woensdag 17 januari 2018
Deze video brengt ons naar het zuiden van Israël, de Negev woestijn. De Negev beslaat meer dan de helft van het hele Israëlische landoppervlak en heeft veel te bieden: Adembenemend mooie natuur met vele natuurparken, zoals de krater in Mitzpe Ramon of het park in Timna.
Hamas, gebruik geld voor tunnels liever voor je volk
Geplaatst op dinsdag 16 januari 2018
Hamas had de 260 miljoen dollar, gebruikt voor de bouw van tunnels en raketten, beter kunnen gebruiken om de watervoorziening en het gezondheids­systeem te verbeteren, dan zou de situatie in Gaza veel beter zijn, meent de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman.
VN-ambassadeur: veroordeel Abbas' haat-toespraak
Geplaatst op dinsdag 16 januari 2018
De Israëlische ambassadeur Danny Danon heeft gisteren in een brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om een veroordeling gevraagd van de 'haatdragende toespraak' die de Palestijnse leider Machmoud Abbas maandag in Ramallah hield.
Filmfestival verbiedt Palestijnse film wegens opruiing
Geplaatst op dinsdag 16 januari 2018
Israël klaagt al jaren over de aanhoudende Palestijnse aansporing tot geweld (in strijd met de 'Oslo-akkoorden'). Nu lijkt het erop dat enkelen in de internationale gemeenschap eindelijk het probleem gaan aanpakken zijn. Singapore verbiedt een Palestijnse film die te opruiend is.
Voorbereiding voor eigen olijfgaarde is bijna gereed
Geplaatst op dinsdag 16 januari 2018
Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van de Staat Israël gaan we in de Negev, nabij Egypte, olijfbomen planten. Dat is in dezelfde streek, waar we tien jaar geleden met zionistische pioniersgeest en vertrouwen op God bij Kadesh Barnea onze wijngaard hebben aangelegd.
Groeten uit Israël: Kritiek op salarisverhoging ministers
Geplaatst op dinsdag 16 januari 2018
De zon schijnt nog wel aan een blauwe hemel, maar het wordt koeler met regen, onweer en zelfs sneeuw. De minister hebben gisteren hun salaris verhoogd met 5000 Shekel (ca. 1200 Euro), terwijl gehandicapten en armen moeten knokken om rond te komen.
Video van de dag: Knesset toegankelijk voor gehandicapten
Geplaatst op dinsdag 16 januari 2018
De video van vandaag laat zien hoe mensen met een handicap de Knesset zonder problemen kunnen bezoeken, er zijn speciale parkeerplaatsen, rolstoelen, trapliften, een ringleiding en nog veel meer. De Knesset is toegankelijk voor bezoekers en gehandicapte burgers.
Abbas is woedend op iedereen
Geplaatst op maandag 15 januari 2018
Het zal nog wel blijken, of de Palestijnse president zich met zijn woedende toespraak tijdens een bijeenkomst van de PLO alleen maar in de voet heeft geschoten, of dat hij zijn politieke graf heeft gegraven. Hij nam Israël, de VS, Groot-Brittannië en Nederland op de korrel.
Commentaar: Vertrouwen op het zwaard, of de Heere?
Geplaatst op maandag 15 januari 2018
Met alle bedreigingen waarmee Israël nu wordt geconfronteerd, is het volkomen begrijpelijk dat het land zijn zwaarden scherpt, terwijl het zich voorbereidt op het ergste wat de vijand hen kan aandoen. Vertrouwen op wapens mag echter niet de plaats innemen van vertrouwen op de Heere.
Israëlische zanger, die Obama beledigde, mag VS niet in
Geplaatst op maandag 15 januari 2018
De Israëlische zanger Amir Benayoun, die ter gelegenheid van de Holocaust gedenkdag op 27 januari voor de Verenigde Naties zou optreden, krijgt blijkbaar geen visum voor de Verenigde Staten - uit vrees dat hij er blijft, of wegens het beledigen van oud-president Obama.
Groeten uit Israël: Tegen­stemmers kunnen vrienden zijn
Geplaatst op maandag 15 januari 2018
Het weer was gisteren best goed, zelfs even de zon. Voor de komende dagen wordt regen (Welkom!) en wat kou verwacht. Een scheldende Machmoud Abbas, de vernietigde terreurtunnel en het bezoek van premier Netanyahu aan India zijn ge onderwerpen van vandaag.
Video van de dag: De muren van Jeruzalems Oude Stad
Geplaatst op maandag 15 januari 2018
Deze video nodigt ons uit voor een wandeling over de muren van de Oude Stad. Ze werden in 1537 herbouwd door de Turks-Ottomaanse Suleiman de Grote. Vanaf de muren heeft u een goed zicht op de verschillende wijken van de Oude Stad en de stad buiten de muren.
Premier Netanyahu met vreugde ontvangen in India
Geplaatst op zondag 14 januari 2018
Premier Benjamin Netanyahu is zondag in India aangekomen. De aanleiding voor dit bezoek is de 25e verjaardag van het begin van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. Dit is het eerste bezoek van een Israëlische premier aan India sinds vijftien jaar.
Israëlische luchtmacht vernietigt terreurtunnel
Geplaatst op zondag 14 januari 2018
De Israëlische luchtmacht heeft zaterdagavond met behulp van gevechtsvliegtuigen de ingang van een terreurtunnel vernietigd. De tunnel bevond zich onder de grensovergang Kerem Shalom, in de zuidpunt van de Gazastrook, die werd gesloten voordat de tunnel werd verwoest.
Gewonde van steekpartij ontslagen uit het ziekenhuis
Geplaatst op zondag 14 januari 2018
Asher Almaliach, de 46 jaar oude bewaker die in december zwaar gewond raakte bij een steekpartij bij de ingang van het Centraal Busstation in Jeruzalem, is zondag uit het ziekenhuis ontslagen. Zijn snelle herstel werd door de artsen een wonder genoemd.
ICNN-video: De Geschiedenis van het Antisemitisme
Geplaatst op zondag 14 januari 2018
In deel 2 van de serie Focus on Israel worden de wortels en de geschiedenis van het antisemitisme onderzocht. Hoe kon de holocaust gebeuren, en waarom keken de meeste christenen werkloos toe hoe zes miljoen Joden en vijf miljoen andere 'ongewenste' mensen werden vermoord.
Groeten uit Israël: Protest tegen winkelsluiting in Ashdod
Geplaatst op zondag 14 januari 2018
Ik was al zo aan het zonnige weer gewend, dat ik de paraplu thuis liet - maar we krijgen toch regen en onweer. In Ashdod demonstreerden gisteren omstreeks 2000 inwoners tegen religieuze dwang, nadat winkels die op shabbat open waren een bekeuring kregen.
Video van de dag: Hebron, vrijer dan u denkt
Geplaatst op zondag 14 januari 2018
In de video van vandaag legt een in Hebron geboren Joodse vrouw uit hoe het daar echt uitziet. Door de eenzijdige berichtgeving in het buitenland krijgen veel mensen de indruk dat de Arabische bevolking van de stad lijdt onder de 'Israëlische bezetting'.
Minister Deri: 'Ik zal de supermarktwet niet afdwingen!'
Geplaatst op vrijdag 12 januari 2018
In een interview met de krant Yediot Achronot zei de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas-partij) dat hij de zogenaamde super­markt­wet, die onlangs door een krappe meerderheid van de Knesset is aangenomen, niet zal toepassen.
Muziekvideo: Shabbatslied Shalom Aleichem
Geplaatst op vrijdag 12 januari 2018
We gaan dit weekeinde in met een stemmig shabbatslied, Shalom_Aleichem (Vrede zij jullie) en een afbeelding van de shabbatstafel, met een challe (gevlochten brood, dat je niet snijdt – want dat is werk – maar afbreekt), kaarsen en een glas wijn. Wikipedia geeft u de tekst, de Engelse vertaling en een toelichting.
Shabbatslezingen 13 januari: Wa'era, En Hij verscheen
Geplaatst op vrijdag 12 januari 2018
In dit gedeelte van Exodus treedt God op tegen Egypte met de eerste zeven plagen. In de profetenlezing gaat het ook over straf tegen Egypte en een einde aan zijn macht. In de lezing uit het boek Openbaring gaat het eveneens over zeven plagen, die over de aarde zullen komen.
Groeten uit Israël: Irritante dure parkeer-app
Geplaatst op vrijdag 12 januari 2018
Het is weer vrijdag, de week lijkt nog maar net begonnen. Om in Tel Aviv een vrije parkeerplaats te vinden is een 'mission impossible'. Een nieuwe app voor de mobiele telefoon moet dit probleem oplossen, maar niet iedereen is er enthousiast over. Zondag krijgen we weer wat regen.
Video van de dag: Arabische rappers uit Akko
Geplaatst op vrijdag 12 januari 2018
De video van vandaag brengt ons naar Akko en laat ons kennismaken met het vrouwelijke hiphop-duo 3Arapeye. De twee Israëlische Arabieren zijn geboren en getogen in Akko. In hun liederen spreekt het duo over de rechten van vrouwen, met name vrouwen in de Arabische samenleving.
'Ja, het komt goed...' – 40 jaar vrede met Egypte
Geplaatst op donderdag 11 januari 2018
‘Wij waren als degenen die dromen.’ (Psalm 126:1) – Was het waar dat de president van Egypte werkelijk in Israël was? Dit was misschien wel het meest dramatische moment in de geschiedenis van Israël. Het volk kon nauwelijks bevatten dat Anwar Sadat voet op Israëlische bodem zette.
Netanyahu's idee van de tweestatenoplossing
Geplaatst op donderdag 11 januari 2018
Volgens Arutz Sheva heeft premier Benjamin Netanyahu de regering-Obama als tweestatenoplossing hebben aangeboden, dat de Palestijnen in ruil voor de annexatie van Judea en Samaria land in het noorden van de Sinaï bij de Gazastrook zouden krijgen.
De helft van de burgers van Jeruzalem zal religieus zijn
Geplaatst op donderdag 11 januari 2018
Israël krijgt te maken met een grote demografische verandering, die gevolgen zal hebben voor alle gebieden van het dagelijks leven in het land. Het percentage orthodoxe Joden neemt behoorlijk toe, vertelde de minister voor Jeruzalem Ze'ev Elkin donderdag.
Groeten uit Israël: Sneltrein Tel Aviv-Jeruzalem bijna klaar
Geplaatst op donderdag 11 januari 2018
Het is al lente!. In Tel Aviv wordt vandaag een temperatuur van 21 graden verwacht. De winter is te warm en te droog, zodat akkers drooggelegd moeten worden. Op 30 maart moet de eerste sneltrein op het nieuwe traject tussen Tel Aviv en Jeruzalem gaan rijden.
Video van de dag: Eilandje in het Meer van Galilea
Geplaatst op donderdag 11 januari 2018
Sinds afgelopen weekend is het waterpeil van het Meer van Galilea met in totaal 10,5 centimeter gestegen. Dat klinkt heel goed, maar het is niet genoeg. Deze winter wordt nog steeds als een droge winter beschouwd, december was de droogste december sinds 1999.
Schietpartij in Samaria - Rabbi Raziel Shevach gedood
Geplaatst op woensdag 10 januari 2018
Een 35-jarige Israëli werd gisteravond vanuit een passerend voertuig door terroristen doodgeschoten. Dat gebeurde op het kruispunt van de nederzetting Chavat Gilead, niet ver van Nablus. Het slachtoffer is Rabbi Raziel Shevach, die een vrouw en zes kinderen achterlaat.
Amerikaanse ambassadeur: PA financiert terroristen
Geplaatst op woensdag 10 januari 2018
David Friedman (foto), de Amerikaanse ambassadeur in Israël, heeft na de aanslag van gisteravond, waarbij de 35 jaar oude rabbi Raziel Shevach werd doodgeschoten, de Palestijnse Autoriteit met de sterkste bewoordingen aangevallen.
'Geen vredesbespreking zonder intrekking erkenning van Jeruzalem'
Geplaatst op woensdag 10 januari 2018
De Palestijnse hoofdonderhandelaar, Saeb Erekat, heeft voor het radiostation Voice of Palestine gezegd, dat alle vredesbesprekingen onder leiding van de Amerikanen worden geweigerd totdat de VS hun erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zouden intrekken
Joodse leiders in VS: Israël, deporteer geen illegalen
Geplaatst op woensdag 10 januari 2018
De prominentste leiders van de Noord-Amerikaanse Joodse gemeenschap hebben er In een brief aan premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen, terug te komen op zijn plannen om tienduizenden Afrikaanse migranten te deporteren.
Groeten uit Israël: Doorgaan met leven, wat ook gebeurt
Geplaatst op woensdag 10 januari 2018
Het weer is stabiel geworden. In de ochtend en avond is het echt koel, maar het blijft zonnig. Het bericht van een dodelijke schietpartij gisteravond heeft ons uit het dagelijkse opgeschrikt naar de realiteit. We hebben geleerd ook in moeilijke tijden een normaal leven te leiden.
Video van de dag: de oude havenstad Jaffa
Geplaatst op woensdag 10 januari 2018
Er zijn veel video's van Jaffa, de oude stad en de haven waar Tel Aviv omheen werd gebouwd. Maar deze video is volledig nieuw en laat ons prachtige opnamen vanuit de lucht zien, en ook hoe die met een quadcopter met camera worden gemaakt.
'Supermarktwet' met één stem verschil aangenomen
Geplaatst op dinsdag 9 januari 2018
De Knesset heeft met 58 stemmen voor en 57 tegen ingestemd met de zogenaamde 'Supermarktwet'. Nu moeten stedelijke verordeningen betreffende de opening van winkels op de shabbat worden goedgekeurd door de minister van Binnenlandse Zaken.
Zoveel betaalt de Palestijnse Autoriteit aan een terrorist
Geplaatst op dinsdag 9 januari 2018
Het Israëlische ministerie van Defensie heeft vandaag de bedragen gepubliceerd die de Palestijnse Autoriteit maandelijks betaalt aan terroristen die gevangenisstraffen uitzitten in Israëlische gevangenissen. Hoe langer de straf, hoe hoger het riante 'salaris'.
VK: Israël zal Jeruzalem moeten 'delen'
Geplaatst op dinsdag 9 januari 2018
Toen de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand Jeruzalem officieel erkende als de hoofdstad van Israël, was hij er heel voorzichtig mee om de woorden 'verenigd' of 'onverdeeld' niet te gebruiken, aangezien Israël benadrukt dat de stad ongedeeld moet blijven.
'Shema Yisraël' in gebarentaal op de Tempelberg
Geplaatst op dinsdag 9 januari 2018
Het gebeurt steeds weer dat Joden tijdens hun bezoek aan de Tempelberg worden betrapt terwijl ze bidden. Een Duitse christin omzeilde dit verbod op een bijzondere manier. Ze bad het traditionele Joodse gebed 'Shema Yisrael' (Hoor Israël) in de gebarentaal.
Israël levert weer elektriciteit aan Gaza
Geplaatst op dinsdag 9 januari 2018
Begin deze week besloot minister Steinitz van Energie om de elektriciteits­levering aan de Gazastrook te hervatten nadat de Palestijnse Autoriteit zich bereid had getoond om de betalingen aan de elektriciteits­centrales te hervatten uit de belastingopbrengsten..
Groeten uit Israël: Vakantie­scholen voor kleine kinderen
Geplaatst op dinsdag 9 januari 2018
Het was vanochtend echt koel, toen ik naar de redactie wandelde. het blijft zonnig. In het nieuws is de geplande verkorting van de schoolvakantie tijdens de feestweken, in elk geval voor kleine kinderen, en andere gemakken voor de ouders, die we vroeger nog niet hadden.
Video van de dag: Nieuwe Israëlische watertechnologie
Geplaatst op dinsdag 9 januari 2018
De video van vandaag stelt enkele van de nieuwe water­techno­logieën aan u voor, die door Israëlische bedrijven zijn ontwikkeld. Water uit de lucht voor droge gebieden waar geen ander water is, druppelirrigatie of ontzilting van zeewater zijn slechts enkele voorbeelden.
Video: Egyptische geleerde hekelt Arabische studenten
Geplaatst op maandag 8 januari 2018
Afgelopen week werd een Egyptische academicus uitgenodigd bij de Universiteit van Tel Aviv om te spreken over de betrekkingen tussen Israël en Egypte en de huidige politieke situaties in het Midden-Oosten. Schreeuwende Arabische studenten maakten het hem onmogelijk.
Video: Wat is er met Iran gebeurd?
Geplaatst op maandag 8 januari 2018
Iran en Israël zijn lange tijd goede vrienden geweest. In 1950 was Iran een van de eerste landen die Israël erkenden en een ambassade in het land openden. In 1979 veranderde alles door de islamitische revolutie. Daarna werd Iran de grootste hinderpaal voor vrede in het Midden-Oosten.
Handtekeningenactie voor antisemitisme-wetgeving
Geplaatst op maandag 8 januari 2018
Een uniforme definitie van het begrip 'antisemitisme' is een belangrijke stap vooruit in het bestrijden van antisemitisme. De IHRA heeft een definitie opgesteld, en een handtekeningenactie gaat de Tweede Kamer en de regering er toe oproepen deze over te nemen.
Groeten uit Israël: Gaan de winkels dicht op shabbat?
Geplaatst op maandag 8 januari 2018
Nauwelijks te geloven, dat we hier drie dagen geleden de eerste winterstorm hadden. Het is nu weer zonnig. In de Knesset wordt vandaag, na een week van verhitte debatten, gestemd over de Supermarktwet. Zijn de snelle inkopen op de shabbat dan voorbij?
Video van de dag: Israël, natuur, cultuur en religie
Geplaatst op maandag 8 januari 2018
Deze nieuwe video toont u prachtige opnamen waarin de veelzijdigheid van Israël duidelijk uitkomt. De opnamen variëren van een karavaan kamelen die door de woestijn sjokken tot de drukke winkelstraatjes van Jeruzalem en de vele religieuze gebouwen die het oude land telt.
Trump beperkt hulp aan Palestijnen, zoals gedreigd
Geplaatst op zondag 7 januari 2018
Tientallen jaren hadden despoten en krijgsheren uit het Midden-Oosten de gewoonte om de Amerikaanse druk te negeren, wetende dat het Witte Huis niet de lef had om door te zetten. Dat lef heeft president Trump wel, hij bevroor $ 125 miljoen van de jaarlijkse steun aan UNRWA.
'Wat is het verschil tussen Ramallah en Jeruzalem?'
Geplaatst op zondag 7 januari 2018
Hoewel Egypte publiekelijk de verklaring van de Amerikaanse president, dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, afwees, vroeg een inlichtingenofficier aan TV-presentatoren de Palestijnen er van te overtuigen, Ramallah als hoofdstad te aanvaarden, opdat er vrede kan komen.
ICNN video: Gesprek met ambassadeur Aviv Shir-On
Geplaatst op zondag 7 januari 2018
De nieuwe Israëlische ambassadeur, Aviv Shir-On, werd geïnterviewd voor IsraelCNN over wat voor hem het hoogtepunt van 2017 was. Hij spreekt over de status van Jeruzalem en hoe belangrijk de erkenning is door de VS dat Jeruzalem de officiële hoofdstad is.
Groeten uit Israël: Tegen wie staakt men in Jeruzalem?
Geplaatst op zondag 7 januari 2018
Het is bij ons weer rustig geworden, de storm is voorbij, de zon scheen weer en het wordt iets warmer. Een aangenaam begin van de nieuwe week, maar het stinkt in Jeruzalem, sinds vrijdag stapelt het vuilnis zich op in de straten, en burgemeester Barkat heeft nu een probleem met de vakbond.
Video van de dag: Storm in Tel Aviv, rivier in de Negev
Geplaatst op zondag 7 januari 2018
Vrijdag stormde het Israël. De rukwinden bereikten snelheden tot 90 kilometer per uur. De video van vandaag toont ons de storm in de haven van Tel Aviv. Ook in de Negev woestijn heeft het flink geregend. De wadi Lavan, bij onze wijngaard, veranderde in een wild stromende rivier.
Israëlische vlog ontroert Iraniërs
Geplaatst op vrijdag 5 januari 2018
De ayatollahs gaan dit niet leuk vinden. Tienduizenden Iraniërs hebben positief gereageerd op een videobericht (vlog) van de Israëlische student Nili Cohen over het leven van haar ouders in Iran, voordat zij naar Israël emigreerden.
Muziekvideo: Psalm 121, vanwaar komt mijn hulp?
Geplaatst op vrijdag 5 januari 2018
We willen dit nieuwe jaar 2018 ingaan met Psalm 121, een bedevaartslied, waarin vertrouwen op God wordt uitgesproken. Ik hef mijn ogen op naar de bergen: vanwaar zal mijn hulp komen? Mijn hulp is van de Here, die hemel en aarde gemaakt heeft.
Shabbatslezingen 6 januari: Shemot, Dit zijn de namen
Geplaatst op vrijdag 5 januari 2018
We maken deze shabbat een begin met Exodus, het verhaal van Mozes en de Uittocht uit Egypte. In de Profetenlezing spreekt Jesaja (27:12, 13) ook over terugkeer uit vreemde landen. Paulus wijst de gemeente er op, naar Gods spreken te luisteren, ook 'door mensen die een onverstaanbare taal spreken'.
Groeten uit Israël: Geen geld? Dan bergen vuilnis
Geplaatst op vrijdag 5 januari 2018
Hij is gekomen, de storm, met veel regen, en er worden rukwinden van 90 kilometer per uur verwacht. In Jeruzalem stapelt het vuil zich op. De stad eist, dat de regering zijn verplichtingen aan Jeruzalem als hoofdstad nakomt en de jaarlijkse 'hoofdstad-toeslag' uitbetaalt.
Video van de dag: Natuurreservaat Ein Gedi
Geplaatst op vrijdag 5 januari 2018
De video van vandaag brengt ons naar de Dode Zee, of preciezer gezegd, de oase Ein Gedi, waar een bron is met een waterval die het hele jaar door stroomt en veel bezoekers trekt. Rond het water leven een groot aantal dieren, waaronder de Syrische steenbok.
Fel debat in Israël over doodstraf voor terroristen
Geplaatst op donderdag 4 januari 2018
De Israëlische Knesset stemde woensdag met 52 tegen 49 voor een wetsvoorstel, dat zowel militaire als burgerlijke rechtbanken zou toestaan veroordeelde terroristen ter dood te veroordelen. De wet geldt zowel voor Palestijnse als voor Joodse terroristen.
Represailles in termijnen - Tot het volgende conflict
Geplaatst op donderdag 4 januari 2018
De Islamitische Jihad had Israël met represailles bedreigd, na de vernietiging van de terreurtunnel, waarbij verscheidene van zijn strijders om het leven kwamen. Door nu af en toe een raket af te schieten tracht Islamitische Jihad het gevoel van veiligheid te ondermijnen.
Trump helpt Israël, menen meeste Israëlische Joden
Geplaatst op donderdag 4 januari 2018
Er waren wilde speculaties, dat de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, het vredesproces en uiteindelijk de Joodse Staat zal schaden. Maar de meeste Israëlische Joden geloven daar niet in, en vertrouwen Trump.
‘Wij willen geen tweede Israël in Noord-Irak!’
Geplaatst op donderdag 4 januari 2018
Nuri al-Maliki, de vice-president van Irak, zei in september: ‘Wij willen geen tweede Israël in Noord-Irak.’ De regering in Bagdad waarschuwde de Koerden voor de gevolgen van het referendum. Als de Koerden ervoor kiezen om een soevereine staat uit te roepen komt de eenheid van Irak in gevaar.
Groeten uit Israël: Ook bij ons kan het stevig stormen
Geplaatst op donderdag 4 januari 2018
Israël bereidt zich voor op een grote storm, de winter laat zich van zijn sterkste kant zien. Een paar regels over het leven in Jeruzalem na de Jeruzalem-verklaring van Donald Trump. Ik kan bezorgde kennissen gerust stellen, het gewone leven gaat verder, we wachten op de storm.
Video van de dag: Eilat, voor een warme wintervakantie
Geplaatst op donderdag 4 januari 2018
Een spontane wintervakantie in de zonnige stad Eilat aan de Rode Zee is de moeite waard. De stad heeft voor ieder wat wils. Adembenemende landschappen, veel activiteiten zoals wandelen in de woestijn, duiken bij de koraalriffen of gewoon een dagje op het strand doorbrengen.
Trump: Onderhandelen of onze geldkraan gaat dicht
Geplaatst op woensdag 3 januari 2018
De Amerikaanse president Trump heeft de Palestijnen gewaarschuwd dat zijn financiële steun stopt indien zij niet terugkeren naar de onderhandelingstafel. De Palestijnse leiders reageerden woedend met grote woorden en noemden het chantage.
‘Ik ben beledigd en ik praat niet meer met jou’
Geplaatst op woensdag 3 januari 2018
Voor het eerst sinds 1980 heeft de VS de Palestijnse Autoriteit laten weten dat ze hun PA-kantoor in Washington moeten sluiten. Aanleiding: PLO-voorzitter Abbas heeft tijdens zijn toespraak bij de VN geëist dat het Internationaal Strafhof Israëlische ambtenaren moet aanklagen.
Groeten uit Israël: Hoeveel geef je een bruidspaar?
Geplaatst op woensdag 3 januari 2018
Vandaag wordt het winterse weer wat rustiger, de regen neemt een vrije dag en het wordt iets warmer. Een paar woorden en een berg feiten en cijfers over bruiloften in Israël en de bedragen die gasten op hun checks schrijven. Bij ons geeft men geld, en is iedereen tevreden.
Video van de dag: Israël in beweging
Geplaatst op woensdag 3 januari 2018
In Israël houdt men van sport. Elke dag beginnen veel Israëli's hun dag met een ochtendwandeling, een fietstocht of een uurtje in het fitnesscentrum. In Israël worden meer dan 44 sporten beoefend. Het land heeft veel te bieden met zijn gevarieerde landschap.
Wetswijziging maakt verdelen van Jeruzalem onmogelijk
Geplaatst op dinsdag 2 januari 2018
Dinsdagochtend, na een reeks gepassioneerde toespraken, stemde de Israëlisch Knesset uiteindelijk in met de 'Verenigd Jeruzalem Wet', een wijziging van de Jeruzalemwet van 1980, waarin Israël officieel verklaarde dat Jeruzalem in zijn geheel zijn ongedeelde hoofdstad is.
Netanyahu: 'Iraniërs, verdrijf regime, herstel vriendschap'
Geplaatst op dinsdag 2 januari 2018
In een videoboodschap verwierp premier Benjamin Netanyahu de bewering van Rohani, dat Israël achter de protesten in Iran zit, en noemde die belachelijk. Hij bekritiseerde de Europese landen voor hun zwijgen over wat er gebeurt in Iran.
Groeten uit Israël: Komt de winkelsluitingswet er door?
Geplaatst op dinsdag 2 januari 2018
Het is hier eindelijk winter, met zware regenbuien, waarop we lang hebben gewacht. Ook de komende dagen wordt regen verwacht. In Israël volgt men zeer belangstellend de voortgang van de demonstraties in Iran. De stemming over de 'supermarktwet' is een week uitgesteld.
Video van de dag: het Meer van Galilea en Tiberias
Geplaatst op dinsdag 2 januari 2018
Na de laatste video's uit het zuiden, de Negev woestijn, brengt de video ons vandaag weer naar het noorden, naar Tiberias, en toont ons opnamen van het Meer van Galilea (of Kinneret, naar zijn liervorm), dat eindelijk wat water kreeg na de laatste regenval.
Iraanse demonstrant: Corrupte regime zal vallen
Geplaatst op maandag 1 januari 2018
Het Israëlische Channel 10 News sprak met een Iraanse demonstrant, die de Joodse Staat vertelde dat de protesten in Iran zullen doorgaan en zullen aangroeien totdat de religieuze heersers van het land ten val zijn gebracht.
Gebeden zijn beantwoord: Zware regenval in het land
Geplaatst op maandag 1 januari 2018
Vorige week was er een speciale gebeds­bijeenkomst bij de Westelijke Muur om de regen, die Israël tot nu toe vergeten leek te zijn. Honderden mensen baden samen voor regen. Vandaag zijn de sluizen van de hemel geopend en vallen er stortregens, van het noorden tot het zuiden.
Krijgen we weer afvalhopen in Jeruzalem?
Geplaatst op maandag 1 januari 2018
Precies een jaar geleden stapelden de afvalhopen zich op in Jeruzalem, wegens een geschil tussen de stad en het ministerie van Financiën. Het ging over de speciale steun voor de stad van de Israëlische regering. Helaas lijkt dit probleem zich in het nieuwe jaar te herhalen.
Groeten uit Israël: Nieuwjaar of Rosh Hashana vieren?
Geplaatst op maandag 1 januari 2018
Ik hoop, dat u het nieuwe jaar goed bent begonnen, en wens u een goed en succesvol jaar 2018. Een districtsvoorzitter, die scholen later liet beginnen op nieuwjaarsdag, kreeg scherpe kritiek. De kranten schrijven over Iran, en we krijgen koud weer met regen en sneeuw.
Video van de dag: Ramon krater en Mitzpe Ramon
Geplaatst op maandag 1 januari 2018
De video van vandaag toont ons Mitzpe Ramon, een kleine stad van ongeveer 5000 inwoners in de Negev woestijn, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Be'er Sheva. Het klimaat is hier erg droog, maar ook relatief koel, want Mizpe Ramon ligt op 900 meter hoogte.