January 2018

Palestijnen worden steeds woedender op Trump
Posted on Wednesday, January 31, 2018
De boosheid van de Palestijnen op de Amerikaanse president Trump wordt steeds sterker sinds zijn verklaring over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Gisteren werd een delegatie van het Amerikaanse consulaat door een boze menigte verdreven uit Bethlehem.
Hamas-oprichter dood na ongeluk met eigen wapen
Posted on Wednesday, January 31, 2018
Het is altijd een opluchting wanneer Hamas het werk van de IDF doet, zo reageerden veel Israëli's dinsdag, toen zij hoorden dat Hamas mede-oprichter Imad al-Alami was gestorven, drie weken nadat hij zich per ongeluk in het hoofd had geschoten.
Israël rouwt om het verlies van 'oorlogsdichter' Gouri
Posted on Wednesday, January 31, 2018
De Iconische Israëlische dichter, romanschrijver, journalist en filmmaker Chaim Gouri is woensdag op 94-jarige leeftijd overleden. Hij werd beschouwd als de oorlogsdichter van de Joodse Staat, die de trots en de pijn verwoordde van degenen die vochten in de eerste oorlogen van de jonge natie.
Premier Netanyahu ontvangt Duitse minister
Posted on Wednesday, January 31, 2018
Het lukte dit keer. Negen maanden na na het schandaal bij het officiële bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken ontving premier Benjamin Netanyahu woensdag Sigmar Gabriel in zijn officiële residentie in Jeruzalem. Deze zal ook Machmoud Abbas bezoeken.
Groeten uit Israël: Ierse boycot in 'bezette gebieden'?
Posted on Wednesday, January 31, 2018
Toen ik vanochtend Jeruzalem bereikte, was de luchtblauw. Het wordt warmer en blijft droog. Onderweg naar de redactie zag ik een vroegere collega van de TV, die een nieuw baan heeft gevonden. Ierland wil handel met Israëli's in 'bezette gebieden' verbieden. Rare jongens, die Ieren.
Video van de dag: Israël van bovenaf
Posted on Wednesday, January 31, 2018
Weer een video met prachtige luchtfoto's van Israël. We zien indrukken en opnamen van Jeruzalem, Tel Aviv, Herzlia en Eilat. Gewoon kijken en genieten. En misschien komt u binnenkort zelf naar Israël!
Premier Netanjahu besprak situatie met president Poetin
Posted on Tuesday, January 30, 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren tijdens een kort bezoek aan Rusland een ontmoeting gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Na een gezamenlijk bezoek aan het Joods Museum in Moskou trokken de staatslieden zich terug voor een privégesprek.
Nieuwe omleidingsweg geopend in Samaria
Posted on Tuesday, January 30, 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft samen met minister van Vervoer Israël Katz een nieuwe weg geopend in Samaria. Nadat hij met een schaar een lint had doorgeknipt, benadrukte hij:'De terugkeer naar ons vaderland, dat is wat we hier vandaag doen, in het hart van het land Israël.'
Gezant Trump 'zeer geërgerd' over terreur van Hamas
Posted on Tuesday, January 30, 2018
Jason Greenblatt , de speciale vertegenwoordiger van de Amerikaanse president Donald Trump voor internationale onderhandelingen, was deze week in de regio en net als Trump was hij niet zo blij met het gedrag van verscheidene Palestijnse organisaties.
Syrië dreigt met raketten op luchthaven Ben Goerion
Posted on Tuesday, January 30, 2018
De Syrische dictator Bashar Assad dreigde dit weekeinde Israëls belangrijkste toegangspoort, de internationale luchthaven Ben Goerion, aan te vallen met Scud-raketten, als Israël opnieuw op Syrisch grondgebied aanvalt. De boodschap werd overgebracht door de Russische president Poetin.
Hezbollah bedreigt Israël wegens werk aan de grens
Posted on Tuesday, January 30, 2018
De Libanese terreurorganisatie Hezbollah heeft Israël gedreigd, te schieten op Israëlische arbeiders die bij de grens met Libanon bezig zijn met de bouw van een veiligheidsbarrière, indien dit werk niet onmiddellijk wordt stopgezet. Israël is er niet van onder de indruk.
'Trump wil PLO-kantoor in Washington snel sluiten'
Posted on Tuesday, January 30, 2018
De Amerikaanse president Donald Trump zal niet stoppen met het verminderen van de financiële hulp als de Palestijnse Autoriteit haar oorlogszuchtige toon niet snel verandert. Hij wil ook de PLO-kantoren in Washington - die als een soort ambassade functioneren - sluiten.
Groeten uit Israël: Toe Bishvat, Nieuwjaar der Bomen
Posted on Tuesday, January 30, 2018
De tijd gaat echt snel. Vanavond is het weer zover, dan begint Toe Bishvat, het Joodse Nieuwjaar van de Bomen. Een paar regels over boomplantacties, onze olijfgaard, een bos in de woestijn, gedroogd fruit, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël: het wordt warmer.
Video van de dag: Het Karmelwoud bij Haifa
Posted on Tuesday, January 30, 2018
Ter gelegenheid van het Nieuwjaar der Bomen (Toe Bishvat in het Hebreeuws), dat vanavond begint, brengt de video van vandaag ons naar het noorden, naar het Karmelwoud bij Haifa. Vanaf het Karmel gebergte heb je een prachtig uitzicht op Haifa en de baai.
Palestijnen hangen pop Trump op wegens korting steun
Posted on Monday, January 29, 2018
De Amerikaanse president Donald Trump sprak afgelopen weekeinde bij het World Economic Forum en dreigde, dat als de Palestijnen niet meer respect zouden tonen, ze nog meer Amerikaanse steun zouden verliezen. De Palestijnen reageerden woendend en respectloos.
Kunnen Arabieren trotse Israëli’s zijn?
Posted on Monday, January 29, 2018
Het Israëlische dagblad Israel Hayom vroeg zich af of Arabieren trots kunnen zijn op hun Israëlische burgerschap. Om het antwoord te vinden liet de krant een enquête houden onder Israëlische Arabieren, met verrassende resultaten.
Arabisch Knessetlid beschoot Pence met katapult
Posted on Monday, January 29, 2018
Het Arabische knessetlid Hanin Zoabi is het nog niet verleerd sinds de middelbare school: ze beschoot vicepresident Mike Pence met een katapult tijdens zijn toespraak in de Knesset, kort voordat de Arabische knessetleden met spandoeken zwaaiden en de zaal werden uitgezet.
Groeten uit Israël: Privégesprek publiceren is walgelijk
Posted on Monday, January 29, 2018
Ook gisteravond hebben we bij ons thuis weer de airco aangezet, om ermee te verwarmen, want het is al een paar dagen koel. Een woede-uitbarsting van Sara Netanyahu in 2009 is sinds gisteren het gesprek van de dag. De media richten zich hysterisch op de familie Netanyahu.
Video van de dag: De spoorbrug naar Jeruzalem
Posted on Monday, January 29, 2018
Over twee maanden rijdt de eerste sneltrein op de nieuwe route van Tel Aviv naar Jeruzalem. De video van vandaag toont ons de 95 meter hoge indrukwekkende brug voor Jeruzalem. Op dit moment worden daar de palen voor de bovenleiding geplaatst.
Geweld tegen nonnen in Bethlehem, de media zwijgen
Posted on Sunday, January 28, 2018
Elke Israëlische kleinigheid tegen christenen, echt of verondersteld, haalt internationaal de krantenkoppen. Het is natuurlijk iets anders, wanneer zoiets in de Palestijnse gebieden gebeurt, zoals nu speelt in een klooster in Bethlehem.
Polen en de waarheid over de concentratiekampen
Posted on Sunday, January 28, 2018
Een wet die vrijdag, de dag voor de internationale Holocaust Gedenkdag, door het Poolse parlement is aangenomen, verbiedt het vermelden van Polen in verband met de Holocaust. Wie de concentratiekampen 'Poolse kampen' noemt, kan tot drie jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.
ICNN video: Why Israel Matters 4: Wonderen
Posted on Sunday, January 28, 2018
Israël is een land van wonderen en nieuwe ontwikkelingen. In deze video van Israël CNN maken we kennis met drie van de vele in dit kleine land ontwikkelde zaken: druppelbevloeiing, het raketafweersysteem Iron Dome, en het investeringsbedrijf Our Crowd.
Groeten uit Israël: Hoera, regen, graag nog veel meer
Posted on Sunday, January 28, 2018
Wat een weekeinde! Vrijdag heeft het bij ons meer dan zes uur onafgebroken geregend, en het sneeuwde op de Golanhoogten en op de bergen van Galilea. We kunnen nog wel 30 zulke regendagen gebruiken. Er wordt hier veel gepraat over een nieuwe wet in Polen.
Video van de dag: Wij gedenken de Holocaust
Posted on Sunday, January 28, 2018
Gisteren was de Internationale Holocaust Gedenkdag. 'Ik ben een van hen' luidt de titel van een video van het Israëlische leger, waarin overlevenden van de Holocaust te zien zijn, samen met hun kleinkinderen, die als soldaten in het leger dienen.
Enquête: Geen vertrouwen in de tweestatenoplossing
Posted on Friday, January 26, 2018
Jarenlang werd de twee­staten­oplossing, de oprichting van een Palestijnse Staat naast de Staat Israël, gezien als de enige oplossing om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Steeds minder mensen, zowel Israëli's als Palestijnen, geloven in deze oplossing,
Eenzame soldaten kunnen alles op één dag regelen
Posted on Friday, January 26, 2018
Gisteren vond in Tel Aviv de 'Dag van Voltooiingen' (Yom Siddurim) plaats voor 1700 zogenaamde eenzame soldaten (soldaten die naar Israël emigreerden zonder hun ouders). Op dit evenement krijgen de soldaten de kans om al hun regelwerkop één plaats en tegelijkertijd uit te voeren.
Muziekvideo Holocaust Memorial Day: Partisanenlied
Posted on Friday, January 26, 2018
Op zaterdag 27 januari – de dag waarop het Russische leger in 1945 het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijdde – is het Internationale Holocaust gedenkdag. Ter gelegenheid hiervan luisteren we naar het Joodse partizanenlied 'Zog Nit Keinmol' (zeg niet eenmaal).
Bijbellezingen 27 januari: Dankliederen na uitreddingen
Posted on Friday, January 26, 2018
Op deze shabbat BeShalach (Toen hij liet gaan) lezen we drie Bijbelgedeelten die spreken over Gods uitredding uit gevaren en overwinning over zijn vijanden. Driemaal klinkt dan een lied om God te danken voor zijn uitredding uit de nood.
Groeten uit Israël: Storm, regen en sneeuw houden aan
Posted on Friday, January 26, 2018
We krijgen weer een dag met storm en regen. Zelfs in Eilat, een stad met hoogstens vijf regendagen per jaar, heeft het gisteren geregend. Het blijft koud en nat, sneeuw op de Hermon. In de Golan is een vader van vijf kinderen omgekomen bij het abseilen, wat in de winter verboden is.
Video van de dag: Sneeuw op het Hermon gebergte
Posted on Friday, January 26, 2018
De video van vandaag brengt ons naar het Hermon gebergte in het noorden. Net als een week geleden sneeuwt het daar ook dit weekeinde. Wegens de zware sneeuwval is de berg vandaag gesloten voor bezoekers. Men hoopt hem morgen al ook voor skiërs te kunnen openen.
Minachting bij VS voor Palestijnse oproep aan Europa
Posted on Thursday, January 25, 2018
De VS waren niet zo onder de indruk van de woedeaanval van de Palestijnse leiders na president Trump's erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad, en hoonden hun poging bij de EU in Brussel om Trump uit het vredesproces in het Midden-Oosten te verwijderen.
Intelligent beveiligingshek beschermt nieuwe luchthaven
Posted on Thursday, January 25, 2018
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman bezocht donderdag het nieuwe veiligheidshek in de buurt van de Jordaanse grens bij de Ilan Ramon Luchthaven, die momenteel in aanbouw is. Hij wordt in april geopend en vervangt twee andere luchthavens.
Joden en Arabieren kunnen best met elkaar overweg
Posted on Thursday, January 25, 2018
In de media wordt vaak melding gemaakt van incidenten tussen Joden en Arabieren. Gewoonlijk gaat het hierbij om gewelddadige conflicten zoals aanvallen met een mes of gooien van stenen. Maar weet u, dat ze ook goed samen kunnen dansen?
Groeten uit Israël: Is dit Venetië? Mis, dit is Bnei Barak
Posted on Thursday, January 25, 2018
Het regent,en hoe! Vannacht heeft het zo hard geregend als ik nog nooit heb meegemaakt. In de regio Tel Aviv veranderden veel straten in snelstromende rivieren. Ondanks de regen roept de Israëlische Waterautoriteit op, water te besparen. En morgen? Meer regen, en misschien zelfs sneeuw!
Video van de dag: IDF toont aanvalstunnel van Hamas
Posted on Thursday, January 25, 2018
In deze video van het Israëlische leger krijgen we uitleg over de tunnels, die Hamas en consorten vanuit de Gazastrook onder de grenzen van Israël en Egypte door graven. Het bouwen van een dergelijke lange tunnel kost veel tijd, materiaal en geld.
PA verwerpt Joodse historie, andere Arabische leiders niet
Posted on Wednesday, January 24, 2018
Een van de redenen waarom de Arabische steun voor de Palestijnse zaak begint af te nemen, is het bizarre karakter van belangrijke standpunten van de Palestijnse Autoriteit. Ook de Westerse mogendheden slikken zijn beweringen niet langer.
Grenspolitie verhindert steekpartij op kruispunt Tapuach
Posted on Wednesday, January 24, 2018
Bij de kruising Tapuach in Samaria heeft de grenspolitie gisteren een mesaanval verhinderd. Twee Arabische jongeren, pas 15 jaar oud, naderden een bushalte op het kruispunt waar meerdere wachtenden stonden, weigerden te stoppen en trokken een mes..
Muezzin-wetsontwerp zal verder worden behandeld
Posted on Wednesday, January 24, 2018
Herinnert u zich de zogenaamde muezzin-wet? Het wetsontwerp, dat in maart 2017 in eerste lezing door de Knesset is goedgekeurd, heeft tot doel het gebruik van luidsprekers in moskeeën te beperken, met name op momenten van dag, waarop het storend kan zijn voor de burgers.
Christelijke EHBO-ers welkom in Joodse reddingsdienst
Posted on Wednesday, January 24, 2018
Geloof de hype niet: Israël is geen apartheidsstaat, en de meeste gewone christen-Arabieren haten de Joodse Staat niet. Wie zijn ogen open heeft, weet dit. Ook in een Joodse EHBO-organisatie zijn christen-Arabieren welkom.
Hier in de Negev-woestijn planten we onze olijfgaard
Posted on Wednesday, January 24, 2018
De eerste luchtfoto van het gebied van twee hectare in de Negev, nabij de grens met de Egyptische Sinaï, waar we binnenkort uw olijfbomen planten! In hetzelfde gebied waar we tien jaar geleden onze wijngaard bij Kadesch Barnea hebben aangeplant om de woestijn weer groen te maken.
Groeten uit Israël: Is het in Zweden echt zo veel beter?
Posted on Wednesday, January 24, 2018
Dank zij Mike Pence was ik gisteren snel thuis, er was weinig verkeer op de weg. Moeten we jaloers zijn op Zweden? De TV zendt een reportage uit over het goede leven in Zweden met veel sociale voorzieningen (en hoge belastingen). Het winterse weer brengt ons regen en onweer.
Video van de dag: Ook Bat Yam heeft een mooi strand
Posted on Wednesday, January 24, 2018
Als we het hebben over wandelen langs de boulevard, denken veel mensen meteen aan Tel Aviv. Maar ook een stukje ten zuiden van Tel Aviv in de stad Bat Yam is er een mooie strandpromenade. De stad bestaat al sinds 1926 en veel immigranten vestigden zich daar in de jaren vijftig.
EU: Geen vredesbesprekingen zonder VS en Trump
Posted on Tuesday, January 23, 2018
De Palestijnse leiders weten dat nooit aan al hun eisen zal worden voldaan zolang de Amerikaanse president Donald Trump in functie is. Tenminste niet zolang Amerika de belangrijkste bemiddelaar is in het vredesproces in het Midden-Oosten. Kan iemand anders die rol overnemen?
Mike Pence sprak met president Re'uven Rivlin
Posted on Tuesday, January 23, 2018
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft vandaag een ontmoeting gehad met de Israëlische president Re'uven Rivlin. Hij herhaalde daar, dat de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël het vredesproces zal bevorderen.
Palestijnse christenen verwijten Pence pro-Israël geloof
Posted on Tuesday, January 23, 2018
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence wordt sterk gesteund door de evangelisch-christelijke gemeenschap, maar sommige Palestijnse christenen noemen zijn evangelische christendom 'ziekelijk' en missen daarin medeleven en gerechtigheid van het geloof.
Groeten uit Israël: Vreemde reacties op bezoek Pence
Posted on Tuesday, January 23, 2018
Vannacht werd ik wakker door de harde regen en de storm die aan de rolluiken trok, en dit stormachtige weer houdt aan. Ook in de Knesset stormde het gisteren, Arabische knessetleden keerden zich tegen de Staat, en de krant Ha'aretz plaatste het nieuws pas op pagina 4.
Video van de dag: Een regenachtige dag in Tel Aviv
Posted on Tuesday, January 23, 2018
De video van vandaag toont ons de stad Tel Aviv op een regenachtige dag, die we (gelukkig) ook van tijd tot tijd hebben. Het is tenslotte winter. Kom met ons mee en wandel door de straten, langs de wolkenkrabbers, door het drukke verkeer, op een regenachtige dag in januari.
Mike Pence in Israël: Ambassade verhuist in 2019
Posted on Monday, January 22, 2018
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence bezoekt maandag en dinsdag Israël. Hij heeft zich een echte vriend van Israël betoond. Tijdens zijn rede in de Knesset werden protesterende Arabische knessetleden verwijderd. De PA weigerde Mike Pence te ontvangen.
Uit basalt gehouwen leeuwin opgegraven
Posted on Monday, January 22, 2018
Archeologen hebben bij Tel el Araj het reliëf gevonden van een leeuwin, gebeiteld uit een 600 kilo zwaar rotsblok van basalt. Het kan goed zijn dat de vindplaats het Bijbelse Betsaïda in Galilea is geweest. Vermoedelijk is de leeuwin gemaakt tussen de 4e en 6e eeuw na Christus.
Dode Zee manuscript samengesteld en ontcijferd
Posted on Monday, January 22, 2018
Geleerden van de universiteit van Haifa hebben een tot nu toe ongelezen manuscript van de Dode Zee rollen samengesteld en ontcijferd, meer dan een halve eeuw na hun ontdekking. Aanvankelijk werd gedacht dat de ruim 60 fragmenten uit verschillende rollen kwamen.
Groeten uit Israël: Mike Pence welkom in Jeruzalem
Posted on Monday, January 22, 2018
De Jeruzalemmers moeten zich instellen op twee zware dagen, de stad lijkt wel een vesting en veel straten in het centrum zijn afgesloten voor het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Het weer: de zon schijnt nog, vanaf morgen komt er weer regen.
Video van de dag: Zinkgaten rond dalende Dode Zee
Posted on Monday, January 22, 2018
De video van vandaag brengt ons naar de Negev en de Dode Zee. Onze excursie naar de woestijn begint met uitzicht op de weg bij Ramon krater bij Mitzpe Ramon. De video laat ook zien wat de gevolgen zijn van de zinkgaten die plotseling opengaan rond de Dode Zee.
Geschil om winkelsluiting op shabbat gaat verder
Posted on Sunday, January 21, 2018
Sinds de goedkeuring van de zogenaamde Supermarktwet, die de minister van Binnenlandse Zaken toestaat om stedelijk verordeningen voor het openen van winkels op de shabbat ongeldig te verklaren, is de strijd om de shabbat opnieuw ontvlamd met demonstraties in Ashdod
Geschillen Israël en Jordanië opgelost, met dank aan VS
Posted on Sunday, January 21, 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft de Verenigde Staten zaterdagavond bedankte voor hun inspanningen om een einde te maken aan de crisis tussen Israël en Jordanië. De crisis was het gevolg van een incident in juli jongstleden op het terrein van de Israëlische ambassade in Amman.
Jezus is ook mijn Jezus: hoe een Israëlische schrijfster tegen het geloof aankijkt
Posted on Sunday, January 21, 2018
Yochi Brandes is in 1959 geboren uit een geslacht van chassidische rabbijnen. Dat hield in dat ze ook binnen die orthodoxe gemeenschap zou moeten trouwen. Maar het liep anders. Brandes wist al heel jong dat ze ooit de orthodox-Joodse wereld de rug zou toekeren.
Een Messiaans getuigenis vanuit Galilea
Posted on Sunday, January 21, 2018
De vroege volgelingen van Jezus, die meestal Joods waren, werden zwaar vervolgd, vaak door hun eigen volk. Die situatie herhaalt zich in deze tijd, veel van de Joden die in deze tijd Jezus als hun Messias erkennen ondervinden discriminatie door andere Joden, vooral in Israël.
Groeten uit Israël: Protest tegen uitwijzen asielzoekers
Posted on Sunday, January 21, 2018
Na de stormachtige vrijdag hadden we gisteren een mooie dag, morgen krijgen we weer regen. Een paar regels over een aantal demonstraties. In Tel Aviv en Ashdod, tegen de corruptie, voor de regering, tegen de uitwijzing van asylzoekers en tegen de sluiting van winkels op shabbat.
Video van de dag: Israël vanuit de lucht
Posted on Sunday, January 21, 2018
De video van vandaag toont ons indrukken van Israël vanuit de lucht. Er zijn indrukwekkende opnamen te zien van de steden Jeruzalem, Tel Aviv en Eilat en het klooster bij Latrun. Tussendoor zien we foto's van de prachtige landschappen van dit kleine, grote land.
Weer discussie over verplaatsing van ambassade VS
Posted on Friday, January 19, 2018
De discussie over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem gaat maar door. Volgens twee Amerikaanse kranten wordt toch serieus gekeken naar het in gebruik nemen van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem als ambassade, na een renovatie.
Ruim 7000 orthodoxe pelgrims bezochten doopplaats
Posted on Friday, January 19, 2018
Op 18 januari vieren orthodoxe christenen Epifanie, de doop van Jezus. De viering vindt plaats op de plaats waar Jezus gedoopt zou zijn, in Qasr el Yahud bij de rivier Jordaan, in de omgeving van Jericho, ten noorden van de Dode Zee.
Shabbatslezingen 20 januari: Bo, Ga naar Farao
Posted on Friday, January 19, 2018
In dit gedeelte van Exodus lezen we over de laatste drie plagen, de instelling van Pascha/Pesach, en het begin van de Uittocht. In de Profetenlezing gaat het over de veldtocht van koning Nebukadrezar van Babel tegen Egypte, en in Romeinen 9 schrijft Paulus over Gods ontferming.
Muziekvideo: 'Go down, Moses, Let My People Go'
Posted on Friday, January 19, 2018
De sidra's van de week gaan deze weken over Mozes en de uittocht uit Egypte. Daarom vandaag geen Hebreeuws lied, maar een onvervalste Amerikaanse negro-spiritual, gezongen door Louis Armstrong: 'Go down, Moses, Let My People Go'.
Groeten uit Israël: Ook hier storm en zware regens
Posted on Friday, January 19, 2018
Afgelopen nacht heeft het ook hier gestormd, vanochtend kwam er onweer en zware regen uit een donkere hemel. Tijdens deze winter concentreert de regen zich in enkele dagen, en dan is het weer droog. Vroeger viel de regen gelijkmatiger, vertelde een boer op de radio.
Video van de dag: Jaaroverzicht 2017 van de IDF
Posted on Friday, January 19, 2018
Vandaag geen toeristische video, maar een verslag van luitenant-kolonel Jonathan van het Israëlische leger over het jaar 2017. Na beelden van oefeningen vertelt hij hoe de IDF, naast het verdedigen van het land, hulp heeft geboden aan gewonde Syriërs en na de aardbeving in Mexico.
Netanyahu: 'Machmoud Abbas toonde zijn ware gezicht'
Posted on Thursday, January 18, 2018
Premier Benjamin Netanyahu heeft op de toespraak van de Palestijnse leider Machmoud Abbas van afgelopen zondag gereageerd. In zijn toespraak ontkende hij elke relatie van het Joodse volk met Israël. Trump wenste hij toe, dat zijn huis zou instorten.
Trump: 'Ambassade VS niet binnen een jaar verplaatsen'
Posted on Thursday, January 18, 2018
De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag gereageerd op de uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, dat de Amerikaanse ambassade in de loop van dit jaar naar Jeruzalem kan worden verplaatst. Hij wil geen tijdelijke oplossing.
Nachtelijke operatie in Jenin; huis moordenaar verwoest
Posted on Thursday, January 18, 2018
Bij een nachtelijke operatie in de stad Jenin zijn twee strijders van de Grenspolitie licht en zwaar gewond tijdens een schotenwisseling met terroristen. Zij zochten er naar de moordenaars van rabbi Raziel Shevach, die vorige week dinsdag vanuit een auto werd doodgeschoten.
Postzegels: Slangen in Israël
Posted on Thursday, January 18, 2018
De Israëlische Filatelistische Dienst bericht, dat de Israëlische postdienst in december een drietal postzegels heeft uitgegeven waarop in het land voorkomende slangen zijn afgebeeld.
Groeten uit Israël: Wat doen we aan al die files?
Posted on Thursday, January 18, 2018
Gisteren was het een mooie Jeruzalemse winterdag, koel en regenachtig. We krijgen regen, storm en sneeuw. 'Israël 2018 - Een Land in de file', is de naam van een reeks artikelen op de website van Ynet, waarin wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor de eeuwige files.
Video van de dag: Reisvideo van Tel Aviv en Jeruzalem
Posted on Thursday, January 18, 2018
In deze toont een toeriste ons een aantal indrukken van haar reis naar Israël. Eerst zien we een paar opnamen van Tel Aviv, zoals de toegang tot de Karmelmarkt, het strand en de oude binnenstad van Jaffa, dan gaan we kort naar de Dode Zee en vervolgens naar Jeruzalem
Netanyahu: 'Ambassade VS komt eerder naar Jeruzalem'
Posted on Wednesday, January 17, 2018
Toen president Donald Trump de stad Jeruzalem erkende als hoofdstad van de Staat Israël, zeiden hij en zijn regering dat verhuizing enkele jaren zou duren. Volgens premier Benjamin Netanyahu kan het sneller, door het consulaat in Jeruzalem tot ambassade te verklaren.
Abbas: oorlog als Trump Jeruzalem-verklaring niet intrekt
Posted on Wednesday, January 17, 2018
De Palestijnse leider Machmoud Abbas vervolgde dinsdag zijn overdreven reactie op de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door met een regionale oorlog te dreigen. De Arabische wereld denkt er anders over.
Eerste proefrit op de Koning David Lijn naar Jeruzalem
Posted on Wednesday, January 17, 2018
Eind maart is het eindelijk zover: de hogesnelheidslijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem wordt dan in gebruik genomen. Gisteren werd voor het eerst een proefrit gemaakt op een deel van het spoor dat al een naam heeft gekregen:'De Koning David Lijn'.
Groeten uit Israël: Ernstig ongeval door loslopende kameel
Posted on Wednesday, January 17, 2018
De regen, die voor de komende dagen was beloofd, is nog niet gekomen, maar het blijft koel en regenachtig. Kamelen zijn mooie dieren, maar wanneer je ze plotseling op de weg ziet, kan dat zeer gevaarlijk zijn. Gisteren was er een tragisch ongeval in de Negev woestijn.
Video van de dag: De Negev woestijn
Posted on Wednesday, January 17, 2018
Deze video brengt ons naar het zuiden van Israël, de Negev woestijn. De Negev beslaat meer dan de helft van het hele Israëlische landoppervlak en heeft veel te bieden: Adembenemend mooie natuur met vele natuurparken, zoals de krater in Mitzpe Ramon of het park in Timna.
Hamas, gebruik geld voor tunnels liever voor je volk
Posted on Tuesday, January 16, 2018
Hamas had de 260 miljoen dollar, gebruikt voor de bouw van tunnels en raketten, beter kunnen gebruiken om de watervoorziening en het gezondheids­systeem te verbeteren, dan zou de situatie in Gaza veel beter zijn, meent de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman.
VN-ambassadeur: veroordeel Abbas' haat-toespraak
Posted on Tuesday, January 16, 2018
De Israëlische ambassadeur Danny Danon heeft gisteren in een brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om een veroordeling gevraagd van de 'haatdragende toespraak' die de Palestijnse leider Machmoud Abbas maandag in Ramallah hield.
Filmfestival verbiedt Palestijnse film wegens opruiing
Posted on Tuesday, January 16, 2018
Israël klaagt al jaren over de aanhoudende Palestijnse aansporing tot geweld (in strijd met de 'Oslo-akkoorden'). Nu lijkt het erop dat enkelen in de internationale gemeenschap eindelijk het probleem gaan aanpakken zijn. Singapore verbiedt een Palestijnse film die te opruiend is.
Voorbereiding voor eigen olijfgaarde is bijna gereed
Posted on Tuesday, January 16, 2018
Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van de Staat Israël gaan we in de Negev, nabij Egypte, olijfbomen planten. Dat is in dezelfde streek, waar we tien jaar geleden met zionistische pioniersgeest en vertrouwen op God bij Kadesh Barnea onze wijngaard hebben aangelegd.
Groeten uit Israël: Kritiek op salarisverhoging ministers
Posted on Tuesday, January 16, 2018
De zon schijnt nog wel aan een blauwe hemel, maar het wordt koeler met regen, onweer en zelfs sneeuw. De minister hebben gisteren hun salaris verhoogd met 5000 Shekel (ca. 1200 Euro), terwijl gehandicapten en armen moeten knokken om rond te komen.
Video van de dag: Knesset toegankelijk voor gehandicapten
Posted on Tuesday, January 16, 2018
De video van vandaag laat zien hoe mensen met een handicap de Knesset zonder problemen kunnen bezoeken, er zijn speciale parkeerplaatsen, rolstoelen, trapliften, een ringleiding en nog veel meer. De Knesset is toegankelijk voor bezoekers en gehandicapte burgers.
Abbas is woedend op iedereen
Posted on Monday, January 15, 2018
Het zal nog wel blijken, of de Palestijnse president zich met zijn woedende toespraak tijdens een bijeenkomst van de PLO alleen maar in de voet heeft geschoten, of dat hij zijn politieke graf heeft gegraven. Hij nam Israël, de VS, Groot-Brittannië en Nederland op de korrel.
Commentaar: Vertrouwen op het zwaard, of de Heere?
Posted on Monday, January 15, 2018
Met alle bedreigingen waarmee Israël nu wordt geconfronteerd, is het volkomen begrijpelijk dat het land zijn zwaarden scherpt, terwijl het zich voorbereidt op het ergste wat de vijand hen kan aandoen. Vertrouwen op wapens mag echter niet de plaats innemen van vertrouwen op de Heere.
Israëlische zanger, die Obama beledigde, mag VS niet in
Posted on Monday, January 15, 2018
De Israëlische zanger Amir Benayoun, die ter gelegenheid van de Holocaust gedenkdag op 27 januari voor de Verenigde Naties zou optreden, krijgt blijkbaar geen visum voor de Verenigde Staten - uit vrees dat hij er blijft, of wegens het beledigen van oud-president Obama.
Groeten uit Israël: Tegen­stemmers kunnen vrienden zijn
Posted on Monday, January 15, 2018
Het weer was gisteren best goed, zelfs even de zon. Voor de komende dagen wordt regen (Welkom!) en wat kou verwacht. Een scheldende Machmoud Abbas, de vernietigde terreurtunnel en het bezoek van premier Netanyahu aan India zijn ge onderwerpen van vandaag.
Video van de dag: De muren van Jeruzalems Oude Stad
Posted on Monday, January 15, 2018
Deze video nodigt ons uit voor een wandeling over de muren van de Oude Stad. Ze werden in 1537 herbouwd door de Turks-Ottomaanse Suleiman de Grote. Vanaf de muren heeft u een goed zicht op de verschillende wijken van de Oude Stad en de stad buiten de muren.
Premier Netanyahu met vreugde ontvangen in India
Posted on Sunday, January 14, 2018
Premier Benjamin Netanyahu is zondag in India aangekomen. De aanleiding voor dit bezoek is de 25e verjaardag van het begin van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. Dit is het eerste bezoek van een Israëlische premier aan India sinds vijftien jaar.
Israëlische luchtmacht vernietigt terreurtunnel
Posted on Sunday, January 14, 2018
De Israëlische luchtmacht heeft zaterdagavond met behulp van gevechtsvliegtuigen de ingang van een terreurtunnel vernietigd. De tunnel bevond zich onder de grensovergang Kerem Shalom, in de zuidpunt van de Gazastrook, die werd gesloten voordat de tunnel werd verwoest.
Gewonde van steekpartij ontslagen uit het ziekenhuis
Posted on Sunday, January 14, 2018
Asher Almaliach, de 46 jaar oude bewaker die in december zwaar gewond raakte bij een steekpartij bij de ingang van het Centraal Busstation in Jeruzalem, is zondag uit het ziekenhuis ontslagen. Zijn snelle herstel werd door de artsen een wonder genoemd.
ICNN-video: De Geschiedenis van het Antisemitisme
Posted on Sunday, January 14, 2018
In deel 2 van de serie Focus on Israel worden de wortels en de geschiedenis van het antisemitisme onderzocht. Hoe kon de holocaust gebeuren, en waarom keken de meeste christenen werkloos toe hoe zes miljoen Joden en vijf miljoen andere 'ongewenste' mensen werden vermoord.
Groeten uit Israël: Protest tegen winkelsluiting in Ashdod
Posted on Sunday, January 14, 2018
Ik was al zo aan het zonnige weer gewend, dat ik de paraplu thuis liet - maar we krijgen toch regen en onweer. In Ashdod demonstreerden gisteren omstreeks 2000 inwoners tegen religieuze dwang, nadat winkels die op shabbat open waren een bekeuring kregen.
Video van de dag: Hebron, vrijer dan u denkt
Posted on Sunday, January 14, 2018
In de video van vandaag legt een in Hebron geboren Joodse vrouw uit hoe het daar echt uitziet. Door de eenzijdige berichtgeving in het buitenland krijgen veel mensen de indruk dat de Arabische bevolking van de stad lijdt onder de 'Israëlische bezetting'.
Minister Deri: 'Ik zal de supermarktwet niet afdwingen!'
Posted on Friday, January 12, 2018
In een interview met de krant Yediot Achronot zei de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas-partij) dat hij de zogenaamde super­markt­wet, die onlangs door een krappe meerderheid van de Knesset is aangenomen, niet zal toepassen.
Muziekvideo: Shabbatslied Shalom Aleichem
Posted on Friday, January 12, 2018
We gaan dit weekeinde in met een stemmig shabbatslied, Shalom_Aleichem (Vrede zij jullie) en een afbeelding van de shabbatstafel, met een challe (gevlochten brood, dat je niet snijdt – want dat is werk – maar afbreekt), kaarsen en een glas wijn. Wikipedia geeft u de tekst, de Engelse vertaling en een toelichting.
Shabbatslezingen 13 januari: Wa'era, En Hij verscheen
Posted on Friday, January 12, 2018
In dit gedeelte van Exodus treedt God op tegen Egypte met de eerste zeven plagen. In de profetenlezing gaat het ook over straf tegen Egypte en een einde aan zijn macht. In de lezing uit het boek Openbaring gaat het eveneens over zeven plagen, die over de aarde zullen komen.
Groeten uit Israël: Irritante dure parkeer-app
Posted on Friday, January 12, 2018
Het is weer vrijdag, de week lijkt nog maar net begonnen. Om in Tel Aviv een vrije parkeerplaats te vinden is een 'mission impossible'. Een nieuwe app voor de mobiele telefoon moet dit probleem oplossen, maar niet iedereen is er enthousiast over. Zondag krijgen we weer wat regen.
Video van de dag: Arabische rappers uit Akko
Posted on Friday, January 12, 2018
De video van vandaag brengt ons naar Akko en laat ons kennismaken met het vrouwelijke hiphop-duo 3Arapeye. De twee Israëlische Arabieren zijn geboren en getogen in Akko. In hun liederen spreekt het duo over de rechten van vrouwen, met name vrouwen in de Arabische samenleving.
'Ja, het komt goed...' – 40 jaar vrede met Egypte
Posted on Thursday, January 11, 2018
‘Wij waren als degenen die dromen.’ (Psalm 126:1) – Was het waar dat de president van Egypte werkelijk in Israël was? Dit was misschien wel het meest dramatische moment in de geschiedenis van Israël. Het volk kon nauwelijks bevatten dat Anwar Sadat voet op Israëlische bodem zette.
Netanyahu's idee van de tweestatenoplossing
Posted on Thursday, January 11, 2018
Volgens Arutz Sheva heeft premier Benjamin Netanyahu de regering-Obama als tweestatenoplossing hebben aangeboden, dat de Palestijnen in ruil voor de annexatie van Judea en Samaria land in het noorden van de Sinaï bij de Gazastrook zouden krijgen.
De helft van de burgers van Jeruzalem zal religieus zijn
Posted on Thursday, January 11, 2018
Israël krijgt te maken met een grote demografische verandering, die gevolgen zal hebben voor alle gebieden van het dagelijks leven in het land. Het percentage orthodoxe Joden neemt behoorlijk toe, vertelde de minister voor Jeruzalem Ze'ev Elkin donderdag.
Groeten uit Israël: Sneltrein Tel Aviv-Jeruzalem bijna klaar
Posted on Thursday, January 11, 2018
Het is al lente!. In Tel Aviv wordt vandaag een temperatuur van 21 graden verwacht. De winter is te warm en te droog, zodat akkers drooggelegd moeten worden. Op 30 maart moet de eerste sneltrein op het nieuwe traject tussen Tel Aviv en Jeruzalem gaan rijden.
Video van de dag: Eilandje in het Meer van Galilea
Posted on Thursday, January 11, 2018
Sinds afgelopen weekend is het waterpeil van het Meer van Galilea met in totaal 10,5 centimeter gestegen. Dat klinkt heel goed, maar het is niet genoeg. Deze winter wordt nog steeds als een droge winter beschouwd, december was de droogste december sinds 1999.
Schietpartij in Samaria - Rabbi Raziel Shevach gedood
Posted on Wednesday, January 10, 2018
Een 35-jarige Israëli werd gisteravond vanuit een passerend voertuig door terroristen doodgeschoten. Dat gebeurde op het kruispunt van de nederzetting Chavat Gilead, niet ver van Nablus. Het slachtoffer is Rabbi Raziel Shevach, die een vrouw en zes kinderen achterlaat.
Amerikaanse ambassadeur: PA financiert terroristen
Posted on Wednesday, January 10, 2018
David Friedman (foto), de Amerikaanse ambassadeur in Israël, heeft na de aanslag van gisteravond, waarbij de 35 jaar oude rabbi Raziel Shevach werd doodgeschoten, de Palestijnse Autoriteit met de sterkste bewoordingen aangevallen.
'Geen vredesbespreking zonder intrekking erkenning van Jeruzalem'
Posted on Wednesday, January 10, 2018
De Palestijnse hoofdonderhandelaar, Saeb Erekat, heeft voor het radiostation Voice of Palestine gezegd, dat alle vredesbesprekingen onder leiding van de Amerikanen worden geweigerd totdat de VS hun erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zouden intrekken
Joodse leiders in VS: Israël, deporteer geen illegalen
Posted on Wednesday, January 10, 2018
De prominentste leiders van de Noord-Amerikaanse Joodse gemeenschap hebben er In een brief aan premier Benjamin Netanyahu op aangedrongen, terug te komen op zijn plannen om tienduizenden Afrikaanse migranten te deporteren.
Groeten uit Israël: Doorgaan met leven, wat ook gebeurt
Posted on Wednesday, January 10, 2018
Het weer is stabiel geworden. In de ochtend en avond is het echt koel, maar het blijft zonnig. Het bericht van een dodelijke schietpartij gisteravond heeft ons uit het dagelijkse opgeschrikt naar de realiteit. We hebben geleerd ook in moeilijke tijden een normaal leven te leiden.
Video van de dag: de oude havenstad Jaffa
Posted on Wednesday, January 10, 2018
Er zijn veel video's van Jaffa, de oude stad en de haven waar Tel Aviv omheen werd gebouwd. Maar deze video is volledig nieuw en laat ons prachtige opnamen vanuit de lucht zien, en ook hoe die met een quadcopter met camera worden gemaakt.
'Supermarktwet' met één stem verschil aangenomen
Posted on Tuesday, January 09, 2018
De Knesset heeft met 58 stemmen voor en 57 tegen ingestemd met de zogenaamde 'Supermarktwet'. Nu moeten stedelijke verordeningen betreffende de opening van winkels op de shabbat worden goedgekeurd door de minister van Binnenlandse Zaken.
Zoveel betaalt de Palestijnse Autoriteit aan een terrorist
Posted on Tuesday, January 09, 2018
Het Israëlische ministerie van Defensie heeft vandaag de bedragen gepubliceerd die de Palestijnse Autoriteit maandelijks betaalt aan terroristen die gevangenisstraffen uitzitten in Israëlische gevangenissen. Hoe langer de straf, hoe hoger het riante 'salaris'.
VK: Israël zal Jeruzalem moeten 'delen'
Posted on Tuesday, January 09, 2018
Toen de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand Jeruzalem officieel erkende als de hoofdstad van Israël, was hij er heel voorzichtig mee om de woorden 'verenigd' of 'onverdeeld' niet te gebruiken, aangezien Israël benadrukt dat de stad ongedeeld moet blijven.
'Shema Yisraël' in gebarentaal op de Tempelberg
Posted on Tuesday, January 09, 2018
Het gebeurt steeds weer dat Joden tijdens hun bezoek aan de Tempelberg worden betrapt terwijl ze bidden. Een Duitse christin omzeilde dit verbod op een bijzondere manier. Ze bad het traditionele Joodse gebed 'Shema Yisrael' (Hoor Israël) in de gebarentaal.
Israël levert weer elektriciteit aan Gaza
Posted on Tuesday, January 09, 2018
Begin deze week besloot minister Steinitz van Energie om de elektriciteits­levering aan de Gazastrook te hervatten nadat de Palestijnse Autoriteit zich bereid had getoond om de betalingen aan de elektriciteits­centrales te hervatten uit de belastingopbrengsten..
Groeten uit Israël: Vakantie­scholen voor kleine kinderen
Posted on Tuesday, January 09, 2018
Het was vanochtend echt koel, toen ik naar de redactie wandelde. het blijft zonnig. In het nieuws is de geplande verkorting van de schoolvakantie tijdens de feestweken, in elk geval voor kleine kinderen, en andere gemakken voor de ouders, die we vroeger nog niet hadden.
Video van de dag: Nieuwe Israëlische watertechnologie
Posted on Tuesday, January 09, 2018
De video van vandaag stelt enkele van de nieuwe water­techno­logieën aan u voor, die door Israëlische bedrijven zijn ontwikkeld. Water uit de lucht voor droge gebieden waar geen ander water is, druppelirrigatie of ontzilting van zeewater zijn slechts enkele voorbeelden.
Video: Egyptische geleerde hekelt Arabische studenten
Posted on Monday, January 08, 2018
Afgelopen week werd een Egyptische academicus uitgenodigd bij de Universiteit van Tel Aviv om te spreken over de betrekkingen tussen Israël en Egypte en de huidige politieke situaties in het Midden-Oosten. Schreeuwende Arabische studenten maakten het hem onmogelijk.
Video: Wat is er met Iran gebeurd?
Posted on Monday, January 08, 2018
Iran en Israël zijn lange tijd goede vrienden geweest. In 1950 was Iran een van de eerste landen die Israël erkenden en een ambassade in het land openden. In 1979 veranderde alles door de islamitische revolutie. Daarna werd Iran de grootste hinderpaal voor vrede in het Midden-Oosten.
Handtekeningenactie voor antisemitisme-wetgeving
Posted on Monday, January 08, 2018
Een uniforme definitie van het begrip 'antisemitisme' is een belangrijke stap vooruit in het bestrijden van antisemitisme. De IHRA heeft een definitie opgesteld, en een handtekeningenactie gaat de Tweede Kamer en de regering er toe oproepen deze over te nemen.
Groeten uit Israël: Gaan de winkels dicht op shabbat?
Posted on Monday, January 08, 2018
Nauwelijks te geloven, dat we hier drie dagen geleden de eerste winterstorm hadden. Het is nu weer zonnig. In de Knesset wordt vandaag, na een week van verhitte debatten, gestemd over de Supermarktwet. Zijn de snelle inkopen op de shabbat dan voorbij?
Video van de dag: Israël, natuur, cultuur en religie
Posted on Monday, January 08, 2018
Deze nieuwe video toont u prachtige opnamen waarin de veelzijdigheid van Israël duidelijk uitkomt. De opnamen variëren van een karavaan kamelen die door de woestijn sjokken tot de drukke winkelstraatjes van Jeruzalem en de vele religieuze gebouwen die het oude land telt.
Trump beperkt hulp aan Palestijnen, zoals gedreigd
Posted on Sunday, January 07, 2018
Tientallen jaren hadden despoten en krijgsheren uit het Midden-Oosten de gewoonte om de Amerikaanse druk te negeren, wetende dat het Witte Huis niet de lef had om door te zetten. Dat lef heeft president Trump wel, hij bevroor $ 125 miljoen van de jaarlijkse steun aan UNRWA.
'Wat is het verschil tussen Ramallah en Jeruzalem?'
Posted on Sunday, January 07, 2018
Hoewel Egypte publiekelijk de verklaring van de Amerikaanse president, dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, afwees, vroeg een inlichtingenofficier aan TV-presentatoren de Palestijnen er van te overtuigen, Ramallah als hoofdstad te aanvaarden, opdat er vrede kan komen.
ICNN video: Gesprek met ambassadeur Aviv Shir-On
Posted on Sunday, January 07, 2018
De nieuwe Israëlische ambassadeur, Aviv Shir-On, werd geïnterviewd voor IsraelCNN over wat voor hem het hoogtepunt van 2017 was. Hij spreekt over de status van Jeruzalem en hoe belangrijk de erkenning is door de VS dat Jeruzalem de officiële hoofdstad is.
Groeten uit Israël: Tegen wie staakt men in Jeruzalem?
Posted on Sunday, January 07, 2018
Het is bij ons weer rustig geworden, de storm is voorbij, de zon scheen weer en het wordt iets warmer. Een aangenaam begin van de nieuwe week, maar het stinkt in Jeruzalem, sinds vrijdag stapelt het vuilnis zich op in de straten, en burgemeester Barkat heeft nu een probleem met de vakbond.
Video van de dag: Storm in Tel Aviv, rivier in de Negev
Posted on Sunday, January 07, 2018
Vrijdag stormde het Israël. De rukwinden bereikten snelheden tot 90 kilometer per uur. De video van vandaag toont ons de storm in de haven van Tel Aviv. Ook in de Negev woestijn heeft het flink geregend. De wadi Lavan, bij onze wijngaard, veranderde in een wild stromende rivier.
Israëlische vlog ontroert Iraniërs
Posted on Friday, January 05, 2018
De ayatollahs gaan dit niet leuk vinden. Tienduizenden Iraniërs hebben positief gereageerd op een videobericht (vlog) van de Israëlische student Nili Cohen over het leven van haar ouders in Iran, voordat zij naar Israël emigreerden.
Muziekvideo: Psalm 121, vanwaar komt mijn hulp?
Posted on Friday, January 05, 2018
We willen dit nieuwe jaar 2018 ingaan met Psalm 121, een bedevaartslied, waarin vertrouwen op God wordt uitgesproken. Ik hef mijn ogen op naar de bergen: vanwaar zal mijn hulp komen? Mijn hulp is van de Here, die hemel en aarde gemaakt heeft.
Shabbatslezingen 6 januari: Shemot, Dit zijn de namen
Posted on Friday, January 05, 2018
We maken deze shabbat een begin met Exodus, het verhaal van Mozes en de Uittocht uit Egypte. In de Profetenlezing spreekt Jesaja (27:12, 13) ook over terugkeer uit vreemde landen. Paulus wijst de gemeente er op, naar Gods spreken te luisteren, ook 'door mensen die een onverstaanbare taal spreken'.
Groeten uit Israël: Geen geld? Dan bergen vuilnis
Posted on Friday, January 05, 2018
Hij is gekomen, de storm, met veel regen, en er worden rukwinden van 90 kilometer per uur verwacht. In Jeruzalem stapelt het vuil zich op. De stad eist, dat de regering zijn verplichtingen aan Jeruzalem als hoofdstad nakomt en de jaarlijkse 'hoofdstad-toeslag' uitbetaalt.
Video van de dag: Natuurreservaat Ein Gedi
Posted on Friday, January 05, 2018
De video van vandaag brengt ons naar de Dode Zee, of preciezer gezegd, de oase Ein Gedi, waar een bron is met een waterval die het hele jaar door stroomt en veel bezoekers trekt. Rond het water leven een groot aantal dieren, waaronder de Syrische steenbok.
Fel debat in Israël over doodstraf voor terroristen
Posted on Thursday, January 04, 2018
De Israëlische Knesset stemde woensdag met 52 tegen 49 voor een wetsvoorstel, dat zowel militaire als burgerlijke rechtbanken zou toestaan veroordeelde terroristen ter dood te veroordelen. De wet geldt zowel voor Palestijnse als voor Joodse terroristen.
Represailles in termijnen - Tot het volgende conflict
Posted on Thursday, January 04, 2018
De Islamitische Jihad had Israël met represailles bedreigd, na de vernietiging van de terreurtunnel, waarbij verscheidene van zijn strijders om het leven kwamen. Door nu af en toe een raket af te schieten tracht Islamitische Jihad het gevoel van veiligheid te ondermijnen.
Trump helpt Israël, menen meeste Israëlische Joden
Posted on Thursday, January 04, 2018
Er waren wilde speculaties, dat de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, het vredesproces en uiteindelijk de Joodse Staat zal schaden. Maar de meeste Israëlische Joden geloven daar niet in, en vertrouwen Trump.
‘Wij willen geen tweede Israël in Noord-Irak!’
Posted on Thursday, January 04, 2018
Nuri al-Maliki, de vice-president van Irak, zei in september: ‘Wij willen geen tweede Israël in Noord-Irak.’ De regering in Bagdad waarschuwde de Koerden voor de gevolgen van het referendum. Als de Koerden ervoor kiezen om een soevereine staat uit te roepen komt de eenheid van Irak in gevaar.
Groeten uit Israël: Ook bij ons kan het stevig stormen
Posted on Thursday, January 04, 2018
Israël bereidt zich voor op een grote storm, de winter laat zich van zijn sterkste kant zien. Een paar regels over het leven in Jeruzalem na de Jeruzalem-verklaring van Donald Trump. Ik kan bezorgde kennissen gerust stellen, het gewone leven gaat verder, we wachten op de storm.
Video van de dag: Eilat, voor een warme wintervakantie
Posted on Thursday, January 04, 2018
Een spontane wintervakantie in de zonnige stad Eilat aan de Rode Zee is de moeite waard. De stad heeft voor ieder wat wils. Adembenemende landschappen, veel activiteiten zoals wandelen in de woestijn, duiken bij de koraalriffen of gewoon een dagje op het strand doorbrengen.
Trump: Onderhandelen of onze geldkraan gaat dicht
Posted on Wednesday, January 03, 2018
De Amerikaanse president Trump heeft de Palestijnen gewaarschuwd dat zijn financiële steun stopt indien zij niet terugkeren naar de onderhandelingstafel. De Palestijnse leiders reageerden woedend met grote woorden en noemden het chantage.
‘Ik ben beledigd en ik praat niet meer met jou’
Posted on Wednesday, January 03, 2018
Voor het eerst sinds 1980 heeft de VS de Palestijnse Autoriteit laten weten dat ze hun PA-kantoor in Washington moeten sluiten. Aanleiding: PLO-voorzitter Abbas heeft tijdens zijn toespraak bij de VN geëist dat het Internationaal Strafhof Israëlische ambtenaren moet aanklagen.
Groeten uit Israël: Hoeveel geef je een bruidspaar?
Posted on Wednesday, January 03, 2018
Vandaag wordt het winterse weer wat rustiger, de regen neemt een vrije dag en het wordt iets warmer. Een paar woorden en een berg feiten en cijfers over bruiloften in Israël en de bedragen die gasten op hun checks schrijven. Bij ons geeft men geld, en is iedereen tevreden.
Video van de dag: Israël in beweging
Posted on Wednesday, January 03, 2018
In Israël houdt men van sport. Elke dag beginnen veel Israëli's hun dag met een ochtendwandeling, een fietstocht of een uurtje in het fitnesscentrum. In Israël worden meer dan 44 sporten beoefend. Het land heeft veel te bieden met zijn gevarieerde landschap.
Wetswijziging maakt verdelen van Jeruzalem onmogelijk
Posted on Tuesday, January 02, 2018
Dinsdagochtend, na een reeks gepassioneerde toespraken, stemde de Israëlisch Knesset uiteindelijk in met de 'Verenigd Jeruzalem Wet', een wijziging van de Jeruzalemwet van 1980, waarin Israël officieel verklaarde dat Jeruzalem in zijn geheel zijn ongedeelde hoofdstad is.
Netanyahu: 'Iraniërs, verdrijf regime, herstel vriendschap'
Posted on Tuesday, January 02, 2018
In een videoboodschap verwierp premier Benjamin Netanyahu de bewering van Rohani, dat Israël achter de protesten in Iran zit, en noemde die belachelijk. Hij bekritiseerde de Europese landen voor hun zwijgen over wat er gebeurt in Iran.
Groeten uit Israël: Komt de winkelsluitingswet er door?
Posted on Tuesday, January 02, 2018
Het is hier eindelijk winter, met zware regenbuien, waarop we lang hebben gewacht. Ook de komende dagen wordt regen verwacht. In Israël volgt men zeer belangstellend de voortgang van de demonstraties in Iran. De stemming over de 'supermarktwet' is een week uitgesteld.
Video van de dag: het Meer van Galilea en Tiberias
Posted on Tuesday, January 02, 2018
Na de laatste video's uit het zuiden, de Negev woestijn, brengt de video ons vandaag weer naar het noorden, naar Tiberias, en toont ons opnamen van het Meer van Galilea (of Kinneret, naar zijn liervorm), dat eindelijk wat water kreeg na de laatste regenval.
Iraanse demonstrant: Corrupte regime zal vallen
Posted on Monday, January 01, 2018
Het Israëlische Channel 10 News sprak met een Iraanse demonstrant, die de Joodse Staat vertelde dat de protesten in Iran zullen doorgaan en zullen aangroeien totdat de religieuze heersers van het land ten val zijn gebracht.
Gebeden zijn beantwoord: Zware regenval in het land
Posted on Monday, January 01, 2018
Vorige week was er een speciale gebeds­bijeenkomst bij de Westelijke Muur om de regen, die Israël tot nu toe vergeten leek te zijn. Honderden mensen baden samen voor regen. Vandaag zijn de sluizen van de hemel geopend en vallen er stortregens, van het noorden tot het zuiden.
Krijgen we weer afvalhopen in Jeruzalem?
Posted on Monday, January 01, 2018
Precies een jaar geleden stapelden de afvalhopen zich op in Jeruzalem, wegens een geschil tussen de stad en het ministerie van Financiën. Het ging over de speciale steun voor de stad van de Israëlische regering. Helaas lijkt dit probleem zich in het nieuwe jaar te herhalen.
Groeten uit Israël: Nieuwjaar of Rosh Hashana vieren?
Posted on Monday, January 01, 2018
Ik hoop, dat u het nieuwe jaar goed bent begonnen, en wens u een goed en succesvol jaar 2018. Een districtsvoorzitter, die scholen later liet beginnen op nieuwjaarsdag, kreeg scherpe kritiek. De kranten schrijven over Iran, en we krijgen koud weer met regen en sneeuw.
Video van de dag: Ramon krater en Mitzpe Ramon
Posted on Monday, January 01, 2018
De video van vandaag toont ons Mitzpe Ramon, een kleine stad van ongeveer 5000 inwoners in de Negev woestijn, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Be'er Sheva. Het klimaat is hier erg droog, maar ook relatief koel, want Mizpe Ramon ligt op 900 meter hoogte.