September 2017

Intel's nieuwe game-processor komt uit Haifa
Posted on Friday, September 29, 2017
Intel Corporation heeft een nieuwe generatie van desktopcomputer-processors gepresenteerd die sneller en sterker zijn dan de vorige creaties, zo heeft de leiding van de halfgeleiderreus bekendgemaakt. Het ontwerp van de nieuwe chips is gemaakt door hun ontwikkelingsteam in Haifa.
Drie Arabische Israëli's met terreurplannen opgepakt
Posted on Friday, September 29, 2017
De Israëlische veiligheidsdienst Shabak heeft donderdag bekend gemaakt, dat twee bewoners van de Arabische stad Um el Fahm worden beschuldigd van het beramen van een terreuraanval op de Tempelberg. Een stadgenoot werd opgepakt wegens ongeoorloofd wapenbezit en steun aan IS.
Trump fluit ambassadeur terug inzake nederzettingen
Posted on Friday, September 29, 2017
Alweer blijkt de Amerikaanse president Donald Trump toch niet zo aan de kant van Israël te staan als velen hoopten. Zijn ministerie van Buitenlandse Zaken wees donderdag zijn eigen ambassadeur in Israël terug, wegens het legitimeren van Joodse nederzettingen.
Shabbatslezingen 30 september, Grote Verzoendag
Posted on Friday, September 29, 2017
De Bijbelgedeelten voor deze shabbat en Yom Kippoer zijn:
✡ Torahlezing: Leviticus 16:1-34,
✡ Profetenlezing: Jesaja 57:14-21,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: 2 Korintiërs 5:10-21.
Groeten uit Israël: Met een schone lei het nieuwe jaar in
Posted on Friday, September 29, 2017
Yom Kippoer. Is er echt alweer een jaar voorbij? Een paar woorden en gedachten over de vastendag die vanavond begint, de laatste shlichot-gebeden bij de Westelijke Muur, soldaten die bij het station door schoolkinderen worden ontvangen met een lekker stuk koek, en het weer in Israël.
Muziekvideo's: Yom Kippoer-gebed Adon Haslichot
Posted on Friday, September 29, 2017
Voor de Grote Verzoendag, Yom Kippoer, die vrijdagavond begint, weer een opname van de Shlichot-gebeden bij de westelijke Muur. Een bijzonder mooi lied, dat we ook in alle synagogen horen, is Adon Hashlichot, Heer van de Vergevingen.
Israël viert 50 jaar hervestiging in Bijbelse hartland
Posted on Thursday, September 28, 2017
Woensdag vond de officiële viering van de 50ste verjaardag van de bevrijding en hervestiging van Judea, Samaria en ook de Golanhoogten plaats. 'Er worden geen nederzettingen meer ontmanteld in het land Israël', zei premier Benjamin Netanyahu.
Het was een normale dag ... tot de terrorist kwam
Posted on Thursday, September 28, 2017
Nira Workman vertelt in deze video over haar ervaringen in de tijd dat ze nog in het leger was. Ze vertelt hoe ze zelf een betrokken was bij een terroristische aanval. Als studente in Groot-Brittannië viel haar op, hoe de berichtgeving over gebeurtenissen in Israël wordt verdraaid.
Video: Ex-Hamaslid roept PLO ter verantwoording bij VN
Posted on Thursday, September 28, 2017
In een debat van de VN Mensenrechtenraad over de situatie in Palestina klonk eerst een reeks van de bekende verwijten aan het adres van Israël. Daarna riep Mosab Hassan Yousef namens UN Watch de PLO ter verantwoording voor hun wanbeleid.
Trump: doe wat subtieler bij de bouw in nederzettingen
Posted on Thursday, September 28, 2017
Zoals verwacht en gehoopt heeft de Amerikaanse president Trump niet – zoals de rest van de internationale gemeenschap – het nederzettingenbeleid van Israël veroordeeld, maar hij gaf aan dat de Joodse Staat zijn lange-termijn visie wat subtieler moet uitvoeren.
Groeten uit Israël: Grote Verzoendag nadert
Posted on Thursday, September 28, 2017
Wat een heerlijk koel weer! Eindelijk hebben we ook in Modiïn frisse lucht en kan de airco uitrusten. Een paar regels over het begin van de militaire dienst van mijn dochter, de komende Yom Kippoer, Grote Verzoendag, zaterdag, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de Dag: Bahai-tuinen in Haifa
Posted on Thursday, September 28, 2017
De video van vandaag brengt ons weer naar het noorden, naar Haifa. Hij geeft ons prachtige opnamen van de tegen een helling liggende Bahai-tuinen en het daarin gelegen heiligdom, de stad en de haven van Haifa. De stad Haifa mag eigenlijk niet ontbreken in uw reisplan.
Palestijnse ‘vredespartners’ vereren moordenaar
Posted on Wednesday, September 27, 2017
Minder dan een dag nadat drie Israëli’s werden vermoord terwijl zij de buitenwijk van Jeruzalem (Har Adar) bewaakten, vereert de Palestijnse Autoriteit hun moordenaar, die in Har Adar als schoonmaker werkte, en noemt hem een 'heilige martelaar'.
Twee doden bij omgevallen geschut op Golanhoogten
Posted on Wednesday, September 27, 2017
In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een tragisch ongeval plaatsgevonden tijdens een militaire oefening op de Golanhoogten. Twee IDF soldaten werden hierdoor gedood en vier raakten gewond. De oefening is tijdelijk stopgezet voor onderzoek naar het ongeval
Palestijns succes – toegelaten als lid van Interpol
Posted on Wednesday, September 27, 2017
De pogingen van Israël en de VS om de stemming over het Palestijnse lidmaatschap van Interpol te verhinderen, zijn deze keer mislukt. De Algemene Vergadering heeft ingestemd met het verzoek van de Palestijnen het als land toe te laten in de organisatie.
Gevangenisstraf Elor Azaria vier maanden verkort
Posted on Wednesday, September 27, 2017
Stafchef Gadi Eizenkot van het Israëlische leger heeft de gevangenisstraf van Elor Azaria met vier maanden verkort. Hij was tot anderhalf jaar straf veroordeel wegens het doden van een terrorist, en is vorige maand aan zijn strafperiode begonnen..
Groeten uit Israël: Moord schaadt onderling vertrouwen
Posted on Wednesday, September 27, 2017
Eigenlijk begin ik mijn blog altijd met het weer, maar vandaag valt me dat moeilijk. Een paar woorden en gedachten over de aanslag gisteren in Har Adar, goed bevriend met het Arabische Abu Gosh, hoe een nette arbeider een terrorist werd, en het weer van vandaag in Israël.
Video van de dag: Je krijgt nooit genoeg van Jeruzalem
Posted on Wednesday, September 27, 2017
Van al die mooie en vooral nieuwe video's uit Jeruzalem kun je gewoon nooit genoeg krijgen. De video van vandaag laat u in sneltreinvaart de vele gezichten van de heilige stad zien. Het nieuwe, moderne Jeruzalem en de monumentale Oude Stad.
Terrorist misbruikt samenwerking, vermoordt 3 Israëli’s
Posted on Wednesday, September 27, 2017
Drie Israëlische beveiligers zijn dinsdagochtend door een Palestijnse terrorist doodgeschoten. Dit gebeurde bij de ingang van Har Adar, een voorstad van Jeruzalem. De dader was een 37-jarige vader van vier kinderen uit een Palestijns dorp.
Netanyahu: 'Huis van terrorist zal worden vernietigd'
Posted on Wednesday, September 27, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering zijn medeleven uitgesproken met de familieleden van de drie slachtoffers van de terreuraanslag in Har Adar, en meegedeeld dat het huis van de terrorist wordt vernietigd.
Video: Prof. drs. Zvi Eyal: Ken je eigen identiteit
Posted on Wednesday, September 27, 2017
De Israëlisch emeritus hoogleraar prof. dr. Zwi Eyal sprak in Nederland over de Joods-christelijke fundamenten van de Westerse samenleving en de gevaren waar het vrije Westen opnieuw mee te maken krijgt. Family7 zond deel 2 van het gesprek zaterdag uit.
Groeten uit Israël: Aanslag verkleint de kans op vrede
Posted on Tuesday, September 26, 2017
Hoe zal ik deze ochtend beginnen? Ik zat nauwelijks aan mijn schrijftafel of ik kreeg de berichten over de terreuraanslag in Har Adar. Een paar regels over mijn dagelijkse ochtendwandeling naar de redactie, de onverwachte aanslag en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de dag: Mijn ochtendwandeling in Jeruzalem
Posted on Tuesday, September 26, 2017
In de video van vandaag lopen we met Dov Eilon, de redacteur van onze Duitse uitgave Israel Heute, mee op zijn ochtendwandeling naar de redactie. Het is 7.30 uur en we lopen door de Machane Yehoeda markt, die zich klaarmaakt voor de nieuwe dag.
Noord-Korea dreigt weer met ‘Heilige Oorlog' tegen Israël
Posted on Monday, September 25, 2017
Noord-Korea heeft gereageerd op de Israëlische steun voor de Verenigde Staten tegen Pyongyangs kernwapenprogramma, door te dreigen dat het land de Joodse Staat zal vernietigen Het land beschuldigt Israël ervan, zijn buurlanden aan te vallen met kernwapens.
Russische minister van Defensie zal Israël bezoeken
Posted on Monday, September 25, 2017
Tijdens zijn eerste officiële bezoek aan de Joodse Staat, ergens in oktober, zal de Russische minister van Defensie zijn Israëlische collega Avigdor Lieberman ontmoeten om samenwerking op het gebied van veiligheid te bespreken.
Video: Iran test raket die heel Israël kan bereiken
Posted on Monday, September 25, 2017
Om de Amerikaanse president Trump te tarten, die de nucleaire overeenkomst met Iran wil herzien, heeft Iran een Khoramshahr raket afgevuurd, die een bereik heeft van 2000 kilometer. De raket kan volgens Iran meerdere kernkoppen vervoeren en Israël en Saoedi-Arabië bereiken.
Groeten uit Israël: Bezorgdheid over AfD in Duitsland
Posted on Monday, September 25, 2017
Het was vanochtend lekker fris toen ik op de bus wachtte. Een paar woorden en bezorgde gedachten over de verkiezingsuitslagen in Duitsland en wat de kranten schrijven over de AfD, de gehandicapten en hun wegblokkades, en natuurlijk het weer in Israél
Video van de dag: Culinaire tocht door Tel Aviv
Posted on Monday, September 25, 2017
De voedsel-blogger Mark was in Israël en heeft zich een indruk gevormd van het voedsel dat in dit land bestaat. Daar is hier natuurlijk genoeg van. Hummus (zeg maar choemoes), falafel, shoarma, chef-restaurants, etnische restaurants en nog veel meer.
VN-ambassadeurs wensen Israël een goed nieuw jaar
Posted on Sunday, September 24, 2017
Niet de hele Verenigde Naties is tegen Israël. De Israëlische ambassadeur en sinds kort een van de vice-presidenten van de Algemene Vergadering van de VN, Danny Danon, presenteert ons iNieuwjaarswensen voor Israël van een aantal ambassadeurs bij de VN.
Israël en VS willen Palestina uit Interpol houden
Posted on Sunday, September 24, 2017
Israël en de VS proberen samen de toelating van Palestina als lid van de internationale politie­organisatie Interpol te verhinderen. De Algemene Vergadering van Interpol vergadert in China om onder meer over de toelating van de Palestijnse politie te stemmen.
Delegatie van het Israëlische leger helpt in Mexico
Posted on Sunday, September 24, 2017
Een delegatie van het Israëlische leger, bestaande uit 70 soldaten, is afgelopen woensdag in Mexico aangekomen om na de zware aardbeving hulp te verlenen. De belangrijkste taak van de soldaten is om de gebouwen te onderzoeken die door de aardbeving zijn beschadigd.
Groeten uit Israël: Bezorgdheid om Duitse verkiezingen
Posted on Sunday, September 24, 2017
De nieuwjaarsdagen en het lange weekeinde zijn voorbij, ik wens u een goed en succesvol nieuw jaar. Een paar woorden over gehandicapten, die ook in dit nieuw jaar strijden voor hun rechten, Israëlische media over de Duitse verkiezingen, en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de dag: Het voetbalteam van Bnei Sachnin
Posted on Sunday, September 24, 2017
In deze video maken we kennis met het voetbalteam van Bnei Sachnin, kleine Arabische stad in Galilea. Hun grootste trots is hun voetbalteam, waar moslims, joden, christenen en druzen samen spelen. Ook buiten het voetbalveld ontmoeten de spelers elkaar voor gemeenschappelijke activiteiten.
Muziekvideo: Koor van Boys Town Jerusalem
Posted on Friday, September 22, 2017
Met deze muziekvideo van Boys Town Jerusalem wensen we u een goed Rosh Hashanah. Boys Town is een groot orthodox Joods weeshuis en onderwijsinstelling voor zowel religieus als technisch onderwijs. De jongens zingen een versie van Adon Olam, Heer van het Universum.
Shabbatlezingen 23 september: 'Vergeving na inkeer'
Posted on Friday, September 22, 2017
De Bijbelgedeelten voor deze shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Deuteronomium 32:1-52,
✡ Profetenlezingen Hosea 14:2-10, Micha 7:18-20, Joël 2:15-27,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament, Johannes 21:1-19.
Politie onthult voertuig uit 3D-printer
Posted on Friday, September 22, 2017
De nieuwe politiejeep is nog niet in gebruik genomen, maar kreeg al veel positieve reacties van veiligheidsinstanties en geheime diensten. Het stuur komt van een Citroën Berlingo, de stuurbekrachtiging van een helikopter, de motor is nagemaakt van een elektrische scooter.
Video: De Grenspolitie wenst u een Goed Nieuwjaar
Posted on Friday, September 22, 2017
De Israëlische grenspolitie, algemeen bekend als Magav, de Hebreeuwse afkorting, speelt een zeer veeleisende rol bij de bescherming van de Joodse Staat. Het is de gendarmerie- en grensveiligheidstak van de Israëlische nationale politie.
Video: Hoe wordt een shofar gemaakt, en hoe klinkt die
Posted on Thursday, September 21, 2017
De zevende maand is het begint van het burgerlijk jaar, twee dagen lang wordt Nieuwjaar, Rosh Hashanah, gevierd en veel op de shofar, de ramshoorn, geblazen. Hoe wordt die gemaakt, hoe bespeel je die, en wat betekenen de tonen?.
De milleniumgeneratie: Wat Israël onderscheidt van de rest van het Westen
Posted on Thursday, September 21, 2017
De jong volwassenen in Europa en de VS zijn over het algemeen links georiënteerd. Enerzijds is deze generatie vaak tegen de politieke boodschap van de linkse regeringspartijen, anderzijds staan ze wel open voor de socialistische boodschap van die partijen.
Israël begint het jaar 5778 met 8,743 miljoen inwoners
Posted on Thursday, September 21, 2017
Bijna 70 jaar geleden bedroeg de bevolking van Israël minder dan een miljoen mensen. Nu, net voor het begin van het nieuwe jaar, heeft het land 8,743 miljoen inwoners. Dat heeft het Israëlisch Bureau van Statistiek bekendgemaakt.
Video van de dag: Nieuwjaar met Technion-robots
Posted on Thursday, September 21, 2017
Israëls technische universiteit Technion in Haifa, opgericht in 1912 en nu een van de tien beste wetenschappelijke en technologische onderzoeksuniversiteiten, wenst iedereen een gelukkig Nieuw Jaar en laat zien waartoe een geprogrammeerde robot in staat is.
Netanyahu hield ernstige toespraak over Iran bij VN
Posted on Wednesday, September 20, 2017
Premier Benjamin Netanyahu wond er dinsdag geen doekjes om tijdens zijn toespraak voor de VN. Kern van zijn betoog was de mislukte nucleaire overeenkomst met Iran, dat internationale inspecteurs de toegang blijft weigeren en de voorwaarden van de overeenkomst schendt.
VS neemt eerste officiële legerbasis in Israël in gebruik
Posted on Wednesday, September 20, 2017
Voor het eerst hebben de Verenigde Staten een officiële permanente militaire basis in Israël geopend, een lucht­verdedigings­basis in het hart van de Negev-woestijn, in de basis Mashabim van de Israëlische luchtmacht, ten westen van Dimona en Yerucham.
Bijbellezingen voor Rosh Hashanah, Joods Nieuwjaar
Posted on Wednesday, September 20, 2017
Voor de eerste nieuwjaarsdag, 21 september:
✡ Torahlezing: Genesis 21:1-34 en Numeri 29:1-6,
✡ Profetenlezing 1 Samuel 1:1-2:10
Voor de tweede Nieuwjaarsdag, 22 september:
✡ Torahlezing: Genesis 22:1-24 en Leviticus 23:23-25,
✡ Profetenlezing: Jeremia 31:1-19.
Groeten uit Israël: Een goed en zoet 5778 gewenst!
Posted on Wednesday, September 20, 2017
Het is nu zover, de laatste dag van het jaar 5777 is begonnen. Een paar regels over het begin van het nieuwe jaar, een granaatappelboom en het eten van een granaatappel, nieuwjaarswensen van de redactie met een persoonlijk woord, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Dank aan onze politie
Posted on Wednesday, September 20, 2017
De video van vandaag is gewijd aan onze politieagenten die, zoals in het afgelopen jaar, alles in het werk zullen stellen om ervoor te zorgen dat de komende feestdagen en het begin van het nieuwe jaar rustig en veilig zullen verlopen. Shanah Tovah, Goed nieuw jaar!
Netanyahu en Trump ontmoetten elkaar in New York
Posted on Tuesday, September 19, 2017
Een dag voordat beide staatsmannen een toespraak houden voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, ontmoetten premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar voor een gesprek. Vooraf was er een gezamenlijke persconferentie.
Plaats voor nieuwe gebeds­briefjes in de Westelijke Muur
Posted on Tuesday, September 19, 2017
Tweemaal per jaar, kort voor Pesacht (Paasfeest) en het Joodse Nieuwjaar, worden uit de spleten tussen de grote stenen van de Westelijke Muur enkele duizenden briefjes met gebeden tot God verwijderd, die de bezoekers er tussen gestoken hebben.
Groeten uit Israël: Gehandicapten geven niet op
Posted on Tuesday, September 19, 2017
Drie dagen voordat de herfst begint is de zomer even op volle kracht aanwezig. Een paar regels over weer een dag met files in Jeruzalem, de onvermoeide strijd van de gehandicapten, verse broodjes onderweg naar de redactie, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Slichotgebeden bij de Klaagmuur
Posted on Tuesday, September 19, 2017
Voor de Hoge Feestdagen, Nieuwjaar en Grote Verzoendag spreekt men voor het ochtendgebed de 'slichot' uit, Joodse liturgische gedichten en gebeden van berouw en bekering. De slichot-gebeden worden in de nacht uitgesproken en zijn een gezamenlijke gebeurtenis geworden.
Vroegere bewoners van Amona wachten nog steeds
Posted on Monday, September 18, 2017
Zeven maanden geleden werd de nederzetting Amona ontruimd. De regering beloofde snel een oplossing te vinden, er moest een nieuwe nederzetting worden gebouwd. Maar de bouw van deze nederzetting, Amichai, stagneerde kort na het begin, vanwege bureaucratie en geldgebrek.
Iran herhaalt dreiging Israël binnenkort te vernietigen
Posted on Monday, September 18, 2017
Een belangrijke Iraanse generaal heeft deze week weer gedreigd Israël te vernietigen. Hij zei, dat de ondergang van de Joodse Staat zelfs sneller zou komen, indien deze niet zweeg over de nucleaire overeenkomst die Teheran heeft gesloten met Barack Obama.
Minder reservisten bij Tsahal
Posted on Monday, September 18, 2017
In 2016 heeft het Israëlische leger het aantal oproepen van reservisten met twintig procent verlaagd. Er wordt nu meer geïnvesteerd in vervolgopleidingen en training van reservisten. Ongeveer 68 procent van de dagen die reservisten moeten dienen, wordt nu gebruikt voor training.
Geweld en arrestaties bij protesten van orthodoxe Joden
Posted on Monday, September 18, 2017
Honderden orthodoxe Joden protesteerden zondag in Jeruzalem tegen de arrestatie van een van hun jongeren. Hij werd gearresteerd door de militaire politie nadat hij zich niet had gemeld bij het rekruteringscentrum van het leger, ondanks diverse oproepen.
Groeten uit Israël: Verkeersopstopping na demonstratie
Posted on Monday, September 18, 2017
Gisteren wilde ik na mijn werk snel Jeruzalem uit, maar een demonstratie van orthodoxe Joden zorgde voor een verkeerschaos en veel vertraging. Woensdagavond begint het Joodse Nieuwjaar, met familiebezoek en onvermijdelijke files. En tenslotte het weer voor vandaag.
Video van de dag: Europees basketbal in Tel Aviv
Posted on Monday, September 18, 2017
Israël was een van de vier landen die dit jaar de gastheer waren van het Europese Basketbal Kampioenschap, de zogenaamde 'Eurobasket'. De wedstrijden werden in Tel Aviv gehouden en trok enkele duizenden fans uit vijf landen naar Tel Aviv.
'VS zal geen Iraanse controle over Syrië toelaten'
Posted on Sunday, September 17, 2017
De Amerikaanse president Donald Trump heeft naar verluidt beloofd om Israël te helpen ervoor te zorgen dat Iran zijn macht en invloed niet in het Midden-Oosten versterkt, met name door het machtsvacuüm in Syrië op te vullen.
Prof. drs. Zvi Eyal: Niet horen, niet zien en niet reageren
Posted on Sunday, September 17, 2017
De Israëlisch emeritus hoogleraar prof. dr. Zwi Eyal sprak in Nederland over de Joods-christelijke fundamenten van de Westerse samenleving en de gevaren waar het vrije Westen opnieuw mee te maken krijgt. Family7 zond deel 1 zaterdag uit.
Israëlische postzegels: Feestdagen, veiligheid, kruiden
Posted on Sunday, September 17, 2017
Op 12 september zijn in Israël postzegels verschenen ter gelegenheid van de Joodse feestdagen, verkeersveiligheid en een vel met zegels over aromatische planten. (Artikel in samenwerking met de vereniging Nederland Israël Philatelie).
Israëls VN-ambassadeur leidt vergadering van VN
Posted on Sunday, September 17, 2017
De Israëlische ambassadeur van de VN, Danny Danon, is voor een jaar benoemd als een van de 21 vice-presidenten van de Algemene Vergadering van de VN. Hij zal komende dinsdag de vergadering leiden, waarin o.a. de premier Benjamin Netanyahu een toespraak zal houden.
Groeten uit Israël: Reis­waar­schuwing voor Europa...
Posted on Sunday, September 17, 2017
Het laatste weekeinde van het Joodse jaar 5777 ligt achter ons. Een paar regels over het voorbereiden van de Nieuwjaarsdagen, waarvoor we taarten bakten, negatieve reisadviezen voor Europa, een heel mooie promotievideo van EL AL, en het weer van vandaag in Israël.
Video's van de dag: Machane Yehoeda markt bij nacht
Posted on Sunday, September 17, 2017
Ongetwijfeld kent u de beroemde Machane Yehoeda markt in Jeruzalem. Op de late donderdagavond verandert het karakter van de markt. Waar even daarvoor nog vers fruit en groente werden aangeboden, zie je plotseling veel bars en restaurants en klinkt vrolijke muziek.
Israëlisch bedrijf bouwt prototype Mexicaanse muur
Posted on Friday, September 15, 2017
Elta North America, een Israëlische defensiebedrijf met een Amerikaans hoofdkantoor in Maryland, is één van de vier bedrijven die zijn uitgekozen om een ​​prototype te bouwen voor het geplande project van een grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico.
Israel Today zoek vertaler Duits/Engels – Nederlands
Posted on Friday, September 15, 2017
Voor het vertalen van nieuws uit het Duits (driekwart) en Engels (een kwart) zijn we op zoek naar een vrijwilliger met affiniteit met Israël en voldoende vrije tijd, die een of enkele dagen per week en in vakanties kan vervangen.
Kan ijs het ijs breken tussen Joden en Arabieren?
Posted on Friday, September 15, 2017
Er zijn altijd nieuwe impulsen die proberen het ijs tussen de vijandige volken te breken. Zoals een Jood en een Arabier, die een gezamenlijke ijssalon openden in een Arabisch dorp om de co-existentie tussen Joden en Arabieren te bevorderen.
Muziekvideo: Rosh Hashanah Medley
Posted on Friday, September 15, 2017
Ter gelegenheid van het komende Joods Nieuwjaar, Rosh Hashanah, dat dit jaar op 21 en 22 september valt, mag u luisteren naar een medley van traditionele liederen voor dit feest, uitgevoerd tijdens een Joodse bruiloft in de VS.
Shabbatlezingen voor 16 september: 'Kies dan het leven'
Posted on Friday, September 15, 2017
De Bijbelgedeelten voor deze shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Deuteronomium 29:9 – 31:30,
✡ Profetenlezing Jesaja 61:10 – 63:9,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament, Romeinen 2:25-29
Groeten uit Israël: Rosh Hashanah, drie vrije dagen
Posted on Friday, September 15, 2017
Vanochtend was de lucht grijs, en er viel zelfs regen uit, heerlijk na de zomerse hitte! Deze week donderdag en vrijdag is het Joods Nieuwjaar, Rosh Hashanah, gevolgd door de Shabbat. De winkels doen hun best om de gunst van de klanten te winnen. En het weer: een beetje regen.
Video van de dag: Muzikale avond in Jeruzalem
Posted on Friday, September 15, 2017
Wat gebeurt er wanneer een eenzame piano midden in Jeruzalem, een pianist en een zangeres elkaar ontmoeten? Dat ziet u in de video van vandaag. Sinds de zomer staat er een piano in de Jaffastraat, die voorbijgangers uitnodigt om even iets moois te spelen.
Netanyahu in Columbia op zijn reis door Zuid-Amerika
Posted on Thursday, September 14, 2017
Premier Netanyahu en zijn vrouw Sara zijn momenteel op reis door Zuid-Amerika. Woensdag werd hij door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos voor een kort bezoek ontvangen. Er zijn afspraken gemaakt voor samenwerking op vele terreinen.
IDF legt beslag op geld voor familie van moordenaar
Posted on Thursday, September 14, 2017
Soldaten van het Israëlische leger hebben woensdagnacht in de Arabische stad Yatta, in de buurt van Hebron, geld in beslag genomen, bestemd voor herbouw van het vernielde huis van de familie van de terrorist, die in januari 2015 Dafna Meir in haar tuin vermoordde.
Palestijnse ophitsing is misdaad tegen menselijkheid
Posted on Thursday, September 14, 2017
Wat voor zieke maatschappij leert zijn kinderen om terroristen te worden? In de afgelopen vier jaar heeft de PA niet alleen meer dan een miljard dollar uitbetaald aan terroristen, maar ze hebben de betalingen verhoogd en geweigerd met het financieren van terreur te stoppen.
Groeten uit Israël: Spoorwegen bouwen aan de toekomst
Posted on Thursday, September 14, 2017
Vanochtend toen ik wegreed zag ik weer wolken aan de hemel. Een paar regels over stations die het weekeinde gesloten zijn wegens de bouw van een station in Mazkeret Batya, de bouw van een lightrail in Tel Aviv, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Tel Aviv-Yaffo vanuit de lucht
Posted on Thursday, September 14, 2017
Ook in deze video blijven we in Tel Aviv. We hebben al meerdere video's over Tel Aviv laten zien, die met drones zijn opgenomen. Deze nieuwe video is zo mooi, dat we hem u niet willen onthouden, ook al zullen het strand, Jaffa en het Yarkonpark u bekend voorkomen.
Israël waarschuwt: Als nodig vallen we Syrië weer aan
Posted on Wednesday, September 13, 2017
Israël heeft een duidelijke boodschap aan de regering-Trump gestuurd, dat het niet zal aarzelen om het aangrenzende Syrië opnieuw aan te vallen als legers die in een bloedige burgeroorlog zijn verwikkeld, er twee rode lijnen overschrijden.
Geen voetbalwedstrijden toestaan op Shabbat?
Posted on Wednesday, September 13, 2017
Orthodoxe en nationaal-religieuze rabbijnen en politici hebben aangedrongen op het heiligen van de Shabbat, en deze niet te gebruiken voor bouw- en onderhoudswerk en voetbalwedstrijden. Topclubs spelen zelden op de Shabbat, bij lagere clubs is dit wel gebruikelijk.
Groeten uit Israël: Waarom is onze post zo traag?
Posted on Wednesday, September 13, 2017
Bij ons thuis stond gisteren de airco weer aan wegens de warmte. Vandaag een heleboel regels over de post en de nare gevolgen wanneer een brief te laat wordt bezorgd. lange wachtrijen en een app die dat moet voorkomen, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Wandelen door Tel Aviv
Posted on Wednesday, September 13, 2017
Deze nodigt u uit voor een leuke wandeling in Tel Aviv. Mark en zijn zoontje leiden ons door de Rotschild boulevard. Voorbij het Habima-theater naar een straatcafé, waar we koffie drinken. Daarna gaan we naar een kleine supermarkt en vervolgens verder door de straten van Tel Aviv.
Alerte grenspolitie verhinderde steekpartijen
Posted on Tuesday, September 12, 2017
Een Arabische inwoner van Hebron in Judea werd dinsdagochtend gearresteerd, nadat hij had geprobeerd om een mes binnen te smokkelen in het Graf van de Aartsvaders, de Machpela-grot in Hebron.
Oud-minister: Netanyahu, stap op wegens corruptie
Posted on Tuesday, September 12, 2017
De vroegere minister van Defensie Moshe Ya'alon is van mening dat de talrijke corruptieschandalen rond premier Benjamin Netanyahu hem geen andere keuze laten dan onmiddellijk af te treden. 'De premier moet nog vandaag terugtreden, meteen', zei Ya'alon in Netanya.
Hooggerechtshof: Geen openbaar vervoer op Shabbat
Posted on Tuesday, September 12, 2017
Het Hooggerechtshof heeft maandag een verzoek voor het invoeren van openbare busdiensten op Shabbat afgewezen. Zolang de aanvraag niet van een busmaatschappij komt, die op Shabbat zou willen werken, was er geen reden voor het verzoek.
Groeten uit Israël: De busbaan is alleen voor autobussen
Posted on Tuesday, September 12, 2017
Misschien is het vandaag de laatste hete dag van deze zomer. Een paar regels over de straf op te laat vertrekken naar Jeruzalem, rijstroken die gereserveerd zijn voor het openbaar vervoer, en automobilisten een forse boete opleveren, en het wee voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Jeruzalem, Tel Aviv, Akko en Haifa
Posted on Tuesday, September 12, 2017
In de video van vandaag maken we een korte reis door Israël, en bekijken een aantal mooie gedeelten van de steden Jeruzalem, Tel Aviv, Akko en Haifa. Deze keer is de camera geen drone, maar een gewone mobile telefoon, die veel 'selfies' maakt.
Premier Netanjahu bezoekt Latijns-Amerika en New York
Posted on Monday, September 11, 2017
Gisteren is Netanyahu als eerste Israëlische premier begonnen aan een bezoek aan Latijns-Amerika. Zijn reis zal in Argentinië beginnen, dan reist verder naar Colombia en Mexico, en vervolgens naar New York, waar hij president Donald Trump zal ontmoeten..
Het einde van de wereld nadert – alweer?!
Posted on Monday, September 11, 2017
Het einde van de wereld nadert weer, en de mensen vragen zich af of het deze keer waar is. De oordeelsdag is dit jaar gepland op 23 september, gebaseerd op een constellatie van sterren in het sterrenbeeld Maagd, die boven de maan zal staan en onder twaalf sterren.
Kibboetsiem in Afrika
Posted on Monday, September 11, 2017
Israël is wereldberoemd vanwege het kibboetsmodel. Het heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het bestaan van Israël, en bovendien geholpen bij de ontwikkeling van een agrarisch naar een industrieel land. Het wordt nu toegepast in enkele Afrikaanse landen.
Groeten uit Israël: Verse dadels en lege plastic flessen
Posted on Monday, September 11, 2017
De zomer is teruggekeerd, het kan vandaag weer tot 35 graden worden in Jeruzalem. Een paar regels over dadels, gekweekt bij de Dode Zee, en in het park voor ons huis, plastic flessen die in grote rekken worden ingezameld - maar soms rondzwerven - en het weer bij ons in Israël.
Video van de dag: Dadelpalmen bij de Dode Zee
Posted on Monday, September 11, 2017
In de Kibboetz Kalja, aan de noordkant van de Dode Zee, is men al begonnen met het oogsten van dadels. Daar bevindt zich de grootste dadelplantage van Israël. De video van vandaag geeft ons een prachtige opnamen van de plantages, met ontelbaar veel dadelpalmen.
Israëlische delegatie gaat helpen in Florida
Posted on Sunday, September 10, 2017
Een delegatie van diverse Israëlische reddingsorganisaties is in de nacht van zaterdag op zondag naar Florida gevlogen, om daar de Joodse gemeenschap en de daar wonende Israëli's evenals de bevolking terzijde te staan, wanneer orkaan Irma over Florida heen zal razen.
Israëlische topkok trakteert tegenstanders van Israël
Posted on Sunday, September 10, 2017
In Londen werd dit weekeinde het Tel Aviv festival 'TLV in LDN' gehouden. Bij dit feest van de Tel Avivse cultuur waren onder andere concerten van Israëlische artiesten. Zaterdag begon ook een Israëlisch voedsel en drinken festival, dat vandaag met het hele festival eindigde.
Orthodoxe Joden in Arad bosten nu met seculiere Joden
Posted on Sunday, September 10, 2017
Nadat we vorige week schreven over orthodox-Joodse inwoners van de zuidelijke stad Arad, behorende tot de sekte Goer Chassidim, die Messiaans-Joodse gelovigen lastig vielen en uitscholden, gingen zij zaterdagavond met seculiere Joden op de vuist.
Palestijnse ouders geven zoon met terreurplannen aan
Posted on Sunday, September 10, 2017
Een Palestijns echtpaar ontdekte vorige maand dat hun zoon van plan was een terroristische aanval tegen Israëlische soldaten uit te voeren, en in plaats van hem een ​​'martelaar' te laten worden (en hun huis te laten vernietigen), gaven ze hem aan.
Video: Interview met toeristengids Aaron Lipkin
Posted on Sunday, September 10, 2017
We maken in deze video kennis met Aaron Lipkin, geboren en getogen in Israël. Hij werkt sinds 1997 in het toerisme en heeft duizenden toeristen naar Israël gebracht en rondgeleid. De video is zaterdag uitgezonden door Family7.
Groeten uit Israël: Zorg om Israëli's in Florida
Posted on Sunday, September 10, 2017
Vanochtend was het warm, ondanks de grijze lucht waarachter de zon schuil ging. Een paar woorden over Israëli's in Florida en de naderende orkaan Irma, en een ander soort storm, de verwachte aanklacht tegen Sara Netanyahu wegens dure uitgaven, en het weer in Israël.
Video van de dag: Eilat, zomervakantie in de winter
Posted on Sunday, September 10, 2017
De video van vandaag brengt ons naar het zuiden, naar de stad Eilat aan de Rode Zee. Indrukwekkende opnamen uit de lucht van de luxe hotels van het populaire vakantieoord en de stranden van de Rode Zee, waar je ook in de winter een heerlijke 'zomervakantie' kunt doorbrengen.
Muziekvideo: Al vast een goed Nieuwjaar gewenst
Posted on Friday, September 08, 2017
Binnenkort, op 21 en 22 september, is het Joods Nieuwjaar en begint het jaar 5778.. Men wenst elkaar dan een 'goed en zoet nieuw jaar', en symboliseert dit door het eten van appels gedoopt in honing. Daarom een lied, waarin we ieder om ons heen een goed jaar toewensen.
Shabbatlezingen voor 9 september: 'De zegen of de vloek'
Posted on Friday, September 08, 2017
De Bijbelgedeelten voor deze shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Deuteronomium 26:1 – 28:8,
✡ Profetenlezing Jesaja 60:1–22,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament, Hebreeën 12:4-15
Groeten uit Israël: Israëli's leren bier waarderen
Posted on Friday, September 08, 2017
Wat gaat een week toch snel voorbij! Het is al weer vrijdag en lijkt of er geen vakantie is geweest. Een paar woorden over de digitale vooruitgang in bij de banken in Israël, wat niet altijd praktisch is, bier in eigen land gebrouwen, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video de dag: Een dag op de Olijfberg in Jeruzalem
Posted on Friday, September 08, 2017
De video van vandaag brengt ons naar Jeruzalem en nodigt u uit om samen een groep een bezoek te brengen aan de Olijfberg, in de voetstappen van de Bijbel. Daarbij bezoekt u een aantal kerken, waaronder de Hemelvaartkapel en de Pater Nosterkerk
Syrië stelt Israël verantwoordelijk voor aanval
Posted on Thursday, September 07, 2017
Het Syrische leger heeft vanochtend vroeg gemeld, dat Israëlische gevechtsvliegtuigen afgelopen nacht doelen van het Syrische leger hebben aangevallen. Aan Israëlische kant waren er geen berichten over een mogelijke aanval door de Israëlische luchtmacht.
Iran pocht dat het nu kernwapens kan gaan maken
Posted on Thursday, September 07, 2017
Israël waarschuwde de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, dat Iran de kernwapenovereenkomst die hij met de Islamitische Republiek was overeengekomen, niet zou eerbiedigen. Het hoofd van de Iraanse Atoom energie Organisatie bevestigde dit.
Arabisch-Hebreeuws theater kan staatssteun verliezen
Posted on Thursday, September 07, 2017
Het Arabisch-Hebreeuwse Theater in Jaffa staat voor de stopzetting van staatssteun. De reden hiervoor is een gebeurtenis die terreur zou verheerlijken, waarbij werk van een Arabische dichteres Dareen Tatour werd voorgelezen, dat tot geweld zou aansporen.
Groeten uit Israël: Waarom hebben we zo'n haast?
Posted on Thursday, September 07, 2017
Vandaag ben ik na lange tijd weer eens met de auto naar Jeruzalem gereden. Wat een gestress en gehaast, en waarvoor? Een paar regels over het licht boven Jeruzalem en straatmuziek van twee orthodoxe broers in Jeruzalem, en het weer van vandaag in Israël.
Video van de dag: De wolkenkrabbers in Tel Aviv
Posted on Thursday, September 07, 2017
Deze video met luchtopnamen van Tel Aviv is bijzonder fraai. Ik wist niet dat de stad zoveel wolkenkrabbers telt. Het is de moeite waard om de video op een groot scherm te bekijken, omdat hij met een zeer hoge resolutie is gefilmd.
Messiaanse Joden baden voor orthodoxe belagers
Posted on Wednesday, September 06, 2017
Een religieuze website meldde vorige week, dat orthodox-Joodse 'anti-missionarissen' met succes hadden gedemonstreerd tegen een 'nieuwe' Messiaans-Joodse gemeente in Arad en mensen hadden tegengehouden. Dat bleek toch even iets anders te zijn.
Netanyahu: Meer samenwerking met Arabieren dan ooit
Posted on Wednesday, September 06, 2017
Premier Benjamin Netanyahu zei woensdag tijdens een pre-Rosh Hashanah bijeenkomst in Jeruzalem dat de samenwerking tussen Israël en de Arabische wereld in werkelijkheid sterker is dan dat toen Jeruzalem vredesakkoorden met Egypte en Jordanië ondertekende.
Kloof tussen Trump en Palestijnen wordt steeds groter
Posted on Wednesday, September 06, 2017
In het eerste halfjaar van Trumps regering werden de banden met Israël flink aangehaald, maar de kloof tussen de VS en Palestijnen werd steeds groter. Trump en Netanyahu ontmoetten elkaar nu al enkele keren, maar het ene gesprek met Machmoud Abbas verliep nogal stroef.
Groeten uit Israël: De feestweek nadert
Posted on Wednesday, September 06, 2017
Het was vanochtend lekker fris in Jeruzalem, 'slechts' 18 graden. Een paar regels over het begin van de nieuwe dag op de Machane Yehoeda markt vol vrachtwagens, veel honing voor het komende Joodse Nieuwjaar, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël
Video van de dag: De haven van Jaffa
Posted on Wednesday, September 06, 2017
Vandaag brengen we u een bijzonder mooie video met beelden van de haven van Jaffa. We zien ook het centrum met de klokkentoren, die zo kenmerkend is voor Jaffa. De zee heeft in de video een mooie turquoise kleur en nodigt u uit voor een vaartocht in een van de boten.
Netanyahu: Palestijnse kinderen opgevoed om te haten
Posted on Tuesday, September 05, 2017
Premier Benjamin Netanyahu legt in een video uit, hoe Palestijnse kinderen worden opgevoed om te haten, en hij vraagt waarom de Palestijnen er voortdurend voor kiezen om massamoordenaars te eren. Kinderen moet liefde en respect worden bijgebracht, en niet haten en doden.
Video: Oud zegel vermeldt naam van Bijbelse koning
Posted on Tuesday, September 05, 2017
Tijdens opgravingen door de Israel Antiquities Authority in het City of David National Park zijn tientallen zegels opgegraven waarop de namen vermeld staan van functionarissen uit het Koninkrijk Juda tot de vernietiging door de Babyloniërs, rond 2700 jaar geleden.
Honderden demonstreren voor in Gaza gevangen Israëli
Posted on Tuesday, September 05, 2017
Zondagavond kwamen honderden demonstranten bijeen in Tel Aviv, om er aan te herinneren dat de Israëli Abera Mengistu nog door Hamas wordt vastgehouden in Gaza. Zij riepen de regering op om meer te doen voor zijn bevrijding en in ieder geval informatie over hem te krijgen.
Groeten uit Israël: Parkeren betalen met de app
Posted on Tuesday, September 05, 2017
Ik heb begrepen, dat de zomer nog niet voorbij is. Een paar woorden over de dramatische toestand van het Meer van Galilea en de Dode Zee, het einde van parkeermeters met munten en nieuwe manieren om voor parkeren te betalen, en het weer van vandaag.
Video van de dag: Jeruzalem vanuit de lucht gezien
Posted on Tuesday, September 05, 2017
Een nieuwe video met prachtige opnamen van Jeruzalem! Deze video kun je ongetwijfeld een van de mooiste video's noemen die onlangs zijn gepubliceerd. Zie de oude stad van Jeruzalem met de Tempelberg, de Jaffapoort, de Joodse wijk, Ein Karem en nog veel meer.
Muezzinwet op de Chinese manier – niemand protesteert
Posted on Monday, September 04, 2017
Herinnert u zich nog de ophef, die het gevolg was van de zogenoemde Muezzinwet, die het gebruik van luidsprekers in godhuizen zou beperken? Nu heeft de Chinese regering veel hardere maatregelen genomen tegen luidsprekers maar er klonk geen woord van kritiek.
Israëlische rabbijnen verwikkeld in kosher hanengevecht
Posted on Monday, September 04, 2017
Ongeveer drie jaar geleden besloten enkele orthodoxe ondernemers het Belgische Barkel kippenras te importeren. Ze hebben ongeveer 7.000 kippen geslacht voordat ze werden opgeroepen door een Joodse rechtbank (bet din) die zou beslissen of dit ras kosher was of niet.
Groeten uit Israël: Ik woon nu al 29 jaar in dit land
Posted on Monday, September 04, 2017
Kijk eens om u heen, naar de gebouwen, wanneer u door de stad loopt. Een paar regels over interessante oude gebouwen in Jeruzalem, gedachten over de 29 jaar dat ik nu in Israël woon, de basketbalwedstrijd Israël-Duitsland, en het weer van vandaag in Israël.
Video van de dag: Stadsdeel Bat Galim in Haifa
Posted on Monday, September 04, 2017
In deze video maken kennis kennis met het stadsdeel Bat Galim, de eerste Joodse nederzetting in het moderne Haifa. Het stadsdeel is in de jaren twintig van de vorige eeuw volgens de plannen van de Bauhaus-architect Richard Kaufman gebouwd in de vorm van een tuinstad.
Demonstraties tegen illegalen, corruptie en Netanyahu
Posted on Sunday, September 03, 2017
Honderden mensen demonstreren weer in Petach Tikva tegen de juridisch adviseur van de regering, die volgens hen niet genoeg doet tegen corruptie in de regering en de 'affaires' van premier Netanyahu. In Jeruzalem werd gedemonstreerd tegen de illegalen in zuidelijk Tel Aviv.
Video: Een Palestijn vertelt de waarheid over Israël
Posted on Sunday, September 03, 2017
In deze video legt een Palestijnse Arabier uit, waarom hij, na te zijn opgevoed met haat tegen Israël, nu van Israël en de God van Israël houdt. Hij gelooft dat Israël voor de Palestijnen zorgt en naar vrede streeft, maar de Arabische leiders wijzen dit af.
Sport: een weekeinde met succes en nederlagen
Posted on Sunday, September 03, 2017
Israëlische sporters namen afgelopen weekeinde deel aan drie internationale wedstrijden. De Israëlische voetbal- en basketbalteams stelden teleur, Lior Ashram verraste door de bronzen medaille te winnen bij het wereldkampioenschap Ritmische Gymnastiek in Italië.
Video: Barry Shaw: de Bijbel is mijn GPS in het leven
Posted on Sunday, September 03, 2017
Meer dan 30 jaar geleden maakte Barry Shaw uit Groot-Brittannië Aliyah naar Israel. Nadat hij in een kibboets heeft gewoond en in de IDF dienst heeft gedaan in Gaza en Libanon, woont hij nu in Netanya, een mooie plaats aan de Middellandse Zee.
Groeten uit Israël: Shabbat zonder nieuws, heerlijk
Posted on Sunday, September 03, 2017
Het is nog steeds zomer, merkten we dit weekeinde, toen we in te tuin wilden zitten en terugvluchttten naar de koele woonkamer. Een paar regels over het begin van de schooldag, een rustige shabbat thuis, krantenkoppen van het weekeinde, en natuurlijk het warme weer in Israël.
Video van de dag: Niet-toeristisch zuidelijk Tel Aviv
Posted on Sunday, September 03, 2017
De video van vandaag toont u een ander Tel Aviv, beelden uit het zuiden van de stad, waar vandaag 18.000 illegale immigranten uit Afrika wonen. Israël kan een dergelijk groot aantal niet-Joodse immigranten niet opnemen, maar wil mensen in nood ook niet afwijzen..
Jeruzalems Kampioenschap Backgammon
Posted on Friday, September 01, 2017
Deze week heeft Jeruzalem voor het eerst het Jeruzalem Backgammon Kampioenschap georganiseerd. De laatste ronde vond plaats voor de stadsmuren van de Oude Stad. Aan het kampioenschap namen Joden en Arabieren deel.
Video: 'Shabes koides', een chassidisch shabbatslied
Posted on Friday, September 01, 2017
Shabes koides', Heilige Shabbat, is de titel van het chassidische lied waarmee we de Shabbat inluiden.
Shabbatlezingen voor 2 september: 'Het huwelijk zij in ere'
Posted on Friday, September 01, 2017
De Bijbelgedeelten voor deze shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Deuteronomium 21:10 – 25:19,
✡ Profetenlezing Jesaja 54:1 – 10,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament, I Kor. 5:1-5 en Matteüs 5:27-30.
Groeten uit Israël: 2,1 miljoen kinderen weer naar school
Posted on Friday, September 01, 2017
Het is weer zo ver. Heel Israël heeft op deze dag gewacht: de eerste schooldag, na een maandenlange zomervakantie. Het normale leven is teruggekeerd. Onze basketballers leden een onaangename nederlaag tegen Italië, en tenslotte het weer voor vandaag.
Video van de dag: Wandelen door de Jaffastraat
Posted on Friday, September 01, 2017
Vandaag nodig ik u weer uit voor een wandeling door de binnenstad van Jeruzalem. Loopt u met me mee tijdens een wandeling door de Jaffastraat langs de trambaan, daarna gaan we naar de King George Street. Dan gaan we terug naar het voetgangersgebied in de Ben Yehudastraat.