March 2017

Israëlische ambassade in China is ongekend populair
Posted on Friday, March 31, 2017
De website van de Israëlische ambassade in China op het Chinese sociale netwerk (Wibu) is de populairste van alle buitenlandse ambassades met 1,9 miljoen volgers. De website is nauwgezet in het onderhouden van contacten met zijn volgers en voert ook bekroonde campagnes uit
Israel Today tv-magazine: Tempelberg Zeefproject
Posted on Friday, March 31, 2017
In het Duitstalige Israel Today TV magazine deze week nieuws, een rapportage over het Tempelberg Zeefproject; in de van de Tempelberg uitgegraven en gestorte grond wordt gezocht naar historische voorwerpen, een studie van Aviel Schneider, en Koerdisch voedsel
Groeten uit Israël: Problematisch akkoord over omroep
Posted on Friday, March 31, 2017
Mijn dochter doet vandaag eindexamen Psychologie, een keuzevak. Premier Netanyahu en minister Kachlon hebben een problematisch akkoord bereikt over de toekomst van de publieke omroep. En de regering heeft besloten een nieuwe nederzetting te bouwen in plaats van Amona.
Video van de Dag: Le'umi Park en Safari in Ramat Gan
Posted on Friday, March 31, 2017
De video van vandaag laat ons opnamen zien van het nationale park van Ramat Gan. Daar bevindt zich ook het zeer populaire safaripark, waar je in je eigen auto op 'safari' kunt gaan. Het safaripark van Ramat Gan wordt bewoond door 1600 verschillende dieren.
Aanslag bij de Damascuspoort blijkt wraakactie
Posted on Thursday, March 30, 2017
Een Arabische vrouw heeft woensdag bij de Damascuspoort in Jeruzalem geprobeerd een aanslag uit te voeren. Met een schaar wilde ze insteken op de daar aanwezige agenten van de Grenspolitie. Maar voordat ze iemand kon verwonden werd ze neergeschoten.
Video: 'Ambassadeurs tegen BDS' bijeenkomst bij VN
Posted on Thursday, March 30, 2017
De tweede jaarlijkse bijeenkomst van 'Ambassadors Against BDS' vond woensdag plaats bij de Verenigde Naties. De tweeduizend deelnemers luisterden o.a. naar de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley en de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon.
Het verbond tussen de kinderen van Israël en de kinderen van Jetro
Posted on Thursday, March 30, 2017
Er wonen ongeveer 150.000 Droezen in Galilea. Anderhalf procent van de Israëlische bevolking is Droes. De Droezen zijn trouwe burgers en dienen in het Israëlische leger. In het Midden-Oosten wonen ongeveer 600.000 Droezen verspreid over Israël, Syrië, Libanon en Jordanië.
Groeten uit Israël: Waar heb ik mijn Pesach-hagadah?
Posted on Thursday, March 30, 2017
Vandaag moeten we ons niet voor de mal laten houden door het weer, na de warme woestijnwind wordt het koeler. Binnenkort gaat onze dochter twee jaar in dienst, dat is even wennen. We bereiden ons voor op Pesach, duizenden briefjes worden uit de Westelijke Muur verwijderd.
Video's van de dag: De parken van Jeruzalem
Posted on Thursday, March 30, 2017
In de video van vandaag laat de stad Jeruzalem de vele groene ruimtes ​​in de stad zien. Het centrale en grote Sacher Park, het Liberty Bell Park, een groot aantal tuinen in verschillende delen van de stad, het Jeruzalem Woud en het Dal van de Gazelles'.
Slachtoffer van brandbom sprak in Europees Parlement
Posted on Wednesday, March 29, 2017
Ayla Shapira liep in december 2014 ernstige brandwonden op toen een terrorist een Molotovcocktail naar de auto van haar vader gooide. Ze sprak in het gebouw van het Europees Parlement bij de oprichting van een vriendschapskring van het Europees Parlement met Judea en Samaria.
Hezbollah bereidt een oorlog voor – en de wereld zwijgt
Posted on Wednesday, March 29, 2017
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah waarschuwde onlangs Israël, dat zijn door Iran gesteunde terreurorganisatie doelen kan aanvallen waarbij zeer veel Israëlische slachtoffers vallen, waaronder een enorme ammoniak-opslagtank in Haifa en een kernreactor in Dimona.
Groeten uit Israël: Orthodoxe demonstratie tegen dienst
Posted on Wednesday, March 29, 2017
Ik ben vandaag vroeg vertrokken, zodat ik probleemloos op tijd kwam. Een paar regels over een massale demonstratie van orthodoxe Joden, die de Staat niet erkennen, tegen de dienstplicht - hoewel ze vrijstellingen krijgen. En houdt u van knoflook?
Video van de dag: Kennismaken met David Ha'ivri (2)
Posted on Wednesday, March 29, 2017
Vandaag deel 2 van het gesprek van Israel CNN met David over zijn acht kinderen, over de terugkeer van het Joodse volk na 2000 jaar, over Judea en Samaria (de Westbank) en het Bijbelse belang daarvan, over Hasbara (voorlichting, publieke diplomatie) en het graf van Jozef.
Groeten uit Israël: De 'Dag van de Goede Daden'
Posted on Tuesday, March 28, 2017
Vanochtend ging ik tien minuten later weg, maar door een file kwam ik een half uur later aan. Het is vandaag de Dag van de Goede Daden in Israël, waaraan veel scholen, studenten en militairen meedoen. En waarom krijg ik zoveel commentaar op mijn keuze voor artikelen?
Nikki Haley , een nieuwe wind waait bij de VN
Posted on Tuesday, March 28, 2017
Onder bijval van de deelnemers aan de conferentie van AIPAC zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley, dat de VS de Verenigde Naties nu duidelijk maken waarmee ze het niet eens zijn, en dat ze elke keer, als er iets mis is, zullen reageren.
Veel bouwmateriaal naar Gaza – ondanks bedenkingen
Posted on Tuesday, March 28, 2017
Israël steunt actief de wederopbouw in de Gazastrook. Meer dan 7,5 miljoen ton aan bouwmaterialen is sinds het conflict met Hamas in de zomer van 2014 geïmporteerd in Gaza, ondanks terechte zorgen dat Hamas een deel ervan gebruikt voor de bouw van tunnels.
Groeiende kloof tussen IDF en religieuze gemeenschap
Posted on Tuesday, March 28, 2017
De algemene indruk, dat het leger steeds religieuzer wordt, is niet juist. Wat er gebeurt is het tegenovergestelde, het leger is de voorhoede geworden van de radicale liberale agenda. Dat staat in het rapport ' Coerced Pluralism', Gedwongen pluralisme, van het Liba Center.
De wet voor continuïteit voor gesneuvelde militairen
Posted on Tuesday, March 28, 2017
Een paar uur nadat stafsergeant Kevin Cohen in 2002 door een Palestijnse sluipschutter werd doodgeschoten, vroeg zijn moeder om zijn sperma te conserveren. Twaalf jaar later werd Cohen's dochter geboren uit een draagmoeder.
Video van de dag: Kennismaken met David Ha'ivri (1)
Posted on Tuesday, March 28, 2017
Israel CNN sprak uitvoerig met David over zijn acht kinderen, over de terugkeer van het Joodse volk na 2.000 jaar, over Judea en Samaria (de Westbank) en het Bijbelse belang daarvan, over Hasbara (voorlichting, publieke diplomatie) en het graf van Jozef.
Mike Pence: Trump overweegt serieus verplaatsing ambassade naar Jeruzalem
Posted on Monday, March 27, 2017
De Amerikaanse vice-president heeft in een toespraak tijdens de jaarlijkse conferentie van AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) benadrukt, dat president Trump de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem ernstig overweegt.
Reiswaarschuwingen voor Turkije en Sinaï-schiereiland
Posted on Monday, March 27, 2017
Met het oog op de komende Pesachvakantie heeft het Israëlische Centrum voor Terrorismebestrijding gewaarschuwd voor reizen naar Turkije en het Egyptische Sinaï-schiereiland. Er zijn volgens de media serieuze aanwijzingen zijn voor geplande terreuraanslagen.
Valse Arabische grondclaim vertraagde bouw in Efrat
Posted on Monday, March 27, 2017
Een heel jaar is een nieuwbouwproject in Efrat bevroren nadat een Arabier beweerde dat de huizen op zijn grond zouden worden gebouwd. Na een grondig onderzoek van de vastgoedregistratie werd zijn beroep verworpen, en kreeg hij van de rechtbank een uitzettingsbevel.
De Reguleringswet is geen landroof
Posted on Monday, March 27, 2017
De afgelopen tijd stonden de internationale media vol met artikelen over de Israëlische reguleringswet (de Hasdara Bill). Het heeft me oprecht verbaasd. Ik las krantenkoppen als ‘Israël legaliseert wilde nederzettingen’, ‘De Israëlische regering legaliseert het stelen van land’, enz.
Groeten uit Israël: Wie weet uitweg uit de omroepcrisis?
Posted on Monday, March 27, 2017
Ik heb vandaag mijn trui meegenomen, door de zomertijd is het vroeg in de ochtend toch fris. De toekomst van de publieke omroep is onderwerp van veel discussies in de pers en de regering, en van protesten van medewerkers voor wie ontslag dreigt. Dreigt er een kabinetscrisis?
Video van de Dag: Moeders van verzoening
Posted on Monday, March 27, 2017
De Beierse Omroep heeft een reportage gemaakt over Arabische en Israëlische moeders die regelmatig bij elkaar komen om aan te tonen dat er nog hoop op een vreedzame co-existentie bestaat. Veel van de moeders hebben een kind verloren, maar ze zijn toch bereid tot verzoening.
Video: De waarheid over Jeruzalem
Posted on Sunday, March 26, 2017
De voormalige Israëlische vice-minister van Buitenlandse Zaken en oprichter van The Truth About Israel Danny Ayalon geeft in deze video op basis van feiten uitleg over de band van het Joodse volk met Jeruzalem.
'Boeren, blijf weg van het grenshek met de Gazastrook'
Posted on Sunday, March 26, 2017
Nadat dit weekeinde de Hamas-terrorist Mazan Fukha van korte afstand werd neergeschoten, is men aan de Israëlische zijde zeer voorzichtig geworden, uit vrees voor een reactie van Hamas, dat Israël verantwoordelijk stelt voor het neerschieten.
Groeten uit Israël: Hoe verder met de publieke omroep?
Posted on Sunday, March 26, 2017
Het is lente, de zon schijnt uit een stralend blauw hemel. Een paar regels over een doodgeschoten terrorist in Gaza, en hoe Hamas hierop zal reageren, wanneer valt de beslissing over de publieke omroep, een verloren voetbalwedstrijd, en natuurlijk het weer.
Video van de dag: De amandelbomen bloeien
Posted on Sunday, March 26, 2017
De lente is eindelijk gekomen. Een van de opvallendste bewijzen hiervan zijn de bloeiende amandelbomen, de eerste bomen die in bloei raken. De omgeving van Modiïn is op het moment erg groen, er zijn veel mooie plekken om te wandelen, zo laat de video ons zien.
Israëlische leiders bezochten China en Vietnam
Posted on Friday, March 24, 2017
Premier Benjamin Netanyahu en president Re'oeven Rivlin hebben landen in het Verre Oosten bezocht. Benjamin Netanjahu liep samen met zijn vrouw Sarah over de Grote Muur, Re'oeven Rivlin en zijn vrouw Nechama voeren in een boot op de Ha Long Bay in Vietnam.
Israël heeft banden met India aangehaald
Posted on Friday, March 24, 2017
President Reuven Rivlin heeft een bezoek gebracht aan India. Het lukte Rivlin goede contacten aan te knopen met de Indiase minister-president Narendra Modi en president Pranab Mukherjee. Modi wil in 2017 Israël bezoeken.
Groeten uit Israël: Geliefd sportcommentator overleden
Posted on Friday, March 24, 2017
De overgang naar de zomertijd is goed verlopen, mijn zoon was op tijd op school. Een paar regels over sportcommentator Meir Einstein, die gisteren is overleden, over een 19-jarige jongen uit Ashkelon, die wereldwijd paniek veroorzaakte, en natuurlijk het weer.
Video van de Dag: Het Spoorwegmuseum in Haifa
Posted on Friday, March 24, 2017
Wist u dat er een spoorwegmuseum bestaat in Israël? U kunt het vinden op het oude treinstation Haifa Oost. Het station is nu niet meer in bedrijf voor het reguliere treinverkeer en toont de ontwikkeling van de Israëlische spoorwegen.
'Meer Palestijnse diplomatieke missies dan Israëlische'
Posted on Thursday, March 23, 2017
Na de inkrimping van de Israëlische buitenlandse dienst en het sluiten van ambassades heeft de Palestijnse Autoriteit voor het eerst in de geschiedenis wereldwijd meer diplomatieke missies dan Israël. Een ongewenste situatie, meent Hanan Goder.
Tijd voor VS om uit Mensenrechtenraad te stappen?
Posted on Thursday, March 23, 2017
Israël probeert de regering-Trump ertoe over te halen om uit Mensenrechtenraad van de VN te stappen, en vicepremier Michael Oren (Koelanoe) is een campagne begonnen om de VS te bewegen om de Raad te verlaten, die hij een ‘antisemitische organisatie’ noemt.
Ouders slachtoffer aanwezig bij verzegelen huis dader
Posted on Thursday, March 23, 2017
Het huis van de terrorist, die op 8 januari van dit jaar in het Jeruzalemse stadsdeel Armon Hanatziv met een vrachtwagen vier Israëlische soldaten had gedood, is woensdag verzegeld. De ouders van een van de slachtoffers mochten bij de actie aanwezig zijn.
Arabisch ex-knessetlid schuldig bevonden aan fraude
Posted on Thursday, March 23, 2017
Het voormalige Arabische Knessetlid Basel Ghattas is door de rechtbank in Be'er Sheva veroordeeld wegens fraude en misbruik van vertrouwen. Hij wordt onder andere beschuldigd van het smokkelen van mobiele telefoons naar Arabische veiligheidsgevangenen.
Groeten uit Israël: Aanslag in Londen? Gebeurt hier ook
Posted on Thursday, March 23, 2017
Ik ben vanochtend een beetje natgeregend, het buitje viel 'hier' en niet 'daar'. Een paar regels over de terreuraanslag in Londen, die veel lijkt op wat hier af en toe gebeurt (zal men ons nu beter begrijpen?), de invoering van de zomertijd en het weer in Israël.
Video van de Dag: Kapel Heilig Grafkerk gerestaureerd
Posted on Thursday, March 23, 2017
Het restauratiewerk aan de kapel boven het graf van Jezus in de Jeruzalemse Heilig Graf is voltooid, de kapel is woensdag heropend. Tien maanden waren specialisten van de Nationale Technische Universiteit van Athene bezig met de restauratie van de kapel.
Vader van terrorist spreekt bij mensenrechtenorganisatie
Posted on Wednesday, March 22, 2017
Mohammed Aliyan, vader van de terrorist Baha Aliyan, die drie Israëli's heeft vermoord, had tijdens een vergadering van de mensenrechtenorganisatie van de de Verenigde Naties het lef zich te beklagen over het leed dat Israël hem en anderen heeft aangedaan..
Wegomleidingen tegen terreur?
Posted on Wednesday, March 22, 2017
De wegen in Judea en Samaria zijn vaak levensgevaarlijk. Niet om verkeerstechnische redenen, maar vanwege het terrorisme. Herhaaldelijk worden auto’s met een Israëlische nummerplaat met stenen bekogeld. Maar zijn wegomleggingen echt de oplossing?
Groeten uit Israël: Havenarbeiders staken
Posted on Wednesday, March 22, 2017
We wachten nog op de lente, al is die officieel begonnen. Havenarbeiders staken tegen de uitbreiding van het aantal havens, medewerkers van de Israëlische omroep demonstreerden tegen ontslag, de winkels verkopen al Pesach producten, een basketbalwedstrijd en het weer.
Video van de Dag: Bezoek de kruisvaardersstad Akko
Posted on Wednesday, March 22, 2017
Het Israëlische Ministerie van Toerisme heeft een nieuwe video over de historische kruisvaardersstad Akko (of Acre) gepubliceerd, en uitnodigt ons daarin uit voor een bezoek. Akko heeft veel te bieden op het gebied van geschiedenis, archeologie en culinaire producten.
Groeten uit Israël: Waarom geen dienst voor orthodoxen?
Posted on Tuesday, March 21, 2017
Gisteren kon ik mijn auto nog net uit de parkeergarage rijden, terwijl orthodoxe Joden demonstreerden tegen de dienstplicht en daarvoor straten blokkeerden Waarom zouden zij hun land niet verdedigen? Een busstaking gaat voorlopig niet door, en het wordt iets warmer.
Iran en Hezbollah willen de Golanhoogten ‘bevrijden’
Posted on Tuesday, March 21, 2017
Velen zijn van mening dat een uitbreiding van de burgeroorlog in Syrië naar het noorden van Israël onvermijdelijk is. En Iran doet alles wat het kan om te bewijzen dat ze gelijk hebben, en heeft hiertoe de middelen verzameld voor een nieuwe Hezbollah-brigade.
TBEX 2017 - 400 bloggers uit 20 landen in Jeruzalem
Posted on Tuesday, March 21, 2017
In het Congrescentrum in Jeruzalem vindt momenteel de internationale TBEX-beurs plaats met rondleidingen, lezingen en workshops, het grote evenement op het gebied van toerisme voor journalisten, bloggers en andere vertegenwoordigers van de nieuwe media.
Video van de Dag: Badplaats Eilat aan de Rode Zee
Posted on Tuesday, March 21, 2017
In de zuidelijke stad Eilat is het al lang weer zomer. De temperaturen liggen al rond de 25 graden. De video van vandaag toont ons nieuwe opnamen vanuit de lucht van de stad met zijn vele hotels, de zee met zijn koraalriffen en de rood gekleurde bergen.
Vrijhandelszone tussen Israël en Jordanië
Posted on Monday, March 20, 2017
In de regio Emek Ha-Ma’ayanot in het noorden van Israël, in de buurt van de grens met Jordanië, ontstaat een vrijhandelszone, waarin Jordaniërs en Israëliërs handel met elkaar kunnen drijven zonder daarvoor een paspoort en een visum nodig te hebben.
Verliest Netanyahu de steun van zijn basis?
Posted on Monday, March 20, 2017
Vier affaires zouden voor Netanyahu’s politieke toekomst zeer schadelijk kunnen blijken: het politieonderzoek naar illegale cadeaus, gebrek aan steun voor sergeant Elor Araria, de ontruiming van de nederzetting Amona, en de vervanging van de omroeporganisatie.
Groeten uit Israël: Weer een bouwkraan omgevallen
Posted on Monday, March 20, 2017
Vandaag begint officieel de lente, maar de winter wil nog geen afscheid nemen. Deze week begint de zomertijd. Er is weer een bouwkraan omgevallen, het toezicht op te bouw schiet tekort. Zal de omroepcrisis nieuwe verkiezingen veroorzaken?
Video van de dag: Israël in de jaren '60
Posted on Monday, March 20, 2017
De video van vandaag is een film van het Israëlische ministerie van Toerisme uit de jaren '60, in het Duits gesproken. De film heet 'Israëlisch avontuur door de tijd', toonde ons verschillende plaatsen in het land, zoals Jaffa, Tel Aviv, Jeruzalem en nog veel meer.
Ambassadeurs bleven weg bij rondleiding in Jeruzalem
Posted on Sunday, March 19, 2017
Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog en de hereniging van Jeruzalem, heeft de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely 80 ambassadeurs uitgenodigd voor een rondleiding over Ammunition Hill. Er kwamen er slechts 15.
Apartheid in Israël? Geen sprake van!
Posted on Sunday, March 19, 2017
Terwijl overal in de Arabische wereld genocide plaatsvindt tegen christenen, Yezidi's en zelfs tegen 'dissidente' moslims, blijft de internationale vinger naar Israël wijzen, zoals in het recente VN-rapport dat aandringt op maatregelen tegen de Israëlische 'apartheid'.
Groeten uit Israël: De oude of de nieuwe omroep?
Posted on Sunday, March 19, 2017
Hoewel de lente nog niet is begonnen was het warm genoeg om in de tuin te zitten. Een paar regels over ijverige ouders in de school van hun kinderen, samenwerking van ouderwijs en leger, een moeilijke beslissing over de publieke omroep, basketbal en het weer.
Video van de dag: Gods hand in de Zesdaagse Oorlog
Posted on Sunday, March 19, 2017
Op 14 juni 1967 stond de jonge Staat Israël op de drempel van vernietiging. De omringende Arabische Staten hadden gezworen de blauwe Middellandse Zee rood te kleuren met het bloed van de Joden. De Arabische Staten waren militair de meerdere - en toch ...
‘Jeruzalem, een gezonde stad’
Posted on Friday, March 17, 2017
In Jeruzalem worden de mensen gemiddeld ouder dan in de rest Israël. Toch is ook hier niet alles even gezond en perfect. Zo blijkt uit een recent onderzoek. Vooral de sportbeoefening wordt in de heilige stad veel minder serieus genomen dan in andere steden.
Israel Heute TV magazine: Superfood Spirulina kweken
Posted on Friday, March 17, 2017
Na het nieuws een gesprek met Socrate Soussan, die een kwekerij van de blauwalg Spirulina is begonnen, Jonay Skiba verrtelt over haar Ethiopische herkomst, Ludwig Schneider geeft uitleg bij het Torahgedeelte Wayechi, en indrukken van het Poerimfeest.
Groeten uit Israël: Orthodox protest bedreigt marathon
Posted on Friday, March 17, 2017
Het is weer vrijdag, en omdat de redactie dan gesloten is ben ik thuis in Modi'in. Vandaag wordt in Jeruzalem de Marathon gelopen. Orthodoxe Joden dreigden deze te verstoren uit protest tegen de arrestatie van een jongeman die zich niet voor zijn dienstplicht meldde.
Video van de Dag: de Dag van de Wetenschap
Posted on Friday, March 17, 2017
Ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap, die dinsdag werd gevierd in Israël, heeft het Israëlische ministerie van Wetenschap een video uitgebracht met de medewerking van Israëlische Nobelprijswinnaars en jonge wetenschappers.
Auto-aanval bij bushalte; raketbeschieting beantwoord
Posted on Thursday, March 16, 2017
♦ Aanval met auto op bushalte bij Gush Etzion,
♦ Betonnen palen blijken effectieve bescherming,
♦ Raket uit Gaza explodeert op open terrein,
♦ Israëlische luchtmacht reageert met beschietingen.
Opwinding over gebedsmantel met 'christelijke' tekst
Posted on Thursday, March 16, 2017
Het was een erg pijnlijk moment in de Merom Israel synagoge, toen een dertienjarige jongen, die op het punt stond voor het eerst voor te lezen uit de Torah ter gelegenheid van zijn bar mitzwah een gebedsmantel (talliet) met 'christelijke' tekst bleek te dragen.
Groeten uit Israël: Drie demonstraties op één dag
Posted on Thursday, March 16, 2017
Toen ik gisteren het redactiekantoor verlief, verbaasde ik me over de kou. Een paar regels over demonstraties van orthodoxe Joden, van wanhopige omroepmedewerkers en van dakloze voormalige bewoners van Amona. En het honkbalsprookje is voorbij, jammer.
Video van de Dag: Park Mini Israël in Latrun
Posted on Thursday, March 16, 2017
Wilt u graag eens alle bezienswaardigheden van Israël in één dag bewonderen, dan raden we u een bezoek aan Mini Israël aan. In dit sinds 2003 bestaande park in Latrun staan miniatuur-modellen van veel belangrijke gebouwen en plaatsen in het land.
Brits hulpgeld naar scholen, vernoemd naar terroristen
Posted on Wednesday, March 15, 2017
Afgelopen jaar heeft de Britse regering een bedrag van 25 miljoen pond aan financiële steun betaald aan de Palestijnse Autoriteit. Nog eens 272 miljoen pond werd door de Europese Unie betaald – waardoor zij volgens PMW mede schuldig zijn aan terreur.
Doorbraak in de derde stadsmuur van Jeruzalem
Posted on Wednesday, March 15, 2017
De beroemde kunstacademie ‘Bezalel’ wil een nieuwe campus bouwen. De campus moet verrijzen in de buurt van de Russische wijk en het gemeentehuis van Jeruzalem. Archeologen van de IAA stuitten in de bouwgrond op fascinerend historisch bewijsmateriaal.
Paleis Sanherib ontdekt na verwoestingen door ISIS
Posted on Wednesday, March 15, 2017
In de tijd dat ISIS over Mosul heerste, vernietigde het alle historische plaatsen van andere religies dan de islam, o.a. het Graf van de profeet Jona. Nu hebben archeologen onder de ruïnes van het graf het verloren gewaande paleis van koning Sanherib gevonden.
Groeten uit Israël: Stakingen tegen geweldpleging
Posted on Wednesday, March 15, 2017
Mijn zoon kan vandaag twee uur langer in bed blijven liggen. De staking van twee uur gaat door. Reden voor de staking in het onderwijs en de gezondheidszorg is het geweld tegen personeel. Gisteren doodde een psychiatrische patiënt een verpleegster.
Video van de Dag: Foto's van een reis naar Israël
Posted on Wednesday, March 15, 2017
De video van vandaag toont ons mooie tijdopnamen van een reis naar Israël. De fotograaf toont ons een aantal van de mooiste plekjes van Israël zoals Jeruzalem, de Dode Zee, het Meer van Galilea, het Banyas National Park, Akko en Rosh Hanikra.
Intel koopt startup Mobileye voor $ 15,3 miljard
Posted on Tuesday, March 14, 2017
De grootste overname in de geschiedenis van Israël werd maandag bekend gemaakt: het Intel concern, 's werelds grootste producent van microchips voor computers, neemt het Jeruzalemse high-tech bedrijf Mobileye over voor 15,3 miljard dollar.
Palestijnen: We kregen grote toezeggingen van Trump
Posted on Tuesday, March 14, 2017
Palestijnse functionarissen zeggen, dat Machmoud Abbas belangrijke toezeggingen heeft kunnen afdwingen van de Amerikaanse president Donald Trump, toen hij dit weekeinde een telefoongesprek had met de Palestijnse leider.
WK honkbal: Nederland verslaat Israël met 12-2
Posted on Tuesday, March 14, 2017
Er is maandag een eind gekomen aan de fantastische reeks overwinningen van het Israëlische honkbalteam bij de wereldkampioenschappen. In de tweede wedstrijd tegen het Nederlandse team verloor Israël met 2-12.
Groeten uit Israël: 15 miljard dollar voor Mobileye
Posted on Tuesday, March 14, 2017
Poerim is voorbij, en dus is de regen ook weer even gestopt. Een paar regels over het bedrijf Mobileye in Jeruzalem, dat voor een recordbedrag wordt overgenomen door chipsmaker Intel. Mobileye maakt een sensorsysteem dat autorijden veiliger maakt.
Video van de Dag: De diamantbeurs van Ramat Gan
Posted on Tuesday, March 14, 2017
Israël is een van de toonaangevende landen in de diamantindustrie. In de video van vandaag laat het Duitse tv-programma 'Galileo' ons kennismaken met de Diamantbeurs van Ramat Gan, een sterk groeiende stad nabij Tel Aviv. Het is de tweede grootste in de wereld.
Twee agenten neergestoken in Jeruzalem tijdens Poerim
Posted on Monday, March 13, 2017
Een Arabische militant heeft maandagochtend vroeg in Jeruzalem twee agenten van de Grenspolitie neergestoken en middelzwaar verwond. De aanval vond plaats in de Leeuwenpoort, aan de oostelijke kant van de Oude Stad, tegenover de Olijfberg.
‘We zijn niet van plan de Joden in zee te drijven’
Posted on Monday, March 13, 2017
De gerespecteerde sjeik Abu Khalil al Tamimi heeft weinig vertrouwen in een tweestatenoplossing en zou het liefst in een Israëlische democratie wonen waarin de Palestijnen gelijke rechten hebben, zei hij in een interview met Israel Today-hoofdredacteur Aviel Schneider.
Israël tot Donald Trump: we hebben geen vredespartner
Posted on Monday, March 13, 2017
Kort nadat de Amerikaanse president Trump een telefoongesprek voerde met de Palestijnse leider Machmoud Abbas, en hem aanspoorde om eindelijk vrede te sluiten met Israël, noemt een Israëlische minister Abbas geen echte partner om vrede mee te sluiten.
Groeten uit Israël: Zou Abbas wel naar Trump luisteren?
Posted on Monday, March 13, 2017
Een week voor de lente begint is het weer even winter en regent het pijpenstelen - heerlijk voor het land. Een paar regels over Poerim en regen in Jeruzalem, een steekpartij in Jeruzalem, Trump, Abbas en het vredesproces, het aprilnummer van het Israel Today Magazine, en het weer.
Video van de Dag: Berlijnse Marathonlopers in Tel Aviv
Posted on Monday, March 13, 2017
In februari is in Tel Aviv de marathon gelopen. Daaraan nam ook een groep hardlopers uit Berlijn deel. In de video van vandaag tonen zij hun indrukken van hun verblijf in Israël, de voorbereiding voor de marathon en de wedstrijd zelf, en ook een bezoek aan Jeruzalem.
Poerimparades in Cholon trokken 200.000 bezoekers
Posted on Sunday, March 12, 2017
In Cholon is zondag de traditionele Poerimparade gehouden. Ongeveer 200.000 mensen keken naar de kleurrijke parades. Ook in veel andere steden werden vrijdag en zondag parades gehouden, maar de optocht in Cholon is de grootste en meest bezochte.
Honkbal sensatie: Israël versloeg Cuba in kwartfinale
Posted on Sunday, March 12, 2017
Het Israëlische honkbalteam zet zijn successen bij het wereldkampioenschap honkbal voort. In de eerste wedstrijd van de kwartfinales, die in Tokio worden gehouden, won Israël de wedstrijd tegen de favoriet Cuba sensationeel met 4-1.
Palestijnen noemen jeugdkamp naar een moordenaar
Posted on Sunday, March 12, 2017
Veronderstel, dat je betrokken bent bij een bloedvete met een familie in de buurt. Een lid van die familie heeft uw kind vermoord. Ze willen besprekingen beginnen over het beëindigen van de ruzie – maar eren tegelijk het familielid dat uw kind heeft vermoord. Gelooft u dan dat ze echt vrede willen?
Trump roept Abbas op: Het is tijd om vrede te sluiten
Posted on Sunday, March 12, 2017
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een telefoongesprek gevoerd met de Palestijnse leider Machmoud Abbas en hem gezegd dat het nu tijd is om het met Israël eens te worden over vrede. Hij wil geen vredesregeling opleggen.
Groeten uit Israël: Twee dagen lang Poerimfeest
Posted on Sunday, March 12, 2017
De nieuwe week begint zoals de oude is geëindigd, vrolijk en feestelijk, en zelfs zonder regen. Prachtig weer voor het Poerimfeest, dat vandaag in het hele land wordt gevierd, en in Jeruzalem ook nog morgen. En vanavond verwachten we regen en storm.
Video van de Dag: Poerimsfeer in Tel Aviv
Posted on Sunday, March 12, 2017
Afgelopen vrijdag was ik in Tel Aviv. In de video van vandaag kunt u met mij meelopen op mijn wandeling door de drukke Allenbystraat, op weg naar de beroemde Carmelmarkt. Het was de vrijdag voor Poerim, zodat u veel verklede mensen te zien krijg.
Israël en Duitsland werken samen aan nanotechnologie
Posted on Friday, March 10, 2017
Israël en Duitsland willen de komende drie jaar hun samenwerking op het gebied van de nanotechnologie uitbreiden. Daar is een budget van dertig miljoen euro voor uitgetrokken. Onder-nemingen en instituten kunnen hun verzoek om subsidies indienen.
Manfred Hungerland liep de National Trail door Israël
Posted on Friday, March 10, 2017
'Een paar jaar geleden ontdekte ik in het Israel Heute Magazin (de Duitse uitgave van Israel Today) een advertentie voor het Jonathan woestijnkamp. Ik heb me aangemeld en korte tijd later was ik daar - in de woestijn', schrijft Manfred Hungerland over zijn ervaringen in de woestijn.
Groeten uit Israël: Hamansoren en Poerim-parades
Posted on Friday, March 10, 2017
Het is Poerim, en alsof het zo hoort, is de zon verdwenen en dreigt er regen. Vandaag draait alles om Poerim, de scholen houden feestjes, kinderen verkleden zich, bij mij thuis lopen twee engelen rond, en in de steden worden de traditionele Poerim parades gehouden.
Video van de Dag: Poerim-optochten in Tel Aviv, 1932-1934
Posted on Friday, March 10, 2017
De video van vandaag is een historische opname van de Poerim parade in Tel Aviv in 1932, waarin ook tal van maatschappelijke organisaties zich presenteerden. De toenmalige burgemeester, Meir Dizengoff, leidde op een paard de feestelijke optocht door de straten.
Knesset keurt 'Muezzinwet' in eerste lezing goed
Posted on Thursday, March 09, 2017
Het wetsvoorstel, dat het gebruik van luidsprekers in gebedshuizen moet verbieden – bekend als de muezzin-wet – is woensdag in een eerste lezing goedgekeurd door het Israëlische parlement. Twee Arabische Knessetleden verscheurden daarop het wetsvoorstel.
Honkbal: Israël versloeg Nederland verrassend met 4-2
Posted on Thursday, March 09, 2017
Het Israëlische honkbalteam heeft bij de wereldkampioenschappen in Zuid-Korea weer een overwinning behaald. Woensdag werd het Nederlandse team verslagen met 4-2, de derde overwinning op rij, waardoor de volgende ronde, de kwartfinale, is bereikt als groepswinnaar.
Groeten uit Israël: Poerim-optochten in veel steden
Posted on Thursday, March 09, 2017
We krijgen vandaag een warme dag, op enkele plaatsen halen we zelfs de 30 graden. Een paar regels over de sfeer van het Poerimfeest, dat hier als een soort carnaval wordt gevierd, met optochten. En het hartinfarct van Tel Aviv is voorbij, de treinen rijden weer.
Video van de dag: Een lange wandeling door Haifa
Posted on Thursday, March 09, 2017
In de video van vandaag gaan we na lange tijd weer naar het noorden. U mag 26 minuten lang meelopen door de straten van Haifa, over het strand, langs de haven en door de verschillende delen van de stad.
Israël verrast bij Wereldkampioenschap Honkbal
Posted on Wednesday, March 08, 2017
Momenteel wordt de zogenaamde '2017 World Baseball Classic' gespeeld, het wereldkampioenschap honkbal. Het toernooi wordt in vier landen gespeeld, Japan, Zuid-Korea, Mexico en de Verenigde Staten. Voor Israël is het de eerste deelname aan dit toernooi.
Vrouwendag: De taal van de Hebreeuwse vrouw
Posted on Wednesday, March 08, 2017
De komende Internationale Vrouwendag domineert het nieuws, dat ons dagenlang zal overspoelen met de feministische agenda. Feminisme is zeker geen ondeugend woord. Vrouwen moeten precies dezelfde rechten hebben als mannen.
Groeten uit Israël: Gaan de leraren alweer staken?
Posted on Wednesday, March 08, 2017
Vanaf morgen ga ik vijf minuten eerder van huis, er stond vanochtend zomaar een file voor de nieuw tunnel. Tel Aviv geniet deze dagen van een verkeerschaos door het stilleggen van een treinverbinding, en er dreigt weer een lerarenstaking. En natuurlijk het weer.
Video van de dag: Bouwen in Judea en Samaria
Posted on Wednesday, March 08, 2017
Men zegt, dat bouwen in Judea en Samaria een Wild West show is. Dat is geen politieke kwestie, het is een juridisch probleem. Wordt er inderdaad illegaal gebouwd? In deze video wordt gekeken naar het eigendom van de grond en de benodigde toestemming om te bouwen.
'Eyeless in Gaza' toont verwrongen nieuws over Gaza
Posted on Tuesday, March 07, 2017
Tijdens de Gaza-oorlog in 2014 vielen gewapende Hamas-agenten het kantoor van Associated Press binnen, boos over een foto, en bedreigden het personeel, dat dit incident nooit meldde. Dit incident toont aan dat Hamas kan controleren waarover journalisten wel en niet berichten.
Groeten uit Israël: Vliegveld van Tel Aviv sluiten?
Posted on Tuesday, March 07, 2017
Het was vanochtend koud - maar dat is relatief, hier noemt men 10 graden al koud. Een paar regels over de regionale luchthaven Sde Dov van Tel Aviv, die vanochtend vroeg wegens dichte mist gesloten was, en binnenkort plaats moet maken voor een nieuwe woonwijk.
Video van de Dag: Vliegen van Amman naar Tel Aviv
Posted on Tuesday, March 07, 2017
De vlucht van de Jordaanse hoofdstad Amman naar Tel Aviv duurt maar 28 minuten. Het vliegtuig is nauwelijks opgestegen of het gaat al weer dalen voor de landing op de binnenlandse luchthaven van Tel Aviv. Bij goed zicht kun je prachtige landschappen bewonderen
Banksy: Veilig onder Israëlische bescherming
Posted on Monday, March 06, 2017
De beroemde Britse straatkunstenaar Banksy heeft zijn nieuwe Walled Off Hotel geopend , dat is gebouwd tegenover de veiligheidsmuur, die Israël tussen Bethlehem en Jeruzalem heeft opgetrokken om de Palestijnse zelfmoordenaaars te stoppen.
EU investeert in BDS-groeperingen
Posted on Monday, March 06, 2017
Veel organisaties die financiële steun ontvangen van de Europese Unie, omdat zij zich zouden inzetten voor vrede, mensenrechten en samenwerking, zetten hun financiële middelen in om de boycotcampagne tegen Israël te financieren en om rechtszaken aan te spannen tegen de Joodse Staat.
Groeten uit Israël: Hoe zal ik me verkleden met Poerim?
Posted on Monday, March 06, 2017
Vandaag heb ik voor het eerst mijn trui thuis gelaten, het wordt hier in de loop van de dag lekker warm. Een paar regels over de voorbereidingen voor het Poerimfeest, niet nieuws uit de dagbladen over een verhoor van premier Netanyahu, en natuurlijk het weer.
Video van de Dag: Joods-Arabische samenwerking
Posted on Monday, March 06, 2017
De video van vandaag laat ons kennismaken met dr. Wisham al-Jamal uit Hebron. Hij werkt in het Hadassah Ziekenhuis in Ein Karem, waar de Arabieren en Joden elke dag bezig zijn met de genezing van mensen. Dr. al-Jamal is een gerespecteerde arts en gynaecoloog.
Team VS Congres bespreekt verhuizing ambassade
Posted on Sunday, March 05, 2017
President Trump is de eerste president, die zijn campagnebelofte om de Amerikaanse ambassade weer naar de Israëlische hoofdstad te verhuizen serieus neemt, sinds het Amerikaanse congres in 1995 de Jerusalem Embassy Act aannam.
Video: waarom de Boycot Israël beweging zo gevaarlijk is
Posted on Sunday, March 05, 2017
De boycot, desinvestering en sancties (BDS) campagne tegen Israël is op een gevaarlijke manier verkeerd, want onder de oppervlakte is het een poging om Israël te delegitimeren als een aanloop naar het elimineren. Laat het me uitleggen, zegt rabbi Sachs.
Ambassadeur Shama ontmoet Iraakse musicus Shama
Posted on Sunday, March 05, 2017
Er heeft eindelijk een geluid van vrede geklonken bij de UNESCO, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die in Israël meestal alleen wordt genoemd wegens de eigenaardige resoluties tegen Israël ten aanzien van de Tempelberg en de Westelijke Muur.
Jeruzalemse basketbalclub in halve finale Eurocup
Posted on Sunday, March 05, 2017
De basketballers van de Israëlische topclub Hapo'el Jerusalem hebben vrijdag met 85-79 de tweede wedstrijd voor de kwartfinales gewonnen van hun gastheer Gran Canaria, en zich daarmee voortijdig gekwalificeerd voor de halve finales.
Groeten uit Israël: De bruidegom mag voorlezen
Posted on Sunday, March 05, 2017
Op shabbat bezocht ik de synagoge, een familielid was getrouwd en werd opgeroepen om uit de Torah te lezen. In Jeruzalem relden orthodoxe Joden omdat enkele winkels op shabbat open waren. De treinverbinding in Tel Aviv is gestremd, en het wordt warm weer.
Video van de dag: Op de moutainbike door de woestijn
Posted on Sunday, March 05, 2017
In de woestijn in het zuiden van Israël is de Samarathon gehouden, een heel bijzondere wedstrijd, een race op mountainbikes door de woestijn. De 80 km lange route voert door de Negev, het Aravadal tot in de bergen van Eilat. De Duitse omroep ARD maakte een verslag.
Broeder Jezus in Jeruzalem
Posted on Friday, March 03, 2017
Begin januari bezocht ik de nieuwe tentoonstelling in het Israël Museum in Jeruzalem. Op dit moment worden daar werken van Joodse kunstenaars tentoongesteld, die de afgelopen honderd jaar gemaakt zijn met als thema ‘Dat is de man: Jezus in Israëlische kunstwerken’.
Nieuws en reportages in het Israel Heute TV magazine
Posted on Friday, March 03, 2017
In het Duitstalige Israël Heute TV magazine een samenvatting van het nieuws, de biologische boerderij Tur Sinai in Jeruzalem, Aviel Schneider over de nieuwe Reguleringswet, Nimrod Kauffmann leert mensen de juiste ademhaling, en de Ami-Chaim banketbakkerij op de Jeruzalemse markt.
Groeten uit Israël: Vanavond basketbalwedstrijd kijken?
Posted on Friday, March 03, 2017
Het is al weer vrijdag, wat gaat de week snel! Vandaag een paar sportieve berichten over joggers in de regen, succesvolle tennissters uit Modi'in, een belangrijke basketbalwedstrijd van Hapo'el Jerusalem tegen Gran Canaria, en natuurlijk het weer van vandaag.
Video van de Dag: Wintervakantie in Eilat
Posted on Friday, March 03, 2017
In de video van vandaag begeleiden we een gezin tijdens de vakantie in Eilat. Een paar dagen geleden waren daar geweldige hagelbuien, maar dat is een zeldzaamheid. Eilat nodigt ook in de winter uit, om er een vakantie door te brengen, kijk zelf maar.
Facebook biedt excuses aan en herstelt Fatach-account
Posted on Thursday, March 02, 2017
Eerder deze week waren Israël en zijn vrienden aangenaam verrast, toen Facebook het officiële account van de regerende Palstijnse Fatachpartij sloot. Woensdag bood Facebook zijn verontschuldigingen aan voor de 'vergissing' en herstelde de pagina van Fatach.
Zie de Mens - Jezus in de Israëlische kunst
Posted on Thursday, March 02, 2017
De tentoonstelling 'Zie de mens, Jezus in de Israëlische kunst' is tot midden april te zien in het Israel Museum in Jeruzalem. De curator van de tentoonstelling, Amitai Menselson, legt uit wat er met Jezus is, dat Joodse en Israëlische kunstenaars zo sterk fascineert.
Mensenrechtenclubs: 'IDF op de zwarte lijst zetten'
Posted on Thursday, March 02, 2017
Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gevraagd om het Israëlische leger op de lijst te plaatsen van landen en gewapende organisaties die bij conflicten steeds weer verantwoordelijk zijn voor geweld tegen kinderen.
Groeten uit Israël: Vertragingen op vliegveld Ben Goerion
Posted on Thursday, March 02, 2017
Ik werk vandaag een dag thuis in Modi'in, dat kan met de huidige technologie. Een s vraag over de gesloopte huizen in Ofra: wat heeft de Arabische eigenaar van de grond voor nut bij deze sloop? En door problemen bij de bagagecontrole zijn er vertragingen op het vliegveld.
Video: De tunnels bij de Westelijke Muur in Jeruzalem
Posted on Thursday, March 02, 2017
Van de Westelijke Muur van het Tempelplein is slechts een klein deel, de Klaagmuur, te zien. In de tunnel, gegraven langs de Westelijke Muur, kun je de rest van deze oude muur bezoeken. In deze video van de dag een goede uitleg bij een wandeling door deze tunnel.
Trump wijst antisemitisme af in toespraak tot congres
Posted on Wednesday, March 01, 2017
De Amerikaanse president Donald Trump wees in zijn eerste toespraak voor het Congres van een recente uitbarsting van antisemitische aanvallen en bedreigingen tegen Amerikaanse Joden af. De afgelopen maand waren er veel antisemitische incidenten in de VS.
IDF promoot leefstijl zonder God of gebod
Posted on Wednesday, March 01, 2017
Al meer dan een jaar is het Israëlische leger, de IDF, sterk betrokken bij een ander soort strijd: de strijd over Israëls identiteit. Dat is een strijd tussen de seculiere liberale linkse stroming van Israël en zijn religieuze conservatieve rechtse stroming.
VS: 'VN Mensenrechtenraad, stop obsessie tegen Israël'
Posted on Wednesday, March 01, 2017
De Verenigde Staten hebben op een zitting van de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHRC) in Genève Israël verdedigd en de organisatie opgeroepen te stoppen met hun bezetenheid tegenover Israël.
Groeten uit Israël: Eilat verrast door enorme hagelbui
Posted on Wednesday, March 01, 2017
Vandaag praat iedereen over het weer, vooral in Eilat aan de Rode Zee, waar altijd de zon schijnt, en nu hagel en regen voor overstromingen zorgden. Een paar regels over de ontruiming in Ofra, de ontruimde huizen in Ofra en het weer in Israël.
Video van de dag: Dansen en vreugde in Jeruzalem
Posted on Wednesday, March 01, 2017
Toen ik gisteren tijdens mijn middagpauze door de binnenstad liep, bevond ik me plotseling in een grote groep dansende en zingende scholieren. Het was een vrolijke afwisseling van de Jeruzalemse werkdag. De dansende jongelui waren scholieren van de Yeshiva Horev.