February 2017

Negen huizen worden gesloopt in nederzetting Ofra
Posted on Tuesday, February 28, 2017
In Ofra is dinsdagochtend de ontruiming begonnen van negen woningen, die werden gebouwd op land dat in Arabische bezit bleek. Oorspronkelijk zou de ontruiming een maand geleden plaatsvinden, maar de rechtbank had op verzoek toegestemd met uitstel.
Zelfvernietiging in opdracht van de volken
Posted on Tuesday, February 28, 2017
Enkele weken geleden ontruimden Israëlische politieagenten en soldaten de buitenpost Amona. Het is niet de eerste keer dat een Joodse nederzetting wordt ontruimd. Iedere keer zien we de verdeeldheid binnen de samenleving toenemen.
Facebook sluit (eindelijk ) account Abbas' Fatachpartij
Posted on Tuesday, February 28, 2017
Facebook heeft eindelijk het account gesloten van Fatach de 'gematigde' regerende partij van de Palestijnse Autoriteit. Dat gebeurt pas, nadat er jarenlang berichten werden geplaatst die aanzetten tot moorddadig geweld tegen Israëlische Joden.
Groeten uit Israël: Ook hier zijn criminele afrekeningen
Posted on Tuesday, February 28, 2017
Het zonnige warme weer lijkt voorbij, de lucht is bewolkt en belooft regen en onweer. Een paar regels over oorlogen tussen criminele bendes en schietpartijen op de openbare weg, negen huizen in Ofra die vandaag moeten worden afgebroken, en natuurlijk het weer.
Video's van de dag: Backgammon brengt mensen samen
Posted on Tuesday, February 28, 2017
Joden strijden tegen Arabieren, maar niet zoals je zou denken. Sinds afgelopen zomer wordt in Jeruzalem het 'Jeruzalem Double' gehouden. Joden en Arabieren ontmoeten elkaar in de verschillende wijken van Jeruzalem om uit te vinden wie de beste backgammon speler is.
Dans, gebed en protesten bij de Westelijke Muur
Posted on Monday, February 27, 2017
Duizenden vierden vandaag bij de Westelijke Muur het begin van een nieuwe maand met gebeden en dansen. Maar in de ochtend was de situatie gespannen door de aanwezigheid van de Women of the Wall, die de nieuwe maand begroetten met een kippa en een talliet.
Israël reageert snel op vierde raket binnen een maand
Posted on Monday, February 27, 2017
In de nacht van zondag op maandag is vanuit de Gazastrook een raket in de richting van zuidelijk Israël afgeschoten. Al na enkele uren reageerde de Israëlische luchtmacht met een reeks aanvallen, waarbij vier Hamasleden bij Rafah gewond zouden zijn geraakt.
Met de trein naar de Klaagmuur
Posted on Monday, February 27, 2017
De Israëlische minister van Verkeer wil een snelle treinverbinding vanaf de rand van Jeruzalem naar de Klaagmuur. Honderden miljoenen euro’s moet dat kosten, maar minister Israel Katz heeft het plan al op zijn bureau liggen. Vanaf het Jeruzalems Centraal Busstation moet een snelle verbinding komen.
Groeten uit Israël: Waartoe schiet Hamas raketten af?
Posted on Monday, February 27, 2017
Ook vandaag is het hier weer behoorlijk warm, het lijkt wel zomer. Een paar regels over de raketten die uit de Gazastrook worden afgeschoten, een komend rapport over de Gaza-oorlog en de terreurtunnels, en over twee weken vieren we Poeriem.
Video van de Dag: Met een treintje naar de Klaagmuur
Posted on Monday, February 27, 2017
In deze video kijken we naar de 'Klaagmuur trein', in het Hebreeuws Rakevet HaKotel. Dit treintje rijdt tussen de Jaffapoort en de Westelijke Muur, biedt plaats aan 56 passagiers, en de rit duurt 35 minuten. Tijdens de rit kunnen zij zich in zeven talen laten informeren.
Oscar kandidaten weigerden onder druk reis naar Israël
Posted on Sunday, February 26, 2017
Van de 25 belangrijkste kandidaten voor de Oscar van vorig jaar, heeft onder druk van pro-Palestijnse groepen niemand het aanbod van het Israëlische Ministerie van Toerisme aanvaard, om een luxe vakantie door te brengen in het Heilige Land.
Netanyahu beëindigt vijfdaags bezoek aan Australië
Posted on Sunday, February 26, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft zondag zijn vijfdaagse bezoek aan Australië afgesloten met een ontmoeting met de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop. Besloten is tot versterking van de economische banden en het toerisme.
Israel Today TV: Wat Trump voor Israël betekent
Posted on Sunday, February 26, 2017
In het Engelstalige TV journaal zijn de onderwerpen: een echte kans op vrede met Trump, meer vrouwen kiezen voor gevechtsfuncties in de IDF, Israëli's helpen Syriërs op medisch gebied en met warme kleding.
Laat een paar kinderogen lachen
Posted on Sunday, February 26, 2017
Over twee weken is het al Poerim, u kent het verhaal ongetwijfeld van koningin Esther, en de Perzische grootvizier Haman die het Joodse volk wilde uitroeien. In Israël wordt dit door de kinderen gevierd als een soort carnaval - als er geld voor is.
Groeten uit Israël: Scholen staken tegen ammoniaktank
Posted on Sunday, February 26, 2017
Een bijna zomers weekeinde ligt achter ons, we maten bij ons zelfs 22 graden. Een paar regels over een auto-aanslag in Heidelberg, een riskante ammoniaktank in Haifa, de geslaagde wet tegen de gratis plastic zakken, en natuurlijk het warme weer in Israël.
Video's van de Dag: Tel Aviv Marathon 2017
Posted on Sunday, February 26, 2017
Vrijdagavond werd in Tel Aviv de traditionele Marathon gelopen. Duizenden deelnemers uit de hele wereld verschenen mooi weer aan de start. Er waren verschillende afstanden, de halve marathon en ook kortere afstanden, opdat iedereen kon deelnemen.
De letter doodt, maar de Geest maakt levend
Posted on Friday, February 24, 2017
Ik vergeleek eerder de ontwikkeling van het hedendaagse Jodendom met een bouwput waar de orthodoxe standpunten als afrastering omheen zijn geplaatst. De vele bouwvakkers in deze bouwput lijken op een willekeurig samenraapsel van mensen met meestal weinig opleiding.
Groeten uit Israël: Traditionele maraton in Tel Aviv
Posted on Friday, February 24, 2017
Wat gaat de tijd snel, het is al weer vrijdag, en morgen is het Shabbat. Vandaag wordt in Tel Aviv de traditionele marathonloop gehouden, het weer is er goed voor, zonnig maar niet te warm. Hapo'el Be'er Sheva heeft in Turkije verloren en is uit de Europa League.
Video van de dag: Jeruzalem op een zonnige winterdag
Posted on Friday, February 24, 2017
Ik heb donderdag toch nog een wandeling door de stad gemaakt. Het weer was te mooi om in het redactiekantoor te blijven. Loopt u met me mee door Jeruzalem op een zonnige winterdag.
Video: nieuw winkelcentrum in Gaza geopend
Posted on Thursday, February 23, 2017
'Capital Mall' is de naam van een nieuw winkelcentrum, dat deze maand in Gaza is geopend. Het zeven verdiepingen tellende gebouw biedt op 4.000 vierkante meter een groot aantal winkels en restaurants. De onderste twee verdiepingen dienen als parkeerplaats.
De vrouwengevangenis Newe Tirza
Posted on Thursday, February 23, 2017
De afgelopen jaren heb ik de Israëlische gevangenis ‘Newe Tirza’ van binnen leren kennen. Hier worden alle vrouwelijke delinquenten naartoe gebracht. Ik organiseer gespreksgroepen en zorg voor een warme, liefdevolle omgeving waarin vrouwen hun hart kunnen uitstorten.
Groeten uit Israël: Nieuwe rechters voor Hooggerechtshof
Posted on Thursday, February 23, 2017
Op snelweg 1 naar Jeruzalem was vandaag weer normaal verkeer, na de problemen van gisteren. Een paar woorden over de benoeming van vier rechters, de verhouding tussen Hooggerechtshof en Staat, en tussen Ashkenazische, Sefardische en Mizrachi Joden.
Video: Ambulancedienst kijkt niet naar nationaliteit
Posted on Thursday, February 23, 2017
In de video van vandaag vertellen de ambulance-verpleegkundigen van Rode Davidsster, het Israëlische Rode Kruis, over de redding van een twaalf jaar oude Palestijnse jongen, die een hartstilstand en andere ernstige verwonding kreeg door een elektrische schok.
Kritische nieuwe VN-ambassadeur van de VS verdedigt Israël
Posted on Wednesday, February 22, 2017
Sinds januari heeft de VS een nieuwe VN-ambassadeur, het is Nikki Haley. Na afloop van haar eerste vergadering van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten sprak ze scherpe kritiek uit op de Verenigde Naties en hun houding ten opzichte van de Staat Israël.
Geen enkele prijs voor B'tselem film in Berlinade
Posted on Wednesday, February 22, 2017
Teleurgesteld waren de leden van de organisatie B'Tselem van de prestaties van hun film 'De jongen uit H2' op het Filmfestival van Berlijn. De film, die in 20 minuten inzicht geeft in het leven van een 12-jarige Arabische jongen in Hebron, heeft geen enkele prijs gescoord.
Groeten uit Israël: Commentaren op vonnis Elor Azaria
Posted on Wednesday, February 22, 2017
Het is goed, dat ik niet alles geloof wat mijn navigatiesysteem Waze meldt, anders was ik vanochtend later op kantoor gekomen. In de kranten stonden diverse commentaren op het vonnis over sergeant Elor Araria, en tenslotte natuurlijk het weer in Israël.
Video: Chinezen graven metrotunnel onder Tel Aviv
Posted on Wednesday, February 22, 2017
In Tel Aviv is begonnen met het graven van de tunnel voor de toekomstige metro van de stad. De route zal onder de stad Tel Aviv lopen. De tunnelboormachine werd op 30 meter diepte geassembleerd en groef zondag de eerste meters van de ondergrondse spoorlijn.
16 dove Palestijnse kinderen geopereerd in Israël
Posted on Tuesday, February 21, 2017
In het Jeruzalemse Hadassah Ein Kerem ziekenhuis zijn in de laatste tijd een reeks operaties uitgevoerd, waardoor in totaal 16 dove Palestijnse kinderen voor de eerste keer in hun leven kunnen horen. Bij hen werd een speciaal cochleair implantaat ingebracht,
Israëlische minister ziet met Trump kansen voor vrede
Posted on Tuesday, February 21, 2017
De Israëlische minister Gilad Erdan meent, dat nu de Amerikaanse president Donald Trump de regels voor het bereiken van vrede in het Midden-Oosten herschrijft, er een reële kans bestaat voor een echte overeenkomst tussen de Joodse Staat en zijn Arabische buurlanden.
Palestijnse soldaat of terrorist?
Posted on Tuesday, February 21, 2017
De internationale pers heeft zeer kritisch gereageerd op Israël na de veroordeling van de soldaat die een gewonde terrorist heeft doodgeschoten. Internationaal waren alle ogen gericht op het proces tegen Elor Azaria. De rechtbank heeft de soldaat schuldig bevonden aan doodslag.
Reacties op het vonnis over sergeant Elor Azaria
Posted on Tuesday, February 21, 2017
Niet vijf jaar en niet drie jaar, zoals geëist, maar 18 maanden gevangenis, dat is de straf die de militaire rechtbank vandaag oplegde aan Elor Azaria. De rechtbank had hem eerder schuldig bevonden aan doodslag, waarvoor de maximumstraf 20 jaar is.
Groeten uit Israël: Vandaag vonnis over Elor Azaria
Posted on Tuesday, February 21, 2017
Ook vandaag is de lucht weer blauw, maar in de nachten is het nog koud, 5 tot 7 graden. We verwarmen ons huis dan met de airco. Een paar regels over het vonnis over sergeant Elor Azaria, dat vandaag wordt uitgesproken, en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de dag: Wijngaard Har Bracha
Posted on Tuesday, February 21, 2017
In deze video leidt Shira Lava ons rond op de wijngaard Har Bracha, Berg van de Zegeningen, in Samaria, en vertelt ons over het opbouwen van een wijngaard op een profetische plaats. Het wijnhuis is in 2004 opgericht en produceert nu jaarlijks 10.000 flessen kwaliteitswijn.
Twee raketten uit Sinaï neergekomen; mogelijk van ISIS
Posted on Monday, February 20, 2017
Maandagochtend vroeg zijn vanuit het Sinaï-schiereiland twee raketten afgeschoten op Israël. Ze kwamen neer op open terrein in het district Eshkol, nabij de Egyptische grens en de Gazastrook, en veroorzaakten geen gewonden of schade.
Netanyahu bespreekt samenwerking in Singapore
Posted on Monday, February 20, 2017
Premier Benjamin Netanyahu is maandag met zijn bezoek aan Singapore begonnen. Hij werd met militaire eer door premier Lee Hsien Loong van Singapore verwelkomd Het is het eerste bezoek van een Israëlische premier aan Singapore.
IDF verwacht toename vrouwelijke gevechtssoldaten
Posted on Monday, February 20, 2017
Het Israëlische leger verwacht dat zo veel meer vrouwen vrijwillig kiezen voor een gevechtsfunctie tijdens hun dienstplicht, dat volgende maand een vierde gemengd gevechtsbataljon wordt opgericht. Het wordt ingezet voor de bewaking van de Jordaanvallei.
Groeten uit Israël: Bejaardenverzorgers achter de tralies
Posted on Monday, February 20, 2017
Staat de lente voor de deur? De lente begint over een maand, maar het begin hangt in de lucht. Een paar regels over bejaardenverzorgenden die wegens mishandeling in voorarrest zitten, een toeriste verdronken in de Dode Zee, en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de dag: De waarheid over Jeruzalem
Posted on Monday, February 20, 2017
In deze video legt Danny Ayalon de feiten uit over Jeruzalem en het Joodse volk. Ayalon legt uit, dat in de afgelopen 2000 jaar rijken kwamen en gingen, Jeruzalem veroverden koloniseerden en bezetten - maar ze hebben de stad nooit tot hun hoofdstad gemaakt.
Video: Golda Meir in een interview in 1970
Posted on Sunday, February 19, 2017
De Britse tv-zender 'Thames Television' interviewde in 1970 de toenmalige Israëlische premier Golda Meir. In het interview werd zij bevraagd over het conflict met de Arabieren. De verklaringen van Golda Meir zijn nog steeds actueel. Het is de moeite waar om naar haar te luisteren.
Groeten uit Israël: Het voorjaar komt, het zuiden bloeit
Posted on Sunday, February 19, 2017
Wat hebben we een mooie dagen gekregen na de verregende weken! Een paar regels over het bloeiende zuiden en het Darom Adom festival, een bezoek aan de musical Les Misérables in het Habima theater in Tel Aviv, en natuurlijk het weer in Israël.
Overleeft Netanyahu beschuldigingen van corruptie?
Posted on Sunday, February 19, 2017
Premier Benjamin Netanyahu wordt geconfronteerd met drie ernstige beschuldigingen van corruptie. Zelfs wanneer de beschuldigingen niet ernstig zijn, en zelfs indien hij uiteindelijk niet schuldig wordt verklaard, kan de ernst van het huidige schandaal toch een einde maken aan zijn politieke carrière.
Video van de Dag: Anemonen kleuren de Negev rood
Posted on Sunday, February 19, 2017
Bij ons in Israël bloeien in deze periode de rode anemonen, dat is de nationale bloem van Israël. Vooral het anders droge zuiden, de noordelijke Negev, bloeit deze in de maanden januari tot maart. Groene weiden en de rode bloemen van anemonen geven een prachtig beeld.
Israël en de regering Trump
Posted on Friday, February 17, 2017
Donald Trump neemt zijn intrek in het Witte Huis en dat lijkt positief voor Israël. Maar regeren doet ook de vastgoedmagnaat niet in zijn eentje. Wie zijn de mensen waarmee Trump gaat samenwerken en hoe staan ze tegenover Israël?
Groeten uit Israël: De koffie wordt een shekel duurder
Posted on Friday, February 17, 2017
We hebben weer het weekeinde bereikt, de shabbat staat voor de deur. De afgelopen week was erg koud. Er is nog veel onzekerheid over de resultaten van het gesprek van Trump en Netanyahu, een dramatisch bericht over duurdere koffie, en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de Dag: Hier woon ik, in Efrat
Posted on Friday, February 17, 2017
Avi Abelow is directeur van het Israelvideonetwork, met duizenden kijkers over de hele wereld. Als kind groeide hij op in New York, maar woont nu in Efrat (nederzettingenblok Gutz Etzion) in Judea, het land waar de aartsvaders vele duizenden jaren geleden hebben rondgelopen.
Donald en Bibi, vriendschap met een vraagteken
Posted on Thursday, February 16, 2017
'Een Staat of een tweestatenoplossing, kies wat bij jullie past', liet de Amerikaanse president Donald Trump zijn Israëlische gast Benjamin Netanyahu in Washington weten. Ook de Joodse nederzettingen storen de nieuwe Amerikaanse president weinig.
Trumps vrijmoedigheid inspireert rechts Israël
Posted on Thursday, February 16, 2017
Voor de rechtsen in Israël is de beweging, die Donald Trump naar het Witte huis bracht, al een gezegende wind die de zeilen van een bewegingloos schip op een kalme zee doet bollen en grote verwachtingen wekt bij de rechtse kiezers.
Israël 'bedankt' Zweden voor benoeming speciale gezant
Posted on Thursday, February 16, 2017
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström heeft aangekondigd om een ​​speciale gezant voor het Israëlisch-Palestijnse conflict te benoemen. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde met sarcasme: 'Waarom nu pas?'
Groeten uit Israël: Komt er sneeuw in Jeruzalem?
Posted on Thursday, February 16, 2017
Het is koud, vanmiddag wordt in Jeruzalem de maximum-temperatuur bereikt: 4 graden!. Een paar woorden over regen en sneeuw, een fraaie regenboog, de ontmoeting van de vrienden Trump en Netanyahu en natuurlijk het weer van vandaag in Israël.
360° Video van de Dag: Jeruzalem en de Dode Zee
Posted on Thursday, February 16, 2017
De video van vandaag is een 360 graden video, opgenomen in Jeruzalem en bij de Dode Zee. Kijk rond in alle richtingen en ervaar Jeruzalem en de Dode Zee, alsof u daar zelf geweest bent. Natuurlijk kan de video een persoonlijk bezoek aan het Heilige Land niet vervangen.
Video: Netanyahu over situatie van Arabische inwoners
Posted on Wednesday, February 15, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft in een videoboodschap over de situatie van de Arabische burgers van Israël gesproken. Hij noemde een aantal belangrijke punten, en zal zich met zijn regering blijven inzetten voor gelijke rechten en mogelijkheden voor alle burgers van Israël.
Vrouwen: 'Ivanka Trump, help bij vredesonderhandelingen'
Posted on Wednesday, February 15, 2017
De Israëlische grassroots beweging 'Vrouwen maken Vrede' heeft een brief aan Ivanka Trump gezonden, waarin ze bij haar aandringen om een belangrijke rol te gaan spelen bij de inspanningen van de regering van haar vader, om vrede in het Midden-Oosten te brengen.
Israel Today Nieuws van 14 februari 2017
Posted on Wednesday, February 15, 2017
In het Duitstalige wekelijkse nieuwsoverzicht van Israël Today onder andere de herinwijding van de kerk in Tagba, een gevaarlijke ammoniaktank in Haifa moet worden stilgelegd, een corrupte opperrabbijn, en een directe busverbinding Jeruzalem-vliegveld ben Goerion.
Kennismaking met minister Buitenlandse Zaken VS
Posted on Wednesday, February 15, 2017
De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, heeft de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson persoonlijk kunnen feliciteren op de dag van zijn benoeming. Premier Netanyahu heeft hem uitgenodigd voor een bezoek aan Israël.
Groeten uit Israël: Wees realistisch over gesprek met Trump
Posted on Wednesday, February 15, 2017
Vies weer, anders kan ik het weer hier in Jeruzalem niet noemen.. Een paar regels over het gesprek van Donald Trump en Benjamin Netanyahu, een aanspakelijkheidswet voor kamelen en honden, pizza op de redactie want het maartnummer is klaar, en het weer.
Video van de Dag: Israëlisch-Duitse jeugduitwisseling
Posted on Wednesday, February 15, 2017
Tussen Emek Chefer in Israël en het Duitse district Siegen-Wittgenstein bestaat sinds de jaren '50 een jongerenuitwisseling. De video van vandaag geeft een indruk van de laatste reis naar Israël van een Duitse jeugdgroep.
'Palestijnen afsnijden van stroom wegens schulden'
Posted on Tuesday, February 14, 2017
De directeur van het Israëlische elektriciteitsbedrijf Iftach Ron Tal zei dinsdag tijdens de 14e Jeruzalem Conferentie van het weekblad Besheva, dat de Palestijnen van de stroom worden afgesneden als ze hun openstaande elektriciteitsrekening niet regelen.
De waarheid opgraven – een emmer tegelijk
Posted on Tuesday, February 14, 2017
Eind jaren negentig, bouwde de islamitische Waqf een ondergrondse moskee onder de Tempelberg. Meer dan 400 vrachtwagens met aarde en puin van de bodem van de Tempelberg werden verwijderd en gedumpt, en worden nu onderzocht op historische voorwerpen.
Hield Israël verplaatsing Amerikaanse ambassade tegen?
Posted on Tuesday, February 14, 2017
De Amerikaanse president Trump ondervindt veel tegenstand bij zijn belofte, de Amerikaanse ambassade weer naar Jeruzalem te verplaatsen. Niemand verwachtte dat Israël zelf één van de tegenstanders zou zijn, zoals de Amerikaanse senator Bob Corker suggereert.
Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem: oorlogsrisico
Posted on Tuesday, February 14, 2017
Palestijnse politici dreigen met een godsdienstoorlog als de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem wordt verplaatst. Alle Palestijnse media hebben Israël en Amerika daar al voor gewaarschuwd. Sultan Al-Einein, een adviseur van Machmoed Abbas zei: ‘Dat gaat een bloedbad worden.’
Groeten uit Israël: Hijskranen blijken niet veilig
Posted on Tuesday, February 14, 2017
Het wordt elke dag wat koeler, er is kans op regen, en de Jeruzalemmers hopen op sneeuw. Mijn dochter gaat met schoolreis naar de Golan en de Hermon, waar sneeuw ligt. In Bat Yam is een hijskraan omgevallen, een beetje sportnieuws en het weer in Israël
Video van de dag: Rondkijken in Tel Aviv
Posted on Tuesday, February 14, 2017
Deze video laat u Tel Aviv op een bijzondere manier zien: compleet rondom. Met de muis kunt u het beeld naar links of rechts draaien, alsof u zelf in Tel Aviv staat. De opnamen zijn op de stranden gemaakt, in de oude stad van Jaffa, bij het Habima theater en de Rotschildboulevard.
Opperrabbijn zegent Netanyahu voor gesprek met Trump
Posted on Monday, February 13, 2017
Premier Netanyahu is maandag vertrokken voor zijn beslissende eerste ontmoeting met Donald Trump, sinds hij de 45e president van de Verenigde Staten werd. Maar voor zijn vertrek zegende de Sefardische opperrabbijn Yitzchak Yosef hem en bad voor de ontmoeting.
Kerk van de Broodvermenigvuldiging heringewijd
Posted on Monday, February 13, 2017
Twintig maanden nadat de Kerk van de Broodvermenigvuldiging in Tabgha aan het Meer van Galilea door joodse extremisten in brand werd gestoken, is deze gisteren plechtig ingewijd. Twee ruimten van de kerk waren door de aanslag zeer zwaar beschadigd.
'Operatie Menselijke Warmte': Warme jassen voor Syrië
Posted on Monday, February 13, 2017
De burgeroorlog in Syrië gaat nu al zijn zevende jaar in, en de strenge winter maakt de situatie voor miljoenen Syriërs nog ondraaglijker. Groepen Israëli's proberen te helpen, zonder problemen te krijgen met de buurstaat, die de Joodse Staat als vijand beschouwt.
Groeten uit Israël: Burgemeesters omkoopbaar?
Posted on Monday, February 13, 2017
Gisteren had ik mijn paraplu op de redactie laten liggen, bemerkte ik thuis. Langs de kust waren de straten wit door een laagje sneeuw, Netanyahu reist vandaag naar de VS, woningbranden door de koude winter, omkoopbare burgemeesters, en natuurlijk het weer.
Video van de dag: Wolkenkrabbers van Tel Aviv
Posted on Monday, February 13, 2017
De Ayalon snelweg en de wolkenkrabbers van Tel Aviv zijn in de afgelopen twee jaar enorm veranderd. In deze video ziet u fascinerende foto's van deze bruisende stad aan de Middellandse Zee.
Groeten uit Israël: Aanpappen met Iran?
Posted on Sunday, February 12, 2017
Voor ik van huis ging moest ik eerst mijn paraplu pakken. Een prra regels over de mooie natuur in mijn woonplaats, toenadering van Zweden en andere Europese landen tot Iran, het bezoek van premier Netanyahu aan president Donald Trump, en het weer.
Bewoners van Amona eisen nieuwe nederzetting
Posted on Sunday, February 12, 2017
Tientallen bewoners van de ontruimde nederzetting Amona demonstreerden zondagochtend voor de residentie van de premier. Zij eisen dat de regering in de zitting van vandaag beslist tot de oprichting van een nieuwe nederzetting, zoals men hen had beloofd.
Netanyahu: Kalmeer over ontmoeting met Trump
Posted on Sunday, February 12, 2017
Premier Netanyahu heeft opgeroepen, zich niet op te winden over zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump, woensdag in Washington. Hij wees erop, dat er zelfs met een president zoals Trump beperkingen zijn.
Video van de Dag: Parken en natuur van Modi'in
Posted on Sunday, February 12, 2017
Deze keer laat ik u twee video's zien van mijn stad Modi'in. In mijn blog Groeten uit israél vertelde ik over de Zuidelijke heuvels, die recht tegenover mijn huis liggen. Een prachtig stuk natuur, uniek in het centrum van het land.
Burgers pakken terrorist op in Petach Tikvah
Posted on Friday, February 10, 2017
In Petech Tikvah heeft donderdag een terrorist voorbijgangers beschoten bij de ingang van de markt. Hij schoot onder andere op een bus, en stak later een man met een schroevendraaier. Gelukkig was het een relatief lichte aanslag, slechts zes personen raakten licht gewond.
Rellen bij demonstratie van orthodoxe Joden
Posted on Friday, February 10, 2017
Orthodoxe Joden van de Litouwse stroming demonstreerden donderdag en blokkeerden veel kruispunten in Israël. Aanleiding was de arrestatie van een jonge orthodoxe Jood, die oproepen om zich bij het rekruteringskantoor van het leger te melden had genegeerd
Groeten uit Israël: Toe Bishvat, Nieuwjaar van de Bomen
Posted on Friday, February 10, 2017
Het is al weer vrijdag, het weekeinde staat voor de deur. Een paar regels over het Nieuwjaar van de Bomen, dappere burgers in Petach Tikva die een terrorist overmeesterden, demonstraties van orthodoxe Joden, een handvol raketten en granaten, en het weer.
Video van de Dag: Co-existentie in West-Galilea
Posted on Friday, February 10, 2017
De video van vandaag laat ons zien, dat Joden en Arabieren vreedzaam met elkaar kunnen samenleven. Vooral in westelijk Galilea, in het noorden van Israël, vind je daar veel voorbeelden van. In het ziekenhuis van Nahariah werken Joden en Arabieren samen.
Inwoners van Amona eisen nieuwe woningen
Posted on Thursday, February 09, 2017
De bewoners van de ontruimde nederzetting Amona hebben donderdag een protesttent ingericht tegenover het Israëlische parlement, de Knesset. Ze eisen dat de regering zijn belofte houdt om een nieuwe nederzetting te stichten, en weten een geschikte plaats.
Salvo op Eilat: Iron Dome onderschept 3 raketten
Posted on Thursday, February 09, 2017
• Vier raketten zijn vanuit het Sinaï schiereiland afgeschoten op de zuidelijke badplaats Eilat,
• Twee doden bij aanval op tunnel bij de Egyptische grens,
• Nadat een Syrische tankgranaat op Israëlische bodem insloeg, heeft Israël een stelling van het Syrische leger beschoten.
Groeten uit Israël: Het leven gaat door na raketaanval
Posted on Thursday, February 09, 2017
Mijn rit van Modi"in naar Jeruzalem begon met nevel en eindigde met een muur van mist, dus rustig rijden men mistlicht aan. Een paar regels over de vier raketten, afgeschoten op Eilat. en hoe snel het normale leven terugkeert, de nieuwe magazine, en het weer.
Video van de dag: Eilat, Israëls zuidelijkste stad
Posted on Thursday, February 09, 2017
De stad Eilat, in de zuidpunt van het land, gelegen aan de Rode Zee, heeft de krantenkoppen gehaald, nadat vier raketten op de stad werden afgevuurd. De nieuwe video toont ons de stad vanuit de lucht. Je kunt de huizen met hun tuinen en zwembaden goed herkennen.
Nieuwe muziekvideo van Hamas: 'In Gaza zul je sterven'
Posted on Wednesday, February 08, 2017
Hamas heeft een video gepubliceerd, waarin hij waarschuwt voor een nieuwe confrontatie. 'Zionist, in Gaza zul je sterven', wordt de luisteraar in het begin gewaarschuwd. Bijna de hele video wordt in niet altijd correct Hebreeuws gezongen met zeer ritmische en vrolijke muziek.
Wijst groeiende wijnbouw op wederkomst van Messias?
Posted on Wednesday, February 08, 2017
Het hernieuwde Sanhedrin nam afgelopen maand 30 flessen super-koshere wijn in ontvangst. Wijnbouw is een in Micha 4:4 genoemde belofte in een profetie over het Messiaanse tijdperk. Wijn is belangrijk in de Tempeldienst: wijst dit op een spoedige komst van de Messias?
Groeten uit Israël: Ook orthodoxen moeten in dienst
Posted on Wednesday, February 08, 2017
Ik had te vroeg gejuicht, de winter is nog niet voorbij, we krijgen hier nog koude dagen en regen. Een paar regels over orthodoxe Joden die bezwaar hebben tegen militaire dienst en met demonstraties wegen blokkeerden, een voetbalwedstrijd en de weersverwachting.
Video van de Dag: Fietsen en skaten in Tel Aviv
Posted on Wednesday, February 08, 2017
In de video van vandaag reizen we met Max uit Hamburg per vliegtuig naar Israël, en beleven we zijn eerste dag in Tel Aviv mee. Daarin toont en vertelt hij ons zijn indrukken. Op een skateboard en op de fiets rijdt hij onder andere door het Yarkonpark en de haven van Tel Aviv.
Knessetlid bedankt Trump voor hulp bij Reguleringswet
Posted on Tuesday, February 07, 2017
Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft maandag met krappe meerderheid een omstreden wetsontwerp aangenomen, dat de niet-goedgekeurde buitenposten van Joodse nederzettingen op de Westbank moet legaliseren.
Gevechtsvliegtuig op weg van Tel Aviv naar Jeruzalem
Posted on Tuesday, February 07, 2017
Automobilisten die maandagavond over Autoweg 1 reden, die Tel Aviv met Jeruzalem verbindt, waren getuige van een niet alledaags tafereel. Ze zagen een gevechtsvliegtuig over de rijbaan bewegen, een Kfir uit 1976, die naar het Luchtmachtmuseum werd vervoerd..
Groeten uit Israël: Knesset keurt Reguleringswet goed
Posted on Tuesday, February 07, 2017
Ligt de winter achter ons? Is het morgen al zo warm dat ik mijn jas in de kast kan hangen? Een paar regels over de tennistraining met mijn zoon, ruime keuze aan activiteiten voor schoolkinderen, de Reguleringswet is door de Knesset aangenomen, en natuurlijk het weer.
Video van de dag: Tel Aviv bij dag en bij nacht
Posted on Tuesday, February 07, 2017
De video van vandaag laat u versnelde opnamen zien, gemaakt in Tel Aviv op een winterdag in januari. De opnamen, gemaakt na zonsondergang, zijn bijzonder mooi, je zie te verlichting van de flatgebouwen branden.
IDF vernietigt Hamas-basis na raketbeschieting uit Gaza
Posted on Monday, February 06, 2017
Palestijnse strijders hebben maandagochtend vanuit de Gazastrook een raket afgeschoten op zuidelijk Israël. Het afweersysteem Iron Dome hoefde niet in actie te komen. Als reactie hierop vernietigde het Israëlische leger een basis van Hamas.
Het einde van de nederzetting Amona
Posted on Monday, February 06, 2017
De gebouwen van Amona zijn gesloopt, de caravans verplaatst. Er is niet veel meer te zien van de nederzetting. Op het naambord bij de toegang naar de nederzetting is onder de plaatsnaam in handschrift toegevoegd 'Wij komen terug, dat beloof ik'.
Groeten uit Israël: Weer stakingen van El-Al piloten
Posted on Monday, February 06, 2017
Het is weer maandag, in Israël hebben we al een dag gewerkt. Zaterdagavond is hier de uitgaansavond. Een raar regels over de nederzetting Ofra, de behandeling van de Reguleringswet in de Knesset, stakende piloten en een goedkopere maatschappij, en het weer.
Video van de Dag: Indrukken uit Israël
Posted on Monday, February 06, 2017
Het is tijd om je even te ontspannen met een rustige video. Een drone maakte voor u prachtige beelden van diverse plaatsen in het heilige Land. U ziet opnamen gemaakt in Jeruzalem, Jaffa, het klooster in Latrun en het Meer van Galilea.
Ontruiming van huizen in Ofra een maand uitgesteld
Posted on Sunday, February 05, 2017
Het Hooggerechtshof heeft uitgesproken, dat de negen huizen van de nederzetting Ofra, die op Palestijnse grond zijn gebouwd, voor 5 maart moeten worden ontruimd. De bewoners hadden om drie maanden uitstel gevraagd, de rechtbank stemde in met een maand uitstel.
Bloomberg: Arabisch-Israëlische handel bloeit – in stilte
Posted on Sunday, February 05, 2017
Een publicatie van de zakenkrant en -website Bloomberg beschreef vorige week, dat de zaken tussen Israël en veel van zijn Arabische buren uitstekend gaan, zelfs wanneer je het niet kunt zien. De Arabische landen houden het stil, uit vrees voor hun moslim-bevolking.
Groeten uit Israël: Krijgt Amona een vervolg in Ofra?
Posted on Sunday, February 05, 2017
We hebben een mooi weekeinde achter ons, de zon scheen, we konden in de tuin zitten. Een paar regels over de nationale bloem van Israël, negen huizen in Ofra die op Arabische grond zouden staan, brand in de metro van Haifa, en natuurlijk het weer.
Europa kan zich niet verdedigen
Posted on Sunday, February 05, 2017
Europa is volgens een Israëlisch onderzoek.een tweederangs speler geworden op het toneel van wereldwijde militaire operaties. De EU kan zichzelf wel verdedigen, maar de verschillende Europese landen kunnen dit niet onafhankelijk van elkaar, en ook niet zonder de hulp van de VS.
Video van de dag: de 'schuine' metro van Haifa
Posted on Sunday, February 05, 2017
De Carmelit in Haifa is een bijzonder soort metro, in een tunnel in het Karmelgebergte, die het hoge en het lage deel van de stad Haifa met elkaar verbindt. De spoorlijn loopt erg stijl, daarom zijn de wagens schuin gebouwd, zoals in de video te zien is.
Tweestatenoplossing: gedoemd te mislukken
Posted on Friday, February 03, 2017
Voor premier Netanyahu betekent de tweestatenoplossing, twee staten voor twee volken, bovenal dat Israël als Joodse staat erkend wordt door de Palestijnen. Dit wondermiddel lijkt nu minder waarschijnlijk dan ooit, meent ook de Israëlische auteur A.B. Yehoshua.
Groeten uit Israël: Blijft Trump onze beste vriend?
Posted on Friday, February 03, 2017
Eindelijk breekt het weekeinde aan, na een niet eenvoudige week bij ons in Israël. Een paar regels over Amona en de nederzettingen, een eerste Amerikaans commentaar op de nederzettingen, een Arabische vrouw die een politie-auto ramt, en tenslotte het weer.
Video van de dag: Wandelen door Jeruzalem
Posted on Friday, February 03, 2017
Gisteren was het weer donderdag, de dag waarop Ik u altijd uitnodig om samen met mij een wandeling door Jeruzalem te maken. Deze keer ben ik gewoon door de stad gelopen, om u iets van de sfeer van Jeruzalem op deze mooie winterdag over te brengen.
Ontruiming Amona, de tweede dag
Posted on Thursday, February 02, 2017
In Amona zijn bijna alle gebouwen ontruimd. In twee gebouwen, een caravan en de synagoge, hebben ruim 50 jongeren zich verschanst en zich fel verzet. Ze zijn uit de gebouwen gedragen en in autobussen gezet. De ontruiming lijkt hiermee voltooid.
Eerste nieuwe Joodse nederzetting in meer dan 25 jaar
Posted on Thursday, February 02, 2017
Terwijl de niet-erkende Joodse buitenpost Amona wordt ontruimd, maakte premier Netanyahu woensdag plannen bekend voor de eerste nieuwe Joodse nederzetting op de Westbank in ruim 25 jaar en de bouw van duizenden woningen in nederzettingen en Oost-Jeruzalem.
Netanyahu vraagt ​​rabbijnen om te bidden voor Trump
Posted on Thursday, February 02, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft vorige week een bezoek gebracht aan de leiders van één van Israëls meest invloedrijke ultra-orthodoxe Joodse sekten, en vroeg hen om te bidden voor het succes van de Amerikaanse president Donald Trump.
Groeten uit Israël: Boosheid en verdriet over Amona
Posted on Thursday, February 02, 2017
Amona, daarover ging gisteren bijna al het nieuws. Een paar gedachten over de ontruiming van deze nederzetting en de verschillende behandeling van Joden en Arabieren, hoe kunnen we vreedzaam met elkaar samen leven, en het koude weer.
Video van de Dag: Betar Illit in Gush Etzion
Posted on Thursday, February 02, 2017
Beitar Illit is een stad in de bergen van Jeruzalem, ongeveer 8 kilometer ten zuidwesten van Jeruzalem. Het is met 49.000 inwoners de tweede grootste stad in Judea en Samaria en wordt voornamelijk bewoond door orthodoxe Joden.
Ontruiming van Amona ging ook in de nacht verder
Posted on Thursday, February 02, 2017
De ontruiming van de nederzetting Amona is woensdagavond ook in het donker voortgezet. De rechtbank blokkeerde een oplossing van de regering. De helft van de in Amona wonende gezinnen, 22 in getal, heeft tot nu toe vrijwillig hun huizen verlaten.
Groeten uit Israël: Gespannen situatie in Amona
Posted on Wednesday, February 01, 2017
Het wordt hier bij ons geen gemakkelijke dag. Al vroeg bereikten ons berichten uit de nederzetting Amona, die veiligheidstroepen vandaag willen ontruimen. Een moeilijke taak. De staking van de gemeente Jeruzalem is beëindigd, en natuurlijk de weersverwachting.
Politiemacht ontruimt nederzetting Amona
Posted on Wednesday, February 01, 2017
Woensdagochtend zijn veiligheidstroepen begonnen met de operatie tot ontruiming van de nederzetting Amona, die de naam 'Gan Na'ul', 'Gesloten Tuin', kreeg. Onbewapende agenten zijn op weg naar de nederzetting en wachten op verdere instructies..
Video van de Dag: Efrat, 'hoofdstad' van Gush Etzion
Posted on Wednesday, February 01, 2017
In de video van vandaag introduceert burgemeester Oded Revivi de nederzetting Efrat, de 'hoofdstad' van Gush Etzion, opgericht in 1980.De gemeente is voortdurend in ontwikkeling, telt nu ongeveer 9500 inwoners en onlangs werd de bouw van meer woningen goedgekeurd.