December 2017

Saudische columnist: Israël heeft recht op Jeruzalem
Posted on Sunday, December 31, 2017
Terwijl een groot deel van de Arabische wereld zoals te verwachten met verontwaardiging reageerde op president Donald Trump's erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, namen een aantal vooraanstaande Arabische intellectuelen een heel ander standpunt in.
Israëlische luchtmacht reageerde op raketten
Posted on Sunday, December 31, 2017
Nadat vrijdag opnieuw raketten vanuit de Gazastrook naar Israël waren afgeschoten, waarvan een gebouw van het bestuur van het district Sha'are HaNegev trof, reageerde de Israëlische luchtmacht met aanvallen op Hamas-observatieposten in de noordelijke Gazastrook.
Netanyahu: Hoe durft Iran 'Merry Christmas' te zeggen
Posted on Sunday, December 31, 2017
In een korte videoboodschap reageert premier Benjamin Netanyahu op een tweet van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, waarin deze de christenen in zijn land 'A very happy and peaceful Christmas' toewenste.
Directeur-generaal UNESCO betreurt Israëls uittreden
Posted on Sunday, December 31, 2017
De nieuwe directeur-generaal van de UNESCO, Audrey Azoulay, betreurt het Israëlische besluit om de organisatie te verlaten, omdat ze ervan overtuigd is dat we de meningsverschillen over de rechtsbevoegdheid alleen binnen de UNESCO en niet van buitenaf kunnen oplossen.
Groeten uit Israël: Protesten nu ook binnen Iran
Posted on Sunday, December 31, 2017
Het is de laatste dag van het burgerlijke jaar 2017, morgen beginnen we met een nieuw jaar 2018. In de dagbladen veel aandacht voor de al dagen durende protesten in Iran, en de bezwaren tegen de winkelsluitingswet. Het weer: kans op wat regen en onweer.
Video van de dag: Indruk­wekkend Timna park nabij Eilat
Posted on Sunday, December 31, 2017
In deze video gaan we naar het zuiden van het land, nabij de grenzen met Jordanië en Egypte. We zien het Timna park ten noorden van Eilat. We zien de indrukwekkende formaties van de rode rotsen, de schoonheid van de natuur, die nauwelijks met woorden te beschrijven valt.
Minister Binnenlandse Veiligheid bekogeld met stenen
Posted on Friday, December 29, 2017
Het kabinet van de minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan (Likoed), bevestigde woensdag dat hij op een rit door het Arabische dorp Abu Dis door Palestijnen is bekogeld met stenen. Hij raakte niet gewond, maar zijn pantservoertuig werd zwaar beschadigd.
Record Legotoren gebouwd in Tel Aviv
Posted on Friday, December 29, 2017
De burgers van Tel Aviv hebben samen een 36 meter hoge toren van Legoblokken gebouwd, een nieuw record. Om de toren te voltooien werden 500.000 Legoblokken gebruikt, een hijskraan om de laatste delen van de toren op elkaar te stapelen, en een aantal tuidraden.
Muziekvideo: Onze God is groot en eeuwig
Posted on Friday, December 29, 2017
'De Heer onze God is groot en eeuwig. Hij wordt niet vermoeid. Wie kan zijn kracht en wijsheid begrijpen?' Met deze woorden, gezongen door Joshua A'aron, wensen we u een goed en gezegend nieuw jaar.
Shabbatslezingen 30 december: Wayechi, En hij leefde
Posted on Friday, December 29, 2017
In de Bijbelgedeelten voor de komende shabbat lezen we over aartsvader Jakob die zijn kinderen zegent en sterft, David die opdrachten geeft aan Salomo en sterft, en de hoop op de zaligheid en de wedergeboorte door Gods barmhartigheid.
Groeten uit Israël: Dank voor uw trouw en liefde
Posted on Friday, December 29, 2017
Het weer is nogal veranderd de laatste dagen. In de ochtend schijnt de zon, in de middag komen de wolken, met misschien wat regen. Het is nauwelijks te geloven dat het jaar 2017 al bijna ten einde is, voor mij een bijzonder jaar, mijn eerste volle jaar bij de redactie van Israel Today.
Video van de dag: Israël, klein maar uitzonderlijk mooi
Posted on Friday, December 29, 2017
Israël, een klein land met uitzonderlijke schoonheid, is zo veel verschillende dingen. Het vormt een brug tussen de werelddelen Afrika, Azië en Europa, het heeft een bruisend leven in de steden, en een schitterende natuur met veel soorten planten en dieren. Het land heft schitterende natuur met veel soorten planten en dieren,
Bijna 10 miljoen euro voor Judea en Samaria
Posted on Thursday, December 28, 2017
De Israëlische regering heeft de overdracht van ₪ 40 miljoen (ongeveer € 9,7 miljoen) aan de districten in Judea en Samaria goedgekeurd. Het geld zal worden gebruikt om de veiligheid te verbeteren, o.a. door de aanleg van betere wegen en het opzetten van eerstehulpposten.
Ahed Tamimi symbool van 'verzet' – of juist niet?
Posted on Thursday, December 28, 2017
Internationale mainstream media en Israël-haters doen hun best om van Ahed Tamimi een nieuw symbool van 'verzet' te maken. Daarbij negeren ze de reden waarom Tamimi (en andere Palestijnen) betrokken zijn bij deze en eerdere aanvallen op Israëlische soldaten.
175e Pilotencursus afgerond: 35 mannen, een vrouw
Posted on Thursday, December 28, 2017
De 175e pilotencursus van de Israëlische luchtmacht is gisteren met een ceremonie afgesloten. De 36 verse piloten, waaronder een vrouw, kregen hun 'wings'. De commandant van de luchtmacht zei dat zij, net als hun kameraden, binnenkort buiten de Israëlische grenzen actief zullen zijn.
Groeten uit Israël: Knesset sprak 40 uur over een wet
Posted on Thursday, December 28, 2017
Het was vanochtend iets warmer, we hopen op wat regen. Vannacht om 2 uur beëindigde de Knesset een marathonzitting. De nieuwste verhalen over Netanyahu gaan over champagne voor Sara. Een moeder wacht gespannen of de medicijnen voor haar dochters in het ziekenfondspakket komen.
Video van de dag: Safet, stad van Joodse mystiek
Posted on Thursday, December 28, 2017
De video van vandaag brengt ons naar het noorden en toont ons de stad Safed, die bekend staat als de hoofdstad van de Joodse mystiek van heden en verleden. We zien oude synagogen, kunstenaars die in Safed werken, het uitzicht op de bergen rondom de stad is erg landelijk.
Israël vernoemt Jeruzalems station naar Donald Trump
Posted on Wednesday, December 27, 2017
De Israëlische spoorwegmaatschappij heeft besloten het laatste station op zijn hogesnelheidslijn Tel Aviv-Jeruzalem, die binnenkort wordt geopend, te noemen naar de Amerikaanse president Donald Trump, meldde de krant Yediot Achronot woensdag.
Videoblogger Nas Daily: De Dode Zee sterft
Posted on Wednesday, December 27, 2017
De laatste tijd wordt bij ons veel gesproken over de situatie van het Meer van Galilea, zijn waterpeil staat op het laagste niveau in tien jaar. Maar ook met de Dode Zee gaat het niet goed, die verliest steeds meer water en sterft. Zinkgaten veroorzaken grote problemen.
Abbas prijst vader van meisje dat soldaten provoceerde
Posted on Wednesday, December 27, 2017
De Palestijnse leider Machmoud Abbas heeft Bassam Tamimi opgebeld en hem geprezen voor zijn dochter Ahed, die enkele dagen geleden Israëlische soldaten voor een draaiende camera had geprovoceerd en geslagen en later werd gearresteerd door Israëlische veiligheidstroepen.
Groeten uit Israël: Akkoord over overheids­salarissen
Posted on Wednesday, December 27, 2017
Het kerstfeest is voorbij, het gewone leven is begonnen. Buiten schijnt de zon, de regen is verdwenen. Een onderwijsstaking is op het nippertje voorkomen; in de Knesset wordt gesproken over de shabbat en de doodstraf voor terroristen en de Aanbevelingswet.
Video van de dag: Ein Karem, 'dorp' in Jeruzalem
Posted on Wednesday, December 27, 2017
De video van vandaag toont ons prachtige beelden van Ein Karem. Een Karem maakt tegenwoordig deel uit van Jeruzalem. Ein Karem betekent 'bron van de wijngaard'. Volgens de christelijke traditie is Johannes de Doper daar geboren.
Verplaatsen nog 10 landen ambassade naar Jeruzalem?
Posted on Tuesday, December 26, 2017
Israël was dit weekeinde verheugd over het nieuws dat Guatemala had besloten om - net als de VS - Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van de Joodse Staat en te beginnen het proces van het verhuizen van zijn ambassade naar Jeruzalem.
Marathonzitting in de Knesset over Aanbevelingswet
Posted on Tuesday, December 26, 2017
Het Israëlische parlement, de Knesset, debatteert al sinds vanochtend vroeg over de zogenaamde 'Aanbevelingswet', die tot doel heeft de politie te verbieden na een onderzoek hun aanbevelingen bekend te maken. De oppositie heeft stapels bezwaren ingediend.
Jezus geboorte, een perfecte timing van God
Posted on Tuesday, December 26, 2017
Wat u ook denkt als geplaagde klanten of ouders, Kerstfeest komt niet te snel. Het is een voorbeeld van de perfecte timing van God, gebruik makend van een Romeinse keizer, een profeet, een sterrenconstellatie, wijzen met hun gaven, herders en schapen.
Herinnering aan Palestijnse leiders: Jezus is Joods
Posted on Tuesday, December 26, 2017
Gisteren was het Kerstfeest, wat betekent dat lokale Christenen opnieuw werden getrakteerd op een tirade door de Palestijnse leiders: zij proberen Jezus te annexeren en te gebruiken als onderdeel van hun strijd tegen Israël.
Groeten uit Israël: Snel even de koopshabbats regelen
Posted on Tuesday, December 26, 2017
De korte winterperiode is al weer voorbij, het wordt weer warmer. Bij ons wordt weer gestreden over shabbat. Binnenkort verbiedt een wet gemeenten om winkelopening op shabbat toe te staan zonder toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken. En auto's rijden veel te hard.
Video van de dag: Ayalon snelweg, dwars door Tel Aviv
Posted on Tuesday, December 26, 2017
Deze video brengt ons weer naar Tel Aviv. Er bestaan zoveel video's van deze metropool. Vandaag krijgen we opnamen van de Ayalon snelweg. Het is waarschijnlijk de meest bereden autoweg van het land, op sommige plaatsen heeft hij tot vijf rijstroken aan elke kant.
Guatemala wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen
Posted on Monday, December 25, 2017
Als tweede land na de Verenigde Staten is nu ook Guatemala voornemens zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. De Guatemalteekse president Jimmy Morales maakte dit maandag bekend. Mogelijk volgen Honduras en Tsjechië deze stap.
ICNN-video: Kees van der Staay, SGP en Israël
Posted on Monday, December 25, 2017
Jack van der Tang sprak met SGP-leider Kees van der Staay over de betrokkenheid van deze partij bij ethische kwesties en Israël. Ook de commotie rond de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president komt aan de orde.
Benjamin Netanyahu wenst u een gelukkig kerstfeest
Posted on Monday, December 25, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren alle christelijke inwoners van Israël en de christelijke vrienden over de hele wereld een gelukkig kerstfeest gewenst en iedereen uitgenodigd uit om Israël volgend jaar te bezoeken.
Groeten uit Israël: Breuk Arabische landen met Abbas
Posted on Monday, December 25, 2017
Gelukkig had ik vanochtend mijn regenjas meegenomen, want het stortregende. Op de voorpagina's van de kranten lezen we over het vijf uur lang zwijgen van de oud-coalitievoorzitter tijdens een verhoor en de verslechterde relaties van de Arabische landen met de Palestijnse Autoriteit.
Video van de dag: Jeruzalem, stad van drie religies
Posted on Monday, December 25, 2017
De Oude Stad Jeruzalem beslaat minder dan een vierkante kilometer en herbergt Joden, christenen en moslims. De politieke spanningen die Israël en de Palestijnen van elkaar scheiden, worden hier sterk gevoeld. Hoe gaan de bewoners van de oude stad met deze stress om?
Israel Today wenst u Goede Kerstdagen!
Posted on Sunday, December 24, 2017
In Jaffa, gemeente Tel Aviv, is ook dit jaar weer de kerstboom opgesteld naast de beroemde klokkentoren. Enkele dagen geleden werden in aanwezigheid van de burgemeester van Tel Aviv-Jaffa de lichten van de boom feestelijk ingeschakeld
Shabak: 400 geplande terreuraanslagen voorkomen
Posted on Sunday, December 24, 2017
Nadav Argaman, hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shabak (Shin Bet), heeft vandaag bij de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van Knesset gesproken in het kader van een samenvatting van het jaar 2017. 400 geplande aanslagen werden verhinderd, 54 slaagden helaas.
Leah Goldin: 'Mijn zoon is slachtoffer van wapenstilstand'
Posted on Sunday, December 24, 2017
Leah Goldin, de moeder van soldaat Hadar Goldin, sprak afgelopen vrijdag in New York voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tijdens een speciale zitting over de lichamen van Israëlische soldaten die door Hamas in Gaza werden vastgehouden.
Groeten uit Israël: Eindelijk regen en sneeuw verwacht
Posted on Sunday, December 24, 2017
Nauwelijks te geloven, het is al weer 24 december, Kerstavond. Als kerstgeschenken krijgen we eindelijk regen, en sneeuw op de Hermont. In Tel Aviv en Jeruzalem werd gisteren door links en rechts gedemonstreerd, een guillotine in Tel Aviv veroorzaakte veel ergernis.
Video van de dag: De kerstmarkt in Nazareth
Posted on Sunday, December 24, 2017
We hoeven niet naar Europa te vliegen om in de kerstsfeer te komen op een kerstmarkt. Een rit naar Nazareth, de vaderstad van Jezus, is voldoende. Bijna een half miljoen mensen bezoeken de kleurrijke kerstmarkt in Nazareth elk jaar in de kersttijd.
Tienduizenden toeristen vieren Kerstfeest in Israël
Posted on Friday, December 22, 2017
Het Israëlische Ministerie van Toerisme bereidt zich voor op de komst van tienduizenden toeristen die het Kerstfeest in Israël willen doorbrengen. Vorige week hield het ministerie de traditionele Kerst-receptie voor kerkleiders en leden van de christelijke gemeenschappen in Israël.
De wereld is tegen ons – en wat dan nog?
Posted on Friday, December 22, 2017
128 landen hebben gisteren in de Algemene Vergadering van de VN tegen Israël gestemd. Er werd gestemd over de vraag of men het eens is met de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Hiervoor werd een 'spoedvergadering' bijeen geroepen.
Muziekvideo: Gezegend die komt in de Naam des Heren
Posted on Friday, December 22, 2017
'Baroech HaBa beshem Adonay, Gezegent hij die komt in de Naam des Heren', is de titel van deze muziekvideo, gezongen door Elihana Elia, en gebaseerd op Lukas 13:34-35. Geniet van deze mooie muziek.
Shabbatslezingen 23 dec: Wayigas, Toen hij naderde
Posted on Friday, December 22, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 44:18 – 47:27, Numeri 7:30-41
✡ Profetenlezing: Ezechiël 37:15-28,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Lukas 6:12-16.
Groeten uit Israël: Is 35 onthoudingen bij VN 'succes'?
Posted on Friday, December 22, 2017
Het is weer vrijdag, en van de winter merk ik niet veel, het blijft warm. Het gespreksonderwerp voor vandaag en de komende dagen is de stemming van gisteren in de Algemene Vergadering van de VN over Trump's Jeruzalem-verklaring, waar de kranten veel over schrijven.
Video van de dag: Uitdelen van kerstbomen in Israël
Posted on Friday, December 22, 2017
Keren Kayemet Leyisrael, het Joods Nationaal Fonds, deelt elk jaar kerstbomen uit aan de christelijke burgers van Israël en gezinnen van diplomaten en ambassadeurs. De bomen, Arizona cipressen, worden door Keren Kayemet Leyisrael speciaal voor dit doel op tijd geplant.
Teva-medewerkers demonstreren tegen ontslagen
Posted on Thursday, December 21, 2017
De werknemers van het Israëlische farmaceutische bedrijf Teva, bedreigd met ontslag, demonstreerden in het centrum van Jeruzalem. Burgemeester Nir Barkat beloofde zijn steun voor het behoud van de arbeidsplaatsen en de fabriek in Jeruzalem.
Plant een olijfboom met uw naam in de Negev-woestijn
Posted on Thursday, December 21, 2017
Wijngaarden en olijfgaarden behoren in het beloofde land, het volk Israël trof ze aan toen ze het land binnenkwamen. In Israël staan de meeste olijfgaarden in Galilea, in de Negev woestijn in het zuiden zijn ze nog zeldzaam. Daarom wordt daar een nieuwe olijfgaard aangeplant, en u mag helpen.
De Kerstman deelt kerstbomen uit in Jeruzalem
Posted on Thursday, December 21, 2017
Drie dagen voor Kerstavond werd in Jeruzalem de Kerstman waargenomen. Hij wachtte bij de Jaffapoort in de Oude Stad om kerstbomen te verdelen onder de christelijke burgers van de Oude Stad. Kinderen wilden graag de Kerstman een hand geven.
Waarom is bidden op de Tempelberg illegaal?
Posted on Thursday, December 21, 2017
Het is niet geheel ongewoon dat Joodse activisten de Tempelberg van Jeruzalem beklimmen, daar bidden en dan gearresteerd worden wegens problemen. Maar het is ook niet legaal. Die arrestaties, bedoel ik.
Arabische leider: waarom dat gekibbel over Jeruzalem?
Posted on Thursday, December 21, 2017
De minister van Buitenlandse Zaken van Bachrein suggereerde woensdag, dat het niet veel meer dan een 'bijzaak' is wie Jeruzalem bestuurt. De internationale gemeenschap, en met name de Arabische wereld, moet zich er niet door laten afleiden van dringender kwesties, zoals Iran.
Groeten uit Israël: Coalitievoorzitter Bitan treedt af
Posted on Thursday, December 21, 2017
Vandaag begint officieel de winter, al is het bijna zomers warm. Tegen 17 uur plaatselijke tijd kijken we naar New York, waar dan in de Algemene Vergadering van de VN wordt gestemd over een resolutie tegen de Jeruzalem-verklaring van de Amerikaanse president Trump.
Video van de dag: Wat betekent het woord Halleluja?
Posted on Thursday, December 21, 2017
Het woord Halleluja kent u ongetwijfeld. In 1979 won de muziekgroep Milk en Honey het Eurosongfestival in Jeruzalem met het lied Halleluja. Lang niet iedereen in de christelijke wereld weet, dat het een Hebreeuws woord is, met de betekenis 'Prijs de Heer'. Danny Ayalon legt het u uit.
VS waarschuwt: stem niet vóór Jeruzalem-resolutie VN
Posted on Wednesday, December 20, 2017
Na het veto van de VS over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad, waarin president Donald Trump's erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël werd veroordeeld, wordt over een resolutie tegen het Amerikaanse beleid betreffende Jeruzalem gestemd in de Algemene Vergadering.
Arabische burgemeester verbrandt poster met Trump
Posted on Wednesday, December 20, 2017
Gisteren werd een video van de Arabische website Panet gepubliceerd, waarin de burgemeester van de Israëlisch-Arabische stad Tamra in het noorden van het land een poster verbrandde met daarop de Amerikaanse president Trump en de tekst 'Down with the USA'.
Groeten uit Israël: Netanyahu niet bang voor de rechter
Posted on Wednesday, December 20, 2017
Het is warm bij ons, ik heb mijn trui uitgetrokken, en het blijft warm. De langverwachte regen blijft uit, zal gebed op het eiland in het Meer van Galilea regen brengen? De strijd tegen ontslagen bij TEVA verhardt zich, Netanyahu verwijst adviezen van de politie naar de prullenbak.
Video van de dag: Chanoekah liederen
Posted on Wednesday, December 20, 2017
Vandaag is de laatste dag van het Chanoekah-feest. Om u nog even in de echte Chanoekah-stemming te brengen, hebben we vandaag deze video voor u, waarin het koor van het rabbinaat van het Israëlische leger enkele beroemde Chanoekah-nummers zingt.
Soldaten laten zich niet provoceren voor 'Pallywood'
Posted on Tuesday, December 19, 2017
In een nieuwe video is te zien hoe twee Arabische tieners twee soldaten provoceren. Ze slaan en trappen hen, alles voor de camera, waarschijnlijk in de hoop dat ze zullen reageren, misschien zelfs terugslaan of - voor de Arabische filmmakers nog beter – zelfs hun wapen gebruiken.
Trump gebruikt veto om Jeruzalem-besluit te verdedigen
Posted on Tuesday, December 19, 2017
De regering-Trump heeft haar veto in de VN-Veiligheidsraad uitgesproken, om de claim van Israël op Jeruzalem te verdedigen. Deze stemde over een resolutie, waarin de Verenigde Staten in feite worden veroordeeld omdat zij Jeruzalem openlijk als hoofdstad van Israël hebben erkend.
Gezamenlijke Israëlisch-Russische postzegel
Posted on Tuesday, December 19, 2017
De Israëlische en de Russische posterijen hebben op 14 november een gezamenlijke postzegel uitgegeven, waarop het Corney klooster in het dorp Ein Karem staat afgebeeld, dat de diepe Russische religieuze betrokkenheid bij Eretz Israel weerspiegelt.
Groeten uit Israël: Beslissende bespreking over TEVA
Posted on Tuesday, December 19, 2017
Ook vandaag is het relatief warm - en dat op 19 december! Het niveau van het Meer van Galilea staat op de laagste stand sinds een eeuw. Een gisteren gepubliceerde video, waarin twee Arabische meisjes Israëlische soldaten slaan en provoceren, is het gesprek van de dag.
Video van de dag: Selfie met de Chanoekiah in Tel Aviv
Posted on Tuesday, December 19, 2017
Een zeer bijzondere chanoekah kandelaar staat momenteel bij de haven van Tel Aviv. Veel mensen vinden het tegenwoordig leuk om zichzelf tegen een interessante achtergrond te fotograferen en een selfie te maken. Dat kan: zie jezelf op de reusachtige LED chanoekiah.
Raket uit de Gazastrook ontploft tegen woonhuis
Posted on Monday, December 18, 2017
Na een dag van rust werden zondagavond weer raketten vanuit de Gazastrook naar Israël afgevuurd. Een raket raakte de muur van een huis in Chof Ashkelon, een tweede raket viel op een binnenplaats niet ver van een huis. Als door een wonder raakte niemand gewond.
Het 'druppelt' raketten, bagatelliseer ze niet
Posted on Monday, December 18, 2017
Al iets meer dan een week 'druppelt' het raketten in Israël. Sinds de Amerikaanse president Donald Trump verklaarde, dat de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen, 'druppelt' het voortdurend raketten in het zuiden van het land, tot nu toe in totaal 18 raketten.
Persvrijheid misbruiken om Joden te doden
Posted on Monday, December 18, 2017
De persvrijheid loopt in Israël lichtjaren voor op die in elk buurland, waaronder de Palestijnse gebieden, maar wordt helaas misbruikt door terroristen die zich tussen wachtende journalisten mengen om op een gunstig moment voor een aanval te wachten.
Turkije wil een ambassade openen in Oost-Jeruzalem
Posted on Monday, December 18, 2017
Na een oproep aan islamitische landen, om Jeruzalem als hoofdstad van Palestina te erkennen, in reactie op de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft de Turkse president Erdogan nu verklaard dat zijn land een ambassade wil openen in Oost-Jeruzalem.
Groeten uit Israël: Meer van Galilea dramatisch laag
Posted on Monday, December 18, 2017
Het weer is in de war, koel in de ochtend, echt warm in de middag, en nog steeds geen regen, die had al lang moeten komen. De kranten schrijven over de strijd van de met ontslag bedreigde arbeiders van Teva, een raketaanval uit de Gazastrook, en een criminele bende.
Video van de dag: Feestelijke sfeer in Jeruzalem
Posted on Monday, December 18, 2017
Lopend over de Machane Yehoeda markt voelde ik een heel bijzondere sfeer, door de stemmen, de geuren van de markt, de soefganiot, die op elke hoek worden aangeboden, de liederen van de straatmuzikanten en de Chanoekah-kandelaars.
Israël dreigt Libanon naar het stenen tijdperk te brengen
Posted on Sunday, December 17, 2017
In een zeldzaam interview met Saoedi-Arabische media heeft de minister van de Israëlische minister van Inlichtingen Yisrael Katz vorige week gedreigd buurland Libanon 'naar het stenen tijdperk' terug te brengen, in verband met de Iraanse wapenleveringen aan Hezbollah..
Ayelet Shaked: 'Lichamen terroristen niet teruggeven'
Posted on Sunday, December 17, 2017
De Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked is het niet eens met de beslissing van het Hooggerechtshof, dat het Israël verboden is de lichamen van dode terroristen vast te houden en niet terug te geven aan hun families. De regering kan hiertoe een bestaande wet wijzigen
ICNN video: Een politieke basis voor Israël
Posted on Sunday, December 17, 2017
In deze video van ICNN wordt ingegaan op de positie van Israël volgens het internationaal recht. In gesprekken met prominenten wordt uitgelegd dat, ondanks alle verzet en ontkenning, Israël een deugdelijke juridische basis heeft, zoals de Balfour Verklaring en de San Remo conferentie.
Wat, worden alleen in Israël vrouwen lastig gevallen?
Posted on Sunday, December 17, 2017
Me Too is een campagne, die tijdens het Weinstein-schandaal in Hollywood is begonnen via sociale netwerken, en seksuele intimidatie en misbruik door bekende producenten, acteurs en politici aan de kaak stelt. Ook in Israël is deze campagne als een bliksem ingeslagen.
Groeten uit Israël: Protest tegen ontslagen bij Teva
Posted on Sunday, December 17, 2017
Een nieuwe week begint en buiten schijnt de zon, net als de afgelopen dagen, en het wordt warmer. Maar niet alles is zo zonnig als het weer, vanochtend was er een algemene staking tegen de geplande massa-ontslagen bij het farmaceutische concern Teva.
Video van de dag: Soefganiot in alle soorten
Posted on Sunday, December 17, 2017
Een vreugdevol Chanoekahfeest vanuit Jeruzalem! In de video van vandaag wordt aan een paar Jeruzalemmers gevraagd naar hun favoriete soefgania – een soort met jam gevulde oliebol of Berliner bol - die tegenwoordig in verschillende combinaties bestaan.
Gemeenteraad Tel Aviv zoekt Chinese contactpersoon
Posted on Friday, December 15, 2017
In een wat ongebruikelijke advertentie zoekt de gemeenteraad van Tel Aviv naar een Chinees die moet helpen, de banden tussen de metropool en China, Chinese zakenlieden/ondernemers en toeristen te verstevigen. Een toenemend aantal Chinese toeristen bezoekt de stad en het land.
We leven in een ongegeneerd religieuze maatschappij
Posted on Friday, December 15, 2017
Ik ben afkomstig uit het 'christelijke' Westen [de VS] en woon nu al lange tijd in Israël. Toch verbaas ik me nog steeds over hoe ongegeneerd religieus de Israëlische samenleving kan zijn. Ook op de openbare scholen leren de kinderen God te erkennen en te loven.
Muziekvideo: Kinderlach zingt Chanoekah-liederen
Posted on Friday, December 15, 2017
Deze week viert men in Israël en daarbuiten het Chanoekah-feest, waarbij de herinwijding van de Tempel na een periode van Griekse overheersing wordt herdacht. In deze video zingt het jongenskoor Kinderlach enkele Chanoekah-liederen, waaronder het bekende Maoz Tzur, Sterke Rots.
Shabbatslezingen 15 december: Mikets, Na verloop van
Posted on Friday, December 15, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 41:1 – 44:17, Numeri 7:30-41
✡ Profetenlezing: Zacharia 2:10 – 4:7,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Matteüs 27:15-46.
Groeten uit Israël: Massa-ontslag dreigt bij TEVA
Posted on Friday, December 15, 2017
Ongelofelijk, het is al weer vrijdag, weekeinde!. Gisteren hebben we de derde Chanoekah-kaars aangestoken. 1750 medewerkers van het farmaceutische concern TEVA krijgen binnenkort hun ontslag, dat is het hoofdthema van de kranten. En het weer: warm en nauwelijks regen.
Video van de dag: Chanoekah bij de Westelijke Muur
Posted on Friday, December 15, 2017
Om u iets telaten proeven van de feestelijke sfeer, laat de video van vandaag ons het aansteken zien van de derde kaars van Chanoekah, het Joods Lichtfeest. Elke dag komt er een kaars bij, totdat alle acht kaarsen tegelijk branden.
Hamas schiet raketten af en treft VN-school in Gaza
Posted on Thursday, December 14, 2017
Woensdag zijn – voor de derde dag op rij – weer raketten uit de Gazastrook afgeschoten op zuidelijk Israël. Twee ervan werden door het Iron Dome raketschild in de lucht onderschept. Een andere raket kwam neer in het open veld, de vierde trof een VN-school in de Gazastrook.
Arabische buitenpost op particulier Joods land
Posted on Thursday, December 14, 2017
De Staat heeft een klacht ingediend, en daarmee bevestigd, dat er in Samaria een illegale Arabische buitenpost is opgericht op particulier Joods land, bericht Israel National News. Verwacht wordt dat de Staat de illegale bouwwerken laat vernietigen.
Woordenstrijd Abbas-Trump na Jeruzalem-verkaring
Posted on Thursday, December 14, 2017
De Palestijnse leiders hebben – zoals voorspelbaar – met verontwaardiging gereageerd op de erkenning door president Donald Trump van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. De Verenigde Staten zou niet langer aanvaardbaar zijn als vredesbemiddelaar.
Groeten uit Israël: Zestien raketten in vijf dagen
Posted on Thursday, December 14, 2017
Vandaag schijnt de zon uit een wolkeloze hemel. De regen laat nog op zich wachten, en in het zuiden 'druppelt' het raketten. Voor komende zondag heeft de vakbond een staking uitgeroepen wegens voorgenomen ontslagen bij het genees­middelen­concern Teva.
Video van de dag: Soefganiot horen bij Chanoekah
Posted on Thursday, December 14, 2017
In de video van vandaag leren we hoe we heerlijke Soefganiot bereidt. Soefganiot wordt gegeten tijdens de Chanoekahweek, het lichtfeest. Ze lijken veel op de Berliner Bollen, die u zeker kent. Veel plezier met het bakken. Een smakelijk en Chag Chanoekah Same'ach!
Hamas-leider van Judea en Samaria gearresteerd
Posted on Wednesday, December 13, 2017
Tijdens een nachtelijke operatie van het Israëlische leger in Samaria is woensdagochtend vroeg de hoogste leider van Hamas in Samaria en Judea gearresteerd in zijn huis in Beitunia. Het is de 62-jarige sjeik Hassan Youssef, een van de oprichters van Hamas.
Technologie biedt kansen voor Gaza
Posted on Wednesday, December 13, 2017
De economische samenwerking met de Palestijnen in de Gazastrook verloopt erg moeizaam door de beperkingen die beide partijen aan elkaar opleggen. Maar de groeiende technologiebedrijven in Israël zien kansen. Jongeren in Gaza zijn verrassend goed opgeleid en goedkoop.
Vier jaar gevangenis voor Joodse brandstichter in kerk
Posted on Wednesday, December 13, 2017
De Joodse extremist Yinon Re'uveni, die in 2015 de Kerk van de Broodvermenigvuldiging aan de oevers van het Meer van Galilea in brand heeft gestoken, is door de districtsrechtbank van Nazareth veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 50.000 shekel (12.000 euro).
Groeten uit Israël: Zeewater­ontzilting vreet energie
Posted on Wednesday, December 13, 2017
Het rook vanochtend alsof er regen op komst is. Regen is altijd welkom. We hebben wel ontziltingsinstallaties, maar die gebruiken veel energie. Een blik op de voorpagina'a van de ochtendbladen, o.a. salarisverhoging voor de Grenspolitie, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Wandeling door centrum Jeruzalem
Posted on Wednesday, December 13, 2017
Eindelijk had ik wat tijd gevonden om een wandeling door de stad te maken. Ik pakte mijn camera, zodat u eindelijk weer deel kunt hebben aan een van mijn wandelingen door de stad. Ik liep over de Jaffastraat en vervolgens door de voetgangerszone, de Ben Yehudastraat in.
Israël stuurt 40.000 illegale immigranten terug
Posted on Tuesday, December 12, 2017
De Israëlische Knesset keurde maandag een wetsvoorstel goed, dat de regering machtigt om het Hooggerechtshof te omzeilen en meer dan 40.000 illegale immigranten te deporteren. Het wetsvoorstel sluit ook de detentiefaciliteit voor illegale immigranten in Cholon.
Raket onderschept boven Ashkelon
Posted on Tuesday, December 12, 2017
De situatie in het zuiden blijft gespannen. Maandagavond laat klonken de sirenes weer in het zuiden van het land. Twee raketten uit Gaza waren in de richting van de stad Ashkelon afgevuurd, waarvan het iron Dome verdedigingssysteem er één onderschepte.
Invloedrijke Israëlische rabbijn Shteinman begraven
Posted on Tuesday, December 12, 2017
Rabbi Aharon Leib Shteinman, een van Israëls meest gerespecteerde religieuze persoonlijkheden, is dinsdag begraven. Hij fungeerde sinds 2012 als juridische autoriteit van het Litouwse ultraorthodoxe Jodendom in Israël, en werd door de meeste Joodse stromingen in het land vereerd.
Groeten uit Israël: Verlaging BTW en invoerrechten
Posted on Tuesday, December 12, 2017
Terwijl u misschien de sneeuwschuiver moet hanteren of uw auto uitgraven, hebben we hier bijna zomerse temperaturen en te weinig regen. De kranten hebben vanochtend tal van onderwerpen: corruptie, raketten, de Shabbatswet, belastingverlaging en terreur in New York
Video van de dag: Chanoekah in Jeruzalem
Posted on Tuesday, December 12, 2017
Vanavond begint Chanoekah, het Joodse Lichtfeest, dat de herinwijding van de Tempel gedenkt. We steken de eerste kaars aan van de Chanoekia, de achtarmige kandelaar, en dan steken we elke dag nog een kaars aan, tot ze alle acht branden.
Netanyahu wijst EU ministers op band met Jeruzalem
Posted on Monday, December 11, 2017
In een toespraak bij de Europese Unie wees de Israëlische premier Benjamin Netanyahu er op, dat buurstaten Israëls bestaansrecht als Joodse Staat ontkennen, wat tot het voortdurende conflict leidt, en de geschiedenis ontkennen, dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van het Joodse volk was.
Titus en de Verenigde Naties
Posted on Monday, December 11, 2017
Door Gods genade lukte het Israël allerlei oorlogen te winnen, onvruchtbaar land tot bloei te brengen, de Hebreeuwse taal te doen herleven. Maar één ding lukt nog niet: de wereld overtuigen van de historische band tussen het Israëlische volk en het land, Eretz Yisra'el
'Geen mooier cadeau voor jubileum dan erkenning'
Posted on Monday, December 11, 2017
'Israël kon voor zijn 70-jarig jubileum geen mooier cadeau krijgen dan de officiële erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël', daarover is de meerderheid van de bevolking eensgezind. De toespraak van Donald Trump maakt de jubileumfeesten nog zinvoller en aantrekkelijker.
ICNN Video: Jack van der Tang, waarheid, recht en vrede
Posted on Monday, December 11, 2017
In Den Haag is een groot aantal instituten op het gebied van internationaal recht gevestigd, vertelt Jack van der Tang in een gesprek met Ruud Dankelman. Maar de Bijbel zegt, dat uit Sion (Jeruzalem) de wet, het recht, zal uitgaan, en God zal rechtspreken over de volken
Groeten uit Israël: Minister Lieberman, let op je woorden
Posted on Monday, December 11, 2017
Het was vanochtend koel, slechts 11 graden, toen ik in Jeruzalem aankwam. De steekpartij gisteren in Jeruzalem staat natuurlijk op alle voorpagina's, waar we ook de vernietigde aanvalstunnel en David Bitan vinden. Het wordt iets warmer, maar er komt helaas nog geen regen.
Video: Nazareth, Arabisch-Israëlische high-tech stad
Posted on Monday, December 11, 2017
Als je het woord Nazareth hoort, denk je ongetwijfeld meteen aan het Kerstfeest. Juist nu, als de stad zich voorbereidt op de viering en je kunt nu al de feestelijke sfeer voelen. Maar Nazareth is ook de hoofdstad van de Arabisch-Israëlische start-ups.
De regels van het vredesproces zijn gewijzigd
Posted on Sunday, December 10, 2017
'De Palestijnen moeten weten: de spelregels zijn veranderd. Het schip veranderde van richting. Ik raad hen aan om het geduld van Israël niet op de proef te stellen met hun terreurdreigingen' meent de Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked.
Palestijnse woede over Trump verloopt al snel
Posted on Sunday, December 10, 2017
De Palestijnse leiders, zowel in Ramallah als in Gaza, hoopten gebruik te maken van de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump, om de gewelddadige opstand tegen de Joodse Staat nieuw leven in te blazen.
Muziekvideo: Bid voor de vrede van Jeruzalem
Posted on Sunday, December 10, 2017
Temidden van alle spanningen en onlusten rond de heilige stad Jeruzalem, Israëls hoofdstad, dit lied en oproep tot gebed: Bid Jeruzalem vrede toe, gebaseerd op psalm 122: 'Bidt Jeruzalem vrede toe, mogen wie u liefhebben, rust genieten; vrede zij binnen uw muur, rust in uw burchten'.
Persfotograaf aangevallen, meisje gewond door stenen
Posted on Sunday, December 10, 2017
Zaterdagavond hebben de Arabische protesten tegen de 'Verklaring van Jeruzalem' van de Amerikaanse president Donald Trump zich ook uitgebreid tot het door Israëlische Arabieren bewoonde Wadi Ara, in het noorden van Israël.
Bewaker zwaar gewond na steekpartij in Jeruzalem
Posted on Sunday, December 10, 2017
Bij het Centraal Busstation in Jeruzalem heeft vanmiddag een mesaanval plaatsgevonden. Een terrorist trok een mes bij de ingang van het busstation en stak een Israëlische bewaker neer. Daarna liep hij weg, maar kon hij in de Jaffastraat worden aangehouden en gearresteerd.
Israëlisch leger vernietigt weer een terreurtunnel
Posted on Sunday, December 10, 2017
Het Israëlische leger heeft weer een aanvalstunnel van Hamas vernietigd. De tunnel was enkele weken geleden al ontdekt. Hij begon in het gebied van Chan Junis en passeerde de Israëlische grens bij Kibbutz Nirim en was al enkele honderden meters binnen Israël.
Groeten uit Israël: Weer linkse mars tegen de regering
Posted on Sunday, December 10, 2017
We hebben een mooi weekeinde achter de rug, altans wat het weer betreft. Raketten op de stad Sderot, Arabische Israëli's die met stenen gooien, een demonstratie tegen de regering, dat is slechts een deel van de krantenkoppen. En het weer: het wordt warmer.
Video van de dag: Nationaal Park en Safari Ramat Gan
Posted on Sunday, December 10, 2017
De video van vandaag brengt ons naar Ramat Gan. We maken kennis met het nationale park en de dierentuin van Ramat Gan met prachtige beelden vanuit de lucht. Het park is het op één na grootste stadspark van Israël, na het 'Hayarkon' park in Tel Aviv.
Diplomatieke campagne in Nederland tegen Hezbollah
Posted on Friday, December 08, 2017
De leider van de partij Yesh Atid ('Er is toekomst'), Yair Lapid, sprak in Nederland met de minister van Buitenlandse Zaken en de 2e kamercommissie voor Buitenlandse Zaken met als doel, dat de terroristische organisatie Hezbollah hier wordt verboden.
Bethlehem dooft kerstboom als protest tegen Trump
Posted on Friday, December 08, 2017
Er waren veel Arabische reacties op de erkenning door president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, waarvan de meeste grenzend aan hysterie. Maar niemand was zo dwaas als de Palestijnse Autoriteit, die de kerstverlichting in Bethlehem, de geboortestad van Jezus, uitschakelde.
Jongste zoon van Netanyahu beëindigt militaire dienst
Posted on Friday, December 08, 2017
De tweede zoon van premier Benjamin Netanyahu, Avner, beëindigde deze week zijn dienst in het leger. Afgelopen donderdag, precies drie jaar geleden, vergezelden zijn vader Benjamin en zijn moeder Sarah hem naar het Jeruzalem Recruitment Centre (foto) van waaruit hij naar een kazerne werd gebracht.
Muziekvideo: Hal’li Nafshi, uit Psalm 146: 2, 1, 10
Posted on Friday, December 08, 2017
Na een week, waarin Jeruzalem centraal stond, vond ik deze enthousiast gezongen videoclip, gebaseerd op de verzen 2, 1 en 10 van Psalm 146: De HERE is Koning voor eeuwig, Uw God, o Sion, is van geslacht tot geslacht.
Shabbatslezingen 9 december: Wayeshev, En hij woonde.
Posted on Friday, December 08, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 37:1 – 40:23,
✡ Profetenlezing: Amos 2:6 – 3:8,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Matteüs 1:1-6 en 16-25.
Groeten uit Israël: Vrees voor onlusten in Jeruzalem
Posted on Friday, December 08, 2017
Het is weer vrijdag, we hebben een bijzondere week achter ons door de historische verklaring van president Donald Trump, die eigenlijk alleen zei wat iedereen al lang weet. In Jeruzalem is de politie paraat voor onrust, en wat het weer voor vandaag betreft: het blijft koud.
Video van de dag: De Israel National Trail, deel 3
Posted on Friday, December 08, 2017
Het derde en laatste deel van de wandeling over de 'Shvil-Israël', de Israel National Trail, met Christian Seebauer.. Hij omschrijft het als volgt:'Het derde deel van onze wandeltocht leidt ons van het Foresters House (bij Meitar) naar de berg Amassa en naar de Negev woestijn.'
Reacties op Trumps Verklaring over Jeruzalem
Posted on Thursday, December 07, 2017
Na het historische besluit van president Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade daarheen te verhuizen, bleken de reacties wereldwijd precies zoals men kon verwachten: verontwaardigd, bezorgd en kritisch.
Vervult Trump's kerstgeschenk aan Israël een profetie?
Posted on Thursday, December 07, 2017
Jeruzalem is altijd al een brandpunt van spanningen en conflicten geweest. En als men de profeet Zacharia wil geloven, zal de situatie alleen maar meer gespannen worden, totdat degenen die zich verzetten tegen de plannen van God, op de muren van Jeruzalem worden gebroken.
Video: Netanyahu reageert op Trumps toespraak
Posted on Thursday, December 07, 2017
Kort na de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, publiceerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een videoboodschap, waarin hij de Amerikaanse president bedankte.
Trump's Jeruzalem Verklaring: alles behalve evident
Posted on Thursday, December 07, 2017
Gisteravond hebben de Verenigde Staten van Amerika onder het presidentschap van Donald Trump Jeruzalem eindelijk erkend als de hoofdstad van Israël. Hij beschouwt echter van het Tempelberg-complex alleen de Westelijke Muur als Joods gebied.
Geen tentoonstelling Dode Zeerollen in Duitsland
Posted on Thursday, December 07, 2017
Een geplande tentoonstelling van de Dode Zee-rollen in 2019 is geannuleerd nadat de Duitse regering weigerde de teruggave van de voorwerpen te garanderen. De Palestijnen zouden immers in het buitenland aanspraak kunnen maken op de rollen.
Groeten uit Israël: Feestdag na toespraak van Trump
Posted on Thursday, December 07, 2017
Eindelijk weten we, wat onze hoofdstad is. Alle kranten vieren vandaag de historische rede van de Amerikaanse president Trump, die eigenlijk alleen zei wat al eeuwig bekend is. Het was behoorlijk koud toen ik vanochtend in de auto stapte; de regen is voorbij, het blijft wel koel.
Video van de dag: De Israel National Trail, deel 2
Posted on Thursday, December 07, 2017
Ook vandaag begeleiden we Christian Seebauer op zijn wandeling over de 'Shvil Israel', de wandelroute door Israël. Deze keer lopen we langs de Middellandse Zee, onder andere bij het vissersdorpje Jisr az Zarka en over een strand in de richting van Caesarea.
Erkenning VS van Jeruzalem als hoofdstad verwacht
Posted on Wednesday, December 06, 2017
De woordvoerders van het Witte Huis zeiden dat president Trump in zijn toespraak van deze woensdag de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël bekend zal maken. De Amerikaanse ambassade zal ook worden verplaatst naar Jeruzalem, maar op een later tijdstip.
VS vermindert financiële hulp aan Palestijnen
Posted on Wednesday, December 06, 2017
Het lijkt erop dat de Verenigde Staten eindelijk serieus werk maken van hun pro-Israël beleid, dat hun president al in zijn verkiezingscampagne had beloofd. Het Amerikaanse parlement keurde de Tailer Force Wet goed, die de financiële steun aan de Palestijnen sterk vermindert.
Getuigen van de laatste strijd om Jeruzalem
Posted on Wednesday, December 06, 2017
Het Israëlische Oudheidkundig Instituut (IAA) heeft archeologische vondsten gedaan uit de periode vlak voor de verwoesting van de Tweede Tempel. Pijlpunten en stenen kogels wijzen op de laatste strijd tussen de Romeinse troepen en Joodse rebellen.
Israëlische grenspolitie redt bewusteloze Palestijn
Posted on Wednesday, December 06, 2017
Gisteren stortte een jongeman van omstreeks 20 jaar bewusteloos in elkaar bij het graf van de Joodse patriarchen in Hebron en stopte met ademen. Een groep Palestijnen liep vervolgens naar de nabijgelegen Israëlische controlepost en vroeg de soldaten daar om hulp.
Groeten uit Israël: Alle ogen zijn gericht op Trump
Posted on Wednesday, December 06, 2017
Gisteravond rook het al lekker naar regen. Vanochtend openden de hemelsluizen zich en komt de regen in stromen Die regen houdt aan, en het wordt kouder. In de kranten hier overheerst een thema: Jeruzalem. Zal de VS de stad als hoofdstad van Israël erkennen?
Video van de dag: Lopend over de Israel National Trail
Posted on Wednesday, December 06, 2017
In de video van vandaag begeleiden we Christan Seebauer op zijn wandeling over de Israel National Trail. Hij heeft vorig jaar al over de hele lengte door het Heilige Land gereisd. Vandaag zien we eerste deel van zijn wandeling over de Israel National Trail samen met het Joods Nationaal Fonds.
Onnodige sirenes klonken in grensplaatsen bij Gaza
Posted on Tuesday, December 05, 2017
Gisteravond werden Israëli's, die in de buurt van de Gazastrook wonen, vijf keer uit hun slaap gehaald toen de sirenes klonken en waarschuwden voor een raketlancering vanuit de Gazastrook. Waarschijnlijk ging het om raketten die niet in de richting van Israël waren afgeschoten.
Opperrabbijn roept op tot gebed tegen de droge winter
Posted on Tuesday, December 05, 2017
We beleven tot nu toe een droge winter, het is nu al begin december en de neerslag die tot nu toe is geregistreerd was niet voldoende. Daarom roept de opperrabbijn van Israël, Rabbi David Lau, nu het volk op een speciaal gebed voor de regen te bidden.
Video: Is verplaatsen ambassade VS juiste beslissing?
Posted on Tuesday, December 05, 2017
Het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem is geen hindernis voor vrede. Wat wel een hindernis voor vrede is, is de voortdurende Palestijnse ophitsing en het terrorisme. Het niet willen erkennen van Jeruzalem als Israëls hoofdstad is een hindernis voor vrede.
Groeten uit Israël: Likoed bezorgd over corruptie Bitan
Posted on Tuesday, December 05, 2017
Toen ik vanochtend vertrok, scheen de zon nog, maar dat verandert in de middag, de temperatuur zal sterk dalen en voor morgen wordt regen verwacht. In de Likoedpartij is het beslist niet zonnig. Alle kranten berichtten weer over de corruptie-affaire van coalitievoorzitter David Bitan.
Video van de dag: Internationale handicaptendag
Posted on Tuesday, December 05, 2017
Gisteren werd in Israël en in de wereld de Internationale Dag van mensen met een handicap gehouden. Het thema van dit jaar was de emancipatie van mensen met een handicap, om hen in het dagelijks leven te betrekken.
Twee bedoeïenen gepakt voor moord op soldaat in Arad
Posted on Monday, December 04, 2017
De Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) maakte vandaag bekend dat vrijdagavond twee bedoeïenen zijn gearresteerd die ervan worden verdacht de 19-jarige soldaat Ron Itzhak Kokia te hebben gedood en zijn wapen gestolen.
Cyprus en Israël houden gezamenlijke militaire oefening
Posted on Monday, December 04, 2017
Israël en Cyprus, werken in toenemende mate militair samen, zoals nu tijdens een militaire oefening op een eiland, die wordt beschouwd als een van de grootste in zijn soort voor beide landen, met deelname van grondtroepen en de luchtmacht.
Eindelijk rust voor de begraafplaats op de Olijfberg?
Posted on Monday, December 04, 2017
De oudste Joodse begraafplaats wordt al decennialang overheerst door Arabische bendes, die bezoekers terroriseren en zelfs begrafenissen en groepen rouwenden aanvallen. Een groep knessetleden zet zich in voor een oplossing voor dit veiligheidsprobleem.
Auto's in de buurt van Jeruzalem bekogeld met stenen
Posted on Monday, December 04, 2017
Arabische militanten hebben zondagavond stenen gegooid naar minstens tien auto's die in de buurt van het Palestijnse dorp Husan in de richting van Beitar Illit reden. De voorruiten van de auto's werden beschadigd en het is een wonder dat niemand gewond raakte.
Groeten uit Israël: Corruptie-affaire schokt de Knesset
Posted on Monday, December 04, 2017
Vandaag hebben we hier nog zo'n mooie zomerdag, en dat in december. Wat het nieuws betreft: dat is weer echt stormachtig door een nieuwe corruptie-affaire, dat leest u wel op de voorpagina's van de dagbladen. En dan het weer in Israël: voor woensdag is ons de winter beloofd.
Video van de dag: de Scopusberg in Jeruzalem
Posted on Monday, December 04, 2017
De video van vandaag biedt ons een prachtig uitzicht op de stad Jeruzalem vanaf de Scopusberg. De Scopusberg ligt in het noordoosten van Jeruzalem. De berg heeft een hoogte van 826 meter en van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Christelijke leiders: Trump, verplaats de ambassade
Posted on Sunday, December 03, 2017
Een coalitie van christelijke organisaties onder leiding van de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem heeft de Amerikaanse president Donald Trump gevraagd om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem de verplaatsen.
Palestijnen: Geweldsexplosie als Trump Jeruzalem erkent als Israëls hoofdstad
Posted on Sunday, December 03, 2017
Wijdverbreid klinken geruchten, dat de Amerikaanse president Donald Trump een verenigd Jeruzalem ergens deze week officieel zal erkennen als hoofdstad van de Staat Israël. Van Palestijnse zijde klinken er scherpe waarschuwingen en dreigingen.
Mag Jonathan Pollard de Verenigde Staten verlaten?
Posted on Sunday, December 03, 2017
De Israëlische spion Jonathan Pollard, die in de Verenigde Staten is veroordeeld en in november 2015 is vrijgelaten na een gevangenisstraf van 30 jaar, mag in de nabije toekomst wellicht naar Israël vertrekken. Hij is nu onderworpen aan strenge beperkingen.
Netanyahu waarschuwt Iran na raketaanval op Syrië
Posted on Sunday, December 03, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond een strenge waarschuwing aan het adres van Iran gepubliceerd, binnen een dag nadat ten minste een dozijn Iraanse militairen werden gedood toen hun basis in Syrië werd vernietigd.
ICNN Video: Jack van der Tang, wie hij is en wat hij doet
Posted on Sunday, December 03, 2017
Waarom is Jack van der Tang zo bekend in Israël? In een gesprek met Ruud Dankelman (ICNN) vertelt deze Hagenaar over het ontstaan van Pillar of Fire, vanuit het organiseren van Israël-avonden, gevolgd door het uitnodigen van Israëlische sprekers, het internet-radiostation radioisrael.nl.
Groeten uit Israël: Grote demonstratie tegen corruptie
Posted on Sunday, December 03, 2017
We hadden een zomers weekeinde, bij ons in Modi'in werd het zelfs 27 graden, en het blijft nog even warm. Een aanval op een Iraans steunpunt in Syrië en een demonstratie met tienduizenden deelnemers tegen corruptie zijn de onderwerpen waarmee we de nieuwe week beginnen.
Video van de dag: Torenflats en files in Tel Aviv
Posted on Sunday, December 03, 2017
In de video van vandaag bericht de Beierse Omroep over de bouw van flatgebouwen in Tel Aviv. Daarbij worden ook de problemen aan de orde gesteld. Flatgebouwen zorgen voor veel nieuwe woonruimte, maar hoe bereiken al die mensen hun huizen?
Terreur in Arad - 19-jarige soldaat doodgestoken
Posted on Friday, December 01, 2017
Een 19-jarige soldaat werd gisteravond in de stad Arad in Samaria doodgestoken, terwijl bij bij een winkelcentrum op de bus wachtte. De moordenaar ontsnapte met het wapen van de soldaat. Aangenomen wordt dat dit een terroristische aanslag was.
Palestijnse ambassadeur: ik sloeg Israëli om de falafel
Posted on Friday, December 01, 2017
De Palestijnse ambassadeur in Londen, Manuel Hassassian, vertelde in een interview met het TV-zender 'Al-Quds' dat hij tijdens zijn studententijd in Ohio een Israëli had geslagen omdat die beweerde dat Humus (choemoes) en Falafel Israëlische gerechten zouden zijn.
Shabbatslezingen 2 december: Wayishlach, En hij zond
Posted on Friday, December 01, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 32:4 – 36;43,
✡ Profetenlezing: Obadja 1:1-21,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Hebreeën 11:11-20.
Muziekvideo: One Lev speelt Eternally Grateful
Posted on Friday, December 01, 2017
In deze muziekvideo kunt u luisteren naar klezmer-achtige muziek met wat Oost-Europese invloeden van de Israëlische muziekgroep One Lev (Een Hart), die op 14 december voor de tweede keer in Den Haag optreedt.
Groeten uit Israël: Sa'ar populairder dan Netanyahu?
Posted on Friday, December 01, 2017
Ook vandaag schijnt de zon aan een wolkenloze hemel. Gisteren was ik blij met alleen 'normale' krantenberichten. Helaas is dat vandaag niet zo, na een mesaanval op een militair, het bekogelen van een groep kinderen en toenemende spanning bij de Gazastrook.
Video van de dag: De vergeten vluchtelingen
Posted on Friday, December 01, 2017
Gisteren was de officiële herdenkingsdag van de verdrijving van de Joden uit de Arabische landen en Iran in de 20e eeuw. Na de oprichting van de Staat Israël werden 850.000 mensen met geweld verdreven en onteigend - uit de landen waar ze al generaties lang woonden.