November 2017

Mortiergranaten op Israëlische stelling bij Gazastrook
Posted on Thursday, November 30, 2017
Rond het middaguur werd een stelling van het Israëlische leger vanuit de noordelijke Gazastrook beschoten met mortiergranaten. Niemand raakte hierdoor gewond. In reactie daarop viel het Israëlische leger vier posities van Hamas' militaire tak aan.
Vier dorpen samenvoegen tot nieuwe stad in Samaria?
Posted on Thursday, November 30, 2017
Een speciaal comité, dat door de directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken is benoemd, heeft aanbevolen een aantal gemeenten in Samaria samen te voegen tot een nieuwe stad, die zou bestaat uit de dorpen Etz Efraim, Sha'arei Tikwa, Oranit en Elkana.
Pendeldienst van Gaza naar consulaat VS in Jeruzalem
Posted on Thursday, November 30, 2017
Israël is woensdag een pendeldienst begonnen voor inwoners van de Gazastrook, die naar het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem moeten gaan voor visum-interviews. Dit zou de Palestijnen die Gaza willen verlaten veel moeilijkheden besparen.
Groeten uit Israël: Hoog sterftecijfer borstkanker
Posted on Thursday, November 30, 2017
Vanochtend was het in Modi'in bewolkt, maar onderweg naar Jeruzalem kleurde de lucht steeds blauwer. Het weerbericht zegt: deels bewolkt en iets warmer. Ook vandaag kijken we naar de voorpagina's van de kranten, o.a. de politie haast zich om een onderzoek af te ronden.
Video van de dag: Zichron Ja'akov
Posted on Thursday, November 30, 2017
Vandaag gaan we weer naar het noorden, naar Zichron Ja'akov in de bergen van de Carmel, 35 kilometer ten zuiden van Haifa. De stad ligt op een berg en werd in 1882 als Moshav (collectief dorp) gesticht door Joodse immigranten uit Roemenië met de steun van Baron Rothshild.
Arabië: Jeruzalem onbelangrijk; Palestijnen zijn woedend
Posted on Wednesday, November 29, 2017
Voorstanders van de Palestijnse zaak hebben steeds geprobeerd de positie van Jeruzalem en de Tempelberg in de Islam op te blazen. Daarmee probeerden zij de soevereiniteit van Israël over deze stad als een belediging van de islam voor te stellen. Maar er klinken nu andere geluiden.
Minister Gila Gamliel bezoekt conferentie in Caïro
Posted on Wednesday, November 29, 2017
Al kort na de bloedige terroristische aanslag in de Sinaï werd in Kaïro een regionale conferentie gehouden over de bevordering van gendergelijkheid. Minister van Sociale Gelijkheid, Gila Gamliel, vertegenwoordigde Israël op de conferentie van zondag.
Gesprekken-marathon voor Netanyahu in Kenia
Posted on Wednesday, November 29, 2017
Premier Benjamin Netanyahu was dinsdag op een eendaags staatsbezoek in Kenia voor onder meer de inhuldiging van Kenia's president Uhuru Kenyatta. Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik voor bilaterale ontmoetingen met andere Afrikaanse leiders.
Mike Pence: 'Trump overweegt verhuizing ambassade'
Posted on Wednesday, November 29, 2017
Bij de zeventigste verjaardag van de historische stemming van de VN over de oprichting van een Joodse Staat zei de Amerikaanse vice-president Mike Pence dat president Trump overweegt wanneer en hoe de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal worden verplaatst.
Groeten uit Israël: Verbetering relatie met Aboe Dhabi?
Posted on Wednesday, November 29, 2017
Toen ik vanochtend door Jeruzalem naar de redactie liep, was het hier maar 9 graden. Het weer blijft koel en regenachtig. Ook vandaag kijken we naar de voorpagina's van de dagbladen. Het is vandaag een bijzondere dag, 70 jaar geleden stemde de VN over de deling van Palestina.
Video's van de dag: Israël bedankt de voorstemmers
Posted on Wednesday, November 29, 2017
70 jaar geleden heeft de Algemene Vergadering van de VN gestemd voor de oprichting van een Joodse Staat in Israël. In de video van vandaag bedankt Israël de 33 landen die destijds 'ja' hebben gestemd en zo hebben bijgedragen aan de oprichting van de Staat Israël.
Egypte dringt PA: hervat onderhandelingen met Israël
Posted on Tuesday, November 28, 2017
Egypte en andere gematigde Arabische staten in de regio oefenen druk uit op de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA) Machmoud Abbas om terug te keren naar de onderhandelingstafel met Israël, zo berichtte de Israëlische gratis krant Israel Hayom dinsdag.
Liever verliezen dan moeten aantreden tegen een Israëli
Posted on Tuesday, November 28, 2017
De Iraanse regering prees maandag een van de worstelaars van het land, die opzettelijk een worstelwedstrijd verloor om na het verslaan van die tegenstander niet te moeten aantreden tegen een Israëlische atleet, meldde het persbureau AFP.
Palestijnse Autoriteit tegen matiging van lesprogramma
Posted on Tuesday, November 28, 2017
Sabri Saidam, hoofd Cultuur en Hoger Onderwijs van de PA, verzet zich tegen het veranderen van het leerplan van de UNRWA-scholen, die radicale uitspraken tegen Israël bevatten. De UNRWA wilde dit vervangen door een gematigder benadering van het conflict.
Groeten uit Israël: 'Egypte zet Abbas onder druk'
Posted on Tuesday, November 28, 2017
Ook vandaag werpen we een blik in de landelijke dagbladen. Een thema springt er uit, de stemming over de Aanbevelingswet, die voor één man geschreven lijkt en waarover Yediot Achronot Schande! roept. En wat het weer betreft: normale temperaturen en wat regen.
Video van de dag: Karmiel in Neder-Galilea
Posted on Tuesday, November 28, 2017
De video van vandaag brengt ons naar het noorden van het land, naar Misgav district, waar de stad Karmiel ligt. De video toont luchtfoto's van de stad en laat niet alleen de omgeving van de stad zien, die bekend is om het jaarlijkse Karmiel Dansfestival.
Assad stelt veiligheidszone voor op de Golanhoogten
Posted on Monday, November 27, 2017
De Syrische dictator Bashar Assad heeft de Russische president Vladimir Poetin laten weten, dat hij bereid is een gedemilitariseerde zone in te richten langs de Syrische grens met Israël op de Golan­hoogten. Dat zou deel uitmaken van een ruimere overeenkomst.
Koeweitse Journalist: Israël is geen bezettingsmacht
Posted on Monday, November 27, 2017
Terwijl de betrekkingen tussen Israël en enkele meer gematigde Arabische staten voorzichtig ontdooien, heeft een vooraanstaande Koeweitse journalist deze maand publieke verontwaardiging gewekt toen hij het waagde realistische te zijn over de Joodse Staat.
Politie contra demonstranten: het stinkt in Jeruzalem
Posted on Monday, November 27, 2017
Het stonk vanochtend nog flink in Jeruzalem naar het 'groene water waarmee de politie gisteren de demonstranten van de Jaffastraat had verdreven, waar zij de uitrit uit de stad blokkeerden. De groep orthodoxe demonstranten verzette zich tegen de militaire dienst.
Israëlische hulp bij het onderwijs in Zuid-Soedan
Posted on Monday, November 27, 2017
Er heerst grote vreugde in Zuid-Soedan - het jongste land ter wereld, maar ook een van de armste landen ter wereld. Tijdens een feestelijke ceremonie aan de Universiteit van Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan werd het eerste wetenschaps- en technologiecentrum van het land geopend.
Groeten uit Israël: Shabbatscrisis eindigt in Status Quo
Posted on Monday, November 27, 2017
Vanochtend was de lucht weer helder blauw, na wat regen gistermiddag. Helaas werd de vreugde over de mooie ochtend bedorven door een ondraaglijke stank. Een blik in de ochtendbladen vertelt ons de herkomst. En dan nog het weer voor vandaag: koel en wat regen.
Video van de dag: Heerlijk eten in Tel Aviv
Posted on Monday, November 27, 2017
Reisblogger Felicitas bezoekt Tel Aviv voor het eerst. Wat haar het meest interesseert is de vraag of de hummus (choemoes) daar anders smaakt dan in Berlijn. De video van vandaag is een reis door Tel Aviv die letterlijk door de maag gaat zoals de liefde tot deze fascinerende stad.
Israël zet eerste vrouwelijke tankbemanningen in
Posted on Sunday, November 26, 2017
Ondanks veel controverse, zal Israël deze maand zijn allereerste vrouwelijke tankbemanningen inzetten. Al jaren werken activisten er aan de, de integratie van vrouwen in het Israëlische leger te completeren door tankeenheden open te stellen voor het schone geslacht.
Karaieten, hedendaagse Bijbelse Joden
Posted on Sunday, November 26, 2017
De Karaieten vormen een aparte stroming binnen het Jodendom, waarvan de leden zich ‘Lezers van de Bijbel’ (Karaiet) noemen. Hoewel in de middeleeuwen veertig procent van de Joden Karaiet was, is deze stroming nu veel minder bekend.
Israëlische onderzoekers: Man=man, vrouw=vrouw
Posted on Sunday, November 26, 2017
De Bijbel waarschuwde, dat er een dag zou komen waarop het goede kwaad wordt genoemd en het kwade goed. Met andere woorden, een dag waarop realiteit en waarheid worden omgekeerd, zoals bij het fenomeen 'transgender', dat ons overspoelt.
Groeten uit Israël: Orthodoxe druk op Shabbatswetten
Posted on Sunday, November 26, 2017
Een nieuwe week is begonnen. Het weer was wel aardig dit weekeinde, licht bewolkt en af en toe de zon tussen de wolken. De week begint zoals de vorige eindigde, met de strijd om de shabbat Naar een overzicht van het krantennieuws het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Met Orion Eshel door Jeruzalem
Posted on Sunday, November 26, 2017
Vandaag begeleiden we de 14-jarige blogger Orion Eshel op zijn wandeling door de Oude Stad van Jeruzalem. Natuurlijk mag een bezoek aan de Westelijke Muur niet ontbreken. Daarna gaan we door de steegjes van de Oude Stad naar het dak van het Oostenrijkse Hospice.
Waarom lekte Trump Israëlische operaties naar Russen?
Posted on Friday, November 24, 2017
Weet u nog dat de Amerikaanse president Donald Trump passagiers van luchtvaartmaatschappijen uit bepaalde landen verbood om laptops in de cabine te vervoeren? Veel mensen mopperden over dit ongemak. En het bleek dat Israël achter die beslissing zat.
Gearresteerde terrorist onthult Hamas-activiteiten
Posted on Friday, November 24, 2017
Een in september gearresteerde 23-jarige terrorist, die de grens van de Gazastrook was overgestoken, heeft bij ondervragingen door de veiligheidsdienst en de politie gedetailleerde informatie over de tunnelstructuur van Hamas in de Gazastrook verstrekt.
Shabbatslezingen 25 november: Wayetze, En hij vertrok
Posted on Friday, November 24, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 28:10 – 32:3,
✡ Profetenlezing: Hosea 12:13 – 14:10,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Johannes 1:19-51.
Muziekvideo: Lev Shelo speelt aanbiddingsmuziek
Posted on Friday, November 24, 2017
In deze muziekvideo kunt u luisteren naar de Messiaans-Joodse band Lev Shelo ('Zijn Hart') met zangeres Corry Bell, die onlangs in Nederland optrad. Zij spelen en zingen de aanbiddingsliederen V'haer Einenu en Yigdal Elohim Chai (Moge de levende God groot zijn).
Groeten uit Israël: Staatsaccountant: geen inperking
Posted on Friday, November 24, 2017
Ook vandaag is het hier koel, ik gisteren voor het eerst mijn trui uit de kast gehaald. We werpen een blik op de voorpagina's van de weekeindedities van de dagbladen, die altijd erg dik zijn met veel bijlagen. Tenslotte het weer voor vandaag in Israël: het blijft koel.
Video van de dag: Arabisch dorpje Lifta, Jeruzalem
Posted on Friday, November 24, 2017
Wie over autoweg 1 naar Jeruzalem rijdt, ziet bij het binnenkomen aan de westzijde van de stad de leegstaande oude restanten van de huizen van Lifta, een voormalig Arabisch dorp waarvan de inwoners tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 waren gevlucht.
Nieuwe bankbiljetten eren Israëlische vrouwen
Posted on Thursday, November 23, 2017
Gisteren presenteerde president Reuven Rivlin samen met de presidente van de Israëlische Bank, Karnit Flug, twee nieuwe bankbiljetten, waarop voor het eerst in de geschiedenis van de Staat vrouwen zijn afgebeeld.
Video: IDF hospitaal helpt al vier jaar gewonde Syriërs
Posted on Thursday, November 23, 2017
Sinds 2013 helpt het Israëlische leger gewonden en zieken uit het door een burgeroorlog geteisterde Syrië. Voor deze 'Operatie Goede Buurman' werd een veldhospitaal opgericht op de Golanhoogten, nabij de grens met Syrië.
Werk aan spoor op shabbat beperkt na dreiging minister
Posted on Thursday, November 23, 2017
Onderhoudswerkzaamheden aan de Israëlische spoorwegen zijn noodzakelijk. Rails moeten worden onderhouden en seininstallaties gerepareerd. Op sterk aandringen van minister Litzman zal dit werk op de shabbat zo veel mogelijk worden beperkt.
Groeten uit Israël: Leidt shabbatswerk tot verkiezingen?
Posted on Thursday, November 23, 2017
Toen ik vanochtend in Jeruzalem aankwam, stond de thermometer in de auto op slechts 10 graden. Dat komt ook doordat Jeruzalem veel hoger ligt. Ook vandaag weer een blik in de dagbladen, onder andere over de shabbatsrust. En natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Groeistad Modi'in-Makkabim-Re'oet
Posted on Thursday, November 23, 2017
De video van vandaag brengt ons naar Modi'in. De jonge stad Modi'in ligt midden tussen Tel Aviv en Jeruzalem, op 30 kilometer afstand van beide steden. De stad bestaat pas sinds 1996 en blijft groeien. Momenteel worden er een stadscentrum en andere wijken gebouwd.
'Reservists on Duty' strijdt tegen anti-Israël-activisten
Posted on Wednesday, November 22, 2017
De reservist van het Israëlische leger, Jonathan Elkhoury, heeft in het Schotse Edinburgh tegen de discriminatie van Israëlische wapens gedemonstreerd. Hij is verbonden aan 'Reservists on Duty', een Israëlische organisatie, die de leugens die over Israël de ronde doen, wil ontmaskeren.
Smokkel van explosieven naar Gazastrook verijdeld
Posted on Wednesday, November 22, 2017
Enkele weken geleden werd een chemisch laboratorium ingericht bij de grensovergang Kerem Shalom naar de Gazastrook. Hij moet zendingen, die bestemd zijn voor de Gazastrook, controleren op verdachte chemische stoffen, en had al succes.
Rel door selfies van Israëlische blogger in Saoedi-Arabië
Posted on Wednesday, November 22, 2017
Een Israëlisch-Joodse blogger deed onlangs wat weinig anderen zouden durven door (vermoedelijk op een buitenlands paspoort) naar Saoedi-Arabië te reizen. Maar Ben Tzion ging niet alleen naar Saoedi-Arabië, hij liet iedereen er op epische wijze van weten via Facebook.
60% van de Arabische Israëli's trots een Israëli te zijn
Posted on Wednesday, November 22, 2017
De meeste Arabische Israëli's (73 procent) voelen dat zij tot de Israëlische maatschappij behoren, en 60 procent zegt er trots op te zijn Israëli te zijn. Dat bleek uit een enquête, waarin Arabische Israëli's werden bevraagd over hun houding tegenover de Israëlische Staat.
Groeten uit Israël: Meer ziekenhuisbedden nodig
Posted on Wednesday, November 22, 2017
Het regent nog steeds in Israël, en dat is goed voor het Meer van Galilea, het blijft regenen, en het is en blijft koud, hier slechts 11 graden. Ook vandaag kijken we naar de voorpagina's van de dagbladen, om te zien waarover vandaag in het land wordt gesproken.
Video van de dag: Woestijn-marathon 2017
Posted on Wednesday, November 22, 2017
Afgelopen vrijdag vond in Eilat de traditionele woestijnmarathon plaats. Ongeveer 2000 deelnemers uit binnen- en buitenland namen deel aan de verschillende afstanden. De marathon begon in de woestijn met de rode bergen als achtergrond en eindigde aan de kust van de Rode Zee.
'Kans om van een tweestatenoplossing af te komen'
Posted on Tuesday, November 21, 2017
Minister van Justitie Ayelet Shaked sprak maandag tijdens een conferentie van de Orthodox-Joodse Kamer van Koophandel in samenwerking met nieuwsportaal Arutz 7, waarin ze zei dat de Palestijnse Staat niet meer de enige weg is naar vrede in het Midden-Oosten.
Orthodoxe Joden in het leger hebben het niet makkelijk
Posted on Tuesday, November 21, 2017
De laatste tijd waren er in Israël talrijke demonstraties en protesten van orthodoxe Joden tegen dienst in het Israëlische leger. De Jeruzalemse afdeling van de Litouwse stroming blokkeerde de wegen en veroorzaakte aanzienlijke verkeershinder.
'Breaking the Silence' probleem voor ambassadeur
Posted on Tuesday, November 21, 2017
'Breaking the Silence' ligt onder vuur. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt zijn ambassades hun acties niet te ondersteunen en actie te ondernemen tegen de woordvoerder, Dean Issacharoff – die de zoon is van de Israëlische ambassadeur in Duitsland.
Groeten uit Israël: Hoera, heel veel regen!
Posted on Tuesday, November 21, 2017
Vanochtend werd ik gewekt door de regen, die met bakken tegelijk op de markiezen in de tuin viel. Ook vandaag kijken we naar de voorpagina's van de kranten, om te weten waarover men vandaag in Israël spreekt, en het weer voor vandaag: de regen is eindelijk gekomen.
Video van de dag: Wandeling door Tel Aviv
Posted on Tuesday, November 21, 2017
De video van vandaag nodigt u uit voor een wandeling op vrijdag door Tel Aviv. U krijgt een indruk van de kleurrijke drukte op de Karmelmarkt en de voetgangerszone Nachalat Binyamin. De cafés en restaurants zijn vol, en straatmuzikanten laten hun vaardigheden horen.
Zal Trump fout van voorgangers herhalen in vredesplan?
Posted on Monday, November 20, 2017
De meeste Israëli's zijn er nog steeds van overtuigd dat president Donald Trump totaal anders is dan de vroegere presidenten George W. Bush en Barack Obama. In de meeste opzichten – maar niet in alle – is dat waar. Zal hij hun fundamentele fouten herhalen?
Een dag, vier demonstraties
Posted on Monday, November 20, 2017
In het nieuwe decembernummer van het Israel Today Magazine laten we u op een dubbele pagina foto’s zien van demonstraties in Israël. ‘In Israël demonstreert iedereen’ staat in de kop. Gisteren werden op wel vier vier verschillende plaatsen demonstraties gehouden.
Video: 40 jaar geleden bezocht Sadat Jeruzalem
Posted on Monday, November 20, 2017
Veertig jaar geleden, op zaterdagavond 19 november 1977, kwam de toenmalige Egyptische president Anwar Sadat in Israël en sprak in de Knesset, het Israëlische parlement. Dit bezoek was een mijlpaal op de lange weg naar vrede tussen Israël en Egypte.
IDF officier: Dit zijn de feiten over de checkpoints
Posted on Monday, November 20, 2017
Onlangs besloot kapitein Joshua Lazarus van het Israëlische leger, de zoon van een Messias-belijdende Joodse predikant, om ook zijn verhaal te vertellen over de controleposten tussen Joods en Palestijns gebied, waar dagelijks duizenden Palestijnen passeren op weg naar hun werk.
Israëls eenzame soldaten - geef hen een thuis in Israël!
Posted on Monday, November 20, 2017
Een persoonlijk verhaal van een eenzame soldaat: 'Ik ben A. G., ik ben opgegroeid in Samara in Rusland en heb al jong mijn familie en vrienden achtergelaten om in Israël te gaan wonen en om als eenzame soldaat te dienen. Ik ben blij met alle steun die ik daarbij kreeg.
Groeten uit Israël: President weigert Azaria gratie
Posted on Monday, November 20, 2017
Vandaag schijn te zon nog even, maar morgen zou het winterweer worden met regen, onweer en overstromingen. Het is hier bij ons nooit saai, ook zonder berichten over terreur, Syrië of Libanon We werpen een blik op de voorpagina's en kijken naar het weer voor vandaag.
Video van de dag: Wadi Qelt in de Judese woestijn
Posted on Monday, November 20, 2017
Deze video neemt ons mee in de Judese woestijn langs de Wadi Kelt, ook wel Nahal Prat genoemd. Deze wadi begint bij Neve Ja'akov in Jeruzalem en loopt vervolgens door diepe dalen van de Judese woestijn. Hij is 30 kilometer lang en eindigt in Jericho aan de Dode Zee.
Wat denken Arabische Israëli's over BDS?
Posted on Sunday, November 19, 2017
In deze video werd aan Arabische Israëli's gevraagd wat zij vinden van de BDS-beweging, of zij voor of tegen een boycot van Israël zijn. Veel van hen lijken zich nauwelijks bezig te houden met deze kwestie en zijn, na te hebben gehoord waar het om gaat, tegen de boycot van Israël.
Breaking the Silence:'Verkeerde Palestijn verhoord'
Posted on Sunday, November 19, 2017
Nadat vorige week een proces werd gestaakt tegen de woordvoerder van de organisatie Breaking the Silence, Dean Issacharoff, die beweerde tijdens zijn dienst in de IDF een Palestijn te hebben geslagen, beweert de organisatie nu dat de verkeerde Palestijn werd ondervraagd.
Elf Israëlische schakers naar Saoedi-Arabië?
Posted on Sunday, November 19, 2017
De laatste tijd zijn de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië, tegen de achtergrond van de Iraanse dreiging, steeds hartelijker geworden, zoals bleek uit uitspraken van stafchef Eizenkot. Geldt dit binnenkort ook voor een schaaktoernooi in Saoedi-Arabië?
ICNN-video: Rabbi Jeremy Gimpel spreekt zich uit (2)
Posted on Sunday, November 19, 2017
In deze video is Jack van der Tang in gesprek met rabbijn Jeremy Gimpel, die de wereld het échte verhaal van Israël wil vertellen. Afgelopen zomer sprak hij in Nederland. In dit gesprek spreekt hij over de centrale plaats die Jeruzalem en de Tempelberg innemen bij de Joden.
Groeten uit Israël: Geruchten over vredesplan van VS
Posted on Sunday, November 19, 2017
We hadden een zomers weekeinde, maar dat is nu voorbij, staat eindelijk de winter voor de deur? Ook vandaag een blik op de voorpagina's van de dagbladen met o.a. een bericht over een vredesplan, een schaaktoernooi en beperkingen voor de Staatscontroleur.
Video van de dag: Haifa, indrukwekkend mooie stad
Posted on Sunday, November 19, 2017
De video van vandaag brengt ons weer naar Haifa. Vanuit de lucht krijgen we een uitzicht op het herkenningspunt van de stad, de Bahai Tempel en de tuinen die over de hele bergrug naar beneden lopen. Haifa is een populaire bestemming voor cruiseschepen.
'Israël is bereid informatie te delen met Saoedi-Arabië'
Posted on Friday, November 17, 2017
'We zijn bereid om informatie uit te wisselen wanneer dat nodig is,' zei de Israëlische militaire stafchef luitenant-generaal Gadi Eizenkot tegen een Arabische krant over de groeiende banden van Israël met de Saoedi's en hun gemeen­schappelijke zorgen over Iran.
Twee gewonden in auto- en mesaanval in Gush Etzion
Posted on Friday, November 17, 2017
Twee Israëli's raakten vanochtend gewond bij een auto-aanval op het kruispunt Efrat in Gush Etzion. Een Arabier was eerst met zijn auto op een 70-jarige man ingereden en reed een kruispunt verder bij een bushalte een 35-jarige Israëli aan, die ernstige verwondingen opliep.
Daimler opent nieuw onderzoekscentrum in Tel Aviv
Posted on Friday, November 17, 2017
De CEO van Daimler Dieter Zetsche was aanwezig bij de inwijding van het onderzoeks- en ontwikkelings­centrum van het concern in Tel Aviv, en presenteerde daar zijn visie op de toekomst van het vervoer: Het nieuwe centrum van Daimler in Tel Aviv telt 25 medewerkers
Muziekvideo: De dans van de Machanaïm
Posted on Friday, November 17, 2017
Vandaag een muziekvideo met oosterse klanken en een dans, geïnspireerd door het Bijbelboek Hooglied. De titel is afkomstig uit Hooglied 6:13: 'Wend u, wend u, gij Sulamitische, wend u, wend u, dat wij u bezien! 'Wat wilt gij naar de Sulamitische zien als naar de rijdans van Machanaïm?'
Shabbatslezingen 18 november: Toledot, Geslachten
Posted on Friday, November 17, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 25:19 – 28:9,
✡ Profetenlezing: 1 Samuel 20:18-42 en/of Maleachi 1:1 – 2:7,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Romeinen 9:1-13.
Groeten uit Israël: Breaking the Silence de mond snoeren
Posted on Friday, November 17, 2017
Ik was vanochtend verrast, hoe warm het nog is, en nog altijd geen regen. Ook vandaag weer een blik op de dagbladen, met o.a. samenwerking met Saoedi-Arabië, cadeau's voor de premier, en Breaking the Silence van scholen geweerd. En natuurlijk ook het weer.
Video van de dag: Bezienswaardigheden in Jeruzalem
Posted on Friday, November 17, 2017
Het Duitse vliegveld Neurenberg (Nürnberg) presenteert in korte video's de bestemmingen waarheen je vanaf de luchthaven kunt vliegen. De video van vandaag stelt je de stad Jeruzalem voor, die op slechts een uurtje rijden van Tel Aviv ligt.
Hamas herhaalt: Wij zullen Israël nooit erkennen
Posted on Thursday, November 16, 2017
Een woordvoerder van Hamas heeft woensdag nog eens herhaald, dat de terreurgroep die de Gazastrook regeert, het bestaansrecht van Israël nooit zal erkennen, wat een vaste voorwaarde voor vrede is. Dit ondanks de verzoeningsovereenkomst met rivaal Fatach.
Steeds meer vrouwelijke soldaten in gevechtseenheden
Posted on Thursday, November 16, 2017
Steeds meer dienstplichtige meisjes willen dienen in een gevechtseenheid. Dit jaar zijn er 2700 vrouwelijke soldaten aangeworven in gemengde gevechtseenheden, 15 procent meer dan vorig jaar en zelfs 500 procent meer dan vijf jaar geleden. Maar niet iedereen is het daarmee eens.
Groeten uit Israël: Droogte maakt boeren wanhopig
Posted on Thursday, November 16, 2017
Als het weer zo blijft, kunnen we de zomerkleren weer uit de kast halen. Op de voorpagina's van de kranten de vroegere premier Ehud Barak, die wel weer wil regeren, de Iraanse aanwezigheid in Syrië, meer vrouwelijke militairen, en het weer voor vandaag in Israël: warm.
Video van de dag: Wordt Israël vierde ruimtevaart-land?
Posted on Thursday, November 16, 2017
Israël, het land van start-ups, innovatie en wetenschap, werkt hard aan het veroveren van een nieuw gebied: de ruimte. Het gaat er om, een voertuig op de maan te zetten, en daarmee de vierde ruimtevaart-natie te worden, na de Verenigde Staten, Rusland en China.
Witte Huis ontvangt overlevenden aanval in Chalamish
Posted on Wednesday, November 15, 2017
Michal Salomon, die in juli haar echtgenoot Elad, haar schoonzus en schoonvader bij een terreuraanslag verloor, werd maandagavond met haar vijf kinderen in het Witte Huis ontvangen door Jason Greenblatt, de speciale adviseur voor het Midden-Oosten van president Trump.
Messiaans-Joodse zangeres verrast jury en publiek
Posted on Wednesday, November 15, 2017
Tslil Goldman werd meteen een sensatie toen ze voor het eerst op het podium stond van de Israëlische zangcompetitie Hakochav Haba (De Komende Ster). Dat de Goldmans openlijk Messiaanse Joden zijn, heeft het enthousiasme van het publiek voor de jonge Tslil niet geschaad.
Huis van terrorist van Har Adar vernietigd
Posted on Wednesday, November 15, 2017
Het Israëlische leger heeft in samenwerking met de grenspolitie woensdagavond het huis vernietigd van terrorist Machmoud Achmad al-Jamal uit Beit Surik, die op 26 september bij de ingang van het dorp Har Adar een politieagent en twee bewakers doodschoot.
Opening grensovergang Gaza-Egypte is voorbereid
Posted on Wednesday, November 15, 2017
De grensovergang bij Rafah, die Gaza en Egypte verbindt, kan nu weer worden gebruikt, nadat de Palestijnse Autoriteit de voorbereidingen in de vorm van grenscontroles, computers, beveiligingscamera's en andere functies heeft afgerond.
Video: Israëlische Knesset eert christen-zionisten
Posted on Wednesday, November 15, 2017
Knesset voorzitter Yuli Edelstein (zie video) hield de belangrijkste toespraak tijdens een speciale ceremonie ter ere van verschillende christen-zionistische organisaties en hun onwrikbare liefde en steun voor de Joodse staat.
Groeten uit Israël: Het is hier in Israël nooit saai
Posted on Wednesday, November 15, 2017
De maand november lijkt te hebben vergeten dat de herfst bijna voorbij is en de winter voor de deur staat. Een blik op de voorpagina's van de dagbladen met het actuele nieuws van vandaag, zoals Iraanse aanwezigheid in Syrië, en dan het weer voor vandaag: lekker warm.
Video van de dag: het Edith Wolfson Park in Tel Aviv
Posted on Wednesday, November 15, 2017
In het zuidoosten van Tel Aviv ligt het Wolfson Park, genoemd naar de vrouw van de Joods-Britse zakenman en filantroop Isaäc Wolfson. Beiden hebben bijgedragen aan de bouw van het park, dat gelegen is nabij de ontmoetingsplaats van Tel Aviv, Givatayim en Ramat Gan.
Een Israëlische visie op gebeurtenissen in Libanon
Posted on Tuesday, November 14, 2017
De situatie in het Midden-Oosten is vorige week dramatisch veranderd. Wat was de werkelijke oorzaak van het verrassende aftreden van de Libanese premier Sa'ad al-Hariri? En in hoeverre is Israël bij de situatie betrokken?
'Westelijke Muur mag geen symbool van strijd worden'
Posted on Tuesday, November 14, 2017
De Israëlische president Reuven Rivlin sprak dinsdagavond bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Noord-Amerikaanse Joodse federaties in Los Angelos. In zijn toespraak sprak Rivlin over de crisis met het diaspora Jodendom met betrekking tot een gebedsplaats bij de Westelijke Muur:
Veilig is veilig - Iron Dome opgesteld in centraal Israël
Posted on Tuesday, November 14, 2017
Israël wil voorbereid zijn op een mogelijke reactie op het vernietigen van een aanvalstunnel net buiten de Gazastrook, twee weken geleden. Daarom werden in het zuiden en nu ook in het midden van het land de raketverdedigingssystemen van Iron Dome opgesteld.
Groeten uit Israël: Spanning door opgeblazen tunnel
Posted on Tuesday, November 14, 2017
Het is nog warm, als de zon niet zo laat stond, zou je geloven dat het zomer is. Een blik op de voorpagina's van de dagbladen met de actuele onderwerpen van vandaag, zoals de opstelling van Iron Dome batterijen, en het weer voor vandaag in Israël: het wordt nog iets warmer.
Video van de dag: Met de auto door Israël
Posted on Tuesday, November 14, 2017
'Roadtrip Israel' is de naam van een nieuwe video, die ons uitnodigt voor een reis door Israël met de auto. De reis gaat door de prachtige landschappen van Israël. Eerst zijn we op het strand bij Achziv in het noorden nabij Rosh Hanikra, dan gaan we verder naar Nazareth.
Friedman: Ambassade VS uiteindelijk naar Jeruzalem
Posted on Monday, November 13, 2017
De Israëli's waren teleurgesteld toen de Amerikaanse president Donald Trump niet onmiddellijk de ambassade van zijn land naar Jeruzalem verplaatste, zoals herhaaldelijk beloofd tijdens zijn campagne. Maar uiteindelijk zal het gebeuren, volgens ambassadeur Friedman
35.000 Joden vierden de Shabbat in Hebron
Posted on Monday, November 13, 2017
Ongeveer 35.000 Joden brachten afgelopen weekeinde de Shabbat door in Hebron, om daar de Shabbat 'Chaye Sarah' (Leven van Sara) te vieren. In de wekelijkse lezing staat onder andere beschreven hoe Abraham de Grot van de Aartsvaders verwerft en daar Sara begraaft.
Video: Christenen in Israël en in het Midden-Oosten
Posted on Monday, November 13, 2017
In deze video wordt de positie van christenen in Israël vergeleken met die in andere landen van het Midden-Oosten. Daar lopen de aantallen christenen sterk terug, vooral in oorlogsgebieden, waar christenen worden verjaagd of gedood.
Groeten uit Israël: Een aardbeving? Niets van gevoeld
Posted on Monday, November 13, 2017
Gisteren zou hier de aarde hebben gebeefd, althans vele lampenkappen zwaaiden heen en weer. Een aardbeving kan hier gevaarlijk zijn, daarom worden oude woonhuizen versterkt. De staking van de leraren is gelukkig voorbij, en het weer wordt weer wat warmer.
Video van de dag: Met kabelbaan naar de Klaagmuur
Posted on Monday, November 13, 2017
De video van vandaag is weliswaar nog steeds toekomstmuziek, maar hij zou snel werkelijkheid kunnen worden. Het toont ons de simulatie van een geplande kabelbaan naar de Oude Stad van Jeruzalem. Hiervoor moeten in totaal drie stations worden gebouwd.
IDF waarschuwt Hamas tegen vergeldingsaanvallen
Posted on Sunday, November 12, 2017
Ongeveer twee weken geleden blies de IDF een aanvalstunnel op, die van Gaza naar zuidelijk Israël liep. Bij de operatie werden vijftien strijders van Hamas en Islamitische Jihad gedood. Beide groepen zwoeren represailles te nemen tegen de Joodse Staat.
IDF onderschept Syrische drone met Patriot raket
Posted on Sunday, November 12, 2017
Een onbemande drone die vanuit Syrië de grens met Israël naderde, werd zaterdagochtend door het Israëlische leger boven Syrisch grondgebied onderschept met een Patriot raket. De drone was een onbemand en ongewapend vliegtuigje voor observatiedoeleinden.
ICNN-video: Rabbi Jeremy Gimpel spreekt zich uit (1)
Posted on Sunday, November 12, 2017
In deze video is Jack van der Tang in gesprek met rabbijn Jeremy Gimpel, die de wereld het échte verhaal van Israël wil vertellen. Afgelopen zomer sprak hij in Nederland. In dit gesprek vergeleek hij deze tijd met de tijd van wederopbouw en een bouwstop van Ezra,
EO-films: Een Joodse filmmaker en de kwestie Israël
Posted on Sunday, November 12, 2017
De Joodse redactie van de EO heeft deze zomer drie films van Marcel Prins uitgezonden, en onlangs herhaald, over het ontstaan van de Staat Israël en de huidige situatie in het land, en de vele tegenstand die het ondervindt. De films zijn nog te zien via Uitzending Gemist
Groeten uit Israël: Enthousiast over Arabische kookkunst
Posted on Sunday, November 12, 2017
Het ongelofelijke is gebeurd, de lerarenstaking gaat door. Een paar regels over lege klaslokalen en salarissen van nieuwe leraren, een interessante stratenloop in Jeruzalem, een Arabische vrouw in een kookwedstrijd, een overjarige aanranding, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: De benedenstad van Haifa
Posted on Sunday, November 12, 2017
De video van vandaag brengt ons weer naar Haifa. Dit keer krijgen we de zogenaamde 'Benedenstad'te zien, het oude deel van de stad. Daar is ook de haven en de spoorweg. In deze benedenstad staan zeer veel oude huizen, waarvan er nog veel gerestaureerd moeten worden.
IDF presenteert logo voor 70e Onafhankelijkheidsdag
Posted on Friday, November 10, 2017
Voorafgaand aan de viering van de zeventigste verjaardag van de oprichting van de staat Israël en het Israëlische leger werd aan alle soldaten en burgers van het land gevraagd, een passend logo te kiezen voor de zeventigste verjaardag van het Israëlische leger.
Tel Aviv: 2e plaats bij 'Innovatie-hoofdstad' van de EU
Posted on Friday, November 10, 2017
De stad Tel Aviv behaalde een tweede plaats in de wedstrijd voor de Innovatieprijs van de Europese Commissie. De wedstrijd testte steden op innovatieve en inspirerende ideeën om de stedelijke levenskwaliteit van burgers te verbeteren en hun betrokkenheid bij de gemeenschap te stimuleren.
Film 'De Sleutel van het Leven': de Talmoed vertalen
Posted on Friday, November 10, 2017
In de EO-film ‘De Sleutel van het Leven’ is Jacob de Leeuwe bezig aan een onmogelijk monnikenwerk: het vertalen van de Talmoed in het Nederlands. De Talmoed is één van de belangrijkste boeken van het Jodendom en bevat verklaringen van het Oude Testament.
Muziekvideo: Een weggeworpen steen werd hoeksteen
Posted on Friday, November 10, 2017
Teksten uit de Hallel, de psalmen 113 t/m 118, die gelezen worden tijdens Soekot (het Loofhuttenfeest), Pesach (Paasfeest) en Shavoe'ot (Pinksterfeest), inspireerden de populaire Israëlische zanger Gad Elbaz bij het maken van deze vrolijke muziekvideo.
Shabbatslezingen 11 november: Chaye Sara
Posted on Friday, November 10, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 23:1 – 25:18,
✡ Profetenlezing: 1 Koningen 1:1-31,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Mattheüs 1:1-17.
Groeten uit Israël: Respect voor anderen leren
Posted on Friday, November 10, 2017
Het is al weer vrijdag, de week is voorbij, wat ging dat snel. Een paar regels over een dreigende staking van leraren op zondag, een golf van berichten over seksuele intimidatie van vrouwen in de mediabranche, soms meer dan 20 jaar geleden, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: De Rothschild Boulevard in Tel Aviv
Posted on Friday, November 10, 2017
De video van vandaag leidt ons door de Rothschild Boulevard in Tel Aviv, een van de centrale straten in het centrum van de stad, die begint in de wijk Neve Tzedek en leidt naar het Habima Theater. Dit is een van de duurste straten in Tel Aviv, met winkels en restaurants.
Palestijnse steun voor rondwegen voor de pioniers
Posted on Thursday, November 09, 2017
Familieleden van slachtoffers van terrorisme uit Judea en Samaria protesteren samen met de districtsvoorzitters, voor de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu,. Drie dagen geleden begonnen ze met een hongerstaking om hun eis voor meer veiligheid kracht bij te zetten.
Arrestatie van terrorist voorkomt aanslag
Posted on Thursday, November 09, 2017
In de stad Kochav Ja'akov in de regio Binjamin, ten noorden van Jeruzalem, is donderdagochtend een Palestijn gearresteerd die blijkbaar van plan was een terroristische aanslag uit te voeren. Een brandweerman zag de Arabier bij de ingang van de stad ronddwalen en riep de politie.
Israëli's vrezen Kim Jong-Un en vermijden Zuid-Korea
Posted on Thursday, November 09, 2017
Volgens een recent onderzoek neigen Israëli's er meer dan inwoners van andere landen toe, om reizen naar Zuid-Korea te vermijden in een tijd van escalerende bedreigingen vanuit Noord-Korea. Misschien komt het omdat ze zelf aan zoveel conflicten zijn blootgesteld.
Netanyahu verwelkomt 3 miljoenste toerist persoonlijk
Posted on Thursday, November 09, 2017
Israël heeft een recordjaar voor toerisme achter de rug. Premier Benjamin Netanyahu liet dinsdag zijn waardering blijken door de 3 miljoenste toerist in 2017 te verrassen met een persoonlijk welkom in de Joodse Staat en een rondleiding in de Davidstoren.
Dit gebeurde in oktober 2017 in het Israëlische leger
Posted on Thursday, November 09, 2017
Het Israëlische leger heeft een video uitgebracht waarin de gebeurtenissen van oktober worden samengevat. Er werden onder andere wapenwerkplaatsen ontdekt en gesloten, en wapens in beslag genomen
Groeten uit Israël: Elektrische deelauto's in Haifa
Posted on Thursday, November 09, 2017
De busrit naar huis gisteren viel me tegen, ik kwam een uur later thuis. Een paar regels over een nieuw Car Sharing project in Haifa met elektrische auto's, vandaag is het 9 november, Kristallnacht, de geschiedenis van de synagoge van Oldenburg, en het weer in Israël,
Video van de dag: Yad Vashem, opdat we niet vergeten
Posted on Thursday, November 09, 2017
Vandaag is het 9 november, een belangrijke datum. Op 9 november 1938 – Kristallnacht – brandde de synagogen in Duitsland. De video neemt ons mee door het Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem, naar het gedeelte dat is gewijd aan de verdwenen Joodse gemeenten.
'Joodse Nobelprijs' voor Natalie Portman
Posted on Wednesday, November 08, 2017
De Israëlische Genesisprijs voor 2018 is toegekend aan de in Israël geboren Amerikaanse actrice Natalie Portman voor haar maatschappelijke betrokkenheid en diepe gehechtheid aan haar Joodse en Israëlische wortels, werd dinsdag bekendgemaakt.
Rivlin op staatsbezoek in Spanje, roept op tot eenheid
Posted on Wednesday, November 08, 2017
Tijdens zijn staatsbezoek aan Spanje heeft de Israëlische president Reuven Rivlin in Madrid de kant van de Spaanse regering gekozen, die probeert een afsplitsing van Catalonië van Spanje te verhinderen. Hij riep ook op tot verzet tegen de BDS-beweging die Israël internationaal wil isoleren
Emil Berliner: Uitvinder van de grammofoonplaat
Posted on Wednesday, November 08, 2017
De latere uitvinder Emil Berliner werd in 1851 in Hannover onder armoedige omstandigheden geboren. In het Joodse gezin werden dertien kinderen geboren. Na zijn opleiding als drukker emigreerde hij naar de VS. Hij ontwikkelde de telefoonhoorn en de grammofoonplaat.
Groeten uit Israël: Rookverbod wordt uitgebreid
Posted on Wednesday, November 08, 2017
Ook vandaag ben ik al vroeg met de bus naar Jeruzalem gereden, het wnt snel, Een paar regels over een uitbreiding van het rookverbod op openbare plaatsen en ons recht op schone lucht, de geslaagde wet tegen plastic zakjes, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Kamperen midden in Tel Aviv
Posted on Wednesday, November 08, 2017
Voor de feestdagen van vorige maand had Tel Aviv iets heel bijzonders bedacht. 'Kamperen vlakbij huis' was de naam van het evenement, waarbij de burgers van de stad werden uitgenodigd om hun huizen te verlaten en op speciaal daarvoor ingerichte plaatsen hun tenten te plaatsen.
Luchtmachten uit zeven landen oefenen in Israël
Posted on Tuesday, November 07, 2017
In Israël begon zondagavond een elfdaagse oefening van de luchtmacht. Voor deze grootste luchtmacht-oefening ooit in Israël waren delegaties uit zeven landen uitgenodigd, uit Griekenland, Polen, Italië, de VS en voor het eerst uit India, Frankrijk en Duitsland.
Joods Centrum Princeton Universiteit zegt Hotovely af.
Posted on Tuesday, November 07, 2017
Het was uitgerekend een Joodse studentengroep bij de Princeton Universiteit die verantwoordelijk was voor het annuleren van een geplande toespraak van de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely. Zij bezoekt studenten­campussen in de VS
Groeten uit Israël: Het is herfst, waar blijft de regen?
Posted on Tuesday, November 07, 2017
Ik houd niet van volle bussen, daarom ging ik met de eerste bus na 6 uur. Een paar regels over te weinig regen en alweer een droog jaar in het noorden van het land, de onderwijs-manifestatie 'Einstein in Gaza' met voordrachten en muziek, en het weer voor vandaag in Israël.
Video: Waarom zijn Israëlische starters zo succesvol?
Posted on Tuesday, November 07, 2017
Coworking, het samen werken in open ruimtes, is een steeds meer ontwikkelende en zeer populaire nieuwe manier van werken, vooral voor kleinere starters. Men deelt niet alleen een netwerk, printer, scanner, fax of telefoon, maar ook de gemeenschappelijke kennis en ervaring.
Israël heeft lichamen van 5 terroristen – hoe nu verder?
Posted on Monday, November 06, 2017
Het Israëlische leger heeft de lichamen in handen van vijf terroristen, gedood bij het opblazen van een terreurtunnel. Ze werden gevonden in het puin van de verwoeste tunnel. Hiermee heeft het leger eindelijk iets in handen als ruilmiddel voor de lichamen van de gesneuvelde soldaten
Corruptie-aanklachten tegen Netanyahu zijn mediahypes
Posted on Monday, November 06, 2017
Wanneer er geen ernstige conflicten met Arabische vijanden zijn, hebben Israëli’s de neiging om elkaar te bekritiseren. Op dit moment heerst er een toenemende razernij, die premier Benjamin Netanyahu’s lijkt te willen ontdoen van de laatste resten van legitimiteit.
Postzegels: Onderzeeboten van de Israëlische marine
Posted on Monday, November 06, 2017
Op 19 december verschijnen drie zegels, gewijd aan de onderzeeërs van de Israëlische marine. Afgebeeld zijn drie modellen onderzeeërs, met op de tabbladen een lid van de bemanning die aan de onderzeeër werkt. Israël heeft sinds 1959 onderzeeërs.
President Rivlin bezocht Joodse gemeenschap in Madrid
Posted on Monday, November 06, 2017
We moeten niet zwichten voor antisemitisme, we moeten het bestrijden. Ik ben blij dat de Spaanse regering stappen zet tot wetgeving en handhaving tegen dit lelijke fenomeen.' zei president Rivlin zondag tijdens zijn bezoek aan Joodse gemeenten in Spanje.
Aanval van Arabische bouwvakkers op Joodse kleuterschool
Posted on Monday, November 06, 2017
Het verlenen van werkvergunningen aan Palestijnse bouwvakkers is niet zonder risico, bleek zondag toen een groepje Arabische bouwvakkers in Tel Aviv met stenen gingen gooien naar een aangrenzende kleuterschool, gelukkig zonder tragische gevolgen..
Groeten uit Israël: Het Dizengoffplein wordt vernieuwd
Posted on Monday, November 06, 2017
Het was vanochtend echt koud in Jeruzalem, slechts 13 graden. Een paar regels over een voetbalwedstrijd die verrast werd door een regenbui, de vernieuwing van het bekende Dizengoffplein in Tel Aviv, de krantenkoppen en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Rishon LeZion heeft veel te bieden
Posted on Monday, November 06, 2017
De video van vandaag brengt ons naar Rishon LeZion. Naast een prachtig zandstrand heeft hetrelatief nieuwe westen van de stad veel winkel- en uitgaanscentra, twee grote bioscopen en een pretpark.Het oude Rishon LeZion staat bekend om zijn wijnteelt
22 jaar later - 40.000 op het Rabinplein in Tel Aviv
Posted on Sunday, November 05, 2017
Op 4 november 1995 werd op het plein voor het stadhuis van Tel Aviv een vredesbijeenkomst gehouden. Na zijn toespraak zong men samen het ' Lied voor de Vrede'. Toen Rabin daarna de trap afdaalde, vielen de schoten, die Israël voor altijd zouden veranderen.
‘Chefs for Peace’: Vrede gaat door de maag
Posted on Sunday, November 05, 2017
Bijna iedereen houdt van een goede maaltijd en de gezelligheid die dat met zich meebrengt, en natuurlijk van de goede gesprekken met vrienden rond de eettafel. Eten verbindt mensen. Dit is nu precies het uitgangspunt van een groep Joodse, islamitische en christelijke koks.
Israel-CNN-video: I am Israel
Posted on Sunday, November 05, 2017
In deze schitterend uitgevoerde video mooie opnamen van de natuur en een kennismaking met een aantal bewoners, die vertellen wat het land voor hen betekent en hoe het dorre land weer tot leven kwam. De video is zaterdag uitgezonden door Family7.
Groeten uit Israël: Hoe goed spreekt u Engels?
Posted on Sunday, November 05, 2017
Regen en onweer zoals aangekondigd? Nee, het werd mooi weer. Een paar regels over de terugkeer van onze zoon van de 'Masa Israel' reis door het land, een nieuwe onderwijsprogramma om gesproken Engels te stimuleren, en het weer voor vandaag in Israël.
Video's van de dag: Tefillin en gitaarmuziek in Jeruzalem
Posted on Sunday, November 05, 2017
Vooral op vrijdag zijn er op vele straathoeken in Jeruzalem en natuurlijk ook in andere steden van het land kraampjes te zien, waar orthodoxe Joden voorbijgangers aanbieden, de tefillin (gebedsriemen) aan te leggen. En vaak wordt dit aanbod aanvaard.
IDF wil Syrisch Druzendorp beschermen na aanval
Posted on Friday, November 03, 2017
Israël heeft de afgelopen jaren in het kader van de voortdurende burgeroorlog in Syrië talloze gerichte aanvallen op de doelen van Hezbollah uitgevoerd. Maar de Joodse Staat is voorzichtig geweest om niet daadwerkelijk in de vuurzee betrokken te raken. Altans, tot nu toe.
Geen hulp voor Hamas, eerst onze soldaten terug
Posted on Friday, November 03, 2017
De families van de soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, wier lichamen door Hamas worden vastgehouden, hebben bezwaar gemaakt tegen het Palestijnse verzoek om internationale troepen te laten meezoeken naar vijf terroristen in de opgeblazen terreurtunnel.
Netanyahu ontmoet zijn Britse collega Theresa May
Posted on Friday, November 03, 2017
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoette donderdag zijn Britse ambtgenote Theresa May in Londen. Netanyahu bedankte voor de warme ontvangst en de uitnodiging om naar Londen te komen om deel te nemen de herdenking van de Balfour Declaration.
Muziekvideo: Aanbiddingsmuziek uit Jeruzalem
Posted on Friday, November 03, 2017
We luiden het weekeinde in met deze aanbiddings­muziek, gespeeld en gezongen op een dak in Jeruzalem door Heartcry of David Collective, een groep Joodse en niet Joodse artisten. We wensen u Shabbat Shalom en een Gezegende zondag.
Shabbatslezingen 4 november: Wayera, En Hij verscheen
Posted on Friday, November 03, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 18:1 – 22:24,
✡ Profetenlezing: 2 Koningen 4:1-37,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Lukas 1:26-38 en 24:36-53.
Groeten uit Israël: Carpooling en liften is hier populair
Posted on Friday, November 03, 2017
De week is al voorbij, het is vrijdag, weekeinde. Een paar regels over geïrriteerde taxichauffeurs wegens de komst van 'Uber', die ook hier ritten van particulieren wil aanbieden, andere alternatieven voor samenrijden zoals Waze en liften, en natuurlijk het weer hier in Israël.
Video van de dag: Op de kameel door de Negev
Posted on Friday, November 03, 2017
Deze video brengt ons naar het zuiden van Israël, de Negev-woestijn. Hoe zit het met overnachten in een bedoeïentent in plaats van een hotel? Je kunt met de auto of fiets door de woestijn rijden, maar er is nog een andere manier om door de woestijn te trekken, op een kameel!
100 jaar Balfour Declaration – Feesten en protesten
Posted on Thursday, November 02, 2017
Honderd jaar geleden verklaarde de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour in een brief aan Lionel Walter Rothschild, dat Groot-Brittannië bereid is, een 'nationaal tehuis voor het Joodse volk' in Palestina (Eretz Israel) op te richten.
Zwitserland schaamt zich voor bezoek aan Golan
Posted on Thursday, November 02, 2017
Het Zwitserse ministerie van Defensie maakte vandaag bekend, dat het bezoek van medewerkers van het Federaal Bureau voor bewapening aan de Golanhoogten, voor het testen van drones, een zeer pijnlijke stap was die in strijd was met de neutrale houding van het land.
Viceminister bestrijdt BDS bij Amerikaanse universiteiten
Posted on Thursday, November 02, 2017
De Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely (Likoed) is woensdagavond naar de Verenigde Staten gevlogen om een aantal universitaire campussen te bezoeken, waaronder de New York University, de Columbia University en de Princeton University.
Groeten uit Israël: Vals alarm wekte burgers Tel Aviv
Posted on Thursday, November 02, 2017
Vanochten was de lucht donker en grijs en viel er een spatje regen. Een paar regels over een vals luchtalarm, dat de gespannen inwoners van Tel Aviv en omstreken uit hun slaap wekte, sportieve Israëli's en afgesloten straten, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Het nieuwe treinstation in Jeruzalem
Posted on Thursday, November 02, 2017
Volgend jaar zal de nieuwe snelle spoorverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem in bedrijf worden gesteld. De stad Jeruzalem krijgt hiervoor een nieuw station, dat tegenover het centraal busstation ligt. Volgens plan moeten hier in april 2018 de eerste treinen aankomen.
PA neemt de grenscontrole naar de Gazastrook over
Posted on Wednesday, November 01, 2017
Voor het eerst sinds Hamas tien jaar na een staatsgreep de controle over de Gazastrook overnam, heeft de Palestijnse Autoriteit de controle over de grensovergangen naar de Gazastrook, Rafah, Erez en Kerem Shalom overgenomen.
Herdenkings­ceremonies 22 jaar na de moord op Rabin
Posted on Wednesday, November 01, 2017
In de ambtswoning van de Israëlische president Reuven Rivlin zijn vandaag de herdenkings­ceremonies begonnen voor de toenmalige premier Yitzchak Rabin, die 22 jaar geleden werd vermoord door een Joodse moordenaar. De officiële herdenking wordt gehouden op de Herzlberg.
Groeten uit Israël: Nu drie commerciële TV-zenders
Posted on Wednesday, November 01, 2017
Het is al november, dat klinkt winters. Een paar regels over de 'revolutie' in het Israëlische media-landschap en het einde van Arutz 2, het tweede tv-programma, herinneringen aan de avond, 22 jaar geleden, waarop premier Rabin werd vermoord, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: het Rabinplein in Tel Aviv
Posted on Wednesday, November 01, 2017
Vandaag, 22 jaar geleden volgens de Joodse kalender, werd de toenmalige premier Yitzchak Rabin vermoord in Tel Aviv, na een toespraak over vrede met de Palestijnen. In de video van vandaag legt een Duitse gids uit wat er toen op het plein is gebeurd.