October 2017

IDF vernietigt terreurtunnel - terroristen omgekomen
Posted on Tuesday, October 31, 2017
Het Israëlische leger heeft gisteren dankzij de nieuwste technologie een terreurtunnel kunnen lokaliseren en vernietigen. Door het instorten van de tunnel zouden ten minste zeven terroristen van de Islamitische Jihad en van Hamas zijn omgekomen.
Arabier neergeschoten na inrijden op soldaten
Posted on Tuesday, October 31, 2017
Bij de ingang van de nederzetting Chalamish (Neve Zuf) werd vanochtend een auto-aanval voorkomen. Nadat een auto de ingang van de nederzetting verdacht naderde, openden soldaten van het Israëlische leger het vuur. De bestuurder overleed in het ziekenhuis.
Professor berispt na wegsturen studente met hijab
Posted on Tuesday, October 31, 2017
Een professor Midden-Oosten-studies aan de Bar Ilan Universiteit werd ernstig berispt, nadat hij een moslim studente het klaslokaal uit stuurde omdat ze weigerde haar traditionele hoofddeksel, de hijab, af te doen. De studente accepteerde later zijn excuses.
Video: Israëlische moslima verdedigt Israël
Posted on Tuesday, October 31, 2017
In deze video maakt een dappere moslimvrouw, Sarah Zoabi, de waarheid over Israël bekend aan haar Arabische broeders. 'Ik geloof met mijn hele hart in een soevereine Staat in het heilige land Israël. Dat is een recht dat God aan het Joodse volk beloofde en gaf – niet een gunst.
Groeten uit Israël: Israëlreis versterkt Joodse identiteit
Posted on Tuesday, October 31, 2017
Ik heb vandaag voor het eerst sinds maart een jas aangetrokken. Een paar woorden over de Masa Israel, reis door heel Israël, van alle leerlingen van de elfde klassen, die voor onze zoon vanochtend heel vroeg begon, een reservebril voor mijn dochter, en het weer in Israël.
Australiërs herdenken 'verovering' van Be'er Sheva
Posted on Tuesday, October 31, 2017
Degenen die afgelopen zondag in Be'er Sheva waren, konden een ongewoon schouwspel zien. Honderd bereden Australische soldaten waren met hun paarden in de Negev-woestijn op weg naar de stad, die honderd jaar geleden werd veroverd op de Osmanen.
Video van de dag: Be'er Sheva vanuit vogelperspectief
Posted on Tuesday, October 31, 2017
De video van vandaag brengt ons naar de 'hoofdstad van de Negev', Be'er Sheva. De afgelopen 100 jaar heeft de stad zich enorm ontwikkeld, hij is nu een van de grootste steden van het land met een bevolking van ongeveer 205.000 inwoners.
Nieuwe terreurtunnel gevonden onder VN-school in Gaza
Posted on Monday, October 30, 2017
De UNRWA, de organisatie van de VN die uitsluitend bestaat om de ‘vluchtelingen’ van Palestina te dienen, heeft opnieuw een terreurtunnel ontdekt. Deze tunnel bevindt zich onder één van de VN-scholen die zich in de door Hamas geleide Gazastrook bevinden.
Demonstratie voor meer veiligheid in Judea en Samaria
Posted on Monday, October 30, 2017
Rond 2000 mensen, voornamelijk burgers van Judea en Samaria, demonstreerden zondagavond voor de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu. Ze eisten meer veiligheid voor de bewoners van de nederzettingen, waaronder de aanleg van rondwegen.
Israëlische Judoka's met volkslied ontvangen op de luchthaven
Posted on Monday, October 30, 2017
Met vijf medailles zijn de Israëlische Judoka's maandag in Israël aangekomen. Daar werden ze op de luchthaven ontvangen door Miri Regev, minister van Cultuur en Sport. In tegenstelling tot de prijsuitreiking in Abu Dhabi werd ditmaal het volkslied HaTikva gezongen.
Groeten uit Israël: Nog een jaar wachten op de trein
Posted on Monday, October 30, 2017
Misschien was het dom van me, de paraplu in de auto te laten. Het heeft flink geregend in het noorden, in Haifa waren straten ondergelopen. De sneltrein van Tel Aviv naar Jeruzalem lijkt wel een boemeltje, het duurt nog zeker een jaar voordat hij over het nieuwe tracé gaat rijden.
Video van de dag: Over de daken van Bat Yam
Posted on Monday, October 30, 2017
Ten zuiden van Tel Aviv - Jaffa ligt Bat Yam, een stad die zich de afgelopen jaren aanzienlijk heeft ontwikkeld. Het strand en de boulevard, die onlangs gerenoveerd is en een alternatief vormt voor het vaak drukke strand van Tel Aviv, is erg populair.
130 Israëlische bedrijven op de zwarte lijst van VN
Posted on Sunday, October 29, 2017
130 Israëlische en 60 internationale bedrijven die actief zijn in Israël hebben een brief ontvangen van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, met de waarschuwing, dat ze op een zwarte lijst worden geplaatst van bedrijven die over de 'groene lijn' actief zijn.
Orthodoxe Joden in de parachutisten eenheid
Posted on Sunday, October 29, 2017
De demonstraties van orthodoxe joden tegen de militaire dienstplicht hebben de indruk gewekt dat alle orthodoxe joden weigeren in het Israëlische leger te dienen. Maar 25 orthodoxe Joden van de 'Chetz parachutisten eenheid' hebben het tegendeel bewezen.
Volgende Judotoernooi in Abu Dhabi mét Israëlische vlag
Posted on Sunday, October 29, 2017
De Israëlische judoka's hebben op het het toernooi in Abu Dhabi in totaal 5 medailles gewonnen. Aangezien Israël alleen onder de vlag van de Internationale Judo Federatie mocht deelnemen, klonk er bij de prijsuitreiking geen Israëlisch volkslied, het HaTikvah. Dat gaat veranderen, volgend jaar.
Video: Why Israel Matters – deel 1, Thuiskomst
Posted on Sunday, October 29, 2017
Verleden, heden en toekomst van Israël, daar gaat het om in deze serie, over het politieke en religieuze conflict. Israël is een echt land, maak kennis met zijn inwoners, zijn technologie. Deze eerste aflevering gaat over het thuiskomen van het Joodse volk in het land van de voorvaderen
Groeten uit Israël: Even wennen aan de wintertijd
Posted on Sunday, October 29, 2017
Heeft u er aan gedacht, de klok terug te zetten? Een paar regels over een rustig begin van de week door de wintertijd, regen in het weekeinde, een lange rijd voor een postkantoor, krantenkoppen met een nieuwe affaire rond Sara Netanyahu, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Eilat, tussen woestijn en Rode Zee
Posted on Sunday, October 29, 2017
Deze video brengt ons naar het zuiden van het land, naar de aan de Rode Zee gelegen stad Eilat. Eerst toont de video ons de prachtige landschappen van de woestijn met de unieke rode bergen, dan passeren we langs dadelplantages tot we uiteindelijk Eilat bereiken.
Muziekvideo: Een lied over de Russische Aliyah
Posted on Friday, October 27, 2017
Ter gelegenheid van de Dag van de Aliyah mag u luisteren naar een lied gezongen door Marina Maximilian over haar aliyah uit Rusland naar Israël in 1990. De Dag van de Aliyah is sinds 2016 een nationale feestdag in Israël.
Shabbatslezingen 28 oktober: Abram, verlaat je land
Posted on Friday, October 27, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 12:1 – 17:27,
✡ Profetenlezing: Jesaja 40:27 – 41:12,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Hebreeën 11:8-11.
120 jaar modern zionisme
Posted on Friday, October 27, 2017
In augustus 1897 kwamen afgevaardigden van zeventien Joodse gemeenschappen bijeen in het Zwitserse Bazel en stelden zij een verklaring op waarin stond dat de nieuwe zionistische beweging was opgericht om te zorgen voor een thuisland voor het Joodse volk.
Mike Pence bezoekt Israël, Palestijnen en Egypte
Posted on Friday, October 27, 2017
De Amerikaanse vice-president Mike Pence wil in december een reis naar Israël maken. Tijdens zijn bezoek zal Pence premier Benjamin Netanyahu en de president van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, ontmoeten en vervolgens doorreizen naar Egypte.
Groeten uit Israël: Judo-kampioen – zonder volkslied
Posted on Friday, October 27, 2017
Het is al weer vrijdag, en de boodschappen zijn al in huis. Een paar regels over het succes van onze judoka's bij een toernooi in Abu Dhabi, waar voor een Israëlische winnaar geen vlag werd gehesen en geen volkslied klonk. Het weer voor vandaag in Israël: het wordt kouder.
Video van de dag: Tel Aviv in vogelvlucht
Posted on Friday, October 27, 2017
Vandaag weer een nieuwe video van Tel Aviv met mooie opnamen uit de lucht. De skyline met de wolkenkrabbers, het strand en de zee, de stad bij nacht. Een iets andere video van deze unieke stad.
Hooggerechtshof: winkels in Tel Aviv open op shabbat
Posted on Thursday, October 26, 2017
Mirjam Naor, vertrekkend presidente van het Hooggerechtshof, las vandaag tijdens haar afscheidsceremonie – zoals een traditie voorschrijft – haar laatste uitspraak voor: de winkels in Tel Aviv kunnen geopend blijven op de shabbat.
Verjaardagsfeestje voor Benjamin Netanyahu
Posted on Thursday, October 26, 2017
Mazal Tov! Premier Benjamin Netanyahu vierde woensdag zijn 68ste verjaardag in zijn residentie in Jeruzalem. Zijn zoon Jaïr verraste tijdens zijn felicitaties met de woorden:'Ik ga nooit de politiek in'. Zijn vader keek lichtelijk teleurgesteld.
Schokkende video: Jong kind in Gaza beschiet soldaten
Posted on Thursday, October 26, 2017
We zijn allemaal geschokt door de video's van 'zomerkampen' van Hamas, die Gaza bestuurt, waarin Palestijnse kinderen niet ouder dan vijf jaar worden aangemoedigd en getraind om Israël met geweld aan te vallen. Ze blijken het ook in praktijk te brengen.
Groeten uit Israël: Kun je snoep uit school verbannen?
Posted on Thursday, October 26, 2017
Deze week is echt snel gegaan, het is al weer donderdag en bijna weekeinde. Een paar regels over weer een thuisreis met hindernissen, een blokkade door gehandicapten, het einde van snoepgoed in de Israëlische scholen, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Israël, een land van diversiteit
Posted on Thursday, October 26, 2017
Een nieuwe reisvideo uit Israël met prachtige opnamen van Tel Aviv, Jeruzalem, de Dode Zee, En Gedi, de Ramon krater en de Rode Canyon voor Eilat.
Europeanen onderscheiden vader van terrorist
Posted on Wednesday, October 25, 2017
U weet vast hoe de Bijbel ertegen waarschuwt kwaad goed te noemen, en goed kwaad te noemen. Welnu, een Europese organisatie heeft een ‘mensenrechtenprijs’ uitgereikt aan de advocaat Mohammed Allyan, die terrorisme verdedigt en prijst.
Zo kan Netanyahu illegale immigranten blijven uitzetten
Posted on Wednesday, October 25, 2017
Niet alleen Amerika en Europa, ook Israël heeft problemen met illegale immigranten uit Afrikaanse landen die mee willen profiteren van de welvaart, en door de bevolking worden gezien als bedreiging. Overeenkomsten met Afrikaanse landen maken het mogelijk hen terug te sturen.
Groeten uit Israël: Blijf van mijn parkeerplaats af
Posted on Wednesday, October 25, 2017
Gisteren was weer een normale dag, zonder demonstraties en files, en de bus was ook op tijd. Een paar regels over een amusant maar ook pijnlijk voorval bij de Knesset, waar bleek dat knessetleden ook maar mensen zijn, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Apollonia Nationaal park, Herzlia
Posted on Wednesday, October 25, 2017
Ten noorden van de stad Herzlia ligt het Apollonia Nationaal Park, ook bekend als Tel Arsuf. Arsuf, in de oudheid Apollonia en later Sozusa geheten, was een oude stad en later een kruisvaardersstad met een vesting. Vandaag bevindt zich daar het nationale park.
Video: Arabische Israëli vertelt waarheid over Israël
Posted on Tuesday, October 24, 2017
In een televisieprogramma werd aan een Israëlische Arabische gevraagd of Israël een apartheidsstaat is. 'Nee' was het antwoord van de Arabische vrouw:'Israël is geen apartheidsstaat, en iedereen die denkt dat dit zo is, zou moeten schamen'.
Knesset begint het winterseizoen stormachtig
Posted on Tuesday, October 24, 2017
Maandag heeft de Knesset na het zomerreces zijn werk hervat. Bij deze feestelijke gelegenheid was de vergaderzaal natuurlijk vol. De openingstoespraak van de Israëlische president Re'oeven Rivlin liet zien dat de winterzitting van de Knesset niet gemakkelijk zal worden.
Groeten uit Israël: Demonstraties en chaos in Jeruzalem
Posted on Tuesday, October 24, 2017
Meer dan tweeëneenhalf uur had ik gisteren nodig om naar huis te gaan. Oorzaak waren een aantal demonstraties en wegblokkades in Jeruzalem, waardoor de bus een andere route door de stad moest zoeken. Hoe los je dat nu op? O ja, ook nog het weer van vandaag.
Video van de dag: De Jaffapoort en Jeruzalems muren
Posted on Tuesday, October 24, 2017
Tijdens mijn middagpauze van mijn werk op de redactie van Israel Today ben ik afgelopen zondag even de Jaffapoort uit gelopen, langs de muren van de Oude Stad gewandeld en via deze video mag u even meekijken. De oude stenen nodigen u uit: Kom zelf eens langs.
Nobelprijzen toegekend: Nobele Joden?
Posted on Monday, October 23, 2017
Het is politiek gezien niet correct om zelfs maar te wijzen op de mogelijkheid dat de ene etnische groep uitblinkt boven de andere. Waarschijnlijk wijzen daarom weinig mensen op het feit, dat 37 procent van de Nobelprijswinnaars in 2017, Joden zijn.
László Bíró, de uitvinder van de ballpoint
Posted on Monday, October 23, 2017
Het zijn vaak de kleine dingen die het leven een stuk makkelijker maken. Dankzij László Bíró hoeven journalisten niet langer rond te lopen met een inktvlek op hun borstzak. Zijn belangrijkste uitvinding was de ballpoint.
Besluit verwacht over 176 woningen in Oost-Jeruzalem
Posted on Monday, October 23, 2017
De planningscommissie van de stad Jeruzalem zal tijdens de volgende vergadering een besluit nemen over de goedkeuring van de bouw van 13 woongebouwen met in totaal 176 wooneenheden in de wijk 'Nof Zion' in het hart van de Arabische wijk Jabel Mukaber in het oosten van de stad.
Smokkelpoging naar de Gazastrook verijdeld
Posted on Monday, October 23, 2017
De veiligheidscontroleurs van de Grensinspectie van het Israëlische ministerie van Defensie hebben zondag bij de grensovergang Kerem Shalom een poging om duizenden militaire tactische handschoenen de Gazastrook binnen te smokkelen kunnen verhinderen.
Groeten uit Israël: Schoolkinderen in actie tegen kanker
Posted on Monday, October 23, 2017
Waar heb ik mijn jas? vroeg ik me af toen ik in een fris Jeruzalem uit de bus stapte. Een paar regels over het ingaan van de wintertijd, eind oktober, de actie 'klop op de deur', waarbij schoolkinderen geld ophalen voor de strijd tegen kanker, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Het Meer van Galilea en Tiberias
Posted on Monday, October 23, 2017
Vandaag gaan we weer naar het noorden van Israël. De video van vandaag laat een aantal indrukken zien van Tiberias, het Meer van Galilea en de boten die er op varen, en de omgeving rond het meer.
Documentaire: Eyeless in Gaza, wat de media verzwegen
Posted on Sunday, October 22, 2017
In de verslaggeving van de Gaza-oorlog van 2014, verschenen deze citaten in de internationale media: 'Ze noemen het een bloedbad', 'de overgrote meerderheid van de van de 200 gedoden bestaat uit kinderen en burgerslachtoffers'. Maar wat is daarvan waar?
Israël reageert op Syrische beschieting Golanhoogten
Posted on Sunday, October 22, 2017
Zaterdagochtend vroeg werden vijf raketten vanuit Syrië afgeschoten naar Israël, waarvan er vier in open gebieden aan de Israëlische kant van de Golanhoogte neerkwamen, zonder schade te veroorzaken. Het Israëlische leger beantwoordde de aanval snel.
Gevangenis voor Israëlische Arabier na deelname ISIS
Posted on Sunday, October 22, 2017
Een Israëlische Arabier uit de Arabische stad Sachnin in het noorden van Israël is donderdag veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf en een geldboete wegens toetreding tot de islamitische staat (ISIS), met zijn vrouw en drie kinderen.
Groeten uit Israël: Studenten begeleiden kinderen
Posted on Sunday, October 22, 2017
En weer is een nieuwe week begonnen. Een paar regels over onze dochter in militaire dienst, het begin van het academische jaar bij de Israëlische universiteiten, een programma waarin studenten kinderen helpen met bijles en aandacht, en natuurlijk het weer voor vandaag.
Video van de dag: Tel Aviv - Wat een leuke stad
Posted on Sunday, October 22, 2017
De video van vandaag is een nieuwe video, die de stad Tel Aviv laat zien als een aantrekkelijke bestemming. Met de titel 'Tel Aviv - Wat een leuke stad' toont de video enkele mooie plaatsen in Tel Aviv, zoals het strand en de boulevard, de oude haven en de markt.
Muziekvideo: Een lied voor de nieuwe maand
Posted on Friday, October 20, 2017
Deze zaterdag is het niet alleen Shabbat, het is ook de eerste dag van de nieuwe maand, Cheshwan. Daarom deze keer een lied, gebaseerd op een gebed waarin de nieuwe maan wordt gezegend, Mevarchiem HaChodesh, met daarbij een uitleg van de Joodse kalender.
Orthodoxe Joden protesteren tegen dienstplicht
Posted on Friday, October 20, 2017
Net als in de afgelopen dagen zijn donderdag opnieuw duizenden orthodoxe Joden uit de Jeruzalemse tak van de Litouwse stroming de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van twee jongeren en tegen de dienstplicht in het leger.
Chinese bloggers ontmoetten Holocaust-overlevenden
Posted on Friday, October 20, 2017
Een delegatie van Chinese bloggers bezocht Israël in het kader van het programma 'Jonge Chinese en Japanse leiders', opgezet door premier Netanyahu en de afdeling Azië van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en ontmoette Solomon Perel, een overlevende van de Holocaust, .
Postzegel: Generaal Allenby betrad Jeruzalem in 1917
Posted on Friday, October 20, 2017
Een eeuw geleden, op 11 december 1917, betrad de Britse generaal Allenby de Oude Stad van Jeruzalem, te voet uit respect voor de heilige stad. Jeruzalem was na zware strijd veroverd op het Ottomaanse (Turkse) rijk, dat aan Duitse zijde streed in de Eerste Wereldoorlog.
Shabbatslezingen 21 oktober: Noach, Rosh Chodesh
Posted on Friday, October 20, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 6:9 – 11:32,
✡ Rosh Chodes, nieuwe Maand: Numeri 28:9-15,
✡ Profetenlezing: Jesaja 54:1 – 55:5,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Mattheüs 24:36-46.
Groeten uit Israël: Schoolkleding in vele variaties
Posted on Friday, October 20, 2017
Misschien heeft de zomer eindelijk begrepen dat zijn tijd voorbij is, het is iets koeler. Een paar regels over alweer een dag met protesten en wegblokkades van enkele orthodoxe Joden, uniforme schoolkleding in Israëlische scholen, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: spoorlijn Tel Aviv - Jeruzalem
Posted on Friday, October 20, 2017
De nieuwe spoorlijn van Tel Aviv naar Jeruzalem is bijna voltooid. Nu werken ze aan de voltooiing van de elektrificatie van de lijn, want er zullen alleen elektrische treinen rijden. De video van vandaag toont ons weer het verloop van de spoorlijn, die de weg Jeruzalem-Modi'in kruist.
President Rivling sprak voor Internationale Christelijke Mediatop
Posted on Thursday, October 19, 2017
President Reuven Rivlin sprak woensdag tot meer dan 100 journalisten en redacteuren van christelijke media uit ruim 30 landen, die voor de Christelijke Mediatop in Jeruzalem bijeen waren gekomen in de perszaal van de regering.
Het nieuwe oude vliegveld Ben Goerion
Posted on Thursday, October 19, 2017
Aan het begin van de zomervakantie werd Terminal 1 van Airport Ben Goerion weer geopend. De voor veel toeristen zo vertrouwde oude luchthaven heeft een grote metamorfose ondergaan en kreeg diverse technische upgrades.
Bouwplannen nieuwe nederzetting Amichai goedgekeurd
Posted on Thursday, October 19, 2017
Acht maanden nadat de bewoners van de nederzetting Amona hun huizen moesten verlaten en sindsdien krap behuisd waren in een hostel in Ofra, zijn gisteravond de bouwplannen voor de nieuwe nederzetting Amichai goedgekeurd. Er worden 102 wooneenheden gebouwd.
Groeten uit Israël: Litouwse Orthodoxen weigeren alles
Posted on Thursday, October 19, 2017
Het is weer even zomer, lijkt het wel met de hoge temperaturen. Een paar woorden over de ontvangst van mijn dochter na twee weken militaire dienst, protesten en blokkades van orthodoxe Joden bij de afrit naar Modi'in, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Ashkelon heeft ook een mooi strand
Posted on Thursday, October 19, 2017
Ashkelon, ten zuiden van Ashdod, heeft net als Tel Aviv een prachtig zandstrand en een jachthaven. En nog een tip: In het zuiden van de stad is het Ashkelon National Park, met veel interessante archeologische vindplaatsen, een park voor ontspanning en een strand.
Israëlisch leger sluit kantoren van Palestijnse media
Posted on Wednesday, October 18, 2017
In het kader van de strijd tegen de oproepen tot geweld tegen Israëlische Palestijnse media hebben soldaten van het Israëlische leger, in samenwerking met de veiligheidsdienst Shin Bet, verschillende kantoren van Palestijnse mediabedrijven doorzocht en gesloten.
Steekpartij verijdeld bij kruispunt Gush Etzion
Posted on Wednesday, October 18, 2017
Op het kruispunt Gush Etzion kon woensdagmiddag een mesaanval worden voorkomen. Dankzij de oplettendheid van de Israëlische soldaten die daar zijn gestationeerd, is niemand behalve de terrorist gewond geraakt.
Recordaantal bezoekers bij de Westelijke Muur
Posted on Wednesday, October 18, 2017
De Western Wall Foundation heeft bekend gemaakt, dat in de maand Elul, voorafgaand aan het Joodse Nieuwjaar, en tijdens de dagen van inkeer, voorafgaand aan de Grote Verzoendag, en tijdens het Loofhuttenfeest, ongeveer 1,5 miljoen mensen de Westelijke Muur hebben bezocht.
Netanyahu: 'Wie ons pijn wil doen, zullen wij pijn doen'
Posted on Wednesday, October 18, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft zich in een video uitgesproken over de Israëlische aanval op een raketbatterij van het Syrische leger, enkele dagen geleden. De luchtmacht had de batterij aangevallen nadat een raket was afgevuurd op Israëlische vliegtuigen.
Doodstraf voor terroristen, een moreel dilemma
Posted on Wednesday, October 18, 2017
De moord op drie familieleden uit de nederzetting Chalamish, afgelopen juli, heeft het debat over de doodstraf voor terroristen opnieuw aangewakkerd. Knessetlid Navah Boker, lid van de Likoedpartij, nam op zich om de bestaande doodstrafwet te wijzigen.
Groeten uit Israël: Twéé wegblokkades in Jeruzalem
Posted on Wednesday, October 18, 2017
De zomer lijkt nog niet echt voorbij te zijn. Een paar regels over nieuwe protesten en wegblokkades van orthodoxe Joden en mijn zorg, thuis te komen, en een blokkade van gehandicapten, ondanks een akkoord met de regering, en vanzelfsprekend het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Fabio Palvelli laat ons Jaffa zien
Posted on Wednesday, October 18, 2017
Fabio Palvelli is ons al bekend van een eerdere video, toen hij op Yom Kipoer met verbazing door de lege straten van Tel Aviv liep. In de video van vandaag laat hij ons op zijn humoristische en liefdevolle manier kennismaken met zijn nieuwe thuis, Jaffa.
Netanyahu ontvangt Russische minister van Defensie
Posted on Tuesday, October 17, 2017
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag Sergej Shoigu ontmoet, de Russische minister van Defensie. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman.
Oud Romeins theater naast de Klaagmuur opgegraven
Posted on Tuesday, October 17, 2017
Onlangs zijn acht lagen stenen van de Klaagmuur, begraven onder een acht meter dikke laag aarde, blootgelegd in een opgraving van de Israëlische Oudheidkundige Dienst in de tunnels langs de Westelijke Muur. Deze stenen zijn massief en nog volledig bewaard gebleven.
Netanyahu: Ik weet van de verdrukking van christenen
Posted on Tuesday, October 17, 2017
Zondag ontving premier Benjamin Netanyahu vertegenwoordigers van de christelijke media in Jeruzalem. In zijn toespraak ontkrachtte hij de mythe, dat Israël vijandig staat tegenover zijn christelijke bevolking, en ging uitgebreid in op de Iraanse plannen.,
Groeten uit Israël: Weer orthodox protest tegen leger
Posted on Tuesday, October 17, 2017
Van de voor gisteren beloofde regen hebben we weinig gemerkt; in het noorden viel wel veel regen. Vandaag gaat het over demonstraties van een groep orthodoxe Joden en hun weigering van militaire dienst, oplossingen hiervoor, de ambulancedienst Hatzalah, en het weer in Israël.
Video van de dag: Israëlische voedsel­technologieën
Posted on Tuesday, October 17, 2017
Water uit de lucht halen? Een warme en verse maaltijd in 2 minuten met een druk op de knop, waar ook ter wereld? Groenten verbouwen midden in de woestijn? Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Israëlische bedrijven. De video van vandaag stelt ze aan u voor.
Israël en Arabieren: Akkoord met Iran terecht aangepakt
Posted on Monday, October 16, 2017
'Ik prijs de president voor het nemen van een historische en gedurfde beslissing om dit gevaar tijdig af te wenden', reageerde de Israëlische premier Netanyahu zondag op de beslissing van de Amerikaanse president om de nucleaire overeenkomst met Iran te decertificeren.
Israëlische luchtmacht reageert op Syrische raket
Posted on Monday, October 16, 2017
De Israëlische luchtmacht heeft maandag een raketbatterij van het Syrische leger aangevallen en vernietigd, nadat deze een raket had afgevuurd op vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht die boven Libanon waren ingezet.
Raketten uit de Sinaï exploderen in het district Eshkol
Posted on Monday, October 16, 2017
Gisteravond klonk weer een raketalarm in het district Eshkol. Vanuit het Sinaï schiereiland waren twee raketten richting Israël afgeschoten. Later werden de overblijfselen van een van de raketten ontdekt, die explodeerde op open terrein zonder schade te veroorzaken.
Groeten uit Israël: Urenlang wachten op de bagage
Posted on Monday, October 16, 2017
Ik houd van de koele en frisse lucht, die we hier sinds enkele dagen hebben. Een paar regels voer het urenlange wachten op de bagage op de luchthaven wegens een staking, verloren ballonnen die voor de tweede maal iemand blij maken, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël,
Video van de dag: Op de motor door oud Jeruzalem
Posted on Monday, October 16, 2017
In de video van vandaag begeleiden we een motorrijder op zijn reis in de avond door de oude binnenstad van Jeruzalem. Na een korte rit door de smalle straatjes bereiken we de Westelijke Muur, de Kotel. De video geeft ons een blik in de gebedsruimte naast de Muur.
Arabische Israëli's bedreigd wegens strijd tegen BDS
Posted on Sunday, October 15, 2017
Een groep van zes Israëlische Arabieren zal volgende week naar de Verenigde Staten reizen om studenten te ontmoeten, om in actie te komen tegen campagnes van de BDS-beweging, die Israël beschuldigen van discriminatie van Arabische minderheden.
Al Jazeera: Terreur in naam der persvrijheid
Posted on Sunday, October 15, 2017
Israël heeft in augustus serieus overwogen om het kantoor van de Qatarese nieuwszender Al-Jazeera in Jeruzalem te sluiten. Minister-president Netanyahu beschuldigt het Arabische tv-netwerk van het aanwakkeren van het geweld op de Tempelberg.
Aanval op militaire rechtbank in Samaria verijdeld
Posted on Sunday, October 15, 2017
Agenten van de Grenspolitie en de militaire politie hebben zondag een aanval op de militaire rechtbank nabij Salem in Samaria verhinderd. Volgens een bericht van het nieuwsportaal Arutz 7 naderde een Arabier de ingang van de rechtbank.
Groeten uit Israël: Auto's delen in Tel Aviv
Posted on Sunday, October 15, 2017
De feestdagen zijn voorbij, de scholen zijn weer begonnen, de auto's rijden weer in files over de wegen. Een paar regels over de tijd na de feestdagen, een uitstapje naar Tel Aviv waar je straks auto's kunt lenen die je per minuut betaalt, en het weer in Israël.
Video van de dag: Vliegen langs de westkust van Haifa
Posted on Sunday, October 15, 2017
Deze video brengt ons naar Haifa. We zien de kust van Haifa in dronevlucht, met zijn prachtige zandstranden in het zuiden van de stad. Daarna gaan we verder over de bergen van het Karmelgebergte, waar we over het Stella Maris-klooster vliegen, tot de haven van Haifa.
Hamas en Fatach ondertekenen verzoeningsakkoord
Posted on Friday, October 13, 2017
Vertegenwoordigers van Hamas en Fatah hebben donderdag in Kaïro een verzoeningsakkoord ondertekend om een einde te maken aan de jarenlange rivaliteit tussen beide organisaties. De militaire tak van Hamas en de Gazastrook worden echter nog niet ontwapend.
Na de VS wil ook Israël de UNESCO verlaten
Posted on Friday, October 13, 2017
Kort na de mededeling van de Verenigde Staten, dat zij zich uit de UNESCO zullen terugtrekken, kondigde premier Benjamin Netanyahu ook het vertrek van Israël uit de culturele en onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties aan.
Shabbatslezingen voor 14 oktober: Bereshiet
Posted on Friday, October 13, 2017
De Bijbelgedeelten voor de komende shabbat zijn:
✡ Torahlezing: Genesis 1:1 – 6:8,
✡ Profetenlezing: Jesaja 42:5 – 43:10,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Openbaring 22:6-21.
Groeten uit Israël: De feesten zijn voorbij, nu afvallen
Posted on Friday, October 13, 2017
Dat was het dan, de feesten zijn voorbij. Nu terug naar het gewone leven - hoewel, het is vrijdag, weekeinde. Een paar regels over afvallen na de feestmaaltijden, een fietstocht door Tel Aviv, tragische verkeersongevallen op de feestdag, en het weer voor vandaag.
Video's: Dansen met de Torah op Simchat Torah
Posted on Friday, October 13, 2017
Gisteren werd Vreugde der Wet gevierd. Het is gebruikelijk om aan het einde van de feestdag met de Torahrollen op straat te feesten, dit heet 'Hakafot Shniot', de tweede rondgang. Voordien waren de Torahrollen feestelijk rondgedragen in de synagogen om ze aan de aanwezigen te laten zien.
Muziekvideo: Simchat Torah viering in Tel Aviv
Posted on Thursday, October 12, 2017
Op de feestdag Simchat Torah, Vreugde der Wet, dankt het Joodse volk God voor de gave van zijn Torah, zijn onderwijzing, zijn wet, in de vorm van de vijf boeken van Mozes. Op die dag viert men dat in de synagogen alle vijf boeken zijn voorgelezen en weer van voren af aan wordt begonnen.
Masada populairste plaats voor buitenlandse toeristen
Posted on Thursday, October 12, 2017
De week van het Loofhuttenfeest wordt door veel Israëli's gebruikt voor uitstapjes in het land. Vooral de talrijke nationale parken en natuurreservaten zijn populair. Afgelopen zomer waren het ook populaire bestemmingen voor Israëlische toeristen en toeristen.
Video van de dag: Toerisme in de Negev woestijn
Posted on Thursday, October 12, 2017
De Negev woestijn beslaat meer dan 55 procent van het Israëlische grondgebied, maar er woont slechts acht procent van zijn bevolking. Tussen prachtige vergezichten over de woestijn is een groeiend aantal accommodaties voor toeristen aanwezig, zoals langs de oude specerijenroute.
50e Jeruzalemmars trok deelnemers uit 80 landen
Posted on Wednesday, October 11, 2017
Enkele tienduizenden mensen uit 80 landen namen deel aan de traditionele 'Jeruzalemmars', die elk jaar in de week van het Loofhuttenfeest plaatsvindt. De parade van dit jaar stond in het teken van de vijftigste verjaardag van de hereniging van Jeruzalem.
Netanyahu bezocht soldaten van de Golani-brigade
Posted on Wednesday, October 11, 2017
Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sarah bezochten afgelopen maandag een legerbasis van de Golani-eenheid op de Golanhoogten. Daar spraken ze met de soldaten die een vervolgtraining volgen.
Bijbellezingen voor Simchat Torah, Vreugde der Wet
Posted on Wednesday, October 11, 2017
Bijbellezingen voor Vreugde der Wet, Simchat Torah:
✡ Torahlezing tijdens de vooravond: Deuteronomium 33:1-16,
✡ Torahlezingen: Deuteronomium 33:1 – 34:12, Genesis 1:1 – 2:3 en Numeri 29:35 – 30:1,
✡ Profetenlezing: Jozua 1:1-18.
Groeten uit Israël: De feestweken zijn bijna voorbij
Posted on Wednesday, October 11, 2017
Vanavond begint hier de laatste feestdag van de feestdagen in de maand Tishrie. Een paar regels over het begin van het gewone leven, regenwater voor het Meer van Galilea, een volle markt in Jeruzalem, een half leeg huis op deze feestdag, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Dode Zee en vesting Massada
Posted on Wednesday, October 11, 2017
De video van vandaag laat u impressies zien van de Dode Zee en het bijzondere landschap rondom dit meer. Opgedroogde rivierbeddingen, de bijzondere omgeving van de Dode Zee, die duizenden jaren geleden werd gevormd, en de tafelberg Massada.
Enquête: Meeste Arabieren wonen liever in Israël
Posted on Tuesday, October 10, 2017
Het wordt steeds moeilijker om Israël‘ een apartheidsstaat’ te noemen, wanneer een flinke meerderheid van de Arabieren zegt eigenlijk de voorkeur eraan te geven in een Joodse Staat te leven. En dat is precies wat de Arabische ondervraagden in een nieuwe enquête zeiden.
Nieuwe woningen in Joodse nederzettingen
Posted on Tuesday, October 10, 2017
Premier Netanyahu heeft de bouw goedgekeurd van nieuwe wooneenheden voor Joodse nederzettingen op de Westbank. Binnenkort mogen dan ongeveer 3800 huizen worden gebouwd, ook in controversiële gebieden zoals de Joodse nederzetting in Hebron.
Amerika koopt Israëlische defensietechnologie
Posted on Tuesday, October 10, 2017
Het Amerikaanse ministerie van Defensie overweegt het raketafweersysteem Iron Dome van Israël te kopen, zo meldt de Israëlische krant Yediot Achronot. Het systeem van het Israëlische bedrijf Rafael, dat gespecialiseerd is in defensietechnologie, zou Amerikaanse bases gaan beschermen.
President Rivlin ontving bezoekers in zijn soeka
Posted on Tuesday, October 10, 2017
Duizenden Israëli's hebben maandag in de loofhut van het Israëlische staatshoofd gekeken. President Reuven Rivlin begroette ongeveer 6000 bezoekers met de woorden 'Ik wens u allen een goed nieuw jaar en goede tijden voor ons en het hele volk Israël!'
Groeten uit Israël: Ha, fijn regen – maar wel erg veel
Posted on Tuesday, October 10, 2017
Gisteren gebeurde het dan echt. We hebben er lang op moeten wachten, maar hij kwam - overvloedig. Een paar regels over de eerste regen, een overstroomd busstation, 30.000 toeschouwers in het Teddy-stadion bij de wedstrijd tegen Spanje, en het weer in Israël.
Video van de nacht: Tel Aviv en Jaffa in het duister
Posted on Tuesday, October 10, 2017
De video van vandaag laat de steden Tel Aviv en Jaffa vanuit de lucht zien, maar deze keer 's nachts. U ziet onder andere de oude binnenstad van Jaffa en het attractiepark 'Lunapark', dat in de nacht met zijn kleurrijke lichten bijzonder opvallend is.
Israël reageert op eerste beschieting sinds 2 maanden
Posted on Monday, October 09, 2017
Gisteravond kwam er een einde aan een periode van rust die twee maanden had geduurd, toen de sirenes om 20.55 uur plaatselijke tijd klonken in het Eshkol-district bij de Gazastrook. Aan de bewoners werd gevraagd om naar beveiligde ruimten te gaan.
Jeruzalem ontslaat beveiliger wegens respectloosheid
Posted on Monday, October 09, 2017
De stad Jeruzalem heeft harde strafmaatregelen genomen tegen een stadswachten, nadat hij gebrek aan respect had getoond voor Jezus, door zijn naam op een gedenkplaat weg te lakken. 'Wat u zojuist deed is een haatmisdrijf en een daad van vandalisme,' berispte een gids hem.
Media censureren de waarheid over het Midden-Oosten
Posted on Monday, October 09, 2017
Ik was positief verrast toen ik een buitengewone YouTube-video bekeek. In de video beschuldigde voormalig terrorist Mosab Hassan Yousef de Palestijnse afgevaardigden bij de Verenigde Naties ervan, hun eigen volk te misleiden en het conflict met Israël aan te wakkeren.
Groeten uit Israël: Soekot zorgt voor feestelijke sfeer
Posted on Monday, October 09, 2017
Terwijl het in het noorden en aan de kust gisteren plaatselijk al flink heeft geregend, wachten we in Jeruzalem nog op de eerste druppels. Een paar regels over de lege straten in de ochtend, vakantiedagen, een feestelijke sfeer in Jeruzalem, en het weer in Israël.
Video van de dag: Het Dolfijnenrif in Eilat
Posted on Monday, October 09, 2017
Deze video brengt ons naar naar Eilat. Daar is onder andere het dolfijnenrif. Het dolfijnenpark van 12.000 m² en 24 meter diep is het grootste dolfijnenpark ter wereld. Je zult daar geen gedresseerde dolfijnen vinden, want dat is niet de bedoeling van deze bijzondere faciliteit.
Amerikaanse ambassade nog niet naar Jeruzalem
Posted on Sunday, October 08, 2017
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdagnacht zijn belofte toegelicht, de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen.Hij vertelde dat hij eerst de vredesinspanningen van zijn regering een kans wilde geven, dat zou nu de eerste prioriteit zijn.
Diplomatiek succes: Anti-Israëlische resoluties uitgesteld
Posted on Sunday, October 08, 2017
Tijdens de volgende zitting van de VN-Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) zullen voor het eerst sinds lange tijd geen anti-Israëlische besluiten worden genomen. De raad van bestuur heeft de stemming over resoluties tegen Israël een half jaar uitgesteld.
Sportief succes: Zilver voor Israëlische turner
Posted on Sunday, October 08, 2017
Artem Dolgopyat won zondag de zilveren medaille turnen op de grond tijdens het Wereldkampioenschap Gymnastiek, dat momenteel plaatsvindt in Montreal, Canada. Hij is na Alex Sjatilov de tweede Israëli die bij een wereldkampioenschap gymnastiek op het podium staat.
Video: Kennismaken met de Israëlische ambassadeur
Posted on Sunday, October 08, 2017
In deze video maken we kennis met Aviv Shir-On, die de komende twee jaar Israël vertegenwoordigt in Nederland. Jack van der Tang van Pillar of Fire interviewt hem over allerlei politieke en actuele zaken, en gaat daarbij moeilijke onderwerpen niet uit de weg.
Groeten uit Israël: En valt vandaag de eerste regen?
Posted on Sunday, October 08, 2017
We hebben er lang op gewacht in de zomerse hitte, en vanmiddag moet hij eindelijk komen: de eerste regen. Een paar woorden over de eerste regen van de herfst, een voetbalwedstrijd tegen Spanje, zonnepanelen op het stadion, het strijken van uniformen, en het weer in Israël.
Video van de dag: Priesters zegenden het volk
Posted on Sunday, October 08, 2017
Vanochtend heeft bij de Westelijke Muur de jaarlijkse zegening door de priesters van het volk plaatsgevonden. Duizenden Joden met de achternaam Cohen, en daarmee afstammelingen van de priesters, waren hiervoor bijeen gekomen. De sfeer was indrukwekkend.
Loofhuttenfeest in de 'grootste Soeka ter wereld'
Posted on Friday, October 06, 2017
Bijna 1300 mensen vierden afgelopen woensdag in de Kibboets Yotvata het begin van het loofhuttenfeest, Soekot. De loofhut, gebouwd binnen drie dagen, is de grootste ter wereld met zijn 504 vierkante meter, zeiden de leden van de kibboets trots.
Werden de Kanaänieten uitgeroeid of verbannen?
Posted on Friday, October 06, 2017
Over de volken die vóór het volk Israël in het land Kanaän woonden, weten we niet veel meer dan wat de Bijbel ons vertelt. Maar via DNA-tests kan nu worden vastgesteld waar de Kanaänitische volken die in de huidige landen Israël, Libanon, Syrië en Jordanië woonden, ooit vandaan zijn gekomen.
Shabbatslezingen voor 7 oktober tijdens Loofhuttenfeest
Posted on Friday, October 06, 2017
De Bijbelgedeelten voor de shabbat tijdens Soekot zijn:
✡ Torahlezing: Exodus 33:12 – 34:25 en Numeri 29:26-31,
✡ Profetenlezing: Ezechiël 38:1 – 39:16,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Openbaring 19:1-16.
Groeten uit Israël: Clown spelen moet leuk blijven
Posted on Friday, October 06, 2017
De eerste dag van Soekot licht achter ons, vanavond begint de shabbat. Een paar woorden over het wachten op de regen, clowns in Israël die helemaal niet vrolijk zijn, goedkope vluchten van en naar Israël (en hun risico), en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Katholieke kerken in Jaffa
Posted on Friday, October 06, 2017
De video van vandaag laat ons foto's zien van twee kerken in Jaffa, ten zuiden van Tel Aviv. We zien de kerk van Sint Antonius en daarna de iets bekendere Sint-Pieterskerk, die direct aan zee in de oude stad van Jaffa ligt. Wie Jaffa bezoekt, kan hem niet missen.
Muziekvideo: How Great is our God, Gadol Elohai
Posted on Thursday, October 05, 2017
Ter gelegenheid van Soekot, Loofhuttenfeest, dat vandaag begint en een week duurt, een muziekvideo met het aanbiddingslied Gadol Elohai, How Great is our God, Hoe groot is onze God. De Engelse ondertiteling geeft tevens de Hebreeuwse tekst.
20.000 palmtakken van Gaza naar Israël
Posted on Thursday, October 05, 2017
Vanuit de Gazastrook is maandag een niet alledaagse levering van maar liefst 20.000 palmtakken in Israël aangekomen. De palmtakken, in Israël 'Loelav' genoemd, zijn ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest, Soekot, dat woensdag begon, op de markten verkocht.
Vrijwillig kiezen voor een Joodse identiteit
Posted on Thursday, October 05, 2017
Het Joodse bestaan is een raadsel om meer dan één reden. Wie vertrouwd is met de Joodse geschiedenis, weet dat Joden de voorkeur gaven aan lijden en zelfs dood, boven het gemak van bekering tot de verlichte cultuur van de tijd, het christendom of de islam.
Video van de dag: IDF wenst u een goed Loofhuttenfeest
Posted on Thursday, October 05, 2017
In deze korte video vertelt tweede luitenant Weinberg van de Golani Brigade wat we vieren met Soekot, het Loofhuttenfeest, en wenst ons namens het Israëlische leger goede feestdagen.

Messiaanse jongeren blijven liever thuis op shabbat
Posted on Wednesday, October 04, 2017
Opvallend veel Messiaanse jongeren blijven weg uit de plaatselijke Messiaanse gemeentes. Eitan Bar van de internetorganisatie One for Israel schrijft dat een ‘groot aantal’ jonge Messiaanse gelovigen zich niet langer thuis voelt in de Messiaanse gemeentes in Israël.
Bijbellezingen voor 5 oktober, Loofhuttenfeest
Posted on Wednesday, October 04, 2017
De Bijbelgedeelten voor de eerste dag van Soekot zijn:
✡ Torahlezing: Leviticus 22:26 - 23:44 en Numeri 29:12-16,
✡ Profetenlezing: Zacharia 14:1-21,
✡ Brit Chadasha, Nieuwe Testament: Openbaring 7:1-10.
Groeten uit Israël: Een 'thuis' voor eenzame militairen
Posted on Wednesday, October 04, 2017
Vandaag schrijf ik u vanuit huis in Modi'in, want vanavond begint Soekot. Een paar regels over het wachten op onze dochter, een verse soldate, een gesprek met 'eenzame soldaten' over hun motivatie op de ontbijttelevisie, en het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Loofhuttenfeest in Jeruzalem
Posted on Wednesday, October 04, 2017
De video van vandaag is bedoeld om u in de stemming te brengen voor Soekot, het Loofhuttenfeest dat vanavond begint, en hij laat u de stad Jeruzalem zien en de vele loofhutten die bijna overal in de stad te zien zijn. De video wordt begeleid door liederen voor Soekot.
Abbas erkent: Palestijnse staat is er voorlopig nog niet
Posted on Tuesday, October 03, 2017
De Palestijnse leider Machmoud Abbas gaf maandag toe dat er voorlopig nog geen onafhankelijke Palestijnse Staat zou worden opgericht. Hij erkende dat de Palestijnen en hun chaotische, gewelddadige samenleving het proces tegenhielden.
Netanyahu: Veel nieuwbouw in Ma'ale Adumim
Posted on Tuesday, October 03, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag de stad Ma'ale Adumim bezocht, die aan de oostzijde van Jeruzalem grenst, en gezegd: ''Wij zullen hier duizenden nieuwe huizen bouwen. De stad Ma'ale Adumim is een deel van de Staat Israël en zal dat altijd blijven.'
Huis van terrorist van Har Adar wordt gesloopt
Posted on Tuesday, October 03, 2017
De familie van de terrorist die vorige week in Har Adar drie mensen heeft gedood, ontving de nacht op dinsdag de mededeling dat hun huis in het dorp Beit Surik zal worden gesloopt. Ze krijgen 72 uur om het huis te verlaten of in beroep te gaan tegen deze beslissing.
Shalom Ben-Chorin, ‘Zoon van vrijheid’
Posted on Tuesday, October 03, 2017
Ben-Chorin werd op 20 juli 1913 in München geboren als Frits Rosenthal in een geassimileerde Joodse familie van zakenlieden. Frits werd later een van de initiatiefnemers in Duitsland om het gesprek tussen christenen en Joden op gang te brengen.
Groeten uit Israël: Alles in huis voor het Loofhuttenfeest?
Posted on Tuesday, October 03, 2017
De sharav van gisteren is weer voorbij, de temperaturen zijn weer 'normaal. Een paar regels over het bloedbad in Las Vegas, waar ook veel Israëli's verblijven, bijzondere markten voor het komende Loofhuttenfeest, korte werkweken, en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de dag: Palmtakken voor het Loofhuttenfeest
Posted on Tuesday, October 03, 2017
Deze video laat zien hoe de palmtakken voor Soekot, het Loofhuttenfeest, de 'Loelavs', in een kibboets worden geoogst en klaargemaakt voor distributie. De Loelavs worden niet alleen in Israël verkocht, maar ook naar veel Joodse gemeenschappen in het buitenland verzonden.
Palestijnse premier neemt gezag over in de Gazastrook
Posted on Monday, October 02, 2017
De Palestijnse premier Rami Hamdallah is vandaag in Gaza aangekomen. Samen met de ministers van zijn regering en hoge veiligheidsagenten is hij vandaag naar de grensovergang Erez in Gaza gereisd, waar Hamas het bestuur over de Gazastrook aan zijn regering zal overdragen.
Praten met Dahlan: de hand van de duivel schudden
Posted on Monday, October 02, 2017
Israël is momenteel even ver verwijderd van een vredesakkoord met de Palestijnen als twintig jaar geleden. En toch heerst er momenteel relatieve rust. Gezien de gezondheidsproblemen van Machmoud Abbas vreest men dat er in de nabije toekomst een machtsvacuüm zal ontstaan.
Groeten uit Israël: Palestijnen een staat, Catalanen niet?
Posted on Monday, October 02, 2017
Nauwelijks op de redactie aangekomen hoorde ik over de schietpartij in Las Vegas. Een paar regels over de gebeurtenissen in Las Vegas en in de Spaanse provincie Catalonië, een vergelijking met de situatie in Israël, de voorbereidingen voor Soekot, en het weer in Israël.
Video van de dag: De wolkenkrabbers van Tel Aviv
Posted on Monday, October 02, 2017
We hebben veel video's van Tel Aviv gezien. De video van vandaag is een gloednieuwe video die ons de skyline van de stad rond de torens van het Azrieli Center laat zien. Het is een zeer geslaagde video met mooie foto's en interessante perspectieven.
Gehandicapten en regering bereiken akkoord
Posted on Sunday, October 01, 2017
Nog voor het begin van de Yom Kippoer zijn de gehandicaptenorganisaties en de vakbond Histadrut het eens geworden met de regering over een verhoging van de maandelijkse steun. Vrijdagavond is hierover een overeenkomst getekend. Maar niet iedereen is tevreden.
Grenspolitie redt Palestijn in Machpelagrot in Hebron
Posted on Sunday, October 01, 2017
Gisteren hebben agenten van de Grenspolitie een Palestijn medische hulp verleend nadat hij in Hebron tijdens het gebed in de Machpelagrot in Hebron was ingestort en het bewustzijn verloor. Na stabilisering bracht een ambulance de man naar een ziekenhuis.
Video: Herbouw van Jeruzalem in het 1000-jarig rijk
Posted on Sunday, October 01, 2017
Heeft u er weleens over nagedacht hoeveel miljoenen mensen in Jeruzalem zullen samenkomen om de Messias te aanbidden als Hij op aarde is (teruggekeerd)? Wat betekent dit voor de infrastructuur van Jeruzalem? Yehudah Etzion heeft er plannen voor gemaakt.
Groeten uit Israël: Fietsen op straten en snelwegen
Posted on Sunday, October 01, 2017
We hebben weer geluk gehad met het weer tijdens Yom Kippoer. Een paar regels over de rust tijdens de vastendag gisteren, een wandeling door de lege straten, een aantal ongelukken tijdens het 'Feest van de Fiets', en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Ruimte voor fietsers op Yom Kippoer
Posted on Sunday, October 01, 2017
De ontwerper Fabio Fabielli is in van Wenen naar Tel Aviv verhuisd. Gisteren heeft hij Yom Kippoer voor het eerst meegemaakt. In de video van vandaag laat hij met humor en verbazing zijn indrukken zien van het 'Festival of de Fietsers', zoals velen deze dag noemen.