January 2017

Bewoners moeten nederzetting Amona snel verlaten
Posted on Tuesday, January 31, 2017
Het Israëlische leger heeft in de nederzetting Amona een militaire order verspreid, dat de nederzetting binnen 48 uur moet zijn ontruimd. Volgens berichten is de order al in de nacht van zondag op maandag aangebracht bij de toegangen naar Amona.
‘Amona’ is een politieke en geen juridische kwestie
Posted on Tuesday, January 31, 2017
Half november is de omstreden ‘reguleringswet’ in eerste instantie door het Israëlische parlement goedgekeurd. Deze wet moet ervoor zorgen dat de nederzettingen die zich gedeeltelijk op Arabisch grondgebied bevinden een juridische basis hebben.
Groeten uit Israël: Een nieuwe Jeruzalemse attractie?
Posted on Tuesday, January 31, 2017
Jeruzalem heeft een nieuwe attractie voor toeristen, die zich laten fotograferen voor de bergen vuilnis, gevolg van de staking van de stad. Premier Netanyahu gaat op bezoek bij de nieuwe Amerikaanse president, zijn Twitterbericht irriteerde Mexico, en tenslotte het weer.
Video van de dag: het Dolfijnenrif strand in Eilat
Posted on Tuesday, January 31, 2017
In de video' van vandaag leiden Ilza en Anja van Beach-inspector.com ons rond bij het Dolfijnenrif strand van de Rode Zee bij Eilat. Waarom ze die het cijfer 10 geven, begrijpt u wel wanneer u de video's hebt bekeken.
Israël is bereid om kinderen uit Syrië op te nemen
Posted on Monday, January 30, 2017
Minister van Binnenlandse Zaken Ariel Deri heeft ingestemd met een plan voor het opnemen van 100 Syrische kinderen in Israël. Ze worden eerst drie maanden ondergebracht in hostels, daarna opgenomen in het Israëlische onderwijssysteem en mogelijk in pleeggezinnen opgenomen.
De strijd om het hart en de ziel van het Israëlische leger
Posted on Monday, January 30, 2017
De IDF staat in het centrum van een hartstochtelijk openbaar debat, sinds de toespraak die majoor-generaal Yair Golan, toenmalig plaatsvervangend stafchef, in mei 2016 hield ter gelegenheid van Holocaust Memorial Day, waarvan de Jerusalem Post de tekst publiceerde.
Groeten uit Israël: Jeruzalem staakt, behalve de scholen
Posted on Monday, January 30, 2017
Ook vanochtend vroeg was het hier koud, in Jeruzalem slechts 3 graden. En veel Jeruzalemmers moeten lopen, omdat door de opgehoopte vuilnis de tram niet kan rijden. De scholen zouden vandaag ook staken, maar de rechter heeft dat verboden. Verwarrend voor de scholieren.
Video van de dag: Holocaust Rememberance Day
Posted on Monday, January 30, 2017
Op de internationale herdenking van de Holocaust hield de nieuwe SG van de VN António Guterres op 27 januari een toespraak. Hij wijst er o.a. op, dat de Nederlandse welvaart deels aan de Joodse immigranten te danken is, in de 16e eeuw uitgewezen uit zijn land, Portugal.
Mexico kwaad om Netanyahu's steun aan Trumps muur
Posted on Sunday, January 29, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdag zijn instemming betuigd met het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om een grensmuur met Mexico [verder] te bouwen. Mexico toonde zich 'not amused' en vroeg Netanyahu zich correct te gedragen..
Shabbat verenigt Jodendom
Posted on Sunday, January 29, 2017
Een initiatief uit Zuid-Afrika verovert de Joodse wereld. Een overweldigend aantal deelnemers (meer dan een miljoen), deed dit jaar mee aan het wereldwijde shabbatsproject. Dit najaar werd voor de derde keer een shabbatsmaaltijd gehouden voor Joden uit de hele wereld.
Groeten uit Israël: Bloedige moord; Jeruzalem staakt
Posted on Sunday, January 29, 2017
Het is behoorlijk koud, vanochtend slechts 2 graden in Jeruzalem. Een paar regels over een gruwelijke en onbegrijpelijke moord op een jonge vrouw en drie kinderen, de staking in Jeruzalem om meer geld voor de stadshuishouding, de storm, en het weer in Israël.
Video van de dag: Shamai en Hillelstraat, Jeruzalem
Posted on Sunday, January 29, 2017
Zoals bijna elke donderdag heb ik weer een wandeling gemaakt door de straten van Jeruzalem, en ik nodig u zoals steeds uit om mee te wandelen. Deze keer lopen we buiten het voetgangersgebied om. We lopen van de Shamaistraat naar de Hillelstraat. Onderweg komen we lange het restaurantje, waar ik graag de middagpauze doorbreng.
Unieke druipsteengrot ontdekt in Galilea
Posted on Friday, January 27, 2017
In Galilea is een spectaculaire en unieke druipsteengrot ontdekt met een bijzonder groot aantal stalactieten. De grot werd bij toeval ontdekt tijdens het werk op het terrein. Hij heeft een grootte van 4x8 meter en bevat een bijzonder groot aantal stalactieten en stalagmieten
Het Arafatmuseum: een huis vol leugens
Posted on Friday, January 27, 2017
De tentoonstelling in het museum gaat over het leven van de leider van de PLO (de Palestijnse Bevrijdings Organisatie). Het museum beweert licht te werpen op de persoon van Arafat, maar je moet als bezoeker geen historische nauwkeurigheid verwachten.
Groeten uit Israël: Regen, kou en sneeuw
Posted on Friday, January 27, 2017
Al voordat de wekker rinkelde maakte het gedruis van de regen me wakker, en het wordt ook koud. De tennistraining van mijn zoon viel weer in het water, een dure sport, ook de school van mijn kinderen is duur. Een bus naar Ariël reed van een diepe helling, twee doden.
Video van de dag: Ariël, universiteitsstad in Samaria
Posted on Friday, January 27, 2017
De video van vandaag laat ons kennismaken met de stad Ariel in Samaria, de op drie na grootste nederzetting in Judea en Samaria. De stad werd gesticht in 1978. Sinds 1998 is hij erkend als stad. In 2015 telde deze omstreeks 18700 inwoners.
Rudi Giuliani op bezoek bij premier Netanyahu
Posted on Thursday, January 26, 2017
Premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag een gesprek gehad met Rudi Giuliani, voormalig burgemeester van New York en de huidige cyber adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.
Schokkende foto: Saoedische prins en Israëlische politica
Posted on Thursday, January 26, 2017
Geschokt waren de Arabieren, die zeggen naar vrede te streven, toen deze week in het Zwitserse Davos de Saoedische prins Turki al-Faisal rustig met de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni poseerde voor een foto.
Israëlische raketafweer in Nederlandse legervoertuigen
Posted on Thursday, January 26, 2017
BAE Systems gaat het Israëlische actieve beschermingssysteem Iron Fist testen volgens de eisen van het Nederlandse leger, en indien het daaraan voldoet, dit begin 2018 inbouwen in Nederlandse pantserinfanterie voertuigen van het type CV90.
Groeten uit Israël: Wie heeft ook met de pers gepraat?
Posted on Thursday, January 26, 2017
Ik heb geen paraplu gekocht, maar een dikke trui aangetrokken, want het wordt koud. Een paar regels over het vragenuurtje in de Knesset, waar men véél van premier Netanyahu wilde weten, de aanhoudende euforie over president Donald Trump, en het komende natte weer..
Video van de Dag: Een winterdag in Tel Aviv
Posted on Thursday, January 26, 2017
De video van vandaag nodigt u uit voor een wandelingetje in Tel Aviv, en geeft u indrukken van een vrijdagmiddag in het centrum van Tel Aviv. Daarbij krijgt u de Allenbystraat, de Rotschildboulevard, het voetgangersgebied Nachalat Benyamin en de Carmelmarkt te zien.
Netanyahu onder druk over notulen Gaza-oorlog 2014
Posted on Wednesday, January 25, 2017
Onder enorme druk van het publiek zal de Israëlische regering de notulen publiceren van de kritieke vergaderingen van het veiligheidskabinet tijdens de Gaza-oorlog van 2014. En dat voorspelt niet veel goeds voor premier Benjamin Netanyahu.
Te vroeg gejuicht: VS heroverweegt betaling aan PA
Posted on Wednesday, January 25, 2017
De Palestijnse Autoriteit had zich ongetwijfeld al verheugd over het royale 'afscheidsgeschenk' van $ 221 miljoen, waartoe de vroegere Amerikaanse president Obama kort voor het einde van zijn ambtsperiode had besloten, en al nagedacht over wat men er mee zou doen.
Groeten uit Israël: Ook rabbijnen zijn niet heilig
Posted on Wednesday, January 25, 2017
Ik zal nu toch maar een paraplu kopen, toen ik vanochtend van huis ging, regende het. een beetje. Een paar regels over de vroegere opperrabbijn in de gevangenis, waar meer bekende leiders zitten, discussie over de strafmaat voor sergeant Elor Azaria, en het weer in Israël
Israëlische soldaten zeggen: Todah, Bedankt!
Posted on Wednesday, January 25, 2017
Begin januari hadden we het voorrecht aan een aantal jonge soldaten, die onder grote druk en stress in Hebron hun dienstplicht vervullen, winterpakketten met hoogwaardige thermokleding te geven, als onderdeel van ons project 'Warme kleding – warm hart'.
Video van de Dag: Bekijk Tel Aviv vanuit een ballon
Posted on Wednesday, January 25, 2017
Tel Aviv heeft een nieuwe attractie. Hij heet TLV Ballon en er kunnen maximaal 30 mensen in een grote mand onder een ballon boven het Yarkon Park zweven en genieten van het adembenemende uitzicht op de skyline van Tel Aviv.
Eerste functionaris regering-Trump bezoekt Israël
Posted on Tuesday, January 24, 2017
Dinsdag bezocht de eerste functionaris van de nieuwe Amerikaanse regering Israël voor een bezoek aan premier Netanyahu. Het was de oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani, adviseur van president Donald Trump en het nieuwe hoofd van Amerika's cyber security-programma.
Jeruzalem: Staatsbudget goedkeuren of een staking
Posted on Tuesday, January 24, 2017
De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, heeft dinsdag een staking van de stad vanaf zondag aangekondigd. De reden hiervoor is, dat het ministerie van Financiën de begroting voor Jeruzalem voor het jaar 2017 nog niet heeft goedgekeurd.
Obama's afscheidscadeau aan de Palestijnen: $ 221 miljoen
Posted on Tuesday, January 24, 2017
De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft de Palestijnse Arabieren niet kunnen helpen bij het uitroepen van een Staat, maar hij had wel een aanzienlijk afscheidscadeautje voor hen: een bedrag van $ 221 miljoen voor de Palestijnse Autoriteit.
Groeten uit Israël: Bewoners van Amona zijn woedend
Posted on Tuesday, January 24, 2017
Er staan nog steeds files voor de tunnel, dus ik ben maar eerder van huis gegaan. Er is vandaag weinig nieuws: de affaires van premier Netanyahu, onze nieuwe vriend in het Witte Huis, vier doden bij een ongeval, problemen bij de verplaatsing van Amona, en het weer.
Video van de dag: De haven van Ashdod
Posted on Tuesday, January 24, 2017
De haven van Ashdod is Israëls grootste haven. Hij bestaat sinds 1965 en is de belangrijkste toegangspoort tot de Israëlische economie. Er wordt jaarlijks meer dan 18 miljoen ton aan goederen omgeslagen. In de video ziet u de havens van Asdod vanuit de lucht.
Stemming over annexatie Ma'ale Adumim uitgesteld
Posted on Monday, January 23, 2017
Het Israëlische kabinet heeft besloten, het wetsvoorstel voor de annexatie van de stad Ma'ale Adumim niet naar het Ministerieel Comité voor Wetgeving te sturen, maar te wachten tot na een gesprek van premier Benjamin Netanyahu en president Donald Trump.
Palestijnse dreiging wegens verhuisplan ambassade VS
Posted on Monday, January 23, 2017
Nadat een woordvoerder van het Witte Huis zondag bekend maakte, dat men zich gaat bezighouden met de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, werd van Palestijnse kant gedreigd de Palestijnse erkenning van Israël in te trekken.
Trump nodigt Netanyahu uit in Washington
Posted on Monday, January 23, 2017
De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en premier Netanyahu bespraken zondag Trump's voornemen om met Obama's beleid te breken, door het aanbieden van ongekende steun aan Israël. Netanyahu werd uitgenodigd voor een bezoek aan Washington.
Groeten uit Israël: Probleem bij verplaatsing van Amona
Posted on Monday, January 23, 2017
Ik kwam vanochtend weer op de gebruikelijke tijd op de redactie, de rit door de nieuwe tunnel bespaart weinig tijd door de files. De verplaatsing van Amona blijkt problematisch, Yesh Din stak een spaak in het wiel. Een paar woorden over de situatie hier, en het weer.
Video van de dag: Arava Instituut voor milieustudies
Posted on Monday, January 23, 2017
Het Arava Instituut in de oostelijke Negev woestijn is een toonaangevend programma voor milieustudies en onderzoek in het Midden-Oosten. Het biedt – in samenwerking met de Ben Goerion Universiteit en onderzoeksinstituten – academische studies op milieugebied.
Groeten uit Israël: Nieuwe tunnel – en nu al een file
Posted on Sunday, January 22, 2017
Toen ik vanochtend van huis ging, verwachte ik dat mijn rit naar Jeruzalem korter zou duren, maar door een ongeluk bleek het langer. Een video over de nieuwe tunnel, de verwachtingen na de beëdiging van Trump, het incident in het Bedoeïenendorp, en het weer.
Jeruzalem keurt de bouw van 671 woningen goed
Posted on Sunday, January 22, 2017
De Jeruzalemse bouwcommissie heeft zondag de bouw goedgekeurd van 671 nieuwe woningen. Daarvan worden er 324 in Ramot gebouwd, 174 in Ramat Shlomo, 68 in Pisgat Ze'ev en 105 in diverse Arabische stadsdelen, zoals Bet Hanna en Wadi Joz.
Ambassadeur VS in Jeruzalem - Palestijnen woedend
Posted on Sunday, January 22, 2017
De toekomstige Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, gaat niet zoals zijn voorganger in het huis van de ambassadeur in Herzlia wonen, maar hij gaat in Jeruzalem wonen en werken, vertelde hij in een interview met de krant Yediot Achronot
Video van de Dag: Afscheid van het Dizengoffplein
Posted on Sunday, January 22, 2017
In Tel Aviv wordt het bekende Dizengoffplein, met zijn kleurige en vuurspuwende fonteinen, ontworpen door de Israëlische kunstenaar Ya'akov Agam, compleet gerenoveerd. Hiervoor werden een week geleden de fonteinen ontmanteld en opgeslagen, daarna wordt de verhoging gesloopt.
Archeologietuin in Tel Aviv
Posted on Friday, January 20, 2017
In de Rabinkazerne in Tel Aviv is de grootste archeologietuin in Israël geopend. In deze kazerne is ook de generale staf van het Israëlische leger gevestigd. Het is een gezamenlijk initiatief van de Israëlische Oudheidkundige Dienst, het ministerie voor Jeruzalemse Aangelegenheden en het leger.
Groeten uit Israël: Maakt Trump de verwachtingen waar?
Posted on Friday, January 20, 2017
Eindelijk breekt de dag aan waarop Israël al sinds november wacht: de beëdiging van Donald Trump. In de autoweg tussen Tel Aviv en Jeruzalem zijn de Hareltunnels geopend, de verongelukte militair Viachislav Gregai, de semester-afsluiting in de scholen, en het weer.
Video van de dag: Hergebruik van afvalwater
Posted on Friday, January 20, 2017
Al sinds zijn oprichting heeft Israël – evenals zijn buurlanden – te kampen met een gebrek aan water. Het land heeft zich nu ontwikkeld tot een wereldleider op het gebied van het recyclen van afvalwater, en wil die kennis en technologie graag delen met andere landen.
Ministerraad stemt over annexatie Ma'ale Adumim
Posted on Thursday, January 19, 2017
De Knessetleden Bezalel Smotrich (Het Joodse Huis) en Yoav Kish (Likoed) hebben donderdag bekend gemaakt, zondag een wetsontwerp voor de annexatie van Ma'ale Adumim (ten oosten van Jeruzalem) in te dienen bij het Ministerieel Comité voor Wetgeving.
Jeruzalemse burgemeester overlaadt Trump met lof
Posted on Thursday, January 19, 2017
De Jeruzalemse burgemeester spoort alle Israëli's aan om de Amerikaanse president-elect voor zijn inauguratie hun eenduidige steun te doen blijken. In een video zei Barkat, dat de Israëli's samen met Trump 'de Amerikaans-Israëlische relatie weer sterk moeten maken'.
Joden in het Wilde Westen
Posted on Thursday, January 19, 2017
In het begin van de 19e eeuw was het Wilde Westen van Amerika ook een nieuw thuisland voor veel Joden. Er moeten destijds ruim 230.000 hebben gewoond. Zij werden tot de moedigste pioniers gerekend, en hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van Amerika.
Urker vissersschip toont liefde voor Israël
Posted on Thursday, January 19, 2017
Ook de Urker vissers dragen Israël een warm hart toe! Zeker nu na geregeld aanslagen, de conferentie in Parijs, enzovoorts. Daarom heeft de schipper van de UK 152 'Solar' de Israëlische vlag opgehangen, om ook zo zijn liefde en steun voor Israël te betuigen.
Groeten uit Israël: Tunnel in Route 1 is gereed
Posted on Thursday, January 19, 2017
Vandaag heb ik voor het laatst over de steile gedeelten van de autoweg naar Jeruzalem gereden, morgen wordt een tunnel door de berg in gebruik genomen. Na de rellen in een Bedoeienendorp is er veel discussie over de tragische dood van een politie-agent, en natuurlijk het weer.
Video: Magen David Adom vervult wens van ziek meisje
Posted on Thursday, January 19, 2017
De hulporganisatie Rode Davidsster heeft de wens vervuld van een meisje uit de Gazastrook, dat aan leukemie lijdt. Aya, een meisje van 6 uit Rafa, lag in het Jeruzalemse Hadassah ziekenhuis, wilde eenmaal de zee te zien, en werd naar het strand van Jaffa gebracht.
Londen blokkeert EU-goedkeuring Parijse slotverklaring
Posted on Wednesday, January 18, 2017
Nadat Groot-Brittannië vorige maand in de VN Veiligheidsraad voor een scherpe anti-Israël resolutie had gestemd, is het land deze week van inzicht veranderd en heeft het verhinderd dat de Europese Unie de slotverklaring van de Midden-Oosten conferentie officieel goedkeurt.
Twee doden door rellen bij sloop in Bedoeinendorp
Posted on Wednesday, January 18, 2017
Bij een handhavingsactie van een sloopopdracht in het Bedoeienendorp Umm al-Hiran, waartegen de inwoners, linkse activisten en Arabische Israëlische knessetleden zich krachtig verzetten, zijn een agent en een inwoner gedood en is een Arabisch knessetlid gewond geraakt.
Groeten uit Israël: Lood uit koffiezetapparaten?
Posted on Wednesday, January 18, 2017
Gisteravond publiceerde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid een dramatisch bericht: er zit te veel lood in koffie uit koffiezetmachines. Verder problematische uitspraken van Duitse deelstaatparlementariërs van AfD over de holocaust, en het weer in Israël.
Video van de dag: Biogas uit afval voor Bedoeïenen
Posted on Wednesday, January 18, 2017
Het Arava Institute for Environmental Studies houdt zich onder andere bezig met energievoorziening op plaatsen waar geen elektriciteit voorhanden is, door bewoners van de wildernis te leren zelf biogas op te wekken uit afval.
Kerry meent Israël een dienst bewezen te hebben
Posted on Wednesday, January 18, 2017
De vertrekkende Amerikaanse president Barack Obama en zijn minister John Kerry, zijn de afgelopen week bezig geweest met het verdedigen van hun prestaties met betrekking tot de Staat Israël – ondanks het recente verraad aan de Joodse Staat bij de stemming in de VN Veiligheidsraad.
Soldaat omgekomen bij oefening op Golanhoogten
Posted on Wednesday, January 18, 2017
Een Israëlische soldaat is dinsdag tijdens een oefening op de Golanhoogten om het leven gekomen. De 20-jarige Viachislov Gregai, die tot een technische eenheid behoorde, kreeg een klap van een zwaar metalen deel tijdens het werken aan een pantservoertuig.
Groeten uit Israël: Netanyahu, het is net een feuilleton
Posted on Wednesday, January 18, 2017
Benjamin Netanjahu, Noni Moses, Sara, Yair, Champagne, Sigaren, Yisrael Hayom, Yediot Achronot, dat zijn de namen en de dingen waarover we ons druk maken, en daar komt nu ook Netanyahu's oudste zoon Yair bij. En het weer? Een beetje warmer.
Video van de dag: Zeewater ontziltingsfabriek in Askelon
Posted on Wednesday, January 18, 2017
In deze video in de reeks over hoe Israël de dorre vlakte der woestijnen tot bloei brengt, brengen we vandaag een bezoek aan de zeewater-ontziltingsfabriek in Askelon.
Israël en Palestijnen spreken weer over waterkwesties
Posted on Monday, January 16, 2017
Na een pauze van zes jaar zijn Israël en de Palestijnen het eens geworden over het hervatten van de vergaderingen van de gemeenschappelijke Watercommissie. Generaal Yoav Mordechai en de Palestijnse minister Hussein al-Sheikh ondertekenden maandag een akkoord.
Trump benoemt schoonzoon tot vredesbemiddelaar
Posted on Monday, January 16, 2017
Jared Kushner, getrouwd met dochter Ivanka van de Amerikaanse president-elect Donald Trump, wordt de volgende Amerikaanse vredesgezant voor het Midden-Oosten. Trump bevestigde de benoeming in een interview met de Londense Sunday Times.
Trump: Groot-Brittannië moet Israël even beschermen
Posted on Monday, January 16, 2017
De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft Groot-Brittannië verzocht, totdat hij in het Witte Huis zetelt, in de VN-Veiligheidsraad gebruik te maken van het vetorecht, indien er deze week nieuwe anti-Israëlische resoluties komen.
Groeten uit Israël: Wat waren ze het snel eens in Parijs
Posted on Monday, January 16, 2017
Het wordt warmer in Israël, in enkele plaatsen lijkt het wel zomer. Mijn complimenten voor de politici in Parijs, die zo snel van begrip waren om het Midden-Oosten conflict te doorgronden. Op de redactie aten we pizza, want het februarinummer van Israel Today is klaar.
Video van de dag: Meer kweken met minder water
Posted on Monday, January 16, 2017
Al in de jaren 1950 ontwikkelde een Israëlische ingenieur en uitvinder het eerste moderne druppelirrigatie-systeem. Het was een broodnodige uitvinding in een land in het Midden-Oosten dat te maken heeft met een droog klimaat en waterschaarste.
Israël niet onder de indruk van Parijse conferentie
Posted on Sunday, January 15, 2017
De naties van de wereld komen deze zondag in Parijs bijeen om het lot van het Heilige Land te bepalen. Israël was daar niet bij, en keek toe, totaal niet onder de indruk, terwijl de internationale diplomaten zich bezig hielden met een 'zinloze' dialoog.
Schotenwisseling bij grens met de Gazastrook
Posted on Sunday, January 15, 2017
Een groep Israëlische militairen, die bezig waren met werkzaamheden aan het grenshek met de Gazastrook, is zondagochtend vroeg vanuit de Gazastrook beschoten door Arabieren. Niemand raakte gewond door de beschieting, enkele legervoertuigen werden beschadigd.
De tunnels van Hamas
Posted on Sunday, January 15, 2017
Het Israëlische leger gaat het aantal soldaten van de commando-eenheid die opereert in de zogenaamde terreurtunnels verdubbelen. Deze elite-eenheid Yahalom heeft een zeer belangrijke taak, want de zogenaamde ‘terreurtunnels’ bedreigen het leven van duizenden Israëli’s.
Groeten uit Israël: Pijnlijke situatie voor Yediot Achronot
Posted on Sunday, January 15, 2017
Wat gaat de tijd toch snel, al half januari. 'De tijd vliegt als je plezier hebt, zegt men hier. Er is nog veel discussie over het gesprek van premier Netanyahu met de uitgever van krant Yediot Achronot. En dan een vredesconferentie in Parijs, en het koude weer.
Energiecrisis in Gaza door conflict met Ramallah
Posted on Sunday, January 15, 2017
De Gazastrook lijdt onder een ernstige energiecrisis. Volgens de nieuwssite Ynet krijgen woningen in Gaza slechts drie tot vier uur elektriciteit per dag, terwijl dat voordien acht uur per dag was, bij toerbeurt. Oorzaak zou een conflict met de regering in Ramallah zijn.
Video van de dag: Waarom woeden de 70 volken?
Posted on Sunday, January 15, 2017
Chananya Naftali geeft zijn visie op de 'vredes'conferentie van 70 landen, die deze zondag in Parijs wordt gehouden. Waarom denkt de PA een oplossing van het conflict te bereiken via deze conferentie, en heeft deze in het verleden steeds serieuze onderhandelingen geweigerd?
Zanger-componist Meir Banai (55) overleden
Posted on Friday, January 13, 2017
De bekende Israëlische zanger, musicus, dichter en kunstenaar Mair Banai is donderdagavond op de leeftijd van slechts 55 jaar overleden. Meir Banai had talrijke hits op zijn naam staan, waaronder Sha'ar HaRachamim, Poort van Genade.
'Israëlische aanval op militaire luchthaven Damascus'
Posted on Friday, January 13, 2017
Volgens berichten van het Syrische leger en de media hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen in de nacht van donderdag op vrijdag de militaire luchthaven Al-Mezzeh in Damascus aangevallen. Na de aanval zou er een grote brand zijn geweest in het gebied.
Groeten uit Israël: Mooie vrouwen als valstrik van Hamas
Posted on Friday, January 13, 2017
Het is al weer vrijdag, morgen is het Shabbat. Een paar regels over beloofde maar afwezige linnen tassen in de winkels, de familie Netanyahu haalt weer de krantenkoppen, en militairen worden gewaarschuwd tegen mooie verleidelijke meiden van Hamas.
Alweer een topconferentie tegen Israël, en wat dan nog?
Posted on Friday, January 13, 2017
Het is geen geheim, dat Israël niets van de topconferentie over het Midden-Oosten in Parijs verwacht. Ook wanneer zondag 70 ministers van Buitenlandse Zaken bijeen komen om een nieuwe oplossing van het conflict in het Midden-Oosten te vinden, is Israël niet overtuigd.
Video van de dag: Israëlische water-technologie
Posted on Friday, January 13, 2017
Al is Israël net zo'n droog en woestijnachtig land als al zijn buurlanden, toch is het er in geslaagd van zijn dorre landschap een groene oase te maken. Dat is voor een groot deel te danken aan Israëlische wetenschappers en onderzoekers.
Oproep tot gebed: De raad van de volken zal vergaan
Posted on Thursday, January 12, 2017
Op 14 en 15 januari 2017 komen zeventig volkeren bij elkaar in Parijs om een resolutie te bekrachtigen om Israël te veroordelen, de grenzen van het land en het tijdspad van de onderhandelingen aan Israël voor te schrijven. De God van Israël zal strijden voor Zijn volk. U en ik mogen in gebed die strijd ondersteunen.
Trumps Buitenland-minister bevestigt steun voor Israël
Posted on Thursday, January 12, 2017
De komende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft woensdag in zijn nieuwe rol sterke steun voor Israël laten horen. Dat betekende zoiets als een opluchting. Als CEO van Exxon Mobil had hij zaken gedaan met enkele vijanden van Israël.
Groeten uit Israël: Afspraken bedreigen persvrijheid
Posted on Thursday, January 12, 2017
Het wordt hier iets warmer, Dat merkten we gisteren al, de zon doet zijn best. Een paar regels over de geloofwaardigheid van de pers, na het bekend worden van een gesprek van Netanyahu met de uitgever van de krant Yediot Achronot, en natuurlijk het weerbericht voor vandaag.
Video van de dag: Israël heeft water genoeg
Posted on Thursday, January 12, 2017
Tien jaar geleden leed Israël onder de droogte. Nu is er water genoeg, omdat het land geleerd heeft gebruik te maken van het grootste waterreservoir op aarde, de oceaan. Israël heeft enkele van de grootste ontziltingsinstallaties gebouwd, die zoet water uit zout water filteren.
Radicaal-linkse NGO verbannen uit Israëlische scholen
Posted on Wednesday, January 11, 2017
Een radicaal-linkse NGO, die het Israëlische leger in diskrediet wil brengen, kan binnenkort uit Israëlische scholen worden verbannen. Een wetsontwerp, dat 'Breaking the Silence' toegang tot in openbare scholen verbiedt, is woensdag in eerste lezing door de Knesset aanvaard.
‘Wees dus scherpzinnig als een slang’
Posted on Wednesday, January 11, 2017
Een vreemde neiging van ons mensen is dat we in bepaalde situaties geen weerstand kunnen bieden aan verkeerde keuzes. Een bekend voorbeeld hiervan is Abraham die zegt dat zijn vrouw Sara zijn zuster is. Soms is zo’n fout de enige oplossing.
Groeten uit Israël: Duitse leerlingen bezoeken redactie
Posted on Wednesday, January 11, 2017
Ik ben er langzaam aan gewend dat het winter is. Een paar regels over Obama en Trump, de affaire rond het gesprek van de uitgever van de krant Yediot Achronot tegen premier Netanyahu, de strafmaat voor sergeant Azaria, Duitse scholieren bezoeken onze redactie, en het weer in Israël.
Video van de Dag: Kraanvogels in de Hoela Vallei
Posted on Wednesday, January 11, 2017
Elk jaar vliegen tienduizenden kraanvogels over Israël op hun route naar Afrika. Om schade aan de landbouw te voorkomen en de kraanvogels te beschermen, heeft Israël een speciale voederplaats ingericht, waar de kraanvogels kunnen uitrusten op hun lange reis naar Afrika.
Arabier trekt mes en wordt neergeschoten
Posted on Tuesday, January 10, 2017
In het 'vluchtelingenkamp' Far'ra in de noordelijke Jordaanvallei heeft zich maandagnacht een incident voorgedaan. Tijdens een zoektocht liep een bewoner met getrokken mes op de Israëlische militairen af, wat hem het leven kostte.
Joodse pioniers voelen zich het veiligst
Posted on Tuesday, January 10, 2017
Van alle inwoners van Israël voelen de Joden in de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria zich het veiligst. Volgens het Israëlische Bureau voor de Statistiek voelt 89 procent van de inwoners boven de twintig jaar in de Joodse nederzettingen zich veilig.
Minister: Onze voorvader Abraham leefde hier in Hebron
Posted on Tuesday, January 10, 2017
De Israëlische Minister van Justitie reed dinsdag rond in de Bijbelse stad Hebron en keurde de beperkingen af, die voor de daar wonende Joden gelden. 'Deze plaats is van ons, zowel op grond van juridisch als van historisch recht,' benadrukte ze.
Groeten uit Israël: Duitsland neemt deel aan rouw
Posted on Tuesday, January 10, 2017
Al is het moeilijk na de aanslag in Jeruzalem, het leven gaat verder. Een paar regels over ministers die het niet nodig vonden naar de begrafenis van de slachtoffers te gaan, een sympathiek gebaar van medeleven uit Duitsland, en natuurlijk het weer.
Video van de dag: Sneeuw op Golanhoogten
Posted on Tuesday, January 10, 2017
In het noorden van Israël is de winter uitgebroken. Ook in de lager gelegen gebieden sneeuwde het maandag. De video laat ons de sneeuwval op de Golanhoogten zien, en enkele automobilisten die duidelijk problemen hebben met de gladheid op de hellende straten.
Moeder van gedode militair: 'Mijn schat, antwoord mij'
Posted on Monday, January 09, 2017
'Mijn Shir, spreek, alsjeblieft ... Mijn geliefde, spreek tot mij'. Dat waren de laatste Whatsapp-berichten die haar moeder Meirav naar luitenant Shir Hajaj stuurde. Ze zullen voor altijd onbeantwoord blijven, want zij was een van de vier soldaten die werden overreden en gedood.
Palestijnen feesten na moord op vier jonge militairen
Posted on Monday, January 09, 2017
De moord op vier jonge Israëlische militairen door een Arabier die hen met zijn vrachtauto aanreed en overreed, werd op grote schaal gevierd door Palestijnse Arabieren. Op verschillende plaatsen kochten Palestijnen snoep en deelden dit uit om de aanval te vieren.
Groeten uit Israël: Wat besprak Netanyahu met Ynet?
Posted on Monday, January 09, 2017
Shir, Yael, Erez en Shira zijn de namen van de vier jonge mensen, die zondag om het leven kwamen bij een gruwelijke terreuraanslag. Dit deed me denken aan mijn eigen zoon. Premier Benjamin Netanyahu wordt geplaagd door een nieuwe affaire, waarin de eigenaar van de krant Yediot Achronot 'beïnvloedbaar' bleek.
Video van de Dag: Promenade Armon HaNatziv
Posted on Monday, January 09, 2017
De Promenade in de Jeruzalemse wijk Armon HaNatziv is een van de mooiste plaatsen in Jeruzalem. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de stad. Geheel links kun je het silhouet van de nieuwe stad zien. Als je goed kijkt, kun je bij voorbeeld het beroemde King David Hotel herkennen.
Groeten uit Israël: Af en toe een lang weekeinde?
Posted on Sunday, January 08, 2017
We hebben dit weekeinde best aangenaam weer gehad, daarna wordt het kouder. Een paar regels over discussies in Israël over vrije zondagen, de goede sigaren van Netanyahu, het proces tegen sergeant Elor Azaria en beschermende wetgeving, en het weer.
Video: Gezongen gebed voor vrede in hartje Berlijn
Posted on Sunday, January 08, 2017
Het Israëlische a-cappella koor met de naam 'Soulkey' is op een concertreis in het buitenland. Midden in Berlijn hebben de koorleden, allen voormalige zangers van het rabbinaatskoor van het Israëlische leger, een gebed voor de vrede in Israël gezongen.
Vier doden bij terreuraanslag met auto in Jeruzalem
Posted on Sunday, January 08, 2017
Zondagmiddag om 13.40 uur plaatselijke tijd werd Jeruzalem opgeschrikt door een terreuraanslag. Volgens de eerste berichten was een vrachtauto ingereden op een groep mensen. De aanval had plaats bij een bushalte in het Jeruzalemse stadsdeel Armon Hanatziv.<
Video's van de dag: Skiën en snowboarden op de Hermon
Posted on Sunday, January 08, 2017
De eerste video brengt ons naar de aan de voet van de berg Hermon gelegen moshav Neve Ativ. Daarna gaan we de berg op, waar de skiliften al op volle toeren werken. De tweede video laat ons een afdaling met een snowboard meemaken.
Jeruzalem: minder terreur
Posted on Friday, January 06, 2017
Het aantal terroristische aanslagen in Jeruzalem is in het afgelopen jaar met veertig procent gedaald, sinds er politieposten zijn gekomen in Arabische wijken van de stad. Dit maakte Gilad Erdan, Minister van Binnenlandse Veiligheid, onlangs bekend.
Groeten uit Israël: Vertrouwen in legerleiding daalt
Posted on Friday, January 06, 2017
Bij mijn inkopen bleek het snel te wennen om zelf plastic tasjes mee te brengen. Het is nog onrustig in Israël na het schuldig verklaren van sergeant Azaria; er duiken bedreigingen op tegen de rechters en de legerleiding, waarin men minder vertrouwen heeft.
Video van de Dag: Winkelen in Jeruzalem
Posted on Friday, January 06, 2017
In elke stad vind je tegenwoordig grote en kleine winkelcentra, die uitnodigen om er te wandelen en inkopen te doen, het maakt niet uit wat voor weer het buiten is. In deze video bezoeken we een van de eerste winkelcentra in Israël, 'Kanion Malcha' in Jeruzalem.
Senatoren: Trump, houd uw Ambassade-belofte
Posted on Thursday, January 05, 2017
Drie prominente Amerikaanse senatoren hebben wetgeving voorgesteld om de nieuwgekozen president Donald Trump te stimuleren zich aan zijn belofte te houden om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen.
Video van de dag: Landbouw in de Arava woestijn
Posted on Thursday, January 05, 2017
Denkt u dat er niets eetbaars kan groeien in het droge woestijngebied? Dank zij innovatieve landbouwtechnieken worden er in de Aravawoestijn aardbeien geteeld, evenals arganbomen, die arganolie leveren, terwijl in deze barre omgeving ook vis wordt gekweekt.
Groeten uit Israël: Het volk vraagt gratie voor Azaria
Posted on Thursday, January 05, 2017
Deze dag begon zonder problemen, geen stakingen van leraren of chauffeurs. De sfeer in het land is gespannen na het schuldig verklaren van sergeant Elor Azaria aan doodslag. In Tel Aviv wordt naar een schutter gezocht; en natuurlijk het weer in Israël.
Juridische oorlogsvoering tegen premier Netanyahu
Posted on Wednesday, January 04, 2017
Premier Benjamin Netanyahu werd maandag drie uur van zijn kostbare tijd onderworpen aan een ondervraging door de anti-corruptie eenheid van de politie. Hij wordt verdacht van het ontvangen van illegale giften van twee zakenlieden.
Sergeant die gewonde terrorist doodde, veroordeeld
Posted on Wednesday, January 04, 2017
De Israëlische sergeant Elor Azaria die op 24 maart 2016 een gewonde Palestijnse terrorist doodde (wat door een camera werd opgenomen), is woensdag veroordeeld voor doodslag, na een acht maanden durend proces, dat de Israëlische samenleving grondig heeft verdeeld.
Het schone wapen is heet hangijzer In Israël
Posted on Wednesday, January 04, 2017
Wat doet Israël om in de strijd tegen terrorisme en vijandelijke staten een ‘schone strijd’ te voeren? Al in de jaren twintig reageerde Israël zeer terughoudend op Arabische agressie. Het doel van deze terughoudendheid was dat er geen slachtoffers onder burgers mochten vallen.
De kerstman in dienst van de Palestijnen
Posted on Wednesday, January 04, 2017
De kersttijd is altijd een geschikte tijd voor de Palestijnse leiders om Israël voor het westerse publiek zwart te maken. Zo gebuikte de krant van de PA de kerstman voor de beschuldiging, dat Israël onschuldige Palestijnen doodt en beweert dat het terroristen zijn.
Groeten uit Israël: Staking van busbedrijf Egged
Posted on Wednesday, January 04, 2017
Stakingen lijken aanstekelijk te werken. Na de korte lerarenstaking gisteren, houden nu de buschauffeurs van Egged in Jeruzalem een waarschuwingsstaking. Vandaag beslist de rechtbank over de militair Elor Azaria; en tenslotte het koude weer van vandaag.
Video van de dag: Teelt van komkommers en tomaten
Posted on Wednesday, January 04, 2017
In deze video maken we kennis met grootschalige teelt van komkommers en tomaten (met muzikale begeleiding). De teelt vindt plaats in hoge plastic tunnels, en (net als in het Westland) op substraat.
Israëlisch terreurslachtoffer uit Istanbul begraven
Posted on Tuesday, January 03, 2017
Enkele duizenden mensen hebben dinsdag de 19-jarige Lian Nasser, die bij een schietpartij in Istanbul werd gedood, begeleid op haar laatste weg. In haar woonplaats, de Arabische stad Tira, werd een officiële dag van rouw uitgeroepen.
Minder nieuwe immigranten naar Israël in 2016
Posted on Tuesday, January 03, 2017
Het aantal oliem, nieuwe immigranten naar Israël, was in 2016 lager dan verwacht. In totaal kwamen 27.000 nieuwe immigranten aan in het land, 4000 minder dan in het jaar 2015. Opmerkelijk zijn de immigranten uit Brazilië.
Eerste 'Dag van de Alia'
Posted on Tuesday, January 03, 2017
In dit nieuwe jaar (dat volgens de Joodse kalender op 3 oktober begon) werd voor het eerst een nieuwe Israëlische feestdag aan de kalender toegevoegd; een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de terugkeer van Joden naar Israël.
Palestijnse 'terreur-kerstboom' trekt christelijke leiders
Posted on Tuesday, January 03, 2017
In Oost-Jeruzalem is een kerstboom opgetuigd met foto's van tientallen Palestijnse terroristen, die waren gedood tijdens aanvallen van Israëlische Joden. Tot het afgelopen weekeinde trok de boom veel bezoekers, zowel moslims als christenen.
Video: Situatie van christenen in het Midden-Oosten
Posted on Tuesday, January 03, 2017
Israel Today redacteur Aviel Schneider sprak met Canon Andrew White, de vroegere 'vicaris van Bagdad', over de moeilijke situatie van de christenen in het Midden-Oosten.
Groeten uit Israël: Waarschuwingsstaking van leraren
Posted on Tuesday, January 03, 2017
Deze dag begon voor veel ouders met kinderen met een probleem, de leraren hielden een korte waarschuwingsstaking wegens een inhouding op hun salaris. Verder de tragedie van een vader, die in een keer vier dochters en zijn vrouw verloor, goede wensen voor 2017 en het weer.
Video van vandaag: Wijn uit de Negevwoestijn
Posted on Tuesday, January 03, 2017
In de video van vandaag bezoeken we wijngaarden, aangelegd in de droge Negevwoestijn, en zien hoe van de druiven wijn wordt gemaakt. De video is Hebreeuws gesproken, maar ook wanneer je dit niet verstaat, is er genoeg te zien.
Oud-minister Ya'akov Neeman (77) overleden
Posted on Monday, January 02, 2017
Ya'akov Neeman, voormalig minister van Financiën en van Justitie, is zondag gestorven en maandagmiddag op de Olijfberg begraven. Enkele honderden mensen, waaronder persoonlijkheden uit de rechterlijke macht en de politiek, vergezelden hem op zijn laatste reis.
Palestijnen danken VN voor toestemming Joden te doden
Posted on Monday, January 02, 2017
Resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad was meer dan alleen een zorgvuldig georkestreerde klap in het gezicht van Israël door de vertrekkende Amerikaanse president Obama. Of dit zo bedoeld was of niet, het is ook een aanleiding voor hervatting van het bloedvergieten.
Politie begint ondervraging premier Netanyahu
Posted on Monday, January 02, 2017
De politie begint naar verluid vandaag (maandag) met het verhoor van Benjamin Netanyahu in zijn residentie. Hij wordt ervan beschuldigd, dat hij gunsten van diverse zakenlieden zou hebben ontvangen. Hij adviseerde de oppositie zich rustig te houden.
Groeten uit Israël: Luister toch naar waarschuwingen
Posted on Monday, January 02, 2017
Het gewone leven is weer begonnen, Chanoekah is voorbij, de kinderen gaan weer naar school. De gewonde Israëli's zijn teruggekeerd uit Turkije, er geldt een waarschuwing voor reizen naar dit land, een tragedie in Jeruzalem, en natuurlijk het weer voor vandaag.
Video van de dag: Agrarisch onderzoekcentrum in Ramat Negev
Posted on Monday, January 02, 2017
In de video kunt u kennismaken met het agrarische onderzoekcentrum in Ramat in de Negevwoestijn, waar wordt onderzocht hoe je in dit woestijngebied effectief planten kunt bevloeien, bemesten en oogsten. Studenten volgen er een uniek studieprogramma.
Israëlische vrouw omgekomen bij aanslag in Istanbul
Posted on Sunday, January 01, 2017
Bij de terreuraanslag, nieuwjaarsnacht in Istanbul in Turkije, is de 19-jarige Israëlische Lian Nasser om het leven gekomen; een vriendin van haar werd middelzwaar gewond. Zij is het tweede Israëlische slachtoffer van een aanslag in Europa binnen twee weken.
Opperrabbijn: We hebben VS niet nodig, we hebben God
Posted on Sunday, January 01, 2017
Enkele dagen nadat de Amerikaanse president Barack Obama opdracht gaf geen veto uit te spreken over een gevaarlijke anti-Israël resolutie bij de VN Veiligheidsraad, legde de Israëlische sefardische opperrabbijn Yitzchak Yosef de positieve kant van de situatie uit.
Video van de dag: Aquatechniek
Posted on Sunday, January 01, 2017
In deze uitgebreide video krijgen we een rondleiding bij de opkweek van vis in grote bakken, gebruik makend van opgepompt water uit de diepe ondergrond. De kweek van vissen wordt gecombineerd met bevloeiing van landbouwgrond met het door vissenpoep bemeste water.
Groeten uit Israël: Netanyahu verdacht van corruptie
Posted on Sunday, January 01, 2017
Terwijl u zich op nieuwjaarsmorgen misschien nog even in bed omdraait, ben ik aan het werk op de redactie, en schrijf een paar regels over het einde van Chanoekah, de aanslag in Istanbul, beschuldigingen tegen Benyamin Netanyahu, en natuurlijk het weer.