September 2016

Shimon Peres op de Herzlberg begraven
Posted on Friday, September 30, 2016
De voormalige Israëlische president Shimon Peres is vrijdagochtend op de Herzlberg in Jeruzalem begraven. Daarbij waren ongeveer 5000 genodigden aanwezig, waaronder staatshoofden en regeringsvertegenwoordigers uit meer dan 90 landen.
TV weekjournaal: Peres, Trump-Clinton, schoolboeken
Posted on Friday, September 30, 2016
In ons korte Engelstalige tv-weekjournaal uiteraard aandacht voor de belangrijke rol die Shimon Peres heeft gehad in de Israëlische politiek; het maakt voor Israël niet uit of Hillary Clinton of Donald Trump tot Amerikaanse president wordt gekozen, want Palestijnse schoolboeken hitsen nog steeds op tegen Israël en voeden niet op tot vrede.
Frustratie over Arabische afwezigheid bij begrafenis
Posted on Friday, September 30, 2016
De Verenigde Arabische Lijst, de alliantie van Arabische knessetfacties, heeft feitelijk besloten de begrafenis van de vroegere Israëlische president Shimon Peres te boycotten, omdat deze volgens partijleider Odeh over het geheel genomen 'tragedie' voor zijn volk symboliseerde.
Groeten uit Israël: Zondagavond begint het nieuwe jaar
Posted on Friday, September 30, 2016
Ik heb vanochtend wat laatste inkopen gedaan, want vanavond begint niet alleen de Shabbat, op zondagavond begint ook het Joodse Nieuwjaar. De hele wereld is naar Jeruzalem gekomen voor de begrafenisceremonie van onze vroegere president Shimon Peres.
Video van de dag: Gebed 'Onze Vader, onze Koning'
Posted on Friday, September 30, 2016
Op de 90e verjaardag van Shimon Peres zong Barbra Streisand voor hem het lied 'Avinoe Malkenoe' - 'Onze Vader, onze Koning', een Joods gebed dat tijdens het Joodse Nieuwjaar en Jom Kippoer wordt gebeden. Ook tijdens de begrafenisceremonie van vandaag werd het lied gezongen.
Israël neemt afscheid van Shimon Peres
Posted on Thursday, September 29, 2016
Donderdagmorgen is de kist met het lichaam van Shimon Peres op het plein voor de Knesset, het Israëlische parlement, opgebaard, om het volk de gelegenheid te bieden afscheid te nemen van de vroegere president en hem de laatste eer te bewijzen.
Amerikaanse vlag halfstok ter ere van Shimon Peres
Posted on Thursday, September 29, 2016
De Amerikaanse president heeft woensdag een krachtig symbolisch gebaar naar Israël gemaakt, door opdracht te geven vrijdag alle Amerikaanse vlaggen halfstok te hangen ter ere van de voormalige Israëlische president Shimon Peres.
Palestijnen vieren Peres' dood – willen ze wel vrede?
Posted on Thursday, September 29, 2016
Terwijl bijna de hele wereld rouwt om het overlijden van Israël's oude staatsman Shimon Peres, vieren velen in de Palestijnse gebieden de dood van deze man, die zij een 'crimineel' en 'oorlogsmisdadiger' noemen.
De Israel Today redactie wenst u een goed en zoet jaar
Posted on Thursday, September 29, 2016
Wij wensen al onze lezers en vrienden van Israël een gezegend nieuw Joods jaar 5777 en we danken u van harte voor een jaar van trouw, vertrouwen en steun. We wensen u allen שנה טובה ומתוקה Shanah tovah oemetoeka, een goed en zoet jaar.
Groeten uit Israël: Begrafenis Peres is grote operatie
Posted on Thursday, September 29, 2016
De stad Jeruzalem is gedeeltelijk afgesneden van de buitenwereld. In de loop van de dag worden nog meer straten in het centrum afgesloten. Meer dan 7000 politieagenten zijn in de stad en bereiden zich voor op de grootste en omvangrijkste operatie die hier in Israël is geweest.
Video van de Dag: 20 jaar Peres Center for Peace
Posted on Thursday, September 29, 2016
Al 20 jaar staat in Jafo bij Tel Aviv het gebouw van het Peres Center for Peace. De organisatie, opgericht door Shimon Peres, heeft tot doel het bevorderen van vrede tussen Israël en zijn buurlanden en ook tussen de Joodse en Arabische burgers van Israël.
Israël rouwt om verlies laatste stichter Shimon Peres
Posted on Wednesday, September 28, 2016
Shimon Peres, de laatste overgeblevene van Israëls 'Founding Fathers', is afgelopen nacht op de leeftijd van 93 jaar overleden. Hij kreeg twee weken geleden een beroerte. Hij speelde een belangrijke rol bij Israëls nucleaire programma en de aanval op Entebbe.
Groeten uit Israël: Peres, van 'loser' tot president
Posted on Wednesday, September 28, 2016
Shimon Peres is dood. Dit bericht heeft ons niet verrast nadat zijn gezondheid gisteren was verslechterd. Peres was waarschijnlijk de laatste staatsman die betrokken was bij de opbouw van ons land. Als president was hij een van de meest geliefde persoonlijkheden.
Video van de dag: Hoogtepunten uit Peres' leven
Posted on Wednesday, September 28, 2016
Zijn leven lang heeft Shimon Peres zich ingezet voor de Staat Israël. Zijn droom van vrede, het 'Nieuwe Midden-Oosten', heeft hij ook in moeilijke tijden nooit opgegeven.Shimon Peres nodigt ons in de video uit, een vriend van hem te worden, een vriend van vrede.
Oud-president Shimon Peres (93) overleden
Posted on Wednesday, September 28, 2016
De voormalige Israëlische president Shimon Peres is vroeg in de ochtend in het Sheba ziekenhuis bij Tel Aviv op een leeftijd van 93 jaar overleden, zo werd om 05.15 uur plaatselijke tijd bekend gemaakt. Twee weken geleden werd hij getroffen door een beroerte.
Gezondheid Shimon Peres dramatisch verslechterd
Posted on Tuesday, September 27, 2016
De gezondheidstoestand van de voormalige Israëlische president Shimon Peres is dramatisch verslechterd. Na de laatste onderzoeken sluiten de artsen permanente neurologische schade niet uit, wat tot het falen van vitale organen kan leiden.
Militair zwaar gewond bij oefening met tank
Posted on Tuesday, September 27, 2016
Bij een oefening met tanks in een militaire basis in het zuiden van Israël is maandag een militair ernstig aan zijn hoofd gewond. Het betreft een commandant van een trainingskamp van de grondtroepen.
Westelijke Muur wordt voorbereid voor het nieuwe jaar
Posted on Tuesday, September 27, 2016
De rabbijn van de Westelijke Muur, Shmuel Rabinovitch, is dinsdag met de medewerkers van de Westelijke Muur begonnen met het verwijderen van de duizenden handgeschreven briefjes die tussen de oude stenen van de Westelijke Muur waren gestoken.
Palestijnse christen: We haten de Joden nog te veel
Posted on Tuesday, September 27, 2016
Een dappere openhartige Palestijnse christen memoreerde onlangs het beroemde citaat van de voormalige Israëlische premier Golda Meir: 'Er zal vrede komen wanneer de Arabieren beginnen hun kinderen meer lief te hebben dan ze ons haten.'
Groeten uit Israël: Hoe vind ik een eerlijke technicus?
Posted on Tuesday, September 27, 2016
Normaal gesproken rijd ik altijd heel vroeg naar Jeruzalem en ben ik daar in 25 minuten. Maar als je een beetje later vertrekt, wordt het problematisch. Een paar woorden over technici in Israël, nooit eindigende verkeersongevallen en natuurlijk het weer voor vandaagl
Video van de Dag: Parkoers in Jeruzalem
Posted on Tuesday, September 27, 2016
Drie dagen geleden hoorde ik uit het raam van mijn kantoor applaus en gejuich. Ik dacht dat het een jeugdgroep was in het park. Het bleken jongeren die zich voorbereidden op een parkoers in de stad en vervolgens muren en bouwsels op een ongewone wijze gebruikten.
Netanyahu sprak in VS met presidentskandidaten
Posted on Monday, September 26, 2016
Eén dag voor het met grote spanning verwachte televisiedebat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump in New York ontmoet.
'Israëlische schoolboeken leren vrede, Palestijnse niet'
Posted on Monday, September 26, 2016
Twee recente onderzoeken hebben aangetoond, dat het Israëlische lesprogramma veel doet om de vrede tussen Joden en Arabieren te bevorderen, en het Palestijnse lesprogramma het tegengestelde doet, in strijd met de ondertekende vredesakkoorden.
Bevolkingscijfers: 186.923 baby's geboren vorig jaar
Posted on Monday, September 26, 2016
In het afgelopen Joodse jaar 5776 zijn in Israël 186.923 baby's geboren, zo heeft de Israëlische Population Immigration and Border Authority bekend gemaakt. Komende zondagavond begint het nieuwe Joodse jaar 5777.
Groeten uit Israël: Geen vrouwen bij religieuze soldaten
Posted on Monday, September 26, 2016
Vanmorgen op weg naar het redactiekantoor had ik bijna een jas nodig. Het was zo lekker koel! Zondagavond begint Rosh Hashanah, het Joodse Nieuwjaar. De IDF regelt, dat religieuze militairen minder met vrouwen te maken krijgen in hun diensttijd.
Video van de Dag: Betoverend Ein Kerem
Posted on Monday, September 26, 2016
De video van vandaag toont u indrukken van Ein Kerem, een stad uit de oudheid. De plaats zou al sinds de bronstijd bewoond zijn geweest. Aangenomen wordt dat dit de plaats Ein Kerem uit het Oude Testament is, en de geboorteplaats van Johannes de Doper.
Netanyahu ontmoette Afrikaanse leiders in New York
Posted on Sunday, September 25, 2016
Premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag tijdens zijn bezoek aan de VN in New York een speciale bijeenkomst gehouden met ruim vijftien staatshoofden en vertegenwoordigers van Afrikaanse landen over technologische en innovatieve hulp aan hun landen.
Groeten uit Israël: Tumult bij uitreiking van Ofir Awards
Posted on Sunday, September 25, 2016
Goed nieuws voor alle soldaten die zondagochtend terug moeten naar hun basis: Alle stations van Tel Aviv zijn weer geopend! Minister van Cultuur Miri Regev veroorzaakte tumult bij de uitreiking van filmprijzen toen ze niet naar een anti-Israël gedicht wilde luisteren.
Video van de dag: Station Tel Aviv Savidor Centraal
Posted on Sunday, September 25, 2016
Nu de treinen weer door Tel Aviv rijden, na alle verbouwingen in drie stations, laten we u vandaag een video zien van het Station Tel Aviv Savidor Centraal. De video laat zien hoe de treinen het station binnenrijden, en toont ook de drukke omgeving.
Steekpartij in Kiryat Arba verhinderd door snelle actie
Posted on Friday, September 23, 2016
Vanochtend probeerde een Arabier bij een bushalte bij het Alias kruispunt in Kiryat Arba wachtende Israëli's met een mes aan te vallen. Veiligheidstroepen stopten de terrorist op tijd door hem in de benen te schieten.
Groeten uit Israël: Yair Lapid of de IKEA-catalogus?
Posted on Friday, September 23, 2016
Het is vandaag een herfstachtige dag in Israël, met kans op een regenbuitje. De Israëli's vermaken zich deze dagen met een quiz, die zinnen uit de IKEA-catalogus vergelijkt met uitspraken van Yair Lapid (voorzitter van de partij Yesh Atid), die sterk op elkaar lijken.
Video van de Dag: Modiïn bestaat nu 20 jaar
Posted on Friday, September 23, 2016
Omdat ik op vrijdag thuis blijf in Modiïn, laat ik u een video van deze jonge stad zien. De video is vanuit de lucht opgenomen bij zonsondergang. De vele open ruimten worden binnenkort bebouwd. Daar moet een stadscentrum met huizen en winkels ontstaan.
Ambassade VS stuurt manden met wijn van 'kolonisten'
Posted on Thursday, September 22, 2016
Zoals elk jaar stuurde de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv ter gelegenheid van het Joodse Nieuwjaar, cadeaumanden naar verscheidene Israëlische organisaties. Maar deze keer maakte de ambassade een voor de VS nogal pijnlijke vergissing.
Groeten uit Israël: is de zomerwarmte echt voorbij?
Posted on Thursday, September 22, 2016
Toen ik vanmorgen vroeg mijn huis uit ging, merkte ik meteen dat de kleine hittegolf die we hier hadden, voorbij is. Je voelde een koele wind, en er waren grijze wolken aan de hemel. Het leek wel of die hitte van gisteren er helemaal niet geweest was. Toen ik naar Jeruzalem reed, vielen er zelfs een paar regendruppels op mijn voorruit.
Bibi en Sara komen eten – met 20 bodyguards
Posted on Thursday, September 22, 2016
De bazen van het chique restaurant Harry Cipriani in New York City zagen de rust in hun restaurant ruw verstoord worden, toen dinsdag premier Benjamin Netanyahu, in de stad voor de Algemene Vergadering van de VN, besloot om er met zijn vrouw Sarah te dineren.
Video van de dag: Jeruzalem, Masada en de Dode Zee
Posted on Thursday, September 22, 2016
De video van vandaag zou ik zonder aarzelen willen nomineren als de Video van het Jaar. Hij bevat prachtige opnamen van Jeruzalem, de oude bergvesting Masada en de Dode Zee.
Arabisch meisje loopt naar checkpoint om te sterven
Posted on Wednesday, September 21, 2016
Hoe gespannen de zenuwen van de Israëlische veiligheidsfunctionarissen op dit moment zijn, toont een gebeurtenis van vanmorgen. Een Arabisch meisje met een tas naderde een controlepost in de buurt van Alfei Menasheh en wilden niet stoppen - omdat ze wilde sterven.
Syrische kinderen voor behandeling in Israël
Posted on Wednesday, September 21, 2016
Met de hulp van de Joods-Amerikaanse hulporganisatie 'Amaliah' en in coördinatie met het Israëlische leger zijn 42 kinderen met een deel van hun ouders uit Syrië naar Israël gebracht voor medische behandeling in ziekenhuizen in Safed (Tzfat) en Nahariya.
Help een immigrantengezin bij de feestdagen
Posted on Wednesday, September 21, 2016
Onze medewerkers houden bij, hoeveel voedselpakketten voor Ethiopische immigrantengezinnen we in deze feestperiode kunnen sponsoren. Mijn hart doet pijn, als ik denk aan de gezinnen die geen geld hebben voor een feestelijke maaltijd.
Groeten uit Israël: Lange files in treinloos Tel Aviv
Posted on Wednesday, September 21, 2016
Het is ondanks de herfst warmer geworden in Jeruzalem, maar het is er goed uit te houden wegens de lage luchtvochtigheid. Die wordt veroorzaakt door de droge woestijnwind. In Tel Aviv zijn drie van de vier treinstations gesloten en er staan dagelijks lange files.
Video van de dag: John Steingoldt bezocht Jeruzalem
Posted on Wednesday, September 21, 2016
In een vijftal video's toont John Steingoldt ons de indrukken van zijn eerste reis naar Israël. Hij verdwaalt onderweg in Jeruzalem, beveelt ons zijn hotel aan, en laat ons de muur rond Jeruzalems Oude Stad met de vier wijken en de Westelijke Muur en de Tempelberg zien.
Israëlische luchtmacht schiet drone van Hamas neer
Posted on Tuesday, September 20, 2016
Een gevechtsvliegtuig van de Israëlische luchtmacht heeft dinsdagochtend een drone van Hamas neergehaald boven de kust van de Gazastrook. Een legerwoordvoerder zei, dat het leger geen schending van het luchtruim tolereert en krachtig zal optreden.
Arabier uit Bani Nai'm bij aanval doodgeschoten
Posted on Tuesday, September 20, 2016
Ook dinsdag ging de recente golf van geweld door. Een pas 16-jarige jongen uit het Arabische dorp Bani Nai'm, nabij Hebron, probeerde in de ochtend bij een controlepost aan de ingang van zijn dorp een Israëlische soldaat met een mes neer te steken.
Ook niet bidden bij toegangen naar de Tempelberg
Posted on Tuesday, September 20, 2016
Wist u, dat er – behalve de Tempelberg – meer gebieden zijn binnen de soevereine Joodse Staat, waar het voor Joden verboden is om er te bidden? Voor velen is dit misschien schokkend. Nog schokkender is dat niemand er aandacht aan schenkt.
Groeten uit Israël: Civiele verdediging oefent vandaag
Posted on Tuesday, September 20, 2016
Terwijl de zomer deze week laat merken dat hij nog niet voorbij is, wordt vandaag een landelijke oefening gehouden van het Home Front Command, zeg maar de BB. Overal worden de sirenes getest. In Jeruzalem moeten meer agenten voor de veiligheid zorgen.
VN-secretaris-generaal wenst Peres spoedig herstel
Posted on Tuesday, September 20, 2016
VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, heeft dinsdagmorgen een brief gestuurd aan de voormalige Israëlische president Shimon Peres en hem een ​​spoedig herstel toegewenst. Hij sprak ook grote waardering uit voor de oud-president en de sterke vriendschap tussen hen.
Video van de dag: Ontspannen aan de Dode Zee
Posted on Tuesday, September 20, 2016
In een gespannen periode zoals deze is een rustpauze aan de Dode Zee het juiste middel. De video van vandaag laat u schitterende opnamen zien van de Dode Zee en zijn omgeving. Adembenemende landschappen en mooie hotels staan voor u klaar.
Twee Jeruzalemse agenten gewond door steekpartij
Posted on Monday, September 19, 2016
Maandagochtend had weer een steekpartij plaats bij de Herodespoort in Jeruzalem. Een agente werd zwaar gewond, een politieman middelzwaar gewond. Toch slaagde hij erin om zijn wapen te pakken en de Palestijnse aanvaller neer te schieten.
Voormalig IDF generaal: Terroristen moeten gedood
Posted on Monday, September 19, 2016
De legendarische Israëlische generaal (bd) Uzi Dayan zei maandag voor de rechtbank, dat volgens zijn mening de Israëlische militair Alor Azaria juist had gehandeld door in maart een gewonde en ontwapende Palestijnse terrorist dood te schieten.
Weekjournaal: Burgeroorlog, moslim-agenten, Brexit
Posted on Monday, September 19, 2016
De volgende onderwerpen staan in het Engelstalige weekjournaal: • Leidt de kloof in de Israëlische maatschappij tot een burgeroorlog? • Werving van Arabische moslims als politie-agenten, • Gevolgen van Britse uittreding voor Israël, • Nieuw museum over de geschiedenis van muziek.
Groeten uit Israël: Steekpartij, maar het leven gaat door
Posted on Monday, September 19, 2016
Gisteren hoopte Ik op een rustige week, maar helaas, de dag begint met slecht nieuws. Opnieuw was er een steekpartij in Jeruzalem. Twee politieagenten werden aangevallen door een terrorist en raakten gewond. Maar het dagelijks leven gaat door.
Video van de dag: van Rishon le Zion naar Tel Aviv
Posted on Monday, September 19, 2016
De video van vandaag nodigt u weer uit voor een reis over Israëls autowegen. Deze keer gaat de reis van Rishon le Zion, de vierde grote stad van Israël, over Holon (Cholon zegt een Israëli) naar Tel Aviv. Dus stap in, maak de riemen vast en daar gaan we.
Iron Dome voor het eerst ingezet op Golanhoogten
Posted on Sunday, September 18, 2016
Afgelopen zaterdag is voor het eerst het raketschild Iron Dome gebruikt op de Golanhoogten. Een onlangs geplaatste Iron Dome batterij slaagde erin twee raketten of mortiergranaten, die vanuit Syrië waren afgeschoten, te onderscheppen.
IDF-officier en dader gewond bij steekparij
Posted on Sunday, September 18, 2016
Afgelopen weekeinde beleefden we een nieuwe reeks terreuraanvallen tegen Israëli's. Ook deze zondag begon met een steekpartij bij Efrat in Judea, waarna de dader en het slachtoffer voor behandeling naar hetzelfde ziekenhuis werden gebracht.
Groeten uit Israël: Meerdere aanvallen op Israëli's
Posted on Sunday, September 18, 2016
Het afgelopen weekeinde was helaas vol met berichten over aanvallen met messen en met een auto. Sinds vrijdagochtend waren er zes aanvallen op Israëli's. Vanmorgen werd een Israëlische soldaat matig gewond toen hij in Efrat met een mes werd aangevallen.
Video van de dag: Snelweg van Tel Aviv naar Jeruzalem
Posted on Sunday, September 18, 2016
De snelweg van Tel Aviv naar Jeruzalem wordt volledig vernieuwd en uitgebreid. De video is een beetje ouder en veel van de vermelde bruggen en weggedeelten zijn momenteel al gereed. Maar je krijgt een goed overzicht van de nieuwe snelweg naar Jeruzalem
Twee moordpogingen binnen een uur
Posted on Friday, September 16, 2016
Op deze vrijdagochtend, de islamitische rustdag, vonden binnen een tijdsbestek van een uur twee aanslagen plaats, in Jeruzalem en in Kiryat Arba nabij Hebron, waarbij een persoon werd gedood en twee zwaar gewond raakten.
Godsdienstoorlog of Nationaal Conflict?
Posted on Friday, September 16, 2016
Het feit dat omgekomen terroristen door de Palestijnen worden verheven tot de status van martelaar, is het bewijs dat deze terreurdaden tegen Israël deel uitmaken van de jihad, de islamitische heilige oorlog.
Groeten uit Israël: Be'er Sheva verslaat Inter Milaan
Posted on Friday, September 16, 2016
Gisteren werd geschiedenis geschreven! 'Een avond die de geschiedenis zal ingaan,' luiden de krantenkoppen van vandaag. Waar gaat het over? Gisteravond heeft Hapo'el Be'er Sheva in Milaan het elftal van Inter Milaan met een duidelijke 2-0 verslagen.
Video: Palestijnen: 'Vrede met Israël is onmogelijk'
Posted on Friday, September 16, 2016
Onze youtuber Chananja Naftali ging met camera en microfoon de straat op in Jeruzalem, en vroeg een aantal Palestijnse inwoners hoe ze denken over vrede met de Joden, en een oplossing voor het langdurige conflict. Hun antwoorden waren erg duidelijk
Israëls dubbelzinnige beleid rond de Tempelberg
Posted on Thursday, September 15, 2016
Israël was woedend toen de UNESCO het Tempelplein alleen aanduidde als al-Aqsa Moskee of al-Haram al Sharif. Maar de door de Israëlische politie opgeleide Arabische en Joodse agenten gedragen zich alsof dit ook de officiële Israëlische visie is.
Mortiergranaat uit Gaza explodeert in district Eshkol
Posted on Thursday, September 15, 2016
Kort voor middernacht is gisteren een mortiergranaat afgeschoten vanuit de Gazastrook. Hij ontplofte in een open gebied in het district Eshkol, in de buurt van het grenshek. Er waren geen gewonden. Als reactie heeft de Israëlische luchtmacht stellingen van Hamas beschoten.
Vanavond twee Israëlische clubs in Europa League
Posted on Thursday, September 15, 2016
Donderdagavond spelen twee Israëlische voetbalclubs hun eerste wedstrijd in de Europa League. Hapo'el Be'er Sheva speelt om 21 uur tegen niemand anders dan Inter Milaan, en om 19 uur ontvangt Maccabi Tel Aviv de Russische ploeg van Zenit St.-Petersburg.
Voedselpakketten voor Ethiopische immigranten
Posted on Thursday, September 15, 2016
'Een derde van de kinderen die onder de armoedegrens leven, zijn kinderen van nieuwe immigrantengezinnen.' Deze gegevens gepubliceerd door het Ministerie van Immigratie en Absorbtie en het Ministerie van Familie en Kinderen.
Groeten uit Israël: Recycling van plastic flessen
Posted on Thursday, September 15, 2016
Shimon Peres is natuurlijk nog steeds het belangrijkste onderwerp. Hij is de laatste vertegenwoordiger van een generatie die dit land heeft opgebouwd. De radio zend een campagne uit over recycling van plastic flessen; ook aan de gratis plastic tasjes komt een einde.
Video: Nieuwe speeltuin voor speciaal onderwijs
Posted on Thursday, September 15, 2016
De opwinding was voelbaar bij de Ilanot School voor Speciaal Onderwijs in Jeruzalem, toen de leerlingen voor het eerst op hun nieuwe schoolplein speelden, dat was opgebouwd met financiële hulp van Vrienden van het Joods Nationaal Fonds Canada.
Toestand Peres is iets verbeterd, maar blijft ernstig
Posted on Wednesday, September 14, 2016
Na verder onderzoek heeft het hoofd van het Sheba ziekenhuis, professor Itzchak Kreiss, woensdagmiddag gemeld dat de gezondheidstoestand van oud-president Shimon Peres iets is verbeterd. Hij wordt verder in een kunstmatige coma gehouden.
Minister van Onderwijs: Bijbel belangrijk in onderwijs
Posted on Wednesday, September 14, 2016
De Israëlische Minister van Onderwijs Naftali Bennett benadrukte deze week dat de Bijbel en het Joodse geloof de belangrijkste zaken zijn die kinderen op school leren. 'Het is niet genoeg om het land van de startups te zijn. We moeten ook het volk van de Bijbel zijn.'
Oud-president Shimon Peres getroffen door beroerte
Posted on Wednesday, September 14, 2016
De vroegere Israëlische president Shimon Peres heeft een beroerte gehad. Zijn toestand werd aanvankelijk omschreven als stabiel, maar later verslechterde zijn toestand door ernstige bloedingen in de hersenen. Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden.
Groeten uit Israël: Shimon Peres vecht voor zijn leven
Posted on Wednesday, September 14, 2016
Sinds gisteravond is Shimon Peres en zijn gezondheid het enige onderwerp hier in Israël. Tot de eerste melding, dat Peres in het ziekenhuis was opgenomen en een ernstige beroerte had gekregen, ging alle aandacht naar de gespannen situatie in het noorden.
Video van de dag: Shimon Peres gaat met pensioen
Posted on Wednesday, September 14, 2016
De video van vandaag is 2 jaar geleden gemaakt nadat Shimon Peres zijn termijn als president van Israël had beëindigd en op zoek ging naar een nieuwe baan, hij was slechts 91 jaar oud. Dus ging hij naar het arbeidsbureau. Wat hij zoal heeft gedaan ziet u in deze video.
Is Donald Trump Israëls enige hoop in bange dagen?
Posted on Tuesday, September 13, 2016
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump waarschuwde vorige week, dat wanneer hij niet als volgende Amerikaanse president wordt gekozen, het noodlot zal toeslaan in Israël. Hij liet zich scherp uit over de nucleaire overeenkomst met Iran.
Palestijnse politie beschermde verdwaalde soldaten
Posted on Tuesday, September 13, 2016
Maandagavond vond een onplezierig voorval plaats, toen twee vrouwelijke militairen onderweg waren naar een legersteunpunt bij de kruising Beit Lid, maar in een Arabisch dorp met dezelfde naam terechtkwamen. Gelukkig liep het goed af, dank zij Palestijnse politie-agenten.
IDF ontkent neerhalen van straaljager door Syrië
Posted on Tuesday, September 13, 2016
Het Syrische leger heeft – volgens Syrische media – in de nacht van maandag op dinsdag een Israëlische straaljager en een drone neergeschoten, die het luchtruim van het land hadden geschonden. Het Israëlische leger heeft deze bewering snel ontkend.
Groeten uit Israël: Weer bronzen medaille in Rio
Posted on Tuesday, September 13, 2016
Je kunt merken dat de zomer binnenkort voorbij is. Toen ik vanmorgen vroeg het huis uit ging was het nog donker, de dagen worden nu merkbaar korter. De periode van hitte is nu ook voorbij, het wordt 'slechts' 27 graden in Jeruzalem.
Video van de dag: Indrukken van een reis door Israël
Posted on Tuesday, September 13, 2016
De video van vandaag laat u indrukken zien van een reis naar Israël. In het begin zien we beelden uit Jaffa en de haven van Tel Aviv. Dan gaat het naar de Dode Zee en aan het einde naar Jeruzalem. Wanneer komt u naar Israël?
Herdenking in Jeruzalem voor slachtoffers van 9/11
Posted on Monday, September 12, 2016
Vijftien jaar na de terreuraanslag op de New York Twin Towers in de Verenigde Staten, waarbij ook vier Israëli's om het leven kwamen, werd afgelopen zondag in de bergen bij Jeruzalem een herdenkingsceremonie gehouden voor de bijna 3000 slachtoffers.
Abbas: Niet wij maar Israël pleegt etnische zuivering
Posted on Monday, September 12, 2016
Nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag in een videoboodschap de Palestijnse leiders had verweten, de etnische zuivering van Joden op de Westbank te steunen, beschuldigde de Palestijnse leider Abbas op zijn beurt Israël van etnische zuiveringen.
Jeruzalemse synagoge besmeurd met christelijke graffiti
Posted on Monday, September 12, 2016
Een synagoge in Jeruzalem is afgelopen nacht besmeurd, de aanvallers spoten zwarte kruisen op de voorgevel van het Joodse godshuis. Opmerkelijk is dat dergelijk vandalisme tegen kerken in de pers meer aandacht krijgt dan vandalisme tegen synagogen.
Groeten uit Israël: Drie stations in Tel Aviv week dicht
Posted on Monday, September 12, 2016
Israël lijkt een land van 'vroege vogels', mensen die al vroeg op pad zijn en veel tijd aan sport besteden. De Paralympische Spelen leverden weer een bronzen medaille op. En drie stations in Tel Aviv gaan acht dagen dicht, wat veel verkeersproblemen kan geven.
Video van de Dag: Israëls langste spoorbrug
Posted on Monday, September 12, 2016
Over ongeveer 2 jaar wordt de snelle treinverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem in gebruik genomen. Hiervoor moesten tunnels en bruggen worden gebouwd, zoals de brug over het Ayalondal. Met een lengte van 1,2 kilometer is deze de langste brug van Israël.
Obama woedend over video-verweer van Netanyahu
Posted on Sunday, September 11, 2016
Premier Benjamin Netanyahu heeft dit weekeinde weer een YouTube video geplaatst, waarin hij deze keer reageert op de bewering dat de aanwezigheid van Joden in Judea en Samaria een hindernis voor vrede is. Obama was 'not amused'.
Voor derde keer: mortiergranaten op Golanhoogvlakte
Posted on Sunday, September 11, 2016
Zaterdag is alweer een vanuit Syrië afgeschoten mortiergranaat op Israëlisch grondgebied op de noordelijke Golanhoogvlakte neergekomen. Niemand raakte gewond. De Israëlische luchtmacht reageerde met aanvallen op kanonnen van het Syrische leger.
Algerijns team ontloopt Israël bij Paralympische Spelen
Posted on Sunday, September 11, 2016
In Rio de Janeiro vinden momenteel de Paralympische Spelen plaats. Een van de grootste favorieten voor een gouden medaille is het Israëlische vrouwengoalballteam. Het Algerijnse team kwam zaterdagavond echter niet opdagen voor de wedstrijd tegen Israël.
Groeten uit Israël: Waarom rijden we zo onvoorzichtig?
Posted on Sunday, September 11, 2016
Nog tien dagen, dan is de zomer officieel voorbij en begint de herfst. Wij hebben geen herfst zoals men die in Europa kent, met blaadjes die van de bomen vallen en koeler weer. - Na weer enkele verkeersongelukken de vraag: waarom rijden we toch zo hard?
Video van de dag: De jachthaven van Herzliya
Posted on Sunday, September 11, 2016
De video van vandaag toont ons de jachthaven van Herzliya, genaamd Marina. Bij deze haven bevindt zich ook het winkelcentrum Arena, met veel winkels en restaurants. Vanuit de jachthaven kan men met een boot een rondvaart op zee maken.
Video van de dag: Jeruzalems historische wijk Nachla'ot
Posted on Friday, September 09, 2016
Nachla'ot is één van de oudste wijken van Jeruzalem buiten de oude stadsmuren. De eerste huizen werden in het jaar 1875 gebouwd. De wijk heeft smalle straatjes, verborgen binnenplaatsen en veel kleine synagogen en ligt in de buurt van de Machane Yehoeda markt.
Groeten uit Israël: Een orthodoxe Joodse bruiloft
Posted on Friday, September 09, 2016
Het is nog steeds zomer. Afgelopen nacht is het al veel warmer geworden. Voor het weekend hebben de meteorologen ons bovengemiddeld hoge temperaturen voor het seizoen beloofd. Bent u wel eens bij een orthodoxe Joodse bruiloft geweest?
Video: Kuzu weigert hand premier Netanyahu
Posted on Friday, September 09, 2016
Het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu aan de Tweede Kamer donderdag heeft aardig wat losgemaakt. Kamerlid Tunahan Kuzu weigerde de hand te schudden van de Israëlische premier, omdat hij het niet is eens is met zijn visie.
Luchthaven Belgrado: 'Goede vlucht naar Palestina'?!
Posted on Thursday, September 08, 2016
Grondpersoneel op de luchthaven van Belgrado in Servië veroorzaakte afgelopen week opschudding met de oproep aan de passagiers voor hun vlucht naar 'Palestina'. Israëlische passagiers weigerden in te stappen totdat de oproep werd gecorrigeerd.
Protest helpt: Jeruzalem mag Israëls hoofdstad blijven
Posted on Thursday, September 08, 2016
De Israëlische protesten hebben succes gehad: het Tsjechische Ministerie van Onderwijs heeft zijn eis ingetrokken, om in de schoolatlas Tel Aviv aan te geven als de hoofdstad van Israël. Jeruzalem zal voor de Tsjechische scholieren de hoofdstad van Israël blijven.
Groeten uit Israël: Burgemeester zit vast voor omkoping
Posted on Thursday, September 08, 2016
Iets lagere temperaturen in de ochtend en de avond kondigen het einde van de zomer aan, al blijft de dagtemperatuur voorlopig aangenaam warm. De burgemeester van Natanyah en enkele ambtenaren zijn opgepakt wegens omkoping door bouwbedrijven.
Video van de Dag: Haifa, derde grote stad van Israël
Posted on Thursday, September 08, 2016
De video van vandaag brengt ons naar het noorden, naar Haifa en toont ons indrukwekkende opnamen vanuit de lucht. We zien onder meer de lange stranden, de haven, de langs de berghelling opgebouwde Baha'i tuinen met de tempel, en het Karmel gebergte.
VN stelt Israël verantwoordelijk voor babysterfte Gaza
Posted on Wednesday, September 07, 2016
De VN-organisatie UNCTAD beschuldigt Israël dat het de economische ontwikkeling in Gaza hindert en zo verantwoordelijk is voor de stijging van het sterftecijfer van baby’s in Gaza. De Israëlische VN-ambassadeur heeft de beschuldiging scherp veroordeeld.
Kleurrijke reconstructie tegelvloer Tweede Tempel
Posted on Wednesday, September 07, 2016
Na twaalf jaar van zorgvuldige arbeid waren Israëlische archeologen in staat om zeven complete tegels te reconstrueren uit de 600 stukjes tegel, die gevonden waren in het puin dat de Palestijnen als afval hadden gestort na hun illegale graafwerk op de Tempelberg.
Enquête: Lapid krijgt nu meer zetels dan Netanyahu
Posted on Wednesday, September 07, 2016
Indien er vandaag verkiezingen in Israël zouden worden gehouden, dan zou de partij Yesh Atid (Er is Toekomst) van Yair Lapid de meeste stemmen krijgen. Dit bleek uit een opiniepeiling van de TV-zender Channel 2.
Groeten uit Israël: Niveau Meer van Galilea veel te laag
Posted on Wednesday, September 07, 2016
Ons Meer van Galilea – we noemen het de Kinneret, naar de harpvorm – wordt steeds droger. Het waterniveau staat nu op 213,375 meter onder de zeespiegel, dat is bijna 38 centimeter onder de zogenaamde rode lijn. En dat is niet goed.
Video van de dag: Meer van Galilea en Tiberias
Posted on Wednesday, September 07, 2016
Het waterpeil van het Meer van Galilea – naar zijn harpvorm veelal Kinneret genoemd – daalt steeds verder en staat nu al bijna 38 centimeter onder de zogenaamde rode lijn. Er is dringend regen nodig om het meer voor uitdrogen te behoeden.
Steeds meer Israëlische moslims willen politieagent worden
Posted on Tuesday, September 06, 2016
Lange tijd hebben Israëlische moslims vermeden om bij de Israëlische politie te gaan werken. Maar na een voorlichtingscampagne en een wervingsactie is het aantal moslims dat bij de politie komt solliciteren, dit jaar met 290% toegenomen.
‘Vasten maakt je niet tot een betere moslim’
Posted on Tuesday, September 06, 2016
Moslims geloven dat hun profeet Mohammed gedurende tien dagen in de maand ramadan, zijn eerste openbaringen ontving. Om deze dagen te eren, zouden moslims deze tien dagen niet mogen eten noch drinken zolang de zon aan de hemel staat. Niet iedereen houdt zich daaraan.
Groeten uit Israël: Veel te weinig controle in de bouw
Posted on Tuesday, September 06, 2016
Het is triest, dat er altijd een ​​ramp moet gebeuren, om iets te laten gebeuren aan tekortkomingen, ongeacht op welk gebied. Maar al te vaak vertrouwt men op uitspraken zoals: 'Dat zit wel goed.' Ik hoop dat uit het ongeluk in Tel Aviv de juiste conclusies worden getrokken.
Video van de dag: De wolkenkrabbers van Tel Aviv
Posted on Tuesday, September 06, 2016
Vandaag kijken we vanuit de lucht naar Tel Aviv. De video werd in de vroege ochtend gemaakt en toont ons de stad met tussen de huizenblokken de wolkenkrabbers, waarvan er steeds meer worden gebouwd. Tel Aviv, de stad die nooit slaapt, begint aan een nieuwe dag.
Mortiergranaat uit Syrië komt in Golan op straat neer
Posted on Monday, September 05, 2016
Zondag is op een straat in de Golanhoogten een vanuit Syrië afgeschoten mortiergranaat geëxplodeerd. Het wegdek raakte beschadigd, maar niemand raakte gewond. Later reageerde het Israëlische leger met een aanval op installaties van het Syrische leger.
Poging tot aanval met auto in Oost-Jeruzalem
Posted on Monday, September 05, 2016
Twee Arabieren hebben getracht met hun auto in te rijden op agenten van de Israëlische grenspolitie. De politieagenten konden tijdig reageren en openden het vuur op de auto. Daarbij werd een terrorist gedood en de andere gewond.
Moslims: 'Joden ontheiligen Jeruzalem met wijn'
Posted on Monday, September 05, 2016
De islamitische wereld weigert de religieuze en historische band van de Joden met Jeruzalem te erkennen, en haasten zich om bij elke gelegenheid Israël te veroordelen voor het 'ontheiligen' van de heilige stad.
Parkeergarage in Tel Aviv ingestort, twee doden
Posted on Monday, September 05, 2016
In Tel Aviv is maandag een in aanbouw zijnde ondergrondse parkeergarage van vier verdiepingen ingestort. Door het instorten van het gebouw bezweek ook een bouwkraan. Twee personen zijn dood uit het puin van het gebouw gehaald.
Groeten uit Israël: Welk werk mag wel op Shabbat?
Posted on Monday, September 05, 2016
Ik wens u een aangenaam begin van de nieuwe week. Hier bij ons is alles weer alsof het nooit zomervakantie is geweest. In Israël praat men nog na over de verkeerschaos van gisteren. Wie is er verantwoordelijk voor? Hoe gaat minister Katz dit oplossen?
Video van de Dag: Van Tel Aviv naar Modiïn
Posted on Monday, September 05, 2016
De video van vandaag nodigt u weer uit voor een ritje over de wegen van Israël. Deze keer rijden we van de Ayalon snelweg in Tel Aviv over snelweg 431 naar Modiïn. Na ongeveer 18 minuten zullen we Modiïn bereiken, dat sinds 1996 bestaat.
De bezetter en de bezette gebieden
Posted on Sunday, September 04, 2016
Mensen die niet uit het Midden-Oosten stammen, denken ten onrechte dat er alleen 'Joden en Arabieren' bestaan. De inheemse bevolking bestaat naast Arabieren ook uit onder andere Kopten, Maronieten, Assyriërs, Koerden, Berbers en Joden.
Groeten uit Israël: Grote verkeerschaos rond Tel Aviv
Posted on Sunday, September 04, 2016
De nieuwe week is allesbehalve rustig begonnen: het uitvallen van een groot aantal treinen heeft een enorme verkeerschaos veroorzaakt. In Tel Aviv wordt aan een nieuwe spoorlijn gewerkt, en werk dat niet op Shabbat mocht worden uitgevoerd, gebeurt vandaag.
Video van de dag: 't Is weer voorbij die mooie zomer?
Posted on Sunday, September 04, 2016
Kent u deze melodie nog: 't Is weer voorbij die mooie zomer. Dat was een hit van Gerard Cox uit 1973. Maar toch… de woorden zijn anders. Op deze melodie is nu een Hebreeuws lied geschreven, Shalom Lach Eretz Nehederet, Vrede zij u, prachtig land.
365 oliem uit Oekraïne aangekomen in Israël
Posted on Friday, September 02, 2016
Afgelopen woensdag landden 211 nieuwe immigranten uit de Oekraïne op de luchthaven Ben Goerion in Israël, waaronder negen kinderen, die gisteren hun eerste schooldag in de eerste klas beleefden. Donderdag kwamen met twee vliegtuigen nog eens 154 jongeren uit Oekraïne aan, die met een onderwijsprogramma naar Israël zijn gekomen.
Aantal inwoners vertienvoudigd sinds oprichting staat
Posted on Friday, September 02, 2016
Toen de staat Israël in 1948 werd opgericht, telde het land 806.000 inwoners. Op Onafhankelijkheidsdag 2016, achtenzestig jaar later, waren dat er volgens de officiële statistieken 8,5 miljoen. De Joodse bevolking, 6,4 miljoen mensen, maakt 74,8 procent van de totale bevolking uit
Groeten uit Israël: Raket met satelliet ontploft
Posted on Friday, September 02, 2016
Wat fijn dat het vandaag weer vrijdag is. Omdat ik vrijdag thuis blijf en niet naar Jeruzalem hoef te rijden, is dat de dag waarop ik mijn kinderen naar school kan rijden. Een Israëlische communicatiesatelliet ging gisteren verloren bij de explosie van een raket.
Video van de dag: Jaffa, Massada en Jeruzalem
Posted on Friday, September 02, 2016
Voor de shabbat een mooie video met luchtopnamen van Jeruzalem. De video begint met beelden van de kust van Israël, de haven van de oude vissersplaats Jaffa, vervolgens de bergvesting Massada, en dan Jeruzalem in al zijn pracht. Shabbat Shalom!
Netanyahu begroet kinderen in het nieuwe schooljaar
Posted on Thursday, September 01, 2016
Tot genoegen van de ouders is vandaag in Israël het nieuwe schooljaar begonnen. Premier Benjamin Netanyahu had twee leerdoelen voor het nieuwe jaar. De kinderen moeten de Bijbel bestuderen en in vrede met anderen leven.
Red de Torarollen
Posted on Thursday, September 01, 2016
De Israëlische Oudheidkundige Dienst (IAA) wil in het kader van het ‘Erfenisproject’ van het Ministerie voor Jeruzalemse Aangelegenheden en het Ministerie van Cultuur en Sport, regelmatig ‘reddingsacties’ organiseren in de woestijn van Judea.
Gewonde bij botsing met Arabieren bij Graf van Jozef
Posted on Thursday, September 01, 2016
Bij het bezoek van een grote groep Joodse gelovigen aan het Graf van Jozef nabij Nabloes ontstonden schermutselingen met Arabieren, waarbij een soldaat werd beschoten en gewond raakte. Zijn toestand is stabiel.
Groeten uit Israël: Alles is normaal, tot de feestdagen
Posted on Thursday, September 01, 2016
Het is gebeurd! Vanochtend kort voor 8 uur plaatselijke tijd heb ik mijn dochter en mijn zoon naar school gereden. Het was heel normaal, alsof er nooit een zomervakantie was geweest. Nu begint men in Israël met de voorbereidingen voor de Hoge Feestdagen.
Video van de dag: Voor het eerst naar school
Posted on Thursday, September 01, 2016
Vandaag is in Israël het nieuwe schooljaar begonnen. Omstreeks 2,2 miljoen schoolkinderen zijn vanmorgen weer naar school gegaan. Voor velen is het de eerste schooldag. We lopen mee met de zesjarige Shira op haar weg naar school. Zij begint in de eerste klas.