May 2016

Netanyahu en Lieberman: Toch 'tweestatenoplossing'
Posted on Tuesday, May 31, 2016
Avigdor Lieberman is sinds maandag officieel Israëls nieuwe minister van Defensie, en het eerste punt op zijn en premier Benjamin Netanyahu's agenda was om hun inzet bevestigen voor de 'tweestatenoplossing' voor het conflict met de Palestijnen.
Kindertoneel in Gaza: Tank opblazen, soldaten doden
Posted on Tuesday, May 31, 2016
Afgelopen weekeinde is in Gaza een toneelvoorstelling opgevoerd, waarin de kinderen zich als strijders van de Islamitische Jihad presenteerden, die met een 'springlading' een tank opblazen, 'mortiergranaten' afschieten en een Israëlische soldaat 'doden'.
Bewijst het bestaan van Israël het bestaan van God?
Posted on Tuesday, May 31, 2016
De Messiaanse bediening One For Israel heeft op zijn internetportaal een serie video's geplaatst, bedoeld om andere Israëlische Joden te bereiken, waarvan er velen God de rug hebben toegekeerd. Israëls bestaan is al een bewijs van het bestaan van God.
Soldaat licht gewond na steekpartij in Tel Aviv
Posted on Tuesday, May 31, 2016
Een 19-jarige soldaat is maandagavond door een 17-jarige Palestijn met een schroevendraaier gestoken. De soldaat raakte licht gewond. Hij is met steekwonden in het bovenlichaam opgenomen in een ziekenhuis. De dader is opgepakt.
Video van de dag: Bezoek Tel Aviv voor € 69 per dag
Posted on Tuesday, May 31, 2016
In Tel Aviv verblijven voor minder dan 69 euro per dag? Is dat mogelijk? Dat probeert reisblogger Adam Grofman uit te zoeken. Of het hem lukt? Dat ziet u in de video van vandaag.
Politie adviseert aanklacht tegen Sarah Netanyahu
Posted on Monday, May 30, 2016
De Israëlische politie heeft gisteren bekend gemaakt, dat zij het onderzoek naar de verdenking van financiële onregelmatigheden in de privéwoning van de premier heeft afgerond. Sarah Netanyahu heeft mogelijk privézaken door de Staat laten betalen.
Veranderend christendom in het Midden-Oosten
Posted on Monday, May 30, 2016
Mike Niebur, een goede vriend van me, is een Messiaans-Joodse voorganger in Jeruzalem. Hij zei: ‘Het uiterlijk van het christendom in het Midden-Oosten is bezig te veranderen. We hebben nu voorgangers die Mohammed of Achmed heten.’
Regering benoemt ministers Lieberman en Landver
Posted on Monday, May 30, 2016
Tijdens de kabinetsvergadering van maandagochtend hebben de ministers ingestemd met de benoeming van Avigdor Lieberman tot minister van Defensie en Sofa Landver tot minister van Opneming van Immigranten, beide van de partij Yisrael Betenoe.
Video van de dag: Drielingstad Modi'in-Re'oet-Maccabim
Posted on Monday, May 30, 2016
De video van vandaag geeft u wat indrukken van de stad Modi'in-Re'oet Macabim. Het is een goed geplande stad. De basis voor de stad, die is gelegen tussen de steden Tel Aviv en Jeruzalem en snelweg 443, werd gelegd in 1985, toen Maccabim werd opgericht.
President Rivlin feliciteerde Jordanië - in het Arabisch
Posted on Sunday, May 29, 2016
Ter gelegenheid van de zeventigste Onafhankelijkheidsdag van het Jordaanse Koninkrijk feliciteerde de Israëlische president Reuven Rivlin Koning Abdullah van Jordanië en de koninklijke familie, evenals de Jordaanse ambassadeur in Israël, Walid Obeidat.
Video: Hoe behandelt het Israëlische leger de Palestijnen echt?
Posted on Sunday, May 29, 2016
Onze vriend in het Israëlische leger, Chananya Naftali, heeft weer een videoclip geproduceerd, waarmee hij wat meer waarheid wil brengen in de kwestie hoe Israëlische militairen Palestijnse Arabieren behandelen.
IsraAID helpt kinderen in Duits vluchtelingenkamp
Posted on Sunday, May 29, 2016
De Israëlische humanitaire hulporganisatie IsraAID ontving deze maand in een Duits kamp voor duizenden gezinnen, gevlucht uit het Midden-Oosten naar het veilige Europa, de actrice Susan Sardanon, die eerder IsraAID op het Griekse eiland Lesbos bezocht.
Video: Elton John trad op in Yarkonpark in Tel Aviv
Posted on Sunday, May 29, 2016
Afgelopen donderdag gaf de Britse popster Elton John een concert in het Yarkonpark in Tel Aviv. Bijna 40.000 fans van alle leeftijden waren gekomen om de 69-jarige artiest van dichtbij te zien tijdens zijn vierde bezoek aan Israël en naar zijn hits te luisteren.
Video van de dag: het Yarkonpark in Tel Aviv
Posted on Sunday, May 29, 2016
Een paar minuten van het centrum van Tel Aviv stad ligt het Yarkon Park, langs de rivier de Yarkon. Het park biedt vele mogelijkheden om een leuke dag met de familie door te brengen. Je kunt varen op de rivier, een fiets huren of gewoon picknicken op het gras.
Smokkel van buizen en elektromotoren verhinderd
Posted on Friday, May 27, 2016
Israëlische veiligheidsdiensten zijn er in geslaagd bij een controlepost in Hebron een grote levering van buizen die worden gebruikt voor de productie van raketten, en elektromotoren die worden gebruikt bij de bouw van aanvalstunnels, te verhinderen.
In Egypte is ‘Palestina’ niet het probleem
Posted on Friday, May 27, 2016
Officieel hebben Egypte en Israël al zevenendertig jaar vrede, maar de betrekkingen blijven wankel. Ligt dat aan het ‘Palestijnse probleem’? Elisabeth Blade sprak er over met Zvi Mazel, voormalig Israëlisch ambassadeur in Caïro, en Amr Zakariya.
Bosbranden in Jeruzalem door vreugdevuren
Posted on Friday, May 27, 2016
Donderdag waren er een aantal bosbranden in Jeruzalem, waarschijnlijk veroorzaakt door de vreugdevuren, die ter gelegenheid van Lag Ba'Omer werden ontstoken. Als gevolg hiervan werden woningen tijdelijk ontruimd en enkele verkeerswegen afgesloten.
Video: Safed, de hoogst gelegen stad van Israël
Posted on Friday, May 27, 2016
Safed, de hoogst gelegen stad van Israël, is een van de vier heilige steden van het Jodendom. Het is het wereldcentrum van de mystieke stroming Kabbalah, een toeristische attractie, beroemd om zijn kunstenaars, en een centrum voor de klezmermuziek,
Palestijnen wijzen gesprekken af, willen alles krijgen
Posted on Thursday, May 26, 2016
De Palestijnse leiding gaf deze week aan, dat ze nog steeds geïnteresseerd te zijn in iets kunnen bereiken met het land-voor-vrede proces, maar ze willen feitelijk niet met de Israëlische regering over details onderhandelen.
Gaza vuurt vier raketten af – drie op eigen terrein
Posted on Thursday, May 26, 2016
Woensdagavond werden vanuit de Gazastrook vier raketten afgeschoten, waarvan er drie binnen de Gazastrook neerkwamen en ontploften. De vierde kwam neer op open terrein in de regio Sha'arei Hanegev, waar de explosie geen schade aanrichtte.
Palestijnse leiders prijzen moordenaar van toerist
Posted on Thursday, May 26, 2016
Israël heeft vorige week het lichaam van de terrorist Bashar Masalha aan zijn familie teruggegeven, op voorwaarde dat hij geen 'martelarenbegrafenis' zou krijgen. De PA heeft zich niet aan de overeenkomst gehouden en zond de begrafenis uit op de tv.
Hebreeuws in Gaza – Hoop op een betere toekomst?
Posted on Thursday, May 26, 2016
Docent Hebreeuws aan de alAzhar Universiteit, Machmud, zegt: ‘Hebreeuws wordt steeds populairder. Studenten aan de universiteit zijn verplicht een buitenlandse taal te leren. De meesten verkiezen Hebreeuws boven Engels of Frans.’
Video van de dag: Vreugdevuren op Lag Ba'Omer
Posted on Thursday, May 26, 2016
Woensdagavond begon in Israël het Lag Ba'Omer feest. De oorsprong van deze halve feestdag gaat terug op de Bar Kochba-opstand tegen de Romeinen. Ook herinnert het aan rabbi Bar Jochai, die op deze dag is gestorven.
Netanyahu en Lieberman tekenen coalitieovereenkomst
Posted on Wednesday, May 25, 2016
Na nog een nacht van intensieve onderhandelingen tussen premier Netanyahu en Avigdor Lieberman zijn beide politici vanochtend in het Knessetgebouw verschenen om de coalitie-overeenkomst tussen Likoed en Yisrael Betenoe te ondertekenen.
Wat als Joden een Arabische vrouw hadden verkracht?
Posted on Wednesday, May 25, 2016
Na de opheffing van een rechterlijk publicatieverbod over een ernstig incident, dat zich twee weken geleden in Tel Aviv voordeed, bleek weer de onverholen dubbele standaard van de mainstream media en de internationale gemeenschap.
Sloopauto-rally: met oude auto's dwars door Israël
Posted on Wednesday, May 25, 2016
Israël over land doorkruisen van noord naar zuid, of van oost naar west, is beslist geen probleem wanneer je een dure en goed uitgeruste auto hebt. Maar hoe ziet het er uit, wanneer je alleen maar een oude sloopauto hebt, die slechts 800 euro kost?
Video van de dag: Eilat, zwemmen in de Rode Zee
Posted on Wednesday, May 25, 2016
De video van vandaag brengt u naar de zuidpunt van Israël, naar de moderne stad Eilat, die in 1950 werd gegrondvest, een geliefde vakantiebestemming aan de Rode Zee. Zelfs in de winter is het er relatief warm, en het regent er slechts enkele dagen per jaar.
Meer bewijzen voor Jeruzalems glorieuze verleden
Posted on Tuesday, May 24, 2016
De Israëlische Oudheidkundige Dienst heeft, voorafgaand aan de bouw van woningen, opgravingen uitgevoerd op de vroegere Schneller-legerbasis. Daarbij is o.a.een grote wijnkelder uit de Romeinse of de Byzantijnse tijd gevonden.
Iran: We kunnen Israël in enkele minuten vernietigen
Posted on Tuesday, May 24, 2016
Een hoge officier in het Iraanse leger zei deze week dat de Islamitische Republiek over de middelen zou beschikken om heel Israël binnen enkele minuten te vernietigen. Iran zou over nauwkeurige raketten met een bereik van 3200 km beschikken.
Palestijnse premier prijst nazivriend moefti Al Husseini
Posted on Tuesday, May 24, 2016
De premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, zei eerder deze maand dat hij de vroegere moefti (islamitische wetsgeleerde) van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini als een 'zuivere zoon' van het 'Palestijnse volk' beschouwt.
Video van de dag: Kruisvaardersstad Akko
Posted on Tuesday, May 24, 2016
De video van vandaag brengt ons weer naar het noorden. Deze keer bezoeken we Akko of Acre, een van de oudste havensteden van Israël. Arabieren en Joden leven hier naast elkaar. De stad was de laatste vesting die de Kruisvaarders nog in handen hadden.
Na aftreden Ya’alon komt Yehuda Glick in de Knesset
Posted on Monday, May 23, 2016
Na het aftreden van Moshe Ya’alon als minister van Defensie en Knessetlid is nu nummer 33 van de lijst van de Likoed-partij aan de beurt om de zetel van Ya’alon in het parlement over te nemen. De nieuwe Knesset-afgevaardigden zullen woensdag worden beëdigd.
Politiek commentaar: noem elkaar geen fascist
Posted on Monday, May 23, 2016
Het komt helaas te vaak voor, dat Israëlische politici elkaar openlijk bekritiseren - en daarmee de tegenstanders van de Joodse staat in de kaart spelen
Palestijnen openen leeg museum; protest bij VN
Posted on Monday, May 23, 2016
De Palestijnse Autoriteit heeft vorige week bij Ramallah een leeg Palestijns Museum voor Kunst, Geschiedenis en Cultuur geopend.
De Palestijnse delegatie heeft de verwijdering geëist van een paneel van een Israëlische tentoonstelling in het VN-hoofdkwartier, waarin Jeruzalem de hoofdstad van het Joodse volk wordt genoemd.
Video: Jaffa, van havenstad naar kunstenaarswijk
Posted on Monday, May 23, 2016
De video van vandaag brengt u per quadcopter-drone naar Jaffa, of Yafo, het oudste gedeelte van Tel Aviv-Jaffa. Jaffa staat bekend als de oudste havenstad ter wereld. Vandaag is daar een kunstenaarswijk met veel ateliers en restaurants.
Defensieminister Ya'alon treedt af en verlaat Knesset
Posted on Sunday, May 22, 2016
Nog voordat de besprekingen tussen de Likoedpartij met de partij Yisrael Betenoe van Avigdor Lieberman over diens toetreden tot de regeringscoalitie zijn afgerond, maakte minister van Defensie Ya'alon vrijdag zijn aftreden en vertrek uit de Knesset bekend.
Hapo'el Be'er Sheva Israëlisch voetbalkampioen
Posted on Sunday, May 22, 2016
Hapo'el Be'er Sheva is na 40 jaar weer Israëlisch voetbalkampioen geworden en heeft de stad Tel Aviv de titel afgenomen. Bij het Europese zwemkampioenschap in Londen heeft Israël een tweede zilveren medaille veroverd.
Video van de dag: Bahá'í-tuinen in Haifa
Posted on Sunday, May 22, 2016
De stad Haifa is bekend om de Bahá'í-tuinen, een smalle, tegen de berghelling op lopende reeks tuinen, onderbroken door enkele wegen en tunnels, met halverwege op de helling de Bahá'í-tempel. De opnamen zijn met speciale permissie gemaakt met een drone.
Harish – de geboorte van een nieuwe stad
Posted on Friday, May 20, 2016
In het noorden van Israël is een nieuwe stad geboren - Harish. Tijdens afgelopen Onafhankelijkheidsdag verhuisde het eerste gezin naar de nieuwe stad. Harish zal volgens de huidige plannen een stad van 50.000 inwoners worden.
Israël bouwt een zonnetoren in de Negev
Posted on Friday, May 20, 2016
De firma Megalim Solar Power bouwt in de Negevwoestijn een 240 meter hoge toren voor de winning van zonne-energie. Vanaf eind volgend jaar moet de installatie 121 megawatt stroom produceren, ongeveer één procent van het totale Israëlische stroomverbruik.
Video van de dag: luister naar Jeruzalem van goud
Posted on Friday, May 20, 2016
Vanavond begint in Israël de shabbat. Vooral in Jeruzalem is dit een rustdag, waarop niet wordt gewerkt en de winkels gesloten zijn. In deze video beelden van de Heilige Stad, samen met het bekende lied Jeruzalem van Goud, gezongen door Ofra Haza.
Israëlische marine testte raketverdedigingssysteem
Posted on Thursday, May 19, 2016
De Israëlische marine heeft het bestaan van een nieuw maritiem verdedigingssysteem tegen korteafstandsraketten bekend gemaakt, bedoeld om de Israëlische belangen in de Middellandse Zee – denk aan boorplatforms – te beschermen.
Avigdor Lieberman wordt Minister van Defensie
Posted on Thursday, May 19, 2016
Na de mislukte coalitiebesprekingen met het Zionistische Kamp (Arbeidspartij + Hatnuah) zijn de Likoedpartij en Yisraël Betenu (Israël Ons Huis) het woensdagavond in principe eens geworden over de deelname van deze door Avigdor Lieberman geleide partij van Russische immigranten aan de regering.
Video van de dag: naar het laagste punt op aarde
Posted on Thursday, May 19, 2016
De (Duitstalige) video van vandaag voert ons naar de Dode Zee, het laagste punt op aarde. Zijn hoge gehalte aan diverse zouten en de mineraalhoudende modder verlichten veel lichamelijke kwalen. Het is de grootste natuurlijke wellness-oase van de wereld.
IDF-reservisten: Breaking the Silence brengt leugens
Posted on Wednesday, May 18, 2016
De nieuwe organisatie Reservists On Duty heeft zijn eigen actieplan voor de aanpak van morele kwesties die zich voordoen tijdens activiteiten van de IDF, en om bepaalde gebeurtenissen onder de aandacht van de IDF-leiding te brengen.
Palestijnse staat zou onderdrukkende politiestaat zijn
Posted on Wednesday, May 18, 2016
Ik wil liever door Israël worden gearresteerd dan door de Palestijnse Autoriteit, postte eerder deze week een Palestijnse student op zijn Facebookpagina. Het zoveelste bewijs, dat een onafhankelijke Palestijnse staat een onderdrukkende politiestaat zou zijn.
Video: Be'er Sheva groeit uit tot high-tech stad
Posted on Wednesday, May 18, 2016
Be'er Sheva, de hoofdstad van Israëls zuidelijke Negev-regio, ooit smeltkroes van immigranten uit Arabische landen en Rusland, ontwikkelt zich tot een belangrijk centrum van de high-tech- en cyberindustrie.
Video: Be'er Sheva, van Bijbelse stad tot hoofdstad
Posted on Wednesday, May 18, 2016
De tweede video van vandaag brengt ons naar Be'er Sheva in het zuiden van Israël. De stad, bekend uit Bijbelse tijden, ontwikkelde zich in de afgelopen jaren van een Arabisch woestijnstadje steeds meer tot de high-techstad van Israël.
Spectaculaire lading in Romeins schip opgedoken
Posted on Tuesday, May 17, 2016
Twee duikers ontdekten in de oude haven van Caesarea de resten van een schip. Dit leidde tot een van de belangrijkste vondsten van antiquiteiten sinds 30 jaar: een Romeins vrachtschip, dat 1600 jaar geleden voor de Israëlische kustplaats is gezonken.
Joodse trots: De Davidster in Hollywood
Posted on Tuesday, May 17, 2016
Joden zijn trots op de Davidster, hét symbool dat hen door de eeuwen heen heeft vergezeld. De ster staat op de vlag van Israël, is te zien op alle voertuigen van de diverse hulpdiensten in het land, en siert allerlei andere gebouwen en monumenten.
Joodse moeders uit tien landen bezoeken Israël
Posted on Tuesday, May 17, 2016
Deze week bezoeken 800 Joodse moeders uit tien landen Israël in het kader van een onvergetelijke belevenisreis ter versterking van de rol van de vrouw. De reis vraagt aandacht voor de belangrijke plaats van de Joodse moeder. We spraken met de vrouwen uit Cuba.
'Breng me om, ik heb een feest in het paradijs'
Posted on Tuesday, May 17, 2016
Een terrorist van ISIS, die gevangen werd genomen door de Koerdische Peshmerga in de buurt van de stad Mosoel, had een buitengewoon verzoek aan zijn bewakers: 'Breng me snel om, zodat ik nog op tijd in het paradijs kan komen voor het feest, dat om 16 uur begint!'
Video: En de winnaar van het Songfestival is …...
Posted on Tuesday, May 17, 2016
De populaire comedy show 'Eretz Nehederet' (Een Schitterend Land) van het Israëlische Channel 2 News liet een nieuw land (ISIS) deelnemen aan het Eurovisie Songfestival, en het bleek een hit te zijn.
Een licht gewonde bij aanval met mes in Jeruzalem
Posted on Monday, May 16, 2016
Een 26-jarige Israëli, Jushua Frank, is maandagochtend licht gewond geraakt toen een terrorist hem met een mes aanviel. Het incident gebeurde in de Profetenstraat, nabij de Oude Stad van Jeruzalem. De aanvaller is na een achtervolging opgepakt.
Israëlische trots – of toch niet?
Posted on Monday, May 16, 2016
Israël probeert zijn bestaansrecht te rechtvaardigen op liberale tolerantie – ook voor zaken die tegen de Wet ingaan – en de noodzaak voor veiligheid. Maar is dat Israëls profetische roeping?
Koning Ayi wil erkenning van Togo als Joodse stam
Posted on Monday, May 16, 2016
Koning Ayi van het West-Afrikaanse land Togo is zondag in Israël aangekomen met een ongebruikelijk verzoek: hij wil dat de Joodse Staat zijn volk officieel erkent als een verloren stam van Israël.
Video van de dag: Pelgrimsreis langs heilige plaatsen
Posted on Monday, May 16, 2016
Op deze tweede Pinksterdag mag u mee op pelgrimsreis naar de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, de Geboortekerk in Bethlehem, de Sint Annakerk in Jeruzalem en de olijfbomentuin van Gethsemané.
Video: VN-ambassadeurs feliciteren Israël
Posted on Sunday, May 15, 2016
In deze video maakt de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, de Israëlische Onafhankelijkheidsdag bekend, gevolgd door hartelijke felicitaties die persoonlijk worden uitgesproken door een groot aantal diplomaten van over de hele wereld.
Bill Clinton: Geen vredesakkoord schuld van Palestijnen
Posted on Sunday, May 15, 2016
De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, die bemiddelde bij de meeste van de bestaande Israëlisch-Palestijnse vredesakkoorden, heeft herhaald dat het de schuld van de Palestijnse leiders is dat er geen allesomvattend vredesakkoord is.
Groot-Brittannië vaart een scherp linkse koers
Posted on Sunday, May 15, 2016
'We hebben dit al eerder gezien.' De geschiedenis herhaalt zich en ik ervaar weer dat gevoel van déjà vu, dat me er pas tien dagen geleden toe bracht om te schrijven over het antisemitime binnen de Britse Labourpartij. Wat is de oorzaak van deze problemen?
Video: Premier Netanyahu in de straten van Jeruzalem
Posted on Sunday, May 15, 2016
Kunt u zich voorstellen dat de Amerikaanse president Barack Obama zijn hond gaat uitlaten? De Israëlische premier Benjamin Netanyahu deed dat vrijdagmiddag, met terloops een praatje met voorbijgangers in het centrum van Jeruzalem.
Israël in de finale van het Eurovisie Songfestival 2016
Posted on Friday, May 13, 2016
De Israëlische zanger Hovi Star heeft donderdagavond in de tweede halve finale van het in Stockholm plaatsvindende Eurovisie Songfestival de finale bereikt. Met het lied 'Made of Stars' is hij een van de tien zangers die mogen deelnemen aan de finale.
Vijf Chinese vrouwen uit Kaifeng maken aliyah
Posted on Friday, May 13, 2016
Vijf Chinese vrouwen uit de Joodse gemeenschap in Kaifeng zijn onlangs in Israël aangekomen. Ze heten Gao Yichen, Yue Ting, Li Jing, Li Yuan en Li Chengjin, ze hebben Hebreeuws en Jodendom gestudeerd en willen nu in Israël wonen.
20 prachtige foto's van Israël bij de 68e verjaardag
Posted on Friday, May 13, 2016
Ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag presenteerde het Israëlische online persbureau Ynet zijn lezers een verzameling van 20 prachtige foto's van het land Israël. Fotograaf Israel Bardugo maakte de foto's vanuit een helikopter van het bedrijf 'Israel on Air'.
Video: 68 dingen die u nog niet weet over Israël
Posted on Friday, May 13, 2016
In deze video, gepresenteerd na de 68e verjaardag van Israël, ziet u 68 feiten die u nog niet wist over Israël, over – ik doe maar een greep – onderwijs, musea, bevolking, sport, technologie, levensverwachting, stranden, toerisme, vogeltrek, enzovoorts.
Onafhankelijkheidsdag 2016 – Israël bestaat 68 jaar
Posted on Thursday, May 12, 2016
Zoals gebruikelijk begon de viering van Yom Ha'atsma'oet, Onafhankelijkheidsdag, woensdagavond met een ceremonie op de Herzlberg. Dit jaar was het thema 'Burgermoed', en twaalf fakkels werden ontstoken, symbool voor de twaalf stammen van Israël.
‘Israëli’s zullen de wereld veranderen’
Posted on Thursday, May 12, 2016
Die ene uitspraak van Satya Nadella, directeur van Microsoft, deed de harten van de programmeurs die op de conferentie ‘Think Next 2016’ waren afgekomen, sneller slaan. Nadella: ‘Het staat buiten kijf dat Israël met zijn menselijk kapitaal de wereld zal veranderen.’
Video: Israël viert feest op Onafhankelijkheidsdag
Posted on Thursday, May 12, 2016
Woensdagavond, aan het begin van Onafhankelijkheidsdag, was het gezellig druk en plezierig op de Jeruzalemse Machane Yehoeda markt. Er werd uitgelaten gefeest en gedanst.
In een andere video ziet u foto's uit de afgelopen jaren.
Israël herdenkt gevallen militairen en terreurslachtoffers
Posted on Wednesday, May 11, 2016
Na een twee minuten durend sirenesignaal, dat vanochtend om 11 uur het land tot stilstand bracht, en waarin de Israëli's hun gevallen militairen herdachten, vond op de Herzlberg in Jeruzalem de officiële herdenkingsceremonie voor de gesneuvelde militairen plaats.
Onafhankelijkheidsdag: het land is vol met vlaggen
Posted on Wednesday, May 11, 2016
Woensdagavond zal de stemming in Israël op één moment veranderen van somberheid in uitbundige vreugde. Na de herdenking van gevallenen in oorlogen en door terreur volgt Yom Ha'atzama'oet, Israëls 68e Onafhankelijkheidsdag.
Israëlische officier ernstig gewond door pijpbommen
Posted on Wednesday, May 11, 2016
Een officier van het Israëlische leger is gisteravond ernstig gewond geraakt door de explosie van een aantal pijpbommen. Het incident vond plaats bij de ingang van het dorp Hizme, in de buurt van het noordoostelijke Jeruzalemse stadsdeel Pisgat Ze'ev.
Moeder van gesneuvelde soldaat krijgt een dochter
Posted on Wednesday, May 11, 2016
De moeder van een soldaat, die twee jaar geleden tijdens de Gaza-oorlog om het leven kwam door een antitankgranaat, is gisteren, twee uur voor het begin van de gedenkdag voor de gevallen soldaten, bevallen van een baby.
Video: De sirenes klonken bij de Westelijke Muur
Posted on Wednesday, May 11, 2016
Aan het begin van Yom Hazikaron, de gedenkdag voor de 23.447 sinds de oprichting van de Staat Israël gevallen militairen en de 2576 slachtoffers van terreur, klonken dinsdagavond om 20 uur in het hele land de sirenes.
Dappere terroristen steken in op bejaarde vrouwen
Posted on Tuesday, May 10, 2016
Een groep van vijf oudere vrouwen is dinsdagochtend vroeg in het Jeruzalemse stadsdeel Armon Hanatziv door vermomde terroristen met een mes aangevallen. Volgens de eerste berichten raakten twee vrouwen van rond de 80 jaar daarbij middelzwaar gewond.
Leider Islamitische Beweging begint gevangenisstraf
Posted on Tuesday, May 10, 2016
Raed Salah, de leider van de noordelijke tak van de Islamitische Beweging, is aan zijn negen maanden durende gevangenisstraf begonnen. Salah werd veroordeeld wegens ophitsen tot geweld tijdens een in 2009 in Oost-Jeruzalem gehouden toespraak.
Israël gedenkt gevallen militairen en terreurslachtoffers
Posted on Tuesday, May 10, 2016
Dinsdagavond bij zonsondergang begint in Israël Yom HaZikaron, de gedenkdag voor de 23.447 jonge mannen en vrouwen die sinds de wedergeboorte van het land omkwamen bij de verdediging van Israël, waarvan 68 in het afgelopen jaar
Video van de dag: Shiri Maimon zingt met IDF-wezen
Posted on Tuesday, May 10, 2016
Voor Yom Hazikaron, de Israëlische gedenkdag voor gevallen militairen en slachtoffers van terreur, die vanavond begint, zingt de Israëlische zangeres Shiri Maimon samen met IDF-weeskinderen het lied 'Sheleg basharav', 'Sneeuw in de hitte'.
Regering-Obama: Ja, we logen tegen Israël over Iran
Posted on Monday, May 09, 2016
Ben Rhodes, adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, onthulde in een interview in de New York Times wat vrijwel iedereen al wist: het Witte Huis van Obama loog om de goedkeuring te krijgen voor de nucleaire overeenkomst met Iran.
Man terreurslachtoffer: VN is ‘onmenselijke organisatie’
Posted on Monday, May 09, 2016
Nathan Meir, de weduwnaar van de bij een terreuraanslag vermoorde Daphna Meir, uitte in een brief aan de secretaris-generaal van de VN zeer scherpe kritiek over de manier waarop hij en zijn dochter tijdens hun bezoek aan de VN in New York zijn behandeld.
Situatie bij de Gazastrook lijkt te kalmeren
Posted on Monday, May 09, 2016
Nadat vrijdagavond een raket was afgeschoten vanuit de Gazastrook, en de Israëlische luchtmacht reageerde met een aanval op posities van Hamas in het zuiden van Gaza, lijkt de situatie aan de grens met Gaza nu te kalmeren.
Soldaat Ohad's ongelofelijke reis naar herstel
Posted on Monday, May 09, 2016
We leerden Ohad Ben Yishai niet onder de plezierigste omstandigheden kennen. Hij was een van de zwaarst gewonde soldaten tijdens de Gaza-oorlog van de 2014. Hij vocht voor zijn herstel en maakte een reis met zijn dienstkameraden
Boeren protesteren en delen gratis komkommers uit
Posted on Monday, May 09, 2016
Zondagochtend deelden boeren uit Moshav Achituv in Jeruzalem 2,5 ton komkommers uit aan de bevolking, als protest tegen de beslissing van de Israëlische regering, belastingvrije invoer van groenten en fruit uit het buitenland toe te staan.
Video van de dag: Haifa, de derde grote stad van Israël
Posted on Monday, May 09, 2016
Als toerist behoef je je niet te vervelen in Haifa, de derde grote stad van Israël waarin de Joodse en de Arabische bevolkingsgroepen in vrede met elkaar leven. Eten, musea, een zonovergoten strand, duiken tussen de rotsen en de vissen...Tot ziens?
Netanyahu wil VN geschiedenis van Jeruzalem leren
Posted on Sunday, May 08, 2016
Premier Benjamin Netanyahu heeft al de medewerkers van de Verenigde Naties uitgenodigd voor een seminar over de Joodse geschiedenis. Aanleiding is een UNESCO-resolutie, die Joodse banden met de Jeruzalemse Tempelberg ontkent.
Ondersteunt de islam een Joodse Staat?
Posted on Sunday, May 08, 2016
Misschien verrast het u, maar er zijn islamitische puristen die vasthouden aan een letterlijke interpretatie van de Koran, en op grond daarvan staan zij achter de terugkeer van het Joodse volk naar het land, en achter een Joodse regering in het heilige land.
Rechter Canada: Israëls 'vredespartners' zijn terroristen
Posted on Sunday, May 08, 2016
Het Federale hof van Canada heeft vorige week een beslissing bevestigd, die Machmoud Abbas' Fatachpartij, Israëls veronderstelde 'vredespartners' in de Palestijnse Autoriteit, tot terroristen verklaarde.
Video van de dag: Hoe kunt u Israël steunen?
Posted on Sunday, May 08, 2016
Chananyah Naftali, onze Joods-Messiaanse vriend in het Israëlische leger, legt u in deze video uit hoe u Israël kunt steunen in zijn strijd tegen de boycot-beweging.
Wie graaft welke tunnel bij de Klaagmuur?
Posted on Friday, May 06, 2016
Vlak voor Pesach (dit jaar de laatste week van april) was er op de Palestijnse netwerken een filmpje te zien waarop werd gesuggereerd dat de Joden een tunnel onder de Al-Aqsamoskee graven. Die zou hierdoor op instorten staan...
Israël krijgt officiële vertegenwoordiging bij de NAVO
Posted on Friday, May 06, 2016
Nadat Turkije zijn veto heeft ingetrokken, kan Israël nu een officiële vertegenwoordiger naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel sturen, meldde een medewerker van de NAVO. Het betreft een partnerschap, niet het lidmaatschap van de NAVO.
Video: Palestijnse kinderen leren al jong moorden
Posted on Friday, May 06, 2016
Het is een van de grote tragedies van het Midden-Oosten conflict, dat aan jonge Palestijnse kinderen wordt geleerd, dat de Israëlische Joden bloeddorstige monsters zijn die ten koste van alles moeten worden gedood.
Aanvalstunnel ontdekt ondanks Hamas' beschietingen
Posted on Thursday, May 05, 2016
Eenheden van het Israëlische leger hebben bij het zuiden van de Gazastrook een aanvalstunnel ontdekt. Hamas trachtte met een mortierbeschieting het zoeken naar tunnels te verhinderen, waarop de IDF posities van Hamas aanviel
Yom haShoah gedenkt zes miljoen broeders
Posted on Thursday, May 05, 2016
Ze kijken van boven af op ons neer, zes miljoen broeders.
Ze kijken van boven af op ons neer, en huilen of lachen,
en wij zitten hier beneden en begrijpen er helemaal niets van,
we zitten op een andere planeet en huilen en zijn er verlegen mee.
Yom haShoah: Israël herdenkt de 6 miljoen slachtoffers
Posted on Thursday, May 05, 2016
Vandaag, 5 mei, gedenkt Israël op Yom haShoah de slachtoffers van de Holocaust, én het Joodse verzet tegen de nazi's. Om 10 uur klonken in het hele land de sirenes en het hele dagelijks leven stond twee minuten stil.
Video: Virtuele rondleiding door het Holocaust museum
Posted on Thursday, May 05, 2016
Het museum van de geschiedenis van de Holocaust Yad waShem in Jeruzalem bestaat uit een 180 m lange prisma-achtige driehoekige constructie, gebouwd dwars door een berg, met aan beide zijden indrukwekkende tentoonstellingszalen.
Levenslang voor moord op Mohammad Abu Khdeir
Posted on Wednesday, May 04, 2016
De Jeruzalemse districtsrechtbank heeft gisteren het vonnis voor de hoofdverdachte van de moord op de 16-jarige Palestijn Mohammad Abu Khdeir bekend gemaakt. Die werd op 2 juli 2014 ontvoerd en vermoord, als wraak voor de moord op drie Joodse jongeren.
Trump tot Israël: Blijf nederzettingen bouwen
Posted on Wednesday, May 04, 2016
De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft dinsdag in een interview met de Britse krant Daily Mail gezegd, dat Israël moet doorgaan met het bouwen van nederzettingen in Judea en Samaria.
Video van de dag: Grondschilderijen in Jeruzalem
Posted on Wednesday, May 04, 2016
In de binnenstad van Jeruzalem zijn dertien driedimensionale 'geogliefen' of grondschilderijen te bewonderen. We kijken even mee hoe die worden gemaakt.
Soldaten aangevallen met auto; Jeruzalemmer gestoken
Posted on Tuesday, May 03, 2016
Drie soldaten van de Kfir Brigade zijn dinsdagavond door een terrorist aangevallen met een auto en overreden. De aanval vond plaats in de buurt van de Joodse nederzetting Dolev, bij de HaParsa kruising, ten noorden van Jeruzalem.
Video: Geïntimideerde beveiligers blijven kalm
Posted on Tuesday, May 03, 2016
Een groepje linkse anti-Israël activisten wilden in Israël een controlepost op de weg naar Judea en Samaria passeren en intimideerden de beveiligers doordat ze weigerden de standaardvragen te beantwoorden. De agenten bleven kalm...
Wat wil Achmed Tibi: de twee­staten­oplossing, of héél Israël?
Posted on Monday, May 02, 2016
Het Arabische knessetlid Achmed Tibi sprak zondag voor de Amerikaans-Palestijnse Vereniging in Californië. Maar waarom stond op de aankondiging naast de foto van Tibi de kaart van Israël, geheel groen gekleurd, achter een afbeelding van de Rotskoepel?
Bij busexplosie gewond meisje ontwaakt uit coma
Posted on Monday, May 02, 2016
Het 15-jarige meisje Eden Levi Dadon, dat twee weken geleden ernstig gewond raakte bij de terreuraanslag op een bus in Jeruzalem, is vandaag pas uit de coma ontwaakt. Sinds de aanval werd ze in een coma gehouden en beademd.
Aardolie ontdekt bij de Dode Zee
Posted on Monday, May 02, 2016
Volgens een bericht van het Australische bedrijf Dunmore Consulting is bij een proefboring ten zuidwesten van de Dode Zee olie ontdekt. In het Hatrurim-gebied zouden zich 7 tot 11 miljoen vaten aardolie bevinden.
Model uitgebrande bus decor bij Hamas-bijeenkomst
Posted on Monday, May 02, 2016
Een model van de op 18 april na een explosie uitgebrande autobus van Egged lijn 12 vormde donderdag in Gaza het decor van een bijeenkomst van de terreurorganisatie Hamas, waarin nog meer geweld werd beloofd.
Video: Wildlife Natuurreservaat in de Israëlische woestijn
Posted on Monday, May 02, 2016
We brengen vandaag een kort bezoek aan het Hai Bar National Biblical Wildlife Natuurreservaat, een 12 km2 groot gebied in de zuidelijke Arava-woestijn, nabij Eilat.
Pesach is voorbij - Israël viert Mimoena
Posted on Sunday, May 01, 2016
Zaterdagavond eindigde de Pesachweek, wat het startsein was voor een stormloop naar de bakkers, om na een week weer gerezen brood en andere deegwaren te kunnen eten. In veel huizen begon ook de van oorsprong Marokkaanse Mimoenaviering.
Britse Labourpartij opgeschrikt door Nazi-rellen
Posted on Sunday, May 01, 2016
Terwijl ik de middag besteedde aan onderzoek naar het leven en de tijd van Theodor Herzl, kwam een gevoel van déjà vu over me, toen ik het nieuws hoorde over een felle politieke rel, die in de Britse Labourpartij was uitgebroken over antisemitisme.
Palestijnen woedend omdat Eurovisie hun vlag verbiedt
Posted on Sunday, May 01, 2016
De organisatoren van het komende Eurovisie Songfestival hebben het publiek verboden met Palestijnse vlaggen te zwaaien, evenals met vlaggen van ISIS, Kosovo en de Baskische beweging. De Palestijnse politicus Saeb Erekeat schreef een felle protestbrief.
Video: Israël produceerde glas voor het Romeinse rijk
Posted on Sunday, May 01, 2016
De oudste glasovens die ooit in Israël werden gevonden, zijn opgegraven aan de voet van het Karmelgebergte bij Haifa. Daarmee werd een oud centrum voor glasproductie blootgelegd, waarvan het glas in het gehele Romeinse Rijk werd gebruikt.