December 2016

Video: Chanoekah bij Israelisch Filharmonisch Orkest
Posted on Friday, December 30, 2016
Het Israëlisch Filharmonisch Orkest viert in deze dagen zijn 80-jarig bestaan. In de week van Chanoekah mag bij de concerten het ontsteken van de Chanoekah kandelaar niet ontbreken. Eergisteren werd de vijfde kaars aangestoken. Chanoekah Sameach!
Was Herzl een moderne profeet?
Posted on Friday, December 30, 2016
De afgelopen tweeduizend jaar zijn er steeds Joden teruggekeerd naar het heilige land, maar vanaf 1882 kwamen grote aantallen Joden terug naar het toenmalige Palestina, meestal jonge mensen die in hun land van herkomst niet konden aarden, en die zich geroepen voelden om terug te keren.
Groeten uit Israël: Een persoonlijke terugblik op dit jaar
Posted on Friday, December 30, 2016
Het weer valt de laatste dagen wel mee, we hebben mooie winterdagen. Vandaag een persoonlijke terugblik op het jaar 2016, dat mij veel veranderingen heeft gebracht. Een paar indrukken van mijn werk bij Israel Today en een dankwoord aan mijn nieuwe collega's.
Video van de dag: De teelt van dadels
Posted on Friday, December 30, 2016
In de video van vandaag kunt u kijken naar de teelt van dadels. Alleen de vrouwelijke dadelpalmen brengen grote trossen van de smakelijke vruchten voort. Dadels zijn zoete pitvruchten die veel vitamine A en B en mineralen bevatten, en in verse vorm ook vitamine C.
Obama 'regeert over zijn graf heen' en irriteert Israël
Posted on Thursday, December 29, 2016
Met zijn laatste toespraak heeft de Amerikaanse minister John Kerry duidelijk gemaakt wie verantwoordelijk is voor de vastgelopen onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen: De Joodse nederzettingen en de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu.
Netanyahu kraakt John Kerry's visie op 'vrede'
Posted on Thursday, December 29, 2016
Premier Benjamin Netanyahu reageerde op 28 december op de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over vrede in het Midden-Oosten. Hij toont zich teleurgesteld over de toespraak van Kerry, die net zo onevenwichtig is als de VN-resolutie.
Joodse premier Oekraïne stemde tegen Israël
Posted on Thursday, December 29, 2016
De weigering van premier Netanyahu om de Oekraïense premier Volodymyr Groysman te ontmoeten, nadat hij voor VN-resolutie 2334 heeft gestemd, vestigde er de aandacht op dat hij de eerste Jood is die ooit een dergelijke belangrijke functie kreeg in de Oekraïne.
Groeten uit Israël: Nachtvorst in Jeruzalem
Posted on Thursday, December 29, 2016
Het was echt koud vanochtend, in Jeruzalem zag ik op straat zelfs bevroren plassen. Een paar regels over het verlengen van mijn rijbewijs en de traaage post, goede wensen voor het nieuwe jaar, hoe zal het verder gaan bij Donald Trump, en natuurlijk het weer.
Video van de dag: Landbouw in woestijngebied
Posted on Thursday, December 29, 2016
In Israël weet men de droge wildernis om te toveren in landbouwgrond, waar tomaten, peren, paprika, meloenen en koeien worden verbouwd. Onder de Negev, en veel andere woestijnen op de wereld, blijkt brak water aanwezig, in deze vorm ongeschikt voor de landbouw.
Israël verhinderde ruim 400 grote aanvallen in 2016
Posted on Wednesday, December 28, 2016
Het feit dat er in het afgelopen jaar minder terreuraanslagen zijn geweest, betekent niet dat de terroristen het niet proberen. Israël heeft elk jaar te kampen met honderden geplande en doelbewuste terreuraanslagen, waarvan de meeste worden verhinderd.
Druzen-diplomaat: Syrische beschuldiging is hypocriet
Posted on Wednesday, December 28, 2016
Nizar Amer, Israëls adviseur voor economische en sociale zaken bij de VN, behorende tot de Druzische minderheid, viel (in het Arabisch) de Syrische vertegenwoordiger aan, omdat deze Israël had beschuldigd van het schenden van de mensenrechten.
Griekse patriarch prijst godsdienstvrijheid in Israël
Posted on Wednesday, December 28, 2016
Terwijl christenen in de meeste omringende landen lijden, heeft een van de christelijke leiders, de Griekse patriarch van Jeruzalem Theophilos III, ter gelegenheid van het Kerstfeest Israël bedankt dat het hen en hun vrijheden beschermt.
Groeten uit Israël: Ook hier kosten plastic tasjes geld
Posted on Wednesday, December 28, 2016
Gisteren was ik zo enthousiast over de blauwe hemel en de zon, vandaag zag Jeruzalem nevel en hagel. Er valt wel veel regen, maar helaas op de verkeerde plaats, niet bij het Meer van Galilea. En ook in Israël gaan de plastic tasjes geld kosten, beter voor het milieu.
Video van de Dag: Chanoekah en Soefganiot
Posted on Wednesday, December 28, 2016
Chanoekah en de heerlijke Soefganiot (een soort Berliner bollen, of oliebollen met jam) horen bij elkaar. Maar zoals ik al eerder heb geschreven, zijn ze niet echt gezond. Ze bevatten veel vet en natuurlijk veel calorieën, dus je moet er niet te veel van eten.
Verraderlijk Arabisch Knessetlid schaadt gemeenschap
Posted on Tuesday, December 27, 2016
Het was slechts een kwestie van tijd, totdat de christelijke Arabier Basel Ghattas, Knessetlid van de Verenigde Arabische Lijst, door de smokkel van mobiele telefoons een grote stunt uithaalde in zijn zelfbenoemde rol van voorvechter van de Palestijnse zaak.
Opkomst en ondergang van Arabische Knessetleden
Posted on Tuesday, December 27, 2016
De dagen voor de Verenigde Arabische Lijst (VAL), waarvan de leden keer op keer haat zaaien tegen de Joodse Staat, lijken te zijn geteld. De manier waarop de leden van de VAL optreden zou er spoedig toe kunnen leiden, dat zij uit hun machtspositie worden ontheven.
Groeten uit Israël: Hopen dat Obama zich rustig houdt
Posted on Tuesday, December 27, 2016
Op deze foto uit Jeruzalem lijkt het weer mooier dan het is, want het is koud en regent veel. Een paar regels over de smokkel van mobiele telefoons, Israël en de Verenigde Naties, Obama, Amir Peretz als kandidaat voor het voorzitterschap van de Arbeidspartij, en dan het weer.
Video van de Dag: 60 seconden Jeruzalem
Posted on Tuesday, December 27, 2016
Deze week tijdens Chanoekah wordt Jeruzalem goed bezocht. In deze video ziet u na mijn wandeling een rondblik van 60 seconden van het Zionplein aan het eind van het Ben Yehoeda voetgangersgebied. De liederen van de zangers geven de video een bijzondere sfeer.
Obama's schoenzolen was uiting van haat tegen Israël
Posted on Monday, December 26, 2016
Voordat Netanyahu de eerste kaars van de Chanoekahkandelaar aanstak – ter herdenking van de herinwijding van de Tempel – viel hij de Amerikaanse president aan en zei dat 'de regering-Obama bij de VN een schandelijke list tegen Israël had uitgevoerd.'
Premier Netanyahu stak tweede Chanoekahkaars aan
Posted on Monday, December 26, 2016
Premier Benjamin Netanyahu heeft zondagavond bij de Westelijke Muur de tweede kaars van de Chanukahkandelaar aangestoken. 'De Westelijke Muur is geen bezet gebied,' zei hij over de nieuwste anti-Israëlische VN-resolutie.
Kerstmannen vallen IDF-soldaten aan in Bethlehem
Posted on Monday, December 26, 2016
Dit jaar verkleedden verscheidene Palestijnen zich als kerstman en met anderen daagden zij IDF-soldaten uit bij de controlepost die Bethlehem van Jeruzalem scheidt. Enkele anderen droegen borden met de tekst 'De Kerstman staat achter het Palestijnse volk.'
Groeten uit Israël: Raffinaderij was tikkende tijdbom
Posted on Monday, December 26, 2016
Het blijft koud en nat, en onderweg regende het. We moeten blij zijn met al die regen. Ik moet voorzichtig zijn met het eten van die vette soefganiot, ik moet op mijn gezondheid letten. Inwoners van Haifa maken zich ook zorgen om hun gezondheid wegens de luchtvervuiling.
Video van de Dag: Chanoekah in Jeruzalem
Posted on Monday, December 26, 2016
De video van vandaag laat u de sfeer van het lichtfeest Chanoekah in Jeruzalem meebeleven. U ziet de chanoekia's achter de vensters, u ziet de warme damp van de soefganiot, die u helaas niet kunt ruiken. We wensen u goede feestdagen, Kerstfeest en Chanoekah!
Obama heeft eindelijk Israël zijn ware gezicht getoond
Posted on Sunday, December 25, 2016
Op een moment dat hij nog minder dan een maand aan de regering is, heeft de Amerikaanse president Barack Obama eindelijk zijn ware gezicht ten opzichte van Israël getoond, door zijn weigering, een anti-Israël resolutie in de VN Veiligheidsraad met een veto te treffen.
Reacties op de stemming in de VN Veiligheidsraad
Posted on Sunday, December 25, 2016
Nadat Egypte een resolutie met een veroordeling van de nederzettingen in Judea en Samaria had teruggenomen, werd de resolutie vrijdag door Nieuw-Zeeland, Maleisië, Senegal en Venezuela opnieuw ter stemming bij de Veiligheidsraad ingediend, en aangenomen.
Brand in opslagtank van raffinaderij in Haifa
Posted on Sunday, December 25, 2016
Slechts een maand na de verwoestende branden stijgen nu opnieuw zwarte rookwolken naar de hemel boven de stad Haifa, nadat er een benzinetank in de raffinaderij bij de haven van Haifa in brand was geraakt. Wegens de rook moeten bewoners in huis blijven.
Kersttoespraak premier Benjamin Netanyahu
Posted on Sunday, December 25, 2016
Aan al onze christelijke vrienden over de hele wereld: Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar. Ik stuur jullie deze groeten vanuit Jeruzalem. Ik sta op de binnenplaats van de prachtige Internationale Christelijke Ambassade.
Groeten uit Israël: In de steek gelaten door Obama
Posted on Sunday, December 25, 2016
Terwijl u thuis het Kerstfeest viert, hebben we hier gisteravond de eerste kaars van de chanoekiah aangestoken en zijn we in Jeruzalem aan het werk. Een paar regels over de laatste streek van Obama bij de stemming in de Veiligheidsraad en tenslotte het weer.
Video van de Dag: Kerstfeest in het Heilige Land
Posted on Sunday, December 25, 2016
De Bayerische Rundfunk heeft weer een mooie video gemaakt van foto's in kerstsfeer van het Heilige Land, met kerstversieringen uit Jaffa, Jeruzalem en Bethlehem. Goede Kerstdagen!
De realiteit onder ogen zien
Posted on Friday, December 23, 2016
Net als de rest van de wereld, werden de Arabische landen compleet verrast door de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. De Arabische pers wist niet zo goed hoe ze moesten reageren. Het bleef bij de opmerking dat de kiezers een keuze moesten maken tussen twee kwaden.
Stemming VN Veiligheidsraad uitgesteld dank zij Trump
Posted on Friday, December 23, 2016
De stemming in de VN Veiligheidsraad over een resolutie van Egypte, waarin de Joodse nederzettingen een obstakel voor het vredesproces worden genoemd en een bouwstop in de nederzettingen en Oost-Jeruzalem wordt geëist, is naar een later tijdstip verschoven.
Groeten uit Israël: Een goed Kerstfeest en Chanoeka
Posted on Friday, December 23, 2016
Morgenavond is het zo ver, u zit onder de kerstboom, en wij steken onze eerste Chanoekakaars aan, we vieren samen feest. Een paar gedachten bij de feestdagen, het traditionele Chanoeka-lied Ma'oz Tzur, en de koop van een nieuwe chanoekia tijdens mijn wandeling in Jeruzalem.
Video's van de Dag: Kerstfeest in Israël
Posted on Friday, December 23, 2016
Ook in Israël wordt het Kerstfeest gevierd. We kijken vandaag naar de kerstdrukte in het Heilige Land. De gebruikelijke kerstkitch van kerstmannen en overdadig opgetuigde bomen. En in Jeruzalem verscheen de kerstman in oosterse stijl, gezeten op een kameel.
De Israel Today redactie wenst u goede feestdagen!
Posted on Thursday, December 22, 2016
Of u straks het Kerstfeest viert of het Chanoekafeest, in deze periode van bezinning staan we allemaal wat onder spanning. Toch willen we even stilstaan en u, onze gewaardeerde vrienden en lezers, van harte een gezegend, inhoudsvol en vredig Chanoeka en Kerstfeest toewensen!
Christen-soldaten beter geïntegreerd in leger Israël
Posted on Thursday, December 22, 2016
Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft deelgenomen aan een nieuwjaarsbijeenkomst van christelijke soldaten. Hij prees de christelijke soldaten voor hun dienst in het leger en beloofde de integratie van de christenen in het Israëlische leger verder te versterken.
Veiligheidsraad stemt over bouwstop in nederzettingen
Posted on Thursday, December 22, 2016
De VN-Veiligheidsraad stemt vandaag (donderdag) over een voorstel van Egypte, dat van Israël eist, alle activiteiten in de nederzettingen en Oost-Jeruzalem te stoppen. Premier Benjamin Netanyahu verwacht dat de Amerikanen hun vetorecht zullen gebruiken.
Ondanks de oorlog helpt Israël Syrische gewonden
Posted on Thursday, December 22, 2016
Israël zal geen duimbreed toegeven bij zijn verdediging tegen de vijanden van de staat, en reageert krachtig op elke schending van zijn grenzen. Maar Israël kijkt ook niet werkeloos toe bij het lijden van zijn vijanden en denkt na over hulp aan gewonde Syriërs uit Aleppo..
Groeten uit Israël: Veiligheidscontroles? Heel gewoon!
Posted on Thursday, December 22, 2016
Vanochtend, onderweg naar de redactie, heb ik voor het eerst handschoenen aangetrokken. Het regent al de hele ochtend. Een paar regels over de aanslag in Duitsland, de veiligheidsmaatregelen daar en in Israël; de staking van een dag is voorbij, en natuurlijk het weer.
Video van de Dag: Skiën in Israël
Posted on Thursday, December 22, 2016
Wanneer je het woord Israël hoort, denken velen het eerst aan strand, woestijn, kamelen of pittige choemoes. Maar bijna niemand weet, dat je in Israël ook een skivakantie kunt doorbrengen. Toch kun je prima skiën op de berg Hermon, helemaal in het noorden.
Adviseur Trump: de Westbank behoort bij Israël
Posted on Wednesday, December 21, 2016
Een hoge functionaris van het overgangsteam van de Amerikaanse president-elect Donald Trump bezocht deze week Israël en stelde dat de zogeheten 'Westelijke Jordaanoever' duidelijk deel uitmaakt van Israël. Ze constateerde dat Arabieren en pioniers goed met elkaar omgaan.
PA: Loofhut is verboden voor Palestijnen
Posted on Wednesday, December 21, 2016
Vier Palestijnen zijn door de Palestijnse politie gearresteerd omdat ze tijdens het Loofhuttenfeest op een uitnodiging waren ingegaan om in een traditionele loofhut koffie te komen drinken. Het gaat om de loofhut van Oded Revivi, de burgemeester van de Joodse nederzetting Efrat.
Groeten uit Israël: Geen school, de gemeenten staken
Posted on Wednesday, December 21, 2016
Het is vandaag 21 december, de winter is officieel begonnen en het is de kortste dag. Een paar regels over een staking bij de gemeenten en scholen, cipressen als kerstboom, de aanslag met een auto in Berlijn en natuurlijk het weer voor vandaag.
Video van de Dag: Kerstbomen in Israël
Posted on Wednesday, December 21, 2016
Over een paar dagen is het Kerstfeest. Ook in Israël bereiden veel christenen zich daarop voor, en daar behoort voor velen ook een kerstboom bij. Daar zorgt het Joods Nationaal Fonds voor, dat ieder jaar de bomen levert aan de inwoners die dit feest vieren.
'Verbied Knessetleden bezoek veiligheidsgevangenen'
Posted on Tuesday, December 20, 2016
De Knessetcommissie bespreekt een verandering in de bewegingsvrijheid van de parlementariërs, die hen het bezoeken van veiligheidsgevangenen zal verbieden. Hun immuniteit zal op verzoek van Minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilead Erdan, worden beperkt.
Comeback van de Britse Balfour Declaration
Posted on Tuesday, December 20, 2016
De haat-liefdeverhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en Israël is bekend: het Peel verdelingsplan (1937), de beperkte emigratie van Joden naar Palestina (1939). Nu neemt Groot-Brittannië een Amerikaanse duidelijke pro-Israël definitie van antisemitisme over.
Nieuwe versie van 'muezzinwet' vandaag naar Knesset
Posted on Tuesday, December 20, 2016
De wet, die het gebruik van geluidsinstallaties bij godshuizen verbiedt, en bekend staat als 'muezzinwet', wordt vandaag in een herziene versie voorgelegd aan het Israëlische parlement, de Knesset. Daar moet de wet zo snel mogelijk worden aangenomen.
Groeten uit Israël: Ghattas ontliep politie-verhoor
Posted on Tuesday, December 20, 2016
De zon schijnt hier weer, maar dat betekent niet dat het warmer is geworden, en er komt nog meer regen. Een paar regels over de terreuraanslag in Berlijn. Een Knessetlid dat van landverraad wordt verdacht; en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de Dag: Vrijwilligerswerk in Israël
Posted on Tuesday, December 20, 2016
Jonge vrijwilligers uit Zwitserland, Duitsland en Singapore genieten in Israël niet alleen van de zon, de zee en het nachtleven, maar ze verrijken ook het leven van mensen met wie ze samenwerken. We maken kennis met een Zwitsers echtpaar dat arbeidsplaatsen bemiddelt voor vrijwilligers
Kerstfeest en Chanoekah, licht in een donkere wereld
Posted on Monday, December 19, 2016
Het Joodse Chanoekahfeest en het christelijke Kerstfeest vallen dit jaar op dezelfde datum, wat zelden gebeurt. Beide zijn lichtfeesten, die vrolijk onze sombere winterdagen verlichten met fonkelende symbolen van Gods ingrijpen in menselijke zaken.
Arabisch Knessetlid verdacht van hoogverraad
Posted on Monday, December 19, 2016
Basel Ghattas (Gezamenlijke Arabische Lijst) wordt verdacht van het plegen van hoogverraad. De Israël politie meldde zondag dat ze 'substantieel bewijs' hebben dat Ghattas mobiele telefoons naar gevangen Palestijnse terroristen smokkelde.
Groeten uit Israël: Voormalig president vervroegd vrij
Posted on Monday, December 19, 2016
Het wordt steeds kouder, vooral in Jeruzalem, men waarschuwt voor nachtvorst en ijs op de straat. De bewoners van Amona hebben een wijze beslissing genomen, die rellen voorkomt. Moshe Katzav wordt vervroegd vrijgelaten, en seksuele intimidatie blijkt een lastig probleem.
Israëli's protesteren tegen massamoord in Syrië
Posted on Monday, December 19, 2016
De Syriërs beschouwen zichzelf in oorlog met Israël, maar dat weerhield Israëli's er zondag niet van protestbijeenkomsten te houden voor de Russische en Amerikaanse ambassades wegens de Syrische slachtoffers van de verschrikkelijke burgeroorlog.
Video van de dag: 24 uur bij de Israëlische militairen
Posted on Monday, December 19, 2016
In deze video kijken we een dag mee in het leven van enkele militairen van de IDF, het Israëlische leger. U ziet commandanten, cadetten, instructeurs, chauffeurs en paramedici in actie.
Amona aanvaardt nieuw voorstel voor verplaatsing
Posted on Sunday, December 18, 2016
Op het laatste momentlijkt het premier Netanyahu, minister van Onderwijs Bennet en de voorzitter van het district Samaria gelukt om een ​​oplossing voor de bewoners van Amona te vinden. 24 families kunnen hun huizen herbouwen op een naburig stuk grond.
Groeten uit Israël: Aantal verkeersongevallen gestegen
Posted on Sunday, December 18, 2016
Een nieuwe week is begonnen, met lage temperaturen en regen, ook in het zuiden. Honderden jongeren waren op shabbat in Amona ter bemoediging van de bewoners. Het aantal verkeersongevallen is echt te hoog, en misschien wordt oud-president Katzav vervroegd vrijgelaten.
Lange arm van Mossad doodde Hamas 'ingenieur'
Posted on Sunday, December 18, 2016
De Hamas-functionaris Mohammed Al-Zoari is donderdag in Tunesië doodgeschoten, hoogstwaarschijnlijk door de Israëlische Mossad. Hij was een Tunesische luchtvaartingenieur, die Hamas hielp onbemande drones en andere wapens te ontwikkelen.
Knesset blij met nieuwe Amerikaanse ambassadeur
Posted on Sunday, December 18, 2016
Veel Israëlische politici toonden zich enthousiast over David Friedman, de door President-elect Donald Trump gekozen nieuwe ambassadeur van Amerika in de Joodse Staat. Sommigen prezen zelfs diens afhankelijkheid van de Bijbel bij het maken van beleidsbeslissingen.
Video van de Dag: Regen en storm in Tel Aviv
Posted on Sunday, December 18, 2016
Beleef een regenachtige dag in Tel Aviv. De video van vandaag laat u de stad zien zoals een toerist hem nooit ziet: tijdens een regenachtige dag. Loop mee door de regenachtige straten van Tel Aviv, alsof u er zelf bent.
Groeten uit Israël: Amona lijkt wel een vesting
Posted on Friday, December 16, 2016
Het is al weer vrijdag, de Shabbat staat voor de deur. Door de wintertijd is het in Jeruzalem al om 16 uur donker. In Tel Aviv stond het verkeer in de knoop door stroomuitval, veel discussie over belasting op derde woningen, en Amona gaat op een vesting lijken.
We leven in een ongegeneerd religieuze maatschappij
Posted on Friday, December 16, 2016
Ik ben afkomstig uit het 'christelijke' Westen en woon nu al lange tijd in Israël. Toch verbaas ik me nog steeds over hoe ongegeneerd religieus de Israëlische samenleving kan zijn, vergeleken met mijn vaderland Amerika.
Video van de Dag: het Dizengoff-plein in Tel Aviv
Posted on Friday, December 16, 2016
De video van vandaag laat u het beroemde Dizengoffplein zien, met zijn gekleurde en vuurspuwende fonteinen. Nu moet het plein opnieuw worden ingericht. Het plein wordt opnieuw op straatniveau gebouwd, zoals het vroeger is geweest.
Nederzetting Amona bereidt zich voor op ontruiming
Posted on Thursday, December 15, 2016
Nadat de bewoners van Amona zich hebben uitgesproken tegen het aanbod van de regering, om hun huizen naar andere percelen grond te verplaatsen en andere gezinnen voorlopig in de nederzetting Ofra onder te brengen, bereiden zij zich nu voor op verzet tegen de ontruiming.
Grenspolitie in Jeruzalem aangevallen; dader gewond
Posted on Thursday, December 15, 2016
In de Oude Stad van Jeruzalem heeft woensdag een steekpartij plaats gevonden, waardoor twee agenten van de Grenspolitie en een 12-jarige Arabische jongen uit Oost-Jeruzalem licht gewond raakten. De dader is neergeschoten en raakte zwaar gewond.
Christelijk zionisme en ‘christelijk’ antisemitisme
Posted on Thursday, December 15, 2016
In juni 1864 preekte Charles Spurgeon over het visioen van de dorre doodsbeenderen uit Ezechiël 37. Hij zei: ‘Als woorden betekenis hebben, en deze context iets te zeggen heeft, dan is het overduidelijk dat er op zekere dag eerst een politiek herstel zal plaatsvinden van de Joden in hun land, en daarna een geestelijk herstel.’
Groeten uit Israël: Amona wijst provisorische oplossing af
Posted on Thursday, December 15, 2016
Met een middagtemperatuur van 9 graden is het in Jeruzalem echt koud. Herinneringen aan de sneeuw van winter 1992, de toekomst van Amona, dat een voorstel van de regering afwees en zich op vreedzaam verzet voorbereidt, basketbal en natuurlijk het weer.
Video van de Dag: Niveau Dode Zee daalt nog steeds
Posted on Thursday, December 15, 2016
Een groep mannen en vrouwen wil door het overzwemmen van het 17 km lange meer aandacht vragen voor het al jarenlang dalende niveau. Er wordt onderweg zoveel water uit de rivier Jordaan gehaald, dat die nauwelijks nog water naar de Dode Zee brengt.
Demonstratie tegen ontruiming nederzetting Amona
Posted on Thursday, December 15, 2016
Dinsdagavond is voor de residentie van premier Benjamin Netanyahu een demonstratie gehouden tegen de komende ontruiming van de nederzetting Amona. De regering heeft een provisorische oplossing voorgesteld om geweld bij de ontruiming te voorkomen.
Israël belooft zijn christen-soldaten te beschermen
Posted on Wednesday, December 14, 2016
Een groeiend aantal Arabisch-sprekende jongeren dient vrijwillig in het Israëlische leger. En dat betekende dat de intimidaties en bedreigingen toenamen van diegenen in de Arabische gemeenschap die tegen co-existentie met de Joodse Staat zijn.
Video: Nieuwe messiaanse muziekvideo in Galilea
Posted on Wednesday, December 14, 2016
Met op de achtergrond de mooie natuur bij het Meer van Galilea, gefilmd door Chananya Naftali, zingt Joshua Aaron het messiaanse loflied Oh Immanuel, uit zijn nieuwe album 'Every Tribe'.
Groeten uit Israël: Sneeuw en nog meer regen verwacht
Posted on Wednesday, December 14, 2016
Het is winter in Israël, het regent en stormt van het noorden tot de Negev-woestijn.In Haifa is een oude man in zijn auto verdronken. De bewoners van Amona denken na over een voorstel tot verplaatsing van de nederzetting, en natuurlijk de weersverwachting in Israël.
Video van de dag: Trekvogels in de Choelavallei
Posted on Wednesday, December 14, 2016
De video van vandaag neemt ons mee naar de Choela (of Hula) vallei in Galilea, een natuurreservaat aan de rand van de Golanhoogten in noordelijk Israël. We zien de rivier Jordaan en groene velden. In het voor- en najaar komen er er veel trekvogels.
Bejaarde man in Haifa verdronken in ondergelopen tunnel
Posted on Tuesday, December 13, 2016
De zware regenval in Israël heeft zijn eerste dodelijke slachtoffer geëist. Veel wegen in het land, met name bij Haifa, werden overspoeld door de soms zware regenval. Een man stierf toen zijn auto werd overspoeld door het water, nadat een tunnel in Haifa vol water stroomde.
Israël neemt twee F-35 gevechtsvliegtuigen in gebruik
Posted on Tuesday, December 13, 2016
Sinds maandag is Israël naast de Verenigde Staten het enige land dat de F-35 (Joint Strike Fighter) gevechtsvliegtuigen in dienst heeft gesteld. Twee van deze vliegtuigen, voorzien van de Davidsster, landden maandag op de militaire luchthaven Nevatim in zuidelijk Israël,
Israël heeft meer christelijke vrijwilligers nodig
Posted on Tuesday, December 13, 2016
Miriam Marcus legt uit, dat Israël behoefte heeft aan nog wel duizend vrijwilligers. Het gaat dan om het zorgen voor mensen – kinderen en volwassenen met lichamelijke, psychische of mentale problemen, zieken en holocaust-overlevenden.
Groeten uit Israël: Varend door de straten van Haifa
Posted on Tuesday, December 13, 2016
De winter is teruggekeerd met regen, stormen en een overstroming in Haifa, sirenes in de Negev bleken gelukkig loos alarm, de droevige begrafenis van een verongelukte vader en zijn zoon, nog wat uitslagen van de sport en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de Dag: Kajakken op het Meer van Galilea
Posted on Tuesday, December 13, 2016
De video van vandaag nodigt u uit voor een ontspannende dag in een kajak op het Meer van Galilea. Het meer is rustig, de natuur is prachtig. Vergeet voor een minuut de stress van het dagelijkse leven.
Vader en zoon vallen in afgrond tijdens uitstapje
Posted on Monday, December 12, 2016
Geheel Israël rouwde bij de begrafenis van dr. Omri Nir en zijn zoon, die op tragische wijze om het leven kwamen tijdens een reis in de woestijn van Judea. Ze maakten deel uit van een groep van 15 andere kinderen die vrijdag een wandeltocht maakten bij de Tze'elim Wadi.
Vrouwen in tanks gaat over meer dan gelijkheid
Posted on Monday, December 12, 2016
Het Israëlische leger heeft vorige maand zijn voornemen bekend gemaakt, vrouwen te integreren bij het Armored Corps, de tankbrigades. Dit veroorzaakte een breed scala van reacties, die goed herleid kunnen worden naar de partijpolitieke lijnen.
Verzoening begint met een omhelzing
Posted on Monday, December 12, 2016
Toen in de Knesset de huldiging plaatsvond van EHBO-ers en mensen van Search & Rescue, gebeurde er iets opmerkelijks. Knessetlid Yehuda Glick liep het podium op en omhelsde Kabahah Muawhiya, een Israëlische Arabier, die als vrijwilliger werkt bij de EHBO.
Groeten uit Israël: Geen Chanoeka zonder soefganiot
Posted on Monday, December 12, 2016
Gisteren schreef ik over de grauwe hemel en de aangekondigde storm - die komt pas dinsdag en woensdag. In 2013 lag er een laag sneeuw in Jeruzalem. De Minister van Volksgezondheid heeft de strijd aangebonden tegen soefganiot, de lekkernij van Chanoeka.
Video van de dag: Sneeuw in Jeruzalem – in 2013
Posted on Monday, December 12, 2016
Drie jaar geleden viel de winter al erg vroeg in. In Jeruzalem beleefden we toen een van de zwaarste sneeuwstormen sinds tientallen jaren. De video van vandaag laat u mee genieten van de witte sneeuwdagen in Jeruzalem, in december 2013.
Hartoperaties in Israël voor kinderen uit Arabische landen
Posted on Sunday, December 11, 2016
De vice-minister voor Regionale Samenwerking Ayoob Kara heeft in de afgelopen week kinderen uit Syrië, Irak, Koerdistan, Tanzania en Yezidi's ontvangen, die door de stichting 'Save a Child's Heart' naar Israël werden gebracht voor een hartoperatie,
Groeten uit Israël: 25 december nadert voor Amona
Posted on Sunday, December 11, 2016
Gisteren genoten we van prachtig weer voor half december, maar vandaag kwamen de wolken weer te voorschijn en naderen de winterstormen. De ontruimingsdatum van Amona nadert; na een eerdere ontruiming hebben de 'eigenaren' hun grond niet in gebruik genomen.
Video: Vijf plaatsen die u zeker moet bezoeken
Posted on Sunday, December 11, 2016
Vijf plaatsen mag u niet overslaan bij uw bezoek aan Israël, meent Chananya Naftali: de heilige stad Jeruzalem, de grotten van Rosh HaNikra, de Dode Zee met zijn superzoute water, het Meer van Galilea in het noorden, en de bergvesting Masada.
Afrika nadert tot Israël
Posted on Sunday, December 11, 2016
De wens van de Joodse Staat om de duizend jaar oude betrekkingen met de Afrikaanse landen nieuw leven in te blazen, wordt positief beantwoord. In juni en augustus had premier Netanyahu ontmoetingen met Afrikaanse staatshoofden.
Video van de Dag: Bet She'an Nationaal Park
Posted on Sunday, December 11, 2016
In het noorden van het land, ten zuiden van het Meer van Galilea, bevindt zich de stad Bet She'an. Het is een van de oudste steden van Israël, sinds 6000 jaar hebben er mensen gewoond. In de video ziet u de opgravingen in het Nationaal Archeologisch Park.
Joodse pioniers moeten weg uit met toestemming gebouwde nederzetting
Posted on Friday, December 09, 2016
De Israëlische regering heeft indertijd pioniers toestemming gegeven en gesteund om op een ongebruikte heuvel de nederzetting Amona te bouwen, die nu onder internationale druk moet worden geëvacueerd. Een gesprek hierover met Eli Grinsberg, woordvoerder van Amona.
Wolkkolom beschermde Israëls grens met Syrië
Posted on Friday, December 09, 2016
Bij de Israëlische grens met Syrië deed zich een wonderlijk fenomeen voor, dat voor veel Israëli's een 'goddelijke interventie' was. Een bizarre storm van wolken, stof en regen overspoelde de Syrische kant van de grens, maar stopte net voor de grens en kwam Israël niet binnen.
Groeten uit Israël: Hapo'el Be'er Sheva won wedstrijd
Posted on Friday, December 09, 2016
Het voetbalelftal van Hapo'el Be'er Sheva, heeft gisteravond opnieuw geschiedenis geschreven door een 1-1 gelijkspel in Southampton. Verder aandacht voor het koude weer, de Modi'in-loop die een verkeerschaos veroorzaakte, de ontruiming van Amona, en het weer.
Video van de Dag: De Machane Yehuda markt
Posted on Friday, December 09, 2016
Gisteren heb ik weer, zoals elke donderdag, met mijn videocamera een wandeling gemaakt door Jeruzalem. Deze keer mag u een kwartier meewandelen op mijn korte route van de voetgangerszone naar de Machane Yehuda markt, waar veel lekkers wordt aangeboden.
Aanvaller doodgeschoten na mislukte aanslag met mes
Posted on Thursday, December 08, 2016
Na een lange periode van rust heeft zich donderdagochtend bij de Tapu'ach kruising weer een incident met dodelijke afloop voorgedaan.
Bij operaties in Judea en Samaria zijn gezochte verdachten opgepakt.
Gaan restaurants in Tel Aviv over op kosher voedsel?
Posted on Thursday, December 08, 2016
Het eten van [niet-koshere] schelpdieren in de overwegend Joodse stad Tel Aviv heeft niet alleen te maken met een goede keuken. Voor veel niet-koshere restaurants staat ​​dit voor religieuze vrijheid. Maar ze negeren mensen die wel kosher voedsel willen eten.
Islamitische IDF militairen: Ik houd van Israël!
Posted on Thursday, December 08, 2016
Een toenemend aantal jonge Arabieren dient vrijwillig in het Israëlische leger. Hierdoor laten ze zien, dat het stereotype van een verdrukte minderheid, dat de wereldmedia hen opdringen, niet juist is. Ze willen het land dienen waarin ze wonen, dat helpt ook hen.
Groeten uit Israël: Het is hier nu echt winter geworden
Posted on Thursday, December 08, 2016
Waar zijn mijn handschoenen, dacht ik vanochtend op weg naar de redactie. Verder een paar regels over de toekomst van nederzetting Amona, de fabrikant van onderzeeboten, het lawaai van muezzins, en de 'shabbats-sirene', en tenslotte de weersverwachting.
Video van de Dag: Israël in twee minuten
Posted on Thursday, December 08, 2016
De video van vandaag laat u genieten van de schoonheid van het land. U ziet beelden van Haifa met de Bahai-tuinen, de kustplaats Caesarea, Jeruzalem, de oude vesting Herodion, de Dode Zee, de rotsen bij Timna in de Negev-woestijn, het noorden en het Meer van Galilea.
Syrië meldt Israëlische raketaanval op Damascus
Posted on Wednesday, December 07, 2016
Het Syrische leger heeft woensdagochtend vroeg een Israëlische luchtaanval gemeld op de militaire luchthaven bij Damascus. Volgens een woordvoerder heeft Israël vanaf zijn grondgebied enkele raketten afgeschoten. Die hebben zware explosies veroorzaakt.
Een SAR-EL-vrijwilliger over Israël
Posted on Wednesday, December 07, 2016
Toen ik voor het eerste hoorde over het vrijwilligers-programma van SAR-EL binnen het Israëlische leger, was mijn interesse direct gewekt. Ik houd namelijk van Israël en van het Joodse volk en wilde dat al langere tijd praktisch vormgeven.
Groeten uit Israël: Overleg over geluidsoverlast
Posted on Wednesday, December 07, 2016
Al was het vanochtend met 8 graden koel, de zon scheen heerlijk. Een paar regels over het weer, de nederzetting Amona en de geplande ontruiming, de geluidsoverlast van de nachtelijke gebedsoproepen, en de redactie eet pizza, want het januarinummer is klaar.
Video van de dag: Het Hayarkon Park in Tel Aviv
Posted on Wednesday, December 07, 2016
De Bayerischer Rundfunk maakt zeer mooie korte reportages over Israël. Deze keer laat de Israël-correspondent Markus Rosch ons het Tel Avivse HaYarkon Park zien. Het is het grootste park van Israël en wordt beschouwd als de groene long van de stad.
Peiling: Netanyahu misschien geen volgende premier?
Posted on Tuesday, December 06, 2016
Premier Benjamin Netanyahu kan bij de komende algemene verkiezingen zijn functie verliezen, zo bleek uit een enquête die het Israëlische Channel 2 News vorige week heeft gehouden. Likoed en Yesh Atid zouden beiden 25 zetels krijgen.
Reguleringswet in eerste stemming goedgekeurd
Posted on Tuesday, December 06, 2016
De controversiële zogeheten Reguleringswet is gisteren in een eerste stemming goedgekeurd door het Israëlische parlement, de Knesset. De wet geldt echter niet voor de nederzetting Amona, wat felle kritiek van de bewoners opleverde; zij willen niet verhuizen.
Israëli's verwachten dat Trump pro-Israël zal zijn
Posted on Tuesday, December 06, 2016
Een grote meerderheid van de Israëli's (83 procent) gelooft dat Donald Trump als de volgende president van de Verenigde Staten een pro-Israël-beleid zal voeren. Dit bleek uit een nieuwe enquête, gehouden in opdracht van de Ruderman Family Foundation.
Groeten uit Israël: Is het te koud voor terreuraanslagen?
Posted on Tuesday, December 06, 2016
Als we niet dingend regen nodig zouden hebben zou ik dit koele zonnige weer willen houden. Een paar regels over het weer, mijn droom van een betere toekomst, de arrestatie van Palestijnen met molotovcocktails, de Reguleringswet en de toekomst van Amona.
Video van de dag: De Negev-woestijn is niet saai
Posted on Tuesday, December 06, 2016
De video van vandaag voert ons naar het zuiden, naar de Negev-woestijn. Hij laat ons de krater bij Mitzpe Ramon zien, de nationale parken Ein Avdat en Avdat, en het prachtige landschap van de woestijn.
Plant uw (kerst)boom dit jaar in Israël
Posted on Monday, December 05, 2016
Tien dagen geleden is in Israël bij een reeks bosbranden in totaal 28 km2 bosgebied verbrand, veelal door brandstichting. Het is hartverscheurend als je ziet hoe de mooie natuur hierdoor is vernietigd tot geblakerde boomstammen.
Moeder Frenkel: Iran en Syrië hebben mijn zoon gedood
Posted on Monday, December 05, 2016
Twee en een half jaar na de ontvoering van en moord op de jongeren Naftali Frenkel, Gilad Sha'ar en Eyal Yifrach zal morgen moeder Rachely Frenkel voor een rechtbank in Washington verschijnen, waar ze een klacht tegen de landen Iran en Syrië heeft ingediend.
Groeten uit Israël: Spaarprogramma voor kinderen
Posted on Monday, December 05, 2016
Vanochtend vroeg ben ik probleemloos weer in Jeruzalem aangekomen. Een paar regels over een verkeersongeval, het voorgestelde spaarprogramma voor kinderen in Israël, naast de kinderbijslag, de voorgestelde fusie van Tel Aviv en Bat Yam, en het weer.
Libanese miljardair betrokken bij Israëlische marine
Posted on Monday, December 05, 2016
Vorige week werd bekend, dat Iran bijna 5 procent bezit van het Duitse conglomeraat ThyssenKrupp, dat Israël onderzeeërs levert. Verrassender is dat dit conglomeraat samenwerkt met Abu Dhabi MAR bij de bouw van marineschepen voor diverse landen – waaronder Israël.
Video's van de Dag: Hier woon ik, in Modi'in
Posted on Monday, December 05, 2016
De video van vandaag brengt u bijna naar de plaats waar ik woon. Hij laat u de zuidelijke heuvel van Modi'in zien. Die bevindt zich direct voor mijn stadsdeel, en vanuit mijn tuin kijk ik er op uit. Je kunt er mooie wandelingen maken, en onderweg zie je ook een paar koeien.
Groeten uit Israël: populariteit regeringscoalitie neemt af
Posted on Sunday, December 04, 2016
De vele regen heeft het Meer van Galilea goed gedaan, het niveau steeg ruim 5 cm! Een ernstig verkeersongeluk kostte drie mensen het leven; volgens een enquête verliezen Likoed en de Arbeidspartij zetels; en Netanyahu stuurde een al te kritisch Knessetlid weg uit een overleg.
Sara Netanyahu mogelijk vervolgd wegens fraude
Posted on Sunday, December 04, 2016
De Israëlische politie heeft zondag bekend gemaakt, dat zij bewijzen in bezit hebben die een aanklacht tegen Sara Netanyahu, de vrouw van de Israëlische premier, rechtvaardigen wegens fraude en misbruik van overheidsmiddelen.
Iran investeerde in bouwer van Israëlische duikboten
Posted on Sunday, December 04, 2016
Iran is een van de investeerders in een Duits conglomeraat dat onderzeeboten en een marineschip voor de Israëlische marine ontwerpt en bouwt. En het financieel krap zittende Teheran heeft rijkelijk van die investering geprofiteerd.
Joodse man op Tempelberg gearresteerd na gebed
Posted on Sunday, December 04, 2016
Een achttienjarige Joodse jongeman is zondagochtend vroeg op de Tempelberg gearresteerd, nadat hij was begonnen het gebed Shma Yisra'el (Hoor Israël) uit te spreken. Het is voor niet-moslims die de Tempelberg bezoeken verboden om gebeden uit te spreken.
WHO prijst Israël voor medische hulp in rampgebieden
Posted on Sunday, December 04, 2016
De Wereld Gezondheidsorganisatie van de VN (WHO) heeft Israël onderscheiden voor zijn medische hulpverlening in rampgebieden op de wereld. Israël heeft aangeboden om medische teams uit Arabische landen te trainen.
Video van de dag: Het Meer van Galilea over varen
Posted on Sunday, December 04, 2016
De video van vandaag neemt u mee met een reisgezelschap, dat in een boot het Meer van Galilea over vaart. Dit meer wordt in het Hebreeuws vaak ים כנרת Yam Kinneret genoemd, Meer van Kinneret, omdat het de vorm heeft van een lier (kinor).
Israëlisch Filharmonisch Orkest bestaat 80 jaar
Posted on Friday, December 02, 2016
In oktober heeft het Israëlisch Filharmonisch Orkest zijn 81e concertseizoen geopend. Het 80-jarig bestaan ​​van het orkest wordt in december gevierd met negen bijzondere concerten met medewerking van beroemde dirigenten en solisten.
Hoe vind je een partner?
Posted on Friday, December 02, 2016
Kunnen christenen en Messiaanse Joden wat dat betreft iets leren van orthodoxe Joden? Als voorganger van een Messiaanse gemeente kan ik het weten. Onder Messiaanse Joden in Israël bevinden zich honderden alleengaanden die God bidden om een huwelijkspartner.
Groeten uit Israël: Regen en zelfs overstromingen
Posted on Friday, December 02, 2016
De lang verwachte regen is eindelijk gekomen. Gisteren was de lucht nog helder blauw, en in de loop van de dag kwam de regen eerst in kleine, korte buien, en vannacht viel de regen in stromen, begeleid door bliksems. Goed om het Meer van Galilea te vullen!
Video van de Dag: het Israël Museum in Jeruzalem
Posted on Friday, December 02, 2016
Vandaag kunt u thuis het Israël Museum in Jeruzalem bezoeken. De (Duitstalige) video leidt u in 40 minuten door de diverse tentoonstellingen van het museum, dat veel aandacht geeft aan archeologie en de oude geschiedenis van het land.
Nieuwe bomen voor Israël – helpt u mee?
Posted on Thursday, December 01, 2016
Bij de bosbranden van vorige week is 3000 hectare bos verbrand. Nu moeten meer dan 500 huizen worden herbouwd en bossen weer worden geplant. Het zal jaren duren voordat de natuur zich heeft hersteld. Helpt u mee door een paar bomen te planten?
Geen nare verrassing verwacht bij Obama's vertrek
Posted on Thursday, December 01, 2016
Een bericht, gebaseerd op informatie van hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen, wijst erop dat de vertrekkende Amerikaanse president Barack Obama niet zal proberen om Israël te dwingen tot enige stappen naar 'vrede' tijdens zijn laatste weken in functie.
Groeten uit Israël: Verrassende Arabische hulp
Posted on Thursday, December 01, 2016
Ik werd vanochtend verrast door een helder blauwe lucht. Waar blijft de beloofde regen? Een paar regels over de manier waarop ouders hun kinderen naar school brengen, een brandje in Haifa, een Arabier die helpt bij het herstel van een synagoge, en natuurlijk het weer.
Video van de dag: Minister Erdan bedankt brandweer
Posted on Thursday, December 01, 2016
In de video van vandaag spreekt minister Gilad Erdan van Openbare Veiligheid zijn dank uit aan de vele brandbestrijders uit binnen- en buitenland, die zich vorige week op de grond en vanuit de lucht hebben ingezet bij de bestrijding van de vele bosbranden.