November 2016

Arabische media: Israëlische aanvallen bij Damascus
Posted on Wednesday, November 30, 2016
De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van dinsdag op woensdag nabij de Syrische hoofdstad Damascus een arsenaal en een wapenkonvooi aangevallen, zo melden Arabische media. Hiermee zou de levering van raketten aan Libanon zijn verhinderd.
Is Zionisme een modern fenomeen?
Posted on Wednesday, November 30, 2016
Het land Israël heeft altijd een centrale rol gespeeld in het jodendom en in de Joodse ziel. Tijdens de eerste diaspora werd het verlangen om terug te kunnen keren naar het land Israël, vorm gegeven in een dagelijks vast gebed.
Groeten uit Israël: Van de droogte in de stortbuien
Posted on Wednesday, November 30, 2016
We beleven nog even wat rust, voordat dit weekeinde de winterstorm het land veel regen en misschien overstromingen brengt. Verder nog een poging tot brandstichting, een compliment voor de brandverzekeringen, en tenslotte het weer en ons tv-journaal,
Video van de dag: Tiberias aan het Meer van Galilea
Posted on Wednesday, November 30, 2016
We bezoeken weer Tiberias, de stad aan het Meer van Galilea. De video geeft ons (soms versnelde) beelden van de stad en haar prachtige omgeving. Nu het niet meer zo heet is, wordt een bezoek aan de stad en zijn omgeving sterk aanbevolen, ondanks de verwachte regen.
Veel branden waren aangestoken; herstel duurt 30 jaar
Posted on Tuesday, November 29, 2016
Na onderzoek naar de branden heeft de Israëlische Belastingdienst bekend gemaakt, dat het bij een groot aantal branden ging om brandstichting. Dat betekent, dat huiseigenaren van wie de woningen werden verwoest, een schadevergoeding ontvangen van de Staat.
Iraanse generaal geeft Israël 10 jaar, de VS 20 jaar
Posted on Tuesday, November 29, 2016
Een hoge Iraanse legercommandant oordeelde vorige week, dat Israël ergens in de komende 10 jaar zal worden vernietigd als gevolg van nog meer islamitische revoluties in de regio. De Verenigde Staten zullen binnen twintig jaar ineenstorten, verwacht hij.
Groeten uit Israël: Hoera, er komt regen!
Posted on Tuesday, November 29, 2016
Na een prachtige zonsopkomst is de hemel grauw, en zal dat de komende dagen ook wel blijven, want er worden regenbuien en stormachtig weer verwacht. Er zijn problemen met de kosten van herstel van woningen; wat betaalt de Staat, en wat de verzekering?
Video van de Dag: het Timna Nationaal Park
Posted on Tuesday, November 29, 2016
De video van vandaag brengt ons naar het zuiden in de woestijn, op 25 kilometer afstand van de stad Eilat. Daar bevindt zich het Timna Nationaal Park. Naast de indrukwekkende natuur en de natuurlijk door winderosie gevormde stenen beelden kun je in het park ook resten van de stad Hurvat Timna en de oude kopermijnen zien.
Licht breekt door de duistere rookwolken heen
Posted on Monday, November 28, 2016
De golf van branden, die de laatste dagen in Israël hebben gewoed, heeft grote schade aangericht. Maar altijd hebben oorlogen en noodsituaties de bevolking van Israël sterker gemaakt, men komt dichter bij elkaar en helpt elkaar. Dat heeft deze ramp ook weer bevestigd.
Groeten uit Israël: In de nood blijkt wie je vrienden zijn
Posted on Monday, November 28, 2016
Hier bij ons probeert men naar het dagelijks leven terug te keren. Voor degenen die door de branden zijn getroffen, is dat natuurlijk niet mogelijk. Veel Israëli's én Arabieren hebben tijdelijke woonruimte aangeboden. De regering geeft elke getroffen burger een vergoeding.
Israëlische luchtmacht valt steunpunt van ISIS aan
Posted on Monday, November 28, 2016
Als reactie op het incident van gisteren, toen strijders van de Islamitische Staat vanaf Syrisch grondgebied een groep Israëlische militairen beschoten, heeft de Israëlische luchtmacht in de nacht van zondag op maandag een stelling van ISIS aangevallen.
Video van de dag: Haifa twee dagen na de branden
Posted on Monday, November 28, 2016
De video van vandaag is twee dagen na de verwoestende branden gemaakt door een Russische cineast, en leidt ons door verschillende delen van Haifa en toont ons een deel van de schade die deze stad heeft geleden door de branden.
Groeten uit Israël: Vloot tankvliegtuigen in actie
Posted on Sunday, November 27, 2016
Wat een week ligt er achter ons! Op zoiets was niemand hier voorbereid. Een paar regels over de branden, Haifa waar de mensen naar hun woningen terugkeren, maar waar 527 huizen door de brand zijn vernietigd, en tenslotte het weer van vandaag in Israël.
IAF doodt vier ISIS-strijders bij de Syrische grens
Posted on Sunday, November 27, 2016
Bij de grens met Syrië heeft zondagochtend een incident plaatsgevonden, toen vanaf Syrische kant werd geschoten op soldaten die aan de Israëlische kant waren gestationeerd. Bij de schotenwisseling die erop volgde werden vier ISIS-strijders gedood.
Palestijnse Autoriteit rouwt om dood van Fidel Castro
Posted on Sunday, November 27, 2016
De Palestijnse Autoriteit heeft zondag in een aantal verklaringen zijn rouw getoond over het overlijden van de Cubaanse dictator Fidel Castro. Ten tijde van de Koude Oorlog erkende hij de PLO en Arafat als vertegenwoordiger van Palestina.
Amerikaanse Supertanker in actie bij Jeruzalem
Posted on Sunday, November 27, 2016
Negenentwintig blusvliegtuigen nemen momenteel deel aan de strijd tegen branden die in heel Israël woeden, waaronder de Amerikaanse 747 Supertanker, die 74.000 liter water of brandvertrager kan vervoeren en kan uitsproeien over een strook ter breedte van een voetbalveld.
Video van de dag: Zo ziet Haifa er uit na de brand
Posted on Sunday, November 27, 2016
De branden zijn geblust in Haifa, de mensen kunnen terugkeren naar hun huizen. Het zal echter nog lang duren voordat de schade is hersteld en de huizen zijn herbouwd. 527 appartementen en huizen zijn ten prooi gevallen aan de vlammen en volledig vernietigd.
Kleur Israël weer groen na 'Zwarte Vrijdag'
Posted on Friday, November 25, 2016
In veel landen op de wereld betekent Zwarte Vrijdag een dag van uitverkoop en veel winkelen. Israël deed daar gewoonlijk aan mee, maar dit jaar hebben de Israëli's belangrijker zaken om aan te denken. Ze proberen te voorkomen dat hun land er zwartgeblakerd uitziet.
Groeten uit Israël: 60.000 mensen nog geëvacueerd
Posted on Friday, November 25, 2016
Het is alweer vrijdag en we bereiden ons weer voor op de Shabbat. Voor velen van ons zal dit geen normale Shabbat zijn. Wegens de bosbranden zijn nog altijd 60.000 mensen in Haifa in publieke gebouwen ondergebracht. Velen van hen hebben geen woning meer.
Arabische reacties op branden: feesten én onderdak
Posted on Friday, November 25, 2016
Terwijl veel Arabieren in de PA en in het hele Midden-Oosten feest vieren over de bosbranden die Israël teisteren, hebben een aantal Arabische gemeenten aangeboden, de slachtoffers die hun huizen moesten verlaten vanwege de vlammen, bij hen onderdak te geven.
Video van de Dag: Tel Aviv, Jaffa en Haifa
Posted on Friday, November 25, 2016
In de video van vandaag zien we opnamen gemaakt in Tel Aviv, Jaffa en Haifa. Laten we hopen en bidden dat Israël na de verwoestende branden weer snel groen wordt en ons de schoonheid van het land toont.
Israël blij met Trumps benoeming van Nikki Haley
Posted on Thursday, November 24, 2016
Donald Trump heeft woensdag Nikki Haley, gouverneur van South Carolina, benoemd tot VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties. Israël was een van de eerste landen, en misschien wel de meest enthousiaste, die de nieuwe Amerikaanse ambassadeur verwelkomde.
Haifa is in vlammen – noodtoestand uitgeroepen
Posted on Thursday, November 24, 2016
In Haifa zijn er momenteel branden in twaalf stadsdelen. Tienduizenden worden uit die wijken geëvacueerd. De sterke winden bemoeilijken het bluswerk. Reservisten van het Thuisfront Commando worden opgeroepen. Er is sprake van brandstichting.
Groeten uit Israël: Arabische buurstad hielp evacués
Posted on Thursday, November 24, 2016
Vanmorgen vroeg heeft de brand ook mijn woonplaats Modi’in bereikt. Er waren wat heggen en struiken in brand geraakt. De Arabische inwoners van Abu Gosh ontvingen de geëvacueerde burgers van Nataf hartelijk. In totaal waren er 280 branden.
Video van de Dag: Zichron Ya'akov na de brand
Posted on Thursday, November 24, 2016
De brand in Zichron Yaakov is geblust, de bewoners keren terug naar hun huizen. De schade is aanzienlijk, enkele huizen zijn uitgebrand. De video toont ons de anders zo landelijke stad na de grote brand.
Bosbranden woeden verder – oorzaak brandstichting?
Posted on Wednesday, November 23, 2016
Israëlische functionarissen vermoeden dat enkele bosbranden die dinsdag en woensdag in het hele land woeden, opzettelijk werden aangestoken door pro-Palestijnse nationalisten. Duizenden Israëli's zijn geëvacueerd voor de branden die door de wind worden aangewakkerd.
Samenwerking Israël, Jordanië en PA rond Dode Zee
Posted on Wednesday, November 23, 2016
In Masada werd dinsdag het 'Dode Zee Research Instituut' gepresenteerd. Hierin zullen wetenschappers uit Israël, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit samenwerken om de Dode Zee te onderzoeken om manieren te vinden om de zee en de omgeving te herstellen.
Groeten uit Israël: Meer branden, steden geëvacueerd
Posted on Wednesday, November 23, 2016
De lucht is grijs, het is winderig en koud, vergeleken met de temperaturen van de laatste dagen. Er zijn op meer plaatsen dan gisteren branden in het land, enkele steden zijn ontruimd. Komt het alleen door de droogte of zijn de branden aangestoken?
Video van de Dag: Wijnbouwstad Zichron Ya'akov
Posted on Wednesday, November 23, 2016
Op dit moment zijn alle ogen gericht op Zichron Ya'akov, waar een brand veel huizen heeft verwoest. De video van vandaag neemt ons mee met een wandeling door dit landelijke stadje. De stad werd in 1882 gesticht met de steun van Baron Edmond de Rothschild.
Groeten uit Israël: 'Junk-food is vuilnis'
Posted on Tuesday, November 22, 2016
Het weer in Israël gedraagt zich eigenaardig; terwijl het in Modiïn zomers warm is, is het fris in Jeruzalem. Een paar regels over de brand bij Latrun; stickers op ongezonde levensmiddelen; geen junk-food in schoolkantines; en natuurlijk het weer in Israël.
Aanval met mes bij controlepost Qalandia verijdeld
Posted on Tuesday, November 22, 2016
Dinsdagochtend heeft een met een mes gewapende man geprobeerd een aanval uit te voeren bij de controlepost Qalandia, gelegen tussen Jeruzalem en Ramallah. Hij naderde een van de bewakers en wilde hem neersteken; een collega schoot hem neer.
Bosbrand verwoest huizen in Zichron Ja'akov
Posted on Tuesday, November 22, 2016
De aanhoudende droogte in Israël heeft enkele bosbranden veroorzaakt. Dinsdag, begin van de middag, is brand uitgebroken in de wijk Givat Eden van de kustplaats Zichron Ja'akov, 35 km ten zuiden van Haifa. Daardoor zijn al een aantal huizen verbrand.
Bosbranden bij Latrun, Neve Shalom en Nataf
Posted on Tuesday, November 22, 2016
Afgelopen nacht is in de buurt van Latrun (centraal Israël, 25 kilometers ten westen van Jeruzalem) een grote bosbrand uitgebroken. Een sterke wind dreef het vuur steeds verder, en bemoeilijkte het bluswerk. Neve Shalom en Nataf werden ontruimd.
Video van de Dag: Neve Shalom – Wahat al-Salam
Posted on Tuesday, November 22, 2016
Vandaag heb ik in mijn blog de plaats 'Neve Shalom' ('Oase van Vrede') vermeld. Gelukkig heeft de huidige bosbrand de huizen van het dorp niet bereikt. Neve Shalom – Wahat al-Salam is niet zomaar een plek, want er wonen Joodse en Arabische Israëli's samen.
Groeten uit Israël: Waar ruziën EL AL en de piloten over?
Posted on Monday, November 21, 2016
Het weer in Jeruzalem en het noorden lijkt zich te gaan gedragen zoals bij het jaargetijde past. Verder gaat het over de problemen van EL AL en zijn piloten, te veel verkeersongevallen, het Junior Euro Songfestival en natuurlijk het weer van vandaag in Israël.
Jeruzalem bespreekt bouwplannen in Ramat Shlomo
Posted on Monday, November 21, 2016
De gemeente Jeruzalem gaat over een nieuw bouwproject overleggen in de noordelijke wijk Ramat Shlomo, waar 1400 nieuwe woningen gebouwd zouden worden. Het plan voor Ramat Shlomo was jaren geleden opgeschort na zware tegenstand van de regering-Obama.
Piqapoo - Israëlische Low-Tech op zijn best
Posted on Monday, November 21, 2016
Zoals de briljante naam al aangeeft, wordt Piqapoo geacht om hondenbezitters te helpen om de poep van hun huisdieren te verzamelen. De Israëlische uitvinder Gideon Hazan beweert dat die taak met Piqapoo zo gemakkelijk wordt dat een blinde die kan uitvoeren.
18 jaar gevangenisstraf wegens poging tot moord
Posted on Monday, November 21, 2016
De Jeruzalemse rechtbank heeft de inmiddels 19-jarige Palestijnse jongeman Subachi Abu Halifa, die vorig jaar een Joodse student van een religieuze school in Jeruzalem aanviel met een mes en ernstig verwondde, tot een gevangenisstraf van 18 jaar veroordeeld.
Video van de dag: Efrat in de regio Gush Etzion
Posted on Monday, November 21, 2016
De nederzetting Efrat is een zelfstandige gemeente ten zuiden van Jeruzalem, gelegen binnen de regio Gush Etzion. De nederzetting werd opgericht in 1983 en is met zijn 8100 inwoners, meest religieuze Joden, de grootste nederzetting in Gush Etzion.
Netanyahu rechtvaardigt bestelling extra onderzeeërs
Posted on Sunday, November 20, 2016
Premier Benjamin Netanyahu verwierp vandaag tijdens de wekelijkse kabinetszitting de kritiek op de bestelling van nog drie onderzeeërs, en verklaarde dat het hele proces correct is verlopen, alles is in orde en gedocumenteerd.
Geluidsoverlast: wat anderen mogen, mag Israël niet?
Posted on Sunday, November 20, 2016
Wat een spektakel is er losgebarsten door een mogelijke wet, die de geluidsoverlast door islamitische gebedsluidsprekers in Israël wil verminderen. Wat in vroeger dagen de luide stem van de muezzin was, zijn nu de luidsprekers, die vijf keer per dag het dagelijks leven onderbreken.
Ruim 60 gewonden bij kettingbotsing van autobussen
Posted on Sunday, November 20, 2016
Meer dan 60 mensen zijn zondagochtend vroeg gewond geraakt bij een kettingbotsing. De bestuurder van een lijnbus verloor de controle over zijn voertuig en botste met een andere bus en andere voertuigen. Een persoon raakte ernstig gewond, de overige licht gewond.
'Tempelberg beslissing UNESCO moet apolitiek zijn'
Posted on Sunday, November 20, 2016
Op grond van verzen uit de Koran legt de Turkse moslimgeleerde Adnon Oktar uit, dat de islamitische landen er verkeerd aan doen, de Joodse banden met Jeruzalem en de Tempelberg te ontkennen. Zijn visie geeft inzicht in hoe veel moslims over de Tempelberg denken.
Groeten uit Israël: Discussie over onderzeeboten
Posted on Sunday, November 20, 2016
Een nieuwe week is begonnen. Het is al 20 november, en nog steeds ziet het er zomers uit. Een paar woorden over de omstreden onderzeeboten uit Duitsland; vliegers van EL AL, die liever thuis blijven; de ontruiming van Amona; en natuurlijk het weer van vandaag.
Video van de Dag: De haven van Tel Aviv
Posted on Sunday, November 20, 2016
De haven van Tel Aviv wordt al vele jaren niet meer als haven gebruikt. In de jaren 2000 werd hij omgevormd tot een amusements- en recreatiegebied met groene parken, speeltuinen, een boulevard met winkels en restaurants. Er worden veel evenementen gehouden.
Krijgt Israël alweer een droge winter?
Posted on Friday, November 18, 2016
De klimaatmodellen voor de komende winter in Israël zijn niet bemoedigend. Al acht jaar heeft Israël droge winters. De afgelopen weken werd dit thema vaak in de media besproken. De meesten vrezen – met of zonder modellen – opnieuw een droge winter.
Europa en de Jood..., Israël en de vreemdeling...,
Posted on Friday, November 18, 2016
Terwijl vreemdelingen zich in Israël thuis voelen, groeit de angst onder Joden in Europa. Hoe komt het dat buitenlanders in Israël zich meer op hun gemak voelen dan Joden in Europa, terwijl ze toch al generaties lang in hetzelfde land wonen?
Groeten uit Israël: Modiïn levert IDF veel officieren
Posted on Friday, November 18, 2016
De korte winter heeft na twee dagen afscheid van ons genomen, en het wordt duidelijk warmer, dat is goed voor mijn verkoudheid. Een paar woorden over Modiïn, dat een stadscentrum bouwt en veel officieren levert, het TV weekjournaal en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de Dag: 20 jaar Modiïn-Maccabim-Re'oet
Posted on Friday, November 18, 2016
De stad Modiïn-Maccabim-Re'oet heeft dit jaar haar 20-jarig bestaan gevierd. De eerste steen van de stad werd in 1996 gelegd. Vandaag telt de stad omstreeks 90.000 inwoners, en groeit nog. Momenteel worden nog twee wijken en het stadscentrum gebouwd.
Lieberman: Amona valt niet onder Reguleringswet
Posted on Thursday, November 17, 2016
Minister van Defensie Lieberman zei gisteren dat de 'Reguleringswet', die in eerste lezing door de Knesset is goedgekeurd, niet de ontruiming van de nederzetting Amona zal verhinderen, omdat de wet alleen betrekking heeft op toekomstige nederzettingen,
Trump vraagt Israël te kalmeren inzake nederzettingen
Posted on Thursday, November 17, 2016
Het overgangsteam van de Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft Israël opgeroepen tot het temperen van zijn openlijke enthousiasme over de verrassende overwinning van hun kandidaat, en wat dit zou kunnen betekenen voor de Joodse nederzettingen.
Soldaten kiezen liever cyber- dan gevechtseenheden
Posted on Thursday, November 17, 2016
Uit cijfers van het Israëlische leger blijkt dat minder dienstplichtigen geïnteresseerd zijn in een gevechtseenheid, en in plaats daarvan de liever in een van de nieuwe cyber- en technologie-eenheden worden ingezet, omdat dit een goede start op de arbeidsmarkt garandeert.
Groeten uit Israël: EL AL piloten dreigen met staking
Posted on Thursday, November 17, 2016
Toen ik vanmorgen naar onze redactie reed, was de temperatuur slechts 10 graden, het voelde echt aan als winter. Een paar woorden over de schoolreis van mijn zoon in de woestijn van Judea; het geschil tussen EL AL en zijn piloten; en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de Dag: Zonsopgang op Massada
Posted on Thursday, November 17, 2016
Veel toeristen en Israëli's staan graag al om 4 uur in de nacht op om de berg Massada te beklimmen en daar de zonsopgang te bewonderen. Dat is een heel bijzondere manier om de dag te beginnen met een prachtig uitzicht op de woestijn en de Dode Zee.
Joden in Europa vrezen gevaarlijk Trump-effect
Posted on Wednesday, November 16, 2016
Ook al konden Israëls regering en de pioniers hun vreugde over de pasgekozen Amerikaanse president Donald Trump niet verhullen, de Joodse gemeentes in Europa vrezen dat Trumps verkiezingsoverwinning zich tegen hen zal richten.
Knesset keurt Reguleringswet in eerste lezing goed
Posted on Wednesday, November 16, 2016
Het Israëlische parlement heeft woensdag de omstreden zogenoemde Reguleringswet in eerste lezing goedgekeurd. Het was eerst niet duidelijk of de regeringscoalitie een meerderheid voor de wet kon vinden, omdat de Koelanoe-partij niet wilde stemmen.
Help ons deze jonge mensen te beschermen
Posted on Wednesday, November 16, 2016
Twee weken geleden brachten we onze zoon Moran naar zijn legerbasis, na zijn afstudeerfeest als officier. Het was een emotioneel moment, de aanwezige familieleden lieten een paar tranen vloeien. Ouders, broers en zussen, kleine kinderen, iedereen die aanwezig was.
Video: Meezingen met president Reuven Rivlin
Posted on Wednesday, November 16, 2016
Enkele maanden geleden lieten we u deze video al eens zien met een loflied op Israël, Shalom Lach Eretz Nehederet, Vrede zij u, mijn heerlijk landje. Er zijn inmiddels een zingbare versie van de tekst, en een zingbare Nederlandse vertaling verschenen, dus u mag meezingen.
Groeten uit Israël: Joodse partij tegen 'Muezzinwet'
Posted on Wednesday, November 16, 2016
Het is vandaag ongewoon koud in Israël, vanochtend was het in Jeruzalem slechts 11 graden, we zijn warmer gewend. Een paar regels over het schoolreisje van mijn zoon; de auditie van mijn dochter bij de IDF; de omstreden Muezzinwet; en natuurlijk het weer.
Video van de Dag: Joodse 'muezzin' zingt 'Shema Israel'
Posted on Wednesday, November 16, 2016
De omstreden 'Muezzinwet' wil het gebruik van luidsprekers voor de islamitische gebedsoproep verbieden, omdat die de rust van andere burgers zouden verstoren. In deze video geeft een Joodse zanger met zijn versie van het 'Shema Yisrael'-gebed de muezzin een antwoord.
President Rivlin brengt staatsbezoek aan India
Posted on Tuesday, November 15, 2016
De Israëlische president Reuven Rivlin en zijn vrouw Nechama zijn maandag in India geland. Ze zijn door de Indiase president Mukherjee uitgenodigd voor een staatsbezoek, dat tot doel heeft om de samenwerking op het gebied van economie, veiligheid en cultuur te intensiveren.
Joodse en Arabische geboortecijfers vorig jaar gelijk
Posted on Tuesday, November 15, 2016
Het Israëlische bureau voor de statistiek heeft vandaag bekend gemaakt, dat de geboortecijfers voor Joodse en Arabische vrouwen in het afgelopen jaar voor de eerste keer gelijk waren, gemiddeld 3,13 kinderen per vrouw. De bevolking bestaat voor 33% uit kinderen.
Leonard Cohen: Aan het front met zijn broers en zussen
Posted on Tuesday, November 15, 2016
De dood van Leonard Cohen veroorzaakte grote rouw in Israël. De Canadese Jood was voor Israël altijd een broeder. In zijn bijna 60-jarige muziekcarrière bezocht hij Israël verschillende malen, en in de jaren ’70 kwam hij naar Israël om in een kibboets te gaan werken.
Rabbijnen: Trump en Poetin, help Tempel herbouwen
Posted on Tuesday, November 15, 2016
Een groep vooraanstaande Israëlische rabbijnen zien in de Amerikaanse president-elect Donald Trump en de Russische president Poetin de weerklank van koning Cyrus van Perzië, die het Joodse volk bijstond bij de herbouw van de tempel in Jeruzalem.
Groeten uit Israël: Redt Reguleringswet Amona?
Posted on Tuesday, November 15, 2016
De stad Jeruzalem laat zich vandaag weer op zijn best zien. Een paar woorden over de daling van het aantal terreuraanslagen in Jeruzalem; ontruiming van de nederzetting Amona; pizza op de redactie en natuurlijk het weer in Israél.
Video van de Dag: Dansend in Jeruzalem
Posted on Tuesday, November 15, 2016
Vandaag maar eens een vrolijke video uit Jeruzalem. De Joodse zanger Sam Glaser nam in 2014 een video op in Jeruzalem. Terwijl hij zijn lied 'Dancing in Jeruzalem' zingt, gaat hij dansend door de stad en steekt met zijn vrolijkheid vele anderen aan.
VN: Israëlisch veldhospitaal beste ter wereld
Posted on Monday, November 14, 2016
De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN gaf Israël vorige week een zeldzaam compliment door het veldhospitaal van het Israëlische leger, dat Israël in rampgebieden inzet na tsunami's en aardbevingen, als het beste ter wereld te onderscheiden.
President Rivlin ontvangt Bedouinen cursisten
Posted on Monday, November 14, 2016
Hoewel het aantal Bedoeïen dat kiest voor dienst in het Israëlische leger is verminderd, zijn nog steeds veel jonge Bedoeïen gemotiveerd om de Israëlische samenleving te dienen. President Rivlin ontving 20 leerlingen van de eerste voorbereidingscursus voor de militaire dienst voor Bedoeïenen.
Groeten uit Israël: Reguleringswet voor nederzettingen
Posted on Monday, November 14, 2016
Terwijl de temperatuur bij jullie in de nacht al vorst aangeeft, is het hier bij ons nog lekker warm. Een paar gedachten over de zogeheten Reguleringswet voor nederzettingen op Arabische grond, de nederzetting Amona en natuurlijk het weer van vandaag in Israël.
Video van de dag: Een pionier vertelt over haar leven
Posted on Monday, November 14, 2016
De uit Keulen afkomstige Chaya woont in een Joodse nederzetting, die niet internationaal erkend is. In de video vertelt ze over haar leven in de nederzetting, en hun verlangen om hier haar thuis op te bouwen.
Palestijnen: Ambassade VS niet naar Jeruzalem
Posted on Sunday, November 13, 2016
De Palestijnse Autoriteit heeft gedreigd om 'het leven zuur te maken' voor de Amerikaanse president-elect Donald Trump als hij zijn verkiezingsbelofte nakomt om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem, de officiële hoofdstad van de Joodse Staat.
Anti-Trump demonstratie in Tel Aviv viel in het water
Posted on Sunday, November 13, 2016
Linkse Israëli's wilden dolgraag met hun Amerikaanse vrienden meedoen bij de massale protesten tegen de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president. Maar ze hadden in Tel Aviv op meer belangstelling gerekend.
Groeten uit Israël: Herdenking premier Yitzchak Rabin
Posted on Sunday, November 13, 2016
Er ligt een 'zomers' weekeinde achter ons. Vandaag wordt de 21 jaar geleden vermoorde premier Yitzchak Rabin herdacht in de Knesset, op de Herzlberg, en in het onderwijs. Het voetbalelftal won met 3-0 van Albanië, en natuurlijk het weer in Israël.
Video van de dag: Snelle indrukken uit Israël
Posted on Sunday, November 13, 2016
De video van vandaag toont u indrukken uit tal van plaatsen en landstreken, die altijd een bezoek waard zijn. Jeruzalem met zijn oude binnenstad en de Machane Yehuda markt, Eilat, Tiberias en de rivier de Jordaan, Haifa, de Dode Zee en nog veel meer.
Groeten uit Israël: Gaan we weer bouwen in Jeruzalem?
Posted on Friday, November 11, 2016
De verkiezing van Donald Trump tot volgende Amerikaanse president schept hoop voor de bouwplannen in Jeruzalem - het bezoek van de Russische premier veroorzaakte files - een verdrietig afscheid van Leonard Cohen - en natuurlijk het weer van vandaag.
Trump tot Israël: Ik houd van Israël en respecteer het
Posted on Friday, November 11, 2016
Slechts enkele dagen na zijn ontstellende overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, bevestigde Donald Trump dat in zijn tijd in het Witte Huis de Amerikaans-Israëlische relaties gekenmerkt zullen worden door een nieuwe verbondenheid.
Wetsvoorstel: Geen luidsprekers op moskeeën
Posted on Friday, November 11, 2016
Komende zondag zal de Knesset zich beraden over een wetsvoorstel van het parlementslid Moti Yoges (Het Joodse Huis), dat verbiedt de oproepen van de muezzins met luidsprekers te versterken. Deze zijn vooral vroeg in de ochtend en in de nacht storend voor anderen.
Israël rouwt na overlijden zanger Leonard Cohen
Posted on Friday, November 11, 2016
De legendarische Joodse musicus Leonard Cohen is donderdag op de leeftijd van 82 jaar overleden. Zijn verlies wordt in Israël net zo diep – en misschien wel dieper – gevoeld als elders. Bekend is zijn geïmproviseerde optreden in de Sinaï-woestijn tijdens de Yom Kippoer oorlog.
Bennett: Trump vormt 'historische kans voor Israël'
Posted on Thursday, November 10, 2016
Minister van Onderwijs Naftali Bennett zei woensdag, dat Israël meer dan twintig jaar gijzelaar is geweest van de tweestatenoplossing, en dat de verkiezing van Donald Trump in Amerika een 'historische gelegenheid' vormt om van koers te veranderen.
Is 'profiling' discriminatie?
Posted on Thursday, November 10, 2016
Profiling is het Engelse woord voor profilering. In de politiewereld is het maken van een risicoprofiel normaal. Maar het begrip heeft door politieke en maatschappelijke ontwikkelingen een andere betekenis gekregen. In het Westen is het politiek incorrect om iemand te beoordelen op basis van zijn afkomst of milieu.
Mortiergranaat uit Syrië - mislukte steekpartij bij Nabloes
Posted on Thursday, November 10, 2016
Woensdag hadden twee incidenten plaats: in het noorden verdwaalde een uit Syrië afgeschoten mortiergranaat en explodeerde op Israëlisch grondgebied; en in de buurt van Nabloes kon een steekpartij worden verhinderd.
Russische premier Dmitri Medvedev bezoekt Israël
Posted on Thursday, November 10, 2016
De Russische premier Dmitri Medvedev is woensdagavond aangekomen voor een tweedaags bezoek aan Israël, waar hij onder andere de Israëlische president Reuven Rivlin en premier Benjamin Netanyahu zal ontmoeten.
Groeten uit Israël: Jodenzending is gebrek aan respect
Posted on Thursday, November 10, 2016
De zomer lijkt zich hier bij ons heel goed te voelen en weigert nog steeds te vertrekken en plaats te maken voor de winter. Vanmorgen vroeg was het aangenaam warm, de hemel is ook nu nog wolkeloos. Het Meer van Galilea heeft een nieuw laagtepunt bereikt.
Video van de dag: Eilat aan de Rode Zee
Posted on Thursday, November 10, 2016
Deze keer gaan we naar de zuidpunt van Israël, naar Eilat. De video geeft ons indrukken van deze stad aan de Rode Zee. Het is een zeer populaire toeristische badplaats, een paradijs voor duikers. De stad, waar het altijd zomer is, kent gemiddeld vier regendagen in het jaar.
God zegene Amerika en Israël
Posted on Wednesday, November 09, 2016
De Republikein Donald Trump heeft de verkiezingen in de VS gewonnen en wordt president van Amerika. Vanuit Israëlisch perspectief waren velen van mening dat de 70-jarige kandidaat Donald Trump voor Israël beter zou zijn dan de democratische kandidaat Hillary Clinton.
Droogtewaarschuwing wegens lage waterstand Jordaan
Posted on Wednesday, November 09, 2016
Doordat er uitzonderlijk weinig water van het noordelijke deel van de rivier Jordaan naar het Meer van Galilea stroomt, staat Israël weer een grote droogteperiode te wachten. De Jordaan is de belangrijkste bron van water voor het Meer van Galilea, het primaire zoetwater-reservoir van Israël.
Tevredenheid in Israël na overwinning Donald Trump
Posted on Wednesday, November 09, 2016
In Israël - vooral in Judea en Samaria - is men zeer tevreden met het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Veel Israëlische politici en publieke persoonlijkheden reageerden voldaan op de keuze van Donald Trump tot 45e president van de VS.
Twaalf jaar gevangenis voor 14-jarige terrorist
Posted on Wednesday, November 09, 2016
De rechtbank in Jeruzalem heeft gisteren de 14-jarige Achmed Manasra veroordeeld tot een vrijheidsstraf van 12 jaar. Hij had in oktober 2015 samen met zijn neefje twee mensen met een mes aangevallen in de Jeruzalemse wijk Pisgat Ze'ev.
Groeten uit Israël: Wat een verrassing, Trump president
Posted on Wednesday, November 09, 2016
Hier bij ons hebben we bij de laatste verkiezingen al geleerd, dat je niet op enquêtes moet vertrouwen. Iedereen was ervan overtuigd, dat Hillary Clinton de volgende president van de VS zou worden. Maar toen we vanochtend wakker werden, was het Donald Trump.
Video van de Dag: Het nieuwe station van Jeruzalem
Posted on Wednesday, November 09, 2016
In 2018 moet de eerste trein gaan rijden op het nieuwe snelle traject van Tel Aviv, via luchthaven Ben Goerion, naar Jeruzalem. Deze video laat het indrukwekkende nieuwe station van Jeruzalem zien. Het ligt 80 meter onder de grond, en kan als bunker dienst doen.
Palestijnen worden geen volwaardig lid van Interpol
Posted on Tuesday, November 08, 2016
Het verzoek van de Palestijnse Autoriteit om de Palestijnse politie als lid toe te laten tot de internationale politie-organisatie Interpol, is afgewezen door de Algemene Vergadering van de organisatie. Daarmee hebben de Israëlische inspanningen resultaat opgeleverd.
Orthodox protest tegen arrestatie dienstweigeraar
Posted on Tuesday, November 08, 2016
Dit weekeinde hebben orthodoxe Joden van de Litouwse stroming, die de Staat Israël niet erkennen, gedemonstreerd tegen de arrestatie van een jonge orthodoxe gewetensbezwaarde. Daarbij werden op verscheidene locaties in het land wegen versperd.
Watercrisis dreigt door Palestijnse koppigheid
Posted on Tuesday, November 08, 2016
Generaal Yoav Mordechai, de Israëlische 'Coördinator voor Regeringsactiviteiten in de Gebieden', waarschuwt voor het falen van de watervoorziening op de Westbank en in de Gazastrook, ingeval de Palestijnse Autoriteit blijft weigeren met Israël samen te werken.
Groeten uit Israël: Nieuwe omroep KAN zou te links zijn
Posted on Tuesday, November 08, 2016
Vandaag kies Amerika eindelijk een nieuwe president. De laatste dagen gaat het meeste nieuws hierover. Een tv-reportage heeft de ergernis van premier Netanyahu opgewekt, de journaliste zou te links zijn. En natuurlijk het weer van vandaag.
Video van de dag: De gemeenschappelijke taxi
Posted on Tuesday, November 08, 2016
Het openbaar vervoer in Israël loopt achter bij de Europese standaard. In de afgelopen jaren heeft vooral Minister van Verkeer, Israel Katz, zich ingespannen om dit te veranderen. In Tel Aviv is met de aanleg van een lightrail transportsysteem begonnen
Christenen in Gaza gedwongen bekeerd tot de islam
Posted on Monday, November 07, 2016
Arabische media en aartsbisschop Alexios hebben bekend gemaakt, dat christenen in de Gazastrook worden ontvoerd en gedwongen zich tot de islam te bekeren. Maar de kranten schrijven er niet over, en de wereldleiders en de VN maken zich er niet druk om.
Video: Kun je Israël wel bekijken in 60 seconden?
Posted on Monday, November 07, 2016
Zo ziet Israël er uit in 60 seconden. Beelden van stranden, eten, de heilige stad Jeruzalem en de stad die nooit slaapt Tel Aviv, de diepste zee, culturen en religies, techniek en traditie – eigenlijk is de video veel te kort, en kunt u beter zelf komen kijken en beleven.
Groeten uit Israël: Alle ogen zijn gericht op de VS
Posted on Monday, November 07, 2016
Amerika, Hillary, Trump, FBI, e-mails, seksuele intimidatie. Nog een of twee dagen en dan kunnen we eindelijk weer ademhalen. In de afgelopen dagen hoorden we in de media nauwelijks iets anders dan over de komende presidentsverkiezingen in de VS.
Video van de dag: Dit moet u gezien hebben in Israël
Posted on Monday, November 07, 2016
De video van vandaag brengt u een uitgebreid verslag van een vorig jaar ondernomen reis door Israël. De 42 minuten durende Duitstalige video geeft u een goed overzicht van de belangrijkste plaatsen, die elke bezoeker van het Heilige Land behoort te zien.
Palestijnen claimen Hebreeuwse Dode Zeerollen
Posted on Sunday, November 06, 2016
De Schriftrollen die in grotten bij de Dode Zee zijn gevonden en in het Israël Museum te zien zijn, zijn in het Hebreeuws geschreven. Maar dat weerhoudt de Palestijnen er niet van te beweren dat deze (net als de Tempelberg) een Arabisch-islamitische oorsprong hebben.
PA verhindert terreuraanslag tegen Israëlische soldaten
Posted on Sunday, November 06, 2016
Veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit hebben vrijdag een zware terreuraanslag tegen Israëlische soldaten verhinderd. Er was een aanslag gepland bij een controlepost aan de grens tussen het Arabische en het Israëlische deel van de stad Hebron.
Poetin: Kijk naar Israël voor bestrijden van terreur
Posted on Sunday, November 06, 2016
De Russische president Vladimir Poetin heeft vorige week de Verenigde Staten aangemoedigd om naar Israël te kijken als een voorbeeld van hoe terrorisme in het Midden-Oosten bestreden moet worden.
Ex CIA-chef: Trump zal banden met Israël herstellen
Posted on Sunday, November 06, 2016
Voormalig CIA-directeur James Woolsey is er zeker van, dat Donald Trump, als hij deze week verkozen wordt tot de volgende president van de Verenigde Staten, de beschadigde betrekkingen tussen zijn land en Israël zal verbeteren.
Israëli's stemmen, Rabbijnse voorspelling voor Trump
Posted on Sunday, November 06, 2016
De Israëlische kiezers met een Amerikaanse nationaliteit hebben volgens een exit poll een lichte voorkeur voor de Republikeinse kandidaat Donald Trump, en Joodse mystici voorspellen diens overwinning.
Nieuwe strijd over Britse Balfour Declaration
Posted on Sunday, November 06, 2016
Terwijl Britse christenen denken aan een beroemde mijlpaal in de Joodse geschiedenis – de op 2 november 1917 ondertekende Balfour Daclaration - ontstaan er gevechtslinies en zijn er uit angst reeds enkele schoten gelost.
Groeten uit Israël: 21 jaar geleden werd Rabin gedood
Posted on Sunday, November 06, 2016
Ongelooflijk dat er al 21 jaar zijn gepasseerd sinds 4 november 1995, de dag die alles heeft veranderd. Israël was niet langer het land dat we kenden. Ik herinner me nog duidelijk de ochtend erna, na de moord op Yitzchak Rabin, de premier van Israël.
Video van de dag: het Yitzchak Rabin Center
Posted on Sunday, November 06, 2016
Het Yitzchak Rabin Center in Tel Aviv bestaat sinds 1997. Het werd opgericht door de Knesset, en presenteert het levensverhaal van voormalig premier van Israël. Met behulp van bijna 200 korte films kunnen bezoekers de geschiedenis van Israël verkennen.
Israel Today-hoofdredacteur Aviel Schneider sprak in Nijkerk
Posted on Friday, November 04, 2016
Israel Today-hoofdredateur Aviel Schneider en zijn vrouw Anat brachten een kort bezoek aan ons land, ontmoetten het Nederlandse Israel Today team, en Aviel sprak in het Israël Centrum in Nijkerk. Thema van Aviels toespraak was: 'Heb je vijanden lief'.
Geen herdenking premier Yitzchak Rabin – of toch wel?
Posted on Friday, November 04, 2016
Voor het eerst in 21 jaar zou dit jaar wegens geldgebrek geen centrale herdenkingsbijeenkomst worden gehouden voor de vermoorde vroegere Israëlische premier Yitzchak Rabin. Er wordt een alternatief ontwikkeld, en de Arbeidspartij neemt de herdenking over.
Studenten omringen residentie Israëlische president
Posted on Friday, November 04, 2016
Afgelopen dinsdag hebben middelbare scholieren van de scholengroep Amal uit alle delen van de Israëlische maatschappij een menselijke keten gevormd rond de residentie van de Israëlische president als symbool van de eenheid van de verschillende sectoren van de Israëlische samenleving.
Groeten uit Israël: De winter wil maar niet komen
Posted on Friday, November 04, 2016
Zoals u weet, ik blijf op vrijdag altijd in Modiïn. Vanavond begint de Shabbat. Nu, in de wintertijd, begint die in Jeruzalem vandaag al om 16:11 uur. We hebben dus een uur minder tijd om ons voor te bereiden. In een korte video leid ik u rond in de nieuwe wijk Moria.
Video van de dag: De oude stad van Jaffa-Tel Aviv
Posted on Friday, November 04, 2016
De oude stad van Jaffa is tegenwoordig een populaire bestemming voor Israëli's en ook voor toeristen. Er zijn in de smalle straatjes veel restaurants en galeries die een bezoek waard zijn. Veel bruidsparen gebruiken de locatie voor foto's voor hun trouwalbum.
Israël wijst Obama’s bezwaren tegen bouwen in Shiloh af
Posted on Thursday, November 03, 2016
Israël heeft deze week de bezwaren afgewezen van de regering-Obama tegen een nieuw bouwproject in het Joodse dorp Shiloh, de Bijbelse plaats waar de Ark van het Verbond eeuwen verbleef voordat Jeruzalem door koning David werd veroverd.
Israëli's: Liever Trump; en ze vinden de media bevooroordeeld
Posted on Thursday, November 03, 2016
Volgens eerdere onderzoeken zou Hillary Clinton bij de Israëli's de favoriete Amerikaanse presidentskandidaat zijn, maar dat lijkt nu veranderd en een kleine meerderheid geeft nu de voorkeur aan Donald Trump in het Witte Huis.
Arabische media in de ban van de Amerikaanse verkiezingen
Posted on Thursday, November 03, 2016
Persagentschappen uit de Arabische wereld zijn als nooit te voren geïnteresseerd in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Dit heeft vermoedelijk te maken met de controversiële kandidaten voor het Witte Huis.
Groeten uit Israël: Hoe maken we de huizen goedkoper?
Posted on Thursday, November 03, 2016
Wat een mooie ochtend hier in Jeruzalem. Een paar woorden over Netanyahu en zijn plannen voor de omroep; Minister van Financiën Kachlon en de belasting op woningen; de pogingen om de huizenprijzen te verlagen, en natuurlijk het weer voor vandaag.
Video van de dag: Met de auto door Tel Aviv
Posted on Thursday, November 03, 2016
De video van vandaag nodigt u uit voor een rit door de straten van Tel Aviv. De reis vond plaats op een Shabbat, dus er waren minder auto's op de weg. De reis gaat door de Allenbystraat, de Hayarkonstraat, en verder langs de strandboulevard in de oude stad van Jaffa.
Israëlisch succes: Koshere kantines bij de VN
Posted on Wednesday, November 02, 2016
Na een verzoek van de Israëlische VN-delegatie heeft het VN-hoofdkwartier het serveren van koshere maaltijden in de kantines van de Verenigde Naties goedgekeurd. Vanaf volgende week zijn koshere maaltijden een integraal onderdeel van het menu.
TV: Israëli's bedanken christenen bij Loofhuttenfeest
Posted on Wednesday, November 02, 2016
De Bijbel zegt, dat op een dag alle naties zullen opgaan naar Jeruzalem om Soekot, het Loofhuttenfeest, te vieren. In deze video spreken Israëli's hun dank uit voor de christenen die hier al gehoor aan gaven.
Knessetleden boycotten hun Arabische collega's
Posted on Wednesday, November 02, 2016
De Knessetleden van de Verenigde Arabische Lijst kregen aan het begin van de winterzitting van de Knesset een uiterst koele ontvangst, toen hun collega's van zowel de regeringscoalitie als de oppositiepartijen hun belofte hielden om hun Arabische collega's te boycotten.
Groeten uit Israël: Hoe maken we het verkeer veiliger?
Posted on Wednesday, November 02, 2016
Vandaag heb ik voor het eerst mijn jas gedragen, het wordt kouder, de winter nadert. Verder een paar regels over het toenemende aantal doden in het verkeer in Israël, boycots van Israël, de BDS-beweging en natuurlijk het weer voor vandaag in Israel.
Video van de dag: Wie kan koken zoals grootmoeder?
Posted on Wednesday, November 02, 2016
Het volgende weekeinde staat al voor de deur. Er moeten inkopen worden gedaan, zodat er vrijdagavond en Shabbat lekker eten op tafel staat. Veel Israëli's gaan liever naar Carmel-markt in Tel Aviv en kopen hun Shabbatsmaaltijd bij 'Grootmoeders koken'.
Israëli’s zeer benieuwd naar uitslag verkiezingen VS
Posted on Tuesday, November 01, 2016
In Israël lijkt men niet genoeg te krijgen van het Amerikaanse verkiezingsspektakel. De verkiezingsdebatten tussen Hillary Clinton en Donald Trump worden in Israël op de voet gevolgd en trekken bijna net zoveel aandacht als de verkiezingen in eigen land.
Trump schreef gebed voor Westelijke Muur
Posted on Tuesday, November 01, 2016
De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft een gebed geschreven, waarin hij ​​God vraagt om Amerika te zegenen. Medewerkers brachten het naar de Westelijke Muur van het Tempelplein in Jeruzalem.
Palestijnse politieagent verwondt drie IDF soldaten
Posted on Tuesday, November 01, 2016
Een agent van de Palestijnse Autoriteit schoot maandag op Israëlische soldaten bij een controlepost voor Ramallah. Eén soldaat werd matig, twee anderen licht gewond. De schutter werd door ter plaatse aanwezige soldaten doodgeschoten.
Ontmoet hoofdredacteur Aviel Schneider achter uw PC
Posted on Tuesday, November 01, 2016
Onze hoofdredacteur in Jeruzalem, Aviel Schneider, wil graag de lezers van het Israel Today Magazine en van deze nieuwswebsite ontmoeten, de actuele situatie in Israël toelichten en vragen beantwoorden. Omdat de zaal helaas vol is, kan dit alleen via uw PC.
Groeten uit Israël: Hoe verder met twee omroepen?
Posted on Tuesday, November 01, 2016
Hoewel het hier zonnig is met blauwe luchten, wordt uit het noorden de eerste regen gemeld. Wat wordt de toekomst van de publieke omroep in Israël, de plannen voor een huizenbelasting van het ministerie van Financiën, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Video van de dag: Toren van David Museum
Posted on Tuesday, November 01, 2016
Achter de Jaffapoort van de Oude Stad van Jeruzalem is in de citadel, die als Davidstoren bekend is, het Jeruzalemse Davidstoren Museum. In deze video laat het museum ons een interactieve virtuele rondleiding door het museum maken.
Drastische verandering in betrekkingen Israël-Cuba
Posted on Tuesday, November 01, 2016
Voor het eerst in 25 jaar zal Israël zijn stemgedrag bij de VN ten aanzien van Cuba veranderen. Bij de komende stemming over de resolutie die de VS oproept om de sancties tegen Cuba te beëindigen, zullen Israël en de VS niet meer 'tegen' stemmen maar zich van stemming onthouden.