October 2016

Archeologen: Rotskoepel was het Tempelgebouw
Posted on Monday, October 31, 2016
Een inscriptie uit het vroege islamitische tijdperk in het land bevestigt dat de Rotskoepel op het Joodse Tempelplein destijds Al-Makdaz heette, ofwel 'de Tempel'. De Arabische inscriptie werd gevonden in een moskee in het Palestijnse dorp Nuba.
Gewonden door aanval met auto en stenen
Posted on Monday, October 31, 2016
Ook zondag hebben zich weer enkele incidenten voorgedaan, waarbij een vijfjarig kind licht gewond raakte door glassplinters en drie agenten van de Grenspolitie opzettelijk werden aangereden. Zaterdag werd een auto beschoten nabij Hebron.
Over welk Arabisch grondbezit hebben we het eigenlijk?
Posted on Monday, October 31, 2016
Hoe ontstond de mythe over privé-grondbezit in Judea en Samaria? Joav Elitsoer weet het. Hij woont in Ofra, een Joods dorp dat bestaat sinds 1975. Het was de eerste Joodse gemeenschap in het gebied van Samaria en Judea na de Zesdaagse Oorlog. In dit artikel vertelt Joav zijn verhaal.
Groeten uit Israël: Nederzetting Amona ontruimen?
Posted on Monday, October 31, 2016
Ik denk dat ik op zoek moet naar mijn jas, ergens in mijn klerenkast. Het wordt de laatste dagen koeler, vooral in de vroege ochtend en in de avond. Sinds mijn reis naar Duitsland in april heb ik hem niet meer gebruikt. Ik zie alleen maar zomerkleding in mijn kast.
Video van de Dag: Technologiestad Be'er Sheva
Posted on Monday, October 31, 2016
Be'er Sheva, de 'hoofdstad'" van de Negev-woestijn, is volop in ontwikkeling. Deze video toont u de nieuwe ontwikkelingen in deze stad, die zich steeds meer ontwikkelt tot de high-tech stad van Israël. Het technologie park trekt veel high-tech bedrijven naar de stad.
Archeologen: Hier gebeurde de Bijbelse geschiedenis
Posted on Sunday, October 30, 2016
Naast Jeruzalem was Lachis de belangrijkste stad in de tijd van koning Rehebeam. Op de archeologische site Lachis worden al decennia opgravingen uitgevoerd. Pas in maart van dit jaar werd de uitgebreide structuur van de stadspoort volledig blootgelegd.
Palestijnse vrouw wordt christen en verdedigt Israël
Posted on Sunday, October 30, 2016
Sandra Solomon legt uit waarom echte vrede tussen Israël en de Palestijnen steeds moeilijker te bereiken is: 'Ze geven de Joden overal de schuld van. Ze zijn blij wanneer er Joden worden gedood. Er is geen respect, geen liefde, geen vrede, alleen maar woede en haat tegenover anderen.'
Aanslag met auto en mes bij Ofra verhinderd
Posted on Sunday, October 30, 2016
Zaterdagochtend in alle vroegte heeft een terrorist geprobeerd bij een controlepost bij de nederzetting Ofra, in het district Benjamin nabij Ramallah, Israëlische militairen aan te vallen met zijn auto. Toen dit niet lukte stapte de bestuurder uit en pakte een mes.
Groeten uit Israël: De winter komt, universiteit staakt
Posted on Sunday, October 30, 2016
Er rijden te veel auto's in Israël. De 25 km van Modiïn naar Jeruzalem in de spits kostte me anderhalf uur. De Hebreeuwse Universiteit gaat pas over twee weken open wegens geldgebrek. En wat gaat er na jaren praten met de publieke omroep gebeuren?
Video van de Dag: Winkelcentrum Mamilla in Jeruzalem
Posted on Sunday, October 30, 2016
In deze korte video ziet u in twee minuten het bekende Jeruzalemse winkelcentrum Mamilla vanuit de lucht. Foto's laten u de winkelstraat vroeger en nu zien, en wie wil mag een half uur meelopen op mijn wekelijkse wandeling, o.a. door Mamilla.
TV-journaal: Willen de Palestijnen wel een eigen staat?
Posted on Friday, October 28, 2016
In het tv-journaal van Israel Today komen aan de orde: de UNESCO-resolutie, die de Joodse en christelijke banden met Jeruzalem en de Tempelberg negeert; willen de Palestijnen wel een eigen Staat; en Palestijnen gearresteerd na bezoek aan loofhut.
‘Burgeroorlog groter gevaar dan Palestijns-Israëlisch conflict’
Posted on Friday, October 28, 2016
Het grote verschil tussen diverse bevolkingsgroepen in Israël, zorgt voor een groeiende tweedeling binnen de Israëlische samenleving. Seculiere en religieuze Joden hebben een maatschappijvisie die sterk van elkaar verschilt.
Video: 24 uur in het leven van onze IDF-soldaten
Posted on Friday, October 28, 2016
Wilt u een dag meelopen met onze cadetten, commandanten, instructeurs, chauffeurs, en hospitaalsoldaten? Hier is uw kans: van harte welkom om 24 uur mee te maken van het leven van onze IDF-soldaten.
Oude papyrus bewijst opnieuw Israëls Bijbelse historie
Posted on Friday, October 28, 2016
Bijbelgeleerde en winnaar van de Israëlprijs Shmuel Ahituv toonde woensdag een zeldzaam stuk papyrus waarop Jeruzalem wordt genoemd. Het oude perkament is gedateerd op de zevende eeuw v.C., waardoor het een van de drie papyrusdocumenten uit die tijd is.
Paus Franciscus: God gaf het land aan Israël
Posted on Thursday, October 27, 2016
Te midden van alle opschudding, veroorzaakt door een UNESCO-resolutie, die elke Joodse band met Jeruzalem en de Tempelberg ontkent, heeft paus Franciscus benadrukt, dat de banden van Israël met het Heilige Land zowel oud als door God ingesteld zijn.
Video: Palestijnse kinderen misbruikt door Palestijnen
Posted on Thursday, October 27, 2016
De nieuwe Palestijnse generatie wordt geleerd om lief te hebben wat mensen behoren te haten. Ze zijn het slachtoffer van hun eigen huidige generatie, die hen traint om nog slechter te worden.
Groeten uit Israël: Overstromingsgevaar in de woestijn
Posted on Thursday, October 27, 2016
We wachten op de regen. Wat een spannende weersverwachting heb ik vandaag! Voor in de loop van de dag zijn ons in het oosten en zuiden van het land regen en onweersbuien beloofd. Maar als ik nu uit het raam van mijn kantoor in Jeruzalem kijk, ziet het er helemaal niet naar uit.
Video: De Nationale Campus voor Archeologie
Posted on Thursday, October 27, 2016
Deze maand is de Nationale Campus voor Archeologie in Jeruzalem geopend, het nieuwe gebouw van de Israel Antiquities Authority, die verantwoordelijk is voor het beheer van bijna 2 miljoen archeologische voorwerpen, waaronder de 15.000 Dode Zeerollen.
Schietpartij bij Libanese grens, soldaat gewond
Posted on Wednesday, October 26, 2016
Een Israëlische soldaat werd woensdag rond het middaguur bij de grens met Libanon licht gewond, nadat vanaf de Libanese kant schoten waren afgevuurd. De soldaten schoten terug en raakten de auto van waaruit de schoten waren afgevuurd.
B'Tselem sprak in Veiligheidsraad: Israëli's tegen Israël
Posted on Wednesday, October 26, 2016
Het optreden van Hagai Elad, voorzitter van B’Tselem dat de Palestijnse Arabieren zegt te beschermen, voor de VN-Veiligheidsraad, markeert een nieuw dieptepunt in de lange geschiedenis van Joden die hun eigen volk in een kwaad daglicht stellen.
VN ontkent nogmaals Joodse band met Tempelberg
Posted on Wednesday, October 26, 2016
De VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) heeft woensdag officieel zijn resolutie aangenomen, die elke Joodse band ontkent met Jeruzalem en de heilige plaatsen, en stopzetting van archeologische opgravingen eist.
Zion Oil & Gas wil in noordelijk Israël naar olie boren
Posted on Wednesday, October 26, 2016
Zion Oil & Gas, Inc. heeft bekend gemaakt, dat het heeft voldaan aan twee voorwaarden van Israëls Petroleum Commissioner, waardoor het mag doorgaan en zijn volgende diepe oliebron mag aanboren, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van het Meer van Galilea.
Wie is verantwoordelijk voor incident Egyptische grens?
Posted on Wednesday, October 26, 2016
Na de tragische dood van de 15-jarige Israëlische bedoeïen Nimer Abu Amar bij de grens met Egypte wordt nu naar schuldigen gezocht. Nimer werd gisteren doodgeschoten door Egyptische soldaten, toen hij samen met familieleden werk aan het grenshek uitvoerde.
Groeten uit Israël: E-bikes populair en gevaarlijk
Posted on Wednesday, October 26, 2016
De feestdagen zijn voorbij, de kinderen gaan weer naar school. Tot Chanoekah is het leven weer normaal. Het schooljaar is nu echt begonnen. Het is moeilijk te geloven dat het eigenlijk bijna twee maanden geleden is begonnen.
360-graden video: Centraal Busstation, Tel Aviv
Posted on Wednesday, October 26, 2016
Het Centrale Busstation van Tel Aviv was na zijn bouw het grootste busstation van de wereld. De vele winkels en restaurants moesten het busstation niet alleen voor reizigers aantrekkelijk maken. Maar dat doel is nooit bereikt; veel winkels staan leeg, en het station is vervallen.
Hamas oefent volgende oorlog; 2 doden in tunnelbouw
Posted on Tuesday, October 25, 2016
Hamas blijkt zich voor te bereiden op een nieuwe confrontatie met Israël. Vrijdag werd getest hoe ver een nieuwe raket kon komen, maandag werd een raket richting Israël afgeschoten, en in de laatste dagen verloren twee tunnelbouwers het leven door instortingen.
Dode door beschieting bij de grens met Egypte
Posted on Tuesday, October 25, 2016
Volgens de eerste berichten is bij een incident aan de Egyptische grens een man middelzwaar gewond geraakt. Het zou gaan om een man die voor het Ministerie van Defensie aan de versterking van het grenshek werkte. Een misverstand wordt niet uitgesloten.
Lieberman: Gaza kan het nieuwe Singapore worden
Posted on Tuesday, October 25, 2016
In een interview met de Arabische krant Al Quds stelde Minister van Defensie Avigdor Lieberman Gaza voor de keus: een volgende oorlog zal voor Hamas de laatste oorlog zijn, maar vrede kan voor economische ontwikkeling en welvaart in de Gazastrook zorgen.
Palestijnen gearresteerd wegens bezoek Joodse soekah
Posted on Tuesday, October 25, 2016
De politie van de Palestijnse Autoriteit heeft vier Palestijnse Arabieren gearresteerd wegens een verschrikkelijke misdaad: het bezoeken van een Joodse soekah (loofhut) tijdens het net afgelopen Loofhuttenfeest. De PA noemt zoiets 'collaboratie met de vijand'.
Video: Joden en christenen vieren samen Gods Woord
Posted on Tuesday, October 25, 2016
De laatste dag van het Loofhuttenfeest viert men in Israël Simchat Torah met grote feesten. Dit wordt gewoonlijk alleen door Joden gevierd, maar in de Birkat Shalom Synagoge deden dit jaar ook de geestelijken van het Emmaüs klooster mee.
Groeten uit Israël: Dreigende staking van leraren
Posted on Tuesday, October 25, 2016
De feestdagen liggen achter ons, het alledaagse leven begint, en deze keer echt. De schoolkinderen in Israël hebben vandaag hun laatste vrije dag, morgen gaat het ook voor hen weer beginnen. Maar momenteel hangt er een staking van de leraren in de lucht.
Video van de dag: Noem je dit etnische zuiveringen?
Posted on Tuesday, October 25, 2016
Na de beslissing van UNESCO, de band tussen de Joden en de heilige plaatsen in Israël – waaronder de Westelijke Muur, de Klaagmuur – in twijfel te trekken, besloot Chananya Naftali deze video te maken en uit te leggen waarom ze zo onwetend zijn.
Begrijp het Zionisme: wat is het en wat is het niet
Posted on Monday, October 24, 2016
Zionisme is te vaak in verband gebracht met boze samenzweringen en kwaadwilligheid. Het werkelijke doel van zionisme is echter om het Joodse volk, dat sinds lange tijd over de wereld verspreid leeft, in dezelfde staat bijeen te brengen.
Israëlische humor lacht om het UNESCO-besluit
Posted on Monday, October 24, 2016
De Israëli's, van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tot de cartoonisten van kranten, reageren met humor en sarcasme op het recente belachelijke besluit van de UNESCO, dat suggereert dat de Joden geen historische band hebben met Jeruzalem en de Tempelberg.
Boerkini? Geen probleem!
Posted on Monday, October 24, 2016
De foto’s van Franse politiemannen die op het strand een moslima dwingen haar boerkini uit te trekken, hebben ook in Israël verbazing gewekt. Niemand zou het hier in zijn hoofd halen een wet uit te vaardigen, die deze kledij verbiedt. Israëli's storen zich er niet aan.
Video van de dag: Dansen met de Torah in Tel Aviv
Posted on Monday, October 24, 2016
Vandaag, op Simchat Torah, zijn de boeken van Mozes volgens de jaarlijkse cyclus uitgelezen en begint men van voren af aan. De Torahrollen uit de kast in de synagoge genomen en op straat feestelijk rondgedragen. In de video ziet u de feestelijkheden in Tel Aviv,
Groeten uit Israël: Simchat Torah-processies en feesten
Posted on Sunday, October 23, 2016
Vanavond zit men voor het laatst in de Loofhut en komt er een einde aan het Loofhuttenfeest. Die laatste dag is een bijzonder feestelijke dag, waarop we het ontvangen van de Torah vieren, daarom noemt men deze feestdag 'Simchat Torah', 'Vreugde van de Thora'.
Video van de dag: Chag Same'ach Soekkot!
Posted on Sunday, October 23, 2016
De Israëlische zandkunstenares Ilana Yahav wenst ons met haar zandtekeningen Chag Same'ach Soekkot, een gelukkig Loofhuttenfeest. Ilana Yahav is een zogenaamde zand-animatrice. Ze studeerde kunst, zand-animatie, in Hollywood, New York en Londen.
Groeten uit Israël: Voetballen is winnen, of verliezen.
Posted on Friday, October 21, 2016
De feestdagen van deze maand lopen langzaam ten einde. Het laatste lange weekeinde is begonnen. Op zondagavond begint de laatste dag van Soekot, deze feestdag noemen we 'Simchat Torah' - de Vreugde der Wet, de Vreugde van de Torah.
Video van de dag: Soekot-parade in Jeruzalem
Posted on Friday, October 21, 2016
Gisteren werd in Jeruzalem de traditionele Soekot-parade gehouden, waaraan duizenden uit alle hoeken deelnamen. Voor de politie zijn dergelijke evenementen een grote uitdaging. Gisteren zijn ze daar met vlag en wimpel voor geslaagd.
President Rivlin: 'Hoe kun je Joodse band met Jeruzalem betwijfelen?'
Posted on Thursday, October 20, 2016
Zoals ieder jaar in de week van het Loofhuttenfeest, ontvangt de Israëlische president de burgers van zijn land in de loofhut van zijn ambtswoning, die dit jaar was ingericht met een groot aantal exposities van de Israëlische industrie en Israëlische ontwikkelingen.
Groeten uit Israël: Soekot-parade vult Jeruzalem
Posted on Thursday, October 20, 2016
Vanmiddag wordt in Jeruzalem de Soekot-parade gehouden. Er worden 25.000 mensen verwacht, waaronder duizenden christenen uit de hele wereld. Ze zullen door de straten van Jeruzalem marcheren met vlaggen van hun land en de Israëlische vlag.
Video van de dag: Jeruzalem heilig voor drie religies
Posted on Thursday, October 20, 2016
Vandaag weer een video die duidelijk toont hoe dwaas de beslissing van de UNESCO is, dat het Tempelplein en de Westelijke Muur geen band met het Jodendom hebben. Een beslissing die fel werd bekritiseerd door UNESCO directeur-generaal Irina Bokova.
Ook Israël is medeschuldig aan besluit UNESCO
Posted on Wednesday, October 19, 2016
Ook al is het jongste besluit van de UNESCO, dat het Joodse volk geen band zou hebben met de Tempelberg, historisch onzin en vanuit Israëlisch perspectief een zuiver antisemitische beslissing, toch zijn Israëls regeringen hiervoor medeverantwoordelijk.
Arabische vrouw doodgeschoten bij mes-aanval
Posted on Wednesday, October 19, 2016
Bij het Tapu'ach kruispunt in Samaria heeft vandaag een Arabische vrouw geprobeerd daar gestationeerde Israëlische militairen met een mes neer te steken. De militairen konden echter op tijd reageren en schoten haar dood.
Groeten uit Israël: Haat overwin je niet met haat
Posted on Wednesday, October 19, 2016
Ik begroet u op deze nieuwe dag vanuit Modiïn, waar ik boodschappen heb gedaan. Het valt hier nog meer op dat we in de week van Soekot leven, die bekend staat als Chol Hamo'ed. De straten waren bijna leeg, je zou bijna denken dat de hele stad op vakantie is gegaan.
Video van de Dag: Priesterzegen tijdens Soekot
Posted on Wednesday, October 19, 2016
Vandaag werd bij de Westelijke Muur, zoals elk jaar tijdens het Loofhuttenfeest, de birkat kohaniem, de zegen van de priesters, uitgesproken. Enkele duizenden mensen waren hiervoor bijeen gekomen bij de Westelijke Muur van het tempelplein om er te bidden.
Palestijnen: liever een confederatie met Jordanië
Posted on Tuesday, October 18, 2016
De grote meerderheid van de Palestijnen is tegen het in het buitenland populaire idee van een tweestatenoplossing. In een enquête sprak een groot deel van de respondenten zich uit voor een Palestijns-Jordaanse confederatie. Maar wil Jordanië dat ook?
UNESCO: Geen nieuwe stemming over 'Tempelberg'
Posted on Tuesday, October 18, 2016
Mexico, dat afgelopen week in de UNESCO had ingestemd met de resolutie dat het Jodendom geen band met de Tempelberg in Jeruzalem heeft, heeft deze beslissing vandaag teruggenomen. Als gevolg van de Arabische meerderheid heeft dit geen gevolg voor het besluit.
Groeten uit Israël: Een Israëli die Israël aanklaagt?
Posted on Tuesday, October 18, 2016
Ik ben weer in het kantoor, een nieuw werkweek is begonnen. Tenminste voor mij, want buiten in de straten van Jeruzalem is het opmerkelijk stil. - Minder stil is het rond de voorzitter van B'Tselem, die in de VN-Veiligheidsraad aandrong op maatregelen tegen Israël.
Video van de dag: Israël vanuit vogelperspectief
Posted on Tuesday, October 18, 2016
Er zijn de laatste tijd steeds meer video's met opnamen vanuit de lucht. Die kleine drones maken het mogelijk dat iedereen zijn eigen 'video van bovenaf' kan maken. Deze nieuwe video is echt mooi en toont u indrukwekkende opnamen van steden en natuur van Israël.
Video: Gouden bel hogepriester bewijst Joodse claim
Posted on Monday, October 17, 2016
De beslissing van de UNESCO dat er geen Joodse band met het Tempelplein en de Westelijke Muur zou bestaan, lijkt meer ingegeven door de haat van islamitische landen dan door gedegen, wetenschappelijk verantwoord, archeologisch onderzoek.
Theologische opleidingen en Joden die in Jezus geloven
Posted on Monday, October 17, 2016
Westerse geestelijken ergeren zich aan het feit dat Messiaanse voorgangers en gemeenteleiders in Israël geen officiële theologische opleiding hebben gevolgd. Is dit een nadeel of eerder een voordeel? Het maakt hen onafhankelijk van westerse theologische richtingen.
Video van de dag: Shlomit bouwt een vredesloofhut
Posted on Monday, October 17, 2016
Vandaag, 17 oktober /15 Tishrie, is het de eerste dag van Soekot, het Loofhuttenfeest. De video van vandaag is een oud en bekend kinderlied over Shlomit die een loofhut bouwt en versiert met takken en vruchten. U mag meezingen.
Strijders zonder Grenzen - Het mooie gezicht van Israël
Posted on Sunday, October 16, 2016
Soldaten van het Israëlische leger, die twee jaar geleden in gevechtseenheden werden ingezet en vochten in de Gaza-oorlog, onderwijzen in India islamitische kinderen in de vakken Engels, wiskunde en geschiedenis. Dit is geen grap, maar de realiteit.
Palestijnse minister: ‘Jeruzalem was nooit Joods’
Posted on Sunday, October 16, 2016
Onlangs verklaarde Adnan AlHusayni, minister voor Jeruzalem-aangelegenheden van de Palestijnse Autoriteit: ‘Er is geen bewijs dat Jeruzalem een Joods verleden heeft.’ Alle archeologische projecten hebben naar zijn mening geen enkel bewijs opgeleverd.
Groeten uit Israël: Een loelav voor het Loofhuttenfeest
Posted on Sunday, October 16, 2016
Vandaag ben ik in Modiin gebleven, want vanavond begint Soekot, het Loofhuttenfeest. Het feest wordt een week lang gevierd, maar alleen de eerste en de laatste dag zijn vrije dagen, dus mijn werkweek begint deze keer op dinsdag, een driedaagse werkweek dus.
Video van de dag: Soekot in Mea Sheariem
Posted on Sunday, October 16, 2016
Ook in de orthodoxe Joodse wijk Mea Sheariem in Jeruzalem heeft men zich voorbereid op Soekot, het Loofhuttenfeest, dat zondagavond begint. Op de markt 'Shoek Arba'a HaMinim' worden de onderdelen van de loelav verkocht, een bundel geurende planten.
Israël, Trump en Clinton hekelen Tempelberg-resolutie
Posted on Friday, October 14, 2016
De VN-organisatie UNESCO heeft donderdag een resolutie aangenomen die de Joodse band met de Jeruzalemse Tempelberg negeert. Dat Israël en het Joodse volk op deze heilige plaats een geschiedenis hebben die duizenden jaren ouder is, werd helemaal niet erkend.
Jeruzalem vraagt Vaticaan om hulp tegen Palestijnen
Posted on Friday, October 14, 2016
Israël heeft het Vaticaan verzocht om een Palestijns initiatief met spoed een halt toe te roepen. De Palestijnse delegatie in de VN staat erop om een delegatie van internationale deskundigen naar Israël te sturen en het vernietigen van opgravingen onderzoeken.
Netanyahu hoopt dat Obama Israël niet onder druk zet
Posted on Friday, October 14, 2016
Premier Benjamin Netanyahu hoopt dat de Amerikaanse president Barack Obama zijn laatste maanden in functie niet zal gebruiken om de Palestijnen te helpen om eenzijdig een onafhankelijke Staat uit te roepen.
Groeten uit Israël: Belachelijk besluit van UNESCO
Posted on Friday, October 14, 2016
We leven in een vreemde wereld. Hoe is het mogelijk dat een groep landen - de meeste geen vriend van Israël - zich het recht toe-eigent om te bepalen dat de Tempelberg, en dus ook de Kotel, de Westelijke Muur van de Tempelberg, geen relatie heeft met het Jodendom?
Video van de dag: Slichot-gebeden voor Yom Kippoer
Posted on Friday, October 14, 2016
Op de avond voor Yom Kippoer, Grote Verzoendag, werden bij de Westelijke Muur de Slichot-gebeden uitgesproken. Enkele duizende Joden verzamelden zich bij de muur en zongen Adon HaSlichot, Heer van de Vergeving.
Herdenking van slachtoffers Yom Kippoeroorlog
Posted on Thursday, October 13, 2016
Op de militaire begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem vond donderdagmiddag de nationale herdenkingsceremonie plaats voor de slachtoffers van de Yom Kippoeroorlog. In 1973 vielen Egypte en Syrië onverwacht Israël aan tijdens Grote Verzoendag.
Onrust op Yom Kippoer, stenen en molotovcocktails
Posted on Thursday, October 13, 2016
Het was woensdag tijdens Yom Kippoer, de belangrijkste Joodse feestdag alles behalve rustig in de oostelijke wijken van Jeruzalem. Dinsdagavond waren er in de wijk Silwan al botsingen tussen Arabieren en de Israëlische politie, waarbij een Arabier omkwam.
Groeten uit Israël: waarom ga je naar een gevaarlijk land?
Posted on Thursday, October 13, 2016
Ik ben terug in het kantoor in Jeruzalem en kijk naar de drukte van de stad. Yom Kippoer is achter de rug en vandaag is weer een werkdag. Maar alleen vandaag, want morgen gaan we richting weekeinde en dan begint Soekot, Loofhuttenfeest, dat een week duurt
Video van de dag: Beknopte geschiedenis van Israël
Posted on Thursday, October 13, 2016
Een video van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken met de naam 'Rachel en Jacob, Land Israël' vertelt het verhaal van een Joodse familie. Op een humoristische en provocerende manier wordt de 3000 jaar durende geschiedenis van het volk Israël verteld.
Video van de Dag: Yom Kippoer met cantor Azi Schwartz
Posted on Wednesday, October 12, 2016
Vandaag, woensdag 12 oktober/10 Tishrie, is het Yom Kippoer, Grote Verzoendag. In deze video gaan we luisteren naar gazan (cantor, voorzanger) Azi Schwartz, tijdens het slot van de Yom Kippoer viering in de New Yorkse Park Avenue Synagoge in 2014.
Het zachte hart onder het militaire uniform
Posted on Tuesday, October 11, 2016
Als je aan een soldaat denkt, dan zie je een jonge, harde man voor je, die alleen maar wacht op het commando van zijn meerdere. Daarom biedt het volgende verhaal een heel bijzondere invalshoek, die een heel ander licht op onze militairen werpt.
Groeten uit Israël: Yom Kippoer, Grote Verzoendag
Posted on Tuesday, October 11, 2016
Vanavond beginnen we Yom Kippoer, de Grote Verzoendag. Het is onze hoogste feestdag, het is de afsluiting van de 'Tien Dagen van Berouw' (Hebr. Aseret Yame Teshoeva), die op Nieuwjaarsdag begonnen. We denken ook terug aan de Yom Kiipoer-oorlog in 1973.
Video voor Yom Kippoer: Max Bruch's Kol Nidre
Posted on Tuesday, October 11, 2016
Voor Yom Kippoer, Grote Verzoendag, die vanavond begint, heeft de componist Max Bruch het volgende stuk geschreven, gebaseerd op het Hebreeuwse gebed Kol Nidre, Alle eden die aan de vooravond van Yom Kippoer driemaal wordt uitgesproken.
Soldaat gewond bij voorbereiden huis voor sloop
Posted on Monday, October 10, 2016
Soldaten van het Israëlische leger hebben afgelopen nacht het huis van de terrorist, die zondagochtend twee mensen doodschoot, voorbereid voor de sloop. Hierbij werd een soldaat licht gewond door een splinter van een pijpbom die naar de soldaten werd gegooid.
64 nieuwe immigranten uit Ethiopië aangekomen
Posted on Monday, October 10, 2016
Afgelopen zondag zijn 64 Joden uit Ethiopië in Israël aangekomen. Het zijn Falash Mura, Ethiopische Joden, waarvan de voorouders werden gedwongen zich tot het christendom te bekeren. Nog 9000 van hen wachten in opvangkampen in Ethiopië.
Groeten uit Israël: Veel verdriet door schietpartij
Posted on Monday, October 10, 2016
Gisteren kwam er hier in Jeruzalem op een wrede manier een eind aan drie weken van relatieve rust. Temidden van onze voorbereidingen voor de komende feestdagen werden we teruggebracht naar de realiteit en eraan herinnerd in welke situatie wij ons hier bevinden.
Video van de Dag: De politie wenst u een goed jaar
Posted on Monday, October 10, 2016
Duizenden politieagenten, zowel mannen als vrouwen, zorgen tijdens de feestdagen vooral in Jeruzalem voor de veiligheid van de burgers van Israël. In deze video wenst de Israëlische politie de burgers een 'shanah tovah', een goed jaar.
Na schietpartij: 'Ze vierden het vermoorden van Joden'
Posted on Monday, October 10, 2016
De gebeurtenissen na de schietpartij, zondagochtend in Jeruzalem, waarbij twee doden vielen, laten duidelijk de voortdurende vijandige houding zien van Israëls zogeheten 'vredespartners', en helaas ook van veel Israëlische Arabieren.
Bang voor een kabelbaan
Posted on Friday, October 07, 2016
De hoogste islamitische raad in Jeruzalem wijst de aanleg van een kabelbaan in de stad categorisch af. Het Israëlische plan om een kabelbaan aan te leggen van waaruit je een prachtig zicht hebt op de Oude Stad van Jeruzalem, is volgens moslims een gevaar.
Groeten uit Israël: Had hij dan niet moeten aanvallen?
Posted on Friday, October 07, 2016
Het is vrijdag en weer staat bij ons de Shabbat voor de deur, de eerste Shabbat in het nieuwe jaar. De tragische dood van een F-16 piloot na een aanval op Gaza was gisteren het onderwerp van de dag. En Israël is een stap verder op weg naar het WK voetbal.
Video van de dag: Machane Jehuda Markt in Jeruzalem
Posted on Friday, October 07, 2016
De Jeruzalemse Machane Yehuda markt wordt als de populairste en drukste markt van het land beschouwd. Vlak voor de weekeinden en de feestdagen is het bijzonder vol. De laatste jaren zijn er naast de gebruikelijke marktkramen ook talrijke winkels, restaurants en cafés gekomen.
Israël houdt boot met pro-Palestijnse activistes aan
Posted on Thursday, October 06, 2016
De Israëlische marine heeft gisteren voor de Gazastrook een schip met 13 pro-Palestijnse activistes aan boord aangehouden en naar de haven van Ashdod gesleept. Hij was in september vanuit Barcelona vertrokken om de aandacht te vestigen op de blokkade van de Gazastrook.
Israëlische piloot dodelijk verongelukt
Posted on Thursday, October 06, 2016
Een piloot van de Israëlische luchtmacht is woensdag vlak voor de landing op het steunpunt Ramon met zijn F-16 dodelijk verongelukt. Voor het tragische ongeval had hij met zijn gevechtsvliegtuig deelgenomen aan een aanval op stellingen van Hamas in de Gazastrook.
Sacks: 'Mensenrechten misbruikt voor antisemitisme'
Posted on Thursday, October 06, 2016
Om hun haat tegen de Joden te rechtvaardigen, beroepen de huidige antisemieten zich op de hoogste wereldwijde bron van gezag, de mensenrechten. Daarom wordt Israël regelmatig beschuldigd van de vijf hoofdzonden tegen de mensenrechten.
Groeten uit Israël: Duitse schoolgroep op bezoek
Posted on Thursday, October 06, 2016
Doordat dit jaar veel feestdagen op werkdagen vallen, hebben we in deze periode veel vrije dagen. Over ruim een week begint het Loofhuttenfeest, dat een week duurt. De raketbeschieting van Sderot werd door niemand veroordeeld, de bouw van huizen in Shilo wel.
Video van de dag: Birthright-reis naar Israël
Posted on Thursday, October 06, 2016
Duizenden Joodse jongeren uit 66 landen hebben de afgelopen jaren een tiendaagse groepsreis naar Israël gemaakt. Een groot aantal deelnemers kiest ervoor, zich later in Israël te vestigen. De reis duurt tien dagen, de herinneringen duren levenslang.
Snelle reactie van Israël op raketinslag in Sderot
Posted on Wednesday, October 05, 2016
Om 10.19 uur plaatselijke tijd maakte een luide explosie een einde aan een periode van anderhalve maand rust rond de Gazastrook. Een raket ontplofte op een straat in Sderot, nabij een basisschool. Israël reageerde snel met een beschieting en luchtaanvallen.
In pyjama naar school in het Hadassah ziekenhuis
Posted on Wednesday, October 05, 2016
De school van het Hadassah Ziekenhuis – misschien de enige school waar de leerlingen in pyjama komen – heeft een prijs ontvangen van de Israëlische president Reuven Rivlin. De lessen zijn tweetalig en worden door een Joodse en een Arabische lerares gegeven.
Video: Dit zijn de mensen die Facebook aanklagen
Posted on Wednesday, October 05, 2016
In deze video stelt Chananya Naftali ons voor aan de mensen die Facebook hebben aangeklaagd voor 200 miljoen dollar, omdat die niets heeft gedaan tegen de groeiende ophitsing tegen Israël. Het zijn de mensen van de in Tel Aviv gevestigde Joodse NGO Shurat HaDin
Groeten uit Israël: Grote Verzoendag staat voor de deur
Posted on Wednesday, October 05, 2016
Het nieuwe jaar is begonnen en ik begroet u weer vanuit onze redactie in Jeruzalem. Grote Verzoendag, de volgende feestdag, staat nu voor de deur. Het is onze belangrijkste feestdag. Dinsdagavond 11 oktober begint Yom Kippoer. Op woensdag vasten we 25 uur lang.
Video van de Dag: Tiberias en het Meer van Galilea
Posted on Wednesday, October 05, 2016
Deze video neemt ons mee naar het noorden van het land, naar Tiberias aan het Meer van Galilea. We zien er bijzonder mooie beelden van de stad, het Meer van Galilea en zijn omgeving. Nu de temperaturen een beetje aangenamer zijn, is het er de moeite waard.
Video: Stadspoort Bijbelse stad Lachis blootgelegd
Posted on Tuesday, October 04, 2016
Op een verrassende manier hebben opgravingen, begin dit jaar uitgevoerd aan de ruïnes van de stadspoort van Lachis, bewijs geleverd voor de hervormingen die koning Hizkia 2800 jaar geleden liet uitvoeren. De Bijbel beschrijf deze in 2 Koningen 18:4.
Viervoeters maken ‘alija’
Posted on Tuesday, October 04, 2016
Honderddertien Jakobsschapen zullen de komende weken een historische ‘alija’ maken, zoals de terugkeer naar het beloofde land wordt genoemd. Dit zeldzame ras wordt al in het Bijbelboek Genesis vermeld. In de loop der tijden verdwenen ze uit Eretz Israël.
Video van de dag: Zing mee met Shanah Tovah
Posted on Tuesday, October 04, 2016
Vandaag, dinsdag, is het in Israël de tweede Nieuwjaarsdag. We gaan luisteren naar een klassiek kinderlied, Shanah Tovah, Goed Jaar, waarin een aantal mensen een goed jaar wordt toegewenst. U mag meezingen.
Video: Proberen ze iets voor me te verbergen?
Posted on Monday, October 03, 2016
Op zijn reis rond de wereld komt Omri, opgegroeid in een seculiere kibboets, in een ver buitenland in contact met een vrouw die hem over Jezus vertelt. Waarom leerde ik op school wel over Alexander de Grote en niets over deze man die de wereld veel meer beïnvloedde?
De drie feesten in de zevende maand
Posted on Monday, October 03, 2016
Meer dan drieduizend jaar geleden vond een van de belangrijkste historische veranderingen plaats. Kort voor de exodus werden de Israëlieten door God aangesproken om een nieuwe kalender in te voeren. Het Bijbelse jaar moest voortaan niet in de herfst, maar in het voorjaar beginnen.
Video van de dag: Voorbereiding op Rosh Hashanah
Posted on Monday, October 03, 2016
Vandaag is het in Israël de eerste Nieuwjaarsdag. In deze video krijgt u uitleg over de viering van ראש השנה Rosh Hashanah, het Joodse Nieuwjaar, met tal van symbolen: appels en honing, granaatappels, vis, en een rond gevlochten brood (challe).
Fotoalbum ter herinnering aan Shimon Peres
Posted on Sunday, October 02, 2016
We verzamelden voor u een bescheiden reeks foto's uit de verschillende fasen van het leven van onze voormalige president Shimon Peres.
Groeten uit Israël: Vanavond begint een nieuw jaar
Posted on Sunday, October 02, 2016
Vandaag loopt een jaar ten einde. Vanavond beginnen we het nieuwe jaar 5777. Deze dag is voor mij altijd een bijzondere dag. Ik kijkt terug op het afgelopen jaar, waarin mijn vader overleed en ik na 22 jaar overstapte van de Israëlische televisie naar Israel Heute.
Video van de dag: Doe dit, laat dat in Israël
Posted on Sunday, October 02, 2016
De feestdagen staan voor de deur in Israël. Indien u erheen gaat om die mee te vieren, of op een later moment dit mooie land bezoekt, heeft onze YouTuber Chananya Naftali enkele adviezen voor u, zoals: leer onderhandelen over de prijs op de markt.