Nieuws Archief

juni 2015

VN waarschuwen partijen in Syrische burgeroorlog
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2015
De VN hebben de Syrische regeringstroepen en de rebellen opgeroepen om oorlogshandelingen bij de Israëlische grens te vermijden, nu er geregeld projectielen op het Israëlische deel van de Golanhoogten neerkomen.
Veel gearresteerde Joodse tieners zijn Ethiopisch
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2015
Uit een onlangs gepubliceerd bericht van de Israel Prison Service blijkt, dat bijna de helft van alle gearresteerde jongeren die in de gevangenis zitten, een Ethiopische achtergrond heeft.
Vier jonge Israëli's gewond bij beschieting
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2015
Afgelopen nacht zijn vier Israëli's, jonge mannen van rond 20 jaar, gewond geraakt bij een schietpartij bij de Shvut Rachel kruising in de regio Benjamin. Een van hen raakte ernstig gewond.
Joodse, Arabische en Iraanse gelovigen bewijzen dat vrede mogelijk is
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2015
Terwijl het Midden-Oosten in vlammen is gehuld, vond vorige week in Manchester, Engeland, een verhaal van vrede en verzoening plaats. Delegaties uit de hele moslimwereld kwamen er samen voor een unieke conferentie.
Video van de dag: Jeruzalem van boven gezien
Geplaatst op dinsdag 30 juni 2015
Een drone biedt u beelden vanuit de lucht van de Israëlische hoofdstad met nachtelijke opnamen van bezienswaardigheden en Jeruzalem in de scheeuw.
Terroriste steekt Israëlische soldate neer
Geplaatst op maandag 29 juni 2015
Een Palestijnse activiste heeft maandagochtend bij een checkpoint nabij Bethlehem een Israëlische soldate neergestoken.
Aardbeving deed het Heilige Land sidderen
Geplaatst op maandag 29 juni 2015
Een aardbeving met een kracht van 5,2 heeft zaterdag het Heilige Land laten beven. De beving was tegelijk in verschillende Israëlische steden te voelen.
Tienpuntenplan van de PLO is nog steeds geldig
Geplaatst op maandag 29 juni 2015
De Palestijnse vredesonderhandelaar Erekat bevestigde vorige week in aanbevelingen aan 'president' Abbas, dat het Palestijnse Tienpuntenplan – dat streeft naar een Palestijnse Staat in plaats van Israël, nog steeds van kracht is.
Israël onderschepte nieuwe Gazavloot zonder geweld
Geplaatst op maandag 29 juni 2015
De Israëlische marine heeft maandagochtend vroeg zonder geweldsincidenten een schip van de Zweedse Gazavloot onderschept; het is naar de Israëlische haven Ashdod geleid.
Goedkeuring rabbijn vereist voor christelijke evenementen
Geplaatst op maandag 29 juni 2015
Na een grote christelijke conferentie in de Jeruzalemse Payis Arena hielden ultraorthodoxen een protestbijeenkomst. Het gemeentebestuur overlegt voortaan eerst met rabbijnen voordat toestemming voor een christelijk evenement wordt gegeven.
Video: Heuvels op en af fietsen in Jeruzalem
Geplaatst op maandag 29 juni 2015
Meer dan 5000 fietsliefhebbers uit de hele wereld genoten dit jaar van een fietstocht door de heuvelachtige Israëlische hoofdstad.
Jordaanse media prijzen aanslagen in Jeruzalem
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2015
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er bij Jordaanse kranten op aangedrongen, geen geweld tegen Israël te verheerlijken. Zoiets verslechtert ook de relatie van Israël met de Palestijnen.
Gaza-rapport VN Mensenrechtenraad bevooroordeeld
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2015
De publicatie van het rapport van de VN Mensenrechtenraad, over de Gaza-oorlog van vorig jaar, heeft zoals verwacht enige deining veroorzaakt. Veel oorlogsmisdaden van Hamas worden goedgepraat of als 'bewering' omschreven.
ISIS bedreigt christenen in Oost-Jeruzalem
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2015
Pamfletten bedreigen Arabische christenen met vluchten of de dood. Bekend is dat onder de Israëlische en Palestijnse moslims ISIS-aanhangers zijn. Ook in Gaza maakt ISIS zich sterk.
Bondsdagvoorzitter: Bestaansrecht is niet onderhandelbaar
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2015
Ter gelegenheid van 50 jaar betrekkingen tussen Duitsland en Israël sprak de voorzitter van de Duitse Bondsdag de Knesset toe, deels in het Hebreeuws, wat goed werd ontvangen. Hij benadrukte dat in het Midden-Oosten conflict veel onderhandelbaar is, maar niet het bestaansrecht van Israël.
Video van de dag: Joodse bruiloftsdansen
Geplaatst op vrijdag 26 juni 2015
Tijdens Joodse bruiloften wordt uitbundig gedanst, hoewel de meeste van de gasten geen professionals zijn zoals de dansers van deze video.
'Antisemitisme voornamelijk in democratische staten'
Geplaatst op donderdag 25 juni 2015
150 miljoen Europeanen zijn van mening dat Israël een apartheidsstaat is en zelfs als een nazisysteem te werk gaat.
Nieuw Palestijns beleid: Diplomatie en terreur
Geplaatst op donderdag 25 juni 2015
Volgens een nieuw document van de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat moet Fatach zijn werkwijze en standpunten verharden en samenwerken met Hamas en Islamitische Jihad.
Israël bevriest tijdelijk defensie-dialoog met VS
Geplaatst op donderdag 25 juni 2015
In verband met de nucleaire besprekingen met Iran en de toenemende spanningen tussen het Witte Huis en premier Netanyahu stoppen voorlopig de gesprekken met de VS over diens steun aan Israëls defensie.
Video: De weg van Jericho naar Jeruzalem
Geplaatst op donderdag 25 juni 2015
Een drone maakte voor ons spectaculaire opnamen van de weg, die van Jericho in de Palestijnse gebieden naar Jeruzalem leidt.
Blog: Jeruzalemse heuvels en bossen in gevaar
Geplaatst op woensdag 24 juni 2015
Op de hellingen van de berg, waarop Jeruzalem zich bevindt, groeit het Jeruzalemse bos. Telkens weer is, deze unieke habitat, het bos en de berghellingen, in gevaar. Het nieuwste gevaar vormen acht bouwprojecten.
Welke Jezus bedoelt u?
Geplaatst op woensdag 24 juni 2015
In de Bijbelse tijd was de naam Jezus populair. Om de diverse Jezussen uit elkaar te houden gebruikte men de plaats waar zij vandaan komen. De naam Nazaret blijkt een dubbele betekenis te hebben.
Raketaanval uit Gaza; lanceerinstallatie vernietigd
Geplaatst op woensdag 24 juni 2015
Nadat dinsdagavond rond 22 uur een raket vanuit Gaza insloeg in een open gebied nabij Ashkelon, heeft de Israëlische luchtmacht binnen enkele uren een doel in de Gazastrook onder vuur genomen, waarbij de raketlanceerder werd vernietigd.
VN-rapport: 'Ondergrondse tunnels waren legitiem'
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2015
In Israël is algemeen furieus gereageerd op het VN-rapport over de laatste Gaza-oorlog in de zomer van 2014, dat Israël als de hoofdschuldige noemt en bol staat van onjuistheden.
Israël boycotten? Dat doen ze niet in Bethlehem
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2015
Terwijl 'mensenrechten'-activisten over de hele wereld mensen stimuleren om Israëlische goederen te boycotten, zijn in de Palestijnse stad Bethlehem producten uit de Joodse Staat ruimschoots verkrijgbaar.
Te strikt met Volkenrecht hindert functioneren IDF
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2015
In de Gaza-oorlog heeft Israël zich meer dan vereist gehouden aan de Conventies van Genève, wat levens in gevaar heeft gebracht en militaire operaties heeft gehinderd.
Druzen lynchen Syriërs; Israël wil buiten de oorlog blijven
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2015
Druzen op de Israëlische Golanhoogten willen niet dat Israël gewonde Syriërs in ziekenhuizen behandelt, omdat ze hen als rebellen en vijanden van hun volk zien.
Video: Kitesurfen voor de kust van Haifa
Geplaatst op dinsdag 23 juni 2015
Zo mooi is de zomer in Israël! Vooral wanneer je een matrasvlieger, een surfplank en een drone met camera bij je hebt.
Arabisch Knessetlid en christen op tweede Gazavloot
Geplaatst op maandag 22 juni 2015
Vanuit Zweden is een nieuwe vloot van drie schepen onderweg naar Gaza. Deze wil – net als de vorige, vijf jaar geleden – Israëls zeeblokkade doorbreken. De Israëlische regering en Arabische media hebben kritiek op de onderneming.
Priester: we zullen met liefde reageren op kerkbrand
Geplaatst op maandag 22 juni 2015
Abt Gregory Collins, het hoofd van de Benedictijnen in Israël, drong er bij de lokale christenen op aan met liefde en vergevingsgezindheid te reageren op de brandstichting vorige week in de Kerk van de Broodvermenigvuldiging, aan de oever van het Meer van Galilea.
Opstaan tegen abortus
Geplaatst op maandag 22 juni 2015
De messiasbelijdende Jodin Sandy Shoshani, directeur van de organisatie Be'ad Chaim (Voor het Leven), zet zich al meer dan tien jaar in voor de bescherming van moeder en ongeboren kind.
BDS: het gaat niet om mensenrechten maar om Israël
Geplaatst op zondag 21 juni 2015
De Amerikaanse journalist toont hoe serieus Ierse zakenlieden, die Israël boycotten, de mensenrechten nemen. Ze hadden geen probleem met goederen uit probleemlanden zoals Noord-Korea en Soedan.
Is een oorlog met Hezbollah onvermijdelijk?
Geplaatst op zondag 21 juni 2015
'Vanuit het noorden zal onheil over alle inwoners van dit land worden uitgestort (Jeremia 1). Dit apocalyptische vers kreeg de afgelopen maanden bijzondere betekenis toen het Israëlische leger zich op een confrontatie met Hezbollah begon voor te bereiden.
Grenspolitie gestoken door Palestijn in Jeruzalem
Geplaatst op zondag 21 juni 2015
Zondagochtend is een lid van de Grenspolitie bij de Damascuspoort neergestoken; door hem neer te schieten verhinderde hij dat de dader kon vluchten.
Jonge Israëli doodgeschoten in Samaria
Geplaatst op zaterdag 20 juni 2015
Een jonge Israëli is vrijdagmiddag in zijn auto doodgeschoten door een Palestijn; zijn metgewel raakte ernstig gewond. Dit gebeurde bij de Joodse nederzetting Dolev in Samaria. Hamas prees de moord.
Fatach en Hamas regeren toch niet samen
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2015
Er was al maanden sprake van, en nu is het zo ver; de moeizaam tot stand gekomen Palestijnse eenheidsregering wordt opgeheven, op initiatief van Fatach. Er bestaan te veel verschillen tussen Hamas en Fatach.
Messiaanse Joden helpen christenen Shabbat begrijpen
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2015
Een groep Messiaanse Joden in Jeruzalem wil christenen helpen de schoonheid en geestelijke betekenis van de Shabbat te ervaren en nodigt hen uit om deel te nemen aan een traditionele shabbatsmaaltijd op de vooravond van shabbat.
Zweedse supermarktketen verbiedt filialen boycot
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2015
De Zweedse supermarktketen COOP, die 655 filialen telt, is na een actie van de Israëlische ambassadeur teruggekomen op de plaatselijke boycot van Israël en heeft drie van zijn filialen duidelijk verboden om aan een boycot deel te nemen.
Video: Een gezegende oriëntaalse Shabbat
Geplaatst op vrijdag 19 juni 2015
De Shabbat is zo'n mooi feest, dat we die het liefst elke dag van de week zouden vieren. In deze video luisteren we naar liederen, die oriëntaalse Joden op deze wekelijkse rustdag zingen.
Brand gesticht in Kerk van de Broodvermenigvuldiging
Geplaatst op donderdag 18 juni 2015
Er klonk in Israël veel verontwaardiging na de brandstichting in de Kerk van de Broodvermenigvuldiging in Tabgha, bij het Meer van Genezaret. De politie denkt aan opzettelijke brandstichting, omdat op een muur een Hebreeuwse graffiti was ontdekt.
VN erkent raketten in scholen, maar veroordeelt toch Israël
Geplaatst op donderdag 18 juni 2015
Hoewel een hoge VN-functionaris erkent dat Hamas wapens bewaarde in VN scholen, en het afschieten van raketten op Israël veroordeelt, veroordeelt hij ook de Israëlische aanval op een VN-school die als wapenopslagplaats diende.
Alarmtoestand in noorden bij Syrische Golanhoogten
Geplaatst op donderdag 18 juni 2015
Als gevolg van zware gevechten tussen rebellen en het Syrische leger op de Syrische Golanhoogten is de IDF in alarmtoestand. Een half miljoen Syrische Druzen dreigt in gevaar te komen; in Israël gaan stemmen op, zo nodig de grens voor hen te openen.
Video van de dag: een lied bij Rosh Chodesh
Geplaatst op donderdag 18 juni 2015
Rosh Chodesh, het begin van een nieuwe maand, inspireerde Yoel Taieb tot een mooie rustige melodie.
Wie was de 'man van de goden', vermeld op oude kruik?
Geplaatst op woensdag 17 juni 2015
Het lukte Israëlische onderzoekers, de scherven van een 3000 jaar oude stenen kruik aan elkaar te lijmen. Maar wat betekenen de letters ish ba'al ben bada in oud Kanaänietisch schrift, wie was deze persoon?
'Lone Soldiers' – Ver van huis staan zij in voor Israël
Geplaatst op woensdag 17 juni 2015
Ze zijn jong, hebben vaak hun schoolopleiding afgesloten en een baan, studie aan een universiteit of een wereldreis lokken - maar sommige Joodse jongeren in de diaspora kiezen ervoor vrijwillig te dienen in het Israëlische leger.
Video van de dag: Straatruzie wordt streetdance
Geplaatst op woensdag 17 juni 2015
Wat gebeurt er wanneer twee automobilisten in Israël ruzie krijgen? Zoals in elk land gaan ze met elkaar bakkeleien. Maar een dergelijke confrontatie kan in Israël heel anders aflopen.
De kosten van het Israëlisch-Palestijnse conflict
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2015
Volgens een Amerikaans onderzoek kunnen de Israëli's in tien jaar 120 miljard dollar verdienen bij een tweestatenoplossing, en voor de Palestijnen zou 50 miljard dollar mogelijk zijn. Wanneer beide volken echter opnieuw in een gewelddadig conflict verzeild raken, dan kost hen dat samen 250 miljard dollar.
'Hamas denkt na over langdurige wapenstilstand'
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2015
Volgens Palestijnse media denkt de terreurorganisatie Hamas serieus na over een wapenstilstand met Israël, die voor vijf jaar zou gelden en door Qatar zou worden gecontroleerd.
Groene Europese politici irriteren Israël
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2015
Vijf Europese parlementariërs van de fractie 'De Groenen' hebben met hun bezoek aan Israël voor irritatie gezorgd, door een afspraak met Israëlische politici af te zeggen, maar wel met Palestijnse gevangenen te spreken.
Video: Persiflage over media in Gaza-oorlog teruggetrokken
Geplaatst op dinsdag 16 juni 2015
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze week een YouTube-video gepubliceerd, waarin de draak wordt gestoken met de misleidende verslaggeving over de Gaza-oorlog van vorig jaar door de grote internationale media. Maar de buitenlandse pers in Israël is er woedend over, en daarom heeft het ministerie de video teruggetrokken.
Israëls waarheid over Gaza tegenover de VN-waarheid
Geplaatst op maandag 15 juni 2015
Gisteren heeft Israël zijn eigen onderzoeksrapport gepubliceerd over de militaire handelingen in de jongste Gaza-oorlog. Juristen beslisten mee over aanvallen, en duizenden adressen in Gaza stonden onder VN-bescherming
Generaals en politici: Geen oorlogsmisdaden in Gaza
Geplaatst op maandag 15 juni 2015
Elf voormalige topmilitairen en politici hebben het gedrag van het Israëlische leger tijdens de Gaza-oorlog vorig jaar onderzocht, en geconcludeerd dat Israël geen oorlogsmisdaden heeft gepleegd, en het grote aantal doden in Gaza het onvermijdelijke gevolg is van strijden vanuit dichtbevolkt gebied.
Video: Apollonia, historisch fort van de Kruisridders
Geplaatst op maandag 15 juni 2015
De ruïnes van dit oude kruisvaardersfort, ten noorden van Herzlia, vormen het centrum van een nationaal park. In 2012 werd er een goudschat ontdekt.
Google CEO prijst Israëls cultuur van innovatie
Geplaatst op zondag 14 juni 2015
Eric Schmidt, de chef van Google, bezocht vorige week Israël en prees het land voor zijn cultuur van innovatie en ondernemerschap. Hij beloofde te blijven investeren in Israël
Maakt de wereld zich echt zoveel zorgen om de Palestijnen?
Geplaatst op zondag 14 juni 2015
Het Israëlisch-Palestijnse conflict krijgt buitenproportioneel veel aandacht, zowel van de internationale politiek als van de media. In vergelijking met de overige brandhaarden in de wereld is het slechts een klein conflict, al duurt het wel erg lang. Wil de wereld de Palestijnen echt helpen, of gaat het erom, Israël een pak slaag te geven? En als het aan de internationale gemeenschap ligt, blijft Gaza een puinhoop.
Video: Mijn schoen is weg! Mossad stal hem!
Geplaatst op zondag 14 juni 2015
De leider van een Britse moslimorganisatie mist na een inbraak één schoen en geeft in een tirade de schuld aan de Israëlische Mossad.
Kort Nieuws: Falafel, IDF, raket, boycot, ISIS, gay pride
Geplaatst op vrijdag 12 juni 2015
De Israëlische ambassade in Duitsland heeft een tentoonstelling van de IDF-kritische NGO 'Breaking the Silence' kunnen verhinderen.
Joden en Aramese christenen zijn autochtone Israëli's
Geplaatst op vrijdag 12 juni 2015
De christelijke Aramese gemeenschap woont al sinds mensenheugenis in Israël. Ondanks jarenlange veroveringen en vernielingen, wijzen historische overblijfselen van heilige plaatsen van zowel het Jodendom als het christendom op de ware geschiedenis van het land en zijn inwoners.
Video van de dag: Zo trainen elitesoldaten
Geplaatst op vrijdag 12 juni 2015
In de video van vandaag geeft het Israëlische leger u een zeldzaam inkijkje in een trainingssessie voor elitetroepen. Het gaat hier om soldaten van elite-eenheid 669, die is gespecialiseerd in zoek- en reddingsoperaties.
Relatie Israël-Turkije niet verbeterd na verkiezingen
Geplaatst op donderdag 11 juni 2015
Ondanks het voor de AKP-partij van zittend president Recep Tayyip Erdoğan slechte verkiezingsresultaat van afgelopen zondag, zal de relatie tussen Turkije en Israël niet onmiddellijk te herstellen zijn.
Wat maakt Israëli's zo gelukkig?
Geplaatst op donderdag 11 juni 2015
Volgens het World Happiness Report, dat afgelopen april werd gepubliceerd, wonen in Zwitserland de gelukkigste mensen. Maar de grote verrassing van het rapport is Israël.
Heeft Netanyahu IDF bevolen Iran aan te vallen?
Geplaatst op donderdag 11 juni 2015
De vraag of premier Benjamin Netanyahu in 2010 de IDF opdracht gaf om de nucleaire installaties van Iran aan te vallen, of zich hierop voor te bereiden, leidde tot een verhitte paneldiscussie tijdens de jaarlijkse conferentie van The Jerusalem Post in New York
Video: de grotten van Qumran bij de Dode Zee
Geplaatst op donderdag 11 juni 2015
De grotten nabij de nederzetting Qumran, enkele kilometers van de noordwestkust van de Dode Zee, zijn bekend geworden door de vondst van handschriften van tweeduizend jaar oud, verborgen in stenen kruiken.
Video: Het laatste nieuws
Geplaatst op woensdag 10 juni 2015
In de huidige Duitstalige tv-nieuwsberichten van Israel Today zijn onder meer de volgende onderwerpen aan de orde: Israël opnieuw onder raketvuur. Bovendien: Puccini’s Tosca in de woestijn 'Operafestival' maakt duizenden enthousiast.
Blog: Leven met syndroom van Down in Israël
Geplaatst op woensdag 10 juni 2015
In Israël worden jaarlijks rond 140 kinderen met het syndroom van Down geboren. In totaal wonen er 7000 mensen met deze ziekte in het land, waarvan velen tot ultraorthodoxe gemeenschap behoren. Een oorzaak daarvan is dat voor ultraorthodoxe Joden abortus verboden is.
Kerk en herberg aan snelweg 1 ontdekt
Geplaatst op woensdag 10 juni 2015
Naast de Israëlische snelweg 1 tussen Tel Aviv en Jeruzalem, bij het Arabische dorp Abu Gosh is een Byzantijnse kerk uit de 5e eeuw na Christus ontdekt. Niet ver van de messiaanse mosjav Yad HaShmona en het beroemde Elvis Presley-restaurant.
Anti-Israëlische tentoonstelling in Amsterdam
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2015
Een pro-Palestijnse groep heeft afgelopen weekeinde op de Dam in Amsterdam een anti-Israëlische tentoonstelling gehouden met als titel 'Red de Palestijnse kinderen'.
Nog erger dan Hamas? ISIS in de Gazastrook
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2015
Door de opkomst van ISIS en de oprichting van een kalifaat in delen van Syrië en Irak, is de stem van de salafistische groepen in Gaza prominenter geworden en vreest Hamas links ingehaald te worden door islamisten die radicaler zijn dan zij. Dit kan leiden tot een vorm van samenwerking tussen Hamas en Israël.
Gerechtshof in VS: Jeruzalem geen deel van Israël
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2015
Na twaalf jaar procederen heeft het Amerikaanse hooggerechtshof beslist, dat een Amerikaan die in Jeruzalem is geboren niet 'Israël' als geboorteland vermeld krijgt in een Amerikaans paspoort, omdat Jeruzalem niet bij Israël behoort. Dit geeft de regering meer gezag over het buitenlands beleid, ten koste van het Congres.
Israël en Hamas niet op 'zwarte lijst' van VN
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2015
De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, heeft nu eindelijk besloten dat hij Israël niet opneemt op de zwarte lijst van de Verenigde Naties van de landen en organisaties die hebben bijgedragen aan het lijden van kinderen.
Video: Opera van Nazi-sympathisant in Israël
Geplaatst op dinsdag 9 juni 2015
Deze maand wordt op de historische bergvesting Masada de opera 'Carmina Burana' opgevoerd. Maar de opvoering van de opera ligt gevoelig: componist Orff was namelijk een nazi-sympathisant.
'Bij oorlog wil Israël 1 miljoen Libanezen evacueren'
Geplaatst op maandag 8 juni 2015
De oefeningen van het Home Front Command, voor een oorlog op meerdere fronten, zijn beëindigd. Bij een eventuele oorlog met Libanon, dat veel oorlogsmateriaal in dorpen en woonhuizen heeft verborgen, denkt Israël aan grootschalige evacuatie van de bevolking, zodat die niet als 'menselijk schild' wordt gebruikt.
'Laat het verleden, het verleden blijven'
Geplaatst op maandag 8 juni 2015
Voorzag de Griekse schrijver Homerus met deze woorden uit de Ilias, die de laatste dagen van Troje beschrijft, de vernietiging van eeuwenoude cultuurmonumenten, zoals we dat nu zien door de strijders van de Islamitische Staat?
Video: Het oude dorp Shivta in de Negev
Geplaatst op maandag 8 juni 2015
Shivta was een Nabatees boerendorp uit de Byzantijnse tijd, gelegen aan de specerijenroute in de Negev. Een drone maakte opnamen van dit tastbare stukje oude historie.
Weer raketbeschieting uit Gaza; Iron Dome verplaatst
Geplaatst op zondag 7 juni 2015
´Net zoals de witte zeeajuin de herfst aankondigt in Israël, zo kondigen raketten uit de Gazastrook de zomer aan', zei een studente uit Ashkelon tegen het Israëlische dagblad Yediot Achronot.
Miljoenen zien getuigenis Joodse gelovige in Yeshua
Geplaatst op zondag 7 juni 2015
Deze Joodse man komt tot geloof in Jezus en op een nooit eerder gehoorde manier legt hij uit waarom. Zijn getuigenis wordt wereldwijd bekeken door meer dan vijf miljoen mensen en schokt de joodse wereld.
Militairen reageren op kritiek van 'Breaking the Silence'
Geplaatst op zaterdag 6 juni 2015
Honderden Israëlische reservisten die gestreden hebben in de Gaza-oorlog, willen niet langer zwijgen over de volgens hen onterechte kritiek van de groep 'Breaking the Silence', die Israël beschuldigt van oorlogsmisdaden en het land een slechte reputatie bezorgt.
Video van de dag: kinderfilm 'De Ballon'
Geplaatst op zaterdag 6 juni 2015
De kinderen van kibboets Nirim, gelegen aan de grens met Gaza, willen ondanks de dreiging van raketten toch Poerim vieren, de geschiedenis van koningin Esther, een feest dat als een soort carnaval wordt gevierd.
Het ware gezicht van Israël
Geplaatst op vrijdag 5 juni 2015
Er is geen gebrek aan negatieve berichten over Israël. Dit kleine land wordt verantwoordelijk gehouden voor de instabiliteit in het Midden-Oosten en voor de economische wereldcrisis. Maar de werkelijkheid is anders. Israël is juist overal waar zich in de wereld een ramp voordoet aanwezig om de helpende hand toe te steken. Zelfs in landen die Israël vijandig gezind zijn.
Na de Arabische boycot volgt de westerse
Geplaatst op vrijdag 5 juni 2015
Israël is in toenemende mate bezorgd over de groeiende boycotgolf van BDS. BDS werd tien jaar geleden opgericht na de oproep van meer dan 150 Palestijnse niet-gouvernementele organisaties. Nu wordt druk uitgeoefend op een wereldwijd werkend telecom-bedrijf om zijn vestiging in Israël te sluiten.
Video: kibboets weer populair bij jonge gezinnen!
Geplaatst op vrijdag 5 juni 2015
Kibboetsen in Israël worden herontdekt. Ze zijn namelijk populair bij jonge Joodse gezinnen die op zoek zijn naar groepsgevoel en goedkoper wonen.
Beschiet ISIS Israël vanuit de Gazastrook?
Geplaatst op donderdag 4 juni 2015
Volgens twitter-berichten waren het de Omarbrigades, een onderdeel van ISIS, die in de nacht van woensdag op donderdag twee raketten op zuidelijk Israël afschoten vanuit de Gazastrook.
Waarom zelfs Abbas Gaza niet wil hebben
Geplaatst op donderdag 4 juni 2015
Begin 2015 betuigden de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Jordanië de Palestijnse president Machmud Abbas hun steun wanneer hij interesse zou hebben om de macht over te nemen van Hamas in de Gazastrook. Maar Abbas wees het aanbod af.
Video: Lichtfestival in Jeruzalem
Geplaatst op donderdag 4 juni 2015
Het zevende Lichtfestival in de Oude Stad van Jeruzalem is woensdag begonnen. Het is altijd een adembenemende ervaring om de muren en gebouwen van de Oude Stad te zien baden in de verlichting
Boycot-beweging vormt gevaar voor Israëls bestaan
Geplaatst op woensdag 3 juni 2015
Meer nog dan de verschillende islamitische organisaties, die aan Israëls grenzen op de loer liggen, vormt de internationale BDS-beweging (Boycot, Desinvestering en Sancties), die importeurs en artiesten onder druk zet, een bedreiging voor Israël.
Oefening in het hele land voor oorlog aan drie fronten
Geplaatst op woensdag 3 juni 2015
In Israël oefent deze week de civiele verdediging, rekening houdend met raketaanvallen van drie kanten, en met cyberaanvallen op de werking van energiecentrales en de infrastructuur van het land.
Integratie Ethiopische Joden moeizamer dan verwacht
Geplaatst op woensdag 3 juni 2015
De geschiedenis van de Ethiopische gemeenschap in Israël kun je beschrijven als de vreugdevolste, maar ook als de verdrietigste onder de talrijke gemeenschappen die Israël herbergt. Hun integratie in de Israëlische maatschappij stagneert, en er zijn veel problemen bij het onderwijs en op de arbeidsmarkt.
Tak van Hamas waarnemer bij VN-organisatie
Geplaatst op woensdag 3 juni 2015
De VN heeft het Palestinian Return Centre, dat strijdt voor het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël en nauw verbonden is met Hamas, toegelaten als waarnemer.
John Kerry: Fietsongeval of door ISIS beschoten?
Geplaatst op woensdag 3 juni 2015
Zoals bekend heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zondag bij een fietsongeval in Frankrijk zijn rechterdijbeen gebroken. Dat is te simpel nieuws voor Iran, dat niets minder dan een ISIS-complot signaleert.
Obama dringt in interview aan op vredesbesprekingen
Geplaatst op woensdag 3 juni 2015
In een TV-interview zei Obama, dat het voor hem moeilijker wordt Israël te verdedigen wanneer er geen vredesonderhandelingen zijn. Maar vanuit de VS ziet Obama blijkbaar niet hoe complex de relatie tussen Israël en de Palestijnen is.
NGO's klagen over Palestijnse mensenrechten
Geplaatst op dinsdag 2 juni 2015
In een van zijn recentste rapporten over mensenrechten in de Palestijnse gebieden schrijft de Palestijnse Onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten dat de situatie nog nooit zo slecht is geweest – maar niet vanwege Israël.
Israël: Obama wil tot elke prijs een akkoord met Iran
Geplaatst op dinsdag 2 juni 2015
Volgens Israëlische diplomatieke bronnen is de Amerikaanse president bereid een slechte nucleaire overeenkomst met Iran te sluiten, zelfs wanneer die Israël in gevaar brengt.
Video: Israëls verfrissende Alexander Rivier
Geplaatst op dinsdag 2 juni 2015
Kent u de Alexander Rivier in Israël? Hij is een van de minder bekende attracties van het land, maar toch is het een prachtig natuurgebied met o.a. schildpadden.
Het staartje van Paus Franciscus' 'vredesengel'
Geplaatst op maandag 1 juni 2015
Paus Franciscus probeert de kritiek op zijn uitspraak, dat Abbas een 'vredesengel' is, te verzachten met een uitspraak waarin hij zich achter de Joodse Staat lijkt te stellen. Maar wat zei de paus nu werkelijk?
New Yorkse Israël-parade en festival goed bezocht
Geplaatst op maandag 1 juni 2015
Al voor de 51e keer werd deze solidariteitsparade gehouden, waaraan Amerikaanse en Israëlische politici deelnamen. Tevens was er een festival, waarin men kon kennismaken met de Israëlische cultuur en keuken, high-tech bedrijven en musici.
Palestijnen aangevallen bij vredesmars met Israëli's
Geplaatst op maandag 1 juni 2015
Palestijnse deelnemers aan een mars voor co-existentie met Israëli's zijn donderdag door andere Palestijnen aangevallen.
Video van de dag: Hebreeuwse kalligrafie
Geplaatst op maandag 1 juni 2015
Dat Hebreeuws een mooie taal is, kunt u horen in de liederen en op de straten van Israël. U kunt het echter ook zien, wanneer kunstenaars zich gaan bezig houden met het Hebreeuwse alef-bet.

Laatste uitgave

Archief