Nieuws Archief

april 2015

Nepal: IDF behandelt 98 patiënten, één Israëli nog vermist
Geplaatst op donderdag 30 april 2015
Al op de eerste dag zijn bijna honderd patiënten behandeld in het veldhospitaal van het Israëlische leger (IDF) in Nepal. Begeleid door het Nepalese leger, zongen IDF-soldaten het Israëlische volkslied, toen zij woensdagochtend hun veldhospitaal openden.
En wat nu Netanyahu?
Geplaatst op donderdag 30 april 2015
Na een indrukwekkende verkiezingsoverwinning staat Benjamin Netanyahu voor een dilemma. Moet hij luisteren naar het volk, dat overwegend op rechtse partijen heeft gestemd, of moet hij de wereldgemeenschap tevreden stellen?
VN-rapport: Hamas misbruikte VN-gebouwen in oorlog
Geplaatst op donderdag 30 april 2015
Een onderzoek van de Verenigde Naties heeft niet alleen Israël verantwoordelijk gesteld voor de aanvallen op faciliteiten van de Verenigde Naties tijdens de recente oorlog in de Gazastrook, maar ook duidelijk verklaard dat Hamas VN-gebouwen heeft misbruikt als wapenopslagplaatsen.
Video: de verrassende grotten van Qumran
Geplaatst op donderdag 30 april 2015
Iedereen die ooit het wilde berglandschap van het Dode Zeegebied heeft gezien, kan getuigen van de schoonheid van de grotten van Qumran. Bekijk het gebied eens met het oog van een drone!
Hamas-stafchef Mohammed Deif in leven en actief
Geplaatst op woensdag 29 april 2015
Israël heeft bevestigd dat de stafchef van Hamas, Mohammed Deif, de aanvallen op hem heeft overleefd en toezicht houdt op de wederopbouw van de Qassam Brigades, de islamitische militaire vleugel van Hamas.
Video: Van de berg Hermon tot het meer van Galilea
Geplaatst op woensdag 29 april 2015
Je kunt niet genoeg video's zien van het noorden van Israël, omdat het landschap en de dieren je steeds weer betoveren.
Joodse tieners promoten Arabisch in Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 28 april 2015
Een groep van 150 Joodse middelbare scholieren zal volgende week met de Jeruzalemse sneltram reizen en daar alleen Arabisch spreken, als protest tegen haatzaaien tegen Arabieren.
Syrische mortiergranaten neergekomen op Golan
Geplaatst op dinsdag 28 april 2015
Twee granaten zijn dinsdag vanuit Syrië afgevuurd op de Golanhoogvlakte. Ze kwamen neer op open terrein bij Kibbutz Ein Zivan.
De Joodse bevolking neemt toe
Geplaatst op dinsdag 28 april 2015
Elk jaar op Pesach reciteren Joden over de hele wereld de beroemde passage uit de Haggada, de Pesach-liturgie: 'In elke generatie staan zij (onze vijanden) tegen ons op om ons te vernietigen, maar de Heilige, gezegend is Hij, redt ons uit hun handen.'
Kort Nieuws: Jeruzalem, VN, Nepal, Knesset
Geplaatst op dinsdag 28 april 2015
Honderden Israëli's, die in Nepal vastzaten na de grote aardbeving, worden dinsdagmiddag weer in het land verwacht. Een VN-rapport over de Gaza-oorlog lijkt voorbij te gaan aan de gegronde reden voor bombardementen.
Video van de dag: Israël is een geest van creativiteit
Geplaatst op dinsdag 28 april 2015
Deze video nodigt u uit voor een unieke ervaring: kennis maken met de mensen, de geluiden, geuren, bezienswaardigheden en creativiteit van Israël.
Juristen: Israël beging geen oorlogsmisdaden in Gaza
Geplaatst op maandag 27 april 2015
Twee gerespecteerde Amerikaanse juristen op het gebied van oorlogswetgeving hebben een onderzoek uitgevoerd naar het gedrag van de IDF in de recente Gaza-oorlog, en vastgesteld dat Israël daar geen oorlogsmisdaden heeft gepleegd
Video van de dag: een reis naar Israël
Geplaatst op maandag 27 april 2015
Een reis naar Israël staat bij veel mensen hoog op de lijst van dingen die ze absoluut willen doen. Voor wie er niet in slaagt, neemt deze video u mee het vliegtuig in.
Weekeinde vol botsingen; drie agenten gewond
Geplaatst op zondag 26 april 2015
In diverse Arabische wijken van Jeruzalem waren dit weekeinde botsingen. Drie agenten raakten gewond door een botsing, en een Palestijn werd doodgeschoten na een aanval met een mes.
Israël stuurt groot hulpteam naar Nepal
Geplaatst op zondag 26 april 2015
Een grote delegatie van Israëlische medici en redders gaat in Kathmandu een veldhospitaal opzetten voor hulp aan de door een aardbeving getroffen bevolking. Er worden nog 250 Israëlische jonge toeristen vermist.
Raketaanval op zuidelijk Israël; geen schade gemeld
Geplaatst op vrijdag 24 april 2015
Net na de feestelijkheden van Onafhankelijkheidsdag vonden de Palestijnen in Gaza het nodig aan hun bestaan te herinneren door een raket af te schieten. Hij kwam neer nabij Sderot en veroorzaakte geen schade.
Kort Nieuws: Feestdag, straaljagers, sneeuwval
Geplaatst op vrijdag 24 april 2015
Als hoogtepunt van Onafhankelijkheidsdag vloog een formatie van de Israëlische luchtmacht van het noorden naar het zuiden van het land.
Video: Zoveel redenen om van Israël te houden
Geplaatst op vrijdag 24 april 2015
De organisatie Nefesh b'Nefesh, die emigratie naar Israël (aliyah) steunt, heeft ter gelegenheid van Israëls 67e Onafhankelijkheidsdag een mooie video samengesteld, waarin oliem laten zien waarom ze van Israël houden.
Bevolking van Israël vertienvoudigd sinds de stichting
Geplaatst op woensdag 22 april 2015
Op zijn 67e Onafhankelijkheidsdag telde Israël 8.345.000 inwoners. Daarmee is de Israëlische bevolking sinds de stichting van de Staat in 1948 vertienvoudigd.
Israël gedenkt gevallenen en viert hun overwinning
Geplaatst op woensdag 22 april 2015
Woensdag gedenkt Israël de 23.320 Israëli's die gevallen zijn in oorlogen en door terrorisme, en het grote goed dat door hun offers is verkregen.
Terwijl Israël rouwt, gedenken Palestijnen terroristen
Geplaatst op woensdag 22 april 2015
Terwijl Israël met verdriet in het hart allen gedenkt die zijn gevallen bij de verdediging van hun land of als slachtoffer van terreur, eert de Palestijnse Autoriteit de daders van het geweld.
Kort Nieuws: Coalitie, vredesproces, luchtvaart
Geplaatst op woensdag 22 april 2015
De Ierse prijsvechter Ryanair wil goedkope vluchten van Europese steden naar Tel Aviv aanbieden, mits de hoge luchthavenbelasting van vliegveld Ben Goerion omlaag gaat.
Egypte vernietigt nog steeds tunnels bij grens met Gaza
Geplaatst op dinsdag 21 april 2015
In het kader van een veiligheidsoperatie in de noordelijke Sinaï-woestijn heeft Egypte dit jaar al bijna 300 smokkeltunnels naar Gaza ontdekt en gesloopt, en de bufferzone in Rafah verbreed tot duizend meter.
Kort Nieuws: Palestijnen, weer, Vaticaan, pelgrimage
Geplaatst op dinsdag 21 april 2015
Een Palestijnse regeringsdelegatie heeft zijn besprekingen met Hamas in Gaza, die een week hadden moeten duren, al na een dag afgebroken wegens een geschil met Hamas.
Israëlische leiders wijzen Jimmy Carter af
Geplaatst op dinsdag 21 april 2015
De voormalige Amerikaanse president Carter – een bekend tegenstander van Israël – hoopt de komende weken Israëlische en Palestijnse leiders te ontmoeten. Maar helaas....
Video: Gedenkdag voor de gevallenen
Geplaatst op dinsdag 21 april 2015
Dinsdagavond begint in Israël de gedenkdag voor de gesneuvelde militairen en de slachtoffers van terreur sinds de oprichting van de Staat Israël. De dag erna volgt Onafhankelijkheidsdag.
Israël geeft belastingopbrengst aan PA vrij
Geplaatst op maandag 20 april 2015
De Palestijnse Autoriteit, die onder een enorme schuldenlast gebukt gaat, krijgt de door Israël ingehouden belastinggelden uitbetaald.
Het gaat niet om links of rechts maar om Israëls identiteit
Geplaatst op maandag 20 april 2015
In de verkiezingscampagnes ging het vooral om links of rechts, en over de bevooroordeelde media. Maar in werkelijkheid gaat het om de identiteit van de Joodse Staat.
Politie bevestigt: Fataal 'auto-ongeval' was volle opzet
Geplaatst op maandag 20 april 2015
Het dodelijke ongeluk van afgelopen woensdag, waarbij een auto een bushalte binnenreed, blijkt volgens politie-onderzoek een met opzet uitgevoerde aanslag.
Kort Nieuws: Stranden, coalitievorming, Bijbel
Geplaatst op maandag 20 april 2015
Tot 12 oktober zijn de 140 stranden aan de Israëlische kust, het Meer van Galilea, de Dode Zee en de Rode Zee open voor het publiek.
'Doopdienst' Jehova's Getuigen onder druk afgelast
Geplaatst op maandag 20 april 2015
De stad Ra'anana in centraal Israël heeft vorige week een gepland congres van de Jehova's Getuigen geannuleerd, nadat ultraorthodoxe activisten met klem beweerden dat een 'massale doop van Joden' deel zou uitmaken van de bijeenkomst.
Enquête: Joods gebed op het Tempelplein moet mogen
Geplaatst op zondag 19 april 2015
Van de Israëlische bevolking denkt 37 procent, dat aan alle gelovigen de toegang tot het Joodse Tempelplein moet worden toegestaan wanneer ze daar willen bidden.
Video: let op de komende storm, verlaat Europa
Geplaatst op zondag 19 april 2015
Er is geen twijfel meer, dat het antisemitisme in Europa sterk toeneemt. Er zijn duidelijke waarschuwingen te zien en te horen, dat het antisemitisme van vandaag lijkt op de sfeer in de aanloop naar de nazi-holocaust.
Diepe kloof tussen politieke en militaire leiding Hamas
Geplaatst op vrijdag 17 april 2015
De diepe kloof tussen sjiitische en soennitische islamitische landen in het Midden Oosten zorgt voor een bittere ruzie binnen het bestuur van Hamas, wat de kans op een langdurige wapenstilstand met Israël bemoeilijkt.
Duitsland levert vijfde van zes onderzeeboten
Geplaatst op vrijdag 17 april 2015
Duitsland heeft toestemming gegeven voor de levering van onderzeeboot Rachav, die nucleaire kruisraketten kan vervoeren.
Video: Het leven stond even stil op Yom Hashoah
Geplaatst op vrijdag 17 april 2015
Het leven in Israël stond gisteren twee minuten stil. Voor even galmde alleen het geluid van loeiende sirenes door de straten.
Israëli's zien herinnering aan Holocaust verbleken
Geplaatst op donderdag 16 april 2015
De meeste Joden geloven dat de Holocaust over een paar jaar nog slechts als een vage gebeurtenis wordt gezien. Op hetzelfde moment opent Yad Vashem de tentoonstelling: 'Kinderen in de Holocaust: Sterren zonder hemel'.
Messiaans initiatief helpt bij genezing van Holocaust
Geplaatst op donderdag 16 april 2015
Duitse en Joodse jongeren helpen elkaar tijdens een bezoek aan vernietigingskamp Auschwitz om het verleden te verwerken.
Auto rijdt tegen bushalte: terreuraanval of ongeval?
Geplaatst op donderdag 16 april 2015
Twee personen raakten woensdagnacht zwaar gewond toen een auto een bushalte binnenreed; een van hen is overleden.
Joel Berkowitz: van antizionist tot soldaat
Geplaatst op donderdag 16 april 2015
Joel Berkowitz was er altijd vanuit gegaan dat hij rabbijn zou worden binnen de chassidische Satmar beweging. Maar toen hij vijftien jaar oud was, ging hij naar Israël, waar zijn leven totaal op zijn kop werd gezet.
Helft van de Israëli's vreest een volgende Holocaust
Geplaatst op donderdag 16 april 2015
Netanyahu waarschuwt Westerse landen: maak niet weer dezelfde verschrikkelijke fout als tegenover nazi-Duitsland.
Israël tegen verkoop Russisch raketsysteem aan Iran
Geplaatst op woensdag 15 april 2015
Het is een grote fout wanneer Rusland het wapenembargo tegen Iran nu al opheft, zonder enige Iraanse tegenprestatie.
Herinneringen aan de Holocaust levend houden
Geplaatst op woensdag 15 april 2015
Kinderen van holocaust-overlevenden kampen nog steeds met de verschrikkingen die hun ouders hebben doorstaan.
Arrestaties Hamas-leden voorkomt terreuraanvallen
Geplaatst op woensdag 15 april 2015
Het Israëlische leger heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 29 Hamas-leden gearresteerd in Nablus; zij hadden plannen voor terreuraanslagen tegen Israël.
Twee minuten stilte gedurende Yom Hashoah
Geplaatst op woensdag 15 april 2015
Donderdag staat Israël stil bij de zes miljoen Joden, die in de oorlog door de Duitsers en hun handlangers werden gedood.
Synagoge in Kiryat Arba (alweer) afgebroken
Geplaatst op dinsdag 14 april 2015
In de nacht van maandag op dinsdag is de Hazon-Davidsynagoge in Kiryat Arba (bij Hebron) door het Israëlische civiele bestuur afgebroken. Maar tegen illegale Arabische bouw wordt niets gedaan.
'Israël, doe meer om Arabische christenen te bereiken'
Geplaatst op dinsdag 14 april 2015
Orhodoxen en katholieken staan positiever tegenover Israël dan protestanten en evangelicalen.
Israëli's reageren op kandidatuur van Hillary Clinton
Geplaatst op dinsdag 14 april 2015
De ex-minister lijkt vast te houden aan Obama's beleid, wat haar in het Midden-Oosten een slechte reputatie bezorgt.
Video: Israëlische Soul en Funk naar Eurovisie 2015
Geplaatst op dinsdag 14 april 2015
In deze video ziet u de Israëlische bijdrage aan het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen.
Intern conflict binnen Palestijnse Autoriteit escaleert
Geplaatst op maandag 13 april 2015
Bij botsingen tussen Palestijnse veiligheidstroepen en leidende Fatach-splintergroepen is het tot vuurgevechten en moordaanslagen gekomen in Nabloes en Jenin.
Egypte, Netanyahu én de oppositie tegen Iran-deal
Geplaatst op maandag 13 april 2015
De overeenkomst over het Iraanse nucleaire programma, die de Amerikaanse president Barack Obama blijft verdedigen, krijgt elke dag meer tegenstanders in het Midden-Oosten.
Video van de dag: Japanse christenen dansen in Jeruzalem
Geplaatst op maandag 13 april 2015
Een Japanse christelijke groep voelt zich zeer betrokken met Israël, waarover zij lezen in hun Bijbel, en laten zit zien in hun zang en dans.
Is er een andere oplossing voor Iraanse kernwapens?
Geplaatst op zondag 12 april 2015
Obama wil graag weten, hoe Israël de nucleaire crisis met Iran zou hebben opgelost. Volgens een Israëlische deskundige is oorlog de enige overgebleven optie.
Robbie Williams: 'Israël is voor mij een raadsel'
Geplaatst op zondag 12 april 2015
De Britse popster Robbie Williams, getrouwd met een Joodse vrouw, treedt op 2 mei op in Israël en is benieuwd of het land hem zal mee- of tegenvallen.
Pesach in de woestijn, denkend aan de Uittocht
Geplaatst op donderdag 9 april 2015
De Pesachweek is naast de viering van de uittocht uit Egypte ook een mooie gelegenheid om het land, zijn geschiedenis en de natuur opnieuw te ontdekken.
Twee Israëlische soldaten gewond bij steekpartij
Geplaatst op woensdag 8 april 2015
Twee Israëlische soldaten zijn woensdagochtend in de regio Benjamin aangevallen met een mes.
Kort Nieuws: Galilea, voetbal, IDF, shabbatsrust
Geplaatst op woensdag 8 april 2015
Tijdens de Pesachvakantie bezochten zoveel Israëli's de nationale parken en natuurreservaten, dat een park tijdelijk de deuren sloot.
Video van de dag: Van de akker naar uw bord
Geplaatst op woensdag 8 april 2015
In deze video zien we een aantal typisch Israëlische producten, zoals ze groeien en worden geoogst en verwerkt, en hoe ze er later uitzien op uw bord.
Iran financiert bewapening Gazastrook en tunnelbouw
Geplaatst op dinsdag 7 april 2015
Het radicale Hamasregime in de Gazastrook bereidt zich voor op een volgende oorlog tegen Israël. Iran is de herbewapening van de Gazastrook na de recente Gaza-oorlog afgelopen zomer financieel blijven steunen.
Zo denkt Israël over het nucleaire akkoord met Iran
Geplaatst op dinsdag 7 april 2015
Minister Steinitz stelt eisen op. Israël hoopt dat die aan Iran worden voorgelegd voordat op 30 juni een definitieve nucleaire overeenkomst wordt gesloten.
Koning Achaz faalt als staatsman
Geplaatst op dinsdag 7 april 2015
Nadat het koninkrijk Juda vele jaren van economische bloei en politieke stabiliteit had gekend onder de koningen Uzzia en Jotam, komt Achaz aan de macht. Maar alles wat zijn voorgangers hadden opgebouwd, breekt Achaz af.
Video van de dag: Profetisch lied bij Pesach
Geplaatst op dinsdag 7 april 2015
Een lied uit de Pesach-liturgie - de Hagadah - herinnert eraan, hoe in elke generatie vijanden opstonden tegen het Joodse volk
Waarom zet niemand zich in voor Palestijnen in Syrië?
Geplaatst op maandag 6 april 2015
Niemand grijpt in bij de verovering van het kamp Yarmoek bij Damascus, en de Palestijnse leiding wil de VN niet te hulp roepen om de jihadisten niet te irriteren.
Israël zet zich schrap voor 'Elektronische Holocaust'
Geplaatst op maandag 6 april 2015
De wereldwijde hackersbeweging dreigt ook dit jaar weer de Israëlische computernetwerken te laten vastlopen – maar in de afgelopen jaren had dit weinig succes.
Israëli's bidden om Gods zegen over hun land
Geplaatst op maandag 6 april 2015
Tienduizenden Israëlische Joden zijn maandag naar de Westelijke Muur, in de schaduw van de Tempelberg in Jeruzalem, gestroomd om te bidden voor Gods zegen over hun land.
Israël verwerpt nucleaire overeenkomst VS met Iran
Geplaatst op zondag 5 april 2015
Het Israëlische kabinet verwerpt eenstemmig de 'gevaarlijke' nucleaire overeenkomst die Obama 'historisch' noemt, en ook door Hezbollah wordt gesteund.
Nep-ontvoering bleek gevolg van liefdesverdriet
Geplaatst op vrijdag 3 april 2015
Er ging een zicht van verlichting door Israël, toen de Israëli waarnaar donderdag door een aantal gespecialiseerde zoekteams werd gespeurd, niet ontvoerd bleek.
Christenen tegen antisemitisme
Geplaatst op vrijdag 3 april 2015
Het toenemend antisemitisme, in combinatie met de islamitische agenda om Israël te vernietigen, heeft een voorganger in Jeruzalem ertoe aangezet om christenen en Messiaanse Joden op te roepen om dit kwaad te bestrijden.
Palestijnen ontvluchten kamp Yarmoek vanwege jihadisten
Geplaatst op donderdag 2 april 2015
Een groot aantal Palestijnen is het vluchtelingenkamp Yarmoek bij Damascus ontvlucht, nadat dit (geheel of gedeeltelijk) werd veroverd door strijders van Islamitische Staat en al Nusra.
Kort Nieuws: Jeruzalem, Nederland, Westbank
Geplaatst op donderdag 2 april 2015
Het wordt dit weekeinde druk in Jeruzalem nu Pesach en het Paasfeest samenvallen. Een Joodse groep heeft op borden de moslims gevraagd om weg te blijven van het Tempelplein.
Joodse professionals zeggen 'Ik ontmoette de Messias'
Geplaatst op donderdag 2 april 2015
Een groep gerespecteerde Joodse professionals vertelt in video-interviews dat voor hen Yeshua de Messias is.
Video van de dag: De adem inhouden bij Eilat
Geplaatst op donderdag 2 april 2015
Een duiker toont zijn tochten naar een gezonken Israëlisch marineschip voor de kust van Eilat, dat goed zichtbaar is in het heldere water.
Nieuwe wetsontwerpen in de verse Knesset
Geplaatst op woensdag 1 april 2015
Toen de nieuwe Knesset beëdigd was, hebben de afgevaardigden meteen op hun eerste werkdag nieuwe wetsontwerpen ingediend.
Hoe kijken Joden, christenen en moslims naar de Tempelberg?
Geplaatst op woensdag 1 april 2015
Aan welke religie behoort het Tempelplein: de Joden die er de Tempel bouwden, de moslims die er de Rotskoepel bouwden, of de christenen die tijdens de kruistochten de moskee als kerk gebruikten?
Kort Nieuws: Kabinet, VN, Gaza, vluchtelingen, VS
Geplaatst op woensdag 1 april 2015
Een lid van de Palestijnse Autoriteit noemt het plan, Israël aan te klagen wegens de Gaza-oorlog, een 'tweesnijdend zwaard', omdat het tot een klacht tegen Hamas zal leiden.
Video: Schimmenspel bij het Pesachverhaal
Geplaatst op woensdag 1 april 2015
Bekijk het oude verhaal van de Uittocht uit Egypte eens op een andere manier, zoals een schaduwen-theater in Cancun het in 2011 uitvoerde.

Laatste uitgave

Archief